Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Resa

Klara Doktorow: ”Ygne är en av Gotlands vackraste platser”

Programledaren Klara Doktorow äter frukost i Shoreditch, njuter av Medelhavets Karibien och längtar till favoritrestaurangen i Visby.

Formentera: ”Ibizas sömniga lillasyster”

undefined
Foto: IBL

Formentera
När man tröttnat på strand-rejv med energiska Carolina Gynning-figurer tar man färjan över till Ibizas sömniga lillasyster Formentera. Det är paradiset, ett slags Medelhavets Karibien med turkosblått vatten och svindyra priser. Efter ett par dagar här vill man byta stil, skaffa hatt, klä sig i stora batikkläder och rada armband på varandra. Det behöver inte vara fel!

Annons
X

Visby: ”Man blir aldrig besviken på Bakfickan”

undefined

Backfickan
Bakfickan är enda restaurangen i världen dit jag alltid längtar tillbaka. En intim fiskrestaurang som ryms i ett litet hus längs en krokig gata i Visby innerstad, granne med Stora torget. Jag brukar ta ostron, rökta räkor och havets Wallenbergare. Sköljer ner det med ett glas champagne eller tre. Man blir aldrig besviken på Bakfickan och jag har många gånger funderat på att bosätta mig i lägenheten ovanför.

Adress: Stora torget 1, Visby.

London: ”Missa inte frukosten på Rochelle Canteen”

undefined

Rochelle Canteen
I utkanten av Shoreditch ligger den här hemliga restaurangpärlan som är en gammal skolmatsal. Den prunkande innergården drivs med järnhand av min matidol Margot Henderson, jag har sett henne där några gånger med ett par vänner och en flaska vin. Missa för guds skull inte deras frukost, särskilt toasten med hemgjord marmelad. Jag skulle eventuellt kunna döda Margot Henderson för den.

Adress: 16 Playground Gardens, Shoreditch.
arnoldandhenderson.com.

Ygne: ”En av Gotlands vackraste platser”

undefined
Foto: IBL

Ygne
Här har jag min fiskebod som råkar vara ritad av Thomas Sandell. Jag vet, det är 100 procent skryt! Ygne är en av Gotlands vackraste platser och om du ändå har vägarna förbi Högklint så knata några hundra meter till och säg hej till Ygne. Efteråt kan du käka god lunch och shoppa ekologiska råvaror på Lilla Bjers.
guteinfo.com

Barcelona: ”Vi hyrde moppe och solade vid takpoolen”

undefined

Soho House
Ja, jag vet. Det är lite 2009 att tipsa om Soho House. Men deras hotell i Barcelona ligger i en 1800-talsbyggnad i de gotiska kvarteren, och här har man lyckats sällsynt bra med inredning och känsla, även för att vara Soho House. Jag hade turen att hänga här när min man var i Barcelona på reklamjobb. Vi hyrde moppe och jag låg vid takpoolen och tog hand om min gravidmage och lät mannens jobb ta hand om alla notor.
Adress: Plaça del Duc de Medinaceli, 4.

Foto: aleksle / E+
Resa

Baren som ger dig gratis sprit resten av livet – om du tar dig dit

En bar som ger dig gratis sprit livet ut? Ja, drömmar slår in. Det finns bara en hållhake: den ligger på Nordpolen. Arctic Bar är en popup-bar som endast håller öppet en dag – imorgon, onsdag – och gästerna som tar sig dit erbjuds gin resten av livet.

Annons
X

Det är som en del i ett reklamjippo för ginföretaget Arctic Blue Gin som baren öppnar på Nordpolen, skriver Expressen. Ginmärket har skickat dit en egen expedition ledd av en finsk fotograf och polarexpert för att servera drinkar i minus 40 grader.

”För att överleva där måste du vara lite tokig och rejält tuff. Precis som de vilda blåbär vi kryddar vår gin med som kämpar i frusen mark för att hålla sig vid liv”, skriver man i ett pressmeddelande.

Tur att alkoholen värmer.

Resa

Semestra i Sverige: 8 tidlösa pensionatidyller

Ombonat, tidlöst och trägolvsknarrande. Inget slår en klassisk pensionatupplevelse. SvD Resor guidar till åtta favoriter.

Ronehamn: Gula Hönan

undefined
Foto: Karl Melander

Gula Hönan i Ronehamn på sydöstra Gotland beskriver sig som ett ”nyvaket gästgiveri”. Inget kunde vara mer fel. Familjen Qwiberg-Enderborgs skarpa sinne för detaljer och trivsel är allt annat än nyvaken. Lägg därtill en pensionatkänsla som är både bakåt- och framåtblickande och resultatet är ett av öns mest åtråvärda boenden. Lika känt som pensionatet är Gula hönans hyllade restaurang som under vintern varit föremål för envisa rykten om att den ska stänga. Det finns dock ingen anledning till oro. ”Finmaten” tar visser-ligen paus denna sommar, men i stället introduceras en pensionatmiddag med rätter som serverades på badpensionat kring förra sekelskiftet, gjort med hållbarhetstänk och nyskördat från egna trädgården. På dagarna njuter vi av konsten att göra ingenting bland kryddor, blommor och brölande kor.

Annons
X

Adress: Ronehamnsvägen 40-42.

Arild: Strand Arild

undefined

Strand Arild är en närmast perfekt konserverad badhotell-uppplevelse från 1900-talets begynnelse. Lite sliten i kanterna måhända, men det förstärker bara känslan av att detta är vältrampad semestermark och inte en vårkyckling som öppnade häromveckan. Och vem behöver mer än en klockradio som underhållning på rummet när man har panoramavy över Skälder-viken och Arilds snickarglädje?

Sittande till bords på glas-verandan konstaterar vi att maten håller samma höga klass som vyerna. Björn Palmgren, som driver Strand tillsammans med sin mamma och syster, är utan tvekan en av Kullahalvöns vassaste och mest egensinniga kockar. Hans torkade Linderöds-kotlett med comté, fänkål och rötter i äppelcider, och risotto med nässlor, vitsparris och räkor är anledning nog att stanna en natt till.

Adress: Stora vägen 42, Arild.

Tystberga: Runnvikens Pensionat

Två mil norr om Nyköping – på perfekt minisemesteravstånd från Stockholm med andra ord – checkar vi in hos Clara Gill som driver sitt lilla pensionat med fyra rum i en herrgårdsflygel från 1700-talet. Här kretsar mycket kring välbefinnande och mindfulness: Clara anordnar helgretreats samt kurser i yoga och stresshantering, medan växthuset extraknäcker som ört-spa under ledning av en ört-terapeut. Efter en god natts sömn har vi svårt att tänka oss en bättre start på dagen än meditation nere på bryggan vid Runnviken, vilket följs av en överdådig frukost med bland annat vaktelägg från gårdens egna fåglar. Den vackra matsalen är inredd med specialritade möbler i 1700-talsstil och i den superromantiska miljön arrangeras ofta bröllopsmiddagar. Vi passar även på att utforska urskogen som ligger tio minuter från
pensionatet.

Adress: Lövsund 1, runnviken.se.

Fårö: Slow Train b&b

Slow Train liknar inget annat på den svenska pensionat-himlen. Man skulle kunna beskriva det som ett franskt bohemoriginal, uppkallat efter en Bob Dylan-låt och inhyst i en 1800-talsgård som ägarinnan Valeriáne Placier fyllt med vintagemöbler, rikliga mängder tygblommor och ännu fler böcker. Vägg i vägg ligger Elsies café och en bit bort kultförklarade Kutens bensin och Crêperie Tati. Samtliga med samma osvikliga sinne för antiminimalistisk trivsel. Efter en natt i Bergmansviten – en sann furudröm – väntar en frukost som vid det här laget nått världsberömmelse. Tänk hembakat provencalskt saffransbröd, blåbärsmuffins, fruktsallad och allehanda närodlade grödor, allt utsmyckat till perfektion och serverat vid ett långbord där pensionatets tolv gäster äter tillsammans.
Adress: Fårö Friggars.

Öland: Stora Frögården

undefined

Stora Frögården har utnämnts till Sveriges bästa vandrarhem. Med all rätt. Tre röda träbyggnader, som en gång i tiden var barnhem, ramar in en prunkande innergård där frukost och middag serveras. Nedanför gräsmattan väntar havet och gårdens strand, som gjord för ett kvällsdopp lagom till solnedgången över Kalmarsund. Och allt detta mitt i världsarvslistade Ölands odlingslandskap och nära Stora alvarets unika flora och fauna. Förutom naturupplevelser föreslår vi cykelutflykter till hantverksskolan Capellagården, med odlingar och gårdsbutik, samt vingården Håks gård. Och låt nu inte vandrarhems-prefixet avskräcka. För den som inte vill bo i sexbäddsrum finns små men charmiga dubbelrum med eget badrum, eller möjlighet att hyra egen villa med altan och havsutsikt.

Adress: Mörbylånga.

Kinnekulle: Pensionat Karlslund

Pensionat Karlslunds blåa träbyggnad stod från början på torget i Lidköping, men flyttades till foten av Kinnekulle 1907 när järnvägen kom till byn och trakten skulle satsa på turism. Platåbergets unika flora lockade till sig celebra gäster från storstan och bland annat tillbringade Margareta Krook sina barndoms somrar på pensionatet. Hur kändistätt det är på Karlslunds idag låter vi vara osagt, men populärt är det och med blott nio rum gäller det att boka i god tid. Kinnekulles botaniska och historiska sevärd-heter är fortfarande det stora dragplåstret, pilgrimsleden går precis utanför husknuten och åtskilliga cyklister hävdar att Kinnekulleleden är de fem vackraste milen de någonsin cyklat. Pensionatet serverar endast frukost, men erbjuder gourmetpaket med femrätters-middag på närliggande Forshems gästgivaregård.
Adress: Gössäter

Åsarna: Hävvi i Glen

undefined
Foto: Bianca Brandon-Cox

Allt annat än ett spontanställe. För att komma till Hävvi i Glen, beläget i byn med samma namn, måste du ta dig åtta mil från jämtländska Åsarna och in
på en oansenlig återvändsväg, nästan uppe på Oviksfjället. Men tro oss, det är värt mödan. Prisbelönta kocken Elaine Asp har i denna avkrok skapat en unik upplevelse, med restaurang och övernattningsstugor, för alla som är nyfikna på det sydsamiska livet.

– Detta är mitt sätt att åter-upprätta min farmor och alla andra samer i den generation som berövades möjligheten att vara stolta över sin kultur, säger Elaine Asp som i sitt kök gör moderna tolkningar av traditionell, sydsamisk kokkonst med råvaror från trakten. Hävvi i Glen erbjuder också en rad olika äventyrspaket, däribland vår- och vinterflytt av renar, ripjakt och fiske i exklusiva vatten.   

Borensberg: Göta Hotell

undefined

Fem steg från Göta kanal välkomnar Göta hotell med ett glatt ”sluss och kram!” och sätter därmed humornivån direkt. 1908 öppnade källarmästare Karlsson det röda pensionatet med vita knutar och trots otaliga ägar-byten har inte mycket hänt sedan dess – Göta hotell är ett vykort från en svunnen tid med trägolvsknarrig pensionat-stämning och tolv trivsamma rum. Helst tillbringar vi dock vår tid på altanen med utsikt över båttrafiken och den handdrivna slussen. Givetvis iklädda våra snyggaste semesterkläder, Göta hotell är nämligen kanalens mest fotograferade byggnad. I övrigt ägnas dagarna åt bad i Boren och promenader längs kanalen och lilla sjöstaden Borensberg. Precis samma aktiviteter som gästerna ägnade sig åt för 120 år sedan.

Adress: Götagatan 2

Resa

Ny rapport: Svenskar reser mindre

Klimatångesten vilar över Sverige. I en ny rapport framgår det att utlandsresandet har gått ner – för första gången på tio år.

Sedan 2010 har resetidningen Vagabond publicerat Resebarometern, som mäter svenskarnas resevanor. För första gången visar rapporten att resandet minskar.
Under förra året åkte svenskarna på 11,2 miljoner utlandsresor, jämfört med 11,7 miljoner 2017.
Så, vad beror det då på? Enligt resetidningen svarade 64 procent att miljön och medias rapporteringar om flyget påverkan på klimatet vägde in. Rese- och turismanalytikern Hans Remvig menar dock att det finns fler förklaringar.
– Vi hade ju en kanonsommar här hemma. Sedan har den svenska kronan sjunkit i värde. Tillsammans gör de två sakerna väldigt mycket, säger han till SVT.
Men klimatet spelar också in.
– Klimatbiten hade inte riktigt slagit igenom när folk planerade sina resor. Nu är det ju ett jättehett ämne i media och jag tror att det kommer spela en större roll för resandet i år.

Annons
X

Även Resebarometern pekar på att den nedåtgående trenden fortsätter. 35 procent av de tillfrågade svarade att de kommer dra ner på sitt utlandsresande och 25 procent att de vill flyga mindre. Nära var femte person uppgav av att de ska resa mer med utrikeståg.
Spanien, Kroatien, Thailand och USA har länge varit populära resmål, men även resorna dit minskade under 2018. Det gällde även Finland och Norge. En majoritet av de 2 000 tillfrågade menade också på att de valde bort destinationer som Karibien och Sydamerika med anledningen av flygplansutsläppen.

av
Resa

Nu kan du övernatta på Louvren

Kan du inte få nog av Paris och Louvren? Nu har du chansen att övernatta på det världskända museet.

Annons
X

Airbnbn tillsammans med Louvren anordnar nu en tävling, där du tillsammans med en vän har möjligheten att bo över på museet. I och med att den ikoniska glaspyramid firar 30 år har Airbnb låtit bygga ett pyramidformat sovrum, som ligger precis intill den stora.
Det unika boendet är inte allt. Vinnarna får även en skräddarsydd rundvandring, följt av en drink framför Mona Lisa. Kvällen bjuder även på en festlig middag och akustisk konsert i Napoleon III:s kammare.
För att delta i tävlingen ska du gå in på airbnb.com/louvre och svara på följande fråga: varför skulle du vara Mona Lisas perfekta gäst?

