Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Design

Övernatta i designhimlen – hotellen med bara ett rum

På designmärket Vipps egna hotell får inredningsentusiaster en upplevelse utöver det vanliga. Banbrytande arkitektur, ­kurerad konst, formstarka möbler – och total avskildhet.

De senaste åren har en lång rad designmärken gett sig in i hotellbranschen. Bland annat japanska konceptmärket Muji, som nyligen slog upp portarna till sina första hotell i kinesiska storstäderna Shenzhen och Beijing. Danska interiörskaparen Vipp, mest känd för sin ikoniska pedalhink, har hakat på trenden och öppnat hotellen Vipp Shelter, som ligger pittoreskt vid sjön Immeln i Skåne, samt Vipp Loft i centrala Köpenhamn. I början av 2019 öppnar man sitt tredje hotell – The Chimney House utanför Köpenhamn. Gemensamt för dem alla är att de är utrustade med företagets senaste innovationer inom design och heminredning – men det finns ytterligare en twist. Vd Kasper Egelund
förklarar:

Annons
X

– När du väl checkat in på ett Vipp Hotel är det fullbelagt, det finns bara ett rum. Ingen reception, restaurang eller lounge – det ska kännas som att komma hem.

Kasper Egelund är vd på Vipp.
Kasper Egelund är vd på Vipp. Foto: Jonas Pryner Andersen

Är det här ett nytt sätt att visa upp sin design – att integrera den i en upplevelse?

– Ja, det tror jag. Vi vill att kunderna ska få möjlighet att leva med våra produkter. På hotellen kan de testlaga mat i ett Vippkök, använda badrum utrustade med vår design och kanske läsa en stund i skenet från en av våra lampor. Allt detta inramat av vacker arkitektur, spännande materialval och andra konstföremål.

Hur skulle du beskriva era hotell?

– Vipp Shelter är ett mikrohus, mitt ute i den svenska naturen, ritat av Morten Bo Jensen. Så när som på fågelsång är det knäpptyst omkring det lilla huset. Hela idén är att vara nära naturen. De stora glasväggarna går att öppna, vilket gör att det verkligen känns som att man befinner sig utomhus. Vi brukar säga att det är en batteristation för människor. Vipp Loft är mer grandiost och har en arkitektonisk tyngd. Lägenheten, som ligger i stadsdelen Islands Brygge i Köpenhamn, är 400 kvadrat stor och ritad av arkitektbyrån Studio David Thulstrup. På båda hotellen blandas skräddarsydd arkitektur med kända designmöbler och såklart produkter från Vipp.

På de olika hotellen blandas Vipps egna produkter med andra designikoner. På bilden ser vi spatiösa Vipp Loft.
På de olika hotellen blandas Vipps egna produkter med andra designikoner. På bilden ser vi spatiösa Vipp Loft.

Vem är den typiska gästen?

– De som är ute efter en unik hotellupplevelse. I första hand är det personer som reser världen runt för att äta på exklusiva restauranger, som Noma i Köpenhamn, och vill att boendet ska vara något utöver det vanliga. Det kommer också många arkitekter och designentusiaster som vill uppleva något alldeles särskilt. Eller så kan det vara par som vill fira något speciellt eller personer som funderar på att köpa ett kök från oss och vill prova det först.

Berätta om ert senaste tillskott – The Chimney House.

– Under 2019 öppnar vi hotell i en 100 år gammal vattenpumpsstation. Byggnaden har en intressant byggnadsstil, med en väldigt speciell skorsten, och det har tagit oss två år att renovera stället. Precis som på Vipp Shelter och Vipp Loft finns det bara plats för ett sällskap. Och även här leker vi med olika material och blandar Vipp-produkter med konst och handplockade inredningsdetaljer.

Mikrohuset Vipp Shelter vid sjön Immeln ligger avskilt inbäddat bland träden.
Mikrohuset Vipp Shelter vid sjön Immeln ligger avskilt inbäddat bland träden.
Foto: Alvaro Campo
Design

Lisa Larson: ”Det är lite pinsamt att min keramik är så dyr”

Formgivardrottningen Lisa Larson om humoristiska hundar, japanska beundrare och när hon hörde begreppet ’girl power’ för första gången.

Känns ABC-flickorna, Samhällsdebatten och Larsons ungar bekant? De är namn på kända keramikserier skapade av en av våra mest folkkära formgivare. Keramikern Lisa Larsons runda figurer har älskats världen över i decennier och man hittar hennes konst på såväl skolor och sjukhus som på nyöppnade Nationalmuseum. I höst är hon aktuell med ett samarbete med Akademibokhandeln.

Annons
X

Det har alltid stört mig att folk trott att jag tjänat så mycket pengar.

– Jag blev väldigt glad när Akademibokhandeln hörde av sig. Tillsammans har vi valt ut några av mina gamla skisser som sedan min dotter Johanna, som är grafisk designer, arbetat om till tryck. Det har utmynnat i en serie med allt från anteckningsböcker och magneter till väggkalendrar och tygkassar.

Man känner tydligt igen ditt formspråk när man ser serien.

– Ja, jag har ju alltid jobbat med djur, natur och människor i alla dess former. Jag har ett enormt kartotek med figurer av alla tänkbara slag. Jag får fruktansvärt många nya idéer hela tiden och kan hämta inspiration från vad som helst. Kanske är jag på teater och ser en spännande scen, eller så står jag och väntar på bussen och ser en rolig hund. Då måste jag ta upp kameran och ta en bild. Hundar ser ju ofta humoristiska ut.

Varför började du med keramik?

– Det bara blev så. Jag växte upp på landet och målade tavlor av folks hus ibland för fem kronor målningen. På konstskolan hamnade jag i keramikfacket. Senare var jag med i en konsttävling där Stig Lindberg satt i juryn, han gillade det jag skapat och frågade om jag ville börja på Gustavsbergs Porslinsfabrik. Han var en fantastisk person som hjälpte mig mycket. Min man och jag blev goda vänner med både Stig och hans fru. Jag var på Gustavsberg i många, många år och trivdes. Där fanns ju alla tänkbara resurser och material att jobba med.

Först flera år senare sa ett av mina barnbarn att det var ’girl power’.

Hur känns det att dina alster säljs så dyrt nuförtiden?

– Det är lite pinsamt och jag har inte så stor glädje av det. Jag gillar inte när mina saker köps på spekulation, utan vill hellre att man köper keramik med hjärtat. Jag har aldrig spekulerat i vad som kan ’gå hem’, utan gjort det jag tycker om. Det har dock alltid stört mig att folk trott att jag tjänat så mycket pengar. På Gustavsbergs Porslinsfabrik gjorde jag den ena succén efter den andra – men fick ingen royalty de första 28 åren. De ville helt enkelt inte ge mig det.

Du är enormt populär i Japan, hur kommer det sig?

– Det har jag försökt ta reda på. Det verkar som att japanerna läser in något extra i figurerna, de verkar så väldigt känsliga. Vill de köpa en av mina keramikkatter står de i en halvtimme och funderar tills de ser en som säger ’välj mig’. Flera har gråtit när de träffat mig. Det kan man inte tro, men så är det!

Ett roligt minne från skapandet av en serie?

– En gång gjorde jag en figur som var tänkt som bröllopspresent, där brudgummen lyfter sin kraftiga brud på rak arm. Men brudgummen klappade ihop hela tiden av den tunga leran. Då vände jag på det, bruden fick lyfta brudgummen istället. Först flera år senare sa ett av mina barnbarn att det var ’girl power’. Jag hade aldrig hört begreppet innan, men när jag förstod vad det betydde kändes det kul att vara med och bidra till det.

Foto: Alvaro Campo

Sebastian Westin är en av grundarna till väsk- och accessoarmärket Sandqvist. Foto: Sandqvist/Morakniv
Design

Sandqvist gör samarbete med Morakniv

De senaste åren har friluftslivet fått sig ett uppsving – något som Sandqvist och Morakniv tagit fasta på.

Låter Lajtjenn bekant? Kanske – om du har koll på de olika dialekter som talas i Dalarna. Då vet du att det är en idyllisk plats i skogen utanför Mora som kallas Lintjärn på rikssvenska. Lajtjenn är också namnet på en knivrulle ur kollektionen Forest and Shelter – ett samarbete mellan anrika Morakniv och det svenska väsk- och accessoarmärket Sandqvist.

Annons
X

Kollektionen – som nyligen släppts – består av en serie produkter döpta efter platser nära Mora som fokuserar på kök- och utomhusaktiviteter. Något som rimmar väl med bägge företagens filosofier.

– Moraknivs skandinaviska formspråk och hållbarhetstänk passar bra ihop med hur vi jobbar på Sandqvist. Inspirationen till Forest and Shelter har hämtats från den svenska naturen – och Dalarnas i synnerhet. Produkterna, som består av allt från ett förkläde till täljknivshållare och vedkorg, är gjorda av hållbara material som vegetabiliskt garvat läder och 100 procent organisk bomull. Den gemensamma nämnaren är att det ska vara naturnära och användbara produkter, berättar Sebastian Westin, en av Sandqvists grundare.

Täljsetet Lajtjenn.
Täljsetet Lajtjenn. Foto: Sandqvist/Morakniv

Varför ville ni jobba med just Morakniv?

– Det är ju knivarnas knivmärke. Ett gammalt, traditionellt företag med över 125 år på nacken. För oss på Sandqvist har det varit lite av en dröm att göra något ihop med dem. De producerar allt på plats i fabriken utanför Mora och allt material kommer från Dalarna. För mig personligen är en kniv en fundamental pryl att ha hemma – jag har alltid täljt saker.

Har du någon personlig favorit ur kollektionen?

