Resa

Nya flygplanet som flyger jorden runt på rekordtid

Boeings nya satsning stavas Valkyrie II och är fem gånger snabbare än ljudets hastighet.

Fem år efter att konkurrenten Lockheed talat om att producera ett plan som ska kunna flyga sex gånger snabbare än ljudets hastighet presenterar Boeing nu sin nya satsning. Planet Valkyrie II är ett spanings- och militärplan som flyger i hastigheten Mach 5, det vill säga fem gånger ljudets hastighet, och planeras att användas i militärt bruk.

Annons
X

Att konstruera planet har inte varit det lättaste och utvecklarna vet fortfarande inte exakt när det kan stå klart.

— Det är väldigt svårt att utveckla ett flygplan som accelererar genom Mach 1 hela vägen till Mach 5 och bortom det, säger Kevin Bowcutt, chefsforskare hos Boeing.

Med denna nya innovation kommer också förhoppningarna om snabbare passagerarflygplan. Jorden runt på 80 minuter?

Foto: Colourbox / Denis Moskvinov
Resa

Allt fler vill införa barnfria zoner på flygplan

Att hamna bredvid ett skrikande barn ombord på flyget kan vara riktigt irriterande. Vissa anser att det är en risk man får ta när man köper biljetten – andra tycker att flygbolag ska ta itu med problem och införa barnfria zoner.
Nu avslöjar en ny undersökning att allt fler ställer sig bakom barnfria sektioner på flygplan.
I en undersökning utförd av resesajten Airfwarewatchdog fann man att 52 procent ansåg att familjer med barn under tio år bör sitta på separata platser.

Annons
X

En del internationella flygbolag, som Malaysia Airlines, AirAsia, Scoot Airlines, och IndiGo har redan introducerat barnfria zoner. Så hur kommer det sig att inte fler har gjort det?
Enligt Airfwarewatchdog redaktör Tracy Stewart beror det på att flygbolagen inte vill skapa några skandaler.

– Det är troligtvis svårt för föräldrar att vara objektiva i sådana här fall. När frågan kommer upp tenderar folk att bli väldigt upprörda, säger Stewart till Business Insider.

Annons
av NK Man
Vårens made to measure-tillfällen hos NK Man: Corneliani 6-7 mars Canali 14 mars.
Vårens made to measure-tillfällen hos NK Man: Corneliani 6-7 mars Canali 14 mars.
Perfect Guide

Hemligheten bakom den perfekta kostymen

Cornelianis Frédéric D’Avella om sprezzatura och varför man aldrig ångrar en måttsydd kostym.

Att hitta en perfekt kostym är inte alltid en enkel sak, att köpa plagg direkt från galgen kan innebära att man måste kompromissa med passform och personlig stil. Därför erbjuder NK Man made to measure på kostymer, kavajer och skjortor året runt. Vid några tillfällen per år bjuder NK Man även in skräddare från sina olika leverantörer till Stockholm.

– Proffsigare än så här blir det inte. Att bli omhändertagen av en skräddare som kan produkten bättre än någon annan är en speciell upplevelse. Har man långa ben eller armar, kraftiga lår eller något annat är det klurigt med konfektion. Med hjälp från våra leverantörer kan vi ge våra kunder något helt unikt, säger Alexander Sekulovski som är avdelningschef på NK Man.

Corneliani på plats hos NK Man, Frédéric D’Avella, Alexander Sekulovski och Bryan Neary
Corneliani på plats hos NK Man, Frédéric D’Avella, Alexander Sekulovski och Bryan Neary

Skillnaden mellan made to measure, och att sy upp en kostym från grunden, går ut på att ändra ett redan tillverkat plagg efter kundens kroppsform. Man anpassar då måtten för bröst, midja, ärm- och bröstlängd.

Det handlar om känslan som en personligt anpassad kostym ger dig

– När du väl har vant dig vid att bära något som sitter som det ska, är det svårt att gå tillbaka till att handla ’off the rack’. Det handlar om känslan som en personligt anpassad kostym ger dig. Plaggen ger en helt annan attityd som lätt smittar av sig på bäraren och lyfter självförtroendet, säger Alexander Sekulovski.

FRÉDÉRIC D’AVELLAS STILRÅD: 1. Försök att hålla dig till max tre färger på kroppen. 2. Om du bär en flanellkostym på vintern, undvik silkesslips. Satsa på kashmir eller ull. 3. Om du bär bälte till din kostym, matcha det med materialet och färgen på skorna. På bilden: Skjorta Eton, 1 599 kr. Kostym Ermenegildo Zegna, 15 999 kr
FRÉDÉRIC D’AVELLAS STILRÅD: 1. Försök att hålla dig till max tre färger på kroppen. 2. Om du bär en flanellkostym på vintern, undvik silkesslips. Satsa på kashmir eller ull. 3. Om du bär bälte till din kostym, matcha det med materialet och färgen på skorna. På bilden: Skjorta Eton, 1 599 kr. Kostym Ermenegildo Zegna, 15 999 kr

Italienarna är mästare på just rätt attityd, och har så klart ett eget begrepp för att beskriva den. Vem är bättre än Frédéric D’Avella, worldwide made to measure manager på Corneliani, på att förklara det italienska begreppet sprezzatura.

– Det handlar om att kunna klä sig för tillfället, på ett naturligt sätt. Det handlar om hur vi italienare inte gillar när saker och ting är för perfekta. Varför inte låta en detalj vara orörd? Låt tyget leva sitt egna liv. I Frankrike och England tenderar den ideala looken att vara stylad in i minsta detalj – rakt och rent. Medan vi italienare gärna leker lite mer med reglerna.

Manchettknappar Etro, 1 599 kr, Kostym Canali, 12 999 kr, Bälte Canali, 1 399 kr, Näsduk Etro, 799 kr.
Manchettknappar Etro, 1 599 kr, Kostym Canali, 12 999 kr, Bälte Canali, 1 399 kr, Näsduk Etro, 799 kr.

Även om den klassiska färgpaletten håller i sig – blått, svart och grått är fortfarande populärt – så vill allt fler ha personligt anpassade kostymer. Made to measure är den perfekta lösningen för någon som har möjligheten att gå till en högkvalitativ tillverkare och be om personliga kläder. Där märket anpassar sig efter dig och inte tvärtom.

– Personlig touch betyder mycket när man ska investera i en kostym. Att få träffa någon som svarar på frågor och tar fram ett personligt koncept, få känna på tyger och välja detaljer i samråd med en expert, spelar stor roll. Sen är det givetvis smidigt att, när man har besökt en skräddare och får sina mått dokumenterade, enkelt kunna addera plagg vid ett senare tillfälle, förklarar Frédéric D’Avella.

Boka din tid för made to measure på NK Man här

Annons
X
Foto: Michael Kappeler / IBL Bildbyrå / DPA
Resa

Frida Hansdotter: ”Be om ett rum med utsikt mot mäktiga Matterhorn”

Min stad. Om OS-stjärnan Frida Hansdotter får välja styr hon laggen mot schweiziska Zermatt, sommar som vinter, här skidar hon på glaciärer och tar en frappe i solen.

Hotell

Winkelmattensweg 18
berghof-zermatt.ch

Annons
X

Det här trivsamma, familjeägda hotellet ser precis ut så som man tänker sig att små bergshotell ska se ut. Rustika stenplattor, träbalkar i taken och en lobby med öppen eldstad väntar dig då du kliver in genom dörren. Har du tur får du ett rum med utsikt mot mäktiga Matterhorn, speciellt vackert är det när man vaknar på morgonen och kikar ut och ser solens strålar lysa upp berget.

Foto: Hotell Berghof

Glaciär

Klein Matterhorn

Zermatt har ett stort och fint skidområde, det finns hur många nedfarter som helst på vintern. Ett hett tips är att besöka staden även på sommaren, man kan nämligen åka skidor på den glaciär som finns här året runt. Vi och många andra landslag brukar träna här under försäsongen, så vill du se skidåkning i världsklass och bli inspirerad av de bästa skidåkarna i världen bör du styra kosan hit.

Restaurang

Furri
zermatt.net/furri
När jag skidat klart för dagen brukar jag hoppa av gondolen halvvägs ner från galciären. Här finns nämligen restaurang Furri som ger dig en perfekt avslutning på en bra dag i backen. Uteserveringen är stor och solen brukar gassa på bra här. Jag beställer gärna den klassiska schweiziska rätten Rösti mit Speck und Spiegelei, rösti med bacon och stekt ägg.

Foto: Furri

Vandring & kafé

Cervo
Riedweg 156, Zermatt
cervo.ch

Det som är så bra med Zermatt är man kan ägna sig åt både skidor och vandring, speciellt under sommaren. Känner man sig i bra form kan man ge sig på att bestiga Matterhorn som reser sig 4478 meter över havet. Det finns också många lättare leder att gå, en av mina favoriter börjar nere i byn och slutar uppe vid restaurang Cervo. Här dricker jag deras frappuccino Freddy på terrassen med utsikt över bergen.

