Perfect Guide

Forskning: Barn får sin vokabulär från pappan

Föräldrar tenderar att vårda sitt språkbruk i närheten av barnen. Nu visar en studie från forskare i Hongkong att mammor kan slappna av – det är nämligen främst från pappan som barn får sin vokabulär.

Annons
X

I en studie från universitetet i Genève 1997 etablerade forskare att språkliga variationer hänger ihop med Y-kromosomen och därför alltid ärvs från pappan. Forskarteamet i Hongkong tog detta vidare och har nu undersökt 34 indo-europeiska populationer med fokus på kopplingar mellan vokabulär och Y-kromosomen. Samtidigt har man studerat ljud/fonetik och moderns mitokondriska gener.
Undersökningen – publicerad i National Science Review –pekar på att uttal och fonetik kommer från mamman och vokabuläret från pappan.

Samtidigt tillbringar ett nyfött barn ofta mer tid med modern och börjar lära sig modersmålet redan innan det är fött. Så kanske ändå bra att ta det lugnt med svordomarna?

Foto: IBL

Utforska Perfect Guide Shopping

shopping bag

Shoppa redaktionens favoriter, det bästa inom mode, inredning och skönhet. Exklusiva erbjudanden och samarbeten för våra läsare

TA MIG TILL SHOPPEN!
Foto: AXEL ÖBERG
Perfect Guide

Lena Olin: ”Kyssa någon på film är jäkligt personligt”

Skådespelaren Lena Olin om vänskapen med Ingmar Bergman, att bli ett med filmrollen och hur det är att kyssa Richard Gere.

Berns Hotel, Stockholm. I en vardagsrumssoffa på fjärde våningen sitter Lena Olin och imiterar en ål: armarna tätt mot kroppen, axlarna i roterande framåtrörelse.
– Det är sådant man får träna upp på scenskolan. "Nu ska vi vara ålar på marken" eller "Idag ska vi vara schimpanser". Jag behöver inte hålla på med sådan skit! Det är direktkontakt.
Lena Olin slår fingrarna mot bröstet.
– That’s who I am. Det där är jag. Sedan måste jag låtsas jag är vuxen och säga "Nämen vad trevligt att ni bjuder på lunch också".
Lena Olin tittar storögt över det uppdukade vardagsrumsbordet. Den stora skådespelarinsatsen sker utanför scen. I det sociala. Människa till människa.
– Det är där jag får jobba, skådespela. Det här andra är på gång hela tiden i mig.
Ett personlighetsdrag som gjort Lena Olin till Sveriges kanske enda skådespelare med en Hollywoodkarriär som sträcker sig över 40 år. Det har resulterat i en Golden Globe-nominering för Varats olidliga lätthet och en Oscarsnominering för Fiender, en berättelse om kärlek. Lägg därtill filmer som Roman Polanskis The ninth gate och Sydney Pollacks Havanna.
– Jag bär med mig alla roller som jag spelat eftersom jag använder mig av mig själv, säger Lena Olin. Jag besöker rum, känslor och nerver inom mig och det har jag med mig i livet, som Lena. Det är samma sak som med nära relationer, de förhållanden jag haft har gjort att jag hittat saker i mig själv.

Annons
X
undefined
Foto: Axel Öberg

Lena Olin är som man tänkt sig. Rösten rökigt artikulerad. Blicken drömsk och simmig ena stunden, vass och penetrerande nästa.
– Botten i mig är också botten i alla andra. Man tänker: "Men, det kan jag väl inte visa…" Jo, det är precis det du kan! Då kommer andra känna igen sig. Men om du försöker putsa ytan är det ingen som bryr sig.

Lena Olin beskriver skådespeleriet som en fysisk transformation. Den börjar i tanken och sprider sig i hjärta, kärl och blodomlopp.
– Intellektuellt vet jag att jag är ju inte den här rollen, för då vore jag en sinnessjuk människa. Men du måste manipulera hela ditt system så att dina reaktioner, dina nerver, dina tårar, ditt hjärta, tror att det är på riktigt. Kroppen agerar som om det är en paniksituation.

Det händer, när en teateruppsättning är över, att kroppen reagerar med muskelminne.
– Om jag spelat en föreställning med mycket emotioner och sedan är ledig kan jag känna mig gråtig runt sjutiden. Det är som om kroppen är inställd på det. Som en häst är van vid att springa. Om du ställer den i spiltan börjar den krafsa med hovarna.

Föreställ er Lena Olin uppkrupen i en soffa och det är precis så det ser ut: benen vikta under kroppen, armbågen vilande på ryggstödet, kinden lätt lutad mot fingrarna. Såhär sitter hon med undantag för när känslorna tar över. Då böjer hon sig hastigt fram och hugger tag i min arm. Som när jag frågar om den rädsla hon säger sig bära på.
– Jag förstår inte människor som inte är rädda! Hur fan är det möjligt att de kan verka så jävla oberörda? Vad ÄR DET för människor? I perioder när man mått dåligt och sett personer som är belåtna undrar man. Sedan vet man förstås inte vad som döljer sig bakom. Men ändå: hur är det möjligt?!

Hon släpper greppet.

Lena Olin är uppväxt på teatern. Dotter till skådespelarparet Stig Olin och Britta Holmberg. En både priviligerad och traumatisk uppväxt. Storebror dör i cancer när hon är fem år. Ungefär samtidigt drabbas pappa av hjärnblödning med personlighetsförändring som följd.
– Han var en galning, men briljant och rolig. Kom in och sjöng kupletter när vi satt och åt frukost. När jag var liten ville jag bara att mina föräldrar skulle vara som Gunillas föräldrar och äta mariekex på kvällarna. Men det är saker som jag idag ser har varit en jäkla tillgång. Jag önskar att jag kunde säga det till honom, och det gör jag nu, jag tror han hör fast han inte lever längre. All den livskraften smittade av sig.

Lena Olin utbildade sig på Stockholms scenskola. Familjevännen Ingmar Bergman stöttade.
– Jag är uppvuxen med honom eftersom han stod mina föräldrar nära. Det var Ingmar som sade "Du ska söka scenskola" och tog tag i mig. När jag kom ut från skolan väntade manus som Bergman skrivit.
Tio år på Dramaten följde. Föreställningar som Fröken Julie, Ett drömspel och Kung Lear. Samtliga regisserade av Ingmar Bergman. "Hon är en stark, vacker och levande person, häftigt emotionell, ibland kaotisk, utrustad med ett stabilt och väl fungerande bondförstånd", sade regissören. Efter en insats i Fanny och Alexander 1983 fick Lena Olin en specialskriven huvudroll i hans film Efter repetitionen 1984. Skådespeleriet blev en väg ut.
– Det har betytt nästan allt för mig. Jag kom ur rädsla, blyghet och väldigt mycket av min ångest.

undefined
Foto: Axel Öberg

Det internationella genombrottet kom med Varats olidliga lätthet (1988) där hon ställdes mot Daniel Day-Lewis.
– Daniel Day-Lewis är en av mina älsklingar att spela med. Han är alltid närvarande och väldigt gullig privat. Det kunde ligga en liten chokladbit i trailern.

I Chocolat och The ninth gate spelade Lena Olin mot Johnny Depp.
– Johnny är en av de hyggligaste personerna jag vet. Världens gulligaste. Lasse har jobbat mycket med honom så han har blivit en familjevän. Jag vet att de tittar på att göra något nytt nu.

Du tackade nej till Sharon Stones roll i Basic instinct?
– Ja, jag tackade nej till att sätta en ishacka i ryggen på Michael Douglas. Det hade jag väl kunnat säga ja till? Men jag fick så mycket så snabbt. Jag har sett många tåg passera.

Vad är hemligheten bakom en bra filmkyss?
– Kyssar är känsligt på film och teater. Jag har gjort många scener där jag varit exponerad med kroppen och det har aldrig varit jobbigt. Men att kyssa någon är jäkligt personligt. Då är det svårt att vara kvar i rollen. När dina läppar ska möta någon annans och ni byter vätskor.

Vem har varit bäst?
– Jag har haft turen att fått jobba med många fina killar. Man har sina bästisar. Första gången jag och Daniel Day-Lewis jobbade ihop var det en avklädd kärleksscen. "Hej, jag heter Lena" sade jag, "Hej jag heter Daniel" sade han och så började vi …

Det blir aldrig stelt?
– Det är underligt när man umgås privat och sitter på en middag med folk man legat i säng med på film. Ta Richard Gere, som jag kysst och gjort det mesta med, så träffar man hans nya fru: "Hej hej…" Det är alltid konstigt när deras riktiga partner kommer, man vet inte hur man ska bete sig.

Har du någon egenhet i din personlighet som blir en superstyrka i jobbet?
– Väldigt intressant fråga! För jag tror det är precis så det är. Jag har saker som inte är praktiska i livet men som kommer till användning i jobbet. Jag lever lika mycket i mitt inre, i mina drömmar och i min längtan. Då blir det svårt med alla praktiska grejer. Jag och min make är likadana och det är inte bra när ingen har tankat bilen. Eller när vi betalade två trädgårdsmästare under tre år, vi visste inte att vi anställt två olika personer. "Det är väl någon som vattnar blommorna där ute…". Men i jobbet är det jävla tillgång.

undefined
Foto: Axel Öberg

En timme senare. Paus i fotosessionen. Lena Olin sitter på en stol med hållningen hos en byggarbetare: bredbent, framåtlutad, armbågarna på knäna och mobiltelefonen i händerna. Hon sms:sar familjen. Sedan hon mötte maken Lasse Hallström 1990 har de varit oskiljaktiga.
– Att träffa Lasse var som att komma hem. Vi har haft ett otroligt stöd av varandra. Sedan förstörde vi varandras karriärer eftersom vi var så tagna av varandra och gick runt i Stockholm och kramades i två år. Men det var jävligt roligt. Idag känns det som att vi är ett blodomlopp. Vi gör allting tillsammans.

Vid sidan om skådespeleriet har Lena Olin erbjudits modelljobb genom hela karriären. 2018 valde hon att tacka ja: till Kappahl. I höst är hon ansiktet för modejättens nya kampanj. Vem ser hon själv när hon kollar sig i spegeln?
– Det är olika från dag till dag. Jag är rätt olika när jag vaknar varje morgon. Lasse säger att det är ganska underhållande, "Man vet aldrig vem det är man möter". Ibland är jag nervig och det är mycket oro och ibland vaknar jag är fullständigt zen, dricker te och är väldigt lätt att ha att göra med. Ibland är jag rolig och ibland är jag ledsen. Jag har ett ojämnt humör, men en grund som är väldigt glad och hoppfull.

Svåra tider kan också skänka livslust.
– Ja, om du rycker något från en person eller skakar om den så är det något ytterligare som vaknar till liv. Man är liksom kär varje dag och jag tror att det har att göra med att man fick en så pass hård smäll i början av livet. Jag har fått mera lust till livet.

