Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Resa

8 (nya!) anledningar att åka till Dubai

Från skräddarsydda span till futuristiska japaner. I världens snabbaste stad öppnar alltid något nytt. Detta är våra åtta senaste favoriter i Dubai.

undefined

Samāna Spa
Al Awir Rd, desertpalm.ae

Annons
X

På en plats där det går tretton span på dussinet sticker nyöppnade Samāna ut tack vare sitt koncept. Spasugna som kommer till det luxuösa komplexet, en del av tusen och en natt-yppiga Meliá Desert Palm, lovas fullständigt skräddarsydd uppassning och vård i en uttryckligen urban oas. Du hälsas välkommen av din egen Samāna experience guide och i den omfattande menyn väljer du bland behandlingar som beskrivs som "designer journeys" och inte sällan kan ta upp till en hel dag. De ekologiska produkterna väljs i omsorgsfullt samråd för att passa just dina behov. Helkroppsvård, ansiktsvård, wraps och massagebehandlingar baserade på tiotalet olika metoder. Allt vad du längtar efter kan du få, innan det är dags att ge sig ut i verkligheten igen

Fine Blooms
Boxpark, 433 Al Wasl Rd, fineblooms.ae

Blommor är inte bara dekoration eller högtidsgåva. Tvärtom har de en inneboende förmåga att omvandla arkitektur och påverka våra känslor. Åtminstone om man ska tro Fine Blooms, Dubais första boutiqueflorist vars minutiöst chica flaggskepp flyttat in bland det hippa shoppingdistriktet Boxparks containrar. Förvissningen genomsyrar hela utrymmet där strikt säsongsbetonade buketter fogas samman i floristformgivaren Hattie Fox regi, och noga utvalda konstnärer och skulptörer bidrar med unika vaser och keramik. Lokalens avmätta design krockar vackert med de sköra blomstren, men till syvende och sist är det den mycket personliga servicen – med VIP-rum och privata konsultationer – som gör praktfulla Fine Blooms till ett av stadens mest unika shopping­tillskott.

undefined

Gaia
Gate Village 4, DIFC, gaia-dubai.com

Namnet Izu Ani säger kanske inte så mycket på våra breddgrader. I Dubai däremot är den grekiske kocken något av en foodiefavorit, och sedan det offentliggjordes att han ihop med kollegan Orestis Kotefas skulle öppna en grekisk fusion-krog har ryktet om Gaia spridits snabbare än vi hinner säga "kalimera". Störst plats på menyn tar fisk- och skaldjursrätter, ofta på råvaror direkt från Medelhavet. Men atmosfären är en minst lika viktig ingrediens.

– Mattraditioner från Medelhavet har alltid varit en stor inspirationskälla, med sittningar fulla av generositet och tallrikar fulla av smak. En plats där mat representerar kultur, familj och kärlek, vilket vi tagit med oss in i varje detalj på Gaia, förklarar Ani.

Queen Elizabeth 2
Port Rashid, qe2.com

Vägen till hamnen är smått karg. Kanske är det därför skeppet Queen Elizabeth 2 är en sådan ögonbrynshöjare när blickfånget fylls av den blåvita kroppen med röd skorsten. Och hon är kolossal: med sina 293 meter mer än en tredjedel så lång som Burj Khalifa är hög. Att den lyxkryssare som varit i längst oavbrutet bruk i världen skulle pensioneras i Dubai tycks självklart. Att hon skulle bli ett flytande hotell med 500 rum är snäppet mer överraskande. När renoveringen nu är färdig är resultatet glädjande. Det marina arvet är nostalgiskt omhuldat, flera hytter har originaldekoren kvar och konsten är från 1960-talet. Inga moderna bekvämligheter saknas, men över de 13 däcken vilar fortfarande forna gästers andar: David Bowie, Elizabeth Taylor, Nelson Mandela… Som en tidsresa, mitt i framtiden.

undefined

The London Project
Bluewaters Island, thelondonproject.com

Är städer och krogvärlden två formler som felfritt går att räkna ut och förfina i ett gemensamt koncept? Tja… Ett giftermål mellan den brittiska huvudstadens essens – urålder, mångfald, rebellisk kultur – och drömmen om den perfekta utekvällen – uppspelt, social, himmelskt god mat och dryck – presenteras nu på Bluewaters Island. Något man lite fantasilöst kallar The London Project, men som på mest fantasifulla vis är en krog, en bar och ett förlängt vardagsrum som ska bjuda på en "maximalt uppslukande upplevelse". Dekorerat som en trädgård och lagrat med gin, med ambitionen att varje besök ska vara så annorlunda och eklektiskt att du vill komma tillbaka, igen och igen.

The Geisha House
Bay Central, geishahousedubai.com

Vad som avlider i Hollywood återuppstår i Dubai. Fem år efter att den legendariska LA-krogen The Geisha House bommade igen kan vi åter njuta av den underliga, men ganska fantastiska, krocken mellan 1920-talets Kyotokultur och idéer om hur Tokyo kommer att se ut år 2050. I sin kärna är The Geisha House, som ingår i Intercontinental Hotel Dubai Marina, en krog som serverar traditionell japansk cuisine lagad med traditionella japanska matlagningstekniker. Men man gör det med nutida finess, gott om underhållning, livemusik och ambitionen att bli Dubais mest innovativa bar. Börja därför kvällen just i baren och be mixologen om hens favoritblandning av de hembryggda likörerna, lagrade teerna och ovanliga örterna. Garanterat annorlunda!

Emerald Palace Kempinski Dubai
Crescent West, Palm Jumeirah, kempinski.com

I fjol firade Europas äldsta lyxhotellgrupp 120 år – och med mogen ålder kommer modig expansion, framför allt i Mellanöstern. Inför att portarna till Kempinskis andra palats i Dubai slår upp om fyra dagar står det klart att man värnar väl om den majestätiska framtoningen. Tänk 300 rum, åtta restauranger och barer samt ett gigantiskt spa som dekorerats med kristallkronor, förgylld konst, marmor och silke. Men: det här är Dubai och då gäller det att slå några rekord. Bredvid all tidlös elegans stoltserar man med stadens största inomhuspool och Palm Jumeirahs största biograf. Vi är dock mest imponerade av att man lyckats locka till sig Alain Ducasse som öppnar sin första Dubaifilial, MIX Tapas, under Kempinskis tak.

undefined

La Mer
Jumeirah 1, lamerdubai.ae

Dubais stränder handlar mestadels om tjo och tjim. Men för dig som drömt om att kombinera extra allt-metropolen med lite mer avkopplande strand-häng kan nya La Mer vara svaret. Nog för att det gigantiska, strandnära området mellan Pearl Jumeirah och framtida Jumeirah Bay rymmer 130 butiker och ett enormt utbud vattensporter. Men det hämtar också inspiration från havet à la en utformning full av drivved och rostig metall, låga hus och promenadvänliga miljöer vilket avviker från den hypermoderna skyskrapekulissen intill. Här och där andas det nästan lite Venice Beach-aktig hippiecharm. Bäst av allt är att stränderna fått en harmonisk energikick med nya kulörta strandhytter och duschar, allt för att en heldag med tårna i sanden ska bli så harmonisk som möjligt.

Resa

Valerie Aflalo: ”Los Angeles är bästa stället att förälska sig på”

Designern Valerie Aflalo strosar på gatorna i Marais, tar en drink i Tulums trädtoppar och handlar närodlade grönsaker i Höganäs.

undefined

La Sacristía, Tarifa
Calle Jesus Nazareno 2, Spanien

Annons
X

Min mans familj har ett hus i Almunecar och där tillbringar vi ett par veckors semester varje sommar. Några timmars bilresa därifrån ligger vårt favoritställe, den lilla hamnstaden Tarifa. Här äter vi alltid nyfångad svärdfisk på restaurangen La Sacristía. Efter middagen tar vi en mojito på någon av stadens alla hål i väggen-barer. Sen är det lätt hänt att man fortsätter med drinkarna och är vaken tills solen går upp.

Höganäs saluhall
Bruksgatan 32, hoganassaluhall.se

Jag längtar alltid tillbaka till Skåne och havet där jag växte upp. Somrarna hos min syster i Höganäs innebär minst ett besök på Höganäs saluhall, ett helt ljuvligt ställe där man kan köpa allt från keramik till inredning och närproducerad mat. De har ett fantastiskt utbud av råvaror och jag älskar att shoppa nyskördade grönsaker. Om jag hade haft mer tid skulle jag odla själv, men nu har jag inte det utan åker hit och handlar det bästa istället.

undefined

Merci, Paris
111 Boulevard Beaumarchais, merci-merci.com

Paris känns som min andra stad. Här bodde jag när jag var student och drömde om att bli designer. Det är underbart att bara strosa runt i Marais och låta sig inspireras, eller slå sig ned på något kafé för en caffè latte och croissant. Merci är helt klart min favorit. De har lyckats samla allt på ett och samma ställe – grym shopping, inspiration och perfekta lattes.

undefined

Gjusta, Los Angeles
320 Sunset Avenue, Venice, gjusta.com

The perfect place to fall in love! Jag träffade min man Johan i LA och hade den mest romantiska veckan i mitt liv. Vi åkte till Malibu beach, såg solen gå ner och åt sena middagar på Abbot Kinney. Mitt bästa LA-tips är att besöka Gjusta för den grymmaste brunchen någonsin med färskpressade juicer och fräscha bowls. Trendigt, men avslappnat för alla vältränade LA-bor.

undefined

Kin-Toh, Tulum
Carretera Tulum, azulik.com

Tulum är ett av mina favoritresemål. När jag är där känner jag en harmoni som är svår att hitta någon annanstans. Det coolaste stället jag varit på i Tulum är baren Kin-Toh som ligger uppe bland trädtopparna. Där sitter man i en stor korg eller ligger på ett nät. Perfekt för en drink och ett måste om man är i Tulum.

Resa

Trendigaste resmålen 2019

Glöm Portugal, Kroatien och Colombia. Här är resmålen som spås bli trendiga under 2019.

Dags att boka nästa års semester? Den som vill ligga i framkant bör ta en titt i Tourism Highlights Edition. I rapporten listar organisationen World Tourism Organization, UNWTO, de länder som sett störst ökning i antalet turister mellan 2016 och 2017.

Annons
X

Mongoliet

undefined

Med på listan finns bland annat Mongoliet, där antalet besökare ökat med 16,1 procent. Än i dag domineras landet av en nomadiserad herdekultur, men på senare år har den yngre generationen sökt sig till huvudstaden Ulan Bator. Det har resulterat i att ett gäng moderna hotell slagit upp portarna där, till exempel Shangri-La och Novotel som öppnade i september.

Bhutan

undefined

I samma hörn av världen ligger Bhutan, som inte bara rankats som ett av världens lyckligaste länder utan även spås bli nästa stora turistdestination. Sedan 2016 har antalet besökare ökat med hela 21 procent. Bland Himalayas bergstoppar gömmer sig en rad lyxiga resorts, som Amankora och Six Senses Bhutan som öppnade nu i november.

Uruguay

undefined
Foto: robertharding / Alamy / Alamy/ IBL

Argentina och Brasilien tillhör fortfarande de mest besökta länderna i Sydamerika, men de lär snart få konkurrens. Bara i år har Uruguay haft 21 procent fler turister än tidigare år. En av anledningarna tros vara ön José Ignacio. Den sömniga fiskebyn har förvandlats till en kulinarisk destination i världsklass med flera lyxhotell. Montevideo lockar så klart också med en imponerande, neoklassisk arkitektur och en strandpromenad som sträcker sig längs nästan hela staden.

Paraguay

undefined
Foto: robertharding / Alamy / Alamy/ IBL

En bit in på kontinenten hittar man ett annat bubblande land, Paraguay som sett en ökning med 17,5 procent sedan 2016. Iguazufallen är en given sevärdhet, men även huvudstaden Asunción är värd ett besök med sina koloniala byggnader, grönområden och avslappnade atmosfär.

Resa

8 skidorter du aldrig tänkt på

Chamonix eller Courmayeur? Ingetdera. I vinter susar vi utför grannorterna som hamnat i skuggan. För mindre trängsel, men lika mycket puder.

I stället för Obergurgl: Vogel

Lättillgänglig variationsrikedom i vacker österrikisk miljö har gjort Obergurgl till en populär familjefavorit. Men väldigt familjevänligt är det också vid lågmälda Vogel, en av Sloveniens främsta skidorter med ett tiotal blå och röda pister precis ovan majestätiska sjön Bohinj. Åkningen är utmärkt för korta ben, liksom medelgoda äldre entusiaster, och kan utforskas till fullo under blott en dag eller två. Detta är med andra ord ingen plats att hetsa fram adrenalinkickar på. Vogel är snarare en naturskön och loj liten doldis, med ett unikt läge på en platå i de Juliska alperna inom nationalparken Triglav. Besökare belönas dessutom med korta avstånd till sagostäder som Bled, samt utsökt lokal mat.

Annons
X

I stället för Whistler: Revelstoke

undefined
Foto: IBL

Visst bländar ännu Whistler, Kanadas skidgigant nummer ett, med evighetslånga nedfarter och evighetsmängder nysnö. Vi slår dock ett slag för landets nyaste skidort som på ett ynka årtionde gått från att vara de mest envisa bergsrävarnas svårnådda gunstling till fulländad och mycket djärv världsklass, liksom världens huvudort för heliskiing. Revy, som de invigda säger, bjuder på Nordamerikas brantaste backar och uppåt arton meter snö om året. Det finns med andra ord mycket att jobba med i 69 pister och fyra högalpina bowls, i en så härligt utmanande terräng att den till hälften dubbas som enbart lämpad för riktigt erfarna åkare. Att vindla ner i vidlyftiga svängar i snö så djup att skidorna aldrig rör marken skapar en sensationell känsla av tyngdlöshet – och lycka.

I stället för St Moritz: Mürren

Ingen gör alpglamour så väl som St Moritz. Men ingen gör alpskönhet lika mycket rättvisa som Mürren. I den måleriska lilla byn råder heller ingen brist på chic njutningsfaktor. Positioneringen på en klipphylla 1 650 meter över havet vid skidberget Schilthorn gör området bilfritt, och via kugghjulsdrivet bergståg följt av hästdragen släde framträder de gamla hotellen bland smala gränder som sidorna i en vintersaga. Och så var det ju turerna! Den alpina skidåkningens vagga bjuder givetvis på hisnande åk med utsikt över Eiger, Mönch och Jungfrau. Samtidigt som geografi och begränsat antal bäddar håller trängseln nere i de tiotalet liftarna och runt 30 utfarterna. Mürren är ingen hemlighet, ändå är den böljande terrängen som en gömd frizon. Det är himmelskt ovan molnen!

I stället för Chamonix: La Clusaz

Chamonix ligger bara en dryg timme bort på andra sidan Mont Blanc. Men vid bergets västra fot bjuder söta skidpärlan La Clusaz på lika högt tempo, fast förenat med månghundraåriga jordbrukstraditioner. Och det är just bönderna med sina gårdar och vidsträckta marker vi tackar för att tillväxten förblir försiktig trots så majestätisk åkning. Skidområdet består även av byarna Manigod och Le Grand Bornand, men flest pister finns i La Clusaz. Liksom bäst offpist; friåkare lockas av många fall med orörd snö och en fallhöjd på uppåt 1 500 meter. Området är unikt på så vis att det går att susa fram opistat för att sedan glida rakt in i det stora skidsystemet, därefter ta en av liftarna upp och börja om igen. Efteråt: närproducerad gourmetmat och muskelavslappnande massage på Cristal Spa.

I stället för Courmayeur: Alta Badia

undefined
Foto: IBL

Missförstå oss inte. Vi älskar Courmayeur, denna välbehagens skidort som är lika delar färsk pasta, oantastlig espresso och skön skidåkning. Men matglada puderfränder, varför inte ta sikte på bergen på andra sidan Milano och byta proseccopartyt i Aostadalen mot knödel- och humlehippa i Dolomiterna? Alta Badia ingår i skidsystemet Dolomiti superski, så stort att det känns oändligt. Vi pratar 1 200 kilometer pist och 450 liftar. Utmärkt utgångspunkt är ladinska byn Corvara, belägen invid berget Sassongher och mitt på Alpernas kanske finaste tur – Sellaronda. Här på Dolomiterns solsida uppfördes områdets allra första skidskola redan på 1930-talet, och de grönskimrande isfallen och fantastiska storfjällen fortsätter än i dag att överträffa våra vildaste vinterfantasier.

I stället för Aspen: Jackson Hole

undefined
Foto: IBL

Colorados perfekta pudersnö lockar såväl Hollywoodstjärnor som bohemer till Aspens morska röda pister och svarta bråddjupsåk. För dig på jakt efter lodräta backar i hejdlös terräng rekommenderar vi dock att resa rakt nordväst, upp i granndelstaten Wyomings mäktiga bergskedjor Teton och Gros Ventre. Mitt emellan dem balanserar Jackson Hole-dalen där det snöar sisådär elva meter om året. Lägg därtill cowboys och saloonliknande barer och det känns som att befinna sig i ett vilda västern fabulerat av Kung Bore. Från toppen av Rendezvous Mountain svischar utförsessen, medan riktiga experter vågar sig på Cody Bowl och Rock Springs Bowls kaxiga, opistade utmarker med klippavsatser på uppåt 20 meter. Varje dag blir en orörd utmaning som svider härligt i benen.

