undefined
Foto: IBL
Mat & dryck

8 hälsosamma frukosttips

Vi vet alla att en god frukost ger en bättre start på dagen, och kanske är det lite lättare att hålla nya frukostvanor om du fått in nya rutiner och favoriter under semestern.

Frukosten sägs vara dagens viktigaste måltid. Hoppar du över den löper du inte bara större risk att äta för mycket under resten av dagen, du tar också sämre beslut och tappar energi. Bra kolhydrater och fibrer med lite protein passar speciellt bra som morgonmål.

Annons
X

Här har vi listat 8 favoritmål att starta dagen med.

Ägg

undefined
Foto: Mood Board/REX / Rex Features [downloaded]

Den senaste forskningen har visat att kolesterol i maten har mindre effekt på blodkolesterolet än vad man tidigare trodde, vilket definitivt har ökat äggens popularitet på frukostbordet. Ägg är dessutom en hälsosam källa till protein och näringsämnen som D-vitamin.

Grapefrukt

undefined
Foto: Mood Board/REX / Rex Features [downloaded]

Citrusfrukten har fettförbrännande egenskaper samt fördelaktig effekt på blodsocker och insulinnivåer. Om du vill minska i vikt kan en halv grapefrukt före varje måltid hjälpa till. För en väl balanserad frukost para gärna ihop den med protein, som yoghurt eller ägg. Men kontakta din läkare först om du tar några mediciner, eftersom grapefrukt kan störa vissa receptbelagda läkemedel.

Gröt

undefined
Foto: Gallo Images / Sarie / Camera Press [downloaded]

Havre innehåller betaglukan, en typ av fibrer som visat bidra till att sänka ditt kolesterol när det äts regelbundet. Havre är också rikt på omega-3 fettsyror, folat och kalium. Undvik smaksatta havregryn och söta hellre din gröt med honung, frukt eller nötter.

Banan

undefined
Foto: Shutterstock/IBL / ShutterstockShutterstock [downloaded]

Bästa tipset om du är sen på morgonen – ät en banan på vägen. Den gula frukten är en av de bästa källorna till resistent stärkelse, en hälsosam kolhydrat som gör att du känner dig mättare längre. Hinner du äta hemma är tipset att skiva upp den och addera till gröten för en naturlig sötma.

Vattenmelon

undefined
Foto: Lisa Linder / SIME [downloaded]

Som namnet antyder är frukten ett utmärkt val för att få i sig extra vätska på morgonen. Vad som är mindre känt är att denna saftiga frukt är en av de bästa källorna till lykopen – ett näringsämne som finns i röda frukter och grönsaker som är viktigt för syn, hjärthälsa och förebyggande av cancer.

Grekisk yoghurt

undefined
Foto: Lawton, Becky / Photocuisine [downloaded]

Den grekiska, krämiga yoghurten är fylld med kalcium och har nästan dubbelt så mycket protein som vanlig yoghurt, vilket gör att du känner dig mätt längre. Variera yoghurten efter humör och toppa med säsongens frukter. 

Mandelsmör

undefined
Foto: Magdalena Paluchowska / Alamy / Alamy [downloaded]

Äter du inte ägg eller mejeri är mandelsmör ett utmärkt alternativ som proteinkälla. Mandelsmör innehåller omättat fett (en av de goda fetterna) och är näringsmässigt jämförbart med jordnötssmör. Perfekt på ett fullkornsbröd eller tillsammans med en banan eller ett äpple.

Kaffe

undefined
Foto: Portis Imaging / Alamy / Alamy [downloaded]

En espresso hjälper dig inte bara att vakna till på morgonen, kaffedryck har också kopplats till längre risk för sjukdomar som diabetes och prostatacancer. Forskare misstänker att kombinationen av koffein och antioxidanter är ansvariga för många av hälsofördelarna.

Utforska Perfect Guide Shopping

shopping bag

Shoppa redaktionens favoriter, det bästa inom mode, inredning och skönhet. Exklusiva erbjudanden och samarbeten för våra läsare

TA MIG TILL SHOPPEN!
undefined
Foto: Food Pharmacy
Mat & dryck

Food Pharmacy: Blomkålsstek med chimichurri

SPG:s hälsoexperter, Mia Clase och Lina Nertby från Food Pharmacy, tipsar om något icke-grillvänligt: blomkålssteken.

På grund av den stora risken för skogsbränder råder som ni vet grillförbud just nu. Trist så klart, men också en ganska liten uppoffring i sammanhanget. Det fina i kråksången är att vi kan passa på att tänka på alla giftiga ämnen som skapas vid för hård grillning, stekning och rostning. Din tarmflora och ditt immunförsvar vill helst att du sänker temperaturen några snäpp när du lagar mat.

Annons
X

Om sanningen ska fram är vi dessutom ganska trötta på grillad mat, och i väntan på regn för att brandrisken ska upphöra har vi haft tid att vara lite extra kreativa i köket. Skippa flanksteken och moonwalka bort från vegospetten för här kommer något helt nytt: blomkålsstek. Det här receptet görs på ett blomkålshuvud som vi skär till kotletter, grillar (eller ännu hellre ugnssteker) och toppar med en kaxig chimichurri full av färska örter.

Ingen tid att förlora. Nu kör vi!

Blomkålsstek med chimichurri

(4 portioner)

1 mellanstort blomkålshuvud

1 kruka färsk persilja

4 vitlöksklyftor

1 schalottenlök

1 röd chili

juicen från 1/2 citron

1 msk äppelcidervinäger

1 dl olivolja

2 msk färsk (finhackad) oregano

salt

Lägg allt förutom blomkålen i mixern och kör tills du har en någorlunda slät sås. Voilà, chimichurri! Ta bort löven från blomkålen (släng dem inte utan spara dem och lägg i din smoothie istället) och skär blomkålen i fyra "stekar". Här är det viktigt att få med stammen i samtliga stekar så att de håller ihop.

Pensla blomkålen med en matsked (eller mer) chimichurri och lägg dem antingen 1) i en ugnsfast form i ugnen eller 2) på grillen. Om du kör på alternativ 1 så är det cirka 150 grader på ugnen som gäller, i strax under en timme. Men kolla blomkålen ofta och experimentera gärna med att sänka värmen på ugnen – ju lägre temperatur desto bättre!

Om du kör på alternativ 2 är det cirka 5 minuter på vardera sida som gäller (eller tills blomkålen blir lagom mjuk). Men vänta naturligtvis tills det är grönt ljus för grillning igen.

Bon appétit!

Mia Clase och Lina Nertby driver bloggen foodpharmacy.se och har även gett ut den bästsäljande boken med samma namn. Med jämna mellanrum skriver de krönikor och ger mattips på SvD Perfect Guide.

undefined
Mat & dryck

Experterna tipsar: Somriga viner till helgen

SPG:s experter tipsar om viner för alla tillfällen.

undefined

Newport Sauvignon Blanc, 2017
Nya Zeeland, Marlborough
99 kr, nr 73901

Annons
X

Frisk sauvignon blanc i den lättare stilen från Nya Zeelands sydö – aromatisk med rik frukt och örtig syrlig smak. Bra vin till somriga fiskrätter.

– Mikael Mölstad

undefined

Petite Cuvée Madame 2017
Frankrike, Provence
89 kr, nr 78359

Riktigt fyndpris är det på smakrika årgång 2017 av detta vin. Läckert bärigt och friskt med ett uns blommighet – helt enkelt perfekt att ladda kylen med.

– Anders Melldén

undefined

Dr L 2016
Tyskland, Mosel
89 kr, nr 7218

Flirtigt sommarlovsvin – riesling som bjuder blommig sötma, är mjukt fruktig och ger läskande fräschör. Det här och en god bok i hängmattan och dagen är din.

– Linda Pérez

undefined

Il Rosé de Casanova La Spinetta, 2017
Italien, Toscana
129 kr, nr 77828

En personlig roséfavorit som levererar snyggt även i år. Doft och smak fokuserar på rabarber, blodgrape och lime. Gör sig snyggt både på egen hand och till lättare mat.

– Andreas Grube

undefined

Torelló 225, 2013
Spanien, Cava
259 kr, nr 74328 (bs)

Lysande kvalitetscava som sätter agendan för vintypens framtid. Elegant återhållen, fin frukt, lime, gröna äpplen, zest i komplex stil med mognadston i avslut. Perfekt till grillade havskräftor.

– Johan Franco Cereceda

undefined
Mat & dryck

Leif GW Persson: ”Kändisviner är obegripligt usla”

Landsfadern och kriminologen Leif GW Persson har lanserat ett eget vin – men vägrar infoga sig i kändisvin-fållan.

Leif GW Persson har alltid varit intresserad av viner, speciellt röda. Därför föll det sig naturligt att hans första egna vin döptes till just GW:s Röda.

Annons
X

– Rött vin är ju det klassiska matvinet – norrmännen dricker det till och med till torsk. Mitt vin är från distriktet Tejo i Portugal. Jag gillar egentligen mest franska och italienska viner och blev förvånad vid blindtestet att detta var vinet som föll mig i smaken. Vinet är gjort på två lokala portugisiska druvor, aragonez och castelão, och så cabernet sauvignon.

Okej, du har en låda GW:s röda och ska bjuda vänner på en god sommarmiddag. Vad serverar du för mat till?
– Jag förordar grillat fläskkött. Gärna en svensk karré – det är mycket fett i den. Och så en kraftigare ost till efterrätt.

Det mest minnesvärda glas vin du druckit?
Oj, då hamnar vi i en annan prisklass. Jag har druckit många glas vin men skulle säga att ett Bourgognevin från 1961 var väldigt märkvärdigt. Jag drack det med min fru på ett hotell i London. Det var den sista buteljen de hade.