Utflykt

Saas-Fee
saas-fee.ch

Tröttnar man på lyxiga Zermatt kan man åka över till grannbyn Saas Fee som är aningens mindre och har lite färre turister. Hit har jag åkt många gånger på landslagsläger och jag gillar den gemytliga stämningen. Härifrån utgår också många fina vandringsleder och är man sugen på lite snabbare aktiviteter finns det en rolig rodelbana.

Foto: Saas-Fee
Foto: Görvälns Slott / Steam Hotel
Resa

Guide: Åtta ställen att fira Alla hjärtans dag på

Vem är inte i behov av lite värme i vintermörkret? SvD Resor guidar till åtta ställen i och runt Stockholm för att fira er mest fulländade Alla hjärtans dag.

Häringe Slott
Häringe Slott, Västerhaninge
haringeslott.se

Annons
X

Kreuger, Wenner-Gren, familjen Ljungberg. Några av de senaste ägarna till Häringe har satt tonen för detta renässansslott mitt i den svenska historien. Och med Kreugers intåg på 1920-talet fördes definitivt flärden in på menyerna. Finansmannen skapade en av landets första swimmingpooler, med privat rutschbana från andra våningen, och byggde Sveriges första bowlingbana – fortfarande fullt spelbar. Den omtalade konkursen gav Axel Wenner-Gren möjlighet att köpa Häringe. Glamouren, som en vänkrets med namn som Greta Garbo och Josephine Baker skänkte, lever än i dag: som superslickt designhotell. På Häringe bor hotellgästerna i flyglar runt slottet. Vi väljer Sjöflygeln, och inte vilket rum som helst, utan Garbos ovala sovrum med originaldetaljer från 1930-talet.

Foto: Fredrik Rollman

Brasseriet
Strömgatan 14
brasseriet.se

Att ingen kom på den idén tidigare. Självklart ska Kungliga Operan, byggd strax före förra sekelskiftet med tydlig inspiration från Parisoperan, ha ett eget brasserie. Bien sur! Det trötta gamla kaféet i källaren har blivit chic matsal och utnämnts till Årets kroginredning under Restauranggalan 2016. Och där väljer vi just denna dag ett avskilt bås inramat av foton på då- och nutida stjärnor inom opera och balett. En specialskriven Alla hjärtans-meny får sitt crescendo i den rödvinsbrässerade oxkinden med rotsellerikräm, senapsfrön och saltbakad rotselleri – och avslutas med en minst sagt vintervärmande dessert av bakad choklad, hjortron och kavring. Da capo!

Foto: David Johansson studioeast

Villa Anna
Odinslund 3, Uppsala
villaanna.se

Mitt i det mest historiska av gamla Uppsala och granne med domkyrkan är Villa Anna stans piggaste hotellsatsning på många år. Sedan öppningen har den sofistikerade 1870-talsvillan blivit en destination för både mat- och hotellgäster. Avskalat och klätt i vitt till trots är stämningen både familjär och folklig. Köksmästare Markus Eriksson har numera två små matsalar att styra över, dit han skickar ut mellanrätter som fått många av sina råvaror från näraliggande uppländska gårdar. Serveringarna är uppdelade på antingen en fyra- eller sexrätters avsmakningsmeny, eller mer regelrätt à la carte. Villa Anna inleder Alla hjärtans-firandet på fredag med temat "Nordiskt av naturen", fortsätter med fest- och bröllopsmässa över helgen och avslutar den 14:e med romantisk middag.

L’avventura
Sveavägen 77
lavventura.se

Stureplansgruppens senaste tillskott är en storslagen kvarterskrog i Vasastan. Den nyöppnade milt sagt romantiska italienaren L’Avventura ligger i före detta Metropol Palais, för minnesgoda platsen för Kommunals utsvävande äventyr. Någonting lite mer nedtonat utlovas från L’Avventura, även om interiören har sex meter till tak och andas pompa och ståt i all sin eleganta 1920-talsklassicism. Krögare Karl Ljung har förflyttat sig från Hillenbergs bakom Stureplan för att skapa en krog med doft av Italien via moderna New York-tolkningar. Menyn andas klassisk à la carte, från heta syditalienska smaker till en milanesisk ossobuco på hjortlägg. Boka tidigt om ni är ett par inför Alla hjärtans och knip den lite hemliga Lady&Lufsen-tvåan just ovanför trapporna med utsikt över hela den anrika biografinteriören.

Görvälns Slott
Görvälnsvägen, Järfälla
gorvalnsslott.se

Den perfekta vinteridyllen väntar bara en halvtimme från innerstan. Görvälns slott lockar med 45 lyxfluffiga rum, hemliga kryp-in och en hyllad restaurang, Galleriet, som leds av Anders Prytz från Svenska kocklandslaget. Söker du alternativ påfyllning mellan protein- och bubbelintagen finns en upplyst skidbacke med lift just runt kröken. Ägarduon Maria och Johan Eklund tog över det slitna 1600-talsslottet för tio år sedan med ambitionen att göra Görväln till en av Sveriges hetaste weekenddestinationer och bästa "hideaways". Inför Alla hjärtans har man skapat ett paket med inledande cocktail, fyrarättersmiddag och dubbelrum. Slottet är dock inget för familjetrippen. Görväln har åldersgräns på 12 år.

Foto: a +++

Steam Hotel
Ångkraftsvägen 14, Västerås
steamhotel.se

I ett sekelgammalt före detta ångkraftverk vid Mälaren öppnades i höstas designhotellet Steam Hotel av ägarna bakom fina MJ’s i Malmö och Hotel Pigalle i Göteborg. Steam är 18 våningar högt och har tydligt bevarad industrikänsla tack vare synliga ångpannor, rör och turbiner. Värmen i lokalerna skapas av de röda tegelväggarna, och inte minst i Voltage Lounge – Steams spa på sjunde våningen som är en lika spännande som rofylld resa bland två pooler, ånga (givetvis!), vinterträdgård och bar. Hungern stillar ni på någon av restaurangerna, alla under överinseende av chefskocken och före detta Nobelkocken Niclas Wahlström. Hetast är Locavore – asiaten med orangeriekänsla högst uppe under taket där kockarna serverar en avsmakningsmeny omakase.

Högberga Gård
Grindstigen 5-6, Lidingö
hogberga.se

Herrgårdsweekend mitt på Lidingö är en av Högberga Gårds idéer. Än mer unikt är att de sedan ett par år har en egen vinfabrik. Till Högberga kommer kylbilar fulladdade med framför allt sangiovesedruvor från Toscana innan de lagras, bland annat i ekfat från Visingsö, och förvandlas till Lidingögårdens eget vin 8.90 (Bob Beamons "omöjliga" längdhopp från 1968). Kökets unga talanger, konditorn Johanna Rampitsch och kocken Magnus Wallin, tävlar båda med Stockholm Culinary Team. Blott 22-åriga Johanna driver gårdens eget bageri och har bland annat erfarenhet från femstjärniga Hotel Imperial i Wien. Anrikt är även Högberga som byggdes 1911 av konstmecenaten Klas Fåhraeus. Alla hjärtans-firandet följs upp av att man två dagar senare öppnar sitt havs-spa med varma källor och iskall champagne.

Sigtunastiftelsen Hotell
Manfred Björkquists allé 4, Sigtuna
sigtunastiftelsen.se

Italienskt klingande klostermiljö är väl inte det första man associerar till Sveriges första stad Sigtuna. Men på 100 årsjubilerande Sigtunastiftelsen sitter gästerna i Rosengårdens ockratonade, pampiga pelargångar och ser ut över Mälaren – allt medan de bläddrar i det matiga kulturprogrammet för författaraftnar och retreathelger. Hotellet har 62 rum och en mängd olika helgpaket inklusive middag och afternoon tea. Satsar du hellre på Sigtunarännet än romantik laddar Sigtuna nästkommande helg (18/2) för årets skridskohändelse: 50 kilometer på Mälarens blanka isar, med start och mål i Sigtuna. Sedan sitter inget bättre än en biff Rydberg i hotellrestaurangen.

Resa

Här är ön där män är förbjudna

I efterdyningarna av me too-rörelsen öppnar nu en semesterort där endast kvinnor är välkomna. På ön SuperShe Island, utanför den finska kusten, utlovas en avslappnad tillflyktsort – fri från män.
Idén till ön väcktes när grundaren Kristina Roth var på semester i Kalifornien. Hon insåg då hur mycket männens närvaro påverkade den annars så avslappnande stämningen:

Annons
X

– När en snygg kille kom in i rummet tog kvinnorna genast fram läppstiften, berättade Roth för New York Post.
Roth vill förtydliga att det inte handlar om ett hat mot män – hon älskar män, som hon själv uttrycker det, men hon tycker att det behövs en plats där män inte blir ett störande moment.

– Kvinnor behöver tid att umgås med andra kvinnor … Där det finns möjlighet att fostra varandras drömmar och mål, sa hon till The Independent.

Hittills har ön bara varit tillgänglig för Roth och hennes vänner, men planen är att öppna upp för allmänheten redan i juni. Aktiviteter som yoga, meditation och matlagningskurser kommer då även att finnas på plats.

Inga prisuppgifter har än så länge presenterats – men vi gissar på att ett mansfritt samhälle kostar.

