undefined
Resa

Dalarnas 8 hetaste hantverkare

Från hypermoderna keramiker till smidesfat som hamnar på Michelinkrogar. I Dalarna lever det lokala hantverket. Här är åtta anledningar att åka på shoppingtur i kulturlandskapet.

Nils Olsson Dalahästar
Edeåkersvägen 17, Nusnäs, nilsolsson.se

Annons
X

Att tälja kan vara den perfekta sysslan för att hålla styr på stress och storstadsjäkt. I Dalarna har det täljts åtminstone sedan 1700-talet när skogsarbetarna med hjälp av sylvassa små knivar skulpterade hästar i timmerkojorna. Dalahästen var född! På 1830-talet smyckades kusarna med blommönster. Kurbitsen var född! De dekorativa små trähästarna såldes i grannskapets byar och hamnade snart med hjälp av handelsresanden över hela Sverige.  En av byarna var just Nusnäs, där bröderna Nils och Jannes Olsson växte upp. För exakt 90 år sedan tog de då nyblivna tonåringarna ett lån på 400 kronor för att köpa sig en bandsåg. Resten är historia. I fabriken utanför Mora kan vi fortfarande se hur produktionen går till.

Morakniv Concept Store
Kyrkogatan 8, Mora, morakniv.se

Det är snart snart 130 år sedan som Frost-Erik Erson återvände med Amerikabåten och valde att slå sig ner i lilla Östnor för gott. Knivmakerier har funnits i Mora i över 400 år, men det var Frost-Erik som fick produktionen att växa genom export av tälj- och slidknivar långt bortom lokala svenska socknar. 2018 är morakniven lika mycket Dalarnas självskrivna designikon som vår bästa vän i skog och mark. I butiken i Frost-Eriks hemstad Mora spänner utbudet från den enkla klassiska modellen, självklart med rött handtag, till sylvassa kockknivar, tranchergafflar och sällsynt lyxiga knivfodral och skinnförkläden. Tillsammans med kockprofilen Johan Jureskog har Morakniv  även gjutit liv i serien 1891 i en kollektion av fem kniviga modeller.

Mikaela Willers
Stora vägen 3, Vikarbyn, mikaelawillers.se

Snacka om hippt hantverk. Mikaela Willers är just i denna stund i Shanghai för att medverka i en utställning med sin keramik. Bördig från Vikarbyn norr om Rättvik, inledde hon karriären hos olika keramiker i Stockholm och snart med egen butik på Södermalm. 2012 blev det definitivt destination Dalarna, men hela tiden med blickarna bortom landskapsgränsen. Den sirligt sinnliga keramiken av bland annat mattallrikar, skålar och ljusstakar är högst samtida, men ofta med blinkningar till klassiska verk. Tillverkningen sker i dag i Portugal, Skåne  ­– och inte minst i Mikaela Willers egen kombinerade ateljé och butik på Blombergsgården i Vikarbyn. Sommartid bjuds där på dagligt trädgårdsfika, serverat på hennes egna arbeten.

Käck & Hedbys
Gamla Siljansnäsvägen 20, Leksand, kackhedbys.se

Käck & Hedbys tycks ha smak för det goda. I dag levererar de bland annat rustika smidesfat och hållare i mässing för ätpinnar till toppkocken Björn Frantzén. Produkterna har blivit stående inslag i den starka scenografin på tresjärniga Restaurang Frantzén i Stockholm. Skulle suget att plocka med sig matverktygen bli för stor, åk då gärna en omväg till Leksand där Käck & Hedbys har både fabrik och butik. Här i smedjan har det tillverkats brukssmide sedan 1922 när kompisarna Johan Käck och Johan Hedbys slog sig samman och utökade verksamheten från reparationer av jordbruksredskap till att skapa hantverk av konstsmide som snabbt fick fäste hos folk. Än i dag är ett av företagets mest omtalade verk konstnären Gustaf Ankarcronas tuppstake.

Visthusboden
Landsvägen 38, Stora Skedvi, visthusbodenistoraskedvi.se

I Stora Skedvi i södra Dalarna har Anders Åkerberg gjort en välgärning – för den lokala dalabygden och för oss som gillar att resa i spåren mot spännande smaker. Åkerberg räddade inte bara den stolta men allt mer törnrosasömniga tillverkningen av knäckebröd med hjälp av en effektiv crowfunding-kampanj. I den rustika, gamla knäckebrödsfabriken skapade han även Visthusboden; krogen Kulinariet och en saluhall med betoning på produkter tillverkade maximalt några kilometer därifrån. Visthusboden har nyligen uppmärksammats, bland annat med ett nyinstiftat entreprenörspris av en stor matkedja och med en nominering i White Guide Greens kategori Årets hållbara föregångare tillsammans med Stockholmsbutikerna Cajsa Warg och Paradiset.

Carl Larsson-gården
Carl Larssons väg 12, Sundborn, carllarsson.se

När H&M lånar kredd från kulturvärlden med sin senaste kollektion av hållbart mode, Conscious Exclusive, är det inte konstigt att de sneglar mot just Dalarna. Karin och Carl Larssons hem Lilla Hyttnäs var som skapt för klädjättens tema kring utveckling och innovation. Detta idag ett av världens mest kända konstnärshem grundlades redan 1837 som en liten timrad parstuga. 50 år senare fick paret Larsson huset av Karins far och snart hade den dynamiska duon förvandlat stugan till en av de mest ikoniska illustrationerna för Dalarna. H&M:s samarbete med Carl Larsson-gården har bland annat resulterat  i en kollektion med plagg, skor och accessoarer, allt tillverkat av hållbara och återvunna material. Förutom guidade visningar på gården finns en butik med formgivna produkter från Lilla Hyttnäs.

Treard Event
Kyrkogatan 10, Smedjebacken, treard.se

Bergslagen i allmänhet och Smedjebacken i synnerhet är klassisk bygd för smide. Här blickar man tillbaka på en 500-årig historia. På familjeföretaget Treard är man mer blygsamma med sina 15 år i den heta smidesbranschen, men just här i Smedjebacken håller Ann-Kristin och Jonny Treard workshops för vuxna och prova på-kurser för hela familjen i stålverkets gamla industrilokaler. För ett decennium sedan lades mängder av smideskurser ner i trakten, men nu har alltså intresset ökat igen, både för konst- och brukssmide.

– Framtiden ser ljus ut. Jag tror att det kommer att fortsätta utvecklas ännu mer, säger Ann-Kristin Treard hoppfullt.

Bruntegården Hotell & Restaurang
Vålsvedsvägen 51, Rättvik, bruntegarden.se

Med underskön utsikt över Siljan kunde maten lätt spela andra fiolen på Bruntegården i Rättvik. Men med skog och sjö inpå knuten finns också finfina kulinariska leverantörer på menyn i det tillbyggda röda 1800-talstorpet i Rättvik. Fäbodsmöret kommer från Tin på Karl-Tovösens fäbod. Grönsakerna plockar krögarparet Linn och Magnus Ollas själva hos Anders på Massarbäck. Maj månads bästa smakprov kan vara de fyra rätterna som utgör Bondens Middag. Om en plötslig slummer skulle infinna sig har pensionatet tolv individuellt inredda rum på gården. Den som dagen därpå struntar i att gå upp med dalatuppen och i stället samlar kraft för en kulturkväll väntar bland annat Dalhallas mäktiga utomhusscen och amfiteater i det före detta kalkbrottet.

Foto: Carl Larsson-gården

Utforska Perfect Guide Shopping

shopping bag

Shoppa redaktionens favoriter, det bästa inom mode, inredning och skönhet. Exklusiva erbjudanden och samarbeten för våra läsare

TA MIG TILL SHOPPEN!
undefined
Resa

Detta är världens punktligaste flygbolag

Ett försenat flyg kan få den mest rutinerade resenären på dåligt humör. Men det finns trots allt lite att göra åt saken, en försening kan bero på allt från mekaniska problem till extrema väder som är svåra att styra över.

Annons
X

Enligt en rapport från brittiska reseserviceföretaget OAG – som analyserat 57 miljoner flighter under 2017 – fann man att lettiska airBaltic var punktligast. De kom i väg i tid 90,01 procent av gångerna. Andra punktliga flygbolag var Hong Kong Airlines, Hawaiian Airlines, Copa och Quantas. Skandinaviska SAS hamnade på plats 20.

Då vet vi var vi ska boka nästa gång.

undefined
Resa

8 anledningar att stanna i Blekinge

Från gamla rökerier och nya bryggerier till pampiga vingårdar och safari på blekingska. Därför är sommaren som bäst i sydöst.

Sturkö Rökeri
Höks väg 7, Sturkö, sturko.com
På Sturkö ligger röken tjock. Den traditionella röken, vill säga – från alved i gamla stenugnar vars värme aldrig stiger över 70 grader. Precis som man gjorde på 1400-talet för att förädla fisk till fantastiska smakhöjder utan att saftigheten dunstar. I den väldoftande ångan står Andreas Eriksen, andra generationens rökare, och har han tid går det bra att få en rundvandring för att lära sig mer om hantverket. Det har han däremot inte så ofta då Sturkö Rökeri är en publikmagnet av stora mått. Vi är många som vill prova på specialiteten rökeritallrik med dagligt gott som kallrökt rödbetsgravad lax och varmrökt flundra. Fiskelycka värd en lång (båt)omfärd!

Annons
X
undefined

Skärgårdstrafiken
blekingetrafiken.se/din-resa/skargardstrafik
Sisådär från Listerlandet och idylliska Hälleviks havsbad i väst ut mot Sandhamns marina och Torhamn i öst guppar Blekinge arkipelag som en något tillplattad hästsko. Det som gör den sällsynt är dess sjöskogsklädda sjörike med Sveriges sydligaste vildmark och havsbandet med skärgårdens 800 öar, holmar och kobbar. Så var börja? Med de nya hop-on hop-off-båtarna förstås. De sammankopplar 14 av de större hållplatserna runt Trossö. Och inte nog med det; alldeles nya arkipelagrutten ARK56 är ett nätverk av leder till fots, cykel, kajak och segelbåt för att uppmuntra både lokalbor och resenärer att på miljövänligt vis – via 13 nav med boenden, krogar och faciliteter – utforska det världsarvslistade biosfärområdet.

Bryggeri Skeppsgossen
Gullbernavägen 7, Karlskrona, bryggeriskeppsgossen.se
Blekinge är förvisso hemvist åt den svenska punschen (tips: Punschmuseum i Karlshamn som presenterar en fascinerande bit svensk sprithistoria få känner till). Men landskapet är också klassisk ölbryggarmark och ett av de senaste tillskotten hittas i Karlskrona, där grundarna Joachim Bengtsson och Camilla Rosengren redan är kända för sin mat- och krogverksamhet. Rättesnöret för deras bryggeri Skeppsgossen är galenskap och oliktänkande: att ingen tycker lika anses vara den hemliga ingrediensen i receptmakeriet. Nog är det så man får fram en spännande dryck som Näcken, en ofiltrerad och torrhumlad India pale lager med lika delar beska och friskhet. Sommarens nyhet är serveringen på Fisktorget med vedugnsbakad pizza och exklusiv specialöl à la fräscht mangosmakande ale.

undefined

Bistro &Vin
Pirgatan 15, Karlshamn, ochvin.se
Popp! Ingen sommarkväll börjar bättre än med bubbel på brygga. En sittning på Bistro & Vin inleds därför självklart ute i det fria vid fjärden längst ut på Östra piren. Här möter Karlshamn inte bara havet, utan Medelhavet. För är det något ägarfamiljen Berg lärt sig efter många år inom såväl det blekingska jordbruket som mat- och vinbranschen i Italien är det omsorgen om samtliga detaljer. Ekologiskt, närodlat, efter naturens egen gång givetvis. Allt presenteras vid bordet, även råvarornas ursprung och metoden för hur de hamnat på tallriken – som att torsken fiskats av en av traktens marinbiologer och att osten ystats på getmjölk av Boel på Orranäs. Vällustigt för själ och smaklökar. I kvällningen härligt surrigt när däcket fylls. För avskildhet rekommenderas lilla vinrummet.