Det låter som att du har arbetat dig fri.
– Exakt. Det tror jag är väldigt sant. Var hade jag varit om jag inte jobbat med det här? Det vågar jag inte ens tänka på. Men det är verkligen så: jag har jobbat mig fri. Precis så är det.

Lena Ohlin är aktuell med Kappahls nya höstkampanj.
Lena Ohlin är aktuell med Kappahls nya höstkampanj.
Annons
Hälsa

11-åriga Linneas svåra kamp efter cancern

För snart fem år sedan var Linnea Erebrandt, 11, färdigbehandlad för sin hjärntumör.

Men kampen var inte över. I dag kämpar hon dagligen mot sin hjärntrötthet och klarar fortfarande bara av att gå halvdagar i skolan.

– Jag önskar att jag kunde stanna kvar i skolan hela dagen, gå på disco och leka länge med kompisar, säger Linnea.

Linnea Erebrandt var bara fyra år när hennes föräldrar Sara och Pontus reagerade på att hon ständigt var trött, yr och klagade över huvudvärk.

Under två års tid avfärdades de inom vården, men i oktober 2013, när Linnea gick i förskoleklass och började morgonkräkas, gick det inte längre. Familjen åkte till akuten och vägrade att åka hem utan en röntgen.

– 30 minuter efter röntgen satt vi i en ambulans på väg mot operation på Sahlgrenska, berättar pappa Pontus.

”Vi trodde att faran var över”

Diagnosen var pilocytisk astrocytom. En tumör stor som en tennisboll tryckte på Linneas hjärna. Hade tumören upptäckts en vecka senare hade Linnea nu inte suttit i soffan och kivats med lillasyster Elsa.

Men det gör hon, och med en 11-årings energi pendlar hon mellan att demonstrera hopp på studsmattan, visa kaninerna och briljera på sin nya 90-kubiks cross. Linnea älskar att vara aktiv; hon älskar skolan, att leka med kompisar, hoppa hopprep, åka konståkning och rida.

Men hennes hjärna orkar inte med kroppens tempo. Den blir snabbt trött – hjärntrött – och då går det inte att vila sig pigg.

Ändå gick Linneas operation bra och tumören var godartad.

– Vi trodde att faran var över och att allt skulle bli som vanligt, berättar mamma Sara.

EXTERN LÄNK: Du behövs i kampen mot barncancer – ge varje månad!

”Det är jättetråkigt och jobbigt att jag missar så mycket i skolan. Andra barn får gå länge i skolan och jag får inte det, och de kanske bestämmer att de ska leka efter skolan men då är inte jag där och kan vara med”, säger Linnea.
”Det är jättetråkigt och jobbigt att jag missar så mycket i skolan. Andra barn får gå länge i skolan och jag får inte det, och de kanske bestämmer att de ska leka efter skolan men då är inte jag där och kan vara med”, säger Linnea.

Kan inte träffa kompisar efter skolan längre

Men livet blir aldrig mer "som vanligt" för familjen Erebrandt. Fem år har gått och fortfarande är Linneas sjukdom ständigt närvarande och styr familjelivet. Även om Linnea i dag har utökat skoltiden från 10 minuter – vilket var allt hon orkade med tiden efter operationen – till halvdagar, mår hon långt ifrån bra. Hennes hjärntrötthet gör att hon måste ta pauser varje halvtimme.

– Det är jättetråkigt och jobbigt att jag missar så mycket i skolan. Andra barn får gå länge i skolan och jag får inte det, och de kanske bestämmer att de ska leka efter skolan men då är inte jag där och kan vara med, säger Linnea.

Att gå på fritids eller leka med en kompis efter skolan är inte aktuellt. Att följa med på skoldisco, spela lagsport, sova hos en kompis eller fira julafton med släkten är också svårt. Allt som riskerar att bli rörigt, med många människor, många intryck och hög ljudnivå fungerar inte.

EXTERN LÄNK: Ditt bidrag gör skillnad – var med i kampen mot barncancer!

Båda föräldrar har varit sjukskrivna

Först trodde familjen att Linnea bokstavligen behövde ligga ner och vila, något spralliga sexåringar har svårt för. Först 1,5 år efter operationen fick de lära sig att hon kan vila genom att se om en film, lyssna på välbekant musik eller rita – invanda aktiviteter som inte kräver något av hjärnan.

– Hade vi fått vetat det tidigare hade Linnea troligtvis inte fått kronisk huvudvärk som hon nu lider av, säger Sara sorgset.

Det har varit – och är fortfarande – tufft för hela familjen. Varken Sara eller Pontus har kunnat jobba heltid sedan Linnea blev sjuk, och de har båda varit sjukskrivna på grund av utmattning.

Det har varit – och är fortfarande – tufft för hela familjen.
Det har varit – och är fortfarande – tufft för hela familjen.

Oro inför framtiden

Sara oroar sig för framtiden. Kommer Linnea ens att klara gymnasiet? Det blir allt svårare uppgifter, större textmängder, längre skoldagar, fler läxor och tuffare att hänga med.

– På högstadiet blir det ny klass, nya lärare och hon måste hålla ordning på tider och böcker och gå mellan klassrum – det kommer inte att bli lättare.

EXTERN LÄNK: Var med i kampen mot barncancer – ge en gåva i dag!

Har fått kämpa för kunskap och stöd

I princip alla barn som drabbas av hjärntumör, men även barn med andra cancerdiagnoser, får hjärntrötthet. Ändå pratas, skrivs eller forskas det knappt om hjärntrötthet hos barn.

– Det känns viktigt att lyfta fram hjärntrötthet mer. Vi har hela tiden saknat information och saknat att få prata med andra i samma situation, säger Sara.

Själva har de fått kämpa för att få kunskap, kämpa för att Linnea ska få den rullstol hon behöver, kämpa för att få en resurs i skolan, kämpa för att få webbsända lektioner som Linnea kan följa via sin ipad hemifrån.

”Jag drömmer om en mirakelmedicin”

Först när Linneas hjärna har växt klart vet man säkert hur framtiden ser ut vad gäller hjärntröttheten.

– Först då ser vi om hon kommer få tillbaka 50, 60 eller 70 procent av sin normala kapacitet. Men hon blir aldrig 100 procent igen, säger Pontus.

Familjen sätter hoppet till att forskningen kan hitta ett botemedel för hjärntrötthet i framtiden.

– Jag drömmer om en mirakelmedicin. Men till dess kan man utbilda folk i skolan och inom vården, på hur man bäst kan stötta de här barnen, säger Sara.

EXTERN LÄNK: Du behövs i kampen mot barncancer – ge varje månad!

Text: Sofia Zetterman

Foto: Sofia Sabel

Fakta: Tips till andra med hjärntrötta barn

  • Prata med andra som är i samma situation – det underlättar att få höra om andras upplevelser och utbyta erfarenheter.
  • Begränsa barnet. Du som vuxen måste sätta gränser för vad barnet orkar – men glöm inte att det som är roligt ger energi!
  • Tillåt skärmvila. Det är okej med spel eller film på surfplattan en stund om det gör så att barnet återhämtar sig och hjärnan vilar.
  • Byt aktivitet ofta. Ägna max en halvtimme åt något – sedan är det dags för paus!
  • Boka en psykolog. Se till att både barnet, föräldrarna och familjen får prata med en psykolog om det de går igenom.
  • Be om förståelse. Var tydlig mot dina närstående och omgivningen att de måste visa hänsyn och t ex åka hem efter en timme trots att barnen vill leka mer.
  • Låt mor- och farföräldrar prata direkt med läkarna så att läkarteamet kan förklara för dem hur de bäst kan hjälpa till och så de kan få ställa sina frågor.
Annons
X
Perfect Guide

H&M samarbetar med William Morris – släpper klädkollektion

Brittiska inredningsföretaget Morris & Co är mest kända för sina botaniska tryck och romantiska tapeter. Tillsammans med H&M har de nu sökt igenom sitt printarkiv efter mönster till en limiterad klädkollektion.
– Morris & Co har skapat några av världens mest hyllade tapet- och textilmönster och William Morris är inte bara synonym med Arts and Crafts-rörelsen, utan var även en förespråkare för all typ av vacker design säger H&M:s designchef Pernilla Wohlfahrt.

Annons
X

I kollektionen – som släpps den 4 oktober – syns kappor, byxor, klänningar, blusar och jackor. Bland materialen: ull, sammet, bommull. Mönstren – däribland botaniska Lily leaf och monokroma Marigold – känner den uppmärksamma igen från tidigare Morris & Co-design.
– Vi är jättestolta över att få samarbeta med H&M för den här kollektionen och det ger oss möjlighet att visa upp hans design för en ny publik inom modevärlden, säger Claire Vallis, kreativ chef på Morris & Co.

Foto: IBL
Perfect Guide

Forskning: Din personlighet blir härligare med åren

Ju äldre, desto härligare? Nu visar forskning att vår personlighet blir bättre med åldern.

Annons
X

I en amerikansk studie – publicerad i Journal of Personality and Social Psychology – följde forskare 1 800 personer, i åldrarna 16-66, under 50 år. Det är första gången forskare har studerat personlighet under en så lång tid, med samma grupp från experimentets start.

Forskarna fann att den grundläggande personligheten i stort sett var samma oavsett ålder. Däremot utvecklades vissa karaktärsdrag med åren. Deltagarna var trevligare, mer samvetsgranna och emotionellt stabila i slutet av studien – vilket visar på att dessa egenskaper förbättras med åldern.

Precis som med ett riktigt bra vin, blir vi människor också bara bättre med åren.

Foto: IBL

Annons
Hälsa

Hjärntrötthet – den osynliga sjukdomen efter cancern

Barn som har behandlats för cancer kan drabbas av hjärntrötthet. Ett slags mental hårddiskkrasch som leder till koncentrationsproblem, svårigheter med inlärning, känslor och socialt samspel. Det kan bli jobbigt i skolan och på fritiden.

Vad är hjärntrötthet?

Hjärntrötthet är ingen egen diagnos utan ett kluster av symptom som uppkommer som en sen komplikation efter vissa neurologiska sjukdomar och förvärvade hjärnskador, men den patientgrupp som rapporterar hjärntrötthet i störst utsträckning av alla är kvinnor som har behandlats för bröstcancer. Forskare tror att hjärntröttheten orsakas av en neuroinflammation.

Varför blir man hjärntrött?

Hjärntrötthet kan uppkomma efter operation i hjärnan, strålning eller efter en förvärvad hjärnskada. Den som har behandlats med cytostatika eller som har vissa neurologiska sjukdomar kan också uppleva hjärntrötthet.

EXTERN LÄNK: Du behövs i kampen mot barncancer – ge varje månad!

Vad händer i hjärnan?