Tävlingen pågår fram till den 12 april, lycka till!

Resa

De som bäddar sängen är lyckligare och hälsosammare

Kan du inte lämna hemmet utan en bäddad säng? Då är du troligtvis en lyckligare, hälsosammare och mer produktiv person menar en ny undersökning.

Bädda sängen eller inte? I en studie, utfärdad av företaget Best Mattress Brand, har man grävt djupare i frågan. Det är Elle som rapporterar om undersökningen, där tusen deltagare i åldrarna 18-81 år analyserades. Av dessa var ena hälften plikttrogna sängbäddare medan resten helst skippade hushållssysslan.

Annons
X

Resultatet? Sängbäddare visade sig vara mer välorganiserade, noggrannare med rutiner och personer som mer än gärna bockar av att göra-listor. 17 procent var dessutom mer benägna att hålla igång träningen och att äta hälsosamt. Vad gäller sömnen fann man att de som bäddade sängen i snitt två timmar och tjugofyra minuter längre per vecka än de som inte bäddade.

Det är inte första gången man undersökt skillnaderna mellan de två. En tidigare studie – med 68 000 deltagare – visade att de som regelbundet bäddade sängen var lyckligare.
Dags att införa nya morgonrutiner?

Resa

8 (nya!) anledningar att shoppa i Los Angeles

Samlarobjekt, udda böcker och anti-lyxväskor. SvD Resor guidar till LA:s åtta mest unika shoppingadresser.

BEVERLY HILLS HOSIERY

Sedan 1934 har fisknätsstrumpornas högborg Beverly Hills Hosiery försett dansare, stylister, Hollywoodstjärnor, dragqueens och modeller med strumpor, strumpbyxor, Halloweenkostymer samt underkläder. Allt snäppet sirligare än den gamla butiksskylten som numera hänger innanför dörrarna i den nya butiken. Nej, den ligger inte i Beverly Hills, men det gör inget, det är ändå roligare i Downtownområdet. Och ja, de förra ägarna sålde rubb och stubb till trogna kunder som driver stället vidare i samma färggranna anda. Steve, som jobbar lördagsskiftet, har stått bakom disken i över 40 år.

Annons
X

810 South Los Angeles Street,
beverlyhillshosiery.com

SILVERLAKE WINE

undefined

Inte din mammas Systembolag, utan snarare ett epicenter for hantverksmässiga vuxendrycker av småproducenter från jordens alla hörn. Här finner du naturvinsrariteter, spritexklusiviteter och konstfulla ölsorter. Silverlake Wines är en institution, en hipstermagnet och en gottbutik för oenofiler som drivs av en trio med sammanlagt hundra års erfarenhet i krogbranschen. Varje måndag och torsdag, från klockan 17, förvandlas butiken till ett stimmigt party där 15 dollar ger dig tillgång till kvällens urval av dryckesnyheter samt mingeltillfällen bland flaskhyllorna. Kompisgäng med middagsplaner hittar hit, liksom dejtingsugna singlar och grannar med hundar. Folk spiller ut på gatan där en mattruck står redo att vaddera alkoholskvalpet i magen; tacos ena dagen, crêpes eller tapas nästa.

2395 Glendale Blvd,
silverlakewine.com

OBJECT

Utmed Melrose Avenue, mellan La Brea och Highland Avenue, ligger ett pärlband av designbutiker fyllda med mestadels mid-century-moderna möbler och tingestar. Mest intressant bland dessa är Object vars ägare Brian Roark säljer handplockade dekoraccenter som lutar åt det modernistiska, minimalistiska eller funktionella hållet. Här finns mycket som skapar köplust; japanska bronsvaser och askar som ruvar på hemlisar, sensuella träskålar täljda av trädknotor, väl valda dyrgripar av kultförklarade österrikaren Carl Auböck samt en hel del nordiskt hemtama saker. Trivsamt snackige Brian drev en liknande verksamhet i New York innan han bytte kust och har ett osvikligt öga för det udda och gedigna.

– Jag köper det jag själv gillar, oberoende av epok, person eller pris, förklarar han.

6910 Melrose Ave
object-la.com

BUILDING BLOCK

undefined

Sparsmakade, humoristiska, anti-lyxiga. Handväskorna från Building Block är lätta att känna igen; inga flådiga logotyper, inget bling och inga krusigheter. Somliga har oväntade former, andra djärva detaljer i form av skulpturala träkulor eller överdimensionerade tofsar. De är tillverkade i stadigt, grönsaksfärgat läder som bara blir snyggare ju mer patina det får. ”Saker som har ett värde, inklusive vi själva, blir bättre med åldern”, menar systrarna Wu som ligger bakom märket. Senaste kollektionen inbegriper supertrendiga, genomskinliga bagar av pvc. Ett samarbete med japanska designern Kazumi Takigawa resulterade i en serie tillverkad av vaxad kanvas med handtag av lädersnoddar. Väskorna är formgivna i samma lokaler i Chinatowns utkant.

970 North Broadway, unit 104
building-block.com

THE LAST BOOKSTORE

undefined

The Last Bookstore är mer nöjespark än boklåda. Ett slags litterärt Lustiga huset som lockar med en salig blandning nya och gamla böcker, sammanlagt över 250 000 titlar. På bottenvåningen finns ett separat rum för konstböcker, monografier, foto- och designvolymer, samt unika förstaupplagor som ackompanjeras av personalens obskyra musikval. Ett soligt hörn är fyllt av krukväxter som ringlar sig ur bedagade högtalare och skivspelare, det är förstås avdelningen för begagnad vinyl. Den ligger bredvid estraden för högläsning och författaraftnar, mitt emot ett krypin för grafiska noveller. Kolumner sträcker sig upp till övervåningens Alice i underlandet-artade konstinstallation, gjord av tusentals hundörade böcker. Namnet undrar du? Det är en ironisk vink till Amazon.

453 South Spring Street,
lastbookstorela.com

OK

Vi vågar påstå att detta är Los Angeles bästa presentbutik. Ett ställe där det är omöjligt att inte hitta något smart, smakfullt och originellt, vare sig du är ute efter en souvenir till arbetskompisen (kanske ett knippe väldoftande palo santo-träbitar att bränna likt rökelse?), en klapp till brorsan (en smidig, turkos plånbok av getskinn?), en överraskning till mamma (varför inte en vacker japansk kökssax?) eller något åt dig själv. OK håller till i Hollywood, på West 3rd Street, samt i Silver Lake, båda boutiquerna är fyllda till bredden av grejer du inte visste att du inte kunde leva utan, både humant prissatta och bemärkelsedags-dyra. Bonus också för de stadiga barnleksakerna och de humoristiska snögloberna som säljer som smör i kaliforniskt solsken kring jul.

8303 West 3rd Street,
1716 Silver Lake Boulevard,
ok-the-store.myshopify.com

BIRD

undefined

Visst, det är missvisande att Bird heter Brooklyn i efternamn, men det beror förstås på modebutikens ursprungliga läge i New York-stadsdelen. Då, för 20 år sedan, var den chica fågeln en radikal nykomling i Williamsburg; en shop med it girl-märken som raskt blev populär bland fashionförståsigpåarna. Så framgångsrik var Bird att ägarinnan Jen Mankins öppnade ett par annex på andra sidan Brooklyn. För två år sedan flaxade fågeln tvärs över USA och byggde ett stilrent bo i Culver Citys coola Platform Galleria. Här handlar du unika, noga utvalda plagg och accessoarer från eviga favoriter såsom Rachel Comey, Zero + Maria Cornejo och Proenza Schouler. Och, som en deliciös knorr, ligger denna Bird bredvid en annan utflyttad Brooklyn-bo, nämligen Roberta’s Pizza.

8870 Washington Boulevard
birdbrooklyn.com

THE ROSE BOWL FLEA MARKET

undefined

Den andra söndagen i varje månad dukar de upp sina skatter på Rose Bowl-stadion i Pasadena: 2 500 loppisförsäljare, redo att pruta. Proffsköparna hänger på låset och dyker upp redan klockan fem på morgonen då inträdet kostar 20 dollar, medan slentrianshopparna seglar in efter klockan nio och betalar 9 dollar. Den hisnande kommersen sträcker sig så långt ögat når; vintagefynd, nyproducerade och antika möbler, mattor och textilier, porslin, glas och silver, vilda västern-nostalgiska dammsamlare, hantverk och drömfångare – både bokstavliga och symboliska. Vid entrén finns bankomater för de som glömt kontanterna hemma och innanför grindarna säljs förfriskningar. Om du tror att du kan ta dig igenom hela marknaden innan försäljarna börjar packa ihop klockan femton har du fel!

1001 Rose Bowl Drive, Pasadena
rosebowlstadium.com

Foto: REX / TT NYHETSBYRÅN
Resa

Nu kan du hyra Jackie Kennedys lyxyacht

Utöver det klimatsmarta tänket tycks årets restrend vara att semestra som ikoner. Claude Monets hus i franska Giverny kan hyras och i Franska Polynesien kan du låna Marlon Brandos ö. Nu kan vi även addera båten Christina O till listan. Det är charterföretaget Valef Yachts som lagt upp den legendariska båten till uthyrning. Ägd av grekiska skeppsredaren Aristotle Onassis var det här bröllopet med Jackie Kennedy hölls 1968.

Annons
X

Båten har genom åren haft gäster som Winston Churchill, John Wayne, Marilyn Monroe och Grace Kelly. Skådespelaren Richard Burton, som sågs på akterdäck, förklarade:
– Jag tror inte det finns någon man eller kvinna på jorden som inte blir förförd av den rena narcissismen som oblygt blottas på den här båten.

Christina O kostar cirka 90 000 dollar per dag och då får man – utöver Hollywoodglamouren i väggarna – en huvudsvit, 17 små hytter, matsal med plats för 40 personer samt pool som kan konverteras till dansgolv.

undefined
Foto: Ilpo Musto/REX / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Jose Castro
Resa

Hotelldrömmar: Nu kan du checka in i ett vinfat

Drömmar kan bli sanna. Nu erbjuder vingården Quinta da Pacheca i Portugal gästerna möjligheten att bo i ett gigantiskt vinfat. På gården – belägen i vinregionen Douro – kan besökarna delta i vinprovningar och gå på guidade turer mellan vinrankorna, skriver Vagabond. De får dessutom pröva lokal sylt och olivolja samt besöka vintillverkningen.

Annons
X

De tio hotellrummen är formade som vinfat – stora kopior av de faten gården använde för att lagra vin för 280 år sedan. Vinfaten är designade av Paulo Pereira och Maria do Céu Gonçalves och kommer utrustade med dusch, toalett och säng. Minibar saknas: istället får hotellgästen som är sugen på ett glas rött promenera upp till 1800-talshuset där godsets viner förvaras.

Foto: Stuart Black / Alamy / Alamy/ IBL
Resa

Alla gillar Algarve

Portugals sydkust har mycket att erbjuda. Men det är en bit inåt landet, bland böljande kullar och medeltida byar, som vi hittar det traditionella Algarve.

Det är tidig lördagsmorgon och vi befinner oss i en sömnig småstad i Algarve. I det böljande, så bekanta sydeuropeiska landskapet ligger medeltidsstaden Loulé tryggt inbäddad. Ungefär en mil bort finns det som de flesta svenskar förknippar regionen med – Algarvekusten. Kritvita stränder, Atlantens stora blå och mängder med turister. Men söker man sig inåt land, som hit till Loulé, möter man det traditionella Algarve. Långt bort från foppatofflor, menyer på nordiska språk och stora hotellkedjor.

Annons
X

– Det är här på landsbygden man får uppleva det portugisiska vardagslivet. Just Loulé är en gammal köpmansstad som fullkomligt osar historia. Den arabiska arkitekturen som kännetecknar staden uppkom i samband med att morerna erövrade den på 700-talet. De styrde området i över 500 år, det syns fortfarande tydligt i allt från vår matkultur till sätt att leva, berättar arkeologen Isabel Luzia som är vår guide för dagen.

De hallonröda kupolerna på Mercado Municipal de Loulé har blivit en klart lysande symbol för den lilla staden.
De hallonröda kupolerna på Mercado Municipal de Loulé har blivit en klart lysande symbol för den lilla staden. Foto: IBL

– Just nu gräver jag och mitt team ut ett gammalt hamam-bad vi hittat under ett hus, helt komplett med både ett varmt och kallt uppvärmningssystem, fortsätter hon samtidigt som vi passerar genom de gamla medeltida stadsportarna.

När vi når Loulés traditionella bondemarknad får jag ta tillbaka det där om sömnigheten. På de vältrampade gatstenarna står otaliga träbackar, fyllda till bredden med lokalt odlad purjolök, gula och röda mangofrukter och enorma tomater i alla dess former, den typen man aldrig ser röken av i svenska matbutiker. Här är det ett virrvarr av människor som prutar och klämmer på dignande högar färska fikon och rader av korv – stoppad med kött från den portugisiska svarta grisen porco preto, vars diet av vilda örter och ekollon ger köttet en säregen rik och nötig smak. Vi följer den strida strömmen av lokalbor med dramatenvagnar in i den jugendinspirerade byggnaden Mercado Municipal de Loulé, byggd 1908 med fyra hallonröda moriskinspirerade kupoler i varje hörn. Här inne är det dagens fångst som erbjuds och på isbäddar ligger tigerräkor, ostron och svärdfisk på parad. Vill man själv slippa tillaga dessa läckerheter finns en av stadens mysigaste restauranger bara ett stenkast därifrån. På familjära 11 da Villa kan man parkera sig under restaurangens stora tegelvalv till tak och njuta av nationalrätten Bacalhau, saltad och torkad torsk, samtidigt som tonerna från det lokala livebandet studsar mellan väggarna.

Algarvekusten lockar med färska skaldjur och pittoreska kullerstensgator.
Algarvekusten lockar med färska skaldjur och pittoreska kullerstensgator. Foto: Hemis / Alamy / Alamy/ IBL

Mitt emellan bergen och kusten, precis ovanför Loulé, passerar den 300 kilometer långa vandringsleden Via Algarviana. Om man känner sig spänstig kan man gå hela vägen, från Atlanten i väst till den spanska gränsen i öst, på runt 14 dagar. Är man inte riktigt lika strapatsrik kan ett dagsbesök till naturområdet Fonte Benémola vara en bra idé. Alexis Morgan, som driver Morgan’s Nature Walks, guidar ofta vandringssugna turister i området.

