undefined
Hälsa

Forskning: Vin i rätt mängd kan skydda mot demens

Forskningen om sambandet mellan alkohol och demens pekar åt många olika håll samtidigt. Men nu kommer det nya rön, publicerade i British Medical Journal, som visar att ett glas vin då och då faktiskt kan vara bra.

Annons
X

Medelålders absolutister löper en större risk att utveckla demens än de som dricker måttligt med alkohol, och då främst de som håller sig till vin, enligt studien.

Studien visar att helnykterister löper 45 procent större chans att utveckla demens i tidig ålder är de som dricker upp till en och en halv flaska vin per vecka. Dricker man mer än så försvinner dock fördelarna helt. Istället ökar risken för demens i den gruppen, enligt forskarna från University College London och det franska hälsoinstitutet Inserm.

Ett av skälen till forskningsresultaten anses vara att alkohol i små mängder kan skydda mot högt kolesterol och högt blodtryck, som i sin tur kan leda till demens.

En annan möjlig förklaring som anges är också att många helnykterister tidigare druckit mycket, och det är därför man slutat. Då kan sjukdomen istället kopplas till det tidigare höga alkoholintaget.

Forskarna säger också att man ska vara försiktig med att själv dra slutsatser av studien.

Utforska Perfect Guide Shopping

shopping bag

Shoppa redaktionens favoriter, det bästa inom mode, inredning och skönhet. Exklusiva erbjudanden och samarbeten för våra läsare

TA MIG TILL SHOPPEN!
undefined
Forskning

För mycket sömn kan leda till stroke

Att sova åtta timmar per natt är alldeles lagom, har vi fått lära oss.  Men nu visar studier att mer än åtta timmars sömn faktiskt kan leda till hjärtsjukdomar.

Annons
X

Forskare vid Keele University har noterat att folk som sover länge kan drabbas av allvarliga sömnstörningar och ökad risk för bland annat stroke.

Rapporten, som bygger på samlad data från 74 olika studier, visar att om man sover tio timmar per natt ökar risken för hjärtsjukdomar med 30 procent, jämfört med om man sover sju timmar. Samma statistik visar också på en 56-procentig riskökning att dö i stroke om man sover mer än åtta timmar.

Så sov gott. Men inte för länge.

undefined
Forskning

Jobba lagom – bli chef snabbare

Att jobba hårdare och anstränga sig med leder till bättre karriär och till slut en chefsposition, tjockare lönekuvert och i slutändan lycka. Det har vi fått lära oss sedan barnsben. Men det är dags att tänka om. En ny undersökning visar att allt för hårt jobb kan leda till både sämre hälsa, och något förvånande, till sämre karriärmöjligheter.

Annons
X

En forskargrupp har sammanställt data från 36 europeiska länder och undersökt resultatet av bland annat att jobba över. De fann snabbt att övertid att försöka jobba hårdare än kollegorna ledde till stress, trötthet och missnöjdhet utan att chefen ens uppmärksammade ansträngningen. De negativa effekterna var större än nyttan av att visa att man är dedikerad till sitt jobb.

Kontentan blev att det viktigaste är att vara bra på sitt jobb, dyka upp på jobbet i tid och göra det som förväntas. Att jobba över mycket och ofta leder snarare till att man blir sjuk än att man befordras.

undefined
Foto: Pexels
Hälsa

5 vanliga hälsomisstag

En aktiv livsstil och en hälsosam kost räcker inte alltid om du gör fel i grunden. Här är fem vanliga misstag många gör hur många prickar du in?

1. Du dricker inte tillräckligt mycket vatten
Att inte dricka vatten på morgonen gör att kroppen halkar efter och den resten av dagen försöker uppnå en bra vätskebalans. Dessutom kan vätskebrist göra att du känner dig trött, hängig och irriterad. Starta morgonen med ett glas vatten och drick kontinuerligt under dagen.

Annons
X

2. Du rör ofta ditt ansikte
Forskare vid amerikanska National Institutes of Health har räknat ut att vi rör våra ansikten i snitt fyra gånger i timmen. Alltså transporterar du alla bakterier som fångas upp från skrivbordet, telefonen eller datorn från fingrarna till ansiktet, vilket bland annat orsakar dålig hy. Dessutom smittas du av sjukdomar lättare.

3. Du sitter still
Att du motionerar regelbundet spelar ingen roll om du sitter stilla hela dagen. Enligt forskare vid University of Missouri slutar enzymerna som bränner fett att fungera om kroppen inte får röra på sig. Du behöver inte byta jobb för att lösa problemet, dock — att jobba stående, ta korta rörelsepauser eller en promenad efter lunchen räcker gott och väl.

4. Du är distraherad medan du äter
Om du småäter samtidigt som du sysslar med något annat är det lättare att lägga på sig oönskade kilon eftersom du inte märker hur mycket du äter. Skippa smågodiset vid skrivbordet och middagen framför TV:n.

5. Du håller dig
Ibland måste man bara knipa igen — men dra inte ut på det. Att vara kissnödig länge gör att urinblåsan, som består av muskelvävnad, tänjs ut. När musklerna förslappas får man svårt att tömma blåsan helt och hållet. I det urin som ligger kvar finns bakterier som kan börja spridas och orsaka urinvägsinfektion.


Foto: Pexels

undefined
Hälsa

Forskare: ”Därför ska du äta choklad till frukost”

Chokladälskare? Då ska du läsa vidare.