Resa

7 tips för en smidigare resa

Borttappat bagage, ogenomtänkt packning och dötid på flygplanet. Att flyga kan vara lika plågsamt som det är roligt. Vi har samlat sju tips som gör din resa så smidig och bekväm som möjligt.

1. Checka aldrig in bagage
Plötsligt står du där, trött efter många timmar på resande fot, och inser efter 35 minuter att nej, din väska kommer inte rulla ut på bandet. Känner du igen dig? Oavsett om ditt bagage försvinner eller ej så tar det både tid och energi att tränga sig fram till banden och vänta på att väskorna lastas ut från planet. Packa smart och investera i en rullväska som får plats i handbagageutrymmet. Du kommer att tacka dig själv.

Annons
X

2. Investera i teknikprylar
Aldrig går tiden så långsamt som när man sitter på ett plan utan något att underhålla sig med. För den som flyger ofta kan det lätt bli en riktig pina att sitta ner i timmar och åter timmar utan stimulering. Investera i en läsplatta, en iPad eller något annat som är lätt och enkelt att bära med dig. Planera tiden i luften så att du utnyttjar den; finns det något jobb du kan komma ikapp med? En bok du borde läsa men inte hunnit?

3. Håll kvar i dina rutiner
Brukar du springa två gånger i veckan eller går du alltid på yoga varje måndag? Bryt inte den vanan. När man reser ofta är det lätt att hamna ur balans och det blir extra kämpigt att komma in i vardagsrutinerna när man hela tiden måste börja om från början.

4. Sätt en maxgräns för antalet skor
De tar plats, de väger mycket och oftast behöver du inte fler än tre par. Var sträng mot dig själv när du väljer och försök ta med ett par per tillfälle, exempelvis vardag, fest och träning.

5. Klä dig rätt när du flyger
Förutom att det finns vissa oskrivna klädkoder när man flyger (nej, man bör inte resa i pyjamas) så har du chansen att frigöra värdefullt utrymme i din resväska. Ta på dig de kläder som tar mest plats eller är tyngst. Undvik dock att dra på dig lager på lager med kläder; du vill inte sitta och svettas under hela resan.

6. Packa smart
Var ett riktigt proffs och rulla dina kläder när du ska packa. Förutom att de inte blir skrynkliga tar de också mindre plats i väskan.

7. Tänk på att återfukta
Den torra luften på flygplanet är din värsta fiende. Drick mängder av vatten, smörj in dig med mjukgörande kräm och investera i en olja för ansiktet så att huden inte torkar ut.

Foto: Pexels
Resa

Här är den smutsigaste platsen på flygplatsen

Har du alltid trott att toaletten är den mest bakterieburna platsen på flygplatser? Nu visar en ny studie att det finns andra platser som är betydligt värre.

Efter att ha tillbringat timmar på flygplatsen och ytterligare några timmar på ett plan är det vanligt att man känner sig lite sjuk och ur balans. Luftburna bakterier eller rubbade rutiner under semestern skulle kunna vara några förklaringar till att du känner dig krasslig efter resan.
Men en ny studie visar att flera olika ytor som du rör vid i samband med flygresor kan vara orsaken till att du samlar på dig oönskade bakterier på semestern. Enligt den Texas-baserade försäkringstjänsten Insurance Quotes är det självincheckningsdisken som är den största bakterieboven.

Annons
X

I studien utförde företaget 18 tester på tre stora flygplatser runt om i USA och resultatet visade tre platser du ska akta dig lite extra för. Med på listan var även armstöden på stolarna och knappen till dryckesfontänen. Men incheckningsskärmarna är överlägset smutsigast på flygplatsen och hela 200 procent mer bakterieinfekterade än din toalettsits i hemmet.

Värt att notera är att detta inte är en vetenskaplig studie och att närvaron av bakterier inte nödvändigtvis gör dig sjuk. Men om du är en av dem som alltid använder incheckningsskärmarna kan en vända med handsprit efteråt vara klokt.

Foto: Tuomas Kurtakko
Resa

Nu kan du övernatta i Westeros

Vintern är här med besked och bäst tillbringar du den på Lapland Hotels SnowVillage. Varje år bygger hotellet en isstad som i år konstruerats i samarbete med det amerikanska tv-bolaget HBO. Temat? Den enormt populära tv-serien Game of Thrones.

Annons
X

Det är i den lilla finska orten Kittilä som du just nu kan checka in på ett hotell av is, helt tillägnat serien. Det 30 rum stora hotellet har karvats fram från hela 20 miljoner kilo snö och 350 000 kilo is. Vad sägs som att ligga i en säng där du är övervakad av en White Walker? Eller varför inte provsitta en isversion av The Iron Throne. Här finns också en iskarta över de fem kungadömena och en Braavosi Hall of Faces helt i is. Det är skulptörer från Lettland, Polen, Ryssland och Ukraina som tillbringat åtskilliga timmar med att skapa dessa spektakulära kreationer. Gäster behöver dock inte vara rädda för att frysa, rummen är utrustade med varma sovsäckar och liggunderlag av fleece.

Tröttar du på att leva ut dina seriefantasier finns det mycket annat att hitta på i området. Varför inte prova att åka rensläde eller köra snöskoter. Du kan till och med gifta dig i hotellets iskapell om du är det på det humöret. Hotellet har öppet fram till 8 april. Läs mer hotellet här.

Foto: Tuomas Kurtakko
Foto: Tuomas Kurtakko
Foto: Tuomas Kurtakko
Resa

Guide: Makthavarna och journalisternas Washington DC

Hollywoodfilmen The Post sätter fokus på vårens hetaste storstad.

Vi är många som fantiserat om att besöka det mytomspunna Washington DC: dunkla restauranger där senatorer möts för att diskutera motioner, journalister som firar deadlines på rökiga barer och Vita huset-personal som hämtar kaffebrickor på den lokala bistron. När The Post – filmen om redaktionsledningen på 70-talets Washington Post – nu har premiär tänds återigen drömmen om den stad där maktens korridorer sträcker sig långt utanför Vita huset. Vi har listat platserna där dagens maktelit hänger i Washington DC.

Annons
X

BLT Steak
1625 I St NW
bltrestaurants.com

En klassisk köttrestaurang där entrecoterna serveras på stekpannor med citronklyfta och en klick kryddsmör. Det var här Donald Trumps advokat Ty Cobb hamnade i nyheterna efter att ha hörts prata om känsliga Ryssland-frågor. På samma restaurang firade också familjen Obama Michelles födelsedag 2012. Det är en restaurang som bjuder på en härlig mix av bedagade utrikeskorrespondenter, pensionerade politiker och luttrade murvlar. Ett säkert kort.

Joe’s Seafood, Prime Steak & Stone Crab
750 15th St NW
joes.net

En familjerestaurang för dig som vill äta med Washington-eliten. Skaldjur, lokal boskap och utsökta lobster rolls präglar menyn. Susan Davis – kongresskorrespondent för NPR – förklarar:
– Det är alltid fullt med reportrar, Vita huset-representanter och lagstiftare som håller pengainsamlingar. Om ditt mål är att placeras bredvid en senator eller en tv-stjärna är det hit du ska gå.

Off the Record
800 16th St NW
hayadams.com

Beläget på Hay-Adams Hotel – tvärs över gatan från Vita huset – är detta baren för möten under radarn. Dämpad belysning, röda sammetsmöbler, diskreta bartendrar och servetter som gjorda för att skriva ner siffror och skjuta över bordet. Här beställer du med fördel en torr martini eller en enkel old fashion. Namnet – Off the record – skvallrar om samtalen som förs vid hörnborden.

Dolcezza
1418 14th St NW
dolcezzagelato.com

En kombinerad glassbar och kafé där journalister randar nyheter och Vita huset-assistenter väntar kö i med hemlighetsstämplade mappar under armen. Beläget på 14th Street har det blivit en favorit hos Washington Posts reportrar.
– Jag gick in där en morgon och mötte en journalist som satt och försökte få samma story som jag skrev bekräftad, säger Washingtons Posts reporter Ashley Parker.

Four Seasons
2800 Pennsylvania Ave NW
fourseasons.com

Four Seasons – beläget i Georgetown – har blivit scenen för Washingtons maktspel. Prisbelönta kocken James Beard har tillsammans med restaurangmogulen Michael Mina satt samman en amerikansk meny där höjdpunkterna består av pilgrimsmusslor med blomkål och svart havsabborre med citron. Något som lockade till sig Ivanka Trump, medborgarrättskämpen Vernon Jordan och ledamoten Nancy Pelosi samma dag häromåret.

Anders Ygeman är gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen.
Anders Ygeman är gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen. Foto: Socialdemokraterna
Resa

Anders Ygeman: ”Jag tar alltid med kokta ägg på flyget”

Vilken stad lever inte upp till sitt rykte och är flyg att föredra framför tåg? Vi har pratat med politikern Anders Ygeman om hans resevanor.

Hur många resdagar har du per år?
– Mellan 70 och 100 dagar.

Annons
X

Vart reser du oftast?
– Runt om i Sverige, jag har varit i alla län flera gånger. Förut var jag ju inrikesminister och nu är jag gruppledare i riksdagen, då blir det mycket resor inom landet. Utomlands blir det oftast resor till Bryssel eller Luxemburg.