I stället för Geilo: Røros

undefined
Foto: IBL

Traditionsrika Geilo är välkänt för resan dit längs anrika Bergenbanan, liksom de 22 milen preparerade spår för längdåkning. Men vårt grannlands mest trollska landskap att ägna sig åt den norska nationalsysslan hittas runt mysiga Røros precis vid svenska gränsen i Trøndelag fylke. Det känns som om tiden stått stilla i den världsarvslistade gamla trähusstaden där vardagen kretsar kring friluftsliv, gedigen kokkonst med fisk från fjällsjöarna – samt längdåkning. På promenadavstånd från stadskärnan och långt upp över högplatån ringlar 30 mil leder för både klassiskt och skejt. Det är tyst och rogivande. Bara skidornas sus i det snustorra spåret, innan knastret från lika snustorr ved värmer i övernattningsstugan.

I stället för St Anton: Warth am Arlberg

Korandet "världens bästa skidort" har tillfallit många platser, men kanske oftast snösäkra klassikern St Anton. Vilket inte är konstigt med så varierad åkning och otroliga löpor för carving: vackra, välpreparerade och långa. Men sedan gigantiska skidsystemet Ski Arlberg för två år sedan kopplades samman med St Anton rekommenderar vi att i stället utgå från lilla Warth intill Lech Zürs. Charmiga små hotell och rustika alpbarer är ett stort plus, så även faktumet att 80 procent av dess backar blickar mot norr, vilket på 2 000 meters höjd innebär marängfluffig snö. Att skidskolan leds av forna landslagsmedlemmar säger det mesta om Warths renommé. Det är också de som tipsar om halvhemliga åk som offpisten vid Wolfegg, ett nervkittlande äventyr bland trädkantade, porösa puderfält.

Foto: Knut Bar/Eero Hannukainen/IBL Bildbyrå
Resa

Birgitta Ohlsson: ”Det finns mycket att upptäcka i Zimbabwe”

Politikern Birgitta Ohlsson dukar upp en picknick i Hampstead Heath och drömmer sig bort längs med New Yorks gator.

Restaurang: Knut Bar

undefined
Foto: Knut Bar

På den här restaurangen går Sveriges norra delar som en röd tråd genom all mat och dryck. Till fördrink rekommenderar jag en Vilhelmina Moonshine, följt av huvudrätten vegetarisk tunnbrödspizza med västerbottenost och skogschampinjoner. Till efterrätt blir det varma hjortron med saltkola och vaniljglass.

Annons
X

Regeringsgatan 77, Sverige

restaurangknut.se/knut-bar

Museum: Ashmolean Museum

undefined
Foto: Andy Matthews/VIEW/REX / Rex Features/ IBL

Jag och min familj flyttade nyligen till Oxford och runt husknuten finns faktiskt några av världshistoriens främsta konstverk. På Ashmolean Museum, som är grundat 1683, bjuds besökare både på modern konst, men framförallt föremål från det gamla Egypten och antiken. Som på många brittiska museum är det inga avgifter och besökaren besparas identitetspolitiska ambitioner.

Beaumont Street, England

ashmolean.org

Bageri: Öre gårdsbageri

undefined

Det känns som att stiga in i mormors "sal", vilket på äldre västerbottniska betyder vardagsrum, när man besöker detta hemtrevliga hantverksbageri mellan Hörnefors och Nordmaling. På gårdsplanen serveras surdegspizza och klassiska bakverk till tonerna av livejazz. Tillsammans med andra småföretag i trakten anordnar bageriet något som kallas för Formstråket där design, musik och lokalproducerat mat presenteras längs en 35 km lång sträcka.

Öre 206

Gata: Washington Mews

undefined
Foto: Frances Roberts / Alamy / Alamy/ IBL

När jag besöker mina drömmars stad, New York, gör jag alltid en ritualliknande promenad genom Manhattan. Jag stannar alltid till nära parken Washington Square Park för att längtansfullt blicka in genom grinden till denna avstängda, korta och söta gata. De låga husen var ursprungligen häststall, men numera huserar universitetsanställda vid New York University här.

Washington Mews

Stad: Bulawayo

National Gallery of Zimbabwe
National Gallery of Zimbabwe Foto: Thomas Cockrem / Alamy / Alamy/ IBL

Turister som besöker Zimbabwe hamnar oftast vid Victoriafallen, men alltför sällan i landets näst största stad. Utöver att vara den demokratiska oppositionens fäste och delvis området för de tragiska Gukurahundi-massakrerna på 1980-talet, så finns mycket att upptäcka. Kila in på National Gallery of Zimbabwes innergård – bakom neonfärgade dörrar döljer sig ateljéer för unga konstnärer. Utanför stadskärnan ligger det gamla slottet Nesbitt Castle i en drömskt lummig trädgård. Satanister brände ner delar av slottet på 1970-talet och varning för den gigantiska uppstoppade krokodilen i entrén.

Resa

Årets hetaste hotell

Väldesignade cityhotell, vilda djungelboenden och en egen paradisö. SvD Perfect Guide har valt ut några av de mest spännande nya hotellen just nu.

L’Oscar, London

undefined

Ett hotell är en sorts teater. Det menar den franske designern och arkitekten Jacques Garcia. Och det känns nästan som att man ingår i ensemblen när man stiger över tröskeln till något av hans många succéhotell: La Mamounia i Marrakech, Danieli i Venedig, Hôtel Costes i Paris och New Yorks Nomad. Nu har han förvandlat en gammal baptistkyrka i Londonstadsdelen Holborn till ett modernt boutiquehotell med 39 förföriskt inredda rum. Här matchas midnattsblå sammetssoffor med art déco-byråer och fantasifulla lampetter. På några ställen skymtar dessutom den gamla kyrkans bibliska motiv. Missa inte att äta middag i kapellet – på Baptiste Grill serverar Michelinkocken Tony Fleming gudomliga rätter.

Annons
X

3 andra city-nykomlingar:
The Murray, Hongkong
Lutetia, Paris
The Hoxton, New York

Klimatpåverkan: En flygresa tur och retur till London släpper ut ca 0,5 CO2e ton växthusgaser. (Källa: Klimatkalkylatorn).

Four Seasons Deroches Island, Seychellerna

undefined

Turkost vatten, landsköldpaddor och djuphavsfiske. Som om det inte vore nog skryter Seychellerna även med att ha några av världens vitaste stränder. 23 mil från huvudstaden Mahé, på en liten ö omgiven av korallrev och orörda sandstränder, ligger nyöppnade Four Seasons Resort Seychelles at Desroches Island. Hotellets 71 bungalows och villor ligger direkt på stranden men har även utrustats med varsin pool. När solen går ner ordnas filmkvällar i det fria med en bioduk uppspänd mellan två palmer. Med ett kallt glas vitt, nypoppade popcorn och fötterna nerborrade i sanden är det lätt att inse storheten i begreppet egentid.

3 andra paradis-nykomlingar:
Coqui Coqui, Bora Bora
Raffles Meradhoo, Maldiverna
Manapany Hotel, Saint Barths

Klimatpåverkan: En flygresa tur och retur till Seychellerna släpper ut ca 8,6 CO2e ton växthusgaser. (Källa: Klimatkalkylatorn).

One & Only Gorillas Nest, Rwanda

undefined
Foto: RUPERT PEACE

Att plötsligt stå öga mot öga med en bergsgorilla långt upp bland Rwandas dimhöljda berg är ett möte man sent glömmer. Mellan de grönskande kullarna i nationalparken Volcanoes öppnade nyligen One & Only Gorilla Nest. På den rustika lodgen hittar man allt som förväntas av ett lyxhotell: smakfullt inredda rum, en niohåls golfbana och ett spa med bred behandlingsmeny. På restaurangen serveras rätter komponerade av det som växer i lodgens egen trädgård. Egenodlad mat i all ära, höjdpunkten är naturligtvis det garanterade mötet med någon av de åtta gorillafamiljerna som bor i bergen intill.

3 andra safari-nykomlingar:
Singita Pamushana Lodge, Zimbabwe
Shinta Mani Wild, Kambodja
Berber Lodge, Marocko

Klimatpåverkan: En flygresa tur och retur till Rwanda släpper ut ca 4,4 CO2e ton växthusgaser. (Källa: Klimatkalkylatorn).

Experimental Chalet, Verbier

undefined

Årets största snackis i Alperna är öppningen av Experimental Chalet i Verbier. I december slår gänget bakom trendiga Experimental Cocktail Club upp dörrarna till sitt första hotell här. Utöver läget stoltserar hotellet med eget spa, en restaurang där man serverar lokala delikatesser och – förstås – en cocktailbar. Den som vill fortsätta nattsudda när musiken stängs av tar trappan ner till nattklubben Farm Club. Räkna med ett överfyllt dansgolv och skidortens roligaste klientel. Ett välbehövligt tillskott på Verbiers nattklubbshimmel.

3 andra skid-nykomlingar:
Niehku Mountain Villa, RiksgränsenW
W Aspen, Colorado USA
The Josie Hotel, Kanada

Klimatpåverkan: En flygresa tur och retur till Verbier släpper ut ca 1,1 CO2e ton växthusgaser. Ta gärna tåget istället. (Källa: Klimatkalkylatorn).

Six Senses Bhutan, Bhutan

Få länder bjuder på lika storslagna naturupplevelser som Bhutan, det
lilla kungariket som ligger inklämt mellan Tibet och Indien. Här öppnade nyligen hotellkedjan Six Senses fem intima resorter – utspridda över Himalayas bergslandskap. Upplev mineralrika bad på lodgen strax utanför huvudstaden Thimphu, bo mitt i naturen i det lummiga Bumthangdistriktet och njut av lugnet vid Mo Chu-floden. Tanken är att man under resan flyttar mellan de
olika destinationerna. Naturen, stillheten och god mat står i fokus på alla resorterna.

3 andra spa-nykomlingar:
Arctic Bath, Harads
Euphoria Retreat, Grekland
Amanyangyun, Shanghai

Klimatpåverkan: En flygresa tur och retur till Bhutan släpper ut ca 4,4 CO2e ton växthusgaser. (Källa: Klimatkalkylatorn).

Resa

Erik Videgård: ”Att leva med Daniel Craig var en riktig kick”

Krögaren Erik Videgård äter svenskt i Brooklyn, skördrar peppar i Sichuan och förtrollas av ljumma nätter i Lissabon.

undefined

Clamato, Paris
80 Rue de Charonne,
clamato-charonne.fr

Annons
X

Paris är alltid... Paris. Jag har varit där så många gånger, men det känns ändå som jag bara skrapat på ytan och fortfarande har mycket kvar att upptäcka. Vid mitt senaste besök tog jag ett varv förbi alla de små hål i väggen-restaurangerna i 9:e arrondissementet. Naturvin och ostron på Clamato ger lagom energi för heta nätter på Hôtel Bourg Tibourg i Marais. Vill man veta mer om de små restaurangpärlorna i stan rekommenderar jag Elin Unnes bok Paris för foodisar.

Kang Ho Dong Baekjeong, Los Angeles
3465 West 6th Street

Jag hatade Los Angeles första gången jag var där. Andra gången gick det bättre. Tredje gången jobbade jag med inspelningen av Girl with the dragon tattoo och genom mina nya vänner fick jag se en helt annan stad. Att leva med Daniel Craig i nio månader var en riktig kick, han behövde bygga upp sig inför rollen i Skyfall och jag fick laga maten. Det var grymt! Se till att hinna med en tripp till K-town när du är här och gå förbi Kang Ho Dong Baekjeong, deras koreanska bbq är definitivt "the real deal".

undefined
Foto: imago stock / imago sportfotodienst/ IBL

Sichuanprovinsen, Hanyuan

Hanyuan är, med kinesiska mått mätt, en mycket liten stad med sina drygt 300 000 invånare. Det är kanske inte staden i sig som lockar, men i bergstrakterna däremot, 2 000 meter över havet, växer den berömda sichuanpepparn. Jag åkte dit på en temaresa och fick skörda peppar, äta maten och försöka klappa pandorna och det hela var en otrolig upplevelse. Mitt första besök i Kina gav omedelbar mersmak och nästa år bär det av igen.

undefined

Aska, Brooklyn
47 S 5th street
askanyc.com

Brooklyn är en favorit jag återkommer till år efter år. Brooklyn Museum, DUMBO, Smorgasburg, restaurangerna, barerna, Wythe Street – de kryllar alla av vänliga och smärtsamt coola människor. Så mycket mer äkta än den stora ön mittemot. Ett härligt svenskt inslag i stadsdelen är Fredrik Berselius restaurang Aska, som även lockar inbitna Manhattan-bor att ta sig över broarna.

undefined
Foto: Francisco Rivotti

A Cevicheria, Lissabon
R. Dom Pedro V 129
acevicheria.pt

En riktig pärla som jag bara har besökt en gång, men fortfarande tänker på. Kanske var det sällskapet? Kanske var det den ljumma natten, med doft av pastéis de nata och gamla spårvagnar? Men vad som är säkert är att det äntligen börjar poppa upp riktigt bra fiskrestauranger av modernt snitt i Lissabon och A Cevicheria är en av dom. De serverar lokalt inspirerad ceviche och baren nås från gatan genom en modest lucka i väggen.

Resa

Hedda Stiernstedt: ”Jag älskar att gå på jazzklubb”

Skådespelaren Hedda Stiernstedt badar på Fårö, går på jazzklubb i New York och drömmer om att återvända till Toscana.

undefined

Bahia, Brasilien
visitbrasil.com

Annons
X

En kompis till mig har hus längs kusten i Bahia, och jag har fått låna det de gånger jag behövt komma riktigt långt bort. Brasilien är verkligen ett paradis, samtidigt som det är väldigt ärligt med sina negativa sidor. Det kan vara en superfarlig plats, men på samma gång är det ett väldigt öppet land. Där finns en otroligt stor levnadskraft och livsglädje. 

undefined
Foto: Jan Schtzer / Naturfotograferna / IBL Bildbyr / / IBL

Bagnone, Toscana
comune.bagnone.ms.it

Vi var ett gäng på tio jättenära vänner som hyrde ett hus utanför den lilla byn Bagnone i Toscana och det är en av de bästa resor jag har gjort. Vi flög till Pisa och bilade sedan till vingården där vi bodde. Den enda vi gjorde var att laga massvis med god mat och upptäcka området – det var perfekt från början till slut. Jag skulle gärna återvända, men att få ihop hela gänget igen blir nog svårt.

Norsta Auren, Fårö
guteinfo.com

Jag har tillbringat nästan alla mina somrar på Fårö och skulle nog säga att det är mitt absoluta favoritresmål. Det är det närmaste man kommer en tropisk känsla i Sverige, där barrskog möter kritvita stränder. Allra helst åker jag till stranden Norsta Auren. På hösten kan man promenera här, men det är som bäst under sommaren när det går att bada.

undefined
Foto: Anna Serrano / SIME/ IBL

Smalls live, New York
183 W 10th Street, smallslive.com

Jag har bara varit i New York en gång, men trivdes otroligt bra. Maten och kulturen – allt är fantastiskt. Jag älskar att gå på jazzklubb och blev särskilt förtjust i Smalls Jazz Club som ligger i Greenwich Village. När jag går dit klär jag mig i kostym, beställer en dry martini och låtsas att jag är gangster i en gammal film.

undefined
Foto: Antony McAulay / Alamy / Alamy/ IBL

Forsakar, Skåne
vattenriket.kristianstad.se

Forsakar är ett helt fantastiskt vattenfall som ligger mitt i en bokskog i Skåne. Jag har otroligt starka barndomsminnen härifrån och när jag har återvänt i vuxen ålder har det varit precis lika vackert. När jag var liten var det här det enda stället jag ville åka till i Skåne. Man promenerar runt i skogen och bara tittar på allt det vackra.

Foto: Märta Thisner/IBL
Resa

Seinabo Sey: ”I Gambia sitter jag mest bara på stranden”

Artisten Seinabo Sey shoppar inredning i Göteborg, bor på underliga hotell i Dakar och gör helst ingenting i Gambia.

Hôtel Sokhamon
hotelsokhamon.com

Annons
X

I Dakar finns ett väldigt fint hotell som heter Sokhamon, det är väl värt att bo på. Det vilar någon slags Alice i underlandet-stämning över hela stället, en lite märklig estetik som jag inte har sett någon annanstans. De har också väldigt mycket cool konst som man kan gå runt och titta på. Solange Knowles bodde där när hon var i Dakar, det var så jag hörde talas om hotellet från början. Jag kände direkt att om hon valde att bo där så måste det vara något extra.