Hjärnan blir sämre på att ta in och bearbeta information. Det som tidigare gick enkelt tar mer energi och det drabbade barnet blir mindre effektiv, hjärnan blir snabbt överbelastad och orkar endast arbeta en begränsad tid innan energin tar slut och den behöver återhämtning. Det blir svårt att koncentrera sig, situationer med många intryck är påfrestande. Det tar lång tid att återhämta sig.

Vilka är symptomen?

Man delar in symptomen i tre grupper: trötthetssymptom med svår trötthet där hjärnan "loggar ut", kognitiva symptom som minnesproblem, koncentrationssvårigheter eller långsamhet samt emotionella symptom där det är svårt att kontrollera känslor och humör.

EXTERN LÄNK: Var med i kampen mot barncancer – ge en gåva i dag!

Hur känns hjärntrötthet?

En del beskriver hjärntrötthet som att "ett lock lägger sig över hjärnan, "att man går in i en mental vägg", "att hjärnan bara släcker ned" eller som en hårddiskkrasch. Energin tar plötsligt slut. Den som är drabbad blir trött snabbt och kan inte ta in information på samma sätt som sina vänner.

Finns det någon behandling?

Flertalet studier visar att fysisk träning är bra för hjärnan, vilket även förbättrar uppmärksamheten hos barn generellt. Att sova bra på natten gör att kroppen och hjärnan återhämtar sig.

Hur ser behandlingen ut i framtiden?

Forskare hoppas att de metoder som finns för vuxna, som medicin och psykologisk behandling, kan utvecklas även för barn. Men det krävs mer forskning. Hos vuxna är hjärntrötthet väldigt välutforskat men kring barn finns det knappt någon forskning alls, och i synnerhet inte efter behandling för cancer. En anledning är att forskare inom området ofta slår samman olika typer av trötthet och kallar det för "cancer-related fatigue" (cancerrelaterad trötthet) snarare än att skilja på dem. Ett steg är att hitta ett sätt att mäta graden av hjärntrötthet hos barn och för det krävs det att forskare kan utveckla ett nytt instrumet.

EXTERN LÄNK: Du behövs i kampen mot barncancer – ge varje månad!

Vad kan hjärntrötthet innebära för den som går i skolan?

Mycket. Eftersom den som är drabbad har svårt med koncentration, minne och inlärning krävs det anpassningar och stöd i skolan. Läraren behöver göra anpassningar, stötta, påminna och avgränsa uppgifterna. Den drabbade kan behöva ta många pauser. Även tekniska hjälpmedel som dator med anpassade programvaror, appar, mobiltelefon eller spel, är bra att ta till.

Är det vanligt att de här barnen också är deprimerade?

Ja, uppföljning av barncanceröverlevare har visat att ungefär 11 procent av pojkarna och 14 procent av flickorna är deprimerade efter sin sjukdom. Motsvarande siffra för friska ungdomar är 5 procent för pojkarna och 12 procent för flickorna. Därför är det viktigt att psykologer som utreder ett barn för hjärntrötthet samtidigt bedömer barnets psykiska mående. Många av symptomen för hjärntrötthet är samma för depression. Det kan vara möjligt att barnet lider av depression och inte hjärntrötthet men det kan också vara så att barnet lider av båda.

EXTERN LÄNK: Ditt bidrag gör skillnad – var med i kampen mot barncancer!

Källa: Elin Irestorm, leg psykolog, specialist i klinisk neuropsykologi, Psykologenheten Barnsjukvård, Skånes universitetssjukhus, "När hjärnan inte orkar", Birgitta Johansson och Lars Rönnbäck (2016).

Text: Malin Byström Sjödin

Annons
X
Perfect Guide

Nummerplåtarna som fått avslag av Transportstyrelsen

För 6 200 kronor kan du få en personlig nummerplåt till din bil. Men det finns särskilda regler att förhålla sig till – det måste vara mellan två till sju tecken och texten får inte väcka anstöt eller medföra olägenhet.

Annons
X

Svordomar, snuskiga ord, religiösa eller politiska anspelningar är inte tillåtet. Inte heller ord som har med sprit och droger att göra.

– Det är inte lätt. Vi googlar, kollar slanglexikon och diverse sökmotorer för att vara på den säkra sidan, säger Eva Isaksen, skyltgranskare på Transportstyrelsen, till Metro.

V PUTIN, ONYKTER och FAKKBOI är exempel på teckenkombinationer som fått avslag i år. Andra ord är mer svårtolkade. ODJEBI är till exempel en svordom som på bosniska och HAMC kan betyda Hells Angeles MC.

Här är alla nummerplåtarna som fått avslag mellan 1 januari och 31 juli i år.

SHIA313
WW1312
FAKKBOI
3JOHSSA
81 66
MFG
PIRAAT
SUBBA
REDEVIL
BEER
BEER1
BIRA
ONYKTER
KJV WW3
421WTF
FERNET
MAYHEM
666 DEV
PSALM23
REAPER
STUL3N
IRAQ313
EN 75A
SEXY
OMERTA
0DJEB1
PANZER
FUK YEE
FCK U
SEX4FUN
PANZER
PS 023
BIITCH
BE SEXY
KICKASS
ANTI666
2U23L
HAMC
V PUTIN
JOS PSD
MUIEPSD

Källa: Transportstyrelsen

Foto: Ryan Laurita
Mode

Uniqlos grundare: Sverige vår allra viktigaste testmarknad

Uniqlos grundare Tadashi Yanai berättar om hur han blev Japans rikaste man – och förklarar varför Sverige är avgörande för klädföretagets framtid.

Över tusen personer hängde på låset när den japanska klädkedjan Uniqlo öppnade sin första skandinaviska butik i Stockholm i slutet av augusti. Dagen efter var kön i Kungsträdgården fortfarande över hundra meter och dörrvakter stod och delade ut röda ballonger till tålmodigt väntande. På den tredje dagen gick det visserligen att ta sig in butiken, men nu var kön istället olidligt lång till provrummen.

Annons
X

För Uniqlos grundare Tadashi Yanai kunde välkomnandet knappast vara ett bättre kvitto.

– Sverige är ett av världens mest avancerade länder och vår allra viktigaste testmarknad. Ni uppskattar verkligen det viktiga i livet, samtidigt som det finns en acceptans för mångfald. En kombination som i sin tur skapar en väldigt sofistikerad livsstil.

Tadashi Yanai – Japans rikaste man – menar att japaner och svenskar har mer gemensamt än man kan tro. Lanseringen i Sverige blir en värdemätare för vidare expandering av den japanska butikskedjan. Lyckas de här kan de lyckas överallt.

– Båda kulturerna har en längtan efter det enkla, vi uppskattar god design och kompromissar inte kring det. Om vi inte lyckas här kommer vi få det svårt att uppnå vårt mål att bli världens bästa och största klädbolag.

Idag är Fast Retailing – där Uniqlo är det största varumärket – världens tredje största klädföretag. Uniqlo har mer än 2 000 butiker och dominerar shoppingstråken från Asien till USA. Själv bär Tadashi Yanai helst bara märkets egna kläder. Han känner sig inte helt bekväm när han slår sig ner framför mig i butiken på Hamngatan, iklädd i kostym och slips. Jag frågar hur Uniqlo ska erövra Sverige.

– Ni inom media verkar älska ord som ’erövra’, men jag använder aldrig den typen av verb. Vi är ett klädbolag som vill erbjuda fantastiska kläder och göra våra kunder lyckliga. Så att de kommer tillbaka och köper våra produkter. Det är enda sättet att bygga en långsiktigt framgångsrik affärsverksamhet.

undefined
Foto: Ryan Laurita

Tadashi Yanai föddes 1949 i industristaden Ube i södra Japan. Samma år startade hans pappa en klädbutik och när Tadashi Yanai var 22 år – efter studier i ekonomi och statsvetenskap – började han jobba i affären. Han insåg snart att butikens verksamhet med skräddade herrkläder skulle få svårt att växa sig större. Den unge Tadashi Yanai hade höga ambitioner och inspirerades bland annat av den engelska klädkedjan Marks &Spencer och amerikanska GAP. Ut åkte kostymerna till förmån för billigare kläder.

Den första Uniqlo-butiken öppnades 1984 i Hiroshima och 1994 fanns det 100 butiker över hela Japan. 1998 skapade Uniqlo en försäljningsraket med sin fleecetröja i femton olika färger och ett pris som var en femtedel av konkurrenternas. Under de följande tre åren sålde Uniqlo nära 37 miljoner fleecetröjor i ett land som då hade 120 miljoner invånare.

Att kliva in i en Uniqlo-butik idag känns som att kliva rakt in i en walk-in-closet full av baskläder: t-shirts, skjortor, chinos, lammullströjor och täckjackor i en massa olika färger. Tanken har aldrig varit att klä kunden i Uniqlo från topp till tå.

– Våra kläder är framför allt ett komplement, men ett plagg från Uniqlo ska vara så bra att det går att kombinera med något från till exempel Gucci, Prada eller Hermès.

I strävan efter det perfekta plagget har klädföretaget upprättat särskilda forskningscenter i Tokyo, Paris, New York, Los Angeles och Shanghai. Under lanseringen av butiken i Stockholm sitter Tadashi Yanai och fingrar på en vit lammullströja, som för att försäkra sig om kvaliteten. Särskilt stolt är han över "Heattech", en egenutvecklad textil som Uniqlo tagit fram för att bättre hålla värmen.

Var befinner sig Uniqlo om fem år?
Då är vi en "digital consumer retailer", vilket innebär att det parallellt med kläderna i butik också finns en massa digital information.

Tadashi Yanai förklarar att kläder är den mest googlade produkten på nätet.

– Det innebär att våra kunder ’shoppar’ information innan de shoppar kläder. Då måste vi se till att förse kunden med den informationen på ett enkelt sätt.

Tror du att den fysiska butiken fortfarande är viktig om fem år?
Definitivt, butiker kommer till och med att spela en ännu viktigare roll i framtiden. Även ett klädföretag som främst säljer via nätet behöver ha fysiska butiker. Men onlinebutiker som säljer kläder är inget hot för oss. Det är inte lätt att skapa en tillräckligt bra köpupplevelse enbart online. Visst, de konkurrerar med pris och logistik, men i slutändan är det produkten som räknas och hur den presenteras för kunden.

undefined
Foto: Ryan Laurita

I Stockholm huserar Uniqlo-butiken mitt emot NK i det så kallade Sverigehuset. Byggnaden ritades av funktionalisten Sven Markelius på 1960-talet och själva huset fällde avgörandet för att öppna butik i Sverige. Funktionalismen stämmer väl in med Uniqlos affärsfilosofi.

