Hälsa

Forskare avslöjar: Så ofta ska du egentligen duscha

Att duscha varje dag tillhör mångas vardag. Men nu visar forskning att det kan vara direkt skadligt för hälsan, skriver National Geographic.

Annons
X

Forskare och hudexperter är överens: ett överdrivet duschande kan försvaga det naturliga skyddet mot bakterier och infektioner.

Elaien Larson, professor i epidemiologi vid Columbia University School of Nursing, har forskat på ämnet och kommit fram till att ett dagligt duschande kan öka risken för infektioner. Det riskerar nämligen att torka ut huden och på så sätt skapa mikroskopiska öppningar där bakterier tar sig in.
Så hur ofta bör man duscha? En gång i veckan, menar forskare.
Ett allt för regelbundet duschande kan skada hudens naturliga oljor och störa hudens barriär av bakterier som hjälper immunsystemet, menar C. Brandon Mitchell som är assisterande professor i dermatologi vid George Washington University. Han förklarar att för hälsan skull räcker det att du duschar en till två gånger i veckan.

– Din kropp är en väloljad maskin av naturen och att duscha varje dag är inte nödvändigt, säger han till Time.

Hälsa

Sötningsmedel kan skada tarmfloran

Dricker du mycket light-läsk? Då bör du kanske tänka dig för. Nya forskningsrön visar nämligen att sötningsmedel kan vara skadliga för din tarmflora.

Annons
X

Enligt en studie som publicerats i tidskriften Molecules har sex vanliga artificiella sötningsmedel påverkan på möss tarmbakterier. Det är forskare vid Ben-Gurionuniversitetet i Negev i Israel och Nanyangs tekniska universitet i Singapore som testat acesulfamkalium, advantam, aspartam, neotam, sackarin och sukralos.

Forskarna kunde se att bakteriefloran i mössens matsmältningssystem tog skada vid en given koncentration av sötningsmedel. Det räckte med att mössen kom i kontakt med så lite som ett milligram per milliliter sötningsmedel och bakterierna påverkades negativt. Samma bakterier som undersöktes finns även hos oss människor och forskarna har därför dragit slutsatsen att sötningsmedel faktiskt kan påverka vår hälsa negativt.

Forskarna skriver att tarmfloran spelar "en avgörande roll för människans ämnesomsättning" och att artificiella sötningsmedel kan påverka vår hälsa, till exempel genom att framkalla glukosintolerans. Dessutom är vissa av effekterna av de nyare sötningsmedlen, bland annat neotam, fortfarande okända.
Så ta det försiktigt med sötningsmedlen.

Foto: IBL
Hälsa

Så förlänger du livet med tio år

Det finns ingen mirakelkur som garanterar ett långt liv. Men med rätt livsstil kan du skjuta upp åldrandet med tio år menar läkare.

Annons
X

– Du styr själv över din livsstil och kan förlänga livet med tio år genom fysisk aktivitet, rätt mat och positiv inställning till livet, säger Bertil Marklund, läkare och professor i allmänmedicin och folkhälsa vid Göteborgs universitet, till Expressen Hälsoliv.

Träning

Konditionsträning
Konditionsträning gör gott för alla kroppens organ. Lungkapaciteten blir bättre och gör hjärtats pumpförmåga starkare. Att få upp pulsen gör dessutom att vi bättre kan syresätta viktiga organ, som hjärnan.

– Fysisk aktivitet behöver inte gå till ytterligheter utan det som gör allra mest nytta är 30 minuter snabb promenad om dagen, det halverar risken för stroke, säger Bertil Marklund.
Yoga
Yoga kommer med flera hälsofördelar och passar alla åldrar. Det tränar upp rörligheten i kroppen och kan lindra smärta i leder. Dessutom skapar yogan ett lugn i kroppen, som motverkar stress och gör att du sover bättre.

Styrketräning
Explosiv styrketräning håller musklerna både starka och friska.
– Det viktiga är att träna någon form av styrketräning. Lyft hellre tungt få gånger än lättare vikter flera gång, rekommenderar hälsocoachen Ditte Bäck.

Bland äldre har det visat sig att förtvinade muskler är ett lika stort problem som benskörhet – hälsosamma muskler är därför viktigt för att undvika frakturer.

Kost

– Låt din dagliga kost bestå av minst ett halvt kilo frukt.

– Medelhavskost består av mycket fisk, naturliga oljor och mindre kött. En bra kost för att hålla kroppen ung.

– Fibrer: 80 procent av immunförsvaret styrs via tarmarna, så ta hand om dem och håll dig friskare.

Tankesätt

En optimistisk livsinställning har visat sig kunna förlänga livet med sju år.

– Frustration och inre stress som en dyster livsinställning skapar gör att inflammationer frodas i kroppen, menar Bertil Marklund.

Foto: IBL

Foto: Jenny Hammar
Hälsa

Hjärnforskaren: ”Barn under två år ska inte använda skärmar alls”

Entreprenören och hjärnforskaren Katarina Gospic om varför mobiltelefoner gör oss sjuka – och hur vi lär oss att hantera dem.

Sedan mobiltelefonerna kom in i våra liv har forskare märkt en stor skillnad i vårt psykiska välmående. Katarina Gospic är hjärnforskare, läkare och fysiolog och hon menar att vi måste hitta en strategi för hur vi hanterar våra telefoner.

Annons
X

– Teknik kan vara helt fantastiskt, men vi måste lära oss att använda den med rätt intention, säger hon.

Hjärnans belöningssystem har gjort oss beroende av mobiltelefoner. Katarina Gospic jämför det med en digital godispåse: går vi runt med en godispåse under näsan ökar sannolikheten att vi äter godis hela tiden. Dessutom ger telefonerna oss snabba belöningar.

– När vi ser att vi fått ett sms tänker vi ’Yes, det är någon som älskar mig’. Den positiva överraskningen vill vi återuppleva.

