Resa

Alexander Pärleros: ”Härligt att se vilda djur i sitt rätta element”

Poddaren Alexander Pärleros äter meze i Marbella, går upp tidigt för att se giraffer i Tanzania och reser till Ödeshög för att läka.

Ngorongoro Crater National Park, Tanzania

Foto: Alamy

För några år sedan besökte jag Ngorongoro Crater i Tanzania. En tidig morgon såg jag både lejon, noshörningar och giraffer vakna till liv. Jag är en stor djurvän oavsett var jag är i världen, och att se de vilda djuren i sitt rätta element var härligt. Nationalparken är en galen naturupplevelse med riktigt vackra vyer vart man än vänder sig.

Annons

Adress: ngorongorocrater.org

Occo, Marbella

Foto: Alamy

Sedan jag och min fru köpte hus i Marbella har vi frekvent käkat på Occo. Ett supermysigt ställe med skön atmosfär där det serveras libanesisk meze. Förstklassig mat, bra service och hemtrevliga lokaler gör det till en av mina absoluta favoritrestauranger. Hemma har jag sällan ro att sitta ner i timmar och umgås över en middag, men här känner jag ro att göra det. Det är ett säkert kort när man vill käka en trevlig middag helt enkelt.

Adress: Av de Manolete, Local 7, occorestaurant.es

Shark Bay, Koh Tao

Som gammal röjdykare har thailändska paradisön Koh Tao alltid stått högt upp på min bucket list. Koh Tao kallas för “dykar-ön” och är det någonstans i världen man ska testa dykning så är det här. När tanken slår mig att “det där vågar jag inte testa” brukar jag i stället göra tvärtom för att utvecklas som människa, och därför har jag provat fridykning vid Shark Bay. Det blev en oförglömlig och mäktig upplevelse där vi bland annat såg svartfenade revhajar.

Adress: Siambukten, Thailand

Dhamma Sobhana Vipassanacenter, Ödeshög

Foto: Alamy

Vipassana är en meditationsteknik som handlar om att läka sig själv genom själviakttagelse. Min kloka vän, den buddhistiske skogsmunken Björn Natthiko Lindeblad, har lärt mig att man inte ska tro på allt man tänker. På Vipassanacenter finns en tiodagarskurs som ger möjlighet att observera sina egna tankar och lära sig skapa ett inre lugn. Känslan här står i stark kontrast till tempot hemma i Stockholm. Jag är övertygad om att alla behöver det för att vara närvarande och uppskatta små saker i vardagen.

Adress: Holmen 1, dhamma.org

Teresa Carles Healthy Foods, Barcelona

Foto: Alamy

När jag och min fru firade midsommar i Barcelona för ett par år sedan upptäckte vi Teresa Carles Healthy Foods. Eftersom vi båda äter en växtbaserad kost blev vi väldigt glada över att äntligen hitta ett ställe som serverar hälsosamma och vegetariska alternativ. Dessutom i en väldigt mysig lokal med Instagramvänliga rätter!

Adress: Carrer de Jovellanos, 2, teresacarles.com

Resa

8 svenska vinteräventyr (bortom pisten!)

Norrskenssafari och snöskovandring i världsarv. SvD Resor listar åtta anledningar att fara till fjälls utan att uppsöka pisten.

Samiskt spa i Tänndalen

Foto: Roland Persson

Mii Gullo betyder ”hur mår du” på samiska. Svaret är ”utmärkt” när du sjunker ner i det exklusiva spats 38-gradiga varmkarbad på anrika Fjällnäs, Sveriges äldsta fjällhotell. Badet ligger mitt i snön, precis i höjd med sjön Malmagens klara vatten. Det finns även en isvak för uppfriskande dopp, men värmen är förstås mer fridfull, inte minst när kvällningens vinterljus förskönar utsikten över Rutfjället i sällsamma kulörer. Inomhus erbjuds sju olika behandlingar, baserade på en kombination av välmåendetraditioner från hela världen som förenats i syfte att ge kraften tillbaka efter hårda pass på fjället. Vi rekommenderar Långnästjärnen, en helkroppsupplevelse som börjar med bodyscrub, fortsätter med massage och avrundas med en ansiktskur med krämer anpassade efter just dig.

Annons

Adress: Mii Gullo Spa, Härjedalen, fjallnas.se

Heliskiing i Riksgränsen

Foto: Martin Soderqvist

Vanliga dödliga skidåkare undviker ibland Riksgränsen på grund av ringa nedfarter, snälla fallhöjder och brist på solsken. Desto bättre för mer styva puderentusiaster som får Sveriges främsta offpistlandskap för sig själva. Här gick man redan 1983 i bräschen med heliskiing och den luftburna jakten på orörd snö har fortsatt sedan dess. Bland arrangörerna sticker Arctic Elements ut, störst i Europa och kanske också bäst med sina all inclusive-resor med guide på upp till sju dagar. För den som antar utmaningen utlovas en skandi-exotisk upplevelse i till synes oändligt vinterlandskap. Det är lyxen med 5 000 kvadratkilometer terräng och hundratalet krökta bergstoppar där hisnande couloirs och ospårade vidder får magens fjärilar att nå halsgropen.

Adress: Arctic Elements, Lappland, arcticelements.com

Snöskovandring i Skuleskogen

Foto: Alamy

Uppe på Skuleberget breder Skuleskogens nationalpark ut sig som om man såg den från en molnkant: ett väglöst och hjärtknipande vackert världsarv. Alla väderstreck är snöklädda, inget av den för området så karakteristiska röda rapakivigraniten syns till. Ullångerfjärden täcks av is, något mindre imposant sådan än den inlandsis som för tio tusen år sedan släppte sin omfamning från vilken Höga kusten fortfarande reser sig. Det monumentala landskapet som ständigt framträder pyttebit för pyttebit – skrevor, kalottberg, klapperfält och skärgård – är underbart för snöskovandringar. Önskas sällskap genomförs gemensamma sådana i regi av Friluftsbyn. Men spåren ligger redo i en värld förvandlad till en snövit och himmelsblå vintersaga att sugas in i. Lugn, skön och tidlös.

Adress: Docksta, Ångermanland, sverigesnationalparker.se/skuleskogen

Längdåkning i Järvsö

Foto: Alamy

Utpräglat skandinaviskt friluftsliv. Eller: som att kliva rakt in i ett svenskt vykort skickat till en äkta längdåkningsnjutare. Runt pastorala Harsasjön, under snötyngda grenar i Sveriges skogtätaste landskap mitt i en levande kulturbygd, breder de väl preparerade lederna ut sig. Från en och en halv kilometer
till två mil klassiska, samt en mil skejt bland gran och myrmarker, vilka dagligen spåras med bandvagn eller skoter. Skötseln rår Harsagården om, som även ser efter trötta muskler vid dagens slut. Egendomen kombinerar nämligen gamla traditioner med modern komfort i form av restaurang och timrade övernattningsstugor, samt tillgång till valla-bod, vallaservice och butik.

Adress: Harsagården, Hälsingland, harsa.se

Hundspann i Sälen

Glatt viftande svansar byts snabbt mot höga skall och ylanden när hundarna spänns i sele framför slädar. De fyrfota vännerna vet att det ska bli åka av och de vill ut – nu! Snart kan glädjeskutten övergå i det arbete som blandrasen alaskan husky är så förtjusta i att utföra; turer med två övernattningar i Fulufjällets nationalpark, en av Skandinaviens vidsträckta höglandsplatåer. På arrangören Fjälläventyrs hundspannturer är man max åtta deltagare som leds av certifierade guider med god lokal kännedom. Du kommer bland annat att se Sveriges högsta vattenfall Njupeskär, världens äldsta träd El Tjikko, liksom historiska platser som Altarringen och gamla lämningar, vilka inte skulle kunna nås utan hundspann eftersom ni rör er i ett naturreservat.

Adress: Dalarna, fjallaventyr.com

Norrskensspaning i Abisko

Norrskenet kan vara skyggt, men bättre förutsättningar för att lyckas se det än under ett nattligt besök på STF Aurora Sky Station mitt i Auroraovalen är svåra att hitta. Enligt statistiken är rymdskådespelet synligt hela 70 procent av den tiden som stationen är öppen, med mer eller mindre aktiva norrsken så gott som varje natt från oktober till slutet av mars. Ty uppe på fjället Nuolja är det mörkt, kallt och praktiskt taget molnfritt: perfekta förhållanden att från utomhusterrassen och utkikstornet blicka mot stjärnhimlen för att se den vetenskapliga magi som uppstår när solpartiklar krockar med partiklar från de yttre delarna av vår atmosfär. Antalet platser är begränsat, så glöm inte boka biljett.

Adress: STF Aurora Sky Station, Lappland, auroraskystation.se

Nya smaker i Klövsjö

”Sveriges hemligaste bryggeri” är knappast okänt längre utan snarare en succé. Självklart tack vare humledryckerna, men dessa dagar minst lika mycket tack vare restaurangen där den mexikanske kockens nyfikenhet möter svenska ingredienser. Tänk till exempel syrligt smakrik gryta på råvaror från Nybå gård i Vemhån ihop med tomatillo, koriander, jalapeño, bönor, rostad lök och tortillas. Och missa för all del inte den vitt omtalade messmörsglassen! Humleliret ligger i en gammal timrad ladugård där borden pryds av linneservetter och levande ljus. Det är rustikt och sofistikerat på en och samma gång, vällagat och mycket gott. Humleliret öppnar för säsongen den 26 december och populariteten växer för varje år, så bordsbokning i god tid rekommenderas.

Adress: Humleliret, Blybergsvägen 9, Jämtland, oppistuggu.se

Isfiske i Saltoluokta

Foto: Alamy

Isborr, pimpelspö, ett par blänken och några krokar. Något att sitta på och varma kläder. Det är allt som behövs för isfiske. En syssla som till sin natur inte är speciellt komplicerad eller pulshöjande. Ska man tro de invigda, är det snarare allt det andra som kommer på köpet som gör det fängslande: Tystnaden. Stunderna av meditativ besinning. Miljön man befinner sig i.

Isfiske, närmare bestämt att pimpla fjällröding, tillhör de aktiviteter som erbjuds under familjefjällsveckorna vid STF Saltoluokta Fjällstation. Sedan 1912 belägen mitt på Kungsleden i väglöst land intill världsarvet Laponia och de mäktiga nationalparkerna Stora Sjöfallet och Sarek. För att ens nå hit om vintern krävs färd längs utstakad isled över frusna sjön Langas, månne inspirerande startskott på stundande fiske.

Adress: STF Saltoluokta Fjällstation, Lappland, svenskaturistforeningen.se

Resa

5 hotell för svensk vinterlyx

Trött på gråväder, regn och november? Sugen på vita vidder, fjäll och vinterromantik? Vänd blicken norrut och njut av snö och svenskt hotellmys i toppklass.

Niekhu mountain villa, Riksgränsen

Pistören som blev bergsguide och puckelåkaren som blev sommelier har startat ett magiskt vinterhotell ihop: Niekhu mountain villa. Det helt nya och lyxiga lilla hotellet är byggt i och kring den gamla lokstallsruinen i Riksgränsen och vann tidigare i höstas Unescos pris för världens bästa hotelldesign, Prix Versailles.

Annons

Tänk att sitta här inne när vinterns snöstormar drar in över fjället – och när det sedan klarnat upp njuta av norrskenets himlaspel. Som en dröm, och dröm är precis vad ”niekhu” betyder på nordsamiska.

Åregården

Ett av den svenska fjällvärldens boutiquehotell. Åregården kan skryta med att vara Åres äldsta hotell, med anor från 1895, och lockar med rustikt finstämd elegans. Med sitt promenadvänliga läge mitt i den levande byn, och med stimmiga Vinbaren, ambitiösa italienaren Capo och mötesplatsen Lobbybaren i samma hus behöver man inte ens kunna stå på ett par skidor för att i fulla drag njuta av en vintrig weekend här.