Finns det någon druva du verkligen inte gillar?
Ja, men det vågar jag inte svara på. Generellt gillar jag de klassiska franska druvorna, som cabernet sauvignon. Den är inte lättflörtad och har den där läderkaraktären jag gillar. Viner från Bordeaux är de bästa i mitt tycke. En gång gjorde jag en lista med tio viner jag skulle hålla mig till, då var sju av tio röda. Åtta av dem från Frankrike.

Du, kungen och lite andra jägare ska äta hjorfilé på din gård. Vilket vin bjuder du på?
– Ah, det har jag gjort vid ett tillfälle. Men kungen är inte så vådligt vinintresserad. Han har dock en egen vinkällare på slottet, jag har själv varit där. Men jag skulle ställa fram ett Bourgogne, det passar alldeles utomordentligt till klövvilt. Skulle man istället servera fågel blir det ett vitt vin från Rhône. De har den där värmen och volymen som vilt kräver. Till fisk finns det fenomenala viner från Bordeaux. För några år sedan fick jag tag i några lådor med över 60 år gammalt vitt Bordeauxvin, de gick åt snabbt.

En gammal kriminalare kommer över och ni ska diskutera Palmemordet. Vilket vin väljer ni?
Då är det inte läge för vin, kriminalare gillar bira.

Du har precis blivit lämnad av din fru och ska gråta ut mot en väns axel. Vad dricker ni?
Hehe. I det läget dricker jag inte. Vin förstärker känslor och då aktar jag mig för att sorgen ska bli värre. Jag har mått dåligt några gånger och då dricker jag inte, det ska man passa sig för.

Du ska ge bort en låda vin till din dotter som just blivit invald i Akademien, vilket vin blir det?
– Då blir det GW:s Röda. Min dotter Malin ringde faktiskt i eftermiddags. Mitt äldsta barnbarn tar studenten och då ville hon ha ett par lådor av mitt vin. De behövde 100 buteljer, men jag hade bara 30 hemma så jag sa att hon fick beställa hem dem själv.

Din deckarförfattarfavorit har släppt nytt och du ska ha en kväll i läsfåtöljen. Vad dricker du?
– Inget kändisvin i alla fall, de är obegripligt usla. Jag brukar säga att de går att använda till att tvätta bilen eller bekämpa skadedjur med. Det är mycket sorgsamt. Ska man ha sitt namn och bild på etiketten borde man kunna ägna sig åt innehållet. De vill bara tjäna pengar.

undefined
Mat & dryck

Viggo Cavling: ”SUS är en uppdaterad folkpark”

Viggo Cavling besöker Sthlm Under Stjärnorna och njuter av världens vackraste stad. Det gör inte så mycket att maten inte är i toppklass.

300 miljoner kronor. Så mycket tror Petter Stordalen att han kommer att dra in på sina krogar vid Brunkebergstorg i Stockholm i år. Petter Stordalen är Nordens mest kända affärsman. Han har 100 000 följare på Instagram och får Björn Ranelid att framstå som en amatör både när det kommer till självskryt och spektakulära kläder.

Annons
X

Petter är mest känd för sitt nordiska hotellimperium som är tvåa i Norden efter Scandic. Nyligen lade han upp en film på Instagram där gästerna på hans invigningskalas bar honom på sina armar. Föreställ dig en svensk miljardär göra samma sak? I en värld där i princip alla i svenskt näringsliv är för fega för att ens vara med i SR:s Sommar är Petter Stordalen raka motsatsen.

Jag ska erkänna att min första spontana reaktion var att bli provocerad. Vem tror den jävla norrbaggen att han är? Men nu har jag skärskådat hans verksamhet mer noggrant och är imponerad. Okej, jag tycker inte att bulkhotell som Clarion vid Norra Bantorget eller Skanstull med 400 identiska rum är speciellt roliga. Det nya hotellet At Six vid Brunkebergstorg är något bättre, eftersom den fantastiska konsten lyfter verksamheten. Grannen Hobo ville Stureplansgruppens vd och ägare Vimal Kovacha, men han fick ge upp eftersom Petter Stordalen bjöd över. Stockholms mesta hipsterhotell är nu ett faktum. Fastighetsägaren AMF:s vd Mats Hederos motiverade sitt beslut med att Petter Stordalen var den enda som lyssnade på hyresvärden. De andra kom med färdiga koncept.

Högst upp i det stora komplexet driver Petter Stordalen sedan ett drygt år krogen TAK. Där det har regnat priser över krögaren Frida Ronge. Välförtjänt. Och för några veckor sedan öppnade Petter systerkrogen Sthlm Under Stjärnorna på taket bredvid TAK. Här får det plats svindlade 1 200 gäster. Tyvärr har AMF-hyresgästen Spotify kapat åt sig den bästa tårtbiten, annars hade det fått plats ännu fler här uppe. En fredag när solen skiner från en blå himmel är det 50 meter kö nere på torget. Vi väntar alla snällt på att få ta hissen upp till våning 13.

undefined

Sthlm Under Stjärnornas förebild är The Standards takbar vid High Line på Manhattan. SUS utsikt håller faktiskt minst samma klass som kollegan på andra sidan Atlanten. Jag menar, Stockholm på sommaren är sannolikt världens vackraste huvudstad. Att röka en cigg, sippa rosévin och titta ut över Djurgården, Saltsjön, byggkranar och Stockholms slott slår allt. Då gör det inte så mycket att tonfisken är smaklös och nudlarnas textur är som gummi (165 kronor). Jag tycker faktiskt att korv med frasigt bröd och pigg pommes (135 kronor) är en betydligt bättre rätt. Hamburgaren (195 kronor) funkar hyfsat, men den kommer inte ens in på topp 100-listan i år. Denna gång var mina pommes degiga och såsen helt meningslös. Jag åt desto mer av min flickväns fint grillade kyckling och schysta currysås (165 kronor). Okej, maten på SUS är inte den bästa, men å andra sidan är priserna anständiga. SUS är en budgetkrog.

Maten är egentligen mest en förevändning för att trycka ut öl, vin och drinkar. Det bästa här är stämningen och blandningen. Hit går förvirrade turister och stockholmare som känner sig en smula obekväma på Stureplan. Här landar kontorstjejerna från H&M och telefonförsäljarna som vill ragga. SUS får coolingar på Södermalm att åka norr om Slussen. Vill du bli kysst innan du somnar finns det inte ett bättre ställe än SUS just nu. SUS är en uppdaterad folkpark.

Men jag har också varit här med mina barn och det funkar det med.

Musiken är riktigt bra. Utomhusgymmet och yogan är PR. Det vore bättre med ännu fler solstolar. Och fler toaletter, förstås. Men jag trivs och tänker att det är här man ska se fotbolls-VM. Och ja, jag tror att Petter Stordalen kommer att dra in minst 300 miljoner här i år.

Sakta men säkert förskjuts stadens epicentrum till detta tidigare bortglömda och undanskymda torg som för bara ett år sedan var helt okänt. Nu väntar vi bara på att krögarna PG Nilsson, Melker Andersson och Vimal Kovac ska öppna krogar här i krokarna, som sätter norrbaggen på plats.

undefined
Mat & dryck

Experterna tipsar: Bästa vinerna till midsommar

Ingen inspiration inför midsommar? Ta del av tipsen från SPG:s vinexperter.

undefined

Chablis Le Finage La Chablisienne, 2017
Frankrike, Bourgogne
149 kr, nr 70631

Annons
X

När Chablis är som bäst. Massor av citrus- och mineraltoner med friska gröna äpplen och härlig djup eftersmak. Bästa vinet till smakrika grillade fiskar.

– Mikael Mölstad

undefined

946 Sélection Parcellaire Rosé, 2016
Frankrike, Côtes de Provence Sainte-Victoire
369 kr, nr 94025

Lyxig smak av hallon, lime och citrus med ett uns fat hittar vi i denna topprosé från Château Gassier. Njut som den är, eller till gruyèregratinerade havskräftor.

– Anders Melldén

undefined

Pierre Peters
Frankrike, Champagne
359 kr, nr 7350

Elegant, nyanserad, blygsamt prissatt
och förledande god. Citruspigg champagne med blommig ton

och brödigt djup. Drick i tid och otid. Till skaldjur, rimmad lax, sommarsallad...

– Linda Pérez

undefined

Raoul Clerget Côte de Nuits-Villages, 2016
Frankrike, Bourgogne
189 kr, nr 2269

Bra basbourgogne och en kul nyhet på fasta hyllan. Här bjuds på typiska nyanser av röda bär, örter och ett stänk färskmalen svartpeppar. Finns också på halvflaska.

– Andreas Grube

undefined

Château L’Hospitalet La Réserve Blanc, 2016
Frankrike, Languedoc- Roussillon
169 kr, nr 79387 [bs]

Mycket prisvärt vitt vin med inslag av äpple, mineralkaraktär, frisk
i stilen med kryddiga toner och medellång eftersmak. Servera till grillad havsabborre med enkel grönsallad.

– Johan Franco Cereceda

undefined
Mat & dryck

Midsommargubbar doppade i grön choklad

SPG:s hälsoexperter, Mia Clase och Lina Nertby från Food Pharmacy, delar receptet på en nyttig midsommardessert.

På fredag är det midsommar och precis som väntat är det fina majvädret ett minne blott. Iphonen visar 14 grader och ett passivt aggressivt regnmoln och här sitter vi och funderar på om vi nog ändå inte kan lyckas trycka ner barnens fossingar i fjolårets gummistövlar?

Annons
X

Men inget ont som inte för något gott med sig. Vi tänker att vi tröstäter oss genom dagen. Och att vi avrundar midsommarlunchen med ett paket jordgubbar doppade i grön choklad.

undefined

Matchadoppade jordgubbar

½ dl kakaosmör
1 msk tahini
1 msk lönnsirap
1 tsk matchapulver
1 paket jordgubbar

Smält kakaosmöret i en kastrull. Mixa med tahini, lönnsirap och matchapulver. Doppa jordgubbarna i den gröna chokladsmeten och lägg i kylen. Ta fram strax före servering. Glad midsommar!

