Foto: Gondwana Game Reserve
Resa

Ekovänlig turism i Sydafrika

Fängslande safariturer, närproducerat vin och solsäkra dagar – att resenärer vallfärdar till Sydafrika är föga förvånande. Sydafrika-experten Jonas Sandström guidar oss till ett klimatsmart resande genom landet.

Safari med gott samvete

Annons
X

Att se "The Big 5" – noshörning, lejon, leopard, buffel och afrikansk elefant – står oftast högst upp på turisters önskelista. Väljer man en safari med miljöfokus innebär det att företaget jobbar tillsammans med det sydafrikanska Naturvårdsverket. De ser till att reservaten rapporterar in hur många djur de har, att ytorna är tillräckligt stora och att man inte blandar arter som tidigare inte levt tillsammans eller funnits på platsen tidigare. Dessutom måste alla guider vara certifierade – vilket innebär att de har genomgått en utbildning i biologi och säkerhet.

– Man vill att gästerna ska få en upplevelse men också en förståelse för hur jorden en gång såg ut, förklarar Jonas Sandström som är grundare av den Fairtrade-certifierade resebyrån Gonana Travel.

De safaris som arbetar med hållbarhet försöker till stor del även servera djur som skjutits av i parkerna – som hjort, kudu och springbock – och väljer vin från lokala vingårdar.

Tre miljövänliga reservat:

Shamwari Game Reserve
Det här är ett av de mer exklusivare alternativen och är det största landområdet nära Kapstaden som har flest djur. De jobbar mycket med att få in hela det gröna tänket genom att bevara det naturliga landområdet och skydda utrotningshotade djur. Men även i sättet de sköter sin restaurang – på reservatet finns bland annat ett växthus där man odlar kryddor och grönsaker som man använder i rätterna.
shamwari.com

Shamwari Game Reserve
Shamwari Game Reserve

Gondwana Game Reserve
I mellanprisklassen hittar vi Gondwana Game Reserve som även det ligger i närheten av Kapstaden. Från början användes området till kreatursuppfödning men nu har man konverterat tillbaka landområdet till sitt ursprung. I dag arbetar de med att konservera och bevara platsens naturliga vegetation och att ta hand om utrotningshotade arter som en gång tillhörde området.
gondwanagr.co.za

Gondwana Game Reserve
Gondwana Game Reserve

Tau Game Lodge
Madikwe, i Johannesburg, är ett konservat som hyr marken av den Sydafrikanska staten. I gengäld ser de till att ta hand om djur och natur. De jobbar även med att ge tillbaka till området och i olika samhällsprojekt. Deras stiftelse, Tau Foundation, arbetar med de loka skolorna – där har det bidragit med pengar till att renovera byggnader, plantera köksträdgårdar och installation av vattentankar och toaletter. Ett något enklare alternativ men som samtidigt har ett miljötänk.
taugamelodge.co.za

Smutta på ekologiskt vin

Ett besök vid någon av landets vingårdar är ett måste för alla mat- och vinintresserade. Det som gör Sydafrikas vingårdar unika – utöver de vackra miljöerna – är att nästan alla druvor plockas för hand. Jonas Sandström förklarar att det har resulterat i flera arbetstillfällen för lokalbefolkningen och att vingårdarna därför är en viktig arbetsgivare i landet. Många vingårdar har skippat konstbevattning och det börjar också bli vanligare att gårdarna satsar på att tillverka ekologiska viner. Det innebär att de inte är besprutade, att man inte använder konstgödsel och att vinrankorna sköts på ett biodynamiskt sätt.

Tre miljövänliga vingårdar:

Babylonstoren, Franschhoek
Babylonstoren ligger i den lilla staden Franschhoek (afrikaan för Franska hörnet), i västra Kapprovinsen. Staden, som gjort sig känd för sina vinodlingar, är en av landets äldsta och det var hit de franska hugenotterna anlände på 1600-talet. Babylonstoren har utöver sina odlingar även ett hotell med spa och trädgårdar där man odlar frukt och grönsaker. Gården drivs som ett eget litet ekosystem och allt som serveras på restauranger kommer från deras egna trädgård.
babylonstoren.com

Babylonstoren
Babylonstoren

La Motte, Franschhoek
Vingården La Motte är också beläget i Fraschhoek. Här produceras viner som säljs över hela världen och man arbetar hårt med att driva gården helt miljövänligt. Som besökare har man möjligheten att gå en guidad ekologisk tur runt gården och se hur vinproduktionen går till, hur de arbetar med att bevara den lokala växtligheten och ta del av gårdens grönsaksträdgård.
la-motte.com

Avondale Wine Farm, Paarl
Inte lång från Kapstaden ligger staden Paarl som är en centralort för vinodlingar. Här ligger eko-certifierade Avondale Wine farm som lägger stort fokus på att arbeta miljövänligt. När den nuvarande ägaren tog över 2004 bestämde han sig för att satsa på hållbar vinproduktion. Det resulterade i att man utvecklade "biologics" – ett koncept där modern forskning möter biodynamiskt jordbruk. Vill man lära sig mer om arbetet erbjuder de en eko-safari runt vingården.
avondalewine.co.za

Avondale Wine Farm
Avondale Wine Farm

Hållbarhetstänk i Kapstaden

Taffelberget, Godahoppsudden, Robben Island och kritvita stränder – listan över saker att hitta på i Kapstaden är lång. Men med tanke på den tillfälliga vattenbristen i staden känns ett eko-tänk mer aktuellt än någonsin. Här tipsar Jonas Sandström om tre gröna aktiviteter för miljömedvetna resenärer.

Matmarknad
I Kapstaden ryms allt från prisbelönta restauranger till mindre krogar och spännande barer. Men är man ute efter något annat i matväg kan matmarknaden Oranjezicht City Farm vara värt ett besök. Här är nästan all mat och dryck närproducerad och ekologisk. När du ätit dig mätt på allt gott kan du njuta av den vackra havsutsikten. Marknaden är endast är öppen på lördagar.
ozcf.co.za

Cykelturer
Vill du lämna så lite koldioxidavtryck som möjligt kan en cykeltur vara ett bra alternativ. AWOL Tours erbjuder guidade cykelturer runtom i Kapstaden och har i hela sin verksamhet ett ekologiskt tänk. Utöver att cyklarna är gjorda av återvunnet material arbetar de även med olika projekt för att bevara naturen och stödjer olika välgörenhetsorganisation i landet.
awoltours.co.za

Responsible Tourism
Runtom i Kapstaden ligger kåkstäder eller townships som de kallas i Sydafrika. Är man här bör man absolut ta en guidad tur i någon av dessa. Denna typ av aktivitet har varit omdiskuterad då det kan kännas som att man "åker och tittar på fattigdom" – men det håller inte Jonas Sandström med om. Han förklarar att det snarare ger en inblick i ett annat typ av samhälle och är ett sätt att se hur majoriteten av befolkningen i Kapstaden faktiskt lever. Det är viktigt att man åker med en certifierad guide och då är organisationen Uthando ett tips – då de arbetar med just responsible tourism. De erbjuder guidade turer och driver olika projekt som arbetar med frågor som rör allt från utbildning till ekonomisk hållbarhet och miljö.
uthandosa.org

Uthando
Uthando

Utforska Perfect Guide Shopping

shopping bag

Shoppa redaktionens favoriter, det bästa inom mode, inredning och skönhet. Exklusiva erbjudanden och samarbeten för våra läsare

TA MIG TILL SHOPPEN!
Resa

Guide: Greklands bästa nya hotell

Från genomtänkt ekolyx på Ios till Mykonos bästa solnedgång från privat parkett. SvD Resor har valt ut den grekiska övärldens bästa nya hotell.


RHODOS
Gennadi Grand Resort
Gennadi, gennadigrandresort.com

Annons
X

De låga husens rymdålderslika, böljande former med brise-soleil för skugga intill hundratals glittrande pooler känns först mer Palm Springs än Tolvöarna. Men vid närmare titt står Gennadi Grand Resort på helt egna ben, stadigt grundade i en grön framtidsfilosofi. Här har man eget vattenreningsverk, en särskild sorts sluttande tak för att bidra till ett positivt mikroklimat och byggnadskonst med emfas vid att sudda ut gränsen mellan inomhus och Rhodos vilda fria. Allt för att ge gäster en så naturnära vistelse som möjligt som förhoppningsvis inbjuder till miljövänlig eftertanke. Samtidigt finns komfort i stil med gourmetrestaurang med fokus på fisk- och skaldjur, traditionellt ouzeri och gratis spabehandlingar inom räckhåll.

MYKONOS
Santa Marina Resort & Villas
Ornos, santa-marina.gr

Åh, den mykoniska magin! Vet den några gränser? När exklusiva Santa Marina nyöppnar i maj finns troligtvis ingen annan plats att bättre erfara öns säregna bohemlyx, här kännetecknad av klängande klasar med sockerbitshus bland välmanikyrerade trädgårdar, bassänger, det nya spat Ginkgo samt världens första beachbarvariant av glamorösa Buddha Bar-konceptet. Där hittas givetvis celebra DJ:er och mixologer. Men även saktmod, Medelhavscuisine och hjärtskärande vackra vyer över Egeiska havet. Mer grekiskt blir det inte.