– Fonte Benémola har varit ett skyddat naturområde i nästan tjugo år och är hem åt över 100 olika fågelarter och runt 300 olika sorters växter. I den flod som skär genom landskapet kan man också få se både sköldpaddor och vattenormar om man har tur, berättar Alexis.

Längs med stigarna trängs enorma aloe vera-plantor med väldoftande rosmarinbuskar. Även träd med den söta, lilla frukten medronho. När de runda frukterna, som liknar jordgubbar, skiftar färg från gult till rött plockar man dem och gör ett eldigt brännvin av saften.

undefined
Foto: Mauro Rodrigues / Alamy / Alamy/ IBL

– När man plockar frukten har den runt 7 % alkohol i sig, efter destillering runt 50 %. Det var Carl von Linné som gav frukten dess latinska namn, arbutus unedo, som betyder ungefär ”Jag tar en”. Men man ska akta sig för att ta för många, man kan faktiskt bli rätt full, säger Alexis och skrattar.

Där Fonte Benémola slutar tar lummiga, gröna dalar med stora korkekar vid. Ett stämningsfullt lugn hägrar över platsen, där det just nu växer fram ett helt nytt bostadsområde under namnet Ombria Resort. Man har redan kommit en bit på väg, golfbanan med 18 hål är redan på plats, ritad av arkitekten Jorge Santana da Silva. Snart adderas ett klubbhus, gym och jacuzzi. Julio Delgado, vd för resorten, visar runt.

– Det kommer att finnas ett femstjärnigt Viceroyhotell men också runt 380 olika semesterbostäder, både villor, radhus och lägenheter. Vår vision är att skapa en hållbar resort som smälter in i landskapet. Både former, material och teman är inspirerade av de omkringliggande traditionella bergsbyarna, berättar Julio och pekar mot ett område där de ska bygga ett eget ekologiskt jordbruk där hotellgäster och bostadsägare kommer kunna hämta allt från örter till frukt.

undefined
Foto: Mikehoward 2 / Alamy / Alamy/ IBL
undefined
Foto: Ombria Resort

Även en biodling och ett astronomiskt utkikstorn kommer finnas på resorten, förutom klassiska inslag som restauranger och poolområden. Vi stannar till vid den gamla floden som rinner genom golfbanan och mellan husen. Alla träd och buskar som planteras finns naturligt i området.

– Man kan se designen som en sorts lantlig lyx om man så vill, säger Julio.

Från de runda kullarna har vi utsikt över den lilla vingården Quinta da Tôr som drivs av lokalbon Mário Santos.

– När jag köpte vingården fanns det inga vita druvor här, de har svårt att tåla det här klimatet. Men nu har vi faktiskt fått igång en bra produktion av vitt vin med tåliga druvor, berättar Mário och styr bilen vi sitter i på skumpiga vägar förbi prydliga rader med vindruvor som syrah, cabernet sauvignon och portugisiska touriga nacional.

I stället för hav och stränder lockar den sydportugisiska landsbygden med vandring, vackra utsikter och god mat. 
I stället för hav och stränder lockar den sydportugisiska landsbygden med vandring, vackra utsikter och god mat.  Foto: The Photolibrary Wales / Alamy / Alamy/ IBL

Det är en hyfsat ny tradition att producera vin i Algarve och man har en bit kvar till att bli en lika välkänd region som exempelvis vindistriktet Douro, drygt fyra timmar norrut med bil.

– Det är jag själv som byggt maskinen som fyller flaskorna med vin, vi korkar igen flaskorna för hand med kork från Algarve och vissa av druvorna pressar vi för hand. Jag gillar det småskaliga livet här – det är här inåt landet som det autentiska Algarve finns, säger Mário och blickar ut över fälten av vinrankor.

Och visst är det så.

Foto: IBL

Resa

48 (smakfulla) timmar i Malmö

Den skånska metropolen har seglat upp som en av landets mest spännande matdestinationer. Detta är våra åtta favoritställen just nu.

Ayam Dimashq

Syrisk kibbeh, irakisk shish kebab eller afghansk mantu? För den som är sugen på Mellanöstern har Malmö betydligt mer än bara falafel. De senaste åren har det öppnats så många bra syriska restauranger i Malmö att det talats om en syrisk restaurangboom. Brittiska The Independent går så långt som att kalla Malmö för “staden med den bästa syriska maten utanför Syrien”. Pionjären Shamiat finns numera på två adresser, men det syriska kök vi helst återvänder till är Ayam Dimashq. Här serveras kibbeh (järpar), fatteh (en otippat god yoghurt- och kikärtsrätt) och annan syrisk husmanskost vid sidan av kolgrillat kött och en rad oemotståndliga röror. Kom hungrig, helst i grupp och beställ in flera rätter att dela på.

Annons
X

Adress: Östra Förstadsgatan 18.

MJ:s

undefined

Landets roligaste gastrohotell har en reception som dubblar som bar och en restaurang som för tankarna till både Los Angeles och franska Rivieran. Köksmästaren Frida Nilsson är en av landets mest hyllade kockar just nu och har i år utsetts till både Årets kock (på Stellagalan) och Årets rising star (av White Guide). Hennes signaturrätt, en smörig spetskål med yoghurt, harissa och rostade mandlar, är anledning nog att boka bord. Likaså den fluffiga briochen som inleder måltiden. Menyn består av nio tidsenliga mellanrätter, samtliga med något från växtriket som bas. För svultna karnivorer finns även côte de bouef och rostad benmärg. Ett kul utropstecken i dryckeslistan är den svårfunna, naturligt framställda cidern från Malmöbaserade Fruktstereo.

Adress: Mäster Johansgatan 13, mjs.life.

Spill

Paret bakom ett av Malmös främsta lunchställen just nu jobbade tidigare på Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås, känd som en av landets vassaste gourmet-restauranger. Men för ett par år sedan bestämde de sig för att starta en egen restaurang som inte bara serverar ovanligt vällagad lunch, utan också gör något åt matsvinnet i branschen. Resultatet är Spill, ett litet lunch-hak som förvandlar råvaror som annars skulle ha kastats till gourmeträtter, inte sällan Instagramvänligt upplagda på skånsktillverkad keramik. Häromveckan serverades en utsökt marinerad ryggbiff med soja, champinjoner, chili och nudlar, gjord på exakt 92 procent matsvinn. Ett tips: Spill har bara 16 sittplatser, så kom innan lunchrusningen.

Adress: Isbergs gata 10A.

1 bord och kök

undefined

Kocken Titti Qvarnström är en av de starkaste drivkrafterna bakom Malmös bubblande krogscen. Hon bossade tidigare i köket på Michelinrestaurangen Bloom in the park, men ansvarar sedan i fjol för frukost- och lunchkrogen Mat i Folkets Hus. Här serveras lokala råvaror i säsong och knäckebröd av tillvaratagen kaffesump. 

Qvarnströms kreativitet kommer dock mer till sin rätt i det nylanserade middagskonceptet 1 bord och kök. Två kvällar i månaden välkomnar hon och kocken Daniel Lindgren (som ligger bakom luncherna på Mat- och chokladstudion) 14 gäster till en middag där drycken står i centrum. Varje tillfälle har ett tema, exempelvis ett område eller en producent, och rätter anpassade efter drycken i stället för tvärtom.

Adress: Olof Palmes Plats 1.

Julie

undefined
Foto: Christian Gustavsson

Bland matintresserade har Hörte Brygga på skånska sydkusten varit en snackis i flera år. Nu har grundarna bakom den hyllade bykrogen öppnat vin- och ostbaren Julie på Gamla Väster i Malmö, inte långt från Vollmers; stadens främsta finkrog. Det är ett sympatiskt ställe, rättvist nominerat till Årets dryckesupplevelse av White Guide. Här serveras hantverksmässigt producaerade viner, varav en handfull från kran – en vinst för både miljö, producenter och nyfikna vindrickare som vill prova mindre glas. Någon klassisk vinlista finns inte, i stället bjuds gästerna in i det ständigt föränderliga vinrummet. Sätter hungern in finns franska ostar och skånska charkuterier, samt animaliska och vegetariska varmrätter från eget rotisseri. Blir något över serveras det som svinnlunch nästa dag.

Adress: Tegelgårdsgatan 9.

Mat- och chokladstudion

Joel Lindqvist är Sveriges främsta dessertmakare. Hans rätter kännetecknas ofta av vilda växter och oortodoxa dessert-ingredienser som granskott, svamp och dill. I konditoridisken i hans kombinerade mat-, bak- och chokladstudio ligger döskalleformade chokladpraliner med smak av miso, växtbaserade biskvier och glansiga bakverk. På de gråkalkade väggarna blandas rustika surdegsbröd, gräddkolor, småkakor och marmeladburkar.

Vardagar grundar du med fördel med stadens bästa vegetariska lunch. Bakom den kortfattade ”dagens”-beskrivningen (typ ”ärta, senap, äpple”) gömmer sig ett fyrverkeri av smaker och texturer baserade på närodlade grönsaker och svenska baljväxter. Lägg till nybakat surdegsbröd, vispat smör och en liten aptitretare för en hundring och du har stadens bästa lunchdeal.
Adress: Amiralsgatan 18, pastrybyjoellindqvist.se.

Riket

För drygt ett år sedan skapade kockarna bakom Tempo, en av Malmös populäraste kvarterskrogar, sitt eget rike vid krogtäta Davidshall. Här är det löjligt lätt att trivas, inte minst om man tar plats i baren och låter kockarna bestämma middagen. Då kan till exempel några mjälla bitar råmarinerad skrei med smak av bergamott och pistage hamna på tallriken och ett slovenskt naturvin hällas i glaset. Och detta utan minsta snobberi. Den snabbt föränderliga menyn består av åtta mellanrätter med säsongens piggaste grönsaker som bas, medan dryckessortimentet domineras av hantverksöl, naturviner och mescal. Ingen rätt kostar över 130 kronor, och inget vinglas över 135. Dessutom är det avslappnat och mysigt på det där sättet som får dig att börja tänka på danskt hygge.

Adress: Erik Dahlbergsgatan 5, riket.nu.

Leve

undefined

Leve är bageriet som vänder på bröddygnet, vilket innebär att det öppnar först klockan elva på vardagar och langar upp nybakat ”kvällsbröd” på eftermiddagen. Bagarna vågar också ifrågasätta föreställningen om att allt som är gott måste vara baserat på traditionellt smör. Här finns flera växtbaserade sötsaker, exempelvis tartletter och dammsugare av helt vegetabiliska råvaror. I disken hittar vi också salta bakverk i form av kavlad smördeg toppad med säsongens skörd och ost; ett ljuvligt litet alternativ till de klassiska söta wiener-bröden. Vill du köpa med dig bröd hem finns en utmärkt ostbutik intill. Vill du fika på plats finns både mysig soffhörna och fönsterplatser. Och har du tur har bagarna bestämt sig för att ha öppet lite längre och servera pizza.

Adress: Östra Rönneholmsvägen 6.

Resa

Marcus Berggren: ”Jag gör mitt yttersta för att bli spansksvensk”

Komikern Marcus Berggren bor på skumma motell i Kalifornien, åker till Legoland och drömmer om livet som spansksvensk.

Bretagne: ”Här lärde jag mig allt om alkohol”

undefined

Beach Bar
I Frankrike lärde jag mig allt jag kan om alkoholens effekter, halsbloss och parningsakter. Men egentligen åkte jag dit för att lära mig språket, men hur lär man sig ett annat språk egentligen? Hade jag vetat det hade den här meningen varit skriven på franska. Bretagne är dock bra för det regnar hela tiden och de lagar ganska äcklig mat, så man behöver inte gå ut så ofta. Beach Bar i Quiberon räcker gott.

Annons
X

Adress: 2 Avenue de Saint-Malo, Saint-Pierre-Quiberon.

Santa Paula: ”Bästa sovplatsen är ett motell”

undefined
Foto: TT

Glen Tavern Inn
Finns det någon bättre känsla än att sitta i en timslång bilkö på väg in i Los Angeles med tusentals andra människor som hade dödat varandra om det inte varit plåt i vägen? För några sekunder glömmer jag vem jag är och hur jag ser ut. Tänker i stället att jag är på väg till en casting för en reklamfilm för grön energidryck som gör dig ”crazy loco”. Jag får inte jobbet men vem bryr sig. Bästa sovplatsen är ett motell, och före detta bordell, där Houdini lär ha varit och gjort det onämnbara .

Adress: 134 N Mill St, Santa Paula, Kalifornien.
glentavern.com

Teneriffa: ”När jag blir gammal nog flyttar jag hit”

Los Realejos
Jag gör mitt yttersta för att bli spansksvensk, vilket är besvärligt rent ekonomiskt då det enda jag hittills lyckats tjäna pengar på är att stå på scen i Sverige och prata på svenska för svenskar. Då tänker du kanske: ”men det finns ju en massa svenskar på Kanarieöarna!”. Korrekt, men senast de skrattade var när Tutta Rolf var på teve. Så fort jag blir jämngammal med publiken där nere drar jag och då ska jag hänga hela dagarna på min bensinmack i väntan på sämre tider.

Adress: Calle el Toscal, 8, 38417 Los Realejos

Legoland: ”Ta inte med barnen hit”

undefined
Foto: Legoland

Legoland
Jag förstår att det här kan vara svårt att ta in, men det är alltså en hel stad byggd i Lego. Jag repeterar: En Hel Stad Byggd i Lego. Och det är allt man behöver veta. Men ta inte med barnen, de är inte mentalt redo för den här otroliga ruschen.

Adress: Nordmarksvej 9, Billund, legoland.dk

Västkusten: ”Åker hit så fort jag får möjlighet”

undefined
Foto: IBL

Stora Dyrön
Jag vet inte varför det heter Stora Dyrön för jag aldrig sett någon liten Dyrö. Det var antingen en fiskare som var full, eller så var Lilla Dyrön klimatkrisens första offer. Hit åker jag så fort jag får möjlighet. Oftast finns det en plan om att skriva en bok och det hade kunnat hända om inte Mauro, den förbannade vinboxen, hade stått i vägen som en första klassens drömdödare.

