Annons
X
Annons
X

Personlig ångest blev statushöjare

Munchs uttryck för existentiell ångest har förvandlats till en säker investering och personlig statushöjare. Att det finns andra - bättre - versioner av ”Skriet” än den som såldes på Sotheby's för 800 miljoner kronor spelar ingen roll.

Av Spektra, TT

Hela världens medier rapporterade på torsdagen om rekordförsäljningen av pastellversionen av Edvard Munchs ”Skriet”. Auktionsfirman Sotheby's hade tillsammans med tavlans ägare Petter Olsen förberett auktionen i åtta års tid, varje steg var noggrant uttänkt för att trissa upp priset så mycket som möjligt.

Det här är den enda av Munchs ”Skriet”-målningar som funnits tillgänglig på marknaden, de andra tre ägs av Nasjonalmuseum och Munchmuseet i Oslo. Sune Nordgren, konstvetare och tidigare chef för Nasjonalmuseum, hävdar att de tre övriga verken håller högre kvalitet än det som nu sålts till en anonym köpare.

– Eftersom det finns tre ”Skrik” som är bättre än den här versionen så måste det vara motivet i sig som är den ofattbara attraktionen. Figuren på bilden är väl, tillsammans med ”Mona Lisa” den mest kända gestalten i konsthistorien, säger han.

Annons
X

Iris Müller-Westermann, intendent på Moderna museet i Stockholm och Munchexpert, är inte förvånad över prislappen. Men hon poängterar att den upphaussade auktionen i USA är en sak - och verkets konsthistoriska värde en annan.

– Vi rör oss i en värld som är helt ouppnåelig för museer och de flesta privata samlare. Jag tror att Munch skulle skrika om han hörde var priset har hamnat. Marknad är något annat än konst, säger hon.

Att pastellversionen av ”Skriet” nu är den dyraste målning som någonsin har sålts på auktion betyder inte att detta är världens viktigaste målning, framhåller hon. Den smått ofattbara prislappen är snarare ett tecken på att konst i dag ses som en säker investering och är en statushöjare för mycket förmögna människor.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är en symbol man kan spegla sig i och visa sin betydelse genom. Moderna museet eller Nationalmuseum i Stockholm har inte en chans att göra ett sådant förvärv, vi har en inköpsbudget som ligger på mellan 200 000 och 300 000 euro per år.

  Munch själv var inte särskilt intresserad av det materiella, konstaterar hon. Han var en erkänd och välbetald konstnär när han dog, men fotografierna av honom som gammal visar en man som var helt ointresserad av att visa upp sin framgång med hjälp av yttre ting.

  – Där sitter han omgiven av sina målningar, med sina böcker staplade i apelsinkartonger. Han skulle inte förstå det som händer nu.

  Stockholm TT Spektra

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X