Skönhet

Fin hy på 2 minuter

Hudvård kan vara tidskrävande, det vet vem som helst. Ansiktsmasker som ska torka, krämer som ska verka. Fråga inte vad din hudvård kan göra för dig, fråga hur snabbt den kan göra det istället.

Återfuktning

Nivea In-Shower Body Lotion
Lifehack! Den här lotionen använder du i duschen, direkt efter rengöring. Använd på våt hud, vänta några sekunder och skölj bort. Du kan hoppa över steget ”smörja in sig efter duschen” och gå direkt till ”klä på dig”.
Pris ca 69 kr.
Tid, 2 minuter.

Ansiktsmask

Blithe Patting Slash Mask
Att låta en ansiktsmask verka i 20 minuter hör den gamla tiden till. Idag räcker 30 sekunder. Splasha ansiktet med ”masken” i duschen, klappa in den huden och skölj av. Framtiden är här.
Pris ca 450 kr.
Tid, 30 sekunder.

Peeling

Apoliva Enzympeeling
På en minut exfolierar krämen din hud med granatäppleextrakt och salicylsyra. Bort med det gamla, fram med det nya. Du hinner knappt borsta tänderna emellan.
Pris ca 99 kr.
Tid, 1 minut

Rynkreducering

Peter Thomas Roth Instant FirmX
Uppstramning och utjämning! Det tillfälliga lyftet sker omedelbart och håller för kvällens aktiviteter men försvinner lagom till vickningen. Men det tar å andra sidan bara några sekunder att bättra på resultatet.
Pris ca 529 kr.
Tid, 20 sekunder.

Ansiktsbehandling

REN Flash Rinse 1 Minute Facial
Vem orkar gå till hudterapeuten när man kan bearbeta rynkor, peela fram lyster och jämna ut ojämnheter på två minuter hemma? Lägg på den här c-vitaminmasken. Fukta fingrarna och massera för att aktivera c-vitaminet. Låt verka en minut och skölj.
Ca 479 kr
Tid, 2 minuter.

Skönhet

Så doftar kungligheterna

Kungens födelsedag närmar sig och detta måste vi givetvis uppmärksamma. Det gör vi genom att lista de högtidliga dofter som skänkt kungligheter en aura av den yttersta elegansen. De första i världen som parfymerade sin kropp var ju trots allt kungar, kejsare, tsarer och faraoer. Numera kan vem som helst dofta gott men fick man välja, skulle man inte dofta kungligt då?

Creed - Royal Oud
Kungligaste parfymhuset av alla är Creed som kan skryta med att ha haft George IV, Napoleon III och Tsar Nikolaj II på mailinglistan. Men den vackraste fjädern i hatten är ändå Fleurissimo, som Monacos furste Prins Rainier III lät komponera till blivande hustrun Grace Kelly i bröllopspresent. Självklart bar hon den när hon sa ja framför altaret – och mången brud efter henne.

Hugo Boss – Dark Blue
Kung Felipe VI av Spanien bär kungligt blått. I alla fall när det kommer till doft. Hugo Boss Dark Blue sägs vara en favorit med maskulina träslag, torr vetiver och spanska (får man förmoda?) apelsiner.

Hermés – 24 Faubourg
Prinsessan Diana hade stil och klass. Att hon gärna bar den feminina men ändå kraftfulla parfymen med vita blommor i botten men mjuk persika i toppen bekräftar butlern Paul Burrell i sina memoarer. För bröllopsdagen valde hon Quelques Fleurs från Houbigant och spillde lite på bröllopsklänningen vilket resulterat i ett av de kändaste fotografierna från dagen, då hon håller klänningstyg – just det, där parfymen syns som en våt fläck – i sin hand.

Davidoff – Cool Water
Prins Harry är en man av folket. Redan lite ölkagge, alltid nära till ett garv. Han har tydligen Davidoffs Cool Water hemma i badrummet. Allt annat hade förvånat ändå.

Samsara - Guerlain
Drottning Rania av Jordanien är en modern monark med både egen YouTube-kanal och Twitter. Hon är involverad i både kvinnorättsfrågor och mänskliga rättigheter och verkar vara en alltigenom fantastisk människa. Dessutom räds hon inte sensualitet och kryddighet i form av parfym. Samsara skapades 1989 av Jean-Paul Guerlain med ”kvinnan i hans liv” i åtanke. Eller om det var drottning Rania. Det får vi aldrig veta.

Annons
Resa

Här är destinationerna du inte får missa 2017

Känns New York gjort eller är du trött på alla svenskar i Thailand? Tur att det finns flera länder att upptäcka. När resemagasin som Condé Nast Traveler och branschorganisationer tittar på vart vi vill resa under resten av 2017 är det solen, naturen och det oväntade som lockar. Här är fem destinationer för dig som vill ligga steget före i år.

Nyfiken på American Express Gold? Läs mer här

1 Kambodja

Foto: Dmitry Rukhlenko

Nu får allt fler upp ögonen för Kambodja. Här är det långt ifrån så exploaterat som i grannländerna och vissa reseexperter jämför Kambodja med hur Thailand var för 40 år sedan. Här möts andlighet, turism och hållbarhet i perfekt harmoni. Ett besök i tempelområdet Angkor är ett måste. Längs kusten finns otroligt vackra stränder och öar.  Naturupplevelserna är också nära, här finns orörda skogar och i den mäktiga floden Mekong finns den ovanliga sötvattensdelfinen. 

