undefined
Foto: Roger Bamber / Alamy / Alamy [downloaded]
Perfect Guide

Skola utbildar fyraåringar i samtycke

Storbritanniens Department of Education, motsvarande svenska Utbildningsdepartementet, avslöjade nyligen sina planer på att uppdatera landets sexualundervisning. I de ny riktlinjerna, som inte justerats sedan år 2000, kommer det nu ingå lektioner i samtycke för barn så unga som fyra år.

Annons
X

Barnen kommer att få lära sig vad samtycke betyder och vikten av att respektera varandras gränser. Lektionerna kommer också innehålla information om trakasserier, cybermobbning, sexuell utnyttjning och våld i hemmet.

Den nya läroplanen har tagits fram efter en undersökning som BBC genomförde förra året, den visade att det kommit in nära 30 000 rapporteringar om unga som sexuellt utnyttjade andra unga, varav flera av incidenterna skett under skoltid.

– Det är viktigt att alla barn är medvetna om sina rättigheter och att inget får hända dem utan deras eget samtycke, säger departementssekreteraren Damian Hinds.

– Dessa nya lektioner i skolplanen kommer säkerställa att barn och unga kommer lära sig känna igen om något gett sitt samtycke eller inte. Och framför allt varför de inte ska pressa någon annan att göra något han eller hon inte vill, förklarar Damian Hinds.

Källa: Independent.

Foto: IBL.

Utforska Perfect Guide Shopping

shopping bag

Shoppa redaktionens favoriter, det bästa inom mode, inredning och skönhet. Exklusiva erbjudanden och samarbeten för våra läsare

TA MIG TILL SHOPPEN!
undefined
Perfect Guide

Vetenskapligt bevisat: Du blir dummare av värmen

Med värmen saktar både liv och tanke in. Ja, vi känner oss till och med lite dummare.

Annons
X

En studie av Harvard School of Public Health pekar på att både minne och kognitiva funktioner avtar, rapporterar MåBra.

I undersökningen jämförde man studenter som hade luftkonditionering med dem som saknade det. Fuktnivå, ljudnivå och koldioxidnivå var också faktorer man tog hänsyn till. Resultatet? De som saknade AC hade längre reaktionstid och presterade sämre på forskarnas frågeformulär.

Den mentala hälsan påverkas negativt på fler sätt av värmen: våra stresshormoner höjs och den sömnbristen som ofta kommer med höga temperaturen sänker hjärnans funktioner ytterligare.

Forskarna vill med undersökningen belysa vikten av dräglig arbetsmiljö på jobb och i skola.
– Vi ville undersöka något som inte hade undersökts förut. Extrem värme är inte riskfritt för allmänheten heller, säger forskaren Jose Cedeno-Laurent.

undefined
Perfect Guide

Därför blir vi lyckliga av att befinna oss nära vatten

Sedan urminnes tider har människan sökt sig till vatten. Historiskt har det varit ett sätt att upptäcka nya delar av världen, i dag söker vi oss till havet för rofyllda semestrar.
I studier – bland annat från ett brittiskt projekt med namn Blue Gym – har man kommit fram till att de som bor nära kusten generellt är lyckligare och mer hälsosamma. Andra studier har visat att stressnivån sjunker när vi ser foton av gröna landskap, men att folk föredrar bilder där vatten syns.

Annons
X

Wallace J Nichols, marinbiolog och författare till boken Blue Mind, har i över 25 års tid studerat människans relation till vatten. Han menar att det lugn vi känner när vi omger oss av vatten är känslan av att vi flyr det uppkopplade och överstimulerade liv som vi i dag lever. Under de år han studerat relationen till vatten fann han att allt från en vattendroppe på en blomma till ett stort öppet hav skapar en känsla av lugn.

– Våra hav, vattenleder och livet de innehåller har mer än ett ekologiskt, ekonomiskt och utbildande värde. De har en stor emotionell fördel. De gör livet på jorden möjligt och värt att leva, säger Nichols. Vatten är medicin, för alla, för livet.

Dags att stänga ner datorn och bege sig mot stranden?

undefined
Perfect Guide

Hemlig funktion på Netflix: Nu är det enklare att ladda ner serier

Drygt två år efter att Netflix lanserat sin nedladdningsfunktion kommer nu ytterligare en nyhet. Streamingjätten har märkt vissa brister med tjänsten och lanserar därför Smart downloads, det skriver bland andra Femina.

Annons
X

Istället för att behöva ladda ner ett avsnitt i taget gör Netflix nu det åt dig. Börjar du titta på en ny serie och laddar ner ett avsnitt kommer streamingtjänsten automatiskt att ladda ner nästa avsnitt så fort du sett klart det första. Avsnitten raderas sedan automatiskt.

Funktionen används bara när det finns wifi. Så fort du får tillgång till wifi kommer avsnittet du sett raderas och nästa börja laddas ned.

Men det finns en nackdel. Än så länge fungerar tjänsten bara i Andriod-telefoner och surfplattor, men enligt Netflix kommer funktion snart till Iphones.

undefined
Perfect Guide

Forskning: Därför fortsätter du läsa en bok du tycker är dålig

Sommarlugnet har infriats och du är redo att sätta tänderna i boktraven du sparat till semesterläsningen. Ett par sidor in visar det sig att boken inte alls är så där bra som du tänkt, men ändå fortsätter du att läsa den.

Varför slutar vi inte bara att läsa om boken är dålig? Enligt Gale Lucas, forskare vid USC Institute for Creative Technologies, kan det bero på ditt sätt att vara. De som klassas som "gritty", ett samlingsbegrepp för personer som är positivt inställda till att uppnå framgång och besitter uthållighet, har ofta lättare att slutföra projekt – till och med sådana som de inte gillar. Lucas förklarar: När något känns svårt, som att en bok är 150 sidor längre än du trott eller att handlingen är riktigt torr och tråkig, kommer personer med "gritty-egenskaper" trots detta inte kunna sluta läsa, medan de utan dessa egenskaper enkelt kastar boken åt sidan.

Annons
X

– Den främsta faktorn som leder individer att fortsätta läsa böcker som de inte tycker om är i grunden deras optimism. De tror helt enkelt att boken kommer bli bättre eller att de kommer kunna läsa klart den snabbt, förklarar Lucas.

