Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Resa

Guide: 9 pärlor i Tel Aviv

Sedan 23 år bor kuratorn och kulturproducenten Sandra Weil i Tel Aviv. Här bjuder hon på nio pärlor i konstnärsstaden som aldrig sover.

Planen var att stanna i Israel ett halvår och läsa hebreiska, likt många andra judiska ungdomar. Men när Sandra Weil, dotter till finansmannen och filantropen Robert Weil, satte sina fötter på Tel Avivs gator 1996 ville hon aldrig mer lämna dem.

Annons

– Jag hade varit här några gånger tidigare och inspirerades av min farmor som brukade tillbringa vintrarna här på Tel Avivs caféer i stället för att vara rädd för att halka på Stockholms isiga gator, säger Sandra Weil.

Stadens energi, spontaniteten i det sociala livet och känslan av sammanhållning under åren med många terroristattacker gjorde starkt intryck på Sandra.

– När sedan alla dörrar till kulturvärlden öppnades var jag fast.

Idag, drygt två decennier senare, lever hon tillsammans med sin man och sexårige son i Tel Aviv där hon arbetar som konstkurator och engagerar sig i de afrikanska flyktingarnas situation i stadens södra kvarter.

 Sandra Weil i sitt älskade Tel Aviv.
Sandra Weil i sitt älskade Tel Aviv.

Reuven Rubin museum

Den bästa introduktionen till en plats är inte genom en historiebok, utan genom konsten. På Reuven Rubin Museum får man uppleva Tel Aviv utifrån den europeiska juden Reuven Rubins ögon. Han var den första konstnären jag studerade när jag kom hit för 23 år sedan, och är en av Israels viktigaste. Med sina fantastiska ikoniska målningar får du en inblick i hur staden såg ut från 1920-talet och framåt. Museet, som ligger på det fina torget bredvid Tel Avivs historiska stadshus från 1920-talet, är också det hus som Reuven själv levde och verkade i från 1946 fram till sin död 1974. Grannhuset är nationalpoeten Chaim Nachman Bialiks hus, från 1920-talet det med. Bialiktorget och husen kring detta torg finns på Unescos världsarvslista.

Yom Tov Café

Det sägs att Tel Aviv är staden som aldrig sover, och så är det verkligen. Det finns breda gator som är ganska stökiga dygnet om och innanför dem finns de lugnare, men ändå livfulla, smala gatorna. Ett av dessa områden är de underbara yemenitiska kvarteren där Yom Tov Café ligger. Det är skön oas dit många hipstermänniskor och trendmedvetna hittar hem, men som på alla platser i Tel Aviv är klientelet blandat. Här finns inga regler, här hänger folk dygnet om. Själv kommer jag gärna hit på morgonen och beställer deras goda frukostmacka med avokado och sitter ut mot gatan för att uppleva atmosfären från matmarknaden Carmel Market. Här tar jag också ofta möten med konstnärer, helst i något lugnt hörn inne på caféet, som är inrett med second hand-möbler och hyllor med böcker och tidningar som man kan låna. Yom Tov Café är en sådan hemtrevlig plats som man vill dröja kvar på.

Adress: Yom Tov St 30

The Photohouse

En kort bit från Baliktorget ligger Tel Avivs äldsta fotobutik, den är lite av ett landmärke. Här finns över en miljon historiska bilder, alla tagna av fotografen Rudi Weissenstein, som ger en inblick i hur staden var en gång i tiden. Man kan se kamelkaravanerna då Tel Aviv bara var sand och hur man sedan byggde upp staden genom att sätta kulturen i centrum. Du kan komma hit och bara bläddra bland detta unika arkiv av svartvita fotografier, men också köpa med dig någon av dem. Jag har själv gjort flera kap.

Adress: Tchernikhovski St 5

Kuchinate African Refugee Womens Collective

I området Kiryat Ha’Melcha i södra Tel Aviv ligger konstnärskvarteren där
musiker och konstnärer har sina studior och gallerier, såsom Artspace Tel Aviv, Rosenfeld Gallery och Raw Art Gallery. Här finns också Kuchinates livliga studio, en mötesplats för ett designkollektiv med 300 afrikanska flyktingkvinnor som skapar färgstarka virkade produkter för hemmet, som korgar, puffar och mattor. Kuchinate möjliggör för dessa kvinnor att försörja sig och ger dem en plats som man som besökare också kan ta del av, och dessutom få lära sig att virka eller vara med på en traditionell eritreansk kaffeceremoni. Dessa flyktingars värld har verkligen fångat mitt hjärta. Kanske för att jag, som barnbarn till flyktingar som flytt nazismen, identifierar mig med deras historia. Konsten och kulturen influeras mycket av de afrikanska flyktingarna som alla bor och verkar i området i närheten, och det har gjort att allt fler gallerier flyttar ner hit. Området är fullt av energi.

Inga Gallery, Artport, Dvir Gallery, Gordon Gallery

Ett stenkast från Kiryat Ha’Melcha ligger Inga Gallery som visar israeliska konstnärer, från de nya förmågorna till de mer etablerade. Här finns också Artport, ateljéer för både israeliska och internationella konstnärer som även visar utställningar samt Dvir Gallery, ett av Tel Avivs mest etablerade gallerier. Gordon Gallery, som startades 1966, var det sista galleriet att lämna de norra delarna av Tel Aviv och som nu fortsätter i nya, stora lokaler med utställningar där yngre konstnärer möter äldre generationernas konstnärer, både från Israel och utlandet.

Ala Rampa

Tel Aviv fick mig att bli vegetarian för drygt två decennier sedan. Jag hade precis flyttat hit och plötsligt hade jag inte behov av att äta kött längre. I Israel kan man leva på grönsaker året om, inte minst för att det finns extremt många vegetariska alternativ vart man än går ut och äter. Mitt bästa vegetariska lunchställe där de vågar ta ut svängarna när det gäller smaker stavas Ala Rampa. Maten är lika enkel som smakrik. Sagolikt god! Så fort jag är i området passar jag på att äta lunch här och då är deras polenta och rosa rödbetspasta mina självklara val. Ala Rampa är även härligt kvällstid och har blivit en plats där jag firat födelsedagar. I samma område finns även Falafel Gina, som i folkmun sägs ha Tel Avivs absolut bästa falafel. Och här är staden där man kan falafel.

Adress: Ha’Amal St 21, Tel Aviv-Yafo

Manta Ray

Manta Ray är den i särklass bästa restaurangen vid stranden, den ligger helt magiskt vackert. Här beställer du med fördel deras goda små sallader och bör vara beredd på att få in femton olika sorters förrätter, alltifrån ceviche till friterade räkor. Oftast är man så mätt på förrätten att man kan dela på en huvudrätt. Jag har varit där med mängder av människor som kommit hit på besök. Om man inte vill äta på vita dukar eller har sand kvar mellan tårna kan man gå till baksidan av restaurangen där det finns en enklare lunchkrog och strandbar som är väldigt mysig.

Adress: Nahum Goldmann St 4

Jaffa Flea Market, Brunsher och Saga Design Store

Tio minuters promenad från Manta Ray ligger den myllrande loppmarknaden i Jaffa. Jag köper inte så mycket kläder men det är dit jag går om jag ska shoppa något. För här finns allt. Här finns såväl klädboutiquer från många israeliska designer som den gamla loppmarknaden där man kan hitta antika skålar, smycken och kläder. Mina favoriter i området är klädbutiken Sharon Brunsher och designaffären Saga design store som säljer plagg från över hundra israeliska designer. Här kan man också med fördel dröja sig kvar eftersom det finns massor av barer, caféer och restauranger i området

Fish & Chips

Vill du hitta en väldigt fascinerande och autentisk plats i Tel Aviv är det den gamla hamnen i Jaffa. När folk på Jesu tid kom till Jerusalem var det här de klev i land. Även Napoleon har varit här. Idag kommer man hit för att ta en öl, se ut över solnedgången och köpa fisk direkt från någon av fiskebåtarna i hamnen. Här finns också Fish & Chips – ett litet hål i väggen där man köper friterade räkor som man sedan äter på piren medan man ser ut över vattnet och båtarna.

Adress. Namal Yafo 8

Foto: Miriam Alster m fl.

Resa

Sandro Cavazza: ”Brasilien ska upptäckas från en buss”

Artisten Sandro Cavazza äter gudomlig ramen i Tokyo, går på Juventusmatcher i Rom och ser grottmålningar i Sydafrika.

Svedjekojan, Norrfjärden

Foto: Foto: Alamy

Det finns inget bättre än att lära sig njuta av alla årstider. Så varför inte åka nattåg upp till Luleå och prova att köra hundspann? Grilla utomhus i minus 30 grader och omfamna vintern. Det är motsatsen till mentaliteten i Stockholm, man får acceptera vädret som det och kan inte gnälla på så mycket. Jag vill verkligen börja semestra mer i Sverige och njuta av vad vårt fantastiska land har att erbjuda.

Annons

Adress: Tranuträsk 70, Norrfjärden.

Capim Grosso, Bahia

Åk buss genom Brasilien och passa på att besöka Capim Grosso, en gömd pärla i Bahia där jag volontärarbetade som musik- och engelskalärare för flera år sedan. Och passa på att spela lite fotboll med barnen när du är här, de är alla små mini-Ronaldinhos. Att upptäcka Brasilien från en buss är superhäftigt, naturen är som från en annan planet och musiken är otroligt spännande. Jag tror aldrig jag har träffat så många bra musiker som i Brasilien.

Ichiran Ramen, Tokyo

Foto: Foto: Alamy

Helt galet gott ramenställe i Tokyo, även om det säkert finns ännu bättre. Men oavsett vart man äter ramen i Tokyo så smakar det alltid gudomligt. Sen är ju Tokyo en superhäftig stad med sin kultur och miljö. Och allt låter, vilket är kul för mig som musiker. Uttagsautomater, butiker och kassamaskiner, allt har ljudeffekter.

Adress: 1-22-7 Jinnan Iwamoto Bldg, Shibuya, Tokyo.

Stadio Olimpico, Rom

Foto: Foto: Alamy

Rom är en fantastisk stad som jag aldrig tröttnar på. Den har allt. Varje gatuhörn ser ut att vara från ett museum och maten är alltid bra, det ska mycket till för att man ska bli besviken. Att köpa grillade kastanjer i ett gathörn och sen gå på en fotbollsmatch är fantastiskt. Jag försöker alltid tajma in en Juventusmatch när jag är där, helst om de möter AS Roma eller SS Lazio.

Adress: Viale dei Gladiatori, Rom.

Sevilla Rock Art Trail, Clanwilliam

Foto: Foto: Alamy

I Clanwilliam kan man, förutom att köpa massor av rooibos-te, gå den fem kilometer långa vandringssträckan i Cederberg och upptäcka de många grottmålningarna föreställande handavtryck och olika djur och människorna som levt där. Målningarna är flera tusen år gamla och är extremt häftiga att få se.

Adress: R364, Clanwilliam, Sydafrika.

Annons
Frederikke Schmidt är designern som ligger bakom skomärket Roccamore. Skorna på bilden till höger heter Foxy Lady.
Frederikke Schmidt är designern som ligger bakom skomärket Roccamore. Skorna på bilden till höger heter Foxy Lady. Foto: Roccamore
Perfect Guide

Här är skorna som tar högklackat till en helt ny nivå

Älskar du högklackat men får så ont i fötterna att du ger upp? Drömmer du om att kunna dansa hela natten lång utan att få ont? Här är skorna som tar högklackat till en helt ny nivå.

– Alla kvinnor förtjänar att ha en sko som är uppkallad efter henne.

Orden kommer från den danske skodesignern Frederikke Schmidt. Skor har alltid legat den 36-åriga företagaren varmt om hjärtat. Efter att ha avslutat en utbildning som skodesigner i italienska Florens blev Frederikke Schmidt headhuntad direkt. Under de följande två åren skapade hon ett flertal skokollektioner för lyxiga märken men kom att tröttna ganska snabbt. Livet på resande fot tog på krafterna.

– Dessutom kände jag att jag redan lärt mig allt jag kunde om branschen. Jag ville göra något nytt, säger Frederikke Schmidt.

Viktoria. Pris 4 200 SEK.
Viktoria. Pris 4 200 SEK. Foto: Roccamore
EXTERN LÄNK: Läs mer om Viktoria roccamore.se
Frederikke Schmidt i sin skoateljé.
Frederikke Schmidt i sin skoateljé. Foto: Roccamore

Tillbaka i Köpenhamn bestämde sig Frederikke Schmidt för att studera marknadsföring och det är här visionen Roccamore kommer in i bilden. Hos Frederikke fanns nämligen en dröm om att skapa något unikt. En dröm som gick ut på att tillverka högklackade skor som är både eleganta och bekväma och som kan bäras av kvinnor till vardags och fest utan att de får ont i fötterna. Är det ens möjligt?

