Mat & dryck

Food Pharmacy: Fish taco med gott samvete

SPG:s hälsoexperter, Mia Clase och Lina Nertby från Food Pharmacy, guidar oss till att välja rätt i fiskdisken och hur man lagar smarriga fish tacos.

En stund i fiskdisken kan få vem som helst att känna sig bakom flötet. Med kurrande mage ska du hålla reda på KRAV-märkt, MSC-märkt och ASC-märkt, och samtidigt skilja på rödlistade och godkända firrar. Men är det verkligen så svårt? Den senaste veckan har vi djupdykt ner i fiskdisken för att en gång för alla räta ut frågetecknen.

Annons
X

Och vet du vad? Att äta schysst fisk med gott samvete är inte svårt alls. Välj om möjligt KRAV-märkt fisk för då undviker du fisk som är fångad genom bottentrålning, en fiskemetod som förstör livsmiljön i havet och ger stora bifångster. Att välja MSC- eller ASC-märkt fisk är också bra. De är båda internationella hållbarhetsmärkningar som bland annat garanterar att fisken kommer från livskraftiga bestånd (MSC) eller har odlats på ett ansvarsfullt, miljömässigt hållbart och socialt hållbart sätt (ASC). Håller du dig till märkningarna är du naturligtvis på säkra sidan, men eftersom inte alla fiskar får en stämpel kan det vara bra att själv hålla koll på vad som är rödlistat.

Nåväl, ikväll ska vi ha gäster på middag och vi har bestämt oss för att bjuda på Fish Taco à la Food Pharmacy. Det blir mangosalsa, guacamole och hemmagjort majsbröd. Men framför allt så blir det KRAV- och MSC-märkt sej!

Fish taco med gott samvete

undefined

Börja med att ta en snabb dusch, det uppskattar gästerna. Ta sedan fram två stora sejfiléer. Skär dem i fyrkantiga små munsbitar och marinera i valfri mängd koriander, chili, vitlök, lime, ingefära, tamari och honung. Stek på låg temperatur och ställ åt sidan.

undefined

Ta på dig något festligt och blanda 2 dl majsmjöl, 1 dl psylliumhusk, 1/2 tsk bakpulver och en nypa salt i en skål.

undefined

Tillsätt 2 dl vatten och 1-2 msk rapsolja och rör runt tills du får en smidig deg.

undefined

Dela upp degen i sex delar som du formar till små bollar. Lägg en boll mellan två bakplåtspapper och kavla ut dem till tunna runda tortillabröd, lägg i stekpannan och stek på låg temperatur i några minuter per sida.

undefined

Grattis! Du har precis bakat din livs första tortilla.

undefined

Fyll brödet med fisken och allt annat du gillar. En guacamole på avokado, vitlök, lime, koriander, havssalt och nymalen svartpeppar? Fint skivad rödlök snabbpicklad i 1 dl vatten, 1 msk äppelcidervinäger och en nypa salt? Fint tärnad mango? Hackad färsk koriander? Chilimajonnäs? Rubbet?

Middagen är färdig och gästerna kommer om fem minuter. Nu återstår bara en sak: att bestämma vad vi ska ha på oss.

Tac-o-hej.

Foto: JENS BERGSTRAND
Mat & dryck

Instagramvänliga rätter i gamla bankpalatset

Krogkritikern Viggo Cavling växlar mellan dur och moll under middagen på nyöppnade Bank Hotel.

I över fyra år stod det byggnadsställningar på Arsenalsgatan i Stockholm. Nu är de äntligen borta och cykeltrafiken på gatan kan flöda friare.

Annons
X

Det som äntligen blivit klart är Bank hotel, Stureplansgruppens första boutiquehotell. Exakt vad detta är finns inte preciserat i lagtext utan ger utrymme för tolkningar. Men helt klart är att ett "boutiquehotell" ska kännas personligt och inte vara megastort. På denna punkt har Vimal Kovac & Co lyckats.

Verksamheten har två symboler: en klok uggla och en sparsam ekorre. Dessa återfinns på dörrar och väggar här och var i byggnaden.

Settervalls advokatbyrå var den senaste hyresgästen, men från början låg det alltså en bank här. Och glädjande är att husets häftigaste rum, den vackra banksalen med sex meter i tak, i det närmaste känns intakt.

Här huserar sedan några veckor krogen Bonnie’s, med 94 sittplatser. De är fördelade på sköna soffor och om möjligt ännu bekvämare stolar. Det är vita dukar och små lampor på varje bord. På väggarna hänger cool konst från Kalifornien.

undefined
Foto: Danger Österlin

Det är rikligt med personal när vi gör entré en lördag klockan 18. Snart är det även fullt i matsalen och bland gästerna syns familjer, kompisgäng, affärsmöten och nyförälskade par. Jag tillhör den senare kategorin med min nya förlovningsring på vänsterhanden.

Nyligen träffade jag konstnären Carl Johan De Geer. CJ berättade om du-reformen som genomfördes 1967. Den är alltså över 50 år gammal, men den har ännu inte nått Bank hotel. Personalen på Bank niar sina gäster, både ansikte mot ansikte och över telefon. 

Vi får ett suveränt hörnbord precis till höger om ingången med fin utsikt över alla som sitter i matsalen och de som söker bord men får vända eftersom det är fullsatt. Stureplansgruppen har alltid varit duktiga på att sätta en lapp på luckan. Det är liksom kärnan i affärsidén som omsätter en dryg miljard.

Vi börjar med att beställa för- och varmrätter. Jag tar en vaktel och min blivande fru en burrata. Till huvudrätt blir det kalv och grillad gös. Jag försöker beställa in husets vin, men vår sommelier har bättre förslag. Det kommer ett spetsigt syrah-vin som skapar en intressant båge mot vakteln och de grillade plommonen. En modig rätt för 165 kronor. Burratan är precis så maffig man vill att en sådan rätt ska vara. Tomaterna är söta, med bra textur.

Innan dess anländer en skål med ganska hårda, torra oliver och en ljuvligt god skinka. Inget vi beställt, men kanske vill köket visa upp sig? Till huvudrätt får jag in en minst sagt rejäl kalvstek plus stuvad kål och gnocchi med tryffel. Köttet är av högsta kvalitet och värt sina 295 kronor. Men för att äta upp allt måste du vara väldigt stor i maten. Två förrätter och ett fantastiskt bröd före huvudrätten tar ut sin rätt. Gösen, med en väl avvägd bouillabaisse, funkar också fint. Köket på Bonnie’s snålar inte vid uppläggen.

Bonnie’s redan kända efterrätt – Smash the Piggy Bank.
Bonnie’s redan kända efterrätt – Smash the Piggy Bank. Foto: Jens Bergstrand

Så här långt in i måltiden finns det egentligen inte behov av dessert, men Bonnie’s efterrätt Smash the Piggy Bank har redan blivit en sådan Instagram-klassiker att det vore ett konvenansbrott att inte beställa in den. Chokladgrisen gör entré och det är sagolikt kul att med en liten hammare slå sönder chokladen och äta innanmätet, en blandning av maräng, björnbär, björnbärssorbet med vaniljparfait, hasselnötter och kolasås. Ni fattar, en rätt som hade gjort Edward Blom lycklig.

Till detta kommer två glas dessertvin som vi inte beställt.

Nu börjar det bli tid att rulla ut ur den gamla banksalen och sakta gå hem genom Stockholmsnatten och börja förbränna kalorier. Återstår bara ett betalningsförsök.

När notan gör entré visar det sig att krogen tagit betalt även för de rätter vi inte beställt. Oliver kostar 55 kronor. Skinkan 2 x 95 kronor.

Måste erkänna att jag nu blir villrådig. Borde jag stoppat dessa rätter redan när de gjorde entré? Ska jag nu, med min älskade vid min sida, börja klaga på notan? Eller ska jag bara betala och låta udda var jämt? 

Är det slarv eller är idén att sälja så mycket som möjligt? Jag begriper det inte.

Jag väljer det sista. Betalar och knyter näven i fickan. Orkar inte bråka. Släpp ut oss ur dessa bankvalv. Men självfallet undrar jag lite om strategin bakom den saltade notan. Är det slarv eller är idén att sälja så mycket som möjligt? Jag begriper det inte.

Någon vecka senare gör vi ännu ett besök, denna gång på brunchen. Då händer samma sak. Vi får ännu en saltad nota med två räkmackor och två
Caesar-sallad till ett sällskap om två. Nu säger vi till och räkningen blir korrekt.  

Det här skapar inga bra minnen, det får mig att sakna byggställningarna på Arsenalsgatan.

Foto: Pexels
Mat & dryck

Experterna tipsar: Helgens bästa viner

Varje vecka delar SPG:s vinexperter med sig av spännande vintips. Här är favoriterna till helgens festligheter.

undefined

VITT
Château Jolys Famille Latrille, 2016
Frankrike, Sud-Ouest
109 kr, nr 5526

Annons
X

Attraktivt vin från höjderna mot franska Pyrenéerna. Citrusfrisk med gräsig frukt, godistoner och bittersyrlig kul eftersmak. Passar fint till fransk fisk- och skaldjurssoppa.

RÖTT
Château Quinsac Bordeaux Supérieur, 2013
Frankrike, Bordeaux
119 kr, nr 3601

Prisvärt på hälften merlot från tidigare danska slottet Seguin. Aromatisk med saftig svarta vinbärsfrukt och härligt stor eftersmak. Bra till grillat nötkött med rotfrukter.

– Mikael Mölstad

undefined

VITT
Rauenthaler Baiken Riesling aus dem Cabinetkeller, 2011
Tyskland, Rheingau
229 kr, nr 96215

Från Kloster Eberbachs toppläge Baiken kommer denna läckra vita godsak med både frisk frukt, mogna petroleumtoner och bra syra. Till den smörstekta höstgösen.

RÖTT
Nespolino Sangiovese, 2017
Italien, Emilia- Romagna
79 kr, nr 74128

Billigt, lättgillat och gott – vad passar bättre när höstplånboken
ekar allt tommare? Körsbär, örter och fin stramhet matchar fredagslasagne eller långkokt tomatsås.

– Anders Melldén

undefined

VITT
Bourgogne Chardonnay J M Brocard, 2016
Frankrike, Bourgogne
129 kr, nr 76083

Stabil chardonnay med läskande gröna äppeltoner, citrusfrisk syra och älskvärda inslag av mineral. Balanserad och särskilt gott till ostron eller en krispig lunchsallad.