Att använda skärmar är inget nytt, men Katarina menar att den stora skillnaden är mobilernas tillgänglighet. Vi hade till exempel inte vår tjock-tv i sängen. Den digitala utvecklingen har också lett till att vi konstant matas med information. Dagligen utsätts vi för ungefär 34 gigabyte och 100 000 ord. Enklare beskrivet: tio nya låtar spelas varje minut under vår vakna tid.
– Tänker man att varje ord är en tennisboll som kastas mot oss förstår man hur mycket information vi utsätts för.

Det är därför inte konstigt att vi i dagens samhälle kämpar med koncentrationen. Statistiskt sett kollar vi mobilen 150 gånger om dagen, och enligt Katarina tar det upp till 25 minuter att återfå sin koncentration. Att stressrelaterade sjukdomar har ökat med över 100 procent de senaste tio åren tror hon hänger ihop med den sviktande koncentrationen.

I amerikansk forskning har man även sett en kraftig ökning av depressioner sedan smartphones entré.
– För att må bra måste vi äta bra, motionera, sova och umgås med vänner och familj. Mobilerna får inte ta tid från det.

Andra oroväckande konsekvenser som mobiler fört med sig är att vi blir mindre empatiska.
– En amerikansk forskare har kollat på hur empatiska vi är och hon menar på att empatin har minskat med 40 procent de senaste 20 åren för att vi tillbringar mindre tid med vänner och familj IRL.

Hur påverkas barn av mobiltelefoner?
– Eftersom det inte finns långtidsstudier på ämnet är det svårt att säga exakt hur. Men forskare menar att barn under två år inte ska använda skärmar alls. Det betyder inte att en 1,5-åring dör av att se en skärm. Det farliga är om tekniken tar tid från annat – som en godnattsaga eller att bli tröstad av en förälder.

I din nya bok Hjärnbalans: Digital detox i en uppkopplad vardag pratar du om att hitta en balans i det digitala livet. Hur bryter man ett mobilberoende?
– Mitt råd är att stänga av pushnotiser och att ha telefonen så tyst som möjligt. Det kan även vara bra att stänga av mobilen helt ibland. Är man verkligen beroende bör man överväga en detox. Ta en mobilfri helg ute i naturen till exempel.

Katarina Gospic är aktuell med boken Hjärnbalans: Digital detox i en uppkopplad vardag.

Hälsa

Food Pharmacy: Därför väljer vi alltid ekologiskt

SPG:s hälsoexperter, Mia Clase och Lina Nertby från Food Pharmacy, om fördelarna med att köpa ekologiskt.

En ekologisk tomat är dyrare än en konventionellt odlad tomat. Vi vet. Men även om prisskillnaden ibland är saftig har vi aldrig svårt att välja mellan ekologiskt eller inte. Vill du veta varför?

Annons
X

En översiktsstudie, publicerad i tidskriften Environmental Health förra året, pekar ut flera av hälsofördelar som ekologisk matproduktion för med sig. Framför allt handlar det om att ekologisk frukt och grönt innehåller mindre rester av farliga bekämpningsmedel och kemikalier. Artikeln, som backas upp av en rad forskare, har tagits fram på uppdrag av ett utskott inom EU-parlamentet och arbetet koordinerades av Axel Mie vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) och Karolinska Institutet. Efter att ha sammanställt den forskning som finns på området rekommenderar expertgruppen EU-parlamentet att prioritera och uppmuntra de ekologiska produktionsmetoderna före de konventionella.

Den slutsats som forskarna drar är att kemikalieresterna i konventionellt odlade frukter och grönsaker kan innebära stora hälsorisker för de som äter dem. Till exempel har man i flera studier, som nämns i artikeln, sett ett samband mellan kemikalierester i urinen under graviditet och fostrets utveckling, framför allt när det kommer till utveckling av hjärnans olika funktioner. Som gravid är det därför extra viktigt att välja den där ekologiska tomaten.

Även små barn är känsliga för kemikalieexponering och forskning visar bland annat att femåringar löper högre risk att utveckla ADHD om de har förhöjd koncentration av bekämpningsmedelsrester i urinen. Man ser också ett samband mellan kemikalier i urinen och en ökad risk för allergier hos barn, samt övervikt hos vuxna.

Samtidigt menar forskarna att vi måste komma ihåg att personer som väljer ekologiskt tenderar att ha en mer hälsosam livsstil, något som kan påverka resultatet i den här typen av forskning. Jo, det är faktiskt sant. Studier visar att de som köper ekologisk äter mindre kött och istället mer grönsaker, frukt och fullkorn – vanor som alla är förknippade med lägre risk för kroniska sjukdomar. Personer som väljer ekologiskt röker också mindre och är mer fysiskt aktiva.

Hur som helst, att våra kroppar innehåller rester från olika bekämpningsmedel kan vi till stora delar skylla på alla de besprutade frukter och grönsaker som vi stoppar i oss. Men som tur är visar forskningen att om du byter till ekologiskt minskar mängden kemikalierester i urinen avsevärt på bara en vecka. Otroligt, eller hur?

Står du ändå i valet och kvalet i mataffären ska du hellre välja konventionellt odlade grönsaker än inga alls. Forskarna säger nämligen också att de potentiella negativa effekter som bekämpningsmedlen för med sig aldrig ska överskugga vikten av att äta rikligt med frukt och grönsaker varje dag. Som tur är har Sverige en förhållandevis sträng syn på användningen av bekämpningsmedel (i vårt kalla klimat är behovet av kemiska tillsatser i jordbruket inte heller lika stort). Har du inte möjlighet att köpa ekologiska produkter bör du därför i så stor utsträckning som möjligt välja svenskodlat.

Summan av kardemumman? Lägg några extra kronor på den ekologiska tomaten och prioritera istället bort något annat. Vi (och en hel drös med forskare) lovar att det är värt det.

Hälsa

Träningspasset som är bäst för din mentala hälsa

Vi vet sedan tidigare att träning inte bara bra för kroppen, det gynnar även vårt psykiska välmående.
I en studie, publicerad i Lancet Psychiatry, undersökte man hur olika typer av träning påverkad vår hjärna. Forskare fann då att gruppträning var allra bäst för den mentala hälsan, skriver MåBra.
Högst upp på listan hamnade zumba – ett konditionspass med fokus på dans. Forskarna fann att de som tränade zumba ofta hade färre dagar då de kände sig deprimerade eller stressade. På andra plats hamnade spinning.
Enligt forskarna är det grupptränings sociala faktor som är orsaken till de positiva effekterna. Även lagsporter visade sig vara bra för den psykiska hälsan.