Gammelgården, Sälen

Fantasin om den klassiska timmerstugan förverkligar du bäst på vykortslika Gammelgården i Sälen. Här är det mesta sig likt sedan gården byggdes på 1600-talet med höga trösklar, små dörrar, brunbetsade timmerväggar och en ständigt värmande eld i spisen. De 37 hotellrummen är utspridda på ett antal mindre stugor och hus, men alla med samma grovhuggna charm, om än uppdaterade med lyxiga detaljer. Även restaurangen håller hög klass och frestar med måltider baserade på fågel, fisk och vilt från norra Sverige. Se bara till att inte försova dig så att du missar den maffiga frukostbuffén.

Storhogna högfjällshotell

Nästintill själva sinnebilden av ett klassiskt högfjällshotell, där man bara vill mysa omkring i en stickad kofta och värma sig framför brasan. Med sitt läge 755 meter över havet är det bara att kliva ut genom dörren och efter några få meter befinna sig vid både slalombacke och längdspår. Hotellet, som öppnade 1966, är känt inte minst för sin vackra och lummiga vinterträdgård med en fjällbäck, komplett med simmande bäcköring som given konversationsstartare. Vill du skämma bort dig själv lite extra är det kanske på sin plats att veta att Storhogna högfjällshotell & spa två gånger har utnämnts till Sveriges ledande spa-hotell av World travel awards. Bubbelbad är nåt extra i minusgrader.

Låktatjåkko fjällstation, Björkliden

Väldigt långt från lyx i traditionell mening. Men här, 1 228 meter över havet på Sveriges högst belägna fjällstation kan man njuta av sällsam stillhet och vidunderliga vyer över vinterlandskapet. För lyx behöver ju inte alltid betyda marmor och guld. Här finns 18 sängplatser och en restaurang som serverar närproducerad norrländsk gastronomi i form av trerättersmiddag. Eller så tar du bara ett bastubad och njuter av Sveriges högst belägna bar. Missa inte heller de med all rätt de berömda Låktavåfflorna med hjortron.

Resa

Viveca Sten: ”Staden Petra är så vacker att man saknar ord”

Författaren Viveca Sten äter räktacos i Åre, njuter av Sandhamns solnedgång och lunchar på Berlins mest klassiska varuhus.

Kvarnberget, Sandhamn

Foto: Alamy

Från Kvarnberget kan man njuta av skärgårdens mest magnifika solnedgångar under sommaren. Utsikten därifrån är också densamma som min litterära karaktär Nora Linde har från sin glasveranda. Huset hon bor i är påhittat, men många kommer hit och letar efter det ändå. De knackar ofta på i huset som ligger strax intill berget, det är vänner till mig som bor där så jag får ofta höra om deras oväntade besök.

Annons

Petra, Jordanien

Foto: Alamy

En av de resor jag gjort som lämnat störst intryck. Man går till fots i en och en halv timme genom en lång ravin för att komma till ingången, ibland är ravinen så smal att du kan sträcka ut armarna och nudda båda bergsväggarna. Det gäller att gå upp tidigt så att du når porten samtidigt som solens första strålar. Det är en syn som gör dig stum. Man fylls av respekt för det enorma arbetet som utfördes här för flera tusen år sedan. Det finns nästan inte ord för hur vackert det är.

Adress: Wadi Musa, Ma’an.

KaDeWe, Berlin

Foto: Alamy

Varuhuset KaDeWe är Berlins svar på Harrod’s. Längst upp i huset väntar ett fantastisk matmecka med restauranger, delikatessdiskar och en helt magnifik chokladavdelning. Här strosar jag bara runt med ett glas sekt och provsmakar godsaker. När jag var liten gick jag hit med min mormor och nu gör jag det med mina egna barn. På lördagseftermiddagar är det extra härlig stämning.

Adress: Tauentzienstraße 21-24.

Supper, Åre

Foto: Alamy

Jag har ett ställe i Åre och är där ganska mycket. En stor fördel med mitt yrke är att jag kan skriva var som helst, på vintern byter jag gärna skärgård mot fjäll och sitter där i stället. Då är restaurangen Supper en favorit med sitt sydamerikanska kök och härliga stämning. De har en väldigt bra cocktaillista och fantastiska räktacos och sötpotatis fries som man kan äta hur många som helst av.

Adress: Parkvägen 3.

Gibbs beach, Barbados

Foto: Alamy

En helt fantastiskt vacker strand. När man går i vattnet här är upplevelsen nästan sömlös, eftersom temperaturen i luften och vattnet i princip är densamma känner man knappt någon skillnad. Det låter kanske konstigt, men att inte ha en tydlig känsla av att man faktiskt byter element är väldigt speciell. Väl i vattnet är det bara att ligga kvar så länge man vill och plaska runt helt bekymmerslöst.

Adress: Norr om Holetown

Foto: Alamy
Resa

Här får du mest sol för pengarna i jul

I år ser det ljust ut för svenska semesterfirare som planerar att fly vintermörkret. Efter en snabb titt i kalendern kan man konstatera att det räcker med ett fåtal uttagna semesterdagar för att få ihop en långledighet. Men det senaste året har den svenska kronan fallit mot många större turistvalutor, något som resulterar i en högre prisbild för många destinationer som tidigare varit populära bland julfirande svenskar. Enligt Tickets senaste statistik handlar det nu om att få mest sol för pengarna.

Annons

– Många svenskar värderar en vintersemester med sol och värme högt. Vissa länder är mer fördelaktiga gentemot den svenska kronan. Men våga då gå utanför de mest besökta platserna, färre turister ger oftast både lägre priser och härliga upplevelser i en mer genuin miljö, säger Katarina Daniels, pr- och kommunikationsansvarig på Ticket.

Sydostasien är fortfarande ett säkert kort under julledigheten. Thailand fortsätter att locka svenska resenärer – även den thailändska bahten har stärkts men den generella prisbilden är fortfarande låg. För den som vill undvika de mest välbesökta platserna rekommenderas att söka sig till de mindre kända öarna i södra Thailand eller mot gränsen till Kambodja. Även Vietnam, Indien och Kambodja blir allt mer populära destinationer. Men för den som inte vill resa lika långt väntar Egypten och Kap Verde, som kan skryta med ungefär 350 soldagar om året.

Här får du mest sol för pengarna i jul:
1. Kambodja
2. Indien
3. Vietnam
4. Thailand
5. Egypten
6. Kap Verde

Resa

Maria Forsblom: ”Jag jobbade på en båt för att ha råd att dyka”

Programledaren Maria Forsblom går över norrländska forsar, möter havsdjur i Australien och umgås med familjen på Åland.

Langham Hotel, London

Foto: Simon John Owen

För tre år sedan gav jag min sambo en weekend till London i födelsedagspresent. Det är alltid kul att ta seden dit man kommer och i tedrickarlandet England är afternoon tea ett måste. Eftersom jag promenerar mycket när jag är i London var det underbart att få sjunka ner i fåtöljerna i tesalongen Palm Court på The Langham Hotel, nära Buckingham Palace. Deras afternoon tea, med allt vad det innebär, var riktigt, riktigt gott.

Annons

Adress: Regent Street, London.

Smultronstället, Söderköping

Jag är mycket för det söta och i Söderköping finns ett glasställe som aldrig gör en glassälskare besviken. Till och med den som inte tycker om glass kan komma att ändra sin åsikt efter ett besök på Smultronstället. Här snackar vi stora, generösa glassar i alla möjliga smaker. More is more! Vilket förvisso kan resultera i en lång kö om man har otur, men det är väl värt väntan.

Adress: Kanalgatan, Söderköping.

Smart park, Åland

I somras tog vi med våra söner och deras kusin till upplevelselandet Smart Park och blev väldigt positivt överraskade. Jag kan ibland tycka att det blir så mycket kommers i liknande parker som ofta trängs ihop på en liten yta med långa köer. Här var det tvärtom: generösa ytor, ingen trängsel och fullt med elbilar, båtar, bumperballs, klätterställningar och karuseller. Vi var där i fem timmar och kände ändå att vi inte var riktigt klara när dagen tog slut.

Adress: Eckerö, Åland.

Wild River, Mårdseleforsen

Foto: Jesper Stenmark

I somras fick jag en häftig naturupplevelse när jag besökte Mårdseleforsen. Det dånar av forsens kraft när man går på gångbroarna över den tjugo meter breda forsen. Och där, mitt i skogen, ligger Wild River som är en av de bästa restaurangerna jag ätit på i Sverige. Jag valde piteregnbågen som var helt fantastisk. Restaurangen ligger dessutom precis ovanför forsen, vilket gör upplevelsen extra mäktig.

Adress: Vindeln, Lycksele.

Stora barriärrevet, Cairns

2005 var jag och fyra tjejkompisar ute och luffade. Vi tog dykarcertifikat i Thailand och när vi kom till Australien upptäckte vi att stora barriärrevet utanför Cairns är en av världens bästa dykplatser. Eftersom vi inte hade så mycket pengar lyckades vi få praktikplats på en båt i Cairns. I fem dagar hjälpte vi till i köket på båten mot att vi fick dyka i detta underbara vatten. Det är dagar jag aldrig kommer glömma.

Adress: Queensland, Australien.

Foto: Pär Bäckstrand/TV4

Resa

Övernatta i ett av Sveriges mest kända spökhus

Prästgården i Borgvattnet är känt som ett av världens mest hemsökta hus. Hyr spökjägarutrustning och ge dig ut på jakt, lagom till Halloweenhelgen.

Prästgården i jämtländska byn Borgvattnet har länge omnämnts som ett av världens mest hemsökta hus. Trähuset uppfördes 1876 och den första prästen flyttade in samma år som huset stod klart, men det var först den femtonde prästen som öppet berättade att gården var hemsökt. För byborna var det dock ingen hemlighet att de oförklarliga fenomenen i huset hade gjort det svårt att anställa tjänstefolk. Det var prästen Erik Lindgren som flyttade in i prästgården 1945 och redan första kvällen hörde han ljud av tunga föremål som släpades över golvet, problemet var bara att hans bohag ännu inte anlänt och övervåningen var helt tom på möbler. Vid ett annat tillfälle satt han och läste i sin gungstol, när han plötsligt kastades ur den av okända krafter och landade på golvet. Han stod bara ut med spökeriet i två år innan han flyttade ut och berättade för en journalist om sina övernaturliga upplevelser.

Annons

Efter Lindgrens uttalanden följde även vittnesmål från präster som tidigare bott i prästgården, de berättade bland annat om mystiska ljud, gråklädda kvinnofigurer och tre gråtande damer.

Sedan 1970-talet har prästgården fungerat som vandrarhem och lockat spökfantaster från hela världen. Spökjägarutrustning går givetvis att hyra på plats.

Res hit: Ta tåg till Östersund och fortsätt sedan med buss till Borgvattnet. Byn ligger ungefär tio mil från Östersund.

När: Öppet för övernattning mellan den 1 maj och 17 november.

Foto: Spökprästgården i Borgvattnet/TT.

Resa

Liv Mjönes: ”Nordingrå betyder väldigt mycket”

Skådespelerskan Liv Mjönes hänger med familjen på Höga kusten, bilar till Milano och filmar på toppen av Åreskutan.

Nordingrå, Höga kusten

Foto: Alamy

Jag har varit i Nordingrå varje sommar sedan jag föddes, mina föräldrar har ett sommarställe där och det är en plats som betyder väldigt mycket för mig. Nu för tiden när jag och mina syskon har egna barn blir vi ett stort gäng på femton personer varje år, det är så härligt! Om sommaren är det bad och vandringsturer, på vintern är det längdåkning i Skuleberget som gäller.

Annons

Praia do Amado, Algarvekusten

Foto: Alamy

Jag upptäckte Algarvekusten när jag och en kompis åkte dit på surfresa. Vi körde hela paketet och bodde på ett litet b&b tillsammans med en massa andra surfaspiranter. Man yogade på morgonen och sen drog alla iväg efter frukost för att surfa resten av dagen. Vi åkte till olika surfställen varje dag, men Praia do Amado var helt klart en favorit.

