Annons

OzzyPerfekt balans mellan Rosengård och Dramaten

Rapparen Ozzy.
Rapparen Ozzy. Foto: Dramaten

Malmö-rapparen Ozzy har tagit klivet från fritidsgården till nationalscenen. Ursprungligen från Somalia, men uppvuxen i Rosengård, är han den svenska hiphop-scenens kanske mest charmiga figur för tillfället.

Under strecket
Publicerad

Ibland behöver saker och ting sättas i perspektiv. Det har redan passerat 21 år sedan Petter släppte ”Mitt sjätte sinne”. Petter uppfann visserligen inte svensk hiphop, men det är ändå en milstolpe på många sätt, något av ett år noll inom scenen, även om det förstås fanns en ganska lång historia innan. Han samplade Luther Vandross på ”Vinden har vänt”, som någon slags, möjligen oavsiktlig, allegori över vart svensk musik då var på väg.

Två decennier senare sitter den unge Malmö-rapparen Ozzy på en tron och blickar ut över Dramaten. En smått osannolik utveckling, från snusdoftande fritidsgårdar till finaste nationell scen. Osman ”Ozzy” Maxamed är dessutom en osannolik figur i sammanhanget. Ursprungligen från Somalia, men uppvuxen i Rosengård, är han den svenska hiphop-scenens kanske mest charmiga figur för tillfället.

Annons
Annons
Annons