Flyg eller tåg?
– Om jag får välja blir det tåg. Men ibland så måste man flyga.

Vilken är din favoritflygplats?
– Singapores Changi. Det finns ett stort utbud av butiker och de sätter verkligen resenären i fokus. Du kan till exempel snabbsova i små hotellrum, äta på mängder av matställen eller ta ett snabbtåg in till staden om du bara är här på en mellanlandning.

Vilket är ditt favorithotell?
– Slussens Pensionat på Orust, som kombinerar en grym miljö med bra liveband på sommaren. Jag har sett både Moneybrother och Peps Persson här. Det ligger precis vid vattenbrynet och är ett helt underbart ställe som jag besökt många gånger.

Vad har du alltid i handbagaget?
– Brusreducerande lurar. Paddan såklart. Jag brukar också ta med kokta ägg för att äta dem på planet om jag åker ett morgonflyg.

Vad brukar du läsa under flighten?
– Oftast min kalender, jag passar på att sortera i den. Sen drar jag igenom lite mejl. Har jag tid över läser jag en bok, senast Emma Frans bok Larmrapporten.

En stad som lever upp till hypen?
– Paris. Jag har varit där säkert femton gånger. Jag gillar staden för att den fortfarande är sig själv, den ändrar inte på sig eller försöker smälta in. Man får acceptera den som den som den är. Den gör sig inte till.

Och en som gjorde dig besviken?
– Luxemburg. Det finns inte så mycket att göra där. Det är fint att besöka den en gång, men är man där ofta så blir den ganska grå och trist.

Resa

8 lyxiga resmål för en oförglömlig smekmånad

Planerar du ett vinterbröllop, eller gifter du dig hellre under vårsolen? Oavsett vad – efter bröllop kommer resa. Vi har valt ut årets mest romantiska smekmånadsoaser, från himmelska badparadis till svåråtkomliga vildmarksdrömmar.

Belize
En egen ö
St George's Resort, St George’s Caye,
www.st-georgesresort.com
Belize paradisö St Geroge’s Caye, belägen 20 minuter ut till havs från Belize City, var en gång i tiden en semesterfavorit bland europeiska överhuvuden. Numera är det främst landets välbärgade familjer som hittar hit – samt smekmånadsfirande par. Dragningskraften består i den halvmåneformade landremsans fullständiga avskildhet, smyckad med pärlemorvita stränder intill smaragdgrönt vatten som gömmer Belize berömda barriärrev. Öns enda hotell har ett småskaligt utbud av luxuösa strandvillor, placerade för att möta solen både morgon och kväll och befriade från wifi och tv. Utan störningsmoment från yttervärlden kan du och din nyblivna livskamrat ägna er helhjärtat åt varandra och undervattensvärlden. Aktiviteter som dykning, snorkling och vindsurfing ingår i hotellpriset.

Annons
X

Galápagosöarna
Ekoparadis
Pikaia Lodge, Santa Cruz,
www.slh.com/hotels/pikaia-lodge
Ecuadors regering har varit varsamma med hotellbyggen i det ömtåliga ekosystem som Galápagosöarna utgör. Men för drygt två år sedan fick skärgårdens enda lyxhotell The Royal Palm sällskap av miljövänliga Pikaia Lodge på huvudön Santa Cruz. De 14 ultramoderna stugorna balanserar ensligt på toppen av en slocknad vulkan med spektakulärt panorama över Stilla havet och de dimhöljda högländerna. Känslan av att checka in i ett eget vakttorn infinner sig snabbt – och god överblick är precis vad man vill ha i detta hörn av jorden där floran och faunan är unik i sitt slag. Med Pikaias privata yacht utforskar ni blåfotade sulor, leguaner, pelikaner och pingviner. Sköldpaddorna hittar själva hela vägen fram till stugorna.

Nya Zeeland
Kunglig lyx
Huka Lodge, Lake Taupo,
www.hukalodge.co.nz
Otaliga är de europeiska kungligheter som prickat in vistelser på ikoniska Huka Lodge, Nya Zeelands första och än i dag mest förnäma stughotell på den norra ön. Rykten hävdar att brittiska drottningen Elizabeth II särskilt uppskattar det utmärkta forellfisket som erbjuds utanför dörren vid Waikatos natursköna flodbanker. Vi föreslår att ni ägnar en heldag åt just detta och sedan låter kocken tillaga en himmelsk sashimi av fångsten som avnjuts i biblioteket, den prunkande trädgården eller rustika vinkällaren. Förstklassiga golfbanor finns tillgängliga året om, och för er med specialintressen är det värt att boka in bröllopsresan runt en temahelg med fokus på champagne, opera eller klassiska bilar.

Kanada
Vildmarksromantik
Clayoquot Wilderness Resort, Clayoquot,
www.wildretreat.com
Vancouver Island må vara hem åt delstaten British Columbias huvudstad Victoria, men här finns också ett av Kanadas mest orörda vildmarksområden; Clayoquot. I den svårtillgängliga nordvästra regionen kan äventyrliga smekmånadspar se fram emot en oförglömlig upplevelse på den exklusiva glampingoasen Clayoquot Wilderness Resort. Platsen kan bara nås med sjöflygplan eller båt, men det är väl vårt besväret; den Unescolistade strömfåran är rikligt belönad med hänförande stillhet och en intensivt naturromantisk aura. När ni inte njuter av ert smakfullt inredda tält väntar skräddarsydda vildmarksexpeditioner till fots, på hästrygg, med kajak och i heta källor. Gourmetmiddagarna lagas på lokala råvaror som silverlax från Bedwellfloden. Detta är sann safariromantik, på kanadensiska.

USA
Smakrik sydstatscharm
The Mansion, Savannah,
www.mansiononforsythpark.com
Rostad bläckfisk med marinerade svarta bönor. Perfekt grillad kyckling efter klassiskt "Country captain"-recept med generösa mängder smör. Krispig lever i krämig sås på vit majs... Sedan konstsamlaren Richard Kessler slog upp portarna till The Mansion on Forsyth Park i Savannah för tio år sedan är det inte enbart de överdådiga rummen med bubbelbad, det luxuösa spat eller personalens fingertoppskänsla för "southern hospitality" som satt den före detta begravningsbyrån på kartan. Nej, The Mansions främsta lockelse är dess restaurang, 700 Drayton. När det matälskande paret gift sig finns det med andra ord många goda skäl att ta sikte på sydstaten Georgias hotellpärla som garanterat tar emot med välsmakande öppna armar. Tack vare de många matlagningskurserna kan ni sedan fortsätta laga läckerheterna på hemmaplan.

Bora Bora
Smekmånadsdröm
Four Seasons,
www.fourseasons.com/borabora
Resemagasinet Condé Nast Traveller kallar det “den vackraste platsen på jorden". US News har dubbat det till “den bästa ön i hela världen". Så ja, orden är stora när Franska Polynesiens mest berömda atoll Bora Bora beskrivs. Det blir lätt så när man närmar sig en ö som in i minsta detalj stämmer med bilden av ett paradis, så vackert att det inte känns på riktigt. Som gäster på Four Seasons bor ni i en egen fristad på styltor ovan ett surrealistiskt turkost hav med utsikt över Mount Otemanu på andra sidan lagunen. Dagarna tillbringas i detta blå, med tårna i den vita sanden, på parbehandling i spat med oljor innehållande 24 karats guldflagor, över ett glas bubbel och en tallrik nyfångad mahi-mahi på verandan. Bora Bora är det stoff smekmånadsdrömmar är vävda av.

Uganda
Granne med gorillor
Sanctuary's Gorilla Forest Camp,
www.sanctuaryretreats.com
Solen har gått ner bakom de gröna bergen. Natten är stjärnklar. Utanför de åtta mondäna tälten sitter knäpptysta resenärer, mållösa efter möten med mäktiga bergsgorillor tidigare på dagen. Det tycks sant som det sägs, att det är en upplevelse som går rakt in i själen och lämnar djupa och livsomvälvande spår. Gorillaturismen är strikt kontrollerad och varje tillstånd är både dyrt och svårt att få. Men med sitt läge djupt inne i Bwindi Impenetrable Forest i västra Uganda är ekovänliga Sanctuary's Gorilla Forest Camp en makalös möjlighet att komma nära över hundra djurarter, inklusive den mäktiga apan. Upplevelsen guldkantas av bekvämligheter som privata utomhusbadkar, förstklassig mat och djungelvandringar av olika slag.

Finland
Vinterpoesi
Arctic SnowHotel, Rovaniemi,
www.arcticsnowhotel.fi
Att kunna bädda ner sig med fri utsikt upp i ett spelande norrsken är en livslång dröm för många. På Utsuvaaras fjäll i finska Lappland kan Arctic SnowHotel hjälpa till att göra verklighet av drömmen. Uppe på höjden har hotellet byggt 18 igloos med glastak, fyra av dem uppförda för att husera just par som önskar sig känslan av total avskildhet, men utan att tumma på bekvämligheterna. Bland glansnumren märks ett eget kök utrustat med frukostingredienser och en skön dubbelsäng rakt under takets främsta panorama över snöklädda sluttningar och sammetsskyar. Norrskenet kan vara blygt, men mer romantiska förutsättningar att lyckas fånga det drömska fenomenet finns knappast.

