Perfect Guide

Här är tv-serierna som släpps på Netflix under 2018

Vi har både spännande science fiction-äventyr och uppmärksammade dokumentärserier att se fram emot det här året. Vi har listat de mest omtalade Netflix-serierna som har premiär under 2018.

Altered Carbon
I februari hade den amerikanska sience fiction-serien Altered Carbon premiär på Netfllix. En tv-serien som är baserad på brittiska författaren Richard K. Morgans roman från 2002. I den rekorddyra serien spelar svenska Joel Kinnaman huvudrollen som soldat och får i uppdrag att lösa ett mord. Serien utspelar sig 300 år framåt i tiden där våra personligheter och det mänskliga medvetandet är digitaliserat och går att föra över till nya kroppar.

Annons
X
Foto: TheImageDirect.com / IBL Bildbyrå / The Image Direct

Maniac
Vi väntar med spänning på serien Maniac som väntas ha premiär på Netflix under 2018. Emma Stone och Jonah Hill är några av namnen som medverkar i den engelska nyversionen av norska serien med samma namn. Första säsongen är regisserad av Carry Funanaga och handlar om en man som lever och drömmer ett fantasiliv samtidigt som han är instängd på ett mentalsjukhus.

Serien har premiär på Netflix under 2018

Making a Murderer
I andra säsongen av den hyllade dokumentärserien Making a Murderer får vi följa med i fortsättningen om dramat kring Steven Avery. Efter första säsongen blev serien snabbt en snackis och nu väntar vi med spänning på fortsättningen. Berättelsen har orsakat stora kontroverser i Manitowoc County, där dokumentären utspelar sig, såväl som i hela USA.

Serien har premiär på Netflix under 2018

The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story
Drygt två år efter att den första säsongen hade premiär kommer nu andra säsongen av den omtalade serien American Crime Story. Den här säsongen handlar om mordet på modeskaparen Gianni Versace men även om serimördaren Andrew Cunanan och hysterin som skapades under utredningen.

Serien har premiär på Netflix under 2018

The End of the F***ing World
Den brittiska tv-serien hade premiär i Storbritannien redan i höstas men hade premiär på Netflix i början av januari. Serien är baserad på romanen med samma namn av författaren Charles S. Forsman. En mörk dramakomedi som handlar om James, en 17-årig kille som är övertygad om att han är psykopat och vars största hobby är att ta livet av djur. James har blivit uttråkad och vill ta nästa steg och bestämmer sig för att försöka mörda en människa. Den dryga klasskompisen Alyssa har en turbulent vardag och blir måltavla för James planer.

Hälsa

SPG:s krönikör: ”Aldrig vidrörd av mänsklig hand”

SPG:s krönikör Estelle Nordenfalk, vd för Yogayama och föreläsare inom hälsa, om hur industrialiseringen förstörde det som var mänskligt och naturligt.

Det fanns en tid då vi ansåg att allt som kom från industrin var odelat positivt. På 50-talet hade en känd brödtillverkare en reklamfilm med sluttexten: "Aldrig vidrörd av mänsklig hand".

Annons
X

Det var alltså ett starkt försäljningsargument.

En kompis från Skåne berättade att det finaste man kunde ha med sig på en utflykt när han var liten var "köbekaka" – alltså en kaka som var industriframställd. Själv skämdes han när han plockade fram sin mammas hembakade bullar.

I industrialiseringens frammarsch blev det som var naturligt och mänskligt snabbt omodernt. Det ansågs mossigt, tråkigt och bakåtsträvande. Man gjorde sig lustig över gamla huskurer, över det som kom från naturen och riktiga råvaror byttes snabbt ut mot billigt halvfabrikat.

För bra för att vara sant? Ja, självklart.

För det var ju där någonstans, i den tidsandan, som människan plötsligt sjönk i rang och nedvärderades till något ointressant.

Att vårt mänskliga system har överlevt i miljontals år trots alla prövningar var inget man imponerades av. Ingen drog slutsatsen att vi hade dött ut för länge sedan om inte vårt system hade varit starkt, motståndskraftigt, anpassningsbart, tolerant och framför allt oerhört smart.

Här sitter vi nu, utan vår egen manual, och inser att det som industrin har levererat inte helt rimmar med hur vi fungerar rent evolutionärt.

Som tur är har många kulturer runtom i världen behållit sina empiriska, djupa kunskaper om hur vårt mänskliga system fungerar och hur det kan optimeras. Det betyder att all information kring hur vi ska kunna återuppta förlorad kunskap om livet finns att tillgå oss. Och intresset för de teknikerna och metoderna växer kraftigt varje år.

Att vi har peakat i övertron på industrin finns det många tecken på. Som att vi i dag, 2018, skrattar åt en slogan som "Aldrig vidrörd av mänsklig hand" eller att varje korvmoj nu lanserar sitt mos som hemmagjort.

Annons
av NK Man
Vårens made to measure-tillfällen hos NK Man: Corneliani 6-7 mars Canali 14 mars.
Vårens made to measure-tillfällen hos NK Man: Corneliani 6-7 mars Canali 14 mars.
Perfect Guide

Hemligheten bakom den perfekta kostymen

Cornelianis Frédéric D’Avella om sprezzatura och varför man aldrig ångrar en måttsydd kostym.

Att hitta en perfekt kostym är inte alltid en enkel sak, att köpa plagg direkt från galgen kan innebära att man måste kompromissa med passform och personlig stil. Därför erbjuder NK Man made to measure på kostymer, kavajer och skjortor året runt. Vid några tillfällen per år bjuder NK Man även in skräddare från sina olika leverantörer till Stockholm.

– Proffsigare än så här blir det inte. Att bli omhändertagen av en skräddare som kan produkten bättre än någon annan är en speciell upplevelse. Har man långa ben eller armar, kraftiga lår eller något annat är det klurigt med konfektion. Med hjälp från våra leverantörer kan vi ge våra kunder något helt unikt, säger Alexander Sekulovski som är avdelningschef på NK Man.

Corneliani på plats hos NK Man, Frédéric D’Avella, Alexander Sekulovski och Bryan Neary
Corneliani på plats hos NK Man, Frédéric D’Avella, Alexander Sekulovski och Bryan Neary

Skillnaden mellan made to measure, och att sy upp en kostym från grunden, går ut på att ändra ett redan tillverkat plagg efter kundens kroppsform. Man anpassar då måtten för bröst, midja, ärm- och bröstlängd.

Det handlar om känslan som en personligt anpassad kostym ger dig

– När du väl har vant dig vid att bära något som sitter som det ska, är det svårt att gå tillbaka till att handla ’off the rack’. Det handlar om känslan som en personligt anpassad kostym ger dig. Plaggen ger en helt annan attityd som lätt smittar av sig på bäraren och lyfter självförtroendet, säger Alexander Sekulovski.