Att fullfölja något som känns svårt gäller dock bara när läsaren är passionerad över ämnet eller författaren. Viss forskning visar nämligen att även de mest tålmodiga har mycket lättare att sluta med projekt de inte är passionerade för.

undefined
Perfect Guide

Din hjärna lurar dig att göra oviktiga saker

Jag ska bara... Ja, så låter det ofta när man måste sätta sig ner med något viktigt. Plötsligt finns det hundra andra uppgifter som känns hundra gånger mer angelägna än just det där man måste göra... Vattna blommorna, sortera i strumplådan och rensa mejlens inkorg till exempel. Men du behöver inte ha dåligt samvete för det, det finns faktiskt en anledning till varför du hellre sätter tänderna i oviktiga saker. Din hjärna lurar dig helt enkelt. Det kallas för the urgency effect och betyder ungefär att din hjärna premierar omedelbar tillfredställelse framför långsiktiga belöningar.

Annons
X

I en ny studie, publicerad i tidskriften Journal of Consumer Research, presenterade man nyligen också vad man kallar för The Mere Urgency Effect. Forskare har nu också kommit fram till att personer hellre utför flera små men brådskande uppgifter med deadline, snarare är en stor, viktig uppgift utan deadline. Detta gällde även om resultatet från de mindre uppgifterna var objektivt sämre än resultatet från den stora uppgiften.

Jaha, bara att försöka överlista sin hjärna och sätta igång då.

Källa: New York Times.

Foto: Pexels.

undefined
Mode

Årets 8 bäst klädda på Wimbledon

I helgen spelades finalen av den anrika tennistävlingen Wimbledon. Trots att sporten står i fokus kan vi inte undvika att vända blickarna från planen till modekavalkaden på läktarsidan. Från stilprinsessor i blåvita ränder till tidningschefer i rosa kreationer, här är årets bäst klädda.

undefined

Till sitt första egna framträdande tillsammans med svägerskan Kate Middleton föll Meghans val på en randig skjorta i vitt och blått tillsammans med vita vida byxor från Ralph Lauren. Hertiginnan av Sussex toppar den klassiska sommarstilen med en elegant hatt.

Annons
X
undefined

Kate bar en crèmefärgad klänning med ett mönster som påminner om små tennisbollar. Kanske en hyllning till spelarna Serena Williams och Angelique Kerber som spelade finalen?

undefined

Amerikanska Vogues överhuvud Anna Wintour anlände till damernas final som alltid med ett par mörka solglasögon. Till detta bar hon en småblommig klänning i rosa och röda toner.

undefined

Även Emma Watson valde Ralph Lauren, här i en löst sittande vit kostym. Fedorahatten fungerar både som solskydd och kaxig accessoar.

undefined

Den brittiska skådespelerskan Thandie Newton stack ut bland de sobra sommarfärgerna med en blommönstrad byxdress och purpurfärgad väska.

undefined

En annan som inte ändrade sin klädstil för den traditionella tävlingen var den kanadensiska artisten Drake. När Serena Williams spelade kvartsfinalen hejade han iklädd grön hoodie med tryck.

undefined

Även den yngre generationen Beckman satsade på en mer avslappnad stil. Romeo, som är ett stort tennisfan, besökte matcherna tillsammans med sin morfar, iklädd en Adidas-t-shirt som för tankarna till 90-talet.

undefined

Pippa Middleton bjöd på en mer traditionell Wimbledon-klädsel. Klänningen, designad av brittiska Anna Mason, matchades med blåa espandrillos, stråhatt och clutch i trendigt korgmaterial.

Foto: IBL

undefined
Perfect Guide

Forskning: Att arbeta för mycket hemifrån kan vara farligt för hälsan

Att jobba hemifrån låter som en dröm för många. Lugna mornar, träningspass mitt på dagen och långlunch med vännerna. Men hur bra är det för hälsan att arbeta större delen av tiden hemma?

Annons
X

En brittisk studie visade att människor som är egenföretagare, och jobbar på distans, mår bättre och är mer nöjda med sina jobb. Men det har även visat sig att de oroa sig mer över ekonomin, arbetar längre arbetsveckor och har svårt att skilja på jobb och fritid.

Hur är det om man är anställd och delar sin tid mellan kontoret och hemmet då? De som har flexibla arbetsdagar har visat sig träna mer, äta mer hälsosamt och bli mindre påverkade av stress, skriver Expressen Hälsoliv. Däremot visar forskning att det finns en risk att man känner sig isolerad när man arbetar för mycket hemifrån. Isolering kan leda till ökad dödlighet och öka riskerna för hjärtattack och stroke. Dessutom finns ett samband mellan social isolering och sömnproblem och depression.

Ser man till att vara på arbetet ibland och samtidigt ha ett stort socialt nätverk är det ingen risk att hälsan tar stryk. Som med så mycket annat gäller det att hitta en balans.

undefined
Perfect Guide

Forskning: Öppet kontorslandskap är dåligt för gemenskapen

Öppna kontorslandskap är en populär lösning hos de flesta företag. Nu visar en undersökning, beställd av Harvard Business School, att det snarare är kontraproduktivt. Det är framförallt kommunikationen mellan kollegor som försämras med öppna ytor. Samtalen minskar med 70 procent och istället chattar vi med varandra.

Annons
X

Undersökningen gjordes på två företag där man bytte från egna kontor till kontorslandskap. Utan skärmväggar eller privata utrymmen. Därefter studerade man den sociala interaktionen och tekniska kommunikationen så som chatt och mejl.

Resultatet – presenterat av forskarna Ethan Bernsteins och Stephen Turbans – visade att samtalen ansikte mot ansikte mer än halverades. Chatt och mejl ökade.

Teorin är att vi känner oss mer exponerade med öppna ytor och för att komma undan minskar delar av det sociala.

Kanske dags att återgå till egna kontor och skönt häng i kantinen?

undefined
Foto: Steve Helber / TT / NTB Scanpix
Perfect Guide

Barack Obama gör comeback – för att prata om vin

Barack Obama har äntligen klivit tillbaka in i offentligheten. Men det är inte för att prata om det politiska världsläget – istället är det för att snacka vin.

Annons
X

Det var på ett möte för vindindustrin i Porto som den pensionerade presidenten dök upp för att tala om vinets roll i klimatkampen. Hans agenda var att få vinproducenter att anamma en mer miljövänlig arbetsprocess.
– Med temperaturer som stiger är det rimligt att vinproducenter delar med sig av sina bästa klimatknep, sade Barack Obama.