En högklackad sko som på sikt inte skapar fysiska problem, är det ens möjligt? Ja. Det är skorna från Roccamore ett bevis på. Skorna på bilden heter Bea och kostar 3 200 SEK.
En högklackad sko som på sikt inte skapar fysiska problem, är det ens möjligt? Ja. Det är skorna från Roccamore ett bevis på. Skorna på bilden heter Bea och kostar 3 200 SEK.
EXTERN LÄNK: Läs mer om Bea roccamore.se

Frederikke Schmidt tog kontakt med en ortopedisk skomakare som till en början inte nappade på idén. ”Skor ska vara platta” hävdade skomakaren bestämt men Frederikke Schmidt stod på sig. Tillsammans med skomakaren kom Frederikke snart att utveckla en helt ny teknik för högklackade skor.

– Det finns egentligen ingen hemlighet. Tekniken bygger helt enkelt på en specialutformad sula som gör så att fötterna rör sig så anatomiskt korrekt som möjligt. På så vis kan du undvika blåsor och hälsporre och på sikt problem med rygg, knän och dålig hållning. Det är vetenskapligt bevisat i en studie som gjorts vid Hvidvore Hospital här i Danmark. Studien visar att Roccamore-skor tar 44 procent av trycket i bågen, 26 procent av trycket på framfoten och 19 procent av trycket på hälen, förklarar Frederikke Schmidt.

Modellen Audrey. Pris 4 200 SEK.
Modellen Audrey. Pris 4 200 SEK. Foto: Roccamore
EXTERN LÄNK: Läs mer om Audrey roccamore.se

I december 2014 startade Frederikke Schmidt så Roccamore. I dag, fem år senare, är de högklackade och stilfulla skorna bästsäljare världen över. Unga och modemedvetna, affärskvinnor och danssugna hör av sig till Roccamore för att vara med och utforma skorna som kommer i begränsade upplagor – och färger.

Sociala medier och workshops är viktiga plattformar för Roccamore.

– Kunderna älskar skorna. De tar till sig märket som om det vore deras eget och det är kanske inte så konstigt eftersom skorna är skapade efter kvinnornas behov. Dessutom är skorna uppkallade efter mina kunder. Alla kvinnor förtjänar att ha en sko som är uppkallad efter henne, säger Frederikke Schmidt.

Hållbarhet, småskalighet, elegans, bekvämlighet, kvalitet och minimalism är viktiga ledord för Roccamore. Någon överproduktion är det inte tal om.

– Mina skor är inte anpassade efter någon modesäsong och de kommer inte på rea. Skorna kostar vad de kostar, säger Frederikke Schmidt.

EXTERN LÄNK:

Resan mot snyggare och bekvämare skor börjar här - upptäck Roccamores sortiment

Att Roccamores högklackade skor är världens bekvämaste bekräftas i en vetenskaplig studie gjord av Hvidvore Hospital. Skorna på bilden heter Charlie. Pris 3 900 SEK.
Att Roccamores högklackade skor är världens bekvämaste bekräftas i en vetenskaplig studie gjord av Hvidvore Hospital. Skorna på bilden heter Charlie. Pris 3 900 SEK. Foto: Roccamore
EXTERN LÄNK: Läs mer om Charlie roccamore.se

På frågan varför det är viktigt att skorna är högklackade och inte platta kommer svaret snabbt.

– Jag vill inte behöva kompromissa. Högklackade skor får mig, och många kvinnor med mig, att känna sig eleganta och feminina. När jag går i högklackade skor känner jag power, att jag plötsligt kan allt, förklarar Frederikke Schmidt.

Du hittar Roccamores skor i Pop up stores i Danmark och snart även i Sverige, på roccamore.com och i showroom-butiker i Köpenhamn och Århus.

Alla skor är tillverkade i en liten familjeägd fabrik i Toscana i Italien.

EXTERN LÄNK:

Här hittar du alla modeller hos Roccamore

Du ska inte behöva ha ont någonstans bara för att du vill vara och känna dig elegant. Skorna på bilden heter Alexa och kostar 4 200SEK.
Du ska inte behöva ha ont någonstans bara för att du vill vara och känna dig elegant. Skorna på bilden heter Alexa och kostar 4 200SEK. Foto: Roccamore
EXTERN LÄNK: Läs mer om Alexa roccamore.se
Block Heel Pumps. Pris 3 200 SEK.
Block Heel Pumps. Pris 3 200 SEK. Foto: Roccamore
EXTERN LÄNK: Läs mer om Block Heel Pumps roccamore.se
Carla. Pris 4 200 SEK.
Carla. Pris 4 200 SEK. Foto: Roccamore
EXTERN LÄNK: Läs mer om Carla roccamore.se
Hope. Pris 2 700 SEK.
Hope. Pris 2 700 SEK. Foto: Roccamore
EXTERN LÄNK: Läs mer om Hope roccamore.se
Karen. Pris 3 900 SEK
Karen. Pris 3 900 SEK Foto: Roccamore
EXTERN LÄNK: Läs mer om Karen roccamore.se
Rebecca. Pris  3 600 SEK.
Rebecca. Pris 3 600 SEK. Foto: Roccamore
EXTERN LÄNK: Läs mer om Rebecca roccamore.se
Elena and Marilyn. Pris 3 200 SEK.
Elena and Marilyn. Pris 3 200 SEK. Foto: Roccamore
EXTERN LÄNK: Läs mer om Elena and Marilyn roccamore.se
Daisy 3 900 SEK
Daisy 3 900 SEK Foto: Roccamore
EXTERN LÄNK: Läs mer om Daisy roccamore.se
Mia 3 200 SEK
Mia 3 200 SEK Foto: Roccamore
EXTERN LÄNK: Läs mer om Mia roccamore.se
Marylou 3 200 SEK
Marylou 3 200 SEK Foto: Roccamore
EXTERN LÄNK: Läs mer om Marylou roccamore.se
Foto: Roccamore
Resa

På Soneva Fushi går du barfota med Hollywoodstjärnorna

Det har gått snart 25 år sedan Eva Malmström Shivdasani öppnade världens främsta lyx-ekohotell. Soneva Fushi är lika populärt idag och Eva har inga tankar på att trappa ner.

Lunchtid på Maldiverna. Restaurangen börjar tömmas på folk. Eva Malmström Shivdasani tar av sig solglasögonen och spänner ögonen i mig.

Annons

– Du måste stänga av wifi:n på Ipaden om din son ska leka med den. Strålningen får hans lilla hjärna att koka.

Sedan får jag en lång föreläsning om vår naiva syn elektromagnetiska frekvenser. När ekoturismens okrönta drottning brinner för något, gör hon det ordentligt. En stund senare ger hon mig en liknande lektion i ämnet plast.

– Eva går på ett annat varvtal, allt går lite fortare för henne, förklarar en servitör senare för mig.

Den andra oktober 1995 var på sätt och vis startskottet för den exklusiva ekoturismen. Då öppnade Sonu Shivdasani och Eva Malmström Shivdasani hotellet Soneva Fushi på Maldiverna. Det blev en omedelbar succé. Gästerna älskade att äta middag barfota för att sedan cykla hem längs slingrande djungelstigar.

Sonu och Eva döpte så småningom sin filosofi till ”intelligent luxury” och än idag är Soneva Fushi själva sinnebilden av det något slitna uttrycket barfotalyx. Statschefer, tech-miljardärer, Hollywoodstjärnor. Madonna, Beckhams, Richard Branson. Alla har lagt sina skor i en påse med texten ”No news, no shoes” och klivit i land på hotellön. Själv har jag sneglat efter Salma Hayek som enligt Instagram ska befinna sig på ön. Utan framgång.

Eva Malmström Shivdasani har inget att säga om saken, hon droppar ogärna namn, men konstaterar att folk tycks sänka axlarna här:

– Kanske handlar det om att alla är barfota, men när vi har berömda personer på besök är det sällan någon av de andra gästerna som bryr sig.

Eva Malmström föddes i Karlstad. Pappa Hans var pilot och familjen flyttade ofta. Större delen av Evas uppväxt bodde de i Sollentuna men hon känner sig betydligt mer hemma i Karlsborg vid Vätterns västra strand. Där låg sommarhuset, en gammal lanthandel, som fortfarande är i familjens ägo. Eva och Sonu åker fortfarande dit och hälsar på mamma Sonja varje sommar.

Pappan jobbade för SAS och Eva utnyttjade flitigt hans fribiljetter. Hon älskade att resa. Hon flyttade till Paris för att bli designer men det slutade med en framgångsrik modellkarriär. Eva har prytt många av de största modemagasinen – Vogue, Harper’s Bazaar och Elle – och jobbat med några av världens främsta fotografer.

– Helmut Newton var en kär vän men han tjatade alltid om att få fotografera mig naken. ’Aldrig i livet’, sa jag.

Våren 1986 befann hon sig på en båt i Monaco. Kompisarna tittade på Formel 1 men Eva var inte intresserad så hon låg kvar på däck och solade. Vid ett tillfälle tittade hon upp och mötte då blicken från en man på en intilliggande båt.

– Jag minns ögonblicket så väl, det var som att kliva in i en tunnel.

Killen på den andra båten var Sonu. Han ler åt minnet:

– Det fanns en omedelbar attraktion, så var det. Men det jag verkligen föll för var Evas energi, hennes kvicktänkthet, hennes positiva livssyn och humor.

Vid den här tidpunkten hade Eva gjort flera modelljobb på Maldiverna och förälskat sig i platsen.

– Det var helt oexploaterat. Vi sov i hyddor med jordgolv och gick upp tre på morgonen för att hinna bli sminkade innan solen gick upp. Men jag var helt tagen, jag visste att jag ville bo här en dag.

Hon tog med sig nya pojkvän dit, och Sonu kände likadant.

Eftermiddagssolen sänker sig över Soneva Fushi. Vi sitter i restaurangen Out of the Blue på atollens norra spets och dricker nypressad sellerijuice. Indiska Oceanen kluckar under våra fötter. Sonu Shivdasani masserar näsroten.

– Vad man betraktar som lyx är subjektivt. Först måste man förstå att kontexten för rika människor förändrats radikalt. Tidigare levde de i stora palats, idag bor de i storstäder. Lyx handlar mer än något annat om unika upplevelser. Att erbjuda samma saker som går att hitta i Paris, London eller New York är meningslöst.

En av dessa sällsynta upplevelser är att äta middag på en restaurang uppe i träden, sex meter ovanför en grönsaksodling, för att därefter avsluta kvällen med att klättra upp i ett observatorium och kika på stjärnhimlen.

Sonu Shivdasani är son till en legendarisk indisk affärsman och har studerat vid Eton och Oxford. Ett av hans huvudämnen var engelsk litteratur, något han haft nytta av som hotell-entreprenör.

– Shakespeares dramer byggde på ”Suspension of Disbelief” (ett slags kontrakt mellan berättare och åskådare där den senare väljer att acceptera ramarna i en historia trots att de innerst vet att det inte är verklighet). Vi har samma filosofi här: ta av dig skorna, undvik nyheter, lämna omvärlden utanför och kliv in i en annan berättelse.

Om lekfullheten är ett signum, är miljömedvetenhet en annan. På Soneva Fushi finns inga engångsflaskor med skönhetsprodukter, inget influget vatten. Här finns däremot en solcellsanläggning och ett ekocenter med sopsortering. Sonu och Eva brinner för hållbarhet. De arrangerar miljökonferenser med statschefer, entreprenörer och forskare. Svenske professorn Johan Rockström har varit här flera gånger.

Sonu Shivdasani med Maldivernas dåvarande president Mohamed Nasheed under hans besök på Soneva Fushi
Sonu Shivdasani med Maldivernas dåvarande president Mohamed Nasheed under hans besök på Soneva Fushi

Jag påpekar att jag flugit i femton timmar för att komma hit. Och att många av deras gäster tar privatjeten.

– Det är inte idealt, säger Eva, men människor kommer inte att sluta resa. Vi gör vad vi kan här och två procent av våra intäkter går till direkt till en fond som bland annat bidragit till att bygga vindkraftsanläggningar i Indien och en halv miljon träd i Burma.

En servitris kommer fram med en telefon. Eva ursäktar sig, chefskocken behöver diskutera några detaljer i kvällens meny.

– Jag har ingen egen mobiltelefon, förklara hon sedan.

På riktigt?

– Absolut, jag har inget behov. Jag är ju chef, vem ska säga till mig, haha. Sonu och jag har inget wifi i vårt hus heller.

Sonu Shivdasani beställer ännu en sellerijuice. Han är extremt noggrann med sin diet. Vilket har sin förklaring. För något år sedan slutade en hostattack med att han fick akut andnöd. En biopsi visade att han hade flera tumörer, varav en kramade om kroppspulsådern. Han har nyligen kommit tillbaka från Europa där han behandlats med både cellgifter och alternativ medicin. Idag mår han bra men dagen före var sämre, förklarar han.

