Annons
X
Annons
X

Personliga biljetter på matcherna kan stävja våld

Strategin för att stoppa fotbollsvåldet har uppenbarligen inte varit tillräcklig. Nu är det dags att ta i med hårdhandskarna. Vi bör överväga att göra biljetter personliga och införa obligatoriska fingeravtryck för risksektionerna på läktarna, för att lättare kunna identifiera våldsverkarna. Det skriver tre företrädare för Folkpartiet.

[object Object]
Supportrar bränner bengaliska eldar på läktaren, tvingar spelarna av planen och fördröjer starten av tisdagens allsvenska fotbollsmatch mellan Malmö FF och Helsingborgs IF på Swedbank Stadion i Malmö. Foto: ANDREAS HILLERGREN/SCANPIX

Än en gång tvingades vi i tisdags att bevittna när en allsvensk match förstördes av några få våldsverkare. Inte nog med att bengaliska eldar sken på läktarna, knallskott kastades också på HIF-målvakten och en våldsverkare attackerade även målvakten. Det är så tragiskt. Att några få kan förstöra så mycket för oss alla oss som älskar fotboll.

Det är givetvis inte rimligt att dessa individer som begår brott ska få förstöra för alla andra. Supporterkulturen kan när den sätter fotbollen i första rummet vara en fantastisk inramning på en lika bra fotbollsmatch och den kulturen ska vi värna. Det är mot de våldsverkare som förstör fotbollen som vi ska ta krafttag.

Utvecklingen måste tas på största allvar. Under decennier har vi haft problem med huliganism i Sverige och med gårdagens händelser i åtanke finns det inget som tyder på att vi är på väg åt rätt håll. Fortsätter det så här kommer spelarna snart att spela inför tomma läktare och publiken att stanna hemma. Fotbollen har förvandlats från folkfest till skandalträffar.

Annons
X

Vi tycker att man ska ta i med hårdhandskarna. Uppenbarligen har strategin hittills inte varit tillräcklig – Sverige är i dag det land i norra Västeuropa som har störst problem med våld i samband med fotbollsmatcher. Vi måste se till de länder där man lyckats mota våldsverkarna, som till exempel Storbritannien och dra lärdomar därifrån.

Dagens förbud är inte tillräckliga. Att vi har tillträdesförbud, förbud mot pyrotekniska föremål och att kasta in saker på planen räcker inte.

Vi behöver tyvärr införa anmälningsplikt för de personer som har tillträdesförbud till arenan eller som är kända eller dömda våldsverkare. Det betyder att de måste anmäla sig på en polisstation på säkert avstånd från arenan under matcher för att förhindra att portade personer ändå tar sig in på arenan. Bryter man mot förbudet ska man kunna få fängelse. Ett sätt att hålla koll på dömda våldsverkare är också att de skulle behöva bära fotboja.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vi måste öka säkerheten på arenorna och då måste klubbarna och polisen få utökade möjligheter att sköta säkerheten, samtidigt som de måste ta ett större ansvar för att göra detsamma. Klubbarna som ägnar sig åt elitfotboll ska vara lika ansvariga för säkerheten och partiell finansiering av polisens kostnader.

  Vi tycker att man ur säkerhetsaspekt också ska överväga att göra biljetterna till fotbollsmatcher personliga i vart fall på de sektioner där våldsamheter brukar uppstå. Även fingeravtryck skulle eventuellt kunna tas på personer på risksektionerna. Dessa ska i så fall givetvis raderas dagen efter, men det kan vara till hjälp för att lättare identifiera att icke-önskvärda personer beträder arenan och som hjälp för polisen under en eventuell utredning, såsom nu prövas i Danmark.

  Inte minst behöver vi ta krafttag mot alkoholen och narkotikan som finns på våra arenor. Precis som att man inte får sälja alkohol till berusade på krogen så ska man självklart inte kunna komma in på en fotbollsmatch och vara påverkad. Kameraövervakningen måste också utökas på arenorna och inte minst måste kvaliteten på bilderna vara så bra att personer väldigt enkelt kan bli identifierade.

  Det förebyggande arbetet är som vanligt A och O. Att fånga upp de som hamnar snett och som av olika anledningar blir våldsverkare. Men trots alla goda insatser i samhället så behöver vi samtidigt ta i med hårdhandskarna mot dem som är beredda att skada sig själv och andra. Vi tjänar alla på att bekämpa huliganismen.

  Vi är, från politiskt håll, beredda att ta vårt ansvar och förändra den lagstiftning som krävs för att skaka liv i fotbollsfesten på arenorna.

  JOHAN PEHRSON (FP)

  rättspolitisk talesperson

  HANS BACKMAN (FP)

  idrottspolitisk talesperson

  CHRISTER NYLANDER (FP)

  vice ordförande i riksdagens kulturutskott

  Annons
  Annons
  X

  Supportrar bränner bengaliska eldar på läktaren, tvingar spelarna av planen och fördröjer starten av tisdagens allsvenska fotbollsmatch mellan Malmö FF och Helsingborgs IF på Swedbank Stadion i Malmö.

  Foto: ANDREAS HILLERGREN/SCANPIX Bild 1 av 5
  Foto: SCANPIX Bild 2 av 5
  Foto: SCANPIX Bild 3 av 5

  Domare Stefan Johannesson blåser av matchen efter att en Malmö-supporter gett sig på Helsingborgs målvakt Pär Hansson.

  Foto: ANDREAS HILLERGREN / SCANPIX Bild 4 av 5

  Polisen bär iväg med den supporter som attackerat Hif:s målvakt.

  Foto: ANDREAS HILLERGREN / SCANPIX Bild 5 av 5
  Annons
  X
  Annons
  X