Blue Ribbon Sushi Bar & Grill i New York.
Blue Ribbon Sushi Bar & Grill i New York. Foto: ELIZABETH DANIELS PHOTOGRAPHY

Blue Ribbon Sushi Bar & Grill
Columbus Hotel, 308 W 58th St

Min manager tog mig till Blue Ribbon Sushi Bar & Grill, de har en oxtail fried rice som är helt magisk. Nu har jag slutat äta kött, men när jag gjorde det var detta en favorit. Stället har dessutom öppet till fyra så man kan gå dit sent och käka. Sen bör man gå till Café Rue Dix i Brooklyn, den enda restaurangen i New York där jag har ätit senegalesisk mat som smakar som den ska.

Tagore’s
42 Trill Road

Tagore’s är ett mysigt gammalt jazzhak i ett område som heter Observatory. Jag var där när jag var 19 år och trodde att jag skulle bli dokumentärfilmare. Men i stället för att ägna mig åt det jag skulle så softade jag bara runt i sex veckor.

Artilleriet i Göteborg.
Artilleriet i Göteborg.

Artilleriet
Magasingatan 19, artilleriet.se

Jag älskar verkligen Göteborg. Ser alltid till att besöka Heyday, en liten butik på Kyrkogatan, som har rolig fika och fina saker. Samma sak med Artilleriet, en inredningsbutik som är så himla härlig. Jag vill köpa allt, men tänker sen; hur ska jag ta med allt det här till Stockholm? Då vill jag bara flytta till Göteborg. Om det inte vore för spårvagnarna då, som är jättetysta och kommer från ingenstans. Silent assassins!

undefined
Foto: David Bebber / SIME/ IBL

Banjul, Gambia

Det finns alla möjliga skäl att åka till Gambia, men helst sitter man bara på stranden och äter god mat. Det finns inte så mycket att göra, men det är en del av charmen. Man bara åker dit och hänger runt. Dessutom är alla väldigt snälla. I vintras var jag i Banjul för att spela in tre videor till mitt nya album, en fantastisk upplevelse och perfekt inramning för just dessa låtar.

Resa

Niklas Ekstedt: ”Taiwan är nästa stora matnation”

Stjärnkrögaren Niklas Ekstedt surfar i sitt baskiska paradis, äter schnitzel i Köpenhamn och njuter av konst i Somerset.

undefined
Foto: IBL

Surfparadis
Guethary

Annons
X

Kanske min favoritplats på jorden. Här surfar jag mer än gärna och även barnen älskar att vara här. Vi besöker Baskien varje år och njuter av alla fantastiska restauranger runt San Sebastián. Men jag bor helst på den franska sidan och gör dagsutflykter i stället. Missa inte världsklassrestaurangen Asador Extebarri i den lilla byn Axpe.

Upptäcktsfärd
Kyoto

En av mina absoluta favoritstäder. Här gillar jag att cykla eller vandra och bara andas ut efter några hektiska dagar i Tokyo. Jag har inga specifika restaurangtips att bjuda på, det roligaste är att själv gå runt och upptäcka små hål-i-väggen-restauranger.

undefined

Krogrunda
Köpenhamn

Köpenhamn håller sakta på att bli Europas nya mathuvudstad. Flera av de duktiga medar-betarna från Noma har gått vidare och startat egna roliga ställen. Ät italienskt och ekologiskt på Baest, mexikanskt på Sanchez och missa inte wienerschnitzeln på Barr, som håller till i just Nomas gamla lokaler. Jag bor gärna mitt i Nyhavn, exempelvis på Hotel 71 eller Admiral.

Utflykt
Somerset

Jag och min fru Katarina åker gärna till London för att äta gott och träffa vänner. Om vi hinner brukar vi även göra en avstickare till Somerset eller Cornwall. Hauser & Wirth i den lilla byn Bruton i Somerset är ett av världens främsta gallerier när det gäller samtida konst. Om du har möjlighet, missa inte en övernattning på fantastiska Babington House i närheten.

undefined
Foto: Dave Tacon / Polaris Images/ IBL

Matkultur
Taipei

Taiwan är nästa stora matnation efter Japan och Korea. Under kulturrevolutionen i Kina förkastade man alla gamla traditioner, men mycket av den gamla kinesiska matkulturen har bevarats här. Samtidigt har landet ett eget bra kök som man kombinerar med det kinesiska. Ön är relativt liten, så det är lätt att ta sig runt och upptäcka småstäder även utanför Taipei.

Niklas Ekstedt, stjärnkock, programledare och kokboksförfattare.

Foto: SIMON BAJADA
Resa

Jakten på den perfekta tryffeln

Chokladrebeller, sekelgamla konfekttraditioner och kakaodammiga konditorier. SvD Resor åkte till Zürich och blev chokladfrälst.

Åren har varit snälla mot Dieter Meier. Den 72-årige excentrikern har inte förändrats nämnvärt sedan han var ena halvan av den schweiziska syntduon Yello, ett av 1980-talets mest egensinniga band. Idag driver han biffkrogkedjan Ojo de Agua samt en kött- och vinranch i Mendoza. Det senaste året har han dock gjort mest väsen som chokladrebell.

Annons
X

– Ursäkta om jag är lite kortfattad, men jag åker till Kuba om en stund för att handla kakaobönor, ursäktar sig Dieter Meier när vi träffas i hans chokladbutik Oro de Cacao intill oden Limmat i cen- trala Zürich. Men när en person som Meier får upp svadan finns inget som heter "kortfattat", och under en timme berättar han ingående om det patent han utvecklat tillsammans med en vetenskapsman. Ett patent som, enligt Meier, kommer att revolutionera chokladindustrin.

– När kakaobönor rostas går 90 procent av aromerna förlorade och de blir bittra. Med mitt patent kallextraheras bönorna, vilket bevarar kakaosubstanserna och gör chokladen mer smakrik. När du äter min choklad kan du känna om bönorna kommer från Bolivia, Grenada eller Kuba, säger Meier och påpekar att den schweiziska chokladindustrin era gånger försökt köpa patentet i syfte att inte låta någon använda det. Meier har dock viftat bort alla erbjudanden och i stället dykt upp på chokladmässor för att sprida ordet om sin revolutionära process.

Så är det en ny chokladera jag smakar när jag tar en bit av hans stilrent designade 80% Perú Cacao? Ja, kanske. Men med bara en ytterst liten mängd tillsatt rörsocker är det knappast något för den breda Maraboumassan, utan snarare en "förvärvad smak" med påtagligt botaniska toner. Till och med hans vita choklad, 42% Cuba Cacao White, är mer än bara en sötsliskig sockerbomb.

Dieter Meier må vara Zürich mest färgstarka chokladmakare, men han är långt ifrån den enda som har historier att berätta – och enastående choklad att bjuda på. Den schweiziska flodmetropolen har varit landets epicentrum för choklad ända sedan 1892 då den lokala chokladmakaren Sprüngli slog ihop sina kakaobönpåsar med Bernbaserade Lindt. 126 år senare kan staden utmana såväl Bryssel som Oaxaca om titeln "världens främsta chokladdestination". För även om Zürich på senare år genomgått en makeover från stel och tråkig nansstad till vitalt konstcentrum är det inte vid utmärkta konstmuseet Kunsthaus du hittar de längsta köerna. De ringlar utanför gamla stans chokladbutiker.

undefined
Foto: SIMON BAJADA

– Efter en helg i Zürich kommer du aldrig att röra en Lindor igen, intygar Stephanie Greiner på Xocotour när jag ansluter mig till hennes chokladfanatiska rundtur till ett dussin av Altstadts förnämsta chokladhantverkare och konfektbutiker. Jag säger inte emot. Det är svårt att säga något när man precis tagit första tuggan på en flytande absintpärla inuti ett bo av kristalliserat socker som täckts med mjölkchoklad och Criollo de Venezuela 65%.

– Det tar ett år att göra Zürichs finaste chokladtryffel, men bara fem sekunder att äta den, fortsätter Greiner och har givetvis rätt igen. De fem tryfflarna på assietten framför mig slank ner med ungefär den hastigheten efter att vi slagit oss ned på härligt omoderna Con serie Honold. Ett 112-årigt konfektpalats där luften doftar av kakaodamm och marmordisken dignar av handgjorda läckerheter: caipirinha-praliner, bubblande mintbomber, sommartryfflar med säsongens bär och ställets berömda Honold trauben med vindruvor som marinerats i cognac i ett år.

undefined
Foto: Simon Bajada

Nästan lika anrikt är 80-åriga chokladhuset Teuscher, mest känt för sina Dom Pérignon-tryfflar och härligt överpyntade butiker som numera finns i alla världsdelar. I Zürich gömmer de sig bakom torget Lindenhof och de flesta recepten härstammar fortfarande från grundaren Adolf Teuscher. En annan ljuvlig tidskapsel är specerihandeln H Schwarzenbach där inte mycket tycks ha hänt sedan invigningen 1864. Här finns allt för den ambitiösa hobbychokladmakaren, inklusive mexikanskt smör samt vanilj och kakaobönor från hela världen.

– Men tro inte att Zürichs chokladhantverkare enbart blickar bakåt, vi är moderna också, intygar Stephanie Greiner och berättar att foie gras-tryffeln hade sina fem minuter av berömmelse för ett par år sedan. Ädelosttryffeln hänger fortfarande med, och nymodigheter som chili och matcha är numera obligatoriska smaker på de flesta ställen. Samtidigt har Sprüngli, vars flaggskeppsbutik på Paradeplatz är ett självklart stopp, utvecklat ett superlyxsegment för konnässörer som inte nöjer sig med mindre än en låda truffle du jour – särskilt exklusiva munsbitar som säljs under endast 24 timmar – och den hutlöst dyra mjölkchokladen vars mjölk kommer från kor uppfödda på enbart hö.

undefined
Foto: Simon Bajada

Ett annat tecken på att Zürich chokladscen inte står still är nykomlingen La Flor som öppnade för ett par månader sedan i de heta Binzkvarteren. Här står transparens, ekologiska ingredienser och direktkontakt med kakaobönodlarna i fokus.

– Vi kände att Zürich saknade en smakrik, icke- industriell choklad gjord på enbart naturliga ingredienser, berättar Laura Schälchli, som parallellt med sitt arbete inom Slow Food Switzerland driver La Flor tillsammans med krögaren Ivo Müller.

– Vi experimenterar hela tiden, men aldrig med några andra råvaror än kakaomassa, kakaosmör och ekologiskt socker. Kakaobönan innehåller 600 smakkomponenter som varierar beroende på sort och var den odlas. Det finns ingen anledning att döl- ja dem med tillsatser, säger Schälchli och bjuder på La Flors populäraste bar, den läckra 74% Hacienda Limon Ecuador.

En annan innovatör är Taucherli som började i blygsam skala med att sälja chokladkulor på trä- pinnar för att doppa i varm mjölk. Idag gör man både ursprungschoklad utan tillsatser och choklad med udda smaksättningar. Mest uppmärksamhet har man dock rönt för sin naturligt rosa choklad, även kallad "den fjärde chokladsorten". Receptet är hemligt, men det sägs att den påtagligt fruktiga chokladen är gjord på ofermenterade kakaobönor som får sin rosa färg när de blandas med kakaosmör. Taucherli har ingen egen butik, men deras choklad säljs bland annat på utmärkta Urban Food Store i Altstadt.

Chokladvandringen börjar närma sig sitt slut.

Foto: pexels
Resa

Semestra i Sverige – så mycket sparar du i koldioxidutsläpp

Varför åka utomlands för ostron, vingårdar och skidåkning när allt finns på hemmaplan? SJ har räknat ut hur mycket de svenska alternativen sparar i koldioxidutsläpp.

undefined

I stället för Island...
ABISKO
Tågstation: Abisko turiststation.
Sparar 391 kg CO2

Annons
X

Det arktiska landskapet blir allt mer populärt. Islands gejsrar har länge lockat friluftiga entusiaster, men i norrländska Abisko finns norrskenet som höjer sig över alla andra natur­ fenomen. Abiskos svarta och klara natthimmel är som gjord för att få se norrsken, vilket också lockar turister från hela världen. Fenomenet förekommer under hela vinterhalvåret och vill man maxa sina möjligheter ska man bege sig till bergstoppen Noulja och Aurora Sky Station.

undefined

I stället för Zermatt...
RIKSGRÄNSEN
Tågstation: Riksgränsen.
Sparar 384 kg CO2

Ett lyxigt hotellrum med milsvid utsikt över snötäckta bergstoppar behöver inte ligga flera 100 mil bort. I Riksgränsen är offpist­åkningen spektakulär och du kan dessutom åka skidor i midnattssol långt in på för­ sommaren. 15 mil norr om Polcirkeln bjuds utsikt över både svenska och norska bergs­ kammar, hisnande toppturer och helikopterskidåkning. Precis vid norska gränsen ligger skidhotellet Niehku som nyligen flyttat in i Malmbanans gamla lokaler och deflnitivt lever upp till Zermatts lyxiga standard.

undefined
Foto: pexels

I stället för Mosel...
KULLAHALVÖN
Tågstation: Höganäs C (sista sträckan buss från Helsingborg).
Sparar 240 kg CO2

Vita kvalitetsviner är inte reserverade för det tyska vindistriktet. I Skåne har druvan solaris till och med bättre för­ utsättningar än i hemlandet, enligt experterna. De svenska vinerna är på frammarsch och det internationella intresset har höjts rejält de senaste åren. Idag finns över 200 svenska odlare och på Kullahalvön tronar fyra vingårdar som tar emot besökare för provningar. Under hösten är det skördefest och på Arilds Vingård kan man som besökare anmäla sig för att hjälpa till.

undefined

I stället för Stonehenge...
ALE STENAR
Tågstation: Ystad.
Sparar 317 kg CO2

På skånska Kåsebergaåsen reser sig Sveriges svar på mytiska Stonehenge – Ale stenar. Med en vidsträckt utsikt över horisonten är det Sveriges största bevarade skeppssättning. Det finns många teorier om hur och varför monumentet restes; arkeologerna menar att det troligtvis rör sig om en gravplats medan andra experter utgår från att stenarna fungerat som en solkalender. Det är troligtvis mystiken som lockar den stora mängden besökare och Ale stenar är idag en viktig mötes­ plats för olika hedniska och nyandliga grupper, framförallt under sommar­ och vinter­solståndet.

undefined

I stället för Bretagne...
GREBBESTAD
Tågstation: Tanum.
Sparar 336 kg CO2

I Grebbestads karga och vilda havsklimat får ostronen extra mycket smak och vissa menar att de är bland världens godaste. Ostron trivs bäst när det är mellan åtta och tio grader i vattnet och på Västkusten blir det aldrig för varmt. Till skillnad från den franska kusten är vattennivån konstant, den påverkas inte av ebb och flod, vilket gör att de svenska ostronen måste hämtas av dykare. I Grebbestad fiskas ungefär 90 procent av Sveriges ostron och här hålls även SM i ostronöppning varje år.

