Persepolis skatter i rättslig tvist

HOTAT KULTURARV. En samling kilskriftstavlor från perserrikets metropol Persepolis står just nu i centrum för en rättsprocess i amerikansk domstol. De ovärderliga tavlorna, som nu riskerar att auktioneras ut, bär på persernas eget vittnesbörd om antikens Iran.

Under strecket
Publicerad
Annons

Ett rättsdrama som började i Jerusalem 1997 då en grupp amerikaner föll offer för en arabisk terrorattack utspelar sig just nu i en federal domstol i Chicago. Fem personer förlorade sina liv och hundratals skadades svårt i illdådet som den palestinska organisationen ­Hamas tog på sig skulden för. Eftersom Irans ­regering stödjer Hamas finansiellt har en grupp överlevande och släktingar till de dödade utkrävt skadestånd från Teheran. De diplomatiska förbindelserna mellan USA och Iran ligger sedan 1980 nere och för två år sedan dömde en federal domstol i Chicago den islamiska republiken att ­betala 423 miljoner dollar i kompensation till de målsägande. För att tillfredställa ­offrens kompensationsanspråk konfiskerades strax därefter en villa i Texas tillhörande den persiska kungafamiljen som ­såldes till högstbjudande. Eftersom Iran i övrigt saknar fast egendom i USA inriktar sig de målsägandes advokater på att försöka beslagta persiska konstföremål i amerikanska museer och samlingar.

Till de berörda institutionerna hör bland annat Philadelphia Museum, Field Museum i Chicago och Museum of Fine Arts i Boston. Men i centrum för rättstvisten står en ovärderlig samling kilskriftstavlor från Persepolis som 1937 lånades ut till Chicagouniversitetet under den dåvarande shahen Reza Pahlavi. Eftersom samlingen juridiskt sett tillhör Iran framhåller universitetet att den bör åtnjuta suverän ­immunitet under federal lag, något som nyligen avfärdades av domstolen. Advokaterna hävdar å andra sidan att domslutet berättigar en konfiskering av tavlorna som de ämnar auktionera ut till privata samlare. Frågan är ytterst känslig i politiskt avseende och den rådande konflikten mellan USA och Iran över den islamiska republikens kärnkraftsprogram hotar att omintetgöra en bilateral lösning. Så sent som i maj avslog den federala domstolen en överklagan från den iranska statens rättsombud.

Annons
Annons
Annons