Skönhet

”Hyn mår bäst av så få produkter som möjligt”

Skönhetsbranschen är en djungel av onödiga produkter och seglivade myter. SPG träffade huddoktorn Johanna Gillbro och fick hennes experttips.

Visste du att rött kött och chips kan öka uppkomsten av rynkor? Och det är en myt att idogt vattendrickande ska vara bra för hyn? Nej, inte jag heller. Men Johanna Gillbro vet, med en doktorsexamen inom experimentell och klinisk dermatologi, har hon under sina femton år som forskare inom hudvårdsindustrin och akademin stenkoll på allt som rör vårt största organ. I boken Hudbibeln ställer hon sig kritisk till delar av skönhetsindustrin och tycker konsumenter borde reflektera mer över hur de behandlar sin hy:

Annons

–  Gemene man har inte koll på vad hudvårdsprodukter egentligen innehåller. Det finns en uppsjö av olika crèmer på marknaden som det inte finns några studier överhuvudtaget kring.

Ett vanligt misstag många gör är att överbehandla huden. Dels med trendiga syror som AHA och BHA, men också genom att använda för många produkter.

– Skönhetsindustrin tjänar pengar på varje produkt vi köper, därför uppfinner man nya hela tiden. Ett exempel på det är serum, det finns inget regelverk som säger vad ett serum ska innehålla, man kan lika gärna bara använda ansiktscrème. Många glömmer att ju fler produkter man använder, desto mer tillsatser går in i hyn. För hudens bästa ska man använda så få produkter som möjligt.

Men vilka ingredienser kan man lita på då?
– De som har kliniskt stöd, till exempel vitaminerna niacinamide och retinol. På 1700-talet fick spanska bönder brist på just niacinamide, vitamin B-3, och de fick extremt torr hy och ökade pigmentförändringar. Sen gillar jag antioxidanter, mineraler och glycerin, som alla är ingredienser som finns naturligt i huden.

Går det verkligen att stoppa hyn från att åldras?
– Ja. Ungefär 75 % av åldrandet beror på yttre faktorer som vi kan påverka, som föroreningar, stress, UV-strålning och kost. När det kommer till kost är vår västerländska diet – med kött, mejeriprodukter, transfetter och socker – dålig för hyn. Socker gör att proteinet kollagen, som håller huden spänstig, blir stelt. Bättre är det med medelhavsdietens frukter, baljväxter och grönsaker. En frisk tarm ger frisk hud.

Du menar att råbiff och chips ger rynkor?
– Det finns indikationer på att livsmedel såsom rött kött och snacks kan påverka rynkbildning . Bland annat i en studie från Holland där man studerade 2 753 personer och analyserade deras rynkor. De som åt mer rött kött och snacks hade fler rynkor än de som inte åt detta. Men man så även att de som åt mycket frukt hade mindre antal rynkor. Det är dock viktigt att poängtera att detta är resultaten av en enda studie, så man kan inte helt fastställa sambandet.

Många är misstänksamma mot kemikalierna i solcrème, vad säger du om det?
– Bor man i Sverige behöver man bara använda UV-skydd mellan mars och september. Resterande tid är helt onödigt om man inte åker utomlands eller till fjällen. Vi behöver D-vitaminet från solen och ingredienserna i UV-filter är varken bra för miljön eller hyn.

Du skriver att människor utanför storstäder har bättre hy?
– Människor som bor på landsbygden utsätts inte för lika mycket föroreningar. De har mindre torr hy, färre rynkor och pigmentfläckar än storstadsbor. Dock har man i dessa studier endast jämfört extremt förorenade städer med landsbygd. 

Och att personer som ligger i skilsmässa har sämre hy?
– Ja, det är kopplat till stress. I en studie man gjort på folk som legat i skilsmässa visade det sig att de hade ökad vattenavdunstning i översta hudlagret och sämre reparation av hyn.

Mantrat om att vattendrickande ska vara så bra för hyn, stämmer det?
– Nej, det är en myt. Det finns många studier gjorda på det. Om man är kraftigt uttorkad kan man se skillnad på huden, men inte hos normala personer som slarvat med att dricka.

Hur ser framtidens hudvård ut?
– Jag tror det kommer ske ett skifte liknande livsmedelsbranschen, att efterfrågan på  färskproducerad hudvård ökar. Precis som med juice vill man hellre dricka en färskpressad än en rumstempererad från snabbmatshyllan.

Foto: Karin Grip / SvD / TT // Tox Intellgience
Kemisten

”Dyr hudvård inte bättre än billig”

Kemisten Pär Svahnberg – som arbetar för branschorganisationen Kosmetik och hygienföretagen – kan allt om vad våra skönhetsprodukter innehåller. Här förklarar han sin tveksamhet till ”glow”, om vitaminer verkligen gör någon skillnad och guidar oss rätt i solcrèmesdjungeln.

Vad är det viktigaste att tänka på vi köp av skönhetsprodukter?
– Om de innehåller parfym eller inte. Är man känslig bör man välja bort parfym, då minskar risken för hudallergi och irritation radikalt. Sen kan man också vara uppmärksam på förpackningen, hudvård i burk blir utsatt för kontamination på ett sätt som hudvård i försluten flaska inte blir.

Annons

Är det verkligen så stor skillnad mellan budget- och lyxprodukter?
– Nej, det är svårt att motivera en så stor prisskillnad. Jag tror knappast någon skulle pricka in vilken som var vilken på ett blindtest. Folk köper ofta en känsla och utgår då från förpackning, doft och pris. Det finns många bra crèmer som är billiga.

Finns det ingredienser som är ren bluff?
– Kanske inte ren humbug, men jag tycker ofta ingrediensers verkan överdrivs. Ibland kretsar marknadsföringen kring en specifik ingrediens som produkten knappt innehåller om man läser det finstilta. Aloe vera är ett exempel på det, som man ofta lägger till enbart för att använda det i marknadsföringen. Jag vill slå ett slag för min favoritingrediens, glycerin, som är både billig och fuktgivande.

Vitaminer i hudvård är trendigt just nu – vad tycker du om det?
– Ärligt talat så gör de knappt nån skillnad, men det låter ju bra när man ska marknadsföra produkten... Jag är specifikt tveksam till just vitamin A-derivat som ska stimulera till hudförnyelse. Behöver man verkligen förnya hyn när man är 20–25 år? Jag tycker generellt man ska vara försiktig med ingredienser som exfolierar, man kan temporärt få ett glow – men egentligen tar man ju bort något som ska ligga och skydda hyn. Yttersta hudlagret är en viktig barriär mot både inre och yttre påverkan.