– Knivrullen Ogsker. Utöver att den fungerar som en snygg knivförvaring kan man även rulla ihop den och låta den stå framme som en bestickhållare. Sen har vi också gjort som en liten cylinder, som vi döpt till Gesunda, där du kan lägga dina knivar och sen fästa på ryggsäcken Karvik. Som en extra väska på väskan.

Vem är den typiske Sandqvist-kunden?

– En stil- och miljömedveten person som har god smak och föredrar etiskt utvalt mode. Vi vill nå en snäll kund, som bryr sig om både klimatet och sina medmänniskor. De som tycker att det är lyxigt att åka ut i skogen och sätta sig runt en eld med familjen. Och kanske tälja lite. Folk ångar på så mycket hela tiden – sluta med det! Det är vad kollektionen handlar om, lyx behöver inte var krångligare än att man som stockholmsbo drar ut till Hellasgården eller Tyresta nationalpark för att plocka bär i några timmar.

Kollektionen är inspirerad av naturmiljöer i närheten av Mora.
Kollektionen är inspirerad av naturmiljöer i närheten av Mora. Foto: Sandqvist/Morakniv
Foto: Jesper Florbrant
Design

Kika in hemma hos Elin af Klintberg

Elin af Klintberg är hemvändaren som älskar hemmets olika vinklar.

– Det är intressant hur "hem" dyker upp i andra ord, som hemskt och hemligt. Å ena sidan är det något vi vill visa upp, å andra sidan något vi vill dölja, säger Elin af Klintberg och ler.

Annons
X

Att hon funderar på ordens magi är inte förvånande. Elin har vigt sitt liv åt dessa fantastiska verktyg som du nu tar del av – ord. Hon började sin bana som blott tonåring på den journalistiska milstolpen Pop med Andres Lokko som "chefsideolog", idag på SvD.

– I mitt jobb ingick att öppna Andres beundrarpost, den kom framför allt från unga män i universitetsstäder som älskade Manic Street Preachers. En dag tog jag mod till mig och satte på Lloyd Cole på redaktionsstereon. Andres blev allt annat än nöjd. Idag är han ju mycket lugnare, säger Elin och skrattar.

Elins arbetsplatser har på många sätt speglat hennes syn på boende och hem. Under tiden på Pop var hemmet en parantes i tillvaron, ett transferfönster mellan vardag och fest, ett flöde av människor, på väg ut, till något annat, på väg bort, men sällan på väg just "hem".

– Min syn på hemmet har ändrats utifrån vilka tidningar jag jobbat på. Som resereporter på Tidningen Res var hemmet ett ställe där jag mest mellanlandade, minns Elin som har besökt runt 80 länder och upplevt minibarens melankoliska magi, "Am I supposed to sleep here alone, beneath the shadow of the minibar", för att – med risk för en ung Andres Lokkos irritation – citera en Lloyd Cole-låt.

Därefter blev Elin chefredaktör för mode- och designtiteln Plaza Magazine, känd för bland annat inredningsreportage deluxe. Nu blev hemmet något annat, även för Elin.

– På den tiden inredde jag nog väldigt mycket för andra, även i mitt eget hem. Det gör jag inte nu. Nu inreder jag för mig, för oss.

Nytt jobb innebar ett nytt hem. Idag är Elin kreativ chef för Klintberg Niléhn som producerar tidningar och innehåll åt företag vilka ofta har hemmet på radarn, däribland Åhléns, DUX och Svenssons i Lammhult. Ungefär samtidigt som Elin bröt upp och startade eget – med sin konkurrent Mårten Niléhn, då chefredaktör på inredningsmagasinet Residence – bröt hon också upp privat och stakade ut en ny riktning på livets väg. Den tog henne ut hit – till hemmet på Lidingö.

undefined
Foto: Jesper Florbrant

Huset är en 30-talsvilla med en skogstomt full av tallar, klippor och blåbärsris som sluttar nedåt och ger en vidunderlig utsikt.

– Vi har ingen traditionellt välansad trädgård. Istället känns det som att befinna sig på en kobbe i skärgården, säger Elin.

Inredningen interiört smälter in i det vilda, smått höstliga, tonläget från det exteriöra på tomten.

– Paret vi köpte huset av tjatade stolt om hur det gick i en stil som var "väldigt mycket Solsidan", och det första vi gjorde var att tvätta bort just det.

De högblanka luckorna och vita väggarna fick en gråare, mer dov färgskala. Vissa skulle säga mer vuxen, mogen, höstlik ton – året om.

undefined
Foto: Jesper Florbrant
undefined
Foto: Jesper Florbrant

Har du ett favoritrum?
– Jag älskar vårt gigantiska sovrum. Vi byggde om det samtidigt som vi fick barn. Robert hade sålt in sin "man cave" – tänk en stilren mekanisk verkstad med svets och andra maskiner för att bygga möbler – med att jag skulle få just ett grandiost sovrum, något jag alltid drömt om.

Något hon inte drömt om var emellertid att "förlösa" en ny del av huset samtidigt som hon förlöst sitt andra barn. Det konstanta borrandet gick henne på nerverna efter hon kommit hem från BB.

Men nu råder lugn och ro, ja, hemkänsla.

Elin läppjar på kaffet. Hon ler när hon minns tiden, så här på distans.

– Jag tror hemmet betyder oerhört mycket för oss människor. Det blir en del av vår identitet, av vem vi är. Tidigare var jag som sagt väldigt mycket för hemmet som ett showroom, nu är det mer av ett … hem, säger hon plötsligt.

Det är så hon talar, Elin af Klintberg säger – och gör – det som faller henne in, men så är hon en ordets konstnär. En av hennes mest älskade möbler – bland alla designklassiker – är högst symbolisk: den platsbyggda bokhyllan. Hyllan sväljer hundratals böcker, och miljoner ord, även utkasten till de många krönikor som återkommande publiceras i SvD Perfect Guide. Arbetet med att skriva krönikor är för övrigt lite som att inreda ett hem – det handlar om att flytta runt, stuva om, hitta stilen.

När vi skiljs åt tänker jag på vad Elin sa när vi först möttes, hur ordet "hem" dyker upp i andra ord. Elin är – numera – en "hemmakatt" och en äkta "hemvändare" här i huset på ön där hon en gång växte upp men svor att aldrig återvända till, Lidingö.

Alla vägar leder hem. "The circle of life", som någon sjöng.

Design

Höstens 8 bästa konstutställningar

Udda, otippat, inspirerande. SvD Resor har valt ut höstens mest konstfulla anledningar att lämna vardagen för en museihelg.

SCHIRN KUNSTHALLE

undefined

Wildnis
Römerberg 6, Frankurt am Main
schirn.de

Annons
X

Vildmarken ruvar på fantasier, mystik och enstaka enhörningar. Kanske mer än någonsin i dessa tider då det finns allt mindre orörd natur kvar. Utmärkta Schirn künsthalle ägnar en hel utställning åt öppna landskap och djur, samt människans relation till desamma. Självklart finns Henri Rousseau på plats, liksom Max Ernst, vars alter ego var en fågel som hette Loplop. Också på Schirn i höst: König der tiere, en uttömmande exposé av Wilhelm Kuhnerts relativt okända, östafrikanska storviltsmålningar, skapade mellan 1891 och 1912 då delar av kontinenten var koloniserad av Tyskland.
Visas 1 nov-3 feb 2019

NATIONAL PORTRAIT GALLERY

undefined

Michael Jackson: On the wall
St. Martin’s Place, London
npg.org.uk

I onsdags skulle Michael Jackson ha fyllt 60 år. Svallvågorna av popkungens oeuvre fortsätter än idag att plaska genom både populär­ och finkultur. Han hade naturligtvis ett enormt inflytande på samtida musik, musikvideor, dans, koreografi och mode, men hans inflytande över den nutida konsten har fram tills nu varit ett oskrivet kapitel. Sedan Andy Warhol odödliggjorde honom 1982 har Jackson blivit en av de visuella konsternas mest avbildade kulturella ikoner. Och det är inte vem som helst som porträtterat honom, bland de 40 medverkande konstnärerna finns idel superkändisar; Keith Haring, Klara Lidén, David LaChapelle, Catherine Opie, Louise Lawler, Mark Ryden och Kehinde Wiley för att nämna några. Verken är hämtade från offentliga och privata samlingar över hela världen.

Visas fram till 21 oktober.

WIEN MUSEUM

undefined

Mit Haut Und Haar
Karlsplatz 8
wienmuseum.at

Eurovision­Conchitas peruk, kejsarinnan Elisabeths skön­hetskurer, ett mässingsbadkar, en Frankensteinartad antik hårtork, en hel hårsalong från 1900, sepiatonade fotografier och kitschiga reklamaffischer. Alltsammans finns att beskåda på utställningen Mit haut und haar, en välkammad exposé av fåfängans fyrverkeri som spänner från 1700-­talet och framåt. Den blickar in i spegeln hos frisörer, barberare, kosmeto­loger och perukmakare och utforskar våra vardagliga piff­- och puffrutiner. När började kvinnor bära kort hår? När blev hår politiskt? Vad är vackert, vad är fult? Vad menas med "blek och elegant"? När är läppstift ett vapen? Alla dessa frågor besvaras på Wien Museum, en skattkammare av österrikisk kultur som även bjuder på en matnyttig utställning om arkitekten Otto Wagner.

Visas fram till 6 januari.

