Annons
Krönika

Jonas Fröberg:Perfekt yta döljer bräcklig bransch

Paris. Kris. Jo det rimmar och bilsalongen i Paris pågår mitt i Europas kanske största bilkris någonsin.

Samtidigt är glittret och glamouren större än någonsin – så som det ska vara på bilsalonger. Men nu är den perfekta ytan bräcklig som en tunnhudad porslinsdocka.

Under strecket
Publicerad

Nu, fyra år senare, har överkapaciteten ökat med 30 procent. Bilmarknaden i Europa faller för femte året i rad och nedgången i år fram till augusti är nu 6,6 procent enligt branchorganisationen ACEA.

Låter det ändå hyfsat okej? Tänk då att Opel tappat 14 miljarder dollar sedan 1999, då senaste helårsvinsten gjordes. Ford sade i somras att man kommer att tappa 1 miljard dollar i Europa i år. Nu, två månader senare siar branschanalytiker om det dubbla – 2 miljarder dollar. Sedan kommer det mest läskiga: Det finns ingen ljusning. Endast tre fabriker har stängts i Europa sedan den stora finanskraschen 2008 – det ska jämföras med 18 stängda fabriker i USA. Överkapaciteten i Europa består. Bildirektörerna tuffar på i en värld som måste påminna om en ytterst obehaglig feberdröm. Det rasslar när man tömmer kassorna i samma svindlande takt som när det sista vattnet skvalar ut ur i ett badkar. Möjligheterna till nyskapande utveckling försvinner samtidigt som branschen står inför flera stora utmaningar – hotet från Kina, och dyr övergång till miljö- och elbilteknik för att ta två exempel.

Annons
Annons
Annons