Foto: Alessio Mamo/Eyevine/TT / TT NYHETSBYRÅN
Resa

Köp drömhus i Italien – för bara tio kronor

Drömmer du om ett semesterhus i Italien? Nu kan drömmen bli sann. I staden Sambuca på Sicilien säljer man nu hus för så lite som en euro styck. Tanken är att locka dit folk och samtidigt ge staden ett ekonomiskt inflöde.

Annons
X

Det är inte första gången vi läser om hus som reas ut i Italien – men i Sambuca ska köpprocessen vara enklare.

– Till skillnad mot andra städer som gjort samma sak enbart för publicitet, så äger staden alla hus som är till salu för en euro, säger Giuseppe Cacioppo, vice borgmästare i staden, till CNN.

– Vi har inga mellanhänder som ska medla mellan säljare och köpare. Vill du köpa ett hus här så får du det på nolltid.

Men köpet kommer inte utan krav. Den som köper ett av de billiga husen måste bekosta en renovering för minst 15 000 euro, drygt 159 000 kronor. Renoveringen ska ske inom tre år och dessutom krävs en säkerhetsdeposition på cirka 53 000 kronor, som sedan betalas tillbaka när renoveringen står klar.

Men visst kan det vara värt att bekosta en renovering, Sambuca, som har kallats för den praktfulla staden, ser ut över vulkanen Etna och omges av vandringsleder, historiska monument och vingårdar.
– Det här frodiga landskapet är ett paradis på jorden. Vi ligger i ett naturreservalt som är fullt av historia, vackra stränder, skogar och berg. Det är tyst, lugnt och en idyllisk plats att varva ner på, säger Giuseppe Cacioppo.

Intresserad? Maila till case1euro@comune.sambucadisicilia.ag.it.

undefined
Foto: Lo Bianco/Fotogramma/Ropi / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Resa

Charterbolag börjar med tågresor i Europa

Vi har blivit allt mer klimatmedvetna i vår resande. Charterbolaget Ving hakar på trenden och lanserar nu tågresor i sitt utbud. Det är i ett samarbete med resebyrån tågbokningen.se och guideföretaget Systrar i bergen som de lanserar en tågresa till Davos i Schweiz.

Annons
X

Tåget avgår den 21 september och rullar från Stockholm via Köpenhamn, Hamburg, Basel och Landquart. Beräknad resetid: 26 timmar. I charterresan ingår utöver tåg också fem nätter på Hotel Waldhuus Davos .
– Vi gläder oss åt denna spännande resa och att få dela med oss av vår passion för de vackra bergen runt Davos. Bergen är en plats för alla oavsett nivå, och vi ser fram emot att få visa våra favoritplatser, säger Johanna Nygård, grundare och vd på Systrar i bergen.

De är inte ensamma. I februari lanserade SJ en digital lösning som ska underlätta tågresor i Europa och i mars öppnade Sveriges första tågresebyrå.

Resa

8 (nya!) anledningar att åka till Sankt Petersburg

Klassisk kultur, modern konst och spännande krogar. Därför möts våren bäst i Rysslands mesta världsstad.

Street Art Museum
Shosse Revolyutsii 84
streetartmuseum.ru

Annons
X

Ett besök i Krasnogvardeysky har aldrig omnämnts i några sevärdhetslistor. Men om namnen Tima Radya, Kirill Kto och Nikita Nomerz får en klocka att ringa, kanske den östra förorten trots allt är bekant. Konstnärerna tillhör skaran vars verk är permanenta på kranskommunens färgstarka gatukonstmuseum, rätt och slätt döpt till Street Art Musuem. De beständiga delarna sitter bokstavligen på museets väggar, medan de växlande visningarna tar plats i dess tomrum. Där är taket högt, både bokstavligt och bildligt. Premissen är inte svårare än att skapelserna måste förena modern konst med det urbana landskapet, oavsett om det rör en skulptur eller någon slags galej. Hypermoderniteten till trots måste besök på tradi-tionellt byråkratiskt vis anmälas i förväg.

undefined

Sevkabel Port
Kozhevennaya Liniya 40
sevcableport.ru

På många sätt gestaltar kulturhuset Sevkabel Port kontrasterna som är Sankt Petersburgs själ. Luggslitet möter trendigt, kaos möter ordning, klassisk kultur möter morgondagens kreatörer. Byggnadskroppen som ligger med utsikt över Finska viken är från 1800-talet. En före detta industrianläggning klädd i tegel vars gammalmodiga gytter av gränder, innergårdar och resliga skorsten numera står värd för konserter, utställningar och filosofiska rundabordssamtal med inbjudna gäster à la Troy Conrad Therrien, curator vid Guggenheim i New York. Mest intressant är alla de unika initiativ som utrymmet nyttjas för. Vi gillar särskilt den ekologiska vinfestivalen och ser fram emot att nu i april uppleva stadens första marknad med fokus på hållbart mode och medveten konsumtion. 

undefined
Foto: KAMALUTDINOV

Lotte Hotel
Pereulok Antonenko 2,
lottehotel.com
Några av Rysslands mest magnifika hotell ligger i Sankt Petersburg och det finns onek-ligen en tjusning i att bo på, säg, storslagna Belmond Grand Hotel Europe. Knappt två år efter öppnandet är dock Lotte Hotel debutanten som lyckas ge sina gäster en upplevelse av det gamla. Byggnaden på Isakstorget har anor från 1851 och genom åren har det varit hem åt såväl Ryska rikets första ambassadör som Nikolaj Gogol. Den möter nu samtiden i form av modern design, stadens första japanska finkrog MEGUmi och utsikt över torn och tinnar från takbaren L Terrassa, liksom sköna balinesiska behandlingar på Mandara Spa. Missa heller inte bastubadet. Det är visserligen ingen klassisk banya, men likväl en ångande bit ryskt folkliv i lyxförpackning.

undefined

Khachapuri i Vino
Ulitsa Mayakovskogo 56
hachapuriivino.ru

En briljant vinbar som serverar utsökt georgisk gastro-nomi. För ryssar är den forna sovjetiska enklavens kök lite som italiensk mat för oss svenskar; en slags importerad husmanskost som alltid går hem. Därför är det extra spännande att se hur Liza Simonova och Maurice Shakaya elegant förvaltar kokkonsten
på Khachapuri i Vino. Svamp-klimparna chinkali, ostbrödet chatjapuri och baklazhan, aubergine rullad runt vitlöks-kryddad valnötskräm, låter måhända simpelt men briserar av smak och paras med fördel med ett fylligt rött mukuzani.

– Gamla georgiska krogar tenderar att vara grådaskiga och ha usel service. För oss var det viktigt att skapa en plats där alla känner sig hemma och vill stanna länge, förklarar Liza. Det har paret lyckats med. Deras lilla kedja har nu fem filialer.

New Holland Island
newhollandsp.ru

Historien om Sankt Peters-burgs senaste kvarter tar sin början i samma stund som Peter den store grundade staden på 1700-talet. Den privata ön Novaya Gollandiya, eller New Holland Island som man säger idag, byggdes för att underlätta varvsindustrin och dess materialleveranser. Spola fram bandet 300 år, släng in åtskilliga miljarder från Roman Abramo-vitjs kapitalförvaltningsbolag och et voilà – en allmän park hängiven kultur ser dagens ljus. Ett slags ryskt svar på New Yorks The High Line, modell större och förlagd på marknivå ett stenkast söderut från Mariinskijteatern. Här njuter nu invånarna av hundratals ekar och pilar som skänker skugga över gräsmattor, promenadstråk, örtträdgårdar och viloplatser. Kom för lugnet, bondens marknad, utomhus-föreställningar och yoga-lektioner i solen.

Orthodox Bar
Ulitsa Rubinshteyna 2,
orthodox.bar

Mixologen Dmitrij Suvorov är inte rädd för att kallas pretentiös. Tvärtom. Beslutet att låta alla cocktails han skapat till menyn på sin bar Orthodox besjälas av prominenta ryska kulturperson-ligheter är högst medvetet. Allt handlar om hyllning till moder-landet och dess inhemska aromer. Miljön är mer skandi-chic än ryskt romantisk; avskalad med få och nedtonade kulörer. Dock med en stor ranson guld, vilket understryker föreningen av lika delar moder-nitet och hommage som baren aspirerar att vara.

– Men vi strävar även efter att slå hål på stereotyper om rysk alkohol och skapa nya dryckes-vanor, säger Suvorov rättframt och blandar en Tjajkovskij-inspirerad drink, döpt Nöt-knäpparen, på bovetevodka, honung, ingefära och en skvätt medovukha. 

undefined

ArtPlay
Krasnogvardeysky Ploshchad 3
spb.artplay.ru

Namnet summerar det väl. ArtPlay har fem separata zoner – vilka så många som tusen besökare kan tumla in och ut ur – dedikerade till olika lekfulla uttryck att ta konstnärlig kultur på största allvar. För många ryssar från den här delen av landet är namnet också välkänt; ArtPlay har sedan 2003 varit ett kreativt mecka i Moskva. Det var precis det man för två år sedan valde att exportera till den gamla sovjetiska maskinfabriken intill Nevas biflod Ochta. Förra månaden öppnade även ett
helt nytt galleri på dess andra våning, tillägnat möbler och inredning, med fokus på vågade och ovanliga designprojekt.

Rediska Project
Ulitsa Grazhdanskaya 13-15
rediskaproject.ru

I Rediska Projects lokal ryms en av stadens minsta kaffebarer. Här finns dessutom ett fint urval ovanliga accessoarer som garanterat inte går att hitta någon annanstans, formgivna av designers från Sankt Petersburg. Men det är skönhetsprodukterna under namnet Lavender som är det verkliga dragplåstret. Hand-gjorda alster som påstås vara så naturliga att de går att äta. Vi har inte försökt, trots att de doftar läskande gott och i flera fall är framställda med, bland annat, stora apelsinklyftor som sitter kvar i formen. Men vi faller inte desto mindre handlöst för de sockersöta krämerna, ansikts-maskerna och tvålarna skapade av lokala nydanare.  

Resa

Parisa Amiri: ”Otrevlig service är en ynnest på Chez Janou”

Parisa Amiri äter frukostburrito i Venice, besöker en italiensk kändisslaktare och skrattar åt Amy Schumer i New York.

Officina della Bistecca, Panzano
Via XX Luglio, 11, Panzano In Chianti
dariocecchini.com

Annons
X

Dario Cecchini beskrivs lite som en kändisslaktare med känsla för showmanship. Om samvetet överlever, boka en middag på hans Officina della Bistecca och du kommer ledas genom slakteriet till en stor bakgård med milsvid utsikt och äta ditt livs godaste middag i traditionell italiensk stil.

undefined

Great White, Los Angeles
604 Pacific Ave, Venice
greatwhitevenice.com

Ta på dig dina stretchbyxor och åk till Venice. Väl på Great White är det bara att ignorera hatbrott som att de serverar smurfblå smoothiebowl, beställ i stället deras kända frukost-burrito. Jag vill verkligen hylla personen som gjorde det socialt acceptabelt att nyvaken inta ägg, bacon, lök och friterad potatis i genialt förpackad cylinderform.

undefined

Sea Me, Lissabon
Rua do Loreto 21
peixariamoderna.com

Jag hade turen att fira min födelsedag här, ett drömmigt skaldjursmecka där du väljer din middag från stora isdiskar och vattentankar, för att sedan beväpnas med en liten hammare som jag såklart kånkade med mig hem, hur kan man motstå? När man ändå är i Lissabon kan jag verkligen rekommendera att checka in på lyxiga Pestana Palace och bo som en kaffe­handlare på 1800-talet.

undefined

Comedy Cellar, New York
117 Macdougal St
comedycellar.com

Se till att planera in ett besök på denna legendariska standup-klubb där de största stjärnorna ofta dyker upp. Skrolla runt på sajten några dagar i förväg så kanske du har samma tur som jag – att en vanlig måndag få sitta en meter ifrån Amy Schumer när hon i två timmar repar material inför sin arenaturné. För fem dollar i inträde. 

undefined

Chez Janou, Paris
2 Rue Roger Verlomme, 3:e arr
chezjanou.com

Att få otrevlig service i Paris är givet, på denna institution är det en ynnest. Beställ sniglar, pilgrimsmusslor och avsluta med chokladmoussen som äts ur en stor skål med tillhörande slickepott, befriad från den klistriga skam som brukar ingå i gimmickdesserter gjorda för att hamna på Instagram.

Resa

8 svenska pärlor mellan vinter och vår

Konsthelg på Tjörn eller arktisk gourmet-weekend? Även så här års finns resmål för en minisemester. Detta är åtta favoriter.

Kiruna
arcticgourmetcabin.com

Annons
X

”Lycksalig utloggning, ekologisk jämvikt och gastronomisk övertygelse”. Arctic Gourmet Cabin vet vad som får utarbetade naturjunkies att vilja korsa land och rike. Addera en av världens minsta restauranger samt norrskensskådning och du har ett svårslaget resmål för en extraordinär tête-à-tête. Restaurangen är nio kvadratmeter, men rymmer såväl fullt utrustat restaurangkök som ett ”chef’s table” med plats för fyra. Arctic Gourmet Cabin ligger i Kaalasluspa, 20 minuter från Kiruna och långt från störande stadsljus. Det gör att det finns goda chanser att se norrsken ända till slutet av mars. Här finns också spabad, bastu och två stugor med hotellstandard. Samt arktisk vildmark så långt ögat når.

undefined

Östhammar
forslundskavillan.com

I Roslagsidyllen Östhammar gömmer sig Forslundska villan – en nyrenoverad sekelskiftesvilla där paret Michaela Puls Eriksson och Luke Hurst sedan knappt ett år driver restaurang och minihotell. De träffades när de jobbade på restaurang Pontus i Stockholm, och att det är två rutinerade krogmänniskor märks både i mötet med gästerna och på tallrikarna. Råvarorna är plockade i närområdet, så långt det går. Vid ett besök under en frodigare del av året blir vi serverade tomater som smakar gudasänt. Och mycket riktigt:

– De kommer från ett självplock här i närheten, berättar Luke. Vill ni att vi ringer och ber dem öppna när ni åker förbi?