Mia Clase och Lina Nertby driver bloggen foodpharmacy.se och har även gett ut den bästsäljande boken med samma namn. Med jämna mellanrum skriver de krönikor och ger mattips på SvD Perfect Guide.

undefined
Mat & dryck

Experterna tipsar: Bästa vita vinerna till helgen

Varje vecka delar SPG:s vinexperter med sig av spännande vintips. Här är fem vita favoriter till helgens festligheter.

undefined

Sancerre Les Roches Domaine Vacheron, 2017
Frankrike, Loire
219 kr, nr 5514

Annons
X

Klassisk sauvignon blanc från berömda Sancerre. Mycket rika toner av äpplen och svarta vinbärsblad med mineral och citrussyra. Bäst till getost och skaldjur.

– Mikael Mölstad

undefined

Petit Chablis Domaine Saint Claire, 2016
Frankrike, Chablis
139 kr, nr 5588

Brocards "lilla" chablis är frisk och läskande lätt med apelsinfrukt och ett uns honung. Mycket god till sommarens getostsallad eller nystekta abborre.

– Anders Melldén

undefined

Francoise Bedel, 2005
Frankrike, Champagne
529 kr, 78142 (bs)

Det här är kärlek till jorden och till champagne. Rik, fruktigt och generös efter nio år på jästfällning. Tänk en riktigt vass pizza full av nyskördade grönsaker …

– Linda Perez

undefined

Church Road MacDonald Series Chardonnay, 2016
Nya Zeeland, Hawke’s Bay
179 kr, nr 6881

Fyllig och krallig med gott om mogna persikor, tropisk frukt och rejält med rostade fattoner. Behöver mat för att verkligen komma till sin rätt, och har helt klart kapacitet att lagras.

– Andreas Grube

undefined

Astobiza, 2016
Spanien, Arabako Txakolina
129 kr, nr 74855

Läckert spritsigt vin från Baskien med syrlig äppelfrukt, elegant med säregen ton och en mineral släng i eftersmak. Perfekt till grillade knivmusslor med vitlök, persilja och citrus.

– Johan Franco Cereceda

undefined
Mat & dryck

Viggo Cavling: ”Allegrine måste sikta högre eller slappna av”

Viggo Cavling besöker nya Allegrine och tycker att de borde sikta mot Michelinstjärnorna – eller slappna av och bli en kvarterskrog.

Kocken Danyel Couet har startat 22 restauranger. De flesta tillsammans med sin vapendragare Melker Andersson. En av första gångerna de arbetade tillsammans var 1995 när Melker Andersson tävlade i Bocuse d’Or. Då var Danyel Couet commis, eller junior-kock. Det slutade med en silvermedalj.
Samarbetet fortsatte med F12-koncernen som länge bara växte och växte. Snart skulle omsättningen nå den magiska siffran en miljard.

Annons
X

Men så hände något på vägen och idag är F12 en något avlövad koncern. Flaggskeppet F12 på Fredsgatan är stängt sedan länge och ersatt med Público. Megasatsningen Mother blev inte vad krögarna hade tänkt sig och numera startar de två krögarna nya restauranger utanför moderskeppet och utan varandra.

Det tycks inte råda någon konflikt, men bägge verkar vilja stå på egna ben. Jag, som själv bytt jobb många gånger och partner ännu fler, kommer inte kasta första stenen på denna längtan.

Allegrine är Danyel Couets senaste egna skapelse. Krogen är döpt efter hans farmor som bjöd på söndagsmiddag när Danyel som ung kock slet på Paris krogar. Det är en historia som sätter tonen för verksamheten. Problemet är att jag inte riktigt känner igen den när jag kommer in på restaurangen. Allegrine är ingen enkel krog med en tant vid spisen som slevar upp coq au vin och boeuf bourguignon till alla som går förbi. Allegrine är en fransk finkrog som om allt går väl kommer att få höga betyg i tidningarnas krogrankning.

Lokalen är dunkel, med ett gigantiskt upplyst kök i mitten. Här arbetar ett gäng unga kockar som ser mycket allvarliga ut. Det jobbar ännu fler människor i servicen och några av dem ler ibland. Ler gör förstås även ägaren Danyel Couet när han tar emot i dörren och placerar mig och min flickvän i baren framför köket. Det är också kul att återse Philippe Cordonnier, som lämnat PG Nilssons krogimperium och nu hjälper till på Allegrine.

Vi får ett glas ljuvlig champagne och efter en stund dyker det upp två skivor surdegsbröd på ett blänkande fat och en liten bytta smör. Brödet skärs upp framför oss i en närmast rituell process.

Vi befinner oss på Kammakargatan, en tvärgata till väldiga Sveavägen. Utanför håller solen på att gå ner över en av årets första varma försommardagar. Uteserveringarna är fulla med ölhävare och det är bara att konstatera att den här delen av Sveavägen har fått liv tack vare krogarna Miss Clara, Urban Deli och Giro Pizzeria. Tillsammans med sunkkrogarna på samma gata utgör de en skön mix.

I denna blandning tycks Allegrine vilja vara finkrogen. Maten är sofistikerad på samma sätt som på F12. Syran balanseras fint mot den smöriga fetman i flera rätter, samtidigt som råvarorna är av hög klass. Gaufrette är en bit veckad potatiskaka med syrad grädde och ett rejält lass stenbitsrom på toppen. En mumsig förrätt för 160 kronor. Riktigt prisvärd är rätten färsklök för 95 kronor med rikligt med pärlhöna. En modig komposition vars syra har tendenser att bli för sur. Men det kantrar inte. Vi beställer även en kalvbräss som är helt okej, trots att vi ätit godare. Avslutar med rabarbertarte, det är ju nästan sommar, och baba au rhum. Det sistnämnda är grädde och skurna jordgubbar i en frasig socker- och mandelkaka. Den finhackade rabarbern är elegant upplagd på en klick vaniljglass. Två rätter som verkligen andas "farmors familjekrog".

Några dagar senare återvänder jag med min son. Vi sitter på samma platser i baren. Min son tar förrätten bläckfisk som är snyggt upplagd på ett avlångt fat – och jag tar den hela kycklingen. Tror att jag ska få gnaga på ben, men rätten kommer lika elegant presenterad på en stor tallrik med fint skummad murkelsås och knaprig fläder. Kycklingen är uppskuren i tre till fem millimeter tjocka skivor. Rätten baba au rhum ser lite annorlunda ut denna gång, men smakar precis som sist. Väl godkänt alltså.

"Trendigt, klassiskt eller nytänkande, ord jag struntar i", skriver Danyel Couet på krogens hemsida. En verksamhet som definierar sig utifrån negationer blir sällan tydlig. Varför ska man gå hit? Den frågan har jag inget riktigt bra svar på efter två besök. I Stockholms krogvärld öppnar nya ställen hela tiden. Vill en krog överleva efter den första hajpen bör krögaren ha ett bra svar på frågan "varför". Just nu rycker Allegrine lite nervöst på axlarna, men jag tror att de antingen måste högre upp eller längre ner. Mitt råd är att sikta högre. Jag trivdes utmärkt på F12 i 15 år och skulle gärna se att Allegrine blev en krog som kämpade som ett djur efter en Michelin-stjärna.

Socialt är Allegrine en krog där jag träffar både gamla och nya vänner. Tänk att denna faktor är så mycket viktigare än hur maten smakar när jag längtar tillbaka till Kammakargatan 22.

undefined
Mat & dryck

Nationaldagens vackraste (och godaste) tårta

Till skillnad från andra länder har vi ovanligt få traditioner på nationaldagen. Så, varför inte starta en ny tradition och bjuda vännerna på en smarrig nationaldagstårta?

Inför årets nationaldagsfirande har Nobelkonditorn Daniel Roos tillsammans med det danska lakritsmärket Lakrids by Johan Bülow tagit fram en fräsch sommartårta med smak av lakrits, citron och havtorn. Med dekorationer i blått och gult passar desserten utmärkt att servera den 6 juni.

Annons
X

Lakrits- och citrontartlette med havtornsbavaroise.

Mördeg
125 g mjukt osaltat smör
85 g florsocker
1⁄2 vaniljstång
25 g mandelmjöl
2 g salt
1 rumstempererat ägg
210 g mjöl

Citronkräm med lakrits
90 g citronsaft samt skalet från citronerna
120 g smör
90 g socker
180 g ägg
1 gelatinblad
50 g lakritssirap
Havtornsbavaroise
110 g havtornspuré
15 g citronjuice
135 g socker
1⁄2 vaniljstång
1 1/2 gelatinblad
40 g äggula
125 g grädde

Gör så här:

Mördeg:
Rumstemperera smöret och blanda med florsocker, frön från vaniljstång, mandelmjöl och salt. När allt är upplöst tillsätt ägg och blanda till en fast deg. Låt degen svalna i kylen. Kavla ut degen så att den blir ca 3 mm tunn och lägg i en pajform. Baka pajskalet i ca 7 minuter på 175 grader. Ta ut ur ugnen och låt svalna.

Citronkräm med lakrits:
Blötlägg gelatinet. Koka citronsaft samt skal med hälften av sockret och smör. Vispa ihop resterande socker med äggen. När citronsaften kokar häll det över äggblandningen. Häll tillbaka allt i kastrullen och koka under konstant omrörning till du ser en första bubbla (då ska krämen vara tjock). Sila krämen genom en finsil. Tillsätt gelatinet och vispa i lakritssirap. Låt krämen svalna i kylen. När krämen blivit fingervarm häll den i pajskalet och låt stelna i frysen.