GUGGENHEIM BILBAO

undefined

Joana Casconcelos, Soy Tu Espejo
Abandoibarra Etorb. 2
guggenheim-bilbao.eus

Guggenheim Bilbaos änd­lösa atrium är just nu fyllt av ett amöbaliknande verk, en virkad skulptur som böljar mel­lan våningsplanen från golv till tak. Den är signerad Joana Vasconcelos, en av Portugals mest firade nutida konstnärer. Hon utforskar våra vardagstings emotionella värden genom att skapa enorma skulpturer av plastbestick, skor, stekpannor och speglar. En revolver gjord av 168 analoga telefoner pekar på våldet som masskommuni­kationens makt kan frammana. En förgylld helikopter täckt av kristaller och strutsfjädrar allu­derar till det franska hovets över­ dådiga estetik, den föreslår även en återgång till begynnelsen och förvandling från maskin till djur. Missa inte heller en måltid på museets utsökta krog Nerua där Josean Alija lagar eteriska tolkningar av det baskiska köket.

Visas fram till 11 nov.

MUSEUM BOIJMANS VAN BEUNINGEN

undefined

Pure Rubens
Museumpark 18, Rotterdam
boijmans.nl

Boijmans van Beuningen i Rotterdam hamnar ofta
i skymundan av de stora museerna i Amsterdam. Det är dock väl värt ett besök då man ofta bjuder på ett tankeväckande utbud konst och design; från legendariska Brueghel den äldres Babels Torn, via Dalis läppsoffa till purfärska alster av samtidskonstnärer. Museet har även en betydande samling oljeskisser av Peter Paul Rubens, kollektionen är unik i Holland och bland de bästa i världen. Medan Rubens större verk skapades av idel assistenter är hans oljeskisser helt och hållet tecknade av honom själv. Pure Rubens vittnar om hejdlös fantasi och en förmåga att berätta fabulöst detaljerade historier. Utställningen är ett samarbete med Pradomuseet i Madrid och består av 65 skisser, somliga på långväga lån.

Visas fram till 13 januari.

MUSEUM FRIEDER BURDA

undefined

James Turrell, The substance of light
Lichtentaler Allee 8B, Baden-Baden
museum-frieder-burda.de

Amerikanen James Turrell är den ogripbara konstens mästare. Hans immateriella trompe­l’œil­ verk är minimalistiska gåtor som badar betraktaren i ljus och slukar densamma i en eterisk neonvärld som testar gränserna för perceptionsförmågan. En sensuell, spirituell och meditativ upplevelse. Höstens utställning inbegriper diverse optiska illusioner, däribland Sloan Red; ett banbrytande verk som får projicerade, geometriska ljusobjekt att flyta i luften. Turrells långtidsprojekt Roden Crater finns också representerat, en slocknad vulkan i Arizona­ öknen som han sedan 1979 sakta konverterar till ett observatorium för himmelska fenomen. Entrébiljetten till Rodenkratern är astronomisk, om du ens kan få in en fot där. Det är betydligt enklare och billigare att se en bit av den Baden­Baden.

Visas fram till 28 oktober.

FONDATION MAEGHT

undefined

FONDATION MAEGHT
Jan Fabre, Ma Nation: L’Imagination
Saint-Paul de Vence, franska Rivieran
fondation-maeght.com

Om du hade vett nog att hålla dig undan Rivieran under hög­ sommaren förtjänar du en visit till den asurblå kusten på höst­ kanten då turist­tingeltanglet ebbat ut. Väl där får du inte missa ett besök på Fondation Maeght vars formidabla Josep Lluís Sert­designade museum är ett under av 1960-­talsarkitektur. Miro, Chagall, Calder och de andra har just nu sällskap av belgiske skulptören Jan Fabres drömska, underfundiga och samtidigt makabra marmorverk som utforskar psyket, kroppen, drömmar och framförallt fantasin, i konversation med vetenskapliga upptäckter.

Hans svala, mästerliga och sensuella skulpturer påminner om Berninis intrikata stordåd. Fabre är en surrealismens arvtagare, en visuell konstnär, designer och författare som även arbetat med teater och dans.
Visas fram till 11 november.

BELGRADS KULTURCENTER

undefined

The marvellous cacaphony
Trg republike 5, Kneza Mihaila
oktobarskisalon.org

The Marvellous Cacophony, eller den underbara kakafonin. Bara titeln räcker för att väcka vår nyfikenhet. Den syftar till det ökande oljudet som konstvärlden tycks föra. "Ismernas tid är förbi, vi befinner oss i en namnlös epok med oräkneliga konstcentra", menar kuratorerna av Serbiens 57:e oktobersalong. De har gjort ljuv musik av oljudet genom att bygga broar mellan konst och konstnärer från olika kulturer och generationer. Utställningarna breder ut sig över flera museer och gallerier kring Belgrad och inkluderar artister från jordens alla hörn, bland dem hushållsnamn som Olafur Eliasson, Anselm Kiefer, Yoko Ono, Tom Sachs, Cindy Sherman och Anicka Yi. Oktobersalongen grundades 1960 och är Serbiens största konstfestival, sedan 2004 har den även välkomnat utländska konstnärer.
Visas fram till 28 oktober.

Foto: Jesper Florbrant
Design

Kika in hemma hos Christophe Dolhem

Denna designvecka besöker vi designern Christophe Dolhems hem på Östermalm.

Ovanför Birger Jarlsgatan uppe på en höjd ligger Eriksbergsområdet med kullerstensklädda gator och stillsammare vardagstempo. Här bor fransmannen Christophe Dolhem. Född i Paris 14:e arrondissement på vänstra stranden – det som rymmer de tre små "bergen" Montparnasse, Montsouris och Montrouge – är det förståeligt att han här finner den största likheten med sin födelsestad.

Annons
X

– Östermalm i övrigt saknar de små kvarteren så typiska för Paris, där alla känner varandra, alltid hälsar och utbyter tankar när man möts.

Att han hamnade i Sverige redan på 80-talet är inte svårt att förstå, vi pratar ju med en fransman!

–Jag låter oftast hjärtat styra, kärlek är en stark drivkraft på gott och ont: jag får acceptera förlusterna, men jag kan inte leva utan den.

undefined

Fascinationen för design har tagit Christophe över hela världen. Idag ser han sig som en kosmopolit med rötterna i den franska kulturen. Hans bas är hemmet i Stockholm. Numera är det dottern Chloé Schuterman som bor i Paris och studerar vid Parsons School of Design, medan sonen Marcus för det kreativa arvet vidare i Stockholm. Design är för Christophe essentiellt. Ett kliv innanför ytterdörren och vi möts av böcker, kameror, konst – och inte minst hans ivriga förklaringar om vad som är ett sätt att leva, mode de vie.

– De viktigaste ingredienserna i livet är att vara nyfiken och öppen för intryck, att vara seende. Allt du upplever och tar reda på, kan du återanvända – inte minst i arbetet.

För att, som han uttrycker det, "tacka Sverige som gav mig möjligheten att bli designer", lät han översätta Stéphane Vials bok Le design, en fransk filosof som undervisar i konst och kultur på designskolan École Boulle i Paris. Boken, på svenska Kort avhandling om design, gav Christophe ut på eget förlag. I introduktionen skriver han om sin långvariga saknad av "ett ärligt försök till att definiera vad design är". Med stor emfas och viss indignation, delar han med sig av de tankebanor författaren tar upp. Hur vi använder ordet design som ett adjektiv för att rangordna människor socialt, för att särskilja de som har smak från dem som inte har det; att design gått från subjektiv till egenskapsord.

–Design är oerhört viktigt, men används slentrianmässigt. Ta annonserna för "designade kök" där epitetet ska filtrera de exklusiva från de mindre dyra; alla kök är ju designade av någon vilket förringar ordets verkliga värde.

undefined
Foto: Jesper Florbrant

Även det talade och skrivna språket har stor del i hans liv, vilket dagböckerna tydligt skvallrar om. De är fulla med fotografier och minnessaker, de flesta i skinn från välkända franska Hermès. På sidorna han bläddrar fram visas en av alla otaliga resor, den här till Nepal och Himalaya.

– Att skriva dagböcker är inte bara en form av nostalgi, det är också en del av det jag lämnar efter mig; att mina barn ska få se att jag har levt och upplevt mycket, de är spåren av mitt liv. Det som skrivs ned, stannar kvar.

Av samma orsak, har han även alltid gjort fotoalbum.

–Mina barn uppskattar det jättemycket! Alla fotar nuförtiden, men vem printar längre ut sina bilder? Fotografier är en skatt, något att reflektera över. Jag har alltid med mig en kamera när jag går ut.

Lika lite som Christophe vill begränsa och sätta en exakt titel på det han gör yrkesmässigt, lika lite vill han etikettera sin smakriktning vad gäller möbler.

– Efter konsthistoria i Uppsala, läste jag grafisk formgivning på Berghs som då låg på Riddargatan. Men jag skapar så mycket mer än bara design och grafisk formgivning: jag målar tavlor, har haft fotoutställningar och skriver. Just nu jobbar jag med ett möbelprojekt i Kina.

undefined
Foto: Jesper Florbrant

Det bästa ordet för att beskriva såväl honom som person och hans inredningsstil, är med ordet eklekticism: idéer och smak från olika kulturer och decennier som förenas på ett naturligt vis. Han ser sig själv som en mix av Robinson Crusoe och välklädd dandy, blandar kitsch med finkultur, högt med lågt.

– Jag har få saker, men de jag har gör mig glad och betyder något. Att de kanske till en början inte verkade passa ihop spelade ingen roll, allt blir vad du gör det till och vad du lägger in i det hela.

Med andra ord behandlar han inredning som klädmode: det blir konstgjort och andas ängsligt om du klär upp dig i ett och samma dyra märke från topp till tå. Bättre att ha en bra basgarderob, lägga till och ta bort utifrån devisen att du ska visa vem du är genom din klädsel, så också inredning.

