Hälsa

3 myter om konditionsträning

Få hälsotrender omgärdas av lika många myter som konditionsträning. När Craig Ballantyne, uppfinnare av träningsprogrammet Turbulence Training och skribent i träningsbibel Men’s Health, släpper nya boken The Great Cardio Myth bestrider han flera av konditionsträningens etablerade sanningar: Lev längre! Gå ner i vikt! Se vacker ut naken!

Istället förespråkar han högintensiv träning, cirkelpass och styrketräningar minimerade till fyra minuter. Här följer tre av konditionsträningens tre största myter.

1. Konditionsträning är bäst för din kroppsbyggnad
Konditionsträning konsumerar både fett och mjuk muskelvävnad. Detta är missgynnsamt för din strandkropp och din matsmältning, hävdar Craig Ballantyne. Muskler bränner fler kalorier när de vilar. För en balanserad kroppsbyggnad vill du tappa fett och bygga muskler, vare sig du vill bli biffig eller slank.
– Det räcker med en snabb titt på 100 meters-löpare jämfört med 10 000 meters-löpare för att se att sprint är bättre än konditionsträning för kroppen.

2. Konditionsträning är bäst för hälsan
Samtidigt som all fysisk aktivitet är bättre än ingen alls, så visar undersökningar att kronisk konditionsträning till och med kan vara kontraproduktiv, menar Craig Ballantyne. Han refererar till en rapport från Copenhagen City Heart Study 2015 om att all konditionsträning över 3,2 mil i veckan är överflödig.
– Det är en obekväm sanning att löpargurus som Jim Fixx, Brian Maxwell och Micah True samtliga dog av hjärtproblem i 50-årsåldern.

3. Konditionsträning är effektivast för att gå ner i vikt
– En minut av högintensiv träning ger samma hälsoeffekter som 45 minuters konventionella aerobicövningar, säger Craig Ballantyne. Särskilt tre intervaller om 20 sekunder följt av två minuters vila. Sammanlagt 10 minuters träning inklusive uppvärmning och stretching.
Han påstår att 50 minuters kondition, fem dagar i veckan under sex månader, inte hade någon effekt på viktminskning. Förlorad vikt genom konditionsträning inkluderar även muskler, vilket försämrar matsmältningen.

Hälsa

3 glas champagne om dagen kan motverka alzheimers

Det är The Telegraph som rapporterar den kontroversiella nyheten. Den brittiska tidningen – som presenterar studier från professor Jeremy Spencer på Reading University – skriver att tre glas champagne om dagen kan motverka demens och alzheimers. En komponent som hittats i pinot noir och pinot meunier uppges hjälpa minnet.

– Resultaten var dramatiska, säger Jeremy Spencer.

Det är inte första gången som forskare belyser de positiva hälsoeffekterna med champagne. 2009 rapporterade samma forskarteam att det var lika bra för hjärtat som kakao eller rödvin.

– Den här nya forskningen är spännande eftersom den, för första gången, visar att måttlig konsumtion av champagne har potentialen att influera kognitiva funktioner så som minne, säger Jeremy Spencer.

En talesperson för alzheimersförbundet sade till The Telegraph:

– Detta är en intressant studie, särskilt för dem som gillar ett glas bubbel. Men folk borde inte börja fira än. Detta är först gången som man hittat en koppling mellan champagne och minskade risker för demens. Det behövs betydligt mer research.

Annons
Resa

Här är destinationerna du inte får missa 2017

Känns New York gjort eller är du trött på alla svenskar i Thailand? Tur att det finns flera länder att upptäcka. När resemagasin som Condé Nast Traveler och branschorganisationer tittar på vart vi vill resa under resten av 2017 är det solen, naturen och det oväntade som lockar. Här är fem destinationer för dig som vill ligga steget före i år.

Nyfiken på American Express Gold? Läs mer här

1 Kambodja

Foto: Dmitry Rukhlenko

Nu får allt fler upp ögonen för Kambodja. Här är det långt ifrån så exploaterat som i grannländerna och vissa reseexperter jämför Kambodja med hur Thailand var för 40 år sedan. Här möts andlighet, turism och hållbarhet i perfekt harmoni. Ett besök i tempelområdet Angkor är ett måste. Längs kusten finns otroligt vackra stränder och öar.  Naturupplevelserna är också nära, här finns orörda skogar och i den mäktiga floden Mekong finns den ovanliga sötvattensdelfinen. 

2 Atacamaöknen, Chile

Det dröjer nog länge innan människan sätter sin fot på vår grannplanet Mars. Men i Chile kan du uppleva något som sägs påminna om känslan. Här finns nämligen Atacamaöknen – en av världens torraste platser. Vulkaner, höga berg, karg saltöken, varma källor, gejsrar och laguner med flamingos – allt finns här. När du är mätt på naturen åker du till huvudstaden Santiago, som bjuder på en kontrastrik stadsupplevelse. Både Chile och Peru gör anspråk på att ha uppfunnit pisco sour och ceviche – en konflikt som borgar för hög kvalitét.

3 Montréal, Kanada

Fransktalande Montréal har alltid strävat efter att behålla sin egen identitet – vilket resulterat i en av de mest intressanta städerna i Kanada. Gammal och ny arkitektur blandas friskt och här finns samma passion för mat och mode som i Frankrike. Du hittar tre av Kanadas bästa restauranger här (Foxy, Agrikol och La Fantôme) och många spännande oberoende klädbutiker. Montréal fyller dessutom 375 år 2017 – samtidigt som Kanada firar 150 år som konfederation – vilket innebär att staden laddat upp med extra många festligheter.

Skaffa American Express Gold – första året utan kortavgift (t.o.m. 7 maj)

4 Århus, Danmark

”Hygge” var utan tvekan det nordiska ord som fick störst genomslag under 2016. Hygge, som ungefär betyder ”mys”, utsågs till årets engelska ord av ett brittiskt bokförlag.  Danmark och Köpenhamn kan kännas ”gjort” så varför inte uppleva äkta hygge i Århus? Danmarks näst största stad har av flera publikationer listats som ett måste under 2017. Århus har utsetts till kulturhuvudstad i år och erbjuder därmed ett extra spännande utbud av aktiviteter och kultur. Dessutom finns här tre restauranger med Michelin-stjärnor. Och Köpenhamn ligger fortfarande bara tre timmar bort om småstadskänslan kommer smygande.

5 Sonoma County, Kalifornien

Planerar du en vinresa i USA är Sonoma County destinationen du bör välja i år. Området har hyllats som det nya Napa Valley och är ett måste för vin- och matnördar. Sonoma County är hemvist för druvan zinfandel, som i Europa vanligen kallas primitivo. Distriktet är också störst i Kalifornien på pinot noir och chardonnay sett till odlingsyta. I huvudorten Healdsburg har flera spännande restauranger och hotell öppnat, och området har blivit något av ny kulinarisk drivbänk att jämföra med New Orelans och Portland. 