Havtornsbavaroise:
Blötlägg gelatinet. Blanda äggulorna med 10 g socker i en bunke. Koka havtornspurén, tillsätt resterande socker, citron och vanilj. När havtornsblandningen kokar blanda i ägg- och sockerblandningen, sjud under konstant omrörning till 83 grader. Tillsätt gelatin och sila smeten. Kyl bavaroisen till ca 20-25 grader och vänd i lätt vispad grädde. Fyll upp i två olika formar och lägg i frysen.

Montering:
Plocka ut pajen när den stelnat och häll havtornsbavaroisen över citron- och lakritskrämen. Dekorera med färska jordgubbar, hallon samt lakritskulor med smak av blåbär och havtorn.

undefined
Mat & dryck

Experterna tipsar: Helgens bästa viner

SvD Perfect Guides vinexperter tipsar om somriga viner att avnjuta i helgen.

undefined

Simonsig Chardonnay 2017
Sydafrika, Stellenbosch
91 kr, nr 2032

Annons
X

Sydafrikansk chardonnay i populär stil med tropisk frukt, smörig nötighet, mjukt bitter fatton och lång eftersmak. Perfekt till en kycklinggryta.

– Mikael Mölstad

undefined

Hermitage Le Chevalier de Stérimberg 2015
Frankrike, Hermitage
499 kr, nr 74577 (BS)

Smakar det så kostar det, och detta är ett av rhônedalens godaste vitviner. Rik, fet smak som kan lagras, eller njutas nu till en ugnsstekt majskyckling med bea.

– Anders Melldén

undefined

Moscato d’Asti 2017
Italien, Piemonte
109 kr, 90341

Smakar som en pärlande söt sommarträdgård med toner av smultron, jordgubbar och fläder. Idealiskt till alla försommarens festligheter och särskilt fint till jordgubbstårtan.

– Linda Perez

undefined

Grande Recolte 2017
Frankrike, Provence
117 kr, nr 75286

All in rosé idag. Den här första pavan är en pålitlig klassiker i den ambitiösare skolan, med både fräsch bärighet och schysst bett i kryddan. Gott både på egen hand och till mat.

– Andreas Grube

undefined

Crémant du Jura Rosé Extra Brut NV
Frankrike, Jura
299 kr, nr 71886 (BS)

Härligt rosébubbel i fräsch stil, inslag av blodapelsin, grape, röda äpplen, smultron, med ren, aningen fruktsöt karaktär. Perfekt till en amuse på gåslever och bär.

– Johan Franco Cereceda

undefined
Mat & dryck

Food Pharmacy: Sommarens nyttigaste (och godaste) tårta

SPG:s hälsoexperter, Mia Clase och Lina Nertby från Food Pharmacy, delar receptet på en smarrig melontårta.

Vi delar inte bara en faiblesse för antiinflammatorisk mat, sedan sju månader tillbaka delar vi dessutom terapeut. Många skrattar när de hör det, men faktum är att det är riktigt praktiskt. Dels för att vi kan ta varandras tider om någon av oss skulle få förhinder, men framför allt för att det ger oss en ömsesidig förståelse för mycket. Vi talar så att säga samma språk, vilket hjälper oss otroligt mycket i vårt arbete.

Annons
X

Som så många andra strävar vi efter inre ro. Tänk vad skönt det vore att få uppleva det en vacker dag! Enligt vår terapeut finns det förstås många olika sätt att nå dit, men ett av dem är att inte ha orimliga förväntningar.

Ta till exempel tårtan här ovanför. Säger du “nu blir det TÅRTA" och serverar en vattenmelon med grädde och bär så spelar det ingen roll hur gott det är – mottagaren kommer ändå att bli besviken. Vänder du däremot på steken och säger “nu blir det MELON" och sedan kommer in med en tårta, ja då är succén ett faktum.

Vår terapeut kanske har rätt, att en del av sinnesro handlar om just rimliga förväntningar? Ett annat sätt att nå snabb sinnesro är förstås tårta. Och ja, vi delar även tandläkare och gynekolog.

Melontårta

1 liten vattenmelon
1 paket kokosgrädde
1-2 dl mandelspån
1 kiwi
valfria färska bär

Skär av toppen och botten av vattenmelonen. Skala den med en kniv samtidigt som du passar på att forma den till en rund tårta. Vispa grädden och täck vattenmelonen med grädde. Strö ut mandelspån på kanterna och toppa med kiwi och färska bär. Skrik "nu blir det melon!" .

Mia Clase och Lina Nertby driver bloggen foodpharmacy.se och har även gett ut den bästsäljande boken med samma namn. Med jämna mellanrum skriver de krönikor och ger mattips på SvD Perfect Guide.

undefined
Mat & dryck

Jonas Cramby: Den otippade rätten du aldrig grillat

Med sommarvärmen kommer även grillpremiären. Författaren och journalisten Jonas Cramby delar med sig av sina bästa grilltips.

Vad är ditt bästa grilltips?
– Köp en liten bordsgrill. Jag har alltid haft stora BBQ-grillar men sedan jag började åka till Asien har jag fått upp ögonen för mindre bordsgrillar. Med de kan man grilla små munsbitar och alla runt bordet får välja vad de vill ha. Dessutom går det att ha en bordsgrill på balkongen inne i stan.

Annons
X

Vilken är den vanligaste missen man gör när man grillar?
– Att man fuskar med tillbehören. Kött är gott men det blir inte mycket godare av att ha pommes frites och bearnaisesås till – det blir snarare för mycket fett. Kimchi är ett riktigt gott att ha till, det är fräscht och syran bryter av mot det grillade. Ett tips är att lägga grillat kött och kimchi i ett salladsblad. Världens enklaste och godaste grillmiddag.

En otippad rätt att grilla?
– Allt blir godare grillat! Ostron blir till exempel väldigt gott. Det kan också vara ett bra första steg om man har svårt för ostron.

Enklaste knepet för en lyckad grillmiddag?
– Att vara bra på att laga mat är att vara bra på att handla. Gå inte bara till närmaste mataffär och köp en dålig köttbit. Åk istället till en saluhall och hör efter vad de har fått in. Det är värt den där extra halvtimman.

Foto: IBL Bildbyrå

undefined
Mat & dryck

Experterna tipsar: Bästa vinerna till helgen

Grillkväll på altanen eller vårlunch med familjen? SPG:s experter tipsar om vin för alla tillfällen.

undefined

Bourgogne Les Murelles Domaine Roux, 2016
Frankrike, Bourgogne
149 kr, nr 5837

Annons
X

För dig som gillar klassiska chardonnayer: smörigt med ekfatskaraktär och aromatisk doft av tropisk frukt. Perfekt vin till grillad kyckling med vårprimörer.

– Mikael Mölstad

undefined

Leitz Magic Mountain Rüdesheimer Riesling Trocken, 2016
Tyskland, Rheingau
159 kr, nr 70626

Från Johannes Leitz branta vingårdslägen kommer rieslingdruvorna till detta läckra, friska vin. Såväl sparris och sallader som grillad fisk passar perfekt till.

– Anders Melldén

undefined

Château La Bourrée, 2016
Frankrike, Bordeaux
99 kr, nr 3065

Inbjudande och balanserat med toner av plommon, örter och fat. Ödmjukt prissatt och ett bra instegsvin för dig som inte redan drunknat i Bordeaux. Drick idag till grillat kött!

– Linda Pérez

undefined

Lioco Chardonnay, 2016
USA, Sonoma County
219 kr, 72701, BS

Kalifornisk chardonnay i väldigt ren och fräsch kostym, med klockren syra och smaker av ananas, gröna och gula äpplen, toppat med ett lätt stänk fatvanilj. Klart värd en beställning!

– Andreas Grube

undefined

Chateau d’Arlay Vin Jaune, 2008
Frankrike, Jura
499 kr, nr 96124

Doft- och smakrikt vin med inslag av mandel, nötter, citrus i utvecklad, ursprungstypisk stil. Till marconamandlar stekta i olivolja. En stor vinupplevelse väntar.

undefined
Mat & dryck

Viggo Cavling: ”Asian Post Office – ny pusselbit i Stureplans krogvärld”

SPG:s Viggo Cavling besöker nyöppnade Asian Post Office och funderar över vilken position krogen ska ta i den stenhårda konkurrensen.

Senaste månaderna har Stureplan fått 1 000 nya krogstolar. Jättekrogen Eataly, appkrogen Pinchos, kycklingkrogen Yellow, hamburgerrestaurangen Jureskogs och Yuc som kör en mix av Latinamerika och Asien, är de stora öppningarna.

Annons
X

Det är självklart att alla Sveriges krögare vill verka på Stureplan. Gör du rätt är krogen fullsatt alla dagar i veckan. Och även om du bara serverar okej mat fyller du krogen på helgen. Nu är det förstås omöjligt att driva en krog vid Stureplan med bara 50 procents beläggning, men det är alltid en början. Om det går sådär är en lösning att renovera stället och lansera ett nytt matkoncept. Då skriver media och bloggare notiser och recensioner som denna författas.
Och då är vi framme vid Asian Post Offce. Restaurangen är en av Stureplansgruppens drygt 20 krogar i Sverige. I koncernen ingår även ett gäng nattklubbar och Berns Hotel. Snart öppnar hotell nummer två mellan Investor och Bukowskis på Arsenalsgatan.

Asian Post Office kvalar inte in i kategorin "nya krogstolar på Stureplan". Den nya krogen är nämligen blott en renovering av en gammal restaurang. Asian Post Office ligger i restaurang Niklas gamla lokaler på Regeringsgatan en trappa upp från Kungsgatan. Den gamla inredningen har ersatts med mörkgrå betong och turkosa färger. Köket ligger mitt i lokalen och har du tur blir du placerad här. Då måste du förstås boka bord i god tid, för den här krogen är redan fullsatt nästan alla dagar. Vi som bara går förbi blir placerade i baren. De bruna stolarna är bekväma och den grå soffan skön. Krokarna vi ska hänga upp jackorna på har dock inte kommit på plats än.

