Hemma hos Dusty Deco-paret.
Hemma hos Dusty Deco-paret.
Design

Dusty Deco: Så inreder du uterummet

SPG:s designexperter, Lina Kjellvertz och Edin Memic Kjellvertz från Dusty Deco, om hur man inreder utomhus.

Vilket är det vanligaste misstaget när man inreder sin uteplats?
– Att man åker till Ikea och köper bordet med de tillhörande stolarna och glömmer bort resten. Många köper allt samtidigt på samma ställe för att det ska bli klart istället för att inreda, så skulle man ju aldrig göra i resten av hemmet.

Hur får man det ombonat utomhus?
– Försök att få till en rumskänsla. Ett bra tips är att köpa avlånga, lite högre krukor som man kan rama in uteplatsen med – och på Granit finns växttrappor som kan fungera som avdelare. Har man riktigt stort kan man bygga en egen vägg av armeringsjärn som man stoppar ner i krukor. Sedan är kuddar och plädar förstås mysigt, men köp hellre billiga varianter, så att det inte gör så mycket om de blir kvarglömda ute. Och kan man få till elektrisk belysning med ljusslingor är det toppen, annars fungerar det bra med levande ljus. Men välj hellre större lyktor med blockljus istället för små värmeljus.

 Krukor av polystone från Granit.
Krukor av polystone från Granit.

Måste utemöblerna vara praktiska?
– Om de är dyra, men har man fyndat på loppis gör det inte så mycket. Vissa möbler kan bli snygga av att slitas. Det gör inte så mycket om en rottingfåtölj blir lite väderbiten. Däremot åldras ju inte plast särskilt snyggt.

En underskattad möbel?
– Bänken. En jättebra möbel som tar väldigt liten plats. Tryck upp den mot en solig vägg och ha den som sittplats, använd den som bord eller ställ dina krukor på den. En ”quick fix” till att få det mysigt utomhus.

Trädgårdsbänk från Hay.
Trädgårdsbänk från Hay.

Utemöbel ni drömmer om?
– Rottingfåtöljen Emmanuelle, som också kallas Peacock chair, är helt magisk. Det kommer mycket rotting den här säsongen. Sika Design gör snygga fåtöljer och Ikeas nya kollektion Stockholm 2017 har jättefina rottingmöbler som inte är alltför dyra. Eller så försöker man fynda Svenskt Tenns gamla rottingmöbler på Blocket.

Rottingfåtöljen Emmanuelle (t.v.) och fåtölj från Ikeas kollektion Stockholm 2017.
Rottingfåtöljen Emmanuelle (t.v.) och fåtölj från Ikeas kollektion Stockholm 2017.

Någon möbel som inte är okej?
– Skippa de där svarta loungesofforna i konstrotting som finns på alla uteserveringar man inte vill gå till.

Vilka växter gäller den här säsongen?
– Alla sorters kryddor och grönsaker, det tycker barnen är kul också. Men man får inte gröna fingrar bara för att man flyttar till en lägenhet med balkong eller uteplats. Då är det bra att satsa på tåliga växter – som lagerbladsträd, buxbom och murgröna. Men satsa hellre på några få
stora växter än många små.

Design

Dolce&Gabbana höjer modegraden i köket

Under förra årets Salon del Mobile i Milan släppte Dolce&Gabbana tillsammans med Smeg 100 handmålade kylskåp. Var och en till priset av 34 000 dollar. Nu släpper Dolce&Gabbana i samarbete med Smeg ytterligare en kökslinje. Den färgsprakande kollektionen kommer att innehålla köksprylar som juicecentrifuger, brödrostar, kaffemaskiner och vattenkokare. Här är en första titt på den häftiga kollektionen som kommer att vara tillgänglig att köpa från och med i oktober i år.

Annons
Resa

Här är destinationerna du inte får missa 2017

Känns New York gjort eller är du trött på alla svenskar i Thailand? Tur att det finns flera länder att upptäcka. När resemagasin som Condé Nast Traveler och branschorganisationer tittar på vart vi vill resa under resten av 2017 är det solen, naturen och det oväntade som lockar. Här är fem destinationer för dig som vill ligga steget före i år.

Nyfiken på American Express Gold? Läs mer här

1 Kambodja

Foto: Dmitry Rukhlenko

Nu får allt fler upp ögonen för Kambodja. Här är det långt ifrån så exploaterat som i grannländerna och vissa reseexperter jämför Kambodja med hur Thailand var för 40 år sedan. Här möts andlighet, turism och hållbarhet i perfekt harmoni. Ett besök i tempelområdet Angkor är ett måste. Längs kusten finns otroligt vackra stränder och öar.  Naturupplevelserna är också nära, här finns orörda skogar och i den mäktiga floden Mekong finns den ovanliga sötvattensdelfinen. 

2 Atacamaöknen, Chile

Det dröjer nog länge innan människan sätter sin fot på vår grannplanet Mars. Men i Chile kan du uppleva något som sägs påminna om känslan. Här finns nämligen Atacamaöknen – en av världens torraste platser. Vulkaner, höga berg, karg saltöken, varma källor, gejsrar och laguner med flamingos – allt finns här. När du är mätt på naturen åker du till huvudstaden Santiago, som bjuder på en kontrastrik stadsupplevelse. Både Chile och Peru gör anspråk på att ha uppfunnit pisco sour och ceviche – en konflikt som borgar för hög kvalitét.

3 Montréal, Kanada

Fransktalande Montréal har alltid strävat efter att behålla sin egen identitet – vilket resulterat i en av de mest intressanta städerna i Kanada. Gammal och ny arkitektur blandas friskt och här finns samma passion för mat och mode som i Frankrike. Du hittar tre av Kanadas bästa restauranger här (Foxy, Agrikol och La Fantôme) och många spännande oberoende klädbutiker. Montréal fyller dessutom 375 år 2017 – samtidigt som Kanada firar 150 år som konfederation – vilket innebär att staden laddat upp med extra många festligheter.

Skaffa American Express Gold – första året utan kortavgift (t.o.m. 7 maj)

4 Århus, Danmark

”Hygge” var utan tvekan det nordiska ord som fick störst genomslag under 2016. Hygge, som ungefär betyder ”mys”, utsågs till årets engelska ord av ett brittiskt bokförlag.  Danmark och Köpenhamn kan kännas ”gjort” så varför inte uppleva äkta hygge i Århus? Danmarks näst största stad har av flera publikationer listats som ett måste under 2017. Århus har utsetts till kulturhuvudstad i år och erbjuder därmed ett extra spännande utbud av aktiviteter och kultur. Dessutom finns här tre restauranger med Michelin-stjärnor. Och Köpenhamn ligger fortfarande bara tre timmar bort om småstadskänslan kommer smygande.

5 Sonoma County, Kalifornien

Planerar du en vinresa i USA är Sonoma County destinationen du bör välja i år. Området har hyllats som det nya Napa Valley och är ett måste för vin- och matnördar. Sonoma County är hemvist för druvan zinfandel, som i Europa vanligen kallas primitivo. Distriktet är också störst i Kalifornien på pinot noir och chardonnay sett till odlingsyta. I huvudorten Healdsburg har flera spännande restauranger och hotell öppnat, och området har blivit något av ny kulinarisk drivbänk att jämföra med New Orelans och Portland. 

Res inte utan förmåner

Världens alla destinationer ligger vid dina fötter. Men res inte utan förmåner – American Express Gold Card är kortet som gör den lilla avgörande skillnaden. Med American Express Gold Card  får du tillgång till sådant som sätter guldkant på din resa, som loungeaccess på flygplatsen, förmåner på restauranger och hotell världen över samt en omfattande reseförsäkring som kompletterar dina övriga försäkringar och ger dig extra trygghet på resan.