Baren och delar av restaurangen på Crystal Skye.
Baren och delar av restaurangen på Crystal Skye. Foto: Courtesy of Crystal AirCruises
Resa

Lyxigaste passagerarplanet i världen – har egen vinkällare

Lägg namnet Crystal Skye på minnet – planet där precis alla passagerare flyger VIP. Med sängplats för hela 88 personer och en egen vinkällare med över 200 flaskor vin seglar lyxflyget om allt annat på marknaden.

Foto: Courtesy of Crystal AirCruises

Crystal Cruises, som normalt jobbar med fashionabla kryssningsbåtar, har nyligen lanserat sitt första flygplan, Crystal Skye. Och det är inte vilken plåtmaskin som helst. Planet är en omgjord Boeing 777–200LR som nu kan titulera sig "världens största privata jetplan". Flygplansmodellen brukar kunna ta 300 passagerare, men för att kunna erbjuda den yttersta lyxen för en utvald skara är maxantalet satt till 88 resenärer. De ytor som blivit frigjorda då man dragit ner på antalet passagerare används nu istället för att skapa sociala utrymmen i kabinen.

Annons
X

Det finns möjlighet att grilla kött ombord på planet

Visst finns det andra lyxiga flygplan på marknaden, men inga som erbjuder alla incheckade personer samma luxuösa förmåner. Med andra ord, här flyger alla VIP.

Crystal Skyes kabin har många konstverk på sina väggar.
Crystal Skyes kabin har många konstverk på sina väggar. Foto: Greenpoint technologies

Den främre delen av planet är omgjord till en komfortabel restaurang. Här finns även en välutrustad bar, komplett med bartender, och en lounge där gästerna kan umgås innan de blir visade till sitt bord. I loungen visas dessutom en välkurerad skara av konstverk att vila ögonen på. Blir det turbulens i kabinen kan du lugnt fortsätta äta, alla stolar har säkerhetsbälte. Crystal Skye har också en egen vinkällare, med hela 200 vinflaskor på lager. Detta är den största vinkällaren som finns ombord på ett flygplan. Middagarna tillreds i kabinens kök och menyn är komponerad av den sydafrikanske kocken Francois Van Zyl, som tidigare arbetade på Etihad Airways. Bland annat har man möjlighet att grilla kött ombord på planet.

Världens största privata jetplan – Crystal Skye.
Världens största privata jetplan – Crystal Skye. Foto: Greenpoint technologies

Det bränner dock rejält i plånboken för den som vill chartra Crystal Skye – en timmes hyra går på cirka 430 000 kronor. En enkel resa till New York från Stockholm skulle i runda slängar kosta nästan 3,9 miljoner.

Alla säten, gjorda i engelskt skinn, på Crystal Skye går att omvandla till sängar.
Alla säten, gjorda i engelskt skinn, på Crystal Skye går att omvandla till sängar. Foto: Greenpoint technologies

Flyget har sex spatiösa badrum inredda med granit som de 88 resenärerna delar på. Efter att ha intagit både grillad stek och smakat årgångsvin i restaurangen är det välkommet att förvandla sitt säte till en riktig säng. Det är bara att lägga sig ner och dra den äkta cashemere-filten över sig. Är det något mer du önskar så finns det butlers på planet som kan hjälpa dig utöver den service du får från flygvärdinnorna. Bland annat kan de stryka dina kläder eller putsa dina skor, enligt The Telegraph.

Foto: Airbnb.
Resa

5 designstjärnors hem du kan hyra på Airbnb

Bo i ditt drömhus under nästa semester. Vi har valt ut fem amerikanska inredningsdesigners hem – som går att hyra på Airbnb.

Foto: Airbnb.

Bohemiskt vid nationalparken

Annons
X

Tio minuter från ingången till nationalparken Joshua Tree har illustratören Sara Combs och hennes man Rich skapat en kalifornisk designdröm. Robusta skinnfåtöljer, hemmavirkade drömfångare och strategiskt utplacerade kaktusar gör att man snabbt känner sig som en lokalinvånare. Den som vill ta det ett steg längre sover förstås i hängmattan.

Joshua Tree, 2 200 kr/natt

Foto: Airbnb.

Den amerikanska drömmen

Till vardags arbetar Robert Highsmith på designbyrån Workstead – som bland annat skapat succéer som The Whyte Hotel i Brooklyn och Rivertown Lodge i Hudson – men på fritiden pysslar han helst om sitt 1800-talshus i kolonialstil. Det pampiga huset ligger i Hudson Valley, drygt två timmar norr om New York City, och är sparsamt men eftertänksamt inrett med allt från danska designstolar till broderade kuddar och sänggavlar i teak.

Hudson Valley Colonial, från 2 200 kr/natt

Foto: Airbnb.

Instagramvänlig interiör

The Butcher’s Daughters restauranger i Los Angeles och New York är lika berömda för sina goda avokadomackor som Instagramvänliga interiör. Bakom konceptet ligger krögaren Heather Tierney, och den som inte får nog av rottingmöbler, hyvlade träbord och batikfärgade textilier kan hyra hennes hus i mysiga Venice Canals.

Venice Canals, 2 800 kr/natt

Foto: Airbnb.

Lantlig lyx

Den New York-baserade inredningsarkitekten Elizabeth Bolognino har inrett allt från futuristiska loft Tribeca till pampiga lyxvåningar på Upper East Side. Skapelser som har synts i inredningsmagasin världen över. Men när hon behöver ta igen sig åker hon till sitt hus i Callicoon, nordväst om stan. Efter en dag ute i naturen kopplar du av i utomhusjacuzzin – eller framför brasan.

Callicoon, 1 750 kr

Foto: Airbnb.

Kitschigt i Texas

Austin-designern Katie Kime är känd för sina färgglada inredningsdetaljer. Och hon sparar inte på krutet på hemma heller. I hennes rymliga Austin-våning matchas randiga tapeter med gröna sammetssoffor och rosa lampor. Ett boende som inte lämnar någon oberörd.

Austin, 1 300 kr/natt

Resa

Hemliga knepen: så blir du uppgraderad på flyget

En undersökning från onlineresebyrån eBeach visade att 76 procent av svenskarna helst firar jul utomlands. Och visst vore det härligt att få inleda semestern i ett rymligt flygplansäte med ett glas champagne i handen? Följ brittiska societetsbibeln Tatler Magazines guide och öka chanserna att bli uppgraderad på flyget.

Annons
X

1. Anslut dig till ett flygbonusprogram och flyg mycket. Flygbolag uppskattar lojalitet och belönar de som väljer dem.

2. Fråga artigt om det finns plats i business class när du checkar in – och kom ihåg att det hjälper om du har en god anledning som att du fyller år, ska på bröllopsresa eller är gravid. Vill du gå steget längre tipsar en medarbetar på Tatler om att ta med en chokladask till check in-desken.

3. Klä upp dig. Då och då ser vi bilder på supermodeller som Cara Delevingne resa första klass iklädd mjukisbyxor – men det betyder inte att du kan göra det. Klä dig smart och undvik flip-flops, tack.

4. Res ensam. En bebis på höften tar dig inte till första klass.

5. Tänk efter när du väljer destination och flygtid. En solig strand som destination är ofta fylld av familjer som flyger i ekonomi vilket betyder mer plats i business class – till skillnad från en flight till New York fylld av affärsmän.

Resa

Utmanare i resebranschen

Är du sugen på att resa men har tröttnat på att leta efter de bästa flygavgångarna? Nyligen lanserades appen Chatflights, en utmanare till den traditionella resebyrån, som på ett enkelt sätt hittar den bästa flygresan efter dina önskemål. Via en chattfunktion får kunden kontakt med Chatflights flygexperter som både söker och bokar resan åt dig och ditt resesällskap. Förutom flygexperter finns personal med fokus på flygbolagens bonusprogram, allt för att kunna maximera din resa.

Annons
X

– Vi finns inte här för att hjälpa våra kunder att välja rätt destination. Vår idé är att se till att man får rätt flygresa, till rätt pris och att se till att resan flyter så smidigt som möjligt. Vi har specialiserat oss på att hitta de bästa flygen och på att förstå vad som är viktigt för kunden ur ett flygperspektiv, säger grundaren Alexis Barnekow.

Att chatta med bolaget är gratis men vid bokning tas en avgift per person på 99 kr för en bokning inom Europa och 199 kr utanför Europa.

Teamet bakom Chatflights.
Teamet bakom Chatflights.
Resa

Glassigt museum

För några veckor sedan slog ett delikat museum upp dörrarna i såväl Los Angeles som i San Francisco. Och i december är det Miamis tur. På Museum of Ice Cream kan besökare bland annat bada i en pool av strössel, leka med gigantiska klubbor och karameller och spreja vispgrädde åt alla håll och kanter. Och självklart får man äta hur mycket glass man vill.