Finns det någon tanke att bredda verksamheten till hotell och restauranger som japanska Muji gjort?
– Nej, vi kommer hålla oss till kläder, kläder, kläder! Min högsta önskan är att människor ska använda ordet "Uniqlo" istället för "kläder", precis som "wettex" har blivit synonymt med "disktrasa", haha.

Hur ser du på framtiden vad gäller textilier, exempelvis bomull kräver väldigt stora naturresurser?
Vi kommer antagligen se ett större användande av material som vi inte tidigare har sett i kläder, till exempel en mix med bomull. Och syntetiska material behöver inte alls vara dåliga som textilier.

Här jobbar Uniqlo nära med det japanska kemibolaget Toray, som bland utvecklar material för rymdraketer och flygplan. Tillsammans har de bland annat skapat den fiber som används i deras så kallade ’heat-tech’-kläder. När Tadashi Yanai får frågan om Uniqlo kan tänka sig att, precis som svenska modeföretag, göra kläder av svensk skog tänds något i hans blick.

– Det kan absolut hända. Om du känner till några svenska aktörer inom det här området får du gärna förmedla en kontakt, jag menar det verkligen, säger han, lutar sig framåt, ser mig i ögonen.

Du har ett rykte som en inspirerande ledare och har själv författat ett antal managementprinciper. Vilka är de viktigaste?
Först på min lista är sanning, godhet och skönhet. Om du ser tillbaka på historien är de här grundläggande värden som präglat alla framgångsrika länder, organisationer eller företag. Men det kräver hård disciplin och stort tålamod och du måste göra det tillsammans med andra. En person klarar aldrig av att bygga upp ett helt företag, det spelar ingen roll hur mycket du jobbar.

Perfect Guide

Elbilarna som utmanar Tesla

Tesla Model 3 väntas bli den första elbilen som lockar de riktigt stora massorna. Men konkurrenterna jagar i backspegeln. Vem blir först att nå massorna?

Folk-Teslan
Tesla Model 3
Utan tvekan den mest omtalade elbilen de senaste åren. Med ett pris på ungefär 350 000 kronor innan miljöbilspremier har den alla förutsättningar att locka bilägare som tidigare inte vågat satsa på elbil.

Annons
X

Dock har problem i fabriken gjort att kunderna fått vänta på sina bilar. Tidigast nästa år lär de första exemplaren dyka upp på Stockholms gator.

Bilen är i samma storleksklass som Audi A4 eller BMW:s 3-serie, och precis som i Model S och Model X får Model 3 all hårdvara som behövs för att bilen senare ska bli helt självkörande.

Siffermässigt handlar det om 0-100 km/h på 5,6 sekunder och räckvidden beräknas till 50 mil. Alltså fullt tillräckligt för de allra flesta.

undefined

Kias smarta succé
Kia Niro EV

Smarta och faktiskt ganska snygga Kia Niro har blivit en succé i både laddbart och icke laddbart hybridutförande. Nu får dessa varianter också sällskap av ett helelektriskt alternativ.

Kia Niro EV, som den heter, lanseras i två olika utföranden. I standardutförandet sitter ett batteri på 64 kWh som ska räcka till över 45 mils körning per laddning. Den som inte behöver så lång räckvidd och samtidigt vill spara några kronor kan välja ett batteri på 39,2 kWh som ska ge 30 mils räckvidd.

Elvarianten är några centimeter längre än sina hybridsyskon och rymmer fullt tillräckliga 451 liter bagage. Bilen kan förbeställas redan nu, men den riktiga lanseringen sker i januari 2019.

undefined

Tysk kraft och elegans
Audi E-tron Quattro

Prismässigt ett hopp upp från Kia Niro
och Tesla Model 3, med sina cirka 800 000 kronor. Men Audis starka varumärke och lojala ägare kan ändå göra bilen till en storsäljare. Trots att bilen inte är officiellt prissatt, går det redan nu att förhandsboka ett exemplar genom en deposition på 20 000 kronor.

Bilen ska klara 0-100 km/h på 4,6 sekunder, genom att leverera 435 hästkrafter. Räckvidden ska trots prestandan ligga på utmärkta 50 mil. Formmässigt handlar det om en relativt slank och sportig suv, med släktdrag från den klassiska Audi-kombin.

Alla exakta fakta och priser blir offentliga om några få veckor, när bilen lanseras i slutet av september.

undefined

Japansk retroflört
Honda Urban EV

Under Frankfurtsalongen tidigare i år var det
inte någon hästkraftspäckad supersportbil som drog de flesta blickarna åt sig, utan en söt och tuff retro flörtande skapelse från Honda. Urban EV har lånat formdrag och uppsyn från första generationen Honda Civic som såldes mellan 1972 och 1979.

På salongen presenterades bilen som ett framtidskoncept, men succén var så omedelbar
att Honda snabbt bestämde sig för att sätta bilen i produktion. De första bilarna ska finnas på vägarna i slutet av nästa år.

Om Honda vågar hålla kvar vid det spännande utseendet återstår att se, produktionsbilar brukar ju ofta bli utslätade versioner av koncepten. När det gäller tekniska specifikationer får vi också vänta in den officiella releasen.

Perfect Guide

Framtidsspanaren: Unga vuxna leka bäst

Framtidsspanaren John Mellkvist om hur generation Z och baby boomers borde samarbeta.

"Mamma, du har min jacka!" En kvinna i övre 50-årsåldern, iklädd en kamouflagemönstrad militärjacka rycker till, vänder sig om och ger sin dotter en påkommen blick när jag passerar längs Birger Jarlsgatan.

Annons
X

En perfekt illustration av när – och hur – två generationer av unga vuxna möts. Den äldre dito står för buset och den yngre för tillrättavisningen. Denna gång tänkte jag vi skulle titta närmare på hur dessa två generationer skulle kunna ha nytta av varandra.

Boomergenerationen, födda i babyboomen efter andra världskriget och fram till mitten av 1960-talet är den grupp som nu förväntas lämna arbetslivet – men som själva inte vill. Intressant är att den idag äldsta förvärvsarbetande åldersgruppen kännetecknas av ungdomsbeteenden. De identifierar sig starkt med sitt yrke, däremot inte med sin ålder – vilket förklarar klädincidenten ovan. Boomers växte upp i en politisk tid av "fight for your rights" med Vietnamdemonstrationer, kärnkraftsmotstånd och almstrider, till tonerna av rockmusik. De var mitt i karriären under 90-talets IT-boom, gillar ny teknologi och använder den flitigt för att fortsätta ta plats i samhällsdebatten.

Generation Z, födda efter millennieskiftet, står nu på tröskeln till arbetslivet men är inte är säkra på att de kommer att klara av detsamma. Z-generationen kallas ibland "generation ordning", men skulle också kunna kallas "generation oro". De har växt upp i den frihet som tidigare generationer har skapat, med allt ifrån eget ansvar i skolan till öppna planlösningar och internets ofiltrerade öppenhetskultur. På köpet har de kastats in i en hård verklighet av näthat, skolskjutningar, terrorism och ökade spänningar i omvärlden. Undersökningar visar att Z-generationen dras till vuxenbeteenden. De drömmer om att ha "riktiga jobb", eget kontor och tydlig titel på visitkortet. En trygg, ordnad tillvaro med tydliga gränser. De ser ofta sina föräldrar som kompisar och tanken på generationsboende är inte avlägsen för många.

De har helt enkelt tagit stryk av friheten – vilket bland annat syns på nätet, där de söker sig bort från offentliga konversationer och mot slutna chattar. Men det stannar inte där. Enligt Folkhälsomyndigheten har andelen unga som uppger "psykosomatiska symptom" fördubblats sedan 1980-talet och en ny studie från Linkedin visar att hälsan (tillsammans med åldern) är vanligaste hindret för 16-24-åringarnas framgång. Skolstress, orsakad av ökade insikter om hårdare krav på arbetsmarknaden, anges som viktig orsak. Generation Z söker alltså grundtrygghet, och en förutsättning för en sådan är att omge sig med engagerade människor som bryr sig. Var finns då dessa?

I en undersökning av Norstat från i fjol höll hela 57 procent av chefer med om att 50-talister är omtänksamma om sina kollegor, att jämföra med 19 procent för 90-talister (millennials). Det kan låta orättvist, men är inte så märkligt. Tidigt i livet behövs fokus på försörjning och att få en bra start. Med åren ökar sedan drivkraften att se andra växa. Det vet alla med egna barn.

Boomers och generation Z är alltså två ungdomsgenerationer – den ena genom sin livsstil och den andra utifrån levnadsår, med naturliga förutsättningar att stärka varandra. Båda är i grunden lika ointresserade av att leva enligt mallen för sin ålder, den ena vill ge trygghet och den andra vill ha densamma. Samarbeta oftare och så länge ni kan är mitt stalltips. Det skulle kunna göra underverk för både framtidens arbetsliv – och dess hälsostatistik.

John Mellkvist är PR-konsult och framtidsspanare på Mindmakers PR, och har fått stor uppmärksamhet för sitt arbete med att minska ålderismen.

Perfect Guide

6 hälsofördelar med kallare temperaturer

Vi går mot kallare tider. Men deppa inte över det. Här är sex hälsofördelar som kommer med kyliga temperaturer.

Du tänker bättre

Kalla temperaturer hjälper folk att tänka klarare. I forskning har man sett att personer som befinner sig i ett kallt rum är bättre på att utföra uppgifter än om man är i ett varmt rum. Annan forskning har visat på att vår kognitiva förmåga förbättras under vintern.

Annons
X

Du förbränner fler kalorier

När det är kallt arbetar kroppen mer för att hålla temperaturen.

– Vår kropp gör av med mer energi för att hålla oss varma och för att göra luften vi andas fuktig, förklarar hälsoexperter Stacy Tucker för Business Insider.

Du får färre inflammationer
Ni vet hur man använder en kylklamp när man gjort sig illa, för att minska svullnader och smärta? På samma sätt känns leder mindre svullna under vintermånaderna. Det beror på att kall luft fungerar som en kylklamp som minskar inflammationer.

Du sover bättre

Din kroppstemperatur sjunker när du ska somna – en process som kan ta upp till två timmar i sommarvärme. Under vintertid går det desto snabbare. Dessutom är fördelen med mindre solljus att du sover längre på morgonen. Är sovrummet tillräckligt kallt, mellan 15-19 grader, kan du även förbränna kalorier.

Du får bättre immunförsvar

Ja, du kan drabbas av mer förkylningar under vintern, men ditt immunförsvar är också starkare under vintern och bättre på att tackla infektioner. Studier har visat att det mänskliga immunförsvaret aktiveras när man utsätts för kyla och det kan förbättra chanserna att motverka infektioner.

Du får bättre hy

Kalla temperaturer kan vara bra för hyn eftersom det gör blodkärlen mindre framträdande. Dessutom producerar man mindre olja och talg under vintern vilket kan leda till färre finnar.