Skaffa American Express Gold – första året utan kortavgift (t.o.m. 7 maj)

Annons
X
Design

Designaktuella Carl Philip: ”Först och främst är jag prins”

Designduon Bernadotte & Kylberg har designat porslin för Gustavsberg, textil för Åhléns, skålar för Stelton och glas för Zwiesel Kristallglas. Men de började med grafisk design. Undra på att de gladdes åt sitt senaste uppdrag – att förnya sängtillverkaren Hästens ikoniska rutmönster. Vi träffar dem på lanseringen under möbelmässan i Milano.

Runt omkring bågnar Milano av det allra senaste inom inredningsdesign från hela världen. Men restaurangen Carlo e Camilla in Segheria skulle kunna vara hämtad ur en målning av Caravaggio med sina tunga kristallkronor och flagnande puts på väggar som strävar högt upp mot nakna takbjälkar. Att byggnaden tidigare hyste ett sågverk (segheria på italienska) är passande med tanke på vad som sker här idag: Svenska Hästens, med en 165-årig historia av hantverk och naturmaterial, lanserar för första gången en tolkning av sitt välkända rutmönster av externa formgivare. Det är ett stort steg för familjeföretaget från Köping som numera säljer sina exklusiva sängar i 36 länder.

Uppdraget att ta sig an den ikoniska rutan gick till designkontoret Bernadotte & Kylberg. Arbetet startade redan för två år sedan med ett besök på Hästens fabrik i Köping.

– Det är en dröm för en grafisk formgivare, särskilt med tanke på kvaliteten på hantverket i tillverkningen. Och vi insåg direkt att här gäller det att inte fega ur med mönstret. Det måste bli ”sportbil”, säger Oscar Kylberg och skrattar.

– Visst krävdes det lite guts från vår sida att ta oss an det här uppdraget, men ännu mer från Hästens som startade sin förnyelseprocess, säger prins Carl Philip.

Det första besöket utvecklades till ett nära samarbete som resulterade i sängarna Appaloosa och Marwari, döpta efter två berömda hästraser. I mönstret till Appaloosa har Bernadotte & Kylberg löst upp rutan till ett abstrakt mönster. För Marwari gick formgivarna tillbaka till Hästens ursprung som sadelmakeri. De provade först att fläta sadelgjord, men det fungerade inte. Då väcktes tanken på ett tyg som skulle efterlikna sadelgjordens struktur och ha den djupa lystern hos hästens päls. Båda mönstren förde med sig tekniska utmaningar som löstes gemensamt av formgivarna, Hästens och tygleverantören.

Oscar Kylberg och prins Carl Philip lärde känna varandra genom gemensamma vänner. De upptäckte snabbt att de både trivdes och arbetade bra ihop och startade Bernadotte & Kylberg år 2012. Sedan dess har de samarbetat med bland andra Stelton, Åhléns och Gustavsberg. En grundtanke är att de står för all formgivning tillsammans, som Bernadotte Kylberg. Att prins Carl Philip också har ett officiellt uppdrag som prins av Sverige skapar naturligtvis uppmärksamhet som kan vara positiv. Men det gör samtidigt att allt som Bernadotte & Kylberg producerar granskas noga – och inte alltid med fokus på själva designen. Det är en verklighet som duon tacklar genom att ställa höga krav på både sitt eget arbete och på uppdragsgivaren.

– Det gör det ännu viktigare för oss att allt vi gör håller en så hög kvalitet som bara är möjligt, konstaterar prins Carl Philip.

Så hur kombinerar han uppdraget som prins med yrket som formgivare?

– Först och främst så är jag ju prins, det måste gå först. Sedan ser veckorna olika ut. Ibland är det mycket att göra med officiella uppdrag och andra uppgifter på slottet, ibland inte. Om inte så är jag hundra procent formgivare.

Appaloosa och Marwari finns att beställa i utvalda Hästensbutiker från slutet av 2017 och kommer att kosta 33 000 respektive 50 000 euro.

Design

Se första bilden på IKEA:s Tom Dixon-samarbete

Den brittiska designern Tom Dixon designar för Ikea. Med underredet Delaktig – har han skapat en modulmöbel som fungerar både som säng och soffa. Tillsammans med 75 studenter från designskolor i New York och Tokyo har han utvecklat en möbel som ska kunna modifieras efter behov. Med stilrena linjer och minimalistisk design är det en möbel som följer dig genom livet.

– Det är väldigt mycket en möbel som kan justeras efter dina behov, säger Tom Dixon till New York Times. Du kan addera en lampa, en mobil-laddare eller ett sidobord. Du kan höja eller sänka det, du kan montera dit hjul. Det kan lätt gå från att vara en studentsäng till en lyxig soffa och sedan tillbaka igen, när du får barn.

Foto: Steve Lucero/BFA/REX / Rex Features
Annons
Resa

Så blir du uppgraderad på hotellet

Vem vill inte mötas av en flaska champagne, en svindlande utsikt eller ett extra fint rum när man checkar in? Ännu bättre smakar det när det inte kostat något extra. Man behöver faktiskt inte vara någon kändis för att få hotellen att sätta guldkant på din tillvaro. Här är sju tips som kan hjälpa dig att få en extra skön hotellvistelse.

Nyfiken på American Express Gold? Läs mer här

1 Välj ett nytt hotell

Foto: Ed Gregory

Nya hotell har en utmaning – att få nya gäster att bli lojala. Smarta hotell bygger upp sin egen lojala anhängarskara genom att erbjuda gäster något extra. Det kan i sin tur resultera i att man som gäst berättar om vistelsen för sina vänner – en win-win för alla.

2 Var lojal

Hotell som har varit med ett tag har en annan utmaning – otrogna kunder. Med andra ord: vi kan så enkelt välja nya alternativ online att de ”gamla” känner sig motiverade att vårda en trogen kund. Gå med i lojalitetsprogrammet hos ditt favorithotell.

3 Boka och betala smart

Även om det är smidigt att boka och betala i förväg genom en resesajt kan det minska din chans att bli uppgraderad. Det beror på flera saker: ibland måste hotellet invänta att pengarna förs över från resesajten, du kanske bokat till ett nedsatt pris som sajten förhandlat fram och hotellet kanske inte får tillgång dina kunduppgifter (som exempelvis din mail). Allt detta kan få hotellet att se dig som en mindre prioriterad kund. Därför kan det löna sig att själv sköta kontakten med hotellet.

4 Använd ditt American Express Gold

Du behöver faktiskt inte vara en mästare på att förhandla för att få det där lilla extra på resan. Med American Express Gold får du förmåner på fler än 350 hotell världen över, i mån av tillång, och upp till 75 USD i tillgodohavande att använda på hotellet. Erbjudandet gäller när du bokar en vistelse med minst två sammanhängande nätter på något av hotellen i The Hotel Collection via American Express Travel och betalar med ditt Gold Card. Hotellkedjor som ingår är bland andra Hilton, Kimpton, Sofitel Luxury Hotels och Starwood Hotels and Resorts.

Nyfiken på American Express Gold? Läs mer här

5 Gör vistelsen speciell

Är ni på bröllopsresa, firar ni ett jubileum eller din partners födelsedag? Berätta det då vid incheckningen; de flesta hotell vill vara en del av en sådant sammanhang. Du behöver inte heller fira något särskilt – det gäller bara att förmedla att resan är speciell för att det ska finnas en möjlighet till guldkant. 

6 Checka in vid rätt tidpunkt

Här gäller det att vara taktisk. Anländer du för tidigt är det svårt för personalen att ge bort ett bättre rum – det kan fortfarande komma spontangäster och många rum städas fortfarande. Framåt eftermiddagen/kvällen är chansen som störst – då har personalen vid recepetionen bättre koll på vilka rum som finns tillgängliga och hur det allmänna bokningsläget ser ut. Men vänta inte för länge – dröjer du med att checka in har troligen de bästa rummen redan gått åt. 

