Personkopplingar mellan Ica och Systembolaget

Personkopplingarna mellan Systembolaget och Ica är starkare än tidigare framkommit, visar SvD:s kartläggning. Systembolagets ordförande, Kenneth Bengtsson, har tidigare varit vd för Ica i över 10 år. IOGT-NTO:s förbundsordförande är kritisk och understryker att ingen utifrån ska kunna påverka Systembolaget.

Under strecket
Publicerad
Systembolagets ordförande Kenneth Bengtsson har tidigare varit vd för Ica.

Systembolagets ordförande Kenneth Bengtsson har tidigare varit vd för Ica.

Foto: Tomas Oneborg
Annons

Många läsare har reageratuppgifterna att statliga Systembolaget och Ica utifrån sett tycks samarbeta när det gäller nyetableringar. Statistik för Systembolagets öppnande av nya butiker indikerar att matvarujätten gynnas. Majoriteten av nya Systembolag som öppnas i dag ligger intill en Ica-butik, visar en genomgång av pressmeddelanden. Men även befintliga butiker flyttar för att hamna närmare Ica.

Systembolaget i Kungens Kurva är ett exempel. I många år låg det i samma hus som City Gross. Men för ett drygt år sedan flyttade plötsligt butiken cirka en kilometer till Ica Kvantum-huset. Förklaringen är, enligt Systembolagets presschef Lennart Agén, att flera butiker rörde sig bort från City Gross och närmare det håll där Ikea ligger.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons