Annons
Recension

Offer utan ansiktePerfekt sommardeckare trots makabra mord

Stefan Ahnhem har tidigare skrivit manus till tv-deckare vilket märks i hans debutroman ”Offer utan ansikte”.
Stefan Ahnhem har tidigare skrivit manus till tv-deckare vilket märks i hans debutroman ”Offer utan ansikte”. Foto: THRON ULLBERG
Under strecket
Publicerad

**Fabian Risk är **det träffande men föga subtila namnet på hjälten i Stefan Ahnhems debutroman ”Offer utan ansikte”. Genren är deckare. Risk är polis och har för sina kolleger i Stockholm visat sig vara just vad han heter. Ett par av dem dog under en urspårad incident på en ambassad. Men var det egentligen Risks fel? Ja, ångesten och tvivlen fräter hur som helst på vår sargade hjälte.

I romanens början är uppbrottet ett faktum. Risk flyttar tillbaka till barndomsstaden Helsingborg, där han ska starta ett nytt liv med sin familj och få nya poliskolleger. Men först en lång välförtjänt semester. Så blir det naturligtvis inte. Knappt har flyttlådorna baxats in i det nya radhuset förrän det ringer på dörren och Risks blivande chef ber honom följa med. Det har inträffat ett brutalt mord på hans gamla högstadieskola. Risk är mycket tveksam men ger med sig, och som den inbitne snut han är kan han naturligtvis inte låta bli att engagera sig i fallet. Mordet på den gamle träslöjdsläraren följs av fler, alla med koppling till Risks gamla skolklass. Den skrämmande logiken bakom dåden blir efter ett tag omöjlig att förneka: Gärningsmannen är ute efter att döda samtliga gamla klasskamrater. Fast kamrater är ett ovanligt malplacerat ord i sammanhanget. Tidigt väcks misstanken om att motivet är en mobbads hämnd på sina gamla plågoandar, men också på dem som bara fegt valde att titta bort.

Annons
Annons
Annons