FRÉDÉRIC D’AVELLAS STILRÅD: 1. Försök att hålla dig till max tre färger på kroppen. 2. Om du bär en flanellkostym på vintern, undvik silkesslips. Satsa på kashmir eller ull. 3. Om du bär bälte till din kostym, matcha det med materialet och färgen på skorna. På bilden: Skjorta Eton, 1 599 kr. Kostym Ermenegildo Zegna, 15 999 kr
FRÉDÉRIC D’AVELLAS STILRÅD: 1. Försök att hålla dig till max tre färger på kroppen. 2. Om du bär en flanellkostym på vintern, undvik silkesslips. Satsa på kashmir eller ull. 3. Om du bär bälte till din kostym, matcha det med materialet och färgen på skorna. På bilden: Skjorta Eton, 1 599 kr. Kostym Ermenegildo Zegna, 15 999 kr

Italienarna är mästare på just rätt attityd, och har så klart ett eget begrepp för att beskriva den. Vem är bättre än Frédéric D’Avella, worldwide made to measure manager på Corneliani, på att förklara det italienska begreppet sprezzatura.

– Det handlar om att kunna klä sig för tillfället, på ett naturligt sätt. Det handlar om hur vi italienare inte gillar när saker och ting är för perfekta. Varför inte låta en detalj vara orörd? Låt tyget leva sitt egna liv. I Frankrike och England tenderar den ideala looken att vara stylad in i minsta detalj – rakt och rent. Medan vi italienare gärna leker lite mer med reglerna.

Manchettknappar Etro, 1 599 kr, Kostym Canali, 12 999 kr, Bälte Canali, 1 399 kr, Näsduk Etro, 799 kr.
Manchettknappar Etro, 1 599 kr, Kostym Canali, 12 999 kr, Bälte Canali, 1 399 kr, Näsduk Etro, 799 kr.

Även om den klassiska färgpaletten håller i sig – blått, svart och grått är fortfarande populärt – så vill allt fler ha personligt anpassade kostymer. Made to measure är den perfekta lösningen för någon som har möjligheten att gå till en högkvalitativ tillverkare och be om personliga kläder. Där märket anpassar sig efter dig och inte tvärtom.

– Personlig touch betyder mycket när man ska investera i en kostym. Att få träffa någon som svarar på frågor och tar fram ett personligt koncept, få känna på tyger och välja detaljer i samråd med en expert, spelar stor roll. Sen är det givetvis smidigt att, när man har besökt en skräddare och får sina mått dokumenterade, enkelt kunna addera plagg vid ett senare tillfälle, förklarar Frédéric D’Avella.

Boka din tid för made to measure på NK Man här

Annons
X
Foto: AYTM
Design

Perfect Guide Shopping: inred med rosa

Vårens hetaste färg är utan tvekan rosa. Piffa upp hemmet med härliga inredningsdetaljer i den trendiga nyansen och matcha med naturmaterial och gröna växter.

SvD Perfect Guide Shopping är en tjänst som gör det möjligt att handla direkt i artikeln. Klicka på produkten du gillar och betala tryggt och säkert med Klarna.

Redaktionens favoriter

Perfect Guide Shopping, i samarbete med Tipser

Foto: AYTM

Annons
X

Perfect Guide Shopping:

Här hittar du stilrena och trendsäkra produkter, noggrant utvalda av redaktionen.

Redaktionell E-Handel:

Shoppen drivs av Tipser som garanaterar bra kvalitét och en säker shoppingupplevelse. Du betalar tryggt och säkert med Klarna och kan själv välja betalsätt. Det är alltid 14 dagars öppet köp. Kontakta Tipser support@tipser.com eller ring 08-410 344 60 vid frågor.

Perfect Guide

Fyra enkla knep som får dig att somna om när du vaknar mitt i natten

Att vakna upp mitt i natten och inte kunna somna om har hänt oss alla. Enligt sömnforskare är detta vårt vanligaste sömnproblem, till och med vanligare än att inte kunna somna vid läggdags, rapporterar Wall Street Journal.
Det värsta vi kan göra i ett sådant läge är att kolla på klockan. Det gör oss stressade, och att behöva fundera över hur många timmar vi har kvar tills vi måste gå upp gör det inte lättare för oss att somna om.
Sömnexperterna menar att varken sovmorgnar, tupplurar eller att lägga sig tidigare än vanligt får dina sömnmönster att bli bättre. Att försöka kompensera för förlorad sömn kan snarare leda till återkommande problem, säger sömnläkaren Michael Perlis till Wall Street Journal.
Här är fyra knep att ta till nästa gång du vaknar mitt i natten:

Annons
X

1. Starkt ljus gör det bara sämre och det krävs inte mycket för att hormonet melatonin, som styr sömncykeln, ska påverkas. Vi vet att du är antagligen är uttråkad men skippa telefonen.

2. Att röra sig fram och tillbaka i olika sovställningar ger inte någon verkan. Desto effektivare är det däremot att sysselsätta sig med något som får dig att slappna av och har en lugnande effekt, som att meditera.

3. Att sleva i sig en portion flingor eller yoghurt mitt i natten är inte att rekommendera. Kroppen kommer se detta som belöning och få dig att fortsätta vakna mitt i natten.
4. Tv-tittande mitt i natten är bland det sämsta du kan tänka göra. Även här är det ljuset och rörelserna från skärmen som rubbar melatoninhormonet i kroppen.

Foto: Erik Pendzich/REX / Rex Features
Perfect Guide

Ny studie: systrar gör dig lyckligare

Systrar: de snor kläder, skvallrar för föräldrarna och vet exakt vilka punkter de ska trycka på för att göra dig irriterad. Men trots alla bråk så finns det en stor fördel med att ha en syster – du blir lyckligare.

Annons
X

Forskare från universiteten De Montfont och Ulster i Storbritannien har kommit fram till att man får er mer optimistisk syn på livet av att ha en syster.
I studien fick 571 personer, i åldrarna 17-25, fylla i frågeformulär om deras psykiska hälsa. Man kunde då dra slutsatsen att de deltagare som hade vuxit upp med systrar var lyckligare än de som inte hade systrar.

– Systrar har en tendens att uppmuntra till kommunikation och sammanhållning i familjen, förklarar forskningsledaren och professorn Tony Cassidy.

– Att kunna uttrycka känslor är viktigt för att må bra psykiskt och det uppmuntrar systrar till, tillägger han.
Forskningsresultatet var dock ingen glädjande nyhet för oss som vuxit upp med bröder – det visade sig nämligen att killar kan ha motsatt effekt på den mentala hälsan.

– Det kan bero på att killar har en tendens att inte prata om saker, säger Cassidy.

Men var inte allt för hård mot dina bröder – studien visade att syskon, oavsett kön, gör dig till en snällare person.

Perfect Guide

Hugo Rehnberg: Influensan gjorde mig till buddhist

Det började med en nysning.

Annons
X

Sen var det som om någon öppnade fönstren på vid gavel och släppte in februarikylan i vardagsrummet. En timme senare låg jag invirad i två täcken och feberyrade. Influensan hade tagit över.

Tydligen är jag inte ensam om att drabbas den här vintern. Men för er som fortfarande har detta inferno att se fram emot, kommer här några uppmuntrande ord.