När han flyttade in 2010, var det un coup de foudre, en blixtförälskelse, inte minst i den vackra öppna spisen med sitt gröna kakel. Våningen var redan i mycket gott skick. Den enda större förnyelsen som genomförts, är att golven blivit mörkare. Här blandas Dusty Deco med Slettvoll, spegel från vännerna på Oscar & Clothilde och skivspelare med ömt vårdade jazzvinyler, Harry Balmers svetsade stållampa i brutalism med Eames-pallen Stool Model A, afrikansk mask med Giuseppe Scapinelli-bord. Föremål, de som på franska ryms inom det vackra ordet objets d'art, blandas med hans egen konst. Fotografiet på den fem veckor vissnade tulpanbuketten är Christophes egen Memento mori, den latinska frasen för "kom ihåg att du är dödlig", den som blev en egen konstgenre i takt med kristendomens framfart under bland annat renässansen. Med en sista förtrogenhet, en av många intressanta inblickar under besöket, säger vi à bientôt.

– Inred så att du alltid har något som blicken dras till, un sujet de conversation.

undefined
Foto: Jesper Florbrant
Foto: Linda Alfvengren
Design

Kika in hemma hos stylisten Maria Montti

Stylisten Maria Montti känner sig hemma på Stockholm Fashion Week.

Det är bråda dagar för stylisten Maria Montti när mälarfrun Stockholm förvandlas till en urban mannekäng på modeveckan. Visningarna avlöser varandra runt om i staden. Vissa nytänkande, andra klassiska. För designern Maria Nilsdotters kollektion Moondust som visades i Skeppsholmskyrkan har Maria Montti gjort en bokstavligen sagolikt dynamisk krock.

Annons
X

– När jag stylar en smyckekollektion får inte kläderna ta över. Det är svårt att visa smycken på en traditionell catwalk. Därför försöker vi förmedla en känsla. Denna gång är det "John Bauer goes rave", en modern älva. Det ljuva med en stark modern touch. Maria Nilsdotter har även tagit fram större "showpieces" som tar plats på catwalken. Även musiken har stark roll denna gång där vi fått hjälp av John Engelbert.

Arbetet som stylist började med jobb på Jus. Då som inköpare och butikschef. En lärorik tid med nära relationer till namnkunniga designers, från Carin Rodebjer till Ida Sjöstedt.

undefined
Foto: Linda Alfvengren

Modescenen har en hög puls. Då blir hemmet en avslappnande kontrast, en familjescen präglad lugn. Lägenheten i Vasastan där de länge bott ligger på en innergård och präglas av studiokänsla. Men så känner sig paret extra hemma i just studiomiljöer. Maria Montti som stylist åt ledande modemärken, musikartister och skådespelare – från musikvideor åt Titiyo till "röda mattan-ögonblick" åt Noomi Rapace. Dessutom är hennes man Eric Broms fotograf. Artister som stått framför Erics kamera är flera – från svenska Zara Larsson och Zlatan Ibrahimovic till utländska storheter såsom Niki Minaj, Daft Punk, Lady Gaga och Madonna.

– Vårt hem betyder mycket. Jag kan slappna av och hitta lugn och ro med familjen och älskar att umgås med vänner, ha härliga middagar som går över till dans och fest.

Parets arbeten är högst visuella. Det handlar om konsten att se, tolka synintrycken och påverka hur andra ser på en människa, ett fenomen, en produkt, och förstås ett rum, ett hem. Inredning är bildberättande, ett iscensättande av livets rekvisita, men smaken kan gå isär även hos ett älskvärt par.

– Min man Eric och jag har ganska olika smak, han gillar stilrent enkelt. Jag står mer för det färgglada och gillar prylar och att möblera om ofta. Det ger en känsla av förnyelse. Jag älskar buketter och exotiska plantor med stora bladverk, det ger liv.

Hur har ni valt möblerna?
– Några har vi ärvt. Det är en blandning av gammalt och nytt. Några av favoriterna är farmor Margits fåtöljer som vi klädde om i ett galet mönstrat lapptäcke med tyg i sammet, en riktig pjäs.

Du arbetar med att skapa minnesvärda ögonblick åt andra, vad betyder minnen för dig?
– Minnen är viktiga, de följer med dig hela livet, från upplevelser på fantastiska ställen och möten med kreativa, spännande personer till tråkiga människor. Tillsammans berikar de livet. Minnen betyder mycket, såväl vackra som jobbiga och de sorgliga.

Med ett par som själva verkar inom bildberättande är det knappast förvånande att hemmet är rikt på just bilder. Konsten syns överallt. På väggen, lutad mot möbler, i bokhyllan.

– Min syster Valeria Montti Colques verk ligger mig djupt i hjärtat då jag följt hennes konstnärliga resa. Konstnärer är modiga. De följer sin dröm. Även den stora rosa "pillernallen" av Gustaf Broms gör mig lycklig, den ger en känsla av trygghet.

undefined
Foto: Linda Alfvengren

Varifrån hämtar du inspiration?
– Främst möten med människor och resor. Jag älskar att se street-styling. Jag saknar musikvideo-eran! Där fann jag inspiration, både med känslan som musiken gav och deras "looks" såklart.

Den väldiga bokhyllan reser sig längs ena väggen. Här ryms historier i alla dess former, i såväl ord som bild. Berättandet är på många sätt en central ingrediens i parets liv – och hem. Här samlas vänner över samtal, musiken i högtalarna har sin storytelling, böckerna sitt berättarspråk.

– Jag har flera favoriter, böckerna om Rei Kawakubo, Yohji Yamamoto och Alexander McQueen.

Även om det råder en varm familjekänsla över hemmet finns här samtidigt en rå arkitektonisk känsla i materialval. Det är onekligen "industrial chic", men så går fastigheten tillbaka till Stockholms moderna industrihistoria. Särskilt det röda golvet med sina vita prickar skvallrar om en annan tid.

– Det är originalgolvet då det var en fabrik här. För oss var det självklart att behålla det. Vi har även tagit fram originalkaklet på väggarna. Vi har rivit innerväggar för att uppnå den öppna planlösningen och fånga det luftiga då det är högt i tak.

Familjen har sedan de här bilderna togs nyligen flyttat vidare, till ett hem som ännu inte är helt klart, men känslan från det personligt "modiga" hemmet i Vasastan tar de med sig. Det ligger varmt om hjärtat. Precis som modeveckan.

– Jag ser alltid fram emot att se Borås Textilhögskolas visning på Fashion Week. Det är viktigt att lyfta fram våra unga förmågor.

Vilket är ditt eget favoritplagg just nu?
– Jag har tidigare klätt mig mycket i svart och vitt, men jag försöker få in mer färg i min garderob. Jag blir glad av det. Den nya favoriten är en fantastik kimono med mönster och färg från min kära vän, designern Martin Bergström, i samarbete med Sidenkompaniet.

Där har vi en annan modeprofil som kan konsten att berätta med kläder, med ett hem värt att besöka.

undefined
Foto: Linda Alfvengren
Design

Kika in hemma hos Micael Bindefeld

Hemma hos festfixaren Micael Bindefeld är trädgården mer än blommor och bin – den är ett sinnestillstånd.

– Om jag vore en växt? Ja, då vore jag definitivt rabarber, upp tidigt, sur men väldigt härlig med rätt mängd socker, säger Micael Bindefeld och ler.

Annons
X

Här står vi med trädgårdsmästaren Bindefeld, inte festfixaren, med nävarna i jorden, långt ifrån galasalongerna och filmpremiärerna. Stans nyckfulla trendvind har bytts mot ljus, ljuv och lantlig sensommarbris. För nitton år sedan köpte festfixaren sitt sommarhus i Aspvik på Värmdö. Då var den 8000 kvadratmeter imponerande tomten helt igenvuxen, och även om boningshuset ritades av ikonen Ragnar Östberg – år 1937 – så kännetecknades blomstrens arkitektoniska ideal mer av absurdism än funktionalism.

– Det har tagit nära en mansålder att få trädgården i ordning. Nu är den som jag vill ha den, även om en trädgård aldrig blir riktigt färdig. Förresten, det är inte en trädgård, det är mer av en park.

undefined
Foto: Åsa Liffner

Huset med sina 130 kvadrat i stram stil kompletterar den prunkande trädgården där familjen vistas så ofta de kan. Sitt urbana hem har de på Östermalm. Fascinationen för det gröna kommer från det starkaste av växter, familjeträdet. Micaels rötter går närmast till Göteborg, precis som rabarberns komiskt nog – den sägs ha odlats i Sverige första gången i en av Göteborgs stadsdelar – och kärleken till odling fick den framtida festikonen med sig i tidig ålder, på sommarstället på västkusten.

Vintertid i växthuset härbärgerar fuchsior, olivträd, citronträd och en gigantisk mängd pelargoner. På våren flyttar de ut – som barn till slut flyttar hemifrån – och då blir växthuset istället ett vackert uterum för middagar, möten och magi. Här inne tronar en ansenlig mängd tomatplantor, hela taket av dignar av klättrande melonplantor och gurkor. Närodlat à la Bindefeld innebär avstånd på några meter från hushållets skafferi.

Aspvik är nu inte bara en plats – för Micael är det ett tillstånd av ro och kontemplation, men det är också en servis. Det var för två år sedan han fick frågan från Fyrklövern om att designa en servis. Han antog utmaningen såsom han antar sekatören i trädgården – med entusiasm, energi och en estetisk ådra.

– Det var lite av en dröm. Jag är besatt av porslin. Särskilt på mina resor köper jag mängder. Det behöver inte vara dyrt utan kan kosta några kronor på en marknad i Nepal, men frakten blir kostsam, skrattar han.

undefined
Foto: Åsa Liffner

Servisen Aspvik på 24 delar har – såklart – blommor på dekoren. Som kreatör kan man resa till andra sidan jorden för inspiration, men Micael behöver bara titta ut genom fönstret: pionerna, vallmon och visornas egen melankoliska fixstjärna, förgätmigej. Men så har vi de där familjerötterna igen, de ger sig ständigt till känna, även i servisen.