2 Atacamaöknen, Chile

Det dröjer nog länge innan människan sätter sin fot på vår grannplanet Mars. Men i Chile kan du uppleva något som sägs påminna om känslan. Här finns nämligen Atacamaöknen – en av världens torraste platser. Vulkaner, höga berg, karg saltöken, varma källor, gejsrar och laguner med flamingos – allt finns här. När du är mätt på naturen åker du till huvudstaden Santiago, som bjuder på en kontrastrik stadsupplevelse. Både Chile och Peru gör anspråk på att ha uppfunnit pisco sour och ceviche – en konflikt som borgar för hög kvalitét.

3 Montréal, Kanada

Fransktalande Montréal har alltid strävat efter att behålla sin egen identitet – vilket resulterat i en av de mest intressanta städerna i Kanada. Gammal och ny arkitektur blandas friskt och här finns samma passion för mat och mode som i Frankrike. Du hittar tre av Kanadas bästa restauranger här (Foxy, Agrikol och La Fantôme) och många spännande oberoende klädbutiker. Montréal fyller dessutom 375 år 2017 – samtidigt som Kanada firar 150 år som konfederation – vilket innebär att staden laddat upp med extra många festligheter.

Skaffa American Express Gold – första året utan kortavgift (t.o.m. 7 maj)

4 Århus, Danmark

”Hygge” var utan tvekan det nordiska ord som fick störst genomslag under 2016. Hygge, som ungefär betyder ”mys”, utsågs till årets engelska ord av ett brittiskt bokförlag.  Danmark och Köpenhamn kan kännas ”gjort” så varför inte uppleva äkta hygge i Århus? Danmarks näst största stad har av flera publikationer listats som ett måste under 2017. Århus har utsetts till kulturhuvudstad i år och erbjuder därmed ett extra spännande utbud av aktiviteter och kultur. Dessutom finns här tre restauranger med Michelin-stjärnor. Och Köpenhamn ligger fortfarande bara tre timmar bort om småstadskänslan kommer smygande.

5 Sonoma County, Kalifornien

Planerar du en vinresa i USA är Sonoma County destinationen du bör välja i år. Området har hyllats som det nya Napa Valley och är ett måste för vin- och matnördar. Sonoma County är hemvist för druvan zinfandel, som i Europa vanligen kallas primitivo. Distriktet är också störst i Kalifornien på pinot noir och chardonnay sett till odlingsyta. I huvudorten Healdsburg har flera spännande restauranger och hotell öppnat, och området har blivit något av ny kulinarisk drivbänk att jämföra med New Orelans och Portland. 

Res inte utan förmåner

Världens alla destinationer ligger vid dina fötter. Men res inte utan förmåner – American Express Gold Card är kortet som gör den lilla avgörande skillnaden. Med American Express Gold Card  får du tillgång till sådant som sätter guldkant på din resa, som loungeaccess på flygplatsen, förmåner på restauranger och hotell världen över samt en omfattande reseförsäkring som kompletterar dina övriga försäkringar och ger dig extra trygghet på resan.

Skaffa American Express Gold – första året utan kortavgift (t.o.m. 7 maj)

Annons
X
Skönhet

Nya skönhets-trenden från Hollywood – kristaller

Los Angeles är ljuvligt på många sätt och ett av dem är att angelenos är öppna för vad som helst. Som kristallers inre energi och helande kraft.

Jennifer Hudson, Miranda Kerr, Angelina Jolie och den allsmäktige Victoria Beckham är två personer som trätt fram som kristallälskare och hävdar att de aldrig är utan en sten. Beckham föredrar rosenkvarts.

Men stenarna har också letat sig in i skönhetsvärlden, tack vare sina påstådda krafter och kändisarnas haussande. Kristaller kan inte bara öppna det tredje ögats chakra (om tredje ögat) de kan skapa härliga vibrationer också vilket ska göra underverk för hyn och maxa kroppsmassagen enligt senaste rönen från väst.

Hur?

Ädelstenar påstås vara miljoner år gamla och sägs ha samlat upp en del energi under sin tid här på jorden, som de avger i form av vibrationer. Våra skelett innehåller dessutom massor av mineraler och därför lär människan ha en naturlig connection med kristaller och ädelstenar. De vibrerar på en hög frekvens vilket gör att de inom skönhetsvården fungerar som en högtalare ungefär, och vägvisare. De leder de aktiva ingredienserna rätt samtidigt som de balanserar, lugnar och fyller huden med energi.

Det har gjort att inte bara massagesalonger och spa nyttjar stenarna utan de återfinns också i nedmald form i olika skönhetsprodukter. Och nej, det är inte bara nyandliga märken ute i periferin som anammat detta. Skönhetsmärken som Bliss, Dr. Hauschka och Aurelia kör främst på Beckhams favoritsten rosenkvarts som med helande egenskaper återfinns i toners och lotions. Dr. Brandt däremot, avancerar upp en våning genom att välja rubiner i Ruby Crystal Retinol Hydracreme.

Den som vill prova ädelstenarnas magi bokar in sig på ett plan till Los Angeles och besöker The Now thenowmassage.com och dricker sedan lite Moon Juice moonjuiceshop.com med malda mineraler.

Skönhet

Så borde våra partiledare dofta

Skönhetsjournalisten Caroline Hainer har analyserat våra politiska ledare och gett dem en signaturdoft.

Det finns makt i att klä sig rätt – en smart outfit sända ut mäktiga signaler om vem man är. Men lika kraftfullt – och något som många glömmer – är hur viktig doftsättningen är. Här kommer en liten hjälp på traven till partiledarna inför kampen om väljarna 2018.

Annie Lööf – DKNY Be Delicious

När man kommer från vischan men vill verka storstad och kosmopolit är parfymen ett bra, övertygande verktyg. DKNY:s gröna äpple Be Delicious är en av världens mest intetsägande dofter, förtäckt till den starka, modemedvetna, storstadskvinnas val. Marknadsförs som ”energisk”, ”modig” och ”charmig”. Klämkäck Granny Smith i toppen, givetvis, tillsammans med duktig grapefrukt. Liljekonvalj i mitten och musk i botten. Upprör ingen.

