Annons
X
Annons
X

Personlig försäkringspeng är lösningen

Elisabeth Hamilton, tidigare länsdirektör för Försäkringskassan i Jönköpings och Kalmar län, skriver (7/12) att Sverige har råd med ett tydligt, hållbart och långsiktigt sjukförsäkringssystem. Det stämmer. Men för att nå det målet måste dagens system förändras i grunden.

Administrationen av socialförsäkringen har i dag delats upp mellan Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, landstingen och a-kassorna. Helhetsansvaret lyser med sin frånvaro och samordningen är i regel bristfällig. Å ena sidan hamnar många i långvarigt beroende av försäkringssystemen eftersom rehabiliteringen tillbaka till arbetslivet inte fungerar som den ska. Å andra sidan upplever många att de inte får det bemötande de förtjänar från handläggarna.

Enbart utgifterna för ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp uppgår i dag till cirka 140 miljarder kronor per år. Vi skulle kunna få mer för pengarna genom att överföra makt till den enskilde och minska beroendeställningen till administratörer och byråkrater.

Annons
X

Vi i Skattebetalarnas Förening vill därför införa en försäkringspeng som följer alla medborgare. Alla skulle omfattas av en obligatorisk och solidariskt finansierad försäkring som de kan välja att lägga ut på olika privata eller statliga försäkringsgivare.

Färre skulle då känna att deras grundförsäkring administreras av en offentlig byråkrati som den enskilde är maktlös inför. Vi skulle få bättre försäkringar för våra skattepengar och fler skulle komma tillbaka i arbete snabbare.

NIMA SANANDAJI

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  utredare Skattebetalarnas Förening

  ARVID MALM

  chefekonom Skattebetalarnas Förening

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X