Åre Fjällsätra, Åre

Jag var i Åre första gången i vintras när vi filmade Tills Frank skiljer oss åt och blev jätteförtjust på en gång. Vi spelade in scenen där jag friar på toppen av Åreskutan och det var fantastiskt att bara stå där och blicka ut över byn. Under inspelningen bodde vi på mysiga hotellet Åre Fjällsätra som var en riktig fjälldröm.

Adress: Byvägen 86, Undersåker.

Restaurant Cap de Creus, Katalonien

Foto: Alamy

En ascool restaurang som jag besökte med ett gäng kompisar när vi bilade från Barcelona till Milano. En i gänget är väldigt matintresserad och hade planerat att vi skulle besöka Restaurant Cap de Creus, något jag är väldigt glad över. Det blev en fantastisk kväll där vi satt lutade över tapastallrikar och blickade ut över havet.

Nidarosdomen, Trondheim

Foto: Alamy

Ett kort tag var jag med i en dansgrupp som åkte på turné och då var vi i Trondheim och hade föreställning. Hela Trondheim är ju en väldigt vacker stad och vägen dit är otrolig, längs norska kusten och fjordarna. När man är där får man absolut inte missa Nidarosdomen, en oerhört vacker kyrka från 1100-talet. Den är helt enorm och väldigt utsmyckad. Man fattar knappt hur de lyckades bygga den för så länge sedan.

Adress: Kongsgårdsgata 2, Trondheim.

Resa

Snart kan du semestra i rymden – för nära 350 000 kronor natten

Det har pratats om rymdturism i rätt många år nu. Men väldigt snart kan det faktiskt vara verklighet. Och när kollegorna skryter om sina resor till Hawaii eller Alperna på lunch kan du drämma till med att du minsann varit i rymden.

Annons

Det är den Internationella rymdstationen, ISS som blir lite mer tillgänglig även för oss utan astronaututbildning. Redan nästa år, alltså 2020, ges privata företag möjligheten att skicka upp rymdturister till stationen. Även forskare har möjlighet att åka upp för att genomföra tester och experiment. En natt på rymdstationen kostar ungefär 35 000 dollar, vilket ju i sammanhanget faktiskt måste räknas som näst intill överkomligt. I priset ingår nämligen mat, nödvändig utrustning och oöverträffade selfiemöjligheter.

Men den stora budgetposten är själva resan, eftersom en uppskjutning kostar någonstans mellan 20 och 60 miljoner dollar per person. Dock kan priserna komma att sjunka drastiskt inom kort när både Richard Branson Virgin Galactic och Jeff Bezos Blue Origin kommer igång på allvar med sina rymdresor. Även ryska Roscosmos kommer att kunna erbjuda resor till stationen med sina Soyuz-farkoster. Liksom Elon Musks SpaceX.
2001 blev affärsmannen Dennis Tito den första rymdturisten med ett besök till ISS. Totalt har sju rymdturister kostat på sig den extremt dyra resan, och den senaste var kanadensaren Guy Laliberte år 2009.

Foto: Alamy

Foto: Zev Schmitz
Resa

Jennie Hammar: Norra Kaliforniens guldkorn

Jennie Hammar tipsar om sina favoriter i norra Kalifornien. Följ med över Golden Gate-bron till Marin County och nationalparken Point Reyes, där löven är bruna och himlen är grå.

När folk pratar om att bila längs Highway 1 utmed Kaliforniens kust refererar de oftast till sträckan mellan Los Angeles och San Francisco, men faktum är att en av de vackraste delarna av vägen är än längre norrut, på andra sidan Golden Gate-bron. Här börjar Marin County med sina pittoreska samhällen fulla med små gårdar, b&b:s och gulliga bagerier. Här lever fortfarande ”flower power”-mentaliteten. Folk odlar sina egna grönsaker och har vindspel på verandorna. I de små caféerna erbjuds hembakade muffins gjorda på ekologiskt mjöl, ägg från bonden McCallister i gården bredvid och blåbär från en buske på baksidan. Den lilla byn Bolinas slogan är ”whatever forever” vilket väl sammanfattar den avslappnade mentaliteten här uppe ganska väl. Det är fortfarande opolerat och genuint, fjärran Four Seasons-hotell och flådiga Silicon Valley-semestervillor. Hit åker man för att varva ner i en enkel stuga vid vattnet, tända en brasa, njuta av naturen och äta god mat. Den karga, mäktiga nationalparken Point Reyes är så storslagen med sina gröna fält, vilda hjortar och klippiga kust att man nästan tappar andan. Och de enorma Redwoodträden i Muir Woods är en garanterad ”wow”-upplevelse, speciellt tidigt på morgonen innan San Francisco-borna anstormar parken.

Annons

Och maten här är verkligen god. Det finns en hel del lokala producenter av allt från vin och ost till grönsaker och ostron. De flesta restauranger baserar sina menyer helt på vilka närodlade råvaror som är i säsong. Det är här Kaliforniens, och till stor del USA:s, ostron odlas och utmed Highway 1 ligger det ena fiskeriet efter det andra – vilket restaurangernas menyer också speglar. Den lyxiga mollusken är rena rama husmanskosten här och man kan stanna bilen och på stående fot äta ett dussin pinfärska skaldjur tillsammans med ett glas kallt vitt vin medan man betraktar fiskarna som sorterar dagens fångst. Point Reyes Station, Olema, Inverness, Marshall, Bolinas – överallt finns något att upptäcka.

Foto: Zev Schmitz

Restauranger

Hog Island Oyster Company

Ostronfiskeriet har restauranger både i Napa och San Francisco, men om man ska besöka deras fiskeri ligger det på Highway 1 i Marshall. Här får man köpa en hink med ostron och öppna själv. Handske och kniv ingår! På helgerna kan man beställa vin, öl, lokala ostar och bröd i baren, men man är också välkommen att ta med sin egen picknick alla dagar i veckan. Missa inte deras signaturrätt: grillade ostron med chipotle bourbon-smör.

Adress: 18863 Shoreline Highway, Marshall.

Foto: Zev Schmitz

Café Reyes

Här står de vedugnsbakade pizzorna i centrum och de slänger på allt från klassisk tomat och mozzarella till fänkålskorv. Fänkål är en populär krydda som dessutom växer fritt precis överallt längs kusten. Det finns också annat på menyn, men du ska inte gå hit om du är på en kolhydratsfri diet, så att säga.

Adress: 11101 Shoreline Highway, Point Reyes Station.

Foto: Zev Schmitz'

The Marshall Store

På vattnet precis vid Highway 1 ligger denna restaurang som på helgerna är fulla av San Francisco-bor som flytt stan för en dag. Köp ett glas bubbel och sätt dig på bryggan med en krabb-sandwich, som är nåt utav det godaste på menyn. Att svepa färska ostron och ett glas vitt vid vattenbrynet är också ren och skär magi.

Adress: 16225 Highway 1, Marshall.

Foto: Zev Schmitz

Tomales Bay Oyster Company

Anledningen till att alla ostron odlas i den här viken är det rena vattnet. Ostronen växer i burar under flera år innan de når rätt storlek och kan serveras. Helst ska ostron ätas inom tre till fem dagar, men utmed denna kuststräcka blir de sällan äldre än några minuter. Tomales Bay Oyster Company har ingen restaurang, utan förser mest lokalbefolkningen med ostron, men du kan stanna till i hamnen och skölja ner några stycken med ett glas vin på stående fot.

Adress: 15479 Highway 1, Marshall.

Boende

Sir and Star

Det lilla hotellet och restaurangen ägs av en karismatisk kvinna, Margaret, som bott i krokarna i tjugo år. Hon inredde Sir and Star efter Hitchcock-filmen Fåglarna och överallt kan man skönja temat. Margaret är bästa vän med Kaliforniens mest kända kock, Alice Waters – kvinnan som mer eller mindre uppfann”farm-to-table”-konceptet – och det märks. Restaurangen är känd som en av delstatens bästa och en anledning i sig till att folk faktiskt checkar in här.

Adress: 1000 Sir Francis Drake Boulevard, Olema

Foto: Zev Schmitz

Nick’s Cove

Här kan man hyra en stuga på vattnet, komplett med fluffiga dunkuddar, varma lapptäcken och öppen spis. Efter en stadig amerikansk middag kan du avrunda kvällen med en öl i baren, öga mot öga med alla de jakttroféer som tittar ut mellan spritflaskorna. Detta lilla hotell är en amerikansk pärla.

Adress: 23240 Highway 1, Marshall.

Olema House

Det finns gott om b&b:s och mindre stugor att hyra i trakten, men detta är ett av få riktigt bra hotell. Ett perfekt ställe att dra sig tillbaka till efter en dag i naturen. Krispiga lakan och sköna sängar – och dessutom en riktigt bra restaurang, Due West, i anslutning.

Adress: 10021 Highway 1, Olema.

Foto: Zev Schmitz

Sevärdheter:

Heath Ceramics

Den gamla keramikfabriken har funnits i över hundra år, men fick ett uppsving när den bytte ägare i början av 2000-talet och samtidigt gjorde en uppmärksammad kollektion tillsammans med kocken Alice Waters. Det är svårt att beskriva hur mycket hon verkligen betytt för det kaliforniska köket, men hennes restaurang Chez Panisse i Berkeley är med sitt fokus på närproducerade bra råvaror, en av delstatens mest kända. Alla äter vad Alice Waters säger att de ska äta – och vad de ska äta på. Och nu finns knappt en enda bra restaurang som inte har Heath-tallrikar.

Bredvid Heaths lilla krukmakeri i Sausalito ligger en butik där en del av kollektionerna kan fyndas till nedsatt pris. Vackra tallrikar i olika färger, vaser och serveringsfat i säsongsbetonade nyanser. Väl värt ett besök!

Adress: 400 Gate 5 Road, Sausalito.

Muir Woods

45 minuter norr om Golden Gate-bron ligger denna välbesöka Redwood-skog som är ett kort, men vackert stopp. Det är ingen lång promenad, och inte speciellt besvärlig heller, men de enorma träden är värda en liten omväg för att upplevas. Köp entrébiljett online innan du åker hit!

Adress: Muir Woods National Monument.

Cypressallén är berömd och ligger mellan Point Reyes fyr och besökscenter.
Cypressallén är berömd och ligger mellan Point Reyes fyr och besökscenter. Foto: Zev Schmitz

Point Reyes

Ännu en av Kaliforniens spektakulära nationalparker. Stora gröna kullar som kantas av tvära klippor och långa stränder. Tillbringa en eftermiddag med att vandra utmed vattnet och avsluta vid den bildsköna fyren som ligger längst ut på halvön.

Håll tungan rätt i munnen för på sina håll stupar kusten rakt ner i Stilla havet.
Håll tungan rätt i munnen för på sina håll stupar kusten rakt ner i Stilla havet. Foto: Zev Schmitz
Resa

8 (nya!) anledningar att äta middag i Oslo

Den norska huvudstadens restaurangscen osar av kreativitet. Här är åtta nya anledningar att boka bord.

Vinoteket

På mindre än ett år har Vinoteket rönt flera utmärkelser, både för kreativa pizzor och attraktiv vinlista. I den välfyllda källaren ligger 750 vinartiklar med allt från enklare viner till storheter som Romanée Conti. Dessa paras med fördel till pizzor gjorda av surdegsbröd i napolitansk stil och bakade i stenugn. Brödet har tjocka leopardfläckiga kanter och toppingen är kreativ och modern med ingredienser som tandoorikyckling och pilgrims-mussla. Den som önskar kan beställa en avsmakningsmeny med åtta olika toppings parade med väl utvalda viner. Pizza med löjrom, crème fraiche, rödlök och dill gifter sig fint med en slank, mineralstinn riesling. Vinoteket drivs av sommelierduon Robert Lie och Bendik Kristiansen och i köket basar italienska kocken Beniamino Bilali.

Annons

Adress: Henrik Ibsens gate 60A, vinoteket.no.