Res inte utan förmåner

Världens alla destinationer ligger vid dina fötter. Men res inte utan förmåner – American Express Gold Card är kortet som gör den lilla avgörande skillnaden. Med American Express Gold Card  får du tillgång till sådant som sätter guldkant på din resa, som loungeaccess på flygplatsen, förmåner på restauranger och hotell världen över samt en omfattande reseförsäkring som kompletterar dina övriga försäkringar och ger dig extra trygghet på resan.

Skaffa American Express Gold – första året utan kortavgift (t.o.m. 7 maj)

Annons
X
Hälsa

En timmes löpning kan förlänga ditt liv med sju timmar

Inget förlänger livet så mycket som löpning. Även löpare som röker eller dricker sporadiskt, är överviktiga eller nöjer sig med att lufsa fram i joggingspåret, tenderar att leva tre år längre än ickelöpare.

Det är New York Times som publicerar rapporten Progress in cardiovascular disease från Iowa State University. Forskarteamet – i ledning av professor Duck-chul Lee – hävdar att de kommit fram till en tydlig slutsats: löpning, oavsett tempo eller sträcka, minimerar risken att dö i förtid med 40 procent.

En person som tränar två timmar per vecka beräknas springa knappt sex månader under 40 år. Detta skulle då förlänga livet med 3,2 år. Det innebär att en timmes löpning förlänger livet med sju timmar.

Mest uppseendeväckande är datan att löpning skänker mer livstid än vad det konsumerar. Professor Duck-chul Lee understryker:
– Detta är förstås inte oändligt. Att löpa gör inte folk odödliga. Löpningens positiva effekt stannar på runt tre år, hur mycket folk än springer.

Vad gör löpning så effektivt då? Dr. Lee säger att det är oklart, men att träningsformen motverkar flera vanliga riskfaktorer för tidig död, så som högt blodtryck och högt kroppsfett.

Hälsa

Kan adhd börja i tarmfloran?

SPG:s hälsoexperter, Mia Clase och Lina Nertby från Food Pharmacy, delar med sig av nya vetenskapliga studier som visar hur tarmfloran och antiinflammatorisk mat har en avgörande roll för vårt fysiska och psykiska välmående.

Det snackas mycket om adhd. Inte så konstigt när man tittar på statistiken – antal människor som diagnostiseras med adhd ökar drastiskt i vår del av världen (15 procent av alla pojkar i USA har diagnosen adhd) och i Sverige har det ökat med flera hundra procent de senaste åren. Många menar att det inte är någon egentlig ökning utan bara att fallen i dag diagnostiseras till skillnad från förut. Samtidigt visar nya studier att så kallad skräpmat kan elda på symptomen och man har också sett att tillskott av goda bakterier verkar ha en mildrande effekt. Har tarmfloran gjort entré även på adhd-scenen?

Härom året publicerades en finsk studie där forskarna följt upp 65 barn som deltog i en studie för mer än 13 år sedan. I den första studien delades barnens mammor (som då var gravida) in i två grupper där den ena gruppen fick tillskott av goda bakterier och dessutom fick deras bebisar tillskott under sina första sex levnadsmånader. I den andra gruppen fick både mammorna och bebisarna placebo.

Tretton år senare, så sent som för två år sedan, undersöktes barnen igen. Nu upptäckte forskarna till sin förvåning att bland de barn vars mammor ätit tillskott och som själva fått sin tarmflora förstärkt av goda bakterier, fanns det inte ett enda (!) som utvecklat adhd (inte heller Aspergers syndrom). I den andra gruppen däremot uppvisade inte mindre än 6/35 (17,1 %) barn symptom på adhd eller Asperger.

Hösten 2015 initierades en studie på Karolinska Institutet (KI) för att bland annat undersöka om psykiska symptom hos barn och ungdomar förbättras med behandling av synbiotika (probiotika och fibrer). Vi intervjuade docent Catharina Lavebratt, ansvarig för studien, som gav oss bakgrunden. Hon berättade att barn och ungdomar med adhd och/eller autismspektrumstörning (asd) ofta har mag- och tarmproblem och förhöjda inflammatoriska markörer i blodet. I tarmen har vi hundratals biljoner bakterier som utgör vår tarmflora – enkelt kan man dela in dessa i onda och goda bakterier. Små barn är extra känsliga för påfrestningar på tarmfloran, t ex antibotika, och om man har för många onda bakterier leder det till en svag tarmflora vilket kan orsaka inflammation i tarmen. Mot bakgrund av detta menade Catharina Lavebratt att det vore jättebra om kost och tillskott av synbiotika skulle kunna användas som en tilläggsbehandling för adhd.

När vi började blogga om tarmfloror och antiinflammatorisk mat för snart tre år sedan kändes det som ett smalt ämne som visserligen engagerade forskare världen över men som vi vanliga människor inte riktigt hade fått upp ögonen för. I dag konstaterar vi glatt att det inte längre är “flummigt” eller “alternativt” att hävda att maten som vi äter faktiskt har en avgörande roll för hur vi mår, både fysiskt och psykiskt.

Mia Clase och Lina Nertby driver bloggen foodpharmacy.se och har även gett ut den bästsäljande boken med samma namn. Med jämna mellanrum kommer de skriva krönikor och ge mattips på SvD Perfect Guide.

Annons
Resa

Så blir du uppgraderad på hotellet

Vem vill inte mötas av en flaska champagne, en svindlande utsikt eller ett extra fint rum när man checkar in? Ännu bättre smakar det när det inte kostat något extra. Man behöver faktiskt inte vara någon kändis för att få hotellen att sätta guldkant på din tillvaro. Här är sju tips som kan hjälpa dig att få en extra skön hotellvistelse.

Nyfiken på American Express Gold? Läs mer här

1 Välj ett nytt hotell

Foto: Ed Gregory

Nya hotell har en utmaning – att få nya gäster att bli lojala. Smarta hotell bygger upp sin egen lojala anhängarskara genom att erbjuda gäster något extra. Det kan i sin tur resultera i att man som gäst berättar om vistelsen för sina vänner – en win-win för alla.

2 Var lojal

Hotell som har varit med ett tag har en annan utmaning – otrogna kunder. Med andra ord: vi kan så enkelt välja nya alternativ online att de ”gamla” känner sig motiverade att vårda en trogen kund. Gå med i lojalitetsprogrammet hos ditt favorithotell.

3 Boka och betala smart

Även om det är smidigt att boka och betala i förväg genom en resesajt kan det minska din chans att bli uppgraderad. Det beror på flera saker: ibland måste hotellet invänta att pengarna förs över från resesajten, du kanske bokat till ett nedsatt pris som sajten förhandlat fram och hotellet kanske inte får tillgång dina kunduppgifter (som exempelvis din mail). Allt detta kan få hotellet att se dig som en mindre prioriterad kund. Därför kan det löna sig att själv sköta kontakten med hotellet.