Sjukdomen hindrar dem dock inte från att bygga vidare på sitt imperium.

Efter den initiala succén med Soneva Fushi öppnade de flera syskonhotell. Dessutom köptes en hotellmanagementrörelse. Under varumärket Six Senses drev de ett femtontal hotell och ännu fler spa.

– Vi var mer framgångsrika men efter tag började jag känna mig frustrerad, säger Sonu. Jag ägnade dagarna åt att träffa investerare, analysera budgetar och flyga mellan olika hotellbyggen. Arbetet blev för själlöst.

Six Senses såldes för några år sedan och nu fokuserar de helhjärtat på de egna hotellen (Soneva Fushi och Soneva Jani på Maldiverna, Soneva Kiri i Thailand, och inom inte alltför lång framtid öppnas ett Soneva-hotell i Japan och ytterligare ett på Maldiverna.)

– Världen förändras snabbt och som hotelloperatör måste man snabbt kunna följa med. Allt handlar om att skapa unika upplevelser, vilket kan vara är ett problem för de stora kedjorna. Ta Ritz Carlton eller St. Regis – de gör fina hotell men skulle gästerna märka om de bytte skyltar med varann?

Ett glatt tjut hörs i bakgrunden. Det är en gäst som kastat sig ut i vattenrutschkanan som slingrar sig ner i Indiska oceanen. En av många lekfulla detaljer på Soneva Fushi.

– Ja, vi kanske är lite barnsliga, skrattar Eva. Men det är ju så, när man skrattar mår man bra. Snart kommer vi även att ha en linbana uppe bland träden. En idé jag fick för tio år sedan. Och jag som är så höjdrädd...

Fotograf: Dan Kullberg

Resa

Louise Boije af Gennäs: ”Värmland är Sveriges Irland”

Författaren Louise Boije af Gennäs badar med grisar, snorklar med hajar och njuter av naturen i de värmländska skogarna.

Mårbacka, Värmland

Värmland är ett av mina favoritlandskap i Sverige, sprängfullt av vacker natur. Som gammal lundsbergare har jag har bott i Värmland många år och trivts fantastiskt bra. För att inte tala om den rika kulturen som finns där, med Selma Lagerlöfs vackra Mårbacka och Gustaf Frödings poesi. Värmland är som Sveriges Irland, vårt County Clare. Det är här vår folklore finns och frodas.

Annons

Pig Beach, Bahamas

Det är svårt att ta sig hit, men väldigt värt det! Till att börja med måste man ta sig ut till Exuma och därefter vidare till lilla ön Big Major Cay. Väl där kan man simma med hajar och de kända bahamanska grisarna, det är en oförglömlig upplevelse. Grisarna kom hit för flera år sedan, har nu förökat sig och vet att man får bröd av turisterna. Om inte kan de bita dig i rumpan.

Adress: Pig Beach, Big Major Cay

Red Rooster, New York

När du är i New York – ta bussen upp till Harlem och gå på en gudstjänst med gospelkör. Ta in den fantastiska musiken, kläderna och hattarna. Sedan går du raka spåret till Marcus Samuelssons restaurang Red Rooster och äter brunch. På söndagar har han dessutom ett jazzband som sitter i fönstret och lirar. Ljuvligt!

Adress: 310 Malcolm X Boulevard, Harlem

Le Jardin, Cannes

En otroligt rolig restaurang med fantastisk mat. Innanför dörren möts man av det äldre paret som äger restaurangen. Mannen sitter framför tv:n och kollar på sport och frun vimsar runt i sin klänning. Som namnet hintar ligger restaurangen i en stor trädgård, omringad av byggnader med kulörta lyktor och flera olika terrasser, träd och buskar. Det är så fruktansvärt romantiskt där inne. Längst upp står alla kockarna samlade, de är helt bindgalna. Krökar och gör chin-ups samtidigt som de bakar pizzor.

Adress: 15 Avenue Isola Bella

Sharm el-Sheikh, Egypten

Som det snorklingsfreak jag är kan jag verkligen rekommendera en resa till Egypten. Att snorkla här är som att kliva ner i ett stort akvarium. Platsen öppnar ögonen för allt som är värt att bevara på vår planet, och att vi måste jobba för den fantastiska mångfalden som fortfarande finns. Jag började snorkla med min dotter Elsa när hon var fyra år och idag vill hon bli marinbiolog och rädda planeten. Nu förstår hon vad som finns där ute.

Resa

Europas vackraste vägar – här är listan

Sju vidunderligt vackra vägar i Europa som är värda en resa i sig.

Route Napoleon

1815 lämnade Napoleon sin exil på ön Elba och begav sig upp genom Frankrike för att ta över tronen. Vägen, som sträcker sig 32 mil från Golfe-Juan upp till Grenoble, har sedan dess varit känd som Route Napoleon, och är utan tvekan en av Europas mest njutbara färdvägar. Det tog Napoleon och hans armé om tusen män en vecka att genomföra sträckan, men idag tar det ungefär åtta timmar. Under tiden färdas du bland lavendelfält, pinjeskogar och dramatiska berg genom doserade, svepande kurvor. Till skillnad från Stelviopasset, med sina blinda kurvor, tillåter Route Napoleon ett jämnt och raskt tempo. Insidertipset är att köra motsatt riktning från hur Napoleon färdades, för om du kommer norrifrån belönas du på sluttampen av bedårande vyer över Medelhavet.

Annons

Bo här: La Bastide Saint-Antione, underbart lyxig gård vid Grasse med egen Michelinprydd restaurang.

Kör: Lätta och kurvvänliga franska Alpine A110 är som gjord för Route Napoleon.

Stelviopasset, Italien

En evig favorit på sammanställningar av det här slaget, och i topp på måste-köra-önskelistorna för många motorister. Med sin höjd på 2 757 meter över havet är det den högst belägna asfalterade vägen i de östra Alperna. Med sina 48 180-graders hårnålskurvor spelar det nästan ingen roll hur många gånger du kör sträckan, den bjuder hela tiden på nya överraskningar och kräver fullt fokus och koncentration. Och välservade, fräscha bromsar, förstås. Vägen brukar öppna i slutet av maj och ha öppet till oktober. Att köra sent på hösten innebär att du åker bland snöklädda bergstoppar, men också att du kan överraskas av vinterväder. Räkna också med att det kan vara ganska mycket trafik, just för att sträckan brukar vara med på den här typen av listor, och därmed lockar många körglada förare.

Bo här: QC Terme Bagni utanför Bormio lockar med klassisk lyx och förstklassigt spa.

Kör: I Italien åker vi förstås italienskt, och väljer läckra lilla Alfa Romeo 4C.

E4 vid Vättern, Sverige

På pappret låter inte E4 mellan Jönköping och Gränna som något värt att ta en omväg för. Men när man kommer från Jönköpingshållet på väg norrut och ser den kurviga vägen öppna upp sig mot en klarblå Vättern är det lätt att glömma att det är norra Småland man kör igenom.

Den här sträckan, ofta kallad Vätterleden, kom till i början av 60-talet och byggdes med körfält i två plan, på grund av bergets sluttning. Och just här når också vägen 280 meter över havet, vilket är den högsta höjden för en motorväg i Sverige.

Om man på väg norrut svänger av vid värdshuset Gyllene Uttern har man en lika fin, men något långsammare, upplevelse framför sig. Här börjar nämligen Turistvägen Omberg-Tåkern. Hela vägen fram till Ödeshög åker du på lagom knixiga vägar genom lummig bokskog och nära branta stup rakt ned mot Vättern och Visingsö.

Bo här: Lilla Hotel Amalias Hus i Gränna är personligt, mysigt och väldigt, väldigt charmigt.

Kör: Vi låtsas att vi kör Highway 1 i Kalifornien, bakom ratten på nya Chevrolet Corvette Stingray.

Atlanterhavsveien, Norge

Atlanterhavsvägen är ett av Norges dyraste byggprojekt genom tiderna. När de 8,3 kilometrarna väg öppnades 1989 hade den kostat 122 miljoner norska kronor. Och under de sex år arbetet pågick drabbades vägen och arbetarna av 12 orkaner. Stora delar av vägsträckan utgörs av åtta broar som sammanbinder lika många småöar, som tidigare var isolerade från varandra. Och mäktigast av broarna är Storseisundetbrua, en imponerande skapelse som ger en illusion av att plötsligt upphöra i intet. För en bilist är det en lika inspirerande som skrämmande upplevelse att köra upp för den branta backen utan att ha någon som helst aning om vad som väntar där bakom. En fantastisk och ostörd utsikt över Atlanten, visar det sig.

Bo här: Det är drygt två timmar till fantastiska Juvet Landskapshotell, men värt varje extra kilometer.

Kör: I Norge är infrastrukturen för snabbladdare betydligt mer utbyggd än hos oss, så vi väljer elbilen Audi E-tron.

Picos de Europa N-621, Spanien

Nationalparken Picos de Europa tronar på toppen av Spanien, där Asturien, Kantabrien och Castillo y Léon möts. Med toppar på 2 500 meter är det oerhört vackert med blommande ängar, söta byar och vägar som snirklar sig genom parken, livsfarligt smala med tvära kurvor och skräckinjagande stup. Och parkera bilen ett par dagar – särskilt Ruta del Cares är en oförglömlig vandring längs den branta bergssidan i en djup dalgång. Utan staket givetvis.

N-621:an leder ut ur dalen och norrut mot kusten igen och längs vägen finns så många Sound of music-vackra rastplatser med betande kor att man riskerar att aldrig komma fram. Kombinera med coola städerna Bilbao och San Sebastián.

Bo här: Hotel Balneario La Hermida är ett lyxigt bergshotell för trötta vandrare och bilister.

Kör: Vi väljer sportiga spanska Cupra Ateca med panoramatak för att ta in vyerna.

Bealach na bá, Skottland

Den här är ingen väg för fegisar eller 18-åringar med nyrekvirerade körkort. Bealach na Bà är kurvig, smal som en cykelväg – utan mötesplatser – och snirklar sig som en orm över Applecrosshalvöns höjder. Vi befinner oss nära Skye på Skottlands västkust, på vägen som anses vara en av världens vackraste. Och farligaste, så glöm hastigheter över 50 kilometer i timmen.

Bo här: Applecross Inn varnar gäster för vägen till hotellet men bjuder på sjöutsikt, gulliga rum och skotsk frukost med rökt lax och kolja, blodpudding och korv.

Kör: Den perfekta kompanjonen på vägen, och även utanför, är helt nya Land Rover Defender, en modernisering av den klassiska modellen.

Romantische Strasse, Tyskland

Efter andra världskriget var det inte så muntert i Tyskland och som en pr-insats lanserades Romantiska vägen, 35 mil mellan Würzburg och Füssen. Och succén var given, än idag är det Tysklands mest populära road-trip. Räkna med minst tre dagar för här finns otaliga söta korsvirkesbyar att stanna i, massor av vingårdar och fantastiska slott. Rothenburg ob der Tauber är sträckans mest berömda stad och så gullig att det nästan blir för mycket. Vid resans slut har du nått Törnrosaslottet Neuschwanstein som trots att det är ett turistinferno ändå är en upplevelse utöver det vanliga.

Bo här: Hotel Herrnschloesschen är ett historiskt hotell med fem välförtjänta stjärnor och tysk ordning.

Kör: Vi färdas naturligtvis ståndsmässigt i maffiga Mercedes-Benz S-klass.

Foto: Alamy/Oskar Hammarkrantz

Resa

Nu kan du bo på Downton Abbey-slottet

Vem drömmer inte om att skvallra i korridorerna, dinera i salarna, dricka afternoon tea i biblioteket eller jaga fasaner på ägorna på slottet Downton Abbey, känt från både tv-serien med samma namn och den bioaktuella filmen.

Annons

Nu finns faktiskt möjligheten eftersom Earl och Lady Carnarvon bestämt sig för att öppna de magnifika portarna till sitt hem, som i verkligheten heter Highclere Castle.

Men det gäller att vara på hugget. Slottet hyrs nämligen bara ut en natt, den 26 november, och eftersom priset är högst rimliga och överkomliga 150 pund.
Bokningen öppnar den 1 oktober, så det gäller att ha ställt alarmet och vara beredd eftersom vi vågar gissa att det inte tar många sekunder innan någon bokat möjligheten att ha fler än 300 rum fördelade på drygt 9 000 kvadratmeter till sitt förfogande.

Efter ståndsmässig ankomst byter du om till mer formella kläder och gör ägarparet sällskap över en cocktail i salongen innan ni förflyttar er till matsalen för en traditionell middag. Efter middagen serveras kaffe, och eventuellt någon sötsak, i slottets bibliotek. Därefter är det dags att dra sig tillbaka till de mer privata delarna av slottet och det egna sovrummet med badrum en suite, såklart. Där kan du så klart njuta av utsikten över mer än 1 000 hektar grönskande parker och kullar.