Blekinge kafferosteri
Östra vägen 1, Mörrum, blekingekafferosteri.se
Vägen till framgång stavas hobby. Åtminstone om du frågar Henrik Andersson som en kort promenad från Mörrumsåns forsande strömmar driver landskapets allra första mikrorosteri. På Blekinge kafferosteri är java inte något sköljmedel till kanelbullen, även om fika förstås finns på menyn – det är strävan efter rättvisa förhållanden och de allra godaste kopparna på de allra bästa och varsamt rostade bönorna. Att Henrik lyckats med sin passion är fjolårets VM-fyra och SM-guld i kafferostning intyg på. Vår favorit: det aromatiska Zilas guldkaffe som mellanrostats i juvelerare Zilas Mattsons gamla guldsmedja. Lena örter och citrus mot gommen, sannerligen briljant.

undefined
Foto: Titti Malmberg

Vingården Stora Boråkra
Stora Boråkra, storaborakra.se
Klimatförändringarna må ha gjort vädergudarna rasande. Den som önskar se någon strimma ljus i miljöstormen riktar blicken mot Skandinavien som plötsligt med lite blygsamhet kan kalla sig för vinregion. Inom svensk vitikultur tillhör Lil och Staffan Ottossons pampiga 1800-talsgård Stora Boråkra en av de största. Vilket förstås med internationella mått mätt ändå är en modest södersluttsodling på 4 000 stockar. 98 procent av dem är den kyltåliga solarisdruvan som i de tu vinmakarnas händer förvandlas till ett friskt vitt med inslag av krusbär och citron, särskilt gott ihop med fräscha skaldjursrätter. Under sommarhalvåret är gården öppen för rundvandring och provsmakning efter överenskommelse.

Susanne Demåne
Edestadsvägen 49, Johannishus, demone.se
Edestads gamla skola är sedan slutet av 90-talet den häpnadsväckande ateljé som blivit Susanne Demånes trygga plats på jorden. Vård och inspiration för hennes penslar, dukar, färgtuber och motorsågar som får utlopp genom måleri, emalj, stengods, trä och trädgård. Omgiven av skog och mark, klocktorn och kyrka. Genom åren är det inte minst hennes fantasifulla, och om sommaren ystert grönskande, skulpturpark som lockar gäster, nyfikna på de prinsessor utsågade ur lind, lärk och alm som gjort Demåne vida omtalad och utställd. Dessutom finns litet kafé där det mesta är återbruk och en hyllning till konstnärinnans mormor som hela livet bakade och spred sockrad glädje.

undefined

Eriksberg Vilt & Natur
Guöviksvägen 353, Trensum, eriksberg.nu
Stort naturreservat, exklusiv safaripark och personligt hotellboende värdig en afrikansk vildmarkslodge. Att komma till Eriksberg Vilt & Natur, med fem århundradens anor, är en helhetsupplevelse där vi varken behöver tumma på komfort eller gastronomiska upplevelser medan dagarna ägnas åt att i anläggningens nya safarifordon spana efter fritt vandrande mufflonfår, dovhjortar, kronhjortar, vildsvin och visenter. Visenten är förresten även namnet på en av Eriksbergs restauranger vilken White Guide tre år i rad titulerat Blekinges bästa krog. Boka bord och fråga efter Philip Roslund, sommelier och ansvarig för de 9 000 flaskor som aktas i vinkällaren och omsorgsfullt paras med såväl elegant dovviltstartar som mastig viltburgare med extra allt.

NÄR
Just nu.

RES HIT
Tåg med SJ till Karlshamn via Hässleholm cirka 500 kr. Lokalt rekommenderas hyrbil, buss eller cykel samt Skärgårdstrafiken.

undefined
Resa

7 hemliga knepen bakom att boka en billig resa

Med en allt dystrare väderprognos känns en utomlandsresa mer lockande än någonsin. Här är sju knep för en billigare resa.

Förhandla

Annons
X

Reseindustrin är upplagd för förhandling. Produkterna är tidskänsliga – en ledig flygstol kan inte säljas nästa dag och samma sak gäller hotellrum. Är du ute efter en sista minuten-resa ska du alltid försöka förhandla, speciellt med resebyråer och hotell.

Boka ett hotell utan pool

Hotell som har egen pool blir genast dyrare. Satsa istället på att hitta ett hotell som ligger nära stranden – då kan du bada samtidigt som du sparar en slant.

Välj andra datum

Försök att resa så tidigt eller sent som möjligt under sommaren. Resten av Europa får semester senare, så varför inte boka en sista minuten över midsommar? Om du vill åka senare gör du bäst i att åka sista veckan i augusti eller första i september.

Boka en flight där mellanlandningen är din slutdestination

Ska du resa från en stad till en annan är det inte helt ovanligt att det finns billigare biljetter till en annan stad som har mellanlandningen i din slutdestination. Boka då den flighten och hoppa av vid din destination utan att gå på nästa flyg.
Här måste vi dock höja ett varningens finger. Hos många flygbolag är det inte tillåtet att gå av vid mellanlandning – det kan leda till böter eller att de avbokar din hemresa. Så var försiktig och checka inte in några väskor!

Välj rätt meny

Det finns två knep för billigare måltider: ät en ordentlig lunch eftersom priserna är mycket billigare då och välj alltid dagens rätt.

Boka flygbiljetten från ett annat land

Flygpriser varierar mellan olika lände, ofta är de billigare i länder med lägre levnadsstandard. Genom att skapa en falsk IP-adress kan du låtsats som att du bokar från exempelvis Indien och då få en billigare biljett. Det finns två sätt att göra detta på:

Säg att du ska flyga från Stockholm till Delhi, då kan du antingen besöka www.airindia.in (istället för .com) eller använda ett indiskt VPN för att det ska se ut som att du befinner dig i Indien.
Det kan hända att du köper biljetten i annan valuta så se till att ditt kort inte debiterar för utländska valutor. Det finns även en risk att du råkar boka en biljett som bara är giltig för landets invånare, men oftast kollar de inte var du är bosatt.

Var flexibel med dagarna

Om du bokar flyg utan en resebyrå se till att få en översikt på hur priserna skiljer sig mellan de olika datumen. Det kan variera mycket från dag till dag.

undefined
Foto: JAMIE MCGREGOR SMITH
Resa

Världens 8 mest extravaganta hotellsviter

Du tror du sett lyx? Glöm det. SvD Resor har kikat in i hotellsviterna där undervattensrum, bowlingbanor och middagsbesök av Michelinkockar är självklarheter.

Las Vegas

undefined

Kingpin Suite
Palms Casino Resort
palms.com/kingpin-suite

Annons
X

Stilfull? Knappast. Romantisk? Glöm det. Kingpin Suite är snarare en överdimensionerad vuxenlekstuga á 132 500 kronor natten för alla som bestämt sig att gå all-in under Vegassemestern. Samt, framförallt, öva på striken innan de däckar i någon av jättesängarna. Det mest iögonfallande med retroinredda Kingpin är nämligen två fullskaliga bowlingbanor med automatiska räknesystem och alla andra tillbehör. När bowling inte längre lockar finns självklarheter som biljardbord, lounge med biosystem och fullt utrustad bar. De 400 kvadratmeterna är med andra ord som gjorda för efterfester med dina hundra nya Vegasvänner, och vi kan bara ana vad som försiggått här genom åren. Belägen högst upp i hotellets Fantasy Tower är utsikten inte heller så tokig. Only in Vegas…

undefined

New York

Ty Warner Penthouse
Four Seasons
fourseasons.com/newyork

"Ett arkitektoniskt och konstnärligt mästerverk". Nej, superlativen räcker knappt till när Four Seasons New York ska beskriva sin kronjuvel Ty Warner Penthouse Suite, även känd som Manhattans dyraste svit. Mästerverk eller inte, ingen kan förneka att det är en extra extra allt-upplevelse till vilken inredningsdesignern I M Pei behövde ett par år för att fylla varje vrå med antikviteter, rariteter och internationell konst. Även bokhyllorna är välfyllda och önskas musik till lässtunden står en flygel i ett hörn. Standby-pianist ingår. Sviten upptar hela den översta våningen av hotellet och följaktligen finns balkonger i alla väderstreck, gjorda i glas och med svårslagna vyer över världens snyggaste skyline som nästan, men bara nästan, rättfärdigar beloppet på notan: 446 000 kronor per natt.

undefined

Maldiverna

The Muraka
Conrad Maldives Rangali Island
conradmaldives.com

Hur gör man för att sticka ut bland Maldivernas hundratals lyxresorter där vattenvillor, högteknologiska spaanläggningar och privatöar är stapelvaror? Conrad Maldives Rangali Island har svaret: man bygger ett undervattensboende. I november invigs den exklusiva villan The Muraka som kostat nätta 130 miljoner kronor att bygga. Bostaden består av två våningar med vardagsrum, två sovrum, matsal, kök, infinitypool och gym ovan vattnet. Därifrån leder en fem meter lång spiraltrappa ner till undervattensvåningens sovrum och lounge, vars välvda glasväggar ger en närgången insyn i Maldivernas marina liv. Detta är dock inte första gången Conrad satsar på undervattensupplevelser. För 13 år sedan öppnade man Ithaa, världens första undervattensrestaurang.

undefined

Los Cabos

Ty Warner Mansion
Las Ventanas Al Paraíso
rosewoodhotels.com

Mångmiljardären Ty Warner sätter inte sitt namn på vad som helst. Förutom gosedjuren Ty Beanie Babies duger bara hotellvärldens mest måttlösa boenden. Ty Warner Mansion beskrivs som en resortvilla, men är snarare stor som ett helt resort; 2 600 kvadratmeter med en privat stab om sju personer, eget spa, gym, biograf, tequilabibliotek och en enorm infinitypool som slingrar sig ovanför den privata stranden. Mest dekadenta detaljen är dock fyverkerimenyn. Ett typiskt Ty-påhitt där gäster kan välja mellan förkomponerade shower eller sätta ihop sitt eget pyrotekniska smörgåsbord från á la carte-delen. Uppseendeväckande är även insidan av villan som mot alla odds är smakfullt inredd med konst, möbler och hantverk från trakten. Allt till ett pris av 310 000 kronor natten.

undefined

Dubai

Royal Suite
Burj Al Arab Jumeirah
jumeirah.com

Om vi någon gång i livet har 212 000 kronor att spendera på en natt i Royal Suite så är en sak säker: vi kommer att fylla resväskan med badrummens skönhetsprodukter från Kelly Caleche och Terre d’Hermes. Att försöka ta med sig någon av pelarna täckta i 22 karats guld är dock lite för magstarkt, även för oss. Men det skulle förmodligen inte märkas. Den kungliga sviten i världens enda sjustjärniga hotell är som förväntat en 780 kvadratmeter stor överdos av guld, marmor, plysch, puffar, kristall och sammet, signerat en inredare som hatar minimalism mer än livet självt. Det enda vi ställer oss frågande till är det största sovrummets roterande himmelssäng. Varför skulle någon vilja snurra bort från Dubais häftigaste havsutsikt?

undefined

New York

Jewel Suite
Lotte New York Palace
lottenypalace.com

Du vet den där chokladtryffeln som ibland ligger på huvudkudden när du kommer in på ditt hotellrum? Så ofattbart banalt. Den som checkar in i juvelsviten på Lotte New York Palace får i stället en diamantring gjord av kändisjuveleraren Martin Katz, som även inrett sviten, till ett värde av 22 000 kronor. Det är exakt 10 procent av rumspriset. Vad får man då för resterande 198 000? Jo, tre våningar av art déco-glamour med kaskader av kristallkronor, flytande juvelboxar, diamant-vattenfall, Steinwayflygel och takterrass med stenpool, öppen spis och milsvida vyer. Och ser man på, det ligger faktiskt chokladtryfflar på huvudkudden. Men här i form av "vit diamantchoklad" efter ett recept av nyligen bortgångne kocklegendaren Michel Richard.