RÖTT
Borgogno Barolo Classico, 2013
Italien, Piemonte
389 kr, nr 76584

Späckad barolo i all sin lagringsdugliga prakt. Ungt och mörkfruktigt med tjusig struktur och läckert örtigt inslag. Lägg i källaren i några år och väck med en kyss.

– Linda Pérez

undefined

VITT
Coteaux Bourguignons Louis Jadot, 2017
Frankrike, Bourgogne
119 kr, nr 71808

Enkelt men schysst vin som ger en hint av vad vit bourgogne handlar om. Här finns gula äpplen, smörig fatton och mogen ananas i doften. Bra kombination av fyllighet och spänst.

RÖTT
Montes Alpha Cabernet Sauvignon, 2015
Chile, Colchagua
149 kr, nr 78686

Tät och stram cabernet sauvignon från riktigt bra producent i Chile. Fin mix av blåbär, tobak, kaffe och pepprig krydda i doft och smak. Ge gärna en timme eller två i karaff.

– Andreas Grube

undefined

VITT
Allesverloren Chenin Blanc, 2017
Sydafrika, Swartland
99 kr, nr 75986

Fruktdrivet och aningen nötigt vin i balanserad, frisk stil med ton
av vanilj. Prova till grillad bläckfisk med vitlök, persilja och en skvätt av finaste sherryvinägern.

RÖTT
Black Stallion Los Carneros Pinot Noir, 2016
USA, Napa Valley
209 kr, nr 75121

Smakintensivt vin på pinot noir. Här finns extra allt med inslag av mogen röd frukt och fat i kryddig stil. Gör sig bäst till en T-benstek med vitlökssvamp och potatismos.

– Johan Franco Cereceda

Mat & dryck

Experterna tipsar: Helgens bästa viner

Varje vecka delar SPG:s vinexperter med sig av spännande vintips. Här är favoriterna till helgens festligheter.

undefined

Georg Breuer Riesling Sauvage 2017
119 kr, nr 5899
Tyskland, Rheingau

Annons
X

Tysk rieslingfavorit i ny årgång: rik arom med sötsyrliga äpplen, citruskal, mineralig syra och lång smakrik avslutning. Bäst till höstens färska skaldjur.

Donovan-Parke Pinot Noir 2016
109 kr, nr 2315
USA, Kalifornien

Balanserad pinot noir med aromatiska dofter av skogsbär, läder och örtiga chokladtoner. Rik syrlig bitterstram eftersmak. Toppen till örtiga lammfiléer.

– Mölstad

undefined

Orange Gewürztraminer Rossidi Winery, 2016
235 kr, nr 96004
Bulgarien, Sliven

Våga testa orange. Tänk solmogna aprikoser, nötter
och viss strävhet – resultatet av en månads skalurlakning. Krämig rotfruktsgratäng blir perfekt till.

7 Fuentes Suertes del Márques, 2016
149 kr, nr 2763
Spanien, Valle de la Orotava

På norra Teneriffa håller detta familjevineri till. Druvsorterna är listán negra och tintilla och "natur"-vinmakning ger häftig smak med varm krydda och matvänlig stramhet.

– Melldén

undefined

Duménil Brut Millésimé Premier Cru, 2007
359 kr, nr 7522
Frankrike, Champagne

Prisvärd skumpa som bjuder flirtig finessrik doft och inbjudande smak som balanserar gräddig rondör med frisk syra och mineraltoner. Prima till allsköns färska skaldjur.

Syrocco Syrah, 2015
139 kr, nr 2296
Marocko, Zenata

Marocko möter den klassiska franske vinmakaren Alain Graillot i en kryddig syrah med balanserad smak där du kan skönja toner av körsbär, färska örter och kryddor. Särskilt gott till lamm.

– Pérez

undefined

Dehesa La Granja, 2012
119 kr, nr 4505
Spanien, Castilla y León

Fyndspanjor med gott om körsbär, plommon, choklad och tobak, toppat med en lätt läderaktig mognadston. Murrigt höstvin som sitter perfekt till allehanda rustika rätter.

Luco Beso de Dante 2015
199 kr, nr 2513
Argentina, Uco Valley

Lyckas balansera fint på gränsen mellan maffigt, mustigt och finessrikt elegant. Doft och smak bjuder på svarta vinbär, mogna körsbär, kaffe, fatkryddor och ett stänk mynta.

– Grube

undefined

Petit Albet Brut, 2016
119 kr, nr 77373
Spanien, Cava

Utvecklad cava, aromatisk med tydlig tropisk klang. Här finns smör, nötter, äppelkaraktär i generisk stil. Passar synnerligen väl till lyxig hummersallad med frukt och sherryvinägrett.

Château Le Prieuré Saint-Émilion Grand Cru, 2012
524 kr, nr 72023
Frankrike, Bordeaux

Koncentrerat och komplext med inslag av mogna mörka bär och liten sötma i välbalanserad stil. Lagringsbart. Perfekt till bräserad kyckling med svamp.

– Cereceda

Mat & dryck

Viggo Cavling: Torpedverkstan är nästa sommars stora hit

Viggo Cavling besöker svenskmexikanska Torpedverkstan på Skeppsholmen.

Var börjar SD-land? Svar: nedanför Grand Hôtel i Stockholm. Att ta båten ut i skärgården är som att säga hej då till det mångkulturella Sverige. Jag har stått här några gånger under mina 20 år i huvudstaden och som genom ett trollslag försvinner alla med svart kalufs. I skärgården finns inga slöjor, ingen Allah och högst en klyfta vitlök. På båten känner alla varandra och har gjort så i generationer.

Annons
X

Är du inte född in i skärgården har du inte där att göra. Stockholms skärgård är Jimmie Åkessons vision genomförd till punkt och pricka. Följaktligen tycker jag illa om Stockholms skärgård. Jag hatar barrskog. Träd ska ha löv som i Skåne. Uppenbarligen tycker skärgårdsmänniskorna likadant om mig, för det var åratal sedan jag fick en inbjudan att fira midsommar i Saltkråkanland.

Det finns dock ett undantag till denna regel: Skeppsholmens östra sida. Här kan du få skärgårdskänsla utan SD-politik. Skeppsholmen är en av Stockholms många hemliga oaser. Hit borde vi bussa alla turister efter Vasamuseet och Stadshuset. Hit kan du gå med en Tinder-date utan att stöta på ett gammalt nattklubbsragg. De flesta stockholmare vet inte att detta område existerar.

Anledningen till att jag sökt mig hit de senaste veckorna är den nyöppnade krogen Torpedverkstan.

Min trolovade och jag kommer hit veckan efter att krogen blivit totalsågad i Dagens Industri. På samma sätt som god kritik kan göra en krog kaxig, innebär en dålig recension att personalen får uppförsbacke. Som gäst kan det senare vara att föredra, eftersom de anställda plötsligt kämpar för sin överlevnad.

Vi börjar med lunch i baren. En ensam kock som aldrig åkt Waxholmsbåt sliter i ett öppet kök. Det är inte kliniskt rent, men inte heller mer kaotiskt än någon annanstans i krogvärlden. Vi tar fisksoppa och biff stroganoff. Kocken frågar flera gånger om vi vill ha mer mat och om vi är nöjda. Vi nickar och ler. Bägge rätterna är värda sin 135 kronor. Arbetar du på ön finns ingen anledning att inte gå hit några dagar i veckan.

Restauranglokalen är nyrenoverad och lite puts återstår. Vi ser en hantverkare på en stege. Från bekväma stolar i baren blickar vi ut över cementblästrade golv och väggar. I taket sitter dämpande plattor. Akustiken får 4 av 5. I den vitkaklade baren sitter ett jättefotografi över Stockholm från förra sekelskiftet.

undefined

Återkommer en vardag efter klockan 18 tillsammans med mina två söner. Det är fullt i matsalen och vi blir placerade i baren igen. I köket arbetar nu tre kockar, en kallskänka och en diskare. Det är riktigt bra ordning i köket, men det blir ändå fel när vi ska få våra förrätter. Råbiffen och tonfisken kommer före våra fyra tacos.

Som ni förstår lagar köket på kvällarna en mix av svensk husmanskost och mexikansk mat. Det senare innebär mycket grön chili som är ruggigt stark. Tonfisksalladen med chili och riktigt fräsch avokado för 140 kronor är troligen inte den bästa barnmaten, men mina barn är härdade. Även råbiffen med perfekt friterad kapris för 150 kronor är riktigt god. Våra fyra tacos för 255 kronor är en liten besvikelse, nötköttet är kallt och segt. Men vår halloumi har perfekt tuggmotstånd och fin doft. Rödbets- och kålsalladen funkar. Överallt finns ett tunt lager av pigg koriander.

Vi tar in en bunke tortillachips med en röd och grön sås som enligt menyn är hemmagjorda. Finns det ett mera löjligt uttryck på krogen än “hemlagad mat"? Anrättningen är inte riktigt värd 80 kronor.

Vi avrundar med två glassar för 25 kronor och en vit chokladmousse för 85 kronor. Tyvärr är pannacottan med yoghurt slut. Glassen är prisvärd. Den mjölkvita chokladmoussen gifter sig fint med den kritvita marängen. De färska bären till skapar en båge som ger en fin avslutning på måltiden. Notan med två glas husets röda landar under tusenlappen. Prisvärt.

undefined

En vacker sensommarkväll väller det in folk på denna krog. Det sitter gott om gäster på den stora uteserveringen, trots att temperaturen flämtar runt 20 grader. Logistiken har förbättringspotential och personaltätheten skulle kunna vara högre, men det är absolut ingen katastrof. Det gör inget att vår servitör gäspar när hen tror att ingen ser, det viktiga är leendet framför gästerna.

När vi kommer ut på kajen igen känner vi doften av tjära, smörjolja och hav. Det är grus under våra fötter och vi hör fiskmåsar och båtar som kluckar mot varandra. Det är skärgårdskänsla när den är som allra bäst. I vinter kommer Torpedverkstan att få 100 procent koll på sina öden ut och in i köket och de trubbiga kanterna på maten kommer att ha slipats bort.

När vi återvänder i maj 2019 för att möta våren kommer vi aldrig att vilja gå hem igen. Stockholms skärgård är nämligen lika beroendeframkallande som lådvin, när du väl lärt dig att älska den.

Mat & dryck

Food Pharmacy: Vegansk paella med blomkålsris

SPG:s hälsoexperter, Mia Clase och Lina Nertby från Food Pharmacy, bjuder på nyttiga recept för hela familjen.