För övernattande gäster väntar även en himmelsk frukost. Tänk surdegsbröd direkt från ugnen, lokalpressad äppelmust och småkakor serverade på blommiga fat.

undefined

Orbaden
bergaliv.se

Högt uppe på Åsberget vid Orbaden, i hjärtat av Hälsingland, gömmer sig ett av landets mest spektakulära boenden: Lofthuset – ett tio meter högt trähus som är ett med naturen. Högst upp väntar ett takrum utan isolerande väggar, vilket gör det möjligt att blicka ut åt alla väderstreck. Utsikten sträcker sig långt över Ljusnans dalgång och de omgivande bergen. Med andra ord, som gjort för den som behöver samla tankarna, eller vill göra solhälsningen utan störande citybrus. Det nedre rummet har ljusa träslag och enkel inredning: en vinklad träbänk vid fönstret och futonmadrasser som bäddas med sängkläder av linne. Skogsvistelsen kombineras gärna med en spadag på närbelägna Orbaden Spa & Resort, eller vandring på Hälsingeleden; en 17 mil lång vandringsled väster om Ljusnan.

Varberg

varbergsstadshotell.com
hotellgastis.se

Varberg är Sveriges främsta kurort. Redan på 1800-talet reste utpumpade svenskar hit för att ta hälsobringande bad och gå stärkande promenader längs havet. 1903 öppnade det vackra Kallbadhuset i morisk stil som numera har sällskap av bad för alla smaker: asiatisk kontemplation på Varbergs Stadshotell & Asia Spa, thalasso på Varbergs Kusthotell och till och med en dos kommunistiskt. Det senare tillhör Hotell Gästis och är den egensinnige hotellägaren Lasse Didings verk, byggt med Lenins favoritbad i Sankt Petersburg som förebild. Han driver även det Kubainspirerade Hotell Havanna. I husets källare väntar ett spa som gjort för Kuba- och bad-älskaren Hemingway. En plats där den karibiska stämningen utlovas att aldrig vara långt borta från den gamle och havet.

Tjörn
akvarellmuseet.org

Med sitt läge på ön Tjörn, omgivet av karga klippor, är det få museer som slår Nordiska akvarellmuseets omgivningar. Här visas kända konstnärer från när och fjärran, i vår bland annat en separatutställning av den japansk-tyska konstnären Leiko Ikemura. Men här kan även amatörer leva ut sina konstnärsdrömmar i den öppna ateljén, och för den som vill utveckla sitt måleri erbjuds allt från korta prova på-pass till tredagarskurser. Museet ger även plats för andra kulturformer, bland annat det intima konsertkonceptet Gå på grund. Under våren gästar bland andra El Perro Del Mar (8 mars) och José González (12 april). Mest prisvärt är weekendpaketet Vatten, färg, mat som inkluderar museientré, middag samt övernattning i en av de fem arkitektritade gästateljéer som byggts på pålar över vattnet. 

undefined

Österlen
talldungen.se

Talldungens gårdshotell på Österlen är ett svårslaget resmål för alla som låter mat- och dryckesupplevelserna styra destinationen. Den intima gården ligger mitt bland Brösarps backar och har flera fina vandringsleder inpå knuten. Här bor och verkar Emma och David Höök, ett par som vet hur man regisserar det perfekta krog- och hotellbesöket – de gör det så bra att de till och med hyllats av New York Times. Hjärtat i huset är matsalen, som är så mysig och luktar så mycket brynt smör att man vill flytta in för gott. Intill finns ett hemtrevligt sällskapsrum med så många roliga kokböcker att man vill skaffa lånekort. Mellan måltiderna beger man sig gärna till fina Wanås Konst, en knapp timme norrut, som inleder sin vårsäsong den 2 mars.

undefined

Nora
lillahotelletnora.se
bryggerikrogen.se

Säg Nora och de flesta tänker på Tre små gummor, Maria Lang och välbevarad träbebyggelse. Men här finns också ett av Sveriges bästa hotell: Lilla Hotellet. Det ligger i en sekelskiftesvilla mitt i Nora och drivs av Peter och Peter, ett par med ovanligt bra känsla för värdskap. Det har fått dem nominerade till bästa Sverigehotell på den svenska resebranschens Oscarsgala, Grand Travel Awards, två år i rad. I Bergslagsidyllen Nora finns också Kvarteret Bryggeriet, ett varsamt restaurerat industriområde som förvandlats till ett kreativt kvarter med konstateljéer och hantverkslokaler. Här huserar även ölbryggeriet Nora Brygghus och Bryggerikrogen. Den senare drivs av Veronica Carlsson, som jobbade hos Mathias Dahlgren i fem år innan hon flyttade hem och skapade en av Västmanlands bästa restauranger. 

undefined

Grövelsjön
svenskaturistforeningen.se

816 meter över havet på Långfjällets sluttning ligger Svenska Turistföreningens fjällstation Grövelsjön, en av världens mest miljövänliga fjällanläggningar. Utanför dörren väntar tio mil preparerade skidspår i ett skidsystem som sträcker sig ända in i Norge. För den som vill vässa tekniken – eller lära sig en helt ny – erbjuds en rad olika kurser och temaveckor, exempelvis snowkite-weekend och ”tanter på tur”-dagar. 4-7 april väntar vårvinterns kanske mest balanserande weekendpaket, en kombination av längdskidåkning och yoga. På programmet står skidåkning i grupp eller solo, varvat med mjuk yinyoga, stilla meditation och närande måltider serverade i fjällstationens Krav-certifierade restaurang.

Foto: Anthony Brown / Alamy / Alamy
Resa

Hit reser svenskarna sommaren 2019

Sommaren närmar sig, semesterplaner smids. När Ticket nu publicerar statistik över sommarens populäraste destinationer finns en tydlig vinnare: Medelhavet. Mallorca ligger i topp följt av Kreta och Split.
– Kroatien har blivit en nutida semesterklassiker, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket. Split är till stor del en bilfri stad, och otroligt mysig att promenera omkring i. Jag vill dock slå ett slag för att också ta någon av färjorna ut till någon av öarna i närheten. Framför allt Brac har ett härligt, lugnare tempo perfekt för total avkoppling.

Annons
X

Många charterbolag erbjuder just nu rabatt för dem som bokar tidigt.
– Med undantag för förra årets rekordvarma sommar, då sista minuten-resorna för första gången på många år gick ner i pris, så har det vanligtvis lönat sig att boka sin sommarresa tidigt då priserna brukar stiga ju närmare sommaren man kommer, säger Katarina Daniels.

Nedan finner ni hela listan över de populäraste semesterdestinationerna sommaren 2019.

1. Mallorca
2. Kreta
3. Split
4. Alanya
5. Rhodos
6. Cypern
7. Bangkok
8. New York
9. Malaga
10. Alicante

Resa

8 europeiska drömtåg du inte kände till

Europa är fullt av underbara tågrutter som hamnat i skymundan. SvD Resor guidar till åtta favoriter.

Slovenien
Bohinjbanan
Rutt: Jesenice-Nova Gorica, restid 3 timmar
abc-tourism.si

Annons
X

Som att gå på Skansen, fast i tågloksdragen form. 113-åriga Bohinjbanan användes för österrikiska militärtransporter under första världskriget, idag bemannas museitåget av tidstypiskt klädd personal samt, för säkerhets skull, ett par dragspelare. Den blanksvarta antikviteten stånkar från Sloveniens innandöme, över Juliska alperna och världens näst längsta stenbro, genom prunkande fruktodlingar och nästan hela vägen ner till Medelhavet. Bensträckarstopp är att vänta vid bland annat famösa Bledsjön. Heldagsturen inkluderar även ett längre besök i den märkliga kasinostaden Nova Gorica, med Europas största utbud av spel.

undefined

Ungern/Tyskland
Rutt: Budapest-Berlin, restid 12 timmar, biljett från 300 kr
mavcsoport.hu

En riktig långfärd genom fyra länder: från Budapests ståtliga Nyugatistation, uppförd 1877 av Gustave Eiffels byggföretag, till Berlins luftigt moderna Hauptbahnhof, via Bratislava, Prag och Dresden, och delvis utmed krokiga Elbefloden. Ombord det högblanka Hungariatåget väntar ett luftkonditionerat under av smidighet, med eluttag vid varje säte och en restaurangvagn där uniformerad personal serverar gulasch och rödtjut alltmedan ett 687 kilometer långt Mittel-Europa-diorama fladdrar förbi utanför fönstret. Ängar och bergstoppar blir succesivt mörkare ju längre norrut tåget kryper; trädgårdarna mer strikt ansade, bilarna nyare, husen mindre flagnade. Vid tyska gränsen kräver utsikten och intrycken en pilsner. Du hinner precis dricka upp den innan tåget bromsar in vid din slutdestination.

undefined

Montenegro/Serbien

Rutt: Bar-Belgrad, restid 12 timmar, biljett från 215 kr
rail.cc

Inte bara ett strålande äventyr med rafflande vyer. Tåglinjen, byggd på beställning av den hårdhänte president Tito, är dessutom ett byggnadsmässigt mästerverk som förenar den lilla hamnstaden Bar på Montenegros adriatiska kust med den serbiska huvudstaden Belgrad. Turen går längs med Skadarsjön, på gränsen till Albanien, och stannar till i Montenegros huvudstad Podgorica innan den löper över ett vykortsvackert bergspass och korsar landets stolthet Mala Rijeka-viadukten; en gång i tiden världens högsta järnvägsbro. Väl innanför Serbiens gränser tuffar tåget genom Bosnien-Hercegovina för att slutligen nå Belgrad där den gamla centralstationen sorgligt nog tagits ur bruk. Den kanariegula konfektbiten och före detta Orientexpress-anhalten pensionerades i fjol och ska nu bli museum.

Tyskland
Rutt: Mainz-Köln, restid 2 timmar
bahn.com

Vinodlingar dräller ner till Rhenfloden i ett pastoralt, grönt lapptäcke. Vattendraget kantas av mjuka kullar smyckade med pittoreska småstäder samt ett och annat medeltida ”schloss”.  Detta är den mest tyska av alla tyska tågresor. Genom storslagna landskap och med stopp vid små avkrokar så att du kan besöka slotten Marksburg och Stolzenfels, samt skönheten Burg Pfalzgrafenstein som fram till 1867 var en fungerande tullstation, mitt i floden, på kobben Falkenau som knappt är större än själva borgen. Färden går via Koblenz, där udden Deutsches Eck klyver Mosel och Rhen med ett pompöst minnesmärke till kejsaren Vilhelm I:s ära. Historiska sevärdheter förpliktar, så varför inte ta en vätskekontroll här, eller rent av en lunch? Nynna på Wagners Nibelungens ring medan du njuter din wurst.

Sardinien
Trenino Verde, rutt: Arbatax-Gairo, restid 3,5 timmar
treninoverde.com

En brasklapp: Det kan vara knöligt, det kommer ta tid, du kan inte lita på tidtabeller och på webben lär du knappast hitta någon vettig information. Att resa runt på Sardinen är med andra ord ett äventyr, lika hisnande vackert som osmidigt. Ett bra tips är att fråga om aktuella turlistor på de lokala tågstationerna, så slipper du oroa dig för att bli strandad. Initiativet Trenino Verde, lilla gröna tåget, är en retrobullrig historia med gammaldags charm och sann tuff tuff-känsla. Tåget färdas över raviner, genom orörda skogar och dramatiska bergspass i en typiskt italiensk, logistisk oreda i ett nätverk som täcker in hela ön. Vår favorit är den sex mil långa rutten mellan hamnorten Arbatax på sydostkusten, känt för sina röda klippor, och den övergivna bergsbyn Gairo.

undefined

Norge
Raumabanen, rutt: Dombås-Åndalsnäs, restid 90 min
nsb.no

Du behöver inte resa långt för att uppleva en av Europas tio vackraste järnvägar. Norska Raumabanen löper från Dombås, söder om Trondheim, till Åndalsnäs på västkusten. Så nära att det nästan är ”på vår gata i stan”. Resan bjuder på hänförande vyer av kristallklara fjordar, snötäckta fjäll och angelägna vattenfall. Den går genom sex tunnlar och över 32 broar, bland dem den arkitektoniska guldklimpen Kyllingbron som sträcker sig 59 meter över smaragdskimrande Raumaälven. Fiskebyar, ensliga gårdar, saftigt gröna dalar och platåer som lockar till långvandringar – allt passerar revy utanför panoramafönstren. Liksom Trollväggen, Europas högsta lodräta stup, 1 700 meter från dal till topp och med 1 000 meter spikrak fjällvägg. En oförglömlig syn som även är världsdelens längsta klättertur.

Österrike
Semmeringbahn, rutt: Wien-Mürzzuschlag, restid 3 timmar
semmeringbahn.at

Ett måste för tåg-, arkitektur- och historiefantaster. En av världens första bergsjärnvägar och en av ytterst få med världsarvsstämpel Semmeringbahn är ett under av ingenjörskonst och – intressant nog för epoken – naturmedveten landskapsdesign, byggd av 40 000 händer mellan 1848 och 1854. Den löper totalt 41 kurviga kilometrar som stoltserar med 14 tunnlar, 16 viadukter, 100 böjda stenbroar samt 11 järnditon. Så extrem är banans lutning och vändradie att dess arkitekt, Carl Ritter von Ghega, tvingades påskynda utvecklandet av helt nya lok. Innan dess ansågs det omöjligt att korsa bergen till Semmering som stått värd för flera världscupdeltävlingar i alpin skidåkning. Sitt på vänster sida för bästa vyerna över klippor och trolska skogar. Har du tur får du även se örnar.