KRETA
Abaton Island Resort & Spa
Hersonissos, abaton.gr

Ingen packningslista till Kreta är komplett utan kängor; här behövs rejäla skodon för föreskriven vandring i öns bergsmassiv. Ty bortom Chaniakustens vimmel är denna Europas yttersta Medelhavspostering en stor uppvisning i miljöer som kräver ansträngning att uppleva på djupet. Och vad kan vara bättre efter fysiska äventyr än ett nytt spahotell? Abaton, som öppnar nästa vecka, är inte litet: här samsas 152 luxuösa rum, nära nog hälften med privat pool. Men läget är tystlåtet perfekt för wellnessdrömmar. Över spat vakar brittiska hudvårdsföretaget Elemis oavsett om du kommer för hydromassage eller ansiktsvård, och när det är dags att smörja kråset finns fem restauranger. Tips: Elemes, med kretensisk meny. Lokala läckerheter som pajen kalitsounia fylld med ost och sniglar bör inte missas!

KORFU
Ikos Dassia
Dassia, ikosresorts.com

Ovänner av all-inclusive, hör upp! Ger tanken på allt-inräknat allergiska utslag är det, tro det eller ej, just dig som Ikos vill nå. Med sitt minutiösa "infinite lifestyle"-koncept, utvecklat på två magnifika hotell vid Halkidikihalvön, har hotellgruppen vunnit flera priser – och i maj kommer turen till Korfu. Vid pinjeklädda kustremsan Dássia sticker numera praktfulla sviter och villor upp bland grönskan intill en bedårande privat badplats. Vad som gör Ikos tolkning av "ett pris, samtliga upplevelser" så unikt är det vuxna fokuset med stor omsorg om gastronomi, skönhetsbehandlingar och skräddarsydda eskapader. På Ikos Dassia innebär det bland annat hela nio krogar uttänkta i samråd med Michelinkockar samt barer med häpnandsväckande vinlistor. Mycket sofistikerat.

IOS
Calilo Resort
calilo.gr

Ios hamnar ofta i skymundan av närliggande Santorini och Mykonos. Det är delvis medvetet, åtminstone om du frågar forne börshajen Angelos Michalopoulos som förvärvat en fjärdedel av ön. I ett årtionde har hans team analyserat hur man bäst och mest hållbart förvaltar denna 500 hektar stora skatt. Resultatet är den snart färdigställda ekoresorten Calilo, vars öppningsdatum ännu är höljt i dunkel, där gäster kommer att kunna boka 30 eklektiska rum som uppförts med sten utvunnen på Ios och som drivs med solkraft och geotermiska värmesystem. Mat lagas på ekologiska råvaror från köksträdgården, utomhusbiografen lovas vara spektakulär och för den som önskar klassiskt sol och bad erbjuds en mil av privat kustområde. Vi hänger redan på låset.

Annons
Perfect Guide

Här är nyheterna från klockvärldens två stora mässor

I jakt på årets klocknyheter har teamet på NK Juvelsalong bevakat två av klockvärldens viktigaste händelser – mässorna i Genève och Basel. Allt för att kunna vara först med det senaste.

Det är ingen överdrift att påstå att klockvärlden till stor del kretsar kring två stora evenemang – mässorna SIHH (Salon International de la Haute Horlogerie) i Geneve och Baselworld i Basel. Evylina Bjuhr, säljchef och klockexpert på NK Juvelsalong, och hennes team har årligen besökt båda mässorna sedan 2007 och tycker helt klart att de är årets höjdpunkter.

– Mässorna är fortfarande ett oslagbart tillfälle att träffa internationella kollegor i branschen, ta temperaturen på klockindustrin och för märkena själva är mässorna fortfarande väldigt viktiga. Det har hänt att modeller som släpps på mässorna och inte tas emot väl av återförsäljare helt enkelt tas ut produktion och aldrig når butikerna. Att få testa säsongens nyheter på kunder och ändra produktionskedjan efter branschens respons går fortfarande bara att göra här på mässorna, säger Evylina.

Se alla nyheter från NK Juvelsalong här! nk.se
Cartier Santos. Den nya versionen var en stor snackis på SIHH. Klockan kommer med ett länkarmband, men det medföljer även ett extra band som man enkelt kan byta till. Från 64 000 kronor.
Cartier Santos. Den nya versionen var en stor snackis på SIHH. Klockan kommer med ett länkarmband, men det medföljer även ett extra band som man enkelt kan byta till. Från 64 000 kronor.

SIHH är definitivt det mer exklusiva alternativet till det väloljade kommersmaskineri som snurrar i Basel. Det är experternas, samlarnas och entusiasternas mässa. Tack vare sin omedelbara närhet till klockhusen erbjuder mässan unika förutsättningar för besökare att hitta direkt till guldkornen. Den lyxiga men ändå familjära stämningen har slagit an rätt ton i branschen och fokuserar på att etablera en relation mellan urmakare och besökare. Det ger unika möjligheter att bättre kunna förutspå vad som kommer att gälla i nästa år.

Piaget Possession. En fantasifull design med perfekta proportioner. Piaget återfinns exklusivt i Sverige på NK Juvelsalong. Från 73 600 kronor.
Piaget Possession. En fantasifull design med perfekta proportioner. Piaget återfinns exklusivt i Sverige på NK Juvelsalong. Från 73 600 kronor.

Den stora tillgängligheten gör det allt mer attraktivt att faktiskt besöka mässan, i en tid där det mesta finns tillgängligt på digitala vägar.

– Det går så klart att följa mässorna över nätet, men det är inte samma sak. Vi vill känna och klämma på modellerna som ska köpas in. Det händer att man omvärderar modeller, som man tidigare bara sett digitalt, där man får uppleva dem i verkligheten. Så var det till exempel med Omegas nya Trésor, som nu är en av de modeller som vi ser mest fram emot att få in i butiken, reflekterar Evylina.

Exklusiva klockor för alla tillfällen – besök NK Juvelsalong här! nk.se
Omega Trésor. Finstämd med sina eleganta visare, vackra boetter i 39 eller 36 mm, prydda med diamanter och en utsmyckad krona. Från 39 500 kronor.
Omega Trésor. Finstämd med sina eleganta visare, vackra boetter i 39 eller 36 mm, prydda med diamanter och en utsmyckad krona. Från 39 500 kronor.
Omega Railmaster. Den ikoniska modellen lanserades första gången 1957 och är en tidlös klassiker, nu är den tillbaka. Från 43 300 kronor.
Omega Railmaster. Den ikoniska modellen lanserades första gången 1957 och är en tidlös klassiker, nu är den tillbaka. Från 43 300 kronor.

Under årets mässa låg Omega även bakom många av de mest spännande nyheterna.

– De har tagit arbetet med antimagnetism till nästa nivå och deras Speedmaster Dark Side Of The Moon Apollo 8 var det häftigaste jag har sett i år. De nya James Bond-klockorna – Seamaster Diver 300 – var också väldigt fina nyheter.

Breitling Navitimer. Nya Navitimer-kollektionen innehåller fem modeller, fem urtavlor och fem olika urverk. DLC-behandlade ”Black Steel”, blev en omedelbar favorit. Från 39 500 kronor.
Breitling Navitimer. Nya Navitimer-kollektionen innehåller fem modeller, fem urtavlor och fem olika urverk. DLC-behandlade ”Black Steel”, blev en omedelbar favorit. Från 39 500 kronor.

Många stora märken valde att satsa på nostalgi och att återinföra redan ikoniska modeller. Omega gjorde en resa tillbaka i tiden med Speedmaster Dark Side of the Moon. Schweiziska IWC firade sina 150 år med att släppa en jubileumskollektion av 27 olika modeller i begränsade upplagor, men med samma specialbehandlade urtavla som gemensam nämnare. Andra märken valde att prioritera användarvänlighet. Den tidigare, och större, Cartier Santos presenterades i en lättare och tunnare version med länk och enkelt utbytbara armband. Och samtliga modeller i Breitlings nya kollektioner presenterades i mindre storlekar.

– Breitling var definitivt en höjdpunkt, och jag tror starkt på deras nättare modeller. De kan komma att fungera lite som en inkörsport för många som inte tidigare hittat till märkets klassiker.

IWC Portugieser Chronograph. Nya Portugieser med kronograf är en given favorit, elegant men ändå kraftfull. Från 79 600 kronor.
IWC Portugieser Chronograph. Nya Portugieser med kronograf är en given favorit, elegant men ändå kraftfull. Från 79 600 kronor.
Tag Heuer Aquaracer Calibre 5. En robust klocka som tål vatten, en investering som ger mycket klocka för pengarna. Från 21 500 kronor.
Tag Heuer Aquaracer Calibre 5. En robust klocka som tål vatten, en investering som ger mycket klocka för pengarna. Från 21 500 kronor.

Tag Heuer var också svåra att missa i Basel, i ett av mässans största monter presenterade de bland annat ett samarbete med Bamford Watch Department, som är specialister på att smycka redan ikoniska klock- modeller, var en av mässans stora samtalsämnen.
– Nu ser vi verkligen fram emot att få in alla nyheter från årets mässor. Men oavsett om man är nyfiken på de senaste modellerna eller våra tidlösa klassiker så är man väldigt välkommen att besöka oss i butiken, avslutar Evylina.

Se alla nyheter hos NK Juvelsalong här! nk.se
Annons
X
Resa

Nu kan du få betalt för att resa runt i Europa

Inga sommarplaner och tomt sparkonto? Då ska du läsa vidare.