Annons
X

Kanske värt att testa på zumba trots allt?

Hälsa

Militärens hemliga knep: Så somnar du på två minuter

En del somnar så fort de lägger huvudet på kudden, andra kan vrida och vända sig i timmar. Tillhör du den sistnämnda kategorin? Då har vi goda nyheter. En hemlig teknik, framtagen av den amerikanska militären, sägs få en att somna på två minuter.
Tekniken nämns i boken Relax and Win: Championship Performance, som trots att den publicerades redan 1981 inte fått uppmärksamhet förens nu.

Annons
X

Man tror att högt uppsatta militärer utvecklade tekniken för att försäkra sig om soldater skulle hålla sig pigga och uppmärksamma på fältet.

Så här går det till:
1. Slappna av i musklerna i ansiktet, inklusive tunga, käke och musklerna runt ögonen.

2. Låt axlarna sjunka ner så långt som möjligt, och fortsätt sedan med över- och underarmen, en sida i taget.

3. Andas ut, slappna av i bröstet och sedan i benen från låren och ner.

4. Rensa dina tankar i tio sekunder och försök att se några av dessa bilder framför dig:

– Du ligger i en kanot på en lugn sjö med bara en klarblå himmel över dig.

– Du ligger i svart sammetshängmatta, i ett kolsvart rum.

– Du säger "jag tänker inte, jag tänker inte, jag tänker inte" till dig själv om och om igen i tio sekunder.

Det sägs att den här tekniken fungerat för 96 procent av alla som försökt sig på den, men då efter sex veckors övning.

Lycka till.

Hälsa

Estelle Nordenfalk: Klimat och hälsa, så hänger de ihop!

SPG:s krönikör Estelle Nordenfalk, vd för Yogayama och föreläsare inom hälsa, om att utgå från sin egen hälsa när man tänker på miljön.

Valtider och en varm sommar gör att klimatfrågan är på tapeten. Vi måste agera nu annars är det försent, säger någon. Det är bara "väder" säger en annan. Koldioxidsnacket är bara en dimridå för att dölja de riktiga miljöbovarna, som plast och skövling av regnskogen, säger en tredje.

Annons
X

Tycker man att det känns svårt att ta ställning i klimatfrågan – för att den är stor och ogreppbar – kan man faktiskt i mycket utgå ifrån sig själv och sin egna hälsa. På så sätt kan naturen åka med av bara farten.

Plast. Tänker du att plastbergen i haven som du sett i olika medier är långt ifrån där du bor och att du egentligen inte blir så berörd av det? Tillhör du dem som fortfarande tar en plastpåse för varje frukt och grönt i butiken? Tänk då att plast inte bara är farligt för naturen, det är inte bra för dig heller. Plaster är kemikalier och de läcker ofta ut under plastens livstid och de ämnena är inte bra för din hälsa. Rensa ut, ersätt, avstå!

Resor. Alla andra flyger ju och vi som bor i ett kallt och mörkt land måste väl ändå få unna oss att flyga till varmare länder, kanske du tänker. Tänk istället att långa flygresor, särskilt om du förflyttar dig över tidszoner, är oerhört stressande för din kropp. En del hävdar att även snabba förflyttningar ger stresspåslag och att man bör ordineras vila efter att ha rest.

Second hand. En klok person tog som exempel att alla osthyvlar som behövs är redan producerade. Även kläder har personliga fördelar att köpa second hand, inte bara på grund av den uppenbara överproduktionen, utan för att alla kemikalier som nya kläder har i sig är borttvättade och därför inte hamnar i din kropp.

Vi tar mer än vad vi ger tillbaka och vi tar mer än vad vi behöver, det kan aldrig vara hållbart på sikt. Tänk själv och glöm inte bort att du är en del av naturen!

Hälsa

Forskning: Vin i rätt mängd kan skydda mot demens

Forskningen om sambandet mellan alkohol och demens pekar åt många olika håll samtidigt. Men nu kommer det nya rön, publicerade i British Medical Journal, som visar att ett glas vin då och då faktiskt kan vara bra.

Annons
X

Medelålders absolutister löper en större risk att utveckla demens än de som dricker måttligt med alkohol, och då främst de som håller sig till vin, enligt studien.

Studien visar att helnykterister löper 45 procent större chans att utveckla demens i tidig ålder är de som dricker upp till en och en halv flaska vin per vecka. Dricker man mer än så försvinner dock fördelarna helt. Istället ökar risken för demens i den gruppen, enligt forskarna från University College London och det franska hälsoinstitutet Inserm.

Ett av skälen till forskningsresultaten anses vara att alkohol i små mängder kan skydda mot högt kolesterol och högt blodtryck, som i sin tur kan leda till demens.

En annan möjlig förklaring som anges är också att många helnykterister tidigare druckit mycket, och det är därför man slutat. Då kan sjukdomen istället kopplas till det tidigare höga alkoholintaget.

Forskarna säger också att man ska vara försiktig med att själv dra slutsatser av studien.

Forskning

För mycket sömn kan leda till stroke

Att sova åtta timmar per natt är alldeles lagom, har vi fått lära oss.  Men nu visar studier att mer än åtta timmars sömn faktiskt kan leda till hjärtsjukdomar.

Annons
X

Forskare vid Keele University har noterat att folk som sover länge kan drabbas av allvarliga sömnstörningar och ökad risk för bland annat stroke.

Rapporten, som bygger på samlad data från 74 olika studier, visar att om man sover tio timmar per natt ökar risken för hjärtsjukdomar med 30 procent, jämfört med om man sover sju timmar. Samma statistik visar också på en 56-procentig riskökning att dö i stroke om man sover mer än åtta timmar.

Så sov gott. Men inte för länge.