Jan Björklund – Creed Green Irish Tweed

Hur doftar man bäst disciplin, militärbunker och NATO? Till att börja med kan man blicka mot Creeds hylla. Det anrika huset som klappar sig själva på axeln och hävdar att de är äldst i världen har försett många makthavare genom åren med doft. JFK till exempel, och Winston Churchill. Green Irish Tweed doftar knähöga läderstövlar, jaktgevär och en rask skogspromenad. Dessutom är produkten absurt dyr, vilket borde skicka tydliga signaler om allvar när man ska poängtera vikten av examensrelevanta yrkesutbildningar.

Ebba Busch Thor – Chanel No 19

En kyligt elegant doft som är helt immun mot värme och sötma är Chanel No 19. ”Djärv och bestämd”, var sloganen när den kom ut 1971 men i dag har doften omformulerats så många gånger att den har föga gemensamt med originalet. Förutom att den fortfarande är krispigt grön och inte mjukt blommig som till exempel Chance-dofterna. Det speglas också i den giftliknande blekgröna färgen i den igenkännbara, konservativa förpackningen.

Isabella Lövin & Gustav Fridolin – YSL Rive Gauche & John Varvatos For Men

Lövin har journalistbakgrund, är dotter till en konstnär och har pluggat filmvetenskap. Detta kan bara landa i Rive Gauche från YSL. En arty flaska som innehåller en skarp, nästan metallisk doft av ekmossa, pelargon och sandelträ. Lika delar edgy som folklig, med lite hippie-rökelse on the side.

Fridolin är en överambitiös grabb med nära till arbetarrötterna. Han har alltid blivit klappad på huvudet och kallats för lillgammal vilket gör att han kanske skulle tjäna på att dofta rejält maskulint. Samtidigt bör han behålla arbetarklassprofil samt inte verka alltför macho för då faller jämlikhetstanken. Mainstreamparfymen John Varvatos For Men är extremmanlig på utsidan men innehåller en ganska mjuk och len läderdoft med sötma från plommon och lime.

Anna Kinberg Batra – Dior Diorella

En parfym för en moderat parfymledare bör vara pragmatisk. Till för att upprätthålla gamla fina traditioner och samtidigt fylla en praktisk funktion. Diors Diorella var Margaret Thatchers favoritdoft (innan hon gick över till den mer ultrabrittiska Bluebell från inhemska Penhaligon’s). En elegant och stram doft som doftar ”blommor” och ”damparfym”.

Stefan Löfvén – Brut

Det enda valet är Brut. Billig, lättillgänglig och doften av pappa. Eller landsfader om man så vill. En klassisk cologne där kryddiga basnoter av träindustri minglar med toppnoter av inställsam citrus.
Dessutom kom Brut ut 1964. Samma år som Socialdemokraterna fick rekordhöga 47,3% av rösterna och blev större än de borgerliga partierna tillsammans. Som sagt – enda valet.

Jimmie Åkesson – Van Gils Elite

Det vore alldeles för enkelt att uppmana Åkesson att bära Björn Borg eller Salming. Det skulle visserligen signalera den rätta svennigheten men den framträder bra ändå. Bättre då att gå på något som uppfattas som lyxigt och exklusivt men egentligen är rätt mesigt, daterat och av tveksam kvalitet. Som Van Gils och parfymerna Elite och Strictly for Men.

Jonas Sjöstedt – Backpacker Cologne

Bäst för en vänsterman är förstås att lukta diesel och verkstadsgolv. I brist på det doftar man såklart skog, vedhuggning och varm flanellskjorta. Backpacker Cologne gör cologne på naturliga råvaror genom att gå ut i skogen och skörda allting i ett visst, utvalt område. Gräs, växter och allt. Det destilleras ned i återvinningsbara flaskor och säljs till naturälskare världen över. Hipstervärdet är högt vilket torde imponera åtminstone Södermalms vänsterväljare.

Annons
Resa

Så blir du uppgraderad på hotellet

Vem vill inte mötas av en flaska champagne, en svindlande utsikt eller ett extra fint rum när man checkar in? Ännu bättre smakar det när det inte kostat något extra. Man behöver faktiskt inte vara någon kändis för att få hotellen att sätta guldkant på din tillvaro. Här är sju tips som kan hjälpa dig att få en extra skön hotellvistelse.

Nyfiken på American Express Gold? Läs mer här

1 Välj ett nytt hotell

Foto: Ed Gregory

Nya hotell har en utmaning – att få nya gäster att bli lojala. Smarta hotell bygger upp sin egen lojala anhängarskara genom att erbjuda gäster något extra. Det kan i sin tur resultera i att man som gäst berättar om vistelsen för sina vänner – en win-win för alla.

2 Var lojal

Hotell som har varit med ett tag har en annan utmaning – otrogna kunder. Med andra ord: vi kan så enkelt välja nya alternativ online att de ”gamla” känner sig motiverade att vårda en trogen kund. Gå med i lojalitetsprogrammet hos ditt favorithotell.

3 Boka och betala smart

Även om det är smidigt att boka och betala i förväg genom en resesajt kan det minska din chans att bli uppgraderad. Det beror på flera saker: ibland måste hotellet invänta att pengarna förs över från resesajten, du kanske bokat till ett nedsatt pris som sajten förhandlat fram och hotellet kanske inte får tillgång dina kunduppgifter (som exempelvis din mail). Allt detta kan få hotellet att se dig som en mindre prioriterad kund. Därför kan det löna sig att själv sköta kontakten med hotellet.