Annons
X

Det här borde attrahera svenska turister, då vi faktiskt ligger på femte plats på listan över länder som konsumerar mest glass i hela världen.
Läs mer här.

Resa

Så säkerställer du att ditt bagage kommer först på flygplatsen

Vi är många som stått vid bagagebandet på Arlanda och känt paniken växa för varje väska som inte är vår egen. En strimma hopp när en resväska i rätt färg rullar närmare, för att i nästa sekund fyllas av hopplöshet när vi ser Frost-klistermärket på baksidan. Nu avslöjar bagagehanteraren Thomas Lo Sciuto sina bästa tips för att slippa den långa väntan.
– Kom så sent som möjligt. Checkar du in sist kommer din väska troligen ut först. Väskorna lastas inifrån och ut på planet.

Annons
X

Han har ytterligare ett smart knep:
– Be om ett "fragil"-märke när du checkar in väskan. De väskorna lastas in sist och placeras oftast överst eftersom personalen är extra försiktig.

Det går också att betala för bagageprioritering. Första klass-resenärer premieras ofta när det kommer till bagage. I vissa fall kan även den som reser i ekonomi köpa till "priority baggage service". Även den som är med i flygbolagets egna bonusprogram – frequent flyer clubs – kan i vissa fall få priority-taggar på sitt bagage.

Resa

Därför väger Finnair sina passagerare

Det är med goda intentioner som Finnair väger sina passagerare. Flygbolaget samlar data för att lättare kunna beräkna bränslekostnader: ett sätt att skona miljön och undersöka ekonomiska förutsättningar för nya flygrutter.

Annons
X

Precis som många andra flygbolag använder de statistik från European Aviation Safety Agency för att räkna ut bränslemängd i relation till flygdistans och säkerhet. Senaste undersökningen gjordes 2009 och nu vill den finska flygplansflottan uppdatera sin statistik.

Proceduren sker vid incheckning och är både frivillig och anonym. Hittills har 180 personer deltagit och målet är att samla in data från 2 000 passagerare. Lyckligtvis sker invägningen innan loungebuffén.

Resa

7 etikettregler alla flygresenärer borde känna till

Får man ta av sig skorna och vem äger egentligen armstödet? Vilka regler som gäller ombord på flyget är ett debatterat ämne. Därför utförde British Airways, tillsammans med Prodege MR, en undersökning där 1 500 passagerare fick svara på frågor om flygplansetikett. Resultaten från undersökningen – som gjordes i USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland – kan nu tolkas som den inofficiella regelboken för hur man ska bete sig på flyget.

1. Använd dig av ett armstöd
Vilket armstöd som tillhör vem är kanske den viktigaste frågan av dem alla. Här sa 67 procent att det enda rätta är att man använder sig av ett armstöd och att man lämnar det andra till sin granne. Dock sa 47 procent av de brittiska deltagarna, och 42 procent av de amerikanska, att de som sitter i mitten ska få tillgång till båda.

Annons
X

2. Det är okej att ta av sig skorna – men behåll strumporna på
För vissa är det en självklarhet att ta av sig skorna under flygningen, andra anser att det är motbjudande. Här sa 59 procent att det är acceptabelt att ta av sig skorna. Men att det är inte okej att av ta av sig strumporna, det tyckte hela 87 procent av deltagarna. Och om du flyger i Italien bör du behålla båda på – där sa 75 procent att det var oacceptabelt att ens ta av sig skorna.

3. Skippa snacket
Glada nyheter till alla som fruktar kallprat – hela 83 procent ansåg att en konversation inte bör utvecklas till mer än ett hej och ett leende.

4. Du får väcka din granne (men bara en gång)
Vi känner alla igen situationen när man måste besöka toaletten medan passageraren bredvid sover. Här sa dock 80 procent av deltagarna att det är okej att väcka sin sovande granne. Men 40 procent sa att det endast ska ske en gång per flygning.

5. Ignorera snarkningar
Vad gör man om ens granne snarkar högt? Jo, ingenting. Otroligt nog sa hela 66 procent att man bör ignorera grannen och höja volymen istället.

6. Det är okej att leta efter en bättre plats
Tänk dig att du stiger på ett halvfullt plan men att du ändå hamnar på en fullsatt rad. Är det otrevligt att byta plats då? I undersökningen sa 53 procent att det är okej att byta plats – om man får tillåtelse av kabinpersonalen.

7. Sänk ljusstyrkan på skärmen
Nu för tiden lyser skärmar överallt ombord – vilket leder till frågan om skärmljusetikett. Här var resultatet glasklart, 92 procent sa att man bör ta ner ljusstyrkan på sin skärm när kabinen släcks ner.

Resa

Färska skaldjur och champagne – så såg SAS flygningar ut förr

I dag är flygplansmat knappast förknippat med lyx. Men den smaklösa maten fanns inte på menyn förr i tiden. En rad nostalgiska fotografier, tagna på SAS flygningar mellan 1950- och 80-talet, visar att resenärerna frossade i färska skaldjur och champagne.

Foto: SAS

I och med Scandinavian Airlines 70-årsjubileum släpptes en unik samling av bilder från förr. Här erbjuds passagerare luftorkad skinka.

Annons
X
Foto: SAS

Mer peppar? Bild från 60-talet.

Foto: SAS

Det är oklart när bilden togs, men vi gissar att det var under kräftsäsongen.

Foto: SAS

En bit kött eller hummer? Bild från 1950.

Foto: SAS

Vi gissar på att det inte var turbulens när kockarna rullade fram vagnen. 1970.

Foto: SAS

Första klass 1969 – här dubbelkollar flygvärdinnan att gästen är nöjd med skaldjuren.

Foto: SAS

På 80-talet fanns färska skaldjur, rysk kaviar och gravad lax på menyn – men bara i första klass.

Foto: SAS

Med tanke på de stora knivarna gissar vi på att terrorism inte var ett problem 1969.

Foto: SAS

Att flyga på 60-talet innebar en helt annan frihet – här umgås passagerarna över en drink.

Foto: SAS

År 1960 dracks kaffet ur riktiga porslinskoppar – och så serverades en bit tårta efter maten.

Foto: SAS

En reklambild från 70-talet lockar med champagne, hummer och rysk kaviar under flygningen.

Foto: SAS

Ekonomiklass under 70-talet var inte så tråkigt det heller – här serveras färska räckor, gravad lax och ägg.

Foto: SAS

Mackor togs på betydlig större allvar under 60-talet.

Foto: SAS

Mellan 1946–1948 var smörgårdsbord ett givet alternativ på menyn.

Resa

Här är Singapore Airlines nya lyxsvit

Är du sugen på att flyga i lyx och har 200 000 kronor till övers? Då har vi en härliga nyheter.

Världens största passagerarplan har fått en ny design – och betydligt färre platser. Singapore Airlines Airbus A380 lanseras nu regelrätta hotellrum ombord. Det är deras största satsning på ett helt årtionde vad gäller kabindesign, och de planerar att påbörja flygningen redan om en månad.

Annons
X

Hela planet kommer att rymma totalt 471 platser, varav 6 av dem är sviter. Redo för en rundtur?

Åker man ensam kan man nöja sig med enkelsängen som även går att fälla ihop till en stol om man vill ha mer plats i rummet.

Är man två går det utmärkt att dra ner väggen emellan och dela en dubbelsäng med sin medpassagerare.

Självklart ingår privat badrum och toalett...

...samt en sminkspegel om man vill fräscha upp sig innan landning.

Även vanliga business class har fått ett lyft – där några av stolar kan vecklas ut till en dubbelsäng.

Resa

Därför ska du bara beställa de här två rätterna när du flyger

Flygplansmat har inte något gott rykte. Men det betyder inte att du ska behöva vara hungrig när du ger dig ut på långresor. Fritz Gross, kulinarisk chef på LSG Sky Chefs Asia Pacific, avslöjar nu vilken rätt som är bäst att beställa när man flyger. Hemligheten är att beställa antingen gryta eller fried rice, eftersom de håller sig bra trots svårigheterna med att tillaga mat i luften.

Annons
X

– En gryta kan stå och koka och sedan värmas gång på gång men det är fortfarande en gryta, sa Gross till CNN.

Han adderade även fried rice, grönsaker och fet fisk till listan över pålitliga val eftersom de bevarar fukten.

Pasta är alltid ett dåligt val, enligt Gross som förklarar att den egentligen måste kokas al dente för att smaka gott.

– Vår största utmaning är faktiskt matens säkerhet, avslöjar Gross.

Eftersom maten lagas i så stora mängder kan flygbolag inte riskera att ha med ingredienser som kan bli dåliga.

– Tänk vad lätt det är för flygbolag att bli stämda. Vi kan inte ta sådana risker. Vilket är anledningen till varför rött kött är helt uteslutet, och varför fisk och kyckling måste tillagas till exakt rätt temperatur, berättar Gross.

Kanske inte så konstigt att maten inte är i toppklass trots allt.

Resa

Psykologen: Väljer du det här sätet på flyget är du självisk

Föredrar du fönsterplatsen eller gången? Tänk efter nästa gång – svaret kan nämligen avslöja en hel del om din personlighet.