Han menade att vinindustrin har "ett problem när det kommer till att organisera sig". Vinmötet i Portugal hölls för att sätta igång rörelsen Porto Protocol – ett initiativ för att vinproducenter ska organisera sig mot klimathotet.

Kanske kan vi få se ett eget vin av den forne världsledaren?

Foto: TT

undefined
Perfect Guide

Dejtingexperten: ”Dejting sätter guldkant på din semester”

Dejtingexperten Vivianne Treschow om att dejta på semestern och hur man ska tänka när man använder sig av dejtingappar.

Hej! Jag ska till Alicante en vecka och undrar om det är värt att gå på någon dejt där? /Marie

Annons
X

Hej Marie,

Jag förstår att det är mycket att fundera på. Det här med att dejta är inte helt lätt, framför allt när man bor i ett land som saknar en dejtingkultur och där befolkningen generellt sett dejtar alldeles för lite.

I ditt fall skulle jag säga att det handlar om förväntningar. Vad har du för förväntningar på denna potentiella dejt? Är du öppen för att ta det som det kommer? Är det okej att enbart träffas under din semestervecka eller måste det kunna leda till något mer?

Om du är öppen för att ta det som det kommer skulle jag absolut råda dig till att dejta på din semester. Att våga ta kontakt och att ha en lite mer lättsam inställning till dejting leder ofta till oväntade och roliga möten med människor som man annars inte skulle ha träffa. Det kan sätta en guldkant på din semester och göra den ännu mer intressant.

Känner du att dejten inte går bra ser du bara till att avrundar den i tid. Att ta något att dricka tillsammans är perfekt för en första dejt. Enkelt att avsluta snabbt om det skulle behövas och lätt att förlänga om suget finns.

Ha det så kul i Alicante i sommar!

Hej Vivianne, jag är nybliven singel och är nyfiken på alla dejtingappar som finns. Har du några bra tips på hur man ska använda dem och vilka är det vanligaste misstagen vi gör?

/Alex

Hej Alex,

Det finns en uppsjö av dejtingappar och säkert lika många misstag man kan göra. Med tiden kommer du lära dig vad du ska undvika och du kommer bli mer effektiv i ditt användande av dem.

Generellt skulle jag råda dig till detta:

1. Se till att välja rätt app för dig. Vad vill du få ut av det? Undersök noggrant innan du fattar ett beslut så att förutsättningarna för ditt ändamål finns där.

2. Ljug inte i din presentation. Det förlorar du bara på i längden och det gör även de som du tar kontakt med.

3. Välj ett enkelt och uppdaterat foto som representerar dig på ett ärligt och bra sätt.

4. När du väl har etablerat kontakt med någon du tycker om, se till att träffas i verkliga livet så fort som möjligt. Det är där ni ska lära känna varandra på riktigt, inte online.

5. Låt inte apparna påverka din förmåga att ta kontakt med folk i verkliga livet. Dejtingappar är ett sätt att gå tillväga, inte det enda sättet.

Lycka till!

Vivanne Treschow driver podcasten Dejta med Vivianne och Tilde tillsammans med Tilde Fröling.

undefined
Perfect Guide

Forskare: Att hata sin chef är bättre än att känna ambivalens

De flest av oss har någon gång råkat ut för en chef som man inte tål. Men trots att en dålig chef kan ha negativa effekter på den anställdes välmående visar ny forskning – publicerad i Journal of Management – att det är bättre att hata sin chef än att vara ambivalent inför personen. I alla fall när det kommer till hur väl man presterar på arbetsplatsen.

Annons
X

I studien ombads 925 deltagare att uppskatta ambivalensen de kände inför sin chef, hur relationen var på det stora hela samt den känslomässiga upplevelsen på arbetsplatsen. Deras chefer ombads sedan att utvärdera de anställdas arbetsprestation.
Intressant nog fann man att de anställda som var mest kluvna inför sina chefer var de som fick sämst betyg av cheferna. Det spelade ingen roll hur den övergripande relationen såg ut.

De som ansåg sig ha ambivalenta jobbrelationer upplevde även mer ångest på arbetsplatsen.

Det kan låta märkligt, men det gynnar dig att tycka illa om din chef. Att jobba på relationen kan också vara ett alternativ, annars är det bara att uppdatera din Linkedin-profil.

undefined
Foto: Juan Mabromata/TT
Perfect Guide

Munskölj ökar spelarnas prestation i fotbolls-VM

Har du sett engelska herrfotbollslandslagets matcher under VM? Då har du kanske uppmärksammat att de sköljer munnen och spottar ut vätskan i halvlek eller innan förlängningar. Enligt forskare är det ett avsiktligt sätt att öka kroppens prestation.

Det är amerikanska New York Times som gjort en djupdykning i fenomenet. Många noterade att de engelska spelarna under förlängningen mot Colombia sköljde munnen och spottade ut vätskan ett flertal gånger. Även Portugals Cristiano Ronaldo har setts spotta ut halvcirklar av vätska efter en omgång gurgling i munnen.

Annons
X

Beteendet kallas för "carb rinsing" eller på svenska, kolhydratssköljning. Enligt forskare går detta ut på att man sköljer hela munnen under några sekunder med sportdryck, för att mineraler och kolhydrater ska komma i kontakt med munnens receptorer, för att sedan spotta ut det. Man lurar då kroppen att tro att kolhydrater laddade med energi är på väg, vilket gör att kroppen höjer sitt prestationsläge ett snäpp. Men man sväljer aldrig, då man vill undvika en vätskefylld mage.

Foto: Juan Mabromata/TT

undefined
Foto: Sebastian Gollnow / IBL Bildbyrå
Perfect Guide

Forskning: Dina tankar påverkar åldern på hjärnan

Att "åldern bara är en siffra" är ett uttryck vi gärna slänger oss med. Nu visar forskning att det faktiskt är sant: en persons uppfattning om hur gammal den är påverkar hjärnan rent fysiskt. Detta uppger Expressen Hälsa.