4 Använd ditt American Express Gold

Du behöver faktiskt inte vara en mästare på att förhandla för att få det där lilla extra på resan. Med American Express Gold får du förmåner på fler än 350 hotell världen över, i mån av tillång, och upp till 75 USD i tillgodohavande att använda på hotellet. Erbjudandet gäller när du bokar en vistelse med minst två sammanhängande nätter på något av hotellen i The Hotel Collection via American Express Travel och betalar med ditt Gold Card. Hotellkedjor som ingår är bland andra Hilton, Kimpton, Sofitel Luxury Hotels och Starwood Hotels and Resorts.

Nyfiken på American Express Gold? Läs mer här

5 Gör vistelsen speciell

Är ni på bröllopsresa, firar ni ett jubileum eller din partners födelsedag? Berätta det då vid incheckningen; de flesta hotell vill vara en del av en sådant sammanhang. Du behöver inte heller fira något särskilt – det gäller bara att förmedla att resan är speciell för att det ska finnas en möjlighet till guldkant. 

6 Checka in vid rätt tidpunkt

Här gäller det att vara taktisk. Anländer du för tidigt är det svårt för personalen att ge bort ett bättre rum – det kan fortfarande komma spontangäster och många rum städas fortfarande. Framåt eftermiddagen/kvällen är chansen som störst – då har personalen vid recepetionen bättre koll på vilka rum som finns tillgängliga och hur det allmänna bokningsläget ser ut. Men vänta inte för länge – dröjer du med att checka in har troligen de bästa rummen redan gått åt. 

7 Var artig och diskret

Att vara artig är en självklarhet – men extra mycket i dessa sammanhang. Personalen i receptionen har, med blott en enkel knapptryckning, makten att se till att du får en extra behaglig vistelse – så här gäller det att vara trevlig till tusen. Fråga inte om extra förmåner framför andra gäster – personalen vill givetvis inte skapa en kedjereaktion i kön. Så det gäller att fråga på ett smart sätt eller hålla det väldigt tyst.

Skaffa American Express Gold – första året utan kortavgift (t.o.m. 7 maj)

Trendigt i Manchester (SvD Perfect Guide) svd.se
Annons
X
Skönhet

Jakten på det perfekta glowet

Att få till en fin "glow" är alla makeup-entusiasters heliga graal. Den där naturliga glansen på de rätta ställena – högst upp på kindbenen och lite under ögonbrynet – som ger ansiktet himmelska dimensioner. För att inte tala om hälsosam, yogainspirerad utstrålning.

Men det är svårt. Tyvärr resulterar försöken lika ofta i att man ser ut att ha doppat ansiktet i en tunna vaselin – men skam den som ger sig. För den tidigare eftersträvansvärda looken med diskret glow som i idealvärlden får folk att tänka att man är vackert upplyst liksom inifrån har fått konkurrens.

Makeupgudinnan Pat McGrath myntade begreppet "editorial glow", den där mer glossy looken där inte bara kindbenen får sin plats i solen utan också ögonlock och läppar. Eller hela ansiktet egentligen.

Hennes egna makeup-kollektion innehåller bland annat kitet 003 för att få till den nya, mer glossy glow-stilen. Men den är lätt(are) att göra själv.

Pat McGraths makeupkit 003 hjälper dig att få till en ”editorial glow”.
Pat McGraths makeupkit 003 hjälper dig att få till en ”editorial glow”.

Milk Makeup har lanserat Face Gloss för samma ändamål - shine.

Kan man ta vanligt vaselin istället? För att få till samma slags shine, absolut. Inga problem. Men vaselin smälter så effekten kommer inte att hålla särskilt länge bara. Och det är inte särskilt bra för ögonlocken. Ta Gloss Créme Brilliance från MAC istället i så fall.

Eller, om man verkligen inte vill handla produkter av multinationella storföretag, ta ansiktsolja. Räkna inte med samma precisa punktresultat bara.

Supermodellen Gigi Hadid har många järn i elden. Just nu är hon aktuell med ett designsamarbete ihop med modehuset Tommy Hilfiger.
Supermodellen Gigi Hadid har många järn i elden. Just nu är hon aktuell med ett designsamarbete ihop med modehuset Tommy Hilfiger. Foto: Mikael Jansson
Skönhet

Den sociala supermodellen

Med 24 miljoner följare på Instagram är Gigi Hadid en av världens mest inflytelserika modeller. Vi träffade 21-åringen – som nu gör designdebut för Tommy Hilfiger – i New York.

De flesta känner igen hennes ansikte, men vet kanske inte vem hon är. Med sina mörkblonda lockar och gyllene hy syns hon på magasinomslag världen över.

Gigi Hadid är världens femte högst betalda fotomodell, enligt Forbes.com. Hon är även superstjärna i sociala medier. Vissa menar att det är hennes ständigt växande Instagramfölje som möjliggjort supermodell-titeln. Här bjuds fansen in till en värld av vita sandstränder, modefotograferingar och superstjärnevänner. Hon varvar bilder från födelsedagsfirande med sångerskan Taylor Swift med modeplåtningar med Kendall Jenner, från dokusåpan Keeping up with the Kardashians.

Den ödmjuka inställningen i kombination med hennes privata stil har gjort Hadid till stilikon och förebild för en ung och ofta svårflirtad publik.

Hadids attraktionskraft bland företag som vill fånga uppmärksamheten hos så kallade millenials är skyhög. Något som den amerikanska modedesignern Tommy Hilfiger tagit fasta på. I höst är Gigi Hadid aktuell med en uniformsinspirerad kollektion i samarbete med honom. Men trots att designer-drömmarna vuxit i takt med att hennes karriär utvecklats, har hon aldrig haft dem som mål.