Att bli rejält krasslig behöver nämligen inte vara helt oangenämt. Okej, fysiskt är det ingen höjdare med frossa, dunkande tinningar och lungor som känns som de ska flyga upp ur halsen under de värsta hostattackerna. Men kravlösheten som kommer med en rejäl konvalescens påminner lite om barndomens sommarlov.

Första dagen ringde det några kollegor med jobbrelaterade frågor – men efter ha plågats av min spruckna whiskyröst och mina osammanhängande svar återkom de inte. Och i hushållsarbetet fanns plötsligt ingen förväntansbild på mig. Normala snedtramp som att "glömma" stoppa tekoppar i diskmaskinen eller våldsknöla ner mjölkpaket i sedan länge knytmogna soppåsar ledde inte till några förmaningar. Influensan är ett carte blanche till att bete sig som en barnunge.

Men den viktigaste förändringen sker ändå i det egna huvudet.

Sjukdomen filar nämligen bort det som buddhister kallar för mentala gifter. Girighet, stolthet, avundsjuka, aggressionsbesvär, bekräftelsebehov och andra drag som gör oss kantiga och enerverande. Med ett dundervirus i kroppen blir åtminstone jag för svag för att orka bli kränkt av korkade mail eller att någon lappat bilen.

Att kalla flunsan för ett nirvanaliknande tillstånd är kanske att ta i, men jag blev i alla fall oerhört mild av sjukdomen. Och febern blev ett dramatiskt extrafilter till alla storslagna OS-bragder som jag nu fick tillfälle att se i direktsändning, samt till den utmärkta tv-serien Goliath, med Billy Bob Thornton som livstrött och avdankad advokat och William Hurt som hans ondskefulle och metoo-praktiserande fiende.

Jag har haft betydligt sämre veckor.

Perfect Guide

Min helg: ”Jag får alltid söndagsångest”

Thomas Sekelius äter vegetarisk buffé, tar ridlektioner och dricker mojito under helgen.

Fredag eftermiddag. Som egenföretagare är jag min egen chef, och bestämmer mina arbetstider själv. Det kräver en hel del självdisciplin, men eftersom jag gillar flexibiliteten passar det mig bra. Just den här fredagen har jag tagit det lugnt, klippt en video som snart ska upp på Youtube och svarat på lite mail.

Annons
X

Vid sjutiden på kvällen drar jag till Fridhemsplan efter att ha käkat en snabb middag hemma. Tar en öl med en kompis på en sunkig bar och snackar om allt möjligt. Vi mellanlandar på Secret Garden och dricker en mojito innan vi tar en taxi till Vida. Jag älskar att dansa, särskilt till r’n’b och hiphop, och varvar mellan dansgolvet och rökrutan tills klockan börjar bli mycket och fötterna skriker efter vila. En kompis hänger med hem till mig, och vi somnar så fort vi lägger oss i sängen.

På lördag morgon vaknar vi vid tio. Jag sveper en kaffe och en resorb innan vi går ner till Kafé Russin. Det är så mysigt där, som att komma hem till någon på fika. Vi har ett krismöte om gårdagskvällen över varsin macka och bulle. Efteråt går vi upp till mig för att göra oss i ordning. Inte mycket, bara så att vi inte ser ut som vrak. Drar på oss solglasögon och åker in till stan för att shoppa lite. Jag får med mig lite smågrejer från Zara och ett par nya Gucci-bågar. Sen blir vi hungriga igen och tar tunnelbanan bort till Hermans där vi går loss på deras vego-buffé.

Vid fyratiden bryter vi upp, ganska dåsiga efter maten. På vägen hem planerar jag en powernap, men så fort jag kliver över tröskeln kickar kreativiteten igång. Jag börjar genast skriva idéer till nya format och sms:ar min agent som trött påminner mig om att det är helg. Jag struntar i piken och fortsätter trakassera henne tills hon lovar att jag får låna en kamera från United Screens i veckan som kommer.

I mitt lätt maniska tillstånd får jag en hel del gjort; svarar på mail, skriver idéer, klipper film och planerar veckan. Vid sjutiden tröttnar jag och börjar laga mat; halloumistroganoff med ris. Svingott. Pratar på FaceTime med kompisar och äter samtidigt som jag kollar på en serie. Lägger mig relativt tidigt och somnar vid ett.

Söndag morgon. Jag vaknar vid nio och går upp direkt. Eftersom jag ofta får söndagsångest vill jag göra något av dagen. Efter en snabb frukost riggar jag kameran och spelar in en video som jag sedan klipper i några timmar. På eftermiddagen är det dags att dra iväg till ridskolan. Ridningen är en av få grejer i mitt liv som jag gör helt privat. Jag filmar aldrig lektionerna, utan försöker koppla bort allt och koncentrera mig på träningen. När passet är slut drar jag hem och duschar, sminkar mig och åker till Fridays på Stureplan för att träffa några vänner. Vi käkar mozzarella sticks och snackar skit i ett par timmar. När jag kommer hem igen är jag trött och redo för att sova. Dags för en ny vecka.

Perfect Guide

Kjell Häglund: ”Polarpriset borde ignoreras totalt”

SPG:s krönikör Kjell Häglund om hur Polarpriset gick från prestigefullt till löjligt.

När krutröken lagt sig efter Polarprisets årliga chockattack mot svenska musikälskare känner jag att det är dags att initiera en mer grundläggande kritik – ett mer utvecklat avståndstagande – än att bara få tuppjuck.

Annons
X

En konsekvens av de senaste årens priser till Sting och Metallica borde vara att kultursidor och musikjournalister bojkottar prisutdelningen i sommar, att Konserthuset stänger dörrarna för jippot och att kung Carl XVI Gustaf prioriterar barnbarnen i saftbersån på Ekerö framför en handskakning med några kreativt förstockade rockgubbar (det kan ju jurymedlemmarna Thomas Johansson och Martin Ingeström göra i stället, som båda tjänar pengar på Metallicas konserter respektive streaming).

Men det är varken jävssituationen eller utnämningarna i sig som gör att jag just i år inte klarar av att släppa Polarpriset efter en veckas galla-läckage i sociala medier.

Orsaken till att jag skulle önska att Polarpriset ignoreras av professionella kulturmedier är helt enkelt densamma som varför de inte bevakar Roliga timmen hos klass 5c i Björkmoraskolan – amatörmässig verkshöjd. Men inte hos artisterna, utan hos jurymedlemmarna.

Låt mig exemplifiera från en annan ände. Bob Dylan fick ju Nobelpriset i litteratur 2016. Föreställ er att Svenska Akademien hade presenterat valet med följande motivering: "Han är lika bra med både akustisk och elektrisk gitarr, och är lika skarp i ord som i solglasögon, och det kanske låter lite ’timmerman’ över hans americana men så heter han också Zimmerman på riktigt."

Enbart löjeväckande, eller hur? Ungefär så skrev jag själv i elvaårsåldern när jag försökte härma nöjesjournalistik. Och exakt så jobbar Polar Music Prize-folket. De delar ut ett internationellt superpris ur kungens hand med pinsamma pojkrumsmotiveringar.