Annons
X

I en studie utförd av hälsopublikationen Frontiers frågade man 68 personer i åldrarna 50 till 84 om hur gamla de kände sig. När man därefter undersökte dem med magnetröntgen visade sig att personerna som kände sig yngre hade mer grå hjärnmassa än de andra. Ett positivt tecken. De hade också bättre minne och färre depressiva tendenser.
– Om någon känner sig äldre än sin ålder är det nog hög tid att titta på vilka livsstilsförändringar man bör göra för att påverka sin hälsa, säger professor Jeanyung Chey.

Studien väcker förstås frågan: känner sig personerna yngre eftersom de har en mer aktiv hjärna eller påverkar det unga sinnelaget fysiken?

Hur som helst – att bejaka din inre ungdom tycks i alla fall inte skada.

Foto: IBL

undefined
Perfect Guide

Glöm fredagen den 13:e – här är den riktiga otursdagen

Länge har fredagen den 13:e ansetts vara en otursdag. Rädslan för denna dag har till och med fått ett namn – paraskavedekatriafobi. Men nu slår Länsförsäkringar hål på myten om att det skulle ske fler olyckor den här dagen. I en undersökning fann man att dagen snarare är förknippad med tur.

Annons
X

Enligt Länsförsäkringars undersökning sker ungefär 17 procent färre skador fredagen den 13:e än under en genomsnittlig dag. Statistik visade att tisdagar är en mer olycksdrabbad dag.

Ser man till datumen är det den första varje månad som är mest otursam. Sju procent av de totala skadorna inträffar då.
– Enligt utfallet av den här granskningen så är fredagen den 13:e mer som en turdag. Dessutom verkar de flesta ha tur med vädret just den här gången, soligt och plusgrader i princip hela landet, säger Susanne Fagerberg, skadespecialist på Länsförsäkringar.

Kombinationen fredag och den trettonde inträffar en till tre gånger per år. Alldeles för sällan kan tyckas.

undefined
Perfect Guide

Stilombudsmannen: ”Skrytigt att erbjuda gästerna husesyn”

Stilombudsmannen Fredrik af Klercker om etikettregler att förhålla sig till som gäst och värd.

Hej Fredrik,
Under sommaren uppkommer tillfällen när man antingen är eller har gäster. Finns det några viktiga etikettregler att förhålla sig till? Hur länge man får stanna och vad ska man tänka på som värd? Tack/ Anna

Annons
X

Hej Anna,

Vilken fantastiskt bra fråga!

Att ha gäster kan vara bland det trevligaste som finns. Men det kan också leda till jobbiga konflikter som ibland varar i generationer.

Om vi börjar med inbjudan. Egentligen måste man bli inbjuden. För att kunna fråga om man får hälsa på bör man vara väldigt nära med värdparet och då med betoning på väldigt. Och var lyhörd. Får du svaret "Ja, det vore trevligt men vet inte riktigt när det passar", så betyder det oftast nej. Har dina vänner sagt att du har en stående inbjudan? Ja, då är det bara fritt fram att fråga när man vill!

Sen till frågan om hur länge man får stanna. Två till tre dagar skulle jag säga är det bästa, helst två. Förläng aldrig din vistelse på eget bevåg, det är våldsamt oförskämt att inte fråga.

När det kommer till present är det alltid trevligt att ta med något som kan konsumeras under vistelsen. Tackkort tycker jag personligen inte är nödvändigt men det är alltid kul att skicka ett foto från vistelsen, gärna inramat.

Glömmer du något under din vistelse, som solglasögon, hatt eller liknande får du räkna med att det åker ner i maskeradlådan.

Att vara värd handlar egentligen om en sak och det är att göra det bekvämt för din gäst. Det är inte meningen att gästen ska servera, däremot ska man som gäst alltid erbjuda sig att hjälpa till. Det är viktigt att du får gästen att känna sig hemma hos dig och att det inte finns några begränsningar när det kommer till mat och dryck.

En liten detalj, erbjud aldrig en husesyn. Visa istället var det perfekt bäddade gästrummet ligger och säg sedan att drinken serveras på terrassen. Husesyn är bara till skryt och med stor sannolikhet kommer gästen att upptäcka huset under vistelsens gång. Var noga med att inte visa sovrummen, de är privata.

Jag vet att det är jobbigt att tvätta och bädda men be aldrig en gäst att ta med sig lakan. Det är bara att kavla upp ärmarna och välkomna gästerna till ett sovrum med perfekt bäddad säng. På sängen ska det ligga tre vikta handdukar i olika storlekar. Och ställ gärna en karaff med vatten på nattduksborden. En liten linnehandduk över karaffen gör så att smuts inte kommer in och ser trevligt ut för gästen.

Lycka till!

undefined
Perfect Guide

Gucci anlitar seniorer för sin nya modekampanj

Vi är vana att se supermodeller som Bella Hadid, Kaia Gerber och Kendall Jenner fronta modehusens internationella kampanjer. När Gucci – som det senaste året haft modeller som Harry Styles, 24, och Unia Pakhomova, 19, – nu fotar sin modekampanj för 2019 är det med en helt ny åldersgrupp.

Annons
X

Det är den brittiska stjärnfotografen Martin Parr som begett sig till Hotel Carlton Beach Club i Cannes för att fota det italienska modehusets så kallade Cruise-kollektion. En snabb titt visar hälsosamt bedagade 70-plussar med solbränd hy, vitt hår och glimrande smycken.

Gucci är inte ensamma. Seniora modeller är en trend som växer sig allt starkare i modebranschen. 73-åriga Lauren Hutton frontade förra året en underklädeskampanj för Calvin Klein och 78-åriga modellen Veruschka von Lehndorff medverkade i Acnes reklam för kollektionen 2018.

En välkommet tillskott av mångfald i modeindustrin.

undefined
Perfect Guide

Så ofta ska du rengöra din mobil

Hur ofta rengör du din mobil? Med stor sannolikhet är det alldeles för sällan. Särskilt om du håller i telefonen medan du äter.

Annons
X

Bakterier som gör dig sjuk – som matförgiftning, förkylningen eller annan infektion – gör dig bara sjuk om de kommer in i kroppen, säger Philip Tierno som är professor i mikrobiologi och patologi på New York University. De kan komma in i kroppen genom att du rör på maten, tar på öron och näsa eller har ett öppet sår på kroppen.

– Telefonen är också ett slags "fordon" som på ett mycket effektivt sätt kan föra vidare bakteriefyllda organismer, förklarar Tierno.

Så, hur ofta ska du tvätta telefonen? Det beror egentligen på var du har varit och hur du använder din telefon.