Forskning

Jobba lagom – bli chef snabbare

Att jobba hårdare och anstränga sig med leder till bättre karriär och till slut en chefsposition, tjockare lönekuvert och i slutändan lycka. Det har vi fått lära oss sedan barnsben. Men det är dags att tänka om. En ny undersökning visar att allt för hårt jobb kan leda till både sämre hälsa, och något förvånande, till sämre karriärmöjligheter.

Annons
X

En forskargrupp har sammanställt data från 36 europeiska länder och undersökt resultatet av bland annat att jobba över. De fann snabbt att övertid att försöka jobba hårdare än kollegorna ledde till stress, trötthet och missnöjdhet utan att chefen ens uppmärksammade ansträngningen. De negativa effekterna var större än nyttan av att visa att man är dedikerad till sitt jobb.

Kontentan blev att det viktigaste är att vara bra på sitt jobb, dyka upp på jobbet i tid och göra det som förväntas. Att jobba över mycket och ofta leder snarare till att man blir sjuk än att man befordras.

Foto: Pexels
Hälsa

5 vanliga hälsomisstag

En aktiv livsstil och en hälsosam kost räcker inte alltid om du gör fel i grunden. Här är fem vanliga misstag många gör hur många prickar du in?

1. Du dricker inte tillräckligt mycket vatten
Att inte dricka vatten på morgonen gör att kroppen halkar efter och den resten av dagen försöker uppnå en bra vätskebalans. Dessutom kan vätskebrist göra att du känner dig trött, hängig och irriterad. Starta morgonen med ett glas vatten och drick kontinuerligt under dagen.

Annons
X

2. Du rör ofta ditt ansikte
Forskare vid amerikanska National Institutes of Health har räknat ut att vi rör våra ansikten i snitt fyra gånger i timmen. Alltså transporterar du alla bakterier som fångas upp från skrivbordet, telefonen eller datorn från fingrarna till ansiktet, vilket bland annat orsakar dålig hy. Dessutom smittas du av sjukdomar lättare.

3. Du sitter still
Att du motionerar regelbundet spelar ingen roll om du sitter stilla hela dagen. Enligt forskare vid University of Missouri slutar enzymerna som bränner fett att fungera om kroppen inte får röra på sig. Du behöver inte byta jobb för att lösa problemet, dock — att jobba stående, ta korta rörelsepauser eller en promenad efter lunchen räcker gott och väl.

4. Du är distraherad medan du äter
Om du småäter samtidigt som du sysslar med något annat är det lättare att lägga på sig oönskade kilon eftersom du inte märker hur mycket du äter. Skippa smågodiset vid skrivbordet och middagen framför TV:n.

5. Du håller dig
Ibland måste man bara knipa igen — men dra inte ut på det. Att vara kissnödig länge gör att urinblåsan, som består av muskelvävnad, tänjs ut. När musklerna förslappas får man svårt att tömma blåsan helt och hållet. I det urin som ligger kvar finns bakterier som kan börja spridas och orsaka urinvägsinfektion.


Foto: Pexels

Hälsa

Forskare: ”Därför ska du äta choklad till frukost”

Chokladälskare? Då ska du läsa vidare.

Forskare vid Syracuse University i New York har utfört en studie på cirka 1 000 deltagare för att undersöka hälsoeffekterna av att äta choklad. Genom olika tester kom man fram till att de personer som regelbundet fick i sig sötsaken presterade bättre än de andra. Hjärnans mentala processer blev överlag skarpare, men särskilt minnet och det abstrakta tänkandet förbättrades markant.

Annons
X

– Frekventa chokladkonsumenter gjorde avsevärt mycket bättre ifrån sig på testerna, skriver forskarna i rapporten som publicerats på Science Direct.

Studien utfördes på människor mellan 23-98 år och resultatet påverkades inte av åldern; tvärtom verkade chokladen gynna äldre människor då den saktade ner den kognitiva nedgången hos hjärnan.

Så glöm havregryn, gröna juicer och rågbröd – vill du starta dagen rätt är det choklad som gäller.

Hälsa

Forskare: Efter ett glas alkohol är du som snyggast

Vill du uppfattas som snygg under utekvällen är det ett max ett glas alkohol som gäller – varken mer eller mindre.

I en studie utförd av forskare vid University of Bristol undersökte man huruvida alkohol gjorde oss attraktivare eller ej. Fyrtio universitetsstudenter blev fotograferade nyktra, sedan efter att ha druckit ett glas och slutligen efter två glas, varpå en nykter testgrupp fick bedöma resultatet. Det visade sig att bilderna som togs efter en drink ansågs vara de där personerna såg som mest attraktiva ut. Ju mer alkohol de drack, desto mindre attraktiva såg de ut enligt testgruppen.

Annons
X

Forskare menar att detta beror på att en liten mängd alkohol ger oss attribut som normalt sett anses vackra, till exempel rosiga kinder och stora pupiller. Däremot försvinner den klädsamma lystern från ansiktet efter två drinkar; då får vi tvärtom en ofokuserad blick, plufsiga kinder och slappare anletsdrag.

Nästa gång du går på dejt behöver kan du alltså med gott samvete lugna nerverna med ett glas vin – men inte mer än ett.

Foto: Pexels

Källa

Foto: Pexels
Hälsa

Forskare: Kvinnor behöver mer sömn än män

Nu kan forskare bekräfta en sedan länge vedertagen sanning: det är jobbigare att vara kvinna än att vara man.

Är du ofta trött och dessutom kvinna? Det är ingen tillfällighet. Jim Horne, professor på sömnforskningsinstitutet vid brittiska Loughborough University, menar att kvinnor överlag behöver mer sömn än män eftersom den kvinnliga hjärnan arbetar mer.

Annons
X

– För kvinnor är dålig sömnkvalitet starkt sammankopplat med höga stressnivåer och ökad risk för dåligt humör, ilska och depression. Den kopplingen finns inte hos män, säger han till brittiska Metro.

När vi sover får hjärnan chans att återhämta sig och sortera de intryck man tagit in under dagen. Eftersom kvinnor tenderar att göra fler saker samtidigt arbetar deras hjärnor hårdare än männens, vilket gör att de behöver mer sömn.

Grattis alla kvinnor — nu kan behovet av sovmorgon berättigas.

