Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Mat & dryck

Perfekt picknick – 5 goda recept i sommar

Fräscht, gott och enkelt – så får vi sommarens alla picknickkorgar att flyga.

Sticky chicken

Packa ner kycklingen i utflyktskorgen och servera den ljummen eller avsvalnad tillsammans med en fräsch sallad och goda baguetter.

Ingredienser (4 personer)
1 kg kycklingvingar eller kycklingben
Sallad och bröd till servering

Annons

Marinad
3/4 dl risvinäger
4 msk honung
2 tsk salt
3/4 tsk svartpeppar
1 1/2 msk rapsolja

Så gör du:
1. Rör samman ingredienserna till marinaden. Lägg kycklingdelarna i en kraftig plastpåse och häll marinaden över. Förslut den ordentligt och vänd runt så att det blir marinad över alla kycklingbitar. Låt stå minst 10 minuter men gärna uppåt 2 timmar. Vänd påsen då och då.

2. Värm ugnen till 225 grader.

3. Lägg kycklingdelarna i en långpanna med bakplåtspapper och droppa över marinaden. Stek i ugnen i ca 30 minuter tills kycklingen är färdig. Vänd kycklingbitarna ett par gånger under tiden.

4. Låt svalna lite och ät kycklingen med händerna. Servera med sallad och bröd.

Pasta med tomater och basilika

Packa ner parmesan och basilika separat för att toppa med på plats.

Ingredienser (4 personer)
1 kg mogna tomater
Några kvistar basilika
1 vitlöksklyfta
1 msk liten kapris, avrunnen
4 msk olivolja
Flingsalt och svartpeppar från kvarn
400 g fusilli
1 1/2 dl finriven parmesan

Så gör du:
1. Tärna tomaterna. Plocka basilikabladen från kvistarna. Spara några små blad till serveringen och strimla resten fint. Finhacka vitlöken.

2. Blanda tomater, basilika, vitlök och kapris med oljan i en skål och krydda med flingsalt och nymald peppar. Låt stå i 20 minuter.

3. Koka under tiden pastan i saltat vatten. Häll av i ett durkslag och häll tillbaka pastan i kastrullen.

4. Häll vätskan från tomaterna över pastan. Tillsätt hälften av parmesanosten och blanda väl. Blanda ner tomaterna och fördela sedan pastan i skålar eller på tallrikar, gärna förvärmda.

5. Toppa med resterande parmesan och de sparade basilikabladen.

Potatis- och chorizosallad med rostad tomatdressing

Packa salladen och dressingen var för sig om ni ska ta med maten på picknick och blanda dem på plats när ni ska äta.

Ingredienser (4 personer)
500 g färskpotatis eller delikatesspotatis
1 hel vitlök
500 g sötpotatis
300 g chorizo eller annan kryddig korv
Olivolja
250 g körsbärs- eller cocktailtomater på kvist
1 dl gräddfil
2 msk majonnäs
2 salladslökar
1 liten knippa slätbladig persilja, bladen
Salt och nymald svartpeppar

Så gör du:
1. Värm ugnen till 220 grader.

2. Halvera eventuellt potatisen. Halvera vitlöken på höjden. Klyfta sötpotatisen. Skiva korven i breda bitar på diagonalen.

3. Lägg det skurna i en långpanna med bakplåtspapper. Droppa över 2 msk olivolja, salta och mal över svartpeppar. Stek i ugnen ca 30 minuter tills grönsakerna är mjuka.

4. Lägg tomaterna i en ugnsform med bakplåtspapper. Droppa över 1 msk olivolja, salta och mal över svartpeppar. Stek i ugnen i 20 minuter. Låt tomaterna kallna.

5. Tryck ut hälften av vitlöken i en matberedare eller mixer. Tillsätt hälften av tomaterna samt gräddfil och majonnäs. Kör till en slät dressing och smaka av med salt och peppar.