Sting fick priset därför att han "växte upp i en skeppsbyggarstad, och som barn gav sig hans tankar och drömmar sig ut på lika långa resor som stadens fartyg".

Metallica fick priset för att de "genom virtuost ensemblespel har tagit rockmusiken till platser där den aldrig varit förut", och för att de "förvandlar tonårsrummet och konsertlokalen till ett Valhalla", och för att ingen "sedan Wagners känslostormar och Tjajkovskijs kanoner har skapat musik som varit så fysisk och ursinnig".

Nej, det är inte en elvaåring som försöker imitera en söndagskrönika av Björn Wiman. Det är den officiella presentationen av vad man vill ska framstå som världens finaste musikpris.

Hur kunde det gå så snett?

Polar Music Prize har ju haft många stora stunder. En jury som utser pristagarpar som Joni Mitchell och Pierre Boulez, Miriam Makeba och Sofija Gubajdulina, Gilberto Gil och Dietrich Fischer-Dieskau, Patti Smith och Kronos Quartet, för att inte tala om det makalöst kunniga och passionerade trippelpriset 2001 till Burt Bacharach, Robert Moog och Karlheinz Stockhausen ... ja, en sådan jury bevisar sin relevans och koll via sina val och behöver inte ens skriva motiveringar. Det är först när de slirat till det med Sting och Metallica (herregud, när deras överlägsna genre-övermän Stevie Wonder och Led Zeppelin vunnit tidigare?) som vi känner att vi måste läsa motiveringarna för att förstå hur de tänkt.

Att då inte mötas av konstnärligt medvetna genre-proffs utan av en rörig mellanstadieklass i behov av mellanmål, det är bara ovärdigt.

Foto: imago stock / imago sportfotodienst
Hälsa

Fem vanor som avgör om du blir över 90 år

Det har länge spekulerats om vad som är hemligheten bakom ett långt liv. I en ny studie från University of California undersökte forskare "superagers" – personer som levt tills de är över 90 år – för att se vilka faktorer som var avgörande för ett långt liv.

Annons
X

Forskarna kunde då identifiera fem livsstilsfaktorer som spelade en viktig roll om man vill leva ett långt liv: att ha en hobby, regelbunden motion, dricka ett till två glas vin om dagen, ha några extrakilon och dricka kaffe.

I studien undersökte forskare 1 700 personers dagliga vanor under 15 år. Man kunde då dra den glädjande slutsatsen att de som dagligen fick i sig ett till två glas vin eller öl om dagen hade en 18 procent lägre risk att dö i förtid.
Även att bära på några extrakilon (med undantag för övervikt) visade sig ha sina fördelar. Enligt studien hade de tre procent lägre risk att dö en för tidig död.

Ytterligare faktorer som spelade roll var att ha en hobby och motionera regelbundet. Det visade sig att de som ägnade sig åt en hobby två timmar om dagen hade 21 procents lägre risk att dö i förtid.

– Dessa personer inspirerar – de dricker kaffe, vin, går upp i vikt men de tränar och använder sina hjärnor. Kanske borde vi lära oss något av dem, säger neurologen Claudia Kawas från University of California om studien.

Två glas vin om dagen – är det hemligheten bakom 80-åriga Jane Fondas ungdomliga utseende?

Foto: Ritz
Design

Ritz Paris auktionerar ut sin historiska inredning

I 120 år har Ritz Carlton i Paris varit en symbol för lyx. Sedan öppningen 1898 har hotellet välkomnat gäster som Ernest Hemingway, Coco Chanel och prinsessan Diana, som tillbringade sina sista dagar i livet i sviten Place Vendôme.

Annons
X

Nu kan även du ta del av den anrika historien. Mellan den 17-21 april hålls en auktion i Paris där 10 000 möbler, inredningsdetaljer och konstverk ska auktioneras ut.

Utropspriserna ligger på mellan 100-5 000 euro och bland objekten hittar man allt från skulpturer till grindar från hotellets trädgård och antika badkar.

Hemingwaybeundrare har även chansen att ropa hem en grupp barstolar som författaren sägs ha suttit i.

– ­När jag drömmer om livet efter detta utspelar det sig alltid på Ritz i Paris, som Hemingway en gång sa.

Mat & dryck

Experterna tipsar: Bästa rödvinerna till helgen

AW, familjemiddag eller kompishäng framför brasan? Oavsett hur du planerat helgen har SPG:s vinexperter något för varje tillfälle.

2015, Brolio
Italien, Toscana
129 kr, nr 2705

Annons
X

Modern kvalificerad Chianti Classico i budgetverion från en av Toscanas topproducenter: Barone Ricasoli. Mörkfruktig med körsbär, rostat kaffe, brödtoner och attraktiv bitterstram eftersmak. Funkar fint till det mesta av smakrik pasta och pizza.

– Mikael Mölstad

2015, Château Poujeaux
Frankrike, Moulis
328 kr, nr 95330

Rött bordeauxvin från en generös och varm årgång, vilket visar sig i lättgillad, mustig svartvinbärsfrukt, kryddighet, samt kakao och ceder från faten. Köp och lägg undan i åtminstone fem år. Även på halvflaska.

– Anders Melldén

2015, Erath
USA, Oregon
189 kr, nr 39982

Josig jenkarpinot där toner av solvarma mörka bär, kryddor och fat breder ut sig i såväl näsa som mun. Flirtigt och rättframt där mustiga undertoner får backning av god fräschör. Det här dricker jag gärna svalt till en saftig, ekologisk kyckling med pommes.

– Linda Perez

2013, Ocean Eight Pinot Noir
Australien, Mornington Peninsula
299 kr, nr 74372

Mindre producent från sydöstra Australien som är en i raden av ambassadörer för den mer moderna och eleganta vinstil som produceras i landet. Pinot som placerar sig mittemellan Sonoma och Bourgogne.

– Andreas Grube

Resa

Nya flygplanet som flyger jorden runt på rekordtid

Boeings nya satsning stavas Valkyrie II och är fem gånger snabbare än ljudets hastighet.

Fem år efter att konkurrenten Lockheed talat om att producera ett plan som ska kunna flyga sex gånger snabbare än ljudets hastighet presenterar Boeing nu sin nya satsning. Planet Valkyrie II är ett spanings- och militärplan som flyger i hastigheten Mach 5, det vill säga fem gånger ljudets hastighet, och planeras att användas i militärt bruk.

Annons
X

Att konstruera planet har inte varit det lättaste och utvecklarna vet fortfarande inte exakt när det kan stå klart.

— Det är väldigt svårt att utveckla ett flygplan som accelererar genom Mach 1 hela vägen till Mach 5 och bortom det, säger Kevin Bowcutt, chefsforskare hos Boeing.

Med denna nya innovation kommer också förhoppningarna om snabbare passagerarflygplan. Jorden runt på 80 minuter?