Foto: Pexels

Hälsa

Forskning: Skönhetssömn är ingen myt

Sömnens påverkan på det yttre har under årens lopp varit vida diskuterat. I en studie från Karolinska Institutet har svenska forskare studerat hur hur sömnbrist påverkar vårt utseende.

Enligt studien, som publicerats i Royal Society Open Science Journal, fann det svenska forskarteamet att akut sömnlöshet, som bidrar till att du ser trött ut, gör att du uppfattas som mindre hälsosam och attraktiv av andra. I studien bad Karolinska Institutet 25 manliga och kvinnliga universitetsstuderande att i två omgångar fotograferas utan smink. Inför första fotograferingen hade eleverna fått åtta timmars sömn två nätter i rad. Till det andra fototillfället hade de begränsats med att endast sova fyra timmar, även här två nätter i rad. Därefter fick en grupp bestående av 122 främlingar betygsätta bilderna på hur pass gärna de skulle vilja umgås med respektive person. De bedömde också deras attraktivitet, hälsa, sömnighet och trovärdighet. Resultatet var genomgående lägre bland fotona där eleverna hade mindre sömn, med undantag för trovärdighet.

Annons
X

Forskarna konstaterade att man lättare undviker kontakt med mer "sömniga individer", som en strategi för att minska hälsorisker och dåligt inflytande. Studien förklarar: Att ha ett ohälsosamt ansikte, vare sig på grund av sömnlöshet eller andra anledningar, kan aktivera sjukdomsbekämpningsmekanismer hos andra och gör personens omgivning mindre socialt benägen.

Med resultatet att det finns en tydlig koppling mellan sömn, attraktivitet och ett hälsosamt utseende är det kanske dags att börja ställa klockan och satsa på en riktigt god natts sömn?

Hälsa

Studie: Att stå upp på jobbet gör dig smartare

Det har länge varit känt att långa perioder av stillasittande har en negativ påverkan på hälsan, med högre risk för exempelvis hjärtsjukdomar och diabetes. Nu visar en ny studie att stillasittande också är dåligt för hjärnan.  

Forskare vid University of California har i en studie frågat 35 friska personer i åldrarna 45–70 år om deras aktivitetsnivåer och hur många timmar per dag som de tillbringar sittande. Därefter skannade forskarna testpersonernas hjärnor och fann att tjockleken på deras temporallob påverkades av hur stillasittande de var. Personer med många stillasittande timmar hade en tunnare temporallob, man drog då slutsatsen att stillasittande kan leda till eventuella nedsättningar i lärande och minne.

Annons
X

I studien hittades ingen betydande koppling mellan den fysiska aktiviteten och tjockleken i denna hjärnregion, vilket man tror tyder på att ansträngande träning inte räcker för att skydda mot de skadliga effekterna av stillasittande. Istället kan något så enkelt som att stå upp förbättra kognitionen. Forskarna bad två grupper göra ett test där deras selektiva uppmärksamhet mättes. Häften av deltagarna fick stå och resten fick sitta ner när de presenterades motstridiga stimuli, som till exempel att ordet "grön" skrivits med blå penna. Deltagarna skulle därefter namnge färgen och det visade sig att de som stod upp svarade snabbare än de som satt ner.

Kanske är dags att varva löpturen med att stå upp på jobbet för bästa resultat?

Källa: New York Times

Foto: AMC

Foto: Alpha Historica / Alamy / Alamy [downloaded]
Hälsa

Studie: Framgång hänger ihop med personlighet – inte IQ

Termen IQ är det begrepp man oftast använder sig av när man talar om intelligens. Men nu visar en studie att det inte alls är intelligenskvoten som är den viktigaste ingrediensen när det kommer till framgång i livet.

Annons
X

Bakom studien, som publicerats i Proceedings of the National Academy of Sciences, står bland andra tidigare Nobelpristagaren i ekonomi, James Heckman. Forskarna har i undersökningen samkört en mängd data med information om tusentals personers IQ, finansiella framgångar och akademiska meriter tillsammans med resultat från personlighetstester. Utifrån detta kalkylerade sedan forskarna hur stor sannolikhet personerna har att nå framgång i livet. Det visade sig att IQ inte spelade så stor roll, det viktiga var vilka sorts personlighetsdrag man hade. Exempelvis var egenskaper som bra uthållighet och förmågan att samarbeta med andra viktiga för att nå framgång i livet.

Detta är en bra nyheter för oss allra flesta, IQ är nämligen något relativt fixerat medan personlighet är något som är mer formbart som vi kan bestämma över själva.

Foto: IBL

Foto: Pexels
Hälsa

Forskning: Hundägare lever längre

Funderat på att skaffa hund men inte varit säker på om det är värt det extra ansvaret? Då har forskare ett avgörande argument.

Ett svenskt forskarteam har undersökt personer i åldrarna 40 till 80 år och jämfört deras hälsa med hundägares för att se hur stora skillnader det faktiskt kan vara. Resultatet visade att de som ägde hund löpte mindre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Dessutom var deras psykiska välmående bättre än de som inte ägde hund.

Annons
X

Forskare tror att detta beror på att hundägare är mer fysiskt aktiva, vilket kanske inte är en stor nyhet, men en annan förklaring kan också vara att de oftare exponeras för olika typer av bakterier som kroppen vanligtvis inte hade stött på. Detta bygger upp ett starkare försvar mot sjukdomar.

– Resultatet visade att risken för tidig död reducerades med 33 % hos ensamstående hundägare. Risken för hjärtattack minskade med 11 %, säger Mwenya Mubanga, forskare och föreläsare på Uppsala universitet, till BBC.

Som om man behövde ännu ett argument för att bli husse.

Foto: Pexels

Hälsa

Sjusovare eller morgonmänniska? – gener styr ditt sömnbehov

Vissa av oss behöver många timmars sömn per natt och andra knappt några alls för att fungera. En studie visar nu att det är våra gener som styr hur länge vi behöver sova.

