Annons
X
Annons
X
Scen
Recension

Beatrix värld Perfekt för unga – njutbar för alla

Maria Selander.
Maria Selander. Foto: SVEN WAGELIN-CHALLIS

Beatrix värld

Genre
Barn- och ungdomsteater

Dockteatern Tittut. Manus, regi: Sven Wagelin-Challis. Koreografi: Jeanette Challis. Musik: Leif Hultquist. Dockor, scenografi, kostym: Annika Arnell. Medv: Maria Selander, Lisette Merenciana.

**I barnlitteraturen flockas **de förmänskligade djuren. Flera generationers barn har mött Beatrix Potters djursagor, som böcker, animerade filmer eller kanske i televiserad dansversion före jul. Författarinnans liv har också filmatiserats. Beatrix växte upp i det viktorianska England och var hårt hållen av sina föräldrar både som barn och vuxen. Friheten var beskuren, men fantasin är fri! Hon lekte med kaniner, grodor och möss, vilka också blev huvudfigurer i de berättelser hon skapade.

Regissören Sven Wagelin-Challis på Dockteatern Tittut har fascinerats av hennes liv och verk, som inspirerat till ”Beatrix värld” för barn mellan två och sex år. Det är en bildrik uppsättning, späckad av dans och musik. Det börjar som oftast på Tittut redan i foajén. Maria Selander som den vuxna, stramt svartklädda Beatrix välkomnar oss att träda in i hennes barndom. Inne i spellokalen väntar Lisette Merenciana som den lilla flickan i barndomshemmet. Klockan tickar långsamt, tiden står stilla, tråkigheten är kompakt. En sträng röst förmanar om vikten av att sitta stilla och inte smutsa ner. Lilla Beatrix försöker hålla tristessen stången; hon har sin glädje i ritblocket och minsann, skuttar inte en pigg Pelle Kanin plötsligt fram ur pappret.

**Sedan följer en helt **underbar fantasikavalkad frambringad av de båda Beatrix. Figurer och situationer ur böckerna dansas fram av skådespelarna med hjälp av Annika Arnells potterska dockor och masker. Scenografin lyser milt i gyllenrött och blekgrönt mot det svarta. Leif Hultquists musik färgsätter kongenialt med rytmer, harmonier, klanger och stämningar. Beatrix liv är en ständig spänning mellan disciplin och längtan efter frigörelse, underkastelse och kreativitet. Djuren lever i naturens idyll bland hotfulla faror. Pelle Kanin rymmer till det förbjudna grönsakslandet; en vit kissemiss smygtassar på de busiga mössen. Räven och katten dansar en sugande tango, medan grodan Jerry hoppar i den högre skolan, som hämtad från The Royal Ballets klassiska sagovärldsversion. Och den stora glittrande fisken med jättegap och vassa tänder lurar i vassen.

Annons
X

**Jag skulle önska att **fler vuxna – också utan barn i sällskap – kunde upptäcka den barnteater som görs med hög kvalitet. ”Beatrix värld” är perfekt för sin unga målgrupp, men också njutbar för alla åldrar, inte minst för oss med en nostalgisk relation till Potters särpräglade värld.

Annons
Annons
X

Maria Selander.

Foto: SVEN WAGELIN-CHALLIS Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X