Nej men hej där lilla vännen, vad ska vi hitta på med dig då?

Annons
X
undefined

Förlåt, vad sa du … Vill du titta på valvakan?

undefined

Du tänker att vi ska servera dig med morotsstavar och köpedipp? Vi vill verkligen inte trampa dig på blasten kära blomkål, men lite bättre fantasi än så har vi faktiskt.

undefined

Vi tänker att vi gör blomkålsris av dig i stället.

undefined

Och att vi kokar dig med saffran, vitt vin, buljong och …

undefined

… mängder av härliga grönsaker. Vad får vi då tror du?

undefined

En smakrik paella med blomkålsris förstås! Perfekt söndagsmat, nu på söndag samt alla andra söndagar på året.

Vegansk paella med blomkålsris
(en stor panna som räcker till hela familjen)

1 blomkål
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 paprikor
10 små tomater
1 burk kikärter
3 dl frysta gröna ärter
1 paket saffran
2 dl vin
1 dl lantbuljong
1/2 citron
en nypa färsk persilja
havssalt och nymalen svartpeppar

Hacka de två sorters lökarna fint och fräs på låg temperatur i pannan. Hacka paprikorna, tärna tomaterna, skölj av kikärterna och blanda ner med löken. Vänd ner saffran, vin och lantbuljong och låt puttra på låg temperatur en liten stund, tills blomkålen känns fin. Tina ärterna snabbt och vänd ner dem mot slutet. Ta av från plattan och toppa med några droppar citron, en nypa färsk persilja, havssalt och nymalen svartpeppar.

Mat & dryck

Magnum släpper vegansk glass

Den veganska trenden växer sig allt starkare och utbudet av växtbaserade produkter är större än någonsin. Senast ut är Magnum, som nu släpper två nya chokladglassar – helt fria från animalier.

Annons
X

Magnum vegan classic och Magnum vegan almond är baserade på ärtprotein och doppade i belgisk choklad, givetvis vegansk.
Redan nu finns Vegan almond att köpa på Pressbyrån och 7-Eleven och från och med nästa vecka ingår även Classic i sortimentet.

– Med nya Magnum vegan kan vi äntligen erbjuda ett lyxigt veganskt alternativ, vilket självklart känns superkul och viktigt, säger Olivia Nilsson, brand manager på Magnum.

Vågar vi hoppas på en ny Magnumfavorit?

Foto: PEXELS
Mat & dryck

Experterna tipsar: Helgens bästa viner

Varje vecka delar SPG:s vinexperter med sig av spännande vintips. Här är favoriterna till helgens festligheter.

undefined

Stoneleigh Latitude Chardonnay, 2017
Nya Zeeland, Marlborough
129 kr, nr 6360

Annons
X

Välbalanserad fatjäst chardonnay till rimligt pris är ovanligt: djup frukt med bra syra, smöriga toner och brödrostade inslag. Perfekt till en matig fiskgryta.

Fairview Reserve Collection Cabernet Sauvignon Petit Verdot, 2017
Sydafrika, Stellenbosch
119 kr, nr 2013

Bra cuvée från en av Sydafrikas klassiska producenter. Rikt aromatiskt med stram eldig frukt och rik eftersmak. Passar fint till grillad entrecôte.

– Mikael Mölstad

undefined

Toricella, 2015
Italien, Toscana
139 kr, nr 7179 (bs)

Fylligt vitt av chardonnay och en skvätt sauvignon blanc från baron Francesco Ricasoli i Chianti. Perfekt till stekt piggvar med skirat smör och kapris.

Les Sinards Châteauneuf-du-Pape, 2015
Frankrike, Châteauneuf-du-Pape
299 kr, nr 75207

Maffig årgång av detta härliga röda från välkända vinfamiljen Perrin. Körsbär, örter och tobak känns i vinet som kan lagras ett par år.

– Anders Melldén

undefined

Le Marigny Domaine Aubuisières, 2016
Frankrike, Loire
159 kr, nr 90207

Inbjudande, chenin blanc med fin fräschör och läcker frukt. Här lockar mineraltoner och citrusfrisk syra. Drick till färska skaldjur eller lägg i källaren ett par år.


Lalama, 2014
Spanien, Ribeira Sacra
179 kr, nr 95709

Druvan mencia i all sin prakt. Flirtigt och elegant med toner av solvarma skogsbär, örter och integrerade fat. Läckert balanserat och underbart att dricka till höstens vilda.
– Linda Pérez

undefined

Delaie Graff Chenin Blanc, 2016
Sydafrika, Swartland
179 kr, nr 2440

Swartland är ett superkul vinområde som går från klarhet till klarhet – vilket även det här vinet bevisar. Fin balans mellan fetma och finess. Får gärna ligga till sig i källaren.

7 Fuentes Suertes del Marqués, 2016
Spanien, Teneriffa
149 kr, nr 2763

Kryddor, röda bär, torkade örter och lätt rökton. Sitter lika snyggt till en stadig köttbit som – något svalare serverad – till diverse småplock.

– Andres Grube

undefined

Argyros Assyrtiko, 2016
Grekland, Santorini
189 kr, nr 72570 (bs)

Vitt vin från Grekland, hur intressant är inte det? Relativt fylligt, smakrikt, kryddigt med lång eftersmak i kådalik stil. Optimalt till en skaldjursrisotto med parmesan.

Loimer, 2016
Österrike, Niederösterreich
119 kr, nr 3036

Välbalanserat österrikiskt vin på druvan zweigelt. Fin balans med toner av blåbär, körsbär, vaniljsötma och kryddighet. Prova gärna till en kycklinggryta, servera vinet svalt.

– Johan Franco Cereceda

Mat & dryck

Phil’s Burger lanserar blödande vegoburgare

Den både smakar och ser ut som kött – men består egentligen av protein från plantor. Kändisägda hamburgaren Beyond Burger lanseras nu hos Phil’s Burger i Sverige.

Äntligen har hajpade Beyond Burger, världens första plantbaserade hamburgare, kommit till Sverige. Det är svenska hamburgerrestaurangen Phil’s Burger som i dagarna tagit in burgaren som ett fast inslag på menyn. Utvecklingen av den helt veganska och växtbaserade produkten står amerikanska Beyond Meat för, som under många års tid levererat köttfria alternativ till miljömedvetna matälskare. Bland företagets investerare hittar man två av miljörörelsens mest kända förespråkare – Microsoftgrundaren Bill Gates och skådespelaren Leonardo DiCaprio.

Annons
X

– Att äta plantbaserad mat istället för kött är en av de mest kraftfulla förändringar man kan göra för att reducera sin inverkan på klimatet, sa Leonardo DiCaprio förra året då han började investera i Beyond Meat.

Det har tagit hela tio år att utveckla hamburgaren och man har varit väldigt noga med att växtproteinet man använder ska efterlikna kött i både konsistens, färg, smak och utseende. Just därför kallas den också för den "blödande hamburgaren" då den till och med utsöndrar något som liknar köttsaft. Den består till största del av ärtor och rödbetor men innehåller också potatisstärkelse och kokosolja för att konsistensen ska vara saftig. Den är dessutom helt fri från soja, gluten och kolesterol.

– Vi är otroligt stolta över att vara först i Sverige med Beyond Burger. På Phil’s Burger vill vi bara servera burgare på de bästa råvarorna sett till smak, kvalitet och miljö. Så självklart vill vi även kunna erbjuda våra gäster den bästa plantbaserade burgaren som finns på marknaden, säger Philip Örtegren, en av grundarna till Phil’s Burger.

Beyond Burger säljs endast på Phil’s Burger Götgatan och Stureplan till att börja med. Senare i höst kommer den expandera till deras samtliga restauranger.

Foto: Pexels
Mat & dryck

Experterna tipsar: Bästa vinerna till helgen

Varje vecka delar SPG:s vinexperter med sig av spännande vintips. Här är fem favoriter till helgens festligheter.

undefined

Olivier Le aive Bourgogne Cuvée Margot 2015
Frankrike, Bourgogne
179 kr, nr 5447

Annons
X

Elegant pinot noir från en topproducent. Rik bärig skogsfrukt med stor fruktsyrlig bitterstram eftersmak. Som gjort till grillad fet fisk med skogssvamp.

– Mikael Mölstad

undefined

Montefalco Rosso Arnaldo Caprai 2016
Italien, Montefalco
125 kr, nr 99341

Tätt, maffigt och samtidigt stramt rött som matchar köttbiten av nöt eller vilt. Gjort av sangiovese, sagrantino och merlot från Umbrien, lagrat ett år på fat.

– Anders Melldén

undefined

Château du Cléray
Frankrike, Loire
79 kr, nr 2185

Ett bättre budgetpang som bjuder fin läskande fräschör. Lätt och
rent där blommiga, fruktiga och salta toner sätter fart på hungern i allmänhet och skaldjurssuget i synnerhet.

– Linda Perez

undefined

Haut Marin Cuvée Fossiles 2017
Frankrike, Côtes de Gascogne
75 kr, nr 2089

Enkelt, men för priset riktigt trevligt vin med gott om citrus, mogna päron och lite flintatoner i doft och smak. Sitter lika bra till fiskpinnar som till färska skaldjur.

– Andres Grube

undefined

Langhe Nebbiolo Paolo Scavino, 2015
Italien, Piemonte
89 kr, nr 2368

Läckert vin med tydliga ursprungstoner. En rejäl dos strävhet där vi hittar både nypon, choklad, fat och mörk frukt. Nästan kräver en blodig biff med smakrika tillbehör.

– Johan Franco Cereceda

Mat & dryck

Viggo Cavling: ”Eriks Basar lyfter Kungsholmen”

Viggo Cavling har besökt nyöppnade Eriks Basar på Hantverkargatan. Han gläds åt kvaliteten men efterfrågar större mod.

Erik Lallerstedt är en pionjär inom svenskt krogliv. På Eriks vid Strandvägskajen serverades fransk mat ombord på en ombyggd sandpråm, vilket ledde till en av de första svenska Guide Michelin-stjärnorna. Det blev fler och fler restauranger. Sedan några år tillbaka drivs familjeföretaget av dottern Anna. Navet i deras koncern är förstås Gondolen, som jag betraktas som en familjekrog, eftersom Gondolen drivs av en familj och ofta frekventeras av familjer. Det är där du firar studenten, jämna födelsedagar och håller bröllopsmiddagar.