En grupp forskare har i en studie – gjord på flera generationer fruktflugor – kommit fram till att vårt sömnbehov till stor del styrs av våra gener. Studien visade att vissa flugor endast behövde tre timmars sömn medan andra enkelt kunde sova bort 15 timmar av dygnet. Flugornas livslängd påverkades dock inte av antalet sömntimmar. Dock var de flugor som sov extremt lite mindre friska än sina kompisar.

Annons
X

Forskarna hittade 126 skillnader i 80 gener hos flugorna genom att detaljstudera de flugor som hade störst, respektive minst, sömnbehov. Då människor och fruktflugor delar 57 av dessa 80 gener tror forskarna att samma regel går att applicera på oss.

Så nästa gång någon tjatar på dig att du sover för länge kan du bara skylla på biologin och dina föräldrar.

Foto: Pexels

Hälsa

Food Pharmacy: Ytterligare hälsofördelar med probiotika

SPG:s hälsoexperter, Mia Clase och Lina Nertby från Food Pharmacy, om en ny forskning som visar att probiotika kan skydda skelettet hos äldre kvinnor.

Pass, pengar, p-piller och probiotika! Eller p-piller skippade vi för rätt många år sedan. Och passet är så väl gömt i någon byrålåda att vi knappt hittar det när vi faktiskt behöver det. Tillskott av probiotika däremot har i princip blivit ett lika naturligt inslag i vår morgonrutin som att borsta tänderna. Enkelt förklarat kan man säga att probiotika är tillskott av goda bakterier som tarmfloran tycker om.

Annons
X

Forskarna hittar hela tiden nya samband mellan våra goda bakterier i tarmen och hur vi mår både mentalt och fysiskt. För några dagar sedan ramlade vi över en intressant studie gjord vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Studien, vars resultat publicerades av tidskriften Journal of Internal Medicine, visade att kosttillskott med hälsofrämjande bakterier kan skydda skelettet hos äldre kvinnor. Vilken grej!

90 äldre kvinnor deltog i studien och varje dag i ett år fick de ta ett pulver som antingen innehöll probiotika eller placebo. Efter ett år mättes kvinnornas benförlust i deras underben och bland de som fick kosttillskott med bakterier halverades benförlusten jämfört med de kvinnor som bara fick placebo. Ja, ni hörde rätt. Benförlusten halverades tack vare tillskott av probiotika.

Vi tycker att det här är lite extra intressant eftersom Sverige ligger i topp när det kommer till just benskörhet. Vid benskörhet, som även kallas osteoporos, är skelettet svagare än normalt vilket ökar risken för benbrott. Det är den vanligaste orsaken till benbrott hos äldre och frakturer till följd av osteoporos är särskilt vanligt hos äldre kvinnor. Efter 80 års ålder har en majoritet av kvinnorna sjukdomen. Tyvärr upptäcks osteoporos sällan före den första frakturen. De som får diagnosen får den först efter ett eller flera benbrott och det är därför särskilt viktigt med förebyggande behandling. Nu visar det sig alltså att probiotikabehandling kan bli ett effektivt sätt att förhindra uppkomsten av benskörhet. Vilket fantastiskt resultat!

Och vet ni vad? Studien visade dessutom att behandling med probiotika tolererades väl av patienterna. De kvinnor som deltog i studien och åt kosttillskott med bakterier fick nämligen inga andra biverkningar än de kvinnor som fick placebo. Tänk vilka goda nyheter för oss som älskar probiotika. Heja!

Mia Clase och Lina Nertby driver bloggen foodpharmacy.se och har även gett ut den bästsäljande boken med samma namn. Med jämna mellanrum skriver de krönikor och ger mattips på SvD Perfect Guide.

Hälsa

Forskning: Män är mer känsliga för stress än kvinnor

Det är medicinmagasinet Lancet Diabetes & Endocrinology som publicerar nya rön kring sambandet mellan stress och förtidig död hos män. Detta rapporterar MåBra som också skriver att samma samband inte hittats hos kvinnor.
– Vi kan inte slå fast vad den här könsskillnaden beror på. Men det skulle till exempel kunna vara svårighetsgraden av de tidigare hjärt- och kärlsjukdomarna eller diabetes, säger Eleonor Fransson, epidemiolog vid Hälsohögskolan Jönköping.

Annons
X

Studien gjordes mellan 1985 och 2002 och utfördes på 100 000 män och kvinnor. Deltagarna kom från Sverige, Finland och Frankrike och stämde av med hälsokontroller hos forskarna var 14:e år.

Dagens Medicin skriver vidare: "Resultaten pekar på ett samband, men det går inte att fastställa något orsakssamband. Det finns inte heller data för hur stressen utvecklats".

Efter den senaste tidens larmrapporter om kvinnlig ohälsa kanske det är dags att båda grupperna på lika stort allvar?

Hälsa

Forskare: Det räcker inte med 8 timmars sömn

Tillhör du gruppen som förespråkar åtta timmar sömn? Nu menar forskare att det inte är tillräckligt.
Forskare vid amerikanska Penn State University har kommit fram till att 8,5 timmars sömn är optimalt, skriver Expressen Hälsoliv. Går du och lägger i dig sängen exakt åtta timmar innan klockan ringer riskerar du att egentligen bara får sju timmar sömn.

Annons
X

Oroad över att du inte sover tillräckligt? Då föreslår forskare att du under semestern provar att gå och lägga dig samma tid som du gör under arbetsveckorna för att sedan se vilken tid du vaknar av dig själv. Vaknar du senare än du vanligtvis går upp kan det betyda att du bör gå och lägga dig tidigare.

– När du inte är stressad eller har en tid du måste passa faller du in din naturliga dygnsrytm och det är troligtvis så mycket sömn du behöver, säger sömnforskaren Daniel Gartenberg till Quartz.

Hälsa

Ny forskning: Människor som inte dricker har fler sjukdagar

Alkohol har ofta förknippats med osunt leverne. Sena nätter, skrumpande lever. Nu menar finska forskare att människor som dricker måttligt har högre närvaro på jobbet än de som helt avstår.

Annons
X

I studien har alkoholvanor och jobbnärvaro hos 47 520 personer samlats mellan 1985 och 2004. Slutsatsen: människor som inte dricker alkohol är mer benägna att sjukanmäla sig från jobbet.