7 Var artig och diskret

Att vara artig är en självklarhet – men extra mycket i dessa sammanhang. Personalen i receptionen har, med blott en enkel knapptryckning, makten att se till att du får en extra behaglig vistelse – så här gäller det att vara trevlig till tusen. Fråga inte om extra förmåner framför andra gäster – personalen vill givetvis inte skapa en kedjereaktion i kön. Så det gäller att fråga på ett smart sätt eller hålla det väldigt tyst.

Skaffa American Express Gold – första året utan kortavgift (t.o.m. 7 maj)

Trendigt i Manchester (SvD Perfect Guide) svd.se
Annons
X
Design

Fem höjdpunkter på möbelmässan i Milano

Möbelmässan i Milano är inredningsbranschens självklara höjdpunkt. Här är fem saker vi ser fram emot på den 56:e upplagan som pågår mellan 4 och 9 april.

Passeggiata by Airbnb
Uthyrningsinnovatören har på senare år blivit en spelare att räkna med i Milano. Den här gången kurerar Martina Mondadori Sartogo deras projekt som tituleras Passeggiata: An Airbnb Experience of Milan. Det är exakt vad det låter som, en upptäcktsfärd genom stadens mindre utforskade områden och byggnader. Basen för deltagarna är 1400-talshemmet Casa degli Atellani, därifrån kommer de att få ta del av stadens gömda skatter som inspirerat projektets kreativa hjärnor.

BRIXX by Lorenza Bozzoli
DEDON har tillverkat utomhusmöbler i högsta kvalitet från sin bas på Filippinerna sedan 1990. Inför årets mässa så har man anställt lokal förmåga i form av Milanodfödda modedesignern Lorenza Bozzoli. Resultatet är företagets första serie stoppade och klädda möbler, perfekta för terrassen eller soldäcket.

Chefdesignern Jonathan Anderson
Chefdesignern Jonathan Anderson

Loewe: This is Home
För tredje gången satsar spanska Loewe på Milano. Tänk sparsamt designat möblemang i ek från Yorkshire och spansk keramik. Klädesdesignern och modehusets chefsdesigner, Jonathan Anderson, har här strävat efter att uppnå det ultimata hopplocket av Loewes estetik och hantverkskultur.

AMISOL by Daniel Rybakken for Luceplan
Norska Daniel Rybakken har för italienska belysningsexperten Luceplan velat åstadkomma en ljussättning som täcker stort utrymme i liten form. En hängande lampa sprider och reflekterar ljus genom en tunn vit hinna eller spegel. Effekten är grandios, priset troligtvis likaså.

IKEA festival
Årets satsning från möbeljätten är lika stor och omfattande som förväntat. IKEA kommer att hålla till i ett varuhus i Lambrate-distriktet och bjuda på workshops, konstinstallationer och livemusik. Här kommer även deras nya samarbetsprojekt att presenteras, till exempel den efterlängtade kollaborationen ”Delaktig” med stjärndesignern Tom Dixon.

Salon del Mobile pågår mellan 4-9 april i Milano.
salonemilano.it/en/

Design

Så inreder du med skandinavisk design i vår

Avskalad design, rena linjer och en sparsmakad färgpalett. Här är möblerna och inredningsdetaljerna som ringar in den skandinaviska stilen.

Rätt med rotting
Nästa vecka släpps årets Stockholm-serie från Ikea. En av höjdpunkterna är den här rottingfåtöljen.
Ikea fåtölj, 1 495 kr, plymåset,1 000 kr

Det stora blå
Designstudion HolmbäckNordentoft har skapat den knubbiga vasen Cafu som en hyllning till formgivarlegendaren Georg Jensen.
Georg Jensen, 1 250 kr

Elegant industri
Den klassiskt kala glödlampan får en mer autentisk känsla med minimala ojämnheterna i det munblåsta glaset.
&tradition, 1 395 kr

Puff med patina
En avslappnad sittplats och en snygg inredningsdetalj. Lisa Hilland skinnpuff Pompom står sig i generationer.
Svenskt Tenn, 26 500 kr

Moderiktig vas
Danska Louise Roe har en bakgrund i modebranschen, men designar numera vackra inredningsdetaljer på heltid.
Louise Roe, 999 kr

Stilig sits
Jordtonat linnetyg och robust ekstomme. Soffan Hanna, skapad av Emma Olbers, är en drömsoffa för den som gillar skandinavisk design.
Ire, 23 900 kr

Guldkantat
Låt vasen stå på en piedestal den här våren. Menus nya variant passar lika bra för en liten bukett nejlikor som en ensam ros.
Menu, 4 295 kr

Nätt bänk
Avskalat är ledordet för Menus design. Denna nätta bänk är klädd i skinn och försedd med ett litet marmorbord.
Menu, 11 000 kr

Glasklart
I vår hittar de 80-talsinspirerade glasborden tillbaka in i hemmen. Helst med guldunderrede och rökfärgad skiva.
Bloomingville, 3 299 kr

Lysande design
1953 fick Alvar Aalto i uppdrag att formge en lampa för Jyväskylä universitet. Sedan dess har takpendeln Beehive blivit en designklassiker.
Artek, 9 200 kr

Design

Kika in hemma hos den berömda konstgalleristen

Att inreda sitt liv är en konst – särskilt för Björn Wetterling.

Redan innan du öppnar dörren till Björn Wetterlings bildvärld påminns du om att han gärna vänder upp och ned på begreppen. Namnskylten på dörren har han bokstavligen hängt – upp och ned. Allt i en anda av ”Think different”, en gallerismens Steve Jobs om man så vill.

– Jag gjorde det för att retas, ler han.

I hallen möts vi av ett konstverk signerat Jonathan Borovaky – en nedsänkt relief i golvet i form av en jättelik fot. Högst symboliskt. Björn har i sina, ofta färgglada, skor tagit gigantiska kliv för svenskt konstliv. Under en tid bodde han i Singapore, men det är här han hör hemma, på flanöravstånd till juvelen i Kungsträdgårdens annars sargade artistiska kungakrona – Wetterling Gallery, grundat 1978 i Göteborg.

Allt började med att Björn som ung börsmäklare köpte en målning av John E Franzén för 45 000 kronor på avbetalning, han hade inte råd och tvingades lämna tillbaka den. Problemet var att galleristen, Edward Thordén, inte heller hade pengar. Björn erbjöds att bli delägare i galleriet. Resten är, som det brukar heta, konsthistoria.

Hemmet vid Slussen, med en vy över såväl Djurgården som evigheten, är ett Moderna museet i miniatyr. Du är alltid ett andetag ifrån ett modernt konstverk, ofta med popkonstens förtecken. Fostrad inom popkulturen skiner jag upp av Julian Opies porträtt av Björn, målat i samma manér som den berömde konstnären använde för Blurs samlingsalbum, en målning som numera återfinns på National Portrait Gallery i London. Men nu står vi här, på Söder, och det är svårt att veta om vi betraktar konsten eller konsten betraktar oss. Det blir lätt så när verken är en så intim del av både lägenheten och Björns liv. Julian Opie tillhör den unga engelska konstscenen, åtminstone var den – liksom jag själv – hyfsat ung på 90-talet och den här uppkäftiga perioden kan ses lite som ett tonårigt sladdsyskon till 60-talets popkonst, Björns inkörsport.