– Jag har helt klart inspirerats av min mormors egenhändigt målade porslin. Jag har fortfarande kvar hennes sköra små koppar med handmålade blommor på varje del. De är jag rädd om.

Servisen är i göteborgskt blåvitt men har även asiatiska toner då porslin Micael köpte i Vietnam omedvetet funnits med i tankarna.

– Det är en modern tolkning av en klassisk look. Lite som med blåbär-och-mjölk, säger han och ler.

undefined
Foto: Åsa Liffner
undefined
Foto: Åsa Liffner

Dukning, trädgårdsarbete och festfixande är tre grenar som alla har något gemensamt – det är den avvägda matchningen som ger de goda resultaten. Micael blandar gärna udda tallrikar och glas, och däri ligger också hans framgång som Sveriges Festfixare No 1, att bjuda in kända filmstjärnor jämte okända forskare. Mixen bidrar till det goda samtalet, mångfalden, olikheterna, och i en värld där mycket kan handla om att synas till varje pris, när som helst och hur som helst, så lever Micael själv under devisen "se men inte synas" – likt en makthavare, kändislivets Wallenberg.

– En trädgård handlar mycket om vilka blommor du parar ihop.

Micael ser parallellerna mellan att odla relationer i rabatten och på fester. Vissa människor och växter trivs absolut inte i varandrassällskap, invasiva arter såsom jordärtskockor och lupiner kan likt kändislivets alltför extroverta karaktärer fullständigt ta över festen, även den i trädgården.

Det var morfadern som fick "den lilla professorn" att odla sitt trädgårdsintresse vid sommarstället på Vallda. Han dog när Micael var 8 år, men frön planterades i den lilla pojken som vuxit sig starka genom åren, en tro på blommor och växter som en symbol för livet, särskilt när marken trampas av hårda, bruna skor. Farföräldrarna flyttade till Göteborg på 30-talet när klimatet för judar blev för hårt under nazisternas Tyskland, och av farfaderns nio syskon överlevde endast tre Förintelsen. Den historien – och en personlig resa till bland annat Treblinka och Auswitch– fick Micael Bindefeld att starta en stiftelse som stödjer kulturprojekt vilka berättar om det ohyggliga, Förintelsen.

Berättandets konst växer parallellt med blommornas, eller som Cicero uttryckte saken för länge sedan: "Den som har en trädgård och en boksamling saknar intet."

Blommor är livet. På så många sätt.

Särskilt hemma hos Micael Bindefeld i Aspvik.

VEM
Micael Bindefeld, festfixare och pr-profil som nu designat en servis för Fyrklövern. Make och son. Två katter.

VAR
Aspvik, Värmdö. Även våning på Östermalm.

HUR
Hus ritat av arkitekten Ragnar Östberg, 130 kvm. Park på 8000 kvm. Växthuset ritat i samarbete med arkitekten Magnus Dahl.

Design

Designexperterna: Så inreder vi uterummet i sommar

SPG:s designexperter, duon bakom Dusty Deco, hämtar inspiration från trendiga strandhotell när de inreder sitt uterum.

Blåvitrandigt i all ära men nu vill vi känna vibben av ett sobert, avslappnat och lyxigt strandhotell. För att få till den rätta känslan i hemmet hämtar vi inspiration från de härligaste strandhotellen just nu.

Annons
X
undefined

Rotting, jordnära toner och solblekta textilier. På Scorpios avslappnade strandhotell på Mykonos har ingen detalj lämnats åt slumpen. Här vill vi kopiera de grova träfåtöljerna, den fransiga hängmattan samt mattor och möbler i vardagsrummen och matsalen.

Sno stilen

undefined

Rund matta i sisal från Bloomingville. Perfekt under ett runt köksbord, i en mindre hall eller på balkongen.
Rosé och bok i hängmattan? Yes please. Hängmatta, Hamaca.
På vår konstanta önskelista står ett gäng av Wegners Peacock Chairs, lika de Scorpios har i matsalen. Hittills har vi kostat på oss en som är ganska skruttig. Men drömmen är att ha ett gäng – både i vardagsrummet och på framtida terrasser i våningar vi ännu inte äger. Bevakning på auktioner rekommenderas men de finns nytillverkade också.

undefined

Hotellkedjan Casa Cook har flera inspirerande strandhotell, alla med en väldigt tydlig inredningsstil och ett eget DNA som vi gärna kopierar. Grova material i form av väderbitet trä och rå betong. Korgmöbler och stora växter i varje hörn och en vacker monsteramönstrad kakelvägg i en av matsalarna.

Sno stilen

undefined

Cementbordet i matsalen kan de händiga göra själv med hjälp av Pinterest och Youtube-tutorials. Men har man som vi tummen mitt i handen hittar man en lokal betongstudio och måttbeställer eller köper färdigt på Posh Living.

Olivträd, fikonträd och monstera trycker vi ner i korgar om jag får bestämma, slitna terracottakrukor eller stora keramikkärl om Edin får bestämma. Korg från H&M Home och terracottakrukor från Artilleriet.

Att kakla en vägg i palmblad känns lite väl djärvt för oss. Men en tapet kanske kan få smyga in någonstans? House of Hackney gör både excentriska tapeter och tyger.

Ha nu en magnifik semester, alla härliga och inredningsintresserade vänner. Följer ni den här inköpslistan har ni kanske inte råd med någon, men jäklar vilken lyxig staycation ni kommer att ha på ert egna hotell!

Design

Perfect Guide Shopping: Inred i det gröna

Äntligen dags att inreda uterummet. Vi har samlat säsongens trendigaste produkter i Perfect Guides shop. Handla produkterna direkt ur artikeln eller klicka här.

Tipser - Enables commerce everywhere tipser.com
Annons
X
Design

Perfect Guide Shopping: Färggranna inredningsdetaljer

Uppdatera hemmet med färgglada inredningsdetaljer. Vi har samlat vårens inredningsfavoriter i Perfect Guides shop. Handla direkt ur artikeln eller klicka här.

Tipser - Enables commerce everywhere tipser.com
Annons
X
Design

Designexperterna: Låt våren flytta in i hemmet

SPG:s designexperter, duon bakom Dusty Deco, om hur man välkomnar våren på bästa sätt.

Visst känner man en nystart när april kommit? Att hela livet är lite som en torsdag nu när man liksom har hela helgen, (läs: vår och sommar), och härligheten framför sig?

Annons
X

Men vi blir samtidigt lite rastlösa och stressade. Vill få fint och få klart och visst syns damm och skavanker ännu mer i skoningslös vårsol?

Vi är nyinflyttade och nykära i vårt hem och lite extra peppade på att ta med våren in. Här kommer våra bästa tips.

Kvistar, knoppar och blommiga grenar

Nu är vi trötta på påskliljor och tulpaner. (Nej INTE dom där stora, dyra, släpiga tulpanerna – de får vara kvar – men dom färgglada 10-packen som vi sett på mataffären och torgen sedan vi slapp julblommorna). Nu vill vi ha kvistar, helst med fluffiga små skott eller rosa magnolia på, som vi vill stoppa i stora vaser i keramik. Helst hämtade från någon solig marknad kring Medelhavet eller hemropade på auktion såklart. Men det finns många fina nyproducerade också.

Grenar hittar ni hos välsorterade florister som till exempel Christoffers Blommor. Våra favoritvaser kommer här:

Vaser från Tina Marie och Morten Löbner Espersen.
Vaser från Tina Marie och Morten Löbner Espersen.
Vaser från Tina Marie och Broste Copenhagen.
Vaser från Tina Marie och Broste Copenhagen.

Plötsligt är vi sociala (igen)

Äntligen vill vi bjuda hem folk. Vi orkar till och med styra upp en och annan vardagsmiddag där vi såklart vill duka vackert. Skålarna köper vi på nystartade webbutiken Mrkt day och denna skärbräda från Artilleriet står på önskelistan. Chark, osten och brödet köper vi med oss på väg hem från jobbet på nyöppnade Eataly på Biblioteksgatan.

Skålar från Mrkt day.
Skålar från Mrkt day.
Skärbräda från Artilleriet.
Skärbräda från Artilleriet.
Bröd från Eataly.
Bröd från Eataly.

Vi vill rensa

Det är något med ljuset och de längre dagarna som gör att vi plötsligt blir vi "wabi-sabi-feng-shui-ish" och vill ta bort överflödiga dekorationer. Pälsplädarna vi kurat i under vintern åker ut. Nu vill vi ha det rensat o snyggt överallt, även i skåp och garderober.

Vi viker gärna in textilier, satsar på snygga förvaringsboxar och bygger stilleben i ett fint glasskåp, kanske detta klassiska från Svenskt Tenn. Förvaringen fyndas från Hm Home.

Förvaringskorg från Hm Home.
Förvaringskorg från Hm Home.
Skåp från Svensk Tenn och förvaringsask Hm Home.
Skåp från Svensk Tenn och förvaringsask Hm Home.

Våga färg!

Konst! Mattor! Gardiner! Kanske en vägg? Färg funkar fint mot naturmaterial som sten, trä och cement som vi och många andra har i sitt hem.

Vi ropar hem knasiga litografier från auktionshus som helst ramas in i valnötsram till kommande tavelvägg, målar om hallen i varmt rosa och önskar oss en matchande ryamatta från Layered. Inspirationen på spretiga väggen snor vi från danska inredningsbloggaren Mor til Mernee.