Den förbluffande rapporten, publicerad i vetenskapliga tidsskriften Addiction, visade att helnyktra människor löper 50 procent större risk att sjukanmäla sig för psykisk ohälsa.

Annan häpnadsväckande data: de som drack några glas mer än den rekommenderade alkoholmängden per vecka (15 glas vin för män och 7 glas vin för kvinnor) hade än lägre frånvaro på jobbet.

Forskarna understryker att det är måttliga mängder alkohol som gäller. Människorna i studien som drack för mycket hade betydligt högre jobbfrånvaro.
– Studien säger inte att avhållsamhet leder till sämre hälsa, snarare att de som inte dricker också kan må dåligt, säger forskare James Nicholls.

Kanske visar studien bara att det är viktigt att slappna av ibland?

Hälsa

Estelle Nordenfalk: ”Back to basic, vad betyder det?”

SPG:s krönikör Estelle Nordenfalk, vd för Yogayama och föreläsare inom hälsa, om när det mänskliga och naturliga blir en kommersiell produkt.

En stor trend inom hälsa just nu är “Back to basic". Det lilla, enkla och naturliga lyfts fram och människans default-läge blir det naturliga tillståndet.
Bra, det är viktigt att vi i allt brus omkring oss kan hitta tillbaka till vår kärna, vårt ursprung och det stabila inom oss. Det hjälper oss att förstå att vi inte behöver allt det vi tror att vi måste omge oss med.

Annons
X

När detta ska omvandlas till en kommersiell produkt blir det dock lite komiskt.

Jag sitter på ett föredrag där en av världens största spakedjor berättar om sina nya aktiviteter. En stor nyhet är The barefoot program. Jag lyssnar vidare och inser att det går ut på att man ska gå runt barfota.

Jag läser om produkten Forest retreat som äger rum i våra svenska skogar. Konceptet innefattar att du köper tid att tillbringa i skogen, där du kan ta ett dopp i sjön, äta matsäck under bar himmel och lyssna till djuren och ljuden i naturen.

Jag är på alla sätt för att vi människor söker oss till naturen och återupprättar den kontakten. På så sätt får vi uppleva hur kraftfullt och starkt den påverkar oss. Hur den lugnar, stillar och ger oss energi. Men finns det en risk i att vi skapar en ännu större distans till det basala när vi konceptualiserar fullständigt naturliga saker?

För mig är nämligen back to basic först och främst ett mindset där vi agerar och reagerar utan att filtrera det genom ett koncept. Det handlar om ett naturligt sätt att vara på. Att agera från vår instinkt som kommer från insidan.

Hur kommer ni tänka i sommar till exempel? Sparkar ni bara av er skorna en varm sommardag? Eller tänker ni "nu ska jag testa en Barefoot program-aktivitet"? Kanske tar ni en bild på era bara fötter och lägger upp med hashtaggen #barfotarules?
Vi bombarderas ständigt med uppmaningar om att se oss själva utifrån – men försök att ta en paus från det i sommar. Naturen är stark och stabil och kommer att hjälpa dig på traven.

Hälsa

Forskning: Personer som går snabbt lever längre

Tenderar du att att alltid ligga steget före när du är ute och promenerar med dina vänner? Då har du större chans att leva länge. I en ny studie har forskare upptäckt ett samband mellan gångtempo och risken att dö av hjärt- och kärlsjukdomar.

Annons
X

Det är Expressen hälsoliv som skriver om den nya studien – publicerad i British Journal of Sport Medicine – där man kommit fram till att en medelsnabb gångtakt minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 20 procent.

Så, vad räknas som rask takt? Enligt forskarna anses sju kilometer i timmen vara ett snabbt tempo, men det kan variera beroende på hur vältränad man är.

– Man kan säga att ett snabbt tempo är när du går och blir andfådd och svettig, säger Emmanuel Stamatakis, författare till studien och forskare vid universitetet i Sydney.

I studien undersökte man totalt 50 000 personers dödsorsaker samt hur snabbt de gick. I undersökningen såg man till att ta hänsyn till faktorer som övrig fysisk aktivitet, ålder, kön och BMI hos deltagarna.
De som drar störst fördel av att hålla en rask takt är personer över 60 år, de kunde minska risken med en för tidig död med 53 procent, enligt Daily Mail.

Dags att öka takten?

Hälsa

Överläkaren: ”Ta bort mobilen från bordet!”

Jag blir lika irriterad varje gång någon jag äter med plockar upp sin mobil, och naturligtvis är jag inte ett skvatt bättre själv. Det finns en självisk anledning att försöka undvika detta, vid sidan av att ens omgivning lär uppskatta det. Mobilen är nämligen så lockande att den gör oss mindre intresserad av vår omgivning.

Annons
X

I en undersökning fick 34 personer träffa en främmande person och prata om vad de ville. De satt på varsin stol med ett bord mellan. En del av paren fick ha mobilen liggande på bordet. Andra par hade inte det. När de därefter fick beskriva hur de hade uppfattat samtalet visade det sig att de som haft telefonen inom synhåll tyckte att samtalen var mindre intressanta jämfört med de som inte haft sina mobiler på bordet. Och för att vara tydlig, mobilen låg bara på bordet, de plockade inte ens upp den.

Det här är inte förvånande. Mobiltelefoner aktiverar hjärnans belöningssystem och frisätter ämnet dopamin, som är känt som belöningsämne men som i själva verket talar om för oss vad vi ska rikta vårt intresse mot. Vi plockar idag upp våra mobiler i genomsnitt var tionde minut alla vakna timmar och varje gång frisätts lite dopamin. Om vi har ett objekt framför oss på bordet som dagligen serverar oss med hundratals små dopaminbelöningar dras hjärnan dit.

Problemet är att om du ska ignorera något – som mobilen på bordet framför dig – är det en aktiv process som kräver att hjärnan arbetar. Mobilen tar den av din begränsade mentala bandbredd då du hela tiden måste ta ett aktivt beslut att inte plocka upp den.