Om du har för vana att ha telefonen nära till hands – inklusive under måltider – kan en daglig rengöring med desinfektionsmedel vara en god idé.

– Jag tvättar min varannan dag, en gång på morgonen och en på kvällen, säger Tierno.

Regelbunden rengöring kan särskilt vara bra om du använder dig av ett gummiskal – bakterier tenderar nämligen att lättare fastna på sådana typer av material.

undefined
Perfect Guide

Forskning: Därför ser du ut som det du heter

Brukar du få höra att du skulle ha passat med ett visst namn eller kallar folk dig ofta för något helt annat än det du heter? Nu kan forskare förklara varför vissa namn passar oss bättre än andra.

Studien som publicerats i Journal of Personality and Social Psychology genomfördes av en grupp franska, amerikanska och israeliska forskare vars mål var att undersöka hur vi associerar namn med identitet. Genom att låta deltagarna i studien gissa sig till namn på okända människor kunde man dra slutsatsen att vi överlag är skickliga på att pricka rätt; 35 procent av deltagarnas gissningar var korrekta.

Annons
X

Studien kompletterades med ett experiment där man lät en dator analysera 94 000 ansikten och namn och därefter markera eventuella likheter. Det visade sig att människor med samma namn faktiskt hade drag runt munnen och ögonen som liknande varandra. Genom att utgå från resultatet kunde datorn sedan gissa rätt namn på rätt person i 60 procent av fallen när den fick välja mellan två bilder.

Forskarna tror att resultatet beror på att vi utvecklar en identitet beroende på vad vi heter och hur vi förväntar oss att dessa “namn" ska vara. Omedvetet anammar vi de attribut som tillskrivs namnet och växer in i det så att det passar oss.
– Det förnamn vi får är vår allra första sociala märkning. Alla namn associeras med karaktärsdrag, beteenden och utseende, och det innebär att vi inom ett samhälle har en liknande bild av vilken typ av utseende som associeras med ett visst namn. De förväntningarna manifesterar sig till slut i hur våra ansikten ser ut.

Ser du ut som ditt namn – eller borde du kanske hetat något annat?

Foto: IBL

undefined
Perfect Guide

Studie: Ett dyrare bröllop ökar risken för skilsmässa

Många har en bild av hur det perfekta bröllopet ser ut. Men nu visar en ny studie att ju billigare bröllopet är desto troligare är det att äktenskapet håller.
Ekonomiprofessorerna Andrew Francis-Tan och Hugo M Mialon undersökte 3 000 gifta personer och fann en rad faktorer som påverkade skilsmässostatistiken.
Enligt studien fanns ett samband mellan hur mycket paren spenderade på både förlovningsringen och vigseln och hur länge äktenskapet höll. Att välja partner efter utseende påverkade också äktenskapet negativt.
Forskarna fann att ju mer pengar som lades på förlovningsringar desto större var risken för skilsmässa. Särskilt i fallen där ringen kostade mer än 2 000 dollar (cirka 17 500 kronor).

Annons
X

"Bland männen som undersöktes var risken för skilsmässa 1.3 gånger högre om man spenderade mellan 2 000 dollar och 4 000 dollar på en förlovningsring, jämfört med att spendera mellan 500–2 000 dollar", lyder forskningsrapporten.

Samma sak gäller priset på själva vigseln. De som spenderade mindre än 1 000 dollar var mer troliga att hålla ihop. Bland kvinnorna som undersöktes fann man att de som spenderade mer än 20 000 på sitt bröllop hade en 1.6 gånger högre risk att skilja sig.

Professorerna fann även att de par som tyckte att den andres utseende var en avgörande faktor för giftermål hade kortare äktenskap.

Men allt som kostar är inte nödvändigtvis sämre för äktenskapet. Forskare fann att de som åkte på smekmånad hade en avsevärt mindre risk för att gå skilda vägar.

Foto: IBL

undefined
Perfect Guide

Meghan Markle pratar med brittisk dialekt – efter två månader

Det har knappt gått två månader sedan den amerikanska skådespelerskan gifte sig med sin prins. Men den nya hertiginnan av Sussex anpassar sig snabbt.

Den numera virala videon, som publicerades på Twitter, visar hur Meghan småpratar med lyckliga fans under en utflykt till Cheshire. Anledningen till uppståndelsen är att hennes amerikanska dialekt verkar ha bytts ut till förmån för en lite mer brittisk.

Annons
X

Skådespelerskan, som numera bor i England, har fått möta kritik från personer som anser att det är omoraliskt att hon anstränger sig så mycket för att passa in. Men lingvistikexperten Damien Hall avfärdar kommentarerna genom att påminna om att människan är ett flockdjur; “Vi strävar alltid undermedvetet efter att anpassa oss till vår omgivning, oavsett var vi befinner oss. Det är helt naturligt" säger han till Esquire.

Omoraliskt eller inte — vi hoppas få höra mer av den nya, brittiska dialekten. Här kan du se videon.

Foto: Ibl

undefined
Perfect Guide

Forskare: Kvinnor är bättre vinkännare än män

Brukar det vara mannen i sällskapet som smakar av vinet? Då är det dags att tänka om.

I studien, som publicerats på Science direct, fick 208 testpersoner i uppgift att prova och analysera tre röda viner, två vita och ett rosévin. Baserat på deltagarnas kommentarer kunde forskare slå fast att män tenderade att resonera mer luddigt och känslomässigt kring smakerna medan kvinnor hade lättare för att sätta fingret på faktiska skillnader. Forskningen är inte den enda i sitt slag; i en studie utförd av amerikanska Rutgers University i New Jersey upptäckte man att kvinnor i fertil ålder är betydligt mer känsliga för dofter än både män och andra kvinnor.
— Vi gav våra testpersoner samma doft ett flertal gånger och konstaterade att män har en stabil, oförändrad doftkänsla medan kvinnor i barnafödande ålder blev mer och mer känsliga för en viss doft i takt med tiden, säger Dr. Paul Breslin, professor vid institutionen för näringsvetenskap på Rutgers University.