4 Använd ditt American Express Gold

Du behöver faktiskt inte vara en mästare på att förhandla för att få det där lilla extra på resan. Med American Express Gold får du förmåner på fler än 350 hotell världen över, i mån av tillång, och upp till 75 USD i tillgodohavande att använda på hotellet. Erbjudandet gäller när du bokar en vistelse med minst två sammanhängande nätter på något av hotellen i The Hotel Collection via American Express Travel och betalar med ditt Gold Card. Hotellkedjor som ingår är bland andra Hilton, Kimpton, Sofitel Luxury Hotels och Starwood Hotels and Resorts.

Nyfiken på American Express Gold? Läs mer här

5 Gör vistelsen speciell

Är ni på bröllopsresa, firar ni ett jubileum eller din partners födelsedag? Berätta det då vid incheckningen; de flesta hotell vill vara en del av en sådant sammanhang. Du behöver inte heller fira något särskilt – det gäller bara att förmedla att resan är speciell för att det ska finnas en möjlighet till guldkant. 

6 Checka in vid rätt tidpunkt

Här gäller det att vara taktisk. Anländer du för tidigt är det svårt för personalen att ge bort ett bättre rum – det kan fortfarande komma spontangäster och många rum städas fortfarande. Framåt eftermiddagen/kvällen är chansen som störst – då har personalen vid recepetionen bättre koll på vilka rum som finns tillgängliga och hur det allmänna bokningsläget ser ut. Men vänta inte för länge – dröjer du med att checka in har troligen de bästa rummen redan gått åt. 

7 Var artig och diskret

Att vara artig är en självklarhet – men extra mycket i dessa sammanhang. Personalen i receptionen har, med blott en enkel knapptryckning, makten att se till att du får en extra behaglig vistelse – så här gäller det att vara trevlig till tusen. Fråga inte om extra förmåner framför andra gäster – personalen vill givetvis inte skapa en kedjereaktion i kön. Så det gäller att fråga på ett smart sätt eller hålla det väldigt tyst.

Skaffa American Express Gold – första året utan kortavgift (t.o.m. 7 maj)

Trendigt i Manchester (SvD Perfect Guide) svd.se
Annons
X
Hälsa

Yoga bort depressionen

Att yoga och öva djupandning minst två gånger i veckan har bevisats reducera symptomen på depression.

I en studie publicerad i vetenskapsjournalen Alternative and Complementary Medicine visar man hur yoga kan fungera som ett alternativ till läkemedelsrelaterad behandling mot depression.

Diagnostiserad depression är svårt att bli av med. Ingen sjukdom orsakar så många sjukdagar. Upp emot 40% av patienterna som får sin depression medicinskt botad återvänder inte till ett fullt funktionerande tillstånd.

I studien som gjordes vid Boston University Medical Center användes Iyeangaryoga.

B.K.S. Iyengar, en av världens mest kända yogis (som gick bort förr några år sedan), utgick alltid från det inre och passen han har utformat fokuserar på att först hitta lugnet i kroppen och därefter utföra ställningarna på ett så pass fysiologiskt hälsosamt sätt som möjligt. Klossar, bälten och rep används flitigt inom Iyengars praktik, hjälpmedlen gör att alla kan ta sig igenom passen och stanna längre i positionerna. Individuell anatomi spelar stor roll och målet är att alla ska kunna dra lika stora fördelar av yogan, oberoende av fysiska förutsättningar.

I studien lät delades personer in i två grupper, den ena utförde tre 90-minuterspass i veckan samt hemmaträning, den andra två 90-minuterspass samt hemmaträning. Gruppen med något högre yoga-dos fick ännu bättre testutslag, men i båda fallen var den själsliga utvecklingen påfallande.

– Vår studie tyder på att både medicinskt behandlade och oprövade deprimerade personer får det lättare med yoga och andningsövningar som hjälp. Den här typen av behandling utesluter dessutom biverkningar som kommer med farmakologi, säger Chris Streeter, professor i psykiatri och neurologi vid Boston University School of Medicine.

Källa: Boston University School of Medicine

Yogagurun Iyengar
Yogagurun Iyengar
Hälsa

Vårtrötthet eller bara dåliga vanor?

Funderar du på om din konstanta slöhet är vårtrötthet? Så behöver det inte vara. Här är åtta dåliga vanor du bör bryta för en piggare vardag.

Du skippar träningen för att du är trött
Om du använder trötthet som ursäkt för att slippa gå till gymmet har du missförstått träningens effekt. En studie från University of Georgia visade att hälsosamma vuxna som körde tre enklare träningspass rapporterade att de hade mer energi redan efter sex dagar. Så, i stället för att lägga dig på soffan, ta en rask promenad eller kör ett kortare pass på gymmet – 20 minuter räcker.

Du dricker inte tillräckligt med vatten
Bara en lätt uttorkning kan leda till att din energinivå sjunker. Uttorkning orsakar en minskning av blodvolym, vilket gör blodet tjockare. Detta kräver att ditt hjärta pumpar mindre effektivt vilket minskar takten för syret och näringen att nå dina muskler och organ.

Du har brist på järn
Om du har brist på järn kan du uppleva att du känner dig seg, irriterad, svag och har svårt att fokusera. Välj rätt kost för att förhindra järnbrist, exempel på järnrik mat är magert kött, bönor, tofu, nötter och jordnötssmör. Om du dessutom äter eller dricker något med mycket c-vitamin så absorberas järnet bättre.

Du hoppar över frukosten
Mat är kroppens bränsle och det gäller även på natten. När du sover använder kroppen din kvällsmat för att hålla blodet pumpande och syret flödande. När du vaknar på morgonen måste du därför fylla på med bränsle till kroppen. Så, ja frukost kan vara dagens viktigast mål.

Din arbetsplats är rörig
Ett rörigt skrivbord kan göra dig mentalt utmattad då det förhindrar din förmåga att fokusera och begränsar din hjärna att ta in information. Om du vid dagens slut ser till att du har ett rent och organiserat skrivbord kan du få en mer positiv start på nästa dag.

Du kollar telefonen innan du går och lägger dig
Att kolla telefonen, surfplattan eller datorn innan du ska sova kan förstöra din kropps naturliga 24 timmars-rytm genom att förtränga hormonet som hjälper till att reglera sömncykeln. Om du inte kan motstå att kolla telefonen innan du går och lägger dig – se till att ha den minst 35 cm från ditt ansikte för att förhindra att det stör sömnen. Men det bästa är helt klart att skippa elektroniken. Tips: läs en bok.

Du förlitar dig på koffein under dagen
Att inleda dagen med en kopp kaffe är inget konstigt – det visar sig till och med att upp till tre koppar kaffe om dagen kan vara bra för dig. Men att använda överkonsumera koffein kan störa din sömncykel. Forskning hävdar att konsumtion av koffein 6 timmar innan läggdags påverkar din sömn.