Foto: PEXELS
Resa

8 anledningar att inte sova i London

Konstgallerier som blir krogar, krogar som blir klubbar och sena kvällar med vuxensagor. London sover aldrig – och hit går vi när solen gått ner.

undefined

THE NED
27 Poultry, EC2R
thened.com

Annons
X

The Ned firar ettårsdagen med att cementera sig som Londons mesta medlemsklubb. Därtill också den vackraste, med ljuvligt ålderdomlig atmosfär i Citys forna Midland Bank-byggnad. Alla har kanske inte lust att betala årsavgiften à 46 000 kronor för att få tillgång till de hemliga utrymmena, men det finns ett kryphål: checka in. Som hotellgäst får du ett praktfullt rum, samt ännu viktigare: tillgång till stadens mest exklusiva utomhuspool, öppen till klockan 23 året runt. Ingen annanstans plaskar du ostört med blicken på St Paul’s och The Shard. Ett tips: boka helst en söndag. Då kan vattenlekarna kombineras med kvällsmanikyr på spat Cowshed, följt av swing med The London Dance Orchestra.

undefined

MUSEUM LATES

Självklart hör Londons museer till de mest välbesökta sevärdheterna, vilket lika självklart tenderar att göra dem fullproppade. Ett sätt att slippa trängseln är besöka dem vid så kallade "lates"; kvällar då öppettiderna är ytterst generösa och inte sällan med events, barer och livemusik som påhäng. Tate, Natural History Museum, V&A, Wellcome Collection är bara några av dem som arrangerar dessa aftnar, vissa så ofta som varje vecka. Vi rekommenderar särskilt Design Museums "Design overtime"; fredagskvällar stuvade med workshops, föreläsningar och guidade turer. Allra bäst är dock Science Museum som sista onsdagskvällen i varje månad fyller hela huset med tematisk underhållning. Är du på plats nu i veckan firas praktfull tioårsfest av fenomenet.

undefined

FITZ’S
Russell Square, WC1B
tzs.co.uk

Fastigheten ritades ursprungligen av Charles Fitzroy Doll i slutet av 1800-talet. Men att stiga in i dessa mäktiga lokaler, numera hem åt det nyöppnade hotellet The Principal, är så mycket mer än en arkitektonisk tidsresa. Bakom tunga draperier nere i vänstra hörnet av foajén döljer sig nämligen Fitz’s som varje onsdagskväll tar med sina gäster på fantasifulla rundturer. Det må se ut som en charmigt eklektisk hotellbar, men ett tu tre har det blivit teaterestrad. Eller burleskscen. Ett hål-i-väggen för jazzmusiker, en miniarena för spoken word, en Buena Vista Social Club med contradanzaatmosfär värdig 40-talets Havanna. Ingen vecka är den andra lik och med ett öga på kalendariet kan du pricka in rätt aktivitet.

undefined

SKYLIGHT
Tobacco Dock, Pennington St Entrance E1W
skylightlondon.com

Londons stadssiluett blir allt mer djärv och de högt flygande sällskapsrummen allt fler. När Skylight förra sommaren lät barer och food trucks ta över de översta våningarna i ett parkeringshus vid Tobacco Dock var det tänkt som ett 16 veckor långt engångsevent. Men framgången ledde till en vintersäsong och nu har ytterligare en sommar rönt ännu större popularitet, och man har beslutat att hålla öppet permanent. Londons grönområden i all ära, men det är något speciellt att klättra upp mot skyn ett stenkast från Themsen och marinan St Katharine’s för att spela fotboll, krocket och boule medan stadens skyskrapor
glittrar ikapp med kvällsrodnad och ljusslingor långt in mot midnatt. I november byts konstgräsbanorna mot isrinkar, de enda på ett tak i hela Europa.

undefined

THE LAST TUESDAY SOCIETY
11 Mare St, E8
thelasttuesdaysociety.org

Det ryms inte fler än tolv besökare på The Last Tuesday Society, ett säreget kuriosakabinett kurerat av filosofen Viktor Wynd med tillhörande liten cocktailbar. Det är med andra ord ett intimt gäng som en höstmysig söndagskväll samlas runt sarkofagen i museets Lion’s Chamber för The monthly storyteller evening med berättaren Giles Abbott. Hans inlevelseförmåga är prisbelönt, så medryckande att vi nästan glömmer att njuta av ostarna från Raw Cheese Power som dukats fram med marmelad och sylt kokade runt hörnet
hos Newton & Pott. Historierna varierar; snart på tur står isländska vikingaepos följt av de mest okända julsagorna. Vad du däremot alltid kan förvänta dig är fängslande narrativ och glada gäster. Lite som det kändes runt lägerelden när man var barn.

undefined

BRIGADIERS
1­5 Bloomberg Arcade, EC4N
brigadierslondon.com

Kunniga i militärhistoria har listat ut att Brigadiers är
en armévink. Och inte vilken som helst, utan till den indiska härens mässbarer. Tänk därför åtta sammanlänkade salonger, var och en intimt tilltalande
tack vare indisk art déco-dekor med brunbränt trä och röda kulörer, samt utrustade för olika slags mingel. Biljard, kortspel, ölbar, cocktailbar, tre chambres separées och Londons kanske skönast puttriga miljö att via storbildsskärmar försöka förstå Indiens nationaltidsfördriv; cricket. Ty på Brigadiers är socialt umgänge liktydigt med sport, och lika viktigt som att njuta sällsynt whisky från den säregna dryckesautomaten. I kvällsvimlet syns visserligen betydligt er kostymer än uniformer, men Brigadiers lyckas vara nostalgidränkt regementsklubb ut i alla dess sömmar.

undefined

DUDDELL’S ART PROGRAMME
9a St Thomas St, SE1
duddells.co/london

I fem år har Hongkongkrogen Duddell’s mättat kropp och knopp med sin Michelinbelönade förening av kantonesisk kokkonst och konst. När Londonutposten öppnade i fjol lades ännu mer fokus på det estetiska; att vara en mötesplats för konstälskare som även råkar vara foodies. Lokalen för detta blev St Thomaskyrkan vars forna långhus nu ståtar med en pampig smaragdgrön bar. Här beställer vi en drink spetsad med kinesisk besk att sippa på medan vi strosar bland väl utvald konst från hela världen. Som galleri är Duddell’s ensamt i sitt slag; en utställningslokal för nattugglor, dränkt i solnedgångsljus innan det dukas fram delikat dim sum.

undefined

RED ROOSTER LATES
45 Curtain Rd, EC2
redroosterldn.com

– Märker ni hur stämningen förändras? Nu höjer vi pulsen!

Stjärnkrögaren Marcus Samuelsson kommer förbi vårt bord intill Red Roosters scen. Skrattar och dansar samtidigt som Sean OD börjar spela vinylskivor. Samuelsson är en inkarnation av sin egen ambition att månatligen förvandla sin restaurang till klubb, med middagsservering till långt efter midnatt medan DJ:s och livemusik lyfter taket från klockan 22. Konceptet har visat sig lika framgångsrikt som Samuelssons patenterade svensk-amerikanska soul food: tänk majsbröd, kycklingbullar i äppelpuré med lingon och bräserade shortribs serverade i industriromantiskt ombonad källarlokal samtidigt som musiker från hela världen underhåller. Gommen sjunger, benen spritter, mellan borden blir det dansgolv. Bokning är ett måste; Red Rooster Lates säljer alltid slut.

Resa

Adressbok: New York

Våra hösttips – ett legendariskt uptownhotell och Hilma af Klints tidlösa konst på Guggenheim.

undefined

HOTELL
Det riktiga Manhattan

Annons
X

Vissa av oss sätter prestige i att besöka New York utan att gå lägre än 59:e gatan. För en utpräglad uptown-semester flyger du till JFK, tar Queensboro Bridge som fäster vid Manhattan på 60:e gatan och blickar aldrig nedåt.

Här uppe – bland 80 plus-par som håller uppe varandra i armkrok, 30-åriga arvingar utan egentlig sysselsättning och hemmafruar med tvillingvagnar – öppnar sig det gamla New York. Stenbyggnader från sekelskiftet, breda avenyer, planterade alléer. Judiska delis och blomsterbutiker som spiller ut över gathörnen.

Checka in på The Sherry- Netherland. Beläget på femte avenyn mitt emot Central Park är hotellet kvalitetssäkrat av en rad ikoner. Däribland Marilyn Monroe, Diana Ross och David Bowie. I dag är det en femstjärnig klassiker. Snurrdörr i guld, urverk i mässing över hissen. Rummen moderna, sobra och crèmefärgade, utsikt till andra sidan parken. Där tar vi sikte.

undefined

KONST
Abstrakt konstpromenad

Kanske är det nu – 74 år efter sin död – som svenska konstnären Hilma af Klint får sitt slutgiltiga internationella genombrott. När Guggenheim Museum i oktober öppnar utställningen Hilma af Klint: Paintings for the Future är det en samling konstverk som kunde vara hämtade från 2018.

Ett sinnligt sökande fångat i en estetik vi idag ser överallt från modevärlden till konstscenen. Kanske visste Hilma af Klint att hon var före sin tid: övertygad om att världen inte skulle förstå hennes konst beslutade hon att majoriteten av verken skulle visas först 20 år efter hennes död. På Guggenheim får vi nu se allt från de andliga pyramiderna till de mosaikliknande solarna.

Två andra konsttips i samma kvarter: Skarstedt Gallery ställer ut Martin Kippenberger och Metropolitan Museum visar Epic Abstraction: Pollock to Herrera. En abstrakt eftermiddag på Upper East Side.

Resa

48 timmar i Lissabon

Nyöppnade gallerier, nyinvigda utsikts­ punkter och nytolkningar av bacalao. Detta är våra favoriter i den portugisiska huvudstaden just nu.

undefined

Le Consulat
22 Plaça Luís de Camões
leconsulat.pt

Annons
X

Fastigheten vid söta torget Praça de Camões i Chiado var i över ett århundrade hem åt Brasiliens konsulat. Men anorna till trots; dess förvandling till chict hotell är i högsta grad samtida. Det som får Le Consulat att stå ut bland Lissabons många förstklassiga hotell är att varje gemak inretts i samarbete med lokala gallerier som försett dem med originalkonst. Det bidrar till den säregna estetiken och lätt bohemiska stämningen. Medan frukostbuffén är tämligen enkel är hotellrestaurangen Taberna Fina, under ledning av hyllade André Magalhães, en riktig höjdare. Summa summarum: mycket snyggt, härligt hem­ trevligt och med prima läge.

undefined

Bairro Do Avillez
R. Nova da Trindade 18
bairrodoavillez.pt

Matälskande Lissabonresenärer vet att José Avillez är stadens kockkung med tvåstjärniga Belcanto på cv:n. Inte konstigt alltså att hans senaste ställe, det något mer avspända Bairro do Avillez, snabbt rusat upp som ett matmåste.
– Varje avdelning tar tillvara på de bästa portugisiska smakerna, säger Avillez när han ska förklara den röda tråd som under ett och samma tak binder ihop gourmetdelin Mercearia, husmanskosten på Taberna, fisk­- och skaldjursorienterade Páteo, cocktailbaren Cantina Peruana och teatern Beco där den internationellt inspirerade menyn är nästan lika rafflande som burlesk­showerna som bjuds därtill.
Gillar du Avillez och vill smaka mer i samma stil kontaktar du med fördel Lisbon Foodie Walks för en läcker gastropromenad med start på just Taberna.

undefined

Fortes d’Aloia & Gabriel
Praça Luís de Camões 22
fdag.com.br/en

Att konstmässor kickar igång en stads konstscen är en sanning med modifikation. I just Lissa­bons fall tycks det dock delvis stämma. Under de två år som gått sedan invigningen av Arco­ Lisboa samt det praktfulla konst­ och arkitekturcentret MAAT vid Beléms sjösida har dussinet nya utställningslokaler öppnat och ännu er konstnärsdrivna initiativ ägt rum i huvudstaden. Senast in på målarduken har brasilianska prestigegalleriet Fortes D’Aloia & Gabriel ritat sig med sin första europeiska filial.

– Det känns naturligt efter­ som Lissabon är så populärt just nu. Detta är helt rätt plats att komma närmre en internationell konstpublik, förklarar ägaren Maria Ana Pimenta.

undefined

Claus Porto
R. da Misericórdia 135
clausporto.com

Stjärnparfymören Lyn Harris har sällan tid för semester. Så när Portugals mest välrenom­merade tvålproducent Claus Porto frågade om hon å deras vägnar ville göra en roadtrip genom landet för att lukta sig fram till en ny doftlinje, tackade hon ja. Resans flytande resultat lanserades i maj som fem aromer under namnet Agua de Colonia.

– Luften i Portugal rör sig på ett vis jag älskar. Det är som om årstiderna ständigt växlar, menar Lyn och berättar att doften Geranium inspirerades av besök i Lissabons Jardim Botânico där hon plockade löv och blommor, vände på stenar och andades in vinden. Den röd­ och guldbelagda askan säljs nu i Claus Portos minimalistiskt docksöta flaggskeppsbutik. En perfekt Lissabonpresent med doft av pelargon, kryddnejlika och mossa.

undefined

Tabik
Av. Da Liberdade 29A
tabikrestaurant.com

Tabik är inte enbart en utmärkt bistro, utan ett säreget ställe där kokkonst förenas med konst. Arkitekten Ricardo Tralhão från Ipotz Studio hämtade inspiration från hur Lissabon såg ut under återuppbyggandet av Baixa efter jordbävningen 1755. Tänk byggnadsställningar, men gjorda av ljust trä och monterade i eleganta mönster mellan väggar med gigantiska Caravaggio och Velázquez. Konsten märks även på menyn, vilken kocken Manuel Lino fyllt med omtolkningar av klassiska portugisiska recept. Allt låter så enkelt – soppan caldo verde med rostad grönkål och bakad bacalao i svampbuljong – samtidigt som tallrikarna som landar på bordet svämmar över av god smak. Estetiskt tilltalande är de också, förstås.

undefined

Belvedere Panoramico de Monsanto
Estr. da Bela Vista

Som vi alla vet innebär Lissabons geografi över sju rullande kullar ett överflöd av panoraman. Men glöm Instagramfavoriten Castelo São Jorge en stund och ta sikte på Belvdedere Panoramico de Monsanto i parken Alto da Serafina. Den rymdålderssnygga byggnaden ritades som lyxkrog och nattklubb av Chaves da Costa på 1960-talet, lämnades åt sitt öde 2001 och har nu förvandlats till stadens senaste – och kanske också bästa – utsiktspunkt. Vyerna bjuds i 360 grader och även själva byggnadsverket är en fröjd för ögat. Ty Panoramic har inte renoverats, trots att det nu blivit säkert att besöka husresterna, utan lämnats som ett pärlband av arkitektoniska chef-d’oeuvre med storslagen dekor, vackert biten av tidens tand.

undefined

Epur
Largo da Academia Nacional de Belas Artes 14
epur.pt

Svaret på varför Vincent Farges nyöppnade finkrog är döpt till Epur är komplicerat, det har något med Newtons gravitationslag att göra. Men namnet går att sammanfatta som härlett ur det franska verbet "épurer", att förfina eller rena. Det räcker gott som förklaring, för det ringar perfekt in stämningen och smaksensationerna här uppe
på stadsdelen Chiados höjder. Lokalen är avskalad, vinlistan portugisisk, menyn minimalistisk och uppdelad i "ögonblick". Vad de består av hålls fåordigt: önskas det hav, terroir eller tradition till huvudrätt?
– Cuisine som anpassar sig efter råvarorna i stället för tvärtom, förtydligar Farges och dukar fram sagolik kungsfisk med frikassé på bondbönor och kantareller.

undefined

Topo Martim Moniz
Centro Comercial Martim Moniz Piso 6
topo-lisboa.pt

Vågen av takbarer fortsätter att ta över stadens hustak. Största snackisen just nu är nya Topo, omtalad för sina vasst mixade drinkar samt ovanligt vidsträckta storstadsvyer som inkluderar ertalet kända landmärken. Ändå är det lite av en doldis; de stora massorna tycks inte begripit att den anonyma hissen i den anonyma gamla lagerlokalen vid Praça Martim Moniz leder till ett så elegant dryckesland, formgivet av designduon Miguel Oliveira och José Botelho. Att påpeka att Topo är finast i solnedgången är nästan överflödigt. Självklart är det extra hjärtslitande att sippa på sitt glas av den syrliga portugisiska körsbärslikören ginjinha med en skvätt bubbel samtidigt som Castelo de São Jorge börja blossa i gyllene färgband.

Resa

Sandra Beijer: ”Antibes är som att gå runt i en Disneyfilm”

Bloggaren Sandra Beijer äter bläckfisk i Köpenhamn, shoppar i Daikanyama och strosar runt på franska Rivieran.

Osteria 16
Haderslevgade 16, Köpenhamn
osteria16.dk

Annons
X

när jag befinner mig i Köpenhamn återvänder jag gärna till Osteria 16. Det är en prestigelös, väldigt god italienare där man dricker vin ur plastmuggar och äter otrolig god bläckfisk. Här finns ingen meny, det är enbart dagens rätter som gäller och råvarorna är säsongsbaserade.

undefined
Foto: Dan Luca / Alamy / Alamy

Antibes
Frankrike

Jag rekommenderar alla att åka till Antibes. Det är en liten och supermysig gammal stad där husen funnits sedan 1700-talet. När man strosar runt där känns det som att gå runt i en Disneyfilm.

Ivan Ramen
25 Clinton Street, New York
ivanramen.com

För alla ramenfantaster som besöker New York är Ivan Ramen på Lower East Side ett måste. Deras ramen är så god att det sitter regler uppsatta i den lilla lokalen – det är till exempel förbjudet att inte surpla. Vill du spana in stället i förväg så kolla på avsnittet om Ivan Orkin i Netlix-serien Chef’s Table.

undefined
Foto: MAHATHIR MOHD YASIN

Daikanyama
Tokyo, Japan

Jag måste rekommendera Tokyo för det är bland det bästa jag vet. Väl där tycker jag att man ska besöka stadsdelen Daikanyama. Stämningen är lugn och stilla med butiker i varje gatuhörn. Här ryms allt från japanska designers till second hand och större internationella märken. Jag strosar runt mellan butiker och kaféer och har det supermysigt.

undefined

The Spotted Pig
314 West 11th Street, New York
thespottedpig.com

Återkommer gärna till New York, just för att det är livets stad. Där blir det ett besök på The Spotted Pig, en jättetrevlig restaurang som ligger i West Village. Det är som en liten engelsk pub – fast med Michelinstjärna. Här serveras säsongsbetonade brittiska och italienska rätter med närproducerade råvaror.