Sommaren närmar sig med stormsteg och för många innebär det lika mycket ångest som förväntan. Löftet om ett välfyllt sparkonto rann ut i sanden och plötsligt känns den där resan till Kroatien väldigt långt borta. Men för dig som varken hunnit planera eller spara har vi en härlig nyhet. Nu kan du nämligen vara en av dem som får åka Europa runt — och få betalt för det.

Annons
X

Resebyrån Busabout tar sina resenärer på bussresor genom Europa och Asien för att upptäcka städer och landskap på ett miljövänligare sätt. För att marknadsföra sig själva har företaget nu beslutat att erbjuda gratisresor för de som längtar efter en klassisk roadtrip genom Europa. Resan börjar i Paris och fortsätter sedan genom 47 städer i 15 olika länder. Haken? Du måste jobba för det. Företaget söker fyra sociala medie-talanger som kan skapa innehåll till deras kanaler under resans gång. Genom att filma, fota och skriva om resan hjälper du alltså företaget att öka sin räckvidd så att fler kan upptäcka tjänsten.

Har du en känsla för sociala medier och en oplanerad sommar framför dig? Ansök här innan 17 april.

Foto: Pexels
Resa

Ny undersökning: Då är flygbiljetterna som billigast

Vi har hört en rad olika teorier om när det är billigast att boka flygbiljetter. Somliga påstår att tisdagar klockan åtta är bästa tiden att trycka på köp-knappen, andra anser att det är påhitt. Resesajten Airfare Watchdog hävdade nyligen att det inte finns någon magisk tid och gav istället rådet att kolla fyra gånger per dag, hela veckan och så långt i förväg som möjligt.

Annons
X

Men i en studie utförd av resebyråerna Expedia och Airlines Reporting Corporation har man nu kommit fram till att det finns en veckodag som genomgående erbjuder lite bättre priser. Baserat på miljarder flygningar, som ägde rum mellan den första januari och 24 oktober, fann man att flygbiljetter är billigast på söndagar, speciellt om du bokar 21 dagar i förväg. I undersökningen kunde man konstatera att helger generellt sett är en bra tid att köpa biljetter. Men undvik fredagar – då tenderar företag att boka biljetter vilket orsakar en tillfällig prisuppgång.

Foto: Mateo-MPA-Splash / Splash, Photos: Event [downloaded]
Resa

Elon Musk: första resan till Mars kan ske redan nästa år

I går intog SpaceX- och Teslagrundaren Elon Musk scenen på tech- och kulturfestivalen SXSW i Austin, Texas. På den extrainsatta frågestunden avslöjade entreprenören att hans rymdfärja kan nå Mars redan 2019:

Annons
X

– Just nu bygger vi det första rymdskeppet och jag tror vi kommer att kunna göra kortare rymdresor under första halvan av nästa år, sa han på festivalen.

Men han var tydlig med att säga han är dålig på att hålla deadlines:

– Ibland kan min tidslinje vara lite, ja ni vet … , sa han och skrattade.

I september meddelade SpaceX att första resan till Mars skulle ske 2022 med det slutgiltiga målet att etablera en mänsklig koloni på planeten.

Foto: Pexels
Resa

3 tips: Så slipper du jetlag

De nya mastodontrutterna London-Perth och Doha-Auckland är tuffa utmaningar även för de mest rutinerade resenärerna; den sistnämnda en 17,5 timmar lång resa genom tio tidszoner. Är det ens möjligt att undvika jetlag i det läget? Absolut, menar sömnexperter. Detta är några av de senaste knepen:

Annons
X

1. Fasta

Dieten spelar en viktig roll för kroppsklockan och att göra en 16-timmar fasta har många bevisade fördelar, vare sig du är på marken eller i luften. Ät en lättare måltid innan avgång för att sedan enbart dricka örtte och vatten under resan. Du kommer fram fri från fett- och saltbelastad mat och har samtidigt lättare att anpassa dig till lokal tid.

2. Jordning

Det är precis vad det låter som; att ge sig ut i naturen, gå barfota och bara koppla av. Forskning har visat att jordning hjälper till att återställa den biologiska klockan.

3. Vatten

Japanska onsen (varma källor) och watsu (vattenbaserad terapi) används för att bota fysiska krämpor och stress, och eftersom jetlag är en form av stress är det en både klok och skön strategi att krypa ner i vattnet efter ankomst. Varma källor och watsupooler finns idag på åtskilliga hotell runt om i världen.

Resa

Drömjobbet: Bo sex månader på paradisö i Australien

Trött på vardagen hemma i Sverige? Nu har du och din partner möjligheten att tillbringa sex månader på en avlägsen ö i Australien. Tasmania Parks and Wildlife Service söker två fastighetsskötare till Maatsuyker Island – en 460 tunnland stor ö, drygt en mil från Tasmaniens södra kust. Tankarna för oss genast till den hyllade filmen Fyren mellan haven – med Alicia Vikander och Michael Fassbender i huvudrollerna.

Annons
X

Vanligtvis är det par som söker tjänsten men även ansökningar från enskilda individer som söker tillsammans tas emot – barn är dock strikt förbjudna. I ansökan krävs att man bevisar att man har en stadig relation och arbetar bra tillsammans.

På Maatsuyker Island caretakers Facebook-sida möts man av slående vackra miljöbilder från ön. Vad sägs om den här vyn i sex månader?
På Maatsuyker Island caretakers Facebook-sida möts man av slående vackra miljöbilder från ön. Vad sägs om den här vyn i sex månader?

Boendet är beläget i fyrvaktarens hem (obs: fyren styrs elektroniskt från en dator) som är utrustat med kök, vardagsrum och badrum. Däremot finns varken tv eller wifi men enligt The Telegraph lär vistelsen inte bli tråkig. Ön har ett överflödigt djurrike och är även känt för att vara ett fågelparadis. Kommande fastighetsskötare kan förvänta sig ett halvår bland pingviner, sjöbjörnar och sjöelefanter.

På ön finns även en grönsaksträdgård vilket innebär att man kan plocka egen frukt och grönsaker.

De som överväger att ansöka bör förbereda sig på att ta med egen mat, kläder, underhållning och sängkläder – som max väger 325 kilo per person. Det gäller även att vara beredd på begränsad kontakt med fastlandet då det enbart sker en resa till fastlandet under perioden. Vad gäller packning har tidigare fastighetsskötare Jesse Siebler och Taylor Stevens ett tips:
– Ta med bra sockor.

Sugen på att ansöka? Läs mer här.

Baren och delar av restaurangen på Crystal Skye.
Baren och delar av restaurangen på Crystal Skye. Foto: Courtesy of Crystal AirCruises
Resa

Lyxigaste passagerarplanet i världen – har egen vinkällare

Lägg namnet Crystal Skye på minnet – planet där precis alla passagerare flyger VIP. Med sängplats för hela 88 personer och en egen vinkällare med över 200 flaskor vin seglar lyxflyget om allt annat på marknaden.

Foto: Courtesy of Crystal AirCruises

Crystal Cruises, som normalt jobbar med fashionabla kryssningsbåtar, har nyligen lanserat sitt första flygplan, Crystal Skye. Och det är inte vilken plåtmaskin som helst. Planet är en omgjord Boeing 777–200LR som nu kan titulera sig "världens största privata jetplan". Flygplansmodellen brukar kunna ta 300 passagerare, men för att kunna erbjuda den yttersta lyxen för en utvald skara är maxantalet satt till 88 resenärer. De ytor som blivit frigjorda då man dragit ner på antalet passagerare används nu istället för att skapa sociala utrymmen i kabinen.

Annons
X

Det finns möjlighet att grilla kött ombord på planet

Visst finns det andra lyxiga flygplan på marknaden, men inga som erbjuder alla incheckade personer samma luxuösa förmåner. Med andra ord, här flyger alla VIP.

Crystal Skyes kabin har många konstverk på sina väggar.
Crystal Skyes kabin har många konstverk på sina väggar. Foto: Greenpoint technologies

Den främre delen av planet är omgjord till en komfortabel restaurang. Här finns även en välutrustad bar, komplett med bartender, och en lounge där gästerna kan umgås innan de blir visade till sitt bord. I loungen visas dessutom en välkurerad skara av konstverk att vila ögonen på. Blir det turbulens i kabinen kan du lugnt fortsätta äta, alla stolar har säkerhetsbälte. Crystal Skye har också en egen vinkällare, med hela 200 vinflaskor på lager. Detta är den största vinkällaren som finns ombord på ett flygplan. Middagarna tillreds i kabinens kök och menyn är komponerad av den sydafrikanske kocken Francois Van Zyl, som tidigare arbetade på Etihad Airways. Bland annat har man möjlighet att grilla kött ombord på planet.

Världens största privata jetplan – Crystal Skye.
Världens största privata jetplan – Crystal Skye. Foto: Greenpoint technologies

Det bränner dock rejält i plånboken för den som vill chartra Crystal Skye – en timmes hyra går på cirka 430 000 kronor. En enkel resa till New York från Stockholm skulle i runda slängar kosta nästan 3,9 miljoner.

Alla säten, gjorda i engelskt skinn, på Crystal Skye går att omvandla till sängar.
Alla säten, gjorda i engelskt skinn, på Crystal Skye går att omvandla till sängar. Foto: Greenpoint technologies

Flyget har sex spatiösa badrum inredda med granit som de 88 resenärerna delar på. Efter att ha intagit både grillad stek och smakat årgångsvin i restaurangen är det välkommet att förvandla sitt säte till en riktig säng. Det är bara att lägga sig ner och dra den äkta cashemere-filten över sig. Är det något mer du önskar så finns det butlers på planet som kan hjälpa dig utöver den service du får från flygvärdinnorna. Bland annat kan de stryka dina kläder eller putsa dina skor, enligt The Telegraph.