Du går och lägger dig för sent på helgerna
Det är helg och nu kan du äntligen passa på att vara uppe hela natten och sova långt in på dagen. Men en lång sovmorgon på söndagen leder till svårigheter att somna på kvällen och därmed blir sömnen till måndagen störd. Men det är ju trots allt helg och något kul måste man ju ha. Ett tips är därför att på söndag morgon ställa klockan och gå upp i vanlig tid. För att klara av dagen kan du tupplur i 20 minuter – som är den gyllene gränsen för återfå energi utan att hamna i djupsömn.
Källa: health.com

Hälsa

Så väcker du din hjärna på 60 sekunder

Måndag morgon och många av oss har vaknat upp sluddriga och slöa. Så hur väcker man snabbast hjärnan? Mark Waldman och Dr Chris Manning – författarna bakom boken NeuroWisdom: The new brain science of money, happiness and success – säger sig ha svaret. Boken, där författarna kombinerar mindfulness-övningar med forskning på hur hjärnan svarar på fysisk stimuli, erbjuder en rad tips och övningar. Den viktigaste: hur du väcker din hjärna på en minut.

1. Gäspa
Att gäspa har flera hälsosamma effekter på både kropp och sinne.
– Det lyfter dimman från sömnen och ökar blodflödet, vilket förbättrar den mentala effektiviteten och höjer ditt kognitiva medvetande.
De hänvisar också till en studie från 2014 där gäspandet i vargflockar hjälper till att höja det sociala medvetandet och empatin i gruppen.

2. Stretcha
Mindfulness-stretching höjer kroppsmedvetenheten, ger dig starkare känslomässig kontroll och höjer ditt personliga välbefinnande”, skriver duon i boken. Så hur exakt är en ”mindful” stretching? Mr Waldman och Dr Manning förklarar att den är långsam med en medvetenhet om hur din kropp faktiskt rör sig.
– Om du långsamt rör en del av din kropp, var lyhörd för hur det känns, alla subtila sensationer. Muskelspänningar kommer minska snabbt och koordinationen kommer förbättras.

3. Hitta ditt ankare
Ett ankare är något som påminner oss om att hålla oss lugna och avslappnade. Ett sätt att förankra sig är att fokusera på ett ord som känns meningsfullt. Hur du hittar ordet? Pröva att ställa dig själv frågan: ”vad är mitt djupaste inre värde?”. Mark Waldman – som till vardags arbetar med att coacha master-studenter på Loyola Marymount University i Los Angeles – berättar att hans undersökning visar att 90 procent av studenterna uppgav ökat fokus och produktivitet efter att ha reflekterat på ett värdeord varje morgon.

Vetenskapligt eller modernt hälsoflumm? Det kan vara värt att testa.

Hälsa

Gurkmeja-shoten som innehåller ett fotbollslag av antioxidanter

SPG:s hälsoexperter om föredelarna med deras gurkmejashot och hur man får även de mest svårflörtade att prova den. Receptet hittar du längst ner.

Vi har aldrig misslyckats med att få någon att dricka vår gurkmejashot. Och då ska du veta att den smakar päck. Tänk dig vinäger, svartpeppar, gurkmeja, kryddnejlika, kanel och citron blandat med vatten, och lägg sedan en grynig konsistens till det hela. Trots detta har ingen fram till dagens datum tackat nej till att prova.

Men för några dagar sedan, när vi höll vårt livs första retreat i bergen ovanför Marbella, var vi faktiskt riktigt nära att spräcka nollan. Gruppen på sexton personer var det inga som helst problem att få att förstå hälsofördelarna med att dricka denna sörja varje dag. Men att få Javier, kallskänka/personlig tränare/massör (hans ord), att smaka … Det var ingen lätt match.

- Que es?

Javier tittar äcklat ner i mixern och sträcker ut tungan på ett mycket opassande vis. I fyra dagar har han muttrat irriterat varje gång vi förberett vår gurkmejashot till gruppen. Mia till Lina:

- Vad sa han?

- Han frågade vad det är för något.

Mia tittar förvånat på Javier.

- Ja men berätta för honom att det är vår antiinflammatoriska gurkmejashot som stärker immunförsvaret och hjälper till att hålla kronisk inflammation borta.

Lina tvekar.

- Jag är lite osäker på vad kronisk inflammation heter på spanska.

- Ja men försök.

Lina börjar prata med Javier men Mia ser till sin besvikelse hur han snabbt vispar bort henne och lämnar rummet.

- Vad sa du till honom egentligen?

- Nä, jag berättade bara att de kroniska sjukdomarna, såsom cancer, diabetes typ 2 och hjärt-kärl, ökar lavinartat i vår del av världen. Eftersom de är livsstilsrelaterade sjukdomar finns det mycket vi kan göra själva för att påverka utvecklingen av dem, till exempel genom att äta näringsrik mat. Men sedan hann jag inte längre för han gick.

- Konstigt …

Javier kommer in i rummet igen med en köttyxa i handen. Lina är snabbt där och fortsätter förklara på knagglig spanska att kryddor är något av det mest antiinflammatoriska vi kan äta och att det är våra goda tarmbakterier som utvinner antioxidanterna i dem.

- UNA GUERRA?

Mia slänger en orolig blick på Lina.

- Vad betyder guerra?

- Det betyder krig. Jag berättade för Javier att han har hundratals biljoner goda och onda bakterier som krigar i hans grovtarm. Eftersom de goda bakterierna skyddar oss är det viktigt att vi matar dem. De goda bakterierna älskar nyttig mat och framför allt fibrer. De onda bakterierna älskar onyttig mat som till exempel socker. En tarmflora med många goda bakterier hjälper oss att ta hand om näringen i maten och bland annat utvinna gurkmejans antioxidanter som bidrar till att dämpa inflammationen i kroppen.

Mia häller upp shoten i ett glas och sträcker fram det mot Javier.

- Fråga om han vill smaka?

Javier börjar instinktivt backa ut ur rummet när han ser den gula geggan. Plötsligt skiner Lina upp och frågar om han vet vem Zlatan är.

- Zlatan? No.

Linas fotbollskunskaper är begränsade men hon gör ett nytt försök.

- Maradona?

- Si!!!

Javier slår ut med armarna och skjuter av ett bländvitt leende. Ja, för första gången på flera dagar ser Javier faktiskt riktigt lycklig ut. Han rycker shoten ur Mias hand och sveper den i en klunk. Mia tittar chockat på Lina.

- Vad sa du till honom?

- Nä, jag berättade bara det jag brukar berätta – att gurkmeja innehåller ett helt fotbollslag av antioxidanter och att den starkaste antioxidanten går att jämföra med Maradona på plan. Jag behövde inte ens berätta att gurkmeja hämmar en av de mest inflammationsskapande generna COX-2, helt utan biverkningar. Han svepte den ändå.