Perfect Guide

”Jag är den sista coola vita rock’n’roll-poeten”

Jonas Lundqvist slår näven så hårt i bordet att resten av gästerna i baren vänder sig om. Han hukar sig i stolen, ser sig generat omkring och fortsätter i tystare ton:
– Jag vill inte låtsas, jag vill att ni ska veta att det här är allt jag har. Det här är min rock’n’roll. Jag tänker inte gömma det.
Det är intressant att du samtidigt – i videor och på pressbilder – poserar med någon slags distanserad självironi.
– Vi sänder alla ut medvetna signaler. Jag är inte så fåfäng att jag tror att folk inte fattar det. Jag vill bara vara väldigt tydlig. Det är därför jag poserar och håller på.
Hur tänker du?
– Det behövs lite fake för att vara true. Precis som Madonna och Lou Reed var. Det är en väldig jakt på äkthet i det här Lars Winnerbäck-landet. Inget ont om honom, men jag tänker aldrig fastna där.
Dansen – med de återhållna rörelserna – har också blivit central i ditt artistskap.
– Ingenting får vara fullt ut, det är hemskt. Man litar inte på den som tittar då. Resten ska hända i betraktaren. Det måste vara återhållet, så är det med låttexter också. Det sista måste hända i lyssnaren.

Annons
X

Med sliriga rock’n’roll-gitarrer, barpianon och texter som tycks vara hastigt nedtecknade på en ölservett är Jonas Lundqvist nya album Affärer soundet av en artist som slutligen förlöst sig själv.
– En gammal rysk balettchef sade "No smell of work" till sina dansare medan hon höll en tändare under deras vader när de gick ner spagat. Det är den största sanningen som jag hört. Ser du något du gillar tänker du inte att det finns något arbete bakom.
Det låter som att du knäckt koden. Hur skedde det?
– Okej, det här är så jävla sjukt, men jag träffa en människa som en sade en sak.
Okej.
– Den här personen sade "Du har ett helt bibliotek i dig, det är bara att ta hissen ner och hämta det. Lita på att det du hämtar är bra nog. Du behöver inte hata allt du gör". Stora delar av ens liv går ju ut på att man sitter hemma och hatar allt man gör. Så jag tog bara hissen ner i mig själv och var i det biblioteket.
Du har släppt tvivlet?
– Tidigare satt jag uppe på ett kallt och fuktigt vindsförråd och försökte skriva låtar. Det kunde komma någon granne som skulle packa ner sina golfklubbor och så tittade han in i mitt lilla stängslade förråd där jag satt med en gitarr. Våra blickar möttes och är man inte jättestark börjar man tvivla på sig själv i det läget. Men nu har jag sluppit det tvivlet.

Idag finner Jonas Lundqvist glädjen i att ha hittat något han älskar.
– I början av min solokarriär spelade jag för sju personer och tänkte: varför slutar jag inte? Folk gick vidare med sina liv, blev klara med sina utbildningar och köpte någon marmorbänk till köket. Men tänk ändå att jag hittade något som jag tycker om. Vet du hur glad man ska vara över det?
Ögonen tåras – inte av glädje, inte av sorg – bara av vad som tycks vara ett känslotryck.
– De som har hittat något de tycker om har inget att klaga på. Jag har hittat någonting i en värld full av skit! Som jag gillar. Det är det enda man vill. Hitta något du gillar och gör det resten av ditt liv. That’s it ju.
Absolut.
– Jag räknar med att jag är ett tuggummi som kan tappa smak. Jag har inga problem med det. Hur många får en andra chans vid 37 års ålder inom världens tuffaste bransch – rock’n’roll – och det händer mig? För mig är det lugnt om jag är ett tuggummi. Så är underhållningsbranschen och jag har signat upp mig på det. Jag är den sista coola vita rock’n’roll-poeten.
Hade du kunnat bli något annat?
– Jag hade en dröm som liten att vara bakgrundsdansare. Att möta en stor publik, vara i händelsernas centrum, men helt inkognito. Det är det fetaste man kan göra med sitt liv.

Tennstopet, Stockholm. Jonas Lundqvist firar alla hjärtans dag ensam med en Guinness. Han blickar ut genom fönstret och försöker förklara den meningslöshet och våldsamma livslust som ryms i låttexterna.
– Man får omfamna det hopplösa. Vi är utslängda i universum några år, det är ju meningslöst, men det är allt vi har. Då får man göra det bästa av det. Men vi betyder ingenting. Vilket är okej.
Är texterna ett sätt att bearbeta saker?
– Jag har tappat intresset för att gräva i mig själv. Jag har accepterat: så här blev jag. Jag kan inte med att lägga energi på att ta reda på varför.
Hur tänker du när du ser jämnåriga på ICA?
– Jag tänker att de är vandrande explosioner. Desto bättre vi får det, bra mat i kylen och kopparkran i köket, desto snålare blir vi. Vi får aldrig nog av hur bra det ska vara. Lyckoståndet är samma nivå som när någon kom ur grottan och såg att elden fortfarande brann.
Du arbetar också som tennislärare och har egna tennisklubben TK Örnen. Finns det några likheter mellan centrecourten och scenen?
– På tennisbanan och scenen är du bortkopplad från dig själv. Det är två behagliga ställen att vara på eftersom det är skönt att slippa sig själv ibland.
Stilmässigt står du ut med dina uppknäppta skjortor som hålls samman av nedersta knappen.
– Det är kul när folk blir irriterade. Jag kommer från en supertrång indievärld. Om du jämför min kropp med hela indiesveriges kroppar är det ju ett skämt. Jag har en skitsnygg kropp och vill visa upp den lite, skämtar han. Är det så fel?
Du känns som någon som går ut för att ta en öl och vaknar upp på ett flyg till Bangkok.
– Jag är faktiskt inte så äventyrlig av mig. Jag tycker det är kul att kunna uttala ord till kvällen är slut. Jag dricker hellre några öl och försöker hålla mig pigg.
"Bränna hela lönen på toaletten", sjunger du på nya singeln Leva farligt.
– När man skriver kan man censurera sig själv, men ibland kan det första man tänker på få vara själva uttrycket. Det var det här som kom inifrån mig själv. Jag har också spelat nio timmars tennis idag. Du kan ju kolla vilka av dina läsare som pallar det.
Du växte upp i privilegierade Örgryte – hur har ditt sociala arv format dig?
– Det är därför jag sitter här idag. Bad Cash Quartet hade inte vågat ta den platsen vi tog om vi inte kom därifrån. Det gör ont att tänka på, att det är så. Att vi med självklarhet tog den platsen. Att vara så sjukt dåliga, vi kunde inte spela eller sjunga, men tyckte att vi skulle ha platsen vi fick. Det är otroligt privilegierat och värt mer än alla pengar i världen.
Snart ska du ut på Sverigeturné – hur tänker du inför det?
– Jag spelar med tre människor och de håller mig väldigt kort. De vill inte umgås med mig vid sidan om musiken. De vill ha reptider och speltider och svarar nästan inte på sms. De gör klokt i det, då vill jag komma dem nära, så de spelar mig helt rätt.