Forskare vid Syracuse University i New York har utfört en studie på cirka 1 000 deltagare för att undersöka hälsoeffekterna av att äta choklad. Genom olika tester kom man fram till att de personer som regelbundet fick i sig sötsaken presterade bättre än de andra. Hjärnans mentala processer blev överlag skarpare, men särskilt minnet och det abstrakta tänkandet förbättrades markant.

Annons
X

– Frekventa chokladkonsumenter gjorde avsevärt mycket bättre ifrån sig på testerna, skriver forskarna i rapporten som publicerats på Science Direct.

Studien utfördes på människor mellan 23-98 år och resultatet påverkades inte av åldern; tvärtom verkade chokladen gynna äldre människor då den saktade ner den kognitiva nedgången hos hjärnan.

Så glöm havregryn, gröna juicer och rågbröd – vill du starta dagen rätt är det choklad som gäller.

undefined
Hälsa

Forskare: Efter ett glas alkohol är du som snyggast

Vill du uppfattas som snygg under utekvällen är det ett max ett glas alkohol som gäller – varken mer eller mindre.

I en studie utförd av forskare vid University of Bristol undersökte man huruvida alkohol gjorde oss attraktivare eller ej. Fyrtio universitetsstudenter blev fotograferade nyktra, sedan efter att ha druckit ett glas och slutligen efter två glas, varpå en nykter testgrupp fick bedöma resultatet. Det visade sig att bilderna som togs efter en drink ansågs vara de där personerna såg som mest attraktiva ut. Ju mer alkohol de drack, desto mindre attraktiva såg de ut enligt testgruppen.

Annons
X

Forskare menar att detta beror på att en liten mängd alkohol ger oss attribut som normalt sett anses vackra, till exempel rosiga kinder och stora pupiller. Däremot försvinner den klädsamma lystern från ansiktet efter två drinkar; då får vi tvärtom en ofokuserad blick, plufsiga kinder och slappare anletsdrag.

Nästa gång du går på dejt behöver kan du alltså med gott samvete lugna nerverna med ett glas vin – men inte mer än ett.

Foto: Pexels

Källa

undefined
Foto: Pexels
Hälsa

Forskare: Kvinnor behöver mer sömn än män

Nu kan forskare bekräfta en sedan länge vedertagen sanning: det är jobbigare att vara kvinna än att vara man.

Är du ofta trött och dessutom kvinna? Det är ingen tillfällighet. Jim Horne, professor på sömnforskningsinstitutet vid brittiska Loughborough University, menar att kvinnor överlag behöver mer sömn än män eftersom den kvinnliga hjärnan arbetar mer.

Annons
X

– För kvinnor är dålig sömnkvalitet starkt sammankopplat med höga stressnivåer och ökad risk för dåligt humör, ilska och depression. Den kopplingen finns inte hos män, säger han till brittiska Metro.

När vi sover får hjärnan chans att återhämta sig och sortera de intryck man tagit in under dagen. Eftersom kvinnor tenderar att göra fler saker samtidigt arbetar deras hjärnor hårdare än männens, vilket gör att de behöver mer sömn.

Grattis alla kvinnor — nu kan behovet av sovmorgon berättigas.

Foto: Pexels

undefined
Hälsa

Studie: Att stå upp på jobbet gör dig smartare

Det har länge varit känt att långa perioder av stillasittande har en negativ påverkan på hälsan, med högre risk för exempelvis hjärtsjukdomar och diabetes. Nu visar en ny studie att stillasittande också är dåligt för hjärnan.  

Forskare vid University of California har i en studie frågat 35 friska personer i åldrarna 45–70 år om deras aktivitetsnivåer och hur många timmar per dag som de tillbringar sittande. Därefter skannade forskarna testpersonernas hjärnor och fann att tjockleken på deras temporallob påverkades av hur stillasittande de var. Personer med många stillasittande timmar hade en tunnare temporallob, man drog då slutsatsen att stillasittande kan leda till eventuella nedsättningar i lärande och minne.

Annons
X

I studien hittades ingen betydande koppling mellan den fysiska aktiviteten och tjockleken i denna hjärnregion, vilket man tror tyder på att ansträngande träning inte räcker för att skydda mot de skadliga effekterna av stillasittande. Istället kan något så enkelt som att stå upp förbättra kognitionen. Forskarna bad två grupper göra ett test där deras selektiva uppmärksamhet mättes. Häften av deltagarna fick stå och resten fick sitta ner när de presenterades motstridiga stimuli, som till exempel att ordet "grön" skrivits med blå penna. Deltagarna skulle därefter namnge färgen och det visade sig att de som stod upp svarade snabbare än de som satt ner.

Kanske är dags att varva löpturen med att stå upp på jobbet för bästa resultat?

Källa: New York Times

Foto: AMC

undefined
Hälsa

Forskning: Skönhetssömn är ingen myt

Sömnens påverkan på det yttre har under årens lopp varit vida diskuterat. I en studie från Karolinska Institutet har svenska forskare studerat hur hur sömnbrist påverkar vårt utseende.

Enligt studien, som publicerats i Royal Society Open Science Journal, fann det svenska forskarteamet att akut sömnlöshet, som bidrar till att du ser trött ut, gör att du uppfattas som mindre hälsosam och attraktiv av andra. I studien bad Karolinska Institutet 25 manliga och kvinnliga universitetsstuderande att i två omgångar fotograferas utan smink. Inför första fotograferingen hade eleverna fått åtta timmars sömn två nätter i rad. Till det andra fototillfället hade de begränsats med att endast sova fyra timmar, även här två nätter i rad. Därefter fick en grupp bestående av 122 främlingar betygsätta bilderna på hur pass gärna de skulle vilja umgås med respektive person. De bedömde också deras attraktivitet, hälsa, sömnighet och trovärdighet. Resultatet var genomgående lägre bland fotona där eleverna hade mindre sömn, med undantag för trovärdighet.