6. Skiva salladslöken tunt och lägg den i en skål tillsammans med potatis, sötpotatis, chorizo samt resterande vitlök och tomater. Blanda försiktigt med dressingen och servera salladen toppad med persilja.

Rice bowl med sötpotatis och svarta bönor

Packa dressingen, salladslöken och tortillachipsen för sig.

Ingredienser (4 personer)
3 dl råris
400 g sötpotatis, skalad och klyftad
Olivolja
3/4 tsk rökt paprikapulver
1 krm mald spiskummin
1 krm mald koriander
2 majskolvar, skurna i 3 cm breda bitar
1 burk svarta bönor à 400 g, sköljda och avrunna
400 g körsbärstomater, halverade
Salt och peppar

Dressing
Ca 70 g babyspenat
1 kruka koriander
2 salladslökar
2 msk kapris, avrunnen
1 vitlöksklyfta
Saften av 1 lime
Olivolja

Till servering
1 salladslök, skivad
Babyspenat
Koriander
Ev tortillachips
Limeklyftor

Så gör du:
1. Koka råriset enligt anvisning på förpackningen.

2. Värm ugnen till 200 grader. Lägg sötpotatisen i en ugnsfast form och blanda med 1 1/2 msk olivolja och 1/2 tsk av paprikapulvret samt spiskummin, koriander, salt och peppar. Stek i ugnen tills sötpotatisen är mjuk, 25–30 minuter.

3. Lägg majskolvarna på ett annat ugnssäkert fat och blanda med lite olivolja, resterande paprikapulver samt flingsalt. Sätt in i ugnen bredvid sötpotatisen och stek 10–15 minuter tills majsen är färdig.

4. Lägg spenat och koriander i en matberedare men spara både lite spenat och lite korianderblad till serveringen. Hacka salladslöken grovt och tillsätt den tillsammans med kapris, vitlök, hälften av limejuicen samt 1/2 dl olivolja och 1 msk vatten. Kör till puré och smaka av med salt och peppar.

5. Blanda ner hälften av purén i riset. Rör till sist ner resterande limejuice och 3 msk olivolja i dressingen.

6. Blanda bönor och tomater med lite av dressingen och smaka av med salt och peppar.

7. Fördela riset i skålar eller matlådor och lägg på sötpotatis, majs, bönor och tomater. Toppa med de sparade spenat- och korianderbladen. Blanda i resterande dressing och strö över skivad salladslök och eventuellt krossade tortillachips på plats. Servera med limeklyftor.

Matig tomatsallad

Får du tag på freekeh, grönt rostat vete, är det toppen i den här salladen men det funkar bra även med matvete tillsammans med vildriset.

Foto: Ben Dearnley

Ingredienser (6–8 personer)
2 1/2 dl vildris
2 dl matvete (eller freekeh)
600 g röda och gula körsbärstomater
1/2 liten rödlök
2 dl blandade örter, bladen av t ex mynta, koriander och slätbladig persilja
Flingsalt och nymald svartpeppar
Rostade frön till servering, t ex pumpa-, solros- och sesamfrön
Vinägrett:
1 vitlöksklyfta
5 msk olivolja
2 msk pressad citron
1 tsk dijonsenap
Salt och peppar

Så gör du:
1. Koka vildriset enligt anvisning på förpackningen men med extra mycket vatten. Tillsätt matvetet när 15 minuter återstår av koktiden. Låt rinna av väl och låt sedan ris och vete kallna.

2. Dela tomaterna i halvor eller fjärdedelar. Skiva rödlöken tunt.

3. Blanda ris, vete, tomater, rödlök och örter i en skål. Strö över flingsalt och mal över svartpeppar efter smak.

4. Riv vitlöken fint och blanda med olivolja, citron och dijonsenap till en dressing. Smaka av med salt och peppar.

5. Blanda ner dressingen i salladen just före serveringen. Lägg upp på ett fat och strö över rostade frön.

Till Toppen