Längst in i matsalen finns ett pampigt chambre séparée med plats för över 40 personer. Enligt uppgift behövs det fler rum där vissa gäster kan stänga dörren i Stockholms krogvärld. En gång i tiden var Niklas bakficka Kåken den hippaste baren vid Stureplan. Den håller nu på att renoveras och öppnar inom kort.

Publiken är ung, jag som snart ska fylla 50 år upplever att jag är äldst
i lokalen. Å andra sidan är mina barn de yngsta gästerna. Personalen pendlar mellan 18 och 25 år, men de har bra koll på menyn och maten. Dessutom är de vänliga mot mina söner, trots att det inte är världens lugnaste kroggäster. Musiken i högtalarna minns jag från tiden då jag var snygg. Bland annat spelas min första LP-skiva: Upside Down med Diana Ross. Efter ungefär en kvart dyker det upp ett gäng rätter på bordet. De koreanska pannkakorna är ganska hårda, men hoisinsåsen lättar förstås upp. Det friterade ostronet är svårt att ana under bädden av ris och en bea gjord på sojabönor, men smaken är maffig. Min son Lou är mycket glad. Deras dumplings funkar som de ska. För 125 kronor är det inget snack om att de är prisvärda. Svåra att äta med stor värdighet, men mumsiga. Till detta picklad gurka. Är det bara jag som börjar bli trött på grönsaker som är picklade? Färska är ALLTID godare.

Tre friterade ankknyten kostar 145 kronor. Såsen är syrlig, det skär sig i min mun. Men kanske tycker en kines annorlunda? Den råa tonfisken kostar hela 145 kronor, men jag gillar verkligen svampbuljongen. Vi avslutar med en friterad banan och lite glass som för tankarna till 80-talets kinakrogar. Inget fel med detta, jag älskade denna rätt när jag 12 år.

undefined

Vid mina besök på Asian Post Offie har jag druckit öl. Min analys är att asiatisk mat mår bäst av denna dryck. Jag har varit här på både middag och brunch, och krogen fungerar ungefär lika bra dag som kväll.
Asian Post Offices koncept är alltså att blanda mat från Asien. Risken är att krogens hjärta försvinner när en krögare omfamnar världens största kontinent. Jag menar, vad har Iran och Japan gemensamt? Vad har Sri Lanka och Ryssland för gastronomiska band? Inte mycket, men det gör inget. Asian Post Office har rätt prisnivå för Stureplan och att dela rätter är högsta mode just nu. Restaurangen har knappt 200 krogstolar, men jag tror de komner att vara fyllda åtminstone en gång på lunchen och en gång på kvällen de närmaste månaderna. Min plan är att komma hit en gång i halvåret.

Det är fantastiskt att Stockholms redan heta krogscen kan expandera ytterligare, men den dag lågkonjunkturen slår till kommer restaurangkartan att ritas om radikalt. 2016 omsatte Stureplansgruppen över en miljard kronor. Det är imponerade, men vinstmarginalen var blygsamma tre procent. Det funkar i goda tider, men när vinden vänder blir det tufft. Sannolikheten att Asian Post Office nns kvar om tio år är inte stor. Men det gör inget. Jag har ätit här två gånger, fått en rimlig nota och lämnat krogen glad och nöjd.

undefined
Mat & dryck

Experterna tipsar: Bästa vinerna till helgen

Varje vecka delar SPG:s vinexperter med sig av spännande vintips. Här är fem favoriter till helgens festligheter.

undefined

Chablis Sainte Claire J M Brocard, 2016
Frankrike, Chablis
149 kr, nr 5565

Annons
X

Kvalificerat chablisvin med rika aromer av äpplen, citrusskal och tropisk frukt. Därtill mineraltoner och örtig syra. Funkar fint till både gratänger och lasagne.

– Mikael Mölstad

undefined

Marqués de Cáceres Rosado, 2017
Spanien, Rioja
45 kr, nr 2755

Finfin halvflaska, perfekt till en vårlunch bestående av en matig brieostsallad. Tempranillo och garnacha är druvsorterna som ger friskhet, röda bär och citrustoner.

– Anders Melldén

undefined

Muga 2016 bs
Spanien, Rioja
119 kr, nr 72877

En fin bit grillad fisk och denna friska vita Rioja och vårkvällen
är räddad! Njut nyanserade toner av vita persikor, aprikoser och citrus. Balanserat med aptitretande fräschör.

– Linda Pérez

undefined

Jean Biecher Rosacker Grand Cru Riesling, 2016
Frankrike, Alsace
159 kr, nr 2105

Jag kan vara sjukt svag för Alsace, som här när den torra krispigheten och den honungslena fylligheten sjunger harmoniskt i duett. Mångsidigt och matvänligt.

– Andreas Grube

undefined

Chablis Domaine Besson, 2016 bs
Frankrike, Chablis
163 kr, nr 77572

Svalt, balanserat vin med intressant ton av rökighet, mineralitet med tropiska toner i fräsch stil. Utmärkt att servera till moules frites med krämig aioli.

– Johan Franco Cereceda

undefined
Mat & dryck

Experterna tipsar: Bästa vinerna till helgen

Varje vecka delar SPG:s vinexperter med sig av spännande vintips. Här är fem favoriter till helgens festligheter.

undefined

Allesverloren Chenin Blanc, 2017
Sydafrika, Swartland
99 kr, nr 75986

Annons
X

Klassisk producent norr om Kapstaden med lika klassisk aromatisk chenin blanc: djup frukt och fet bittersyrlig smak. Toppenkombo till grillad kyckling.

– Mikael Mölstad

undefined

Château Pierrail Sauvignon Blanc, 2015
Frankrike, Bordeaux
140 kr, nr 76904

Gräs, nötter och läskande syra i typisk vit bordeauxstil – dessutom till bra pris. Goda smaker som kan lagras eller drickas nu, gärna till grillad fisk med hemslagen hollandaise.

– Anders Melldén

undefined

Torricella,2015
Italien, Toscana
139 kr, nr 7179

Välgjort vitt från erkända Barone Ricasoli. Här finns
god fräschör med toner av gul frukt, rostade mandlar och apelsinblom. Härligt till smörstekt kyckling.

– Linda Pérez

undefined

Montirius La Muse Papilles, 2016
Frankrike, Rhônedalen
149 kr, nr 74233, bs

Schysst rosé att möta våren med: krispigt och syrligt, med gott om hallon och lingon i både doft och smak. Toppat med en kryddig finish. Klart värt ansträngningen att beställa.

– Andreas Grube

undefined

Kreinbacher Brut Nature NV
Ungern
215 kr, 71398

Strålande ungerskt bubbel i brödigt orienterad stil, tropiska inslag, aromatiskt, fruktigt med minerala toner och fin balans. Förträffligt gott till boquerones.

– Johan Franco Cereceda

undefined
Mat & dryck

Frankrike förbjuder vegetariska hamburgare och korvar

Allt fler väljer att dra ner på köttet för att satsa på en mer växtbaserad diet, men i Frankrike verkar den trenden inte ha slagit igenom .
Franska matproducenter ställs nu inför en utmaningen när det kommer till att beskriva vegetariska och veganska produkter. Snart blir det nämligen förbjudet att använda termer som vegetarisk korv och vegansk bacon.

Annons
X

I Frankrike har man beslutat att förbjuda den typen av vokabulär eftersom det kan vara missvisande för konsumenter.
Företag får inte längre använda ord som hamburgare, stek och korv när man beskriver mat som inte har kött i sig. Detsamma gäller även mejeriprodukter.

De som inte följer reglerna riskerar att få böta upp till 300 000 euro.

undefined
Mat & dryck

Experterna tipsar: Bästa vinerna till helgen

Varje vecka delar SPG:s vinexperter med sig av spännande vintips. Här är fem favoriter till helgens festligheter.

undefined

Tokaji Furmint Dry 2016
Ungern, Tokaj
89 kr, nr 6214

Annons
X

Druvan furmint är hjälten bakom de söta Tokaj-vinerna. Här
en fascinerande torr variant med nötighet och smak av torkad frukt. Smarrigt till grillad fisk med örtsås.

undefined

Brezza Langhe Nebbiolo 2016
Italien, Langhe
169 kr, nr 95434

Ekologiskt rött med inbjudande doft och smak av pomerans, körsbär och nypon. Läskande strävhet gör det utmärkt till vårens krispiga ugnskyckling med krämigt mos.

undefined

Il Rosé di Casanova 2016
Italien, Toscana
129 kr, nr 77828

En rosad italienare med nosig fräschör och insmickrande toner
av bär och grapefrukt. Aptitretande och fin att slurpa till krispiga sallader och grillade skaldjur.

undefined

Bonnet-Huteau Goulaine Muscadet Sèvre et Maine, 2014
Frankrike, Loire
189 kr, nr 96135

Lätt, fräscht och läskande, med massor av citrus, flintatoner, äpplen och aningen sälta, och med den pigga syran som en stadig ryggrad. De färska skaldjurens bästa vän.

undefined

Noblesse Cabernet Franc, 2012
Ungern, Villány
269 kr, nr 75493

Koncentrerat vin med druvtypiskt gräsig ton från överraskande ursprung, södra Ungern. Riktigt gott till långkok på oxkind som serveras med slungad, tryffelkryddad potatis.

undefined
Mat & dryck

Grattis alla lakritsälskare – nu finns glassbåten med lakritssmak

Nyfiken på årets glassnyheter? Här är glassarna det snackas om i vår.

Hemglass fyller 50 år och firar detta med att lansera en rad nya glassar. Storfavoriten spås bli Lakritsbåten – en klassisk glassbåt med smak av lakrits.