Skottland
Caledonian Sleepers, rutt: London-Glasgow, restid 7,5 timmar
sleeper.scot

Från London till Skottland med John McBlund, ombord Caledonian sleepers nya tåg där de hotellbekväma sovkupéerna har privat dusch och toalett samt dubbelsäng för de som inte vill resa ensamma. Stig på vid Euston Station, gå genast till Clubvagnen och beställ en whisky. Se den urbana betonggröten transformeras till böljade grönska utanför fönstret. Njut en middag på skotska råvaror – undvik att framstå som en turist och stänk whisky på haggisen – och dröm sedan om ljungtäckta heder, fasanjakt, säckpipor och slott. När du vaknar serveras gratis soluppgång över kusten. Ägg, bacon och bruna bönor kostar däremot extra. Lowlandslinjen går till Glasgow och Edinburgh och rullar igång i maj. Highlandlinjen tar dig till Fort William, Inverness och Aberdeen, den kommer att ta fart i sommar.  

Resa

Magdalena Graaf: ”Jag njuter av livet på hästryggen”

Magdalena Graaf åker till Vemdalen för att leva cowboyliv, äter knödel i Österrike och kopplar av på Koh Samui.

undefined

Restaurang, Monrad’s
Vendevägen 8, Djursholm
monrads.se

Annons
X

Om jag är i Sverige tycker jag om att gå till Djursholms torg och äta skaldjur på Monrad’s. Det är alltid trevlig och skön stämning där, med bra mat och otroligt fin fisk. Framförallt har de goda ostron. Egentligen ska man väl dricka champagne till, men jag tycker att cava är godare. För mig är champagne att kasta pärlor till ett svin.

Spa, Kamalaya
kamalaya.com

Kamalaya är ett wellnessresort på Koh Samui som vunnit massor av priser. Jag bodde där i fyra veckor nu i höstas för att försöka stressa ner och starta om kroppen. Jag åt jättebra vegetarisk mat och testade yoga, och även om just det kanske inte var min grej var det otroligt skönt att få träna och varva ner på en så pass lugn och vacker plats.

undefined

Hotell, Hotel Kristberg
Lech, Österrike
hotel-kristberg.at

Jag älskar sommaren i Österrike. Jag och min man brukar åka ner och hälsa på en av hans vänner som driver ett fantastiskt hotell i Lech. Han är gammal olympisk mästare i störtlopp och en helt fantastisk gubbe. Det är något speciellt med att uppleva Lech tillsammans med österrikare, man får se så mycket mer av landet och kan gå rakt till det bästa ställena. Där korna går och betar med skällor runt halsen och restaurangerna serverar toppenbra knödel.

Restaurang, Nobu
noburestaurants.com

En riktig storfavorit när det kommer till god mat, jag älskar den fantastiska blandningen av japanska och sydamerikanska smaker. Jag har ätit på alla Nobus restauranger som finns utspridda i världen och har kommit fram till att jag tycker bäst om den i Tokyo. Jag kan varmt rekommendera deras black cod.

undefined

Cowboyliv, Trumvallen Horse Ranch
Näsvallen
fjallridning.se

Fantastiska Trumvallen Horse Ranch ligger vid foten av Vemdalsskalet och dit åker jag minst ett par gånger om året för att njuta av livet på hästryggen. Man bor under bar himmel, lagar mat över öppen eld, rider cowboyhäster och föser fjällkor mellan olika betesmarker. Det är så härligt att jag har köpt en tomt och håller på att bygga en egen timmerstuga där nu.

Foto: Pierre Björk/Hotel Costes
Resa

Jacob Mühlrad: ”Hotel Costes är som en Serge Gainsbourg-låt”

Kompositören Jacob Mühlrad äter gott i Tel Aviv, vandrar i Hongkong och lyssnar till Berlinerfilharmonikerna.

undefined
Foto: © Ariel Efron - Photograhpy

North Abraxas, Tel Aviv
Lilienblum St 40, Tel Aviv-Yafo
ontopo.co.il/northabraxass

Annons
X

Tel Aviv är utan tvekan en av mina favoritstäder i världen. Här finns allt: sol, stränder, hav, storstadspuls, otrolig mat och bra nattliv. För att inte nämna det historiska arvet. Restaurangutbudet är stort, men en favorit är North Abraxas, som drivs av israeliska stjärnkocken Eyal Shani. Här beställer jag en butcher’s cut och ett gott israeliskt vin.

undefined
Foto: imago stock / imago sportfotodienst/ IBL

Berlinerfilharmonikerna, Berlin
Herbert-von-Karajan-Str.1,
berliner-philharmoniker.de

I Berlin har jag haft en av mina starkaste konsertupplevelser någonsin när jag gick och lyss­nade på Berlinerfilharmonikerna som framförde ett verk av Ligeti. Det var otroligt häftigt. Jag rekommenderar alla – oavsett om man gillar klassisk musik eller inte – att uppleva dem. Utöver Berlins starka kulturscen finns det gott om bra restau­ranger, framförallt gillar jag det turkiska köket. 

undefined

Hôtel Costes, Paris
Rue Saint Honoré, 75001 Paris
hotelcostes.com

Hôtel Costes i Paris är som att kasta sig in i en Serge Gainsbourg-låt. Jag var här med min tjej och det var overkligt bra. Ett boutiquehotell i klassisk parisisk stil med röda sammetsväggar, blommiga tapeter, vackra badrum och rosbuketter som står uppradade i korridorerna. Allt är väldigt romantiskt, så är man nykär är det ett bra tips att bo här. Dessutom är restaurangen och baren utmärkta, så man behöver knappt lämna hotellet.  

MoMA, New York
11 West, 53 Street, Manhattan
moma.org

2016 hade jag premiär på Carnegie Hall och sedan dess har jag en väldigt speciell relation till New York, eftersom jag länge drömt om att mina verk ska spelas där. Generellt tycker jag att staden är en mer städad version av London. När det kommer till kulturupplevelser är MoMA oslagbart. Jag gillar den permanenta samlingen, men det finns alltid nya utställningar att kolla in. Dessutom har de flera verk av Jackson Pollock, som är en stor favorit.

undefined
Foto: Kevin Ma / Alamy / Alamy/ IBL

Dragon’s back, Hongkong
discoverhongkong.com

Jag blev helt kär i Hongkong första gången jag var där. Det är lite mer polerat och europeiskt här än i resten av Asien. Naturen är helt fantastisk och vill man uppleva den ska man åka till Dragon’s back, som är en jättefin vandringsled. Här kan man se ut över det vackra havet som är en fin kontrast till den grönskande växtligheten. Med sin natur och sitt stora restaurangutbud tycker jag att Hongkong fångar det bästa av Asien. 

Jacob Mühlrad är kompositör och utsedd till bäst klädda man på årets Elle-gala.
Foto: Pierre Björk

Foto: Universal Images Group North America LLC / DeAgostini / Alamy / Alamy/ IBL
Resa

Flytta till italiensk by – få 90 000 kronor

Drömmer du om att bo i en alpby? Nu har du chansen att flytta till en bergsby i norra Italien – och dessutom få betalt för det.

De senaste åren har invånartalet i den lilla byn Locana sjunkit från 7 000 till 1 500 vilket resulterat i att flera verksamheter har behövt stänga igen.
Nu tar borgmästaren i Locana till generösa knep för att locka fler boenden och erbjuder familjer med minst ett barn 90 000 kronor för att flytta hit permanent. Till en början gällde erbjudandet bara familjer som var bosatta i Italien, men nu kan även utlänningar ansöka.

Annons
X

För friluftsmänniskor är Locana den perfekta platsen, beläget i Italiens äldsta nationalpark Gran Paradiso och nära berget med samma namn. Här finns många möjligheter till sporter, främst vintersporter.

– Det finns dussintals barer, restauranger och butiker som bara väntar på folk som vill dra igång dem igen, säger borgmästaren Giovanni Bruno Mattiet till CNN.

– Vi letar främst efter lite yngre personer eller personer som kan jobba på distans eller vill starta verksamheter här, fortsätter han.

De senaste åren har flera liknande erbjudanden dykt upp på grund av avbefolkningen i italienska småbyar. En bit norr om Locana ligger Borgomezzavalle, där man nu säljer små, övergivna hus för bara en euro styck. Utöver det får familjer som föder barn i byn 10 000 kronor i belöning.

undefined
Foto: Borgomezzavalle
Foto: imago stock / imago sportfotodienst/ IBL
Resa

Europas coolaste shoppingdistrikt

Konstsamlarens dröm i Aten, Hamburgs hetaste vinylmecka och lokala viner i Tbilsi. SvD Resor listar Europas coolaste shoppingdistrikt.

Tbilsi, Sololaki
visitgoergia.ge

Annons
X

Vintraditioner, heta källor och konceptbutiker. Alla goda ting är tre och i Georgiens huvudstad tycks de tripplas oavbrutet. Tack vare otaliga satsningar närda av hög framtidstro har Tbilisi seglat upp som stekhett resmål. Den (fjärran) östra minimetropolen är dock ännu ingen bekant smakande weekendkaramell, varför vi fortsätter förtrollas av fin de siècle-fina stadsdelen Sololaki. Hem åt de mest kända sevärdheterna förvisso, men otaliga kullerstensgränder och innergårdar fylls också av spännande nyöppningar och slumrande trender. Köp druv-drycker från lokala vinproducenter på Dadi (4 Shalva Dadiani St), fantastiska mattor på Caucasian Carpets (Dzveli) och lokaldesignade kläder och allehanda accessoarer på Chardin One (1 Jan Shardeni St).

 Kreativiteten flödar bland butikerna längs kanalen Nieuwe Rijn i Leiden.
 Kreativiteten flödar bland butikerna längs kanalen Nieuwe Rijn i Leiden. Foto: imago stock / imago sportfotodienst/ IBL

Leiden, Nieuwe Rijn
visitleiden.nl

Med tanke på sin pyttiga storlek rymmer holländska universitetsstaden Leiden i utkanten av Haag en överraskande stor mängd specialister, kreatörer och oberoende butiker, vilka blir snäppet roligare att besöka när de kan bockas av under en promenad längs kanalen Nieuwe Rijn. Missa inte konstbutiken State of Art (Nieuwe Rijn 11), handplockad vintageinredning från hela världen på Mei (Pieterskerk-Choorsteeg 18) och Etnografiska museets intressanta souvenirshop (Steenstraat 1). Försök pricka in besöket en onsdag eller lördag då de söta stråken utmed vattenvägen förvandlas till en av Nederländernas mest ansedda marknader, rätt och slätt kallad Leiden market. 

Skivtall­rikarna  snurrar fortfarande på högvarv i Hamburgs Karolinen­kvarter.
Skivtall­rikarna snurrar fortfarande på högvarv i Hamburgs Karolinen­kvarter.

Hamburg, Karolinen
hamburg.com

Enligt framlidne, men evigt eminente reseskildraren och forna SvD Resor-medarbetaren Bobo Karlsson var det bästa med Hamburg att skitigheten dröjde sig kvar. Den lite vildare kitt-lingen. Man behöver inte ta många steg i den tyska hamn-staden för att förstå vad han menade. De smala, graffitiprydda gatorna i Karolinen strax utanför Gamla stan är inget undantag. Området är dessutom ett schlaraffenland för musik-älskare. Marktstraße-stoppen på Groove City (för hiphop, soul och funk), Fischkopp (för hårdrock och metal) och Zardoz (för jazz) är rena nödvändigheter. Lägg därtill Smallville (Neuer Kamp 32), Selekta och Slam (Schulterblatt 18 och 104) och alla de musikaliska hålen torde vara tilltäppta. Här finns så mycket vinyl att huvudet börjar snurra.

Det franska kökets läckraste ingredienser handlas med fördel i Clignancourt.
Det franska kökets läckraste ingredienser handlas med fördel i Clignancourt. Foto: imago stock / imago sportfotodienst/ IBL

Paris, Clignancourt
en.parisinfo.com

Visst åker vi till ljusets stad för att inhandla det finaste mode, men också för oslagbar cuisine. Minst lika viktigt är dock att lämna packplats åt matvaror, något som med fördel inhandlas runt rue Hermel och rue Versigy i Clignancourt, strax norr om Montmartre. Bara minuter ifrån varandra finns allt för en fransk gastrofest. Omsorgsfullt utvalda delikatesser på Les Fines Gueules (20 rue Joseph Dijon), ostfrosseri på Fromagerie du Bas-Montmartre (5 rue Versigny) och lokala viner på Rouge aux Lèvres (50 rue Hermel). Sistnämnda adress leder även till Boulangerie du Squares sagolika färskvaror, ett skäl så gott som något att återkomma på hemresedagen och ladda upp med middagsingredienser. Hinner hungern slå till, smit in på ekochica La Recyclerie (83 Boulevard Ornano).

En shopping­runda i Gents historiska kvarter blir både anrik och  stilsäker.
En shopping­runda i Gents historiska kvarter blir både anrik och  stilsäker.

Gent, Gamla stan
visit.gent.be

I Gents gamla hjärta märks århundradenas auktoritet vid varje kullersten. Samtidigt är den uråldriga skönheten glänsande tack vare en stor fasadrestaurering som för trettio år sedan avlägsnades ingrodda fabriksföroreningar. Den bedårande arkitekturen blev som pånyttfödd, och kanske bidrog det till att inspirera mängderna av hantverkare och modekreatörer att flytta in. Ytan de ryms inom kräver mindre än en halvtimme att strosa genom. Men det tar timmar att botanisera på Surplus Intérieur (Zwartezustersstraat 9), Piet Moodshop (Sint-Pietersnieuw-straat 94), Who’s That Girl (Henegouwenstraat 6) och Het Oorcussen (Vrijdagmarkt 7). Den paranta nya garderoben signerad belgiska modeskapare som detta leder till, bör å sin sida hålla i åratal.

Gå på jakt efter säregna skatter bland Las Salesas avantgarde­butiker.
Gå på jakt efter säregna skatter bland Las Salesas avantgarde­butiker.