Vad tycker du om ekologisk hudvård?
– Man slänger sig ofta med uttrycket ”naturligt” och ”ekologiskt” inom hudvård, men man får inte glömma bort att precis allt är gjort av kemikalier. Det som skiljer ekologisk hudvård från andra produkter är att den inte innehåller syntetisk parfym, utan istället eteriska oljor som pressas ur exempelvis växter. Man kan också ha i åtanke att om en ingrediens kommer direkt från källan, det vill säga rätt från en växt och är så ”naturlig” som möjligt, är det dåligt ur ett allergiperspektiv. Ju mindre bearbetad en produkt är desto värre är den för allergiker.

När ska man börja med anti-age?
– Det är viktigare att använda produkter med UV-filter än specifika anti-age produkter. Man har sett på lastbilschaufförer som enbart utsätter ena ansiktshalvan för sol att de är rynkigare på just den sidan. Egentligen ska man alltid använda solskydd, UVA-strålar utsätts vi för året om. I kombination med solskydd är det viktigt att återfukta hyn hela tiden, ju mer fukt man tillför desto slätare blir man.

Vad ska man mer tänka på kring solcrèmer?
– Att använda ett högt skydd, gärna över spf 30. Det är jätteviktigt att smörja in sig ofta, hudcancerfallen i Sverige ökar hela tiden. Tyvärr kommer det larm varje år om hur farliga solprodukter är, men de är testade och godkända så det är inget man behöver vara rädd för. Många tror att kemikalierna från solskydd går rätt in i kroppen, och det gör en försvinnande del. Men de är ju designade specifikt för att ligga utanpå huden och skydda mot UV-strålningen. Dessutom skavs produkten av efter ett tag. Jag tycker kemikalier har ett oförtjänt dåligt rykte om jag ska vara ärlig.

Hur menar du?
– Under vår livstid passerar runt 70 ton mat och dryck din tarm, varav det mesta tas upp av kroppen. Folk borde vara mer noga med vad de äter än att oroa sig så mycket över vad man smetar på sin kropp. Det mesta giftet vi får i oss kommer från mat, men det är den lilla procent vi utsätts för genom kosmetika som vi pratar om hela tiden. Det är dumt när folk säger att de inte vill utsättas för kemikalier, när precis allt runt oss består av kemikalier. De är i luften vi andas och allt vi äter.

Pär Svahnberg arbetar för KoHF (Kosmetik och hygienföretagen), en branschorganisation som bland annat ser till att skönhetsföretagen ligger steget före i miljö- och hälsofrågor.

Foto: IBL

Skönhet

51-åriga Céline Dion är nya ansiktet utåt för L’Oréal

Med en karriär som sträcker sig över decennier, 245 miljoner sålda album och åtta år av framträdanden i Las Vegas har Céline Dion nya utmaningar framför sig. Vid 51 års ålder har stjärnan landat sitt första skönhetskontrakt , som ansiktet utåt för L’Oréal.
– Jag såg det absolut inte komma, särskilt inte vid 51 års ålder, berättar hon.
Samtidigt säger sångerskan att hon har märkt av en förändring – att allt fler företag vänder sig till äldre kvinnor. Just L’Oréal har en lång lista av ambassadörer, som sträcker sig från unga stjärnskott som Duckie Thot och Camila Cabello till Hollywood-legender som Jane Fonda, Julianne Moore och Susan Sarandon.

Annons

– Som artist, dotter, syster, vän och partner har jag aldrig känt mig så vacker och stark. Jag tror jag har det bästa framför mig, sa stjärnan till Vogue.

Foto: TT

Skönhet

Hemligheten bakom Gwyneth Paltrows ungdomliga lyster

Likt stjärnor som Julia Roberts och Jennifer Lopez har Gwyneth Paltrow knappt åldrats en dag sedan hon slog igenom i början på 90-talet.

Annons

På hennes framgångsrika livsstilssajt GOOP är hudvård ett hett ämne och dagligen diskuteras olika metoder för hur man förhindrar åldrandet av hyn. Men enligt sajten har Paltrow sitt alldeles egna knep för att behålla sitt ungdomliga utseende.

Hemligheten? Kollagen, kollagen och åter kollagen.

– Kollagen i hyn försvinner med åldern och på grund av yttre faktorer som UV-strålning och föroreningar. Men de senaste åren har det gjorts studier som visar att kollagen som kosttillskott har en positiv effekt på hyn, förklarade Susan Peck, läkare och vice vd för Goops forskningsavdelning, i en intervju med People 2018.

Livsmedel som benbuljong och gelatin är kända för att ha ett högt kollagen-innehåll, men även gröna bladgrönsaker, broccoli, selleri och citrusfrukter.
Men kollagen är inte allt. För People berättar den 46-åriga stjärnan att hennes ungdomliga lyster också beror på träning och att svettas ut farliga gifter.

– Jag tror verkligen på att svettas. Få igång blodcirkulation, återfukta, sov, ät näringsrik mat, omringa dig av människor som får dig att skratta och ha sex! Det är hemligheten bakom allt, sa skådespelerskan till People.

Foto: Jonas Gustavsson / Sipa USA
Skönhet

62-åriga modellen Patti Hansens hemliga skönhetsknep

Patti Hansen var en av 80-talets mest hyllade supermodeller. Hon tillhörde Studio 54:s mytomspunna discoscen och gifte sig 1983 med Keith Richards. Sedan dess har det varit tyst. Fram tills nu. Under New York Fashion gjorde den ikoniska modellen förra veckan comeback.

Annons

Det var när Michael Kors förvandlade restaurangen Cipriani till ett 80-talsdisco som Patti Hansen gjorde sin modecomeback. Till tonerna av Donna Summers Could It Be Magic intog hon catwalken i en guldglittrande metallickostym. Efteråt berättade hon om hemligheten bakom sitt ungdomliga glow: bra gener och en noggrann hudvårdsrutin.
– Det tog lång tid för mig att börja ta hand om min hy och när jag fyllde 60 år insåg jag att jag måste börja sköta om den, säger hon till Vogue. För mig handlar det bara om återfuktande crèmer och produkter som innehåller Retin-A.

Hennes supermodelldöttrar– Theodora och Alexandra Richards – hjälper henne.
– De har lärt mig mer än vad jag har lärt dem! Haha.