1971 köpte han sitt första konstverk, Mao av Andy Warhol. Pris: 1200 kronor. Kollegerna på banken tyckte det var kommunistpropaganda och han sålde – alldeles för tidigt innan Andy skjutit i höjden. Björn har sedan dess ställt ut flera av de största popkonstnärerna – Jim Dine, Robert Rauschenberg och Richard Hamilton. Den senares mest berömda konstverk – Just what is it that makes today's home so different, so appealing – skrev Bryan Ferry och Roxy Music en lika berömd låt om, och samma fråga kan man ställa här: Vad är det egentligen som gör Björns hem så annorlunda, så tilltalande?

Svaret är enkelt: konsten. Och Björn själv förstås, ett konstverk i sig där han tronar i favoritmöbeln, Le Corbusier-fåtöljen.

– Jag älskar nuet, utmaningen av det ständiga nuet, säger han och låter lite som ett pågående performance-verk, men det är ju vad livet är å andra sidan.

Till skillnad från många andra våningar där konsten kan bli museal eller aningen kylig finns här en värme, den kan möjligen bottna i Björns avslappnade attityd till sin roll som såväl värd som gallerist, en attityd som givit trogna kunder, så många att de porträtterats i en egen prisbelönt bok.

En gallerist är på många sätt den paradoxala mixen mellan en kallhamrad mäklare och en varmhjärtad curator av sin tid, två hjärnhalvor, en logisk och en kreativ. Björn sällar sig i raden av konsthandlare som i många fall blir lika omskrivna som de konstnärer de handlar med – från 1600-talets Matthijs Musson som populariserade Antwerpenskolan till den New York-coole Leo Castelli som Björn träffade på sina tidiga konstresor. Leo Castelli förevigades av flera av de konstnärer han sålde, däribland Andy Warhol. Nu är Wetterling Gallery aktuella även i Andys stad. Nyligen gick startskottet för New Yorks äldsta konstmässa, The Armory Show, där Wetterling representerar Sverige med en soloprestation av de hyllade tvillingarna William och Doug Starn.

– Galleriet har sedan starten haft en stark anknytning till det amerikanska konstlivet, säger Björn.

Han tittar ut genom fönstret. Av blicken att döma ser han något mer än den fantastiska utsikten, samtiden kanske.

Vem:
Björn Wetterling, gallerist.

Var:
Södermalm.

Hur:
Sekelskifteslägenhet, strax över 200 kvadratmeter.

Design

Dusty Deco: Så skapar du det ultimata vardagsrummet

Hur inreder man vardagsrummet så att man vill vistas i det varje dag? De flesta av oss vet vad vi gillar när vi ser det på bild, men det kan vara knepigt att få ihop helheten själv. Här är några av våra bästa tips. Lycka till!

Satsa på soffan

Vårt vardagsrum. Soffan, som vi älskar, heter Ghost och kommer från Gervasoni. Fåtöljer av Mario Bellini för C&B Italia, soffbord i mässing från Italien, taklampa Stilnovo, matta Dusty Deco rug, oljemålning Albert Johansson, tigertavla köpt på loppis i Massachusetts.
Vårt vardagsrum. Soffan, som vi älskar, heter Ghost och kommer från Gervasoni. Fåtöljer av Mario Bellini för C&B Italia, soffbord i mässing från Italien, taklampa Stilnovo, matta Dusty Deco rug, oljemålning Albert Johansson, tigertavla köpt på loppis i Massachusetts.

Vardagsrummets viktigaste möbel är soffan, så lägg gärna en extra slant på den. Tänk efter vad du behöver för att trivas med din soffa. Vad använder du soffan till?

Vår soffa är till exempel ofta middagsplats (hemskt va? jäkla HBO!) och ibland sovplats (också hemskt, men vi är för trötta för att reflektera över det). Då och då använder vi den även till det vi vill att den ska vara – en plats för kvalitetstid både med och utan kids.

Vår soffa är jätteskön, supersnygg och dessutom går överdraget att tvätta. Det är våra förutsättningar i och med att vi är lite ytliga, tillbringar mycket tid i soffan och har två ungar med kladdiga händer. Och ja, den var svindyr.

Maxa belysningen

Den guldiga bordslampan kommer från Dusty Deco, soltavlan kommer från Fornasettti och ljusstaken har vi fyndat på loppis.
Den guldiga bordslampan kommer från Dusty Deco, soltavlan kommer från Fornasettti och ljusstaken har vi fyndat på loppis.
Två bordslampor bredvid varandra? Två soffbord? Tavla på tavla? Absolut! (inspirationsbild)
Två bordslampor bredvid varandra? Två soffbord? Tavla på tavla? Absolut! (inspirationsbild)

More is more! Och då snackar vi inte om watt eller led-styrka, utan om antalet lampor. I vårt vardagsrum har vi tre bordslampor, i fönster och på sideboards, en vägglampa i ena hörnet, en golvlampa i det andra samt en bjässe med dimmer i taket. Att våra elräkningar kostar lika mycket som en schyst Sturehof-middag med hela kompisgänget struntar vi i. Många ljuspunkter ger rummet ett mjukt och mer ombonat intryck.

Säg adjö till tv:n

Vardagsrummet blir bra mycket trevligare utan tv. (Inspirationsbild)
Vardagsrummet blir bra mycket trevligare utan tv. (Inspirationsbild)
Måste du har kvar tv:n? Ok, då. Prova att låta den ”smälta in” i en tavelvägg. (Inspirationsbild)
Måste du har kvar tv:n? Ok, då. Prova att låta den ”smälta in” i en tavelvägg. (Inspirationsbild)

Tv är skoj, men fult. Kan du få in den i bokhyllan? Ställa den på en bänk bredvid massa tavlor så att den hamnar i gott sällskap? Eller helst av allt, kan du gömma den i ett skåp? Det vill säga om du inte är en ungkarl som just köpt tv och vill visa upp hur stor och dyr den är, men då skulle du nog aldrig läsa den här artikeln överhuvudtaget.

Det lilla och stora extra

Prova att göra något extra av vardagsrummet – varför inte inreda en sitthörna?
Prova att göra något extra av vardagsrummet – varför inte inreda en sitthörna?

Vardagsrummet är det perfekta rummet för onödiga prylar och överflödiga möbler. Tänk utanför boxen och skippa den klassiska ekvationen soffa + tv + soffbord = vardagsrum. Ställ ett extra satsbord eller en snygg pall bredvid soffan. Prova att gruppera ett gäng mindre bord framför soffan istället för ett stort.

På soffbordet kan man lägga mer än fjärrkontrollen: ett par vackra böcker, någon ljusstake, ärvda prydnadsfigurer. Och på tv-bänken får säkert både en lampa och en vas plats.

Alla vill förstås inte övermöblera så som vi gör, men det är detaljerna som ger hemmet en personlig stil. Så in och rota i skåpen, du har säkert saker du gillar där, våga visa upp dem!

Skapa trivsel med textilier

En stor matta, många kuddar, mjuka plädar och ordentliga gardiner gör att vardagsrummet känns ombonat. (Inspirationsbild)
En stor matta, många kuddar, mjuka plädar och ordentliga gardiner gör att vardagsrummet känns ombonat. (Inspirationsbild)

Tumregeln när det gäller vardagsrumsmattan är att den måste vara så stor att åtminstone halva soffan och hela soffbordet får plats. Många kuddar och plädar i soffan är inte bara trevligt utan också ett lätt sätt att förnya hemmet med färg och mönster.

Gardiner då? Vårt motto är hellre en våd för mycket än en för lite. Två tunna tarmar på varsin sida om fönstret kan se deppigt ut. Fyra – eller fler – våder känns både lyxigt och fixar en hotellkänsla.

Foto: Klas Sjöberg
Design

”Vi bråkar om inredningen varje dag”

SvD Perfect Guide är stolta över att presentera våra nya designkrönikörer, paret Lina Kjellvertz och Edin Memic Kjellvertz, som driver de populära inredningsbutikerna Dusty Deco i Stockholm. Precis som i deras eget hem blandas här handplockade designermöbler med modern fotokonst och kitschiga inredningsdetaljer. Dessutom byts prylarna ut hela tiden.

