Annons

”Personlig assistans – en stor mänsklig vinst”

Maria Mattsson
Maria Mattsson Foto: Privat

Kan det vara så att ”de skenande kostnaderna” för personlig assistans hänger ihop med det faktum att det fungerar så bra? Frågan ställs av juristen Maria Mattsson, som skriver om hur reformen har gett henne ett fritt liv och hur den friheten nu är hotad av en ny översyn av lagen.

Under strecket
Publicerad

Vad får ditt fria liv kosta? Och mitt? Jag har många gånger slagits av tanken att assistansreformen nog var för bra för att vara sann. Jag fick min frihet och slapp beroendets bojor 1995. Lite av känslan som fången Harald Hansson (briljant spelad av Ernst-Hugo Järegård) får när han med sprudlande glädje släpps fri på en sommaräng i Hasse och Tages film "Släpp fångarne loss".

Det många tar för givet, som att vända sig i sängen när man vill, bjuda hem kompisar på middag, plugga, jobba, klia sig, dra ut på promenad var nu möjligt för mig. Äntligen äntligen kunde jag leva livet, som mig själv. Jag hade redan tidigare slagits för att inte automatiskt bli förtidspensionerad. Istället hade jag en juristutbildning som stabil plattform och kunde nu med hjälp av personlig assistans arbeta, starta företag, föreläsa och ha ett aktivt privatliv.

Annons
Annons
Annons