Skönhet

51-åriga Julia Roberts hemliga skönhetsknep

Julia Roberts har knappt åldrats en dag de senaste tio åren. Så, vad är hemligheten bakom 51-åringens ungdomliga hy? En förvånansvärt enkel hudvårdsrutin visar det sig.

Annons

Hudvårdsintresserade vet att solskyddsfaktor är a och o om man vill minska hudens åldrande. Det har även Roberts koll på.
– Jag älskar att vara utomhus med våra tre barn och då förlitar jag mig på en bra solcrème, säger hon.

För People berättar stjärnan att hon även är en mästare på att smörja in sig med återfuktande crèmer, gärna flera gånger om dagen.

Under galatider som dessa utsätts Julia Roberts hy för lager av makeup. Därför är hon alltid noga med att alltid tvätta bort allt smink innan hon går och lägger sig.

Hudvård vilar aldrig och för Hollywood Life berättar Roberts att hon inför flygresor packar ner en mängd hudvårdsprodukter, som hon smörjer in sig med under resan.

Vad gäller kosten har Roberts berättat för People att hon föredrar proteinrik mat och mycket frukt och grönsaker. Samtidigt håller hon sig borta från processade livsmedel och artificiellt socker.

Under en vanlig dag äter stjärnan ägg- och avokadotoast till frukost och till lunch och middag antingen en mager fiskrätt som grillad lax eller kyckling. 2012 berättade hon för The Independent att hon inte kan hålla sig till en kolhydratfri kost – av den enkla anledningen att hon älskar bröd (och kakor). Kaffe kan inte stjärnan heller leva utan, trots att det koffein påverkar hyn.

När det kommer till avslappning och träning ser Robers till att yoga varje dag, något hon har gemensamt med stjärnor som Jennifer Aniston och Emily Ratajkowski.

Skönhet

Hemligheten bakom 55-åriga Michelle Obamas ungdomliga lyster

Det kan verka otroligt, men USA:s före detta första dam Michele Obama fyller 55 i veckan. Det får oss alla att undra: vad är hemligheten bakom den ungdomliga lystern?
Hudvårdsgurun Jennifer Brodeur, som arbetat med bland andra Oprah Winfrey, delade nyligen Michelles bästa skönhetsknep med Refinery29. Brodeur har arbetat med Michelle sedan 2014 och menar på att hon har en förvånansvärt enkel hudvårdsrutin.

Annons

– Jag är inget stort fan av peeling eller exfoliering, berättar Brodeur för sajten. Här är fyra andra saker som Michelle Obama gör för sin hy:

1. Vitaminer.
– Hon använder skönhetsprodukter med C-vitamin i, som gör under för mörka fläckar och ger hyn en lyster. Och på kvällen produkter med A-vitamin i.
2. Kollagen
Brodeur använder kollagen i kombination med C-vitamin i Michelles ansiktsbehandlingar.
– Jag använder gelbaserad kollagen med C-vitamin i och sedan syre för att säkerställa att hyn absorberar så mycket som möjligt, förklarar hon för Refinery29.

3. Ordentlig återfuktning
Utöver kollagenet, som återfuktar hyn från insidan och ut, använder Michelle en rad olika produkter för återfuktning.

– Vår favorit är Peoni L’extrait oil, säger Brodeur. Den är antiinflammatorisk och gör så att hyn håller sig väldigt återfuktad. Hon kan till och med använda den på sina nagelband.

4. Prioriteringar
Trots ett hektiskt schema ser Michelle till att hitta tid för sig själv. Enligt Brodeur tror hon stenhårt på att en hälsosam livsstil, egentid och att älska sig själv är nyckeln till att åldras graciöst.

– Hon lärde sig redan från tidig ålder att prioritera sig själv, säger Broedeur. Hela processen med rengöring, serum och crèmer är något är ett sätt att hand om sig – det handlar inte om fåfänga.

Foto: IBL

54-åriga Sandra Bullock

Hemligheten bakom mitt yttre

Det är svårt att tro att Sandra Bullock synts på vita duken i närmare 30 år. Så, vad är hemligheten bakom 54-åringens yttre?

Annons

Bullock har i ett flertal intervjuer berättat att hon till skillnad från många andra Hollywood-stjärnor avstår från botox, för att istället satsa på naturliga behandlingar. I en intervju i The Ellen DeGeneres Show avslöjar hon att hon tagit hjälp av den välkända hudterapeuten Georgia Louise, som bland annat jobbat med Victoria Secret-modellerna inför den årliga visningen. För People berättar Louise att hon behandlat Bullock med ansiktsbehandlingen Epidermal Growth Factor, som rengör på djupet och ger långvarig lyster.

Men några behandlingar då och då räcker inte för stjärnan. Inför premiären av Netflix-filmen Bird Box berättade motspelaren Trevante Rhodes att skådespelerskan går upp fem varje morgonen för att träna. I sin träning fokuserar hon främst på kondition och core, men även vikter och pilates.

Kosten då? I en artikel från Popsugar berättar Bullock att hennes kost består av magert protein. Men att hon enbart följer sin diet sex dager i veckan för att unna sig i sötsaker och annat gott under en ledig dag.

Foto: IBL

Foto: ENT24/MEGA / IBL Bildbyrå / The Mega Agency/ IBL
49-åriga Jennifer Lopez

Hemligheten bakom mitt yttre

Det är svårt att förstå att det har gått mer än 30 år sedan Jennifer Lopez slog igenom. Än idag har 49-åringen en lyster som de allra flesta avundas. Så, vad är hemligheten?
– Jag försöker leva en hälsosam livsstil, säger den bioaktuella stjärnan i en intervju med People.

Annons

För att uppnå en sund livsstil är Lopez noga med sömn, regelbunden träning – och att dricka rikligt med vatten. I intervjun avslöjar hon att hon sover åtminstone sju till nio timmar varje natt.

Som träning dansar stjärnan i egna studion hemma men det blir även del yoga och styrketräning.
– Jag har märkt att ju äldre man blir, desto mer muskler tappar man.
När det kommer till kost avslöjar Lopez att hon är precis som oss andra och då och då unnar sig att äta gott.
– Jag är inte perfekt. Har jag ätit dåligt eller behöver gå ner i vikt dricker jag en proteinshake på morgonen och en på kvällen.
Bortsett från kost, träning och sömn är hon noga med att vårda sitt spirituella jag.

– Regelbunden meditation och daglig affirmation håller mig på banan.