En del föredrar fönsterplatsen för utsikten, den relativa avskildheten, och väggen man kan luta sig mot. Andra prioriterar gångplatsens frihet – att kunna sträcka ut benen, eller gå på toaletten utan att behöva störa andra.

Annons
X

Men enligt två psykologer, intervjuade av The Telegraph, kan det finnas en annan förklaring bakom valet: din personlighet. Passagerare som föredrar fönsterplatsen lutar åt att vara mer själviska, medan de som väljer gångplatsen är mer reserverade.

– Passagerare som favoriserar fönsterplatsen gillar att ha kontroll, de tenderar att ha en "var man för sig själv"-attityd till livet, och blir lättare irriterade, berättade doktor Becky Spelman, chefspsykolog på Harley Street’s Private Therapy Clinic, för The Telegraph.

– De gillar också att "boa in sig" och existera i sin egen lilla bubbla, utvecklade Spelman.

Beteendepsykologen Jo Hemmings håller med:

– Personer som väljer gången är ofta sociala, och medgörliga personer; de har också lättare att bli rastlösa under flygning och sover sällan på plan, adderade Hemmings.

Men det finns ytterligare en förklaring bakom valet av säte. Enligt en studie, utförd av Quartz 2014, visade det sig att ju oftare en person flyger, i desto högre grad föredrar de platsen vid gången.

Resa

Här öppnar Europas första undervattensrestaurang

Ithaa på Maldiverna har länge varit världens enda undervattensrestaurang. Men snart kommer vi att kunna äta under havsytan på betydligt närmare breddgrader när ambitiösa Under öppnar i den lilla byn Båly på Norges sydspets.

Annons
X

Den arkitektoniskt utmanande betongbyggnaden, skapad av Snøhetta, har redan uppmärksammats internationellt och beskrivits som "dystopisk" och "grundstött atomubåt". Vi är dock mer nyfikna på insidan där första stoppet är en champagnebar som leder ner till matsalen, vars gigantiska glasvägg får interiören att smälta samman med havet på fem meters djup.

Ansvarig för maten blir danska Nicolai Ellitsgaard, känd från Måltid i Kristiansand, som utlovar fisk- och skaldjursbaserade menyer med grödor från de lokala skogarna. Invigning är planerad till första kvartalet 2019. Läs mer om restaurangen här.

Katakomberna drivs av kapucinermunkarna i området.
Katakomberna drivs av kapucinermunkarna i området. Foto: foodfolio / Alamy / Alamy
Resa

Världens rysligaste platser

Lagom till Alla helgons dag listar vi de rysligaste ställena i världen. Tycker du att Sverige känns dystert under vintermånaderna lär du snart ändra åsikt …

Katakomberna i Palermo, Italien

Iklädda sina finaste plagg står kroppar uppradade i de underjordiska katakomberna i italienska Palermo. Vissa mer intakta än andra. Katakomberna skapades då kyrkogården i området närmade sig fullsatt och blev en plats där kyrkans män skulle få sin sista exklusiva vila. Dock öppnades katakomberna upp för allmänheten då det började ses som en statussymbol att bli balsamerad och begravd här. Runt 8 000 kroppar finns här och är uppdelade i olika korridorer i grupper om män, kvinnor, barn, präster och oskulder. I dag är katakomberna ett museum öppet för allmänheten.

Dockstaden i Nagoro, Japan

Dockor och människor lever sida vid sida.
Dockor och människor lever sida vid sida. Foto: Roberto Maxwell/REX / Rex Features

Kalla kårar är oundvikligt när man passerar den lilla japanska staden Nagoro. Här lever dockor i människostorlek sida vid sida med lokalbefolkningen, invånarna består faktiskt av fler dockor än levande människor. Vad sägs som ett klassrum fyllt med dockbarn, en docka som sitter och fiskar i hamnen eller dockor på bänkar väntandes på bussen. Som om detta inte var kusligt nog, föreställer många av dem bortgångna invånare. Gulligt? Eller SJUKT obehagligt.

De hängande kistorna i Sagada, Filippinerna

Kistorna på rad längs med bergväggen.
Kistorna på rad längs med bergväggen. Foto: Colourbox

I staden Sagada på Filippinerna vilar de döda på hög höjd istället för under marken. Det är tradition att tillverka och utsmycka den kista man själv kommer begravas i, därför ser alla trälådor helt olika ut. Efter att en person dött hissas kroppen upp i sin kista och sällar sig till en gedigen skara kistor som hängt på klippväggarna länge, vissa i över hundra år.

Helvetesporten i Karakum-öknen, Turkmenistan

Helveteshålet i öknen.
Helveteshålet i öknen. Foto: Amos Chapple/REX / Rex Features

Mitt i Karakum-öknen i Turkmenistan ligger porten till helvetet. Det är åtminstone vad lokalbefolkningen döpt den 70 meter breda brinnande kratern till. På 70-talet borrade sovjetiska forskare efter olja i området och råkade stöta till en metanreserv som fick hela oljeplattformen att kollapsa – vilket sedermera skapade kratern. Då metangas sipprade ut genom hålet i marken bestämde sig forskarna för att sätta eld på kratern för att gasen skulle förgås. Problemet var det aldrig slutade brinna... Kratern har nu brunnit i över 40 år.

Beelitz-Heilstätten Hospital i Beelitz, Tyskland

Har man sjukhusskräck sen innan är ett besök här inte att rekommendera.
Har man sjukhusskräck sen innan är ett besök här inte att rekommendera. Foto: Shotshop GmbH / Alamy / Alamy

I slutet av 1800-talet öppnade ett pampigt sanatorium för tuberkulossjuka i den tyska staden Beelitz. Under första och andra världskrigen omvandlades byggnaden till ett militärsjukhus där ingen mindre än Adolf Hitler var inlagd under en period 1916. Efter slutet på nazieran förvandlades det till ett sovjetiskt militärsjukhus. När sjukhuspersonal och patienter – efter Berlinmurens fall – flyttat ut såg naturen och vandaler sin chans att ta över det övergivna sjukhuset. Det förföll snabbt. I dag ekar övergivna undersökningsrum och spöklika operationssalar tomma. Inget ställe man vill bli lämnad ensam på direkt.

Korskullen i Šiauliai, Litauen

Kuslig kulle full med kors.
Kuslig kulle full med kors. Foto: Ray Tang/REX / Rex Features

I norra Litauen tronar hundratusentals kors högtidligt upp sig på en kulle. Platsen är så översållad av den religiösa symbolen att det knappt finns plats att ta sig fram genom de trånga gångarna. Människor har placerat ut kors här i urminnes tider, både som symboler över närstående som gått bort men också som politiska markeringar. Under den sovjetiska ockupationen av landet körde sovjetiska soldater över alltihop med bulldozers, men lokalbefolkningen byggde gång på gång upp kullen. När vinden viner slår korsen mot varandra och skapar en kuslig klang som ljuder över höjden.

Skelettkyrkan i Sedlec, Tjeckien

Vapensköldar, takkronor, ja, allt man kan tänka sig är gjort av människoben.
Vapensköldar, takkronor, ja, allt man kan tänka sig är gjort av människoben. Foto: RBsign / Alamy / Alamy

Denna lilla kyrka sju mil från Prag bjuder på en makaber inredning för den som vågar sig in. Skelettdelar från över 40 000 människor pryder nämligen dess insida. Byggnaden står på helig mark och därför har många valt denna plats till sin sista vila. Till slut blev kyrkogården så överbelamrad av lik att man valde att placera de äldre skeletten i kyrkans kapell. I slutet av 1800-talet började man smycka kyrkan med skelettdelar för att göra besökare medvetna om dödens närvaro. Altaret och takkronorna tillhör några av de mer iögonfallande delarna av inredningen. Kreativt eller bara obehagligt? Det är upp till var och en att bedöma.

Resa

Elon Musk: Snart kan du flyga vart du vill i världen under 30 minuter

Nyligen presenterade Elon Musk ett av hans mest ambitiösa projekt: ett raketflyg som tar resenären vart de vill på under en halvtimme. Entreprenören sa att rymdskeppet – med smeknamnet BFR för "big fucking rocket"– som utvecklats av hans företag SpaceX, kommer att kosta ungefär lika mycket som en vanlig biljett i ekonomiklass.

Annons
X

Nyheten har fått positiv respons – nu är framtiden verkligen här, utropade Musks fans. Samtidigt var det många som frågade sig hur det skulle kännas att flyga till andra sidan jorden på 30 minuter. Och svaret är: fyll på med spypåsar.

För att lyckas med en halv timmes flygning skulle BRF behöva resa flera tusen kilometer i timmen, med en maxtid på cirka 27 000 km/h, enligt SpaceX. Flygningen skulle behöva utsätta passagerare för sensationer man vanligtvis inte upplever när man flyger, så som intensiva gravitationskrafter och tyngdlöshet.
Musk förklarade det hela i en tweet där han skrev:
"Det kommer att kännas som en mild tur på en nöjespark vid uppstigning och sedan mjukt, fridfullt och tyst vid tyngdlöshet under största delen av resan tills landning".

Men en spya här och där kanske inte är så farligt om man kan ta sig till New York på en halvtimme?