– När jag fokuserar på något som jag verkligen vill ha får jag ofta tunnelseende, säger Gigi Hadid när SvD Perfect Guide möter henne i New York.

– Det är enklare att följa mitt motto: ’var trevlig, arbeta hårt och få en vän’. Det tror jag är väldigt viktigt. Är du någon som berör människor och är rolig att jobba och umgås med, då kommer de att bana vägen för dig. När jag gick min första visning för Tommy hade jag ingen aning om att de senare skulle erbjuda mig ett designsamarbete.

Den tändande gnistan för kollektionen startade när Gigi Hadid jobbade som modell för Tommy Hilfiger i fjol. ”När hon kom gåendes på vår catwalk, hon strålade. Och fansen blev hysteriska! De ville köpa varje plagg som hon bar”, har Tommy Hilfiger sagt.
Den tändande gnistan för kollektionen startade när Gigi Hadid jobbade som modell för Tommy Hilfiger i fjol. ”När hon kom gåendes på vår catwalk, hon strålade. Och fansen blev hysteriska! De ville köpa varje plagg som hon bar”, har Tommy Hilfiger sagt. Foto: Pressbild

Den ödmjuka inställningen i kombination med hennes privata stil har gjort Hadid till stilikon och förebild för en ung och ofta svårflirtad publik. Hur hon stajlar plagg följs av de internationella modemagasinen. För de som inte har råd att köpa de dyra designerplaggen som Hadid bär på catwalken, skapar modellens privata garderob igenkänning bland de vars vardagsuniform består av slitna jeans och midjekorta tröjor.

På sociala medier har glimtar av kläderna redan synts. Men att Hadid skulle posta extra mycket bilder från reklamkampanjer som hon medverkar i är något hon förnekar:

Vi ville göra unika, autentiska silhuetter som kändes fräscha och spännande, men också tidlösa och klassiska.

– Jag vill inte att man ska besöka mitt konto och känna att jag försöker trycka ner något i halsen på någon. Rösten som finns där är genuin. Det är mina egna ord och bilder.

Ärlighet tror hon är anledningen till att hon lyckats bygga ett så stort följe. När Instagram lanserades 2010 gick Hadid fortfarande i gymnasiet.

– Om du scrollar till slutet på mitt konto, då postade jag ’kom och titta på min match ikväll’ (Hadid var en dedikerad volleybollspelare under gymnasietiden, i dag är boxning favoritsporten). Det fanns egentligen aldrig någon chans för mig att spela någon annan än den jag verkligen var.

Kollektionen Tommy x Gigi är baserad på Hadids personliga favoriter och på Hilfigers höst/vinterlinje som visades upp i februari.
Kollektionen Tommy x Gigi är baserad på Hadids personliga favoriter och på Hilfigers höst/vinterlinje som visades upp i februari. Foto: Mikael Jansson

Mörkret har lagt sig över Pier 16 vid South Street Seaport, som gjorts om till catwalk och nöjespark kurerad av Hilfiger och Hadid. Tvåtusen gäster – en blandning av branschfolk och allmänhet – är på plats och erbjuds allt från karusellturer och lobster rolls till tillfälliga tatueringar. Glödlamporna som hänger längs catwalken brinner som eldar i den nästan trettio-gradiga värmen. I bakgrunden glittrar kulörta lampor från en karusell. Rihanna börjar pumpa ut ur högtalarna. ”Lightning, this is what you came for, lightning strikes every time she moves …” Gigi Hadid gör entré iklädd en marinblå och vit uniforms-inspirerad midjekort jacka, linne med knut och ett par skinnbyxor. Det blixtrar till i folkhavet. Besökarna börjar ivrigt fotografera med sina smarta mobiler. På första raden syns bland andra Taylor Swift, Formel 1-föraren Lewis Hamilton och Gigi Hadids mamma Yolanda Hadid Foster, känd från dokusåpan ”Real housewives in Beverly Hills”.

Nyligen cirkulerade en video som visar hur Gigi Hadid blir överfallen av en man efter en modevisning i Milano.

På catwalken syns även crèmefärgade stickade tröjor, smala jeans, kortkorta kjolar, hängselbyxor, träningsoveraller och bomberjackor.

Klassiska plagg som inte direkt sticker ut, men de lever å andra sidan längre i garderoben än tillfälliga trender. Alla plagg går att köpa direkt på Internet
genom konceptet ”se nu köp nu”.

– Vi ville göra unika, autentiska silhuetter som kändes fräscha och spännande, men också tidlösa och klassiska. Det är sådana kläder jag personligen dras till mest, berättar Gigi Hadid när vi senare når henne via mejl.

– Jag älskar plagg som är superbekväma men ändå eleganta. Jag är också ett stort vintage-fan, särskilt kläder inspirerade av sjöfart och uniformsmode. Så många av våra inspirationskällor var kläder som jag själv har burit eller hittat i vintagebutiker.

Hon byter från couture till collegetröja på en dag och skapar både aspiration och köpsug. Priserna på kläderna i kollektionen Tommy x Gigi är lägre än genomsnittet på catwalken.
Hon byter från couture till collegetröja på en dag och skapar både aspiration och köpsug. Priserna på kläderna i kollektionen Tommy x Gigi är lägre än genomsnittet på catwalken. Foto: Pressbild

Hadid är sedan länge väletablerad på modescenen. Som tvååring poserade hon i en reklamkampanj för det amerikanska modemärket Guess. Därefter blev det ett uppehåll på inrådan av hennes mamma. ”Som liten ville alla fotografera Gigi men det kändes aldrig rätt för mig”, förklarade Foster för modemagasinet Glamour.

