Annons
X
Annons
X

Personalbrist stänger 900 vårdplatser

Sammanlagt nästan 2 000 sjuksköterskor saknas på Sveriges 68 akutsjukhus. Resultatet av personalbristen är 900 stängda vårdplatser. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström säger till SvD att sättet att organisera vården behöver ses över – medan fackliga Vårdförbundet kräver snabba och kraftfulla insatser.

Krisen i sjukvården

– Nu får det vara nog. Politikerna måste agera och ge sjuksköterskorna en vettig lön. Snittlönen behöver upp med ungefär 10 000 kronor i månaden, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

SvD rapporterade i torsdags om en kraftig ökning av krislarmen på sjukhusen. Bara sedan årsskiftet har minst åtta svenska sjukhus gått in i så kallat stabsläge där bland annat planerade behandlingar ställs in och akut sjuka omdirigeras till andra sjukhus.

Vanligaste orsaken var brist på sjuksköterskor, särskilt specialiserade sjuksköterskor, vilket lett till stängda vårdavdelningar som i sin tur gjort sjukhusen fullbelagda.

Annons
X

Vårdförbundet som är sjuksköterskornas fackliga organisation har länge varnat för en allt mer riskabel situation på sjukhusen.

– Det behövs inga fler utredningar, vi vet väldigt bra i dag vad man borde ha gjort redan i går. Vi kan inte ha arbetstidsregler som gör att våra medlemmar blir sjuka eller lämnar vården. De behöver en bra lön, god löneutveckling, karriärmöjligheter och en mänsklig arbetsmiljö. Svårare än så är det inte, säger ordföranden Sineva Ribeiro.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) håller med om att de många stabslägena är ett symptom på ett problem som växt under lång tid.

– Vi har personal som lämnar vården på grund av missnöje med arbetssituationen. Många tyngs av administration i stället för att vi låter dem vara proffs på det som de är utbildade för. I vår budget hade vi en professionsmiljard som just skulle stödja den utvecklingen, säger Wikström till SvD.

– Landstingen behöver se över ledarskapet och hur man organiserar vården och från nationell nivå behöver vi få fram fler utbildningsplatser.

I Region Skåne som haft flest tillfällen med förhöjd beredskap har även Arbetsmiljöverket försökt sätta hårt mot hårt för att få bort överbeläggningarna. Sängar har ställts på rad i sjukhuskorridorer eller körts in på expeditioner och undersökningsrum.

– Vi har ett förbud mot överbeläggningar sedan 2005, men bara sedan 2011 har vi haft minst fem ärenden mot Helsingborgs lasarett där vi utdömt vite på 5,3 miljoner. Man betalar men verkar inte göra något åt grundproblemet och det förvånar mig, säger Peter Burman, regional enhetschef på Arbetsmiljöverket.

Anna-Lena Hogerud (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Skåne, tycker att situationen är ohållbar i Helsingborg och att man måste ta fram en plan för att få bort överbeläggningarna.

– Personalmässigt har vi ett svårt läge i Skånesjukvården och det beror på att den varit underfinansierad och haft ett anställningsstopp. Det har vi nu brutit upp, så extra pengar är på väg och vi ska rekrytera mer personal. Tills det får effekt kan det dock bli en del nödlösningar på sjukhusen, säger hon.

Även Stockholm har nyligen drabbats av ett stabsläge på Södersjukhuset. Det är en allvarlig signal som betyder att alla måste upp på tårna, säger Anna Starbrink (FP), sjukvårdslandstingsråd i Stockholm.

– Politiskt måste vi satsa mer på it, få fler att vårdas utanför sjukhuset och få fram nya pengar till bättre arbetsvillkor och löner så att personal stannar i yrket.

Arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting (SKL) vill förstås inte utlova några högre löner till sjuksköterskorna.

– Men även vi fattar ju att lönesättningen spelar roll, liksom arbetsförhållandena. Det är skillnad att jobba inom akutsjukvården och måndag till fredag på dagtid inom öppenvården. Vi måste fundera mer på det, säger Mats Eriksson (M), ordförande i SKL:s sjukvårdsdelegation.

Han tycker att det är bra om sjukhusen går in i stabsläge när det uppstår problem.

– Men det är förstås oacceptabelt om det händer för ofta på samma sjukhus. Har man tio stabslägen på ett år är det för mycket och då måste man se över dimensioneringen så att man klarar topparna bättre.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X