Madrid, Las Salesas
madrid-tourist-guide.com

Vidsynta stadsdelen Chueca är så omhuldad att den klyvts av all kärlek, och dess norra delar har antagit formen av det tjusande Las Salesas. Här kantas gatorna av designbutiker, i de flesta fall säregna små avantgardebodar där elegans är lika viktigt som det egenartade. Det rör å ena sidan några av Spaniens mest lovande modekonstnärer, däribland Juanjo Oliva (Calle de Justiniano 14) och Ailanto under ledning av bröderna Muñoz (Calle de Orellana 14). Men även flera av Madrids bästa specialister: grafisk form- och fotoentusiaster går till Lumas (Calle del Barquillo 23) och dekor av naturliga material såsom halm och rotting hittas på Sagon (Calle de Fernando VI 7). Poncelet (Calle de Argensola 27) påstås ha stadens bästa ostutbud och Antonio Machado (Calle de Fernando VI 17) det förnämsta bokutbudet.

Aten, Metaxourgeio
thisisathens.org

Metaxourgeios närhet till centrala Aten är inget nytt. Dess rykte om att vara ett fashionabelt distrikt föddes däremot på 2000-talet, något som började spira i det forna arbetarklassområdet när en rad gallerier och teatrar öppnade i de vittrande neoklassiska byggnaderna. Måndagsmarknaden utmed Kerameikos är förstås ett måste. Liksom de kulturorienterade upptäckterna på banbrytande The Breeder (Iasonos 45) som de senaste femton åren format Atens konstscen, samt Rabbit Hole (Germanikou 20); en spännande konst- och performancelokal som regelbundet står värd för säregna utställningar. Missa heller inte Metaxourgeios första moderna konstgalleri Vamiali’s (Samou 1) för chans att förvärva säregna klenoder. Notera dock att besök behöver bokas i förväg.

Tallinn, Kalamaja
visittallinn.ee

En gång avstängd sovjetisk gränszon, i dag den del av Tallinn som förkovrar sig kvickast. Färgglada Kalamaja är sött som ett pepparkakshus, pittoreskt på det där viset som bara ett näpet träkåkskvarter kan vara, och värt att besöka enbart för arkitekturen. Men stanna för all del, precis som stadens kreativa själar gjort, och upptäck det knappt årsgamla Balti Jaama Turg under vars tak nära nog 300 försäljare och butiker flyttat in. Enorma saluhallar och mängder med gatumat ryms i lagerlokalen med anor från sent 1800-tal, men också estniskt hantverk och design skapat av småskaliga kreatörer. Perfekt för de där speciella souvenirerna som handgjorda smycken och estniska, ekologiska skönhetsprodukter.

Resa

Skidresan som kostar en fjärdedel av svenska fjällen

Sportlovet närmar sig och många familjer gräver djupt i plånböckerna för att förverkliga sina fjälldrömmar. Nu tar skidanläggningar i Östeuropa upp kampen mot de nordiska fjällen – med priser som är upp till 73 procent billigare.

Annons
X

Detta rapporterar Dagens Industri som tagit del av en undersökning från Forex där 30 skidorter listats utifrån kostnader för mat, liftkort, öl och hotellnätter. Bland vinnarna syntes lågprisanläggningar i Kosovo, Bulgarien och Polen. Här kostar en skidresa en fjärdedel av svenska fjällen.
– Man ser att det är många som går in och läser artiklar om resmål i Östeuropa, men det är inte lika många som bokar. En barnfamilj kanske inte vågar boka för att man tror att kvaliteten är dålig, men de stora skidorterna i Polen och Tjeckien är minst lika bra som Sälen, säger Johan Solbreck, grundare av vägledningssajten Allt om skidresor, till DI.

Kanske läge att byta Sälen mot östblocket?

Resa

Tågluffa i första klass

Följ med på en månads semester med okänd resrutt. Med en interrailbiljett i fickan och den uttalade planen att inte ha någon plan. Så vart är vi på väg?

Plötsligt en uöronbedövande smäll. Någon minut senare öser regnet ned. Ett fantastiskt skådespel brakar loss där serietidningsblixtar skär genom kolsvarta moln som bäddar in bergsspetsarna på den taggiga italienska Amalfikusten. Jag får stopp på vespan och blickar rakt ned i det blågröna havet några hundra meter nedanför. Flyr in under ett träd med något så när skydd mot skyfallet, som tur är packade jag i alla fall med mig en regnjacka i ryggsäcken.

Annons
X

Den klassiska vägen SS163 sträcker sig mellan Sorrento i väst och Salerno i öst. Det är bara knappa fem mil mellan de båda orterna, men att köra sträckan kan ta en hel dag. Vägen är extremt kurvig och smal, och slingrar sig längst ut på bergskammarna med bara en midjehög stenmur som skydd mot ett fritt fall nedför berget. Vägen finns på Unescos världsarvslista och har en av världens vackraste utsikter. Men vägen är samtidigt en av världens farligaste med sin kombination av slingrighet och höga höjd över havet. Lägg därtill omkörningshungriga italienare, turister som tittar på utsikten istället för vägen och breda bussar som plötsligt dyker upp på din sida av vägen i kurvorna. 

På mitt hotellrum i Sorrento hade jag kvällen innan läst på om SS163 för tips om sevärdheter längs vägen. På Tripadvisor hade någon slängt ut en fråga:

”Hej, jag tänkte hyra en vespa och åka längs kustvägen. Vad tror ni om det?”

Svaren var enhälliga:

”Du är galen. Gör det inte, det är fullständigt livsfarligt!”

För de flesta är vardagskalendern en snitslad bana av att-göra-listor med hämtningar och lämningar av barn, för långa måndagsmöten, fredagsfika, tandläkarbesök och outvecklande utvecklingssamtal. Dessutom ska man hinna planera semestern.

Men vad händer om semestern får vara just semester? Det vill säga kravlösa dagar utan högt ställda förväntningar med ett innehåll som styrs av dagsform och upptäckarglädje.

Det var utgångspunkten för att köpa en Interrailbiljett med tåg under 30 dagar i Europa. Tillräckligt välbeställd, gammal och bekväm för att resa i första klass. Bagage på hjul istället för ryggsäck och i packningen finns en liten longboard för att kunna rulla fram obehindrat på gatorna i Europas städer. Planen är helt enkelt att inte ha någon plan. Att åka dit näsan och tågrälsen pekar. Men jag har fuskat lite och reserverat en sovplats på tåget från Malmö till Berlin för att vara säker på att komma ut ur landet. 

Väl framme tänker jag reservera platsbiljetter på tåget till Paris för vidare färd till Lissabon.

– Nej, det är helt fullt. Och så ser det ut hela veckan, konstaterar kvinnan bakom biljettdisken.

Intresset för att åka tåg med Interrail har rusat i höjden de senaste åren. Över 300 000 personer reser numera varje år och på papperet är möjligheterna obegränsade, med tillgång till tåg i nästan 30 europeiska länder. Men i praktiken är långt ifrån alla tåglinjer tillgängliga. Till exempel är franska Thalys, som länkar ihop Tyskland, Frankrike och Belgien, undantagna från samarbetet. Och ofta finns det bara en viss kvot Interrail-platser som bokas upp månader i förväg. Mina tågluffarminnen från 1980-talet, när man bara klev på tåget och i värsta fall fick sitta på ryggsäcken i korridoren, är just ett minne blott. Det som räddar mig är att jag bokat ett Interrail-kort i första klass.

– Åk till Warszawa, dit åker inte så många. Och sedan kanske vidare till Budapest, föreslår den hjälpsamma kvinnan bakom biljettdisken.

Att resa utan plan kräver ändå viss planering. Efter en bekväm första klass-resa till Warszawa, i egen kupé, ställer jag mig i kön för att säkra en tågbiljett till Budapest.

– Det är fullsatt, förklarar en bister polska. 

Efter en stunds dividerande lämnar jag dock stationen med en reserverad sovplats.

Warszawas vackra stadskärna lockar förvånansvärt få turister och resenärer.
Warszawas vackra stadskärna lockar förvånansvärt få turister och resenärer.
Tågstationen i Budapest
Tågstationen i Budapest Foto: Federico Zovadelli / Alamy / Alamy/ IBL

Eftersom jag inte vet vart semestern ska ta mig har jag inte bokat hotell på förhand. Snart utvecklas en strategi med minst två nätter på varje plats, det ger tid att upptäcka platsen i lugn och ro och samtidigt hinna fundera ut nästa resmål. Boendet löser sig lätt med appar som Airbnb, booking.com eller med hjälp av min personliga favorit Hotel Tonight. En app som handplockar hotell och ger rabatt om du bokar samma kväll.

Warszawa och Budapest präglas båda av floderna som skär igenom centrum. Längs den västra strandbanken vid floden Wisla i Warszawa växer det fram en flera kilometer lång strandpromenad som leder till Gamla stan. Som gjord för att i långsam takt glida fram på min longboard. Jag kryssar mellan strosande par och flanerande turister och stannar på några av de trevliga bar- och restaurangflottarna som ligger förtöjda längs strandpromenaden. 

Floden Donau klyver Budapest i de två tidigare städerna Buda och Pest och jag utforskar varje nytt resmål på samma sätt: innan ankomst läser jag på om platsen i mina digitala reseguider. Favoriten är Lonely Planets cityguider som är gratis att ladda ned. En annan följeslagare är appen Cool Cousins, en lite hippare guide där lokalinvånare delar med sig av sina bästa tips på allt från krogar och shopping till sevärdheter och museer.

Tågkupé i första klass
Tågkupé i första klass Foto: Alexey Senin / Alamy / Alamy/ IBL

På nattåget från Budapest till hamnstaden Split i Kroatien reser jag ensam i min sovkupé i första klass. Tandborstglasen klirrar i sina hållare och de röda plyschsofforna dammar i värmen. Konduktören går från kupé till kupé.

– Nu korsar vi snart gränsen till Kroatien som är ett väldigt, väldigt farligt land. Lås alla tre låsen och öppna inte förrän jag knackar på imorgon bitti!

Mitt i natten vägrar grannkupén högljutt öppna när gränspolisen vill kontrollera passen. Men Split känns inte det minsta farligt och några nyfunna kroatiska vänner vet vad jag borde göra:

– Du måste öluffa!

Ön Brac är ett utmärkt val för den som gillar vattensporter. Staden Bol dit färjan anländer är ett mecka för vind- och kitesurfing. På ön Hvar är det partystämning och krogarna i hamnen drar igång house-musiken redan på eftermiddagen. Jag har bokat ett Airbnb-boende i Stari Grad som ligger en halvtimme bort med buss och här är stämningen betydligt mer tillbakalutad. Stari Grad betyder ”gamla stan” på kroatiska och är en av Europas äldsta orter. En långsmal vik utgör hamnen där hyryachterna trängs, men bara några hundra meter bort finns det gott om glesbefolkade stenstränder med kristallklart vatten. Det är lätt att förstå varför Kroatien blivit ett av svenskarnas mest populära resmål. Turismen känns inte överexploaterad och prisnivån är ungefär hälften jämfört med hemma i Sverige. Men glöm inte badskorna.

Det har äntligen slutat att regna över väg SS162. Vägbanan torkar upp, solen skiner och nervositeten släpper när jag möter äldre vinkande damer på vespor med hunden i knät. Jag äter en glass i hamnen i Positano där färgglada stenhus klättrar uppför bergsbranterna. Längre söderut än så här hinner jag inte på 30 dagar. Det är dags att sätta sig på tåget norrut.

Den vackra staden Bol på den kroatiska ön Brac, strax utanför Split.
Den vackra staden Bol på den kroatiska ön Brac, strax utanför Split. Foto: Paolo Giocoso/SIME / SIME/ IBL
Resa

5 restaurangtips i Verbier

En skidsemester i populära skidorten Verbier kräver mer än bara utforskning av liftsystemet. Här är fem ställen att besöka när energidepåerna behöver fyllas på.

undefined
Foto: OT Verbier

Good Morning Verbier
18 rue de la Berarde
good-morning-verbier.ch

Annons
X


Starta dagen på bästa sätt med en frasig croissant och en cappuccino. I Verbier görs det bäst på byns senaste tillskott Good Morning Verbier. Slå dig ned i en fårskinnsklädd stol på den soliga altanen och andas in den friska alpluften. En lång dag i backen kräver sin påfyllning av både koffein och kolhydrater. Nytt för i år är att restaurangen tillagar pizza – som serveras på plats eller levereras till hotellet.

undefined

Le Carrefour
Route du Golf 95
lecarrefour.ch

Ett klassiskt lunchalternativ är Le Carrefour. Skidåkare tar sig hit med Rouge-liften, men det går även bra att hoppa på någon av shuttle-bussarna som cirkulerar i Verbier. På restaurangen serveras allt från pasta till asiatiskt inspirerade rätter, men de är mest kända för sin rösti. Om vädret tillåter gör man bäst i att hitta ett bord ute på altanen, därifrån har man en hisnande utsikt över Verbier och bergen som omringar byn.

undefined

Le Caveau
Place Centrale
caveauverbier.ch

För den som gillar ost i stora mängder är Le Caveau ett måste. De är främst kända för sin raclette, men serverar även matiga sallader, traditionell husmanskost och olika typer av fondue. Bestämmer man sig för raclette får man räkna med rikliga påfyllningar av den smälta osten, som traditionsenligt serveras med potatis, cornichoner och syltlök. Restaurangen ligger mitt i byn och inredningen är precis så enkelt mysig som man förväntar sig.

undefined
Foto: Melody sky

Le Farinet
Place Centrale 6
hotelfarinet.com

Ingen skidresa utan aprés-ski och i Verbier är det klassikern Farinet som gäller. Under högsäsong är det här det enda stället med liveband som spelar varje dag. Festen drar igång på eftermiddagen och mellan klockan 16-17 är det happy hour. Lämna skidorna utanför, men behåll pjäxorna på – och var beredd på dans på bardisken!

undefined
Foto: Ed Lloyd Owen

Mountain Thyme Cookery School
Rue de la Poste 11
cookinthealps.com

Även om Verbier främst är förknippat med skidåkning finns det flera anledningar att stanna kvar i byn. Som en matlagningskurs på Mountain Thyme Cookery School. Här erbjuds kurser för både små och stora, med allt från två-timmarsklasser till heldagar. Konceptet är enkelt: lär dig laga god mat som alla gillar. Givetvis avslutas kurstillfället med att smaka på allt gott som tillagats.