Notera dock att hela slottet är rökfritt och att man inte får ta med sig hund, men det kan man kanske leva med för en natt.

Här vaknar vi gärna upp och ser ut över ägorna.
Här vaknar vi gärna upp och ser ut över ägorna.
Slottet har över 300 rum, fördelade på en yta om drygt 9 000 kvadratmeter.
Slottet har över 300 rum, fördelade på en yta om drygt 9 000 kvadratmeter.
Vad sägs om en afternoon tea i biblioteket?
Vad sägs om en afternoon tea i biblioteket?
Downton Abbey-slottet heter egentligen Highclere Castle och är beläget i Hampshire.
Downton Abbey-slottet heter egentligen Highclere Castle och är beläget i Hampshire.

Foto: Airbnb

Resa

8 historiska monument utan trängsel

Du har sett Petra och pyramiderna. Nu vill du känna historiens vingslag utan att trängas. SvD Resor guidar till monumenten som ingen tänker på.

I stället för Efesos: Aphrodisias

Självklart kniper det i hjärtat att se sagolika Efesos där Artemistemplet, ett av världens sju underverk, en gång stod. Ändå är atmosfären i hellenistiska Aphrodisias snäppet mer speciell. Kanske för att platsen började grävas ut först på 1960-talet, varför så lite förts bort till museer. Kanske för att den lilla staden restes åt kärlekens gudinna Afrodite, vilket lägger något extra suggestivt över templet, teatern, Hadrians bad, Tiberius kolonnad och stadion som mäter hela 270 meter. Det är dock de små detaljerna som dröjer sig kvar i minnet; relieferna av Eros och Nike som jagar uppe på tempelporten Tetrapylon, statyerna och de utsmyckade sarkofagerna.

Annons

Bo: Anatolia Hotel är lantligt charmigt med låga hus runt en vacker trädgård med pool.

I stället för Petra: Jerash

Foto: Alamy

De flesta som besöker Jordanien talar med hänförelse om antika Petra, ett av världens sju nya underverk vars tempel, kolonner och kungagravar är uthuggna direkt ur de röda klipporna. I norr hittas emellertid Jerash, den forna hellensk-romerska staden Gerasa som döpts om efter den moderna intilliggande orten med samma namn. Jerash bosattes på stenåldern, förstördes av en jordbävning på 750-talet och är numera en exceptionellt bibehållen arkeologisk plats. Flera gator är intakta och inte minst Nymphaeums brunn och fontäner, liksom Artemistemplets tolv stora kolumner är djupt aktningsvärda. Glöm inte solskydd och bekväma skor; Jerash var en stor stad som kräver sina timmar att utforska

Bo: Wooden Arcs har 13 elegant rustika chalets samt pool och spa med spektakulär utsikt.

I stället för Dubrovnik: Nin

Det är ingen hemlighet att Dubrovnik drabbats av överturism. Styr därför hellre kosan till Nin, Kroatiens äldsta kungliga stad som balanserar på en ö ansluten till fastlandet via två broar. Det är numera en sömnig liten by, men minnesmärkena är talrika. Här ligger bland annat världens minsta katedral, Sveti Nikola, där sju kungar krönts och många medeltida helgedomar vilar. Samt inte minst Kroatiens längsta sandstrand Kraljičina plaža, Drottningens strand, i närheten av det största området med medicinsk lera i hela landet. Nin registrerades som utomhus-kurort 1960, men behandlings-traditionen går att spåra till romarriket. Det är ingen slump att den liburniska gudomligheten Venus Ansotica hittades just här.

Bo: Luxuösa Villa Privlaka har ett kök, fyra sovrum, två vardagsrum och två pooler.

I stället för Agrigento: Selinunte

Foto: Alamy

Agrigentos fornminnesområde är så rikt på antika lämningar att de flesta utflykter hoppar över intilliggande Selinunte. Gör inte det misstaget. Bland Siciliens många grekiska städer tillhörde Selinunte de främsta och var hem åt flertalet viktiga tempel. Ett av dem, Hera-templet, har byggts upp igen. Likafullt är det ruinerna, vilka ligger huller om buller efter jordbävningar genom historien, som fängslar allra mest, dessa stupade bjässar som sträcker ut en hand från forntiden rakt in i nuet.

Bo: Från Momentums terrass med infinitypool är utsikten milsvid över det böljande landskapet. Den luxuösa resorten med 22 rum och sviter serverar lokala råvaror och är tillägnad modern wellness mitt i en gammal olivlund. Perfekt kontrast till historiska utflykter.

I stället för pyramiderna: Sakkara

Foto: Alamy

Att Gizapyramiderna tillhör de mest majestätiska monument som någonsin konstruerats behöver vi inte debattera. Det finns dock många fler pyramider spridda söder om Kairo, bland annat i uråldriga Sakkara som var begravningsplats i över 3 500 år under tiden Memfis var huvudstad. Gravfältet är stort, med elva större pyramider och många mindre kammare. Samtidigt är det den modesta storleken som gör dem mer rörande än allt det storslagna i Giza, konerna känns på något sätt lättare att relatera till. Mer mänskligt gripbara, om man så vill. Äldre är de också, Djosers trappstegspyramid till och med äldst i hela Egypten.

Bo: Skippa Kairo och utgå i stället från färgglada pensionatet Sakkara View i Abu Sir som också har fyra pyramidkomplex, mitt mellan Giza och Sakkara.

I stället för Tintern Abbey: Castle Acre Priory

Foto: Alamy

Visst, klosterkyrkan Tintern Abbey är ett gotiskt mästerverk och en imposant nationalikon. Men Castle Acre är en av Stor-britanniens största och bäst bevarade klosterplatser med anor från 1090. Mest anslående är det att anlända från väst, då blicken först faller på de utsirade blinda valvbågarna intill de intakta gamla husrummen och den vackra kyrkogaveln. Därefter följer vattenkvarnen, sjukstugan, latrinerna; alla fysisk vittnesbörd om hur munkarna levde i hundratals år innan orden upplöstes 1537 och den monastiska institutionen föll i ruiner. Örtträdgården odlas emellertid än i dag.

Bo: Typiskt anglo-eklektiska boutiquehotellet Strattons erbjuder överdådigt inredda rum, restaurang med moderna brittiska rätter samt antik-butik med goda fyndchanser.

I stället för Mykene: Messene

Få platser kan slå Pelopon-nesos på fingrarna vad gäller hög koncentration av historiska sevärdheter. Olympia, Epidauros och Mykene i all ära – vill du hellre tillbringa en heldag i antiken så gott som ensam är Messene uppe i halvöns bergs-landskap ett säkert kort. Staden uppfördes på 300-talet f.v.t. som fästning mot närliggande Sparta, och än i dag går det att se delar av skyddsmuren och vakttornen. Strosa sedan omkring bland vad som en gång var en pulserande marknadsplats och Asclepeion, Messenes tempel för helande av såväl kropp som knopp.

Bo: En timme söderut i Koroni driver svenska Annette och Kurt Villa Olivia med två fina studior samt ett hus med utsikt över Medelhavet.

I stället för Colosseum: Ostia Antica

Foto: Alamy

Under Romarriket kunde Colosseum underhålla nära nog 90 000 exalterade åskådare på samma gång. Att hävda att den välbevarade teatern i Ostia Antica som härstammar från kejsar Augustus tid är lika överväldigande, är att ta i. Däremot är den omgärdad av utgrävningarna av det antika Roms hamnstad, vilket skapar en fascinerande förståelse för hur det var att leva i denna utslocknade civilisation. Som att gå på samma stenar utmed huvudgatan Decumanus Maximus som befolkningen gjorde under 400-talet f.v.t. Att se gravvalv, ugnar, bad, ångbastur och mosaikbilder föreställande allt från korgar till skepp. Det är så att det svindlar!

Bo: Ett stenkast inåt land hittas intima Hotel Maximo med nio söta små rum.

Resa

Linda Lindorff: ”Den svenska fjällvärlden är så häftig”

Programledaren Linda Lindorff dricker cava på ett tak i Palma, bilar genom Florida Keys och vandrar i orörda Stekenjokk.

Morada bay, Islamorada

Foto: Alamy

Att bila genom Florida Keys är en perfekt roadtrip. Man behöver inte sitta många timmar i bilen eftersom det är så tätt mellan olika vackra ställen att stanna vid. Min favorit är ön Islamorada, där man för övrigt har spelat in tv-serien Bloodline. Restaurangen Murada bay ligger precis vid stranden och är ett fantastiskt ställe för att se solnedgången. Från stranden kan man även spana in huset som tillhör familjen Rayburn i tv-serien.

Annons

Boutique Hotel Can Alomar, Palma

Ett jättefint boutiquehotell intill Paseo del Borne, den stora shoppinggatan i Palma där alla fina butiker ligger. Även om man inte checkar in och bor över kan man smita upp på deras terrass när man behöver vila fötterna efter shoppingturen. Beställa en osttallrik och ett glas cava och bara njuta av utsikten. Hotellrestaurangen De Tokio A Lima är också värd ett besök om man vill stanna lite längre.
Adress: Carrer de Sant Feliu, 1.

Stekenjokk, Strömsund

Foto: Alamy

Här har jag fjäll­vandrat ända sedan jag var liten och nu gör jag samma sak med min egen familj. Den svenska fjällvärlden är så otroligt häftig, så ren och oförstörd. Det klara fjällvattnet, topparna som har snön kvar och
de ljusa nätterna. Det räcker med en natt eller två om man är ovan, det handlar om att vara där och ta del av allt.

Miniloc Resort, El Nido

När jag spelade in Expedition Robinson på Filippinerna bodde jag och teamet på Miniloc Resort. Det kändes som ett superlyxigt hotell, men det fanns varken pool eller gym. Lyxen låg i det vackra läget vid foten av ett berg med massor av grönska runtomkring, äventyrligt och romantiskt på samma gång. Strax utanför bryggan snorklade man bland koraller och enorma fiskar. Det är nog den vackraste platsen jag sett i hela mitt liv.

Treff 2000, Obertauern

I våras åkte jag med familjen till österrikiska Obertauern, en skidort känd för att vara väldigt snörik. Ofta kommer den första snön redan i oktober. Dessutom har de ett bra och enkelt skidsystem där även barnen kan ta sig runt på egen hand. Det finns så klart större skidorter i Alperna som är fantastiska, men där är systemen ofta för stora. Väl i backen åt vi många bra luncher på Treff 2000 – ett ställe med god mat, bra läge och trevligt folk.

Adress: Wiseneggstr 70, Österrike.

Foto: Alamy
Resa

Adressbok: Palma

Nyöppnade boutiquehotell och spännande konst – Mallorca är minst lika härligt på hösten.

Grön och lyxig oas

Foto: Can Bordoy Grand House & Garden
Foto: Can Bordoy Grand House & Garden

När man promenerar runt Palmas gamla kvarter är det lätt att missa Can Bordoy Grand House & Garden – det senaste svenskägda boutiquehotellet att slå upp portarna på den spanska semesterön. När den nuvarande ägaren tog över den gamla 1500-talsbyggnaden gjordes en omfattande renovering där husets gotiska anor fick samspela med moderna möbler och konstverk.

Annons

Hotellet består av 24 pampiga sviter med sammetsgardiner, kingsizesängar och moderna badkar placerade mitt i rummen. Här ryms även bibliotek, spa, takbar och en stor trädgård. I hotellets lounge sträcker sig vinrankor längs väggarna, upp i taket och vidare ut till restaurangen som serverar medelhavsinspirerade rätter lagade av lokala råvaror.

Den lummiga trädgården är med sina 750 kvadratmeter den största privatägda trädgården i centrala Palma. Här ryms både pool, solbäddar och en uteservering som är öppen för såväl hotellets gäster som lokalbor och övriga turister.

Tid för tavlor

 Es Baluard
Es Baluard

Palma är mer än shopping och gastronomiska upplevelser. Hösten är ett ypperligt tillfälle att upptäcka öns något dolda konstscen. Ett tips är Es Baluard, Palmas moderna konstmuseum, som är beläget på Plaça Porta de Santa Catalina, precis vid vattnet mellan La Lonja och Santa Catalina. Museet öppnade 2004 och den imponerande byggnaden ligger i anslutning till ett fort från 1500-talet, som en gång i tiden var en del av stadens gamla murar. Här blandas spännande, temporära utställningar med en permanent samling verk från 1800-talet fram till i dag. I denna kollektion ingår målningar och skulpturer av Picasso, Miró och Léger.

Efter konstrundan gör man rätt i att besöka museets restaurang och dess soliga terrass. Diskutera verken över ett glas cava med utsikt över Palmabukten och stadens majestätiska katedral.

