Persbrandt fick Expressen

Expressens chefredaktör Otto Sjöberg fälldes av en tryckfrihetsjury för att ha förtalat skådespelaren Mikael Persbrandt. Nu tar juristerna över, och dom kommer först om tre veckor.

Under strecket
Publicerad
Advokat Per Liljekvist och Mikael Persbrandt i rättegångsalen när tryckfrihetsrättegången mellan Expressen och dess ansvarige utgivare chefredaktör Otto Sjöberg  och skådespelaren Mikael Persbrandt inleddes i Stockholm tingsrätt.

Advokat Per Liljekvist och Mikael Persbrandt i rättegångsalen när tryckfrihetsrättegången mellan Expressen och dess ansvarige utgivare chefredaktör Otto Sjöberg och skådespelaren Mikael Persbrandt inleddes i Stockholm tingsrätt.

Annons

”PERSBRANDT AKUT ALKOHOLFÖRGIFTAD Intagen på klinik” löd Expressens löpsedel den 15 december i fjol. I artikeln ”Här vårdas Persbrandt” gick att läsa att skådespelaren var intagen på Alfagruppens klinik utanför Uppsala, följt av en uppräkning av en rad fylleskandaler.
Men Mikael Persbrandt hade varken fått akut alkoholförgiftning eller tagits in på klinik. Justitiekanslern, JK, beslutade i våras att åtala Expressens chefredaktör Otto Sjöberg för grovt förtal.
I dag slog en jury bestående av tre kvinnor och sex män i Stockholms tingsrätt fast att publiceringen var förtal av normalgraden, alltså inte grovt. Hade de friat Sjöberg hade rättegången varit avslutad, men när juryn fäller får juristerna i tingsrätten sista ordet. Dom kommer i mitten av december.
– Det är glädjande att han fälldes för förtal, även om det inte blev grovt. Det är en viss upprättelse för Mikael Persbrandt och en framgång för honom som kämpat så länge, säger Mikael Persbrandts advokat Per Liljekvist.

Otto Sjöberg, klädd i svart kostym och slips med kända tidningars logotyper som motiv, tyckte att fällandet var ”tråkigt”.
– Det är för tidigt att uttala sig om konsekvenserna, vi får invänta tingsrättens dom. Det är inte helt ovanligt att ansvariga utgivare fälls för förtal, därför är det bra att det inte blev grovt förtal.
En sammanbiten Mikael Persbrandt, klädd i gråspräcklig kavaj, berättade inför jurymedlemmarna och ett stort pressuppbåd hur obehagligt han upplever kvällstidningarnas skriverier.
– Jag sitter här för att värna om det lilla jag har kvar av mitt privatliv.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons