Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Foto: Pexels
Skönhet

Skönhetsexperten: ”Hyn reflekterar din diet”

De senaste åren har intresset för hudvård ökat och många är allt mer pålästa när det kommer till vad de applicerar på hyn. Trender som koreansk hudvård, skräddarsydda serum och crèmer fyllda med diverse syror är i dag självklara inslag i badrumsskåpet. Varje år dyker det också upp nya, avancerade hudvårdsbehandlingar på marknaden. En av de mest populära behandlingarna har varit microneedling, där man med nålar hjälper hyns kollagenbildning på traven.
– Man skapar helt enkelt en liten kontrollerad skada i hyn med nålar som stimulerar nybildandet av kollagen. Det är en av de kraftfullaste behandlingarna man kan ta till för att behandla sin hy, berättar hudexperten Andrew Christie som är doktor i biokemi och arbetar på microneedlingföretaget Dermapen.

Annons
X

– Nålarna skapar mikrokanaler i huden där man sedan kan slussa ned olika återfuktande och näringsrika produkter. De flesta substanser man lägger på hyn når inte de djupare lagren, men med hjälp av den här tekniken kommer man ner på djupet.

Vad hjälper microneedling mot?
– Mot en hel rad hudåkommor. Dels kan man använda microneedling för den estetiska aspekten, man föryngrar hyn genom kollagenbildningen och jobbar bort fina linjer och rynkor. Men man kan också använda tekniken på patienter med akne, hyperpigmentering, ärrvävnad och bristningar. Beroende på vad man vill behandla så går man olika djupt ner med nålarna. Pigmentering ligger till exempel i det övre hudlagret, medan ärr och hudbristningar ligger djupare. Man skapar också mycket lyster i hyn med hjälp av behandlingen så många går var fjärde vecka bara för en uppfräschning.

Gör det ont?
– Det låter kanske läskigt, men de flesta tycker inte att det är obehagligt alls, det blir mest som intensiva vibrationer i hyn. Men man kan få bedövning om man vill.

Ditt bästa hudvårdstips?
– Förutom att använda solcrème så tycker jag att man ska använda sig av aktiva retinoider, som är ett samlingsnamn för olika A-vitaminer. Just A-vitaminer är de vitaminer som har visat sig ha bäst effekt inom hudvård. De olika retinoiderna hjälper huden på traven när det kommer till akne och pigmentering till exempel. Retinol är det kändaste exemplet från den här familjen. Men min favorit är retinal, en skonsammare form av retinol, som inte gör huden lika irriterad. Utöver det tycker jag att folk måste förstå att huden reflekterar din diet. Äter du dålig mat kan inga behandlingar eller produkter i världen hjälpa dig.

Vad är trendigt inom skönhetsindustrin just nu?
– Konsumenter vill ha snabba behandlingar till ett bra pris. Botox och fillers är något man kan få hjälp med över en lunch, men behandlingar som tar lång tid, plastikoperationer till exempel, är det färre som gör nu.

Finns det något som du tycker är rent "hittepå"?
– Jag tror inte att den vanlige konsumenten riktigt förstår att det inte finns något som är "djuprengörande". Många produkter utger sig för att verka på djupet, men allt man kan köpa i butik verkar egentligen bara på ytan. Man måste använda tyngre produkter och hjälpmedel för att på riktigt tränga ner i hyn.

Berätta om din egen hudvårdsrutin.
– Jag går regelbundet på microneedling och gör olika sorters kemiska peelingar för att hålla min hy i balans. Sen är jag väldigt noggrann med att använda solcrème, jag är uppvuxen i Australien och där är det A och O. Jag lägger också alltid en ansiktsmask minst tio minuter varje morgon för att aktivera glowet i min hy.

Skönhet

Skönhet bakom varje lucka – här är årets bästa adventskalendrar

Årets beautykalendrar är här – fyllda till bredden med skönhet som aldrig förr. Vi har listat ett gäng härliga kalendrar med allt från smink till hudvård som hjälper dig räkna ner dagarna fram till jul.

Makeup-bonanza från Kicks

undefined
Foto: Kicks

Från 1 december ända fram till julafton gömmer sig en skönhetsprodukt bakom varje lucka i adventskalendern från Kicks. Vad sägs som vårdande ansiktsmasker, trendiga nagellack och sotsvart mascara? Allt från Kicks egna skönhetssoritment.

Annons
X

Pris: 449 kr

Naturnära från Body Shop

undefined
Foto: The Body Shop

Body Shop lanserar tre adventskalendrar i år, inspirerade av naturens dofter och ingredienser. Själva temat handlar om att ge tillbaka till naturen och de tre kalendrarna – med en ren, räv och uggla på framsidan – är fyllda med allt från Body Shops ikoniska body butters till fruktiga shower gels och veganska glowmasker.

Pris: 495 kr, 795 kr och 1 195 kr.

Parfymstarkt från Atelier Cologne

undefined
Foto: Atelier Cologne

Gör december lite roligare med Atelier Colognes kalender innehållandes en hel drös lyxiga parfymprover, shower gels och tvålar.

Pris: 695 kr

Lyx i lyxförpackning från Yves Saint Laurent

undefined
Foto: YSL

Sätt tänderna i exklusiva Yves Saint Laurents adventskalender fylld till bredden med det anrika modehusets ikoniska skönhetsprodukter. Det gör inget att det är långt till julafton om dagarna fram tills dess kantas av små presenter i form av concealern Touche Éclat, väldoftande parfymen Black Opium och läppstiftet Mini Rouge Pur Couture. Très Bien!

Pris: 1 995 kr

Dubbel glädje från Biotherm

undefined
Foto: Biotherm

Stråla som en stjärna fram till nyår med Biotherms ikoniska produkter i lyxigt format. Kalendern innehåller produkter för såväl män som kvinnor – så varför inte dela med någon du tycker om?

Pris: 750 kr

Pyssliga klappar från Yves Rocher

undefined
Foto: Yves Rocher

I de mjuka presentpåsarna – med små julhälsningar tryckta på – från Yves Rocher ligger 24 skönhetsprodukter i vanlig storlek att njuta av i jul. Klädnypor och snöre ingår om man vill hänga upp kalendern på väggen.

Pris: 799 kr

Lumene

undefined
Foto: Lumene

Finska skönhetsmärket Lumene satsar på 24 små makeup- och skönhetspresenter med ingredienser som rent nordiskt källvatten, nordiska hjorton, nordisk tallbark och nordisk sprängticka. Bland annat döljer sig favoritprodukter som Nordic Hydra, Nordic -C, Nordic Detox och Nordic Rituals bakom några av luckorna.

Pris: 799 kr

Strålande makeup från No7

undefined

Fixa julaftons mest strålande makeup med de gåvor som gömmer sig i No7:s julkalender. Bakom luckorna finns ögonskuggor, mascara, läppstift – och ett helt gäng härliga skönhetsprodukter.

Pris: 499 kr

Lancôme

undefined
Foto: Lancôme

Lancômes exklusiva adventskalender innehåller allt från nattcrème till avancerade serum och ögoncrème. Den klassiska parfymen La Vie est Belle och mascaran Hypnose är bara några exempel på produkter i kalendern att njuta av i vinter.

Pris: 795 kr

Fransk elegans med Decléor

undefined
Foto: Decléor

Franska skönhetsmärket Decléors julkalender består av 24 härliga produkter i resestorlek för både ansikte och kropp. Bland annat hittar man märkets populära Prolagene Flash Mask, Aromessence Lavandula oljeserum och Aroma Confort Moisturizing Body Milk bakom några av luckorna.

Pris: 895 kr

Sephora

undefined
Foto: Sephora

Låt ett förtrollat slott guida dig genom december månad. Sephoras Once Upon A Castle består av en hel rad överraskningar inom smink, hudvård, bad och accessoarer.

Pris: 500 kr

Foto: Karin Grip / SvD / TT // Tox Intellgience
Skönhet

Kemisten: ”Dyr hudvård inte bättre än billig”

Kemisten Pär Svahnberg – som arbetar för branschorganisationen Kosmetik och hygienföretagen – kan allt om vad våra skönhetsprodukter innehåller. Här förklarar han sin tveksamhet till "glow", om vitaminer verkligen gör någon skillnad och guidar oss rätt i solcrèmesdjungeln.

Vad är det viktigaste att tänka på vi köp av skönhetsprodukter?
– Om de innehåller parfym eller inte. Är man känslig bör man välja bort parfym, då minskar risken för hudallergi och irritation radikalt. Sen kan man också vara uppmärksam på förpackningen, hudvård i burk blir utsatt för kontamination på ett sätt som hudvård i försluten flaska inte blir.

Annons
X

Är det verkligen så stor skillnad mellan budget- och lyxprodukter?
– Nej, det är svårt att motivera en så stor prisskillnad. Jag tror knappast någon skulle pricka in vilken som var vilken på ett blindtest. Folk köper ofta en känsla och utgår då från förpackning, doft och pris. Det finns många bra crèmer som är billiga.

Finns det ingredienser som är ren bluff?
– Kanske inte ren humbug, men jag tycker ofta ingrediensers verkan överdrivs. Ibland kretsar marknadsföringen kring en specifik ingrediens som produkten knappt innehåller om man läser det finstilta. Aloe vera är ett exempel på det, som man ofta lägger till enbart för att använda det i marknadsföringen. Jag vill slå ett slag för min favoritingrediens, glycerin, som är både billig och fuktgivande.

Vitaminer i hudvård är trendigt just nu – vad tycker du om det?
– Ärligt talat så gör de knappt nån skillnad, men det låter ju bra när man ska marknadsföra produkten... Jag är specifikt tveksam till just vitamin A-derivat som ska stimulera till hudförnyelse. Behöver man verkligen förnya hyn när man är 20–25 år? Jag tycker generellt man ska vara försiktig med ingredienser som exfolierar, man kan temporärt få ett glow – men egentligen tar man ju bort något som ska ligga och skydda hyn. Yttersta hudlagret är en viktig barriär mot både inre och yttre påverkan.

Vad tycker du om ekologisk hudvård?
– Man slänger sig ofta med uttrycket "naturligt" och "ekologiskt" inom hudvård, men man får inte glömma bort att precis allt är gjort av kemikalier. Det som skiljer ekologisk hudvård från andra produkter är att den inte innehåller syntetisk parfym, utan istället eteriska oljor som pressas ur exempelvis växter. Man kan också ha i åtanke att om en ingrediens kommer direkt från källan, det vill säga rätt från en växt och är så "naturlig" som möjligt, är det dåligt ur ett allergiperspektiv. Ju mindre bearbetad en produkt är desto värre är den för allergiker.

När ska man börja med anti-age?
– Det är viktigare att använda produkter med UV-filter än specifika anti-age produkter. Man har sett på lastbilschaufförer som enbart utsätter ena ansiktshalvan för sol att de är rynkigare på just den sidan. Egentligen ska man alltid använda solskydd, UVA-strålar utsätts vi för året om. I kombination med solskydd är det viktigt att återfukta hyn hela tiden, ju mer fukt man tillför desto slätare blir man.

Vad ska man mer tänka på kring solcrèmer?
– Att använda ett högt skydd, gärna över spf 30. Det är jätteviktigt att smörja in sig ofta, hudcancerfallen i Sverige ökar hela tiden. Tyvärr kommer det larm varje år om hur farliga solprodukter är, men de är testade och godkända så det är inget man behöver vara rädd för. Många tror att kemikalierna från solskydd går rätt in i kroppen, och det gör en försvinnande del. Men de är ju designade specifikt för att ligga utanpå huden och skydda mot UV-strålningen. Dessutom skavs produkten av efter ett tag. Jag tycker kemikalier har ett oförtjänt dåligt rykte om jag ska vara ärlig.

Hur menar du?
– Under vår livstid passerar runt 70 ton mat och dryck din tarm, varav det mesta tas upp av kroppen. Folk borde vara mer noga med vad de äter än att oroa sig så mycket över vad man smetar på sin kropp. Det mesta giftet vi får i oss kommer från mat, men det är den lilla procent vi utsätts för genom kosmetika som vi pratar om hela tiden. Det är dumt när folk säger att de inte vill utsättas för kemikalier, när precis allt runt oss består av kemikalier. De är i luften vi andas och allt vi äter.

Pär Svahnberg arbetar för KoHF (Kosmetik och hygienföretagen), en branschorganisation som bland annat ser till att skönhetsföretagen ligger steget före i miljö- och hälsofrågor.

Foto: IBL

Skönhet

Hudläkaren: Så skyddar du hyn i sommar

Under sommaren utsätts hyn för andra påfrestningar än resten av året. SPG frågade Anne Birgitte Undén, som arbetat som hudläkare i 25 års tid, hur man bäst skyddar sin hy under de varma månaderna.

Hur ska man ta hand om sin hy under sommaren?
– Nummer ett är att använda solcrème, det är viktigt på ett medicinskt plan för att förhindra hudcancer men stoppar också åldrandet. Man bör även dra ner på antalet aktiva ingredienser i sina produkter den här årstiden. Och tänk på att återfukta hyn, gärna med kladd- och fettfria produkter.

Annons
X

På vilket sätt påverkas hyn av att vistas mycket i solen?
– Solen ger ifrån sig två olika våglängder – UVB och UVA. UVB är den som gör att vi bränner oss och får färg medan UVA går djupare ner i huden och gör att hyn åldras. Man bränner sig i det yttersta lagret av huden och det är där cancer utvecklas. UVA, som man bland annat får när man solar solarium, har också visat sig orsaka cancer men den förändrar även underhuden vilket kan leda till rynkor.

Hur håller man hyn ung?
– Genom att använda solskyddsfaktor som skyddar mot både UVB och UVA. Och att inte röka. De är de två stora orsakerna till att hyn åldras. Sedan kan man använda sig av produkter som har effekt på cellnivå, med till exempel A-vitamin.

Det har diskuterats om solcrème är giftigt eller inte, hur ställer du dig till det?
– Som läkare håller jag mig till vetenskapen. Flera studier har visat att solskyddsfaktor reducerar risken för alla sorters hudcancer. Vi vet att den enda orsaken till hudcancer är UVA- och UVB-strålning samt att sola solarium.

Vad ska man tänka på efter sommaren, när hyn blivit utsatt för mycket sol, bad och värme?
– Då kan man börja använda sig av mer aktiva ingredienser som bygger upp huden. En peel med A-vitamin kan vara bra. Sedan är det viktigt att tillföra fukt. Och då ska man tänka fukt, inte fett. Fett är oljebaserade produkter som vi hudläkare inte är så mycket för. Fukt är olika fuktbindare som binder fukten i huden, som ämnena karbamid och propylenglykol.

Anne Birgitte Undén är disputerad hudläkare inom hudcancer och grundare av hudläkarmottagningen Complete skin.

Skönhet

Perfect Guide Shopping: Vårens skönhetsfavoriter

Inför våren uppdaterar vi skönhetsgarderoben med nya favoriter. Rengöring, olja och serum är några av de produkter vi behöver för att göra oss redo för varmare månader.

Vi har samalt redaktionens skönhetsfavoriter i Perfect Guides shop. Handla direkt ur artikeln eller klicka här.

Annons
X
Tipser - Enables commerce everywhere tipser.com
Skönhet

Franska modellens fem skönhetstips

Det är inte för inte som fransyskor ofta ses som eleganta, svala och sofistikerade. Franska modellen Camille Hurel avslöjar hur hon håller sig naturligt vacker och fräsch med fem enkla steg.

Låt brynen växa
“Jag hatade mina ögonbryn när jag var yngre. Jag kände mig som en grottman, säger Hurel till Vogue, som först efter att hon börjat arbeta som modell började uppskatta sina bryn. Numera låter hon dem vara och undviker att plocka. Sedan Cara Delevigne tog över modellvärlden har ögonbrynstrenden förändrats för gott - numera ska de vara buskiga och naturliga.

Annons
X

Tvätta inte håret för ofta
– Jag tvättar bara håret två gånger i veckan, säger Hurel.
Många, om inte alla, frisörer rekommenderar att inte tvätta håret alltför ofta, då det torkar ut hårbottnen. För styrka och glans bör man undvika överdriven schamponering och istället återfukta håret med djupverkande inpackningar.

Överväg att trappa ner på koffeinet
Den franska modellen erkänner att hon tidigare varit mer eller mindre kaffeberoende, och brukade snitta 7 koppar om dagen. Men sedan hon bytt ut den beroendeframkallande drycken mot grönt te rikt på antioxidanter har hon märkt stora förändringar på hyn.
– Jag såg resultatet direkt, säger hon och flikar in att hon också dricker mängder med vatten för att hålla sig återfuktad.

undefined

Håll det enkelt
Istället för att krångla till det med olika sorters krämer, märkliga oljor och serum som utlovar guld och gröna skogar håller sig Camille till tre produkter som hon vet fungerar.
Jag har en rengöring, en återfuktande spray och en kräm, säger hon och tillägger att hon masserar ansiktet ordentligt för att få igång blodciruklationen.
Alltså: fråga en hudterapeut om vad som passar din hy bäst och experimentera inte för mycket. Håll dig till det som fungerar.

Ät fräscht
Camille berättar att hon försöker hålla sig borta från mat som har processats och istället väljer grönsaker, frukt och nötter. Många blir stressade bara av att höra om dieter och kostplaner, men det behöver inte vara så svårt. Ett vanligt misstag är att försöka förändra hela sin diet på en gång, vilket tyvärr ofta leder till att man tröttnar eller att man får ångest över vad man äter. Testa istället att addera mer frukt, grönsaker och nötter till din vanliga diet och trappa gradvis upp. På så sätt blir din kost sakta men säkert alltmer grön - utan att du fått prestationsångest på köpet.
– Det vi äter syns direkt på vår hy, säger Camille. Den ljuger helt enkelt inte.

Skönhet

Så får du till en wetlook

Behöver du tips på snygga och snabba festfrisyrer? Här visar Nathalie Akgun, grundaren av Creative Headz, hur man får till en wetlook.

Annons
X
Skönhet

Så får du till den perfekta hårföningen

Nathalie Akgun, grundaren av Creative Headz, visar hur du steg för steg lyckas med en enkel och snygg föning.

Annons
X
Skönhet

Hemliga knepet som får ditt ansikte att se 3 år yngre ut

Vi vet sedan tidigare att träning hjälper kroppen att hålla sig ung och fräsch. Nu föreslår en grupp dermatologer att ansiktsyoga kan ha liknande effekt på hyns åldrande.

Intresset för kallad ansiktsyoga har ökat markant de senaste åren. I brist på kliniska tester gick en grupp dermatologer tillsammans med forskare på Northwestern University ihop med Gary Sikorski, grundare av Happy Yoga Face, för att undersöka ansiktsyogans effekter.

Annons
X

I studien ingick en grupp medelålderskvinnor i åldrarna 40–65. Deltagarna fick delta i två träningssessioner med Sikorski där de fick lära sig 32 ansiktsövningar som skulle ta en minut vardera att genomföra. Kvinnorna instruerades sedan att göra dessa övningar hemma varje dag.

Deltagarna fotograferades i början av studien, efter åtta veckor och slutligen efter 20 veckor. Enligt dermatologernas bedömning blev kvinnornas övre och lägre kind fylligare under studien. Kvinnor verkade även yngre efter 20 veckor: den genomsnittliga ålder på deltagarna var 50.8 när träningen började, 49.6 efter åtta veckor och 48.1 efter 20 veckor.

"Kvinnor som utför ansiktsyoga i 30 minuter flera gånger i veckan föryngrade sin hy med nästan tre år", skriver forskarna i JAMA Dermatology.

Ansvarig forskare Murad Alam, vice ordförande och professor i dermatologi på Northwestern University Feinberg School of Medicine, säger att det beror på att övningarna förstorar och styrker ansiktsmusklerna:

"Ansiktet blir fastare och formas som ett yngre ansikte", skriver han i en pressutskick.

Sugen på att testa? Här är två övningar att prova hemma.

Skönhet

Photoshop på flaska – Niod till Sverige

Äntligen släpps det kanadensiska hudvårdsmärket Niod på den svenska marknaden – dags att skippa filtret på mobilen.

En färsk rapport från branschorganisationen Cosmetics Europe visar att svenskarna konsumerar mest skönhet per person i hela EU. Och visst är skönhet trendigt just nu, nya märken bubblar upp hela tiden och instagram svämmar över av bilder på personer i diverse uppseendeväckande ansiktsmasker.

Annons
X

Den kanadensiska skönhetskoncernen Deciem är en tungviktare på marknaden och dess märken har tills alldeles nyligen bara gått att köpa utanför Sverige. Under Deciems paraply hittar vi bland annat hajpade Niod och The Ordinary. Två hudvårdsmärken som älskas av beautynördar världen över. Nyligen lanserades Niod i Stockholm och stoltserar nu med egen butik på Åhléns City.

En av Niods mest omtalade produkter är Photography Fluid Opacity 12 %, som också kallats för "Photoshop på flaska". Det är ett serum som gör huden matt och skimrande, precis som om man lagt ett kamerafilter över sin hud. Men deras mest hypade produkt stavas Copper Amino Isolate Serum 2:1, ett högkoncentrerat serum innehållandes en hel drös olika kopparpeptider.

Vi fick en pratstund med Deciems svenska produktchef Kinna Högberg West kring vad just Niod tillför på den svenska skönhetsmarknaden.

– Niod tillför samma sak på den svenska marknaden som varumärket tillför i resten av världen: en vision om att vara i framkant av vetenskapen kring hud utan att ta hänsyn till andra varumärken, trender eller kritik. Det betyder att Niod alltid kommer att ha en nischad målgrupp som värdesätter äkta engagemang, kvalitet och innovation – en målgrupp som inte låter sig förföras av marknadsföring eller prisstrategier. Utöver detta är Niod en professionell serie framtagen för att vara ett komplement till dermatologiska och kirurgiska skönhetsingrepp. Till ett rimligt pris. NIOD främjar helt enkelt en övergripande hudhälsa.

Deciems märke The Ordinary är också på väg till Sverige, men det får vi vänta på tills våren 2018.

Skönhet

Sista minuten-tipset: Zlatans svarta nomad

SPG har pratat med Zlatan om den nya parfymen.

Utöver fotbollskarriären har Zlatan Ibrahimović lanserat en rad produkter under eget namn. Den främsta av den är hans dofter. Första doftserien kom 2015 och blev en av de största försäljningssuccéerna någonsin i Skandinavien.
Nyligen lanserades Zlatans senaste parfym, Black Nomad, som skiljer sig något från de tidigare.
– Den är något annat, mer unik och dominant. Den är också en limited edition, alla askarna är numrerade, så den är väldigt exklusiv, förklarar Zlatan själv över mail.

Annons
X

Förra gången bad du parfymören Olivier Perscheux ta fram doften av den svenska naturen? Vad fick han för instruktion den här gången?
– Vi ville skapa en cool doft med grym kvalitet. Att göra parfym är ett hantverk som jag har väldigt stor respekt för. Olivier har jobbat med de allra bästa råvarorna för att skapa den här exklusiva doften. I mina ögon är den perfekt och jag är väldigt stolt över den.

Det är en kraftfull doft. Är du själv en sådan som använder olika dofter på dagen och kvällen?
– Ja, det är en dominant doft så den är såklart väldigt bra på kvällen men den funkar även på dagen. Man ska göra det som känns bra. Jag har många dofter nu och mycket att välja på, så jag varierar. Allt beror på hur man känner sig och vad man vill säga med sin doft.

Är det du som är den svarta nomaden?
– Haha, ja det är jag som är nomaden. Jag har ju flyttat runt och levt på många olika platser vid det här laget.

Black Nomad säljs bland annat på NK, kommer i en numrerad box om 5 000 exemplar och med en hälsning från Zlatan. Och ja, Zlatan själv har nummer 1.

Skönhet

Skönhet på språng

Det hypade, australiska skönhetsmärket Aesop har nyligen lanserat sex resvänliga necessärer fullproppade med godsaker för globetrottrar i farten. Produkterna är förpackade i ett praktiskt och återvinningsbart resetui i perfekt storlek att hiva ned i resväskan. De sex kitten symboliserar sex olika socialpsykologiska experiment som fick en framträdande position under 1950-, 60- och 70-talen. Själva är vi sugna på att prova resekittet "Sway", som refererar till psykologforskaren Solomon Aschs konformitetsexperiment och förmåga att anpassa oss till vår omgivning, som innehåller både handkräm, kroppslotion och duschkräm. Inte vet vi om vi ändrar vårt sätt att leva på grund av en kräm, men gott luktar vi i alla fall...

Annons
X
undefined
Skönhet

Därför ska du aldrig tvätta håret på kvällen

Brukar du tvätta håret på kvällen? Då bör du tänka om. Nu varnar hårläkaren Sally-Ann Travers alla som har för vanan att gå och lägga sig med blött hår, skriver Expressen. Det är nämligen så att när blött hår trasslar sig och skaver mot sängkanten slits det ordentligt.

Annons
X

Dessutom kan man få svamp i hårbotten, varnar Travers.
– Svamp gillar varma och fuktiga miljöer och om du konsekvent sover med blött hår kan det orsaka överväxt av svamp som i sin tur kan leda till skalpproblem och mjäll, säger hon till Cosmopolitan.

En lös fläta i fuktigt hår kan däremot förmildra slitaget – det håller ihop ditt hår och minskar risken för trassel. Men det bästa är förstås att bita i det sura äpplet och gå upp en kvart tidigare på morgonen.

Skönhet

Så gör du en enkel fiskbensfläta

En fiskbensfläta är en roligare variant på den vanliga flätan och dessutom en riktigt bra vardagsfrisyr. Här visar Nathalie Akgun, grundaren av Creative Headz, hur enkelt det är att göra en själv.

Annons
X
Skönhet

Hur fixar man Hollywoodlockar?

Varför inte fixa festfrisyren hemma? Här visar Nathalie Akgun, grundaren av Creative Headz, hur man får till riktiga Hollywoodlockar.

Annons
X
Skönhet

Skönhetsredaktören: Därför har anti-ageing blivit otrendigt

Inte en minut för sent säger vi adjö till ord som “anti-ageing" och går in i en ny era – fri från ageism, sexism och orealistiska budskap.

När moderedaktören för tidningen Allure, Michelle Lee, bannlyste begreppet “anti-aging" från sin tidning förklarade hon att det var ett litet, om än viktigt, steg mot förändring:
– Termen ‘anti-åldrande’ förstärker idén om att åldrande är ett tillstånd vi måste bekämpa, sa hon.

Annons
X

Förändringen har skett långsamt, men statistiken ljuger inte; äldre kvinnor är inte längre lika benägna att köpa produkter som får dem att känna sig nedvärderade. Och till skillnad från den yngre generationen skriver de inte långa, upprörda texter på Facebook om det – de talar med plånboken.

Om tre år kommer de som är 50 plus att utgöra 50 procent av Storbritanniens befolkning, och därmed också vara den målgrupp som spenderar mest pengar. Trots detta har försäljningen av anti-ageing-produkter minskat stadigt de senaste fem åren.

När de äldre kvinnorna letar efter en ansiktscrème det inte längre viktigt att hitta något som är behandlande mot rynkor. Snarare söker de efter andra egenskaper, så som skydd mot UV eller djuprengörande effekt. En kräm som utlovar den föga övertygande effekten att man “ser 10 år yngre ut" lockar inte längre.
– Man kan inte bekämpa ålderdomen. Däremot kan du, möjligtvis, framhäva dina styrkor och vara som snyggast när du är 50, 60, 70 år, säger Sue U Nabi, som står bakom hudvårdsmärket Orveda.

Det hela är ytterligare en del av seniorernas inträde i skönhetsbranschen. 73-åriga Lauren Hutton prydde inte bara ett, utan tre, omslag för italienska Vogue, 82-åriga Joan Didion är franska modehuset Célines Musa och universitetsprofessorn Lyn Slater, 63, upptäcktes under New Yorks modevecka varpå hon omgående skrev kontrakt med modellagenturen Elite Models.

2017 är det seniorerna som sätter trenderna.

Skönhet

Så skapar du mer volym i håret

Önskar du också att du kunde få till den där perfekta föningen? Här visar Nathalie Akgun, grundaren av Creative Headz, hur man ska föna håret för mer volym.

Annons
X
Skönhet

5 skönhetstips från Marie Antoinette

Ansiktsvatten av duvor och 60 centimeter höga frisyrer – här är fem av Marie Antoinettes märkligaste skönhetsrutiner.

Få kvinnor i världen är så kända för sin extravagans som Marie Antoinette. Den unga drottningen sägs ha ruinerat sin make, kung Ludvig XVI, genom sina luxuösa vanor. Hon var hatad av folket, men också beundrad för sin skönhet och känsla för stil, så vem passar bättre att vända sig till för tidlösa råd? Vi har listat 5 av Marie Antoinettes mest kända, och märkliga, skönhetstips.

Annons
X

1. Använd bra ansiktsvatten
Drottningens egna favorit kallades "Eau Cosmetique de Pigeon" och innehöll – ja, du gissade rätt – duvor. Det var danskor som låg bakom receptet, som tog 17-18 dagar att framställa och förutom stuvade duvor innehöll bland annat melon, vattenliljor, vitt vin och socker. Genom att destillera röran fick man sedan fram detta så kallade “duv-vatten", som sades göra underverk för hyn. Vi rekommenderar inte att du kokar levande duvor för att uppgradera hudvårdrutinen, men att hitta ett bra ansiktsvatten kan vara fördelaktigt.

2. Skönhetssömn på ny nivå
För att hålla händerna mjuka och lena brukade Marie Antoinette sova med handskar fyllda av rosenvatten och mandelolja. Hon hade även för vana att massera in en blandning av saffran, gurkmeja, sandelträ och rabarber i håret för att behålla sin rödblonda hårfärg.

3. Hemmagjord ansiktsmask
Den unga kvinnans favoritmask bestod av ingredienser de hade i skafferiet: cognac, ett ägg, mjölkpulver och citron. Hon var övertygad om att de olika syrorna i mjölken och citronen rensade bort döda hudceller, att cognacen satte igång blodcirkulationen och att äggvitan reparerade hudvävnad.

4. Volym, volym, volym
Den franska frisyren “la pouf" blev populär under Antoinettes styre och gjorde det möjligt för kvinnor att bygga upp sitt hår till ett över 60 centimeter högt torn över huvudet. Håret var ofta en del av deras personliga mode och dekorerades flitigt med fjädrar, band, smycken och rosetter. Drottningen mor, Maria Theresa av Österrike, ogillade dotterns vågade stil och var inte sen med att skriva det till henne. Marie Antoinette brydde sig dock inte utan fortsatte med sitt.

5. Du kan aldrig ha för mycket parfym
Slottet Versaille var mer eller mindre känt för att det stank. Vattentoaletter var ännu inte uppfunna och Rousseau klagade bittert över att “det inte fanns någonstans att sitta utan att känna lukten av urin". Odören var något Marie Antoinette inte tålde, så hon tog tag i saken och såg till att alltid ha färska blommor i rummet, kombinerat med att ständigt parfymera sig och massera in söta oljor i huden.

Källa

Skönhet

”Gå in i förhandlingar med en håll käften-doft”

Elisabet Kjellqvist, medgrundare av parfymtjänsten Sniph, om dejtdofter, svenskars blygsamhet och varför man inte ska ha en signaturdoft.

Är det skillnad på hur svenskar använder parfym jämfört med resten av världen?
– I de södra delarna av Europa använder man tyngre dofter, medan svenskar generellt sett är mer blygsamma. Vi vill helst dofta friskt, gärna vanilj och frukt. Men det börjar ändras, allt fler upptäcker mer kraftfulla dofter från nischade parfymhus som Byredo, Agonist och Creed.

Annons
X

Finns det någon parfym som är en vattendelare?
­– I blindtest har de flesta svårt för Chanel No. 5, man tycker att den luktar tvål och toalett. Men när de får reda på vilken doft de har avvisat så ändras ofta deras inställning. Det visar hur viktig varumärkets roll är.

Finns det parfymer för olika tillfällen?
­– Självklart! Doft gör att du kliver in i en viss stämning När det är fredags-AW och du tar på dig festparfymen så förstärks känslan omedelbart. När du går in i en förhandling och kör "håll käften"-doften kan den stärka dig. Men den enda som ska avgöra när en viss doft funkar bäst, är du själv.

Hur ser parfymtrenderna ut?
­– Det är ordning och reda, samt den bekanta doften av nybakade kakor, som dominerar. Vi söker trygghet i hur vi doftar, vilket kanske säger en del om vår omvärld. Unisexdofter är i princip standard just nu, rosdoften gör comeback och hajpen kring den kraftfulla vita blomman tuberos håller i sig.

I klassiska parfymreklamer lockar man till sig en partner med doften, stämmer det?
­– Forskning antyder att doft kan spela roll i valet av partner. Men det handlar mer om ett inlärt beteende där vi attraheras av en genuppsättning som är så olik vår egen som möjligt, för att undvika att det blir fel i fortplantningen. Utifrån den principen går vi alltså igång på dofter som skiljer sig från våra egna.

Vanligt misstag folk gör?
– Att leta efter en universaldoft som ska funka jämt. Vem har samma kläder på sig varje dag? Signaturdoft är ett begrepp som de stora företagen har hamrat in för att få lojala kunder.

Läs mer på sniph.com.

Skönhet

”Mina mått är: 2 202 rapporterade fall av kvinnomord”

Skönhetstävlingar i Sydamerika har länge kritiserats för att vara sexistiska. Under tävlingar är det inte ovanligt att kvinnor tvingas uppge sina byst-, midje-, och höftmått. Men i år bestämde sig 23 kvinnor som deltog i skönhetstävlingen Miss Peru för att använda tiden i rampljuset till att protestera mot mäns våld mot kvinnor.

Annons
X

När Camila Canicoba skulle presentera sina mått sa hon istället:
– Jag heter Camila Canicoba och jag representerar Lima: Mina mått är: 2 202 rapporterade fall av kvinnomord.

Därefter sa Karen Cueto, som också representerade Lima:
– Mina mått är 82 kvinnomord och 156 mordförsök hittills i år.

Det var arrangören Jessica Newton som stod bakom idén att läsa upp statistik över våldet mot kvinnor.

Vinnaren av tävlingen Romina Lozan sa:
– Mina mått är 3 144 kvinnliga offer för människohandel sedan 2014.

Kvinnornas uttalande har spridit sig som en löpeld på sociala medier och hyllas nu världen över.

Skönhet

69-åringen är CoverGirls nya ansikte utåt

69-åriga modellen Maye Musk landar nytt kontrakt – med hippa sminkmärket CoverGirl .

Maye Musk, som modellat i flera årtionden, är också dietist och har två magisterexamen inom ämnet.
– Jag älskar att Covergirl satsar på mångfald, säger Musk till NY Times, och syftar också på tidningens val att utse James Charles, deras första manliga Covergirl, och Nura Afia, deras första hijab-klädda Covergirl.
– Jag tror att kvinnor kommer att bli inspirerade av att en 69-åring fortfarande kan göra skönhetskampanjer.

Annons
X

Förutom att vara framgångsrik dietist och modell är Musk ensamstående mor till sina tre barn – och ett av dem, Elton Musk, är sedan länge känd för omvärlden som grundaren till Paypal och VD för Tesla.

– Maye Musk är inte bara en tidlös skönhet, utan också en visionär som alltid gått sin egen väg, säger Ukonwa Ojo, vice VD på CoverGirl.

Skönhet

Ge hudvårdsprodukterna förlängt liv med detta knep

Det finns redan temperaturkontrollerade förvaringsskåp för parfymer men länge har något liknande saknats för skönhetsprodukter. Inte nu längre. Nu kan alla seriösa skönhetsintresserade skydda dyra produkter med ömtåligt innehåll. Ingredienser som retinoler och c-vitamin är både värme- och ljuskänsliga och lever därför längre i kontrollerad, sval temperatur. Vattenbaserade produkter som toners och mists trivs också bättre i en kall miljö där de inte dunstar.

Annons
X

I Korea har skönhetskylskåp funnits i ett par år. Priserna varierar mellan 400-1 500 kronor. I dag kan kunder utanför landet köpa dem till exempel från Amazon.com eller eBay.com. Kom bara ihåg att du i så fall behöver investera i en adapter eftersom uttagen är annorlunda.

Den riktiga Rolls Roycen i sammanhanget hittar du här, för bara 3 000 kronor.

Skönhet

Lägg dig under kniven – och sluta röka

Alla som någonsin försökt vet att det är svårt att sluta röka. Kanske har man provat terapi, hypnos, nikotinplåster eller nikotintuggummin. De flesta verkar föredra att helt enkelt bara lägga av från en dag till en annan och sedan hålla ut så länge det är möjligt. Men för att göra det behövs ett mål eller en motivation och det kan vara knepigt. Men här kommer de goda nyheterna. Forskning har hittat en faktor som får rökare att inte bara avhålla sig från cigaretterna utan sluta röka helt: estetisk plastikkirurgi.

Annons
X

Nej, dessvärre har man inte hittat ett enkelt snitt som dödar någon röknerv eller liknande. Däremot handlar det om att rökare rent psykologiskt måste ha en seriös, begriplig anledning att hålla upp. Att man kan dö av rökning är alldeles för abstrakt men att ens estetiska plastkirurgiska ingrepp försämras av rökning är mer greppbart. Inför ett ingrepp får man inte röka på minst två veckor innan operationen. Forskningen visar att av dessa patienter rökte 57% betydligt mindre efter operationen än innan medan 25% slutade helt.

Skönhet

Dina känslor syns på din hy

Du har säkert haft en ansiktsmask, eller hört talas om laserbehandlingar för hyn – men visste du att man numera kan få psykodermatologisk hjälp för sina hudproblem?

Allt fler forskare pekar på humöret som en anledning till varför hyn plötsligt blir sämre. Det kan handla om allt från enstaka finnar och plötsliga rodnader till oförklarliga inflammationer. Lider du av hudbesvär trots att du äter en hälsosam kost och är noga med att rengöra ansiktet? Då kan det vara stressen, menar Matt Traube, utbildad terapeut och specialist inom psykodermatologi (läran om hur huden och psyket kommunicerar).

Annons
X

– I mitt arbete försöker jag ringa in patientens problem, det vill säga ta reda på omständigheterna kring varför man plötsligt får utbrott i huden. När man väl börjar prata om det märker man att patienterna säger liknande saker: "det började när jag skulle gifta mig…" eller "det var en stressig vecka på jobbet". Man kan se ett samband mellan hudens sundhet och patientens mentala hälsa, säger han till The Cut.

Forskare menar att det är immuncellerna under huden som reagerar på stressen, vilket skapar en obalans.

– Du blir stressad över dina problem, och dina problem blir värre för att du stressar, förklarar Traube.

Även om psykodermatologisk behandling inte nödvändigtvis löser alla hudens problem, så kan det vara värt att överväga. Genom att konfrontera sina hudproblem och sluta stressa över dem kan de faktiskt bli bättre.

Skönhet

Skönhetsprodukterna alla står i kö för att få

Vad krävs för att en makeup-produkt ska bli så hypad att den har en egen väntelista? Svårt att säga men snack i sociala media, en föregående succé och en riktigt bra fomula kanske? Här är produkterna som har fler folk på vänt än en Birkin-väska.

undefined

The Ordinary Foundation
På väntelistan: 25 000

Annons
X

Hur kan en foundation ha 25 000 på en väntelista? Kanadensiska The Ordinary har redan gjort sig ett namn i hudvårdsvärlden med sina högkoncentrerade, potenta och framför allt superbilliga produkter. Ingenting kostar under två hundra kronor! En AHA-peeling för under hundra! Med en klinisk och kemisk superseriös profil (medicinliknande flaskor och så vidare) och med en prislapp på sju dollar för en foundation är det kanske inte underligt att kunderna blir intresserade. Är det värt det? Ska man tro på hypen? Alltså för sju dollar har man inte så mycket att förlora direkt, och med tanke på vilka potenta ingredienser som hittas i hudvården finns här anledning att tro att vi står nära en makeuprevolution.

undefined

Frank Body Coffee Scrub
På väntelistan: 50 000

Snacka om nischat: Alla produkter från australiensiska Frank Body innehåller kaffe på ett eller annat sätt. Med naturliga ingredienser och en stor portion humor har i synnerhet deras scrub-produkter fått fans över hela världen. Den stora megasuccén kom med Shimmer scrub, ett skimrigt puder med små, små silver- och guldpartiklar. Själva scrub-effekten kommer från en ganska mondän blandning av malda kaffebönor, havssalt, brunt socker och olja. Men det unika är skimret som stannar kvar även efter duschen som har förärat produkten smeknamnet "Skinande enhörningsscrubben" – och en väntelista. Kostar runt 200 kr.

undefined

St Tropez Gradual Tan in Shower lotion
På väntelistan: 10 000

Det låter onekligen lockande med en brun-utan-sol-produkt man använder i duschen. Tanken på att slippa ojämnheter, fläckar på kläderna och ett evigt smörjande som aldrig slutar är så tilltalande att St Tropez nya superprodukt hade en väntelista redan innan den släpptes för två år sedan. I dag är det lättare att få tag på den men den fortsätter att sälja slut då och då.

undefined

Pat McGrath Lab Series
På väntelistan: Vem vet?

Är man en av världens mest kända makeupartister vet man förstås att orden "limited edition" väcker ett visst habegär. Har produkterna dessutom redan debuterat och dokumenterats på catwalken så växer väntelistan. Exakt hur många som vill lägga vantarna på hennes läppstiftskit (läppstift, lipgloss och pigmenterat glitter) är oklart men varje gång ett nytt kit släpps säljer det slut direkt, ibland samma dag. Väntelistan finns bland annat hos Sephora men att man kvalificerar in bland de potentiella kunderna är inte självklart. Hennes Labs Dark Star 006, ett kit för smokey eyes i svart och lila, släpptes i 1000 ex och sålde slut inom loppet av några minuter – och kraschade webbsidan patmcgrath.com i samma veva. Samma sak hände kitet Phantom 002 som släpptes lagom till nyårsfesterna. Det såldes i 1200 ex för 2500 kronor styck (!). Ett pris man skulle kunna klassa som "lite högt". Det struntade fansen i och kitet sålde slut inom några minuter det också.

undefined

Kylie Lip Kit
På väntelistan: Miljoner

Varje gång Kylie Jenner kommer ut med ett nytt kit med läpprodukter tar det slut inom tio minuter. Att stå på väntelista är en nödvändighet, kunderna får reda på när produkterna är till salu genom ett mail 24 timmar innan de släpps. Datasystemet för webbshoppen har kraschat flera gånger, Kylie Jenner har skrivit öppna brev till kunderna och bett om ursäkt. Men nu ska problemen vara lösa, det går att handla tidigare kits som vanligt. Men att få tag i de allra senaste produkterna innan de säljer slut kräver fortfarande att man skriver upp sig på mailinglistan, bara då får man reda på hur och när. Hr många som är med på listan är hemligt men man kan gissa att listan är lång. Kylie Cosmetics Instagram har 14 miljoner förjare, Kylie Jenners privata konto har 97 miljoner följare…

Skönhet

6 enkla hälso-hacks (du kan använda dig av varje dag)

Du orkar inte vara nyttig och hälsosam hela tiden? Ingen klandrar dig, det är en heltidssyssla att ständigt välja bort syndfulla lockelser. Här är några knep som ger en och annan genväg och som sparar ork tills nästa gång man är redo att fokusera på hälsan till 100%.

Ta en kall dusch
Nej, ljummet vatten funkar inte men en kall dusch ökar blodcirkulationen och ämnesomsättningen. Den boostar immunförsvaret och väcker sinnena. Den som är badkruka kan lätta på rutinen genom att bara duscha kallt de sista minuterna.

Annons
X

Ät rent – alltså utan distraktioner
Alltför många av oss äter alldeles för ofta medan tankarna är någon annanstans – på telefonen i handen eller dataskärmen framför oss. Genom att ta bort alla distraktioner och bara koncentrera sig på måltiden är man mindre benägen att överäta. Dessutom tenderar man att äta fortare när man samtidigt ser på en film eller läser email, vilket i sin tur inte är bra för matsmältningen.

Andas
Jo, du har antagligen koll på andningen men andas du på rätt sätt? Djupa andetag i mellan 5-10 minuter om dagen har enorma hälsofördelar. Det sänker blodtrycket, skärper den mentala fokusen och kan öka kvaliteten på sömnen. Dessutom, och detta är sant, kan det slå ned hudens åldrande. Detta vet man eftersom motsatsen – en snabbare, ihålig, stressrelaterad andning – är en faktor som bryter ned cellförnyelsen.

Hylla saltet
För mycket salt i maten är inte bra för hjärtat. Men havssalt är en annan femma. Den stora skillnaden mellan vanligt bordssalt och havssalt är att det senare också innehåller mineraler. Javisst, flingorna är späckade med magnesium, kalcium, sodium…alltså mineraler som ökar hudens hälsa. Blanda havssalt med olivolja för en naturlig exfolierande scrub att ha i duschen och nå samma fina effekt på huden som efter en veckas semester vid havet.

Jäst, Sir!
Probiotika är snälla, hälsosamma och viktiga bakterier som håller matsmältningssystemet i schack. Och en hälsosam tarmflora är en förutsättning för ett bra immunförsvar. Fermenterad mat som miso, sauerkraut, saltgurka, kimchi, kombucha och allt som är inlagt (som rödbetor och ättika) har extra mycket probiotika i sig. Och som en bonus gör de också underverk för hyn som blir renare och klarare.

Låt livet ge dig citroner
Att starta dagen med ett glas vatten med citronjuice har länge varit många kändisars favorit. Citronen är inte bara full med vitaminer utan också antioxidanter som ger energi, förbättrar immunsystemet och gör hyn klarare. För att nå maximal effekt måste vattnet man blandar ut citronjuicen i vara ljummet. En annan sak att tänka på är att juicen är stark, i för stora doser kan den börja fräta på tandemaljen. Men denna risk minskar också om vattnet är ljummet.

Skönhet

5 fakta om läppstift (som du förmodligen inte visste)

1. 30 procent av läppstiftet som vi målar på hamnar till slut i vår mage.

Annons
X

2. Hjältinnorna Elizabeth Cady Stanton och Charlotte Perkins Gilman var två högljudda suffragetter och feminister som använde starkt, rött läppstift när de protesterade i New York 1925, som en symbol för deras frigörelse. Respekt.

3. Elizabeth Taylor, som föredrog att måla sina vackra läppar klarröda, sägs ha förbjudit andra kvinnliga motspelare att bära rött läppstift eftersom det var hennes signaturlook.

4. Många gamla och ålderdomliga ingredienser i dåtidens läppstift (krossade skalbaggar och pulveriserade ädelstenar) har tack och lov försvunnit idag. Med ett undantag: krossade fiskfjäll kan förekomma i läppstift för att få fram ett optimalt skimmer.

5. En jättekonstig forskningsstudie vid University of Manchester har konstaterat att män vilar blicken på kvinnor med läppstift längre än på kvinnor utan läppstift. Mest gillar de att stirra på läppar målade med rött läppstift, där kan blicken stanna kvar 7.3 sekunder. Rosamålade läppar kräver 6.7 sekunders stirrande medan bara läppar endast tar 2.2 sekunder att se på innan man släpper blicken. Jaha.

Skönhet

5 råvaror som gör underverk för din hy

Skönhetsexperten Maria Ahlgren har jobbat i över 10 år med att följa, hitta och skapa trender inom skönhet för både insidan och utsidan. Nu är hon aktuell med boken "Beautyfood", som innehåller 85 recept för strålande hy. För Perfect Guide listar hon fem råvaror som gör underverk för dig som vill glänsa inifrån och ut.

1. Ägg
– Känns håret risigt är det läge ett öka äggintaget. Perfekt paketerad beauty-näring med uppbyggande protein och svavel, som är en avgörande komponent i hår, hud och naglar, samt viktiga vitaminer som A och D.1. Förutom vackert hår får du också starkare naglar!

Annons
X

Bra mot: svagt hår och naglar

2. Babyspenat
– Jag älskar att använda färsk babyspenat i allt från sallader till gröna smoothies. Innehåller reparerande vitamin A, syresättande klorofyll, järn och hajpade antioxidanten glutation, som skyddar cellerna mot skönhetssaboterande stress.

Bra mot: rynkor och slapp hy

3. Avokado
– En riktig bomb av enkelomättade fetter som återfuktar huden från insidan, mättande fiber och viktiga antioxidanter, inklusive E-vitamin, som skyddar mot UV-skador och håller din hud elastisk och full av lyster. Helt perfekt för torr, trött hy som behöver en skönhetsboost!
Bra mot: torr hy

4. Jordgubbar
– En näve jordgubbar innehåller mer C-vitamin än en hel apelsin. Det är omdiskuterat huruvida C-vitamin verkligen botar förkylning eller inte, men en sak är säker: vitaminet skyddar och bygger kollagen. Dessutom innehåller jordgubbar ellaginsyra, som hjälper cellerna att hålla sig pigga och fräscha.
Bra mot: acne och oljig hy

5. Sötpotatis.
Proppad med antioxidanten betakaroten, som kroppen förvandlar till hudreparerande A-vitamin. En tvåstegsraket av A- och C-vitamin ser till att cellförnyelsen tickar på som en schweizisk klocka.
Bra mot: trött hy

Skönhet

Skönhet i skafferiet (nej, vi talar inte om superbär eller smoothies)

I samma takt som marknaden för ekologiska och naturliga skönhetsprodukter växer tycks vi glömma att det finns minst lika effektiva och naturliga skönhetsingredienser i vårt kök.

1. Tvätta håret med öl (och skölj det med äppelcidervinäger)
Proteinerna (och vitmainerna!) i ölen ger håret volym och får det att se tjockare ut. Addera lite till ditt vanliga schampo. Öl sägs också ge håret mer glans. Det gör även äppelcidervinäger (plus att det har en mer angenäm doft än öl) så några generösa droppar i sköljvattnet och/eller balsam är ett bra sätt att avsluta öltvätten på.

Annons
X

2. Te på solbrännan
Det gröna teet må vara det mest hälsosamma att dricka men det svarta teet har egna kvalitéer. Tanninet hjälper huden att läka snabbare efter en för lång stund i solen då huden blivit röd.

3. Körsbär mot träningsvärken
Körsbärsjuice stillar den lilla svullnad som är träningsvärk eller för hårt pressade muskler. Bäst för hälsan är förstås om den dricks naturligt utan tillsatt socker. Inga körsbär i sikte? Ingefära och gurkmeja ska ha liknande egenskaper.

4. Tvätta grönsakerna med potatismjöl
Några teskedar potatismjöl i vatten blir en utmärkt grönsakstvätt som skrubbar bort smuts, besprutningsmedel och annat vi inte vill ha i oss. Skölj efteråt.

5. Honung på läpparna
Honung, bivax och sötmandelolja gör läpparna mjuka omedelbart. Riktigt torr hud, som till exempel fothälar och armbågar, kan må bra av honung som får sitta på huden en stund och sedan tvättas bort.

6.  Ge ansiktet avokadokärlek
Avokadon är fet, den är också rik på e-vitamin och B6-vitamin vilket gör att den kan användas som ansiktsmask om man är ute i en sommarstuga någonstans och inser att ansiktet behöver något mjukgörande. Blanda med honung och yoghurt för extra mjukgörande och lugnande. Honungen gör dessutom konsistensen mer ansiktsmasklik.

Skönhet

De 7 sämsta parfymidéerna någonsin

Lady Gagas kroppsvätskor, mögelost och machocologne – SPG:s skönhetsexpert Caroline Hainer listar de 7 sämsta parfymidéerna.

undefined

Harley-Davidsons machocologne
Inte för att doften av motorolja och diesel måste vara fel men vissa saker är bäst att man överlåter till proffsen. Som att komponera parfym till exempel. Motorolja, diesel, svettdoftande koriander, 80-tal och syntetiskt minttuggummi är kanske inte en kombination en respekterad parfymör hade valt. Men vem är jag att döma?

Annons
X
undefined

Lady Gagas kroppsvätskor
Ingen associerar fina fragrance med blod och sperma, det kan jag sätta min högerarm på. Förutom en enda person då, och det är Lady Gaga som i sin debutdoft Fame lockar fansen med en lite väl närgången doftupplevelse. Är själv oerhört nyfiken på den som sniffar sin käresta i nacken och njuter av – mmmm – doften av färsk sperma.

undefined

Doften av hummer
Nu har märket Demeter visserligen specialiserat sig på extrema nichedofter, varav några är moderna klassiker. Doften av "Begravningsbyrå" till exempel (plastblommor, möbelpolish, damm…). Men doften av "Hummer" har jag ändå svårt att se en marknad för. Om det inte är en Båstad/Stureplan-grej jag ännu inte känner till?

undefined

Bränt kött
Antagligen var det ett skämt. Men när Burger King lanserade parfymen Flame var det enligt företagets utsago eftersom män tycker att doften av knaperstekt bacon är den godaste som finns. Och det kanske stämmer. Men vill man dofta det för egen del? Enligt Burger King är parfymen "förförisk". För vem – tyska kannibaler?

undefined

Mögelost
Stiltonosten kanske känner sig förbisedd i dessa raw food-tider, vad vet jag. Men att lansera Eau de Stilton med doft av den blå mögelosten är ändå lite väl uppmärksamhetstörstande kan jag tycka.

undefined

Sprayfärg
Ah, det erotiska i att spraya ned sig själv och sina kläder med färg. Parfymmärket Boudicca tar fasta på denna universella sexdröm vi alla bär på och lanserar Wode Paint, en parfym som färgar både dig och dina finkläder blåa. Givetvis kommer parfymen i en flaska som ser ut som graffitifärg. Själva doften då? Vem bryr sig.

Vulva
Ja, alltså, det borde inte komma som en överraskning för någon därute att det faktiskt finns en parfym, någonstans i denna värld, som doftar kvinnligt könsorgan. Jag rekommenderar att (på egen risk) se reklamfilmen där ett pervo spanar in en tjej på motionscykeln på gymmet och sedan snor med sig sadeln hem för att kunna dofta i lugn och ro.

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen

Annons
X