– Under våra 13 år tillsammans har vi flyttat lika många gånger. Vi är båda kreativa och rastlösa själar som älskar att hitta på nya saker och göra om. Sen är vi riktiga ”horders”, det var när vi började stapla vardagsrumsmöblerna på varandra som vi insåg att vi var tvungna att sälja av en del. För drygt sex år sedan öppnade vi helgbutik i ett garage längst bort på Gärdet, och på den vägen är det, säger Edin.

Numera har Dusty Deco flyttat ut ur garaget och i dag finns två butiker, på Hornstulls strand samt på Brahegatan i Stockholm. Parets stora designintresse är inte bara viktigt i yrket, utan även för relationen.

– Det är kul att dela en passion. Vi får båda gåshud av en riktigt snyggt inredd restaurang. När vi är ute och reser ihop fantiserar vi ofta om hur husen som vi går förbi är inredda, och vilka som bor där. Men vi har rätt olika smak, så vi bråkar om inredningen hemma så gott som varje dag, medger Lina.

– Jag är nog ganska ombytlig men gillar designklassiker och är svag för italiensk design. Just nu är jag inne på 50-talsstil à la Los Angeles, med stora blanka sideboards i teak eller jakaranda och puffiga sammetssoffor, berättar Edin.

Och du då, Lina?

– Jag brukar fastna för mer naturliga former och material, en lite mer bohemisk stil. Sen är jag svag för allt djurformat och djurmönstrat. Det är en salig blandning hemma, men undermedvetet finns det ändå någon sorts röd tråd.

Bästa inredningsfyndet ni gjort?

– Ett par magiska vägglampor i 60-talsstil som jag köpte på Blocket. Jag vill göra om vår bortglömda gästtoalett till en excentrisk hotelltoalett med kakel lagt som fiskbensparkett och mörka träpaneler, så de skulle passa bra där. Men vi får se vad Edin tycker, säger Lina.

Ni har två småbarn hemma. Hur mycket anpassar ni inredningen efter dem?

– Inte alls. I dag smygmålade vår treåriga dotter Lola ett konstverk på väggen, sen tejpade hon ihop Edins nya dyra fotobok. Så där är det varje dag, vi har gett upp. Vi är tacksamma att vi har så mycket vintagemöbler hemma att kladdiga handavtryck kan kallas för patina, säger Lina.

Vad kommer era inlägg på SvD Perfect Guide att handla om?

– Inredningsinspiration och designtips från våra resor. Sen vill vi hjälpa folk att få till en snygg inredning hemma. Många vet vilka möbler de gillar när de ser dem på bild eller i en butik, men vet inte hur man får dem att passa i ett hem, det är vi bra på, avslutar Edin.

Naim Josefi är aktuell med lanseringen av Gangs, en kollektion i  laserprintad denim och paljetter av svenskt stål.
Naim Josefi är aktuell med lanseringen av Gangs, en kollektion i laserprintad denim och paljetter av svenskt stål. Foto: Pressbild
Design

”Barn ska funka i vuxna miljöer”

Modedesignern Naim Josefi kör morgongympa med dottern, leker i Pontonjärparken och simmar på Centralbadet under helgen.

Jag brukar avsluta lite tidigare på fredagar för att gå och hämta min ett och ett halvt år gamla dotter på förskolan. Vi promenerar hem längs med Karlbergskanalen där hon pekar på alla fåglar. Jag vet inte vad fåglarna heter, men det gör inte hon heller, så det räcker kort och gott med ”fågel”. Det kommer några hundar och äldre damer som hon också vill hälsa på. Väl hemma fixar jag pasta med chorizo till henne och efter maten beordrar hon mig att ställa fram färska hallon. Det är okej, det är ju fredag och jag vill skämma bort henne. Sen kör vi fredagsdisco, hon älskar att hoppa och dansa. Speciellt till Måns Zelmerlöw. Efter en halvtimme blir vi trötta och läser Alfons, jag kan hela boken utantill. För mig är det avkoppling att umgås med henne efter en stressig jobbvecka. När hon somnat umgås min fru och jag, vi jobbar båda två i modebranschen så det blir mycket prat om design och styling innan vi somnar.

Efter packandet skissar jag lite på nya kläder för att dämpa söndagsångesten.

Behöver aldrig ställa klockan, min dotter är en väckarklocka som går upp exakt 06.00. Vi fixar frukost och kör morgongymnastik. Hade lite ont i ryggen förut och gjorde därför gymnastik på morgonen under en tid. Det snappade hon snabbt upp och nu vill hon att vi gör det varje morgon, det är hon som håller i själva passet. Lördagar är min
pappatid så idag rullar vi till Pontonjärparkens lekplats. Där leker vi hela förmiddagen för att sedan runda av med en fika på Petite France där vi festar på varsin bulle. Sen går vi vidare till Moderna Museet. Det är viktigt för barn att kunna vara i vuxna miljöer också, och se andra typer av rum, som finns på museer till exempel. Jag tror det stimulerar barns miljöbehov. När vi är hemma igen somnar hon tidigt och jag går ut för att träffa en vän på stan. Vi ses på Nosh & Chow där jag tar min favoritdrink old fashioned. Älskar whiskeydrinkar. Målet är att komma hem innan elva, vilket jag också gör.

På söndagen är det upp 06.00 som vanligt. Morgongymnastik igen. Efter lunch får jag lite mer tid för mig själv. Då dricker jag te, just nu en grön sort som jag köpte under en affärsresa till Japan. Det är naturligt och utan tillsatser, känns som att det rensar kroppen. Lärde mig simma rätt nyligen, så går och kör några längder på Centralbadet, följt av en lång, lång bastu. Känner mig som en ny människa när jag kommer ut. Väl hemma igen börjar jag packa. Mitt team och jag ska åka till Première Vision Paris nästkommande vecka, det är en av världens största tygmässor. Vi kommer jaga både tyger och inspiration, och såklart bara hänga runt i Paris. Efter packandet skissar jag lite på nya kläder för att dämpa söndagsångesten. Innan jag somnar sätter jag upp ett schema för vad som ska hända under veckan så jag känner mig förberedd.

“Jag är inte en särskilt skicklig affärsman och att driva företag är inte min starka sida. Jag plockar in sånt jag tycker om, som konst och musik”, säger Pelle Lydmar som snart tar den italienska matmarknaden Eataly till Stockholm.
“Jag är inte en särskilt skicklig affärsman och att driva företag är inte min starka sida. Jag plockar in sånt jag tycker om, som konst och musik”, säger Pelle Lydmar som snart tar den italienska matmarknaden Eataly till Stockholm. Foto: Mathias Nordgren
Design

Hotellkungen blickar framåt

Lydmar vid Humlegården var Sveriges första designhotell. 24 år och många framgångsrika projekt senare tar den musik- och fotofixerade entreprenören Pelle Lydmar matkonceptet Eataly till Sverige – och avslöjar en ny hotellsatsning.

Yoghurt med hemgjord granola, havregrynsgröt med svenska gråpäron, eggs benedict, croissanter med vaniljkräm och bär. Och förstås korvar, skinkor och vällagrade ostar på längden och tvären.

Klockan är halv åtta på morgonen och frukostbuffén står uppdukad på bardisken. Inget konstigt med det, om Strandvägen 1 vore ett hotell.

Men för de som vet att krogarna Strandvägen 1 och grannen Milles drivs av Pelle Lydmar är de färska frukostfrallorna ett lika självklart inslag som den omdebatterade fotokonsten på väggarna.