Annons
X
undefined

Fler glassnyheter från Hemglass:

undefined

Tivoli med smakerna bubbelgum och sockervadd.

undefined

Suris är, precis som namnet antyder, en riktigt sur isglass.

undefined

Laktosfria favoriter – Sveriges första laktosfria mix. Och just laktosfri glass verkar vara en trend i vår …

undefined

GB släpper nämligen också två laktosfria varianter: Ben & Jerry’s Chocolate fudge brownie non dairy och Hallon smoothie dröm.

Andra glassnyheter från GB:

undefined

I år släpper glassmärket två ekologiska glassar: Solero organic juicy peach och Päronsplitt ekologisk.

undefined

Nytt för i år är också Breyers – en proteinrik glass med låg sockerhalt.

undefined

Om lakritsbåten tros bli stora favoriten hos Hemglass så har Marabou mjölkchokladstrut god chans att bli storsäljaren hos GB.

undefined
Mat & dryck

Experterna tipsar: Bästa vinerna till helgen

Varje vecka delar SPG:s vinexperter med sig av spännande vintips. Här är fem favoriter till helgens festligheter.

undefined

Domäne Wachau Riesling Selection, 2017
Österrike, Wachau
109 kr, nr 4318

Annons
X

För dig som gillar riesling med rik citruston och äppeldoft, kryddig fruktsötma, mineraler och en rejäl syra som fundament. Härligt vin till vårens skaldjur.

– Mikael Mölstad

undefined

Folklore Albariño, 2017
Spanien, Rías Baíxas
99 kr, nr 6263

Piggt, lätt och blommigt vin som bjuder på gott om sötfruktiga toner
av päron och ananas, tillsammans med citruszest och lite blöt sten. Enkelt, fräscht – och riktigt gott.

– Andreas Grube

undefined

Umathum Rosa, 2017
Österrike, Burgenland
149 kr, nr 94037

Blaufränkisch, zweigelt och sankt laurent är druvsorterna i detta rosévin från biodynamikern Josef Umathum. Smaken är flörtig och aromatisk med bra syra och seriös längd.

– Anders Melldén

undefined

Würzburger Stein Riesling Erste Lage, 2016
Tyskland, Franken
179 kr, nr 95295

Dags att frossa i sparris och flirtigt friska viner. Här är en klassiker i krispig stil med toner av päron citrus, mineral och blommig touch. Vinhuset drivs av ett välgörenhetssjukhus.

– Linda Pérez

undefined

Malleolus Emilio Moro, 2014
Spanien, Ribera del Duero
299 kr, nr 95204

Klockren Ribera i fruktelegant, komplex stil med kaffetoner som sätter agendan för distriktets framtid. Kanon till en mustig lammgryta med lätt nötig karaktär.

– Johan Franco Cereceda

undefined
Mat & dryck

Viggo Cavling: ”Gedigen italienare på svårälskade Sveavägen”

Viggo Cavling går på L’Avventura och äter vällagad italiensk mat i stans vackraste kroglokal. Men platsen gör honom ändå illa till mods.

Är Sveavägen Stockholms fulaste gata? Fleminggatan anses allmänt vara den värsta när det kommer till utseende, men då väger vi inte in Christer Petterssons osaliga ande. Bland stadens taxichaufförer var Christer känd långt före mordet på vår statsminister. Satte sig Christer i taxin var det lika bra att stänga av taxametern direkt och köra dit han ville, annars blev både bilen och chauffören misshandlad. Ofta skulle Christer till sin langare Sigge Cedergren – som bodde i hörnet Sveavägen och Tegnérgatan.

Annons
X

Sveavägen avslutas med Wenner-Gren Center. Skrapan byggdes av en Sveriges rikaste män. När huset var klart blev det uppenbart att byggherren var konkursmässig. Han dog luspank. I modern tid har vi kommunalskandalen på Sveavägen. Facket drev en krog i sin fastighet på gatan. Maten sålde dåligt så för att bättra på intäkterna fick porrstjärnan Puma Swede och TV4-stjärnan Tony Irving visa sig avklädda. Det slutade med att hela ledningen i Kommunal fick gå och krögaren sades upp. Notan på några hundra miljoner fick Kommunals 500 000 medlemmar betala.

Gemensam nämnare i alla dessa historier är Sveavägen. Nu har Stureplansgruppen tagit över den skandaliserade kroglokalen i fackets fastighet och gjort en renovering som heter duga. Den gamla biosalongen från 20-talet har blivit ett av Stockholms vackraste rum. Det är sex meter i tak. Väggmålningarna av Nils Asplund har aldrig sett bättre ut. Foajén har blivit en lika stilig art déco-bar. En trappa upp finns vacker bar nummer två. Under den förra krögarens regi var inriktningen fransk mat. Nu har krogen bytt fokus till Italien. Chef i köket är Karl Ljung. Han var tidigare ansvarig för utmärkta men småtråkiga krogen Hillenberg på Humlegårdsgatan. Karl kommer från Göteborg, men har enligt uppgift en italiensk fru.

Att vi svenskar älskar vin från Italien är ingen nyhet för den som studerat Systembolagets försäljningslistor. Vi älskar särskilt det sockerstinna vinet med mycket alkohol som går under det magiska namnet amarone. Detta ord är avgörande när vi svenskar ska köpa ett vin för över 120 kronor på bolaget. Det sägs också att vi älskar italiensk mat, men jag är inte lika säker på det. Nyligen fick den italienska krogen Caina i hotell Nobis källare byta gastronomisk inriktning. På en pressträff beklagade sig stjärnkocken Stefano Catenacci över att svenskarna inte uppskattade äkta italiensk mat. Det ligger något i detta. Svenskar älskar nämligen amerikansk italiensk mat. Läs Eataly. Och pizza förstås.

undefined

L’Avventura väljer en svårare väg. Många av rätterna på menyn är tunga, precis som på finkrogarna i Rom och Milano. Det gäller dock inte alla rätter. De fyra små friterade svamprisottobollarna för 85 kronor är inte speciellt feta. Tyvärr är de ganska trista. Tonfisksalladen med gurka och melon är generös och fisken mustig. Men lite platt är ändå känslan när den handmålade tallriken är tom. Då uppskattar jag syrad ansjovis, en väloljad munsbit för 75 kronor, betydligt mer.

Den över 100 stolar stora matsalen för tankarna till La Coupole i Paris. Stora ovala bord med vita dukar och långa röda soffor. Det saknas fönster, å andra sidan täcker det öppna köket den innersta väggen. Kockarna rör sig framför grytorna som om de vore filmstjärnor på vita duken.

Att få bord på L’Avventura är minst sagt svårt. Krogen är nästan alltid fullbokad. Har du tur hamnar du i bar tre i matsalen – har du otur hamnar du vid Lady och Lufsens bord. Det är en avsats i en trappa med utsikt mot en svart garderob. Här kan du njuta av musik från två håll, den övre baren och matsalen, vilket innebär musikaliskt korsdrag.

Vi fortsätter med en gnocchi med tryffel som är minst sagt rejäl. Till detta en lika bastant entrecôte för 315 kronor. Två fina såser ingår, men inget mer. Jag tycker den tunt skivade gösen för 75 kronor är okej. Vi avslutar första besöket med flamberad ananas för 385 kronor. Att se legendaren Erik Videgård fixa detta vid bor- det är ett litet mirakel. Lika häftigt är det att avsluta med glass- och marängefterrätten Bomba för 185 kronor.

Jag har druckit drinkar på L’Avventura som funkar fint och viner som är ännu bättre. Men jag tror att det kan vara tufft att fylla denna fönsterlösa lada på Sveavägen när det blir sommar och sol.

L’Avventura sticker ut bland Sveavägens alla ölhak. Men detta är ingen gata man frivilligt flanerar på efter mörkrets inbrott. När vi kommer ut proppmätta på Sveavägen sveper polisens blåljus över sunkhaket på andra sidan gatan. Vinden viner och bilarna jagar förbi. L’Avventura är italienska och betyder äventyret. Men är det verkligen den här sortens äventyr vi vill ha när vi ska ta oss hem efter middagen?

undefined

Experterna tipsar: Bästa vinerna för helgen

Äntligen börjar solen titta fram efter en lång och kall vinter. Damma av utemöblerna och fira in våren med någon av vinexperternas favoriter!

undefined

Araldica Barolo Flori, 2013
Italien, Piemonte
189 kr, nr 70401

Annons
X

Vad vore Italien utan Piemonte med sina vilda råvaror och
röda viner? Här en aromatisk Barolo med mörk skogsbärig frukt och lång eftersmak. Smarrigt till en mustigt köttgryta.

– Mikael Mölstad

undefined

Brolio, 2015
Italien, Chianti Classico
129 kr, nr 2705

Höjdarårgången 2015 ger ett mustigt vin av sangiovese. Baronen Ricasoli skapar ett vin med lika delar seriositet och flörtighet – söta körsbär, fat och örter. Matchar köttbiten.

– Anders Melldén

undefined

Leitz Eins Zwei Zero, 2016
Tyskland
69 kr, nr 11901

I min mening det enda festliga alkoholfria vinet i vårt sortiment. Vakuumdestillerad riesling som behållit både druvkaraktär, fräschör och charm. Som aperitif eller till skaldjur.

– Linda Pérez

undefined

Oakridge Over The Shoulder Pinot Noir, 2015
Australien, Yarra Valley
179 kr, nr 73200 (bs)

I all enkelhet en fin fanbärare för den mer moderna Australienstilen. Ren rödbärighet, gröna örter, bra syra och längd. Gott idag, men tål också några år i källaren.