undefined

Genève

Royal Penthouse
Hotel President Wilson
hotelpresidentwilson.com

Royal Penthouse hävdar att den är Europas största och världens lyxigaste svit. Det sistnämnda är diskutabelt, men när det gäller storleken har de kvadratmeterna på sin sida – få sviter kommer upp i hisnande 1 680. Men rusa inte iväg och boka det kungliga gemaket till den romantiska helgen. Med tolv sovrum lämpar sig sviten bättre för kompisgänget eller företags-kickoffen. Duger den för powerplayers som Bill Clinton och Bill Gates duger den för dig. Inredningen skulle kunna beskrivas som anonym schweizisk lyx, med piffiga detaljer som världens största tv, dyr konst, antika böcker och en magnifik terrass med utsikt över Genèvesjön. Och för att du ska känna dig trygg är säkerhetsnivån maximal, med skottsäkra fönster, panikrum samt egen hiss och helipad. Ett fynd för 520 000 kronor natten.

undefined

London

Opus Suite
The Berkeley
the-berkeley.co.uk

Londons "supersviter" blir allt fler och bland annat har klassiska The Berkeley nyligen öppnat fem extra luxuösa boenden. Mest spektakulär är Opus Suite, designad av heta inredningsarkitekten André Fu och med stans kanske snyggaste vyer över Knightsbridge och Hyde Park. Hotellets nära band med modeindustrin märks i den så kallade "Fashion trunk"-servicen i vilken en portabel garderob levereras till rummet, fylld med de senaste designerkläderna som svitens gäster erbjuds att låna. Men ibland orkar man inte klä på sig, utan bara stanna på rummet och äta middag framför tv:n. I synnerhet när man kan ringa room service och be The Berkeleys superkockar Marcus Wareing och Pierre Koffman, med två Michelinstjärnor vardera, att komma upp och laga middag i svitens kök.

undefined
Resa

Farligt att inte låta passagerare sitta bredvid varandra på planet

Allt fler flygbolag väljer att ta ut en extra avgift för att välja sittplats på planet. Men enligt en ny rapport – från brittiska Royal Aeronautical Society Flight Operations Group – kan det vara direkt farligt vid en evakuering.

Annons
X

I rapporten Emergency Evacuation of Commercial Passenger Aeroplanes betonar man hur viktigt det är att familjemedlemmar sitter tillsammans om det sker en olycka. Vid en evakuering är det vanligt att passagerare i första hand letar efter sina medresenärer, det gäller särskilt barn och föräldrar. Vid en utrymning kan det få stora konsekvenser eftersom folk istället för att ta sig ut springer runt i planet.
– Det är ett normalt och mänskligt beteende att leta efter sina nära och kära, säger Dai Whittingham, medförfattare till rapporten, till The Independent. Särskilt när minderåriga är inblandade.
De senaste åren har flygbolagen tagit till flera åtgärder för att göra evakueringar säkrare. Det gäller hur plan designas, val av material (så att det inte ger ifrån sig farliga ångor vid brand) och utrustningen som finns ombord. Men enligt rapporten är det största problem i dagsläget passagerares beteenden.

– Många vill ta med sig sina väskor men det saktar både ner de själva och andra passagerare. Det finns också risk för att man slår till andra med sin väska, säger Whittingham.
Whittingham berättar även att mobiltelefoner kan sakta ner en utrymning.
– Vid en livshotande situation har vi märkt att passagerare tar fram sina mobiler och filmar det, säger han.

undefined
Guide

Palmas 8 hetaste (nya!) krogar

Kroglivet bubblar lika mycket som cavan i Mallorcas huvudstad. SvD Resor har valt ut sommarens hetaste nykomlingar.

Clandestí Taller Gastronòmic

undefined

Eric Claptons låt "Cocaine" strömmar ur högtalarna. En perfekt låt att servera en fix av Mallorcas pizzaliknande rätt coca till, tycker kockarna Pau Navarro och Ariadna Salvador. Men rätten är, precis som allt paret serverar, en upphottad modern variant och inte alls som den du köper inne på matmarknaden Mercat de l’Olivar. En aptitretare ser ut som en oliv, men innehåller smaken av en hel vermut med tillhörande snacks. Med andra ord; förvänta dig en måltid för alla sinnen. Ljuset dämpas innan en rätt åker, musik väljs med omsorg och bardisken där 16 personer dinerar skiftar i olika färger. Det märks att kockarna arbetat på finkrog tidigare. För att bryta mot kökets regler måste man kunna praktisera dem med bravur. Prisvärt är det också, en avsmakningsmeny går loss på 50 euro.

Annons
X

Carrer de Guillem Massot 45
clandesti.es

Clandestino Cocktail Club

Det är lätt att missa Palmas bästa cocktailbar i bara farten. Ingen skylt finns utanför, och det är högst uttänkt. Men om du har restaurangen Canela, som baren tillhör, som din markör finner du baren snett mittemot. Restaurangen är en av Palmas mest ansedda i övre mellansegmentet och för att erbjuda ett ännu bättre helhetskoncept drog ägarparet igång Clandestino Cocktail Bar tillsammans med två veteraner från några av Barcelonas hetaste bardiskar. Alla cocktails skakas utifrån gästens egna smakpreferenser och det går rasande fort, trots att de skapas á la minute. För den som vill vara extra hemlig finns en liten minigrotta i ett källarutrymme med plats för sex personer. Men först måste du hitta dörren dit.

Carrer de Sant Jaume, 12
facebook.com/clandestinococktailclub

Mama Carmen’s

undefined

Förutom att leverera hälsosamma frukostupplevelser utöver det vanliga finns det baristakunskaper av rang på Mama Carmen’s. Och känner du att du druckit nog med kaffe kommer prisbelönta kaffekonnässören Noela att truga på en till kopp. "Det hemliga tricket är att ta en öl eller banan emellan och sen kan du dricka en till", förklarar hon med övertygelse. Menyn är vegansk: smoothie bowls, laktosfria brownies och yogavänliga sallader. Men det ena behöver inte utesluta det andra – här finns också utmärkta viner på glas. Stället ligger i svensktäta Santa Catalina och gör sig allra bäst under eftermiddagens gulaktigta dis när barnen sparkar boll i parken utanför och en herre pustar ut på en pinnstol mittöver gatan och lyfter sin hatt lagom tills att du höjer ditt glas.

Carrer de Cervantes 21
mamacarmen.es

Argos

undefined

Álvaro Salazar anses vara en Mallorcas mest lovande kockar. Som 29-åring kom han till Argos och redan då hade han hunnit arbeta i Frankrike, Schweiz och Kuwait. Hans matlagning är byggd på typiska råvaror från ön, men rätterna är långt ifrån traditionella utan har det där moderna fine dining-uttrycket med flera olika texturer och finstämmig balans mellan grundsmakerna. Något som också gjorde att han fixade Argos första Michelinstjärna för drygt ett år sedan. Men allt andas inte finkrog, servicen är avslappnad och gäster kan känna sig bekväma bortom klädkoder. Styr kosan hit om du är en vinnörd, listan är diger och premierar många producenter från ön. Argos tillhör hotellet La Goleta och ligger på bästa a-läge med havsutsikt över Puerto Pollensa.

Passeig Saralegui 118
argosrestaurant.com

Tomeu amb Arrels

undefined

En av Mallorcas mest kända kockar, Tomeu Caldentey, står bakom denna krog som är en del av nya lyxhotellet Sant Jaume. Caldentey har ett digert köks-cv och var den första spanjor någonsin att kamma hem en Michelinstjärna till ön. Maten tar sitt ursprung i det klassiskt mallorkinska och som namnet antyder är det tillbaka till "rötterna", men givetvis med samtida inslag. Den bredbara, pikanta korven sobrasada inleder middagen med en rad andra små aptitretare. En äggrätt med räkcarpaccio är en ögonbrynshöjare, liksom inredningen där stora ananasprydnader och galna tapeter blir inramande detaljer. Och hotellet, vars invigning var fjolårets mest omskrivna, har även en svindlande fin takterrass med panoramautsikt. Perfekt för en inledande drink.

Carrer de Sant Jaume 22
boutiquehotelsantjaume.com

Rosa del Mar

Det råder starkvinsfeber i Palma. Plötsligt vill alla dricka vermut på eftermiddagen och det kan vi tacka vermutbaren La Rosa för. Stärkta av succén är den lilla kroggruppen mitt uppe i en expandering: tidigare i år öppnade La Rosa Chica intill stadsdelen Santa Catalina och lagom till sommaren ser ställe nummer tre dagens ljus; Rosa del Mar med fint läge nära strandpromenaden. Där de första filialerna fokuserar på pinxtos och smårätter lovar Rosa del Mar en meny mer inriktad på fisk, skaldjur och arroz; risrätter. Med andra ord kan du få en paella till lunch, vilket annars inte är helt lätt i de centrala delarna av Palma. Bonus: Stället ligger på krypavstånd från den omättligt populära nattklubben Garito där stadens nattdjur samlas på torsdagar och lördagar.

Darsena de Ca'n Barbara

Fera

undefined

Feras hybridkök mellan spanskt och asiatiskt, under ledning av österrikiske kocken Simon Petutschnig, blev en av höstens hetaste krogöppningar på ön. Helt oortodoxt serverar han en California sushirulle som á la carte och förvånansvärt prisvärda avsmakningsmenyer med start på 50 euro för 5 rätter. Men slutnotan är inte så viktig när tallrikarnas innehåll är skulpterade och byggda på höjden och bredden, som vore de konstverk. Dessutom erbjuds en helgrön meny för den som vill äta vegetarisk, något som inte alltid är självklart på Mallorca. Stället ligger inuti en gammal historisk byggnad vars lummiga innergård blir som en extra present på köpet. Superbonus: ett välkurerat galleri med verk av samtida spanska konstnärer.

Carrer de la Concepció 4
ferapalma.com

Bala Roja

undefined

Splitternya femstjärniga hotellet Es Princep ligger i Calatravaområdet, de historiska kvarteren nära katedralen. Öppningen har varit den stora snackisen på ön och nu i maj var det äntligen dags för invigning. Kocken Andreu Genestra, som redan är ett stort namn på Mallorca, har skapat en finkrogkrog där närodlarprincipen, eller "0 km" som det kallas i Spanien, står högst upp på agendan. Genestra har tidigare jobbat med öns kockkändis Marc Fosh och det molekylära kökets gudfader Ferran Adrà på El Bulli. Hit vill man således locka foodies med supermodern mat och sylvass service. På taket breder takterrass, pool och baren Alma Q ut sig på häftiga 800 kvadratmeter. En plats som inte gör annat än att inbjuda till cocktails i solnedgången.

Carrer Bala Roja 1
esprincep.com

undefined
Resa

Nu kommer flygbolaget hem till dig och checkar in

Allt fler flygbolag väljer att ta bort sin personal vid incheckning för att istället låta resenärer använda sig av datorer. En trend som det Dubai-baserade flygbolaget Emirates inte valt att haka på. Istället har de lanserat Home Check-In som går ut på att en anställd kommer hem till dig och hjälper till med incheckningen.

Annons
X

Så här fungerar tjänsten: ansök upp till 12 timmar innan flyget avgår, då kommer en Emirates-anställd till platsen du önskar, sätter på bagage-taggar och transporterar sedan bagaget i säkert förvar till flygplatsen. Att använda tjänsten kostar 350 dirhams, cirka 850 kronor, och då ingår upp till sju resväskor. Nackdelen? Man kan bara ansöka om deras nya service i Dubai.

Nu väntar vi bara på att de ska lansera tjänsten i Sverige.

undefined
Resa

7 saker du aldrig ska säga till kabinpersonalen

Flygvärdinnor har ett påfrestande jobb och det kan bli ännu värre när passagerare säger fel saker. Att vara artig mot personalen – vars jobb är att hålla dig säker och se till att du har en bra flygning – har inga nackdelar. Här sju saker du aldrig ska säga till kabinpersonalen.