Pelle Lydmar älskar känslan av hotell. Och det är med samma känsla som drivkraft han arbetar. Så har det varit sedan han i slutet av 1980-talet tog över som hotellchef på det luggslitna Eden Terrace Hotel vid Humlegården. 1993 köpte Pelle Lydmar loss hotellet, döpte om det till sitt eget namn och skapade Sveriges första boutiquehotell. Sedan dess har den i dag 55-årige stockholmaren bland annat etablerat Lydmar på Blasieholmen, injicerat lyxhotell i London och Dubai med skandinavisk hemkänsla och öppnat de två nämnda krogarna på Strandvägen.

Just nu tänker han mest på italiensk mat. Röda Kvarn-biografen på Biblioteksgatan blir nytt kulinariskt högsäte när italienska matmarknaden Eataly flyttar in efter sommaren, med Pelle Lydmar och Salvatore Grimaldi som delägare.

– Jag blev kompis med Salvatore som bland annat äger cykelmärket Bianchi. Han bad mig titta på hans Bianchi Café: ’Jag är industriman och det här med restaurang var inte så lätt som jag trodde. Kan du hjälpa mig?’.

Pelle Lydmar gick in i ett partnerskap och flyttar nu Bianchi närmre Norrmalmstorg. Där på Norrlandsgatan skulle han kunna smita ut köksvägen och hamna på insidan av Eataly:

– Jag gillar idén som i mycket är baserad på att föra en italiensk matlagningstradition vidare. Eataly är inte bara en kommersiell låda utan en känslomässig affärsidé, säger Pelle Lydmar och drar snabbt i sig en espresso.

Insidan fylls av krogar, kaféer, bageri, fisk-, ost- och köttdisk. Trattorian hoppas han ska drivas av Claudio Montanari, familjen som haft krogar i Stockholm sedan tidigt 1970-tal. För Pelle Lydmar sluts cirkeln. Det var hos pappa Montanari i baren på Martini som Pelle fick sitt första restaurangjobb under praktiken på hotellskolan. Det är också därifrån han säger sig ha hämtat mycket av inställningen till krogvärlden:

Jag gillar att flyga under radarn och vill inte trumpeta ut i god tid vad jag gör.

– Italienare är mycket skickligare än svenskar på att driva krog. Helheten, ruljangsen – det är en sådan känsla. Jag kom in där som första jobb och blev inte bara imponerad utan helt omfamnad kring tanken av hur man driver restaurang. Jag blev kvar i två år, säger Pelle Lydmar som just nu sitter mitt uppe i budget- och byggmöten.

Resorna med framför allt sina självbetitlade hotell har gjort honom till inspiratör i branschen. Men i Salvatore Grimaldi har han hittat sin egen mentor:

– Som entreprenör får man aldrig blotta sig och alltid ha alla svar, men som partner kan jag ringa Salvatore och fråga om råd. Jag lyssnar och lär och är väldigt ödmjuk inför att varken Eataly eller Bianchi är mina varumärken.

– Jag älskar högt och lågt och det får aldrig bli för uniformt. Gärna några blåhåriga tanter bredvid unga rockartister, sådant är det härligaste jag vet – folk som bidrar till upplevelsen, säger Pelle Lydmar.
– Jag älskar högt och lågt och det får aldrig bli för uniformt. Gärna några blåhåriga tanter bredvid unga rockartister, sådant är det härligaste jag vet – folk som bidrar till upplevelsen, säger Pelle Lydmar. Foto: Strandvägen 1/Pressbild

Pelle Lydmar tittar ut mot vintervita Nybrokajen. Därborta på andra sidan ligger Lydmar, hotellet som Pelle valde att sälja till Wallenbergfamiljen för tre år sedan.

– Jag sitter kvar i styrelsen, men frigjorde tid och kapital för att göra nya saker. Varumärket är fortfarande mitt, så jag kan öppna hur många Lydmar jag vill. Men jag är glad att hotellet inte hängs upp kring mig som individ. Jag vill att saker ska stå på egna ben.

Lydmar invigdes dock på väldigt skakiga spiror, bara en månad efter investmentbanken Lehman Brothers konkurs. Världens finansmarknader brakade och på Blasieholmen var inte ett enda av de 46 rummen bokade.

– Jag gillar att flyga under radarn och vill inte trumpeta ut i god tid vad jag gör. Men jag hade fått sparken som marknadschef för vilket bolag som helst. Jag gillar att göra precis tvärtom.

Vad gjorde Lydmar vid Humlegården till en sådan succé?

– Det var mina privata intressen som inte kunde hejda sig. Jag är inte en särskilt skicklig affärsman och att driva företag är inte min starka sida. Jag plockar in sådant jag tycker om, som konst och musik. Men jag skapar platser som folk tycks gilla att vara på, antagligen för att jag är en känslomänniska. Just då var min bransch så tråkig. Jag drev hotell med snurrdörr. När jag nämnde ordet livemusik klappade kollegor mig på axeln: ’Musik i lobbyn? Det blir dödsstöten för Eden Hotel!’

Men scenen i lobbyn befolkades: med husband under Peter Nordahls ledning (med en ännu osignad Lisa Ekdahl bakom micken), gig av Blacknussgänget, konstutställningar, poesiuppläsning med Salman Rushdie, samarbeten med Stockholms filmfestival och Stockholm Jazz & Blues.

– Det var alltid cirkus. Jag minns den japanska utställningen J-way. Vi flög in 50 konstnärer, poeter, designers och klubbfolk och brände två och en halv miljon på fyra dagar. Men jag tog aldrig betalt i dörren, varken för utställningar eller banden. Så det bara trillade ut pengar.

Gästlistorna lyste med sitt undantag samtidigt som fritt inträde gav ökat tryck i baren. Men framför allt profilerade sig Eden/Lydmar som Sveriges första boutiquehotell:

– Begreppet fanns inte, det var mer ett beteende som folk inom konst, mode och musik började observera hos varandra. Snart började andra hotell förstå att de kunde ta bättre betalt än ’vanliga’ hotell. Jag sneglade på en handfull, som Morgans i New York och Blakes i London. Men min inspiration från början var bara att det blev trist om man inte kunde blanda in lite skön konst och musik på ett hotell.

– Det är mycket flottare att vara hotell- än krogkille, skrattar Pelle Lydmar.
– Det är mycket flottare att vara hotell- än krogkille, skrattar Pelle Lydmar. Foto: Lydmar Hotel/Pressbild

Mixen mellan mänskliga möten och musik fortsätter. På Strandvägen 1 gästade Petter med vänner en hel månad. Med två självrullande restauranger och två nya projekt i pipeline är Pelle Lydmar redan på väg mot annat. Det lutar åt hotellbranschen igen:

– Det finns två skäl att det byggs så många hotell just nu i Stockholm: hög beläggning och problemet att hyra ut kontorslokaler. Men det blir tufft den dag efterfrågan minskar. Så varför vill jag in i branschen igen? För att jag med min erfarenhet kan fylla ett hotell med 100–150 rum.

Han är just nu på jakt efter en fastighet i Stockholm. Och efter att ha satsat på kultur ser Pelle Lydmar nu sport som Det nya svarta.

– Det handlar inte om monitorer som visar amerikansk fotboll, utan mer som om Nike skulle starta en hotellkedja – snabbt och smart. God, lätt mat och sköna alkoholfria alternativ till whiskyn. Ta modeindustrin; nästan alla haute couture-märken har en sportsektion som växer sig större än de andra kläderna. Men den målgruppen har ingenstans att bo. Känn på den, säger Pelle Lydmar skrattande och sveper sin sista slurk apelsinjuice.

Foto: Zaha Hadid
Design

Superdesignerns lyxyacht

Kasta loss och häng med in i arkitekten Zaha Hadids futuristiska lyxbåt.