Perfect Guide

Nya hemliga funktionen på Spotify

Många av oss laddar ner våra favoritlåtar på Spotify: för långa flygresor, dålig mottagning och ren trygghet. Nu bekräftar Spotify att man utökar funktionen från 3 333 låtar till 10 000 låtar. Sammanlagt – spridda över fem olika produkter så som laptop, telefon och ipad – tillåts 50 000 låtar.

Annons
X

Redan 2014 syntes en debatt kring det begränsade låtantalet. Nu har Spotify justerat sina inställningar och smugit ut funktionen. Det var sedan en användare testade att ladda ner olovligt många låtar som nyheten upptäcktes. Spotify bekräftar nu.
– På Spotify vill vi alltid förbättra våra användares upplevelser, säger en talesperson från musikjätten. Vi kan nu bekräfta att vi ökat antalet låtar offline från 3 000 till 10 000.

Perfect Guide

Idag är det internationella gå hem tidigt från jobbet-dagen

Fredag och många kikar på att smita hem lite tidigare från arbetet. Glada nyheter: idag är den internationella dagen för att gå hem tidigare från jobbet. Det är brittiska The Independent som uppmärksammat rörelsen på sociala medier. Under hashtaggen #4pmFinish har kontorsanställda börjat stämpla ut världen över. Tidningen skriver:

Annons
X

"Lanserat 2017 handlar det inte bara om att slappa, utan att uppmuntra produktivitet. Att arbeta sextimmarsdagar har bevisats av forskning vara mer gynnsamt än att jobba nio till fem".

Om forskning säger det så …

Mat & dryck

Experterna tipsar: Helgens bästa viner

Varje vecka delar SPG:s vinexperter med sig av spännande vintips. Här är favoriterna till helgens festligheter.

undefined

Georg Breuer Riesling Sauvage 2017
119 kr, nr 5899
Tyskland, Rheingau

Annons
X

Tysk rieslingfavorit i ny årgång: rik arom med sötsyrliga äpplen, citruskal, mineralig syra och lång smakrik avslutning. Bäst till höstens färska skaldjur.

Donovan-Parke Pinot Noir 2016
109 kr, nr 2315
USA, Kalifornien

Balanserad pinot noir med aromatiska dofter av skogsbär, läder och örtiga chokladtoner. Rik syrlig bitterstram eftersmak. Toppen till örtiga lammfiléer.

– Mölstad

undefined

Orange Gewürztraminer Rossidi Winery, 2016
235 kr, nr 96004
Bulgarien, Sliven

Våga testa orange. Tänk solmogna aprikoser, nötter
och viss strävhet – resultatet av en månads skalurlakning. Krämig rotfruktsgratäng blir perfekt till.

7 Fuentes Suertes del Márques, 2016
149 kr, nr 2763
Spanien, Valle de la Orotava

På norra Teneriffa håller detta familjevineri till. Druvsorterna är listán negra och tintilla och "natur"-vinmakning ger häftig smak med varm krydda och matvänlig stramhet.

– Melldén

undefined

Duménil Brut Millésimé Premier Cru, 2007
359 kr, nr 7522
Frankrike, Champagne

Prisvärd skumpa som bjuder flirtig finessrik doft och inbjudande smak som balanserar gräddig rondör med frisk syra och mineraltoner. Prima till allsköns färska skaldjur.

Syrocco Syrah, 2015
139 kr, nr 2296
Marocko, Zenata

Marocko möter den klassiska franske vinmakaren Alain Graillot i en kryddig syrah med balanserad smak där du kan skönja toner av körsbär, färska örter och kryddor. Särskilt gott till lamm.

– Pérez

undefined

Dehesa La Granja, 2012
119 kr, nr 4505
Spanien, Castilla y León

Fyndspanjor med gott om körsbär, plommon, choklad och tobak, toppat med en lätt läderaktig mognadston. Murrigt höstvin som sitter perfekt till allehanda rustika rätter.

Luco Beso de Dante 2015
199 kr, nr 2513
Argentina, Uco Valley

Lyckas balansera fint på gränsen mellan maffigt, mustigt och finessrikt elegant. Doft och smak bjuder på svarta vinbär, mogna körsbär, kaffe, fatkryddor och ett stänk mynta.

– Grube

undefined

Petit Albet Brut, 2016
119 kr, nr 77373
Spanien, Cava

Utvecklad cava, aromatisk med tydlig tropisk klang. Här finns smör, nötter, äppelkaraktär i generisk stil. Passar synnerligen väl till lyxig hummersallad med frukt och sherryvinägrett.

Château Le Prieuré Saint-Émilion Grand Cru, 2012
524 kr, nr 72023
Frankrike, Bordeaux

Koncentrerat och komplext med inslag av mogna mörka bär och liten sötma i välbalanserad stil. Lagringsbart. Perfekt till bräserad kyckling med svamp.

– Cereceda

Perfect Guide

Psykologen: Så vet du om du har drabbats av årstidsbunden depression

Fredrik Sandin, psykolog och grundare av Ahum, om årstidsbunden nedstämdhet och hur man hanterar social ångest.

Hösten närmar sig med stormsteg. Tidigare år har jag blivit väldigt deprimerad av mörkret. Hur ska jag göra för att undvika det i år?

Annons
X

Vid lindrigare former av årstidsbunden nedstämdhet kan det räcka långt med att att röra på sig, gärna utomhus, äta regelbundet och sova tillräckligt. En sund livsstil helt enkelt. Men om man känner sig sämre eller till och med deprimerad ska man se till att komma i kontakt med en legitimerad psykolog eller psykoterapeut. Tecken på att du bör söka professionell hjälp är till exempel att det lägre sinnestillståndet håller i sig längre än vad du är van vid eller att du vid upprepade tillfällen undviker saker i vardagen som du normalt sätt gillar. Olika terapiformer kan hjälpa, som KBT eller psykodynamisk terapi. En psykolog är en bra ingång för att se vilken typ av terapiform som passar just dig.

Hej, jag tycker det är både jobbigt och ansträngande att befinna mig i sociala situationer. Har du tips på hur man hanterar det?

Det är väldigt vanligt att känna på det sättet. För många människor, med till exempel högkänsliga personlighetsdrag, kan sociala tillställningar vara rent av utmattande. Det positiva i detta är att det finns mycket kunskap kring, och bra metoder för att behandla, olika former av social ångest. Beroende på vilken typ av ångest du lider av, kan olika former av terapi passa. Gradvis exponering i en KBT-behandling kan hjälpa vissa. Ofta kan det dock vara bra att gå till botten ångestkänslorna, exempelvis genom någon form av psykodynamisk terapi.

Foto: IBL
Mode

Prinsessan Sofia hyllas av Harper’s Bazaar

När prins Konstantin av Bayern gifte sig med sin Deniz Kaya i schweiziska St Moritz var det en annan prinsessa som stal showen. Nämligen vår egen Sofia.
Bland alla kungligheter och andra celebriteter var det Sofia och prins Carl Philip som lyste klarast, inte minst tack vare prinsessans val av klänning. Hon dök upp i en babyblå skapelse från svenska By Malina, matchad med en svart jacka och en guldfärgad handväska.

Annons
X
Prinsessan Sofia hyllas för sin blå By Malin-klänning.
Prinsessan Sofia hyllas för sin blå By Malin-klänning. Foto: IBL

"Som alltid, såg prinsessan Sofia helt felfri ut, och hon hade på sig en blå klänning som fick oss att tappa andan" skriver anrika amerikanska modemagasinet Harper's Bazaar. Och vi håller med.

Foto: IBL

Perfect Guide

Min helg: ”Jag vill bara att min dotter ska bli normal”

Regissören och skådespelaren Bahar Pars springer filosofiska löprundor, skriver manus och försöker skapa en sund uppväxt för sin dotter.

Fredag eftermiddag. Jag jobbar inte måndag till fredag som vanliga människor gör, men däremot har jag barn, så jag blir tvungen att anpassa mig till det. Det här med fredagsmys har jag förstått är någonting de pratar om i skolan, så det vill min dotter göra. Jag blir jättestressad. Vad ska jag göra nu? Normala saker skrämmer mig. Så jag gör jag bara det som min sjuåriga dotter vill. Jag curlar. Min tanke är att hämta henne tidigt på skolan eftersom det är fredag, men det blir aldrig så eftersom det är slutet av veckan med en massa möten.

Annons
X

Jag kommer dit klockan fem och vi går förbi Ica på Södermalm där vi shoppar loss. Man får anpassa sig efter barnen och de vill typ bara äta tacos. Det är jättehemskt, men jag gör det. Jag försöker bara göra allt för att min dotter ska bli normal. Att hon ska tänka "jag hade en normal uppväxt".

Sedan kollar vi på Let’s dance och jag får ångest. "Det här är så svennigt", tänker jag. Men programmet bara pågår och man slipper tänka inåt. Vi somnar klockan tio.

På lördag morgon går jag upp halv åtta och springer längs Årstaviken. Jag är filosofisk när jag är ute och springer och tänker på livet. Hur blev det så här? När jag kommer hem har familjen vaknat. Min man har gjort omelett och så går vi till karaten med min dotter.

Därefter äter vi sushi på Samba sushi på Götgats- backen. Jag beställer nio-tio bitar och sedan har jag ett manusmöte inplanerat på Café Blå på Östgötagatan. Vid femtiden är jag hungrig och då går jag hem. Min man har lagat entrecôte och sallad. Till det dricker jag Coca-cola zero. Sedan kollar vi på film, men inte tillsammans, då skulle det bli skilsmässa. Vi har olika rytmer när vi tittar på film, jag gillar att pausa och han vill att man ska koncentrera sig på ett visst sätt. Ikväll kollar jag på fantasyfilmen Into the woods och lägger mig klockan tio.

På söndag morgon går jag upp samma tid. Tänder mitt akvarium och matar fiskarna. Därefter springer jag samma runda. Sedan sätter jag mig på ett fik och skriver, just nu jobbar jag på två olika långfilmer. Vid klockan tolv är jag väldigt hungrig och då äter jag vad som kommer i min väg. Idag blir det Jerusalem Kebab, en kebab i pitabröd.

När jag kommer hem leker min dotter och jag med våra hamstrar. På kvällen promenerar vi till min mamma som också bor på Södermalm, där vi äter middag. Det blir persisk mat, min favorit tadigh som är det krispiga riset i botten av grytan. Under middagen pratar alla i mun på varandra, det är högt och lågt, det kan bli bråk, någon stormar ut, sedan är det lugnt. Min syster går och smygröker och tror att ingen fattar fast alla vet. Efter ett par timmar är huvudet för fullt och vi känner att vi måste hem.