Norda

Norda har Oslos bästa utsikt. På 13:e våningen i Petter Stordalens nybyggda hotell Clarion The Hub kan gästerna spana ut över fjord och taknockar samtidigt som de avnjuter en drink i baren Calmeyers hage, följt av middag i råbaren eller den elegant designade matsalen Norda. Allt under överseende av kocken Marcus Samuelsson som anlitats som kreativ ledare.

Precis som på systerrestaurangen med samma namn i Göteborg är konceptet att låta lokala och amerikanska influenser mötas i en spännande mix. Ledorden är hållbart och närodlat med stort fokus på fisk och skaldjur. Hotellet har odlingar av grönsaker och örter på taket med egen trädgårdsmästare, vilket genomsyrar både drinkar och meny. Under årets varma månader öppnar terrassen för läckra barbecuekvällar.

Adress: Biskop Gunnerus gate 3, nordarestaurant.com.

Restaurang Einer

Rena, nynordiska smaker mixade med värme och kärlek gör Restaurang Einer till en välkommen kulinarisk nykom-ling. Kökschef och delägare Svein Trandem har tidigare arbetat på stjärnkrogar som Ekstedt i Stockholm och tvåstjärniga Maeemo.

Einer betyder enris på norska och är en doft som ibland sprider sig från det öppna köket. Atmosfären är avslappnad med dämpad belysning och poppig musik. Menyerna består av fyra eller sex rätter, samt en helt vegetarisk, och på tallriken hittar vi smaker som variation på musslor i rökt grädde samt piggvar toppad med sjöborre. Vinerna går i linje med restau-rangens naturliga filosofi om att bygga nära relationer till hantverksproducenter.

Adress: Prinsens gate 18, restauranteiner.no.

Restaurant Stallen

Stallen är Oslos senaste tillskott på den exklusiva gastronomiska scenen. I ett charmigt stenhus med takbjälkar, mitt i stadsdelen Homansbyen, hittar vi den pyttelilla krogen som drivs av kocken bakom Fyr bistronomi och bar; Sebastian Myhre. Så sent som häromveckan öppnade han dörrarna till sitt drömprojekt Stallen med endast 20 sittplatser, ett öppet kök och avsmaknings-meny. En sprakande eldkorg visar gästerna vägen och mid-dagen avslutas med en avec sittandes på höbal.

Sebastian har skapat en finkrog med personlig och avslappnad atmosfär. Rätterna är inspi-rerade av landets historiska mat-kultur och köket arbetar främst med nordiska ingredienser. En titt på menyn visar att havskräfta, renkött och piggvar samsas med enklare traditionella tillbehör som pinnbröd och våffla.

Adress: Underhaugsveien 28, restaurantstallen.no.

Brasserie Rivoli

Foto: Niklas Hart

Kari Innerå är en prisbelönt kock med erfarenhet från fler-talet stjärnkrogar. Hon drev tidigare Cru vin & kjøkken och BA53, men sedan i maj finns hon på Brasserie Rivoli. Restau-rangen ligger centralt i det nybyggda, exklusiva området Bjørkvika intill Operahuset. Här är högt i tak och med fönster från golv till tak som skapar ljus och rymd. Inredningen är avskalat nordisk med inslag av franskt brasserie.

Svansföring är hög och menyn en fransk-norsk mix med signaturrätter som entrecôte med pommes frites, piggvar med blomkål samt oxtartar. Men Kari bjuder också på kreativa skapelser som torrfisk med spetskål och sherryvinäger, nordisk carbonara samt popcornglass. Fint och finurligt är Karis melodi och allt serverat med härlig utsikt över Akkersälv.

Adress: Operagata 3, rivoli.no.

Oslo Street Food

Foto: Monica Stromdahl

Det vackra gamla badhuset med höga stenpelare står majestätiskt vid Torggatan i centrala Oslo. Gå upp för den stora stentrappan och in genom dörrarna. Där öppnar sig en värld av dofter, färger och smaker. Oslo street food är den senaste av stadens tre mathallar, övriga är Oslo mathall och Vippa. På Oslo street food finns 16 matstånd och inget är det andra likt. Gohan serverar japanska rätter som okonomi-yaki och tonkatsu, Silkroad inspirerar med vege-tarisk, glutenfri mat, Kain lagar filippinskt och på Duck it inne-håller samtliga rätter anka i någon form. Christian Grosvold och Toni Jørgensen driver den sistnämnda, de är också grun-dare av mathallen. Oslo street food blev en omedelbar succé och sedan öppningen i våras har över en miljon besökare passerat mattemplets dörrar.

Adress: Torggata 16, oslo-streetfood.no.

Rest

Njut av ål, fågelkrås och fiskben på ett helt nytt sätt. Restaurang Rest beskriver sig själva som “fine dining på matavfall”, och det är precis vad det är. Krögartrion i köket tar tillvara råvaror som annars skulle kastas. Ålen är rödlistad, men forskare i Norge har fått tillstånd att fiska en mindre kvot per år. Dessa hamnar nu på matbordet i stället för i soptunnan. Fiskben mals och formas till ravioli medan kycklingfötter kokas i soppa. Visst kan det låta märklig, men dessa udda råvaror förvandlas till delikata rätter. Det hållbara konceptet genomsyrar hela restaurangen. Personalens kläder och inredningen är köpt second hand, och i taket hänger ett färggrant konstverk gjort av återvunnen plast från havet. Serveringarna är lekfulla och finurliga, men framförallt är det väldigt gott.

Adress: Kirkegata 1-3, restaurantrest.com.

Katla

Foto: Anne Valeur

Katla är en vulkan på södra Island, men också namnet på den restaurang där islänningen Atli Mar Yngvason basar i köket. Atil var tidigare en av ägarna till krogen Pjoltergeist, ett mysigt litet hak där kockar, foodies och vinnördar trängdes till sena timmen. När restaurangen slog igen i fjol var förväntningarna höga på krögarens nya projekt. Om Pjoltergeist var trångt och skumt är Katla raka motsatsen. Här är det högt i tak med härligt ljusinsläpp, och i köket finns en flitigt använd höj- och sänkbar kolgrill. Rätterna bottnar i norska råvaror, men restaurangen räds inte att söka inspiration i länder som Mexiko, Japan och Korea. Resultatet är en hjärtlig, vällagad fröjd för smaklökarna. Drop in-gäster äter al à carte, medan de som bokar bord serveras en avsmakningsmeny.

Adress: Universitetsgata 12, katlaoslo.no.

Malin Berghagen

”Jag är så stolt över vårt lilla Järvsö”

Malin Berghagen vandrar längs grusvägar i Costa Rica, äter citronpaj i Sóller och ger sig ut med bergscykel i Järvsö.

Marpunta resort, Alonnisos

Mitt älskade Grekland! Det är svårt för mig att välja mellan Marpunta resort på Alonnisos och Emelisse hotel på Kefalonia. Båda är familjeägda och man pysslas om som om man vore en i familjen. Jag älskar verkligen Grekland och varenda liten ö där. Klarblått vatten och himmelsk god mat. Men just Alonnisos håller jag extra kär eftersom den är naturskyddad och en plats där man kan simma med sälar och delfiner.

Annons

Adress: Sporaderna, Grekland.

The Bakery, Santa Teresa

Jag vet inte hur många gånger jag har vandrat från min bungalow på stranden längs Santa Teresas grusväg för att avnjuta frukosten på The Bakery. Deras cappucino och granola bowl är helt klart värda lite smutsiga fötter. Jag känner smaken av friterade avokado-tacos med lime bara jag tänker på restaurangen. Härifrån är det sedan bara tre minuter till Stilla havet och surfen.

Järvsö bergcykelpark

”Ja tillbaka igen hem, hem till lilla Jarse”, som mamma brukade sjunga. Jag är så stolt över att vår by andas så mycket hälsa och uteliv som den gör nu. Bergscykelparken på södersidan av skidbacken anses vara den bästa i Skandinavien och som plus i kanten har vi även fått en asfalterad cykel- och skatepark nere i byn. Här finns något för alla

Adress: Ljusdal.

Finca Son Mico, Mallorca

Jag har tipsat oändligt många om denna kafépärla som ligger gömd uppe i bergen. Här möts jag alltid med öppna famnar av de två franska systrar som äger stället. Citronpajen på öns citroner biter syrligt i gommen samtidigt som jag drömmer mig bort. Men bäst av allt är att vandra den vackra vägen dit, från Deià eller Sóller. Utsikten över havet är sagolik och med lite tur ser man både vilda getter och åsnor.

Palm Grove beach, Goa

Den vackra, rena inredningen på Palm grove beach retreat är som sammet för själen. I den vägglösa yogasalen håller vita gardiner de starkaste solstrålarna borta, men lämnar kvar tillräckligt mycket sikt för att du ska kunna se ut till havet och vågorna. Ett av de finaste yogahotell jag varit på.

Adress: Ashvem Beach, Mandrem.

Resa

Guide: 9 pärlor i Tel Aviv

Sedan 23 år bor kuratorn och kulturproducenten Sandra Weil i Tel Aviv. Här bjuder hon på nio pärlor i konstnärsstaden som aldrig sover.

Planen var att stanna i Israel ett halvår och läsa hebreiska, likt många andra judiska ungdomar. Men när Sandra Weil, dotter till finansmannen och filantropen Robert Weil, satte sina fötter på Tel Avivs gator 1996 ville hon aldrig mer lämna dem.

Annons

– Jag hade varit här några gånger tidigare och inspirerades av min farmor som brukade tillbringa vintrarna här på Tel Avivs caféer i stället för att vara rädd för att halka på Stockholms isiga gator, säger Sandra Weil.

Stadens energi, spontaniteten i det sociala livet och känslan av sammanhållning under åren med många terroristattacker gjorde starkt intryck på Sandra.

– När sedan alla dörrar till kulturvärlden öppnades var jag fast.

Idag, drygt två decennier senare, lever hon tillsammans med sin man och sexårige son i Tel Aviv där hon arbetar som konstkurator och engagerar sig i de afrikanska flyktingarnas situation i stadens södra kvarter.

 Sandra Weil i sitt älskade Tel Aviv.
Sandra Weil i sitt älskade Tel Aviv.

Reuven Rubin museum

Den bästa introduktionen till en plats är inte genom en historiebok, utan genom konsten. På Reuven Rubin Museum får man uppleva Tel Aviv utifrån den europeiska juden Reuven Rubins ögon. Han var den första konstnären jag studerade när jag kom hit för 23 år sedan, och är en av Israels viktigaste. Med sina fantastiska ikoniska målningar får du en inblick i hur staden såg ut från 1920-talet och framåt. Museet, som ligger på det fina torget bredvid Tel Avivs historiska stadshus från 1920-talet, är också det hus som Reuven själv levde och verkade i från 1946 fram till sin död 1974. Grannhuset är nationalpoeten Chaim Nachman Bialiks hus, från 1920-talet det med. Bialiktorget och husen kring detta torg finns på Unescos världsarvslista.

Yom Tov Café

Det sägs att Tel Aviv är staden som aldrig sover, och så är det verkligen. Det finns breda gator som är ganska stökiga dygnet om och innanför dem finns de lugnare, men ändå livfulla, smala gatorna. Ett av dessa områden är de underbara yemenitiska kvarteren där Yom Tov Café ligger. Det är skön oas dit många hipstermänniskor och trendmedvetna hittar hem, men som på alla platser i Tel Aviv är klientelet blandat. Här finns inga regler, här hänger folk dygnet om. Själv kommer jag gärna hit på morgonen och beställer deras goda frukostmacka med avokado och sitter ut mot gatan för att uppleva atmosfären från matmarknaden Carmel Market. Här tar jag också ofta möten med konstnärer, helst i något lugnt hörn inne på caféet, som är inrett med second hand-möbler och hyllor med böcker och tidningar som man kan låna. Yom Tov Café är en sådan hemtrevlig plats som man vill dröja kvar på.