Resa

Nya flygplanet som flyger jorden runt på rekordtid

Boeings nya satsning stavas Valkyrie II och är fem gånger snabbare än ljudets hastighet.

Fem år efter att konkurrenten Lockheed talat om att producera ett plan som ska kunna flyga sex gånger snabbare än ljudets hastighet presenterar Boeing nu sin nya satsning. Planet Valkyrie II är ett spanings- och militärplan som flyger i hastigheten Mach 5, det vill säga fem gånger ljudets hastighet, och planeras att användas i militärt bruk.

Annons
X

Att konstruera planet har inte varit det lättaste och utvecklarna vet fortfarande inte exakt när det kan stå klart.

— Det är väldigt svårt att utveckla ett flygplan som accelererar genom Mach 1 hela vägen till Mach 5 och bortom det, säger Kevin Bowcutt, chefsforskare hos Boeing.

Med denna nya innovation kommer också förhoppningarna om snabbare passagerarflygplan. Jorden runt på 80 minuter?

Foto: Colourbox / Denis Moskvinov
Resa

Allt fler vill införa barnfria zoner på flygplan

Att hamna bredvid ett skrikande barn ombord på flyget kan vara riktigt irriterande. Vissa anser att det är en risk man får ta när man köper biljetten – andra tycker att flygbolag ska ta itu med problem och införa barnfria zoner.
Nu avslöjar en ny undersökning att allt fler ställer sig bakom barnfria sektioner på flygplan.
I en undersökning utförd av resesajten Airfwarewatchdog fann man att 52 procent ansåg att familjer med barn under tio år bör sitta på separata platser.

Annons
X

En del internationella flygbolag, som Malaysia Airlines, AirAsia, Scoot Airlines, och IndiGo har redan introducerat barnfria zoner. Så hur kommer det sig att inte fler har gjort det?
Enligt Airfwarewatchdog redaktör Tracy Stewart beror det på att flygbolagen inte vill skapa några skandaler.

– Det är troligtvis svårt för föräldrar att vara objektiva i sådana här fall. När frågan kommer upp tenderar folk att bli väldigt upprörda, säger Stewart till Business Insider.

Foto: Michael Kappeler / IBL Bildbyrå / DPA
Resa

Frida Hansdotter: ”Be om ett rum med utsikt mot mäktiga Matterhorn”

Min stad. Om OS-stjärnan Frida Hansdotter får välja styr hon laggen mot schweiziska Zermatt, sommar som vinter, här skidar hon på glaciärer och tar en frappe i solen.

Hotell

Winkelmattensweg 18
berghof-zermatt.ch

Annons
X

Det här trivsamma, familjeägda hotellet ser precis ut så som man tänker sig att små bergshotell ska se ut. Rustika stenplattor, träbalkar i taken och en lobby med öppen eldstad väntar dig då du kliver in genom dörren. Har du tur får du ett rum med utsikt mot mäktiga Matterhorn, speciellt vackert är det när man vaknar på morgonen och kikar ut och ser solens strålar lysa upp berget.

Foto: Hotell Berghof

Glaciär

Klein Matterhorn

Zermatt har ett stort och fint skidområde, det finns hur många nedfarter som helst på vintern. Ett hett tips är att besöka staden även på sommaren, man kan nämligen åka skidor på den glaciär som finns här året runt. Vi och många andra landslag brukar träna här under försäsongen, så vill du se skidåkning i världsklass och bli inspirerad av de bästa skidåkarna i världen bör du styra kosan hit.

Restaurang

Furri
zermatt.net/furri
När jag skidat klart för dagen brukar jag hoppa av gondolen halvvägs ner från galciären. Här finns nämligen restaurang Furri som ger dig en perfekt avslutning på en bra dag i backen. Uteserveringen är stor och solen brukar gassa på bra här. Jag beställer gärna den klassiska schweiziska rätten Rösti mit Speck und Spiegelei, rösti med bacon och stekt ägg.

Foto: Furri

Vandring & kafé

Cervo
Riedweg 156, Zermatt
cervo.ch

Det som är så bra med Zermatt är man kan ägna sig åt både skidor och vandring, speciellt under sommaren. Känner man sig i bra form kan man ge sig på att bestiga Matterhorn som reser sig 4478 meter över havet. Det finns också många lättare leder att gå, en av mina favoriter börjar nere i byn och slutar uppe vid restaurang Cervo. Här dricker jag deras frappuccino Freddy på terrassen med utsikt över bergen.

Utflykt

Saas-Fee
saas-fee.ch

Tröttnar man på lyxiga Zermatt kan man åka över till grannbyn Saas Fee som är aningens mindre och har lite färre turister. Hit har jag åkt många gånger på landslagsläger och jag gillar den gemytliga stämningen. Härifrån utgår också många fina vandringsleder och är man sugen på lite snabbare aktiviteter finns det en rolig rodelbana.

Foto: Saas-Fee
Foto: Görvälns Slott / Steam Hotel
Resa

Guide: Åtta ställen att fira Alla hjärtans dag på

Vem är inte i behov av lite värme i vintermörkret? SvD Resor guidar till åtta ställen i och runt Stockholm för att fira er mest fulländade Alla hjärtans dag.

Häringe Slott
Häringe Slott, Västerhaninge
haringeslott.se

Annons
X

Kreuger, Wenner-Gren, familjen Ljungberg. Några av de senaste ägarna till Häringe har satt tonen för detta renässansslott mitt i den svenska historien. Och med Kreugers intåg på 1920-talet fördes definitivt flärden in på menyerna. Finansmannen skapade en av landets första swimmingpooler, med privat rutschbana från andra våningen, och byggde Sveriges första bowlingbana – fortfarande fullt spelbar. Den omtalade konkursen gav Axel Wenner-Gren möjlighet att köpa Häringe. Glamouren, som en vänkrets med namn som Greta Garbo och Josephine Baker skänkte, lever än i dag: som superslickt designhotell. På Häringe bor hotellgästerna i flyglar runt slottet. Vi väljer Sjöflygeln, och inte vilket rum som helst, utan Garbos ovala sovrum med originaldetaljer från 1930-talet.

Foto: Fredrik Rollman

Brasseriet
Strömgatan 14
brasseriet.se

Att ingen kom på den idén tidigare. Självklart ska Kungliga Operan, byggd strax före förra sekelskiftet med tydlig inspiration från Parisoperan, ha ett eget brasserie. Bien sur! Det trötta gamla kaféet i källaren har blivit chic matsal och utnämnts till Årets kroginredning under Restauranggalan 2016. Och där väljer vi just denna dag ett avskilt bås inramat av foton på då- och nutida stjärnor inom opera och balett. En specialskriven Alla hjärtans-meny får sitt crescendo i den rödvinsbrässerade oxkinden med rotsellerikräm, senapsfrön och saltbakad rotselleri – och avslutas med en minst sagt vintervärmande dessert av bakad choklad, hjortron och kavring. Da capo!

Foto: David Johansson studioeast

Villa Anna
Odinslund 3, Uppsala
villaanna.se

Mitt i det mest historiska av gamla Uppsala och granne med domkyrkan är Villa Anna stans piggaste hotellsatsning på många år. Sedan öppningen har den sofistikerade 1870-talsvillan blivit en destination för både mat- och hotellgäster. Avskalat och klätt i vitt till trots är stämningen både familjär och folklig. Köksmästare Markus Eriksson har numera två små matsalar att styra över, dit han skickar ut mellanrätter som fått många av sina råvaror från näraliggande uppländska gårdar. Serveringarna är uppdelade på antingen en fyra- eller sexrätters avsmakningsmeny, eller mer regelrätt à la carte. Villa Anna inleder Alla hjärtans-firandet på fredag med temat "Nordiskt av naturen", fortsätter med fest- och bröllopsmässa över helgen och avslutar den 14:e med romantisk middag.

L’avventura
Sveavägen 77
lavventura.se

Stureplansgruppens senaste tillskott är en storslagen kvarterskrog i Vasastan. Den nyöppnade milt sagt romantiska italienaren L’Avventura ligger i före detta Metropol Palais, för minnesgoda platsen för Kommunals utsvävande äventyr. Någonting lite mer nedtonat utlovas från L’Avventura, även om interiören har sex meter till tak och andas pompa och ståt i all sin eleganta 1920-talsklassicism. Krögare Karl Ljung har förflyttat sig från Hillenbergs bakom Stureplan för att skapa en krog med doft av Italien via moderna New York-tolkningar. Menyn andas klassisk à la carte, från heta syditalienska smaker till en milanesisk ossobuco på hjortlägg. Boka tidigt om ni är ett par inför Alla hjärtans och knip den lite hemliga Lady&Lufsen-tvåan just ovanför trapporna med utsikt över hela den anrika biografinteriören.