Perfect Guide

Apple släpper nya emojis – som du kan designa själv

Tröttnat på Apples urval av emojis? Då har vi glädjande nyheter. Från och med den 17 september kommer du kunna designa dina egna emojis.
Med Apples nya uppdatering iOS12 får Iphonen en rad nya uppdateringar. Bland annat kommer du att kunna designa dina egna emojis med funktionen memoji. Nyheten påminner om Snapchats bitmoji där man kan välja karaktärsdrag på sin gubbe.

Annons
X
undefined

I den nya funktionen kommer du kunna välja bland en rad olika frisyrer, hårfärger och hudtoner.

Andra funktioner som kommer med uppgraderingen är att aviseringarna blir mindre störande och att det blir enklare att bläddra i fotoalbumet.

Mode

Här är 53-åriga mikrobiologen som gjort succé på Instagram

– Våga ta plats! När en kvinna passerar en viss ålder så syns de inte längre, säger Grece Ghanem, i en artikel från Vogue. Hon är 53 år, före detta marinbiolog som skolat om sig till PT, och det senaste stjärnskottet på Instagram.

Annons
X

Grece har på kort tid samlat på sig 48 000 hängivna följare – tack vare sin färggranna och moderiktiga stil. De senaste åren har allt fler äldre kvinnor tagit plats på modescenen och trenden fortsätter.

Not your usual soccer mum⚽️ @vaaralifestyle

Bland Greces outfitbilder syns modemärken som Balenciaga, Acne och Céline. Men enligt Grece är märket inte det viktiga, utan hur man bär plaggen. Nyckeln, säger hon, är att hitta accessoarer som sticker ut. Bland hennes Instagrambilder ser man allt från Gucci-midjeväskor till rosa Balenciaga-pumps och så givetvis en mängd stora solglasögonen.

– ­Jag bor i min garderob, berättar hon. Jag kollar alltid vad jag har först. Jag köper inte saker bara för att det är en trend.

Revive from vintage!
NEW YORK! 🎶
Perfect Guide

Hugo Rehnberg: På naprapatens bänk möter jag min medelålderskris

Sturegatan, Stockholm. Ligger i fosterställning och försöker djupandas medan naprapaten knäcker kotor. Sedan semestern har jag tränat sex dagar i veckan och häromdagen sa ryggen ifrån. Droppen var en tvåmilsrunda med min kompis Micke, 42, som ligger i hårdträning inför New York Marathon.

Annons
X

När jag haltar ut från kotknackarens port ringer Bingo, 43. Uppspelt berättar han om simtävlingen Ö till ö han just genomfört i tolvgradigt vatten ihop med elitsimmerskan Emma Igelström. Nu laddar han om inför en Iron Man-tävling nästa månad.

Extremtränande blir allt vanligare bland mina jämnåriga polare. Och det är inte bara i min vänskapscirkel: Den genomsnittlige ultramaratonlöparen är 44 år. En tredjedel av världens triathlonutövare är mellan 40 och 49. Det vanligaste åldersintervallet bland maratonlöpare är 40 till 44 och i förra årets London Marathon snittade 45-åringarna bättre sluttid än 25-åringarna.

Att frivilligt pressa sin kropp intill smärtgränsen är det nya tecknet på en medelålderskris.

Uttrycket medelålderskris myntades 1965 av den kanadensiske psykologen Elliott Jaques. Han behövde ett ord för att beskriva det trauma som många människor upplever i 40-årsåldern, när åldrandet inte längre går att blunda för och döden plötsligt blir en realitet. Den klichéartade manliga reaktionen för att kompensera denna bistra verklighet var länge att skaffa sig sportbil och ha en utomäktenskaplig affär med någon som nyligen tagit studenten. Men nu är Porschen alltså utbytt mot lycrashorts.

Båda reaktionerna går att härleda till rädslan för åldrandet. Men medan sportbilen och den yngre kvinnan handlar om att känna sig ung och viril, är extremträningen snarare ett försök att bygga upp sig själv inför framtiden, att förlänga livet.

Kanske är det en reaktion på att vi lever allt längre. 40 betraktades länge som halvtid. Man stannade upp, krisade lite, och tog nya tag mot andra halvlek. Men färre krig, bättre sjukvård och en sundare livsstil gör att livet kanske bör betraktas som en hockeymatch istället. 40 är den första periodvilan. Och för att lyckas kämpa sig igenom de två sista perioderna krävs en elitidrottares fysik. Åtminstone inbillar vi oss det.

Perfect Guide

I amerikansk barnuppfostran får det inte finnas besvikelser

Det är lördag och jag är i vanlig ordning på barnkalas. Denna gång firar vi en av Tages kompisar på ett lekland, komplett med tåg, klätterborgar, pirater och ansiktsmålning, här i Los Angeles.

Annons
X

Både Ilse och Tage har cirka arton klasskamrater – var! – på förskolan, så det blir en hel del kalas. Och det verkar som att barnen blivit till i skov, för de flesta födelsedagar infaller under vår och höst. Då är det full rulle. Vissa helger är både lördagen och söndagen bokade. Ibland är det dubbelkalas, det ena efter det andra. För alla har kalas och alla är alltid bjudna. Inklusive föräldrarna, som verkar tolka det som att det också är ett socialt event för dem. De kommer i par och rör sig vant mellan människor och konversationer.

Förra helgen var det en av Ilses kompisar som hade födelsedagsfest i parken. Föräldrarna hade hyrt in hoppborg och ett stort tält med en buffé av godsaker för både stora och små. Mamman och pappan hade klätt sig i "tactical"-kläder med mycket fickor och svetten lackade där de stod bredbenta, redo som amerikanska fotbollsspelare inför de olika aktiviteterna. Först var det piñata, sen olika kurragömmalekar och på slutet kom det en clown och trollade. Innan alla barn lämnade fick de en påse med både godis och leksaker i. Klart alla ska ha en "goodie bag"!

Vissa hade kalas på McDonald’s, och dem var man riktigt avundsjuk på.

Jag vill tro att det ser annorlunda ut i Sverige, det gjorde det i alla fall när jag var liten. Då fick jag bjuda hem tre polare på varmkorv och ristårta, min mammas specialitet. Det var maräng med puffat ris i, vispad grädde och inlagda päron på toppen – och innan de tre vännerna gick hem var det fiskdamm där man fick en påse med en nötkräm och en klubba. Vissa hade kalas på McDonald’s, och dem var man riktigt avundsjuk på. Då fick man Happy Meal och ett studiebesök i köket där hålögda tonåringar vände hamburgare.

Det är en kulturell skillnad mellan USA och Sverige när det kommer till barnuppfostran, uppfattar jag.

Vi som växer upp med Astrid Lindgren och hennes ganska allvarsamma berättelser. Och amerikanerna som växer upp med Dr. Seuss lättsinniga gröna ägg och skinka-sagor, som inte innehåller minsta uns av ångest eller motgång. Allvaret kommer in mycket senare för amerikanska barn. Vilket säkert både är bra och dåligt, vad vet jag. Men kanske kan man applicera detta på födelsedagskalas-mentaliteten också. Att det aldrig får förekomma någon besvikelse.

När min son nu ska fylla tre år försöker jag hitta en mellanväg. Någon sorts kompromiss med enkel varmkorv och köpetårta här hemma, men där alla får komma, trots att jag inte riktigt vet hur det ska få plats med 20 barn hemma hos oss. Och framförallt inte hur 40 vuxna ska gå in. Superminglarna. Hur många korvar äter de? Och så avslutar jag med fiskedamm. Eller?

Kanske avrundar jag med att visa ett avsnitt Emil i Lönneberga. Det med fattighjonen och kommandoran. Istället för goodie bags får de små med sig något TÄNKVÄRT hem. Och en bild av mig som en av de tråkigaste mammorna i förskolan.

Perfect Guide

Här är maratonloppet med 23 vinstopp

Är du löpare och vinintresserad? Då lär Marathon du Médoc vara något för dig.

Annons
X

Loppet, som äger rum i södra Frankrike, är lika långt som ett vanligt maraton. Skillnaden? 23 vinstopp med vinprovningar från lokala vingårdar, provsmakning av ostar, ostron och glass. Och inte att glömma – en stek vid 38 kilometer.

Loppet har lockat löpare och vinentusiaster sedan 1985 och äger rum utanför Bordeaux.
Men hur mår man under loppets gång då? Enligt The Guardian är det inte helt ovanligt att någon spyr mitt i banan. Däremot har ingen blivit allvarligt skadad eller dött under tävlingen.
Låt det här som en tävling för dig? Dessvärre gick årets lopp av stapeln tidigare i september. Bara att börja träna inför nästa år.

Resa

8 bröllopsresor du aldrig tänkt på

Toscana och Maldiverna i all ära, men livets viktigaste resa är värd en mer unik upplevelse. Detta är smekmånadsresorna för er som inte gör som alla andra.

undefined

FILIPPINERNA
aman.com

Annons
X

Vi ska inte prata illa om par som åker på smekmånad till Maldiverna, men håll med om det är svårt att vara mer förut­ sägbar. Mer oväntat, men lika paradisiskt, är Filippinerna. Här finns 7 000 öar att välja mellan och tumregeln som gäller är: ju längre bort från Manilabukten desto bättre. El Nido på Palawans huvudö betraktas allmänt som paradisplatsen nummer ett, men där var Robinson och hade öråd redan 2009. Den som vill ha sin egen idyll vänder i stället blicken mot Pamalican Island i Sulusjön, så svåråtkomlig att enda sättet att ta sig dit är med resorten Amanpulos privatplan. Här bor ni i överdimensionerade villor byggda i naturliga material, givetvis med egen pool och butler. Solnedgångsdrinken avnjuts med fördel i baren som ligger och flyter i havet.