Foto: Alamy

Resa

Världens 8 främsta konsthotell

Gränsen mellan hotell och konstgalleri blir allt mer hårfin. SvD Resor listar åtta boenden för dig som vill övernatta mitt i konsten.

Puro Vik, Chile

Mitt i vinregionen Millahue Valley, två timmars bilresa från Santiago de Chile, öppnade nyligen vinmakaren och konst-samlaren Alexander Vik sin sjätte boutiqueresort som en ursäkt för att handla lite mer konst. Puro Vik består av nitton perfekt kurerade glasbungalows som var och en hyllar olika konströrelser. Välj mellan fransk 1700-talsdesign, Roy Lichtenstein och popkonst eller den sinnes-utvidgande hologramvillan med verk av Dominique Mulhem. För en något mer dämpad vistelse rekommenderas Hiroshigevillan med japansk inredning och ovärderliga verk av bildkonstnären Utagawa Hiroshige som sällan syns utanför museer. I övrigt bjuder Puro Vik på hänförande vyer över vindalen, två utmärkta restauranger med från-gård-till-bord-koncept samt vin-spa.

Annons

Adress: Millahue Valley.

Swatch Art Peace Hotel, KIna

Foto: Jim Lok

Swatch Art Peace Hotel är något av ett modernt kinesiskt svar på New Yorks legendariska Chelsea Hotel – minus rock’n’roll-dekadens. Här finner man lång-tidsboende konstnärers hem och ateljéer intill lyxiga sviter där vem som helst kan övernatta. Perfekt för den som vill komma nära husets kreativa livsstil och kika på utställningar med sam-tids-konst från hela världen. När byggnaden uppfördes i början av 1900-talet kunde den stoltsera med Shanghais första takbar. Den är fortfarande i bruk, utnämns ofta till en av världens bästa och bjuder på förnämlig utsikt över Bund och skyskrape-täta Pudong. Som namnet antyder är den schweiziska urtillverkaren delägare i hotellet och således finns hela fyra klockbutiker i gatu-planet. Ett måste för klockbesatta.

Park Hyatt New York, USA

Familjen Pritzker, ägare av Hyattkedjan, insåg tidigt värdet av exklusiv konst. 1998 köpte de en Gerhard Richter för 2,2 miljoner dollar som efter att ha gjort succé på Park Hyatt Chicago såldes för 37 miljoner dollar. En pr-mässig fullträff på alla vis.

Idag ger Hyatt ut egna konsttidningen ArtPHaire och på flaggskeppet Park Hyatt New York är konsten en integrerad del av Pritzker Price-vinnande Christian de Portzamparcs arkitektur. Konstsamlingen består av 350 verk, flera av dem specialgjorda för hotellet, med fokus på samtida amerikanska namn som Ellsworth Kelly, Sol LeWitt och Richard Serra. Den som tycker att Park Hyatts rumspriser är i häftigaste laget nöjer sig med att insupa konsten över en drink i loungen Living room.

Adress: 153 West 57th St, New York.

Arthotel Tornedalen, Sverige

Vad vore hotellvärlden utan sina visionärer? Gunhild Stensmyr växte upp i den lilla byn Risudden i Tornedalen, flyttade sedermera till Skåne där hon tillbringade 40 år som konsthallschef innan hon 2009 återvände hem med en till synes omöjlig dröm: att förvandla Risudden till internationell kulturdestination. Givetvis är hon på god väg att lyckas. Första steget blev att köpa ett antal trähus och förvandla dem till Arthotel Tornedalen. Hotellet, bestående av fyra sovrum, bibliotek och matsal, är renoverade med en osviklig känsla för stil där varenda detalj är handplockad för att ge en helhetsupplevelse av form och konst i naturlig miljö. Nu väntar nästa steg: bygget av Konsthall Tornedalen på andra sidan vägen. När det står klart lovar Gunhild en kulturinstitution i världsklass, förstås.

Château La Coste, Frankrike

Foto: Simon Schwyzer

Vissa excentriska vingårdar spelar klassisk musik för sina druvor. På Château La Coste får man dem att trivas med hjälp av konst. Den stora, biodynamiska anläggningen är ett mellanting av konst- och vingård och utspridda på ägorna finns en samling jättelika installationer och skulpturer signerade bland andra Ai Weiwei, Paul Matisse och Tracy Emin. Vänner av arkitektur kan se fram emot Tadao Ando-ritade konsthallen Centre d’Art som tycks flyta i en pool, Renzo Pianos fotogalleri och Jean Novels futuristiska vinkällare i glas och stål. För två år sedan utvidgades verksamheten med ett efterlängtat hotell, Villa La Coste, vars 28 nedtonat eleganta och konstfyllda sviter blickar ut över dalen och Mont Ventoux.
Adress: Aix-en-Provence.

The Tsitouras Collection, Grekland

Grekiske konstsamlaren Dimitris Tsitouras hade inga som helst planer på att bli hotelier. Enda anledningen till att han köpte ett par 1700-talshus på Santorini var att han behövde ett vackert hem för sin konstsamling. Men så träffade Tsitouras modeskaparen Gianni Versace som föreslog att han skulle förvandla egendomen till hotell – och därmed var The Tsitouras Collection fött. 34 år senare är hotellet fortfarande ett av Kykladernas mest smakfulla, Architectual Digest-värdigt inrett med hjälp av designgurun David Hicks och fyllt av ikoner, statyer och konst från den grekiska historien. Samlingen med artefakter från Santorini har vid det här laget vuxit sig så stor att Tsitouras just nu bygger ett särskilt museum för dem. Tills dess njuter vi av verken från katedralliknande sviten House of winds. 

The Fife Arms, Skottland

Skotska höglandets knappt årsgamla hotelltillskott The Fife Farms har beskrivits som visuell extravagans som snuddar det makabra. Och nog är det extravagant alltid. Ägarna Iwan och Manuela Wirth, tillika grundare av internationella konstgalleriet Hauser & Wirth, har fyllt ett 1800-talsresidens med 14 000 konstverk och unika objekt i ett anti-minimalistiskt stilkrig där deta aldrig kan bli för många färger och mönster. Ja, det är en Picasso som hänger i loungen, en Lucian Freud i receptionen och en Brueghel i matsalen. Kinesiske Zhang Enli har målat det hallucinatoriska taket i Drawing room och i ett av sovrummen hänger Viktoria av Storbritanniens vattenfärgsmålning av ett hjorthuvud. Du tror kanske att du sett allt i hotellväg. Men vi lovar, The Fife Arms liknar inget annat.

The Official State Hermitage Hotel, Ryssland

Nej, det går inte att övernatta på Eremitaget i Sankt Peterburg. Men nästan. Sedan fem år till-baka är konstmuseet delägare i femstjärniga Official State Hermitage Hotel, beläget i ett praktfullt 1800-talsresidens vid Pravda Ulitsa. Någon större mängd av konstsamlingen har tyvärr inte fått följa med, men likväl är hotellet en skickligt gjord förlängning av museet, inrett som en hyllning till Vinter-palatset med stora mängder bladguld och marmorpelare, grandios lobby och personal iklädd uniformer skapade efter de dräkter som tsarernas serveringspersonal i Vinter-palatsets bar. För den optimala tsarupplevelsen rekommenderas Eremitagetsviten, två barock-inredda våningar med hand-snidade italienska trämöbler. En shuttlebuss kör hotellgäster till museet och med vip-biljett i handen slipper du de beryktade köerna.

Resa

”En hike är bästa botemedlet för jetlag”

Designern Marlene Abraham äter middag hemma hos en bohemfamilj på Ibiza och löptränar längs Mallorcas kust.

1 Hotel Brooklyn Bridge, New York

När jag är i Brooklyn hänger jag alltid på 1 Hotel Brooklyn Bridge, som har en grym pool på taket och den mest fantastiska utsikten över Manhattan. Det ligger dessutom i väldigt promenadvänliga kvarter, som gjorda för att bara strosa runt i. Sen avslutar jag gärna dagen med en middag på Colonie, min kompis restaurang, några avenyer söderut.

Annons

Adress: 60 Furman St, Brooklyn.

La Paloma, Ibiza

En riktig bohempärla uppe i bergen med god mat, avslappnad atmosfär och härlig inredning. Det känns nästan som att man hälsar på hemma hos familjen som driver stället, med hemlagad mat och grönsaker odlade runt knuten. Om sommaren sitter man under träden i fruktträdgården där de odlar apelsiner, citroner och mandariner. Det doftar helt otroligt gott.

Adress: Carrer Can Pou, 4, Sant Llorenç de Balàfia.

Valldemossa till Deia, Mallorca

Foto: Alamy

På nordvästra delen av Mallorca hittar man en av tidernas bästa löprundor, från Valldemossa till Deia och tillbaka igen. Varmt, ansträngande och otroligt vackert. Terrängen är lagom kuperad och ibland har man tur nog att finna sig själv helt ensam med de milsvida vyerna av Tramuntanabergen. Det finns ingen bättre start på dagen.

Hôtel Costes, Paris

Mitt absoluta favorithotell i alla kategorier och som stått sig i alla år. Om jag inte lyckas boka rum så poppar jag alltid förbi på en lunch, middag eller drink när jag är i stan. Det är på något sätt omöjligt att vara i Paris och hålla sig borta från Hôtel Costes. Det är dessutom ett toppenställe om man vill spana på folk.

Adress: 239-241 Rue Saint-Honoré.

Victoria Peak, Hong Kong

Foto: Alamy

Inget hjälper så bra mot jetlag som en hike uppför Victoria Peak. Ett enkelt sätt att fly stadspulsen och en lagom jobbig tur för en stadsbo som jag, men väl värt ansträngningen för att belönas med den vackra utsikten över Hongkong. Om man inte orkar ta sig an berget för egen maskin kan man alltid ta linbanan.

Marlene Abraham är designer och grundare av klädmärket Mayla, som fick pris på NK galan.

Foto: David Thunander/Alamy
Resa

Charlotte Gyllenhammar: ”Colombia var en omvälvande erfarenhet”

Konstnären Charlotte Gyllenhammar simmar från en långlunch, ramlar över en italiensk nunna och besöker Österrike i New York.

Neue Galerie, New York

Foto: Alamy

Ett underbart litet museum mittemot Metropolitan, helt inriktat på Wiens rika konstliv från sekelskiftet fram till andra världskriget. Med namn som Egon Schiele, Oskar Kokoschka, Paul Klee och Gustav Klimt i samlingarna. På museets Café Sabarsky kan man slå sig ner för en värmande tallrik rösti och en bit schwarzwaldtårta medan det spelas på husets Bösendorferpiano. Österrikiskt så det förslår.

Annons

Adress: 1048 5th Ave, New York.

Villa de Leyva, Bogotá

Colombia var på många sätt en omvälvande erfarenhet. Varenda partikel, ljusförnimmelse och måltid var ett äventyr. Man åt lunch i fem timmar och middag vid midnatt – det var fantastiskt. Jag tog även en oförglömlig ridtur uppe i bergen utanför Bogotá, på några vänners ranch i Villa de Leyva. Jag red ensam genom en eukalyptusskog och råkade överraska en långhårig gris som sprang ner i ett dike.

MACE, Ibiza

Spaniens första Moderna museum öppnade 1969, alltså redan under Francos regerings­tid, i redan då historiska kvarter. Konstmuseet ligger i Ibizas gamla stad  Dalt Vila, i en medeltida befästning som finns bland Unescos världsarv. Här visas spanskt avantgarde och samtida konstverk i vackra 1600-talsmiljöer. Den konst­närliga kreativiteten som bubblat på ön sedan 1960-talet är med andra ord väl representerad.

Adress: Dalt Vila, Ibiza stad.

Es Moli de Sal, Formentera

Vi kastar ankar i viken och blir hämtade med restaurangens egen gummijolle när bordet är dukat och klart. Väl i land skyndar vi oss upp från bryggan, till skuggan under den gamla saltkvarnens tak. Vi beställer grillad bläckfisk och ångade musslor, samt den godaste vaniljglass jag någonsin ätit till dessert. Efter en lång och sen lunch går solen ner till tonerna av Andrea Bocellis Con te partirò. Sedan bestämmer vi oss för att simma tillbaka till båten.

Adress: Calle Afores, s/n, Formentera.

Sant’Agnese fuori le Mura, Rom

Foto: Alamy

I ett försök att se den första kända bilden av Maria och Jesusbarnet från 300-talet i Catacombe di Priscilla sträckte jag mig på tå och föll över en 90-årig nunna. Hon skrattade milt åt min fadäs, medan mina italien­ska vänner skrattade betydligt högre när jag berättade om denna händelse. Enligt italiensk vid­skeplighet betyder det tydligen tur.

Adress: Via Nomentana, 349.