Gallery Wall
Gallery Wall
Matta från Layered.
Matta från Layered.
David Hockney, ”Paper Pools”
David Hockney, ”Paper Pools”
Wilhelm Wik, färglitografi
Wilhelm Wik, färglitografi
Man Ray, litografi
Man Ray, litografi

Hemmet ska dofta vår

Ny säsong, ny doft. Fornasetti vinner som vanligt på designfronten – i alla fall om man tycker att "more is more". Franska dofthuset Mad Et Len kör på avancerade mineralstenar som doftar intensivt och länge. En klassiker i doftljusvärlden är Diptyque och bara namnet på doften "Old Montauk Highway" ger ju gåshud och får oss att vilja sätta på repiga LP-skivor på högsta volym och äntligen inviga skinnjackan. Så den får det nog bli, hemma hos oss i alla fall.

Doftljus Fornasetti.
Doftljus Fornasetti.
Franska dofthuset Mad Et Len.
Franska dofthuset Mad Et Len.
Klassiska Diptyque.
Klassiska Diptyque.
Design

Hemma hos Anine Bing i Los Angeles

I Los Angeles-stadsdelen Los Feliz har affärskvinnan och bloggaren Anine Bing skapat en ombonad familjeidyll i en spansk kolonialvilla.

Anine Bing är född i Köpenhamn, men flyttade till Järna utanför Stockholm i tioårsåldern och när modellkarriären tog henne ut i världen förälskade hon sig direkt i Los Angeles. Idag är hon entreprenör, designer, bloggare och influencer – i full gång med att bygga sitt modeimperium. Tillsammans med sin familj, maken Nicolai och barnen Bianca och Benjamin, bor hon i det elegant tilltufsade området Los Feliz.

Annons
X

– Min man var väldigt inne på att vi skulle ha ett hus i spansk kolonialstil och vi letade länge. Det här låg egentligen inte i området vi hade tänkt oss, men vi förälskade oss och kände direkt att det här var vårt hus.

Det är lätt att förstå varför, bakom grindarna i smidesjärn döljer sig en varm och inbjudande oas. Komplett med väldoftande rosenbuskar och en glittrande pool i ikoniskt Los Angeles-turkos.
– Det här är vårt drömhus, det funkar perfekt för oss fyra men är ändå tillräckligt stort för att vi ska kunna ha fester med hundra gäster hemma eller ordna en plåtning med jobbet. På det sättet är det ett väldigt speciellt hus, det är stort men har en mysig och intim känsla.

undefined
Foto: Susanne Kindt

Ett hus i den här storleken kunde lätt ha känts opersonligt, med familjen Bings hem är ombonat och hemtrevligt. Anine och Nicolai står själva för all inredning.

– Jag gillar inte när hus känns för perfekta. Som om man bara gått in i en butik och köpt allt på en och samma gång. När vi inreder själva känns det som ett riktigt hem – med saker vi faktiskt använder.

Anine beskriver sin inredningsstil som en mix av skandinavisk minimalism och det bohemiska Kalifornien. Där loppisfynd blandas med fotokonst och stilrena möbler. På väggarna hänger svartvita bilder av modeikoner som Kate Moss och Jane Birkin – blandat med Bianca och Benjamins konstnärliga alster.

undefined
Foto: Susanne Kindt

Soffan som tronar i vardagsrummet är ett naturligt blickfång och är specialgjord på Anines beställning. Efter ett besök på restaurangen Sketch i London kom hon hem fast övertygad om att det behövdes en rosa sammetssoffa i det nya huset.

– Jag tycker verkligen att den gör sig bra här. Men det är nog den enda regeln vi har här hemma – ingen äter i den rosa soffan. Som föräldrar är vi annars väldigt avslappnade och tycker att barnen ska få leka som de vill. Man får räkna med att det ritas på väggarna eller hoppas i sängarna ibland, men regeln om soffan är inte förhandlingsbar.

Matsalen är Anines favoritrum just nu, där samlas familjen på långa söndagsfrukostar och stökiga spelkvällar. Ibland blir det ett kreativt mötesrum för designteamet på företaget Anine Bing – när de vill jobba ostört och komma iväg från huvudkontoret i Downtown Los Angeles. Inredningen hemma hos Anine stämmer väl överens med hennes övriga designestetik.

– Folk som kommer hem till oss säger att det ser ut precis som de trodde. Jag antar att min personliga stil och varumärke speglas i allt jag gör, och det känns skönt att ha hittat rätt och landat i min egen grej.

undefined
Foto: Susanne Kindt

Sedan Anine startade sitt varumärke, Anine Bing, för sex år sedan har hon öppnat åtta egna butiker runtom i världen och har fler än 300 återförsäljare. Företaget delar inte med sig av några exakta siffror, men bekräftar att de har dubblat sin omsättning för varje verksamhetsår. Idag är Anine Bing långt mycket större än många av de märken som för några år sedan gav upphov till begreppet "det svenska modeundret".

– När jag startade Anine Bing hade jag ingen aning om att vi skulle hamna där vi är idag. Om jag hade vetat hur stort det skulle bli hade jag nog blivit rädd och inte vågat satsa fullt ut. Jag är ganska naiv på det sättet och försöker att inte tänka igenom saker för mycket, men det har nog varit min stora drivkraft också.

Idag har Anine precis adderat barnkollektionen Bing Kids till företaget, och är samtidigt aktuell med en samarbetskollektion för svenska jätten Gina Tricot. Men i en tid där "influencer" är ett modeord som alla verkfinns det inga garantier att man faktiskt får äran för att ha byggt upp ett företag och ett varumärke värt miljontals dollar.

– Här i Los Angeles känner jag att folk ser mig som en businesskvinna, de ser vad jag har lyckats bygga upp – ett stort företag som omsätter väldigt mycket pengar. Men i Sverige får jag inte alltid samma kredd, där verkar folk leva kvar i vem man var och vad man gjorde för tio år sedan. När de ser min nya outfit på Instagram, så syns inte styrelsemöten och kontoret med 50 heltidsanställda i bild.

Text: Susanne Kindt

Design

Kolla in Justin Timberlakes takvåning i New York

Kändisparet Justin Timberlake och Jessica Biel har under åren tillsammans kommit över den ena fantastiska bostaden efter den andra, men nu är det dags att sälja en av fastigheterna. För cirka 65 miljoner kronor får du tillträde till den 240 kvadratmeter stora lägenheten med tre badrum, tre sovrum och en balkong på hela 80 kvadratmeter. Förutom marmorgolv, stora fönster och öppna ytor ingår också säkerhetsvakter som övervakar byggnaden dygnet runt. Kolla in drömlyan här nedan!

Annons
X
undefined

Den lyxiga lägenheten ligger i Soho och köptes av paret 2010.

undefined

Tänk att vakna upp till den här utsikten.

undefined

Efter en lång dag på jobbet skulle man inte tacka nej till ett avkopplande bad i det här marmorparadiset.

undefined

Lyxigt, modernt och hemtrevligt. De stora fönsterna är utrustade med elektriska persienner som går att justera efter behov.

undefined

Den 80 kvadratmeter stora balkongen omringar hela lägenheten.

Foto: AYTM
Design

Perfect Guide Shopping: inred med rosa

Vårens hetaste färg är utan tvekan rosa. Piffa upp hemmet med härliga inredningsdetaljer i den trendiga nyansen och matcha med naturmaterial och gröna växter.

SvD Perfect Guide Shopping är en tjänst som gör det möjligt att handla direkt i artikeln. Klicka på produkten du gillar och betala tryggt och säkert med Klarna.

Redaktionens favoriter

Tipser - Enables commerce everywhere tipser.com

Foto: AYTM

Annons
X
Foto: Ritz
Design

Ritz Paris auktionerar ut sin historiska inredning

I 120 år har Ritz Carlton i Paris varit en symbol för lyx. Sedan öppningen 1898 har hotellet välkomnat gäster som Ernest Hemingway, Coco Chanel och prinsessan Diana, som tillbringade sina sista dagar i livet i sviten Place Vendôme.

Annons
X

Nu kan även du ta del av den anrika historien. Mellan den 17-21 april hålls en auktion i Paris där 10 000 möbler, inredningsdetaljer och konstverk ska auktioneras ut.

Utropspriserna ligger på mellan 100-5 000 euro och bland objekten hittar man allt från skulpturer till grindar från hotellets trädgård och antika badkar.

Hemingwaybeundrare har även chansen att ropa hem en grupp barstolar som författaren sägs ha suttit i.

– ­När jag drömmer om livet efter detta utspelar det sig alltid på Ritz i Paris, som Hemingway en gång sa.

undefined
Design

Ikea anlitar syriska flyktingar för att tillverka mattor

Ikea planerar en kollektion mattor och textilier tillverkade av syriska flyktingar. Kollektionen skapar jobbtillfällen för 200 syriska flyktingar i Jordanien och släpps i butik 2019.
– Situationen i Syrien är en av vår tids största tragedier och vi ville undersöka hur Ikea kan hjälpa till, säger möbeljättens koncernchef Jesper Brodin till CNN.

Annons
X

Mattorna och textilierna kommer säljas i Jordanien och närliggande länder i mellanöstern.

Över 650 000 syriska flyktingar har registrerats i Jordanien, enligt FN.

Detta är inte första gången som Ikea hjälper till vid internationella kriser. Förra året designade företaget återvinningsbara flyktinghus tillsammans med Better Shelter och UNHCR. Ett initiativ som belönades med designpriset Beazley Design of the Year.

Foto: Zara/Gubi
Design

Så inreder vi 2018

Att inreda hållbart och långsiktigt blir allt viktigare. I år investerar vi i möbler som blir vackrare med åren – istället för att enbart följa säsongsbaserade trender. Här är våra favoritprodukter just nu.

Färgstarkt

Att inreda med färg och mönster har blivit allt mer populärt i de svenska hemmen. Fler väljer att gå ifrån de gråa färgskalorna och satsar på en mer personlig stil. Är du extra modig är toner av rosa, grönt och orange heta färger i vår.