Resa

Fem romantiska hotell att tillbringa smekmånaden på

Amerikanska vildmarksboenden, mexikanska bungalows och thailändska lyxresorter – vi har valt ut några av världens mest romantiska hotell att tillbringa smekmånaden på.

Mexikansk magi

Åk till: Hotel Escondido, Puerto Escondido
Istället för: Be Tulum Hotel, Tulúm

Annons
X

Vill du fira smekmånaden på en romantisk mexikansk strand? För de flesta svenskar är Mexiko ofta synonymt med semesterorten Tulúm som ligger strax söder om chartermeckat Cancún. Här hittar man kritvita sandstränder och Karibiska havets kristallklara vatten, men tyvärr har den ursprungliga charmen av mayaindianernas uråldriga stad till viss del instagrammats sönder av fish taco-ätande barfotaturister.

Ett alternativ är att åka till Puerto Escondido, en sömnig fiskeby som på 60-talet förvandlades till surfparadis. Trots att Puerto Escondido i dag är en av stillahavskustens mest berömda semesterorter råder här ännu ett tillbakalutat lugn – i synnerhet på mysiga Hotel Escondido. Här bor kärleksparet helt ostört i rustika palapas, traditionella bungalows av trä och palmblad, med privata terrasser och egen pool utanför dörren. Dagarna fylls med surfing, djuphavs fiske, snorklande, sköldpaddeskådning och hiking i Sierra Madres djungel. På kvällarna njuter man av grillade ostron och tacos med hummer som precis fiskats upp ur Stilla havet.

Vackert i vilda västern

Åk till: Amangani, Jackson Hole
Istället för: Ventana Inn & Spa, Big Sur

Lyxhotellet Ventana Inn & Spa i Big Sur brukar hamna i toppskiktet när det författas listor över världens mest romantiska hotell. Men storslagna naturupplevelser, frisk luft och prisbelönta spa-anläggningar finns även utanför Kalifornien.

I Jackson Hole i delstaten Wyoming har lyxkedjan Aman nyligen öppnat hotellet Amangani. Precis som på Amans 30 andra filialer världen över ligger fokus på elegant design och förstklassig service. Hotellet ligger högst upp på en platå och genom rummens stora panoramafönster har man en milsvid vy över de grönskande omgivningarna och Klippiga bergens snötäckta toppar. Ett landskap som gjort för en kärlekshistoria, som bland annat lockat till sig den brasilianska fotomodellen Adriana Lima och hennes basketspelande make Marko Jaric.

Dagarna tillbringas helst i någon av "The Rockies" många backar – och för den som inte åker skidor kan hotellets skilodge ordna utflykter med snöskoter eller släde. En lång dag i backen avslutas bäst med ett dopp i den uppvärmda utomhuspoolen eller uppkrupna i soffan med varsin äggtoddy framför en sprakande brasa på hotellrummet.

Thailändskt romantiknäste

Åk till: Hansar Samui, Koh Samui
Istället för: Banyan Tree, Phuket

Drömmer du om vita sandstränder, långa frukostar i solen – och må bra av att göra just ingenting på smekmånaden? I så fall är lyxiga Banyan Tree på Phuket ett utmärkt val. Efter att ha checkat in är det högst troligt att ni inte lämnar resorten under resten av vistelsen. Här bor man i eleganta poolvillor och äter fantastiska middagar på någon av områdets tio välrenommerade restauranger.

Har ni redan varit på Phuket? På ön Koh Samui i Thailandviken ligger Hansar Samui. Ett modernt lyxhotell där samtliga av de 74, smakfullt inredda, rummen är försedda med privata terrasser och havsutsikt. Dagarna fylls enkelt av dopp i infinitypoolen, långpromenader längs stranden och middagar på mysiga hotellrestaurangen H Lounge (missa inte den chiliheta soft-shell-krabban). De som vill ge smekmånaden en extra romantisk touch unnar sig en parmassage i spat, som utsetts till ett av Asiens bästa, eller låter hotellet duka upp till middag under stjärnorna på stranden.

Hansar Samui ligger på öns norra kust, i den lugna byn Bophut, och bara några minuters promenad från hotellet ligger Fishermans village. Där man hittar allt från traditionella thailändska restauranger, små antikhandlare och strandbarer där du sippar på din mai tai sittandes på trägungor.

Ett med naturen

Åk till: Sandibe Okavangu, Botswana
Istället för: Singita Sweni Lodge, Sydafrika

Att åka på safari till södra Afrika och se vilda djur i sin naturliga miljö finns på mångas bucket list och passar naturligtvis perfekt som smekmånad. Här finns ofta tid och ro att varva ned och bara ägna sig åt varandra. Ett populärt safarihotell är lyxiga Singita Sweni Lodge i Sydafrika, där man bor granne med lejon och elefanter.

Har du redan besökt Krugerparken är Sandibe Okavangu i Botswana ett spännande alternativ. Ett 24 rum stort boutiquehotell som lånat sin form och sitt uttryck från bältdjuret, allt byggt i biologiskt nedbrytbara material som inte gör några avtryck i flora och fauna. Här är det enkelt att själv bli en del av den mäktiga naturen, utan att för den sakens skull ge några som helst avkall på bekvämligheter, lyx och förstklassig mat.

Medelhavets pärla

Åk till: Gecko Beach Club, Formentera
Istället för: Cap Rocat, Mallorca

Det är naturligtvis inget fel med Mallorca. Tvärtom, det finns ju anledningar till varför ön är så välbesökt. Perfekt klimat, härliga stränder och en krogscen som går från klarhet till klarhet. Men det gör också att det blir trångt om härligheten. Varenda ryss, britt, tysk och, för den delen, svensk, vet vad den charmiga medelhavsön har att erbjuda. Så att hitta ett enskilt hörn för romantik kan bli knepigt.

Rikta istället blicken en aning åt sydväst, till Ibizas inte lika berömda lillasyster Formentera. Här är tempot lugnare, naturen mer orörd, stränderna vitare och vattnet ännu mer turkosblått. Öns verkliga pärla för den som söker avslappnad elegans är Gecko Beach Club, som på dagarna bjuder stilla poolhäng och på kvällarna förvandlas till en precis lagom livlig nattklubb för den som vill ta några drinkar under smekmånaden. Här kan du dessutom springa på gäster som Leonardo Di Caprio, Sienna Miller eller diverse Serie A-spelare vid någon av poolbarerna.

Resa

Därför ska du aldrig stänga av ventilationen på flyget

Vi är många som stänger av luftventilen ovanför flygsätet. Nu presenterar resebibeln Travel and Leisure en uppseendeväckande nyhet: luftkonditioneringen är det bästa skyddet mot smittor ombord.
– Luftventilerna på planen har dåligt rykte, men det saknar helt grunder, säger läkaren Mark Gendreau.

Annons
X

Ventilen skapar en luftficka kring dig som hindrar viruset från att nå fram. Dessutom får den luftburna virus att sjunka snabbare till marken. Mark Gendreau utvecklar:
– Luftventilen isolerar personen som bär smittan. Dessutom är ventilationen det bästa sättet att skydda sig mot de virus som finns i luften ombord.

Flyget har olika zoner där syret blandas med luften utanför planet. Den går sedan igenom ett filter som tar bort smuts och mikroorganismer innan den cirkulerar kabinen på nytt.
– Luftströmmarna på ett plan cirkulerar nödvändigtvis inte framifrån utan från olika sektioner i planet. Vanligtvis kommer luften du andas in från ett par stolsrader bort.

Resa

Forskare varnar: Därför ska du inte gå på planet först

Planerar du att åka på en weekendresa snart? Det kan kännas lockande att satsa på en biljett med prioritets-boarding för att gå före i kön, men enligt en ny studie kan det göra mer skada än nytta.

Att gå ombord först på planet kan verka bekvämt. Men nu visar en ny studie att det kan vara dåligt för hälsan och öka risken för att sprida infektioner.

Annons
X

De flesta flygbolagen använder sig av zonbaserad boarding, där de med första klass-biljetter får gå ombord först, och att sedan zon för zon går ombord till planet är fullt.

Men nu avslöjar ett forskningsteam från Arizona State University att den här typen av påstigning utsätter flest folk för risken att smittas av en infektion.

Forskarna studerade olika typer av påstigningsscenarios med hjälp av en matematisk modell. Syftet var att se hur en sjukdom, så som Ebola, skulle spridas om bara en person ombord var sjuk.

Resultaten var alarmerande. De visades sig att den zonbaserad påstigningsmetoden, där första klass går ombord först, ökade troligheten för att någon skulle bli exponerad för den sjuka individen.

The Independent gav exemplet att om en smittade person är placerad på rad 18C, skulle den personen behöva passera 18 rader av passagerare som redan är på plats. Det innebär att den sjuke riskerar att smitta dessa personer och fortsätta sprida smitta medan planet fylls på. Och, om någon i första klass är sjuk måste alla passera den sjuke.

Forskarna föreslår istället en påstigningsprocess där hälften av passagerarna går ombord i bakre delen av planet. Det skulle minska risken smittor med hela 27 procent.

Till Toppen

Annons
X