Annons
X

Forskarna konstaterade att man lättare undviker kontakt med mer "sömniga individer", som en strategi för att minska hälsorisker och dåligt inflytande. Studien förklarar: Att ha ett ohälsosamt ansikte, vare sig på grund av sömnlöshet eller andra anledningar, kan aktivera sjukdomsbekämpningsmekanismer hos andra och gör personens omgivning mindre socialt benägen.

Med resultatet att det finns en tydlig koppling mellan sömn, attraktivitet och ett hälsosamt utseende är det kanske dags att börja ställa klockan och satsa på en riktigt god natts sömn?

undefined
Foto: Alpha Historica / Alamy / Alamy [downloaded]
Hälsa

Studie: Framgång hänger ihop med personlighet – inte IQ

Termen IQ är det begrepp man oftast använder sig av när man talar om intelligens. Men nu visar en studie att det inte alls är intelligenskvoten som är den viktigaste ingrediensen när det kommer till framgång i livet.

Annons
X

Bakom studien, som publicerats i Proceedings of the National Academy of Sciences, står bland andra tidigare Nobelpristagaren i ekonomi, James Heckman. Forskarna har i undersökningen samkört en mängd data med information om tusentals personers IQ, finansiella framgångar och akademiska meriter tillsammans med resultat från personlighetstester. Utifrån detta kalkylerade sedan forskarna hur stor sannolikhet personerna har att nå framgång i livet. Det visade sig att IQ inte spelade så stor roll, det viktiga var vilka sorts personlighetsdrag man hade. Exempelvis var egenskaper som bra uthållighet och förmågan att samarbeta med andra viktiga för att nå framgång i livet.

Detta är en bra nyheter för oss allra flesta, IQ är nämligen något relativt fixerat medan personlighet är något som är mer formbart som vi kan bestämma över själva.

Foto: IBL

undefined
Foto: Pexels
Hälsa

Forskning: Hundägare lever längre

Funderat på att skaffa hund men inte varit säker på om det är värt det extra ansvaret? Då har forskare ett avgörande argument.

Ett svenskt forskarteam har undersökt personer i åldrarna 40 till 80 år och jämfört deras hälsa med hundägares för att se hur stora skillnader det faktiskt kan vara. Resultatet visade att de som ägde hund löpte mindre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Dessutom var deras psykiska välmående bättre än de som inte ägde hund.

Annons
X

Forskare tror att detta beror på att hundägare är mer fysiskt aktiva, vilket kanske inte är en stor nyhet, men en annan förklaring kan också vara att de oftare exponeras för olika typer av bakterier som kroppen vanligtvis inte hade stött på. Detta bygger upp ett starkare försvar mot sjukdomar.

– Resultatet visade att risken för tidig död reducerades med 33 % hos ensamstående hundägare. Risken för hjärtattack minskade med 11 %, säger Mwenya Mubanga, forskare och föreläsare på Uppsala universitet, till BBC.

Som om man behövde ännu ett argument för att bli husse.

Foto: Pexels

undefined
Hälsa

Sjusovare eller morgonmänniska? – gener styr ditt sömnbehov

Vissa av oss behöver många timmars sömn per natt och andra knappt några alls för att fungera. En studie visar nu att det är våra gener som styr hur länge vi behöver sova.

En grupp forskare har i en studie – gjord på flera generationer fruktflugor – kommit fram till att vårt sömnbehov till stor del styrs av våra gener. Studien visade att vissa flugor endast behövde tre timmars sömn medan andra enkelt kunde sova bort 15 timmar av dygnet. Flugornas livslängd påverkades dock inte av antalet sömntimmar. Dock var de flugor som sov extremt lite mindre friska än sina kompisar.

Annons
X

Forskarna hittade 126 skillnader i 80 gener hos flugorna genom att detaljstudera de flugor som hade störst, respektive minst, sömnbehov. Då människor och fruktflugor delar 57 av dessa 80 gener tror forskarna att samma regel går att applicera på oss.

Så nästa gång någon tjatar på dig att du sover för länge kan du bara skylla på biologin och dina föräldrar.

Foto: Pexels

undefined
Hälsa

Food Pharmacy: Ytterligare hälsofördelar med probiotika

SPG:s hälsoexperter, Mia Clase och Lina Nertby från Food Pharmacy, om en ny forskning som visar att probiotika kan skydda skelettet hos äldre kvinnor.

Pass, pengar, p-piller och probiotika! Eller p-piller skippade vi för rätt många år sedan. Och passet är så väl gömt i någon byrålåda att vi knappt hittar det när vi faktiskt behöver det. Tillskott av probiotika däremot har i princip blivit ett lika naturligt inslag i vår morgonrutin som att borsta tänderna. Enkelt förklarat kan man säga att probiotika är tillskott av goda bakterier som tarmfloran tycker om.

Annons
X

Forskarna hittar hela tiden nya samband mellan våra goda bakterier i tarmen och hur vi mår både mentalt och fysiskt. För några dagar sedan ramlade vi över en intressant studie gjord vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Studien, vars resultat publicerades av tidskriften Journal of Internal Medicine, visade att kosttillskott med hälsofrämjande bakterier kan skydda skelettet hos äldre kvinnor. Vilken grej!

90 äldre kvinnor deltog i studien och varje dag i ett år fick de ta ett pulver som antingen innehöll probiotika eller placebo. Efter ett år mättes kvinnornas benförlust i deras underben och bland de som fick kosttillskott med bakterier halverades benförlusten jämfört med de kvinnor som bara fick placebo. Ja, ni hörde rätt. Benförlusten halverades tack vare tillskott av probiotika.