Annons
X
Tipser - Enables commerce everywhere tipser.com

Textilier

Ett tips för att enkelt förnya hemma är att uppdatera dina textilier. Just nu vill vi inreda med stora mattor i härliga mönsterkombinationer och vackra detaljer av sammet.

Tipser - Enables commerce everywhere tipser.com

Trä

Material som trä och sammet fortsätter att vara trendigt även under 2018. Med fördel kan man blanda olika träslag för att få en mer spännande miljö. Ett annat plus är att materialet bara blir vackrare med åren.

Tipser - Enables commerce everywhere tipser.com
Design

Designexperterna: Håll stilen i barnrummet

SPG:s designexperter, duon bakom Dusty Deco, om hur man håller stilen i i barnrummet.

Okej, vi kan alla enas om att barnummet aldrig kommer att bli det finast rummet i hemmet. Men så länge barnen inte skriker efter förskräcklig, legofärgad förvaringar eller fula bilmattor är vi nöjda. Här är våra bästa tips.

Annons
X

Säng

undefined
undefined
Foto: Vårt gamla barnrum

Strunta i rosa prinsessängar, knallröda Blixten Mcqueen-bilar eller alldeles för små sängar (ett misstag vi gjort). Köp istället en fin sänggavel på auktion eller låt en snickare bygga in en fin lösning. Det blir mysigt för barnen och fint för oss oss vuxna att se på.

Hörn för häng

undefined

I vår nya lya har vi turen att ha djupa fönster. Här tänkte vi bygga en liten gosig hänghörna. Vi ser framför oss tebjudningar för gosedjuren, lugna sagostunder och ett och annat kuddkrig. På pinterest finns massvis med inspiration för hängvänliga hörn.

Förvaring

undefined
Vårt gamla barnrum
Vårt gamla barnrum

Ja, de roligaste leksakerna är oftast de fulaste. In med dem under sängen och låt de lite mindre fula ta plats i inbyggda, låga bokhyllor. Ett annat tips är att lägga en slant på en snygg möbel som även vuxna uppskattar. Sist hade vi en gammal stringhylla med leksaker i barnens rum.

Garderober

Stringhyllan (till höger) i vårt gamla barnrum.
Stringhyllan (till höger) i vårt gamla barnrum.

Eftersom barn har små kläder kan storleken på möbler varieras lite mer än för oss vuxna. Varför inte satsa på en omålad byrå, ett väggfast skåp eller som vi gjorde: ett auktionsfyndat vitrinskåp? Vi valde att måla om skåpet, sätta in en klädstång och lägga strumpor och underkläder i snygga lådor.

Tapeter

undefined

Gå loss på tapeterna! En tapet med en stjärnhimmel, djungel, cirkusprinsessor eller luftballonger känns helt okej i ett barnrum. Vill man inte tapetsera väggarna kan det vara snyggt att bara göra det bakom en hylla eller i ett hörn.

Design

Kika in hemma hos Reese Witherspoon

Big little lies–stjärnan Reese Witherspoon har haft ett fantastiskt år. Det är inte så konstigt att hon behöver ett ställe där hon kan koppla av och hämta andan. Här är stjärnans färgstarka hem i Kalifornien.

undefined
undefined

"Hey y’all!" Gäster får redan vid porten ett varmt välkomnande från stjärnan – och kanske också från någon av hennes hundar. Stora glasfönster längs halldörren låter Kalifornien-solen lysa in i hemmet.

Annons
X
undefined

"När ’Youtube för barn’ håller barnen sysselsatta och man får tid att i lugn och ro dricka sitt kaffe ..." skriver Reese i bildtexten till bilden. Marinblå toner är återkommande i flera detaljerna och matchas snyggt med ljusstakar i koppar.

undefined

I det stora köket verkar allt ha sin plats: mjöl, pasta och sockar står i varsin burk på köksbänken. Den grå färgen, som liknar den i hallen, skapar en varm känsla tillsammans med beslag i mässing.

undefined

I sovrummet ser man återigen blått i inredningen som stilrent matchas med vita lakan och en grå vägg.

undefined

Sugen på ett dopp? I bakgrunden syns en glittrande pool och en perfekt grön gräsmatta.

Design

Redaktionens favoriter: inred med neutrala färgskalor

Dova och naturnära färgskalor är en tidlös inredningsfavorit i de skandinaviska hemmen. Uppdatera stilen med inslag av rosa toner och nya intressanta former. Vi har listat våra favoritprodukter just nu.

undefined
Foto: Gubi

Att blanda olika färger och nyanser på stolar skapar en lekfull känsla i rummet.

Annons
X
undefined
Foto: H&M Home
undefined
Foto: H&M Home

Rosa är lika hett i inredningsvärlden som det är i modevärlden den här säsongen. Färgen matchas fint med gröna toner och storbladiga växter.

undefined

Den skandinaviska stilen kan kompletteras med gråskalor och spännande former på möblerna.

Fixa stilen

Tipser - Enables commerce everywhere tipser.com
Design

Tidernas 10 mest sålda produkter på Ikea

Med anledning av att Ikea fyller 30 år i Storbritannien har The Independent listat den svenska möbeljättens mest sålda produkter i landet. Här är britternas favoriter.

STOCKHOLM Skål
STOCKHOLM Skål
PS 1995 klocka
PS 1995 klocka
LÖVBACKEN Sidobord
LÖVBACKEN Sidobord
GULLIVER Barnsäng
GULLIVER Barnsäng
KLIPPAN Soffa
KLIPPAN Soffa
LACK Soffbord
LACK Soffbord
BILLY Bokhylla
BILLY Bokhylla
POÄNG Fåtölj
POÄNG Fåtölj
MALM Sängram
MALM Sängram
PAX Garderob
PAX Garderob
Annons
X
Design

Redaktionens favoriter: inred med grönt

Gröna växter har de senaste åren varit en stark trend i inredningsvärlden och fortsätter att vara det även i vår. Här är fem inspirerande sätt att matcha växtligheten med detaljer i gröna toner.

undefined
Foto: Sadolin

Våga helgrönt. Väggar, skåp och lister i samma gröna ton skapar en häftig känsla i rummet.

Annons
X
undefined
Foto: By Nord

I vår ser vi även puderrosa dominera i inredningsvärlden – en färg som gör sig extra snygg med grönt.

undefined
Foto: AYTIM

Byt ut kuddar och plädar – det kan lyfta ett helt rum.

undefined
Foto: H&M Home

Ta in mer grönt i badrummet – både växter och inredningsdetaljer – för att skapa en mer ombonad känsla.

Fixa stilen

Tipser - Enables commerce everywhere tipser.com
Design

Designexperterna: Köken vi drömmer om 2018

Funderar du på att renovera köket i år? Här har SPG:s designexperter, duon bakom Dusty Deco, sammanfattat trender de gillar.

undefined

Materialval
Något vi är överens om är att färgskalan ska vara lite stramare och att ruffare ytor och naturmaterial gärna får ta större plats i nya köket. Vi är otroligt sugna på luckor i rent trä och en köksbänk i sten – som inte behöver vara just vit marmor, kanske någon i varmare ton som sandsten eller en gjuten i cement?

Annons
X
undefined

Mörkare toner
Vi har provat ljust och fräscht, väldigt blått, grått med marmor och beige. Nu är vi sugna på något mörkare och tittar på kök i svart, mörkaste grå eller dovt grönt. Fint med klassiskt tio gånger tio kakel eller med en ljus sten

undefined
undefined

Möbler
Nu har vi haft runt bord i de senaste hemmen och egentligen fungerar det fortfarande. Men vi börjar bli sugna på att bjuda hem fler än två personer åt gången och att ibland kunna jobba hemifrån och då känns rektangulärt lite enklare.

Jag tycker om att blanda stolar och gillar fortfarande lite rejälare, slitna träbord som kanske till och med går åt det industriella hållet. Men här kommer det bli svårt att få med Edin. Han får utslag när jag säger industriell och det får inte bli för vintage i hans värld. Hm, det här kan blir en spännande kompromiss.

Taverna Averna
Taverna Averna
Kommendören
Kommendören
Taverna Brillo
Taverna Brillo

Inspirationen
Med två små kids blir inte restaurangbesöken lika frekventa som man kanske önskar. Därför kör vi gärna taverna-style hemma för att sätta en guldkant på vardagen. I förra köket snodde vi inspiration från Taverna Brillo, kopierade vägghängd bänk, kakel och detaljer rätt av. Nu har vi fått upp ögonen för Kommendören (kanske inte så konstigt med tanke på att vi är grannar med dem i vår butik på Brahegatan). Kaklade paneler, mörkt trä och gamla väggfasta armaturer sätter en stämning som vi gärna stjäl med oss hem. Vi har även hämtat inspiration från Taverna Averna i Göteborg som verkligen lyckats med sin brokiga och härliga blandning av konst. Här blir vi sugna på att kopiera och köra en riktigt knasig så kallad rysk hängning på tavlorna i köket.

undefined

Detaljerna
Den sista touchen i hemmet är ofta det som sätter känslan – fråga vilken mäklarstylist som helst.

Vad gäller köksredskapen är vårt motto att redskapen ska vara fina nog att kunna stå framme. Beslag och krokar lägger vi gärna ner lite tid på och kanske även en extra slant.

Artilleriet har vackra skärbrädor men vill man ha ännu mer patina bör man leta efter en vintage-variant som även kan användas som en snygg bricka. Fina mässingsrack och krokar att hänga redskap och kökshanddukar på har Byggfabriken och vill man ha vintage har Nacka Byggnadsvård bra alternativ.