Adress: Yom Tov St 30

The Photohouse

En kort bit från Baliktorget ligger Tel Avivs äldsta fotobutik, den är lite av ett landmärke. Här finns över en miljon historiska bilder, alla tagna av fotografen Rudi Weissenstein, som ger en inblick i hur staden var en gång i tiden. Man kan se kamelkaravanerna då Tel Aviv bara var sand och hur man sedan byggde upp staden genom att sätta kulturen i centrum. Du kan komma hit och bara bläddra bland detta unika arkiv av svartvita fotografier, men också köpa med dig någon av dem. Jag har själv gjort flera kap.

Adress: Tchernikhovski St 5

Kuchinate African Refugee Womens Collective

I området Kiryat Ha’Melcha i södra Tel Aviv ligger konstnärskvarteren där
musiker och konstnärer har sina studior och gallerier, såsom Artspace Tel Aviv, Rosenfeld Gallery och Raw Art Gallery. Här finns också Kuchinates livliga studio, en mötesplats för ett designkollektiv med 300 afrikanska flyktingkvinnor som skapar färgstarka virkade produkter för hemmet, som korgar, puffar och mattor. Kuchinate möjliggör för dessa kvinnor att försörja sig och ger dem en plats som man som besökare också kan ta del av, och dessutom få lära sig att virka eller vara med på en traditionell eritreansk kaffeceremoni. Dessa flyktingars värld har verkligen fångat mitt hjärta. Kanske för att jag, som barnbarn till flyktingar som flytt nazismen, identifierar mig med deras historia. Konsten och kulturen influeras mycket av de afrikanska flyktingarna som alla bor och verkar i området i närheten, och det har gjort att allt fler gallerier flyttar ner hit. Området är fullt av energi.

Inga Gallery, Artport, Dvir Gallery, Gordon Gallery

Ett stenkast från Kiryat Ha’Melcha ligger Inga Gallery som visar israeliska konstnärer, från de nya förmågorna till de mer etablerade. Här finns också Artport, ateljéer för både israeliska och internationella konstnärer som även visar utställningar samt Dvir Gallery, ett av Tel Avivs mest etablerade gallerier. Gordon Gallery, som startades 1966, var det sista galleriet att lämna de norra delarna av Tel Aviv och som nu fortsätter i nya, stora lokaler med utställningar där yngre konstnärer möter äldre generationernas konstnärer, både från Israel och utlandet.

Ala Rampa

Tel Aviv fick mig att bli vegetarian för drygt två decennier sedan. Jag hade precis flyttat hit och plötsligt hade jag inte behov av att äta kött längre. I Israel kan man leva på grönsaker året om, inte minst för att det finns extremt många vegetariska alternativ vart man än går ut och äter. Mitt bästa vegetariska lunchställe där de vågar ta ut svängarna när det gäller smaker stavas Ala Rampa. Maten är lika enkel som smakrik. Sagolikt god! Så fort jag är i området passar jag på att äta lunch här och då är deras polenta och rosa rödbetspasta mina självklara val. Ala Rampa är även härligt kvällstid och har blivit en plats där jag firat födelsedagar. I samma område finns även Falafel Gina, som i folkmun sägs ha Tel Avivs absolut bästa falafel. Och här är staden där man kan falafel.

Adress: Ha’Amal St 21, Tel Aviv-Yafo

Manta Ray

Manta Ray är den i särklass bästa restaurangen vid stranden, den ligger helt magiskt vackert. Här beställer du med fördel deras goda små sallader och bör vara beredd på att få in femton olika sorters förrätter, alltifrån ceviche till friterade räkor. Oftast är man så mätt på förrätten att man kan dela på en huvudrätt. Jag har varit där med mängder av människor som kommit hit på besök. Om man inte vill äta på vita dukar eller har sand kvar mellan tårna kan man gå till baksidan av restaurangen där det finns en enklare lunchkrog och strandbar som är väldigt mysig.

Adress: Nahum Goldmann St 4

Jaffa Flea Market, Brunsher och Saga Design Store

Tio minuters promenad från Manta Ray ligger den myllrande loppmarknaden i Jaffa. Jag köper inte så mycket kläder men det är dit jag går om jag ska shoppa något. För här finns allt. Här finns såväl klädboutiquer från många israeliska designer som den gamla loppmarknaden där man kan hitta antika skålar, smycken och kläder. Mina favoriter i området är klädbutiken Sharon Brunsher och designaffären Saga design store som säljer plagg från över hundra israeliska designer. Här kan man också med fördel dröja sig kvar eftersom det finns massor av barer, caféer och restauranger i området

Fish & Chips

Vill du hitta en väldigt fascinerande och autentisk plats i Tel Aviv är det den gamla hamnen i Jaffa. När folk på Jesu tid kom till Jerusalem var det här de klev i land. Även Napoleon har varit här. Idag kommer man hit för att ta en öl, se ut över solnedgången och köpa fisk direkt från någon av fiskebåtarna i hamnen. Här finns också Fish & Chips – ett litet hål i väggen där man köper friterade räkor som man sedan äter på piren medan man ser ut över vattnet och båtarna.

Adress. Namal Yafo 8

Foto: Miriam Alster m fl.

Resa

Sandro Cavazza: ”Brasilien ska upptäckas från en buss”

Artisten Sandro Cavazza äter gudomlig ramen i Tokyo, går på Juventusmatcher i Rom och ser grottmålningar i Sydafrika.

Svedjekojan, Norrfjärden

Foto: Foto: Alamy

Det finns inget bättre än att lära sig njuta av alla årstider. Så varför inte åka nattåg upp till Luleå och prova att köra hundspann? Grilla utomhus i minus 30 grader och omfamna vintern. Det är motsatsen till mentaliteten i Stockholm, man får acceptera vädret som det och kan inte gnälla på så mycket. Jag vill verkligen börja semestra mer i Sverige och njuta av vad vårt fantastiska land har att erbjuda.

Annons

Adress: Tranuträsk 70, Norrfjärden.

Capim Grosso, Bahia

Åk buss genom Brasilien och passa på att besöka Capim Grosso, en gömd pärla i Bahia där jag volontärarbetade som musik- och engelskalärare för flera år sedan. Och passa på att spela lite fotboll med barnen när du är här, de är alla små mini-Ronaldinhos. Att upptäcka Brasilien från en buss är superhäftigt, naturen är som från en annan planet och musiken är otroligt spännande. Jag tror aldrig jag har träffat så många bra musiker som i Brasilien.

Ichiran Ramen, Tokyo

Foto: Foto: Alamy

Helt galet gott ramenställe i Tokyo, även om det säkert finns ännu bättre. Men oavsett vart man äter ramen i Tokyo så smakar det alltid gudomligt. Sen är ju Tokyo en superhäftig stad med sin kultur och miljö. Och allt låter, vilket är kul för mig som musiker. Uttagsautomater, butiker och kassamaskiner, allt har ljudeffekter.

Adress: 1-22-7 Jinnan Iwamoto Bldg, Shibuya, Tokyo.

Stadio Olimpico, Rom

Foto: Foto: Alamy

Rom är en fantastisk stad som jag aldrig tröttnar på. Den har allt. Varje gatuhörn ser ut att vara från ett museum och maten är alltid bra, det ska mycket till för att man ska bli besviken. Att köpa grillade kastanjer i ett gathörn och sen gå på en fotbollsmatch är fantastiskt. Jag försöker alltid tajma in en Juventusmatch när jag är där, helst om de möter AS Roma eller SS Lazio.

Adress: Viale dei Gladiatori, Rom.

Sevilla Rock Art Trail, Clanwilliam

Foto: Foto: Alamy

I Clanwilliam kan man, förutom att köpa massor av rooibos-te, gå den fem kilometer långa vandringssträckan i Cederberg och upptäcka de många grottmålningarna föreställande handavtryck och olika djur och människorna som levt där. Målningarna är flera tusen år gamla och är extremt häftiga att få se.

Adress: R364, Clanwilliam, Sydafrika.

Resa

På Soneva Fushi går du barfota med Hollywoodstjärnorna

Det har gått snart 25 år sedan Eva Malmström Shivdasani öppnade världens främsta lyx-ekohotell. Soneva Fushi är lika populärt idag och Eva har inga tankar på att trappa ner.

Lunchtid på Maldiverna. Restaurangen börjar tömmas på folk. Eva Malmström Shivdasani tar av sig solglasögonen och spänner ögonen i mig.

Annons

– Du måste stänga av wifi:n på Ipaden om din son ska leka med den. Strålningen får hans lilla hjärna att koka.

Sedan får jag en lång föreläsning om vår naiva syn elektromagnetiska frekvenser. När ekoturismens okrönta drottning brinner för något, gör hon det ordentligt. En stund senare ger hon mig en liknande lektion i ämnet plast.

– Eva går på ett annat varvtal, allt går lite fortare för henne, förklarar en servitör senare för mig.

Den andra oktober 1995 var på sätt och vis startskottet för den exklusiva ekoturismen. Då öppnade Sonu Shivdasani och Eva Malmström Shivdasani hotellet Soneva Fushi på Maldiverna. Det blev en omedelbar succé. Gästerna älskade att äta middag barfota för att sedan cykla hem längs slingrande djungelstigar.

Sonu och Eva döpte så småningom sin filosofi till ”intelligent luxury” och än idag är Soneva Fushi själva sinnebilden av det något slitna uttrycket barfotalyx. Statschefer, tech-miljardärer, Hollywoodstjärnor. Madonna, Beckhams, Richard Branson. Alla har lagt sina skor i en påse med texten ”No news, no shoes” och klivit i land på hotellön. Själv har jag sneglat efter Salma Hayek som enligt Instagram ska befinna sig på ön. Utan framgång.

Eva Malmström Shivdasani har inget att säga om saken, hon droppar ogärna namn, men konstaterar att folk tycks sänka axlarna här:

– Kanske handlar det om att alla är barfota, men när vi har berömda personer på besök är det sällan någon av de andra gästerna som bryr sig.

Eva Malmström föddes i Karlstad. Pappa Hans var pilot och familjen flyttade ofta. Större delen av Evas uppväxt bodde de i Sollentuna men hon känner sig betydligt mer hemma i Karlsborg vid Vätterns västra strand. Där låg sommarhuset, en gammal lanthandel, som fortfarande är i familjens ägo. Eva och Sonu åker fortfarande dit och hälsar på mamma Sonja varje sommar.

Pappan jobbade för SAS och Eva utnyttjade flitigt hans fribiljetter. Hon älskade att resa. Hon flyttade till Paris för att bli designer men det slutade med en framgångsrik modellkarriär. Eva har prytt många av de största modemagasinen – Vogue, Harper’s Bazaar och Elle – och jobbat med några av världens främsta fotografer.

– Helmut Newton var en kär vän men han tjatade alltid om att få fotografera mig naken. ’Aldrig i livet’, sa jag.

Våren 1986 befann hon sig på en båt i Monaco. Kompisarna tittade på Formel 1 men Eva var inte intresserad så hon låg kvar på däck och solade. Vid ett tillfälle tittade hon upp och mötte då blicken från en man på en intilliggande båt.

– Jag minns ögonblicket så väl, det var som att kliva in i en tunnel.

Killen på den andra båten var Sonu. Han ler åt minnet:

– Det fanns en omedelbar attraktion, så var det. Men det jag verkligen föll för var Evas energi, hennes kvicktänkthet, hennes positiva livssyn och humor.

Vid den här tidpunkten hade Eva gjort flera modelljobb på Maldiverna och förälskat sig i platsen.

– Det var helt oexploaterat. Vi sov i hyddor med jordgolv och gick upp tre på morgonen för att hinna bli sminkade innan solen gick upp. Men jag var helt tagen, jag visste att jag ville bo här en dag.

Hon tog med sig nya pojkvän dit, och Sonu kände likadant.

Eftermiddagssolen sänker sig över Soneva Fushi. Vi sitter i restaurangen Out of the Blue på atollens norra spets och dricker nypressad sellerijuice. Indiska Oceanen kluckar under våra fötter. Sonu Shivdasani masserar näsroten.