Nu kanske det låter som att vi kryddar historien, en frihet man kan ta sig som krönikör, men det här är faktiskt sant. Dagen efter vårt genombrott med Javier, precis när vi håller på att checka ut från hotellet, springer Javier ikapp oss. Han berättar stolt att han har börjat morgonen med att bjuda alla i personalen på varsin shot och säger att det är synd att vi ska åka hem redan eftersom han planerar att servera fisk med gurkmeja till lunch.

Så, om det finns någon annan skeptiker där ute hoppas vi att du trots allt vågar prova receptet nedan. Kan Javier så kan du. Vi lovar.

Zlatans gurkmejashot

1 dl vatten (eller valfri juice)
1 rågad msk torkad gurkmeja
1 msk äppelcidervinäger
1 knivsudd cayenne- eller svartpeppar
1 knivsudd kryddnejlika
1 tsk kanel
1 msk olivolja
1 msk citron

Det här receptet är komponerat av vår käre professor Stig Bengmark. Blanda och svep. Skål!

Mia Clase och Lina Nertby driver bloggen foodpharmacy.se och har även gett ut den bästsäljande boken med samma namn. Med jämna mellanrum kommer de skriva krönikor och ge mattips på SvD Perfect Guide.

Det finns en tydlig koppling mellan IQ och kondition menar Anders Hansen.
Det finns en tydlig koppling mellan IQ och kondition menar Anders Hansen. Foto: Helene Karlsson
Hälsa

Spring dig smartare

Att löpning är nyttigt vet alla. Men att det dessutom gör dig intelligentare är nog en nyhet för de flesta.

Psykiatrikern Anders Hansen har skrivit boken ”Hjärnstark”, som beskriver kopplingen mellan konditionsträning och ökad intellektuell kapacitet.

Varför blir man smartare av löpning?

– På kort sikt förstärks våra tankemässiga förmågor av att hjärnan tillförs mer blod.

På lång sikt händer flera saker. Dels bildas nya hjärnceller i hippocampus, minnescentrat. Men mest fascinerande är att kopplingen mellan olika delar i hjärnan förstärks av fysisk aktivitet. Från tinninglob till pannlob också vidare. Detta gör att helheten fungerar bättre.

Räcker det att springa tre kilometer?

– Inte riktigt. För att få maximal effekt behöver du springa 30 till 45 minuter, minst tre gånger i veckan.

Hur vet man detta?

– Genom ett flertal forskningsrapporter. Här i Sverige har man samlat ihop data från 1,3 miljoner mönstrande, och där syntes ett tydligt samband mellan IQ och kondition. Bland annat jämfördes enäggstvillingar, som föds med i princip identisk intelligenskvot. Men de som visade bättre kondition i 18-årsåldern än sin tvillinghälft hade bättre och mer välbetalda jobb när de var i 40-årsåldern.

Lever du som du lär?

– Ja, jag försöker göra någon form av fysisk aktivitet varje dag. Jag spelar fotboll, tennis och gymmar ibland. Dessutom promenerar jag mycket. Promenader är kanon, man kan snacka skit med en polare och samtidigt göra någonting nyttigt. 

Hälsa

Bada badkar har liknande hälsoeffekter som en joggingtur

Trött på snöblandat regn, skavande löparskor och brännande träningsvärk? Glada nyheter! Nu kommer forskningsrapporter om att du bränner lika mycket kalorier av ett varmt bad hemma i badkaret. Det är Dr Steve Faulkner, forskare på Loughborough University, som presenterar uppgifter om att det är lika kaloribrännande att bada badkar som att jogga. Detta rapporterar Elle.

Dr Steve Faulkners studie – där patienterna har fått bada badkar en timme och cykla en timme – visar att det sänker blodsockret och bränner kalorier på samma nivå.
– De svarade på liknande sätt till både cykling och bad, säger Dr. Faulkner. Men blodsockret nådde tio procent lägre höjder hos de som badat jämfört med de som motionerat.

Rapporten visar att cyklingen brände fler kalorier, men timmen i badkaret gjorde av med lika mycket kalorier som en 30-minuters powerwalk.

Doktor Faulkner poängterar dock för BBC News att ett varmt bad inte på något sätt ersätter träning och framhåller att man bör träna minst 150 minuter per vecka. Däremot ser han studien om varma bad som en potentiell lösning för den som vill kontrollera sina blodsockernivåer men av olika anledningar har svårt att träna.

Så tappa upp ett varmt bad, tänd värmeljusen runt badkarskanten, häll upp en aromaolja och sjunk ner med en suck. Det är bra för dig.

Hälsa

Supermodellernas hemliga New York-gym

Emelie Törlings spanar in Manhattans 3 hetaste träningstrender

Ingen annanstans på jorden föds och dör träningstrender så snabbt som i New York. SvD Perfect Guides skribent Emelie Törling drog på sig träningskläderna och fick pröva allt från att dricka benmärg till att träna på Victoria’s Secret-modellernas inofficiella gym.

1. Bone Broth. Japp, ni läste rätt. Benmärg. För att få ett starkt immunförsvar, världens bästa tarmflora, superhud och hormonstabilitet. Ja, listan kan göras oändlig. Gwyneth Paltrow – som är först på varje ny hälsotrend – säger att det här är det bästa som finns och det säljs överallt i New York för tillfället. Benmärg är helt enkelt ett måste om du är något sånär hälsointresserad. Jag har självklart åkt på flugan och ska testa, köpte en burk av detta igår. Återkommer med rapport.

2. Dog Pound i Tribeca är det absolut hetaste träningsstället just nu. Här hänger alla Victoria´s Secret modeller och spöar traktordäck eller kör rumpövningar som får baksidan att gråta. Jag tog en session med grundaren Kirk igår och det var inga krusiduller. Det här är inget fancy pantsy-ställe med en liten juicebar och Justin Bieber i högtalarna, det här är the real deal. Ett hardcore-gym utan tjafs. Jag är helt hooked.

Emelie Törling går loss med släggan.
Emelie Törling går loss med släggan.

3. Unicorn-lattes. Vem vill inte testa på att dricka det? ”En enhörnings-latte, tack!” På The End i Brooklyn är det en av fem olika lattevarianter som serveras. Just "The Unicorn latte" innehåller ingefära, citron, kokosnötsmjölk, honung och blågröna alger. Den är även pudrad med turmeric, granatäppel-puder, ätbara blommar och vegan-strössel. Drinken fick sitt namn för att receptet är gjort så att du ska bli ditt mest mystiska, färgstarka och livskraftiga du. Dags att vallfärda ut till The End varje dag då.

Hälsa

Överläkaren: Vad är det för piller-samhälle vi skapat?

Vad är det för pillersamhälle vi skapat? Det är min första reaktion när jag söker i Socialstyrelsens databas och ser att över 900 000 svenskar äter antidepressiva. Mer än var nionde vuxen svensk – ja, du läste rätt, var NIONDE – tar idag medicin mot depression.

Är det för många? Jag tror det.