Foto: Colourbox / Denis Moskvinov
Resa

Allt fler vill införa barnfria zoner på flygplan

Att hamna bredvid ett skrikande barn ombord på flyget kan vara riktigt irriterande. Vissa anser att det är en risk man får ta när man köper biljetten – andra tycker att flygbolag ska ta itu med problem och införa barnfria zoner.
Nu avslöjar en ny undersökning att allt fler ställer sig bakom barnfria sektioner på flygplan.
I en undersökning utförd av resesajten Airfwarewatchdog fann man att 52 procent ansåg att familjer med barn under tio år bör sitta på separata platser.

Annons
X

En del internationella flygbolag, som Malaysia Airlines, AirAsia, Scoot Airlines, och IndiGo har redan introducerat barnfria zoner. Så hur kommer det sig att inte fler har gjort det?
Enligt Airfwarewatchdog redaktör Tracy Stewart beror det på att flygbolagen inte vill skapa några skandaler.

– Det är troligtvis svårt för föräldrar att vara objektiva i sådana här fall. När frågan kommer upp tenderar folk att bli väldigt upprörda, säger Stewart till Business Insider.

Foto: Erik Lefvander/eyes
Mat & dryck

Frantzén: Jakten på den tredje stjärnan

Björn Frantzén ville förverkliga sin dröm om det perfekta restaurangbesöket. Den blev tre våningar hög och ligger i Klarakvarteren med utsikt över takåsarna.

"Stop, children, what’s that sound". Refrängen till Buffalo Springfields 60-talsklassiker "For what it’s worth" ackompanjerar gästen i hissen på väg upp mot den nyöppnade restaurangen Frantzén. Exakt på ordet "stop" bromsar den in och vi kliver ut i något som påminner om en nydesignad vindsvåning. Därinne andas det "avslappnad elegans", ett uttryck Björn Frantzén använder för att definiera såväl sina maträtter som den diskreta hemma hos-miljön.

Annons
X

Här, i loungen under Stockholms takåsar, står konditorn Elias Björkdahl och skär exakta kuber av havtornskola fyllda med chili och vit choklad. Munsbitarna kommer snart att penslas med ett pulver av guld, för att senare avrunda kvällen tillsammans med flera sötsaker till kaffet.

Men nu börjar vi ju egentligen från slutet.

Det tog drygt två år för Björn Frantzén att bli en av Stockholms fine dining-furstar. 2008 öppnade han och kollegan Daniel Lindeberg restaurangen Franzén/Lindeberg på Lilla Nygatan i Gamla Stan. Några år senare hade duon fått två Michelinstjärnor. 2013 skildes paret åt, samma år som Frantzén utsågs till världens 12:e bästa restaurang.

Förra sommaren stängde den kultförklarade krogen – bara för återuppstå nu i september, i ett tre våningar högt townhouse från sekelskiftet i de gamla Klarakvarteren.

– Vi hade kommit till en punkt där vi inte kunde göra mer, säger Björn Frantzén, djupt nedsjunken i en kleinblå fåtölj.

Det är dagen efter att restaurangen haft sina första betalande gäster. I bakgrunden svischar teamet förbi. Det fixas, förändras, förbättras.

– Gastronomiskt har vi ingen ambition att göra något annorlunda jämfört med Gamla Stan. Däremot har vi fått fler nyanser i matlagningen eftersom köket har öppen eld. Men det är ett väldigt stort hus. Det känns som att vi har gått från skokartong till rymdskepp. 521 kvadratmeter på tre våningsplan; det är en sjukt hög svårighetsgrad att driva restaurang på det sättet. Men vi gillade utmaningen och det är en lokal att växa i under många år.

Även om antalet platser är oförändrat, 23 stycken, är helhetsupplevelsen största skillnaden mot den lilla matsalen i Gamla Stan.

– Vi ville utveckla gäst- och måltidsupplevelsen. Samtidigt var det viktigt att hitta en lokal där matsalen inte blev för stor. Vi ville behålla energin och intimiteten.

Björn Frantzén är svag för sekelskifte. Han gillar personligheten och charmen.
– När man blandar sekelskifte med en sober lyxmiljö skapas en stockholmsk citykänsla. Svårigheten var att hitta möjlighet att laga över öppen eld, som är fint att lägga in som ett extra ess i leken.

Foto: Erik Lefvander/eyes

Ett års provlagande har mynnat ut i en meny med minnen från förr, som signaturrätten Fattiga riddare med parmesan, tryffel och balsamico, men även nya smakkombinationer och förfinade rätter. På köpet har Björn Frantzén blivit bättre på att delegera ansvaret.

– Jag har ett fantastiskt team av 20 personer. Men jag har flera restauranger och måste vara den som står högst upp med möjlighet att se över horisonten, medan de andra är mitt uppe i en ankfond eller en vinmatchning.

Hade det varit möjligt att få en stjärna till i Gamla Stan?
Ingen aning. Antagligen. Oavsett hur många stjärnor jag haft i Gamla Stan skulle vi stängt och flyttat. Jag vill inte sluta arbeta på restaurang och börja hänga på golfbanan, är inte där ännu. Men allt bygger på en ständig jakt att bli bättre. Kommer man till en punkt där man känner att det inte går, då börjar det dala.

Hur ser du på stjärnjakten i dag?
Det ligger i min personlighet att ständigt förbättra och förfina. Och det är klart att man får blodad tand om man öppnar restaurang, är 30 bast och får två Michelin-stjärnor på två år. Det där lugnar ner sig när man blir äldre och klokare. Jag vet inte ens om det är tekniskt möjligt att vara med i Guide Michelin 2018 med tanke på att vi öppnar i september. Det viktiga är att gästerna är nöjda, att det är fullt och en rolig arbetsplats. Jag tillbringar väldigt mycket tid på mina restauranger borta från min familj, och måste få positiv energi om jag ska orka jobba så här mycket. Jag kom hem klockan tre i natt.

För att behålla kraften träffar han sin personlige tränare tre-fyra gånger i veckan. 25 år i krogkök sliter på kroppen.

– Det här är en elitsatsning. Och det behövs en vinnarskalle om man ska orka omvandla en dröm till verklighet. Har du inte envisheten och i viss mån tjurigheten kommer du aldrig att nå dit.

Viljan och vinnarskallen har Björn Frantzén alltid burit med sig, menar han. Egenskaper som förstärktes av att spela fotboll på elitnivå i AIK. Björn gjorde några matcher i A-laget innan han lade av som 19-åring.

– Det närmaste jag kommit känslan från omklädningsrummet är att driva en sådan här restaurang. Sedan fick jag bra utbyten i trestjärniga Michelinkök i Paris och London – den organisationen, disciplinen och teamkänslan passade mig perfekt. Men att öppna den här restaurangen med folks förväntningar gör att jag inte har råd att ta särskilt många felsteg.

Foto: Erik Lefvander/eyes

Offrar du mycket för jobbet?
– Så är det ju. Men det är svårt att göra annorlunda när man hittat sin passion i livet. Fast det är klart att jag inte kommer att jobba här varenda service, det funkar inte. Då har jag ingen familj kvar.

Många har sett SVT-dokumentären Hunger. I filmen skildras Björn Frantzén som en bad boy i jakten på fler stjärnor, medan kollegan och delägaren Daniel Lindeberg känner sig allt mindre involverad.