– Vad man betraktar som lyx är subjektivt. Först måste man förstå att kontexten för rika människor förändrats radikalt. Tidigare levde de i stora palats, idag bor de i storstäder. Lyx handlar mer än något annat om unika upplevelser. Att erbjuda samma saker som går att hitta i Paris, London eller New York är meningslöst.

En av dessa sällsynta upplevelser är att äta middag på en restaurang uppe i träden, sex meter ovanför en grönsaksodling, för att därefter avsluta kvällen med att klättra upp i ett observatorium och kika på stjärnhimlen.

Sonu Shivdasani är son till en legendarisk indisk affärsman och har studerat vid Eton och Oxford. Ett av hans huvudämnen var engelsk litteratur, något han haft nytta av som hotell-entreprenör.

– Shakespeares dramer byggde på ”Suspension of Disbelief” (ett slags kontrakt mellan berättare och åskådare där den senare väljer att acceptera ramarna i en historia trots att de innerst vet att det inte är verklighet). Vi har samma filosofi här: ta av dig skorna, undvik nyheter, lämna omvärlden utanför och kliv in i en annan berättelse.

Om lekfullheten är ett signum, är miljömedvetenhet en annan. På Soneva Fushi finns inga engångsflaskor med skönhetsprodukter, inget influget vatten. Här finns däremot en solcellsanläggning och ett ekocenter med sopsortering. Sonu och Eva brinner för hållbarhet. De arrangerar miljökonferenser med statschefer, entreprenörer och forskare. Svenske professorn Johan Rockström har varit här flera gånger.

Sonu Shivdasani med Maldivernas dåvarande president Mohamed Nasheed under hans besök på Soneva Fushi
Sonu Shivdasani med Maldivernas dåvarande president Mohamed Nasheed under hans besök på Soneva Fushi

Jag påpekar att jag flugit i femton timmar för att komma hit. Och att många av deras gäster tar privatjeten.

– Det är inte idealt, säger Eva, men människor kommer inte att sluta resa. Vi gör vad vi kan här och två procent av våra intäkter går till direkt till en fond som bland annat bidragit till att bygga vindkraftsanläggningar i Indien och en halv miljon träd i Burma.

En servitris kommer fram med en telefon. Eva ursäktar sig, chefskocken behöver diskutera några detaljer i kvällens meny.

– Jag har ingen egen mobiltelefon, förklara hon sedan.

På riktigt?

– Absolut, jag har inget behov. Jag är ju chef, vem ska säga till mig, haha. Sonu och jag har inget wifi i vårt hus heller.

Sonu Shivdasani beställer ännu en sellerijuice. Han är extremt noggrann med sin diet. Vilket har sin förklaring. För något år sedan slutade en hostattack med att han fick akut andnöd. En biopsi visade att han hade flera tumörer, varav en kramade om kroppspulsådern. Han har nyligen kommit tillbaka från Europa där han behandlats med både cellgifter och alternativ medicin. Idag mår han bra men dagen före var sämre, förklarar han.

Sjukdomen hindrar dem dock inte från att bygga vidare på sitt imperium.

Efter den initiala succén med Soneva Fushi öppnade de flera syskonhotell. Dessutom köptes en hotellmanagementrörelse. Under varumärket Six Senses drev de ett femtontal hotell och ännu fler spa.

– Vi var mer framgångsrika men efter tag började jag känna mig frustrerad, säger Sonu. Jag ägnade dagarna åt att träffa investerare, analysera budgetar och flyga mellan olika hotellbyggen. Arbetet blev för själlöst.

Six Senses såldes för några år sedan och nu fokuserar de helhjärtat på de egna hotellen (Soneva Fushi och Soneva Jani på Maldiverna, Soneva Kiri i Thailand, och inom inte alltför lång framtid öppnas ett Soneva-hotell i Japan och ytterligare ett på Maldiverna.)

– Världen förändras snabbt och som hotelloperatör måste man snabbt kunna följa med. Allt handlar om att skapa unika upplevelser, vilket kan vara är ett problem för de stora kedjorna. Ta Ritz Carlton eller St. Regis – de gör fina hotell men skulle gästerna märka om de bytte skyltar med varann?

Ett glatt tjut hörs i bakgrunden. Det är en gäst som kastat sig ut i vattenrutschkanan som slingrar sig ner i Indiska oceanen. En av många lekfulla detaljer på Soneva Fushi.

– Ja, vi kanske är lite barnsliga, skrattar Eva. Men det är ju så, när man skrattar mår man bra. Snart kommer vi även att ha en linbana uppe bland träden. En idé jag fick för tio år sedan. Och jag som är så höjdrädd...

Fotograf: Dan Kullberg

Resa

Louise Boije af Gennäs: ”Värmland är Sveriges Irland”

Författaren Louise Boije af Gennäs badar med grisar, snorklar med hajar och njuter av naturen i de värmländska skogarna.

Mårbacka, Värmland

Värmland är ett av mina favoritlandskap i Sverige, sprängfullt av vacker natur. Som gammal lundsbergare har jag har bott i Värmland många år och trivts fantastiskt bra. För att inte tala om den rika kulturen som finns där, med Selma Lagerlöfs vackra Mårbacka och Gustaf Frödings poesi. Värmland är som Sveriges Irland, vårt County Clare. Det är här vår folklore finns och frodas.

Annons

Pig Beach, Bahamas

Det är svårt att ta sig hit, men väldigt värt det! Till att börja med måste man ta sig ut till Exuma och därefter vidare till lilla ön Big Major Cay. Väl där kan man simma med hajar och de kända bahamanska grisarna, det är en oförglömlig upplevelse. Grisarna kom hit för flera år sedan, har nu förökat sig och vet att man får bröd av turisterna. Om inte kan de bita dig i rumpan.

Adress: Pig Beach, Big Major Cay

Red Rooster, New York

När du är i New York – ta bussen upp till Harlem och gå på en gudstjänst med gospelkör. Ta in den fantastiska musiken, kläderna och hattarna. Sedan går du raka spåret till Marcus Samuelssons restaurang Red Rooster och äter brunch. På söndagar har han dessutom ett jazzband som sitter i fönstret och lirar. Ljuvligt!

Adress: 310 Malcolm X Boulevard, Harlem

Le Jardin, Cannes

En otroligt rolig restaurang med fantastisk mat. Innanför dörren möts man av det äldre paret som äger restaurangen. Mannen sitter framför tv:n och kollar på sport och frun vimsar runt i sin klänning. Som namnet hintar ligger restaurangen i en stor trädgård, omringad av byggnader med kulörta lyktor och flera olika terrasser, träd och buskar. Det är så fruktansvärt romantiskt där inne. Längst upp står alla kockarna samlade, de är helt bindgalna. Krökar och gör chin-ups samtidigt som de bakar pizzor.

Adress: 15 Avenue Isola Bella

Sharm el-Sheikh, Egypten

Som det snorklingsfreak jag är kan jag verkligen rekommendera en resa till Egypten. Att snorkla här är som att kliva ner i ett stort akvarium. Platsen öppnar ögonen för allt som är värt att bevara på vår planet, och att vi måste jobba för den fantastiska mångfalden som fortfarande finns. Jag började snorkla med min dotter Elsa när hon var fyra år och idag vill hon bli marinbiolog och rädda planeten. Nu förstår hon vad som finns där ute.

Resa

Europas vackraste vägar – här är listan

Sju vidunderligt vackra vägar i Europa som är värda en resa i sig.

Route Napoleon

1815 lämnade Napoleon sin exil på ön Elba och begav sig upp genom Frankrike för att ta över tronen. Vägen, som sträcker sig 32 mil från Golfe-Juan upp till Grenoble, har sedan dess varit känd som Route Napoleon, och är utan tvekan en av Europas mest njutbara färdvägar. Det tog Napoleon och hans armé om tusen män en vecka att genomföra sträckan, men idag tar det ungefär åtta timmar. Under tiden färdas du bland lavendelfält, pinjeskogar och dramatiska berg genom doserade, svepande kurvor. Till skillnad från Stelviopasset, med sina blinda kurvor, tillåter Route Napoleon ett jämnt och raskt tempo. Insidertipset är att köra motsatt riktning från hur Napoleon färdades, för om du kommer norrifrån belönas du på sluttampen av bedårande vyer över Medelhavet.

Annons

Bo här: La Bastide Saint-Antione, underbart lyxig gård vid Grasse med egen Michelinprydd restaurang.

Kör: Lätta och kurvvänliga franska Alpine A110 är som gjord för Route Napoleon.

Stelviopasset, Italien

En evig favorit på sammanställningar av det här slaget, och i topp på måste-köra-önskelistorna för många motorister. Med sin höjd på 2 757 meter över havet är det den högst belägna asfalterade vägen i de östra Alperna. Med sina 48 180-graders hårnålskurvor spelar det nästan ingen roll hur många gånger du kör sträckan, den bjuder hela tiden på nya överraskningar och kräver fullt fokus och koncentration. Och välservade, fräscha bromsar, förstås. Vägen brukar öppna i slutet av maj och ha öppet till oktober. Att köra sent på hösten innebär att du åker bland snöklädda bergstoppar, men också att du kan överraskas av vinterväder. Räkna också med att det kan vara ganska mycket trafik, just för att sträckan brukar vara med på den här typen av listor, och därmed lockar många körglada förare.

Bo här: QC Terme Bagni utanför Bormio lockar med klassisk lyx och förstklassigt spa.

Kör: I Italien åker vi förstås italienskt, och väljer läckra lilla Alfa Romeo 4C.

E4 vid Vättern, Sverige

På pappret låter inte E4 mellan Jönköping och Gränna som något värt att ta en omväg för. Men när man kommer från Jönköpingshållet på väg norrut och ser den kurviga vägen öppna upp sig mot en klarblå Vättern är det lätt att glömma att det är norra Småland man kör igenom.

Den här sträckan, ofta kallad Vätterleden, kom till i början av 60-talet och byggdes med körfält i två plan, på grund av bergets sluttning. Och just här når också vägen 280 meter över havet, vilket är den högsta höjden för en motorväg i Sverige.

Om man på väg norrut svänger av vid värdshuset Gyllene Uttern har man en lika fin, men något långsammare, upplevelse framför sig. Här börjar nämligen Turistvägen Omberg-Tåkern. Hela vägen fram till Ödeshög åker du på lagom knixiga vägar genom lummig bokskog och nära branta stup rakt ned mot Vättern och Visingsö.

Bo här: Lilla Hotel Amalias Hus i Gränna är personligt, mysigt och väldigt, väldigt charmigt.

Kör: Vi låtsas att vi kör Highway 1 i Kalifornien, bakom ratten på nya Chevrolet Corvette Stingray.

Atlanterhavsveien, Norge

Atlanterhavsvägen är ett av Norges dyraste byggprojekt genom tiderna. När de 8,3 kilometrarna väg öppnades 1989 hade den kostat 122 miljoner norska kronor. Och under de sex år arbetet pågick drabbades vägen och arbetarna av 12 orkaner. Stora delar av vägsträckan utgörs av åtta broar som sammanbinder lika många småöar, som tidigare var isolerade från varandra. Och mäktigast av broarna är Storseisundetbrua, en imponerande skapelse som ger en illusion av att plötsligt upphöra i intet. För en bilist är det en lika inspirerande som skrämmande upplevelse att köra upp för den branta backen utan att ha någon som helst aning om vad som väntar där bakom. En fantastisk och ostörd utsikt över Atlanten, visar det sig.

Bo här: Det är drygt två timmar till fantastiska Juvet Landskapshotell, men värt varje extra kilometer.

Kör: I Norge är infrastrukturen för snabbladdare betydligt mer utbyggd än hos oss, så vi väljer elbilen Audi E-tron.

Picos de Europa N-621, Spanien

Nationalparken Picos de Europa tronar på toppen av Spanien, där Asturien, Kantabrien och Castillo y Léon möts. Med toppar på 2 500 meter är det oerhört vackert med blommande ängar, söta byar och vägar som snirklar sig genom parken, livsfarligt smala med tvära kurvor och skräckinjagande stup. Och parkera bilen ett par dagar – särskilt Ruta del Cares är en oförglömlig vandring längs den branta bergssidan i en djup dalgång. Utan staket givetvis.