– Andreas Grube

undefined

Bichot Bourgogne Vieilles Vignes Chardonnay Eco, 2016
Frankrike, Bourgogne
139 kr, nr 76491

Härligt nötig med massor av mineraltoner. Ursprungspräglad
stil. Gifter sig utomordentligt med en smörstekt sejfilé som serveras med rostade grönsaker.

– Johan Franco Cereceda

undefined
Mat & dryck

90-talets populäraste maträtter – vilka håller måttet i dag?

Få saker summerar ett årtionde lika väl som maträtterna vi åt. En snabb titt tillbaka på 1990-talet visar en nation som slukade flintastek, inte kunde få nog av wok och förälskade sig i tacopaj. Men vem uppfann rätterna? Och hur blev de så populära? Vi har gått till botten med 90-talets mest populära maträtter.

undefined

1990: Pasta Pesto
"Pescatore, Vesuvio, La Bussola, Pompei, Oooohhhh, vad ni frestar mig". De bevingade orden är inte bara refrängen till Lasse Holms peplåt för det svenska fotbollslandslaget inför VM i Italien 1990. De kan också beskriva det tidiga 90-talets enorma vurm för allt italienskt. Soltorkade tomater blev ett måste i varje skafferi och över varenda rätt skulle balsamvinäger ringlas. Men den absolut mest tidstypiska rätten är utan tvekan pasta pesto, en rätt som helt enkelt populariserades av att den för första gången blev möjlig att göra. För innan det tidiga 90-talet var det nämligen närmast helt omöjligt att få tag på färsk basilika i Sverige.

Annons
X
undefined

1991: Langos
Nostalgiska stockholmare får nästan något blött i ögonvrån när Vattenfestivalen kommer på tal. Men det är inte i första hand alla klassiska konserter de minns, utan en ungersk friterad degklump. För köerna till Langoskungens vagn på Skeppsbron ringlade sig nästan i oändlighet, fylld med nyfikna som ville testa denna specialitet.
Vattenfestivalen bommade igen 1999, men Langosen lever vidare, främst på små landsortsfestivaler på sommaren.

undefined

1992: Kladdkaka
Somliga saker kommer vi aldrig att riktigt kunna lösa gåtan till. Som vem som verkligen sköt John F. Kennedy. Eller vem som uppfann kladdkakan. Det finns idag två huvudteorier, där den ena teorin pekar på att det var Margareta Wickbom, chefredaktören på Veckojournalen, som 1968 hade blivit serverad den på ett kafé när hon besökte Paris, och tyckte den var så god att hon tog med sig receptet hem. En annan teori är att Gudrun Isaksson från Örebro 1938 bakade ett brownie-recept som hon fått från USA. På den tiden var det svårt att få tag på bakpulver, så hon bakade helt enkelt utan, och kladdkakan var född.
Oavsett vilken teori vi väljer att tro på så älskade vi vår kladdkaka djupt och innerligt under 1990-talets stora kaféboom.

undefined

1993. Wok
Woken, den asiatiska kupade stekpannan, utsågs till årets julklapp av Handelns utredningsinstitut redan 1990, men det dröjde några år innan vi alla stod hemma med kycklingstrimlor, minimajs, nudlar och sweet chili-sås och undrade varför vår hemmawok inte riktigt smakade som på restaurang. Framåt 1997, när vi tröttnat på Alex Garlands backpackerbibel The Beach, och inte längre drömde om ruffiga guesthouses, åkte woken in köksskåpet.

undefined

1994. Flintastek
Ryss-stek. Jo, så hette det, Scans försök att sälja julskinkor på sommaren genom att skiva upp och marinera dem. Men succén uteblev. 1981 döpte man dock om produkten till Flintastek, helt enkelt för att köttbitarna såg ut ungefär som dinosauriebiffarna Fred och Barney brukade glufsa i sig. Men det var först när filmen The Flintstones gick upp på biograferna 1994 som sommarskinkan blev ett givet inslag vid varje svensk grillfest.

undefined

1995. Tacopaj
Tina Nordström må ha många goda sidor. Utmärkt matlagare, strålande tv-personlighet. Men en styggelse har vi tyvärr lite svårt att förlåta henne för: Tacopajen. Ursprunget för denna ursvenska rätt är höljt i dunkel, men somliga mathistoriker tror sig veta att Tina skapade receptet när hon under en period arbetade som ambassadör åt Svensk kött. Att den slog igenom med dunder och brak är dock inget att förvånas över. Den erbjöd ju en möjlighet att äta tacokryddat ytterligare en veckodag.

undefined

1996: Tom Kha Gai
Före Jamie Oliver, Mat-Tina och Gordon Ramsay var Keith Floyd tv-kockarnas kung. I korthet gick hans tv-program, som började sändas på SVT 1995, ut på att Floyd åkte omkring i världen, var halvpackad och lagade mat vid en blåsig utespis. Påfallande ofta kastade Floyd i slutet av tillagningen i några nävar chili, koriander, lime och gärna lite kokosmjölk oavsett vad han tillagade. Han gjorde helt enkelt något slags thaigryta av allting.
I kombination med att drygt 300 000 svenskar besöker Thailand årligen fanns det inget stopp på suget efter småsyrlig och kryddstark thailändsk soppa.

undefined

1997. Caesarsallad
Caesarsalladen är förvisso ingen 90-talsnykomling, men det var då den blev en stapelvara på västvärldens hotellunchmenyer.
Rätten skapades sannolikt i Tijuana på 1920-talet, förmodligen av den italiensk-amerikanske restauratören Caesar Cardini. Enligt legenden ska han ha skapat rätten på USA:s Nationaldag den 4 juli 1924, efter en hektisk dag med mycket gäster. Maten höll på att ta slut i köket, så han fick hitta på ett nytt recept utifrån de råvaror han hade kvar, samt i all hast slänga ihop salladen vid bordet framför de väntande restauranggästerna.
I mitten av 1990-talet satt vi bänkade framför Melrose Place och såg hur de hälsomedvetna och trendriktiga karaktärerna petade i sig Caesar-sallad i var och varannan scen. Och vi ville göra likadant.

undefined

1998. Raclette
Rota igenom skåpen hemma hos valfri 70-talist och du hittar minst ett raclette-järn längst in i köksskåpet. Varför den smälta osten, med anor från 1574, fick en renässans på 90-talet är svårbegripligt. Kanske kan det bero på alla skidresor till Schweiz, men å andra sidan borde 70-talisterna lärt sig av sina föräldrars misstag med fonduegrytan och insett att man faktiskt inte måste äga ett speciellt värmejärn för att äta smält ost en gång om året.

undefined

1999.Quinoa
1999 skulle vi partaja som att det var... 1999. Men inte på vardagar, inte. Alla ville vara snygga inför årtusendets nyårsfirande och sökte febrilt efter nya, spännande men ändå hälsosamma rätter. Och fann svaret i en sydamerikansk ört som odlats sedan mer än 7 000 år. I början visste vi inte riktigt vad vi skulle göra med den ganska torra och smaklösa quinoan, som mest var ett substitut till ris, som i sin tur hamnat i onåd hos hälsofanatikerna. Men när 1990-talet övergick i 2000-tal slog quinoa-salladen igenom på bred front, som en räddning för den som ville känna sig lite duktig för en stund.

undefined
Mat & dryck

Experterna tipsar: Bästa vinerna till helgens påskbuffé

Varje vecka delar SPG:s vinexperter med sig av spännande vintips. Här är fem favoriter till helgens påskbuffé.

undefined

Le Monde Refosco Dal Peduncolo, 2015
Italien, Friuli
89 kr, nr 2408
Druvan Refosco dal Peduncolo har en lång tradition i nordöstra Italien. Spännande smak med rik mörk skogsfrukt och stram örtighet. Lysande till lammstek – påsk eller inte.

Annons
X

– Mikael Mölstad

undefined

Château Vignelaure, 2008
Frankrike, Coteaux d'Aix-en-Provence
229 kr, nr 2065

Vad får man om man tar svenskdanskt ägande och franskt vinmakande? Jo, ett av Provence vassaste vinhus. Med tio år på nacken bjuder detta vin på tobak blandat med friska, mörka bär.

– Anders Melldén

undefined

Chateau Musar, 2010
329 kr, nr 7463
Libanon, Bekaa

Kultigt vin från Bekaadalen där druvorna växer på tusen meters höjd. Ger en salig känsla av mörka bär, somrig grusgång, färska örter. Gott idag, gott om tio år, jättegott till lamm.

– Linda Pérez

undefined

Blandy’s Colheita Malmsey, 2010
Portugal, Madeira
174 kr, nr 7833

Enkel, rättfram och fenomenal väg in i madeiravärlden. Tydlig i stilen med torkade dadlar, muscovado, mörk choklad och apelsin. Gott på egen hand eller till allehanda småplock.

– Andreas Grube

undefined

Dog Point Chardonnay, 2015
Nya Zeeland, Marlborough
279 kr, nr 90463

Elegant smörig med massor av tropisk frukt och härlig fruktsyra i ett vin med mycket nyzeeländska förtecken. Oslagbart till havsabborre med ugnsbakad mandelpotatis.

– Johan Franco Cereceda

undefined
Mat & dryck

Bakfyllefri prosecco existerar

I tid med att uteserveringarna öppnar och vårsolen börjar värma släpps drycken vi alla väntat på – proseccon som garanterar att du slipper bakfylla.

Annons
X

Det är den tyska matkedjan Lidl som lanserar den bubblande drycken med extra låga värden av sulfiter – ett ämne som används för att hålla vinet fräscht men som också ofta kan ge kraftig huvudvärk dagen efter en pangkväll.

– Generellt sett använder ekologiska vinproducenter en lägre mängd sulfiter, vilket minskar risken att bli bakfull, förklarar Lidls vinmästare Richard Bampfield för Metro.