Foto: IBL

Foto: Pexels
Skönhetsexperten

”Hyn reflekterar din diet”

De senaste åren har intresset för hudvård ökat och många är allt mer pålästa när det kommer till vad de applicerar på hyn. Trender som koreansk hudvård, skräddarsydda serum och crèmer fyllda med diverse syror är i dag självklara inslag i badrumsskåpet. Varje år dyker det också upp nya, avancerade hudvårdsbehandlingar på marknaden. En av de mest populära behandlingarna har varit microneedling, där man med nålar hjälper hyns kollagenbildning på traven.
– Man skapar helt enkelt en liten kontrollerad skada i hyn med nålar som stimulerar nybildandet av kollagen. Det är en av de kraftfullaste behandlingarna man kan ta till för att behandla sin hy, berättar hudexperten Andrew Christie som är doktor i biokemi och arbetar på microneedlingföretaget Dermapen.

Annons

– Nålarna skapar mikrokanaler i huden där man sedan kan slussa ned olika återfuktande och näringsrika produkter. De flesta substanser man lägger på hyn når inte de djupare lagren, men med hjälp av den här tekniken kommer man ner på djupet.

Vad hjälper microneedling mot?
– Mot en hel rad hudåkommor. Dels kan man använda microneedling för den estetiska aspekten, man föryngrar hyn genom kollagenbildningen och jobbar bort fina linjer och rynkor. Men man kan också använda tekniken på patienter med akne, hyperpigmentering, ärrvävnad och bristningar. Beroende på vad man vill behandla så går man olika djupt ner med nålarna. Pigmentering ligger till exempel i det övre hudlagret, medan ärr och hudbristningar ligger djupare. Man skapar också mycket lyster i hyn med hjälp av behandlingen så många går var fjärde vecka bara för en uppfräschning.

Gör det ont?
– Det låter kanske läskigt, men de flesta tycker inte att det är obehagligt alls, det blir mest som intensiva vibrationer i hyn. Men man kan få bedövning om man vill.

Ditt bästa hudvårdstips?
– Förutom att använda solcrème så tycker jag att man ska använda sig av aktiva retinoider, som är ett samlingsnamn för olika A-vitaminer. Just A-vitaminer är de vitaminer som har visat sig ha bäst effekt inom hudvård. De olika retinoiderna hjälper huden på traven när det kommer till akne och pigmentering till exempel. Retinol är det kändaste exemplet från den här familjen. Men min favorit är retinal, en skonsammare form av retinol, som inte gör huden lika irriterad. Utöver det tycker jag att folk måste förstå att huden reflekterar din diet. Äter du dålig mat kan inga behandlingar eller produkter i världen hjälpa dig.

Vad är trendigt inom skönhetsindustrin just nu?
– Konsumenter vill ha snabba behandlingar till ett bra pris. Botox och fillers är något man kan få hjälp med över en lunch, men behandlingar som tar lång tid, plastikoperationer till exempel, är det färre som gör nu.

Finns det något som du tycker är rent ”hittepå”?
– Jag tror inte att den vanlige konsumenten riktigt förstår att det inte finns något som är ”djuprengörande”. Många produkter utger sig för att verka på djupet, men allt man kan köpa i butik verkar egentligen bara på ytan. Man måste använda tyngre produkter och hjälpmedel för att på riktigt tränga ner i hyn.

Berätta om din egen hudvårdsrutin.
– Jag går regelbundet på microneedling och gör olika sorters kemiska peelingar för att hålla min hy i balans. Sen är jag väldigt noggrann med att använda solcrème, jag är uppvuxen i Australien och där är det A och O. Jag lägger också alltid en ansiktsmask minst tio minuter varje morgon för att aktivera glowet i min hy.

Skönhet

Skönhet bakom varje lucka – här är årets bästa adventskalendrar

Årets beautykalendrar är här – fyllda till bredden med skönhet som aldrig förr. Vi har listat ett gäng härliga kalendrar med allt från smink till hudvård som hjälper dig räkna ner dagarna fram till jul.

Makeup-bonanza från Kicks

Foto: Kicks

Från 1 december ända fram till julafton gömmer sig en skönhetsprodukt bakom varje lucka i adventskalendern från Kicks. Vad sägs som vårdande ansiktsmasker, trendiga nagellack och sotsvart mascara? Allt från Kicks egna skönhetssoritment.

Annons

Pris: 449 kr

Naturnära från Body Shop

Foto: The Body Shop

Body Shop lanserar tre adventskalendrar i år, inspirerade av naturens dofter och ingredienser. Själva temat handlar om att ge tillbaka till naturen och de tre kalendrarna – med en ren, räv och uggla på framsidan – är fyllda med allt från Body Shops ikoniska body butters till fruktiga shower gels och veganska glowmasker.

Pris: 495 kr, 795 kr och 1 195 kr.

Parfymstarkt från Atelier Cologne

Foto: Atelier Cologne

Gör december lite roligare med Atelier Colognes kalender innehållandes en hel drös lyxiga parfymprover, shower gels och tvålar.

Pris: 695 kr

Lyx i lyxförpackning från Yves Saint Laurent

Foto: YSL

Sätt tänderna i exklusiva Yves Saint Laurents adventskalender fylld till bredden med det anrika modehusets ikoniska skönhetsprodukter. Det gör inget att det är långt till julafton om dagarna fram tills dess kantas av små presenter i form av concealern Touche Éclat, väldoftande parfymen Black Opium och läppstiftet Mini Rouge Pur Couture. Très Bien!

Pris: 1 995 kr

Dubbel glädje från Biotherm

Foto: Biotherm

Stråla som en stjärna fram till nyår med Biotherms ikoniska produkter i lyxigt format. Kalendern innehåller produkter för såväl män som kvinnor – så varför inte dela med någon du tycker om?

Pris: 750 kr

Pyssliga klappar från Yves Rocher

Foto: Yves Rocher

I de mjuka presentpåsarna – med små julhälsningar tryckta på – från Yves Rocher ligger 24 skönhetsprodukter i vanlig storlek att njuta av i jul. Klädnypor och snöre ingår om man vill hänga upp kalendern på väggen.

Pris: 799 kr

Lumene

Foto: Lumene

Finska skönhetsmärket Lumene satsar på 24 små makeup- och skönhetspresenter med ingredienser som rent nordiskt källvatten, nordiska hjorton, nordisk tallbark och nordisk sprängticka. Bland annat döljer sig favoritprodukter som Nordic Hydra, Nordic -C, Nordic Detox och Nordic Rituals bakom några av luckorna.