Resa

8 bröllopsresor du aldrig tänkt på

Toscana och Maldiverna i all ära, men livets viktigaste resa är värd en mer unik upplevelse. Detta är smekmånadsresorna för er som inte gör som alla andra.

undefined

FILIPPINERNA
aman.com

Annons
X

Vi ska inte prata illa om par som åker på smekmånad till Maldiverna, men håll med om det är svårt att vara mer förut­ sägbar. Mer oväntat, men lika paradisiskt, är Filippinerna. Här finns 7 000 öar att välja mellan och tumregeln som gäller är: ju längre bort från Manilabukten desto bättre. El Nido på Palawans huvudö betraktas allmänt som paradisplatsen nummer ett, men där var Robinson och hade öråd redan 2009. Den som vill ha sin egen idyll vänder i stället blicken mot Pamalican Island i Sulusjön, så svåråtkomlig att enda sättet att ta sig dit är med resorten Amanpulos privatplan. Här bor ni i överdimensionerade villor byggda i naturliga material, givetvis med egen pool och butler. Solnedgångsdrinken avnjuts med fördel i baren som ligger och flyter i havet.

undefined

CHAMPAGNE
about-france.com

Klart vi gillar Bordeauxviner, men visst känns champagne och bröllopsresa som en mer självklar kombo? Det berömda bubbeldistriktet i norra Frankrike har mycket att bjuda på, förslags­vis med champagnehuvudstaden Épernay som utgångspunkt. Här finns bland annat Avenue de Champagne, världens mest drickbara adress enligt Winston Churchill, där champagnehusen trängs under ett garnnystan av källargångar. Drickbar är även den lilla byn Hautvillers där benediktinermunken Dom Pérignon levde och verkade på 1600­talet. I byns omgivningar finns era utmärkta champagne­makare, vi rekommenderar särskilt ett besök hos G Tribaut med traktens bästa vyer.
Bo: Domaine Les Crayeres i Reims lever upp till alla
drömmar om ett perfekt franskt château med antikinredda sviter, välmanikyrerad park och tvåstjärnig restaurang.
lescrayeres.com

undefined

OAXACA
visitmexico.com

Finns det en influencer, foodie eller resebloggare som INTE uppmanat oss att åka till Tulum? Visst, den lilla strandstaden är väl värd sin hajp, men det finns så mycket mer i Mexiko – Oaxaca exempelvis. Delstaten längst ner i söder är mellan sina berg och stränder en färgstark mix av lokal kultur, spansk kolonialism och förcolombianska ruiner. Dessutom utnämnd till landets gastronomiska paradis. Hög­romantiska huvudorten Oaxaca City är den givna basen med sin praktfulla arkitektur och sina många museum och krogar. På lagom utflyktsavstånd finns de skogsklädda bergen Sierra Norte och den förhållandevis lågmälda kuststaden Puerto Escondido.
Bo: Känn historiens vingslag på Quinta Real Oaxaca, vars 450 år gamla stenbyggnader numera rymmer stadens mest exklusiva hotell.
quintareal.com

undefined

BOTSWANA
okavangodelta.com

Du och ditt livs kärlek på ena sidan lyxtältduken, djungelns alla invånare på den andra. Safariäventyr har skyhög romantikfaktor och följaktligen går bröllopsresorna i skytteltrafik till Kenya och Sydafrika. Vårt förslag: ta sikte på Botswana i stället och det makalösa Okavangodeltat med sina hundratals öar runt den slingrande Okavango oden. Vatten betyder liv, och till deltat söker sig följaktligen stora mängder vilt. Djurlivet upplevs bäst under en vandring, eller med flodbåt i gryningen. Botswana satsar på hållbar turism och safarilägren i deltat är få, men de som finns erbjuder all tänkbar smekmånadslyx.
Bo: andBeyond Sandibe Okavango Safari Lodge liknar ett urbant designhotell mitt i buschen. De hypermoderna stugorna har egen pool och stor terrass. &beyond.com

undefined

EMILIA-ROMAGNA
italiantouristoffice.se

Bröllopspar som älskar dyr olivolja lika mycket som varandra åker alltid till Toscana. Ett säkert kort förstås, men för något mindre upptrampat föreslår vi Emilia-Romagna i norra Italien. Födelseplats för allt från balsamvinäger till parmaskinka och vars huvudort Bologna utnämnts till en av världens tio bästa matstäder. Och då har vi inte ens nämnt Osteria Francescana i Modena, just nu etta på World’s 50 Best Restaurants-listan. Mellan måltiderna åker ni på utflykter, bland annat till medeltidsbyn Dozza som förvandlat sig själv till ett enda stort utomhusgalleri. Avsluta med ett par dagar i klassiska badorten Rimini.
Bo: Grand Hotel Majestic gBaglioni är Bolognas mest prestigefyllda hotell. Med bästa läget och oräkneliga celebriteter i hotelliggaren. grandhotelmajestic. duetorrihotels.com

undefined

EASTERN & ORIENTAL EXPRESS
belmond.com

Orientexpressen må vara tågklassikernas urmoder, vars nya sviter med dubbelsäng och eget badrum är som gjorda för rälsromantik. Men ändå. Vad är väl en kort tur mellan Venedig och Paris jämfört med ett tropiskt tågäventyr som osar av Marlene Dietrich, Shanghaiexpressen och kolonialromantik? Under resan mellan Bangkok och Singapore bjuder Eastern & Oriental Express på tre dygn av teakglänsande nostalgi medan täta regnskogar, öppna risfält och sömniga kustbyar sveper förbi utanför fönstren. Ni stannar till för en flodkryssning på Kwai och en heldag i historiska Kuala Kangsar, för att sedan avrunda upplevelserna med en Singapore sling i den öppna observationsvagnen och en sydostasiatisk avsmakningsmeny i restaurangen. Därefter sover ni gott i er presidenthytt.

PONZA
romeinformation.it

Glöm allt som heter jätteresorter och massturism. I stället: små familjeägda hotell, glittrande badvikar och ett litet hamnläge som tar en kvart att strosa genom. Så nej, det är inte konstigt att italienska pytteön Ponza, belägen ett par mil söder om Rom, är en plats huvudstadens befolkning helst håller för sig själva. Samtidigt omgärdas Ponza och de övriga Pontinska öarna med den sortens aura som lockar rika och berömda på jakt efter en undanskymd oas. Vi har svårt att tänka oss en bättre plats för la dolce vita – med lokalt vin i glaset och rustika smaker från Kampanien på tallriken. En smekmånad behöver inte vara mer komplicerat än så.
Bo: Grand Hotel Santa Domitilla ligger i en lummig trädgård med spa, romerska grottor och bra restaurang.
santadomitilla.com

undefined

HOI AN
coastvietnam.com

Bröllopsfotoalbum är big business i Vietnam och många av de nyblivna paren åker till Hoi An för att ta sina bilder. Det är lätt att förstå varför. Den världsarvslistade kuststaden är en skickligt iscensatt sagoboksmiljö med minnen från både 1400-talets glansdagar och fransk kolonialism, allt mjukt upplyst av tusentals kulörta rislampor. Den som inte känner förälskelsen slå kullerbyttor under stillsamt flanerande i de smala gränderna har sannolikt gift sig med fel person. Resten av tiden utforskar ni det utsökta centralvietnamesiska köket, åker på cykelturer bland risfälten och slappar på stranden An Bang.
Bo: The Nam Hai är regionens mest exklusiva resort. Ligger avskilt tio minuter utanför stan med egen strand, stora villor och prisbelönt spa. fourseasons.com/hoian

Resa

Paolo Roberto: ”Gino Sorbillos pizza är ett minne för livet”

Programledaren Paolo Roberto dricker caffé affumicato och beundrar romersk pornografi i favoritstaden Neapel.

undefined

MUSEO ARCHEOLOGICO NAZIONALE DI NAPOLI
Piazza Museo 19, Neapel
museoarcheologiconapoli.it

Annons
X

Pompeji i all ära, men det här museet är helt fantastiskt. Här finns enormt många intakta föremål, bland annat en hel uppsjö av gladiatorhjälmar, och världens kanske mest kända mosaik, Alexandermosaiken som skildrar slaget vid Issos. När arkeologerna började gräva ut Pompeji under slutet av 1800-talet fick de en chock då det visade sig att romarna var fullfjädrade pornografer. De hittade massor av erotiska fresker, skulpturer och liknande. Dessa finns att beskåda här på museet.

undefined
Foto: IBL

POSITANO
Amalfikusten, Italien

Positano är platsen där kärleken föddes. Jordens vackraste lilla fiskeby klamrar sig fast på en klippa ovanför Medelhavet. Här äter jag en spaghetti vongole på restaurangen Covo Dei Saraceni. Eller så tar jag mig upp till "gudarnas stig". När jag vandrar där förstår jag varför den kallas så – det är så nära himmelriket man kan komma. Den hyfsat jobbig att gå, men det går ändå bra att ta med sig barnen.

undefined

THE STANDARD HIGH LINE
848 Washington Street, New York
standardhotels.com

Vid det gröna promenadstråket The High Line i Meatpacking District ligger hotellet The Standard High Line. Det är coolt inrett och har en tung bar, det är äkta New York för mig. Inredningen är modern och industriell, jag gillar speciellt de snygga golv-till-tak-fönsterna i rummen. New York är verkligen min favoritstad i USA.

undefined

PIZZERIA GINO SORBRILLO
Via dei Tribunali 32, Neapel
sorbillo.it

Jag har mina rötter i Neapel som är en pärla svenskarna inte hittat till än. Det är litet och stökigt, men bakom den slitna ytan finns en helt fantastisk stad. Samt ett av de bästa köken i världen. Är man här ska man äta den mest kända italienska rätten av alla: pizza. Ingen annanstans görs den lika bra. Sätt dig på pizzerian Gino Sorbillo, men kom tidigt, det är alltid kö. Magin sitter i degen och deras sätt att jäsa den. Ginos pizza är en upplevelse man minns i resten av livet.

undefined

VILLA SAN MICHELE
Viale Axel Munthe, Capri
villasanmichele.eu

I mitt tycke är detta världens vackraste villa. Utsikten är hisnande och trädgården ren magi. Den ligger högt uppe på ett berg och arkitekturen är klassiskt italiensk med vackra kolonner och pergolas. Det var den svenske läkaren Axel Munthe som uppförde villan på 1890-talet. I dag är villan öppen för allmänheten och även barnen tycker det är kul att springa runt här.

Resa

Babba Rivera: ”Ostron med kimchi-is som topping är ett måste”

Entreprenören Babba C Rivera äter ostron i Portland, åker till Upstate New York för att meditera och njuter av solnedgången på Bahamas.

undefined

RESTAURANG
Eventide Oyster Co.
86 Middle St, USA
eventideoysterco.com

Annons
X

Jag älskar ostron och på Eventide är de experter på just dessa delikatesser. Restaurangen ligger i den charmiga hamnstaden Portland i staten Maine och är ett litet ställe med lång väntetid, så försök boka bord någon månad i förväg. Jag rekommenderar starkt deras lobster roll och kimchi-is som topping till ostronen.

undefined

HOTELL
Ett Hem
Sköldungagatan 2, Sverige
etthem.se

Det här är nog mitt favorithotell i hela världen. Det är så otroligt mysigt, smakfullt och allt är av högsta kvalitet utan att kännas "over the top". Hit åker jag på staycation och lämnar helst inte hotellet. Kocken har alltid en god meny för kvällen som kan modifieras efter behov. Jag kan sitta i hotellets växthus och dricka vin och läsa böcker i timmar.

undefined
Foto: Peter Crosby

NATURUPPLEVELSE
Livingston Manor Fly Fishing Club
636 Old Rte 17, Livingston Manor, USA
livingstonmanorflyfishingclub.com

Livingston Manor Fly Fishing Club är en av mina absolut favoritplatser att åka till på helgerna. Från vårt hem i New York tar det ungefär tre timmar att köra hit. Här bor man bekvämt och kan koppla av i naturen, bada bastu, simma i floden, flugfiska och meditera i tipitält. Allt med en touch av Sverige. Två av ägarna är svenska och på plats hittar man regnjackor från Stutterheim, ryggsäckar från Sandqvist och handdukar och lakan från Lexington.

undefined

RESTAURANG
abcV
38 E 19th St., USA
abchome.com/dine/abcv

Detta är en ny systerrestaurang till ABC Kitchen som varit min favoritrestaurang sedan jag flyttade till New York. Men numera är det abcV som ligger etta på listan. Allt är vegetariskt och deras desserter är veganska – utan att det känns som en uppoffring. Jag har tagit dit flera icke-veganvänner och de har alla älskat det! Dessutom har de en stor meny av icke-alkoholhaltiga drinkar gjorda på kombucha. Jag älskar mixen av clean eating och fine dining.

undefined

HOTELL
Ocean View Club
Gaol Lane, Dunmore Town, Västindien
ilovetheoceanview.com
Det här är ett bohemiskt lyxhotell i vackra distriktet Harbour Island på Bahamas. Vilket ställe! Hotellet känns genuint och är smakfullt inrett. Stranden är som på film fast bättre och solnedgången är magisk. Det är kanske den vackraste platsen jag någonsin varit på. Dock bör det tilläggas att allt kring Harbour Island är väldigt dyrt och tyvärr är inte maten speciellt spännande. Hit åker man för vacker och avkopplande miljö, perfekt för en romantisk getaway.

Foto: STÉPHAN GLADIEU, SOPHOTO AGENCY
Resa

Östtyska kulturkickar

Rika arv och kreativ dynamik. Östtyska Sachsens kronjuveler Dresden och Lepizig är en perfekt storstadskombo för den konstintresserade.

Vägg efter vägg av tegel. Det är vad som möter oss utanför Spinnerei i västra Leipzig. Men några ynka steg innanför ingången förändras intrycket, från Kontinentaleuropas en gång största bomullsfabrik till modern kulturgemenskap. Som en stad i staden anpassad för konstnärer, i ett tjugotal byggnader där alla verkar känna alla. Inuti gömmer sig kafé, ölhall, biograf, materialbutik, referensbibliotek, utställningslokaler, gallerier – och förstås ateljéer.

Annons
X

Vi går på upptäcktsfärd med konstnärerna Elizabeth Gerdeman och Jessica Arseneau som båda är verksamma här. In och ut genom husen, längs långa korridorer. På andra sidan anonyma dörrar exploderar små kulörta kosmos. Bakom en tittar målaren Kristina Schuldts fram, med kinder lika röda som färgen på hennes pensel. Bland tryckpressar bakom en annan ber Thomas Simeon sin hund att sitta fot medan han pausar att sammanfoga typsnitt i en sätthake. Komplexet är gigantiskt, tio hektar, med otaliga verkstäder.

– Ungefär 120 stycken, fastställer Elizabeth Gerdeman.

Men precis som hon själv gör delar nästan alla sina utrymmen med era personer.

– Jag delar mitt med två, inflikar Jessica innan Elizabeth fortsätter:

– Därför vågar jag inte säga hur många aktiva vi är här. Minst det dubbla, troligtvis det trippla, det är svårt att avgöra.

Vad som är lätt att avgöra är Spinnereis betydelse. När Florian Busse, Tillmann Sauer-Morhard och Betram Schultze köpte fabriken 2001 var den känd men illa medfaren, drogs med smeknamnet "konstnärsghettot". Spola fram bandet ett och ett halvt årtionde och Spinnerei har gått från kulturell periferi till hjärterot. Mycket tack vare trions varsamma restaurering, men med bibehållen industriell miljö för att hålla hyrorna någorlunda nere. Liksom att en hel del av 90-talets ockupanter fortsatt vara verksamma här, som Peter Krauskopf och Neo Rauch; Nya Leipzigskolans främste föreståndare.

– Samtliga av Spinnereis gallerier är viktiga för Leizpigs konstscen. Som Gerd Harry Lybkes galleri Eigen + Art, det var en pionjär långt innan lialen i Berlin blev berömd. Orden är Anka Ziefers, chef och curator för G2 Kunsthalle som är Leipzigs yngsta moderna konsthall. Hon sveper med handen mot utsikten över det promenadvänliga centrumet och Thomaskyrkan utanför. Ett stenkast bort ligger konstmuseet Museum der bildenden Künste vars tillbygge slog upp portarna 2004, mitt emot prestigefulla konstskolan Hochschule für Grafik und Buchkunst. G2 är onekligen i gott sällskap.

– Men vad som gör oss unika är att vi har de första privata och omfattande samlingen av modern konst som öppnat för allmänheten i östra Tyskland, säger Anka Ziefer.

undefined
Foto: STÉPHAN GLADIEU, SOPHOTO AGENCY

Det där med östra Tyskland är inte att förringa. På DDR-tiden var Leipzig ett industriellt nav, på 90-talet mest känt för sin fattigdom. I dag har Leipzig i stället Tysklands största befolkningstillväxt, vilket gjort den till förbundsstaten Sachsens största stad. De som flyttar hit lockas ofta av drömekvationen tomma lokaler och låga hyror + höga entreprenörsambitioner = kreativt paradis. Spinnerei är bara ett av uttrycken. Ett annat är konsthallen Kunstkraftwerk i ett före detta elverk, ett tredje Tapetenwerk vars invånare inkluderar arkitekter och designers. Runt Karl-Heine-Strasse i stadsdelen Plagwitz duggar nyöppningarna tätt, och en tvärgata leder till restaurangen Chinabrenner som drivs som ett konstnärligt projekt.

– Jag fick idén när jag studerade konst i Chengdu. Gatukrogarna där hanterar råvaror och recept som unika skapelser; är personen som tillreder en viss maträtt inte på plats en kväll så lagas den helt enkelt inte. Sedan dess tänker jag att atmosfär och mat tillsammans blir ett konstverk, förklarar ägaren Thomas Worbel när vi tittar förbi på en skål aubergine och seitan i sås på hemligt recept.

Det ser inte mycket ut för världen, men är ett delikat litet alster. Vilket på något vis sammanfattar Leipzig: den gamla vistelseorten för Bach, Goethe och Nietzsche har blivit en modern kreativitetszon. En plats där socialrealism möter popkonst i ett säreget estetiskt potpurri. Lite luggsliten, full av framåtanda.