Jag tror att vi har börjat psykiatrisera hela samhället. Plötsligt inbillar vi oss att det är en sjukdom att vara ledsen. Något som kräver en snabb fix, helst i form av ett piller.

På samma sätt tror många att alla livliga barn har ADHD. Minsta lilla avvikelse från ett allt smalare normalspektra och det ska till en diagnos. Vi har börjat betrakta varandra – och oss själva – i termer av psykiatriska diagnoser.

Till alla komplicerade frågor finns det ett kort, enkelt och entydigt svar – som är fel. Depressionsmediciner är en sådan fråga. Det är inte riktigt så enkelt som att vi övermedicinerar samhället.

I Sverige tar 1 500 personer sitt liv varje år. Det är en var sjätte timme. Året om. Många av dessa har inte haft kontakt med vården. Det är ingen vild gissning att en stor del av dem haft djupa depressioner eller andra psykiska sjukdomar. Om de fått hjälp, exempelvis med antidepressiva, hade liv kunnat räddas.

Att för många får depressionsdiagnos betyder inte att depressioner inte existerar och är oerhört handikappande för de som drabbas.

Så samtidigt som för många får antidepressiva sett till hela landet, finns det grupper där för får det. Depression är nämligen, i likhet med de flesta andra psykiatriska diagnoser, en stort spektra. Allt från mildare depressiva besvär till becksvart mörker. Att för många får depressionsdiagnos betyder inte att depressioner inte existerar och är oerhört handikappande för de som drabbas.

För många människor är antidepressiva livsavgörande, men vi missar alternativen. De flesta förstår i dag att vårt känsloliv beror på biologiska och kemiska reaktioner i hjärnor. Av det drar många felaktigt slutsatsen att bara tabletter kan påverka biologin.

Psykoterapi är också en biologisk behandling som påverkar hjärnan.

Likaså min personliga käpphäst, fysisk aktivitet, som har visat sig ha stora effekter på hjärnan och som har en effekt mot mildare depressioner som är fullt jämförbar med mediciner.

Är du nedstämd och känner dig deprimerad? Sök hjälp – för hjälp finns att få. Om det sedan är tabletter eller annan behandling som är bäst för dig, är en annan femma.

Anders Hansen senaste bok ”Hjärnstark – hur motion och träning stärker din hjärna” är en storsäljare som getts ut i ett stort antal länder. Han blev även årets författare i Hälsopriset 2017.

Hälsa

Lyxa till gymbagen

Från en fräsch doft till badlakan från Tôteme – här är produkterna som lyfter träningsupplevelsen 2017

Perfekt gymbag
De flesta av oss kånkar runt på sladdrig gymväskor med kvarglömda tubsockor i i botten. Den här väskan från Steele & borough är ett fräscht alternativ.
Steele & borough, 1095 kr

Vackert badlakan
Dags att byta ut det gamla sponsbadlakanet från Kexchoklad? Vi rekommenderar Biarritz beach towel från Totême.
Totême, 1 000 kr

Fräsch doft
Även om vi har kommit att förknippa omklädningsrummet med doften av Dubbeldusch kan det vara spännande med något nytt. Testa Tom Fords Oud Fleur.
Tom Ford, 1 845 kr

Klockren kam
Som gjord för att trolla fram ur bakfickan, möta sin egen blick i spegeln och omsorgsfullt kamma håret bakåt till tonerna av Johnny Cash I walk the line.
Baxter of California, 189 kr

Klassisk tandkräm
Visst känns det som att Don Draper använder Marvis aquatic mint toothpaste? Den klassiska tandkrämen i mintblå retrolook passar i både gymbag och badrumsskåp.
Marvis, 124 kr

Stilren tandborste
Italienskt hantverk i sköldpaddskal signerat Buly 1803. Borsthuvudet i naturligt silke både rengör och masserar.
Buly 1803, 450 kr

Mobiltelefonens förmåga att hålla oss fokuserade har fått forskare att likna den med en drog.
Mobiltelefonens förmåga att hålla oss fokuserade har fått forskare att likna den med en drog.
Hälsa

”Mobiltelefonerna gör oss till hundar”

Överläkaren och författaren Anders Hansen förklarar varför mobilerna förslavar oss.

Tidigare roade jag mig med att titta på vad folk läste på bussen. Satt de försjunkna i en roman – och vad läste de i så fall? Dostojevskij eller Marklund? Det nöjet är över nu. Alla, precis ALLA, på bussen stirrar numera ner i sina mobiler.

Mobiltelefonens oöverträffade förmåga att hålla oss fokuserade har fått forskare att likna den med en drog.

Amerikanske hjärnforskaren David Linden jämför med hur man tränar en hund.

Mobiltelefonens oöverträffade förmåga att hålla oss fokuserade har fått forskare att likna den med en drog.

Säg att du vill lära en hund att sitta. Till din hjälp har du ett köttstycke. Antingen kan du be hunden sitta och, om den lyder, ge den hela köttstycket. Det som händer i hundens hjärna är att en stor mängd dopamin frisätts i belöningscentrum. Dopamin är ett ämne som reglerar välbefinnande och frisättningen kommer göra att jycken mår toppen.

Hunden kopplar beteendet – alltså att sitta på befallning – till välmående, och kommer omedelbart att sätta sig om du ber den igen. Men om du inte ger den en ny köttbit nästa gång, hur länge kommer den då lyda din befallning? Inte särskilt länge.

Anders Hansen är överläkare i psykiatri och författare.
Anders Hansen är överläkare i psykiatri och författare.

En annan strategi är att dela upp köttbiten i hundratals småbitar. Varje gång hunden sätter sig får den en liten köttbit. Resultatet blir att hundens hjärna frisätter en liten dos dopamin. Inte särskilt stor, men en dos som ändå är märkbar. När detta upprepas hundratals gånger kopplar hunden beteendet till dopaminkicken bättre. Resultat: du har en perfekt tränad jycke som lyder dig lång tid framöver.

Vad har detta med internet att göra?

Internet fungerar på precis samma sätt, menar David Linden. Varje gång vi plockar upp telefonen och noterar en Facebook-like eller nytt sms frisätts en liten dos dopamin. Inte stor, men tillräcklig för att vi ska märka den. Och när vi upprepar detta hundratals gånger om dagen blir vi perfekt ”tränade” att plocka upp våra mobiler så fort vi sätter oss på en buss.

Varje gång vi plockar upp telefonen och noterar en Facebook-like eller nytt sms frisätts en liten dos dopamin.

Är det farligt då?

Sanningen är att ingen vet. Personligen tror jag att vi människor just nu – i och med digitaliseringen – utsätter oss för ett gigantiskt experiment. Ett experiment som kommer få både positiva och negativa följder. Att vara ständigt uppkopplad skapar en stress som förmodligen är skadlig för vissa. Dessutom störs hjärnan av ständiga avbrott och det tar åtskilliga minuter innan man återfår skärpan om man hela tiden kastar ett öga på mobilen.