Vi tycker att det här är lite extra intressant eftersom Sverige ligger i topp när det kommer till just benskörhet. Vid benskörhet, som även kallas osteoporos, är skelettet svagare än normalt vilket ökar risken för benbrott. Det är den vanligaste orsaken till benbrott hos äldre och frakturer till följd av osteoporos är särskilt vanligt hos äldre kvinnor. Efter 80 års ålder har en majoritet av kvinnorna sjukdomen. Tyvärr upptäcks osteoporos sällan före den första frakturen. De som får diagnosen får den först efter ett eller flera benbrott och det är därför särskilt viktigt med förebyggande behandling. Nu visar det sig alltså att probiotikabehandling kan bli ett effektivt sätt att förhindra uppkomsten av benskörhet. Vilket fantastiskt resultat!

Och vet ni vad? Studien visade dessutom att behandling med probiotika tolererades väl av patienterna. De kvinnor som deltog i studien och åt kosttillskott med bakterier fick nämligen inga andra biverkningar än de kvinnor som fick placebo. Tänk vilka goda nyheter för oss som älskar probiotika. Heja!

Mia Clase och Lina Nertby driver bloggen foodpharmacy.se och har även gett ut den bästsäljande boken med samma namn. Med jämna mellanrum skriver de krönikor och ger mattips på SvD Perfect Guide.

undefined
Hälsa

Forskning: Män är mer känsliga för stress än kvinnor

Det är medicinmagasinet Lancet Diabetes & Endocrinology som publicerar nya rön kring sambandet mellan stress och förtidig död hos män. Detta rapporterar MåBra som också skriver att samma samband inte hittats hos kvinnor.
– Vi kan inte slå fast vad den här könsskillnaden beror på. Men det skulle till exempel kunna vara svårighetsgraden av de tidigare hjärt- och kärlsjukdomarna eller diabetes, säger Eleonor Fransson, epidemiolog vid Hälsohögskolan Jönköping.

Annons
X

Studien gjordes mellan 1985 och 2002 och utfördes på 100 000 män och kvinnor. Deltagarna kom från Sverige, Finland och Frankrike och stämde av med hälsokontroller hos forskarna var 14:e år.

Dagens Medicin skriver vidare: "Resultaten pekar på ett samband, men det går inte att fastställa något orsakssamband. Det finns inte heller data för hur stressen utvecklats".

Efter den senaste tidens larmrapporter om kvinnlig ohälsa kanske det är dags att båda grupperna på lika stort allvar?

undefined
Hälsa

Forskare: Det räcker inte med 8 timmars sömn

Tillhör du gruppen som förespråkar åtta timmar sömn? Nu menar forskare att det inte är tillräckligt.
Forskare vid amerikanska Penn State University har kommit fram till att 8,5 timmars sömn är optimalt, skriver Expressen Hälsoliv. Går du och lägger i dig sängen exakt åtta timmar innan klockan ringer riskerar du att egentligen bara får sju timmar sömn.

Annons
X

Oroad över att du inte sover tillräckligt? Då föreslår forskare att du under semestern provar att gå och lägga dig samma tid som du gör under arbetsveckorna för att sedan se vilken tid du vaknar av dig själv. Vaknar du senare än du vanligtvis går upp kan det betyda att du bör gå och lägga dig tidigare.

– När du inte är stressad eller har en tid du måste passa faller du in din naturliga dygnsrytm och det är troligtvis så mycket sömn du behöver, säger sömnforskaren Daniel Gartenberg till Quartz.

undefined
Hälsa

Ny forskning: Människor som inte dricker har fler sjukdagar

Alkohol har ofta förknippats med osunt leverne. Sena nätter, skrumpande lever. Nu menar finska forskare att människor som dricker måttligt har högre närvaro på jobbet än de som helt avstår.

Annons
X

I studien har alkoholvanor och jobbnärvaro hos 47 520 personer samlats mellan 1985 och 2004. Slutsatsen: människor som inte dricker alkohol är mer benägna att sjukanmäla sig från jobbet.

Den förbluffande rapporten, publicerad i vetenskapliga tidsskriften Addiction, visade att helnyktra människor löper 50 procent större risk att sjukanmäla sig för psykisk ohälsa.

Annan häpnadsväckande data: de som drack några glas mer än den rekommenderade alkoholmängden per vecka (15 glas vin för män och 7 glas vin för kvinnor) hade än lägre frånvaro på jobbet.

Forskarna understryker att det är måttliga mängder alkohol som gäller. Människorna i studien som drack för mycket hade betydligt högre jobbfrånvaro.
– Studien säger inte att avhållsamhet leder till sämre hälsa, snarare att de som inte dricker också kan må dåligt, säger forskare James Nicholls.

Kanske visar studien bara att det är viktigt att slappna av ibland?

undefined
Hälsa

Estelle Nordenfalk: ”Back to basic, vad betyder det?”

SPG:s krönikör Estelle Nordenfalk, vd för Yogayama och föreläsare inom hälsa, om när det mänskliga och naturliga blir en kommersiell produkt.

En stor trend inom hälsa just nu är “Back to basic". Det lilla, enkla och naturliga lyfts fram och människans default-läge blir det naturliga tillståndet.
Bra, det är viktigt att vi i allt brus omkring oss kan hitta tillbaka till vår kärna, vårt ursprung och det stabila inom oss. Det hjälper oss att förstå att vi inte behöver allt det vi tror att vi måste omge oss med.