En timmes tågresa västerut är stämningen i Dresden, Sachsens huvudstad, nästan den motsatta. Ödeläggelsen efter de allierades bombanfall under andra världskrigets slutskede var fullständig. 1946 presenterades den första planen för rekonstruktion, flera av de byggnader vi nu strosar förbi – som bakelsesöta Frauenkirche och maffiga operahuset Semperoper – är återuppförda från rena ruiner. Floden Elbe flyter som alltid genom staden medan paraden av uråldriga skepnader längs odbanken – kupoler, torn och tinnar – är sydda i helt nya fodral.

undefined
Foto: STÉPHAN GLADIEU, SOPHOTO AGENCY

För betänk att dagens Zwingerpalats i all sin barockaprakt faktiskt inte är samma konstruktion som uppfördes på det tidiga 1700-talet. Vid de välklippta gräsmattorna utanför porlar fontäner; inuti ryms tre museikollektioner som tillhör världens främsta. Men det är inte porslinssamlingen, inte de vetenskapliga instrumenten, inte heller skulpturerna som berör mest. Det är målningarna av de gamla mästarna på Gemäldegalerie Alte Meister. I rum med mörka väggar men gott om ljus hänger ett närmast obegripligt kluster av Vermeer, Rembrandt, Liotard, Giorgione, Rubens och Correggio. I tystnaden framför Rafaels "Sixtinska madonnan" kommer till och med tårarna. Det gör något med det allra innersta att stå framför sådan fulländning, i en miljö som för mindre än 100 år sedan var ett sotigt hål av förintelse. Något om det goda och det onda, det mänskliga varats gränser och vanvett fladdrar förbi bland tankarna. Det är inte ens trångt framför målningen. Kanske är förklaringen att Dresden är så proppfullt av rikedomar att vi besökare automatiskt sprids ut bland dem.– Allt detta mycket tack vare August den starke, kurfurste av Sachsen mellan åren 1694 och 1733, påpekar Dirk Syndram, professor och direktör för museet Grünes Gewölbe som stoltserar med Europas största skattsamling – drygt 4 000 smycken, skulpturer, bestick och vapensköldar – i allt från bärnsten till bergskristall.

– August hade konstnärlig begåvning, la fram arkitekturförslag och bidrog till att den nu legendariska porslinstillverkningen i Meissen uppstod. När han öppnade Grünes Gewölbe 1723 var det Dresdens första offentliga museum och många av målningarna ni just sett på Gemäldegalerie Alte Meister tillhörde hans samling.

undefined
Foto: STÉPHAN GLADIEU, SOPHOTO AGENCY

Och det tycks inte ta slut. Runt Neumarkt, Theaterplatz och Brühlsche Terrasse ligger sevärdheter bokstavligen på rad, inklusive tavlorna vid Kunsthalle im Lipsiusbaus och de nya mästarna på Albertinum. Liksom Leipzig inte enbart är kreativ dynamik, är Dresden inte bara summan av sina historiska delar. En promenad norrut över Elbe leder till Äussere Neustadt, full av studenter, oberoende biografer och gallerier. Det är en färgglad fröjd att nå de sammanlänkade innergårdarna vid Kunsthofpassage. Med en god kopp kaffe i handen på en uteservering spanar vi in hus så moderna att de mest liknar installationer. Likt den turkosa bostaden där stuprännorna designats som musikinstrument vilka bokstavligen spelar melodier när det regnar. Eller det mintgröna huset som ser ut att bli uppätet av giraffer.

Sachsen kallas i dag Tysklands främsta kulturdestination. Med rätta, menar vi.

Resa

Afternoon tea bortom klassikerna

Har du redan provat de klassiska eftermiddagssittningarna på Claridge’s och The Savoy? Då är det tid att smaka på Londons mer fantasifulla afternoon tea-menyer. SvD Resor listar fem annorlunda upplevelser.

undefined

Ting
31 St Thomas St, SE1
ting-shangri-la.com

Annons
X

Från skyskrapan The Shards 35:e våning framstår ikoniska landmärket St Paul’s Cathedral, en gång i tiden stadens högsta byggnad, som en vit bakelse – och i ungefär samma aptitretande storlek. De ska inte förnekas att det är vyerna som lockar hit till Shangri-Las restaurang Ting, men stanna för all del för deras orientaliska afternoon tea. Smakerna – rökt anka i rispappersrullar, ingefärskryddad krabbpaj och guavamousse – är absolut asiatiska; platsen med sin vidsträckta utsikt otvivelaktigt London. I kombination, ett måste.

undefined

Café Royal
68 Regent St, W1B
hotelcaferoyal.com
I samarbete med distingerad franska parfymeriet Diptyque har Hotel Café Royals chefskonditor Sarah Barber kreerat fyra sötsaker för att sätta väldoftande twist på det klassiska målet. Vi pratar mörbakelser toppade med verbenasmakande citronkräm och sockerkaka med rosensmakande sylt och mousse toppade med silverblad. Vi anbefaller självklart att boka menyn som innehåller champagne och en Diptyque-goodie bag med allt från doftljus till märkets mest populära parfym.

undefined

Mirror Room
252 High Holborn, WC1V
rosewoodhotels.com
Får det lov att vara en chokladbit à la Banksy? Det finns många konstnärliga varianter av afternoon tea, men ingen som tar till så sofistikerade metoder som hotellkedjan The Rosewoods egen chefskonditor, Mark Perkins. Inspirerad av tongivande samtidskonstnärer som Yayoi Kusama och Mark Rothko skapar han fingermat lika god som den är iögonfallande; färgstark och full av kulturella referenser. Tvättäkta tefantaster har också kommit rätt, på menyn som serveras i Mirror Room finns till exempel keemun gong fu med rykte om sig att vara världens bästa.

undefined

The Sanderson
50 Berners St, W1T
morganshotelgroup.com
Fallet ner i kaninhålet har sällan kantats av så mycket goda munsbitar. För dig som testar The Sandersons Mad Hatters Tea Party-meny förvandlas eftermiddagen till en Alice i Underlandet-inspirerad sagostund för vuxna, full av överraskningar i stil med kolabitar gömda inuti musikdosor, romsmakande tårta bakad i schackmönster och söta teer serverade i trolldrycksbägare. Det skräddarsydda porslinet från Luna & Curious går att beställa hem.

The Luggage Room
Grosvenor Sq, W1K
luggageroom.co.uk
I ett undanskymt hörn av Grosvenor Square leder en anonym dörr till det glada 20-talet. Där bakom väntar nämligen en charmigt tidsenlig lokal som varje dag serverar low tea, den gemytliga ursprungsvaritet som dagens ofta förädlade tolkning av hertiginnan av Bedfords eftermiddagsvanor bygger på. Det är en häftig upplevelse full av vildsvinskorvar och cheddarscones i oväntad förening med rökig lapsang och knockand god ciderkonjak.

Resa

Paris 8 bästa vinbarer just nu

Från kockarnas stamställen till intima 1600-talshem. SvD Resor guidar till barerna med de vassaste vinutbudet.

undefined
Foto: IBL

Le verre Volé
67, rue de Lancry, 10:e arr
leverrevole.fr

Annons
X

Första intrycket: en ganska basal vinbutik med några vingliga bord. Andra intrycket: en sann cave à manger, vin- och matkällare med askor staplade till taket och en säreget skräddarsydd dryckeslängd att botanisera bland. Fokus ligger på exceptionella naturviner, men beroende på vilka råvaror du önskar på assietten – och hur tjock plånboken är – ledsagar ägaren Cyril Bordarier till de bästa parningarna. Auberginekaviar med en kupa fylligt vintage. Paprika fylld av saltad torsk med ett glas iskallt vitt. Den härliga snacksaligheten kommer på köpet.

undefined
Foto: Pär Olsson

Le Grand Bain
14, rue Denoyez, 20:e arr
legrandbainparis.com

Får man tipsa om en icke-fransos i ljusets stad? Ja, om det är någon så skicklig som brittiske Edward Delling- Williams. Som i sin tur gjorde sig ett namn på snitsiga vinbaren Au Passage ihop med svenske Måns Engberg. Hursomhelst: Delling-Williams årsgamla Le Grand Bain är en oas av urban coolhet, full av mässing och cement under de nakna träbjälkarna, där den vegovänliga menyn skrivs med krita och de välfyllda glasen gaillac kostar en handfull euro. Besökarna är i huvudsak unga, ingen ögonbrynshöjare för en lokal som kamperar i Belleville förstås, men atmosfären är mogen. Missa inte de äppelrökta ostronen ihop med iskall savagnin från Domaine Gérard Villet Arbois i Jura.

undefined
Foto: IBL

Le Benichat
6, rue Bichat, 10:e arr

Låter namnet David Benichou bekant? Inte så konstigt kanske, sommelieren har hållit berömt hov på Parisinstitutioner som Clown Bar, Brutos, Vivant och Bar à Vins AT. Stor var därför lyckan när han förra hösten öppnade sin egen bar med inriktning på det han kan allra bäst: naturviner. Expertisen är oändlig så be med fördel om rekommendationer i stället för att försöka dechiffrera dryckesrullen som listar flaskor från hela Europa. När småsuget slår till finns charkuteri, ost, bröd och oliver att tillgå. Extra plus för öppettider på söndagar och måndagar då det mesta är stängt. Därför är det också sannolikt att du kommer att skåla med några av Paris främsta gastrostjärnor när de dyker upp på efterlängtad veckovila.

undefined
Foto: Pär Olsson

Ô Château
68, rue Jean-Jacques Rousseau, 1:a arr
o-chateau.com

Långt innan deras eleganta vinbar öppnade hade Nicolas Paradis och Olivier Magny gjort sig kända för sina engelskspråkiga vinprovningar i Paris. Något som för övrigt fortfarande arrangeras och även inkluderar dagsutflykter till Champagne. Är du emellertid sugen på att dricka snarare än spotta i koppen är Ô Château ett säkert kort, vars tusentals flaskor hittas inhysta i en k-märkt 1600-talsfastighet som en gång var hem åt Madame de Pompadour. Miljön, med många små rum för förtroligt umgänge, skapar en skön stämning mellan de gamla ursprungliga stenvalven och den moderna tekniken (som bland annat gör att man kan erbjuda ett femtiotal flaskor glasvis).

undefined
Foto: Pär Olsson

Le Bel Ordinaire
54, rue Paradis, 10:e arr
lebelordinaire.com

Att varken Cyrille Rossetto eller Sébastien Demorand har någon regelrätt köksbakgrund är svårt att förstå med tanke på hur träffsäkert de lyckas med allting på Le Bel Ordinaire. Vad den forne matkritikern respektive digitala entreprenören dock har gemensamt är en brinnande passion för vällagad, god mat – vilket går som en röd tråd genom deras kombo av vinbar och deli i tydlig New York-anda. Slink in och köp handplockade delikatesser, eller slå dig ner vid ett av långborden och ät dem ihop med utsökta druvsafter för så lite som fem euro glaset. Mycket ekologiskt, mycket naturviner, mycket avslappnat – utbudet av beaujolais är särskilt imponerande.

undefined
Foto: Pär Olsson

Frenchie bar á vins
6, rue du Nil, 2:a arr
frenchie­restaurant.com

Klockan har slagit 18 och vi hänger på låset.
Ett måste för att lyckas få plats på omåttligt populära Frenchie, vinbarsystern till välrenommerade Grégory Marchands ännu populärare restaurang med samma namn. Väl placerade vid ett högt bord i en lokal dominerad av tegel och sten beställer vi från en omfattande, världsomspännande vinlista. Det är mer spontant och med många er valmöjligheter på dryckesfronten än på själva krogen. Samtidigt en fin möjlighet att provsmaka små portioner av Marchands omtalade mat (hjärtmusslor från Mont Saint-Michel med ingefära och lime; havsaborre, kronärtskocka och rotselleri i citrussmakande beurre blanc). Ett idealiskt ställe att inleda eller avrunda kvällen på.

undefined
Foto: Pär Olsson

Aux deux amis
45, rue Oberkampf, 11:e arr

Aux Deux Amis är vinbaren som fick Anthony Bourdain att i sitt tv-program No reservations utbrista hur "väldigt, väldigt, väldigt" sentimental han känner sig över krogvärldens "gamla, gamla, gamla" uttryck. Och det var inte bara den snäva lokalen med välbevarad 70-talsdekor han menade, utan också deras blodkorvsmacaron. Man behöver dock inte vara kulinarisk kännare av Bourdains kaliber för att förstå; Aux Deux Amis svämmar över av retrocharm, småtallrikar med klassiska rätter och en extremt utförlig lista med naturviner köpta direkt från producenterna. Plussa på med rimliga priser och god stämning – och et voilà! Den perfekta vinkvällen är skapad. Förutsatt att du är okej med att stå upp förstås, de få stolarna används enbart vid lunch.

undefined
Foto: Pär Olsson

La Buvette
67, rue Saint Maur, 11:e arr
facebook.com/labuvette

Vi får erkänna att det inte tillhör de vanligaste superlativen att nyttja för parisiska etablissemang, men söta La Buvette är troligtvis stadens trevligaste vinbar. Det har vi ägaren (och tillika sommelieren, servitrisen, kocken och diskplockaren) Camille Fourmont att tacka för, lika gästvänlig och charmant som hon är kunnig. Slå dig ner vid ett av de få borden mellan hennes vita kakelväggar, där askorna med obskyra franska drycker från småskaliga druvbönder står på minimalistisk parad, och be om hennes bästa tips. Det är så du upptäcker kryddig douce noire från Julien Courtois, eller en av Marcel Jouberts utsökt fruktiga gamay. Enkelt, ärligt och gediget. Faller det på läppen? Då går det bra att köpa med sig en flaska, eller tre, hem.

Foto: Pär Olsson
Resa

Österrikisk vinrekreation

Fängslande viner, unik natur och krogmenyer som värnar om det lokala. Blott en timme från Wien fann SvD Resor en oas i Österrikes soligaste vinregion Burgenland.

Ett naturparadis där landskapet är platt, vått och frodigt grönt. Så skulle man kunna beskriva den del av österrikiska regionen Burgenland där vi befinner oss. Med Ungern som närmaste granne på andra sidan Neusiedlersjön, med rader av vinrankor som lapar i sig 300 soltimmar om året och nästan lika många olika fågelarter i den stora nationalparken på gränsen till Seewinkel.

Annons
X

Det är helt klart något magiskt med området intill Neusiedlersjön, den grunda sjö som till och med försvunnit ett par gånger under historiens gång. Som djupast mäter den 1,8 meter. Här i pittoreska lilla byn Schützen am Gebirge, en knapp timmes bilväg österut från Wien, har familjen Eselböck byggt upp ett mindre imperium med vingård, hotell och restauranger. Kronjuvelen är finmatsalen Taubenkobel som fram tills 2009 erhöll två stjärnor i Guide Michelin. Men sedan världens mest ansedda krogbibel utan förvarning ändrade sitt upptagningsområde försvann utmärkelsen.

– Vi lagar samma högkvalitativa mat. Enda skillnaden är att jag nu kan servera i jeans, skrattar Barbara Eselböck som driver stället tillsammans med sin franske man, kocken Alain Weissgerber.

Familjen värnar om det lokala. På menyn lyfter de fram det som är typiskt för Burgenland, däribland kött från lokala bönders mangalitzagrisar och tomater från världens största tomatodlare, Erich Stekovics, med över 2 000 sorter i sin portfölj. All fisk kommer från Neusiedlersjön.

– Hos oss äter man så som Burgenland smakar, säger Alain Weissgerber.

undefined
Foto: Pär Olsson

Han och Barbara tog över restaurangen efter hennes föräldrar. De två träffades till och med i matsalen den gången då Weissgerber kom dit för att äta en kväll.

– Jag växte upp här. Från att jag var 14 år jobbade min syster och jag i matsalen. Vi fick göra slavgörat, putsa glas och sånt, men jag älskade det för så länge jag jobbade var det ingen som sa att jag måste gå och lägga mig, säger Barbara Eselböck.

Hennes syster Stephanie är tillsammans med sin man Eduard Tscheppe ansvarig för familjens vingård Gut Oggau. Deras naturligt framställda viner hyllas av sommelierer världen över. De tillsätter varken jäst eller sulfter utan låter vinerna växa fram organiskt.

– Vi ser inte vinerna som vin utan som personligheter, förklarar Eduard Tscheppe och visar några buteljer där etiketterna pryds av ritade ansikten.

Bakgrunden till de speciella vinflaskornas etiketter, skapade av konstnären Jung von Matt, är vinernas persona. Varje vin har fått bli en medlem av en familj. Barnen – Atanasius, Theodora och Winifred – är lätta och energiska i stilen. Föräldrarna i vinfamiljen kommer från vingårdslägen med mer solexponering och är därför kraftfulla med mer kropp.

Själva familjetänket genomsyrar Taubenkobel i stort. "Tänk Sound of Music", skrattar Barbara. Hennes pappa är visserligen numera pensionerad som kock, men fortfarande mycket engagerad i verksamheten. Det var han som vann stjärnorna i Guide Michelin från första början.

