Annons
X
Annons
X

Personnumren snart slut - måste ersättas

Redan i dag finns det ett femtontal datum som har slut på unika personnummer, och situationen lär bli värre med den ökade inflyttningen.

– Vi måste göra något akut, säger Skatteverkets Mats Sjöstrand till SvD.se.

Det svenska personnumret har funnits sedan 1967. Numret är unikt för varje person och berättar bland annat om födelseår och kön. Alla personer som varit folkbokförda i Sverige mer än ett år blir tilldelade ett personnummer.

Personnumrets betydelse i det svenska samhället är unikt för Sverige, menar Mats Sjöstrand. Ingen annanstans i världen är man så beroende av sitt personnummer för att komma in i samhället.

– Det blir problem för människor som flyttar till Sverige i vuxen ålder. Kommer det tillexempel hit någon och studerar ett par år så är det personnumret oanvändbart sedan, säger Mats Sjöstrand.

Annons
X

Varje dags föds det upp till 500 barn i Sverige. För varje enskild födelsedag finns det också 499 personnummer för kvinnor och 500 för män att tillgå. Problemet uppstår när människor i vuxen ålder flyttar till Sverige.

Redan i dag finns ett femtontal datum där personnumren håller på att ta slut. Främst rör det sig om 1 januari och 1 juli under vissa år i slutet av 50-talet, eftersom flyktingar med osäkra folkbokföringsuppgifter blev tilldelade fingerade personnummer.

– Ett par datum är redan helt slut. Det är livsfarligt att ha en sådan situation eftersom alla peronnummer har en historia. Det är ju inte så kul att få en annan persons skulder till exempel.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  För att lösa bristen uppmanar nu Mats Sjöstrand regeringen att ändra folkbokföringsförordningen så att det blir möjligt att tilldela ett personnummer som inte avspeglar personens födelsedag i månaden.

  – Vi måste göra något akut. Den ökade rörligheten gör att folk flyttar hit, stannar ett par år och flyttar ut igen.

  Dessutom vill Mats Sjöstrand på längre sikt ha en större reform.

  – Det är en jätteoperation. Det skulle beröra alla människor i Sverige och få stora konsekvenser för alla myndigheter, företag och organisationer. Det här är ett beslut som måste tänkas igenom mycket noga, säger han.

  – Dessutom skulle det bli stora kostnader för att ställa om datasystem på ett säkert och effektivt sätt kommer bli stora.

  Mats Sjöstrand menar att vi måste fundera på vad personnumret ska visa för information.

  – Är det rimligt att skylta med vårt födelsedatum överallt, i videobutiken och till och med på Hitta.se? Det är frågor vi måste reflektera noga över.

  Han nämner också förslag på möjliga reformer. En tiosiffrig sifferkombination skulle ge ett närmast obegränsat antal personnummer att tillgå. Att avskaffa kontrollsiffran skulle också öka antalet personnummer markant.

  – Vi måste hitta ett hållbart system som bevarar vår ledande position inom folkbokföring och övrig offentlig förvaltning, säger Mats Sjöstrand.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X