Samma effekt sak såg forskare som undersökte hur 300 personer uppfattade en middag med vänner. Hälften hade fått veta att de skulle få ett meddelande under middagen och att de därför skulle ha mobilen nära till hands. Den andra halvan ombads att inte ha mobilen framme. Efter middagen fick deltagarna svara på frågor om de hade uppskattat kvällen. Det visade det sig att de som haft mobilen framme tyckte den var mindre givande. Skillnaderna var inte gigantiska men ändå tydliga. Enkelt uttryckt: du kommer tycka att det är lite tråkigare att umgås om du har mobilen på bordet.

Anders Hansen är överläkare i psykiatri och släppte i höstas boken Fördel adhd.

Hälsa

Food Pharmacy: Så kan du minska matsvinnet

SPG:s hälsoexperter, Mia Clase och Lina Nertby från Food Pharmacy, delar med sig av tips på hur vi kan minska matsvinnet.

Värmeböljan ser inte ut att ha något slut och årets majmånad går till historien som den varmaste någonsin. När kunde vi senast njuta av sommarväder i en hel månad i sträck? Det känns för bra för att vara sant och vi minns knappt när vi hade det så här härligt senast.

Annons
X

Men, allt är inte guld som glimmar. Idag när vi satt och gottade oss i solen med varsin kaffe hörde vi några bakom oss prata om global uppvärmning och isarna som smälter i Arktis och Antarktis. Back to reality. Det säger sig självt att en plötslig värmebölja inte är ett lika härligt väderomslag vid Nordpolen som här i Stockholm.

En viktig bidragande faktor till de miljöproblem vi har idag är maten vi äter. Och eftersom vi ägnar hela dagarna åt att tänka på och skriva om mat är det inte mer än rätt att vi lägger några minuter på att sammanställa en lista med tips på hur vi kan minska matens påverkan på miljön.

Det krävs enorma resurser för att framställa våra livsmedel, och långt innan vi packar ner maten i påsen, bär in den i köket och ställer fram den på middagsbordet har den hunnit göra avtryck på vår miljö. Men, vi måste väl få äta? Jo, naturligtvis. Det är egentligen inte det som är problemet, tvärtom. Visste du att vi bara i lilla Sverige slänger 1,3 ton mat per år? Vi behöver varken vara matematiker eller forskare för att förstå vilket slöseri det är. Varje dag lägger vi alltså stora resurser på att producera en massa livsmedel som vi sedan slänger rakt ner i soptunnan. Särskilt onödigt blir det när vi tänker på hur enkelt det är att minska matsvinnet. Här kommer våra bästa vardagstips:

1. Köp inte mer mat än du behöver.
Det behöver inte vara svårare än så. Planera din matlagning så att stora förpackningar går åt innan de blir för gamla.

2. Lägg inte upp för mycket på tallriken.
Att servera små portioner har visat sig minska matsvinnet. Frys in resterna eller spara till matlådan dagen efter.

3. Använd frysen.
Håll lite koll i kyl och skafferi och frys in allt som går att frysa in innan det blir gammalt: grönsaker, frukt, bröd och kött.

4. Stirra dig inte blind på förpackningarnas bäst före-datum.
Använd istället syn, lukt och smak för att avgöra om maten går att äta. Tänk på att datummärkningen ofta sätts med god marginal.

Att minska matsvinnet är lätt som en plätt. Och som grädde på moset kommer både din hälsa och plånbok tacka dig för din miljöinsats.

Mia Clase och Lina Nertby driver bloggen foodpharmacy.se och har även gett ut den bästsäljande boken med samma namn. Med jämna mellanrum skriver de krönikor och ger mattips på SvD Perfect Guide.

Foto: Lululemon
Hälsa

Lululemon öppnar sin första butik i Norden

Glada nyheter alla yogis! I helgen slår det populära hälso- och yogamärket Lululemon upp dörrarna till sin första butik i Norden. Varumärket – som grundades i Vancouver 1998 – erbjuder snygga och högteknologiska träningskläder för män och kvinnor. Den 200 kvadratmeter stora lokalen ligger i Bibliotekstan och gör plats åt både träningsprodukter och en yogastudio.

Annons
X

– Lululemon är mer än bara träningskläder, en del av vår strategi är att bygga upp ett eget community där hälso- och träningsintresserade kan mötas, berättar Lindsay Claydon, brand director för Lululemon i Europa och Mellanöstern.

­­De senaste åren har yogatrenden ökat enormt och i dag har Lululemon över 400 butiker runt om i världen.
– En viktig del i expanderingen har varit att samarbeta med lokala yogastudios och träningscoacher i de olika marknaderna, förklarar Lindsay.

2015 öppnade varumärket ett showroom på Östermalm och med hjälp av sina lokala ambassadörerna har man lärt känna den svenska marknaden.
– Vi har märkt att svenskarna är måna om att leva ett aktivt och hälsosamt liv och det är något vi känner en stark samhörighet med.

Bland kändisar som synts bära träningskläderna finns Britney Spears, Eva Longoria, Alessandra Ambrosio, Ariana Grande, Kim Kardashian, Rosie Huntington, Gigi Hadid, Taylor Swift och Kendall Jenner.

Hälsa

Forskare: Nej, du kan inte skylla din vikt på gener

Att gener påverkar vikt och matsmältning är en etablerad sanning. Om det styr ögonfärg, längd och kroppsform borde det väl även påverka vikten?

Annons
X

Falskt, menar forskare vid King’s College i London. I en studie där fett och matsmältning undersöktes hos 786 tvillingar framgick det att genernas påverkan på vikt är marginell. Större inverkan har yttre faktorer så som individens diet. Bara 17,6 procent av vikten styrdes av magens genetiska sammansättnig, 67,7 procent av diet och miljö.
– Dessa kunskaper innebär att vi kan möta utmaningarna kring fetma på ett helt nytt sätt, säger Doktor Jonas Zierer, författare av studien som publicerats i Nature Genetics.

Professor Tim Spector vid King’s College är uppspelt.
– Vetskapen att vi påverkas mer av vad vi äter än våra gener är fantastiska nyheter, det öppnar upp för många nya sätt hur mat kan användas som medicin.

Till Toppen

Annons
X