Som 17-åring flyttade Hadid, ursprungligen uppvuxen i Santa Barbara, till New York för att plugga. Ganska snart fick modedesignern Tom Ford upp ögonen för henne. Resten är historia. I dag är hon bland annat talesperson för makeup-märket Maybelline och gjorde i fjol debut som ängel hos Victoria’s Secret.

Men livet i offentligheten har ett pris. Nyligen cirkulerade en video som visar hur Gigi Hadid blir överfallen av en man efter en modevisning i Milano. Hadid lyckades armbåga sig loss ur förövarens grepp. Tabloiden The Sun menade att Hadids reaktion inte var ”passande för en modell”. Snart hyllade både fans och Huffington Post hennes agerande. Senare poängterade Hadid vikten av att öva självförsvar:

”Jag vill att tjejer ska se videon och veta att de har rätt att slå tillbaka om de hamnar i en liknande situation.”

Att Gigi Hadid lyckats etablera en röst vid sidan om catwalken tror Tommy Hilfiger har en enkel förklaring:

– Jag tror att folk gillar henne. Hon är väldigt sympatisk.

Han menar att de som är engagerade i sociala medier inte låter sig luras.

– Du kan få veta allt om en människa i dag. För många år sedan kunde en Hollywoodstjärna vara en bluff. Ingen visste att Rock Hudson var homosexuell. Ingen visste att Marilyn Monroe var drogberoende. I vår tid vet alla allting om alla. Gigi Hadid är på riktigt.

Bakom kampanjbilderna på Gigi Hadids kollektion i samarbete med Tommy Hilfiger står den svenska modefotografen Mikael Jansson. Stylist är Karl Templer.
Bakom kampanjbilderna på Gigi Hadids kollektion i samarbete med Tommy Hilfiger står den svenska modefotografen Mikael Jansson. Stylist är Karl Templer. Foto: Mikael Jansson
Skönhet

Från manchesterkavaj till grooming

En kompis gillar att skicka bilder på män i skägg.

Allra helst tatuerade män med väldigt kompakta och uppenbart ansade skägg, typ en upp och nervänd Kid ‘n Play-frissa eller en klassisk väl rundad mikrofon. Gladast blir kamraten om det finns en liten luva på skäggmannens huvud. Då blir det som en sockerdricka av glädje i min mejlbox.

Förtjusningen handlar mer om att min kamrat nu tycker sig ha funnit ännu ett bildbevis på universell konformism bland yngre medelåldersmän i den kreativa storstadsnischen än genuin betagenhet. Det är en tanke många fler än enbart min kamrat tänkt och uttryckt. På stilsidor runt om oss har skäggen blivit utdömda eller deklarerats att ha nått sin topp ända sedan 2013. Naturligtvis ihop med noggrann kartläggning och beskrivningar av skäggstilar på Hackney/Hornstull-mannen. 

I den internationella killtidningsbranschen har det svajat rejält vad gäller vilken intressefåra som ska plöjas.

Och just det är ett relativt nutida faktum värt att stillsamt begrunda.

För inte så många år sedan var stilsidor nästan helt förbehållna kvinnor. Män fick se några halsdukar och manchesterkavajer till hösten, kanske några cityshorts och sportiga sandaler runt maj.

I dag är grooming ett vedertaget begrepp. I alla fall som en översättning av skönhetsvård för killar. Och det känns både klokt och framtidssökande att envist bredda rapporteringen av kroppsnära intressen för män. Att helt enkelt skapa en plattform för reklam, och haka på damtidningarnas allra mest lukrativa reklamkälla. Konsensus är att det vore direkt dumt för den som vill ha en manlig publik att insistera på bärs och brudar. Eftersom det i ganska många fall inneburit en marsch rakt ut i tidskriftskyrkogården. 

Överraskande många tonårsföräldrar berättar att deras barn eller deras barns kamrater identifierar sig som agender.

Fast nu är det inte längre helt säkert. I den internationella killtidningsbranschen har det svajat rejält vad gäller vilken intressefåra som ska plöjas. Å ena sidan lade stilsäkra Details ner, å andra sidan gjorde grabbiga FHM detsamma. Playboy och Pirellis omtalade kalender beslöt att inte längre köra nakna kvinnor på sina sidor. Maxim, efter flera snabba chefredaktörsbyten, och Penthouse kör
sedan sommaren full fart på damer utan underkläder. Och hävdar att det klirrar i kassan.

Medan tidskriftsbranschen intensivt funderar över hur allt detta ska landa i ”den digitala affären” – som just nu tycks vara sponsrat innehåll och att vara försäljningskanal för resor, kläder och prylar – verkar en inte liten del av den kommande generationen ha ett annat fokus. Överraskande många tonårsföräldrar berättar att deras barn eller deras barns kamrater identifierar sig som agender. Där prefixet a- säger att man inte är så upphängd eller intresserad av en fast könsidentitet. Icke-binär eller intergender är andra ord som berättar ungefär samma sak. Som trend är den större än man kan tro. Och inte bara på Södermalm. 

Och då blir Martin Hanssons – moderedaktör på Metro samt driver en stilblogg för män – bästa shoppingknep som publicerades på Allt om Stockholm nyligen egentligen inte så revolutionerande i sin ton som man kanske först slås av: 

”Tänk aldrig att du kommer ’växa i något’ eller ’bli smalare i vår’. Klä upp dig för dig själv. Vad tycker du är fint? Klä dig inte för andras accepterande utan vad du själv verkligen gillar. Bra att ha i bakhuvudet när man står där i provhytten och väljer mellan plaggen.”

Alicia Vikander vid Cannes filmfestival tidigare i år.
Alicia Vikander vid Cannes filmfestival tidigare i år. Foto: Jean-Christophe Magnenet/TT
Skönhet

Alicia Vikanders liv i bilder

Oscarsvinster, modemusa och hetast i Hollywood. Trots sin relativt korta karriär har världsstjärnan Vikander hunnit med en hel del.

