Annons
X
Annons
X

Missing people-folk startar stort flyktingprojekt

Efter ett år med flyktingkris och stort frivilligarbete startar nu Helping people – en organisation med kopplingar till Missing people som ska vara ett komplement till myndigheter och samhället.

– Vi förväntar oss att bli en av de större frivilligorganisationerna i landet inom några år, säger en av grundarna Rolf Atterling.

Svenskt flykting­mottagande
På ett flyktingboende i Hammar i Askersund hjälper volontären/faddern Mahmoud till att servera mat till de boende, genom nystartade föreningen Helping people.
På ett flyktingboende i Hammar i Askersund hjälper volontären/faddern Mahmoud till att servera mat till de boende, genom nystartade föreningen Helping people. Foto: Said Zarwal

Det var för några månader sedan på ett asylboende i Askersund som idén om en ny flyktinghjälp startade. Efter samtal med flera boende där bestämde sig Rolf Atterling, med flera års engagemang i Missing people, MPS, och fem andra personer för att starta Helping people.

– Det är med hjälp av personerna som sitter ute på flyktingboenden som vi har tagit fram konceptet. Deras behov har blivit Helping people, säger Atterling och fortsätter:

– Och med hjälp av vår kunskap, för vissa av oss har ju med oss erfarenheter från att bygga upp en jättestor frivilligorganisation som MPS, säger han.

Annons
X

Idén med föreningen är att personer som redan har integrerats i Sverige ska arbeta som ambassadörer, eller faddrar som de också kallas. Även nyanlända som sitter på olika yrkeskunskaper ska kunna hjälpa till, samt volontärer som på olika sätt vill engagera sig.

– Det är ett gigantisk hjälp till självhjälp-projekt som vi har startat upp, där de som kommit hit får hjälpa sig själva och andra som kommit hit, berättar Rolf Atterling.

Det gemensamma med folkrörelsen Missing people och den nya flyktingföreningen är att den vill ställa upp för medmänniskor genom frivilligt arbete, berättar han.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi vill kunna hjälpa till och stötta under resans gång. För vi har sett att när det gäller integrering så finns det ett behov av mer hjälp i Sverige. Där kommer vi in, säger Rolf Atterling.

  En av grundarna till Helping people är Rolf Atterling, som även är engagerad i Missing people. Foto: Peder Andersson

  Målet med Helping people är att få spridning i hela Sverige, precis som Missing people fick när den startade 2012. Men sedan är det upp till varje kommun och boendeanläggning att avgöra om de vill vara en del av rörelsen eller inte.

  – Vi är övertygade om att flera kommer vilja vara med, och att de känner precis som oss att det är viktigt att vi gör det här tillsammans, säger han.

  Vad kan ni bidra med då, som inte redan finns?

  – Vi kommer jobba med långsiktig integration, som andra hittills inte fokuserar på i samma utsträckning, eller lyckats speciellt bra med. Vi vill få folk snabbt i sysselsättning, så de slipper sitta enbart på asylboendet och stirra in i väggen, säger Rolf Atterling.

  **Det är bland annat med **hjälp av en app och en larmcentral som det ska ske, enligt Rolf Atterling. En app som främst kommer fungera som en safety applikation, för att människor snabbt ska kunna få akut hjälp och svar på olika frågor, var de än är. Detta via frivilliga som ska sitta på en trygghetscentral och dygnet runt hjälpa till och svara på frågor.

  Appen kommer också innehålla enklare språkundervisning, och ge information om viktiga delar i det svenska samhället. Det kommer också finnas möjlighet att presentera sig själv, där flyktingarna bland annat kan berätta vad de arbetade med innan de kom till Sverige.

  – Så att vi också ska kunna kommunicera deras erfarenhet till näringslivet så fort som möjligt, och kunna ta hjälpa av deras kunskap i olika situationer, säger Rolf Atterling.

  I slutet av januari startar en flyktinghjälp som ska arbeta långsiktigt med att integrera nyanlända i samhället. Foto: Rolf Atterling

  Det finns också utmaningar, berättar han. Framförallt att engagera människor till att gå med, men också att bygga upp en relation med myndigheter i Sverige. Det här för att få till ett bra sätt att kunna samarbeta och stötta varandra, berättar Atterling.

  – Vi hoppas att vi ska kunna göra det här ihop med andra myndigheter och etablerade organisationer. Och att det ska bli en samhällslänk mellan de på boendeanläggningarna och näringslivet. För vi har ju samma målsättning – att de som kommer hit ska få det bra, säger han.

  I slutet av januari 2016 väntas satsningen lanseras nationellt och vara i full gång. Hittills finns flyktinghjälpen bara på ett fåtal håll i Sverige, bland annat i Askersund.

  Annons

  På ett flyktingboende i Hammar i Askersund hjälper volontären/faddern Mahmoud till att servera mat till de boende, genom nystartade föreningen Helping people.

  Foto: Said Zarwal Bild 1 av 3

  En av grundarna till Helping people är Rolf Atterling, som även är engagerad i Missing people.

  Foto: Peder Andersson Bild 2 av 3

  I slutet av januari startar en flyktinghjälp som ska arbeta långsiktigt med att integrera nyanlända i samhället.

  Foto: Rolf Atterling Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X