– Vi har försökt få svar från Michelin, men det är ingen som vet varför de plötsligt valde att bara ha med Wien och Salzburg, berättar Barbara Eselböck.

Hon säger att det finns en bra sak med att inte vara listade i krogbibeln. Nu kommer gästerna till dem – inte bara för stjärnorna. Taubenkobels rykte är dock fortsatt gott. Deras gastrohotell med tio rum lockar gäster hit från såväl Wien som resten av världen. Inget rum är det andra likt, samtliga egenhändigt byggda av Barbaras pappa Walter.

undefined
Foto: Pär Olsson

Hotellrummen och restaurangen ligger fördelade i två parallella vita byggnader från 1800-talet. Här finns även bistron Greisslerei som serverar enklare mat på kvällen och fungerar som frukostmatsal på morgonen.

– Bistron är lite som vår lekstuga. Vi kände att vi behövde ha ett ställe som var mer föränderligt, enklare och snabbare. Att det skulle bli ytterligare en restaurang var egentligen inte meningen. Vi har haft butik där också. En sommar sålde vi badshorts som blev så populära att hela byn bar dem, berättar Barbara Eselböck.

Att just Burgenland blivit synonymt med välgjorda naturviner är inget konstigt, menar Werner Michlits från vingården Meinklang som ligger på gränsen mellan Österrike och Ungern.

– Efter att vi länge har blivit skrattade åt är det många vinbönder som intresserar sig för biodynamiskt vinmakeri. För oss är det absolut nödvändigt. Efter många år av industrialiserad produktion hade vi tappat kontakten med jorden. Traktorhjul och gifter tog över den mänskliga kontakten med jordbruket, säger han och visar runt i sin vinkällare.

Liksom Eselböcks är Meinklang ett familjeföretag. Werner är en av tre bröder som tillsammans äger bondgården med 800 kor, grisar och vingård i symbios. Hans fru Angela är gårdens vinmakare. Hos Meinklang arbetar man helt biodynamiskt även om vissa tillsatser är tillåtna.

– Om ett vin behöver sulfiter tar vi det hellre än att sälja vinäger, säger Werner Michlits.

Druvorna som används är typiska för regionen: zweigelt och blaufränkish på den röda sidan och grüner veltliner och muskat för de vita. Men man gillar också att experimentera. Till exempel har Meinklang gjort en röd variant av bubbelvinet Pét-Nat, ett mousserande vin som görs på endast en jäsning och därmed får behålla sin bubblighet med naturlig kolsyra.

undefined
Foto: Pär Olsson

Visst är det trendigt med naturvin. Men folk som förpassar det som en fluga får tänka om, menar Werner Michlits. Att slaviskt följa vinvärldens poängguru, kritikern Robert Parker, kan snarare vara en övergående trend tillägger han. Problemet, som Michlits ser det, är att vin inte varit folkligt nog utan snarare en elitistisk nördkunskap.

– Folk är rädda för att prata om vin. Först och främst handlar vin om ens egen känsla, och det kan ingen ta ifrån dig, eller hur?

Men Burgenland är mer än bara mat och vin. "Slottsregionen" har så många gamla byggnader och fort att en resenär lätt kan sy ihop sin egen safari mellan dem. Regionen är även känd för sina naturligt varma källor och med dem har en spakultur vuxit fram. Burgenlandtherme är det största och mest omtalade spat.

"Är vi här så serverar vi", står det på en skylt som hänger på en gammal port i medeltidsgamla byn Rust, en kvart med bil från Taubenkobel. Vi är hemma hos Heidi Schröck, som för övrigt korats till Österrikes vindrottning, i dubbel bemärkelse. Eller trippel. Här finns nämligen hennes vinkällare, hem och provrum.

– Varför krångla till det och sprida ut sig? ler Heidi Schröck som är känd för sina söta viner.

Här öppnas dörren för drop in-provning på fredagar och lördagar. Det som gjort Schröck erkänd i vinvärlden är hennes framställning av Ruster Ausbruch, det vill säga dessertvin från just Rust som producerats här i flera hundra år. Det finns många fler exempel runtom i byn. Som vinhuset Feiler-Ertinger, gömt bakom en vacker port från 1600-talet. För faktum är att när det kommer till vinmakeri så är Rust något av en knutpunkt i Österrike. Här ligger även landets ansedda vinakademi.

– Vin och mat hänger alltid ihop. Här i Burgenland extra mycket, säger Barbara Eselböck och fyrar av ett leende.

Kanske är just den dragningskraften så pass stark att även Guide Michelin väljer att komma tillbaka.

undefined
Foto: Pär Olsson

BO
Pension Drahteselböck (Rust)
drahteselboeck.com
På familjen Eselböcks enklare B&B finns 23 rum, de flesta med balkong. Allt som serveras är ekologiskt och ur ställets vinkyl får gästerna hjälpa sig själva enligt "ansvarsnota".

Gut Purbach (Purbach)
gutpurbach.at
Gastrohotell med fem sovrum i modern inramning. Finkrogen är signerad stjärnkocken Max Stiegl och självklart har man en egen vingård där det odlas både lokala druvor och pinot noir. gutpurbach.at

Taubenkobel (Schützen am Gebirge)
taubenkobel.com
Lyxhotell som delar byggnader med finkrogen med samma namn. De tio rummen ligger runt en trädgård och innergård med pool. Ett tips är att hyra cykel och kolla in omgivningarna.

Resa

Asiens bäst bevarade hemlighet

Semesterparadiset Phu Quoc bjuder på orörda stränder, prisbelönta designhotell och storslagna nationalparker

Efter bara ett dygn i Vietnam finner jag mig själv både hälsa och tacka genom att föra samman händerna framför kroppen, buga och le.
Det är inte den enda personlighetsförändringen. Vardagens bekymmer – deadlines som ska hållas, möten som ska hinnas – ersätts av betydligt mer akuta problem: hur gör man när solen närmar sig parasollets skuggkant och man inte orkar flytta sig? Går det duscha utan att nudda det solbrända knät med vattnet? Och varför känns hotellakanet sandigt trots att man sopat det till synes rent?

Phu Quoc – en ö i den Sydvietnamesiska skärgården – har tidigare bara varit en plats för de utvalda och invigda. En ö backpackers viskat om i hängmattor, en destination själsökande västlänningar tipsat om i tikibarer. 2012 byggdes flygplatsen, 2016 började TUI flyga direkt från Sverige och i vintras fick Asiens bäst bevarande hemlighet sitt första lyxhotell: JW Marriott Phu Quoc Emerald Bay Resort & Spa. Skapat av Harvardutbildade arkitekten Bill Bensley – amerikanen som står bakom över 200 lyxhotell i närmare 40 länder – är det ett hotell som för tankarna till franska Indokina. Kinesiska papplampor över gränderna, spruckna 30-talsmålningar på fasaderna. En herrelös katt som korsar main street i månljus.
– Att designa ett hotell påminner om att göra en Hollywoodfilm, säger Bill Bensley. Både hotell och filmer behöver ett starkt narrativ. De bästa hotellen och filmerna kan du dessutom besöka flera gånger.
Lobbyn fortsätter i franskkolonial stil. Mönstrat golvkakel, vita marmorpelare, takfläktar i trä. Allvarlig personal med händerna korsade framför kroppen. Vill de mig illa? Bagaget lastas på vagnar och försvinner bort. Vi ledsagas till rummen. Himmelsäng i svart trä. Asiatiska lanternor med röda tofsar. Fristående badkar, handfat hugget ur ett stycke granit. Estetik präglad av botanik och zoologi.
­– Jag har velat väcka känslan av hur det skulle om Jackie Kennedy var på lyxsafari i Kambodjas djungel, myser Bill Bensley.
Han har tidigare gjort ikoniska Asienhotell så som St. Regis på Bali och Four Seasons Resort Koh Samui's i Thailand. På Phu Quoc har han försökt vara naturen trogen.
– Bara naturen kan skapa ett paradis på jorden. Varje gång vi ska bygga en resort på en oexploaterad plats vet jag att hur bra vi än är kommer det aldrig bli lika bra som den existerande naturen. Mycket av arbetet handlar om att störa miljön så lite som möjligt.
Maten speglar hotellkonceptet. Franskt kafé med eget bageri. Grillrestaurang nere vid havet. I djungeln, omgiven av palmer och tropiska plantor, en rosa sekelskiftesvilla. Hotellets asiatiska restaurang. Fransk jazz fyller trädgården, en asiatisk madame vaktar dörren. Vi beställer in en samling smårätter och går till sängs.

undefined

04.00. Ett dygn tidigare. Planet rullar in på en öde flygplats. Vattenpölar blänker i strålkastarsken. Regndroppar på flygfönstret. Oroliga blickar mellan resenärerna. Vad är det som väntar? Vidare in på terminalen. Uniformsklädda tullvakter i flimrande lysrörsljus. Den gröna officerhatten placerad strategiskt framför sig. En hård stämpel i passet. Utanför väntar hotellets privatchaufför med vatten och våta frottéhanddukar. Vi färdas under tystnad. Kommunistiska monument reser sig i djungeln. Över höglandet en tät dimma. Djungeln ångar. Graham Greenes citat om Vietnam, hämtat från Den stillsamme amerikanen, dyker upp i tankarna: "De säger att vad du än letar efter hittar du här. Dofterna är det första som träffar dig, de lovar dig allt … I utbyte mot din själ".

Morgonen efter. Solen har redan bränt alla färger från himmelen. Lysande vitt. På Khem Beach – en långgrund sandstrand där vegetationen sträcker sig nästan hela vägen ner till vattenbrynet – har besökare redan placerat sig i solbäddar. En asiatisk 23-åring iklädd endast en Vetement-t-shirt slår sig ner. Hon heter Nancy Lee och kommer från Hong Kong.
– Vi har semestrat väldigt mycket i Asien och varit i Thailand säkert tio gånger. Phu Quoc är perfekt om man vill upptäcka något nytt och har tröttnat på Phuket. Nästan alla säger att det är som Thailand på 1970-talet, innan turisterna kom. Jag älskar det.

undefined

Phu Quoc är en stillastående plats. Vattnet står ångande ute i bukten, temperaturen ligger stilla på 30 grader oavsett tid på dygnet och luften är fuktigt kompakt. Det är en plats där både tanke och liv saktar in. Vi avslutar frukost och personalen – både hjälpsam och vänlig visar det sig – presenterar oss två vespor. En vacker vy väntar. Över halva ön är nationalpark och övrig terräng består till stor del av risfält och pepparodlingar. Vi stannar till i fiskebyn Duong Dong. Pastellfärgade fiskebåtar förtöjda vid träpålar i hamnen. Rostiga skjul i räfflad plåt. Lokalbor som röker på huk i gränderna. Vid lunchtid hittar vi ett hål i väggen där vi slår oss ner på barnstolar i färgglad plast. Beställer in grillad fisk och ångat ris. Efter att ha färdats vidare på röda jordvägar, förbi en vaktpost med stjärnfanan vajande i vinden, når vi Sao Beach. Det är vad vi alla hoppas på när vi bokar en semesterresa: öde strand, repgunga från palm, kokosnötter som tumlar i vågor. En strandbar snickrad i bambu. Mannen som driver baren med sin lilla hund, Milou, kommer över med två öl. Jag viker handflatorna mot varandra, för dem tätt mot bröstet, bugar och ler.

undefined
  • TUI flyger direkt till Phu Quoc från Stockholm med Dreamliner. Restid: 11 timmar. Pris: från 9 998 kr.
Foto: Tobias Lundkvist/IBL
Resa

”Ingen solnedgång är så vacker som den i Fiskebäckskil”

Modeentreprenören Sofia Wallenstam bestiger schweiziska bergstoppar, njuter av franska cypresslundar och dricker mojito i Västindien på sin semester.

undefined

HOTELL
La Réserve Ramatuelle
Chemin de la Quessine, 83350 Ramatuelle, Frankrike
lareserve-ramatuelle.com

Annons
X

När jag besöker södra Frankrike föredrar jag att checka in på hotell La Réserve Ramatuelle. Det är ett jättefint hotell och spa som ligger lite avskilt från de större städerna i området. Hotellet har den mest fantastiska havsutsikten och är designat av arkitekten Jean-Michel Wilmotte. Området påminner om en liten villastad omgiven av oliv- och cypressträd med utsikt mot ett turkost medelhav. Hit brukar jag ta med mig både familj och vänner och njuta av total avkoppling.

undefined

SOLNEDGÅNG
Fiskebäckskil
Västra Götalands Län, Sverige

Det finns nog ingenting bättre än när den svenska sommaren når Fiskebäckskil. Oavsett hur mycket som står på sommarschemat måste jag tillbringa minst två veckor varje sommar här. Familjen har ett hus på höjden, med utsikt över den västra havskusten. På kvällarna tar vi gärna en promenad över klipporna och avslutar med att sätta oss på vårt favoritställe för att titta på den alltid så ljuvliga solnedgången. Det finns faktiskt ingen solnedgång som är så vacker som den i Fiskebäckskil.

undefined

VANDRING
Matterhorn
Zermatt, Schweiz
zermatt.ch/en/matterhorn

Jag älskar Alperna och tillbringar gärna några dagar per säsong i bergen. På sommarhalvåret åker jag helst till Zermatt i Schweiz och vandrar. Turen upp till Matterhorns bergstopp är den mest fantastiska jag varit med om när det kommer till vackra vyer och grönska. Även fast jag älskar det rus som en storstad ger så njuter jag av att stå högt upp på bergstopparna flera mil från buller och ljud.

undefined

STAD
Portofino
Italien

Italien är ett av mina favoritresmål och vi älskar att åka dit hela familjen. Just Portofino har blivit en storfavorit, här kan man hitta allt från utsökt italiensk mat till härliga barer. Här brukar vi hyra båt eller bil och åker då gärna förbi en annan favoritstad, närbelägna Cinque Terre. Vi läser böcker, spelar tennis och dricker bellinis på de små restaurangerna på torget i byn. Den bästa bellinin hittar man på Jolly Wine Bar, där får man drinkarna i härligt stora vinglas!

undefined

BAR
Basil’s Bar
Västindien
basilsbar.com

På ön Mustique i Västindien ligger den spartanska baren Basil’s Bar som ägs av Mr. Basil Charles själv. Baren ligger precis vid vattnet och här serveras riktigt bra mojito. Här stöter man också på de mest intressanta människorna, vilket kan vara allt från världskändisar till byns lokala fiskemän.

Foto: IBL, Tobias Lundkvist

Resa

8 anledningar att äta sig genom Halland

Fiskebodar, bbq-lador och choklad­provning på slott. SvD Resor guidar till en aptitretande upptäcktsfärd i Sveriges nya matmecka.

Tiraholms fisk

I Bolmen simmar gös, gädda, ål, sik, lake och regnbågslax. En bokstavlig uppsjö av delikatesser som på familjeägda Tiraholms fisk raffineras till godsaker efter egna recept. Tänk inlagd gös rörd med yoghurt, grädde,
citron och persilja, serverad på Bäckabröd med friterat grav­laxskinn. Eller regnbågscarpaccio med olivolja, basilika och rostade pinjenötter. Vi slår dock ett särskilt slag för den inkokta ålen efter farmor Theresias recept. Kvällen avrundas där­efter med en tur i kanoten, gärna med en Tiraholmspilsner i handen. Här behöver du nämligen inte längre hålla en torrlagd afton: familjens hotell med 18 bäddar öppnade i somras.

Annons
X

Tiraholm, Unnaryd
tiraholm.se

Stedsans in the Woods

Restaurang, kabiner och permakulturjordbruk i en svensk skog. Ett labb för att upptäcka bättre sätt att äta, leva och anknyta till naturen". Så hette det när Mette Helbæk och Flemming Hansen i fjol startade insamling för att omdana den gård och de sju hektar skog de köpt till ambitiösa Stedsans in the Woods. Och ambition har de gott om; under de två säsonger de huserade vid Stedsans på Østergro var det Danmarks mest svårbokade krog efter Noma. Ett år efter öppningen i Bohult intygar vi att de lyckats med sin ekologiska flit och nit. Deras servering under stjärnorna, där all mat lagas över öppen eld, samsas med hyttor och tält för övernattning intill Hallasjön. Småskaligt, men storslaget –
och alldeles sagolikt.

109 Bohult, Hyltebruk,
stedsans.org

Restaurang Köket

undefined

När Falkenberg prisades som årets "värt en resa" på White Guide-galan i våras var det för att hela staden blivit grogrund för entreprenörskap och gastronomi. Raka motsatsen till "för många kockar" helt enkelt. Och är det någon som vässat Falkenbergs förmåga att gå i bräschen för matkonst i världsklass så är det hotellet Strandbadens drygt årsgamla krog Köket. Galant ledd av Knútur Kristjánsson, med ett förflutet på Fäviken och Oaxen, har en kulinarisk mötesplats med skönt orubblig hemma hos-känsla vuxit fram. Sällan har något som låter så enkelt (kanapéer, rökt makrill, lammtartar och smörpocherad slätvar) förvandlats till en sådan smakfest, pricksäkert parad med ekoviner. "Damn fine social dine!", som de själva säger.