undefined

CHAMPAGNE
about-france.com

Klart vi gillar Bordeauxviner, men visst känns champagne och bröllopsresa som en mer självklar kombo? Det berömda bubbeldistriktet i norra Frankrike har mycket att bjuda på, förslags­vis med champagnehuvudstaden Épernay som utgångspunkt. Här finns bland annat Avenue de Champagne, världens mest drickbara adress enligt Winston Churchill, där champagnehusen trängs under ett garnnystan av källargångar. Drickbar är även den lilla byn Hautvillers där benediktinermunken Dom Pérignon levde och verkade på 1600­talet. I byns omgivningar finns era utmärkta champagne­makare, vi rekommenderar särskilt ett besök hos G Tribaut med traktens bästa vyer.
Bo: Domaine Les Crayeres i Reims lever upp till alla
drömmar om ett perfekt franskt château med antikinredda sviter, välmanikyrerad park och tvåstjärnig restaurang.
lescrayeres.com

undefined

OAXACA
visitmexico.com

Finns det en influencer, foodie eller resebloggare som INTE uppmanat oss att åka till Tulum? Visst, den lilla strandstaden är väl värd sin hajp, men det finns så mycket mer i Mexiko – Oaxaca exempelvis. Delstaten längst ner i söder är mellan sina berg och stränder en färgstark mix av lokal kultur, spansk kolonialism och förcolombianska ruiner. Dessutom utnämnd till landets gastronomiska paradis. Hög­romantiska huvudorten Oaxaca City är den givna basen med sin praktfulla arkitektur och sina många museum och krogar. På lagom utflyktsavstånd finns de skogsklädda bergen Sierra Norte och den förhållandevis lågmälda kuststaden Puerto Escondido.
Bo: Känn historiens vingslag på Quinta Real Oaxaca, vars 450 år gamla stenbyggnader numera rymmer stadens mest exklusiva hotell.
quintareal.com

undefined

BOTSWANA
okavangodelta.com

Du och ditt livs kärlek på ena sidan lyxtältduken, djungelns alla invånare på den andra. Safariäventyr har skyhög romantikfaktor och följaktligen går bröllopsresorna i skytteltrafik till Kenya och Sydafrika. Vårt förslag: ta sikte på Botswana i stället och det makalösa Okavangodeltat med sina hundratals öar runt den slingrande Okavango oden. Vatten betyder liv, och till deltat söker sig följaktligen stora mängder vilt. Djurlivet upplevs bäst under en vandring, eller med flodbåt i gryningen. Botswana satsar på hållbar turism och safarilägren i deltat är få, men de som finns erbjuder all tänkbar smekmånadslyx.
Bo: andBeyond Sandibe Okavango Safari Lodge liknar ett urbant designhotell mitt i buschen. De hypermoderna stugorna har egen pool och stor terrass. &beyond.com

undefined

EMILIA-ROMAGNA
italiantouristoffice.se

Bröllopspar som älskar dyr olivolja lika mycket som varandra åker alltid till Toscana. Ett säkert kort förstås, men för något mindre upptrampat föreslår vi Emilia-Romagna i norra Italien. Födelseplats för allt från balsamvinäger till parmaskinka och vars huvudort Bologna utnämnts till en av världens tio bästa matstäder. Och då har vi inte ens nämnt Osteria Francescana i Modena, just nu etta på World’s 50 Best Restaurants-listan. Mellan måltiderna åker ni på utflykter, bland annat till medeltidsbyn Dozza som förvandlat sig själv till ett enda stort utomhusgalleri. Avsluta med ett par dagar i klassiska badorten Rimini.
Bo: Grand Hotel Majestic gBaglioni är Bolognas mest prestigefyllda hotell. Med bästa läget och oräkneliga celebriteter i hotelliggaren. grandhotelmajestic. duetorrihotels.com

undefined

EASTERN & ORIENTAL EXPRESS
belmond.com

Orientexpressen må vara tågklassikernas urmoder, vars nya sviter med dubbelsäng och eget badrum är som gjorda för rälsromantik. Men ändå. Vad är väl en kort tur mellan Venedig och Paris jämfört med ett tropiskt tågäventyr som osar av Marlene Dietrich, Shanghaiexpressen och kolonialromantik? Under resan mellan Bangkok och Singapore bjuder Eastern & Oriental Express på tre dygn av teakglänsande nostalgi medan täta regnskogar, öppna risfält och sömniga kustbyar sveper förbi utanför fönstren. Ni stannar till för en flodkryssning på Kwai och en heldag i historiska Kuala Kangsar, för att sedan avrunda upplevelserna med en Singapore sling i den öppna observationsvagnen och en sydostasiatisk avsmakningsmeny i restaurangen. Därefter sover ni gott i er presidenthytt.

PONZA
romeinformation.it

Glöm allt som heter jätteresorter och massturism. I stället: små familjeägda hotell, glittrande badvikar och ett litet hamnläge som tar en kvart att strosa genom. Så nej, det är inte konstigt att italienska pytteön Ponza, belägen ett par mil söder om Rom, är en plats huvudstadens befolkning helst håller för sig själva. Samtidigt omgärdas Ponza och de övriga Pontinska öarna med den sortens aura som lockar rika och berömda på jakt efter en undanskymd oas. Vi har svårt att tänka oss en bättre plats för la dolce vita – med lokalt vin i glaset och rustika smaker från Kampanien på tallriken. En smekmånad behöver inte vara mer komplicerat än så.
Bo: Grand Hotel Santa Domitilla ligger i en lummig trädgård med spa, romerska grottor och bra restaurang.
santadomitilla.com

undefined

HOI AN
coastvietnam.com

Bröllopsfotoalbum är big business i Vietnam och många av de nyblivna paren åker till Hoi An för att ta sina bilder. Det är lätt att förstå varför. Den världsarvslistade kuststaden är en skickligt iscensatt sagoboksmiljö med minnen från både 1400-talets glansdagar och fransk kolonialism, allt mjukt upplyst av tusentals kulörta rislampor. Den som inte känner förälskelsen slå kullerbyttor under stillsamt flanerande i de smala gränderna har sannolikt gift sig med fel person. Resten av tiden utforskar ni det utsökta centralvietnamesiska köket, åker på cykelturer bland risfälten och slappar på stranden An Bang.
Bo: The Nam Hai är regionens mest exklusiva resort. Ligger avskilt tio minuter utanför stan med egen strand, stora villor och prisbelönt spa. fourseasons.com/hoian

Mat & dryck

Viggo Cavling: Torpedverkstan är nästa sommars stora hit

Viggo Cavling besöker svenskmexikanska Torpedverkstan på Skeppsholmen.

Var börjar SD-land? Svar: nedanför Grand Hôtel i Stockholm. Att ta båten ut i skärgården är som att säga hej då till det mångkulturella Sverige. Jag har stått här några gånger under mina 20 år i huvudstaden och som genom ett trollslag försvinner alla med svart kalufs. I skärgården finns inga slöjor, ingen Allah och högst en klyfta vitlök. På båten känner alla varandra och har gjort så i generationer.

Annons
X

Är du inte född in i skärgården har du inte där att göra. Stockholms skärgård är Jimmie Åkessons vision genomförd till punkt och pricka. Följaktligen tycker jag illa om Stockholms skärgård. Jag hatar barrskog. Träd ska ha löv som i Skåne. Uppenbarligen tycker skärgårdsmänniskorna likadant om mig, för det var åratal sedan jag fick en inbjudan att fira midsommar i Saltkråkanland.

Det finns dock ett undantag till denna regel: Skeppsholmens östra sida. Här kan du få skärgårdskänsla utan SD-politik. Skeppsholmen är en av Stockholms många hemliga oaser. Hit borde vi bussa alla turister efter Vasamuseet och Stadshuset. Hit kan du gå med en Tinder-date utan att stöta på ett gammalt nattklubbsragg. De flesta stockholmare vet inte att detta område existerar.

Anledningen till att jag sökt mig hit de senaste veckorna är den nyöppnade krogen Torpedverkstan.

Min trolovade och jag kommer hit veckan efter att krogen blivit totalsågad i Dagens Industri. På samma sätt som god kritik kan göra en krog kaxig, innebär en dålig recension att personalen får uppförsbacke. Som gäst kan det senare vara att föredra, eftersom de anställda plötsligt kämpar för sin överlevnad.

Vi börjar med lunch i baren. En ensam kock som aldrig åkt Waxholmsbåt sliter i ett öppet kök. Det är inte kliniskt rent, men inte heller mer kaotiskt än någon annanstans i krogvärlden. Vi tar fisksoppa och biff stroganoff. Kocken frågar flera gånger om vi vill ha mer mat och om vi är nöjda. Vi nickar och ler. Bägge rätterna är värda sin 135 kronor. Arbetar du på ön finns ingen anledning att inte gå hit några dagar i veckan.

Restauranglokalen är nyrenoverad och lite puts återstår. Vi ser en hantverkare på en stege. Från bekväma stolar i baren blickar vi ut över cementblästrade golv och väggar. I taket sitter dämpande plattor. Akustiken får 4 av 5. I den vitkaklade baren sitter ett jättefotografi över Stockholm från förra sekelskiftet.

undefined

Återkommer en vardag efter klockan 18 tillsammans med mina två söner. Det är fullt i matsalen och vi blir placerade i baren igen. I köket arbetar nu tre kockar, en kallskänka och en diskare. Det är riktigt bra ordning i köket, men det blir ändå fel när vi ska få våra förrätter. Råbiffen och tonfisken kommer före våra fyra tacos.

Som ni förstår lagar köket på kvällarna en mix av svensk husmanskost och mexikansk mat. Det senare innebär mycket grön chili som är ruggigt stark. Tonfisksalladen med chili och riktigt fräsch avokado för 140 kronor är troligen inte den bästa barnmaten, men mina barn är härdade. Även råbiffen med perfekt friterad kapris för 150 kronor är riktigt god. Våra fyra tacos för 255 kronor är en liten besvikelse, nötköttet är kallt och segt. Men vår halloumi har perfekt tuggmotstånd och fin doft. Rödbets- och kålsalladen funkar. Överallt finns ett tunt lager av pigg koriander.

Vi tar in en bunke tortillachips med en röd och grön sås som enligt menyn är hemmagjorda. Finns det ett mera löjligt uttryck på krogen än “hemlagad mat"? Anrättningen är inte riktigt värd 80 kronor.

Vi avrundar med två glassar för 25 kronor och en vit chokladmousse för 85 kronor. Tyvärr är pannacottan med yoghurt slut. Glassen är prisvärd. Den mjölkvita chokladmoussen gifter sig fint med den kritvita marängen. De färska bären till skapar en båge som ger en fin avslutning på måltiden. Notan med två glas husets röda landar under tusenlappen. Prisvärt.

undefined

En vacker sensommarkväll väller det in folk på denna krog. Det sitter gott om gäster på den stora uteserveringen, trots att temperaturen flämtar runt 20 grader. Logistiken har förbättringspotential och personaltätheten skulle kunna vara högre, men det är absolut ingen katastrof. Det gör inget att vår servitör gäspar när hen tror att ingen ser, det viktiga är leendet framför gästerna.

När vi kommer ut på kajen igen känner vi doften av tjära, smörjolja och hav. Det är grus under våra fötter och vi hör fiskmåsar och båtar som kluckar mot varandra. Det är skärgårdskänsla när den är som allra bäst. I vinter kommer Torpedverkstan att få 100 procent koll på sina öden ut och in i köket och de trubbiga kanterna på maten kommer att ha slipats bort.

När vi återvänder i maj 2019 för att möta våren kommer vi aldrig att vilja gå hem igen. Stockholms skärgård är nämligen lika beroendeframkallande som lådvin, när du väl lärt dig att älska den.