Pris: 799 kr

Strålande makeup från No7

Fixa julaftons mest strålande makeup med de gåvor som gömmer sig i No7:s julkalender. Bakom luckorna finns ögonskuggor, mascara, läppstift – och ett helt gäng härliga skönhetsprodukter.

Pris: 499 kr

Lancôme

Foto: Lancôme

Lancômes exklusiva adventskalender innehåller allt från nattcrème till avancerade serum och ögoncrème. Den klassiska parfymen La Vie est Belle och mascaran Hypnose är bara några exempel på produkter i kalendern att njuta av i vinter.

Pris: 795 kr

Fransk elegans med Decléor

Foto: Decléor

Franska skönhetsmärket Decléors julkalender består av 24 härliga produkter i resestorlek för både ansikte och kropp. Bland annat hittar man märkets populära Prolagene Flash Mask, Aromessence Lavandula oljeserum och Aroma Confort Moisturizing Body Milk bakom några av luckorna.

Pris: 895 kr

Sephora

Foto: Sephora

Låt ett förtrollat slott guida dig genom december månad. Sephoras Once Upon A Castle består av en hel rad överraskningar inom smink, hudvård, bad och accessoarer.

Pris: 500 kr

Hudläkaren

Så skyddar du hyn i sommar

Under sommaren utsätts hyn för andra påfrestningar än resten av året. SPG frågade Anne Birgitte Undén, som arbetat som hudläkare i 25 års tid, hur man bäst skyddar sin hy under de varma månaderna.

Hur ska man ta hand om sin hy under sommaren?
– Nummer ett är att använda solcrème, det är viktigt på ett medicinskt plan för att förhindra hudcancer men stoppar också åldrandet. Man bör även dra ner på antalet aktiva ingredienser i sina produkter den här årstiden. Och tänk på att återfukta hyn, gärna med kladd- och fettfria produkter.

Annons

På vilket sätt påverkas hyn av att vistas mycket i solen?
– Solen ger ifrån sig två olika våglängder – UVB och UVA. UVB är den som gör att vi bränner oss och får färg medan UVA går djupare ner i huden och gör att hyn åldras. Man bränner sig i det yttersta lagret av huden och det är där cancer utvecklas. UVA, som man bland annat får när man solar solarium, har också visat sig orsaka cancer men den förändrar även underhuden vilket kan leda till rynkor.

Hur håller man hyn ung?
– Genom att använda solskyddsfaktor som skyddar mot både UVB och UVA. Och att inte röka. De är de två stora orsakerna till att hyn åldras. Sedan kan man använda sig av produkter som har effekt på cellnivå, med till exempel A-vitamin.

Det har diskuterats om solcrème är giftigt eller inte, hur ställer du dig till det?
– Som läkare håller jag mig till vetenskapen. Flera studier har visat att solskyddsfaktor reducerar risken för alla sorters hudcancer. Vi vet att den enda orsaken till hudcancer är UVA- och UVB-strålning samt att sola solarium.

Vad ska man tänka på efter sommaren, när hyn blivit utsatt för mycket sol, bad och värme?
– Då kan man börja använda sig av mer aktiva ingredienser som bygger upp huden. En peel med A-vitamin kan vara bra. Sedan är det viktigt att tillföra fukt. Och då ska man tänka fukt, inte fett. Fett är oljebaserade produkter som vi hudläkare inte är så mycket för. Fukt är olika fuktbindare som binder fukten i huden, som ämnena karbamid och propylenglykol.

Anne Birgitte Undén är disputerad hudläkare inom hudcancer och grundare av hudläkarmottagningen Complete skin.

Perfect Guide Shopping

Vårens skönhetsfavoriter

Inför våren uppdaterar vi skönhetsgarderoben med nya favoriter. Rengöring, olja och serum är några av de produkter vi behöver för att göra oss redo för varmare månader.

Vi har samalt redaktionens skönhetsfavoriter i Perfect Guides shop. Handla direkt ur artikeln eller klicka här.

Annons
Tipser - Enables commerce everywheretipser.com
Skönhet

Franska modellens fem skönhetstips

Det är inte för inte som fransyskor ofta ses som eleganta, svala och sofistikerade. Franska modellen Camille Hurel avslöjar hur hon håller sig naturligt vacker och fräsch med fem enkla steg.

Låt brynen växa
“Jag hatade mina ögonbryn när jag var yngre. Jag kände mig som en grottman, säger Hurel till Vogue, som först efter att hon börjat arbeta som modell började uppskatta sina bryn. Numera låter hon dem vara och undviker att plocka. Sedan Cara Delevigne tog över modellvärlden har ögonbrynstrenden förändrats för gott - numera ska de vara buskiga och naturliga.

Annons

Tvätta inte håret för ofta
– Jag tvättar bara håret två gånger i veckan, säger Hurel.
Många, om inte alla, frisörer rekommenderar att inte tvätta håret alltför ofta, då det torkar ut hårbottnen. För styrka och glans bör man undvika överdriven schamponering och istället återfukta håret med djupverkande inpackningar.

Överväg att trappa ner på koffeinet
Den franska modellen erkänner att hon tidigare varit mer eller mindre kaffeberoende, och brukade snitta 7 koppar om dagen. Men sedan hon bytt ut den beroendeframkallande drycken mot grönt te rikt på antioxidanter har hon märkt stora förändringar på hyn.
– Jag såg resultatet direkt, säger hon och flikar in att hon också dricker mängder med vatten för att hålla sig återfuktad.

Håll det enkelt
Istället för att krångla till det med olika sorters krämer, märkliga oljor och serum som utlovar guld och gröna skogar håller sig Camille till tre produkter som hon vet fungerar.
Jag har en rengöring, en återfuktande spray och en kräm, säger hon och tillägger att hon masserar ansiktet ordentligt för att få igång blodciruklationen.
Alltså: fråga en hudterapeut om vad som passar din hy bäst och experimentera inte för mycket. Håll dig till det som fungerar.

Ät fräscht
Camille berättar att hon försöker hålla sig borta från mat som har processats och istället väljer grönsaker, frukt och nötter. Många blir stressade bara av att höra om dieter och kostplaner, men det behöver inte vara så svårt. Ett vanligt misstag är att försöka förändra hela sin diet på en gång, vilket tyvärr ofta leder till att man tröttnar eller att man får ångest över vad man äter. Testa istället att addera mer frukt, grönsaker och nötter till din vanliga diet och trappa gradvis upp. På så sätt blir din kost sakta men säkert alltmer grön - utan att du fått prestationsångest på köpet.
– Det vi äter syns direkt på vår hy, säger Camille. Den ljuger helt enkelt inte.