Foto: David Thunander/Alamy

Resa

Europas 10 vackraste småstäder

Tyska sagobyar, kungliga paradisstränder och hemsökta alpkyrkogårdar – här är småstäderna som är väl värda en omväg.

Rothenburg ob der Tauber, Tyskland
Invånare: 10 981

Annons

Vid en första anblick känns nästan bayerska Rothenburg ob der Tauber som skapad för att på ett pedagogiskt och underskönt sätt visualisera tyska riddarromaner och sagor om prinsar och prinsessor. Men den lilla staden är på alla sätt genuin och riktig, grundad 1142 när Konrad II lät uppföra borgen Reichsburg och ett välmående samhälle började växa fram vid stränderna utmed den stillsamma floden Tauber. Den flanörvänliga staden ligger på en kulle som ger vyer över det bördiga landskapet. Hit tar du dig längs Tysklands kanske vackraste bilväg, Romantische Route. Missa inte att beställa in en tallrik Nürnburger braten med surkål, grannstaden Nürnbergs berömda små gourmetkorvar. Var bor vi? Hotel Herrnschloesschen. Vackert, centralt, mysigt och med historiens vingslag.

Tórshavn, Färöarna
Invånare: 13 083

Färöarna, beläget mitt emellan Island och Norge, har fått ett rykte långt bortom Nordatlanten. Med designhotell, konstmuseer och prisbelönta restauranger rymmer den lilla huvudstaden allt du hittar i en europeisk storstad. Havgrím Seaside Hotel 1948 är det senaste tillskottet bland boutiquehotellen. Hem för flottans kommendörer fram till så sent som 2013 har hotellet hyllats av alla från Vogue till Financial Time. Med färger blekta av det salta atlantvattnet – grågrön, stålblå, brunsvart – bjuds vi här på den vindpinade skärgårdsidyllen. Sväng förbi Barbara fish house för lokalt fångade skaldjur och Färöarnas konstmuseum för verk av öns plågade konstnärer.

Asos, Grekland
Invånare: 88

Det tycks finnas en grekisk ö för varje personlighet: Hydra för modemänniskan, Mykonos för jetsetbohemen, Santorini för småbarnsföräldern. Kanske är Asos destinationen för den folkskygge? Med endast 88 invånare har den lilla byn på Kefalonia, nästlad mellan huvudstaden Argostoli och fiskebyn Fiskardo, bara det nödvändigaste. Fyra restauranger och en strand. Det var bland annat här Prins Charles och Prinsessan Diana tillbringade sin smekmånad. Lägenhetshotellet Linardos Apartments är det mest populära boendealternativet. För den som besöker staden under en dagsutflykt finns White rocks Hotel Kefalonia på södra delarna av ön. Ett femstjärnigt ekohotell omgivet av klippor och barrskog.

Riquewihr, Frankrike
Invånare: 1 103

Mellan bergstopparna i Vogeserna och vinslätterna i Alsace hittar vi charmiga medeltida byn Riquewihr. De halvtimrade husen för tankarna till bröderna Grimms sagor, och den anrika historien samsas med kultur, vackra vyer, mat och vin. Stadens mest åtråvärda boende är Maison Rebleuthof, ett litet och lyxigt boutiquehotell mitt i byn.

Att slå sig ned vid ett medeltida torg, beställa in en Tarte flambée, den
regionala pizzan, matcha den med ett krispigt Alsace-vin, får alla vardagens bekymmer att försvinna. En stärkande cykeltur bort ligger ännu fler fantastiska byar, som Hunawihr och Eguisheim. Även charmiga Colmar och Mulhouse är väl värda sina besök. En båtutflykt på Rhen är också perfekt en oplanerad förmiddag.

Ribe, Danmark
Invånare: 8 168 

Belägen på danska västkusten är den sömniga småstaden fjärran östra sidans turisttäta semesterorter. Med samma idylliska charm som Skagen, Bornholm och Odense – men utan svenska busslaster – bjuds här på en än mer autentisk upplevelse. 1 300 år gammal är Ribe Skandinaviens äldsta stad. Idag är det 1600-talsarvet som präglar stadskärnan: ringlande kullerstensgator och snickrade timmerhus, kopparkatedraler och historiska klocktorn. Checka in på Hotel Dagmar. Byggt 1581 är det röda tegelhuset vid stadstorget Domkirkepladsen inte bara ett historiskt boende – det är också en sevärdhet i sig. 

Hallstatt, Österrike
Invånare: 778 invånare

När man blundar och föreställer sig en österrikisk alpby är det Hallstatt som träder fram: i en grön dalgång omgiven av vita bergskedjor ligger en insjö av turkost smältvatten. Här, längs strandbanken, trängs korsvirkestugor och båthus, medeltida gästgiverier och restauranger. 7 000 år gammal finns här också ett mörker: Hallstatt är omgiven av svarta skogar och stadens kyrkogård tillhör Europas mest mytomspunna. När gravplatserna tog slut grävdes gamla skelett upp och dekorerades med namn och symboler. Idag är de målade skallarna en av alpbyns sevärdheter. Checka in på 1700-talshotellet Seehotel Gruener Baum. Om du vågar släcka lampan återstår att se.

Vernazza, Italien
Invånare: 824

Cinque Terre, den tolv kilometer långa kuststräckan på den östligaste delen av den italienska rivieran, lockar varje livsnjutare med öga för skönhet. Av de fem små fiskebyar som utgör området väljer vi lilla Vernazza. Medeltida hus, trappor och mysiga gränder leder ner till hamnen med sin piazza omgärdad av fantasifullt målade husfasader. Restaurangerna serverar dagens fångst från havet, och en del av hamnen utgörs av en bedårande liten sandstrand i miniatyr. Några steg bort väntar dykvänliga klippor och kristallklart vatten. Du bor bäst på Alla Porta Rossa i grannbyn Manarola.

Ålesund, Norge
Invånare: 44 000

På natten den 23 januari 1904 drabbades Ålesund av en kraftig brand. I princip hela stadskärnan, som näst intill utan undantag var byggd i trä, brann ner till grunden och totalförstördes.

Men mitt i all denna svärta kan vi konstatera att endast en person omkom i lågorna, 76-åriga Ane Heen. Konsekvensen av branden blev också att hela staden byggdes upp på nytt inom några få år, i den då rådande jugendstilen. Resultatet? Europas kanske bäst bevarade jugend-stadskärna med hisnande vackra fasader vart man än vänder sig. Dessutom belägen längst ut i kustbandet vid den dramatiska Nordatlanten, omgiven av berg och fjordar. Bo på Hotel Brosundet. Vackert läge i ett gammalt kajhus precis på brokanten.

Rye, England
Invånare: 9 041

Har något avlägset gathörn instagrammats lika mycket som Mermaid Street i Rye? Kullerstensgatan, kantad av tegelhus täckta av murgröna, har med sociala mediers intåg blivit viral. Självklart blir vi nyfikna på denna populära avkrok. Belägen i East Sussex i södra England finner vi allt vi önskar av den brittiska landsbygden: klassiska pubar och historiska värdshus, 1600-talshus med halmtak och ankfamiljer som vandrar på led över bygatan. Två timmar med tåg från London är det en perfekt utflykt från storstaden. The Mermaid Inn sägs vara Storbritanniens mest hemsökta hotell. Tidigare hem för medeltida smugglare finns här fortfarande lönndörrar, prästgömmor och hemliga tunnlar.

Honfleur, Frankrike
Invånare: 1 103

Det är en tuff uppgift att välja mellan Normandies alla charmerande små fiskebyar, som ligger som ett pärlband utmed kusten. Men det som får oss att återvända till Honfleur är den vackra hamnbassängen kantad med ögonbedövande vackra fasader och rustika fiskebåtar. Här ligger restaurangerna på rad och tävlar om att servera bäst moules frites, matiga galetter och sval cider i lermuggar, alla exempel på det smakrika normandiska köket. Checka in på La Maison de Lucie. Fransk charm och romantik när den är som bäst. De vackra klipporna i Étretat är en strålande dagsutflykt, och blir storstadssuget för stort är det bara några minuter med bilen bort till rufft charmiga hamnstaden Le Havre.

Foto: Alamy

Resa

Sveriges 8 bästa gastrohotell

Nyckeln till en lyckad helgresa är en fantastisk restaurang. SvD Resor listar åtta boenden där maten spelar huvudrollen.

Icehotel, Jukkasjärvi

Maträtter bärs fram på vackra fat av gnistrande is från Torne älv. Ismenyn på världsberömda Icehotel i Jukkasjärvi utanför Kiruna är uppseendeväckande på många sätt. Förutom själva presentationen kan gästerna njuta av en avsmakningsmeny med tydlig identitet från norra Sverige. Här spelar lokala råvaror huvudrollen och bland serveringarna återfinns kulinariska upplevelser som älgtartar med rökt äggula och granskott, renfilé med Jägermeistersås samt löjrom från Kalix med blini. Tack vare hotellets många internationella gäster kreeras flertalet maträtter med influenser från länder som Indien, Brasilien och Frankrike. Icehotel är numera Svanenmärkt och restaurangen kan, precis som delar av hotellet, besökas året om.

Annons

Ästad Vingård, Tvååker

Vin och mat går hand i hand. Ett självskrivet motto på Ästad vingård i Halland som för knappt ett år sedan lanserade restaurangen Äng där Filip Gemzell håller i taktpinnen. Filip är både kock och konditor och kommer närmast från Huset på Svalbard, men han har även gedigen erfarenhet från flertalet finkrogar i London. På Äng serveras mat i säsong med lokala ingredienser och med särskild förkärlek att bevara råvaror genom att fermentera, syra, grava och röka. En av Filips mest omtyckta rätter är svampsoppa med skum på lättrökt ost från Hagarnas mejeri. Sedan några år tillbaka gör Ästad vitt vin på druvan solaris, främst mousserande, men på grund av små skördar serveras gårdens viner endast i samband med vinprovningar. Däremot används både druva och blad frekvent i
matlagningen.

Slottsholmen, Västervik

Slottsholmen tronar likt en mindre borg intill hamnen i Västervik. Abba-legendaren Björn Ulvaeus bor visserligen i Stockholm, men har återvänt till sin barndomsstad för att skapa en mötesplats för musik och livsnjutning. Hotellet drivs av Björns dotter Anna och hennes man Calle Hydbom-Ulvaeus som båda, likt Björn, under många år varit aktiva i Västerviks vis-festival.

Restaurangen är ljus och luftig med en stor terrass mot vattnet. Här serveras allt från moderna rätter som gös med blåmusslor, potatis och vitvinssås till mor Ainas strömming och Tengfeldts pytt. De sistnämnda är klassiker som bygger på maträtter från Björns barndom, men med en tidsenlig touch. I höst utökar familjen Ulvaeus Slottsholmen med en flytande hotelldel samt ett spa som inrymmer ett klassiskt konditori.

Hotell Borgholm, Öland

Under många år har matälskare vallfärdat till Hotell Borgholm på Öland för att ta del av Karin Franssons örtdrivna kök, men vid årsskiftet lade hon kockrocken på hyllan för att njuta av livet som pensionär tillsammans med maken Owe. Hotellet såldes till Daniel Olsson och Christofer Johansson, som tidigare drivit restaurang på andra sidan ön. De nya ägarna har som mål att bevara Hotell Borgholms höga gastronomiska nivå, och med tanke på att Christofer tidigare jobbat på stjärnkrogarna The French Laundry och Noma är förutsättningarna goda. De örter och blommor som Karin planterat i trädgården finns förstås kvar och i matsalen serveras allt från lunch till à la carte och avsmakningmenyn Det gastronomiska Alvaret. Hotellet renoverades nyligen och i trädgården byggs ett orangeri för att ge plats för odling året runt.

PM & Vänner, Växjö

PM & Vänner är en gastronomisk destination i hjärtat av Småland. Hotellet inrymmer 74 rum, bageri och konditori, bistro samt en krog med välförtjänt Michelinstjärna. Dessutom har man en av Sveriges mest spännande vinkällare. Ja, till och med en av världens bästa enligt prestigefyllda guiderna World of fine wine och Wine spectator magazine. Hela 4 200 olika viner finns att välja mellan och restaurangens chefssommelier Rubén Sanz Ramiro har ett flertal gånger utsetts till Sveriges bästa sommelier. På stjärnkrogen serveras två olika vinpaket, ett standard och ett exklusivt, men det går självklart även att välja drycker à la carte. Restaurangen arbetar främst med småländska råvaror, har egen grönsaksodling i trädgård och växthus samt lagar mat med ledorden: sjö, mat och äng.