Nora Volkow, en hjärnforskare som Time utnämnt till en av världens 100 mest inflytelserika, berättade för mig att hon ofta slår på flygplansläget i ett par timmar för att få arbetsro.

Jag har bestämt mig för att börja göra detsamma.

Anders Hansen senaste bok ”Hjärnstark – hur motion och träning stärker din hjärna” är en storsäljare som givits ut i ett stort antal länder. Han blev även årets författare när Hälsopriset 2017 nyligen delades ut.

Mia Clase och Lina Nertby Aurell har tillsammans med professor Stig Bengmark skrivit succéboken ”Food Pharmacy: en berättelse om tarmfloror, snälla bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat”.
Mia Clase och Lina Nertby Aurell har tillsammans med professor Stig Bengmark skrivit succéboken ”Food Pharmacy: en berättelse om tarmfloror, snälla bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat”.
Hälsa

Så styr tarmfloran ditt liv

En av höstens mest sålda böcker handlar om – tarmflora. Vi frågade författarna Lina Nertby Aurell och Mia Clase hur det är möjligt.

Varför vill alla köpa en bok om tarmflora?

– Visst är det fantastiskt, säger Lina Nertby Aurell. Dels tror jag det handlar om att vi i dag vet att tarmfloran har extremt stor inverkan på din hälsa. Och dels kan det kanske bero på att vi försöker presentera faktan på ett mänskligt och humoristiskt sätt. 

Lina Nertby Aurell och Mia Clase hade blomstrande karriärer. Lina inom internationell handel och Mia som kreativ chef på reklambyrå. Men när bästisarna från Göteborg fick barn förändrades livet. 

Men man kan själv påverka kroppens försvar genom att äta rätt mat – mat som innehåller probiotika och prebiotika.

– Mitt jobb för Handelskammaren innebar många resor, berättar Lina. Men att resa till Indonesien i två veckor med en ettåring hemma lockade inte. 

Samtidigt kände sig Mia klar med reklambranschen. 

– Jag hade ägnat 15 år att paketera andras varumärken och kände att det vore roligare att göra jobbet åt mig själv i stället. 

Under den här perioden förlorade både Lina och Mia närstående i cancer, vilket förstärkte tankarna kring ett hälsosammare liv. De fick tips om professorn Stig Bengmark, som förklarade att immunsystemet till 80 procent sitter i tarmarna. Dålig tarmflora leder till att immunförsvaret sjunker och inflammationsgraden ökar. Men man kan själv påverka kroppens försvar genom att äta rätt mat – mat som innehåller probiotika och prebiotika. Kraftigt förenklat: mycket grönsaker. På så sätt minskar risken för inflammation, vilket är en viktig komponent i många av våra kroniska sjukdomar, såsom alzheimer, cancer och diabetes.

– Vi kunde inte tro att det Stig berättade var sant. Varför kände inte fler till detta?, säger Lina. 

Mötet ledde till att de tre började blogga ihop, på foodpharmacy.se. Så småningom släpptes boken ”Food Pharmacy: en berättelse om tarmfloror, snälla bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat”. Den har legat på försäljningstoppen sedan dess. 

Hur vet man att man har problem med tarmfloran?

– Vi har något vi kallar jordärtskockstestet. Skiva en rå jordärtskocka. Om du kan äta den utan att få tarmbesvär kan du vara ganska säker på att du har en hyggligt fungerande tarmflora.

Vilka är de värsta skurkarna för tarmfloran?

– Socker är värdelöst, dessutom är det otroligt beroendeframkallande. Och man bör undvika att äta processad mat. Sen dödar tyvärr antibiotika upp till 90 procent av tarmfloran. Ibland måste man givetvis äta det, och då gäller det att väga upp med mycket goda bakterier. Och synbiotika.  

Synbiotika kombinerar mjölksyrebakterier (probiotika) med fibrer (prebiotika). Mjölksyrebakterier är goda bakterier och fibrerna hjälper dem att nå ner till tarmfloran i grovtarmen, där de blir en bra grund för att bakterierna ska kunna etablera och föröka sig. Tillsammans med forskarkollegor undersökte Stig Bengmark några hundra goda bakterier. Fyra av dem utmärkte sig för sina anti-inflammatoriska egenskaper. Stig Bengmark tog patent på dessa bakterier och kombinerade dem med fibrer. 

Tillsammans med Lina Aurell Nertby och Mia Clase smyglanserades den första synbiotika-produkten i somras. Ett pulver som sålde slut på några veckor.

– Synbiotika är ett bra komplement till en sund och varierad kost. Stig äter visserligen ett och ett halvt kilo grönsaker per dag, men det är ytterst få människor som ens når upp till livsmedelverkets rekommendation om ett halvt kilo per dag, säger Mia. 

Ständig uppkoppling får oss att må sämre.
Ständig uppkoppling får oss att må sämre. Foto: Brasoveanu Bogdan / Alamy
Hälsa

Skippa sociala medier – må bättre

Forskning visar på samband mellan stress och sociala medier.

Facebooks algoritm skapar som bekant en informationsbubbla. Den filtrerar fram inläggen som den tror passar just dig. Exempelvis, om du och dina vänner tycker Donald Trump är en dåre och interagerar med information som stödjer er tes, matas ni med ännu fler texter med samma budskap.

Just därför kom det som en chock för många att Trump vann valet – ingenting i deras sociala mediebubbla tydde ju på det.

Trots att det är utmattande att matas med information hela tiden, använder 1,79 miljarder människor Facebook – varje dag.

Men får det oss egentligen att må bra?

I en studie publicerad i Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking samlade den danske forskaren Morten Tromholt runt 1 000 intervjupersoner, och delade in dem i två testgrupper. Ena gruppen fick gå på en strikt digital detox från Facebook under en vecka, medan den andra gruppen använde den sociala plattformen som vanligt.

Resultatet var slående. Den första gruppen kände sig lyckligare, oroade sig mindre och njöt betydligt mer av livet.

Sociala medier-stressen har gett upphov till en ny form av hälsoresor där deltagarna coachas att teknikbanta sitt liv.

I USA erbjuds det kurser för den som vill klippa banden med Facebook. På lägret The Digital Detox låser arrangörerna in deltagarnas mobiler, datorer och läsplattor vid ankomst. Målet är att hitta en bättre balans i livet, utan den ständiga stressen från teknikvärlden. Svenska Internetakuten har erbjudit liknande resor till Thailand där stressade deltagare får ta del av workshops med namn som ”Relationer och Iphone” eller ”Internetbruk eller missbruk”.

Oavsett om vi behöver åka på ett digitalt detox-läger eller inte – verklig lycka hittas bortom skärmen.

Jonas Björkman inledde sin professionella tenniskarriär i Swedish Open 1991.
Jonas Björkman inledde sin professionella tenniskarriär i Swedish Open 1991. Foto: Charlotte Brunzell
Min Helg

”På söndagen blir det Padel-match”

Förre tennisstjärnan Jonas Björkmans helg handlar om rafflande sport och god mat.