Skönhet

Så får du till en wetlook

Behöver du tips på snygga och snabba festfrisyrer? Här visar Nathalie Akgun, grundaren av Creative Headz, hur man får till en wetlook.

Annons
Skönhet

Så får du till den perfekta hårföningen

Nathalie Akgun, grundaren av Creative Headz, visar hur du steg för steg lyckas med en enkel och snygg föning.

Annons
Skönhet

Hemliga knepet som får ditt ansikte att se 3 år yngre ut

Vi vet sedan tidigare att träning hjälper kroppen att hålla sig ung och fräsch. Nu föreslår en grupp dermatologer att ansiktsyoga kan ha liknande effekt på hyns åldrande.

Intresset för kallad ansiktsyoga har ökat markant de senaste åren. I brist på kliniska tester gick en grupp dermatologer tillsammans med forskare på Northwestern University ihop med Gary Sikorski, grundare av Happy Yoga Face, för att undersöka ansiktsyogans effekter.

Annons

I studien ingick en grupp medelålderskvinnor i åldrarna 40–65. Deltagarna fick delta i två träningssessioner med Sikorski där de fick lära sig 32 ansiktsövningar som skulle ta en minut vardera att genomföra. Kvinnorna instruerades sedan att göra dessa övningar hemma varje dag.

Deltagarna fotograferades i början av studien, efter åtta veckor och slutligen efter 20 veckor. Enligt dermatologernas bedömning blev kvinnornas övre och lägre kind fylligare under studien. Kvinnor verkade även yngre efter 20 veckor: den genomsnittliga ålder på deltagarna var 50.8 när träningen började, 49.6 efter åtta veckor och 48.1 efter 20 veckor.

”Kvinnor som utför ansiktsyoga i 30 minuter flera gånger i veckan föryngrade sin hy med nästan tre år”, skriver forskarna i JAMA Dermatology.

Ansvarig forskare Murad Alam, vice ordförande och professor i dermatologi på Northwestern University Feinberg School of Medicine, säger att det beror på att övningarna förstorar och styrker ansiktsmusklerna:

”Ansiktet blir fastare och formas som ett yngre ansikte”, skriver han i en pressutskick.

Sugen på att testa? Här är två övningar att prova hemma.

Skönhet

Photoshop på flaska – Niod till Sverige

Äntligen släpps det kanadensiska hudvårdsmärket Niod på den svenska marknaden – dags att skippa filtret på mobilen.

En färsk rapport från branschorganisationen Cosmetics Europe visar att svenskarna konsumerar mest skönhet per person i hela EU. Och visst är skönhet trendigt just nu, nya märken bubblar upp hela tiden och instagram svämmar över av bilder på personer i diverse uppseendeväckande ansiktsmasker.

Annons

Den kanadensiska skönhetskoncernen Deciem är en tungviktare på marknaden och dess märken har tills alldeles nyligen bara gått att köpa utanför Sverige. Under Deciems paraply hittar vi bland annat hajpade Niod och The Ordinary. Två hudvårdsmärken som älskas av beautynördar världen över. Nyligen lanserades Niod i Stockholm och stoltserar nu med egen butik på Åhléns City.

En av Niods mest omtalade produkter är Photography Fluid Opacity 12 %, som också kallats för ”Photoshop på flaska”. Det är ett serum som gör huden matt och skimrande, precis som om man lagt ett kamerafilter över sin hud. Men deras mest hypade produkt stavas Copper Amino Isolate Serum 2:1, ett högkoncentrerat serum innehållandes en hel drös olika kopparpeptider.

Vi fick en pratstund med Deciems svenska produktchef Kinna Högberg West kring vad just Niod tillför på den svenska skönhetsmarknaden.

– Niod tillför samma sak på den svenska marknaden som varumärket tillför i resten av världen: en vision om att vara i framkant av vetenskapen kring hud utan att ta hänsyn till andra varumärken, trender eller kritik. Det betyder att Niod alltid kommer att ha en nischad målgrupp som värdesätter äkta engagemang, kvalitet och innovation – en målgrupp som inte låter sig förföras av marknadsföring eller prisstrategier. Utöver detta är Niod en professionell serie framtagen för att vara ett komplement till dermatologiska och kirurgiska skönhetsingrepp. Till ett rimligt pris. NIOD främjar helt enkelt en övergripande hudhälsa.

Deciems märke The Ordinary är också på väg till Sverige, men det får vi vänta på tills våren 2018.

Sista minuten-tipset

Zlatans svarta nomad

SPG har pratat med Zlatan om den nya parfymen.

Utöver fotbollskarriären har Zlatan Ibrahimović lanserat en rad produkter under eget namn. Den främsta av den är hans dofter. Första doftserien kom 2015 och blev en av de största försäljningssuccéerna någonsin i Skandinavien.
Nyligen lanserades Zlatans senaste parfym, Black Nomad, som skiljer sig något från de tidigare.
– Den är något annat, mer unik och dominant. Den är också en limited edition, alla askarna är numrerade, så den är väldigt exklusiv, förklarar Zlatan själv över mail.

Annons

Förra gången bad du parfymören Olivier Perscheux ta fram doften av den svenska naturen? Vad fick han för instruktion den här gången?
– Vi ville skapa en cool doft med grym kvalitet. Att göra parfym är ett hantverk som jag har väldigt stor respekt för. Olivier har jobbat med de allra bästa råvarorna för att skapa den här exklusiva doften. I mina ögon är den perfekt och jag är väldigt stolt över den.

Det är en kraftfull doft. Är du själv en sådan som använder olika dofter på dagen och kvällen?
– Ja, det är en dominant doft så den är såklart väldigt bra på kvällen men den funkar även på dagen. Man ska göra det som känns bra. Jag har många dofter nu och mycket att välja på, så jag varierar. Allt beror på hur man känner sig och vad man vill säga med sin doft.

Är det du som är den svarta nomaden?
– Haha, ja det är jag som är nomaden. Jag har ju flyttat runt och levt på många olika platser vid det här laget.

Black Nomad säljs bland annat på NK, kommer i en numrerad box om 5 000 exemplar och med en hälsning från Zlatan. Och ja, Zlatan själv har nummer 1.