Annons
X

Just nu har Gondolen det lite kämpigt eftersom Slussenkaoset gör att gästerna har svårt att hitta dit. Bästa sättet att närma sig krogen är via Mosebacke torg. I en stad som växer med 1 000 krogstolar per kvartal måste även veteraner stå på tå och le från öra till öra. Att göra detta i norra Europas största och mest kaotiska bygg-grop är svårt.

undefined

Men nu ska detta handla om nyöppnade krogen Eriks Basar på Kungsholmen. Ansvarig är Anna Lallerstedt. Basaren ligger i den nybyggda fastigheten högst upp på Hantverkargatan. Här låg en gång mina gamla stamhak Kanel och Roppongi, om någon minns dem. Fastighetsägare är Stockholms Kooperativa Bostadsförening. Den nya byggnaden såg jag första gången som en modell på en hylla hos arkitekten Gert Wingårdh i Göteborg. Minns att jag tänkte: "den vågar stadsbyggnadskontoret aldrig säga ja till". Jag hade fel och nu finns byggnaden och är sensuell, elegant, rolig och funktionell.

I botten ligger krogen som består av två rum på totalt 460 kvadratmeter. Det vänstra är en bar och det högra en vacker matsal med enorma, välvda fönster. Inredningsmanéret påminner om Gondolens. Vi kan kalla det Waldorf Astoria goes Svenskt Tenn. Akustiken är utomordentlig, men hovmästaren tycks mer intresserad av sin dator och sina svarta brickor än att hälsa på gäster som kommer in från gatan. Vi får dock ett fint bord i soffan med utsikt mot Norr Mälarstrand och en korvkiosk. Gästerna är en mix av unga och gamla. Män och ännu fler kvinnor. Krogkändisar och "vanlisar".

undefined
Foto: Tomas Oneborg

Menyn består av klassisk svensk krogmat som ryggbiff, torskrygg, Hjälmargös och fisk- och skaldjursgryta. På menyn hittar vi också en bild på den ryska vinthunden borzoi. Annas och Eriks favorithundras, om ni undrar.

Vi börjar med kalvbräss och rostade gulbetor. Till dessa den mest klassiska restaurangsåsen, hollandaise. Den smakar förstås som den ska, mjuk och fet med bra syra. Kalvbrässen är krispig utan att vara torr och sparrisen till är ugnsbakad. Det blir en smula kompakt. Betydligt luftigare är gulbetorna med chips på jordärtskocka. Till detta ett glas husets röda och vita för 85 kronor styck. Nyligen fick jag ett glas husets rosé för 165 kronor hos en krögare jag gillar. Priser som dessa gör mig sur. Vinpriserna på Eriks Basar gör mig lycklig och när vi ber om ett halvt glas till blir det minst sagt generöst i glasen.

Vi fortsätter med fjällröding med löjrom och hummerklo. Det är dyraste rätten på menyn, 295 kronor. Lika mycket kostar lammrygg med kräm på jordärtskocka och ugnsbakad potatis. Även här är texturen en aning för massiv för mig. Men det smakar stundtals ljuvligt. Vi blir mätta, utan tvekan. Fjällrödingen är den mest prisvärda av de två varmrätterna.

Vi avrundar med att dela på en citrusparfait med jordgubbsglass smaksatt med mynta och en sorts rostad granola för att ge kras i munnen. Väl värd sina 145 kronor. Efteråt cyklar vi tillbaka till Södermalm nöjda och glada.

Frågan är då: när gör vi om denna resa för att äta på Eriks Basar? Det lär dröja lite. Krogen sticker inte ut som en fyr på Stockholms krogkarta. Men på Kungs-
holmen bättrar Eriks Basar på vuxenkvoten och höjer sig rejält över sunkkrogarna vid Fridhemsplan. Kungsholmen känns ofta som en fritidsgård i Göteborg. Med tiden kan Eriks Basar bli ett vardagsrum för sin stadsdel. Det är lika delar mys och stil. Men det krävs mer energi i matsalen, en modigare kökschef och gärna en uteservering om krogen vill vara med tävla om gäster från andra malmar.

Mat & dryck

Experterna tipsar: Bästa vinerna till helgen

Varje vecka delar SPG:s vinexperter med sig av spännande vintips. Här är fem vita favoriter till helgens festligheter.

Sancerre Les Baronnes 2017
Frankrike, Sancerre
185 kr, nr 32253
Klassiskt sauvignon blanc med svartvinbärsblad, mineral, toner av gräs och citronskal med stor härlig eftersmak. Bästa till smakrika skaldjursrätter.

Annons
X

– Mikael Mölstad

La Vie en Rose 2017
Frankrike, Côtes de Provence
259 kr (magnum), nr 75731 (bs)
Perfekt festrosé på magnumflaska från den bergiga delen av Provence. Hallon, röda vinbär och finstämda äppeltoner i smaken, lika gott till snacksen som till kräftskivan.

– Anders Melldén

El Maestro Sierra
Spanien, Jerez
130 kr, nr 90202

Personlig, välgjord sherry som finns i ett begränsat parti. Det här är nyansrikt med fin balans och en inbjudande nötig sälta. Förgyller vilken kräftskiva som helst.

– Linda Pérez

Baltos Dominio de Tares 2015
Spanien, Bierzo
119 kr, nr 79246 (bs)

100 procent mencía från trendiga Bierzo. Rättframt och enkelt i stilen, men inte desto mindre gott. Fokus på viol, pepparkrydda, färska skogsbär och smaskigt kärva tanniner.

– Andreas Grube

Camino de Navaherreros 2016
Spanien, Vinos de Madrid
119 kr, nr

Mjukt bärigt rött vin några tunnelbanestationer bort från den spanska huvudstadens kärna. Ett överraskande elegant vin med röda bär i mycket finessrik, personlig stil. Servera till grillad chorizo.

– Johan Franco Cereceda

Foto: IBL
Mat & dryck

8 hälsosamma frukosttips

Vi vet alla att en god frukost ger en bättre start på dagen, och kanske är det lite lättare att hålla nya frukostvanor om du fått in nya rutiner och favoriter under semestern.

Frukosten sägs vara dagens viktigaste måltid. Hoppar du över den löper du inte bara större risk att äta för mycket under resten av dagen, du tar också sämre beslut och tappar energi. Bra kolhydrater och fibrer med lite protein passar speciellt bra som morgonmål.

Annons
X

Här har vi listat 8 favoritmål att starta dagen med.

Ägg

undefined
Foto: Mood Board/REX / Rex Features [downloaded]

Den senaste forskningen har visat att kolesterol i maten har mindre effekt på blodkolesterolet än vad man tidigare trodde, vilket definitivt har ökat äggens popularitet på frukostbordet. Ägg är dessutom en hälsosam källa till protein och näringsämnen som D-vitamin.

Grapefrukt

undefined
Foto: Mood Board/REX / Rex Features [downloaded]

Citrusfrukten har fettförbrännande egenskaper samt fördelaktig effekt på blodsocker och insulinnivåer. Om du vill minska i vikt kan en halv grapefrukt före varje måltid hjälpa till. För en väl balanserad frukost para gärna ihop den med protein, som yoghurt eller ägg. Men kontakta din läkare först om du tar några mediciner, eftersom grapefrukt kan störa vissa receptbelagda läkemedel.

Gröt

undefined
Foto: Gallo Images / Sarie / Camera Press [downloaded]

Havre innehåller betaglukan, en typ av fibrer som visat bidra till att sänka ditt kolesterol när det äts regelbundet. Havre är också rikt på omega-3 fettsyror, folat och kalium. Undvik smaksatta havregryn och söta hellre din gröt med honung, frukt eller nötter.

Banan

undefined
Foto: Shutterstock/IBL / ShutterstockShutterstock [downloaded]

Bästa tipset om du är sen på morgonen – ät en banan på vägen. Den gula frukten är en av de bästa källorna till resistent stärkelse, en hälsosam kolhydrat som gör att du känner dig mättare längre. Hinner du äta hemma är tipset att skiva upp den och addera till gröten för en naturlig sötma.

Vattenmelon

undefined
Foto: Lisa Linder / SIME [downloaded]

Som namnet antyder är frukten ett utmärkt val för att få i sig extra vätska på morgonen. Vad som är mindre känt är att denna saftiga frukt är en av de bästa källorna till lykopen – ett näringsämne som finns i röda frukter och grönsaker som är viktigt för syn, hjärthälsa och förebyggande av cancer.

Grekisk yoghurt

undefined
Foto: Lawton, Becky / Photocuisine [downloaded]

Den grekiska, krämiga yoghurten är fylld med kalcium och har nästan dubbelt så mycket protein som vanlig yoghurt, vilket gör att du känner dig mätt längre. Variera yoghurten efter humör och toppa med säsongens frukter. 

Mandelsmör

undefined
Foto: Magdalena Paluchowska / Alamy / Alamy [downloaded]

Äter du inte ägg eller mejeri är mandelsmör ett utmärkt alternativ som proteinkälla. Mandelsmör innehåller omättat fett (en av de goda fetterna) och är näringsmässigt jämförbart med jordnötssmör. Perfekt på ett fullkornsbröd eller tillsammans med en banan eller ett äpple.

Kaffe

undefined
Foto: Portis Imaging / Alamy / Alamy [downloaded]

En espresso hjälper dig inte bara att vakna till på morgonen, kaffedryck har också kopplats till längre risk för sjukdomar som diabetes och prostatacancer. Forskare misstänker att kombinationen av koffein och antioxidanter är ansvariga för många av hälsofördelarna.

Foto: Food Pharmacy
Mat & dryck

Food Pharmacy: Blomkålsstek med chimichurri

SPG:s hälsoexperter, Mia Clase och Lina Nertby från Food Pharmacy, tipsar om något icke-grillvänligt: blomkålssteken.

På grund av den stora risken för skogsbränder råder som ni vet grillförbud just nu. Trist så klart, men också en ganska liten uppoffring i sammanhanget. Det fina i kråksången är att vi kan passa på att tänka på alla giftiga ämnen som skapas vid för hård grillning, stekning och rostning. Din tarmflora och ditt immunförsvar vill helst att du sänker temperaturen några snäpp när du lagar mat.

Annons
X

Om sanningen ska fram är vi dessutom ganska trötta på grillad mat, och i väntan på regn för att brandrisken ska upphöra har vi haft tid att vara lite extra kreativa i köket. Skippa flanksteken och moonwalka bort från vegospetten för här kommer något helt nytt: blomkålsstek. Det här receptet görs på ett blomkålshuvud som vi skär till kotletter, grillar (eller ännu hellre ugnssteker) och toppar med en kaxig chimichurri full av färska örter.