Fredag eftermiddag. Efter jobbet kör jag sonen Max till hans fotbollsmatch. Han är 13 år och spelar vänstermittfältare i Hammarby, som i dag möter Mälarhöjden.

Killarna har kommit upp i den åldern att de spelar riktig fotboll som är kul att titta på. Hela föreningen är proffsig och tränarna gör ett fantastiskt arbete med laget. Det är verkligen en skön stämning kring alla matcher både bland killarna och bland alla oss fotbollsföräldrar.

Efteråt åker vi hem till Saltis och har lite fredagsmys. Den här kvällen har barnen fått önska och det blir deras favorit; tacos! Petra gör fish-tacos till henne och mig och det har blivit en ny favorit för oss.

Efter middagen tar vi det lugnt framför tv:n. Vår dotter Bianca, som älskar musik, kollar på Idol. Petra och jag ser några avsnitt av tv-serien Suits. Den är grymt underhållande. Harvey, stjärnadvokaten, är min favoritkaraktär.

På lördagmorgonen vaknar vi ganska tidigt och äter en lång och skön frukost med äggröra, ost, skinka och dricker must från våra trädgårdsäpplen. Det är soligt så jag tar med mig det senaste numret av Tennis Magasinet ut på terrassen och läser och dricker en stor god cappucino.

Det blir rätt mycket sport under helgerna, vilket vi tycker är underbart.

Sen är det dags för fotboll igen. I dag har Bianca match med sitt Saltsjöbadens IF. Vi åker alla med för att heja på henne och hennes lag.

Framåt kvällen går vi hem till en god vän som precis fyllt år. Firandet fortsätter nere på restaurangen Holmen, ett av våra stamställen här i Saltis (som bland annat har en väldigt god tonfisk på menyn). Vi har en väldigt trevlig kväll tillsammans med våra vänner och vi promenerar hem i skaplig tid till barnen.

På söndagmorgonen tar vi det väldigt lugnt. Jag småfixar ute i trädgården. Efter att ha varit på resande fot under så många år – jag reste ungefär 35-40 veckor per år under tiden på touren – uppskattar jag verkligen att bara vara hemma. Före lunch spelar Petra divisionsmatch i tennis. Jag följer med henne och tittar en liten stund. Hon har bara spelat tennis i några år, men älskar det verkligen och det är kul att hon nu får testa att spela lite klubbmatcher.

Det blir rätt mycket sport under helgerna, vilket vi tycker är underbart och mitt på dagen har Max match igen.

Framåt seneftermiddagen sticker jag till PDL Padelcenter i Frihamnen som jag driver ihop Måns Zelmerlöw, Henrik Söderberg och Jonas Andersson. Padel är verkligen otroligt roligt! Det är socialt, alla kan spela och man behöver inte vara jämnbra för att få igång ett kul spel. Jonas och jag spelar dubbel mot Henrik och Måns och precis som vanligt blir det en rafflande match.

Senare på kvällen hjälper jag Bianca med hennes läsläxor medan Petra lagar mat. Det är hon som är familjens kock. Jag själv duger mest till köttbullar och makaroner. I kväll får vi en god köttbit med grönsaker.

Sen planerar vi lite inför kommande veckan innan vi går och lägger oss.

Måns Jacobsson Hosk är vd på varumärkes- och designbyrån Kurppa Hosk.
Måns Jacobsson Hosk är vd på varumärkes- och designbyrån Kurppa Hosk.
Min helg

”Jag mår fantastiskt av veganmat”

Designbyrå-vd:n Måns Jacobsson Hosk åker till Järvsö och äter veganburgare, lyssnar på Persbrandt-intervjuer och springer flera mil.

På fredagseftermiddagen sticker jag från kontoret redan vid två. Efter att ha hämtat familjen kör jag norrut på E4:n.

Min mamma och styvpappa bor uppe i Järvsö och min fru och jag har länge varit förtjusta i Ljusnandalen. För några år sedan slog vi till på en billig tomt intill Milsjön och sen byggde vi och min styvpappa ett hus från grunden. Nu är det vår oas, och vi åker dit så ofta vi hinner.

Eftersom jag 40-årskrisar har vi övergett vårt gamla matstopp McDonald’s och stannar istället på Max i Infra City, där de har veganmeny.

Jag är alltså vegan. Första steget var att jag började lubba som en besatt, och i kölvattnet av det kände jag att jag även ville äta bättre. Först la jag av med kött, därefter fisk – och slutligen blev jag vegan. Helt och hållet. Och faktum är att jag mår fantastiskt. Mitt sömnbehov är mindre och jag har en helt annan jämnhet i energinivån.

I bilen pratar vi om veckan som gått. Det är kul att få höra mer i detalj om vad ungarna gjort på dagis. I höjd med Gävle har resten av familjen däckat, så då lyssnar jag på en Värvet-intervju med Mikael Persbrandt. Han är vältalig och intressant och av intervjun att döma verkar han ha ”sett ljuset”.

När vi kommit fram tänder vi en brasa och dricker té. Fredagströtta somnar allihop ganska tidigt.

På lördag morgon sticker jag ut och springer. Jag
älskar att springa i naturen kring Milsjön. Idag blir det två mil. Det tar dryga en och en halv timme och under tiden lyssnar jag på Naomi Klein-boken This changes everything om klimatförändringar.

Lite längre fram på dagen åker vi in till Järvsö och äter lunch på nyöppnade Bergskrogen, som ligger i Bergshotellet. Stället drivs av stjärnkocken Pär Johansson, en hälsinglänning som bland annat startade prisade Växbo krog, och de serverar verkligen jättegod mat.

Efter lunchen drar vi oss till Järvzoo där man kan kika på djur i deras naturliga miljö. Barnen älskar det. Vi rundar av eftermiddagen med att dricka kaffe hos min morsa.

På vägen hem handlar vi mat på Ica Järvsö, som ligger mitt i byn. Dagens kändisbonus är att vi stöter in i Lill-Babs framme vid kassorna.
Hemma lagar jag till en penne arrabiata, med tomater och mycket chili. Jessica toppar med parmesan, men det kan ju inte en vegan göra. När barnen somnat kollar vi tre avsnitt av tv-serien House of cards.

Dagens kändisbonus är att vi stöter in i Lill-Babs framme vid kassorna.

På söndagsmorgonen springer jag en mil. Tidig efter- middag packar vi ihop familjen i bilen och kör mot Stockholm. För att slippa hamna i köer tar jag vägen över Ockelbo. Ett litet insidertrick. Dessutom är den vägen roligare att köra.

Familjen slumrar återigen in, så jag ringer några jobbsamtal och hinner dessutom lyssna en stund på Myter och mysterier, en spännande idéhistorisk podcast.

När vi kommit hem till stan sätter jag mig och jobbar några timmar för att vara i fas inför veckan som kommer.

Till Toppen

Annons
X