Görvälns Slott
Görvälnsvägen, Järfälla
gorvalnsslott.se

Den perfekta vinteridyllen väntar bara en halvtimme från innerstan. Görvälns slott lockar med 45 lyxfluffiga rum, hemliga kryp-in och en hyllad restaurang, Galleriet, som leds av Anders Prytz från Svenska kocklandslaget. Söker du alternativ påfyllning mellan protein- och bubbelintagen finns en upplyst skidbacke med lift just runt kröken. Ägarduon Maria och Johan Eklund tog över det slitna 1600-talsslottet för tio år sedan med ambitionen att göra Görväln till en av Sveriges hetaste weekenddestinationer och bästa "hideaways". Inför Alla hjärtans har man skapat ett paket med inledande cocktail, fyrarättersmiddag och dubbelrum. Slottet är dock inget för familjetrippen. Görväln har åldersgräns på 12 år.

Foto: a +++

Steam Hotel
Ångkraftsvägen 14, Västerås
steamhotel.se

I ett sekelgammalt före detta ångkraftverk vid Mälaren öppnades i höstas designhotellet Steam Hotel av ägarna bakom fina MJ’s i Malmö och Hotel Pigalle i Göteborg. Steam är 18 våningar högt och har tydligt bevarad industrikänsla tack vare synliga ångpannor, rör och turbiner. Värmen i lokalerna skapas av de röda tegelväggarna, och inte minst i Voltage Lounge – Steams spa på sjunde våningen som är en lika spännande som rofylld resa bland två pooler, ånga (givetvis!), vinterträdgård och bar. Hungern stillar ni på någon av restaurangerna, alla under överinseende av chefskocken och före detta Nobelkocken Niclas Wahlström. Hetast är Locavore – asiaten med orangeriekänsla högst uppe under taket där kockarna serverar en avsmakningsmeny omakase.

Högberga Gård
Grindstigen 5-6, Lidingö
hogberga.se

Herrgårdsweekend mitt på Lidingö är en av Högberga Gårds idéer. Än mer unikt är att de sedan ett par år har en egen vinfabrik. Till Högberga kommer kylbilar fulladdade med framför allt sangiovesedruvor från Toscana innan de lagras, bland annat i ekfat från Visingsö, och förvandlas till Lidingögårdens eget vin 8.90 (Bob Beamons "omöjliga" längdhopp från 1968). Kökets unga talanger, konditorn Johanna Rampitsch och kocken Magnus Wallin, tävlar båda med Stockholm Culinary Team. Blott 22-åriga Johanna driver gårdens eget bageri och har bland annat erfarenhet från femstjärniga Hotel Imperial i Wien. Anrikt är även Högberga som byggdes 1911 av konstmecenaten Klas Fåhraeus. Alla hjärtans-firandet följs upp av att man två dagar senare öppnar sitt havs-spa med varma källor och iskall champagne.

Sigtunastiftelsen Hotell
Manfred Björkquists allé 4, Sigtuna
sigtunastiftelsen.se

Italienskt klingande klostermiljö är väl inte det första man associerar till Sveriges första stad Sigtuna. Men på 100 årsjubilerande Sigtunastiftelsen sitter gästerna i Rosengårdens ockratonade, pampiga pelargångar och ser ut över Mälaren – allt medan de bläddrar i det matiga kulturprogrammet för författaraftnar och retreathelger. Hotellet har 62 rum och en mängd olika helgpaket inklusive middag och afternoon tea. Satsar du hellre på Sigtunarännet än romantik laddar Sigtuna nästkommande helg (18/2) för årets skridskohändelse: 50 kilometer på Mälarens blanka isar, med start och mål i Sigtuna. Sedan sitter inget bättre än en biff Rydberg i hotellrestaurangen.

Resa

Här är ön där män är förbjudna

I efterdyningarna av me too-rörelsen öppnar nu en semesterort där endast kvinnor är välkomna. På ön SuperShe Island, utanför den finska kusten, utlovas en avslappnad tillflyktsort – fri från män.
Idén till ön väcktes när grundaren Kristina Roth var på semester i Kalifornien. Hon insåg då hur mycket männens närvaro påverkade den annars så avslappnande stämningen:

Annons
X

– När en snygg kille kom in i rummet tog kvinnorna genast fram läppstiften, berättade Roth för New York Post.
Roth vill förtydliga att det inte handlar om ett hat mot män – hon älskar män, som hon själv uttrycker det, men hon tycker att det behövs en plats där män inte blir ett störande moment.

– Kvinnor behöver tid att umgås med andra kvinnor … Där det finns möjlighet att fostra varandras drömmar och mål, sa hon till The Independent.

Hittills har ön bara varit tillgänglig för Roth och hennes vänner, men planen är att öppna upp för allmänheten redan i juni. Aktiviteter som yoga, meditation och matlagningskurser kommer då även att finnas på plats.

Inga prisuppgifter har än så länge presenterats – men vi gissar på att ett mansfritt samhälle kostar.

Resa

7 tips för en smidigare resa

Borttappat bagage, ogenomtänkt packning och dötid på flygplanet. Att flyga kan vara lika plågsamt som det är roligt. Vi har samlat sju tips som gör din resa så smidig och bekväm som möjligt.

1. Checka aldrig in bagage
Plötsligt står du där, trött efter många timmar på resande fot, och inser efter 35 minuter att nej, din väska kommer inte rulla ut på bandet. Känner du igen dig? Oavsett om ditt bagage försvinner eller ej så tar det både tid och energi att tränga sig fram till banden och vänta på att väskorna lastas ut från planet. Packa smart och investera i en rullväska som får plats i handbagageutrymmet. Du kommer att tacka dig själv.

Annons
X

2. Investera i teknikprylar
Aldrig går tiden så långsamt som när man sitter på ett plan utan något att underhålla sig med. För den som flyger ofta kan det lätt bli en riktig pina att sitta ner i timmar och åter timmar utan stimulering. Investera i en läsplatta, en iPad eller något annat som är lätt och enkelt att bära med dig. Planera tiden i luften så att du utnyttjar den; finns det något jobb du kan komma ikapp med? En bok du borde läsa men inte hunnit?

3. Håll kvar i dina rutiner
Brukar du springa två gånger i veckan eller går du alltid på yoga varje måndag? Bryt inte den vanan. När man reser ofta är det lätt att hamna ur balans och det blir extra kämpigt att komma in i vardagsrutinerna när man hela tiden måste börja om från början.

4. Sätt en maxgräns för antalet skor
De tar plats, de väger mycket och oftast behöver du inte fler än tre par. Var sträng mot dig själv när du väljer och försök ta med ett par per tillfälle, exempelvis vardag, fest och träning.

5. Klä dig rätt när du flyger
Förutom att det finns vissa oskrivna klädkoder när man flyger (nej, man bör inte resa i pyjamas) så har du chansen att frigöra värdefullt utrymme i din resväska. Ta på dig de kläder som tar mest plats eller är tyngst. Undvik dock att dra på dig lager på lager med kläder; du vill inte sitta och svettas under hela resan.

6. Packa smart
Var ett riktigt proffs och rulla dina kläder när du ska packa. Förutom att de inte blir skrynkliga tar de också mindre plats i väskan.

7. Tänk på att återfukta
Den torra luften på flygplanet är din värsta fiende. Drick mängder av vatten, smörj in dig med mjukgörande kräm och investera i en olja för ansiktet så att huden inte torkar ut.

Foto: Pexels
Resa

Här är den smutsigaste platsen på flygplatsen

Har du alltid trott att toaletten är den mest bakterieburna platsen på flygplatser? Nu visar en ny studie att det finns andra platser som är betydligt värre.

Efter att ha tillbringat timmar på flygplatsen och ytterligare några timmar på ett plan är det vanligt att man känner sig lite sjuk och ur balans. Luftburna bakterier eller rubbade rutiner under semestern skulle kunna vara några förklaringar till att du känner dig krasslig efter resan.
Men en ny studie visar att flera olika ytor som du rör vid i samband med flygresor kan vara orsaken till att du samlar på dig oönskade bakterier på semestern. Enligt den Texas-baserade försäkringstjänsten Insurance Quotes är det självincheckningsdisken som är den största bakterieboven.

Annons
X

I studien utförde företaget 18 tester på tre stora flygplatser runt om i USA och resultatet visade tre platser du ska akta dig lite extra för. Med på listan var även armstöden på stolarna och knappen till dryckesfontänen. Men incheckningsskärmarna är överlägset smutsigast på flygplatsen och hela 200 procent mer bakterieinfekterade än din toalettsits i hemmet.

Värt att notera är att detta inte är en vetenskaplig studie och att närvaron av bakterier inte nödvändigtvis gör dig sjuk. Men om du är en av dem som alltid använder incheckningsskärmarna kan en vända med handsprit efteråt vara klokt.

Foto: Tuomas Kurtakko
Resa

Nu kan du övernatta i Westeros

Vintern är här med besked och bäst tillbringar du den på Lapland Hotels SnowVillage. Varje år bygger hotellet en isstad som i år konstruerats i samarbete med det amerikanska tv-bolaget HBO. Temat? Den enormt populära tv-serien Game of Thrones.

Annons
X

Det är i den lilla finska orten Kittilä som du just nu kan checka in på ett hotell av is, helt tillägnat serien. Det 30 rum stora hotellet har karvats fram från hela 20 miljoner kilo snö och 350 000 kilo is. Vad sägs som att ligga i en säng där du är övervakad av en White Walker? Eller varför inte provsitta en isversion av The Iron Throne. Här finns också en iskarta över de fem kungadömena och en Braavosi Hall of Faces helt i is. Det är skulptörer från Lettland, Polen, Ryssland och Ukraina som tillbringat åtskilliga timmar med att skapa dessa spektakulära kreationer. Gäster behöver dock inte vara rädda för att frysa, rummen är utrustade med varma sovsäckar och liggunderlag av fleece.