N-621:an leder ut ur dalen och norrut mot kusten igen och längs vägen finns så många Sound of music-vackra rastplatser med betande kor att man riskerar att aldrig komma fram. Kombinera med coola städerna Bilbao och San Sebastián.

Bo här: Hotel Balneario La Hermida är ett lyxigt bergshotell för trötta vandrare och bilister.

Kör: Vi väljer sportiga spanska Cupra Ateca med panoramatak för att ta in vyerna.

Bealach na bá, Skottland

Den här är ingen väg för fegisar eller 18-åringar med nyrekvirerade körkort. Bealach na Bà är kurvig, smal som en cykelväg – utan mötesplatser – och snirklar sig som en orm över Applecrosshalvöns höjder. Vi befinner oss nära Skye på Skottlands västkust, på vägen som anses vara en av världens vackraste. Och farligaste, så glöm hastigheter över 50 kilometer i timmen.

Bo här: Applecross Inn varnar gäster för vägen till hotellet men bjuder på sjöutsikt, gulliga rum och skotsk frukost med rökt lax och kolja, blodpudding och korv.

Kör: Den perfekta kompanjonen på vägen, och även utanför, är helt nya Land Rover Defender, en modernisering av den klassiska modellen.

Romantische Strasse, Tyskland

Efter andra världskriget var det inte så muntert i Tyskland och som en pr-insats lanserades Romantiska vägen, 35 mil mellan Würzburg och Füssen. Och succén var given, än idag är det Tysklands mest populära road-trip. Räkna med minst tre dagar för här finns otaliga söta korsvirkesbyar att stanna i, massor av vingårdar och fantastiska slott. Rothenburg ob der Tauber är sträckans mest berömda stad och så gullig att det nästan blir för mycket. Vid resans slut har du nått Törnrosaslottet Neuschwanstein som trots att det är ett turistinferno ändå är en upplevelse utöver det vanliga.

Bo här: Hotel Herrnschloesschen är ett historiskt hotell med fem välförtjänta stjärnor och tysk ordning.

Kör: Vi färdas naturligtvis ståndsmässigt i maffiga Mercedes-Benz S-klass.

Foto: Alamy/Oskar Hammarkrantz

Resa

Nu kan du bo på Downton Abbey-slottet

Vem drömmer inte om att skvallra i korridorerna, dinera i salarna, dricka afternoon tea i biblioteket eller jaga fasaner på ägorna på slottet Downton Abbey, känt från både tv-serien med samma namn och den bioaktuella filmen.

Annons

Nu finns faktiskt möjligheten eftersom Earl och Lady Carnarvon bestämt sig för att öppna de magnifika portarna till sitt hem, som i verkligheten heter Highclere Castle.

Men det gäller att vara på hugget. Slottet hyrs nämligen bara ut en natt, den 26 november, och eftersom priset är högst rimliga och överkomliga 150 pund.
Bokningen öppnar den 1 oktober, så det gäller att ha ställt alarmet och vara beredd eftersom vi vågar gissa att det inte tar många sekunder innan någon bokat möjligheten att ha fler än 300 rum fördelade på drygt 9 000 kvadratmeter till sitt förfogande.

Efter ståndsmässig ankomst byter du om till mer formella kläder och gör ägarparet sällskap över en cocktail i salongen innan ni förflyttar er till matsalen för en traditionell middag. Efter middagen serveras kaffe, och eventuellt någon sötsak, i slottets bibliotek. Därefter är det dags att dra sig tillbaka till de mer privata delarna av slottet och det egna sovrummet med badrum en suite, såklart. Där kan du så klart njuta av utsikten över mer än 1 000 hektar grönskande parker och kullar.

Notera dock att hela slottet är rökfritt och att man inte får ta med sig hund, men det kan man kanske leva med för en natt.

Här vaknar vi gärna upp och ser ut över ägorna.
Här vaknar vi gärna upp och ser ut över ägorna.
Slottet har över 300 rum, fördelade på en yta om drygt 9 000 kvadratmeter.
Slottet har över 300 rum, fördelade på en yta om drygt 9 000 kvadratmeter.
Vad sägs om en afternoon tea i biblioteket?
Vad sägs om en afternoon tea i biblioteket?
Downton Abbey-slottet heter egentligen Highclere Castle och är beläget i Hampshire.
Downton Abbey-slottet heter egentligen Highclere Castle och är beläget i Hampshire.

Foto: Airbnb

Resa

8 historiska monument utan trängsel

Du har sett Petra och pyramiderna. Nu vill du känna historiens vingslag utan att trängas. SvD Resor guidar till monumenten som ingen tänker på.

I stället för Efesos: Aphrodisias

Självklart kniper det i hjärtat att se sagolika Efesos där Artemistemplet, ett av världens sju underverk, en gång stod. Ändå är atmosfären i hellenistiska Aphrodisias snäppet mer speciell. Kanske för att platsen började grävas ut först på 1960-talet, varför så lite förts bort till museer. Kanske för att den lilla staden restes åt kärlekens gudinna Afrodite, vilket lägger något extra suggestivt över templet, teatern, Hadrians bad, Tiberius kolonnad och stadion som mäter hela 270 meter. Det är dock de små detaljerna som dröjer sig kvar i minnet; relieferna av Eros och Nike som jagar uppe på tempelporten Tetrapylon, statyerna och de utsmyckade sarkofagerna.

Annons

Bo: Anatolia Hotel är lantligt charmigt med låga hus runt en vacker trädgård med pool.

I stället för Petra: Jerash

Foto: Alamy

De flesta som besöker Jordanien talar med hänförelse om antika Petra, ett av världens sju nya underverk vars tempel, kolonner och kungagravar är uthuggna direkt ur de röda klipporna. I norr hittas emellertid Jerash, den forna hellensk-romerska staden Gerasa som döpts om efter den moderna intilliggande orten med samma namn. Jerash bosattes på stenåldern, förstördes av en jordbävning på 750-talet och är numera en exceptionellt bibehållen arkeologisk plats. Flera gator är intakta och inte minst Nymphaeums brunn och fontäner, liksom Artemistemplets tolv stora kolumner är djupt aktningsvärda. Glöm inte solskydd och bekväma skor; Jerash var en stor stad som kräver sina timmar att utforska

Bo: Wooden Arcs har 13 elegant rustika chalets samt pool och spa med spektakulär utsikt.

I stället för Dubrovnik: Nin

Det är ingen hemlighet att Dubrovnik drabbats av överturism. Styr därför hellre kosan till Nin, Kroatiens äldsta kungliga stad som balanserar på en ö ansluten till fastlandet via två broar. Det är numera en sömnig liten by, men minnesmärkena är talrika. Här ligger bland annat världens minsta katedral, Sveti Nikola, där sju kungar krönts och många medeltida helgedomar vilar. Samt inte minst Kroatiens längsta sandstrand Kraljičina plaža, Drottningens strand, i närheten av det största området med medicinsk lera i hela landet. Nin registrerades som utomhus-kurort 1960, men behandlings-traditionen går att spåra till romarriket. Det är ingen slump att den liburniska gudomligheten Venus Ansotica hittades just här.

Bo: Luxuösa Villa Privlaka har ett kök, fyra sovrum, två vardagsrum och två pooler.

I stället för Agrigento: Selinunte

Foto: Alamy

Agrigentos fornminnesområde är så rikt på antika lämningar att de flesta utflykter hoppar över intilliggande Selinunte. Gör inte det misstaget. Bland Siciliens många grekiska städer tillhörde Selinunte de främsta och var hem åt flertalet viktiga tempel. Ett av dem, Hera-templet, har byggts upp igen. Likafullt är det ruinerna, vilka ligger huller om buller efter jordbävningar genom historien, som fängslar allra mest, dessa stupade bjässar som sträcker ut en hand från forntiden rakt in i nuet.

Bo: Från Momentums terrass med infinitypool är utsikten milsvid över det böljande landskapet. Den luxuösa resorten med 22 rum och sviter serverar lokala råvaror och är tillägnad modern wellness mitt i en gammal olivlund. Perfekt kontrast till historiska utflykter.

I stället för pyramiderna: Sakkara

Foto: Alamy

Att Gizapyramiderna tillhör de mest majestätiska monument som någonsin konstruerats behöver vi inte debattera. Det finns dock många fler pyramider spridda söder om Kairo, bland annat i uråldriga Sakkara som var begravningsplats i över 3 500 år under tiden Memfis var huvudstad. Gravfältet är stort, med elva större pyramider och många mindre kammare. Samtidigt är det den modesta storleken som gör dem mer rörande än allt det storslagna i Giza, konerna känns på något sätt lättare att relatera till. Mer mänskligt gripbara, om man så vill. Äldre är de också, Djosers trappstegspyramid till och med äldst i hela Egypten.

Bo: Skippa Kairo och utgå i stället från färgglada pensionatet Sakkara View i Abu Sir som också har fyra pyramidkomplex, mitt mellan Giza och Sakkara.

I stället för Tintern Abbey: Castle Acre Priory

Foto: Alamy

Visst, klosterkyrkan Tintern Abbey är ett gotiskt mästerverk och en imposant nationalikon. Men Castle Acre är en av Stor-britanniens största och bäst bevarade klosterplatser med anor från 1090. Mest anslående är det att anlända från väst, då blicken först faller på de utsirade blinda valvbågarna intill de intakta gamla husrummen och den vackra kyrkogaveln. Därefter följer vattenkvarnen, sjukstugan, latrinerna; alla fysisk vittnesbörd om hur munkarna levde i hundratals år innan orden upplöstes 1537 och den monastiska institutionen föll i ruiner. Örtträdgården odlas emellertid än i dag.

Bo: Typiskt anglo-eklektiska boutiquehotellet Strattons erbjuder överdådigt inredda rum, restaurang med moderna brittiska rätter samt antik-butik med goda fyndchanser.

I stället för Mykene: Messene

Få platser kan slå Pelopon-nesos på fingrarna vad gäller hög koncentration av historiska sevärdheter. Olympia, Epidauros och Mykene i all ära – vill du hellre tillbringa en heldag i antiken så gott som ensam är Messene uppe i halvöns bergs-landskap ett säkert kort. Staden uppfördes på 300-talet f.v.t. som fästning mot närliggande Sparta, och än i dag går det att se delar av skyddsmuren och vakttornen. Strosa sedan omkring bland vad som en gång var en pulserande marknadsplats och Asclepeion, Messenes tempel för helande av såväl kropp som knopp.

Bo: En timme söderut i Koroni driver svenska Annette och Kurt Villa Olivia med två fina studior samt ett hus med utsikt över Medelhavet.

I stället för Colosseum: Ostia Antica

Foto: Alamy

Under Romarriket kunde Colosseum underhålla nära nog 90 000 exalterade åskådare på samma gång. Att hävda att den välbevarade teatern i Ostia Antica som härstammar från kejsar Augustus tid är lika överväldigande, är att ta i. Däremot är den omgärdad av utgrävningarna av det antika Roms hamnstad, vilket skapar en fascinerande förståelse för hur det var att leva i denna utslocknade civilisation. Som att gå på samma stenar utmed huvudgatan Decumanus Maximus som befolkningen gjorde under 400-talet f.v.t. Att se gravvalv, ugnar, bad, ångbastur och mosaikbilder föreställande allt från korgar till skepp. Det är så att det svindlar!

Bo: Ett stenkast inåt land hittas intima Hotel Maximo med nio söta små rum.

Resa

Linda Lindorff: ”Den svenska fjällvärlden är så häftig”

Programledaren Linda Lindorff dricker cava på ett tak i Palma, bilar genom Florida Keys och vandrar i orörda Stekenjokk.

Morada bay, Islamorada

Foto: Alamy

Att bila genom Florida Keys är en perfekt roadtrip. Man behöver inte sitta många timmar i bilen eftersom det är så tätt mellan olika vackra ställen att stanna vid. Min favorit är ön Islamorada, där man för övrigt har spelat in tv-serien Bloodline. Restaurangen Murada bay ligger precis vid stranden och är ett fantastiskt ställe för att se solnedgången. Från stranden kan man även spana in huset som tillhör familjen Rayburn i tv-serien.