Resa

Tågpasset som tar dig över hela Europa 2019

Tågpasset Eurorail har kommit att bli något av en klassiker. 2019 har man valt att utöka från 28 till 31 länder. De tre nykomlingarna är Storbritannien, Makedonien och Litauen. Dessutom kommer en annan nyhet: nu kan man även båtluffa mellan 53 grekiska öar. Vad som tidigare var 28 grekiska destinationer har utökats med ytterligare 25 öar. Däribland 21 destinationer i ögruppen Kykladerna, 12 av de Dodekanesiska öarna, tre i Sporaderna, nio av de Egeiska öarna, sju av de Saroniska öarna samt Kretam, skriver Aftonbladet.

Annons
X

Samtidigt har Interrail-kortet ökat sin försäljning med nästan 50 procent.
– De senaste årens klimat- och flygdebatt har spätt på intresset rejält. Det finns en tydlig trend att många väljer att byta flyg mot just tåg under semestern, säger Jonas Falk, Head of International Sales and Distribution, till tidningen.

Resa

Messiah Hallberg: ”Dealey Plaza var en stark upplevelse”

Komikern Messiah Hallberg tar en drink på Truman Capotes gamla stamhak och andas ut i sitt personliga paradis på Storholmen.

Kensington Gardens, London
royalparks.org.uk

Annons
X

London var min första stora stadsförälskelse och kommer alltid vara speciell. Jag tycker fortfarande det är kul att sitta högst upp och längst fram i dubbeldäckarna. Jag var mycket i London som barn och då brukade vi bo precis där parken Kensington Gardens börjar. Att ta en promenad där och mata ekorrarna, som jag hoppas inte är smittspridande, är väldigt härligt.

undefined

Dealey Plaza, Dallas
dallasparks.org

Sällan har jag blivit så tagen av en plats som centrala Dallas stadspark. Det ska dock tilläggas att jag läst och sett allt om mordet på JFK som skedde här 1963. Platsen ser i stort sett ut exakt som den gjorde vid mordtillfället, med undantag för några reklamskyltar. Otroligt starkt för oss true crime-nördar. Ett besök här är som att kliva rakt in i en av historiens mest dramatiska händelser.

Storholmen, Lidingö

Mitt paradis på jorden. Vi har vårt sommarställe på Storholmen, bara fem minuter med båt från Stockholm. Där finns inga bilar och ingen gatubelysning. Det är så nära till storstan, men så fort man kliver i land på ön går pulsen ner och man andas frisk luft. Har man väl skaffat ett hus på Storholmen släpper man det aldrig.

undefined

Bar Mocambo, Taormina
Piazza 9 Aprile, Taormina, Italien

Den här underbara baren ligger mitt på huvudgatan som går genom Taormina. På 1950-talet satt Truman Capote här och slängde i sig drinkar, bara det gör ju att man lockas hit. Taormina är en fantastisk gammal stad som på något sätt har allt det bästa man vill ha av en Italiensemester. Nästa år ska jag utforska Sicilien ännu mer.

undefined

Wolfgang’s Steakhouse, New York
4 Park Ave, New York, USA
wolfgangssteakhouse.net

Det finns massvis med stekhus i New York och vissa föredrar Peter Luger eller Smith & Wollensky, men för mig finns det inget som är mer New York än Wolfgang’s. Speciellt deras flaggskeppsrestaurang på Park Avenue som serverar det bästa kött jag ätit och där New York-känslan är uppskruvad till max.

Resa

Dominika Peczynski: ”Lyxkryssningarnas strikta klädkod är kul”

Dominika Peczynski vräker i sig gatumat på Tel Avivs marknader och övernattar i en orientalisk saga i Marrakech.

undefined

Hotel Montefiore, Tel Aviv
Montefiore St 36, Tel Aviv-Jaffa
hotelmontefiore.co.il

Annons
X

I Vita Staden i hjärtat av Tel Aviv ligger det pyttelilla boutiquehotellet Montefiore med endast 12 rum. Hotellet är byggt på 1920-talet och föregår alltså Bauhausstilen som den här stadsdelen är så berömd för. Intim atmosfär, elegant interiör och fullt pådrag i hotellrestau-rangen under dygnets alla timmar gör hotellet till en av mina favoriter när jag är i Tel Aviv.

Casa Santa Maria, Fuerteventura
Calle Juan Bethencourt, 7, Betancuria
casasantamaria.net

Här finns inte mycket att se eller göra, men ön har en kravlös charm om man bara är ute efter att ta det lugnt – utan att stöta på andra svenska turister. Riktigt bra mat får du på Casa Santa Maria i Betancuria, öns pittoreska huvudstad. I en charmigt rustik byggnad från 1600-talet serveras mycket god traditionell kanarisk mat. Deras långkokta get är något av det godaste jag har ätit.

undefined

La Mamounia, Marrakesh
Avenue Bab Jdid, Marrakech,
mamounia.com

Ska man bo på ett enda hotell i sitt liv är La Mamounia ett svårslaget alternativ. Att checka in här är som att kliva in i en orientalisk saga. En av världens vackraste platser, tyckte Winston Churchill när han 1943 besökte det palatslika hotellet. Ljuvliga trädgårdar, drömlika interiörer med detaljer skapade av de skickligaste hantverkarna, perfekt service och utsökt marockansk mat gör en det till en oförglömlig hotellvistelse.

Lyxkryssning, Medelhavet
silversea.com

Som många andra trodde jag att kryssningar bara var något för rika pensionärer. Så fel jag hade! Min dotter och jag åkte på en lyxig Medelhavskryssning och hade hur kul som helst. Föreläsare berättade om destinationerna, menyerna anpassades efter lokala kök och man hann bli bästis med alla medpassagerare. Om du åker under lågsäsong behöver det inte bli särskilt dyrt heller. Men strikt klädkod gäller, vilket jag personligen tycker är rätt kul.

undefined
Foto: Yadid Levy / Alamy Stock Photo / https://www.alamy.com

Carmel Market, Tel Aviv
touristisrael.com/carmel-market

Jag tror inte att koncentrationen av galet goda snabbmatställen kan vara högre någon annanstans i världen än på Carmel Market i Tel Aviv. Falafel, shakshuka, shawarma och såklart hummus i olika varianter och med olika tillbehör. Lokala, ofta vegetariska smarrigheter utan åthävor i en helt opretentiös och livlig miljö. Mitt tips är att komma dit utsvulten så att man verkligen kan vräka i sig.

Resa

8 snabbmatskedjor att längta efter

Ekologiska burritos, egyptiska gatumat­hipsters och Wimbledonvinnarens smash-burgare. Detta är snabbmatskedjorna som borde öppna i Sverige – nu

undefined

Zööba
Ursprung: Kairo, Egypten.
zoobaeats.com

Annons
X

Eklektisk, egyptisk gatumat. Hippt förpackad, med en hälsosam inriktning och tillsatsbefriade ingredienser. Kairobaserade Zööba är lika färggrann och kryddigt exotisk som den egyptiska huvudstadens Khan el-Khaili-basar är ändlöst fascinerande. Kedjan startade 2012, blev snabbt en stor succé och står nu i färd med att öppna 20 utposter i bland annat Bahrain och Saudiarabien. Planen är att sakta men säkert sprida sitt vego-tunga evangelium jorden runt. Menyn är modernt medelhavsfrisk med bön- och linssallader, hummus och baba ganouch, några eldiga shawarma-varianter samt falafel förstås, som här kallas ta’amia. Zööbas gudomliga kikärtsbollar vann för övrigt förstapris vid Londons falafelfestival i fjol.

undefined

Teremok
Ursprung: Moskva, Ryssland.
teremok.ru

Inte någon vanlig babusjka-farmors blini. Knappast heller serverat på blommigt porslin med krusiga detaljer och samovar-snits. Hos ryska Teremok presenteras maten i en typisk snabbmatsmiljö som vill tävla med McDonald’s. Före detta fönsterputsaren Mikhail Goncharov startade kedjan 1998 med en liten kiosk i Moskva, idag finns det 300 restauranger över hela nationen vars klassiska ryska meny är skapad av Goncharovs mor. Tänk rödbetsrykande borsjtj-soppa, pannkaksliknande blinis fyllda med laxrom och gräddfil, pelmeni-knyten och ”sill i pälskappa”; en sillsallad och majonnäsbomb som med fördel ackompanjeras av en kall kvass, fermenterad rågbrödsdricka. 2017 öppnade Teremok två restauranger i New York som blott ett år senare slog igen, enligt Goncharov för att myndigheterna varit så ”öppet fientliga”.

undefined

Le Pain Quotidien
Ursprung: Bryssel, Belgien.
lepainquotidien.com

Ett ombonat bagerikafé med hemma hos-känsla och helylle-rustik mat. Kanske rent av ett glas vin därtill. Serverat vid ett gemensamt bord där det är lätt att slå sig i slang med grannen. Busenkelt och smakfullt, långt ifrån snabbmatsplastigt. Belgiska Le Pain Quotidien, det dagliga brödet, grundades 1990 av kocken och bagaren Alain Coumont. Han dekorerade matsalen med loppisfynd och ett långbord som skulle bli kedjans signum, tillverkat av golvplank från pensionerade tågvagnar. Originalstället på lummiga rue Dansaert i Bryssel jäste raskt till tio annex inom loppet av några månader och expanderade vidare runt Europa, USA, Latinamerika, Mellanöstern och Asien. Idag kan man äta Coumonts surdegsmackor till frukost, lunch och middag på 220 platser i 18 länder.

Bob’s
Ursprung: Rio de Janeiro, Brasilien.
bobs.com.br

Bob är amerikansk-brasilianske tennisspelaren Robert Falkenburg. Han vann Wimbledon 1948, blev därefter erbjuden kontrakt som proffs-spelare men tackade nej för att i stället öppna en mjukglassbutik på Copacabana. Det var knöligt i början när myndigheterna inte lät honom importera ingredienser från USA. Bob bemästrade dock glasstillverkningen med lokala råvaror och verksamheten blomstrade till en regelrätt über-amerikansk krog med burgare, varmkorv och milkshakes. Därmed var Brasiliens första snabbmatsställe ett faktum. En aldrig tidigare skådad nymodighet som lockade det vackra folket och blev landets mest framgångsrika utskänkningsbusiness. Idag finns över tusen Bob’s-ställen i Brasilien, Portugal, Chile och Angola. Storsäljaren är, och
har alltid varit, dubbelburgaren Big Bob.

undefined

Matsuya
Ursprung: Tokyo, Japan.
matsuyafoods.co.jp

När en gaijin (utlänning) ska dechiffrera en japansk meny slutar det ofta med språkliga fadäser och felbeställningar. Lösningen på problemen och genvägen till en bekymmersfri måltid i Japan heter Matsuya. Här stiger du in och välkomnas av en automat med foton på alla maträtter. Du petar in ett mynt, trycker på knappen vid utvald bild och tar kvittot som maskinen spottar ut. Raskt därpå, med japansk precision, dyker det upp en servitör med en rykande het gyudon; en skål med ris och strimlad biff eller curry, till det facila priset av 47 kronor. Kedjan, med sina drygt 1 000 serveringar, har matat stressade ”office ladies” och ”salary men” sedan 1966. Dess största konkurrent är Yoshinoya, med ett liknande koncept, men Matsuya lockar rutinerade gyudon-fans med gratis misosoppa och te.

undefined

Chipotle Mexican Grill
Ursprung: Denver, USA.
chipotle.com

Chipotle, en mexikansk-klingande fiesta vars namn härstammar från aztekernas ord för rökt jalapeño, föddes i Denver 1993 efter att kocken Steve Ellis varit i San Francisco och upptäckt taquerías-trenden. Sedan dess har kedjan öppnat över 2 000 dörrar i USA, Kanada, England, Frankrike och Tyskland. Den kryddstarka kassakon klappar sig på ryggen för att man bannlyst produkter med GMO och hormoner, för att merparten av råvarorna är ekologiska och för att fläsket kommer från glada grisar. Zeppelinar-stora burritos, välstoppade tacos och Babels torn-aktiga sallader komponeras snabbt och effektivt, enligt gästens egna specifikationer. Att det handlar om kalorisensationer behöver vi knappast påpeka.

undefined

Samtaesong
Ursprung: Pyongyang, Nordkorea

Det heter inte hamburgare, utan ”köttfärs med bröd”. För att beveka Nordkoreas regim och dess förbud mot västerländska ord tvingades de singaporianska affärsmännen som ville öppna Nordkoreas första snabbmatskedja att tänka om menyn. Krogens namn är även det en smörig vink till överheten. Samtaesong betyder tre stora stjärnor, som i Kim Jong-il, hans far Kim Il-sung och hans mor Kim Jong-suk. Den friterade kycklingen serveras inte med coleslaw, utan med mer tilltalande kimchi. Pommes frites presenteras i kaffekoppar av papp och våfflorna är rart dekorerade med bananskivor. Därtill ser inredningen ut att vara hämtad från 1982.

– Jag är en fighter, jag gillar utmaningar, förklarar Patrick Soh idén att starta en snabbmatskedja i Nordkorea. Samtasong har idag fem restauranger i landet.

Jolliebee
Ursprung: Quezon City, Filippinerna.
jollibee.com.ph

London, Milano och New York har precis fått egna utposter av filippinska Jollibee; en megakedja vars gladlynta meny föreslår inhemska favoriter såsom Chickenjoy (friterad kyckling med chilikick), Fiesta noodles (även kallad pancit palabok, en klassisk nudelrätt med räkor, fläsk och ägg) samt Jolly spaghetti (pasta med skinka och korvbitar dränkta i en söt sås och toppad med ost). Den logiska drycken i den filippinska snabbmatshimlen är förstås ananasjuice eller bubbel-te. Härligheten avrundas med en McDonald’s-liknande pajkreation fylld med mango. Verksamheten startade för 40 år sedan som en familjeägd glasskiosk i Quezon City, omtyckt för sin joviala personal och käcka bi-maskot. Idag har biet spridit sig till 1 300 restauranger, varav 200 utanför Filippinernas gränser.

Till Toppen

Annons
X