1. Kan du passa mina barn?
Flygvärdinnor är inte barnvakter. Deras jobb är att hålla passagerarna säkra och om något händer måste de vara på plats och inte ha händer fulla med din bebis.

Annons
X

2. Vilken dryck servera ni?
Vanligtvis meddelar kabinpersonalen vad som serveras ombord innan de rullar ut serveringsvagnen. Dessutom ligger oftast en meny utplacerad i stolsfickan framför dig. Det kan vara väldigt frustrerande för personalen att behöva repetera vad som serveras och det tar upp tid från andra som väntar på att bli serverade.

3. Kan du lägga upp min väska?
Om du har bestämt dig för att inte checka in ditt bagage, se till att du faktiskt kan bära väskan själv. Det är inte flygvärdinnornas jobb att lägga upp väskorna på bagagehyllan.

4. Jag sätter på flygplansläget om en minut!
Flygpersonalens ord är din lag när det kommer till att stänga av telefonen. Du har gott om tid på dig att stänga av telefonen och personalen ska inte behöva tjata.

5. Varför är vi sena?
Troligtvis vet flygvärdinnorna inte mer än du. De vet heller inte om du kommer hinna till nästa flyg eftersom de inte kan förutse vad som händer härnäst. Och kom ihåg att de med stor sannolikhet är lika irriterade som dig över förseningen.

6. Hinner jag gå på toaletten innan vi startar?
Skylten med säkerhetsbältet lyser. Du har fått instruktioner om att sitta still. Det är inte en bra tid att fråga om du kan gå på toaletten. Att använda toaletten innan start är emot reglerna och kan dessutom orsaka förseningar. Passa på att besöka toaletterna när du är vid gaten eller vänta tills ni är uppe i luften.

7. Le!
Vi vet att det är oartigt att uppmana andra människor att le. Och det är definitivt inte det första du ska säga till kabinpersonalen . Du har ingen aning om hur deras dag har varit och deras jobb är trots allt att hålla dig säker.

undefined
Foto: Gondwana Game Reserve
Resa

Ekovänlig turism i Sydafrika

Fängslande safariturer, närproducerat vin och solsäkra dagar – att resenärer vallfärdar till Sydafrika är föga förvånande. Sydafrika-experten Jonas Sandström guidar oss till ett klimatsmart resande genom landet.

Safari med gott samvete

Annons
X

Att se "The Big 5" – noshörning, lejon, leopard, buffel och afrikansk elefant – står oftast högst upp på turisters önskelista. Väljer man en safari med miljöfokus innebär det att företaget jobbar tillsammans med det sydafrikanska Naturvårdsverket. De ser till att reservaten rapporterar in hur många djur de har, att ytorna är tillräckligt stora och att man inte blandar arter som tidigare inte levt tillsammans eller funnits på platsen tidigare. Dessutom måste alla guider vara certifierade – vilket innebär att de har genomgått en utbildning i biologi och säkerhet.

– Man vill att gästerna ska få en upplevelse men också en förståelse för hur jorden en gång såg ut, förklarar Jonas Sandström som är grundare av den Fairtrade-certifierade resebyrån Gonana Travel.

De safaris som arbetar med hållbarhet försöker till stor del även servera djur som skjutits av i parkerna – som hjort, kudu och springbock – och väljer vin från lokala vingårdar.

Tre miljövänliga reservat:

Shamwari Game Reserve
Det här är ett av de mer exklusivare alternativen och är det största landområdet nära Kapstaden som har flest djur. De jobbar mycket med att få in hela det gröna tänket genom att bevara det naturliga landområdet och skydda utrotningshotade djur. Men även i sättet de sköter sin restaurang – på reservatet finns bland annat ett växthus där man odlar kryddor och grönsaker som man använder i rätterna.
shamwari.com

Shamwari Game Reserve
Shamwari Game Reserve

Gondwana Game Reserve
I mellanprisklassen hittar vi Gondwana Game Reserve som även det ligger i närheten av Kapstaden. Från början användes området till kreatursuppfödning men nu har man konverterat tillbaka landområdet till sitt ursprung. I dag arbetar de med att konservera och bevara platsens naturliga vegetation och att ta hand om utrotningshotade arter som en gång tillhörde området.
gondwanagr.co.za

Gondwana Game Reserve
Gondwana Game Reserve

Tau Game Lodge
Madikwe, i Johannesburg, är ett konservat som hyr marken av den Sydafrikanska staten. I gengäld ser de till att ta hand om djur och natur. De jobbar även med att ge tillbaka till området och i olika samhällsprojekt. Deras stiftelse, Tau Foundation, arbetar med de loka skolorna – där har det bidragit med pengar till att renovera byggnader, plantera köksträdgårdar och installation av vattentankar och toaletter. Ett något enklare alternativ men som samtidigt har ett miljötänk.
taugamelodge.co.za

Smutta på ekologiskt vin

Ett besök vid någon av landets vingårdar är ett måste för alla mat- och vinintresserade. Det som gör Sydafrikas vingårdar unika – utöver de vackra miljöerna – är att nästan alla druvor plockas för hand. Jonas Sandström förklarar att det har resulterat i flera arbetstillfällen för lokalbefolkningen och att vingårdarna därför är en viktig arbetsgivare i landet. Många vingårdar har skippat konstbevattning och det börjar också bli vanligare att gårdarna satsar på att tillverka ekologiska viner. Det innebär att de inte är besprutade, att man inte använder konstgödsel och att vinrankorna sköts på ett biodynamiskt sätt.

Tre miljövänliga vingårdar:

Babylonstoren, Franschhoek
Babylonstoren ligger i den lilla staden Franschhoek (afrikaan för Franska hörnet), i västra Kapprovinsen. Staden, som gjort sig känd för sina vinodlingar, är en av landets äldsta och det var hit de franska hugenotterna anlände på 1600-talet. Babylonstoren har utöver sina odlingar även ett hotell med spa och trädgårdar där man odlar frukt och grönsaker. Gården drivs som ett eget litet ekosystem och allt som serveras på restauranger kommer från deras egna trädgård.
babylonstoren.com

Babylonstoren
Babylonstoren

La Motte, Franschhoek
Vingården La Motte är också beläget i Fraschhoek. Här produceras viner som säljs över hela världen och man arbetar hårt med att driva gården helt miljövänligt. Som besökare har man möjligheten att gå en guidad ekologisk tur runt gården och se hur vinproduktionen går till, hur de arbetar med att bevara den lokala växtligheten och ta del av gårdens grönsaksträdgård.
la-motte.com

Avondale Wine Farm, Paarl
Inte lång från Kapstaden ligger staden Paarl som är en centralort för vinodlingar. Här ligger eko-certifierade Avondale Wine farm som lägger stort fokus på att arbeta miljövänligt. När den nuvarande ägaren tog över 2004 bestämde han sig för att satsa på hållbar vinproduktion. Det resulterade i att man utvecklade "biologics" – ett koncept där modern forskning möter biodynamiskt jordbruk. Vill man lära sig mer om arbetet erbjuder de en eko-safari runt vingården.
avondalewine.co.za

Avondale Wine Farm
Avondale Wine Farm

Hållbarhetstänk i Kapstaden

Taffelberget, Godahoppsudden, Robben Island och kritvita stränder – listan över saker att hitta på i Kapstaden är lång. Men med tanke på den tillfälliga vattenbristen i staden känns ett eko-tänk mer aktuellt än någonsin. Här tipsar Jonas Sandström om tre gröna aktiviteter för miljömedvetna resenärer.

Matmarknad
I Kapstaden ryms allt från prisbelönta restauranger till mindre krogar och spännande barer. Men är man ute efter något annat i matväg kan matmarknaden Oranjezicht City Farm vara värt ett besök. Här är nästan all mat och dryck närproducerad och ekologisk. När du ätit dig mätt på allt gott kan du njuta av den vackra havsutsikten. Marknaden är endast är öppen på lördagar.
ozcf.co.za

Cykelturer
Vill du lämna så lite koldioxidavtryck som möjligt kan en cykeltur vara ett bra alternativ. AWOL Tours erbjuder guidade cykelturer runtom i Kapstaden och har i hela sin verksamhet ett ekologiskt tänk. Utöver att cyklarna är gjorda av återvunnet material arbetar de även med olika projekt för att bevara naturen och stödjer olika välgörenhetsorganisation i landet.
awoltours.co.za

Responsible Tourism
Runtom i Kapstaden ligger kåkstäder eller townships som de kallas i Sydafrika. Är man här bör man absolut ta en guidad tur i någon av dessa. Denna typ av aktivitet har varit omdiskuterad då det kan kännas som att man "åker och tittar på fattigdom" – men det håller inte Jonas Sandström med om. Han förklarar att det snarare ger en inblick i ett annat typ av samhälle och är ett sätt att se hur majoriteten av befolkningen i Kapstaden faktiskt lever. Det är viktigt att man åker med en certifierad guide och då är organisationen Uthando ett tips – då de arbetar med just responsible tourism. De erbjuder guidade turer och driver olika projekt som arbetar med frågor som rör allt från utbildning till ekonomisk hållbarhet och miljö.
uthandosa.org

Uthando
Uthando
undefined
Resa

Guide: Greklands bästa nya hotell

Från genomtänkt ekolyx på Ios till Mykonos bästa solnedgång från privat parkett. SvD Resor har valt ut den grekiska övärldens bästa nya hotell.

undefined


RHODOS
Gennadi Grand Resort
Gennadi, gennadigrandresort.com

Annons
X

De låga husens rymdålderslika, böljande former med brise-soleil för skugga intill hundratals glittrande pooler känns först mer Palm Springs än Tolvöarna. Men vid närmare titt står Gennadi Grand Resort på helt egna ben, stadigt grundade i en grön framtidsfilosofi. Här har man eget vattenreningsverk, en särskild sorts sluttande tak för att bidra till ett positivt mikroklimat och byggnadskonst med emfas vid att sudda ut gränsen mellan inomhus och Rhodos vilda fria. Allt för att ge gäster en så naturnära vistelse som möjligt som förhoppningsvis inbjuder till miljövänlig eftertanke. Samtidigt finns komfort i stil med gourmetrestaurang med fokus på fisk- och skaldjur, traditionellt ouzeri och gratis spabehandlingar inom räckhåll.

undefined

MYKONOS
Santa Marina Resort & Villas
Ornos, santa-marina.gr

Åh, den mykoniska magin! Vet den några gränser? När exklusiva Santa Marina nyöppnar i maj finns troligtvis ingen annan plats att bättre erfara öns säregna bohemlyx, här kännetecknad av klängande klasar med sockerbitshus bland välmanikyrerade trädgårdar, bassänger, det nya spat Ginkgo samt världens första beachbarvariant av glamorösa Buddha Bar-konceptet. Där hittas givetvis celebra DJ:er och mixologer. Men även saktmod, Medelhavscuisine och hjärtskärande vackra vyer över Egeiska havet. Mer grekiskt blir det inte.

undefined

KRETA
Abaton Island Resort & Spa
Hersonissos, abaton.gr

Ingen packningslista till Kreta är komplett utan kängor; här behövs rejäla skodon för föreskriven vandring i öns bergsmassiv. Ty bortom Chaniakustens vimmel är denna Europas yttersta Medelhavspostering en stor uppvisning i miljöer som kräver ansträngning att uppleva på djupet. Och vad kan vara bättre efter fysiska äventyr än ett nytt spahotell? Abaton, som öppnar nästa vecka, är inte litet: här samsas 152 luxuösa rum, nära nog hälften med privat pool. Men läget är tystlåtet perfekt för wellnessdrömmar. Över spat vakar brittiska hudvårdsföretaget Elemis oavsett om du kommer för hydromassage eller ansiktsvård, och när det är dags att smörja kråset finns fem restauranger. Tips: Elemes, med kretensisk meny. Lokala läckerheter som pajen kalitsounia fylld med ost och sniglar bör inte missas!