Annons

Boutique Hotel Can Alomar, Palma

Ett jättefint boutiquehotell intill Paseo del Borne, den stora shoppinggatan i Palma där alla fina butiker ligger. Även om man inte checkar in och bor över kan man smita upp på deras terrass när man behöver vila fötterna efter shoppingturen. Beställa en osttallrik och ett glas cava och bara njuta av utsikten. Hotellrestaurangen De Tokio A Lima är också värd ett besök om man vill stanna lite längre.
Adress: Carrer de Sant Feliu, 1.

Stekenjokk, Strömsund

Foto: Alamy

Här har jag fjäll­vandrat ända sedan jag var liten och nu gör jag samma sak med min egen familj. Den svenska fjällvärlden är så otroligt häftig, så ren och oförstörd. Det klara fjällvattnet, topparna som har snön kvar och
de ljusa nätterna. Det räcker med en natt eller två om man är ovan, det handlar om att vara där och ta del av allt.

Miniloc Resort, El Nido

När jag spelade in Expedition Robinson på Filippinerna bodde jag och teamet på Miniloc Resort. Det kändes som ett superlyxigt hotell, men det fanns varken pool eller gym. Lyxen låg i det vackra läget vid foten av ett berg med massor av grönska runtomkring, äventyrligt och romantiskt på samma gång. Strax utanför bryggan snorklade man bland koraller och enorma fiskar. Det är nog den vackraste platsen jag sett i hela mitt liv.

Treff 2000, Obertauern

I våras åkte jag med familjen till österrikiska Obertauern, en skidort känd för att vara väldigt snörik. Ofta kommer den första snön redan i oktober. Dessutom har de ett bra och enkelt skidsystem där även barnen kan ta sig runt på egen hand. Det finns så klart större skidorter i Alperna som är fantastiska, men där är systemen ofta för stora. Väl i backen åt vi många bra luncher på Treff 2000 – ett ställe med god mat, bra läge och trevligt folk.

Adress: Wiseneggstr 70, Österrike.

Foto: Alamy
Resa

Adressbok: Palma

Nyöppnade boutiquehotell och spännande konst – Mallorca är minst lika härligt på hösten.

Grön och lyxig oas

Foto: Can Bordoy Grand House & Garden
Foto: Can Bordoy Grand House & Garden

När man promenerar runt Palmas gamla kvarter är det lätt att missa Can Bordoy Grand House & Garden – det senaste svenskägda boutiquehotellet att slå upp portarna på den spanska semesterön. När den nuvarande ägaren tog över den gamla 1500-talsbyggnaden gjordes en omfattande renovering där husets gotiska anor fick samspela med moderna möbler och konstverk.

Annons

Hotellet består av 24 pampiga sviter med sammetsgardiner, kingsizesängar och moderna badkar placerade mitt i rummen. Här ryms även bibliotek, spa, takbar och en stor trädgård. I hotellets lounge sträcker sig vinrankor längs väggarna, upp i taket och vidare ut till restaurangen som serverar medelhavsinspirerade rätter lagade av lokala råvaror.

Den lummiga trädgården är med sina 750 kvadratmeter den största privatägda trädgården i centrala Palma. Här ryms både pool, solbäddar och en uteservering som är öppen för såväl hotellets gäster som lokalbor och övriga turister.

Tid för tavlor

 Es Baluard
Es Baluard

Palma är mer än shopping och gastronomiska upplevelser. Hösten är ett ypperligt tillfälle att upptäcka öns något dolda konstscen. Ett tips är Es Baluard, Palmas moderna konstmuseum, som är beläget på Plaça Porta de Santa Catalina, precis vid vattnet mellan La Lonja och Santa Catalina. Museet öppnade 2004 och den imponerande byggnaden ligger i anslutning till ett fort från 1500-talet, som en gång i tiden var en del av stadens gamla murar. Här blandas spännande, temporära utställningar med en permanent samling verk från 1800-talet fram till i dag. I denna kollektion ingår målningar och skulpturer av Picasso, Miró och Léger.

Efter konstrundan gör man rätt i att besöka museets restaurang och dess soliga terrass. Diskutera verken över ett glas cava med utsikt över Palmabukten och stadens majestätiska katedral.

Foto: Alamy

Resa

Världens 8 främsta konsthotell

Gränsen mellan hotell och konstgalleri blir allt mer hårfin. SvD Resor listar åtta boenden för dig som vill övernatta mitt i konsten.

Puro Vik, Chile

Mitt i vinregionen Millahue Valley, två timmars bilresa från Santiago de Chile, öppnade nyligen vinmakaren och konst-samlaren Alexander Vik sin sjätte boutiqueresort som en ursäkt för att handla lite mer konst. Puro Vik består av nitton perfekt kurerade glasbungalows som var och en hyllar olika konströrelser. Välj mellan fransk 1700-talsdesign, Roy Lichtenstein och popkonst eller den sinnes-utvidgande hologramvillan med verk av Dominique Mulhem. För en något mer dämpad vistelse rekommenderas Hiroshigevillan med japansk inredning och ovärderliga verk av bildkonstnären Utagawa Hiroshige som sällan syns utanför museer. I övrigt bjuder Puro Vik på hänförande vyer över vindalen, två utmärkta restauranger med från-gård-till-bord-koncept samt vin-spa.

Annons

Adress: Millahue Valley.

Swatch Art Peace Hotel, KIna

Foto: Jim Lok

Swatch Art Peace Hotel är något av ett modernt kinesiskt svar på New Yorks legendariska Chelsea Hotel – minus rock’n’roll-dekadens. Här finner man lång-tidsboende konstnärers hem och ateljéer intill lyxiga sviter där vem som helst kan övernatta. Perfekt för den som vill komma nära husets kreativa livsstil och kika på utställningar med sam-tids-konst från hela världen. När byggnaden uppfördes i början av 1900-talet kunde den stoltsera med Shanghais första takbar. Den är fortfarande i bruk, utnämns ofta till en av världens bästa och bjuder på förnämlig utsikt över Bund och skyskrape-täta Pudong. Som namnet antyder är den schweiziska urtillverkaren delägare i hotellet och således finns hela fyra klockbutiker i gatu-planet. Ett måste för klockbesatta.

Park Hyatt New York, USA

Familjen Pritzker, ägare av Hyattkedjan, insåg tidigt värdet av exklusiv konst. 1998 köpte de en Gerhard Richter för 2,2 miljoner dollar som efter att ha gjort succé på Park Hyatt Chicago såldes för 37 miljoner dollar. En pr-mässig fullträff på alla vis.

Idag ger Hyatt ut egna konsttidningen ArtPHaire och på flaggskeppet Park Hyatt New York är konsten en integrerad del av Pritzker Price-vinnande Christian de Portzamparcs arkitektur. Konstsamlingen består av 350 verk, flera av dem specialgjorda för hotellet, med fokus på samtida amerikanska namn som Ellsworth Kelly, Sol LeWitt och Richard Serra. Den som tycker att Park Hyatts rumspriser är i häftigaste laget nöjer sig med att insupa konsten över en drink i loungen Living room.

Adress: 153 West 57th St, New York.

Arthotel Tornedalen, Sverige

Vad vore hotellvärlden utan sina visionärer? Gunhild Stensmyr växte upp i den lilla byn Risudden i Tornedalen, flyttade sedermera till Skåne där hon tillbringade 40 år som konsthallschef innan hon 2009 återvände hem med en till synes omöjlig dröm: att förvandla Risudden till internationell kulturdestination. Givetvis är hon på god väg att lyckas. Första steget blev att köpa ett antal trähus och förvandla dem till Arthotel Tornedalen. Hotellet, bestående av fyra sovrum, bibliotek och matsal, är renoverade med en osviklig känsla för stil där varenda detalj är handplockad för att ge en helhetsupplevelse av form och konst i naturlig miljö. Nu väntar nästa steg: bygget av Konsthall Tornedalen på andra sidan vägen. När det står klart lovar Gunhild en kulturinstitution i världsklass, förstås.

Château La Coste, Frankrike

Foto: Simon Schwyzer

Vissa excentriska vingårdar spelar klassisk musik för sina druvor. På Château La Coste får man dem att trivas med hjälp av konst. Den stora, biodynamiska anläggningen är ett mellanting av konst- och vingård och utspridda på ägorna finns en samling jättelika installationer och skulpturer signerade bland andra Ai Weiwei, Paul Matisse och Tracy Emin. Vänner av arkitektur kan se fram emot Tadao Ando-ritade konsthallen Centre d’Art som tycks flyta i en pool, Renzo Pianos fotogalleri och Jean Novels futuristiska vinkällare i glas och stål. För två år sedan utvidgades verksamheten med ett efterlängtat hotell, Villa La Coste, vars 28 nedtonat eleganta och konstfyllda sviter blickar ut över dalen och Mont Ventoux.
Adress: Aix-en-Provence.

The Tsitouras Collection, Grekland

Grekiske konstsamlaren Dimitris Tsitouras hade inga som helst planer på att bli hotelier. Enda anledningen till att han köpte ett par 1700-talshus på Santorini var att han behövde ett vackert hem för sin konstsamling. Men så träffade Tsitouras modeskaparen Gianni Versace som föreslog att han skulle förvandla egendomen till hotell – och därmed var The Tsitouras Collection fött. 34 år senare är hotellet fortfarande ett av Kykladernas mest smakfulla, Architectual Digest-värdigt inrett med hjälp av designgurun David Hicks och fyllt av ikoner, statyer och konst från den grekiska historien. Samlingen med artefakter från Santorini har vid det här laget vuxit sig så stor att Tsitouras just nu bygger ett särskilt museum för dem. Tills dess njuter vi av verken från katedralliknande sviten House of winds. 

The Fife Arms, Skottland

Skotska höglandets knappt årsgamla hotelltillskott The Fife Farms har beskrivits som visuell extravagans som snuddar det makabra. Och nog är det extravagant alltid. Ägarna Iwan och Manuela Wirth, tillika grundare av internationella konstgalleriet Hauser & Wirth, har fyllt ett 1800-talsresidens med 14 000 konstverk och unika objekt i ett anti-minimalistiskt stilkrig där deta aldrig kan bli för många färger och mönster. Ja, det är en Picasso som hänger i loungen, en Lucian Freud i receptionen och en Brueghel i matsalen. Kinesiske Zhang Enli har målat det hallucinatoriska taket i Drawing room och i ett av sovrummen hänger Viktoria av Storbritanniens vattenfärgsmålning av ett hjorthuvud. Du tror kanske att du sett allt i hotellväg. Men vi lovar, The Fife Arms liknar inget annat.

The Official State Hermitage Hotel, Ryssland

Nej, det går inte att övernatta på Eremitaget i Sankt Peterburg. Men nästan. Sedan fem år till-baka är konstmuseet delägare i femstjärniga Official State Hermitage Hotel, beläget i ett praktfullt 1800-talsresidens vid Pravda Ulitsa. Någon större mängd av konstsamlingen har tyvärr inte fått följa med, men likväl är hotellet en skickligt gjord förlängning av museet, inrett som en hyllning till Vinter-palatset med stora mängder bladguld och marmorpelare, grandios lobby och personal iklädd uniformer skapade efter de dräkter som tsarernas serveringspersonal i Vinter-palatsets bar. För den optimala tsarupplevelsen rekommenderas Eremitagetsviten, två barock-inredda våningar med hand-snidade italienska trämöbler. En shuttlebuss kör hotellgäster till museet och med vip-biljett i handen slipper du de beryktade köerna.

Resa

”En hike är bästa botemedlet för jetlag”

Designern Marlene Abraham äter middag hemma hos en bohemfamilj på Ibiza och löptränar längs Mallorcas kust.

1 Hotel Brooklyn Bridge, New York

När jag är i Brooklyn hänger jag alltid på