Den irakisk-brittiska arkitekten Zaha Hadid, vars verk ofta kännetecknas av vågade, mjuka kurvor och våglinjer, har tillsammans med det tyska skeppsvarvet Blohm + Voss ritat en serie yachter utöver det vanliga.

Foto: Zaha Hadid

Zaha Hadid har kallats för ”kurvornas drottning” på grund av sina ofta böljande, vågiga ritningar. Båtarnas interiör är inget undantag. Här ser vi ett vardagsrum som karaktäriseras av hennes klassiska mjuka, bulliga linjer.

Foto: Zaha Hadid

Ser det kallt ut i vattnet kan du slinka ner i en pool istället.

Foto: Zaha Hadid

Ovanför sängen i ett av sovrummen släpps naturligt ljus in från takfönsterna. Den vita inredningen är minimalistisk och återhållsam och går som en röd tråd genom hela båtens design.

Foto: Zaha Hadid

Det yttre skelettet på en av båtarna ska efterlikna vattnets flytande form och få betraktare att tänka på de ekosystem som finns under ytan.

Foto: Wetherell Properties
Design

Alexander McQueens lyx-townhouse till salu

Den avlidne modeskaparen Alexander McQueens London-hem ligger ute till försäljning. Priset: cirka 100 miljoner kronor.

Sex år efter McQueens död läggs nu hans flotta London-hem, belägen i den fashionabla stadsdelen Mayfair, ut till försäljning. McQueen köpte det 119 år gamla viktorianska huset 2009 och höll på att renovera det då han tog sitt liv. De nedre våningarna av huset såldes kort efter hans död men de övre våningarna har stått tomma i flera år. För ett år sedan satte dock inredningsdesignern Paul Davies tänderna i projektet och har nu inrett ett lyxpenthouse till Alexander McQueens ära.

Här samsas bland annat en catwalk och rungande takkronor med fotografier på McQueens liv.

Kök

Foto: Wetherell Properties

Modedesignern var känd för sina extravaganta modeskapelser och därför valde inredningsdesignern Paul Davies att inreda lägenheten med endast exklusiva materialval.

Porträttvägg

Foto: Wetherell Properties

Flera av rummens väggar pryds av bilder på designern där han jobbar i sin studio eller umgås med vänner.

Vardagsrum

Foto: Wetherell Properties

Ovanför det exklusiva soffbordet i glas hänger en av lägenhetens många takkronor.

Badrum

Foto: Wetherell Properties

Lägenhetens badrum är inredda i vitt och delvis klädda med exklusiv Calacatta-marmor.

Trapp till övervåning

Foto: Wetherell Properties

Det tog hela 16 månader att renovera lägenheten och här ser vi pentryts spiraltrappa som leder upp till våningens andra plan.

Sovrum

Foto: Wetherell Properties

Sovrummets väggar pryds av bilder från Alexander McQueens modevisningar.

Sovrum

Foto: Wetherell Properties

De två sovrummen är inredda i krämvitt och beige med golv i amerikanskt valnötsträ.

Takterrass

Foto: Wetherell Properties

Lägenheten ligger på Dunraven Street och har en fantastisk utsikt från terrassen över området Mayfair.

Ingång

Foto: Wetherell Properties

Huset har en gång i tiden ägts av författaren P.G. Wodehouse och har också huserat Alexander Mountbatten, barnbarn till drottning Victoria.

Fasad

Foto: Wetherell Properties

Huset byggdes 1897 och ligger på en av Londons mest exklusiva adresser.

Denise Rudberg botaniserar gärna bland godiset på Ejes Chokladfabrik.
Denise Rudberg botaniserar gärna bland godiset på Ejes Chokladfabrik. Foto: Carl Bredberg
Design

På Östermalm finns allt Denise Rudberg vill ha

Författaren Denise Rudberg älskar Östermalm. Här får hon håret proffsfönat, köper kungliga geléhallon och spanar in gamla Märklintåg.

Som liten gick jag ofta hit till Ejes Chokladfabrik med farmor och mormor för att köpa något sött. Här fungerar det som i en gammaldags konfektyraffär där man pekar på godisbitarna och får dem inslagna i papper. Det är jättedyrt, men inte så konstigt eftersom allt görs för hand. De handrullar till exempel geléhallonen, som sägs vara drottning Silvias favorit. Hjältinnan i min bokserie, Marianne Jidhoff, köper alltid vit tryffelnougat när hon är här. Just den pralinen är också en av mina egna favoriter.

Adress: Erik Dahlbergsgatan 25

Bibliotek – Östermalms bibliotek

Östermalms bibliotek blev starten på Denise Rudbergs författarliv.
Östermalms bibliotek blev starten på Denise Rudbergs författarliv. Foto: Carl Bredberg

Mitt författarliv började en trappa upp i Fältöversten, på Östermalms bibliotek. När jag var barn gick jag hit en gång i veckan, både min dagmamma och mitt dagis låg i närheten. Jag värnar om biblioteket som demokratisk institution. Numera föreläser jag ofta på bibliotek runt om i Sverige och ser hur svårt det är för dem att överleva, särskilt på mindre orter.

Adress: Valhallavägen 146

Frisör – Salong Max

På Salong Max står hantverket i fokus.
På Salong Max står hantverket i fokus. Foto: Carl Bredberg

I botten på Fältöversten ligger stökiga Salong Max som är alla Östermalmsdamers favoritfrisör. Det är inget särskilt tjusigt ställe, utan det är hantverket som står i fokus. De är riktiga hårföningsproffs och jag känner många som går hit minst en gång i veckan. Får du håret fönat här kan du hjula i regn i en vecka. Jag vill nog inte veta vad de har i, men föningen sitter stenhårt.

Adress: Fältöversten, Karlaplan 13

Bageri – Tomtebageriet

Tomtebageriet gör goda chokladbiskvier.
Tomtebageriet gör goda chokladbiskvier. Foto: Carl Bredberg

Ett undangömt litet bageri som drivs av två syskon. De gör helt otroliga chokladbiskvier men i övrigt är det ganska enkelt – de har till exempel precis fått in finkaffe. Här kan man se alla från förlagschefer till pensionerade politiker sitta och ta en slät kaffe i solen. Som många av mina favoritställen på Östermalm symboliserar bageriet engagemang och tradition, sånt gillar jag.

Adress: Östermalmsgatan 92

Modelltåg – Eskader

Denise tittar gärna på Märklintåg hos Eskader.
Denise tittar gärna på Märklintåg hos Eskader. Foto: Carl Bredberg

Jag kan stå länge och kika in genom Eskaders skyltfönster. Det är ett gammalt familjeföretag som främst säljer modelltåg av märket Märklin, men även konstiga små gubbar och figurer och allehanda tillbehör till tågen och banorna. Jag vurmar lite extra för familjeägda företag eftersom jag vet hur hårt de får slita för att konkurrera med varuhus och gallerior.

Adress: Grevgatan 69

Caféstolen finns numera i en uppsjö av färger och storlekar.
Caféstolen finns numera i en uppsjö av färger och storlekar.
Design

Thonet No 14 är stolarnas stol

Sex delar böjt trä, tio ­skruvar och två muttrar. Tillsammans bildar de Thonet No 14, den berömda caféstolen som har sålts i miljoner exemplar.

Vad har Brahms, Lenin och Hemingway gemensamt? Svaret är att de alla tre lär ha suttit på stolen Thonet No 14 under sitt yrkesutövande. En stol som varit populär i snart 160 år.

Historien bakom stolen, som brukar kallas ”stolarnas stol”, tog sin början i den lilla tyska staden Boppard 1850. Det var då den tyske möbelformgivaren Michael Thonet färdigställde sin första sittmöbel. Den fick namnet Thonet No 1 och blev föregångare till världens första serietillverkade stol – berömda Thonet No 14.