Hvita Hjorten, Lidköping

Hvita hjorten är en krogpärla på Läckö slott vid Vänerns strand. Menyn är flexibel och bygger helt på råvaror från slottsträdgårdens odlingar samt närproducerat och närfångat från lokala fiskare, bönder och jägare. Här står naturen och årstidernas växlingar i centrum. Hvita Hjorten, som tidigare tilldelats ”årets nära gastronomi” av White Guide, drivs av krögarna Katrin Ljungblom, Stefan Söderholm och Billal Andersson. Den sistnämnde återvände nyligen efter en tid på stjärnkrogen Thörnströms kök i Göteborg. På 1600-talet ägdes Läckö slott av Magnus Gabriel De la Gardie, och det var han som lät uppföra krogen Hwita hjorten. I dag är restaurangen inrymd i den ljusa byggnadens naturum Vänerskärgården-Victoriahuset, där den spektaku-lära fasaden inspirerats av vassruggar och drivved.

Niekhu Mountain Villa, Riksgränsen

Niekhu Mountain Villa utsågs nyligen till årets innovation av Awards of Swedish Lapland med motiveringen: ett genuint värdskap i världsklass. Var hittar man då denna fantastiska restaurang? Jo, allra längst upp i norra Sverige. Vid Riksgränsen har sommelier Patrik Strömsten, Jossi Lindblom och kökschef Ragnar Martinsson skapat en unik oas för äventyrare som älskar matlagning på hög nivå. Mitt på fjället i ett gammalt lokstall finns 14 rum, helikopterplatta och en välfylld vinkällare. Sommarsäsongen lockar främst de som vandrar och under vintersäsongen, som startar i mars, är det heliski som gäller. Restaurangen håller även öppet för utomstående gäster och till middag serveras en fyrarättersmeny på råvaror som ren, röding och ripa från närområdet, samt fisk och skaldjur från Norge. 

Wanås Restaurant Hotel, Östra Göinge

Skånska slott och herresäten har ett högtidligt skimmer över sig. Wanås slott bjuder på anor från medeltiden och är numera samlingsplats för konst-, mat- och vinälskare från hela världen. Intill slottet ligger skulpturparken Wanås Konst och Wanås Restaurant Hotel med elva personligt inredda rum. Ansvarig för restaurangen är sedan i våras Lina Ahlin och Henrik Eriksson. Lina har tilldelats Karin Franssons mentorpris, utsetts till ”rising star” av White Guide och kommer närmast från köket på stjärnkrogen Agrikultur i Stockholm. På Wanås lagar hon och Henrik mat på skånska, ekologiska råvaror samt kött- och mejeriprodukter från restaurangens egna kreatur. Menyn varierar beroende på årstid, men ett par särskilt omtyckta rätter är råbiff på Wanås kossor samt falafel på gula ärtor med skånsk quinoa.

Resa

Laila Bagge: ”Resan till Fushi – den bästa jag gjort”

Tv-profilen Laila Bagge dricker te i London, övernattar på en vinodling i Florens och firar fjärde juli på Los Angeles hetaste tak.

Corzano e Paterno, Florens

För två somrar sedan bilade jag och min man Korosh runt i Italien, och mitt bland dalar och vinrankor hittade vi denna underbara vingård. Här gör de, förutom vin, även ost och olivolja. Det var så pittoreskt och vackert att vi bestämde oss att sova över där, vilket vi verkligen inte ångrade.

Annons

Adress: San Casciano in Val di Pesa

Sketch, London

Helt klart det mysigaste stället att avnjuta afternoon tea på. När man kommer till Sketch, som är helt inrett i puderrosa, får man först champagne följt av scones, bakelser, kaviar, snittar och allt man kan tänka sig. Till och med att besöka damrummet är en upplevelse, där varje toalett är som en kokong, formad som ägg. Jag var där med min syster för någon månad sedan och kommer definitivt åka tillbaka.

Adress: 9 Conduit St, Mayfair,

Soneva Fushi, Maldiverna

När jag precis hade gått igenom min skilsmässa för fem år sedan åkte jag och min son Liam till ön Fushi. På lyxiga Soneva bodde vi i en egen villa med pool och havsutsikt, hade egen butler och låg och solade på ett nät rakt ut över det turkosblå havet med stingrockor, sköldpaddor och färgglada fiskar som simmade under oss. Det var en extremt dyr resa som man verkligen får spara ihop till, men för mig var det värt det. Det är den bästa resan jag gjort.

Salvator Villas & Spa, Parga

Strax efter midsommar ska jag och familjen åka tillbaka till det här hotellet i nordvästra Grekland. Här bor man i stora rum med egen pool och bara några meter ner till Valtos strand. Att vada över till ön Bella Vraka och bada i det kristallklara vattnet i viken är verkligen något att längta till. På kvällarna kommer vi ta oss till restaurangen Vithos i grannbyn Platarias för att njuta av den goda maten.

Hotel Mondrian, Los Angeles

Mitt i pulsen på Sunset Boulevard ligger detta sköna hotell med en takterrass där man ser ut över hela Los Angeles. Här bodde jag och min pojkvän Korosh på vår första gemensamma semester och firade bland annat fjärde juli, vilket var helt galet. Redan klockan ett på dagen satte de igång klubbmusiken på högsta volym och sen var det poolparty resten av dagen.

Adress: 8440 Sunset Blvd, West Hollywood

Foto: Alamy
Resa

8 måsten på tyska rivieran

Medelhavet i all ära. Nordsjöregionen i Schleswig-Holstein är en lika saltstänkt oas med milsvida stränder och Michelinhyllade gastrotraditioner.  

KURORT

Sankt Peter-Ording

Annons

Traditionsrika kurorten Sankt Peter-Ording må vara belägen på halvön Eiderstedt med tolv kilometer strand, men det är inte några säregna springbrunnar som sägs vara källan till välbefinnande – det är vinden. I nära nog två århundraden har människor vallfärdats hit för att lindra andningsbesvär, gagna immunsystem och mildra hudåkommor. Detta tack vare all fukt och särskilda antiinflammatoriska partiklar i saltstänket. Några vetenskapliga belägg för detta saknas, däremot står det snabbt klart att kusten och det tallklädda landskapet inåt land är som balsam för själen med sin skönhet och alla fysiska aktiviteter. Två långa pirer bjuder därjämte på behaglig stros och några av regionens främsta fiskrestauranger.

st-peter-ording.de

Foto: Alamy

HETT ÖLIV

Sylt
Tjusiga Sylt, den största av de nordfrisiska öarna, är ett slags Martha’s Vineyard på tyska. En ankarformad sandbank som kröker sig mot Nordsjön, pyntad med designbutiker, godisrandiga fyrtorn och traditionella stugor vars vassklädda tak blivit pittoreskt vindpinade. Ön är känd som lekplats för Tysklands jetset, men just det där blåsvädret skapar även ypperliga förutsättningar för bräd- och vindsurf längs de fyra milen sandstrand. Därav öns sköna potpurri av de förmögna, de konstnärliga och de naturälskande. Runt den chica huvudorten Westerland kan det bli trångt, men det är inte långt till vida dyner och blomstrande heder som bjuder på avskildhet. Bäst blir strandtillvaron i en typisk solhytt; söt, bekväm och perfekt värn mot brisen mellan havsdoppen.

sylt.de

FRISISK FUSION

Foto: Pressbild

Alt Wyk

Det låter internationellt bekant – en krog med fokus på närproducerade råvaror i säsong, tillagade i autentisk miljö. Men på Michelinprisade Alt Wyk, belägen på frodiga ön Föhr strax söder om Sylt, blir det obestridligt frisiskt. Precis som grundaren Daniela Dittrich och hennes kockmake René vill ha det. Lokalen stoltserar med flärdfri charm: blått kakel, marin dekor och rutiga dukar. Menyn utmärks i sin tur av regionens bästa, men i oväntade föreningar. Som nötkött och vit sparris med asiatiska smaker, kräftor i citrongräsconsommé, lammspjäll och fänkål i mäktig curry. Rustika ögonbrynshöjare som paras med viner från Sachsen och Baden. Lämna plats åt dessertostarna, sensationellt ystade på råmjölk.

alt-wyk.de

TIDVATTENSAFARI

Vadehavet

Världsarvslistade Vadehavet är jordens största sammanhängande strandområde med tidvatten. Med andra ord: mil efter mil präglas av ett sällsamt kuggspel mellan det torra och det våta. Precis som runt Everglades möts land och hav, flyter ihop, dräneras och så börjar det om. Hela horisonten blir diffus när kusten vrider och vänder, höjer och sänker på sig, i oändlighet. Det skapar förutsättningar för några av de mest fängslande vandringarna i Europa, nämligen att vid ebb traska på saltängar, sandbanker och havsbotten mellan ”de flytande drömmarna”; de världsunika små hallingarna. Med tanke på vattnets framfart är det bäst att vandra med kunnig guide. Med lite tur pekar hen ut Vadehavets rika flora och fauna med knubb- och gråsäl, tumlare och havsörn i sin krona.

waddensea-worldheritage.org

SPA-LYCKA

Foto: Pressbild

Lundenbergsand

Kusten ligger ljusblå och stilla i den solvarma eftermiddagen. En ljum bris blåser över backarna och prasslar i gräset, fåren i hagen bräker. Alla sinnen lugnas, börjar flyta ut – och vaknar. En mer idylliskt avlägsen fond för ett luxuöst spahotell får man leta efter. Lundenbergsand är en ynnest att vistas på för alla som drömmer om att börja morgonen med energigivande massage, följt av långvariga bastubad och hälsosamma men delikata måltider à la grillad torsk med sötsur pumpapuré. Samtliga omvårdnadsritualer går i utmärkande nordtysk anda med alger, lera, salter och mineraler utvunna från miljön rakt utanför Lundenbergsands portar. Apropå portar; spats halmklädda originalgård uppfördes 1895 men renoverades för fem år sedan för att sätta en mer modern twist på den hävdvunna vården.

hotel-lundenbergsand.de

BRYGGERIPOESI

Husum Brauhaus

”Till glaset bör man gå med glädje, men aldrig till flaskan med sorg!” Theodor Storm, en av de största berättarna inom poetisk realism på 1800-talet, undvek visserligen sådana gängse tankekorn i sina stämningsdikter om havet och kärleken. Men i hans hemstad Husum har hotellet som är döpt efter honom sitt eget lilla mikrobryggeri. Och ja, det är så bra som vi förväntar oss att det ska vara hos öltillverkare i dessa humletraditionstyngda regioner. Med stämning lika god som den söta smaken på en gyllene veteöl, uppfriskande och med spår av kryddnejlika. Ölnördar bör prova på en något starkare Bernstein full av läckert bitter hallertauhumle, medan riktiga eldsjälar kombinerar en visit med att besöka bryggeriet i källaren.

husum-brauhaus.de

KULTURTÄTT

Foto: Pressbild

Genießer Hotel Altes Gymnasium

Väl i Husum: välkommen till skolningens före detta högsäte – en pampig tegelklädd egendom fylld av träbjälkar och tunga möbler bland mörka kulörer och härligt kitschiga blommönster. I dag arkaisk femstjärnig hotellfiness mitt i hjärtat av den charmiga hamnidyllen. På den tiden det var lärosäte föreläste bland annat Nobelpristagaren Rudolf Eucken här, och i rummen där filosofen sökte ”inbegrepp af det andliga lifvet” kan vi nu slumra utan risk för rapp på fingrarna. Eller för all del sätta oss till bords för att prova gastropåhitten i hotellrestaurangen döpt efter den forne magistern. Komfortabelt och historiskt upplysande! Något som för övrigt gäller hela Husum, som började växa 1362 och har så mycket kulturellt att bjuda på att den lilla staden inrättat en speciell kulturstig med ett trettiotal stopp.

geniesserhotel-altes-gymnasium.de

KONSTNÄRSBY

Foto: Alamy

Friedrichstadt

Vattnet rinner som ett åderverk genom Friedrichstadt, på balansgång mellan floderna Eider och Treene. Anlagd av holländare, invaderad av danskar och slutligen övertagen av schleswig-holsteinarna genom så intensiv eld att det mesta lades i aska. Mycket vatten har runnit genom byns kanaler sedan dess, men det förflutna är en krönika som går att läsa i Friedrichstadts förtjusande arkitektur. Den största lockelsen är dock faktumet att blott tvåtusen invånare lyckats producera en sådan uppsjö gallerier och hantverksstudior. I den näpna bykärnan ligger de på rad; keramikmakare Jan Stümpel bredvid glaskonstnären Pawel Borowski bredvid guldsmed Martina Wickord bredvid akvarellmålare Margarethe Kahle. Med flera, med mera. Ett promenadvänligt sagoland för såväl konstintresserade som interiörsentusiaster.

friedrichstadt.de

Foto: Pressbilder, Alamy.

Foto: Alamy, pressbild.
Resa

Björn af Kleen guidar till USA:s charmiga småstäder

DN-journalisten Björn af Kleen, aktuell med boken Amerikaner, tipsar om USA:s sömnigaste småstadshålor och mest idylliska kuststäder.