undefined

KORFU
Ikos Dassia
Dassia, ikosresorts.com

Ovänner av all-inclusive, hör upp! Ger tanken på allt-inräknat allergiska utslag är det, tro det eller ej, just dig som Ikos vill nå. Med sitt minutiösa "infinite lifestyle"-koncept, utvecklat på två magnifika hotell vid Halkidikihalvön, har hotellgruppen vunnit flera priser – och i maj kommer turen till Korfu. Vid pinjeklädda kustremsan Dássia sticker numera praktfulla sviter och villor upp bland grönskan intill en bedårande privat badplats. Vad som gör Ikos tolkning av "ett pris, samtliga upplevelser" så unikt är det vuxna fokuset med stor omsorg om gastronomi, skönhetsbehandlingar och skräddarsydda eskapader. På Ikos Dassia innebär det bland annat hela nio krogar uttänkta i samråd med Michelinkockar samt barer med häpnandsväckande vinlistor. Mycket sofistikerat.

undefined

IOS
Calilo Resort
calilo.gr

Ios hamnar ofta i skymundan av närliggande Santorini och Mykonos. Det är delvis medvetet, åtminstone om du frågar forne börshajen Angelos Michalopoulos som förvärvat en fjärdedel av ön. I ett årtionde har hans team analyserat hur man bäst och mest hållbart förvaltar denna 500 hektar stora skatt. Resultatet är den snart färdigställda ekoresorten Calilo, vars öppningsdatum ännu är höljt i dunkel, där gäster kommer att kunna boka 30 eklektiska rum som uppförts med sten utvunnen på Ios och som drivs med solkraft och geotermiska värmesystem. Mat lagas på ekologiska råvaror från köksträdgården, utomhusbiografen lovas vara spektakulär och för den som önskar klassiskt sol och bad erbjuds en mil av privat kustområde. Vi hänger redan på låset.

undefined
Resa

Nu kan du få betalt för att resa runt i Europa

Inga sommarplaner och tomt sparkonto? Då ska du läsa vidare.

Sommaren närmar sig med stormsteg och för många innebär det lika mycket ångest som förväntan. Löftet om ett välfyllt sparkonto rann ut i sanden och plötsligt känns den där resan till Kroatien väldigt långt borta. Men för dig som varken hunnit planera eller spara har vi en härlig nyhet. Nu kan du nämligen vara en av dem som får åka Europa runt — och få betalt för det.

Annons
X

Resebyrån Busabout tar sina resenärer på bussresor genom Europa och Asien för att upptäcka städer och landskap på ett miljövänligare sätt. För att marknadsföra sig själva har företaget nu beslutat att erbjuda gratisresor för de som längtar efter en klassisk roadtrip genom Europa. Resan börjar i Paris och fortsätter sedan genom 47 städer i 15 olika länder. Haken? Du måste jobba för det. Företaget söker fyra sociala medie-talanger som kan skapa innehåll till deras kanaler under resans gång. Genom att filma, fota och skriva om resan hjälper du alltså företaget att öka sin räckvidd så att fler kan upptäcka tjänsten.

Har du en känsla för sociala medier och en oplanerad sommar framför dig? Ansök här innan 17 april.

undefined
Foto: Pexels
Resa

Ny undersökning: Då är flygbiljetterna som billigast

Vi har hört en rad olika teorier om när det är billigast att boka flygbiljetter. Somliga påstår att tisdagar klockan åtta är bästa tiden att trycka på köp-knappen, andra anser att det är påhitt. Resesajten Airfare Watchdog hävdade nyligen att det inte finns någon magisk tid och gav istället rådet att kolla fyra gånger per dag, hela veckan och så långt i förväg som möjligt.

Annons
X

Men i en studie utförd av resebyråerna Expedia och Airlines Reporting Corporation har man nu kommit fram till att det finns en veckodag som genomgående erbjuder lite bättre priser. Baserat på miljarder flygningar, som ägde rum mellan den första januari och 24 oktober, fann man att flygbiljetter är billigast på söndagar, speciellt om du bokar 21 dagar i förväg. I undersökningen kunde man konstatera att helger generellt sett är en bra tid att köpa biljetter. Men undvik fredagar – då tenderar företag att boka biljetter vilket orsakar en tillfällig prisuppgång.

undefined
Foto: Mateo-MPA-Splash / Splash, Photos: Event [downloaded]
Resa

Elon Musk: första resan till Mars kan ske redan nästa år

I går intog SpaceX- och Teslagrundaren Elon Musk scenen på tech- och kulturfestivalen SXSW i Austin, Texas. På den extrainsatta frågestunden avslöjade entreprenören att hans rymdfärja kan nå Mars redan 2019:

Annons
X

– Just nu bygger vi det första rymdskeppet och jag tror vi kommer att kunna göra kortare rymdresor under första halvan av nästa år, sa han på festivalen.

Men han var tydlig med att säga han är dålig på att hålla deadlines:

– Ibland kan min tidslinje vara lite, ja ni vet … , sa han och skrattade.

I september meddelade SpaceX att första resan till Mars skulle ske 2022 med det slutgiltiga målet att etablera en mänsklig koloni på planeten.

undefined
Foto: Pexels
Resa

3 tips: Så slipper du jetlag

De nya mastodontrutterna London-Perth och Doha-Auckland är tuffa utmaningar även för de mest rutinerade resenärerna; den sistnämnda en 17,5 timmar lång resa genom tio tidszoner. Är det ens möjligt att undvika jetlag i det läget? Absolut, menar sömnexperter. Detta är några av de senaste knepen:

Annons
X

1. Fasta

Dieten spelar en viktig roll för kroppsklockan och att göra en 16-timmar fasta har många bevisade fördelar, vare sig du är på marken eller i luften. Ät en lättare måltid innan avgång för att sedan enbart dricka örtte och vatten under resan. Du kommer fram fri från fett- och saltbelastad mat och har samtidigt lättare att anpassa dig till lokal tid.

2. Jordning

Det är precis vad det låter som; att ge sig ut i naturen, gå barfota och bara koppla av. Forskning har visat att jordning hjälper till att återställa den biologiska klockan.

3. Vatten

Japanska onsen (varma källor) och watsu (vattenbaserad terapi) används för att bota fysiska krämpor och stress, och eftersom jetlag är en form av stress är det en både klok och skön strategi att krypa ner i vattnet efter ankomst. Varma källor och watsupooler finns idag på åtskilliga hotell runt om i världen.

undefined
Resa

Drömjobbet: Bo sex månader på paradisö i Australien

Trött på vardagen hemma i Sverige? Nu har du och din partner möjligheten att tillbringa sex månader på en avlägsen ö i Australien. Tasmania Parks and Wildlife Service söker två fastighetsskötare till Maatsuyker Island – en 460 tunnland stor ö, drygt en mil från Tasmaniens södra kust. Tankarna för oss genast till den hyllade filmen Fyren mellan haven – med Alicia Vikander och Michael Fassbender i huvudrollerna.

Annons
X

Vanligtvis är det par som söker tjänsten men även ansökningar från enskilda individer som söker tillsammans tas emot – barn är dock strikt förbjudna. I ansökan krävs att man bevisar att man har en stadig relation och arbetar bra tillsammans.

På Maatsuyker Island caretakers Facebook-sida möts man av slående vackra miljöbilder från ön. Vad sägs om den här vyn i sex månader?
På Maatsuyker Island caretakers Facebook-sida möts man av slående vackra miljöbilder från ön. Vad sägs om den här vyn i sex månader?

Boendet är beläget i fyrvaktarens hem (obs: fyren styrs elektroniskt från en dator) som är utrustat med kök, vardagsrum och badrum. Däremot finns varken tv eller wifi men enligt The Telegraph lär vistelsen inte bli tråkig. Ön har ett överflödigt djurrike och är även känt för att vara ett fågelparadis. Kommande fastighetsskötare kan förvänta sig ett halvår bland pingviner, sjöbjörnar och sjöelefanter.

På ön finns även en grönsaksträdgård vilket innebär att man kan plocka egen frukt och grönsaker.

De som överväger att ansöka bör förbereda sig på att ta med egen mat, kläder, underhållning och sängkläder – som max väger 325 kilo per person. Det gäller även att vara beredd på begränsad kontakt med fastlandet då det enbart sker en resa till fastlandet under perioden. Vad gäller packning har tidigare fastighetsskötare Jesse Siebler och Taylor Stevens ett tips:
– Ta med bra sockor.

Sugen på att ansöka? Läs mer här.

Baren och delar av restaurangen på Crystal Skye.
Baren och delar av restaurangen på Crystal Skye. Foto: Courtesy of Crystal AirCruises
Resa

Lyxigaste passagerarplanet i världen – har egen vinkällare

Lägg namnet Crystal Skye på minnet – planet där precis alla passagerare flyger VIP. Med sängplats för hela 88 personer och en egen vinkällare med över 200 flaskor vin seglar lyxflyget om allt annat på marknaden.

undefined
Foto: Courtesy of Crystal AirCruises

Crystal Cruises, som normalt jobbar med fashionabla kryssningsbåtar, har nyligen lanserat sitt första flygplan, Crystal Skye. Och det är inte vilken plåtmaskin som helst. Planet är en omgjord Boeing 777–200LR som nu kan titulera sig "världens största privata jetplan". Flygplansmodellen brukar kunna ta 300 passagerare, men för att kunna erbjuda den yttersta lyxen för en utvald skara är maxantalet satt till 88 resenärer. De ytor som blivit frigjorda då man dragit ner på antalet passagerare används nu istället för att skapa sociala utrymmen i kabinen.

Annons
X

Det finns möjlighet att grilla kött ombord på planet

Visst finns det andra lyxiga flygplan på marknaden, men inga som erbjuder alla incheckade personer samma luxuösa förmåner. Med andra ord, här flyger alla VIP.

Crystal Skyes kabin har många konstverk på sina väggar.
Crystal Skyes kabin har många konstverk på sina väggar. Foto: Greenpoint technologies

Den främre delen av planet är omgjord till en komfortabel restaurang. Här finns även en välutrustad bar, komplett med bartender, och en lounge där gästerna kan umgås innan de blir visade till sitt bord. I loungen visas dessutom en välkurerad skara av konstverk att vila ögonen på. Blir det turbulens i kabinen kan du lugnt fortsätta äta, alla stolar har säkerhetsbälte. Crystal Skye har också en egen vinkällare, med hela 200 vinflaskor på lager. Detta är den största vinkällaren som finns ombord på ett flygplan. Middagarna tillreds i kabinens kök och menyn är komponerad av den sydafrikanske kocken Francois Van Zyl, som tidigare arbetade på Etihad Airways. Bland annat har man möjlighet att grilla kött ombord på planet.

Världens största privata jetplan – Crystal Skye.
Världens största privata jetplan – Crystal Skye. Foto: Greenpoint technologies

Det bränner dock rejält i plånboken för den som vill chartra Crystal Skye – en timmes hyra går på cirka 430 000 kronor. En enkel resa till New York från Stockholm skulle i runda slängar kosta nästan 3,9 miljoner.

Alla säten, gjorda i engelskt skinn, på Crystal Skye går att omvandla till sängar.
Alla säten, gjorda i engelskt skinn, på Crystal Skye går att omvandla till sängar. Foto: Greenpoint technologies

Flyget har sex spatiösa badrum inredda med granit som de 88 resenärerna delar på. Efter att ha intagit både grillad stek och smakat årgångsvin i restaurangen är det välkommet att förvandla sitt säte till en riktig säng. Det är bara att lägga sig ner och dra den äkta cashemere-filten över sig. Är det något mer du önskar så finns det butlers på planet som kan hjälpa dig utöver den service du får från flygvärdinnorna. Bland annat kan de stryka dina kläder eller putsa dina skor, enligt The Telegraph.

undefined
Resa

Nya flygplanet som flyger jorden runt på rekordtid

Boeings nya satsning stavas Valkyrie II och är fem gånger snabbare än ljudets hastighet.

Fem år efter att konkurrenten Lockheed talat om att producera ett plan som ska kunna flyga sex gånger snabbare än ljudets hastighet presenterar Boeing nu sin nya satsning. Planet Valkyrie II är ett spanings- och militärplan som flyger i hastigheten Mach 5, det vill säga fem gånger ljudets hastighet, och planeras att användas i militärt bruk.