– De filmade 280 timmar, vilka klipptes ner till en knapp timme. Sätt en kamera på dig i två år, så kan de vinkla dig hur fan de vill. Vi hade väl hoppats på en tredje stjärna, och när den inte kom och Daniel och jag delade på oss – ja, då var storyn klar.

Blev du ledsen över hur filmen blev?
– Nej, jag har inte tid att reflektera över det. Däremot saknar den alla nyanser kring glädjen och gemenskapen. Hunger är ganska mörk, och det kan jag tycka är tråkigt. Det är som att göra en fotbollsdokumentär och bara visa scener från omklädningsrummet när laget har förlorat. Hunger är 56 minuter om två lagkamrater som delar på sig.

Så vad är det som driver dig?
– Det finns dels en kreativ sida som får ett extremt utlopp – och återigen: det är en jäkligt härlig stämning att få jobba ihop på den här nivån.

En hög larmsignal ljuder plötsligt från Björns mobil. Det är dotterns akuta diabetesklocka, som är uppkopplad mot pappas telefon. Som en hyllning till alla hungriga barn med diabetes, och kanske framför allt till dottern Leiah som fick diabetes typ 1 som treåring, har han just gjort kokboken "Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk" med hustrun Sara, som är folkhälsovetare.

– Av de fyra kokböcker jag gett ut är detta den absolut viktigaste, säger han och sveper sin dubbla espresso.

– Vit persika och viol. Plommon – och kastanjehonung under. Det blir en uppgradering till i kväll, utbrister plötsligt någon ur kockteamet.

– Har kuben torkat ännu?, frågar Björn och är snabbt inne i matchen igen.

Det är hög tid att förbereda kvällens föreställning.

Perfect Guide

Ny forskning: dejting kan vara lika nervkittlande som att hoppa fallskärm

Nervösa förberedelser, trevande samtal och fjärilar i magen — att dejta kan vara både härligt, läskigt och nästan beroendeframkallande. Nu har forskare hittat en förklaring till varför vissa aldrig tycks nöja sig vid en partner, och det har med adrenalin att göra.

Annons
X

I studien, som utfördes på University of Wolverhampton i England, fick försökspersonerna utsättas för olika situationer medan de bar en monitor som registrerade hjärtats rytm och slag. Resultatet visade att hjärtat hos de som skulle hoppa fallskärm slog 111 slag i minuten, medan de som förberedde sig inför en första dejt uppmätte 106 slag i minuten.

Martin Khechera, universitetslektor i biomedicin, kommenterar resultatet:
— Det är inte förvånande att hjärtat klappar fortare när vi ställs inför något nervkittlande och spännande, men att dejtandet toppar listan över dessa situationer är däremot överraskande.

Samtidigt rapporterades det att adrenalinpåslaget blir för mycket för många — en tredjedel av de 2 000 tillfrågade medgav att de övervägt att ställa in dejten på grund av nervositet, medan 45 procent uppger att de börjat stamma eller tappat tråden i samtalet. Detta är dock ingenting man bör oroa sig för, då 78 procent av de tillfrågade ansåg nervositet hos partnern vara gulligt och älskvärt.

Foto: Stephen Lock / Polaris Images
Mode

Därför valde Kate Middleton att inte stötta kvinnorörelsen

I går samlades kändiseliten på Bafta Awards i London. Likt Golden Globe-galan valde nästan alla de kvinnliga gästerna att bära svart – för att visa sitt stöd för Time’s up-rörelsen.

Annons
X

Kate Middleton valde dock att trotsa klädkoden och dök istället upp i en grön klänning, signerad Jenny Packham. Något som väckt stor kritik världen över. Efter gårdagens gala svämmade Twitter över av användare som frågade sig varför Kate inte ville stötta rörelsen som arbetar mot övergrepp och sexuella trakasserier.

Förklaringen är att medlemmar av det brittiska kungahuset inte är tillåtna att ta några politiska ställningstaganden – och att bära svart hade varit att bryta mot protokollet. Trots det valde hertiginnan att bära svarta detaljer till sin mörkgröna klänning – vilket kan tolkas som en kompromiss.

Perfect Guide

Bilmärket avslöjar din partitillhörighet

Vilken bil du kör kan avslöja din partitillhörighet. Det framgår i en ny Sifo-undersökning från bilauktionssajten Kvdbil.se. I studien intervjuades 1 317 personer i åldrarna 16–79 år. Föga förvånande kunde man dra slutsatsen att lyxmärken som Porsche, Mercedes och BMW har en stark koppling till moderater. Med undantag för premium-märket Tesla som även är associerat med Miljöpartiet.

Annons
X

Vill man uppfattas som politisikt neutral är det asiatiska bilmärken som gäller. Svenska märken som Volvo och SAAB är förknippade med Socialdemokrater. Bland de mindre partierna kom man fram till att de som kör Mini sympatiserar med Liberalerna eller Miljöpartiet, medan en Fiat kopplas ihop med Vänsterpartiet.

Nyfiken på vad din bil säger om dig? Kolla in hela listan nedan:

Audi
Moderaterna
Liberalerna

BMW
Moderaterna
Sverigedemokraterna

Chevrolet
Moderaterna
Sverigedemokraterna

Fiat
Vänsterpartiet
Miljöpartiet

Ford
Socialdemokraterna
Liberalerna

Hyundai
Socialdemokraterna
Liberalerna

Kia
Socialdemokraterna
Liberalerna

Landrover
Moderaterna
Centerpartiet

Lexus
Moderaterna
Liberalerna

Mercedes Benz
Moderaterna
Flera

Mini
Liberalerna
Miljöpartiet

Mitsubishi
Socialdemokraterna
Liberalerna

Opel
Socialdemokraterna
Liberalerna/Centerpartiet

Porsche
Moderaterna
Sverigedemokraterna

Peugot
Socialdemokraterna
Liberalerna

SAAB
Socialdemokraterna
Liberalerna

Skoda
Socialdemokraterna
Vänsterpartiet

Subaru
Liberalerna/Centerpartiet
Tesla
Moderaterna
Miljöpartiet

Toyota
Socialdemokraterna
Liberalerna/Miljöpartiet

Volvo
Socialdemokraterna
Sverigedemokraterna/Moderaterna

Volkswagen
Socialdemokraterna
Liberalerna

Källa: Kvdbil

Foto: Anni Grosse
Hälsa

Hjärnforskaren: ”Sociala medier orsak till ungas psykiska ohälsa”

Psykisk ohälsa hos barn och unga har ökat kraftigt de senaste tio åren. Enligt hjärnforskaren Sissela Nutley är det ett av vår tids stora samhällsproblem och sociala medier tros vara en bakomliggande faktor.

Socialstyrelsen rapporterade nyligen att psykisk ohälsa hos barn i åldrarna 10 till 17 år har ökat med över 100 procent på 10 år. Liknande rapporter har även visat på en ökning av fysiska symptom till följd av psykiska problem. Folkhälsomyndigheten rapporterade att man, över en period på 30 år, har sett en fördubbling av andelen unga som lider av huvudvärk, ont i magen och sömnsvårigheter. Hjärnforskaren Sissela Nutley (med. dr) forskar på hjärnans formbarhet och är manusförfattare till Det syns inte – en musikal som belyser psykisk ohälsa hos unga. Hon förklarar att sociala medier kan vara den stora boven i dramat:
­­ – Unga mår sämre i dag. Det är en tydlig generell trend, vilket innebär att det har något att göra med vårt levnadssätt. Och det leder en genast in på detta med skärmtid och sociala medier.