Skönhet

Därför ska du aldrig tvätta håret på kvällen

Brukar du tvätta håret på kvällen? Då bör du tänka om. Nu varnar hårläkaren Sally-Ann Travers alla som har för vanan att gå och lägga sig med blött hår, skriver Expressen. Det är nämligen så att när blött hår trasslar sig och skaver mot sängkanten slits det ordentligt.

Annons

Dessutom kan man få svamp i hårbotten, varnar Travers.
– Svamp gillar varma och fuktiga miljöer och om du konsekvent sover med blött hår kan det orsaka överväxt av svamp som i sin tur kan leda till skalpproblem och mjäll, säger hon till Cosmopolitan.

En lös fläta i fuktigt hår kan däremot förmildra slitaget – det håller ihop ditt hår och minskar risken för trassel. Men det bästa är förstås att bita i det sura äpplet och gå upp en kvart tidigare på morgonen.

Skönhet

Skönhet på språng

Det hypade, australiska skönhetsmärket Aesop har nyligen lanserat sex resvänliga necessärer fullproppade med godsaker för globetrottrar i farten. Produkterna är förpackade i ett praktiskt och återvinningsbart resetui i perfekt storlek att hiva ned i resväskan. De sex kitten symboliserar sex olika socialpsykologiska experiment som fick en framträdande position under 1950-, 60- och 70-talen. Själva är vi sugna på att prova resekittet ”Sway”, som refererar till psykologforskaren Solomon Aschs konformitetsexperiment och förmåga att anpassa oss till vår omgivning, som innehåller både handkräm, kroppslotion och duschkräm. Inte vet vi om vi ändrar vårt sätt att leva på grund av en kräm, men gott luktar vi i alla fall...

Annons
Skönhet

Så gör du en enkel fiskbensfläta

En fiskbensfläta är en roligare variant på den vanliga flätan och dessutom en riktigt bra vardagsfrisyr. Här visar Nathalie Akgun, grundaren av Creative Headz, hur enkelt det är att göra en själv.

Annons
Skönhet

Hur fixar man Hollywoodlockar?

Varför inte fixa festfrisyren hemma? Här visar Nathalie Akgun, grundaren av Creative Headz, hur man får till riktiga Hollywoodlockar.

Annons
Skönhetsredaktören

Därför har anti-ageing blivit otrendigt

Inte en minut för sent säger vi adjö till ord som “anti-ageing” och går in i en ny era – fri från ageism, sexism och orealistiska budskap.

När moderedaktören för tidningen Allure, Michelle Lee, bannlyste begreppet “anti-aging” från sin tidning förklarade hon att det var ett litet, om än viktigt, steg mot förändring:
– Termen ‘anti-åldrande’ förstärker idén om att åldrande är ett tillstånd vi måste bekämpa, sa hon.

Annons

Förändringen har skett långsamt, men statistiken ljuger inte; äldre kvinnor är inte längre lika benägna att köpa produkter som får dem att känna sig nedvärderade. Och till skillnad från den yngre generationen skriver de inte långa, upprörda texter på Facebook om det – de talar med plånboken.

Om tre år kommer de som är 50 plus att utgöra 50 procent av Storbritanniens befolkning, och därmed också vara den målgrupp som spenderar mest pengar. Trots detta har försäljningen av anti-ageing-produkter minskat stadigt de senaste fem åren.

När de äldre kvinnorna letar efter en ansiktscrème det inte längre viktigt att hitta något som är behandlande mot rynkor. Snarare söker de efter andra egenskaper, så som skydd mot UV eller djuprengörande effekt. En kräm som utlovar den föga övertygande effekten att man “ser 10 år yngre ut” lockar inte längre.
– Man kan inte bekämpa ålderdomen. Däremot kan du, möjligtvis, framhäva dina styrkor och vara som snyggast när du är 50, 60, 70 år, säger Sue U Nabi, som står bakom hudvårdsmärket Orveda.

Det hela är ytterligare en del av seniorernas inträde i skönhetsbranschen. 73-åriga Lauren Hutton prydde inte bara ett, utan tre, omslag för italienska Vogue, 82-åriga Joan Didion är franska modehuset Célines Musa och universitetsprofessorn Lyn Slater, 63, upptäcktes under New Yorks modevecka varpå hon omgående skrev kontrakt med modellagenturen Elite Models.

2017 är det seniorerna som sätter trenderna.

Skönhet

Så skapar du mer volym i håret

Önskar du också att du kunde få till den där perfekta föningen? Här visar Nathalie Akgun, grundaren av Creative Headz, hur man ska föna håret för mer volym.

Annons
Skönhet

”Gå in i förhandlingar med en håll käften-doft”

Elisabet Kjellqvist, medgrundare av parfymtjänsten Sniph, om dejtdofter, svenskars blygsamhet och varför man inte ska ha en signaturdoft.

Är det skillnad på hur svenskar använder parfym jämfört med resten av världen?
– I de södra delarna av Europa använder man tyngre dofter, medan svenskar generellt sett är mer blygsamma. Vi vill helst dofta friskt, gärna vanilj och frukt. Men det börjar ändras, allt fler upptäcker mer kraftfulla dofter från nischade parfymhus som Byredo, Agonist och Creed.

Annons

Finns det någon parfym som är en vattendelare?
­– I blindtest har de flesta svårt för Chanel No. 5, man tycker att den luktar tvål och toalett. Men när de får reda på vilken doft de har avvisat så ändras ofta deras inställning. Det visar hur viktig varumärkets roll är.

Finns det parfymer för olika tillfällen?
­– Självklart! Doft gör att du kliver in i en viss stämning När det är fredags-AW och du tar på dig festparfymen så förstärks känslan omedelbart. När du går in i en förhandling och kör ”håll käften”-doften kan den stärka dig. Men den enda som ska avgöra när en viss doft funkar bäst, är du själv.

Hur ser parfymtrenderna ut?
­– Det är ordning och reda, samt den bekanta doften av nybakade kakor, som dominerar. Vi söker trygghet i hur vi doftar, vilket kanske säger en del om vår omvärld. Unisexdofter är i princip standard just nu, rosdoften gör comeback och hajpen kring den kraftfulla vita blomman tuberos håller i sig.

I klassiska parfymreklamer lockar man till sig en partner med doften, stämmer det?
­– Forskning antyder att doft kan spela roll i valet av partner. Men det handlar mer om ett inlärt beteende där vi attraheras av en genuppsättning som är så olik vår egen som möjligt, för att undvika att det blir fel i fortplantningen. Utifrån den principen går vi alltså igång på dofter som skiljer sig från våra egna.