Annons
X
undefined

Att konstruera planet har inte varit det lättaste och utvecklarna vet fortfarande inte exakt när det kan stå klart.

— Det är väldigt svårt att utveckla ett flygplan som accelererar genom Mach 1 hela vägen till Mach 5 och bortom det, säger Kevin Bowcutt, chefsforskare hos Boeing.

Med denna nya innovation kommer också förhoppningarna om snabbare passagerarflygplan. Jorden runt på 80 minuter?

undefined
Foto: Colourbox / Denis Moskvinov
Resa

Allt fler vill införa barnfria zoner på flygplan

Att hamna bredvid ett skrikande barn ombord på flyget kan vara riktigt irriterande. Vissa anser att det är en risk man får ta när man köper biljetten – andra tycker att flygbolag ska ta itu med problem och införa barnfria zoner.
Nu avslöjar en ny undersökning att allt fler ställer sig bakom barnfria sektioner på flygplan.
I en undersökning utförd av resesajten Airfwarewatchdog fann man att 52 procent ansåg att familjer med barn under tio år bör sitta på separata platser.

Annons
X

En del internationella flygbolag, som Malaysia Airlines, AirAsia, Scoot Airlines, och IndiGo har redan introducerat barnfria zoner. Så hur kommer det sig att inte fler har gjort det?
Enligt Airfwarewatchdog redaktör Tracy Stewart beror det på att flygbolagen inte vill skapa några skandaler.

– Det är troligtvis svårt för föräldrar att vara objektiva i sådana här fall. När frågan kommer upp tenderar folk att bli väldigt upprörda, säger Stewart till Business Insider.

undefined
Foto: Michael Kappeler / IBL Bildbyrå / DPA
Resa

Frida Hansdotter: ”Be om ett rum med utsikt mot mäktiga Matterhorn”

Min stad. Om OS-stjärnan Frida Hansdotter får välja styr hon laggen mot schweiziska Zermatt, sommar som vinter, här skidar hon på glaciärer och tar en frappe i solen.

Hotell

Winkelmattensweg 18
berghof-zermatt.ch

Annons
X

Det här trivsamma, familjeägda hotellet ser precis ut så som man tänker sig att små bergshotell ska se ut. Rustika stenplattor, träbalkar i taken och en lobby med öppen eldstad väntar dig då du kliver in genom dörren. Har du tur får du ett rum med utsikt mot mäktiga Matterhorn, speciellt vackert är det när man vaknar på morgonen och kikar ut och ser solens strålar lysa upp berget.

undefined
Foto: Hotell Berghof

Glaciär

Klein Matterhorn

Zermatt har ett stort och fint skidområde, det finns hur många nedfarter som helst på vintern. Ett hett tips är att besöka staden även på sommaren, man kan nämligen åka skidor på den glaciär som finns här året runt. Vi och många andra landslag brukar träna här under försäsongen, så vill du se skidåkning i världsklass och bli inspirerad av de bästa skidåkarna i världen bör du styra kosan hit.

Restaurang

Furri
zermatt.net/furri
När jag skidat klart för dagen brukar jag hoppa av gondolen halvvägs ner från galciären. Här finns nämligen restaurang Furri som ger dig en perfekt avslutning på en bra dag i backen. Uteserveringen är stor och solen brukar gassa på bra här. Jag beställer gärna den klassiska schweiziska rätten Rösti mit Speck und Spiegelei, rösti med bacon och stekt ägg.

undefined
Foto: Furri

Vandring & kafé

Cervo
Riedweg 156, Zermatt
cervo.ch

Det som är så bra med Zermatt är man kan ägna sig åt både skidor och vandring, speciellt under sommaren. Känner man sig i bra form kan man ge sig på att bestiga Matterhorn som reser sig 4478 meter över havet. Det finns också många lättare leder att gå, en av mina favoriter börjar nere i byn och slutar uppe vid restaurang Cervo. Här dricker jag deras frappuccino Freddy på terrassen med utsikt över bergen.

Utflykt

Saas-Fee
saas-fee.ch

Tröttnar man på lyxiga Zermatt kan man åka över till grannbyn Saas Fee som är aningens mindre och har lite färre turister. Hit har jag åkt många gånger på landslagsläger och jag gillar den gemytliga stämningen. Härifrån utgår också många fina vandringsleder och är man sugen på lite snabbare aktiviteter finns det en rolig rodelbana.

undefined
Foto: Saas-Fee
undefined
Foto: Görvälns Slott / Steam Hotel
Resa

Guide: Åtta ställen att fira Alla hjärtans dag på

Vem är inte i behov av lite värme i vintermörkret? SvD Resor guidar till åtta ställen i och runt Stockholm för att fira er mest fulländade Alla hjärtans dag.

undefined
undefined

Häringe Slott
Häringe Slott, Västerhaninge
haringeslott.se

Annons
X

Kreuger, Wenner-Gren, familjen Ljungberg. Några av de senaste ägarna till Häringe har satt tonen för detta renässansslott mitt i den svenska historien. Och med Kreugers intåg på 1920-talet fördes definitivt flärden in på menyerna. Finansmannen skapade en av landets första swimmingpooler, med privat rutschbana från andra våningen, och byggde Sveriges första bowlingbana – fortfarande fullt spelbar. Den omtalade konkursen gav Axel Wenner-Gren möjlighet att köpa Häringe. Glamouren, som en vänkrets med namn som Greta Garbo och Josephine Baker skänkte, lever än i dag: som superslickt designhotell. På Häringe bor hotellgästerna i flyglar runt slottet. Vi väljer Sjöflygeln, och inte vilket rum som helst, utan Garbos ovala sovrum med originaldetaljer från 1930-talet.

undefined
Foto: Fredrik Rollman

Brasseriet
Strömgatan 14
brasseriet.se

Att ingen kom på den idén tidigare. Självklart ska Kungliga Operan, byggd strax före förra sekelskiftet med tydlig inspiration från Parisoperan, ha ett eget brasserie. Bien sur! Det trötta gamla kaféet i källaren har blivit chic matsal och utnämnts till Årets kroginredning under Restauranggalan 2016. Och där väljer vi just denna dag ett avskilt bås inramat av foton på då- och nutida stjärnor inom opera och balett. En specialskriven Alla hjärtans-meny får sitt crescendo i den rödvinsbrässerade oxkinden med rotsellerikräm, senapsfrön och saltbakad rotselleri – och avslutas med en minst sagt vintervärmande dessert av bakad choklad, hjortron och kavring. Da capo!

undefined
undefined
Foto: David Johansson studioeast

Villa Anna
Odinslund 3, Uppsala
villaanna.se

Mitt i det mest historiska av gamla Uppsala och granne med domkyrkan är Villa Anna stans piggaste hotellsatsning på många år. Sedan öppningen har den sofistikerade 1870-talsvillan blivit en destination för både mat- och hotellgäster. Avskalat och klätt i vitt till trots är stämningen både familjär och folklig. Köksmästare Markus Eriksson har numera två små matsalar att styra över, dit han skickar ut mellanrätter som fått många av sina råvaror från näraliggande uppländska gårdar. Serveringarna är uppdelade på antingen en fyra- eller sexrätters avsmakningsmeny, eller mer regelrätt à la carte. Villa Anna inleder Alla hjärtans-firandet på fredag med temat "Nordiskt av naturen", fortsätter med fest- och bröllopsmässa över helgen och avslutar den 14:e med romantisk middag.

undefined

L’avventura
Sveavägen 77
lavventura.se

Stureplansgruppens senaste tillskott är en storslagen kvarterskrog i Vasastan. Den nyöppnade milt sagt romantiska italienaren L’Avventura ligger i före detta Metropol Palais, för minnesgoda platsen för Kommunals utsvävande äventyr. Någonting lite mer nedtonat utlovas från L’Avventura, även om interiören har sex meter till tak och andas pompa och ståt i all sin eleganta 1920-talsklassicism. Krögare Karl Ljung har förflyttat sig från Hillenbergs bakom Stureplan för att skapa en krog med doft av Italien via moderna New York-tolkningar. Menyn andas klassisk à la carte, från heta syditalienska smaker till en milanesisk ossobuco på hjortlägg. Boka tidigt om ni är ett par inför Alla hjärtans och knip den lite hemliga Lady&Lufsen-tvåan just ovanför trapporna med utsikt över hela den anrika biografinteriören.

undefined
undefined

Görvälns Slott
Görvälnsvägen, Järfälla
gorvalnsslott.se

Den perfekta vinteridyllen väntar bara en halvtimme från innerstan. Görvälns slott lockar med 45 lyxfluffiga rum, hemliga kryp-in och en hyllad restaurang, Galleriet, som leds av Anders Prytz från Svenska kocklandslaget. Söker du alternativ påfyllning mellan protein- och bubbelintagen finns en upplyst skidbacke med lift just runt kröken. Ägarduon Maria och Johan Eklund tog över det slitna 1600-talsslottet för tio år sedan med ambitionen att göra Görväln till en av Sveriges hetaste weekenddestinationer och bästa "hideaways". Inför Alla hjärtans har man skapat ett paket med inledande cocktail, fyrarättersmiddag och dubbelrum. Slottet är dock inget för familjetrippen. Görväln har åldersgräns på 12 år.

undefined
Foto: a +++

Steam Hotel
Ångkraftsvägen 14, Västerås
steamhotel.se

I ett sekelgammalt före detta ångkraftverk vid Mälaren öppnades i höstas designhotellet Steam Hotel av ägarna bakom fina MJ’s i Malmö och Hotel Pigalle i Göteborg. Steam är 18 våningar högt och har tydligt bevarad industrikänsla tack vare synliga ångpannor, rör och turbiner. Värmen i lokalerna skapas av de röda tegelväggarna, och inte minst i Voltage Lounge – Steams spa på sjunde våningen som är en lika spännande som rofylld resa bland två pooler, ånga (givetvis!), vinterträdgård och bar. Hungern stillar ni på någon av restaurangerna, alla under överinseende av chefskocken och före detta Nobelkocken Niclas Wahlström. Hetast är Locavore – asiaten med orangeriekänsla högst uppe under taket där kockarna serverar en avsmakningsmeny omakase.

undefined
undefined

Högberga Gård
Grindstigen 5-6, Lidingö
hogberga.se

Herrgårdsweekend mitt på Lidingö är en av Högberga Gårds idéer. Än mer unikt är att de sedan ett par år har en egen vinfabrik. Till Högberga kommer kylbilar fulladdade med framför allt sangiovesedruvor från Toscana innan de lagras, bland annat i ekfat från Visingsö, och förvandlas till Lidingögårdens eget vin 8.90 (Bob Beamons "omöjliga" längdhopp från 1968). Kökets unga talanger, konditorn Johanna Rampitsch och kocken Magnus Wallin, tävlar båda med Stockholm Culinary Team. Blott 22-åriga Johanna driver gårdens eget bageri och har bland annat erfarenhet från femstjärniga Hotel Imperial i Wien. Anrikt är även Högberga som byggdes 1911 av konstmecenaten Klas Fåhraeus. Alla hjärtans-firandet följs upp av att man två dagar senare öppnar sitt havs-spa med varma källor och iskall champagne.