Design

Piffa till hemmet med vårens stora inredningstrender

Känner du att det är dags att uppdatera hemmet? Här är fem inredningstrender att satsa på i vår.

undefined

Ultraviolett
För några veckor sedan utsåg Pantone årets färg till ultraviolett, alltså lila. Om du inte riktigt vågar måla om hela väggar i färgen kan mindre inredningsdetaljer vara ett kul inslag i hemmet.

Annons
X

Unika detaljer
Några snabba Hemnetsökningar och vi ser återkommande Moderna Museet-posters och Svenskt Tenn-vaser. Men i vår vågar vi lite mer och satsar på unika detaljer som får hemmet att sticka ut.

undefined

Mer grönt
Kompensera för den bristande grönskan utomhus och ta in gröna växter i hemmet. Mindre palmer och annat grönt fortsätter att vara trendigt även i vår.

Välkomna silver
Har du tröttnat på mässing? Den här säsongen håller vi oss inte till en metallton utan låter mässing få sällskap av silver och kromat.

undefined

Mer sammet
Sammet fortsätter att vara trendigt även i år. Ge ditt hem nytt liv med nya kuddar eller varför inte en sittpuff i ultraviolett?

Tipser - Enables commerce everywhere tipser.com
Design

Här är årets stora inredningstrender – enligt Pinterest

Gröna klängväxter, koppar och blåa detaljer var några av inredningstrenderna som Pinterest förutspådde förra året. Nu presenterar Elle Decoration Pinterests trendspaningar 2018.

Rotting

undefined
Foto: Ikea

Möbler i rotting fortsätter att vara trendigt och vi drömmer oss bort till soliga dagar i trädgården eller på uteplatsen.

Annons
X

Metallmix

undefined
Foto: H Skjalm P

De senaste åren har vi växlat mellan silver, koppar och mässing i hemmet. Men i år behöver du inte längre välja en – allra trendigast blir att blanda olika metalltoner.

Terrazzo

undefined
Foto: My home design

Enligt Pinterest är 70-talstrenden tillbaka 2018. Vi ser fram emot terrazzo i allt från golv till tak och väggar.

Dekorera taket

undefined
Foto: Pinterest

Varför inte ta tillvara på hela rummet och måla eller tapetsera taket också? Enligt Pinterest spås dekorerade tak bli riktigt populärt 2018.

Salvia

undefined
Foto: Ellos Home

Vi säger hejdå till helgrått och välkomnar den grågröna nyansen sage – alltså salvia på svenska.

Fixa stilen

Tipser - Enables commerce everywhere tipser.com
Design

Årets sista fest – så fixar du nyårsdukningen

Klassiska material kombineras med modern design i en storslagen nyårsdukning.

Fira in det nya året med vackra ting i guldiga toner. Låt gästen stå i fokus vid middagsbordet och kombinera gärna låga värmeljushållare med enstaka ljusstakar för ett varmt och fint sken. Avsluta dukningen med linneservetter för en extra ombonad och lyxig känsla.

Annons
X
Tipser - Enables commerce everywhere tipser.com
Design

10 perfekta designjulklappar

Leopardmönstrade muggar, stilrena ljusstakar och sängkläder i egyptisk bomull. Designexperterna bakom Dusty Deco ger sina bästa julklappstips.

undefined

Ett av våra konstanta gräl i inredning är mängden av djurformade prydnader och djurmönstrat som får komma in i vårt hem. Edin säger less is more och jag tycker tvärtom. På min önskelista står denna oemotståndliga matta från Fornasetti. Här.

Annons
X
undefined

När vi ändå är inne på ämnet djur, vem kan motstå en leopardmönstrad tandborstsmugg? Till ett barn eller till en raffig faster eller som i vårat fall, till din fru. Mugg från Artilleriet, 180 kr, hittar du här.

undefined

Nu har vi haft marmor i kök och på köksbord och i badrummet ett bra tag, så nu är det dags att få in det i bokhyllan också, bokstöd 1 900 kr från Dusty Deco hittar du här.

undefined

Att det är ett säkert kort att shoppa julklappar på Svenskt Tenn är ingen nyhet, men till släktingar som redan har både mönstrade underlägg och brickor kanske en ljusstake i bambu eller två skulle vara uppskattat? Ljusstake Svenskt Tenn 2 200 kr, här.

undefined

Till småtimmarna efter middag och julklappsöppning är det en hit om någon lyckost fått ett spel i julklapp som gänget kan tramsa sig med istället för att i vårat fall, tjafsa med valfri släkting. Detta stiliga charaderspel kostar cirka 99 kr och finns bland annat på Nordiska Galleriet och Herr Judits men online hittar ni det på Wild&Wolf, klicka här.

undefined

Som småbarnsförälder önskar vi oss mest av allt barnvakt och sömn, helst på hotell. Denna önskan slår dock väldigt sällan in så att önska sig hotelliga lakan känns mer rimligt. Dessa i mjukaste egyptisk bomull tror jag inte man tröttnar på i första taget. Påslakan för enkeltäcke 2700:-, här!

undefined

Hade budgeten varit obegränsad och så även vårt vardagsrums kvadratmetrar, hade gärna denna godbit gärna fått serva som soffbord hemma hos oss. Tror även den gått hem hos de flesta av våra släktingar och vänner så varsågod, ett julklappstips för 80 000 kr. De Padovas tidlösa puff finns vintage hos oss och ny hos Nordiska galleriet. Här hittar du den!

undefined

Vad passar bättre i strumpan än fler strumpor? Strumpor i cashmere förstås. Soft Goat har fina för både herr och dam, 495 kr. Här!

undefined

När idétorkan drabbar, är ett doftljus en favorit för många. Funkar både som värd/värdinnapresent på alla julmingel eller som juklapp till mamma. Dessa från Paris-chica dofthuset Maison La Bougie har dessutom matchande tändstickor i jumbosize. Ljus 400 kr och tändstickor 150 kr, finns på Dusty Deco. Klicka här.

undefined

Är det något man längtar efter dagarna efter jul så är det att slippa köttbullar, släkt och överfylld diskho. Så den bästa presenten på den här listan är en flykt från hemmet till Sturehofs välkomnande lokaler och snälla personal… Vem tackar någonsin nej till bubbel och skaldjur? Ingen i någon av våra brokiga släkter i alla fall. Presentkort på Sturehof på valfritt belopp hittar du här.

Foto: Foto: Ikea/Nina Broberg
Design

Husmorsknepen: så får du dina julblommor att leva längre

En krossad aspirintablett i blomvattnet förlänger livet och ett kopparmynt saktar ner blomningsprocessen. Husmorsknepen för ett perfekt blomstrande hem är många, men julklassikern amaryllis är ett kapitel för sig. Den ståtliga blomman, som egentligen heter Riddarstjärna på svenska, omtalas redan i den grekiska mytologin och sägs ha vuxit upp ur blodet av en vacker nymf, som fått sitt hjärta genomborrat av en gyllene pil. Som snittblomma är amaryllisen julens stora blomtrend – här är alla tips du behöver för att få den att vara ännu längre.

Annons
X

Till att börja med, välj rätt! Se till att köpa amaryllisstjälkar där minst två av knopparna har börjat få färg, men inte hunnit slå ut.

De tunga blommorna gör att stjälkarna lätt bryts av när amaryllisen är som vackrast, men det finns så klart husmorsknep för det också:

– Peta in en blompinne i den ihåliga stjälken, det hjälper till att stadga upp.

– Stick två hål med en nål genom stjälken, strax under blomknoppen. Det minskar lufttrycket i stjälken och gör den stadigare.

– Fyll ut buketten med grenar som hjälper till att stötta upp de långa skaften, eukalyptus är ett populärt alternativ just nu.

Amaryllisens sköra stjälkar blir ofta fransiga och rullar upp sig, men det går så klart att förebygga. När du snittar om blommorna, sätt en bit tejp där du har tänkt kapa av stjälken och låt den sitta kvar när amaryllisen sätts i vatten. Ett gummiband fungerar lika bra, även om det inte är lika estetiskt snyggt i en genomskinlig glasvas.

Några grundregler för snittblommor att använda sig av året om:

1. Byt vatten varannan dag och snitta om blommorna samtidigt. Snitta alltid stjälkarna i 45 grader, så att snittytan blir lång och diagonal. En stor snittyta hjälper blomman att suga åt sig mer fukt. Se även till att använda en nydiskad vas.

2. Låt bli saxen! Använd en vass kniv när du snittar, annars riskerar du att klämma sönder och förstöra kanalerna i de mjuka stjälkarna.

3. Ta bort alla blad som hamnar under vattenytan i vasen, annars bildas bakterier som täpper igen stjälkarnas transportvägar och hindrar dem från att suga åt sig vatten.

Använd rätt vatten:

– Blommor med hårda stjälkar, som rosor och syrener, vill ha varmt vatten.

– Blommor med mjukare stjälkar, som pioner och anemoner, vill ha ljummet vatten.

– Lökblommor med sköra stjälkar, som amaryllis och tulpaner, vill ha riktigt kallt vatten.

– Är du tveksam eller har en hel bukett med blandade blomsorter, använd rumstempererat vatten.

Foto: Ikea/Nina Broberg

Redaktionens favoriter

Moderna designgåvor

Gröna toner och svarta detaljer är uppskattade paket under granen.

Annons
X

Designklassiker
Förgyll ditt hem med vackra designmöbler som aldrig går ur tiden.

Textilier
Ge hemmet ett lyft med nya textilier.

Mjuk minimalism
Skapa ett lugn i hemmet med hjälp av mjuka former.

Sprid ljus
Satsa på flera ljuskällor – det skapar en härlig atmosfär i rummet.

Tipser - Enables commerce everywhere tipser.com

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen

Annons
X