Vanligt misstag folk gör?
– Att leta efter en universaldoft som ska funka jämt. Vem har samma kläder på sig varje dag? Signaturdoft är ett begrepp som de stora företagen har hamrat in för att få lojala kunder.

Läs mer på sniph.com.

Skönhet

5 skönhetstips från Marie Antoinette

Ansiktsvatten av duvor och 60 centimeter höga frisyrer – här är fem av Marie Antoinettes märkligaste skönhetsrutiner.

Få kvinnor i världen är så kända för sin extravagans som Marie Antoinette. Den unga drottningen sägs ha ruinerat sin make, kung Ludvig XVI, genom sina luxuösa vanor. Hon var hatad av folket, men också beundrad för sin skönhet och känsla för stil, så vem passar bättre att vända sig till för tidlösa råd? Vi har listat 5 av Marie Antoinettes mest kända, och märkliga, skönhetstips.

Annons

1. Använd bra ansiktsvatten
Drottningens egna favorit kallades ”Eau Cosmetique de Pigeon” och innehöll – ja, du gissade rätt – duvor. Det var danskor som låg bakom receptet, som tog 17-18 dagar att framställa och förutom stuvade duvor innehöll bland annat melon, vattenliljor, vitt vin och socker. Genom att destillera röran fick man sedan fram detta så kallade “duv-vatten”, som sades göra underverk för hyn. Vi rekommenderar inte att du kokar levande duvor för att uppgradera hudvårdrutinen, men att hitta ett bra ansiktsvatten kan vara fördelaktigt.

2. Skönhetssömn på ny nivå
För att hålla händerna mjuka och lena brukade Marie Antoinette sova med handskar fyllda av rosenvatten och mandelolja. Hon hade även för vana att massera in en blandning av saffran, gurkmeja, sandelträ och rabarber i håret för att behålla sin rödblonda hårfärg.

3. Hemmagjord ansiktsmask
Den unga kvinnans favoritmask bestod av ingredienser de hade i skafferiet: cognac, ett ägg, mjölkpulver och citron. Hon var övertygad om att de olika syrorna i mjölken och citronen rensade bort döda hudceller, att cognacen satte igång blodcirkulationen och att äggvitan reparerade hudvävnad.

4. Volym, volym, volym
Den franska frisyren “la pouf” blev populär under Antoinettes styre och gjorde det möjligt för kvinnor att bygga upp sitt hår till ett över 60 centimeter högt torn över huvudet. Håret var ofta en del av deras personliga mode och dekorerades flitigt med fjädrar, band, smycken och rosetter. Drottningen mor, Maria Theresa av Österrike, ogillade dotterns vågade stil och var inte sen med att skriva det till henne. Marie Antoinette brydde sig dock inte utan fortsatte med sitt.

5. Du kan aldrig ha för mycket parfym
Slottet Versaille var mer eller mindre känt för att det stank. Vattentoaletter var ännu inte uppfunna och Rousseau klagade bittert över att “det inte fanns någonstans att sitta utan att känna lukten av urin”. Odören var något Marie Antoinette inte tålde, så hon tog tag i saken och såg till att alltid ha färska blommor i rummet, kombinerat med att ständigt parfymera sig och massera in söta oljor i huden.

Källa

”Mina mått är

2 202 rapporterade fall av kvinnomord”

Skönhetstävlingar i Sydamerika har länge kritiserats för att vara sexistiska. Under tävlingar är det inte ovanligt att kvinnor tvingas uppge sina byst-, midje-, och höftmått. Men i år bestämde sig 23 kvinnor som deltog i skönhetstävlingen Miss Peru för att använda tiden i rampljuset till att protestera mot mäns våld mot kvinnor.

Annons

När Camila Canicoba skulle presentera sina mått sa hon istället:
– Jag heter Camila Canicoba och jag representerar Lima: Mina mått är: 2 202 rapporterade fall av kvinnomord.

Därefter sa Karen Cueto, som också representerade Lima:
– Mina mått är 82 kvinnomord och 156 mordförsök hittills i år.

Det var arrangören Jessica Newton som stod bakom idén att läsa upp statistik över våldet mot kvinnor.

Vinnaren av tävlingen Romina Lozan sa:
– Mina mått är 3 144 kvinnliga offer för människohandel sedan 2014.

Kvinnornas uttalande har spridit sig som en löpeld på sociala medier och hyllas nu världen över.

Skönhet

69-åringen är CoverGirls nya ansikte utåt

69-åriga modellen Maye Musk landar nytt kontrakt – med hippa sminkmärket CoverGirl .

Maye Musk, som modellat i flera årtionden, är också dietist och har två magisterexamen inom ämnet.
– Jag älskar att Covergirl satsar på mångfald, säger Musk till NY Times, och syftar också på tidningens val att utse James Charles, deras första manliga Covergirl, och Nura Afia, deras första hijab-klädda Covergirl.
– Jag tror att kvinnor kommer att bli inspirerade av att en 69-åring fortfarande kan göra skönhetskampanjer.

Annons

Förutom att vara framgångsrik dietist och modell är Musk ensamstående mor till sina tre barn – och ett av dem, Elton Musk, är sedan länge känd för omvärlden som grundaren till Paypal och VD för Tesla.

– Maye Musk är inte bara en tidlös skönhet, utan också en visionär som alltid gått sin egen väg, säger Ukonwa Ojo, vice VD på CoverGirl.

Skönhet

Ge hudvårdsprodukterna förlängt liv med detta knep

Det finns redan temperaturkontrollerade förvaringsskåp för parfymer men länge har något liknande saknats för skönhetsprodukter. Inte nu längre. Nu kan alla seriösa skönhetsintresserade skydda dyra produkter med ömtåligt innehåll. Ingredienser som retinoler och c-vitamin är både värme- och ljuskänsliga och lever därför längre i kontrollerad, sval temperatur. Vattenbaserade produkter som toners och mists trivs också bättre i en kall miljö där de inte dunstar.

Annons

I Korea har skönhetskylskåp funnits i ett par år. Priserna varierar mellan 400-1 500 kronor. I dag kan kunder utanför landet köpa dem till exempel från Amazon.com eller eBay.com. Kom bara ihåg att du i så fall behöver investera i en adapter eftersom uttagen är annorlunda.

Den riktiga Rolls Roycen i sammanhanget hittar du här, för bara 3 000 kronor.

Till Toppen