Sigtunastiftelsen Hotell
Manfred Björkquists allé 4, Sigtuna
sigtunastiftelsen.se

Italienskt klingande klostermiljö är väl inte det första man associerar till Sveriges första stad Sigtuna. Men på 100 årsjubilerande Sigtunastiftelsen sitter gästerna i Rosengårdens ockratonade, pampiga pelargångar och ser ut över Mälaren – allt medan de bläddrar i det matiga kulturprogrammet för författaraftnar och retreathelger. Hotellet har 62 rum och en mängd olika helgpaket inklusive middag och afternoon tea. Satsar du hellre på Sigtunarännet än romantik laddar Sigtuna nästkommande helg (18/2) för årets skridskohändelse: 50 kilometer på Mälarens blanka isar, med start och mål i Sigtuna. Sedan sitter inget bättre än en biff Rydberg i hotellrestaurangen.

undefined
Resa

Här är ön där män är förbjudna

I efterdyningarna av me too-rörelsen öppnar nu en semesterort där endast kvinnor är välkomna. På ön SuperShe Island, utanför den finska kusten, utlovas en avslappnad tillflyktsort – fri från män.
Idén till ön väcktes när grundaren Kristina Roth var på semester i Kalifornien. Hon insåg då hur mycket männens närvaro påverkade den annars så avslappnande stämningen:

Annons
X

– När en snygg kille kom in i rummet tog kvinnorna genast fram läppstiften, berättade Roth för New York Post.
Roth vill förtydliga att det inte handlar om ett hat mot män – hon älskar män, som hon själv uttrycker det, men hon tycker att det behövs en plats där män inte blir ett störande moment.

– Kvinnor behöver tid att umgås med andra kvinnor … Där det finns möjlighet att fostra varandras drömmar och mål, sa hon till The Independent.

Hittills har ön bara varit tillgänglig för Roth och hennes vänner, men planen är att öppna upp för allmänheten redan i juni. Aktiviteter som yoga, meditation och matlagningskurser kommer då även att finnas på plats.

Inga prisuppgifter har än så länge presenterats – men vi gissar på att ett mansfritt samhälle kostar.

undefined
undefined
Resa

7 tips för en smidigare resa

Borttappat bagage, ogenomtänkt packning och dötid på flygplanet. Att flyga kan vara lika plågsamt som det är roligt. Vi har samlat sju tips som gör din resa så smidig och bekväm som möjligt.

1. Checka aldrig in bagage
Plötsligt står du där, trött efter många timmar på resande fot, och inser efter 35 minuter att nej, din väska kommer inte rulla ut på bandet. Känner du igen dig? Oavsett om ditt bagage försvinner eller ej så tar det både tid och energi att tränga sig fram till banden och vänta på att väskorna lastas ut från planet. Packa smart och investera i en rullväska som får plats i handbagageutrymmet. Du kommer att tacka dig själv.

Annons
X

2. Investera i teknikprylar
Aldrig går tiden så långsamt som när man sitter på ett plan utan något att underhålla sig med. För den som flyger ofta kan det lätt bli en riktig pina att sitta ner i timmar och åter timmar utan stimulering. Investera i en läsplatta, en iPad eller något annat som är lätt och enkelt att bära med dig. Planera tiden i luften så att du utnyttjar den; finns det något jobb du kan komma ikapp med? En bok du borde läsa men inte hunnit?

3. Håll kvar i dina rutiner
Brukar du springa två gånger i veckan eller går du alltid på yoga varje måndag? Bryt inte den vanan. När man reser ofta är det lätt att hamna ur balans och det blir extra kämpigt att komma in i vardagsrutinerna när man hela tiden måste börja om från början.

4. Sätt en maxgräns för antalet skor
De tar plats, de väger mycket och oftast behöver du inte fler än tre par. Var sträng mot dig själv när du väljer och försök ta med ett par per tillfälle, exempelvis vardag, fest och träning.

5. Klä dig rätt när du flyger
Förutom att det finns vissa oskrivna klädkoder när man flyger (nej, man bör inte resa i pyjamas) så har du chansen att frigöra värdefullt utrymme i din resväska. Ta på dig de kläder som tar mest plats eller är tyngst. Undvik dock att dra på dig lager på lager med kläder; du vill inte sitta och svettas under hela resan.

6. Packa smart
Var ett riktigt proffs och rulla dina kläder när du ska packa. Förutom att de inte blir skrynkliga tar de också mindre plats i väskan.

7. Tänk på att återfukta
Den torra luften på flygplanet är din värsta fiende. Drick mängder av vatten, smörj in dig med mjukgörande kräm och investera i en olja för ansiktet så att huden inte torkar ut.

undefined
Foto: Pexels
Resa

Här är den smutsigaste platsen på flygplatsen

Har du alltid trott att toaletten är den mest bakterieburna platsen på flygplatser? Nu visar en ny studie att det finns andra platser som är betydligt värre.

Efter att ha tillbringat timmar på flygplatsen och ytterligare några timmar på ett plan är det vanligt att man känner sig lite sjuk och ur balans. Luftburna bakterier eller rubbade rutiner under semestern skulle kunna vara några förklaringar till att du känner dig krasslig efter resan.
Men en ny studie visar att flera olika ytor som du rör vid i samband med flygresor kan vara orsaken till att du samlar på dig oönskade bakterier på semestern. Enligt den Texas-baserade försäkringstjänsten Insurance Quotes är det självincheckningsdisken som är den största bakterieboven.

Annons
X

I studien utförde företaget 18 tester på tre stora flygplatser runt om i USA och resultatet visade tre platser du ska akta dig lite extra för. Med på listan var även armstöden på stolarna och knappen till dryckesfontänen. Men incheckningsskärmarna är överlägset smutsigast på flygplatsen och hela 200 procent mer bakterieinfekterade än din toalettsits i hemmet.

Värt att notera är att detta inte är en vetenskaplig studie och att närvaron av bakterier inte nödvändigtvis gör dig sjuk. Men om du är en av dem som alltid använder incheckningsskärmarna kan en vända med handsprit efteråt vara klokt.

undefined
Foto: Tuomas Kurtakko
Resa

Nu kan du övernatta i Westeros

Vintern är här med besked och bäst tillbringar du den på Lapland Hotels SnowVillage. Varje år bygger hotellet en isstad som i år konstruerats i samarbete med det amerikanska tv-bolaget HBO. Temat? Den enormt populära tv-serien Game of Thrones.

Annons
X

Det är i den lilla finska orten Kittilä som du just nu kan checka in på ett hotell av is, helt tillägnat serien. Det 30 rum stora hotellet har karvats fram från hela 20 miljoner kilo snö och 350 000 kilo is. Vad sägs som att ligga i en säng där du är övervakad av en White Walker? Eller varför inte provsitta en isversion av The Iron Throne. Här finns också en iskarta över de fem kungadömena och en Braavosi Hall of Faces helt i is. Det är skulptörer från Lettland, Polen, Ryssland och Ukraina som tillbringat åtskilliga timmar med att skapa dessa spektakulära kreationer. Gäster behöver dock inte vara rädda för att frysa, rummen är utrustade med varma sovsäckar och liggunderlag av fleece.

Tröttar du på att leva ut dina seriefantasier finns det mycket annat att hitta på i området. Varför inte prova att åka rensläde eller köra snöskoter. Du kan till och med gifta dig i hotellets iskapell om du är det på det humöret. Hotellet har öppet fram till 8 april. Läs mer hotellet här.

undefined
Foto: Tuomas Kurtakko
undefined
Foto: Tuomas Kurtakko
undefined
Foto: Tuomas Kurtakko
undefined
undefined
Resa

Guide: Makthavarna och journalisternas Washington DC

Hollywoodfilmen The Post sätter fokus på vårens hetaste storstad.

Vi är många som fantiserat om att besöka det mytomspunna Washington DC: dunkla restauranger där senatorer möts för att diskutera motioner, journalister som firar deadlines på rökiga barer och Vita huset-personal som hämtar kaffebrickor på den lokala bistron. När The Post – filmen om redaktionsledningen på 70-talets Washington Post – nu har premiär tänds återigen drömmen om den stad där maktens korridorer sträcker sig långt utanför Vita huset. Vi har listat platserna där dagens maktelit hänger i Washington DC.

Annons
X
undefined

BLT Steak
1625 I St NW
bltrestaurants.com

En klassisk köttrestaurang där entrecoterna serveras på stekpannor med citronklyfta och en klick kryddsmör. Det var här Donald Trumps advokat Ty Cobb hamnade i nyheterna efter att ha hörts prata om känsliga Ryssland-frågor. På samma restaurang firade också familjen Obama Michelles födelsedag 2012. Det är en restaurang som bjuder på en härlig mix av bedagade utrikeskorrespondenter, pensionerade politiker och luttrade murvlar. Ett säkert kort.

undefined

Joe’s Seafood, Prime Steak & Stone Crab
750 15th St NW
joes.net

En familjerestaurang för dig som vill äta med Washington-eliten. Skaldjur, lokal boskap och utsökta lobster rolls präglar menyn. Susan Davis – kongresskorrespondent för NPR – förklarar:
– Det är alltid fullt med reportrar, Vita huset-representanter och lagstiftare som håller pengainsamlingar. Om ditt mål är att placeras bredvid en senator eller en tv-stjärna är det hit du ska gå.

undefined

Off the Record
800 16th St NW
hayadams.com

Beläget på Hay-Adams Hotel – tvärs över gatan från Vita huset – är detta baren för möten under radarn. Dämpad belysning, röda sammetsmöbler, diskreta bartendrar och servetter som gjorda för att skriva ner siffror och skjuta över bordet. Här beställer du med fördel en torr martini eller en enkel old fashion. Namnet – Off the record – skvallrar om samtalen som förs vid hörnborden.

undefined

Dolcezza
1418 14th St NW
dolcezzagelato.com

En kombinerad glassbar och kafé där journalister randar nyheter och Vita huset-assistenter väntar kö i med hemlighetsstämplade mappar under armen. Beläget på 14th Street har det blivit en favorit hos Washington Posts reportrar.
– Jag gick in där en morgon och mötte en journalist som satt och försökte få samma story som jag skrev bekräftad, säger Washingtons Posts reporter Ashley Parker.

undefined

Four Seasons
2800 Pennsylvania Ave NW
fourseasons.com

Four Seasons – beläget i Georgetown – har blivit scenen för Washingtons maktspel. Prisbelönta kocken James Beard har tillsammans med restaurangmogulen Michael Mina satt samman en amerikansk meny där höjdpunkterna består av pilgrimsmusslor med blomkål och svart havsabborre med citron. Något som lockade till sig Ivanka Trump, medborgarrättskämpen Vernon Jordan och ledamoten Nancy Pelosi samma dag häromåret.

Anders Ygeman är gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen.
Anders Ygeman är gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen. Foto: Socialdemokraterna
Resa

Anders Ygeman: ”Jag tar alltid med kokta ägg på flyget”

Vilken stad lever inte upp till sitt rykte och är flyg att föredra framför tåg? Vi har pratat med politikern Anders Ygeman om hans resevanor.

Hur många resdagar har du per år?
– Mellan 70 och 100 dagar.

Annons
X

Vart reser du oftast?
– Runt om i Sverige, jag har varit i alla län flera gånger. Förut var jag ju inrikesminister och nu är jag gruppledare i riksdagen, då blir det mycket resor inom landet. Utomlands blir det oftast resor till Bryssel eller Luxemburg.

Flyg eller tåg?
– Om jag får välja blir det tåg. Men ibland så måste man flyga.

Vilken är din favoritflygplats?
– Singapores Changi. Det finns ett stort utbud av butiker och de sätter verkligen resenären i fokus. Du kan till exempel snabbsova i små hotellrum, äta på mängder av matställen eller ta ett snabbtåg in till staden om du bara är här på en mellanlandning.

Vilket är ditt favorithotell?
– Slussens Pensionat på Orust, som kombinerar en grym miljö med bra liveband på sommaren. Jag har sett både Moneybrother och Peps Persson här. Det ligger precis vid vattenbrynet och är ett helt underbart ställe som jag besökt många gånger.

Vad har du alltid i handbagaget?
– Brusreducerande lurar. Paddan såklart. Jag brukar också ta med kokta ägg för att äta dem på planet om jag åker ett morgonflyg.

Vad brukar du läsa under flighten?
– Oftast min kalender, jag passar på att sortera i den. Sen drar jag igenom lite mejl. Har jag tid över läser jag en bok, senast Emma Frans bok Larmrapporten.

En stad som lever upp till hypen?
– Paris. Jag har varit där säkert femton gånger. Jag gillar staden för att den fortfarande är sig själv, den ändrar inte på sig eller försöker smälta in. Man får acceptera den som den som den är. Den gör sig inte till.