Annons
X

När detta ska omvandlas till en kommersiell produkt blir det dock lite komiskt.

Jag sitter på ett föredrag där en av världens största spakedjor berättar om sina nya aktiviteter. En stor nyhet är The barefoot program. Jag lyssnar vidare och inser att det går ut på att man ska gå runt barfota.

Jag läser om produkten Forest retreat som äger rum i våra svenska skogar. Konceptet innefattar att du köper tid att tillbringa i skogen, där du kan ta ett dopp i sjön, äta matsäck under bar himmel och lyssna till djuren och ljuden i naturen.

Jag är på alla sätt för att vi människor söker oss till naturen och återupprättar den kontakten. På så sätt får vi uppleva hur kraftfullt och starkt den påverkar oss. Hur den lugnar, stillar och ger oss energi. Men finns det en risk i att vi skapar en ännu större distans till det basala när vi konceptualiserar fullständigt naturliga saker?

För mig är nämligen back to basic först och främst ett mindset där vi agerar och reagerar utan att filtrera det genom ett koncept. Det handlar om ett naturligt sätt att vara på. Att agera från vår instinkt som kommer från insidan.

Hur kommer ni tänka i sommar till exempel? Sparkar ni bara av er skorna en varm sommardag? Eller tänker ni "nu ska jag testa en Barefoot program-aktivitet"? Kanske tar ni en bild på era bara fötter och lägger upp med hashtaggen #barfotarules?
Vi bombarderas ständigt med uppmaningar om att se oss själva utifrån – men försök att ta en paus från det i sommar. Naturen är stark och stabil och kommer att hjälpa dig på traven.

undefined
Hälsa

Överläkaren: ”Ta bort mobilen från bordet!”

Jag blir lika irriterad varje gång någon jag äter med plockar upp sin mobil, och naturligtvis är jag inte ett skvatt bättre själv. Det finns en självisk anledning att försöka undvika detta, vid sidan av att ens omgivning lär uppskatta det. Mobilen är nämligen så lockande att den gör oss mindre intresserad av vår omgivning.

Annons
X

I en undersökning fick 34 personer träffa en främmande person och prata om vad de ville. De satt på varsin stol med ett bord mellan. En del av paren fick ha mobilen liggande på bordet. Andra par hade inte det. När de därefter fick beskriva hur de hade uppfattat samtalet visade det sig att de som haft telefonen inom synhåll tyckte att samtalen var mindre intressanta jämfört med de som inte haft sina mobiler på bordet. Och för att vara tydlig, mobilen låg bara på bordet, de plockade inte ens upp den.

Det här är inte förvånande. Mobiltelefoner aktiverar hjärnans belöningssystem och frisätter ämnet dopamin, som är känt som belöningsämne men som i själva verket talar om för oss vad vi ska rikta vårt intresse mot. Vi plockar idag upp våra mobiler i genomsnitt var tionde minut alla vakna timmar och varje gång frisätts lite dopamin. Om vi har ett objekt framför oss på bordet som dagligen serverar oss med hundratals små dopaminbelöningar dras hjärnan dit.

Problemet är att om du ska ignorera något – som mobilen på bordet framför dig – är det en aktiv process som kräver att hjärnan arbetar. Mobilen tar den av din begränsade mentala bandbredd då du hela tiden måste ta ett aktivt beslut att inte plocka upp den.

Samma effekt sak såg forskare som undersökte hur 300 personer uppfattade en middag med vänner. Hälften hade fått veta att de skulle få ett meddelande under middagen och att de därför skulle ha mobilen nära till hands. Den andra halvan ombads att inte ha mobilen framme. Efter middagen fick deltagarna svara på frågor om de hade uppskattat kvällen. Det visade det sig att de som haft mobilen framme tyckte den var mindre givande. Skillnaderna var inte gigantiska men ändå tydliga. Enkelt uttryckt: du kommer tycka att det är lite tråkigare att umgås om du har mobilen på bordet.

Anders Hansen är överläkare i psykiatri och släppte i höstas boken Fördel adhd.

undefined
Hälsa

Forskning: Personer som går snabbt lever längre

Tenderar du att att alltid ligga steget före när du är ute och promenerar med dina vänner? Då har du större chans att leva länge. I en ny studie har forskare upptäckt ett samband mellan gångtempo och risken att dö av hjärt- och kärlsjukdomar.

Annons
X

Det är Expressen hälsoliv som skriver om den nya studien – publicerad i British Journal of Sport Medicine – där man kommit fram till att en medelsnabb gångtakt minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 20 procent.

Så, vad räknas som rask takt? Enligt forskarna anses sju kilometer i timmen vara ett snabbt tempo, men det kan variera beroende på hur vältränad man är.

– Man kan säga att ett snabbt tempo är när du går och blir andfådd och svettig, säger Emmanuel Stamatakis, författare till studien och forskare vid universitetet i Sydney.

I studien undersökte man totalt 50 000 personers dödsorsaker samt hur snabbt de gick. I undersökningen såg man till att ta hänsyn till faktorer som övrig fysisk aktivitet, ålder, kön och BMI hos deltagarna.
De som drar störst fördel av att hålla en rask takt är personer över 60 år, de kunde minska risken med en för tidig död med 53 procent, enligt Daily Mail.

Dags att öka takten?

undefined
Hälsa

Food Pharmacy: Så kan du minska matsvinnet

SPG:s hälsoexperter, Mia Clase och Lina Nertby från Food Pharmacy, delar med sig av tips på hur vi kan minska matsvinnet.