Om systembolaget i Sverige har planerar på att ta in den bakfyllefria proseccon är ännu oklart. Men nästa gång du är sugen på mousserade vin rekommenderar vi definitivt ett utan sulfiter.

undefined
Foto: Pexels
Mat & dryck

Ny undersökning: Vi blir lyckligare av att grilla

Våren närmar sig med stormsteg och med det ljusa kvällar, uteserveringar och grillpremiär. I lagom tid kommer även den glädjande nyheten att du mår bättre av att grilla. Nyligen presenterade ICA sin årliga grillrapport, en undersökning bestående av tusen respondenter samt spaningar från matexperter, som visade att drygt hälften (47 procent) av alla svenskarna tycker att de blir gladare av att grilla än av annan matlagning. Undersökningen visade även att 45 procent anser att grillning har en positiv inverkan på deras psykiska hälsa.

Annons
X

Gemenskap verkar vara en bakomliggande faktor då hela sju av tio ansåg att sällskapet är en av de viktigaste komponenterna för att de ska må bra vid grillen. Men även smaken är viktig – 58 procent uppgav att de tycker maten blir lite godare när man grillar jämfört med annan tillagning.

Dags att plocka fram grillen?

undefined
Mat & dryck

Experterna tipsar: Helgens bästa viner

Intensiv kryddighet eller fruktiga undertoner? SPG:s vinexperter har något för alla smaker.

undefined

Kloster Eberbach Riesling Spätlese, 2016
Tyskland, Rheingau
125 kr, nr 6257

Annons
X

Det fantastiska klostret med vingårdar ligger på sluttningen ner mot Rhen. Här finns vintradition sedan medeltiden. Halvtorr riesling med söta äpple- och honungsstoner.

– Mikael Mölstad

undefined

Wannborga Solaris, 2016
Sverige, Borgholm
189 kr, nr 32729

Våga köra helsvenskt och beställ hem både rött och vitt till nästa helg. Detta vita från Wannborga på Öland är tätt, fruktigt och intensivt med kryddighet och lång eftersmak.

– Anders Melldén

undefined

Petit Chablis, 2015
Frankrike, Bourgogne
159 kr, nr 72294

Domaine William Fèvre är en av de större landägarna i Chablis. Huset utmärker sig genom renhet, finess och fräschör. Det här är en nyanserad Petit Chablis med stor framtoning.

– Linda Pérez

undefined

Château Vignelaure, 2008
Frankrike, Provence
229 kr, nr 2065

Ambitiöst vin med mognadstoner. Doft av svarta vinbär, cigarrlåda, choklad och lagerblad. Snyggt från första sniff till sista eftersmak. Spännande alternativ till Bordeaux.

– Andreas Grube

undefined

Sotorrondero Jiménez-Landi, 2016
Spanien, Vinos de Madrid
239 kr, nr 82010

Oj så läckert, detta vin från spanska huvudstaden, med sin rena, bäriga ton, frivola fruktsyra och eleganta, högst överraskande karaktär. Serveras till steak tartare.

– Johan Franco Cereceda

undefined
Mat & dryck

Här är glassen som sägs bota bakfylla

Snart kan alla hemmasnickrade huskurer som ska bota bakfyllor vara ett minne blott. I Sydkorea har man nyligen uppfunnit ett betydligt bättre alternativ. Lösningen stavas Gyendyo-bar och sägs vara den första isglassen i världen som lindrar baksmälla.
Gyendyo-bar, som betyder håll ut på koreanska, är utformad för att ta bort alkoholens förödande konsekvenser. Glassen smakar grapefrukt och innehåller fruktjuice från orientaliskt russinträd – en välkänd huskur för att lindra bakfylla i Korea. Enligt experter har extraktet från trädet använts i århundraden i syftet att sänka kroppstemperaturen.

Annons
X

– Att blanda sådana ingredienser med kall glass kan vara ett effektivt sätt att sänka kroppstemperaturen hos de som har en förhöjd kroppstemperatur till följd av alkoholkonsumtion, säger läkaren Lee Byeong Sam på KyungHee Korean Medical Clinic i Seoul.

undefined
Foto: Gyeondyo-bar säljs än så länge bara i Sydkorea.

Enligt World Health Organization dricker sydkoreaner mest alkohol i hela Asien. Bara under förra året ska landet ha spenderat över 120 miljoner dollar på att uppfinna olika drycker och piller som ska lindra bakfylla.
Nu inväntar vi bara en lansering i Sverige.

undefined
Mat & dryck

Viggo Cavling: Varmt och generöst på Stim

SPG:s krogrecensent Viggo Cavling är lite tveksam till maten på Östermalms nya fiskrestaurang, men gillar både atmosfär och service.

Jag var nyligen i Malmö för att spana in kroglivet. Det var en vardag mitt i veckan och vi gick från krog till krog. I de flesta fall möttes vi av öde lokaler och hav av tomma stolar. Att äta i en tom lokal är bland det värsta jag vet. Det slutade med att vi hamnade på stjärnkocken Alexander Sjögrens nya krog Mutantur. Alexander var Sveriges representant i Bocuse d’Or och blev förra året utsedd till världens sjunde bästa kock. Om Alexander öppnat samma krog i Stockholm och fått goda recensioner hade han haft fullsatt alla dagar i veckan. Jämför med Lilla Ego i Vasastan, att få bord på Västmannagatan 69 är nästan lika svårt som att bli rik på bitcoin.

Annons
X

Nu var det med god vilja halvfullt på Mutantur. Jag vet att Stockholm är flera gånger större än Malmö. I min gamla hemstad är lönerna lägre och lägenheterna större. Det gör att människor äter hemma och hänger framför skärmen. I Stockholm bor vi så trångt och har så höga löner att vi går ut alla dagar i veckan. Denna trångboddhet har lett till att Stockholms krogekonomi har fördubblats de tio senaste åren, enligt en genomgång som denna tidning gjorde nyligen. Trots den overkliga tillväxten är det svårt för många att äta ute. Vill du ha ett bord för fyra på helgen måste det bokas minst en vecka i förväg. Även på vardagar är det tufft att få bord på krogar som har hyfsade priser och schysst mat. Det gäller för etablerade krogar, men i nästan lika hög utsträckning även på nya. Att öppna en ny restaurang i Stockholm är lätt eftersom vi älskar allt som är nytt. Krögarnas riktiga uppförsbacke börjar efter några månader, när de nyfikna kroggästerna ska förvandlas till stamgäster. En krog som befinner sig i fas ett är Stim på Narvavägen.

Bakom krogen, som öppnade i november förra året, hittar man kockarna Pelle Johansson och Folke Hellegren. Duon jobbade tidigare tillsammans på Ulla Winbladh. Den nya verksamheten bedrivs i konditori Oscars gamla lokaler. Ett stenkast bort ligger franska ambassaden och klassikern Cassi. Ytterligare några meter bort Eriks bakficka. Det tar bara några minuter att promenera hit från stimmiga Birger Jarlsgatan, men den här delen av Östermalm beskrivs ändå som "död efter klockan 21" när krögarna intervjuas i lokaltidningen. Jag håller med. Det finns något ödsligt över boulevarden Narvavägen.

Stims vackra lokal har fått lite nya lampor, men den tidlösa känslan i stengolv, valv och träpaneler finns kvar. När min vän Jonas och jag anländer strax efter klockan 20 en torsdag i januari är det i princip fullsatt. Vi blir placerade i det bakre rummet och här återfinns familjer, tjejgäng, äkta par och viss representation. Detta är en kvarterskrog på Östermalm: jag ser få tatueringar och inte ett enda yvigt tomteskägg – men desto fler klackringar, loafers och pärlhalsband.

undefined

Köket ligger längst in i lokalen, bakom en glasdörr. Som namnet avslöjar sysslar man mest med fisk och skaldjur. Tämligen omgående får vi in vin och bubbelvatten. För prisvärda 465 kronor beställer vi en fyrarättersmeny. Vi väljer lika många rätter à la carte och börjar med anklever i bröd. Det är mer en bakelse än en förrätt. Även den frasiga krabban är för söt. Mot denna en peppar som är minst sagt het, balans saknas. Däremot är det riktigt bra textur i kammusslorna. De två stora skaldjuren är fina i sitt orangea skum av morot och ingefära. Här är det elegant balans mellan grönsak, hav och krydda. Även tacos med tonfisk funkar. Jag gillar att såsen ringlas på fisken som om den vore Kalles kaviar.

Huvudnumret på krogens fasta meny är torsk smaksatt med jalapeño och chorizo. Smakerna klaffar, men om jag får vara gnällig tycker jag att torsken legat några sekunder för länge på kolgrillen. Jag föredrar att den vita fiskens lameller faller isär. Tyvärr är även havsabborren med en tunn hummervinägrett ganska blek i smakerna. Det ingår inte pommes, grönsaker eller andra tillbehör till huvudrätterna, de ska beställas extra. Den japanska kålsalladen är ganska trist. Däremot är broccoli med grillat smör, smaksatt med min favoritost gruyère riktigt bra. Vi avslutar med att dela på en mix av vit choklad, mango och passionsfrukt. En lika elegant som mumsig avslutning.

Stim är en krog som hör hemma i mellanklass-kategorin. Det innebär att det kostar minst 1 000 kronor för två personer att bli mätta och få något att dricka. På Östermalm är summan ingen stor ekonomisk utmaning, men jag har svårt att se Stim öppna en systerkrog på Södermalm eller Kungsholmen. Ännu sämre skulle det förstås funka i Malmö.

Jag förstår att jag framstår som ganska gnällig, men min matkritik ger verkligen inga stora plumpar i protokollet. Trots att köket inte är helt intrimmat så är atmosfären i matsalen varm och generös. Serveringspersonalen gör ett mycket bra jobb och hade Stim öppnat i närheten av min lilla bostadsrätt hade jag gärna gått hit några gånger i månaden.

undefined

Till Toppen

Annons
X