Annons
X

Kanske dags att sadla om till sommelier?

undefined
Perfect Guide

En av världens bästa takbarer ligger i Stockholm

Har du ingen utlandssemester inbokad i sommar? Oroa dig inte. Du behöver inte åka långt för att uppleva en av världens bästa takbarer.
Amerikanska tidningen Forbes har listat de tio hetaste hotell-takbarerna just nu. Med på listan fanns allt från The Silo i Kapstaden till HGU på Manhattan och så svenska The Winery Rooftop Terrace i Solna. Hotellet öppnade 2015 och på takterassen erbjuds vin från hotellets egna vingård i Toscana, bad och vackra vyer.
"På hotellets sjätte våning, i utkanten av Stockholm kommer det här hustaket till liv. Utöver restaurangen som serverar vin (från hotellets egendom i Toscana), cocktails och italiensk street food har hotellet även DJ-sessions som skapar känslan av att befinna sig i en storstad", skriver tidningen om takbaren.

Annons
X

Här är hela listan från Forbes:

1. GT, Melbourne, Australien
2. HGU, New York, USA
3. The Silo, Kapstaden, Sydafrika
4. Aria Hotel Budapest, Ungern
5. San Francisco Proper Hotel, USA
6. The Winery Rooftop Terrace, Sverige
7. Mama Shelter Belgrade, Serbien
8. The Setai Tel Aviv, Israel
9. Andaz Singapore, Singapore
10. Dream Hollywood, USA

Foto: The Winery Hotel

undefined
Perfect Guide

Ambassadörerna tipsar: Boken du ska läsa innan du besöker vårt land

Äntligen är semestern här och för många innebär det en resa till ett nytt, spännande land. I en artikel från Condé Nast Traveler lät man ambassadörer rekommendera en bok att läsa inför resan till deras hemland.

undefined

Danmark
Fröken Smillas känsla för snö av Peter Høeg är ett fiktiv mysterium som utspelar sig i Köpenhamn.
“Boken berör ämnen som relaterar till den danska identiteten, språket och kulturen" säger Lars Gert Lose till Condé Nast Traveler.

Annons
X
undefined

Grekland
Haris Lalacos från den grekiska ambassaden i Washington rekommenderar Frihet eller Död av Nikos Kazantzakis. Boken, som publicerades 1953, handlar om det kretiska upproret mot Osmanska riket.

undefined

England
Försoning av Ian McEwan gavs ut år 2001 och är baserad på händelser som sträcker sig över tre tidsepoker i England; 1930-talet, andra världskriget och millenieskiftet.
— Den behandlar tunga teman, som kärlek och krig, alltmedan den lyckas fånga landet i alla dess skepnader, säger Kim Darroch.

undefined

Malta
In the Name of the Father (And of the Son), skriven av Immanuel Mifsud, vann EU:s litteraturpris år 2011. Boken handlar om en man som börjar fundera över och ifrågasätta relationen till sin far efter att ha läst dennes dagbok, författad under tiden som soldat i andra världskriget.

undefined

Nya Zeeland
Tim Groser rekommenderar Witi Ihimaeras bok The Whale Rider som gavs ut 1987 men fortfarande är populär bland unga. Historien kretsar kring flickan Kahu som utvecklat en förmåga att kommunicera med valar.

undefined
Perfect Guide

Stressexperten: Sluta försöka vara vän med alla du möter

Vi tenderar att vilja vara alla till lags: kollegor, bekanta, vänners vänner. Nu skriver tidningen MåBra:s stresscoach Caroline Norbelie att vår vilja att vara vän med alla kan vara skadligt.

Annons
X

Stresscoachen drar parallellen till människans tid på savannen när det var förenat med döden att uteslutas ur gruppen. Än idag är det behovet att höra till och vara omtyckta djupt rotat. Kontoret är ett exempel.

"I Sverige går vi in med fel inställning på våra möten. Vi går alla inför att vi ska vara vänner när vi går ut från mötet, men det är ju helt vansinnigt. Ett företag består ju av olika människor för att de ska föra företaget framåt och olika åsikter krävs. Det ska vara lite skav om idéer ska utvecklas".

Samtidigt varnar Caroline Norbelie för hälsoriskerna att hela tiden försöka vara vän med alla i vår omgivning.

"Vi gör oss och anpassar oss till relationer allt för att bli omtyckta. Detta tar mycket kraft. Ni vet själva när ni möter någon då ni helt plötsligt byter skepnad. Visst är det hemskt? Många utbrända säger att efter utbränningen blev de mer sig själva än innan. Innan hade de spelat en annan roll och anpassat sig för mycket. Sluta med det!".

undefined
Perfect Guide

7 emojis som du har använt fel hela tiden

Att vissa emojis har dubbla betydelser har många fått lära sig den hårda vägen. Vi har listat sju symboler som ofta misstolkas.

undefined

1. Frustrerad.
Du glömde nycklarna på jobbet, tvättade lakanen med en röd strumpa eller missade sista bussen hem. Den här emojin används ofta när vi är frustrerade men betydelsen är egentligen någon helt annan — nämligen ett uttryck för triumf. Namnet för symbolen är “Face with look of triumph".

Annons
X
undefined

2. Ballerinapose.
Oavsett med vilka intentioner du skickat denna så är de förmodligen fel — denna emoji visar att man är okej. Händerna i en cirkel över huvudet visar att man är ovanför vattenytan.

undefined

3. Stjärnfall
Figuren används ofta i manga där den betyder att man är snurrig. Det är alltså inte ett stjärnfall, hur mycket det än ser ut som så.

undefined

4. Festsugna dansare
Inte helt ovanligt är det att använda denna emoji för att säga att man är festsugen eller taggad inför en utgång. I Japan betyder de dock något annat — Bunny Girls är precis som Playboy Bunny en sexuellt laddad symbol.

undefined

5. High five
Trots att det kan verka självklart att denna symbol betyder tacksamhet så använder många den felaktigt som en "high five".

undefined

6. Sjukhus
Okonventionella färger till trots är det många som trott att detta är ett sjukhus på grund av H:et. Det är det inte. Det lilla huset är ett så kallat ‘love hotel’ som hyr ut rum per timme istället för per natt. Resten går att gissa sig till.

undefined

7. Kaxig
Med olika nyanser av kaxighet och flitighet används denna emoji flitigt och i olika sammanhang. Men betydelsen har överskattats — figuren är bara professionellt trevlig, som namnet “Information Desk Person" föreslår.

undefined
Resa

Dalarnas 8 hetaste hantverkare

Från hypermoderna keramiker till smidesfat som hamnar på Michelinkrogar. I Dalarna lever det lokala hantverket. Här är åtta anledningar att åka på shoppingtur i kulturlandskapet.