Berkeley, Kalifornien

Student- och hippiestaden som breder ut sig över kullarna nordost om San Francisco rymmer det bästa av Kalifornien på liten yta. Här intervjuade jag den legendariska visselblåsaren Daniel Ellsberg som på 1970-talet avslöjade sanningen om Vietnamkriget genom att läcka tusentals hemligstämplade dokument från försvarsdepartementet till New York Times; historien berättas i Hollywoodfilmen The Post. Ellsberg, idag 88 år gammal, kör en röd sportbil och för sig som något av Berkeleys okrönte konung.

Annons

Traverse City, Michigan

Foto: Alamy

Staden förvandlas under sommarhalvåret till strandparadis med kritvit sand och blått vatten vid Michigan Lake. Missa inte körsbärsfestivalen. Jag var utbytesstudent i Traverse City när jag var 16 år gammal och staden kommer alltid att vara sinnebilden av småstads-USA för mig: familjeliv i stora bilar och båtar, picknick på sanddynerna, skidåkning under vintern. En flack natur som påminner lite om Gotland.

Fairhope, Alabama

En välmående håla med sydstatscharm och milt klimat året om. Här följde jag en familj som röstade på Trump och som försvarar nästan allt han gör, men som ändå skiljer sig från den svenska klichébilden av presidentens beundrare. Familjen Warner i Fairhope har tänderna intakta, driver en liten fastighetsrörelse och joggar i gryningen. De är starkt konservativa, misstror välfärdsstaten, går till kyrkan om söndagarna – men lever ändå ett rätt bekvämt liv. Dottern gav mig dessutom storstryk i tennis på en lokal countryclub.

Charlottesville, Virginia

Foto: Alamy

Namnet kommer för överskådlig framtid att förknippas med högerextrema kravaller, men är i själva verket en lugn och vacker universitetsstad medvälbevarad historia. Jag körde dit på några timmar från Washington DC på veckodagen av kravallerna och vandrade runt i den lilla innerstaden, bland bokhandlare, yogaställen och ekologiska kaféer. Det mest provocerade för extremister är det som fungerar och Charlottesville ger intryck av att vara ett amerikanskt idealsamhälle.

Naples, Florida

Tropiskt pensionärsparadis med delstatens bästa grillade fisk. Vill man till Florida men har tröttnat på det kaotiska nattlivet i Miami kan man göra en avstickare till Naples, där allt tycks ske i slowmotion. Jättelika stränder med delfiner som hoppar ur vattnet och ett fågelliv så exotiskt att det kunde vara skapat av Walt Disney själv.

Foto: Alamy, pressbilder.

Foto: Stina Stjernkvist/Alamy
Resa

Ebba Witt-Brattström: ”Får mina bästa idéer i vattnet”

Författaren och professorn Ebba Witt-Brattström tjuvlyssnar på samtal i bastun, läser avhandlingar i historisk miljö och går på juniorakademins konsert i Helsingfors.

Georgsgatans simhall

Simhallen är byggd 1928 i klassicistisk stil och min morgons oas. Det är ett stilrent nakenbad där jag samlar tankar före jobbet. Inte sällan får jag mina bästa idéer i vattnet. Varannan dag är damernas, varannan herrarnas. Baddräkt, tillåtet sedan 2001, bärs främst av de yngsta damerna. I bastun öses vatten på heta stenar, och laven delas systerligt av svensk- och finskspråkiga. Jag tjuvlyssnar och uppdaterar mig på biobesök, utställningar, barnbarn och annat intressant. Om det är finska blir det lite språklektion för mig, det håller hjärnan på topp redan i arla morgonstunden.

Annons

Georgsgatan 21 b

Ateneum

Foto: Alamy

Ateneum öppnade 1887, och är som Nationalmuseum, fast mindre och trevligare. För mig är tavelgallerier magiska. Där hälsar jag på gamla vänner som hängt kvar sen jag var liten och min pappa tog mig på bildningsresor i Europa. I Helsingfors hejar jag på den klassiska finska konsten av Helene Schjerfbeck, Eero Järnefelt, Albert Edelfelt och Akseli Gallen-Kallela eller Hugo Simberg. Brukar alltid fika i det trevliga caféet.

Brunnsgatan 2

Kapellet

Det här stället har funnits sen 1867 och är mitt after work-ställe. Här tar jag ett glas vin, med en vän eller med kolleger. Om ensam passar den vackra lokalen för att i lugn takt läsa något avhandlingskapitel av mina briljanta doktorander. Kapellet är ett ställe med anor, här har Finlands kulturmän och kulturkvinnor drabbat samman under synnerligen angenäma former. Det är byggt i ett slags schweizerstil, som en stor sommarveranda med jättestora fönster genom vilka man ser ut mot salutorget och havet.

Södra esplanaden 1

Musikhuset

Musikhuset invigdes 2011 och är ett musikens allhus och har, som likt all berömd finländsk arkitektur, anpassats efter omgivningen. Här ihop med den vackra Töölöviken och det pampiga riksdagshuset mitt emot. Salongen är spännande kraterlik, rymmer 1650 personer, och har en fenomenal akustik. I Musikhuset huserar också musikbiblioteket och delar av Sibelius-akademin som är ett av Europas bästa konservatorier. Min senaste konsert var med dess juniorakademi. Musikbegåvningar i skolåldern spelade fiol, cello, piano, bastuba och flöjt. Inte ett öga var torrt. Räksmörgås i pausen rekommenderas!

Mannerheimintie 13 A

Sveaborg

Foto: Alamy

Sveaborg, Suomenlinna på finska, är lite som Skansen minus djur och stugor. Eller nä, snarare en kulturmärkt historisk plats, ett häftigt fort byggt på sex små öar som började uppföras 1748 för att skydda mot ryska angrepp. Atmosfären är mättad av vår gemensamma historia: Finland var ju Sveriges östra rikshalva från 1100-talet och fram till 1809. Extra kul för barn på sommaren då skådespelare iscensätter Sveaborgs dramatiska historia.

00190 Helsingfors

Foto: Stina Stjernkvist, Alamy.

Foto: Eero Hannukainen/TT, Alamy
Resa

Anders Ygemans bästa tips till San Sebastián

Politikern Anders Ygeman reser gärna till spanska San Sebastián där han äter 63-gradersägg, går längs med strandpromenaden och åker bergbana upp på Monte Igueldo.

Atari Gastroteka

Det här är en baskisk pinchoskrog som ligger vid trappan till basilikan Santa Maria del Coro. På kvällen lyser man upp basilikan vilket gör att det blir en riktigt mysig stämning på torget. Det sitter alltid folk i trappan och njuter av miljön. Hit går jag för att känna av folklivet och ta en fördrink ihop med lite pinchos. Jag är ett riktigt pinchos-fan.

Annons

Calle Mayor 18

Plaza de la Constitución

Foto: Alamy

Det här är ett rektangulärt stort torg, uppfört 1817, mitt i hjärtat av San Sebastiáns gamla stad. Står man mitt på torget och tittar upp mot de ljust gula husväggarna ser man att det ovanför balkongerna står olika nummer, denna plats var nämligen en tjurfäktningsarena förr i tiden. Balkongerna hyrdes ut som åskådarplatser, där man kunde stå och beskåda tjurfäktningen nere på torget. Numera är det ju bara ett vanligt torg, men numren har man behållit vilket gör att man känner historiens lätta vingslag. Själva restaurangerna på torget tycker jag man ska undvika, de är rätt turistiga.

La Concha

Foto: Alamy

Det finns flera stränder i staden och den största (och mest populära) av dem är La Concha. Namnet betyder ”snäcka” på spanska och syftar på strandremsans form, den anses också vara en av världens vackraste stränder. Det här är en riktigt bred sandstrand som passar för både barnfamiljer och för dem som vill surfa. Vill du vara lite mer aktiv på semestern så finns det flera gym längs med stranden du kan träna på. Den populära strandpromenaden som löper längs med sidan av stranden är mycket trevlig att strosa på, gå gärna ut på piren för att se vågorna brytas.

Monte Igueldo

Foto: Alamy

Bredvid den mindre stranden, Ondarreta, ligger berget Monte Igueldo. Vid foten av berget kan man hoppa på en bergbana som tar besökare ända upp till toppen. Vägen dit är vacker, men utsikten högst upp är fantastisk. Man ser ut över hela staden och den kända strandpromenaden. Här uppe ligger också San Sebastiáns svar på New Yorks Coney Island, ett litet nöjesfält som byggdes 1913 och som fortfarande ser ut i princip som den gjorde då. Man får inte vara nervös om man ska åka attraktionerna, de ser rätt gamla ut.

Agorregi Jatetxea

Foto: Alamy

Den här restaurangen ligger lite off men är väldigt prisvärd. Här får man en avsmakningsmeny på fem, sex rätter med vin för bara 35 euro. Restaurangen har ingen Michelin-stjärna, men närapå. Inredningen är ren och modernistisk och det finns ett bra utsnitt av spännande matlagning på hög nivå. Jag och min fru åt bland annat 63-graders-ägg med smulor som stekts i chorizo-flott, det var riktigt hög klass på allt vi fick in.

Portuetxa kalea 14

Foto: Eero Hannukainen/TT, Alamy.

Foto: Eero Hannukainen, Alamy
Resa

Peter Jihdes guide till grekiska ön Skopelos

Programledaren Peter Jidhe andas in doften från oliv- och pinjeträd, hyr moped och snorklar vid stranden Limnonári på grekiska ön Skopelos.

Hamnen Agnondas

Foto: Alamy

Från Skopelos hamn Agnondas kan man följa med fiskebåtar ut för att fiska squid, små bläckfiskar, på kvällarna när det är mörkt. Det fungerar ungefär som att pimpla i Sverige. Man kastar ner draget som glittrar och drar det upp och ner tills man vips har en bläckfisk på kroken. I regel får man alltid napp, ungefär som på Riche i Stockholm... Ofta tillreder båtens kapten bläckfisken direkt, jag äter den helst med lite ost på. Jag höll i dessa utflykter under min tid som reseledare på Skopelos och jag tycker den här båtfärden är roligare än den klassiska när man åker ut med en båt med glasgolv.

Annons

Skopelos stad

Ön Skopelos största stad bär samma namn som själva ön. Det tar lite tid att ta sig hit då det inte finns någon flygplats, men det gör att det blir mer kvalitet på staden. Färre turister orkar åka hit helt enkelt. Dock fick staden sig ett uppsving då filmen Mamma Mia spelades in här för några år sedan. När jag går omkring här aktiveras alla mina sinnen. Både doft, känsel och syn. Pinje- och olivträdens doft sveper in med vinden och de klassiska blåvita husen gör sig vackert mot det blåa vattnet. Den genuint grekiska känslan sitter i var du än går.

Hyr moped

Foto: Alamy

Hyr en moped under din semester för att kittla äventyrslusten. Det tar en stund att åka runt hela ön, men det är det värt. Du kommer närmare naturen än om du kör bil. Stränderna ligger likt pärlband runt hela ön så ta dig tid att stanna och bada på din färd. Skopelos är en långsam och lugn ö. Vägarna inbjuder inte till att köra så fort, vilket nog grekerna inte håller med mig om, men det passar mig. Man får ner tempot och njuter av allt det vackra. Speciellt vackert tycker jag det är att åka mellan Skopelos stad till staden Glossa på andra sidan ön.

Limnonári Beach

Foto: Alamy

När jag jobbade som reseledare på Skopelos åkte jag ofta iväg ensam till stränder med matsäck och en bok. Tyvärr tillhör de flesta av de här stränderna i dag hotell. Det är en liten sorg, men jag minns det med glädje när det var som finast. Min familjs favoritstrand heter Limnonári, där det klara vattnet gör det lätt att snorkla och se fiskar. Längs med stranden, som är otroligt vacker, kan man hyra solstolar eller ligga på egen handduk. Blir det för varmt i solen finns det restauranger att dra sig tillbaka till för att söka skugga.

Restaurant Finikas

Inne på en mysig innergård i Skopelos stad ligger Finikas. När jag bodde på ön låg det här stället utanför staden men har sedan dess flyttat in och ligger belägen i ett litet hus i centrum. Kocken ser ut som en jultomte och hans fru är en fantastisk hovmästare. Det finns bara 5–6 bord och det tar lång tid att få sin mat, men det är värt att vänta på och det smakar verkligen Grekland. Vi brukar beställa in allt på menyn. Gärna grillad fisk, friterad ost och saganaki. Snordyrt är det inte heller.

Foto: Eero Hannukainen, Alamy.

Foto: Alamy, Staffan Löwstedt/TT
Resa

Jesper Rönndahl: ”Omöjligt att inte gilla Köpenhamn”

Komikern Jesper Rönndahl är halvdansk och åker gärna över sundet till Köpenhamn. Här går han på stand-up