Ingen tid att förlora. Nu kör vi!

Blomkålsstek med chimichurri

(4 portioner)

1 mellanstort blomkålshuvud

1 kruka färsk persilja

4 vitlöksklyftor

1 schalottenlök

1 röd chili

juicen från 1/2 citron

1 msk äppelcidervinäger

1 dl olivolja

2 msk färsk (finhackad) oregano

salt

Lägg allt förutom blomkålen i mixern och kör tills du har en någorlunda slät sås. Voilà, chimichurri! Ta bort löven från blomkålen (släng dem inte utan spara dem och lägg i din smoothie istället) och skär blomkålen i fyra "stekar". Här är det viktigt att få med stammen i samtliga stekar så att de håller ihop.

Pensla blomkålen med en matsked (eller mer) chimichurri och lägg dem antingen 1) i en ugnsfast form i ugnen eller 2) på grillen. Om du kör på alternativ 1 så är det cirka 150 grader på ugnen som gäller, i strax under en timme. Men kolla blomkålen ofta och experimentera gärna med att sänka värmen på ugnen – ju lägre temperatur desto bättre!

Om du kör på alternativ 2 är det cirka 5 minuter på vardera sida som gäller (eller tills blomkålen blir lagom mjuk). Men vänta naturligtvis tills det är grönt ljus för grillning igen.

Bon appétit!

Mia Clase och Lina Nertby driver bloggen foodpharmacy.se och har även gett ut den bästsäljande boken med samma namn. Med jämna mellanrum skriver de krönikor och ger mattips på SvD Perfect Guide.

Mat & dryck

Experterna tipsar: Somriga viner till helgen

SPG:s experter tipsar om viner för alla tillfällen.

undefined

Newport Sauvignon Blanc, 2017
Nya Zeeland, Marlborough
99 kr, nr 73901

Annons
X

Frisk sauvignon blanc i den lättare stilen från Nya Zeelands sydö – aromatisk med rik frukt och örtig syrlig smak. Bra vin till somriga fiskrätter.

– Mikael Mölstad

undefined

Petite Cuvée Madame 2017
Frankrike, Provence
89 kr, nr 78359

Riktigt fyndpris är det på smakrika årgång 2017 av detta vin. Läckert bärigt och friskt med ett uns blommighet – helt enkelt perfekt att ladda kylen med.

– Anders Melldén

undefined

Dr L 2016
Tyskland, Mosel
89 kr, nr 7218

Flirtigt sommarlovsvin – riesling som bjuder blommig sötma, är mjukt fruktig och ger läskande fräschör. Det här och en god bok i hängmattan och dagen är din.

– Linda Pérez

undefined

Il Rosé de Casanova La Spinetta, 2017
Italien, Toscana
129 kr, nr 77828

En personlig roséfavorit som levererar snyggt även i år. Doft och smak fokuserar på rabarber, blodgrape och lime. Gör sig snyggt både på egen hand och till lättare mat.

– Andreas Grube

undefined

Torelló 225, 2013
Spanien, Cava
259 kr, nr 74328 (bs)

Lysande kvalitetscava som sätter agendan för vintypens framtid. Elegant återhållen, fin frukt, lime, gröna äpplen, zest i komplex stil med mognadston i avslut. Perfekt till grillade havskräftor.

– Johan Franco Cereceda

Mat & dryck

Leif GW Persson: ”Kändisviner är obegripligt usla”

Landsfadern och kriminologen Leif GW Persson har lanserat ett eget vin – men vägrar infoga sig i kändisvin-fållan.

Leif GW Persson har alltid varit intresserad av viner, speciellt röda. Därför föll det sig naturligt att hans första egna vin döptes till just GW:s Röda.

Annons
X

– Rött vin är ju det klassiska matvinet – norrmännen dricker det till och med till torsk. Mitt vin är från distriktet Tejo i Portugal. Jag gillar egentligen mest franska och italienska viner och blev förvånad vid blindtestet att detta var vinet som föll mig i smaken. Vinet är gjort på två lokala portugisiska druvor, aragonez och castelão, och så cabernet sauvignon.

Okej, du har en låda GW:s röda och ska bjuda vänner på en god sommarmiddag. Vad serverar du för mat till?
– Jag förordar grillat fläskkött. Gärna en svensk karré – det är mycket fett i den. Och så en kraftigare ost till efterrätt.

Det mest minnesvärda glas vin du druckit?
Oj, då hamnar vi i en annan prisklass. Jag har druckit många glas vin men skulle säga att ett Bourgognevin från 1961 var väldigt märkvärdigt. Jag drack det med min fru på ett hotell i London. Det var den sista buteljen de hade.

Finns det någon druva du verkligen inte gillar?
Ja, men det vågar jag inte svara på. Generellt gillar jag de klassiska franska druvorna, som cabernet sauvignon. Den är inte lättflörtad och har den där läderkaraktären jag gillar. Viner från Bordeaux är de bästa i mitt tycke. En gång gjorde jag en lista med tio viner jag skulle hålla mig till, då var sju av tio röda. Åtta av dem från Frankrike.

Du, kungen och lite andra jägare ska äta hjorfilé på din gård. Vilket vin bjuder du på?
– Ah, det har jag gjort vid ett tillfälle. Men kungen är inte så vådligt vinintresserad. Han har dock en egen vinkällare på slottet, jag har själv varit där. Men jag skulle ställa fram ett Bourgogne, det passar alldeles utomordentligt till klövvilt. Skulle man istället servera fågel blir det ett vitt vin från Rhône. De har den där värmen och volymen som vilt kräver. Till fisk finns det fenomenala viner från Bordeaux. För några år sedan fick jag tag i några lådor med över 60 år gammalt vitt Bordeauxvin, de gick åt snabbt.

En gammal kriminalare kommer över och ni ska diskutera Palmemordet. Vilket vin väljer ni?
Då är det inte läge för vin, kriminalare gillar bira.

Du har precis blivit lämnad av din fru och ska gråta ut mot en väns axel. Vad dricker ni?
Hehe. I det läget dricker jag inte. Vin förstärker känslor och då aktar jag mig för att sorgen ska bli värre. Jag har mått dåligt några gånger och då dricker jag inte, det ska man passa sig för.

Du ska ge bort en låda vin till din dotter som just blivit invald i Akademien, vilket vin blir det?
– Då blir det GW:s Röda. Min dotter Malin ringde faktiskt i eftermiddags. Mitt äldsta barnbarn tar studenten och då ville hon ha ett par lådor av mitt vin. De behövde 100 buteljer, men jag hade bara 30 hemma så jag sa att hon fick beställa hem dem själv.

Din deckarförfattarfavorit har släppt nytt och du ska ha en kväll i läsfåtöljen. Vad dricker du?
– Inget kändisvin i alla fall, de är obegripligt usla. Jag brukar säga att de går att använda till att tvätta bilen eller bekämpa skadedjur med. Det är mycket sorgsamt. Ska man ha sitt namn och bild på etiketten borde man kunna ägna sig åt innehållet. De vill bara tjäna pengar.

Mat & dryck

Viggo Cavling: ”SUS är en uppdaterad folkpark”

Viggo Cavling besöker Sthlm Under Stjärnorna och njuter av världens vackraste stad. Det gör inte så mycket att maten inte är i toppklass.

300 miljoner kronor. Så mycket tror Petter Stordalen att han kommer att dra in på sina krogar vid Brunkebergstorg i Stockholm i år. Petter Stordalen är Nordens mest kända affärsman. Han har 100 000 följare på Instagram och får Björn Ranelid att framstå som en amatör både när det kommer till självskryt och spektakulära kläder.

Annons
X

Petter är mest känd för sitt nordiska hotellimperium som är tvåa i Norden efter Scandic. Nyligen lade han upp en film på Instagram där gästerna på hans invigningskalas bar honom på sina armar. Föreställ dig en svensk miljardär göra samma sak? I en värld där i princip alla i svenskt näringsliv är för fega för att ens vara med i SR:s Sommar är Petter Stordalen raka motsatsen.

Jag ska erkänna att min första spontana reaktion var att bli provocerad. Vem tror den jävla norrbaggen att han är? Men nu har jag skärskådat hans verksamhet mer noggrant och är imponerad. Okej, jag tycker inte att bulkhotell som Clarion vid Norra Bantorget eller Skanstull med 400 identiska rum är speciellt roliga. Det nya hotellet At Six vid Brunkebergstorg är något bättre, eftersom den fantastiska konsten lyfter verksamheten. Grannen Hobo ville Stureplansgruppens vd och ägare Vimal Kovacha, men han fick ge upp eftersom Petter Stordalen bjöd över. Stockholms mesta hipsterhotell är nu ett faktum. Fastighetsägaren AMF:s vd Mats Hederos motiverade sitt beslut med att Petter Stordalen var den enda som lyssnade på hyresvärden. De andra kom med färdiga koncept.

Högst upp i det stora komplexet driver Petter Stordalen sedan ett drygt år krogen TAK. Där det har regnat priser över krögaren Frida Ronge. Välförtjänt. Och för några veckor sedan öppnade Petter systerkrogen Sthlm Under Stjärnorna på taket bredvid TAK. Här får det plats svindlade 1 200 gäster. Tyvärr har AMF-hyresgästen Spotify kapat åt sig den bästa tårtbiten, annars hade det fått plats ännu fler här uppe. En fredag när solen skiner från en blå himmel är det 50 meter kö nere på torget. Vi väntar alla snällt på att få ta hissen upp till våning 13.

undefined

Sthlm Under Stjärnornas förebild är The Standards takbar vid High Line på Manhattan. SUS utsikt håller faktiskt minst samma klass som kollegan på andra sidan Atlanten. Jag menar, Stockholm på sommaren är sannolikt världens vackraste huvudstad. Att röka en cigg, sippa rosévin och titta ut över Djurgården, Saltsjön, byggkranar och Stockholms slott slår allt. Då gör det inte så mycket att tonfisken är smaklös och nudlarnas textur är som gummi (165 kronor). Jag tycker faktiskt att korv med frasigt bröd och pigg pommes (135 kronor) är en betydligt bättre rätt. Hamburgaren (195 kronor) funkar hyfsat, men den kommer inte ens in på topp 100-listan i år. Denna gång var mina pommes degiga och såsen helt meningslös. Jag åt desto mer av min flickväns fint grillade kyckling och schysta currysås (165 kronor). Okej, maten på SUS är inte den bästa, men å andra sidan är priserna anständiga. SUS är en budgetkrog.