Tröttar du på att leva ut dina seriefantasier finns det mycket annat att hitta på i området. Varför inte prova att åka rensläde eller köra snöskoter. Du kan till och med gifta dig i hotellets iskapell om du är det på det humöret. Hotellet har öppet fram till 8 april. Läs mer hotellet här.

Foto: Tuomas Kurtakko
Foto: Tuomas Kurtakko
Foto: Tuomas Kurtakko
Resa

Guide: Makthavarna och journalisternas Washington DC

Hollywoodfilmen The Post sätter fokus på vårens hetaste storstad.

Vi är många som fantiserat om att besöka det mytomspunna Washington DC: dunkla restauranger där senatorer möts för att diskutera motioner, journalister som firar deadlines på rökiga barer och Vita huset-personal som hämtar kaffebrickor på den lokala bistron. När The Post – filmen om redaktionsledningen på 70-talets Washington Post – nu har premiär tänds återigen drömmen om den stad där maktens korridorer sträcker sig långt utanför Vita huset. Vi har listat platserna där dagens maktelit hänger i Washington DC.

Annons
X

BLT Steak
1625 I St NW
bltrestaurants.com

En klassisk köttrestaurang där entrecoterna serveras på stekpannor med citronklyfta och en klick kryddsmör. Det var här Donald Trumps advokat Ty Cobb hamnade i nyheterna efter att ha hörts prata om känsliga Ryssland-frågor. På samma restaurang firade också familjen Obama Michelles födelsedag 2012. Det är en restaurang som bjuder på en härlig mix av bedagade utrikeskorrespondenter, pensionerade politiker och luttrade murvlar. Ett säkert kort.

Joe’s Seafood, Prime Steak & Stone Crab
750 15th St NW
joes.net

En familjerestaurang för dig som vill äta med Washington-eliten. Skaldjur, lokal boskap och utsökta lobster rolls präglar menyn. Susan Davis – kongresskorrespondent för NPR – förklarar:
– Det är alltid fullt med reportrar, Vita huset-representanter och lagstiftare som håller pengainsamlingar. Om ditt mål är att placeras bredvid en senator eller en tv-stjärna är det hit du ska gå.

Off the Record
800 16th St NW
hayadams.com

Beläget på Hay-Adams Hotel – tvärs över gatan från Vita huset – är detta baren för möten under radarn. Dämpad belysning, röda sammetsmöbler, diskreta bartendrar och servetter som gjorda för att skriva ner siffror och skjuta över bordet. Här beställer du med fördel en torr martini eller en enkel old fashion. Namnet – Off the record – skvallrar om samtalen som förs vid hörnborden.

Dolcezza
1418 14th St NW
dolcezzagelato.com

En kombinerad glassbar och kafé där journalister randar nyheter och Vita huset-assistenter väntar kö i med hemlighetsstämplade mappar under armen. Beläget på 14th Street har det blivit en favorit hos Washington Posts reportrar.
– Jag gick in där en morgon och mötte en journalist som satt och försökte få samma story som jag skrev bekräftad, säger Washingtons Posts reporter Ashley Parker.

Four Seasons
2800 Pennsylvania Ave NW
fourseasons.com

Four Seasons – beläget i Georgetown – har blivit scenen för Washingtons maktspel. Prisbelönta kocken James Beard har tillsammans med restaurangmogulen Michael Mina satt samman en amerikansk meny där höjdpunkterna består av pilgrimsmusslor med blomkål och svart havsabborre med citron. Något som lockade till sig Ivanka Trump, medborgarrättskämpen Vernon Jordan och ledamoten Nancy Pelosi samma dag häromåret.

Anders Ygeman är gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen.
Anders Ygeman är gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen. Foto: Socialdemokraterna
Resa

Anders Ygeman: ”Jag tar alltid med kokta ägg på flyget”

Vilken stad lever inte upp till sitt rykte och är flyg att föredra framför tåg? Vi har pratat med politikern Anders Ygeman om hans resevanor.

Hur många resdagar har du per år?
– Mellan 70 och 100 dagar.

Annons
X

Vart reser du oftast?
– Runt om i Sverige, jag har varit i alla län flera gånger. Förut var jag ju inrikesminister och nu är jag gruppledare i riksdagen, då blir det mycket resor inom landet. Utomlands blir det oftast resor till Bryssel eller Luxemburg.

Flyg eller tåg?
– Om jag får välja blir det tåg. Men ibland så måste man flyga.

Vilken är din favoritflygplats?
– Singapores Changi. Det finns ett stort utbud av butiker och de sätter verkligen resenären i fokus. Du kan till exempel snabbsova i små hotellrum, äta på mängder av matställen eller ta ett snabbtåg in till staden om du bara är här på en mellanlandning.

Vilket är ditt favorithotell?
– Slussens Pensionat på Orust, som kombinerar en grym miljö med bra liveband på sommaren. Jag har sett både Moneybrother och Peps Persson här. Det ligger precis vid vattenbrynet och är ett helt underbart ställe som jag besökt många gånger.

Vad har du alltid i handbagaget?
– Brusreducerande lurar. Paddan såklart. Jag brukar också ta med kokta ägg för att äta dem på planet om jag åker ett morgonflyg.

Vad brukar du läsa under flighten?
– Oftast min kalender, jag passar på att sortera i den. Sen drar jag igenom lite mejl. Har jag tid över läser jag en bok, senast Emma Frans bok Larmrapporten.

En stad som lever upp till hypen?
– Paris. Jag har varit där säkert femton gånger. Jag gillar staden för att den fortfarande är sig själv, den ändrar inte på sig eller försöker smälta in. Man får acceptera den som den som den är. Den gör sig inte till.

Och en som gjorde dig besviken?
– Luxemburg. Det finns inte så mycket att göra där. Det är fint att besöka den en gång, men är man där ofta så blir den ganska grå och trist.

Resa

8 lyxiga resmål för en oförglömlig smekmånad

Planerar du ett vinterbröllop, eller gifter du dig hellre under vårsolen? Oavsett vad – efter bröllop kommer resa. Vi har valt ut årets mest romantiska smekmånadsoaser, från himmelska badparadis till svåråtkomliga vildmarksdrömmar.

Belize
En egen ö
St George's Resort, St George’s Caye,
www.st-georgesresort.com
Belize paradisö St Geroge’s Caye, belägen 20 minuter ut till havs från Belize City, var en gång i tiden en semesterfavorit bland europeiska överhuvuden. Numera är det främst landets välbärgade familjer som hittar hit – samt smekmånadsfirande par. Dragningskraften består i den halvmåneformade landremsans fullständiga avskildhet, smyckad med pärlemorvita stränder intill smaragdgrönt vatten som gömmer Belize berömda barriärrev. Öns enda hotell har ett småskaligt utbud av luxuösa strandvillor, placerade för att möta solen både morgon och kväll och befriade från wifi och tv. Utan störningsmoment från yttervärlden kan du och din nyblivna livskamrat ägna er helhjärtat åt varandra och undervattensvärlden. Aktiviteter som dykning, snorkling och vindsurfing ingår i hotellpriset.

Annons
X

Galápagosöarna
Ekoparadis
Pikaia Lodge, Santa Cruz,
www.slh.com/hotels/pikaia-lodge
Ecuadors regering har varit varsamma med hotellbyggen i det ömtåliga ekosystem som Galápagosöarna utgör. Men för drygt två år sedan fick skärgårdens enda lyxhotell The Royal Palm sällskap av miljövänliga Pikaia Lodge på huvudön Santa Cruz. De 14 ultramoderna stugorna balanserar ensligt på toppen av en slocknad vulkan med spektakulärt panorama över Stilla havet och de dimhöljda högländerna. Känslan av att checka in i ett eget vakttorn infinner sig snabbt – och god överblick är precis vad man vill ha i detta hörn av jorden där floran och faunan är unik i sitt slag. Med Pikaias privata yacht utforskar ni blåfotade sulor, leguaner, pelikaner och pingviner. Sköldpaddorna hittar själva hela vägen fram till stugorna.

Nya Zeeland
Kunglig lyx
Huka Lodge, Lake Taupo,
www.hukalodge.co.nz
Otaliga är de europeiska kungligheter som prickat in vistelser på ikoniska Huka Lodge, Nya Zeelands första och än i dag mest förnäma stughotell på den norra ön. Rykten hävdar att brittiska drottningen Elizabeth II särskilt uppskattar det utmärkta forellfisket som erbjuds utanför dörren vid Waikatos natursköna flodbanker. Vi föreslår att ni ägnar en heldag åt just detta och sedan låter kocken tillaga en himmelsk sashimi av fångsten som avnjuts i biblioteket, den prunkande trädgården eller rustika vinkällaren. Förstklassiga golfbanor finns tillgängliga året om, och för er med specialintressen är det värt att boka in bröllopsresan runt en temahelg med fokus på champagne, opera eller klassiska bilar.