Nils Olsson Dalahästar
Edeåkersvägen 17, Nusnäs, nilsolsson.se

Annons
X

Att tälja kan vara den perfekta sysslan för att hålla styr på stress och storstadsjäkt. I Dalarna har det täljts åtminstone sedan 1700-talet när skogsarbetarna med hjälp av sylvassa små knivar skulpterade hästar i timmerkojorna. Dalahästen var född! På 1830-talet smyckades kusarna med blommönster. Kurbitsen var född! De dekorativa små trähästarna såldes i grannskapets byar och hamnade snart med hjälp av handelsresanden över hela Sverige.  En av byarna var just Nusnäs, där bröderna Nils och Jannes Olsson växte upp. För exakt 90 år sedan tog de då nyblivna tonåringarna ett lån på 400 kronor för att köpa sig en bandsåg. Resten är historia. I fabriken utanför Mora kan vi fortfarande se hur produktionen går till.

Morakniv Concept Store
Kyrkogatan 8, Mora, morakniv.se

Det är snart snart 130 år sedan som Frost-Erik Erson återvände med Amerikabåten och valde att slå sig ner i lilla Östnor för gott. Knivmakerier har funnits i Mora i över 400 år, men det var Frost-Erik som fick produktionen att växa genom export av tälj- och slidknivar långt bortom lokala svenska socknar. 2018 är morakniven lika mycket Dalarnas självskrivna designikon som vår bästa vän i skog och mark. I butiken i Frost-Eriks hemstad Mora spänner utbudet från den enkla klassiska modellen, självklart med rött handtag, till sylvassa kockknivar, tranchergafflar och sällsynt lyxiga knivfodral och skinnförkläden. Tillsammans med kockprofilen Johan Jureskog har Morakniv  även gjutit liv i serien 1891 i en kollektion av fem kniviga modeller.

Mikaela Willers
Stora vägen 3, Vikarbyn, mikaelawillers.se

Snacka om hippt hantverk. Mikaela Willers är just i denna stund i Shanghai för att medverka i en utställning med sin keramik. Bördig från Vikarbyn norr om Rättvik, inledde hon karriären hos olika keramiker i Stockholm och snart med egen butik på Södermalm. 2012 blev det definitivt destination Dalarna, men hela tiden med blickarna bortom landskapsgränsen. Den sirligt sinnliga keramiken av bland annat mattallrikar, skålar och ljusstakar är högst samtida, men ofta med blinkningar till klassiska verk. Tillverkningen sker i dag i Portugal, Skåne  ­– och inte minst i Mikaela Willers egen kombinerade ateljé och butik på Blombergsgården i Vikarbyn. Sommartid bjuds där på dagligt trädgårdsfika, serverat på hennes egna arbeten.

Käck & Hedbys
Gamla Siljansnäsvägen 20, Leksand, kackhedbys.se

Käck & Hedbys tycks ha smak för det goda. I dag levererar de bland annat rustika smidesfat och hållare i mässing för ätpinnar till toppkocken Björn Frantzén. Produkterna har blivit stående inslag i den starka scenografin på tresjärniga Restaurang Frantzén i Stockholm. Skulle suget att plocka med sig matverktygen bli för stor, åk då gärna en omväg till Leksand där Käck & Hedbys har både fabrik och butik. Här i smedjan har det tillverkats brukssmide sedan 1922 när kompisarna Johan Käck och Johan Hedbys slog sig samman och utökade verksamheten från reparationer av jordbruksredskap till att skapa hantverk av konstsmide som snabbt fick fäste hos folk. Än i dag är ett av företagets mest omtalade verk konstnären Gustaf Ankarcronas tuppstake.

Visthusboden
Landsvägen 38, Stora Skedvi, visthusbodenistoraskedvi.se

I Stora Skedvi i södra Dalarna har Anders Åkerberg gjort en välgärning – för den lokala dalabygden och för oss som gillar att resa i spåren mot spännande smaker. Åkerberg räddade inte bara den stolta men allt mer törnrosasömniga tillverkningen av knäckebröd med hjälp av en effektiv crowfunding-kampanj. I den rustika, gamla knäckebrödsfabriken skapade han även Visthusboden; krogen Kulinariet och en saluhall med betoning på produkter tillverkade maximalt några kilometer därifrån. Visthusboden har nyligen uppmärksammats, bland annat med ett nyinstiftat entreprenörspris av en stor matkedja och med en nominering i White Guide Greens kategori Årets hållbara föregångare tillsammans med Stockholmsbutikerna Cajsa Warg och Paradiset.

Carl Larsson-gården
Carl Larssons väg 12, Sundborn, carllarsson.se

När H&M lånar kredd från kulturvärlden med sin senaste kollektion av hållbart mode, Conscious Exclusive, är det inte konstigt att de sneglar mot just Dalarna. Karin och Carl Larssons hem Lilla Hyttnäs var som skapt för klädjättens tema kring utveckling och innovation. Detta idag ett av världens mest kända konstnärshem grundlades redan 1837 som en liten timrad parstuga. 50 år senare fick paret Larsson huset av Karins far och snart hade den dynamiska duon förvandlat stugan till en av de mest ikoniska illustrationerna för Dalarna. H&M:s samarbete med Carl Larsson-gården har bland annat resulterat  i en kollektion med plagg, skor och accessoarer, allt tillverkat av hållbara och återvunna material. Förutom guidade visningar på gården finns en butik med formgivna produkter från Lilla Hyttnäs.

Treard Event
Kyrkogatan 10, Smedjebacken, treard.se

Bergslagen i allmänhet och Smedjebacken i synnerhet är klassisk bygd för smide. Här blickar man tillbaka på en 500-årig historia. På familjeföretaget Treard är man mer blygsamma med sina 15 år i den heta smidesbranschen, men just här i Smedjebacken håller Ann-Kristin och Jonny Treard workshops för vuxna och prova på-kurser för hela familjen i stålverkets gamla industrilokaler. För ett decennium sedan lades mängder av smideskurser ner i trakten, men nu har alltså intresset ökat igen, både för konst- och brukssmide.

– Framtiden ser ljus ut. Jag tror att det kommer att fortsätta utvecklas ännu mer, säger Ann-Kristin Treard hoppfullt.