Maten är egentligen mest en förevändning för att trycka ut öl, vin och drinkar. Det bästa här är stämningen och blandningen. Hit går förvirrade turister och stockholmare som känner sig en smula obekväma på Stureplan. Här landar kontorstjejerna från H&M och telefonförsäljarna som vill ragga. SUS får coolingar på Södermalm att åka norr om Slussen. Vill du bli kysst innan du somnar finns det inte ett bättre ställe än SUS just nu. SUS är en uppdaterad folkpark.

Men jag har också varit här med mina barn och det funkar det med.

Musiken är riktigt bra. Utomhusgymmet och yogan är PR. Det vore bättre med ännu fler solstolar. Och fler toaletter, förstås. Men jag trivs och tänker att det är här man ska se fotbolls-VM. Och ja, jag tror att Petter Stordalen kommer att dra in minst 300 miljoner här i år.

Sakta men säkert förskjuts stadens epicentrum till detta tidigare bortglömda och undanskymda torg som för bara ett år sedan var helt okänt. Nu väntar vi bara på att krögarna PG Nilsson, Melker Andersson och Vimal Kovac ska öppna krogar här i krokarna, som sätter norrbaggen på plats.

Mat & dryck

Experterna tipsar: Bästa vinerna till midsommar

Ingen inspiration inför midsommar? Ta del av tipsen från SPG:s vinexperter.

undefined

Chablis Le Finage La Chablisienne, 2017
Frankrike, Bourgogne
149 kr, nr 70631

Annons
X

När Chablis är som bäst. Massor av citrus- och mineraltoner med friska gröna äpplen och härlig djup eftersmak. Bästa vinet till smakrika grillade fiskar.

– Mikael Mölstad

undefined

946 Sélection Parcellaire Rosé, 2016
Frankrike, Côtes de Provence Sainte-Victoire
369 kr, nr 94025

Lyxig smak av hallon, lime och citrus med ett uns fat hittar vi i denna topprosé från Château Gassier. Njut som den är, eller till gruyèregratinerade havskräftor.

– Anders Melldén

undefined

Pierre Peters
Frankrike, Champagne
359 kr, nr 7350

Elegant, nyanserad, blygsamt prissatt
och förledande god. Citruspigg champagne med blommig ton

och brödigt djup. Drick i tid och otid. Till skaldjur, rimmad lax, sommarsallad...

– Linda Pérez

undefined

Raoul Clerget Côte de Nuits-Villages, 2016
Frankrike, Bourgogne
189 kr, nr 2269

Bra basbourgogne och en kul nyhet på fasta hyllan. Här bjuds på typiska nyanser av röda bär, örter och ett stänk färskmalen svartpeppar. Finns också på halvflaska.

– Andreas Grube

undefined

Château L’Hospitalet La Réserve Blanc, 2016
Frankrike, Languedoc- Roussillon
169 kr, nr 79387 [bs]

Mycket prisvärt vitt vin med inslag av äpple, mineralkaraktär, frisk
i stilen med kryddiga toner och medellång eftersmak. Servera till grillad havsabborre med enkel grönsallad.

– Johan Franco Cereceda

Mat & dryck

Midsommargubbar doppade i grön choklad

SPG:s hälsoexperter, Mia Clase och Lina Nertby från Food Pharmacy, delar receptet på en nyttig midsommardessert.

På fredag är det midsommar och precis som väntat är det fina majvädret ett minne blott. Iphonen visar 14 grader och ett passivt aggressivt regnmoln och här sitter vi och funderar på om vi nog ändå inte kan lyckas trycka ner barnens fossingar i fjolårets gummistövlar?

Annons
X

Men inget ont som inte för något gott med sig. Vi tänker att vi tröstäter oss genom dagen. Och att vi avrundar midsommarlunchen med ett paket jordgubbar doppade i grön choklad.

undefined

Matchadoppade jordgubbar

½ dl kakaosmör
1 msk tahini
1 msk lönnsirap
1 tsk matchapulver
1 paket jordgubbar

Smält kakaosmöret i en kastrull. Mixa med tahini, lönnsirap och matchapulver. Doppa jordgubbarna i den gröna chokladsmeten och lägg i kylen. Ta fram strax före servering. Glad midsommar!

Mia Clase och Lina Nertby driver bloggen foodpharmacy.se och har även gett ut den bästsäljande boken med samma namn. Med jämna mellanrum skriver de krönikor och ger mattips på SvD Perfect Guide.

Mat & dryck

Experterna tipsar: Bästa vita vinerna till helgen

Varje vecka delar SPG:s vinexperter med sig av spännande vintips. Här är fem vita favoriter till helgens festligheter.

undefined

Sancerre Les Roches Domaine Vacheron, 2017
Frankrike, Loire
219 kr, nr 5514

Annons
X

Klassisk sauvignon blanc från berömda Sancerre. Mycket rika toner av äpplen och svarta vinbärsblad med mineral och citrussyra. Bäst till getost och skaldjur.

– Mikael Mölstad

undefined

Petit Chablis Domaine Saint Claire, 2016
Frankrike, Chablis
139 kr, nr 5588

Brocards "lilla" chablis är frisk och läskande lätt med apelsinfrukt och ett uns honung. Mycket god till sommarens getostsallad eller nystekta abborre.

– Anders Melldén

undefined

Francoise Bedel, 2005
Frankrike, Champagne
529 kr, 78142 (bs)

Det här är kärlek till jorden och till champagne. Rik, fruktigt och generös efter nio år på jästfällning. Tänk en riktigt vass pizza full av nyskördade grönsaker …

– Linda Perez

undefined

Church Road MacDonald Series Chardonnay, 2016
Nya Zeeland, Hawke’s Bay
179 kr, nr 6881

Fyllig och krallig med gott om mogna persikor, tropisk frukt och rejält med rostade fattoner. Behöver mat för att verkligen komma till sin rätt, och har helt klart kapacitet att lagras.

– Andreas Grube

undefined

Astobiza, 2016
Spanien, Arabako Txakolina
129 kr, nr 74855

Läckert spritsigt vin från Baskien med syrlig äppelfrukt, elegant med säregen ton och en mineral släng i eftersmak. Perfekt till grillade knivmusslor med vitlök, persilja och citrus.

– Johan Franco Cereceda

Mat & dryck

Viggo Cavling: ”Allegrine måste sikta högre eller slappna av”

Viggo Cavling besöker nya Allegrine och tycker att de borde sikta mot Michelinstjärnorna – eller slappna av och bli en kvarterskrog.

Kocken Danyel Couet har startat 22 restauranger. De flesta tillsammans med sin vapendragare Melker Andersson. En av första gångerna de arbetade tillsammans var 1995 när Melker Andersson tävlade i Bocuse d’Or. Då var Danyel Couet commis, eller junior-kock. Det slutade med en silvermedalj.
Samarbetet fortsatte med F12-koncernen som länge bara växte och växte. Snart skulle omsättningen nå den magiska siffran en miljard.

Annons
X

Men så hände något på vägen och idag är F12 en något avlövad koncern. Flaggskeppet F12 på Fredsgatan är stängt sedan länge och ersatt med Público. Megasatsningen Mother blev inte vad krögarna hade tänkt sig och numera startar de två krögarna nya restauranger utanför moderskeppet och utan varandra.

Det tycks inte råda någon konflikt, men bägge verkar vilja stå på egna ben. Jag, som själv bytt jobb många gånger och partner ännu fler, kommer inte kasta första stenen på denna längtan.

Allegrine är Danyel Couets senaste egna skapelse. Krogen är döpt efter hans farmor som bjöd på söndagsmiddag när Danyel som ung kock slet på Paris krogar. Det är en historia som sätter tonen för verksamheten. Problemet är att jag inte riktigt känner igen den när jag kommer in på restaurangen. Allegrine är ingen enkel krog med en tant vid spisen som slevar upp coq au vin och boeuf bourguignon till alla som går förbi. Allegrine är en fransk finkrog som om allt går väl kommer att få höga betyg i tidningarnas krogrankning.

Lokalen är dunkel, med ett gigantiskt upplyst kök i mitten. Här arbetar ett gäng unga kockar som ser mycket allvarliga ut. Det jobbar ännu fler människor i servicen och några av dem ler ibland. Ler gör förstås även ägaren Danyel Couet när han tar emot i dörren och placerar mig och min flickvän i baren framför köket. Det är också kul att återse Philippe Cordonnier, som lämnat PG Nilssons krogimperium och nu hjälper till på Allegrine.

Vi får ett glas ljuvlig champagne och efter en stund dyker det upp två skivor surdegsbröd på ett blänkande fat och en liten bytta smör. Brödet skärs upp framför oss i en närmast rituell process.

Vi befinner oss på Kammakargatan, en tvärgata till väldiga Sveavägen. Utanför håller solen på att gå ner över en av årets första varma försommardagar. Uteserveringarna är fulla med ölhävare och det är bara att konstatera att den här delen av Sveavägen har fått liv tack vare krogarna Miss Clara, Urban Deli och Giro Pizzeria. Tillsammans med sunkkrogarna på samma gata utgör de en skön mix.

I denna blandning tycks Allegrine vilja vara finkrogen. Maten är sofistikerad på samma sätt som på F12. Syran balanseras fint mot den smöriga fetman i flera rätter, samtidigt som råvarorna är av hög klass. Gaufrette är en bit veckad potatiskaka med syrad grädde och ett rejält lass stenbitsrom på toppen. En mumsig förrätt för 160 kronor. Riktigt prisvärd är rätten färsklök för 95 kronor med rikligt med pärlhöna. En modig komposition vars syra har tendenser att bli för sur. Men det kantrar inte. Vi beställer även en kalvbräss som är helt okej, trots att vi ätit godare. Avslutar med rabarbertarte, det är ju nästan sommar, och baba au rhum. Det sistnämnda är grädde och skurna jordgubbar i en frasig socker- och mandelkaka. Den finhackade rabarbern är elegant upplagd på en klick vaniljglass. Två rätter som verkligen andas "farmors familjekrog".