Värmeböljan ser inte ut att ha något slut och årets majmånad går till historien som den varmaste någonsin. När kunde vi senast njuta av sommarväder i en hel månad i sträck? Det känns för bra för att vara sant och vi minns knappt när vi hade det så här härligt senast.

Annons
X

Men, allt är inte guld som glimmar. Idag när vi satt och gottade oss i solen med varsin kaffe hörde vi några bakom oss prata om global uppvärmning och isarna som smälter i Arktis och Antarktis. Back to reality. Det säger sig självt att en plötslig värmebölja inte är ett lika härligt väderomslag vid Nordpolen som här i Stockholm.

En viktig bidragande faktor till de miljöproblem vi har idag är maten vi äter. Och eftersom vi ägnar hela dagarna åt att tänka på och skriva om mat är det inte mer än rätt att vi lägger några minuter på att sammanställa en lista med tips på hur vi kan minska matens påverkan på miljön.

Det krävs enorma resurser för att framställa våra livsmedel, och långt innan vi packar ner maten i påsen, bär in den i köket och ställer fram den på middagsbordet har den hunnit göra avtryck på vår miljö. Men, vi måste väl få äta? Jo, naturligtvis. Det är egentligen inte det som är problemet, tvärtom. Visste du att vi bara i lilla Sverige slänger 1,3 ton mat per år? Vi behöver varken vara matematiker eller forskare för att förstå vilket slöseri det är. Varje dag lägger vi alltså stora resurser på att producera en massa livsmedel som vi sedan slänger rakt ner i soptunnan. Särskilt onödigt blir det när vi tänker på hur enkelt det är att minska matsvinnet. Här kommer våra bästa vardagstips:

1. Köp inte mer mat än du behöver.
Det behöver inte vara svårare än så. Planera din matlagning så att stora förpackningar går åt innan de blir för gamla.

2. Lägg inte upp för mycket på tallriken.
Att servera små portioner har visat sig minska matsvinnet. Frys in resterna eller spara till matlådan dagen efter.

3. Använd frysen.
Håll lite koll i kyl och skafferi och frys in allt som går att frysa in innan det blir gammalt: grönsaker, frukt, bröd och kött.

4. Stirra dig inte blind på förpackningarnas bäst före-datum.
Använd istället syn, lukt och smak för att avgöra om maten går att äta. Tänk på att datummärkningen ofta sätts med god marginal.

Att minska matsvinnet är lätt som en plätt. Och som grädde på moset kommer både din hälsa och plånbok tacka dig för din miljöinsats.

Mia Clase och Lina Nertby driver bloggen foodpharmacy.se och har även gett ut den bästsäljande boken med samma namn. Med jämna mellanrum skriver de krönikor och ger mattips på SvD Perfect Guide.

undefined
Foto: Lululemon
Hälsa

Lululemon öppnar sin första butik i Norden

Glada nyheter alla yogis! I helgen slår det populära hälso- och yogamärket Lululemon upp dörrarna till sin första butik i Norden. Varumärket – som grundades i Vancouver 1998 – erbjuder snygga och högteknologiska träningskläder för män och kvinnor. Den 200 kvadratmeter stora lokalen ligger i Bibliotekstan och gör plats åt både träningsprodukter och en yogastudio.

Annons
X

– Lululemon är mer än bara träningskläder, en del av vår strategi är att bygga upp ett eget community där hälso- och träningsintresserade kan mötas, berättar Lindsay Claydon, brand director för Lululemon i Europa och Mellanöstern.

­­De senaste åren har yogatrenden ökat enormt och i dag har Lululemon över 400 butiker runt om i världen.
– En viktig del i expanderingen har varit att samarbeta med lokala yogastudios och träningscoacher i de olika marknaderna, förklarar Lindsay.

2015 öppnade varumärket ett showroom på Östermalm och med hjälp av sina lokala ambassadörerna har man lärt känna den svenska marknaden.
– Vi har märkt att svenskarna är måna om att leva ett aktivt och hälsosamt liv och det är något vi känner en stark samhörighet med.

Bland kändisar som synts bära träningskläderna finns Britney Spears, Eva Longoria, Alessandra Ambrosio, Ariana Grande, Kim Kardashian, Rosie Huntington, Gigi Hadid, Taylor Swift och Kendall Jenner.

undefined
Hälsa

Forskare: Nej, du kan inte skylla din vikt på gener

Att gener påverkar vikt och matsmältning är en etablerad sanning. Om det styr ögonfärg, längd och kroppsform borde det väl även påverka vikten?

Annons
X

Falskt, menar forskare vid King’s College i London. I en studie där fett och matsmältning undersöktes hos 786 tvillingar framgick det att genernas påverkan på vikt är marginell. Större inverkan har yttre faktorer så som individens diet. Bara 17,6 procent av vikten styrdes av magens genetiska sammansättnig, 67,7 procent av diet och miljö.
– Dessa kunskaper innebär att vi kan möta utmaningarna kring fetma på ett helt nytt sätt, säger Doktor Jonas Zierer, författare av studien som publicerats i Nature Genetics.

Professor Tim Spector vid King’s College är uppspelt.
– Vetskapen att vi påverkas mer av vad vi äter än våra gener är fantastiska nyheter, det öppnar upp för många nya sätt hur mat kan användas som medicin.

undefined
Hälsa

Studie: Detta är Sveriges mest otränade län

Ligger du i hårdträning inför sommaren?

Annons
X

Nu visar en ny undersökning, genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Verum tillsammans med Norrmejerier, att var femte svensk oroar sig för sitt utseende inför sommaren.

Man fann även att Skåne och Stockholms län är de mest träningsvilliga i landet, där 45 respektive 44 procent tränade för att bli mer bekväma i sina kroppar. Längst ner på listan hamnade Kalmar där endast 30 procent tränade för att komma i form till sommaren.