Bruntegården Hotell & Restaurang
Vålsvedsvägen 51, Rättvik, bruntegarden.se

Med underskön utsikt över Siljan kunde maten lätt spela andra fiolen på Bruntegården i Rättvik. Men med skog och sjö inpå knuten finns också finfina kulinariska leverantörer på menyn i det tillbyggda röda 1800-talstorpet i Rättvik. Fäbodsmöret kommer från Tin på Karl-Tovösens fäbod. Grönsakerna plockar krögarparet Linn och Magnus Ollas själva hos Anders på Massarbäck. Maj månads bästa smakprov kan vara de fyra rätterna som utgör Bondens Middag. Om en plötslig slummer skulle infinna sig har pensionatet tolv individuellt inredda rum på gården. Den som dagen därpå struntar i att gå upp med dalatuppen och i stället samlar kraft för en kulturkväll väntar bland annat Dalhallas mäktiga utomhusscen och amfiteater i det före detta kalkbrottet.

Foto: Carl Larsson-gården

undefined
Perfect Guide

Japan lämnar tackkort och fläckfritt omklädningsrum

Den svenska fotbollsframgången har skapat rubriker världen över. Men när det kommer till gott uppförande är det japanska landslaget mästerskapets stora vinnare.

Annons
X

Trots att Japan fick lämna VM efter förlusten mot Belgien visade laget inte på några sura miner. Istället lämnade det japanska landslaget en lapp där de skrivit tack på ryska. Och inte nog med det – de såg även till att omklädningsrummet var ordentligt städat.

Även japanska fans har hyllats för sitt uppförande. I veckan spreds en video på Twitter där man ser japanska fans städa upp efter sig på arenan.

Ytterligare bevis på att Japan är VM:s artigaste lag? Efter måndagens förlust tackade landslaget sina fans genom att buga för dem.

Foto: IBL

undefined
Perfect Guide

Framtidsspanaren: Vem vill inte vara överkvalificerad?

Ålderism-aktivisten slår hål på en av arbetslivets mest irriterande klyschor.

Rädslan för erfarenhet är ett utbrett problem. Donald Trump satte skräck i många när han berättade att han inte avsåg att förbereda sig inför toppmötet med Nordkoreas diktator Kim Jong Un. Han sköt från höften alltså, i ett möte som höll en hel värld sömnlös. Symptomatiskt, i en tid då man inte får vara överkvalificerad.

Annons
X

På en bjudning nyligen kom en bekant fram och berättade att hon läser mina texter om ålderism i Perfect Guide och att hon kan relatera till dem genom sin man – en mycket meriterad IT-chef, 55 år, som sökt jobb en tid.

Han har redan fått höra de flesta ålderistiska svepskäl. Rekordet var 12 minuter efter inskickad ansökan, ungefär så lång tid det tog att hitta personnumret. I ett annat fall hade han kallats till en intervju för en intressant tjänst på ett av Sveriges mest kända storbolag. Där hade chefen på företaget inlett med en av rekryteringsbranschens vanligaste klyschor:

"Jag ska inte dra ut på det. Du är överkvalificerad."

Varför väljer vi medvetet bort erfarenhet och trygghet? Vad får oss att tycka det är en dålig idé att rekrytera någon som har mer än vad som krävs? Det är en gåta.

Varför gör inte fler som bilmärket Jaguar, som övertalade sin utvecklingschef Wolfgang Ziebart att inte pensionera sig utan istället jobba fram den första elbilen från ett etablerat bilmärke? Modellen – I-Pace – har gjort braksuccé bland kännare och motorjournalister.

Erfarenhet är en efterfrågad tillgång – men ett relativt begrepp. Ofta står det i platsannonser att man söker en erfaren person, med tillägget 3-5 år. Med en så snäv syn på erfarenhet är det svårt att se någon med 30 års erfarenhet som annat än överårig.

Ett jobb är så mycket mer än en arbetsuppgift och en lön. Det är identitet, trygghet, vänskap, självkänsla, självförtroende, vardag, en start på något nytt, en väg tillbaka – och inte minst känslan av att vara behövd. Den sista punkten är oerhört viktig för oss, och blir rimligen starkare om vi har mer att ge än vad som krasst förväntas.

Så undvik inte överkvalificerade människor, utan sök aktivt upp dem, anpassa deras roller och visa dem förtroende. Gör som Spotify.

När Barack Obama blev tillgänglig på arbetsmarknaden igen, skräddarsydde den svenska musiktjänsten en platsannons – "President of Playlists" – för att attrahera den musikintresserade expresidenten. Obama, som är en flitig användare, hade lite skämtsamt sagt att han gärna skulle jobba på företaget efter sin tid i Vita huset. Och varför inte? Sannolikt skulle han vara överkvalificerad och sannolikt skulle han också få gå ner i lön. Men vad gör det om man är motiverad, passionerad eller bara känner sig redo för ett nytt steg i livet?

John Mellkvist är PR-konsult och framtidsspanare på Mindmakers PR, och har fått stor uppmärksamhet för sitt arbete med att minska ålderismen.

undefined
Perfect Guide

Forskning: Därför blir du alltid myggbiten

Är du en av dem som alltid blir uppäten av mygg? Enligt forskaren Johanthan Day från University of Florida finns det en vetenskaplig förklaring. I en studie, publicerad i London School of Hygiene and Tropical Medicine, har man kommit fram till att det är generna som avgör hur biten du blir.

Annons
X

– Den senaste upptäckten visar på att det är ärftligt, säger professor James Logan.

Sedan upptäckten har Logan tillsammans med sitt forskarteam arbetat på en tre år lång studie utfärdad på identiska tvillingar. Syftet var att hitta vilka gener som drar åt sig myggor och vilka som inte gör det. Man kom då fram till att vad vi äter eller hur vi luktar inte spelar särskilt stor roll. Honmygg – vilka är de som biter – dras till lukten av koldioxid som alla människor ger ifrån sig via porer.
Mjölksyra drar också åt sig myggor. Folk som tränar regelbundet ger ifrån sig mer mjölksyra, samma sak gäller personer med högre ämnesomsättning. De som har en hög vilopuls lockar också till sig fler myggor, enligt Day.

Forskare rekommenderar tunna kläder eller naturlig myggspray med ingredienser som citron och citronella om man vill hålla myggen borta.

Till Toppen

Annons
X