Tack vare Thonets enträgna arbete med att utveckla och förfina den så kallade böjträtekniken, då man bänder vått trä och låter det torka i sin böjda form, betraktas Thonet som en av industridesignens pionjärer.

Året efter lanseringen av Thonet No 1 belönades Michael Thonet med en bronsmedalj på Londonutställningen. Utmärkelsen blev hans internationella genombrott, men det var först nio år senare – med just Thonet No 14 – som han skrev designhistoria.

Det var inte bara den eleganta designen som gav upphov till stolens framgångar. Den enkla konstruktionen gjorde att den kunde packas, transporteras och monteras på ett sätt som för första gången möjliggjorde massproduktion inom möbelindustrin. En idé som påminner om Ikeas platta paket.

Bara mellan 1859 och 1930 såldes runt 50 miljoner exemplar av Thonet No 14 – och sedan dess har ytterligare 30 miljoner sålts.

Thonet-stolens verkliga erkännande kom 1967 då den belönades med en guldmedalj på världsutställningen i Paris. Designlegendaren Le Corbusier lär ha berömt den med orden ”aldrig har en bättre eller en elegantare design och ett mer precist och praktiskt tillverkat objekt skapats”.

Bara mellan 1859 och 1930 såldes runt 50 miljoner exemplar

Tidlös design, fenomenal funktion, och innovation som enligt vissa markerade starten för modern historia, har gjort Thonet-stolen attraktiv att kopiera och inspireras av för andra designers och möbeltillverkare.

För att nå ut till en yngre målgrupp inledde företaget Thonet 2008 ett samarbete med japanska designkedjan Muji, som tog fram en egen version av Thonet No 14. Spanska möbeldesignern Tomas Alonso har tillverkat stolen No 7 Chair, i böjträteknik, inspirerad av Thonet-stolarna. Och en av Ikeas bästsäljare genom tiderna var stolen Öglan vilken lanserades på 1960-talet och som nästan är förväxlingsbar med Thonets No 18 från 1876.

I dag tillverkas Thonets No 14 av företaget Ton, och finns i en uppsjö av olika träslag och färger. Världens mest sålda stol kommer sannolikt att kännas tidlös i många år framöver.

Josef Frank
Josef Frank Foto: Svenska Dagbladet
Design

Mönstermästaren Josef Frank

Josef Frank kom till Stockholm på flykt undan nazisterna på 1930-talet. I dag räknas österrikaren som en av Sveriges främsta formgivare.

För många är Svenskt Tenn synonymt med Josef Franks formgivning. Och det är inte så konstigt – Frank var extremt produktiv under sina 30 år i företaget. I arkiven finns över 2 000 möbelskisser och 160 mönster signerade Frank, och fortfarande, 50 år efter hans död, kan därför ”nya” möbler och textilier sättas i produktion. Den formskatten har vi att tacka teckningsläraren Estrid Ericson för. 1924 investerade hon arvet efter sin far i ett företag som fick namnet Svenskt Tenn, och hon visade sig ha ett skarpt öga för vad som skulle sälja. Hon beställde tidigt möbler av Josef Frank och gav honom en anställning när han flyttade till Stockholm för att komma undan den gryende nazismen i hemlandet Österrike.

Tillsammans blev de en oslagbar duo i designsammanhang, och den färgglada, bekväma, kontrastrika och mönstrade inredningsstil de skapade blev känd i internationella sammanhang som Swedish modern – trots att den faktiskt bröt mot den tidens stilideal. Frank hade nämligen inget till övers för dåtidens enfärgade miljöer. Han ansåg att de var ointressanta och inte alls så lugnande som många påstod. I stället framhöll han mönstrens harmoniska inverkan på människan. Franks möbelformgivning har också präglats av hans tankar om att man ska känna sig fri även inomhus. Ofta är därför till exempel stolsryggarna genombrutna så att luften – och blicken – ska kunna passera.

Josef Frank fick gå i landsflykt ytterligare en gång under sitt liv. Under andra världskriget flydde han till USA och New York, där han fortsatte att skapa många av de fantasifulla mönster vi i dag förknippar med Svenskt Tenn. Femtio av dem gav han till Estrid Ericson i 50-årspresent 1944 – ingen dålig gåva, och en som fortsätter att glädja generationer av mönsterälskare än i dag. Två år senare, efter krigsslutet, kunde Frank och hustrun Anna också återvända till Stockholm där de bodde fram till sin död.

Det finns dock mer än mönster och möbler att upptäcka kring Josef Frank. Vid sidan om formgivning och mönsterkonstruktion ritade han också hus, bland annat fem villor i Falsterbo som i dag brukar kallas Sveriges första funkishus. Dessutom målade han akvareller – en talang som hamnat i skymundan av hans formgivning. Kanske blir det ändring på det nu, när hans verk visas upp för allmänheten.

Mönstret Manhattan ritade Frank på 1940-talet..
Mönstret Manhattan ritade Frank på 1940-talet..
Fåtöljen C25 ritades 1950 och är fortfarande i produktion.
Fåtöljen C25 ritades 1950 och är fortfarande i produktion. Foto: Carl Hansen & søn
Design

Wegner och hans stol

Hans J Wegner är en av Danmarks främsta formgivare och mannen bakom fåtöljen C25 som ritades 1950. Stolen är ett lysande exempel på dansk design när den är som bäst och ett utsökt hantverk.

Hans J Wegner
Hans J Wegner Foto: Carl Hansen & søn

För att göra sitsen och ryggstödet till Hans J Wegners klassiska fåtölj C25 krävs 400 meter vaxat papperssnöre som det tar en skicklig hantverkare cirka tio timmar att väva samman. Varje stol är således ett stycke utsökt hantverk.

C25 var den första stol som den danske formgivaren skapade direkt för möbelföretaget Carl Hansen & søn. Den började att säljas 1950 och är i produktion än i dag.

Fåtöljens lätthet gör att den är enkel att placera i de flesta hem, oavsett stil, och precis som Hans J Wegners övriga stolar är den skapad för att passa lika bra som solitär, som i par eller fler.

Formgivaren Hans J Wegner föddes 1914 i i Tønder på Jylland. Som 17-åring började han arbeta som lärling hos en snickare och vid 20 års ålder flyttade han till Köpenhamn för att studera vid det som i dag är Den kungliga danska konstakademien. Efter avslutade studier arbetade han som möbelformgivare hos Arne Jacobsen och Erik Møller och det skulle bara dröja ett par år innan Köpenhamns museum för industridesign, i dag Designmuseum Danmark, köpte in sin första Wegnerstol.

Det är för sina stolar som han är mest känd och kanske är det Y-stolen som de allra flesta känner till. Ändå är det stolen PP 503 som kanske har haft störst publik. Det var den modellen som Richard Nixon och John F Kennedy satt i under den första tv-sända presidentkandidatdebatten 1960.

Hans J Wegner jobbade tillsammans med både Arne Jacobsen och Børge Mogensen, och tillsammans med dem är han en av Danmarks främsta formgivare genom tiderna. Hans möbler är minimalistiska men har alltid en funktion.

Även om det är genom stolarna som vi känner till Hans J Wegner har han gjort mycket mer än så. Söker man på hans namn på någon av de stora auktionssajterna hittar man allt från bord till soffor, fåtöljer och stolar men också lampor och skåp.

C25 har med åren kommit att bli en riktig klassiker och Wegner var en av de första att skapa en stol med papperssnöre. I dag kan man hitta den på flera auktionssajter och utropspriset ligger runt 10 000 kronor. I nyproduktion kostar den 27 000 och finns i flera olika typer av utförande.

Till Toppen

Annons
X