Foto: Photos 12/Alamy Stock Photo/www.alamy.com

2015 såg vi henne som konstnären Gerda Wegener i den brittisk-amerikanska dramafilmen The Danish Girl. I filmen spelar hon äkta hälft till Eddie Redmayne vars rollfigur var den första i världen med att genomgå en könskorrigering.

Foto: Photos 12/Alamy Stock Photo/www.alamy.com

Med den brittiska science fiction-rullen Ex Machina, där Alicia Vikander spelar roboten Ava, kom det stora genombrottet i Hollywood. I Sverige gick filmen dock aldrig ut på bio utan fick nöja sig med att gå direkt till DVD.

Alicia Vikander, filmens regissör Joe Wright och Keira Knightley.
Alicia Vikander, filmens regissör Joe Wright och Keira Knightley. Foto: Chris Pizzello/TT

I filmen Anna Karenina hade Alicia Vikander brittiska megastjärnan Keira Knightley som motspelerska. Filmen spelades till stora delar in i ryska Sankt Petersburg och var hennes engelskspråkiga debut på vita duken.

Foto: Adam Ihse/TT

I rollen som Jossan i Andra Avenyn nådde Alicia Vikander ut till en bred publik i Sverige. Den populära tv-serien sändes i tre säsonger på SVT mellan 2007 och 2010.

Foto: Vouge

I januari 2016 pryddde Alicia Vikander omslaget av amerikanska Vouge som första svenska sedan 70-talet. Vad rubriken var? ”Hollywood's swede heart”...

Foto: JEP Celebrity Photos/Alamy Sto/www.alamy.com

I sommar rullade den femte Bourne-filmen för fullt på svenska biografer. I filmen spelade Alicia Vikander analytikern Heather Lee och med sig på röda mattan-premiären av filmen hade hon sina motspelare Matt Damon och Julia Stiles.

Foto: Anders Wiklund/TT

2012 belönades Alicia Vikander med en guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll för sin rollprestation i filmen Till det som är vackert. Samma år blev hon internationellt uppmärksammad för filmen A Royal Affair som satte fart på hennes skådespelarkarriär utanför Sverige.

Alicia Vikander träffar fans vid premiären av Fyren mellan haven på Venedigs filmfestival i år.
Alicia Vikander träffar fans vid premiären av Fyren mellan haven på Venedigs filmfestival i år. Foto: AGENZIA SINTESI/Alamy Stock Ph/www.alamy.com

Alicia Vikander är just nu aktuell med filmen Fyren mellan haven där hon spelar fyrvaktarhustrun Isabel. Filmen har premiär i Sverige den 2 december.

Foto: Ettore Ferrari/TT

Michael Fassbender och Alicia Vikander träffades under inspelningarna i Australien av deras gemensamma film Fyren mellan haven. Paret har nu varit tillsammans i två år och bor i London.

Foto: Matt Sayles/TT

I februari i år blev Alicia Vikander historisk då hon vann en Oscar för bästa kvinnliga biroll för sin rollprestation The Danish Girl. Tidigare är det endast en enda svensk som tilldelats det prestigefyllda priset; Ingrid Bergman.

Skönhet

Den gula tandraden är ett minne blott

Vi har inte setts på tio år och min första tanke är att hon ser ut att må prima. Som alla mina gamla vänner och grannar som flyttat från London till de mer pittoreska grevskapen har hon tappat avgashinnan och gått upp några kilon. Och blekt tänderna. Precis som alla andra.

När Victoria Bernadotte gifte sig med Daniel Westling länkade Yahoo till en kort sammanfattning av vigseln under rubriken “Swedish princess marries personal trainer”. I kommentarsfältet var det överraskande nog inte i huvudsak den europeiska monarkin, absolut eller konstitutionell, som diskuterades utan Daniel Westlings utseende.

Och förut, ja, då kunde absolut några av dessa slumpmässigt arrangerade tänder ha en ton av Yorkshire Tea möter Capstan Full Strenght.

Flera amerikanska kommentatorer, några i onödigt sårande ordalag, menade att för att vara PT så såg han inte ut att vara den bästa reklampelaren för sin verksamhet. Kort summerat kallades hans hudton grå och tänderna gula. Och mobben hängde såklart på. När några uppenbara svenskar ryckte ut och förklarade att Daniel kort före vigseln genomgått en njurtransplantation, vilket bergis kan få rosigheten att blekna från även den mest vältränades kinder, tog tråkningarna en liten paus. Sen ställde en kommentator frågan om Daniel kanske var engelsman, för det skulle väl vara den enda rimliga förklaring till varför man tillät sig själv att vara med i TV med den tonen på tänderna? Sedan rasade ett gäng amerikanska medborgare, kan ha varit ett skämt men det verkade vara på fullt allvar, över det ansvar man faktiskt har att bleka tänderna som medverkande i TV-sändningar. Vilket man här inte tyckte hade uppfyllts. De svenska kommentatorerna visste såklart inte vad de skulle svara. Så de lät bli.

Ungefär en gång om året ställs någonstans i brittisk media frågan om britter verkligen har så usla tänder som andra nationaliteter hävdar. Sen brukar det följa en rad siffror om att nähä minsann, jämfört med amerikanare går britten betydligt oftare till tandläkaren och brittiska ungdomar har färre hål än både svenskar och fransmän. Och med tanke på att England har en väl utvecklad och billig National Health Service som fungerar ganska bra även i socioekonomiskt utsatta områden, till skillnad från i USA där ungdomar faktiskt har fler hål i tänderna, så visst, fler hål i tänderna har de kanske inte. Men fler tänder ute på egna äventyr i munnen har de. Faktiskt. Fortfarande. Vilket beroende på placering kan vara antingen charmigt eller något att fästa blicken på.