Några dagar senare återvänder jag med min son. Vi sitter på samma platser i baren. Min son tar förrätten bläckfisk som är snyggt upplagd på ett avlångt fat – och jag tar den hela kycklingen. Tror att jag ska få gnaga på ben, men rätten kommer lika elegant presenterad på en stor tallrik med fint skummad murkelsås och knaprig fläder. Kycklingen är uppskuren i tre till fem millimeter tjocka skivor. Rätten baba au rhum ser lite annorlunda ut denna gång, men smakar precis som sist. Väl godkänt alltså.

"Trendigt, klassiskt eller nytänkande, ord jag struntar i", skriver Danyel Couet på krogens hemsida. En verksamhet som definierar sig utifrån negationer blir sällan tydlig. Varför ska man gå hit? Den frågan har jag inget riktigt bra svar på efter två besök. I Stockholms krogvärld öppnar nya ställen hela tiden. Vill en krog överleva efter den första hajpen bör krögaren ha ett bra svar på frågan "varför". Just nu rycker Allegrine lite nervöst på axlarna, men jag tror att de antingen måste högre upp eller längre ner. Mitt råd är att sikta högre. Jag trivdes utmärkt på F12 i 15 år och skulle gärna se att Allegrine blev en krog som kämpade som ett djur efter en Michelin-stjärna.

Socialt är Allegrine en krog där jag träffar både gamla och nya vänner. Tänk att denna faktor är så mycket viktigare än hur maten smakar när jag längtar tillbaka till Kammakargatan 22.

Mat & dryck

Nationaldagens vackraste (och godaste) tårta

Till skillnad från andra länder har vi ovanligt få traditioner på nationaldagen. Så, varför inte starta en ny tradition och bjuda vännerna på en smarrig nationaldagstårta?

Inför årets nationaldagsfirande har Nobelkonditorn Daniel Roos tillsammans med det danska lakritsmärket Lakrids by Johan Bülow tagit fram en fräsch sommartårta med smak av lakrits, citron och havtorn. Med dekorationer i blått och gult passar desserten utmärkt att servera den 6 juni.

Annons
X

Lakrits- och citrontartlette med havtornsbavaroise.

Mördeg
125 g mjukt osaltat smör
85 g florsocker
1⁄2 vaniljstång
25 g mandelmjöl
2 g salt
1 rumstempererat ägg
210 g mjöl

Citronkräm med lakrits
90 g citronsaft samt skalet från citronerna
120 g smör
90 g socker
180 g ägg
1 gelatinblad
50 g lakritssirap
Havtornsbavaroise
110 g havtornspuré
15 g citronjuice
135 g socker
1⁄2 vaniljstång
1 1/2 gelatinblad
40 g äggula
125 g grädde

Gör så här:

Mördeg:
Rumstemperera smöret och blanda med florsocker, frön från vaniljstång, mandelmjöl och salt. När allt är upplöst tillsätt ägg och blanda till en fast deg. Låt degen svalna i kylen. Kavla ut degen så att den blir ca 3 mm tunn och lägg i en pajform. Baka pajskalet i ca 7 minuter på 175 grader. Ta ut ur ugnen och låt svalna.

Citronkräm med lakrits:
Blötlägg gelatinet. Koka citronsaft samt skal med hälften av sockret och smör. Vispa ihop resterande socker med äggen. När citronsaften kokar häll det över äggblandningen. Häll tillbaka allt i kastrullen och koka under konstant omrörning till du ser en första bubbla (då ska krämen vara tjock). Sila krämen genom en finsil. Tillsätt gelatinet och vispa i lakritssirap. Låt krämen svalna i kylen. När krämen blivit fingervarm häll den i pajskalet och låt stelna i frysen.

Havtornsbavaroise:
Blötlägg gelatinet. Blanda äggulorna med 10 g socker i en bunke. Koka havtornspurén, tillsätt resterande socker, citron och vanilj. När havtornsblandningen kokar blanda i ägg- och sockerblandningen, sjud under konstant omrörning till 83 grader. Tillsätt gelatin och sila smeten. Kyl bavaroisen till ca 20-25 grader och vänd i lätt vispad grädde. Fyll upp i två olika formar och lägg i frysen.

Montering:
Plocka ut pajen när den stelnat och häll havtornsbavaroisen över citron- och lakritskrämen. Dekorera med färska jordgubbar, hallon samt lakritskulor med smak av blåbär och havtorn.

Mat & dryck

Experterna tipsar: Helgens bästa viner

SvD Perfect Guides vinexperter tipsar om somriga viner att avnjuta i helgen.

undefined

Simonsig Chardonnay 2017
Sydafrika, Stellenbosch
91 kr, nr 2032

Annons
X

Sydafrikansk chardonnay i populär stil med tropisk frukt, smörig nötighet, mjukt bitter fatton och lång eftersmak. Perfekt till en kycklinggryta.

– Mikael Mölstad

undefined

Hermitage Le Chevalier de Stérimberg 2015
Frankrike, Hermitage
499 kr, nr 74577 (BS)

Smakar det så kostar det, och detta är ett av rhônedalens godaste vitviner. Rik, fet smak som kan lagras, eller njutas nu till en ugnsstekt majskyckling med bea.

– Anders Melldén

undefined

Moscato d’Asti 2017
Italien, Piemonte
109 kr, 90341

Smakar som en pärlande söt sommarträdgård med toner av smultron, jordgubbar och fläder. Idealiskt till alla försommarens festligheter och särskilt fint till jordgubbstårtan.

– Linda Perez

undefined

Grande Recolte 2017
Frankrike, Provence
117 kr, nr 75286

All in rosé idag. Den här första pavan är en pålitlig klassiker i den ambitiösare skolan, med både fräsch bärighet och schysst bett i kryddan. Gott både på egen hand och till mat.

– Andreas Grube

undefined

Crémant du Jura Rosé Extra Brut NV
Frankrike, Jura
299 kr, nr 71886 (BS)

Härligt rosébubbel i fräsch stil, inslag av blodapelsin, grape, röda äpplen, smultron, med ren, aningen fruktsöt karaktär. Perfekt till en amuse på gåslever och bär.

– Johan Franco Cereceda

Mat & dryck

Food Pharmacy: Sommarens nyttigaste (och godaste) tårta

SPG:s hälsoexperter, Mia Clase och Lina Nertby från Food Pharmacy, delar receptet på en smarrig melontårta.

Vi delar inte bara en faiblesse för antiinflammatorisk mat, sedan sju månader tillbaka delar vi dessutom terapeut. Många skrattar när de hör det, men faktum är att det är riktigt praktiskt. Dels för att vi kan ta varandras tider om någon av oss skulle få förhinder, men framför allt för att det ger oss en ömsesidig förståelse för mycket. Vi talar så att säga samma språk, vilket hjälper oss otroligt mycket i vårt arbete.

Annons
X

Som så många andra strävar vi efter inre ro. Tänk vad skönt det vore att få uppleva det en vacker dag! Enligt vår terapeut finns det förstås många olika sätt att nå dit, men ett av dem är att inte ha orimliga förväntningar.

Ta till exempel tårtan här ovanför. Säger du “nu blir det TÅRTA" och serverar en vattenmelon med grädde och bär så spelar det ingen roll hur gott det är – mottagaren kommer ändå att bli besviken. Vänder du däremot på steken och säger “nu blir det MELON" och sedan kommer in med en tårta, ja då är succén ett faktum.

Vår terapeut kanske har rätt, att en del av sinnesro handlar om just rimliga förväntningar? Ett annat sätt att nå snabb sinnesro är förstås tårta. Och ja, vi delar även tandläkare och gynekolog.

Melontårta

1 liten vattenmelon
1 paket kokosgrädde
1-2 dl mandelspån
1 kiwi
valfria färska bär

Skär av toppen och botten av vattenmelonen. Skala den med en kniv samtidigt som du passar på att forma den till en rund tårta. Vispa grädden och täck vattenmelonen med grädde. Strö ut mandelspån på kanterna och toppa med kiwi och färska bär. Skrik "nu blir det melon!" .

Mia Clase och Lina Nertby driver bloggen foodpharmacy.se och har även gett ut den bästsäljande boken med samma namn. Med jämna mellanrum skriver de krönikor och ger mattips på SvD Perfect Guide.

Mat & dryck

Jonas Cramby: Den otippade rätten du aldrig grillat

Med sommarvärmen kommer även grillpremiären. Författaren och journalisten Jonas Cramby delar med sig av sina bästa grilltips.

Vad är ditt bästa grilltips?
– Köp en liten bordsgrill. Jag har alltid haft stora BBQ-grillar men sedan jag började åka till Asien har jag fått upp ögonen för mindre bordsgrillar. Med de kan man grilla små munsbitar och alla runt bordet får välja vad de vill ha. Dessutom går det att ha en bordsgrill på balkongen inne i stan.

Annons
X

Vilken är den vanligaste missen man gör när man grillar?
– Att man fuskar med tillbehören. Kött är gott men det blir inte mycket godare av att ha pommes frites och bearnaisesås till – det blir snarare för mycket fett. Kimchi är ett riktigt gott att ha till, det är fräscht och syran bryter av mot det grillade. Ett tips är att lägga grillat kött och kimchi i ett salladsblad. Världens enklaste och godaste grillmiddag.

En otippad rätt att grilla?
– Allt blir godare grillat! Ostron blir till exempel väldigt gott. Det kan också vara ett bra första steg om man har svårt för ostron.

Enklaste knepet för en lyckad grillmiddag?
– Att vara bra på att laga mat är att vara bra på att handla. Gå inte bara till närmaste mataffär och köp en dålig köttbit. Åk istället till en saluhall och hör efter vad de har fått in. Det är värt den där extra halvtimman.

Foto: IBL Bildbyrå

Mat & dryck

Experterna tipsar: Bästa vinerna till helgen

Grillkväll på altanen eller vårlunch med familjen? SPG:s experter tipsar om vin för alla tillfällen.

undefined

Bourgogne Les Murelles Domaine Roux, 2016
Frankrike, Bourgogne
149 kr, nr 5837

Annons
X

För dig som gillar klassiska chardonnayer: smörigt med ekfatskaraktär och aromatisk doft av tropisk frukt. Perfekt vin till grillad kyckling med vårprimörer.

– Mikael Mölstad

undefined

Leitz Magic Mountain Rüdesheimer Riesling Trocken, 2016
Tyskland, Rheingau
159 kr, nr 70626

Från Johannes Leitz branta vingårdslägen kommer rieslingdruvorna till detta läckra, friska vin. Såväl sparris och sallader som grillad fisk passar perfekt till.