Enligt undersökningen undviker 15 procent av svenskarna att visa upp kroppen när de besöker stranden. Bland kvinnor var den siffran något högre, där uppgav 28 procent att de oroade sig över sin kropp.

Totalt intervjuades 3 119 svenskar, i åldrarna 18-79 år, via en webbpanel.

undefined
Hälsa

Läkaren: Den enda grönsaken du behöver äta för bättre hälsa

Vi har alla tvingat i oss grönsaker – från barndomens gröna ärtor till dagens trendande grönkålssallader. Nu hävdar läkaren Rangan Chatterjee – författare av The Four Pillar Plan och korrespondent i BBC-serien Doctor in the House – att vi endast behöver äta en grönsak för att boosta vår hälsa: broccoli. Han menar att den gröna kålen har många hälsofördelar.
– Den skapar goda magbakterier, sund tarmhälsa och ökat immunförsvar, säger han.

Annons
X

De senaste årens forskarstudier pekar på att god maghälsa också stärker psyket. Enligt en studie från Harvard kan dålig mag- och tarmhälsa orsaka ångest, stress och depression eftersom "hjärnan och magen är nära sammankopplade". En bit broccoli till maten – som är lika nyttigt för hjärta och kolesterol som tarm och mage – ökar alltså både fysisk och psykisk hälsa.

För att få ut så många hälsofördelar som möjligt: undvik att fritera eller koka broccolin och försök istället på att äta den lätt ångad.

undefined
Hälsa

Träningspasset där du vilar dig i form

En av de mest populära träningsformerna just nu är högintensiv träning. Anledningen? Det fungerar. Träningsformen, som består av explosiva övningar följt av en kort period vila, utsågs till årets fitnesstrend av American College of Sports Medicine. Men det finns ett problem med den smidiga träningen – ingen av oss gör det rätt.

Annons
X

– All forskning pekar på att du inte behöver mer än 20 minuters högintensiv träning, men folk märker att det ger resultat och började då med längre klasser som varar upp till en timme, säger Pete McCall, träningsfysiolog och personlig tränare, till The Cut.

Han menar att den genomsnittliga tiden för högintensiva träningspass (som Barry’s bootcamp eller SoulCycle), varar i ungefär 45 minuter – det är 25 minuter längre än vad amerikanska Department of Health and Human Services rekommenderar per dag om man vill ha betydande hälsoeffekter. Och ofta går folk på dessa klasser fyra, fem eller sex gånger i veckan.

Det är därför inte så konstigt att återhämtning är på väg att bli nästa stora fitnesstrend:

­ – Det är viktigt att förstå att träningen inte är fördelaktigt om kroppen inte får återhämta sig, säger Rich Richey, personlig tränare och medgrundare till ReCOVER som är New Yorks första återhämtningsstudio.

Att återhämtning är viktigt är ingen nyhet, men nu ligger betoningen på aktiv återhämtning. Alltså att man inte bara slappar en hel dag framför tv:n utan att optimerar återhämtning med speciella verktyg och övningar i studiomiljö.

Återhämtningsstudion ReCOVER öppnade tidigare i år och erbjuder återhämtningsverktyg som bastu, tryckbehandling och muskelavslappnande hjälpmedel.

Förhoppningsvis börjar det snart poppa upp återhämtningstudior i Sverige.

undefined
Hälsa

SPG:s krönikör: Nyckelorden för ett hälsosamt 2018

SPG:s krönikör Estelle Nordenfalk, vd för Yogayama och föreläsare inom hälsa, listar nyckelorden för ett hälsosamt 2018.

2018, vad ska vi fokusera på? Vad är viktigt när det kommer till vår hälsa? Och vilka förhållningssätt kan vi släppa?
Att hälsa är så oerhört mycket mer än bara motion och vad vi äter upplever jag att fler börjar förstå.
Stress är ju ett vedertaget tillstånd som har en inverkan på oss, men vi påverkas även av våra tankemönster och beteenden. Vi måste helt enkelt vara rädda om oss själva och andra, vi är känsligare än vad vi kanske tror.

Annons
X

Under mina år i media lärde jag mig att listor alltid drar läsare och tittare. Därför har jag listat det som jag vill belysa när det kommer till förhållningssätt och hälsofrämjande beteenden.
Vilket mindset stärker oss och vilket får oss att hamna i negativa spiraler? Vilka beteenden hos oss själva kan vi medvetandegöra och därmed ta ett aktivt val om det är något vi faktiskt står för eller inte? Att ta eget ansvar och stå för det man gör, säger och tänker är en mycket bra bas om man vill bygga en hälsosam livsstil.

Inne:
Integritet
Grundvärderingar
Bota
Bidra
Hänsyn
Påläst
Nyfiken på andra
Makro
Värdighet
Nyanser
Eftertänksamhet
Community-byggande
Hållbart

Ute:
Exponera
Snabba slutsatser
Döva symtom
Egen lycka
Ego
Drev
Självcentrering
Mikro
Yttre bekräftelse
Ytterligheter
Rasa
Uppmärksamhetsindustrin
Quick-fixes

undefined
Hälsa

5 sätt att hålla dig i form utan gymkort

Nu när sommarvärmen äntligen är här kan det kännas trist att gå in i ett mörkt gym. Ta tillfället i akt och satsa på hemmaträning som inte kostar något mer än din tid.

I en artikel från The Independent tipsar några av Londons främsta träningsprofiler om de fem bästa och mest effektiva träningsformerna att göra utanför gymmet.