Havsbadsallén 2A, Falkenberg
koketfalkenberg.se

Chocolaterian

undefined

Skottorps slott dyker upp i historieböckerna redan 1435. Själva herresätet uppfördes på 1670-talet och Karl XI och Ulrika Eleonora satte tonen när de firade bröllop följande årtionde. Den nuvarande byggnadsstilen empire är hovintendent Carl Fredrik Sundvalls idé. Ingen dålig miljö att förädla kakao i.

– Det är otroligt fint, fantastisk natur och härligt lugnt, påpekar chokladmakare Carina Lovén, som driver Chocolaterian i anslutning till slottets mejeri
och ostbutik.

Det går att få vanlig fika, men givetvis är kakaobönan i bränn-punkt, även i flytande och fryst form. Varma och kalla choklad-drycker, glass, mousse, macarons, ett överdåd av fantasifullt smaksatta praliner och en synnerligen tung tryffeltårta. Fortfarande sötsugen? Både chokladprovningar och tillverkningskurser erbjuds.

Skottorps slott, Skottorp,
chocolaterian.nu

Lis Mejeri

undefined
Foto: Magnus Carlsson

Varbergsborna Rina Ratell och Johan Blidberg var nykära när de föll pladask för en 1800-talskåk i Falkenbergstrakten, obebodd sedan 1950-talet. Ett par veckor senare var paret rotade på en plats de inte ens ville lämna för att köpa mjölk. Passande, med tanke på att det var en gammal mejeribostad de köpt. Idag är övervåningen deras hem, medan bottenplan huserar kök och hungriga gäster. Deras då-och-då-öppna krog (hemsidan kungör de så kallade matkalasen) är familjens förlängda vardagsrum och paret har gått varsamt fram i sin renovering för att återskapa snarare än nyskapa. Och maten?

– Den lagas på vad som finns runt husknuten och hos våra grannar. Till exempel terrine på fasan och jordgubbsdessert som smakar som att ramla framstupa i ett jordgubbsland när man var parvel, förklarar Johan.

Lis 102, Långås
lismejeri.se

Solhaga bageri

Inte bara nöden är uppfinningarnas moder, utan även drömmen. I Sara Wennerströms fall både och. Fruktlös husjakt i Göteborg ledde till köp av sommarhus i Halland som hade uthus med bakugn – och därmed växte en hobby till eget bageri, samtidigt som lägenhet och jobb i storstan gavs upp.

– Ingen fattade vad vi skulle göra i lilla Slöinge, men jag var säker på att det skulle gå bra, skrattar Sara och påpekar att surdegssuccén har den generösa lokalkulturen att tacka.

– Här finns en lång tradition av jordbruk och hantverk där man jobbar tätt ihop och lyfter varandra.

Vad som får Solhaga att lyfta är de aktsamt bakade bröden. Bullar, knäcke, kakor och levain, en fröjd för både öga och smaklökar, att njuta i soldränkt trädgård med hemblandad lemonad.

Åsgatan 2, Slöinge,
solhagastenugnsbageri.se

Aska World Wide BBQ

undefined
Foto: Cornelia Axelsson

Eld, rök, kol och aska. Fyra komponenter som förvandlat den gamla stenladan på Skrea backe till en av Sveriges mest omsusade grillrestauranger. Bidragit till det har givetvis faktumet att det är gastrogänget bakom Prostens Pizza, Globalize Food Truck och Pine Ridge Brewery som ligger bakom. Men vad som fått det goda ryktet att spridas riktigt vida kring sedan öppningen för två år sedan är kombinationen svenska råvaror tillagade med globala bbq-metoder i tre hemmasnickrade smokers. Här samlas varje onsdag till söndag nya och gamla vänner runt långbord för att mumsa helgrillad rotselleri, karamelliserat sidfläsk och kantonesisk char siu med smak av honung och hoisinsås. För säsongen glödpinat med hjälp av Martin Nord från SmoKing Aces BBQ. Fingerlickin’ good!

Skrea Bondagård 206
Falkenberg, askabbq.se

Äppelgården Café & Musteri

undefined
Foto: Marie Hidvi

Rum att hyra, mjuka gräs-mattor och en prunkande täppa. Nybryggda drycker och hembakat. Och förstås: äpplen, äpplen, äpplen. Till synes oändliga mängder av fruktträd – cirka 250 stycken för att vara mer exakt, och många så låga att även barn kan plocka – förvandlas på Äppelgården till sötsaker, bröd, must och rårörd saft att njuta i Astrid Lindgren-miljö. Som att stiga tillbaka i tiden till barndomens somrar, då mor- och farföräldrar ställde till med klassisk kaffebjudning. Jan och Gunvi Olsson, som tog över odlingen och handelsträdgården i början av 2000-talet, driver inte längre kaféet, men Gunvis vida berömda äppelkaka har för evigt en hedersplats på matsedeln.

Gamla landsvägen 6, Slöinge
appelgardencafe.se

Resa

Nu lanserar Uber båttaxi

Den smidiga taxitjänsten Uber används flitigt världen över. Och nu kan den även användas till sjöss. Konceptet Uberboat har tidigare funnits i bland annat Boston, Miami och Istanbul, men då bara tillfälligt. Nu lanseras den nya båttjänsten permanent i Kroatien.

Annons
X

Längs den kroatiska kustlinjen finns över 1 244 öar och bäst är att upptäcka landet från havet. Sedan slutet av juni har turister kunnat beställa Uber-båtar som cirkulerar mellan de olika öarna.

– Det kan vara svårt för turister att förhandla om pris och tider på andra språk än engelska, men med Uberboat kan man beställa en båt oavsett språk och bakgrund, säger Ubers talesperson till Condé Nast Traveler.

För att beställa en båt går du in på Uber-appen och väljer Uberboat. Föraren möter er sedan vid närmaste hamn och ombord på båten finns både flytvästar och vattenflaskor.

Så, vad kostar tjänsten? Det beror givetvis på distans och bränsleförbrukning – men företaget uppskattar att en heldag hamnar på runt 9 800 kronor.
Nu hoppas vi att Uber tar konceptet till Sverige också.

Foto: Pressbild
Resa

Ta med bästa vännen på semestern – 5 djurvänliga lyxhotell

Varför lämna din lurviga bästa vän hemma? SvD Resor har valt ut några hotell där ditt kära husdjur bjuds på pelletsfria gourmetmåltider och avslappnande spabehandlingar.

La Réserve Apartments

undefined
Foto: La Réserve Apartments

Paris är inte bara för unga, förälskade par. Köp en basker till dig och din rufsiga kompis och sätt er på nästa flyg till romantikens högsäte för en weekend i kärlekens tecken. På femstjärniga La Réserve Apartments vid Trocadéro lever du och din pälsvän som kungar. Precis utanför fönstret har du det sextonde arrondissementet med allt det har att erbjuda och såklart vackra Jardins du Trocadéro med Eiffeltornet i kulisserna. På hotellet får husdjur egen kudde och matskål, dessutom finns en butler tillgänglig dygnet runt för att hjälpa er med vadhelst ni vill. Blir stadens larm för mycket rinner Seines vatten bara några kvarter bort från hotellet, där ni kan sätta er ner och dela på en baguette eller två.

Annons
X

10 Place du Trocadéro
3 Avenue d'Eylau 75116 Paris

Sunset Tower Hotel Los Angeles

undefined
Foto: Sunset Tower Hotel

I Kalifornien har näst intill varenda familj hund. Undertecknad var på en lurvig födelsedagsfest i San Diego en gång där födelsedagsbarnet, golden retrievern Liza, bjudit in sina tio bästa doggy friends för att fira. Festen gick av stapeln i en specialdesignad festlokal för hundar. Komplett med agilityhinder, discolampor och goodie bags för hundarna att ta med sig hem efteråt. Ja, det är ingen tvekan om att amerikaner verkligen gillar sina fyrbenta vänner. Detta har det legendariska hotellet Sunset Tower Hotel i Änglarnas stad anammat till fullo. På de mjuka, fudgefärgade heltäckningsmattorna har inte bara kändisar som John Wayne och Howard Hughes traskat, här har även många tassar passerat i revy. Hotellet har komponerat en meny enkom för hundar och erbjuder specialgjorda korgar för dem att sussa i. Får de spring i benen ligger populära hajkområdet Runyon Canyon tio minuter bort med bil.

8358 Sunset Boulevard
West Hollywood, CA 90069

The Scarlet

undefined
Foto: The Scarlet

På sin hemsida skriver The Scarlet att de vill att deras gäster ska se hotellet som ett andra hem – och för många är hemmet inte komplett utan sin lurviga familjemedlem. Hotellet har en tydlig miljöprofil och ligger längs med Cornwalls dramatiska kust. På rummet väntar egen filt, matskål och hemmagjort godis till ditt husdjur. För mänskliga gäster finns det en ayurvedisk pool att sjunka ner i för avkoppling.

Tredragon Road, Mawgan Porth
Cornwall, TR8 4DQ

undefined
Foto: The Scarlet

Rosewood Beijing

undefined
Foto: Rosewood Beijing

Med rum i dämpade gråa nyanser och guld erbjuder hotellet Rosewood Beijing en tillflykt från den stressade och intensiva staden. Hundar och katter är mer än välkomna hit och rummen är väl förberedda med både egna sängar åt djuren samt matskål och leksaker. Skäm bort dig själv en stund i hotellets smaragdgröna pool samtidigt som du lämnar in ditt husdjur till personalen för en helkroppsbehandling med tillhörande gourmetmåltid. Rastning av djuret ingår också i paketet. Till middag finns, förutom en meny tillägnad homo sapiens sapiens, även en hel matsedel vigd åt katter och hundar.

Jing Guang Centre, Hujialou, Chaoyang District
Beijing, 100020, PRC

undefined
Foto: Rosewood Beijing

The Surrey

undefined
Foto: The Surrey

I New York dräller det av Pet Grooming-salonger där man kan lämna in både hund och katt, eller varför inte sin kanin, för en ryggmassage, medicinsk badritual eller en enkel touch up. Bara ett kvarter från Central Park ligger boutiquehotellet The Surrey. Med sin takterrass klädd i trädgårdsskrud är det här den ultimata hotellvistelsen för dig och din pälsklädda kompanjon. Lapa sol på taket i varsin solbädd eller inta middag i någon av de art deco-inspirerade salongerna. Vid incheckning erhåller ditt resesällskap ett matchande set bestående av säng, matskål och såklart lite godis. Vill ni upptäcka staden som aldrig sover är personalen behjälpliga med att peka ut restauranger och parker på Upper East Side som välkomnar djur.

20 E 76th St
New York, 10021

undefined
Foto: The Surrey
Foto: Olimpio Fantuz / SIME
Resa

Besök Europas historiska slott i sommar

Starka krigsfästen, extravaganta jaktslott och konungars personliga favoritsäten. SvD Resor har listat några självklara stopp under sommarens bilsemester i Europa.

Blarney Castle – Cork, Irland

undefined
Foto: Steve Allen Travel Photography / Alamy / Alamy

Det är hisnande att föreställa sig vad den vindpinade stenfasaden på Blarney Castle skulle kunna berätta om den bara kunde. Lyssnar vi noga tycks vi höra både gaeliska slagord och hovklappret från hästar studsa inne på borggården. Solljuset letar sig sakta in mellan sprickorna i fasaden och en fågel lättar skrämt från ett förfallet fönster. Tjugo minuters bilfärd från stimmiga Cork ligger det pittoreska, nästan sexhundra år gamla slottet, omsluten av en grönskade trädgård. Flera olika fästningar har stått på platsen sedan tidigt 1000-tal, men det var inte förens den mäktiga irländska familjen MacCarthy kom hit 1446 som man uppförde det slott vi ser i dag. Här finns också The Blarney Stone som familjen satte in i slottsmuren. Enligt irländsk sägen belönas man med talets gåva om man kysser stenen. För att lyckas med det måste man dock hänga upp och ner över en kant, så ta för guds skull hjälp av någon som kan hålla i dig.

Annons
X
undefined
Foto: Richard Gardner/REX / Rex Features

Chateau de Chambord – Loir-et-Cher, Frankrike

undefined
Foto: imago stock / imago sportfotodienst

Mellan 1519 och 1547 uppförde arkitekten Domenicio da Cortona ett majestätiskt renässansslott åt den franske kungen Frans I. Även Leonardo da Vinci hade ett finger med i spelet när det kommer ursprungsdesignen. Chateau de Chambord byggdes för att fungera som jaktslott åt kungen och är än i dag det största slottet i Loiredalen. Residenset består av 440 rum, 84 trappor och lika många öppna spisar som det finns dagar på året. Frans I besökte bara slottet några veckor per år för att jaga, resten av tiden stod det tomt. Det fanns inte ens möbler där, de fraktades enkom dit för jaktsäsongen då runt 2 000 personer deltog. Efter Frans I:s död förföll slottet tills Ludvig XIV, även kallad Solkungen, rustade upp slottet och byggde dit 300 häststall. Vips var det ett levande jaktslott igen och bland annat var dåtidens kändis, tillika kungens vän, dramatikern Molière var här och provade jaktlyckan. Sedan dess har ytterligare kungliga släktingar bott på slottet, det har fungerat som ett militärregemente och tillhört en italiensk hertigfamilj för att till sist hamna hos den franska staten år 1930.

Festung Hohensalzburg – Salzburg, Österrike

undefined
Foto: F1online digitale Bildagentur GmbH / Alamy / Alamy

540 meter över havet tronar slottet Hohensalzburg upp sig på en kulle en halv mil från Salzburg. Det är ett av Europas största medeltidsslott och började byggas redan på 1000-talet på begäran av ärkebiskopen Gebhard of Salzburg. Inom det tysk-romerska riket hade just Salzburgs ärkebiskopar stor makt och vid tiden slottet uppfördes hade Gebhard of Salzburg en infekterad dispyt med den tysk-romerske kejsaren Henrik IV, vilket man menar är en anledning till varför slottet byggdes större och större hela tiden. Men den enda gång slottet faktiskt var under belägring var under det Tyska bondekriget i början av 1500-talet. Sedan dess har slottet också fungerat som fängelse för italienska soldater under första världskriget, och för nazister under andra världskriget innan Tysklands annektering av Österrike. I dag är Festung Hohensalzburg en av stadens populäraste sevärdheter.

Kronborg Slot – Helsingör, Danmark

undefined
Foto: imago stock / imago sportfotodienst

Ute på en udde, belägen på Danmarks största ö Själland, hittar vi ett av landets mest mytomspunna slott. Det var den danske kungen Erik av Pommern som på 1420-talet lät bygga en fästning på platsen där slottet står i dag. Sedan dess har slottet i krig tillfallit bland annat både tyskar, nederländare och svenskar. Slottet var också en personlig favorit hos den sinnessvage danska kungen Kristian VII. Det var här han satte sin drottning Caroline Mathilde i husarrest då hennes kärleksaffär med kungens livmedikus uppdagades på 1700-talet. Det är även Kronborg Slot som står i centrum i Shakespeares tragiska pjäs Hamlet – därför refererar många till slottet som Hamlets Slott.

undefined
Foto: Alexander Maximov / Alamy / Alamy

Foto: IBL

Foto: Vespasian / Alamy / Alamy
Resa

Förgyll den amerikanska roadtrippen med ett biobesök på hjul

Rulla längs med spikraka motorvägar genom Arizonas röda ökenlandskap eller passera motel efter motel i countrymeckat Tennessee med Willie Nelsons "Highway Man" skrålandes ur högtalarna. För många är en roadtrip genom USA den ultimata semesterdrömmen. En typisk amerikansk tradition som man absolut inte får missa om man tar sig an landet från ratten är att besöka en drive in-biograf. Slipp krånglet med sittplats och du kommer garanterat inte hamna bredvid någon som viskar eller smaskar popcorn.

Annons
X
undefined
Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy

Coyote Drive-In i Texas Forth Worth finns fyra bioskärmar som spelar de allra senaste kioskvältarna – dessutom är det gratis för dig som anländer med häst. Vill du inte sitta på hästryggen under hela filmens gång finns spiltor där du kan binda djuret en stund. Men gör du som de flesta, anländer med bil, glöm inte att stänga av framlyktorna!

undefined
Foto: Terry Kelly / Alamy / Alamy [downloaded]

I pittoreska Cape Cod på östkusten ligger klassiska Wellfleet Drive-In som underhållit traktens biopublik i över 60 år. För den som är ute efter en helkväll finns här även minigolf, mjukglassbar och även en loppis under dagtid.

På ikoniska Becky’s Drive-In i Walnutport, Pennsylvania har besökare parkerat bilen, rattat in rätt radiovåg på bilradion och lutat sig tillbaka i sätet ända sedan 1946. Filmerna visas över en enorm skärm och i matstånden kan man köpa "Funnel Cake", en amerikansk godsak som bäst kan beskrivas som friterad smet med florsocker eller sylt på. Ett snask som kommer just från Pennsylvaniaregionen. Är filmen dålig går stjärnhimlen ovan huvudet inte av för hackor.

Foto: IBL

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen

Annons
X