– Anders Melldén

undefined

Château La Bourrée, 2016
Frankrike, Bordeaux
99 kr, nr 3065

Inbjudande och balanserat med toner av plommon, örter och fat. Ödmjukt prissatt och ett bra instegsvin för dig som inte redan drunknat i Bordeaux. Drick idag till grillat kött!

– Linda Pérez

undefined

Lioco Chardonnay, 2016
USA, Sonoma County
219 kr, 72701, BS

Kalifornisk chardonnay i väldigt ren och fräsch kostym, med klockren syra och smaker av ananas, gröna och gula äpplen, toppat med ett lätt stänk fatvanilj. Klart värd en beställning!

– Andreas Grube

undefined

Chateau d’Arlay Vin Jaune, 2008
Frankrike, Jura
499 kr, nr 96124

Doft- och smakrikt vin med inslag av mandel, nötter, citrus i utvecklad, ursprungstypisk stil. Till marconamandlar stekta i olivolja. En stor vinupplevelse väntar.

Mat & dryck

Viggo Cavling: ”Asian Post Office – ny pusselbit i Stureplans krogvärld”

SPG:s Viggo Cavling besöker nyöppnade Asian Post Office och funderar över vilken position krogen ska ta i den stenhårda konkurrensen.

Senaste månaderna har Stureplan fått 1 000 nya krogstolar. Jättekrogen Eataly, appkrogen Pinchos, kycklingkrogen Yellow, hamburgerrestaurangen Jureskogs och Yuc som kör en mix av Latinamerika och Asien, är de stora öppningarna.

Annons
X

Det är självklart att alla Sveriges krögare vill verka på Stureplan. Gör du rätt är krogen fullsatt alla dagar i veckan. Och även om du bara serverar okej mat fyller du krogen på helgen. Nu är det förstås omöjligt att driva en krog vid Stureplan med bara 50 procents beläggning, men det är alltid en början. Om det går sådär är en lösning att renovera stället och lansera ett nytt matkoncept. Då skriver media och bloggare notiser och recensioner som denna författas.
Och då är vi framme vid Asian Post Offce. Restaurangen är en av Stureplansgruppens drygt 20 krogar i Sverige. I koncernen ingår även ett gäng nattklubbar och Berns Hotel. Snart öppnar hotell nummer två mellan Investor och Bukowskis på Arsenalsgatan.

Asian Post Office kvalar inte in i kategorin "nya krogstolar på Stureplan". Den nya krogen är nämligen blott en renovering av en gammal restaurang. Asian Post Office ligger i restaurang Niklas gamla lokaler på Regeringsgatan en trappa upp från Kungsgatan. Den gamla inredningen har ersatts med mörkgrå betong och turkosa färger. Köket ligger mitt i lokalen och har du tur blir du placerad här. Då måste du förstås boka bord i god tid, för den här krogen är redan fullsatt nästan alla dagar. Vi som bara går förbi blir placerade i baren. De bruna stolarna är bekväma och den grå soffan skön. Krokarna vi ska hänga upp jackorna på har dock inte kommit på plats än.

Längst in i matsalen finns ett pampigt chambre séparée med plats för över 40 personer. Enligt uppgift behövs det fler rum där vissa gäster kan stänga dörren i Stockholms krogvärld. En gång i tiden var Niklas bakficka Kåken den hippaste baren vid Stureplan. Den håller nu på att renoveras och öppnar inom kort.

Publiken är ung, jag som snart ska fylla 50 år upplever att jag är äldst
i lokalen. Å andra sidan är mina barn de yngsta gästerna. Personalen pendlar mellan 18 och 25 år, men de har bra koll på menyn och maten. Dessutom är de vänliga mot mina söner, trots att det inte är världens lugnaste kroggäster. Musiken i högtalarna minns jag från tiden då jag var snygg. Bland annat spelas min första LP-skiva: Upside Down med Diana Ross. Efter ungefär en kvart dyker det upp ett gäng rätter på bordet. De koreanska pannkakorna är ganska hårda, men hoisinsåsen lättar förstås upp. Det friterade ostronet är svårt att ana under bädden av ris och en bea gjord på sojabönor, men smaken är maffig. Min son Lou är mycket glad. Deras dumplings funkar som de ska. För 125 kronor är det inget snack om att de är prisvärda. Svåra att äta med stor värdighet, men mumsiga. Till detta picklad gurka. Är det bara jag som börjar bli trött på grönsaker som är picklade? Färska är ALLTID godare.

Tre friterade ankknyten kostar 145 kronor. Såsen är syrlig, det skär sig i min mun. Men kanske tycker en kines annorlunda? Den råa tonfisken kostar hela 145 kronor, men jag gillar verkligen svampbuljongen. Vi avslutar med en friterad banan och lite glass som för tankarna till 80-talets kinakrogar. Inget fel med detta, jag älskade denna rätt när jag 12 år.

undefined

Vid mina besök på Asian Post Offie har jag druckit öl. Min analys är att asiatisk mat mår bäst av denna dryck. Jag har varit här på både middag och brunch, och krogen fungerar ungefär lika bra dag som kväll.
Asian Post Offices koncept är alltså att blanda mat från Asien. Risken är att krogens hjärta försvinner när en krögare omfamnar världens största kontinent. Jag menar, vad har Iran och Japan gemensamt? Vad har Sri Lanka och Ryssland för gastronomiska band? Inte mycket, men det gör inget. Asian Post Office har rätt prisnivå för Stureplan och att dela rätter är högsta mode just nu. Restaurangen har knappt 200 krogstolar, men jag tror de komner att vara fyllda åtminstone en gång på lunchen och en gång på kvällen de närmaste månaderna. Min plan är att komma hit en gång i halvåret.

Det är fantastiskt att Stockholms redan heta krogscen kan expandera ytterligare, men den dag lågkonjunkturen slår till kommer restaurangkartan att ritas om radikalt. 2016 omsatte Stureplansgruppen över en miljard kronor. Det är imponerade, men vinstmarginalen var blygsamma tre procent. Det funkar i goda tider, men när vinden vänder blir det tufft. Sannolikheten att Asian Post Office nns kvar om tio år är inte stor. Men det gör inget. Jag har ätit här två gånger, fått en rimlig nota och lämnat krogen glad och nöjd.

Mat & dryck

Experterna tipsar: Bästa vinerna till helgen

Varje vecka delar SPG:s vinexperter med sig av spännande vintips. Här är fem favoriter till helgens festligheter.

undefined

Chablis Sainte Claire J M Brocard, 2016
Frankrike, Chablis
149 kr, nr 5565

Annons
X

Kvalificerat chablisvin med rika aromer av äpplen, citrusskal och tropisk frukt. Därtill mineraltoner och örtig syra. Funkar fint till både gratänger och lasagne.

– Mikael Mölstad

undefined

Marqués de Cáceres Rosado, 2017
Spanien, Rioja
45 kr, nr 2755

Finfin halvflaska, perfekt till en vårlunch bestående av en matig brieostsallad. Tempranillo och garnacha är druvsorterna som ger friskhet, röda bär och citrustoner.

– Anders Melldén

undefined

Muga 2016 bs
Spanien, Rioja
119 kr, nr 72877

En fin bit grillad fisk och denna friska vita Rioja och vårkvällen
är räddad! Njut nyanserade toner av vita persikor, aprikoser och citrus. Balanserat med aptitretande fräschör.

– Linda Pérez

undefined

Jean Biecher Rosacker Grand Cru Riesling, 2016
Frankrike, Alsace
159 kr, nr 2105

Jag kan vara sjukt svag för Alsace, som här när den torra krispigheten och den honungslena fylligheten sjunger harmoniskt i duett. Mångsidigt och matvänligt.

– Andreas Grube

undefined

Chablis Domaine Besson, 2016 bs
Frankrike, Chablis
163 kr, nr 77572

Svalt, balanserat vin med intressant ton av rökighet, mineralitet med tropiska toner i fräsch stil. Utmärkt att servera till moules frites med krämig aioli.

– Johan Franco Cereceda

Mat & dryck

Experterna tipsar: Bästa vinerna till helgen

Varje vecka delar SPG:s vinexperter med sig av spännande vintips. Här är fem favoriter till helgens festligheter.

undefined

Allesverloren Chenin Blanc, 2017
Sydafrika, Swartland
99 kr, nr 75986

Annons
X

Klassisk producent norr om Kapstaden med lika klassisk aromatisk chenin blanc: djup frukt och fet bittersyrlig smak. Toppenkombo till grillad kyckling.

– Mikael Mölstad

undefined

Château Pierrail Sauvignon Blanc, 2015
Frankrike, Bordeaux
140 kr, nr 76904

Gräs, nötter och läskande syra i typisk vit bordeauxstil – dessutom till bra pris. Goda smaker som kan lagras eller drickas nu, gärna till grillad fisk med hemslagen hollandaise.

– Anders Melldén

undefined

Torricella,2015
Italien, Toscana
139 kr, nr 7179

Välgjort vitt från erkända Barone Ricasoli. Här finns
god fräschör med toner av gul frukt, rostade mandlar och apelsinblom. Härligt till smörstekt kyckling.

– Linda Pérez

undefined

Montirius La Muse Papilles, 2016
Frankrike, Rhônedalen
149 kr, nr 74233, bs

Schysst rosé att möta våren med: krispigt och syrligt, med gott om hallon och lingon i både doft och smak. Toppat med en kryddig finish. Klart värt ansträngningen att beställa.

– Andreas Grube

undefined

Kreinbacher Brut Nature NV
Ungern
215 kr, 71398

Strålande ungerskt bubbel i brödigt orienterad stil, tropiska inslag, aromatiskt, fruktigt med minerala toner och fin balans. Förträffligt gott till boquerones.

– Johan Franco Cereceda

Mat & dryck

Frankrike förbjuder vegetariska hamburgare och korvar

Allt fler väljer att dra ner på köttet för att satsa på en mer växtbaserad diet, men i Frankrike verkar den trenden inte ha slagit igenom .
Franska matproducenter ställs nu inför en utmaningen när det kommer till att beskriva vegetariska och veganska produkter. Snart blir det nämligen förbjudet att använda termer som vegetarisk korv och vegansk bacon.

Annons
X

I Frankrike har man beslutat att förbjuda den typen av vokabulär eftersom det kan vara missvisande för konsumenter.
Företag får inte längre använda ord som hamburgare, stek och korv när man beskriver mat som inte har kött i sig. Detsamma gäller även mejeriprodukter.

De som inte följer reglerna riskerar att få böta upp till 300 000 euro.

Till Toppen

Annons
X