Och en som gjorde dig besviken?
– Luxemburg. Det finns inte så mycket att göra där. Det är fint att besöka den en gång, men är man där ofta så blir den ganska grå och trist.

undefined
Resa

8 lyxiga resmål för en oförglömlig smekmånad

Planerar du ett vinterbröllop, eller gifter du dig hellre under vårsolen? Oavsett vad – efter bröllop kommer resa. Vi har valt ut årets mest romantiska smekmånadsoaser, från himmelska badparadis till svåråtkomliga vildmarksdrömmar.

undefined

Belize
En egen ö
St George's Resort, St George’s Caye,
www.st-georgesresort.com
Belize paradisö St Geroge’s Caye, belägen 20 minuter ut till havs från Belize City, var en gång i tiden en semesterfavorit bland europeiska överhuvuden. Numera är det främst landets välbärgade familjer som hittar hit – samt smekmånadsfirande par. Dragningskraften består i den halvmåneformade landremsans fullständiga avskildhet, smyckad med pärlemorvita stränder intill smaragdgrönt vatten som gömmer Belize berömda barriärrev. Öns enda hotell har ett småskaligt utbud av luxuösa strandvillor, placerade för att möta solen både morgon och kväll och befriade från wifi och tv. Utan störningsmoment från yttervärlden kan du och din nyblivna livskamrat ägna er helhjärtat åt varandra och undervattensvärlden. Aktiviteter som dykning, snorkling och vindsurfing ingår i hotellpriset.

Annons
X
undefined

Galápagosöarna
Ekoparadis
Pikaia Lodge, Santa Cruz,
www.slh.com/hotels/pikaia-lodge
Ecuadors regering har varit varsamma med hotellbyggen i det ömtåliga ekosystem som Galápagosöarna utgör. Men för drygt två år sedan fick skärgårdens enda lyxhotell The Royal Palm sällskap av miljövänliga Pikaia Lodge på huvudön Santa Cruz. De 14 ultramoderna stugorna balanserar ensligt på toppen av en slocknad vulkan med spektakulärt panorama över Stilla havet och de dimhöljda högländerna. Känslan av att checka in i ett eget vakttorn infinner sig snabbt – och god överblick är precis vad man vill ha i detta hörn av jorden där floran och faunan är unik i sitt slag. Med Pikaias privata yacht utforskar ni blåfotade sulor, leguaner, pelikaner och pingviner. Sköldpaddorna hittar själva hela vägen fram till stugorna.

undefined

Nya Zeeland
Kunglig lyx
Huka Lodge, Lake Taupo,
www.hukalodge.co.nz
Otaliga är de europeiska kungligheter som prickat in vistelser på ikoniska Huka Lodge, Nya Zeelands första och än i dag mest förnäma stughotell på den norra ön. Rykten hävdar att brittiska drottningen Elizabeth II särskilt uppskattar det utmärkta forellfisket som erbjuds utanför dörren vid Waikatos natursköna flodbanker. Vi föreslår att ni ägnar en heldag åt just detta och sedan låter kocken tillaga en himmelsk sashimi av fångsten som avnjuts i biblioteket, den prunkande trädgården eller rustika vinkällaren. Förstklassiga golfbanor finns tillgängliga året om, och för er med specialintressen är det värt att boka in bröllopsresan runt en temahelg med fokus på champagne, opera eller klassiska bilar.

undefined

Kanada
Vildmarksromantik
Clayoquot Wilderness Resort, Clayoquot,
www.wildretreat.com
Vancouver Island må vara hem åt delstaten British Columbias huvudstad Victoria, men här finns också ett av Kanadas mest orörda vildmarksområden; Clayoquot. I den svårtillgängliga nordvästra regionen kan äventyrliga smekmånadspar se fram emot en oförglömlig upplevelse på den exklusiva glampingoasen Clayoquot Wilderness Resort. Platsen kan bara nås med sjöflygplan eller båt, men det är väl vårt besväret; den Unescolistade strömfåran är rikligt belönad med hänförande stillhet och en intensivt naturromantisk aura. När ni inte njuter av ert smakfullt inredda tält väntar skräddarsydda vildmarksexpeditioner till fots, på hästrygg, med kajak och i heta källor. Gourmetmiddagarna lagas på lokala råvaror som silverlax från Bedwellfloden. Detta är sann safariromantik, på kanadensiska.

undefined

USA
Smakrik sydstatscharm
The Mansion, Savannah,
www.mansiononforsythpark.com
Rostad bläckfisk med marinerade svarta bönor. Perfekt grillad kyckling efter klassiskt "Country captain"-recept med generösa mängder smör. Krispig lever i krämig sås på vit majs... Sedan konstsamlaren Richard Kessler slog upp portarna till The Mansion on Forsyth Park i Savannah för tio år sedan är det inte enbart de överdådiga rummen med bubbelbad, det luxuösa spat eller personalens fingertoppskänsla för "southern hospitality" som satt den före detta begravningsbyrån på kartan. Nej, The Mansions främsta lockelse är dess restaurang, 700 Drayton. När det matälskande paret gift sig finns det med andra ord många goda skäl att ta sikte på sydstaten Georgias hotellpärla som garanterat tar emot med välsmakande öppna armar. Tack vare de många matlagningskurserna kan ni sedan fortsätta laga läckerheterna på hemmaplan.

undefined

Bora Bora
Smekmånadsdröm
Four Seasons,
www.fourseasons.com/borabora
Resemagasinet Condé Nast Traveller kallar det “den vackraste platsen på jorden". US News har dubbat det till “den bästa ön i hela världen". Så ja, orden är stora när Franska Polynesiens mest berömda atoll Bora Bora beskrivs. Det blir lätt så när man närmar sig en ö som in i minsta detalj stämmer med bilden av ett paradis, så vackert att det inte känns på riktigt. Som gäster på Four Seasons bor ni i en egen fristad på styltor ovan ett surrealistiskt turkost hav med utsikt över Mount Otemanu på andra sidan lagunen. Dagarna tillbringas i detta blå, med tårna i den vita sanden, på parbehandling i spat med oljor innehållande 24 karats guldflagor, över ett glas bubbel och en tallrik nyfångad mahi-mahi på verandan. Bora Bora är det stoff smekmånadsdrömmar är vävda av.

undefined

Uganda
Granne med gorillor
Sanctuary's Gorilla Forest Camp,
www.sanctuaryretreats.com
Solen har gått ner bakom de gröna bergen. Natten är stjärnklar. Utanför de åtta mondäna tälten sitter knäpptysta resenärer, mållösa efter möten med mäktiga bergsgorillor tidigare på dagen. Det tycks sant som det sägs, att det är en upplevelse som går rakt in i själen och lämnar djupa och livsomvälvande spår. Gorillaturismen är strikt kontrollerad och varje tillstånd är både dyrt och svårt att få. Men med sitt läge djupt inne i Bwindi Impenetrable Forest i västra Uganda är ekovänliga Sanctuary's Gorilla Forest Camp en makalös möjlighet att komma nära över hundra djurarter, inklusive den mäktiga apan. Upplevelsen guldkantas av bekvämligheter som privata utomhusbadkar, förstklassig mat och djungelvandringar av olika slag.

undefined

Finland
Vinterpoesi
Arctic SnowHotel, Rovaniemi,
www.arcticsnowhotel.fi
Att kunna bädda ner sig med fri utsikt upp i ett spelande norrsken är en livslång dröm för många. På Utsuvaaras fjäll i finska Lappland kan Arctic SnowHotel hjälpa till att göra verklighet av drömmen. Uppe på höjden har hotellet byggt 18 igloos med glastak, fyra av dem uppförda för att husera just par som önskar sig känslan av total avskildhet, men utan att tumma på bekvämligheterna. Bland glansnumren märks ett eget kök utrustat med frukostingredienser och en skön dubbelsäng rakt under takets främsta panorama över snöklädda sluttningar och sammetsskyar. Norrskenet kan vara blygt, men mer romantiska förutsättningar att lyckas fånga det drömska fenomenet finns knappast.

undefined
Foto: Airbnb.
Resa

5 designstjärnors hem du kan hyra på Airbnb

Bo i ditt drömhus under nästa semester. Vi har valt ut fem amerikanska inredningsdesigners hem – som går att hyra på Airbnb.

undefined
Foto: Airbnb.

Bohemiskt vid nationalparken

Annons
X

Tio minuter från ingången till nationalparken Joshua Tree har illustratören Sara Combs och hennes man Rich skapat en kalifornisk designdröm. Robusta skinnfåtöljer, hemmavirkade drömfångare och strategiskt utplacerade kaktusar gör att man snabbt känner sig som en lokalinvånare. Den som vill ta det ett steg längre sover förstås i hängmattan.

Joshua Tree, 2 200 kr/natt

undefined
Foto: Airbnb.

Den amerikanska drömmen

Till vardags arbetar Robert Highsmith på designbyrån Workstead – som bland annat skapat succéer som The Whyte Hotel i Brooklyn och Rivertown Lodge i Hudson – men på fritiden pysslar han helst om sitt 1800-talshus i kolonialstil. Det pampiga huset ligger i Hudson Valley, drygt två timmar norr om New York City, och är sparsamt men eftertänksamt inrett med allt från danska designstolar till broderade kuddar och sänggavlar i teak.

Hudson Valley Colonial, från 2 200 kr/natt

undefined
Foto: Airbnb.

Instagramvänlig interiör

The Butcher’s Daughters restauranger i Los Angeles och New York är lika berömda för sina goda avokadomackor som Instagramvänliga interiör. Bakom konceptet ligger krögaren Heather Tierney, och den som inte får nog av rottingmöbler, hyvlade träbord och batikfärgade textilier kan hyra hennes hus i mysiga Venice Canals.

Venice Canals, 2 800 kr/natt

undefined
Foto: Airbnb.

Lantlig lyx

Den New York-baserade inredningsarkitekten Elizabeth Bolognino har inrett allt från futuristiska loft Tribeca till pampiga lyxvåningar på Upper East Side. Skapelser som har synts i inredningsmagasin världen över. Men när hon behöver ta igen sig åker hon till sitt hus i Callicoon, nordväst om stan. Efter en dag ute i naturen kopplar du av i utomhusjacuzzin – eller framför brasan.

Callicoon, 1 750 kr

undefined
Foto: Airbnb.

Kitschigt i Texas

Austin-designern Katie Kime är känd för sina färgglada inredningsdetaljer. Och hon sparar inte på krutet på hemma heller. I hennes rymliga Austin-våning matchas randiga tapeter med gröna sammetssoffor och rosa lampor. Ett boende som inte lämnar någon oberörd.

Austin, 1 300 kr/natt

undefined
Resa

Hemliga knepen: så blir du uppgraderad på flyget

En undersökning från onlineresebyrån eBeach visade att 76 procent av svenskarna helst firar jul utomlands. Och visst vore det härligt att få inleda semestern i ett rymligt flygplansäte med ett glas champagne i handen? Följ brittiska societetsbibeln Tatler Magazines guide och öka chanserna att bli uppgraderad på flyget.

Annons
X

1. Anslut dig till ett flygbonusprogram och flyg mycket. Flygbolag uppskattar lojalitet och belönar de som väljer dem.

2. Fråga artigt om det finns plats i business class när du checkar in – och kom ihåg att det hjälper om du har en god anledning som att du fyller år, ska på bröllopsresa eller är gravid. Vill du gå steget längre tipsar en medarbetar på Tatler om att ta med en chokladask till check in-desken.

3. Klä upp dig. Då och då ser vi bilder på supermodeller som Cara Delevingne resa första klass iklädd mjukisbyxor – men det betyder inte att du kan göra det. Klä dig smart och undvik flip-flops, tack.

4. Res ensam. En bebis på höften tar dig inte till första klass.

5. Tänk efter när du väljer destination och flygtid. En solig strand som destination är ofta fylld av familjer som flyger i ekonomi vilket betyder mer plats i business class – till skillnad från en flight till New York fylld av affärsmän.

Till Toppen

Annons
X