Annons
X

1. Ta tillvara på naturliga pauser
Det finns alltid tid för ett par snabba armhävningar eller mountain climbers. Passa på medan du väntar på att pastavattnet ska koka upp eller varför inte nyttja tiden framför favoritprogrammet och utmana dig med ett gäng knäböj innan du slår dig ner i soffan igen.

2. Testa Barre hemma
Victoria’s Secret-modellernas nya favorit är den balettinspirerade träningsformen Barre. Vanligtvis används en klassisk balettstång och lättare vikter men det finns ett flertal övningar som fungerar alldeles utmärkt att göra utan dessa. I "wide plie squat" krävs inga redskap och den klassiska plankan är en utmärkt övning att göra hemma. Vill du utmana dig lite extra i plankan? Lyft ett av benen en bit ovanför marken medan resten av kroppen är stilla.

3. Satsa på skuggboxning och hopprep
Skippa boxningssäcken, allt du behöver är ett hopprep och soundtracket från Rocky för att komma igång. Kör tre minuter skuggboxning i sex omgångar och följ upp med fem minuters intensivt hoppande.

4. Upptäck din egna kroppsvikt
Underskatta inte kraften av din egna kroppsvikt när du planerar dagens träningspass. Förslagsvis varvar du övningar som jägarvila, burpees, armhävningar, knäböj och bakvänd armhävning i 60 sekunder vardera i tre omgångar. Och utan att du knappt hinner tänka har du tränat effektivt i 15 minuter.

5. Prova en träningsapp eller inspireras på YouTube
Om ovan förslag inte känns tillräckligt motiverande är online-träning ofta ett bra verktyg. Sök på Youtube eller prova träningsappar där du lätt kan välja vilken typ av träning och uppföljning som passar dig.

undefined
Hälsa

Forskare: Därför ska du aldrig bära solglasögon innan lunch

Äntligen har solen och värmen nått Sverige och plötsligt är det som att vi svenskar har vaknat till liv. Men hur kommer det sig att vi blir så lyckliga av solen? I ett reportage från SVT Morgonstudie förklarar Arne Lowden, sömn- och stressforskare på Stockholms Universitet, att solljuset är som en väldigt stark lampa. Enligt Folkhälsomyndigheten reagerar vi direkt när vi utsätts för ljus. Våra ljusreceptorer har långa nervtrådändar som via synnerven är direkt uppkopplade till olika hjärncentra.
Trots att vi har mindre solljus under vinterhalvåret är dagsljuset mycket starkare än inomhus:

Annons
X

– Även en mulen vinterdag är styrkan på det ljus vi får utomhus betydligt större än vad vi någonsin får inomhus. Man ska absolut inte åka till jobbet med solglasögon, säger Arne Lowden. Solglasögonen får åka på vid lunch.

undefined
Hälsa

Cancerforskare: ”Om träning fanns som piller skulle det ges till patienter”

Samtliga cancerpatienter bör ordineras motion. Så låter ett uttalande från Australiens främsta cancerforskare. De menar att det till och med kan vara skadligt att inte inkludera träning i behandlingen.

Annons
X

25 stycken inflytelserika hälso- och cancerorganisationer i Australien är de första i världen att föreslå träning som en viktig del av cancerbehandlingen.

En av studiens författare, professorn Prue Cormie från Australian Catholic University, säger att uttalandet är baserat på "obestridliga" bevis.
– Träning är den bästa medicinen att ta till utöver den vanliga behandlingen. Vi vet nu att personer som tränar regelbundet upplever färre och mindre allvarliga bieffekter, sa Cormie.
Cormie menar också att träning kan minska risken för återfall.

– Om det gick att samla träningens effekter i pillerform skulle det skrivas ut till alla världens cancerpatienter och betraktas som ett stort genombrott i behandlingen, skriver hon i Conversation.

Enligt forskningen ska cancerpatienter rekommenderas fysisk aktivitet baserad på hur deras tillstånd ser ut.

undefined
Hälsa

Forskning: 5 sätt att gå ner i vikt utan träning eller diet

Kan man gå ner i vikt utan träning eller dieter? En ny undersökning visar att det faktiskt är möjligt. Dietisten Jason Ewoldt från Mayo Clinic förklarar vilka viktminskningsmetoder som fungerar utan att ändra kost eller köpa gymkort:

1. Drick vatten
Många misstar törst för hunger. En studie från 2016 – där 18 000 amerikaner deltog – visade att de som drack mer vatten åt färre kalorier per dag. De konsummerade också lägre halter socker, fett, salt och kolesterol.

Annons
X

2. Sov 7–8 timmar per natt
En forskningsrapport publicerad i Nature Communications visar att sömnberövade personer är mer troliga att gå upp i vikt och äta mat med mycket kalorier.

3. Ta god tid på dig när du äter frukost och lunch
Detta minskar risken att äta för mycket under dagen. Människor som inte äter frukost eller lunch löper större risk att äta av impuls eller irritation senare under dagen. "De lägger på sig cirka 5 kg mer per år. När vi är hungriga äter vi oftast vad som är snabbast och enklast", säger Jason Ewoldt.

4. Förbered maten innan måltiden
Hacka grönsakerna och preppa maten innan det är lunchdags. När du är hungrig kan det vara svårt att säga nej till processad mat, vilket ökar vikten. Har du en förberedd lunch är det enklare att välja nyttiga alternativ.

5. Träna på morgonen
Om du råkar vara en träningsmänniska: träna på morgonen. Studier visar att personer som tränar på morgonen på tom mage bränner 20 procent mer fett.

Lycka till!

Till Toppen

Annons
X