Och förut, ja, då kunde absolut några av dessa slumpmässigt arrangerade tänder ha en ton av Yorkshire Tea möter Capstan Full Strenght. Men det var förut. Då man följde ett inpräntat klassbeteende som sade att det enda korrekta sättet att bete sig vad gäller tänder och liknande, utöver funktionalitet, var att inte bry sig. För att man var så säker på sin identitet ändå. Nu har alla gamla tankar om lågklassigt Hollywoodbeteende backat långsamt ut ur rummet. Britterna har gått blekningsbananas i stor skala. Och så har det faktiskt varit ett tag. När förre premiärministern Gordon Brown för tio år sedan dök upp med både vitare och jämnare tänder hoppade han på en så väl förankrad trend att egentligen bara Torypressen orkade göra sig lustig över det hela.

Hennes bergochdalbana-leende är nu faktiskt charmigare än någonsin.

Den brittiska blekningsivern har gjort att vissa individer, sugna på starkare doningar än de 6 procent väteperoxid som tillåts inom tandblekning, köper illegala tandblekningskit på nätet med ganska ledsamma följder. Därför har bland annat The Tooth Whitening Information Group, TWIG, inrättats. Och kampanjen Safe tooth whitening.

Min gamla granne tog den rekommenderade vägen och gick till en tandläkare för sin blekning. Hennes bergochdalbana-leende är nu faktiskt charmigare än någonsin.

Elsa Ekman är modell och modebloggare.
Elsa Ekman är modell och modebloggare.
Skönhet

”Jag dreglar över gamla bilder på Bianca Jagger”

Modellen och bloggaren Elsa Ekman om eleganta storstäder, Musse Pigg-jeansjackor och varför killar borde använda platåskor.

Vilken är världens snyggaste film?

– Scarface! Men även Karlsson på taket. Den är så härligt retro med utsvängda jeans, snygga printade t-shirts och träskor. Lillebror får tio av tio stilpoäng.

Vilka är dina favoritbutiker i Stockholm?

– När jag shoppar kläder inför semestern går jag till Urban Outfitters. De har allt. Sen fortsätter jag Biblioteksgatan ner till & Other Stories som har de snyggaste accessoarerna. När jag vill hitta något unikt på second hand är Pop på Skånegatan bäst. Bästa stämningen får man i New Blacks nya butik. Man vill inte gå hem.

Vilken är världens elegantaste stad?

– Paris är en väldigt snygg stad, jag kom precis därifrån. Folket, restaurangerna, språket – allt! Jag har en balkongfetisch och kan gå runt i timmar och stirra uppåt. Så jag har nackspärr nu.

Tidernas mest stilfulla person?

– Jag kan dregla över gamla 70-talsbilder på Bianca Jagger. Det jag älskar mest är att hon verkligen rockade allt. Ibland gulligt och superfeminint, andra gånger tuffare och mer androgynt. Jag diggar sånt.

En personlig favoritaccessoar?
– Min pojkvän. Han är det snyggaste jag vet. Om jag inte får välja en människa så säger jag Emil-mössan som jag fyndade på Pop för några veckor sedan.

Designer som aldrig gör dig besviken?
– Hunkydory är en favorit. Allt är otroligt vackert.

Ett plagg du inte vill vara utan i sommar?

– Min alldeles för stora jeansjacka med Musse Pigg-tryck på ryggen. Jag köpte den för tio dollar i en second hand-butik i Los Angeles för tre somrar sedan och den har varit min favorit sedan dess.

En trend du önskar kommer tillbaka snart?

– Följer inga trender. Men jag skulle gärna vilja att platåskor för män bli trendigt igen. Jag har en del killkompisar som vill plussa på några centimeter på längden och killar borde också få lida lite pin.

Och en som aldrig behöver komma tillbaka?

– Har svårt att se att leggings med spetskant kommer tillbaka. Jag skulle känna mig oerhört ful i det idag. Sen vet man ju aldrig, så tänkte jag nog om hajpade mules för några år sedan.

Vilken är tidernas vackraste väska?

– Min brorsas gamla Batman-väska i svart lack. Jag fick låna den som skolväska i mellanstadiet. Jag tror att vår hund åt upp den sedan.

Winona Ryder är nya ansiktet utåt för skönhetslinjen.
Winona Ryder är nya ansiktet utåt för skönhetslinjen. Foto: Marc Jacobs
Skönhet

Marc Jacobs nya musa

Marc Jacobs skönhetslinje har under en längre tid frontats av Hollywoods filmstjärnor. Våren 2016 är det Winona Ryder som syns.

Retrokampanjen är inspirerad av filmen "Last year at Marienbad", en av Marc Jacobs favoritfilmer. Den fransk-italienska filmen är inspelad 1961 och designern vill skapa en dramatisk look.

Ryder syns i pärlhalsband, kattformad eyeliner och i mascaran, som enligt Marc Jacobs, ska "öka volymen med 1 800 procent".

– Jag tycker att man pratar mer med ögonen än munnen. Ögonen är min grej, säger Marc Jacobs i reklamfilmen.

**Bilderna är tagna ** av David Sims, samma fotograf som tagit de omtalade bilderna på Alicia Vikander i Vogue.

Under det gångna året har också Cher och Willow Smith synts i märkets kampanjer. De var med i korta filmklipp där de fick berätta om vad som inspirerar dem.

**Utöver kampanjen syns **också Winona Ryder i "Experimenter", hennes första film sedan "Homefront" 2013.

Vill du läsa fler liknande artiklar? Följ SvD Perfect Guide på Facebook!

Till Toppen

Annons
X