Annons
X
Annons
X

Personal varnade om brister innan dådet i Mölndal

Knivattacken i Mölndal har fått facket att larma om brister i säkerheten för anställda på HVB-hem. Nu avslöjar GT att personalen på boendet där dådet inträffade – varnade om brister redan för ett år sedan.

Foto: Adam Ihse/TT

Enligt Göteborgs-Tidningen, GP, ska en behandlingsassistent i december 2014 slagit larm till IVO, Institutionen för vård och omsorg, om problem på det då nystartade HVB-hemmet i Mölndal. Boendet där den 22-åriga kvinnan dödades i måndags.

– Hittills har inget allvarligt inträffat, men det kommer det att göra, larmade en behandlingsassistent och menade att hon även talade för resten av personalen, skriver GT.

Personen som larmade IVO sa sig också tala för övriga personalstyrkan och klagade på extrem underbemanning och att de ofta arbetade själva.

Annons
X

SvD har tidigare berättat att fackförbundet Vision – efter attacken i Mölndal – larmat om brister i säkerheten på HBV-hem när personalen inte räcker till. Mer än var tredje anställd på HVB-hem har sagt att de upplever att arbetsmiljön blivit mer otrygg den senaste tiden.

I ett protokoll från IVO:s oanmälda tillsyn på hemmet i Mölndal i höstas (som TT tagit del av) bedömde myndigheten att det fanns goda förutsättningar att bedriva vård där. Detta efter samtal med barn och unga på boendet – som då sa att de kände sig trygga på hemmet.

I rapporten skrev IVO att personalstyrkan hade minskat med en tjänst, vilket inneburit mer ensamarbete, enligt GT. Detta trots att myndigheten inte har i uppgift att granska personalens villkor – utan i detta fall barnens perspektiv – och fann därav inga brister.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi har faktiskt inte funnit några brister alls i verksamheten då vi varje där tre gånger, säger Annelie Andersson, inspektör vid IVO som var med vid tillsynen, till Göteborgs-Tidningen.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: Adam Ihse/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X