Resa

Paolo Roberto: ”Gino Sorbillos pizza är ett minne för livet”

Programledaren Paolo Roberto dricker caffé affumicato och beundrar romersk pornografi i favoritstaden Neapel.

undefined

MUSEO ARCHEOLOGICO NAZIONALE DI NAPOLI
Piazza Museo 19, Neapel
museoarcheologiconapoli.it

Annons
X

Pompeji i all ära, men det här museet är helt fantastiskt. Här finns enormt många intakta föremål, bland annat en hel uppsjö av gladiatorhjälmar, och världens kanske mest kända mosaik, Alexandermosaiken som skildrar slaget vid Issos. När arkeologerna började gräva ut Pompeji under slutet av 1800-talet fick de en chock då det visade sig att romarna var fullfjädrade pornografer. De hittade massor av erotiska fresker, skulpturer och liknande. Dessa finns att beskåda här på museet.

undefined
Foto: IBL

POSITANO
Amalfikusten, Italien

Positano är platsen där kärleken föddes. Jordens vackraste lilla fiskeby klamrar sig fast på en klippa ovanför Medelhavet. Här äter jag en spaghetti vongole på restaurangen Covo Dei Saraceni. Eller så tar jag mig upp till "gudarnas stig". När jag vandrar där förstår jag varför den kallas så – det är så nära himmelriket man kan komma. Den hyfsat jobbig att gå, men det går ändå bra att ta med sig barnen.

undefined

THE STANDARD HIGH LINE
848 Washington Street, New York
standardhotels.com

Vid det gröna promenadstråket The High Line i Meatpacking District ligger hotellet The Standard High Line. Det är coolt inrett och har en tung bar, det är äkta New York för mig. Inredningen är modern och industriell, jag gillar speciellt de snygga golv-till-tak-fönsterna i rummen. New York är verkligen min favoritstad i USA.

undefined

PIZZERIA GINO SORBRILLO
Via dei Tribunali 32, Neapel
sorbillo.it

Jag har mina rötter i Neapel som är en pärla svenskarna inte hittat till än. Det är litet och stökigt, men bakom den slitna ytan finns en helt fantastisk stad. Samt ett av de bästa köken i världen. Är man här ska man äta den mest kända italienska rätten av alla: pizza. Ingen annanstans görs den lika bra. Sätt dig på pizzerian Gino Sorbillo, men kom tidigt, det är alltid kö. Magin sitter i degen och deras sätt att jäsa den. Ginos pizza är en upplevelse man minns i resten av livet.

undefined

VILLA SAN MICHELE
Viale Axel Munthe, Capri
villasanmichele.eu

I mitt tycke är detta världens vackraste villa. Utsikten är hisnande och trädgården ren magi. Den ligger högt uppe på ett berg och arkitekturen är klassiskt italiensk med vackra kolonner och pergolas. Det var den svenske läkaren Axel Munthe som uppförde villan på 1890-talet. I dag är villan öppen för allmänheten och även barnen tycker det är kul att springa runt här.

Hälsa

Träningspasset som är bäst för din mentala hälsa

Vi vet sedan tidigare att träning inte bara bra för kroppen, det gynnar även vårt psykiska välmående.
I en studie, publicerad i Lancet Psychiatry, undersökte man hur olika typer av träning påverkad vår hjärna. Forskare fann då att gruppträning var allra bäst för den mentala hälsan, skriver MåBra.
Högst upp på listan hamnade zumba – ett konditionspass med fokus på dans. Forskarna fann att de som tränade zumba ofta hade färre dagar då de kände sig deprimerade eller stressade. På andra plats hamnade spinning.
Enligt forskarna är det grupptränings sociala faktor som är orsaken till de positiva effekterna. Även lagsporter visade sig vara bra för den psykiska hälsan.

Annons
X

Kanske värt att testa på zumba trots allt?

Perfect Guide

Stilombudsmannen: ”Svensk restaurangservice måste bli bättre”

Stilombudsmannen Fredrik af Klercker om vikten av bra service på restauranger.

Hej!
Jag var på en välkänd Stockholmskrog häromdagen och blev uselt behandlad. Köttet var alldeles för klent stekt men när jag påpekade det blev jag bara snäst åt. Mot slutet av middagen blev vi tillsagda att gå, trots att det återstod 20 minuter av vår bokning. Borde inte stjärnkrogar ha bättre koll på service?
/Viktor

Annons
X


Hej Viktor! En bra fråga med ett självklart svar. Ja, det ska de absolut ha! Svensk service kan vara av väldigt varierande kvalitet.

Ibland känns det som att talesättet "gästen har alltid rätt" är som bortblåst. Är gästen direkt otrevlig så ska det självklart inte accepteras. Men om gästen bara har lite udda krav eller är tjatig så ingår det tyvärr i jobbet.

Jag har själv varit servitör och bartender och det är både slitigt och roligt. Vid ett tillfälle kallade en gäst mig Kalle istället för Fredrik och fortsatte sedan att göra det i ett halvår. Men det ska inte spela någon roll, är man på jobbet så handlar det om gästen och inget annat.
Jag har märkt att svenska krogar inte helt sällan har en massa regler. Det kan vara helt tomt restauranger, men ändå får man bara sitta vid ett särskilt bord och välja mellan ett fåtal rätter. Det är mycket märkligt och jag har nog aldrig stött på det någon annanstans. Sådana regler gör det svårt för personalen erbjuda bra service.

Men vi får inte glömma att det finns faktiska restauranger med enastående service och de ska verkligen hedras. Det är en sann konstform att vara skicklig på service.

Att vara en bra gäst är minst lika viktigt som att servicen håller rätt nivå. Men det får vi ta nästa gång, där finns nämligen riktigt många skräckexempel.

Bon appetit!

Hälsa

Militärens hemliga knep: Så somnar du på två minuter

En del somnar så fort de lägger huvudet på kudden, andra kan vrida och vända sig i timmar. Tillhör du den sistnämnda kategorin? Då har vi goda nyheter. En hemlig teknik, framtagen av den amerikanska militären, sägs få en att somna på två minuter.
Tekniken nämns i boken Relax and Win: Championship Performance, som trots att den publicerades redan 1981 inte fått uppmärksamhet förens nu.

Annons
X

Man tror att högt uppsatta militärer utvecklade tekniken för att försäkra sig om soldater skulle hålla sig pigga och uppmärksamma på fältet.

Så här går det till:
1. Slappna av i musklerna i ansiktet, inklusive tunga, käke och musklerna runt ögonen.

2. Låt axlarna sjunka ner så långt som möjligt, och fortsätt sedan med över- och underarmen, en sida i taget.

3. Andas ut, slappna av i bröstet och sedan i benen från låren och ner.

4. Rensa dina tankar i tio sekunder och försök att se några av dessa bilder framför dig:

– Du ligger i en kanot på en lugn sjö med bara en klarblå himmel över dig.

– Du ligger i svart sammetshängmatta, i ett kolsvart rum.

– Du säger "jag tänker inte, jag tänker inte, jag tänker inte" till dig själv om och om igen i tio sekunder.

Det sägs att den här tekniken fungerat för 96 procent av alla som försökt sig på den, men då efter sex veckors övning.

Lycka till.

Perfect Guide

7 oväntade vanor som gör dig lyckligare

Det är inte bara träning och goda relationer som kan göra oss lyckliga. Här är sju oväntade vanor som skapar en lyckligare tillvaro.

Köp blommor till dig själv
Ett gäng Harvardforskare fann att färska blommor i hemmet kan hålla ångest och negativa tankar borta.

Annons
X

Ät kolhydrater på eftermiddagen
De flesta kan relatera till eftermiddagsdippen som infinner sig vid fyratiden. Men forskning har visat att det går att äta sig till en lyckligare och mer energirik eftermiddag. Och lösningen stavas kolhydrater. De senaste åren har vi fått höra att vi ska hålla oss borta från kolhydrater, men faktum är att en kolhydratfattig kost kan göra oss både deppiga och stressade.

Ät bladgrönsaker
Mörka bladgrönsaker – som spenat och kål – är rika på folsyra, som har visat sig minska risken för dåligt humör och depression.

Umgås med ditt husdjur
Det finns flera anledningar till varför husdjur kan göra oss lyckliga. I en studie fann man att det räcker med att klappa sin hund i 15 minuter för att hormonerna serotonin, prolaktin och oxytocin ska frigöras. De är samtliga är humörhöjande hormoner som motverkar stresshormonet kortisol.

Ta korta pauser
Forskning har visat att personer som tar en snabb paus under veckodagarna, för att exempelvis kolla roliga videor på internet, rapporterade att de kände sig mer energiska och lyckligare och hade färre negativa känslor.

Ät choklad
Choklad innehåller tryptofan som boostar produktionen av serotonin i hjärnan och leder till ett bättre humör.

Drick kaffe
I en studie från Harvard fann man att kvinnor som drack åtminstone två koppar kaffe om dagen hade en 15 procent lägre risk att drabbas av depression än kvinnor som inte drack kaffe.

Perfect Guide

Studie: Ta ut dina semesterdagar och lev längre

Är du sparsam med dina semesterdagar? Kanske tänker du att det räcker med att äta nyttigt och träna regelbundet för att må bra? Då bör du tänka om. En finsk studie visar på att det finns flera hälsofördelar med att ta ut sin semester, det skriver MåBra. Dessutom fann man att de skador som uppkom till följd av för lite ledighet inte går att reparera med varken kost eller motion.

Annons
X

I undersökningen analyserade forskare 1 222 män, som var födda mellan 1919 och 1934. Studien påbörjades redan 1974 och samtliga deltagare hade en högre risk för hjärt- och kärlsjukdom – på grund av faktorer som rökning, övervikt, högt blodtryck eller kolesterolvärde.

Männen delades in i två grupper – en testgrupp och en kontrollgrupp som forskarna sedan följde i fem år. Deltagarna i testgruppen fick muntliga och nedskrivna rekommendationer var fjärde månad, om att motionera, hålla vikten eller sluta röka. De som var i behov av mediciner, som de med högt blodtryck, fick även tillgång till det.
När man gick igenom resultaten såg man att testgruppen hade haft en 46-procentig minskning i risk för hjärt- och kärlsjukdom, jämfört med kontrollgruppen. Vid uppföljningen efter 15 år förvånandes dock forskarna då det hade visat sig att fler hade dött i testgruppen än i kontrollgruppen.
Så vad berodde det på? Efter att ha analyserat sömn, arbetsmängd och ledighet såg man ett samband mellan männen som dog i förtid och de som tog ut mindre än tre veckors semester per år. Personerna i testgruppen, som tog ut färre semesterdagar, hade en 37 procent större risk att dö än de som tog ut mer semester. I kontrollgruppen var sambandet inte lika tydligt.

– I vår studie jobbade de män som tog ut få semesterdagar mer, och sov mindre än de som tog ut mer semester. Den stressiga livsstilen kan ha slagit ut de fördelar som testet med hälsosammare vanor tidigare gett, säger professor Timo Strandberg, vid University of Helsinki, om studien.

Vad sägs om en weekendresa i höst?

Till Toppen

Annons
X