Kanada
Vildmarksromantik
Clayoquot Wilderness Resort, Clayoquot,
www.wildretreat.com
Vancouver Island må vara hem åt delstaten British Columbias huvudstad Victoria, men här finns också ett av Kanadas mest orörda vildmarksområden; Clayoquot. I den svårtillgängliga nordvästra regionen kan äventyrliga smekmånadspar se fram emot en oförglömlig upplevelse på den exklusiva glampingoasen Clayoquot Wilderness Resort. Platsen kan bara nås med sjöflygplan eller båt, men det är väl vårt besväret; den Unescolistade strömfåran är rikligt belönad med hänförande stillhet och en intensivt naturromantisk aura. När ni inte njuter av ert smakfullt inredda tält väntar skräddarsydda vildmarksexpeditioner till fots, på hästrygg, med kajak och i heta källor. Gourmetmiddagarna lagas på lokala råvaror som silverlax från Bedwellfloden. Detta är sann safariromantik, på kanadensiska.

USA
Smakrik sydstatscharm
The Mansion, Savannah,
www.mansiononforsythpark.com
Rostad bläckfisk med marinerade svarta bönor. Perfekt grillad kyckling efter klassiskt "Country captain"-recept med generösa mängder smör. Krispig lever i krämig sås på vit majs... Sedan konstsamlaren Richard Kessler slog upp portarna till The Mansion on Forsyth Park i Savannah för tio år sedan är det inte enbart de överdådiga rummen med bubbelbad, det luxuösa spat eller personalens fingertoppskänsla för "southern hospitality" som satt den före detta begravningsbyrån på kartan. Nej, The Mansions främsta lockelse är dess restaurang, 700 Drayton. När det matälskande paret gift sig finns det med andra ord många goda skäl att ta sikte på sydstaten Georgias hotellpärla som garanterat tar emot med välsmakande öppna armar. Tack vare de många matlagningskurserna kan ni sedan fortsätta laga läckerheterna på hemmaplan.

Bora Bora
Smekmånadsdröm
Four Seasons,
www.fourseasons.com/borabora
Resemagasinet Condé Nast Traveller kallar det “den vackraste platsen på jorden". US News har dubbat det till “den bästa ön i hela världen". Så ja, orden är stora när Franska Polynesiens mest berömda atoll Bora Bora beskrivs. Det blir lätt så när man närmar sig en ö som in i minsta detalj stämmer med bilden av ett paradis, så vackert att det inte känns på riktigt. Som gäster på Four Seasons bor ni i en egen fristad på styltor ovan ett surrealistiskt turkost hav med utsikt över Mount Otemanu på andra sidan lagunen. Dagarna tillbringas i detta blå, med tårna i den vita sanden, på parbehandling i spat med oljor innehållande 24 karats guldflagor, över ett glas bubbel och en tallrik nyfångad mahi-mahi på verandan. Bora Bora är det stoff smekmånadsdrömmar är vävda av.

Uganda
Granne med gorillor
Sanctuary's Gorilla Forest Camp,
www.sanctuaryretreats.com
Solen har gått ner bakom de gröna bergen. Natten är stjärnklar. Utanför de åtta mondäna tälten sitter knäpptysta resenärer, mållösa efter möten med mäktiga bergsgorillor tidigare på dagen. Det tycks sant som det sägs, att det är en upplevelse som går rakt in i själen och lämnar djupa och livsomvälvande spår. Gorillaturismen är strikt kontrollerad och varje tillstånd är både dyrt och svårt att få. Men med sitt läge djupt inne i Bwindi Impenetrable Forest i västra Uganda är ekovänliga Sanctuary's Gorilla Forest Camp en makalös möjlighet att komma nära över hundra djurarter, inklusive den mäktiga apan. Upplevelsen guldkantas av bekvämligheter som privata utomhusbadkar, förstklassig mat och djungelvandringar av olika slag.

Finland
Vinterpoesi
Arctic SnowHotel, Rovaniemi,
www.arcticsnowhotel.fi
Att kunna bädda ner sig med fri utsikt upp i ett spelande norrsken är en livslång dröm för många. På Utsuvaaras fjäll i finska Lappland kan Arctic SnowHotel hjälpa till att göra verklighet av drömmen. Uppe på höjden har hotellet byggt 18 igloos med glastak, fyra av dem uppförda för att husera just par som önskar sig känslan av total avskildhet, men utan att tumma på bekvämligheterna. Bland glansnumren märks ett eget kök utrustat med frukostingredienser och en skön dubbelsäng rakt under takets främsta panorama över snöklädda sluttningar och sammetsskyar. Norrskenet kan vara blygt, men mer romantiska förutsättningar att lyckas fånga det drömska fenomenet finns knappast.

Foto: Airbnb.
Resa

5 designstjärnors hem du kan hyra på Airbnb

Bo i ditt drömhus under nästa semester. Vi har valt ut fem amerikanska inredningsdesigners hem – som går att hyra på Airbnb.

Foto: Airbnb.

Bohemiskt vid nationalparken

Annons
X

Tio minuter från ingången till nationalparken Joshua Tree har illustratören Sara Combs och hennes man Rich skapat en kalifornisk designdröm. Robusta skinnfåtöljer, hemmavirkade drömfångare och strategiskt utplacerade kaktusar gör att man snabbt känner sig som en lokalinvånare. Den som vill ta det ett steg längre sover förstås i hängmattan.

Joshua Tree, 2 200 kr/natt

Foto: Airbnb.

Den amerikanska drömmen

Till vardags arbetar Robert Highsmith på designbyrån Workstead – som bland annat skapat succéer som The Whyte Hotel i Brooklyn och Rivertown Lodge i Hudson – men på fritiden pysslar han helst om sitt 1800-talshus i kolonialstil. Det pampiga huset ligger i Hudson Valley, drygt två timmar norr om New York City, och är sparsamt men eftertänksamt inrett med allt från danska designstolar till broderade kuddar och sänggavlar i teak.

Hudson Valley Colonial, från 2 200 kr/natt

Foto: Airbnb.

Instagramvänlig interiör

The Butcher’s Daughters restauranger i Los Angeles och New York är lika berömda för sina goda avokadomackor som Instagramvänliga interiör. Bakom konceptet ligger krögaren Heather Tierney, och den som inte får nog av rottingmöbler, hyvlade träbord och batikfärgade textilier kan hyra hennes hus i mysiga Venice Canals.

Venice Canals, 2 800 kr/natt

Foto: Airbnb.

Lantlig lyx

Den New York-baserade inredningsarkitekten Elizabeth Bolognino har inrett allt från futuristiska loft Tribeca till pampiga lyxvåningar på Upper East Side. Skapelser som har synts i inredningsmagasin världen över. Men när hon behöver ta igen sig åker hon till sitt hus i Callicoon, nordväst om stan. Efter en dag ute i naturen kopplar du av i utomhusjacuzzin – eller framför brasan.

Callicoon, 1 750 kr

Foto: Airbnb.

Kitschigt i Texas

Austin-designern Katie Kime är känd för sina färgglada inredningsdetaljer. Och hon sparar inte på krutet på hemma heller. I hennes rymliga Austin-våning matchas randiga tapeter med gröna sammetssoffor och rosa lampor. Ett boende som inte lämnar någon oberörd.

Austin, 1 300 kr/natt

Resa

Hemliga knepen: så blir du uppgraderad på flyget

En undersökning från onlineresebyrån eBeach visade att 76 procent av svenskarna helst firar jul utomlands. Och visst vore det härligt att få inleda semestern i ett rymligt flygplansäte med ett glas champagne i handen? Följ brittiska societetsbibeln Tatler Magazines guide och öka chanserna att bli uppgraderad på flyget.

Annons
X

1. Anslut dig till ett flygbonusprogram och flyg mycket. Flygbolag uppskattar lojalitet och belönar de som väljer dem.

2. Fråga artigt om det finns plats i business class när du checkar in – och kom ihåg att det hjälper om du har en god anledning som att du fyller år, ska på bröllopsresa eller är gravid. Vill du gå steget längre tipsar en medarbetar på Tatler om att ta med en chokladask till check in-desken.

3. Klä upp dig. Då och då ser vi bilder på supermodeller som Cara Delevingne resa första klass iklädd mjukisbyxor – men det betyder inte att du kan göra det. Klä dig smart och undvik flip-flops, tack.

4. Res ensam. En bebis på höften tar dig inte till första klass.

5. Tänk efter när du väljer destination och flygtid. En solig strand som destination är ofta fylld av familjer som flyger i ekonomi vilket betyder mer plats i business class – till skillnad från en flight till New York fylld av affärsmän.

Resa

Utmanare i resebranschen

Är du sugen på att resa men har tröttnat på att leta efter de bästa flygavgångarna? Nyligen lanserades appen Chatflights, en utmanare till den traditionella resebyrån, som på ett enkelt sätt hittar den bästa flygresan efter dina önskemål. Via en chattfunktion får kunden kontakt med Chatflights flygexperter som både söker och bokar resan åt dig och ditt resesällskap. Förutom flygexperter finns personal med fokus på flygbolagens bonusprogram, allt för att kunna maximera din resa.

Annons
X

– Vi finns inte här för att hjälpa våra kunder att välja rätt destination. Vår idé är att se till att man får rätt flygresa, till rätt pris och att se till att resan flyter så smidigt som möjligt. Vi har specialiserat oss på att hitta de bästa flygen och på att förstå vad som är viktigt för kunden ur ett flygperspektiv, säger grundaren Alexis Barnekow.

Att chatta med bolaget är gratis men vid bokning tas en avgift per person på 99 kr för en bokning inom Europa och 199 kr utanför Europa.

Teamet bakom Chatflights.
Teamet bakom Chatflights.
Resa

Glassigt museum

För några veckor sedan slog ett delikat museum upp dörrarna i såväl Los Angeles som i San Francisco. Och i december är det Miamis tur. På Museum of Ice Cream kan besökare bland annat bada i en pool av strössel, leka med gigantiska klubbor och karameller och spreja vispgrädde åt alla håll och kanter. Och självklart får man äta hur mycket glass man vill.

Annons
X

Det här borde attrahera svenska turister, då vi faktiskt ligger på femte plats på listan över länder som konsumerar mest glass i hela världen.
Läs mer här.

Resa

Så säkerställer du att ditt bagage kommer först på flygplatsen

Vi är många som stått vid bagagebandet på Arlanda och känt paniken växa för varje väska som inte är vår egen. En strimma hopp när en resväska i rätt färg rullar närmare, för att i nästa sekund fyllas av hopplöshet när vi ser Frost-klistermärket på baksidan. Nu avslöjar bagagehanteraren Thomas Lo Sciuto sina bästa tips för att slippa den långa väntan.
– Kom så sent som möjligt. Checkar du in sist kommer din väska troligen ut först. Väskorna lastas inifrån och ut på planet.

Annons
X

Han har ytterligare ett smart knep:
– Be om ett "fragil"-märke när du checkar in väskan. De väskorna lastas in sist och placeras oftast överst eftersom personalen är extra försiktig.

Det går också att betala för bagageprioritering. Första klass-resenärer premieras ofta när det kommer till bagage. I vissa fall kan även den som reser i ekonomi köpa till "priority baggage service". Även den som är med i flygbolagets egna bonusprogram – frequent flyer clubs – kan i vissa fall få priority-taggar på sitt bagage.

Resa

Därför väger Finnair sina passagerare

Det är med goda intentioner som Finnair väger sina passagerare. Flygbolaget samlar data för att lättare kunna beräkna bränslekostnader: ett sätt att skona miljön och undersöka ekonomiska förutsättningar för nya flygrutter.

Annons
X

Precis som många andra flygbolag använder de statistik från European Aviation Safety Agency för att räkna ut bränslemängd i relation till flygdistans och säkerhet. Senaste undersökningen gjordes 2009 och nu vill den finska flygplansflottan uppdatera sin statistik.

Proceduren sker vid incheckning och är både frivillig och anonym. Hittills har 180 personer deltagit och målet är att samla in data från 2 000 passagerare. Lyckligtvis sker invägningen innan loungebuffén.

Resa

7 etikettregler alla flygresenärer borde känna till

Får man ta av sig skorna och vem äger egentligen armstödet? Vilka regler som gäller ombord på flyget är ett debatterat ämne. Därför utförde British Airways, tillsammans med Prodege MR, en undersökning där 1 500 passagerare fick svara på frågor om flygplansetikett. Resultaten från undersökningen – som gjordes i USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland – kan nu tolkas som den inofficiella regelboken för hur man ska bete sig på flyget.

1. Använd dig av ett armstöd
Vilket armstöd som tillhör vem är kanske den viktigaste frågan av dem alla. Här sa 67 procent att det enda rätta är att man använder sig av ett armstöd och att man lämnar det andra till sin granne. Dock sa 47 procent av de brittiska deltagarna, och 42 procent av de amerikanska, att de som sitter i mitten ska få tillgång till båda.

Annons
X

2. Det är okej att ta av sig skorna – men behåll strumporna på
För vissa är det en självklarhet att ta av sig skorna under flygningen, andra anser att det är motbjudande. Här sa 59 procent att det är acceptabelt att ta av sig skorna. Men att det är inte okej att av ta av sig strumporna, det tyckte hela 87 procent av deltagarna. Och om du flyger i Italien bör du behålla båda på – där sa 75 procent att det var oacceptabelt att ens ta av sig skorna.

3. Skippa snacket
Glada nyheter till alla som fruktar kallprat – hela 83 procent ansåg att en konversation inte bör utvecklas till mer än ett hej och ett leende.

4. Du får väcka din granne (men bara en gång)
Vi känner alla igen situationen när man måste besöka toaletten medan passageraren bredvid sover. Här sa dock 80 procent av deltagarna att det är okej att väcka sin sovande granne. Men 40 procent sa att det endast ska ske en gång per flygning.

5. Ignorera snarkningar
Vad gör man om ens granne snarkar högt? Jo, ingenting. Otroligt nog sa hela 66 procent att man bör ignorera grannen och höja volymen istället.

6. Det är okej att leta efter en bättre plats
Tänk dig att du stiger på ett halvfullt plan men att du ändå hamnar på en fullsatt rad. Är det otrevligt att byta plats då? I undersökningen sa 53 procent att det är okej att byta plats – om man får tillåtelse av kabinpersonalen.

7. Sänk ljusstyrkan på skärmen
Nu för tiden lyser skärmar överallt ombord – vilket leder till frågan om skärmljusetikett. Här var resultatet glasklart, 92 procent sa att man bör ta ner ljusstyrkan på sin skärm när kabinen släcks ner.

Resa

Färska skaldjur och champagne – så såg SAS flygningar ut förr

I dag är flygplansmat knappast förknippat med lyx. Men den smaklösa maten fanns inte på menyn förr i tiden. En rad nostalgiska fotografier, tagna på SAS flygningar mellan 1950- och 80-talet, visar att resenärerna frossade i färska skaldjur och champagne.

Foto: SAS

I och med Scandinavian Airlines 70-årsjubileum släpptes en unik samling av bilder från förr. Här erbjuds passagerare luftorkad skinka.

Annons
X
Foto: SAS

Mer peppar? Bild från 60-talet.

Foto: SAS

Det är oklart när bilden togs, men vi gissar att det var under kräftsäsongen.

Foto: SAS

En bit kött eller hummer? Bild från 1950.

Foto: SAS

Vi gissar på att det inte var turbulens när kockarna rullade fram vagnen. 1970.

Foto: SAS

Första klass 1969 – här dubbelkollar flygvärdinnan att gästen är nöjd med skaldjuren.

Foto: SAS

På 80-talet fanns färska skaldjur, rysk kaviar och gravad lax på menyn – men bara i första klass.

Foto: SAS

Med tanke på de stora knivarna gissar vi på att terrorism inte var ett problem 1969.

Foto: SAS

Att flyga på 60-talet innebar en helt annan frihet – här umgås passagerarna över en drink.

Foto: SAS

År 1960 dracks kaffet ur riktiga porslinskoppar – och så serverades en bit tårta efter maten.

Foto: SAS

En reklambild från 70-talet lockar med champagne, hummer och rysk kaviar under flygningen.

Foto: SAS

Ekonomiklass under 70-talet var inte så tråkigt det heller – här serveras färska räckor, gravad lax och ägg.

Foto: SAS

Mackor togs på betydlig större allvar under 60-talet.

Foto: SAS

Mellan 1946–1948 var smörgårdsbord ett givet alternativ på menyn.

Resa

Här är Singapore Airlines nya lyxsvit

Är du sugen på att flyga i lyx och har 200 000 kronor till övers? Då har vi en härliga nyheter.

Världens största passagerarplan har fått en ny design – och betydligt färre platser. Singapore Airlines Airbus A380 lanseras nu regelrätta hotellrum ombord. Det är deras största satsning på ett helt årtionde vad gäller kabindesign, och de planerar att påbörja flygningen redan om en månad.

Annons
X

Hela planet kommer att rymma totalt 471 platser, varav 6 av dem är sviter. Redo för en rundtur?

Åker man ensam kan man nöja sig med enkelsängen som även går att fälla ihop till en stol om man vill ha mer plats i rummet.

Är man två går det utmärkt att dra ner väggen emellan och dela en dubbelsäng med sin medpassagerare.

Självklart ingår privat badrum och toalett...

...samt en sminkspegel om man vill fräscha upp sig innan landning.

Även vanliga business class har fått ett lyft – där några av stolar kan vecklas ut till en dubbelsäng.

Resa

Därför ska du bara beställa de här två rätterna när du flyger

Flygplansmat har inte något gott rykte. Men det betyder inte att du ska behöva vara hungrig när du ger dig ut på långresor. Fritz Gross, kulinarisk chef på LSG Sky Chefs Asia Pacific, avslöjar nu vilken rätt som är bäst att beställa när man flyger. Hemligheten är att beställa antingen gryta eller fried rice, eftersom de håller sig bra trots svårigheterna med att tillaga mat i luften.

Annons
X

– En gryta kan stå och koka och sedan värmas gång på gång men det är fortfarande en gryta, sa Gross till CNN.

Han adderade även fried rice, grönsaker och fet fisk till listan över pålitliga val eftersom de bevarar fukten.

Pasta är alltid ett dåligt val, enligt Gross som förklarar att den egentligen måste kokas al dente för att smaka gott.

– Vår största utmaning är faktiskt matens säkerhet, avslöjar Gross.

Eftersom maten lagas i så stora mängder kan flygbolag inte riskera att ha med ingredienser som kan bli dåliga.

– Tänk vad lätt det är för flygbolag att bli stämda. Vi kan inte ta sådana risker. Vilket är anledningen till varför rött kött är helt uteslutet, och varför fisk och kyckling måste tillagas till exakt rätt temperatur, berättar Gross.

Kanske inte så konstigt att maten inte är i toppklass trots allt.

Till Toppen

Annons
X