Annons
X

Vad händer med hjärnan när vi använder sociala medier?
– Om vi lägger mycket tid på något så formar hjärnan sig efter den miljön. Lägger man flera timmar om dagen på sociala medier så ser vi också ett svar på detta i hjärnan.

Än så länge har forskningen inte kunnat klargöra exakt hur sociala medier påverkar hjärnan, men man vet att det finns ett samband mellan sociala medier och depression. I studier har man sett att de som tillbringar mer än två timmar per dag på sociala medier har dubbelt så hög sannolikhet att ha depressionssymptom jämfört med de som lägger 30 minuter eller mindre per dag. Forskning visar också på en koppling mellan Facebook-aktivitet och storleken på strukturer i hjärnan som har med belöning att göra.

Kan hjärnan formas tillbaka?
– Hjärnan formas om hela tiden, även om det inte syns, och det vill vi lyfta med den här musikalen. Anledningen till att vi använder sociala medier så mycket är för att vi längtar efter att vara betydelsefulla för varandra. Men i själva verket har effekten blivit det motsatta. Unga är hemma i sina sovrum mer än någonsin, när vi egentligen behöver se och höra varandra fysiskt för att få naturliga och biologiska effekter i hjärnan.

Vad kan man göra för att unga ska må bättre?
– En viktig komponent för att man ska må bra är att känna sig behövd och ha en meningsfull fritid. Är man engagerad i en lagsport till exempel, så upplever man en naturlig känsla av att man behövs – man är avgörande för matchens resultat. Sådana upplevelser får man inte med it-kontakter, för att inte tala om stillasittandets effekter på måendet.

Hur påverkas samhället av att unga mår dåligt?
– Man ser att de som lider av psykisk ohälsa inte orkar gå klart utbildningar, därmed får de svårare att komma ut i arbetslivet. Det leder i sin tur till ett upplevt utanförskap. Psykisk ohälsa är även den främsta anledningen till sjukskrivningar, vilket kostar samhället enormt mycket pengar. Det är viktigt att förstå att det här inte är ett problem som är isolerat till en specifik åldersgrupp – alla påverkas av det. Vi behöver stanna upp och fundera över hur vi skapar ett samhälle där så många som möjligt mår bra. Det borde stå högst upp på den politiska agendan.

Foto: Gubi
Perfect Guide

Nu lanserar vi SvD Perfect Guide Shopping

Nu lanserar vi SvD Perfect Guide Shopping – en tjänst som gör det möjligt att handla direkt i artikeln. Klicka på produkten du gillar och betala tryggt och säkert med Klarna.

Annons
X

Här hittar du redaktionens handplockade favoriter inom design, mode, skönhet, mat & dryck, resa och hälsa. Varje vecka fyller vi på med nya trendiga och exklusivt utvalda produkter från en rad svenska och internationella varumärken som säljs direkt på SvD Perfect Guide. Vi erbjuder allt ifrån nya designers till världskända varumärken med hög modegrad och kvalitativ design.

Veckans favoriter

Perfect Guide Shopping, i samarbete med Tipser

Perfect Guide Shopping:

Här hittar du stilrena och trendsäkra produkter, noggrant utvalda av redaktionen.

Redaktionell E-Handel:

Shoppen drivs av Tipser som garanaterar bra kvalitét och en säker shoppingupplevelse. Du betalar tryggt och säkert med Klarna och kan själv välja betalsätt. Det är alltid 14 dagars öppet köp. Kontakta Tipser support@tipser.com eller ring 08-410 344 60 vid frågor.

Foto: Tomas Oneborg
Mode

”Våra politiker klär sig bedrövligt”

Fredrik af Klercker om smink på män och svenska politikers bristande modekänsla

Hej Fredrik,
Det är valår vilket betyder att våra politiker syns mer än vanligt. Hur tycker du att våra manliga politiker klär sig? Vem klär sig sämst och vem är mest stilsäker? Vilka stiltips skulle du vilja ge till våra politiker?

Annons
X

/Linus

Hej Linus,

Jag tycker att våra politiker generellt sett klär sig bedrövligt. Det borde absolut vara slipstvång i riksdagen. Det handlar inte om att vara snobbig, utan om att våra politiker är representanter för landet och borde visa respekt mot hela folket genom att klä sig med värdighet. Det borde dessutom finnas en protokollchef som ser till att stilen upprätthålls i riksdagen och andra officiella sammanhang. Politikerna borde gå en utbildning i hur högtidskläder, ordnar och smokingar ska bäras.

Den politiker som klär sig bäst idag är utan att tvekan Ulf Kristersson. På en svag andraplats kommer Jan Björklund följt av Jonas Sjöstedt. Men Kristersson sticker ut mycket i och med att han har bemästrat konsten att ha en liten slipsknut.

Den egentliga förstaplatsen går till vår avgående riksmarskalk Svante Lindqvist. Han är inte politiker i ordets rätta mening, men innehar näst efter kungafamiljen den tredje högsta positionen i Sveriges officiella liv direkt efter talmannen och statsministern. Dessutom är han den enda personen i Sverige med den officiella titeln excellens. En titel som fram till 1974 även burits av statsministern och utrikesministern.

Riksmarskalken behärskar även till fullo konsten att bära jackett, något som våra folkvalda manliga politiker borde anamma när den klädseln är påbjuden.

Allt detta med titlar och klädsel handlar i mina ögon inte om att sätta någon över någon annan – utan att folket vill lyfta upp de personer som representerar oss och ge dem den prestige landet förtjänar. Plus att det rent estetiskt är sjukt snyggt.

Hej Fredrik,
Häromdagen kom jag på min kille att använda min foundation och mitt puder. Vad tycker du om att män använder smink? Är det okej att pigga till den vintertrötta hyn med en lätt bronzer och en highlighter?

/Sofia

Hej Sofia,
Huruvida man vill använda smink som man eller kvinna är självklart upp till var och en. Men man kan ju försöka att inte se ut som Donald Trump.
/ Fredrik

Har du några livsstilsrelaterade frågor som tynger dig? Maila dem till Fredrik af Klercker så har du chans att få svar. fredrik@afklercker.com

Foto: Tomas Oneborg

Foto: Michael Kappeler / IBL Bildbyrå / DPA
Resa

Frida Hansdotter: ”Be om ett rum med utsikt mot mäktiga Matterhorn”

Min stad. Om OS-stjärnan Frida Hansdotter får välja styr hon laggen mot schweiziska Zermatt, sommar som vinter, här skidar hon på glaciärer och tar en frappe i solen.

Hotell

Winkelmattensweg 18
berghof-zermatt.ch

Annons
X

Det här trivsamma, familjeägda hotellet ser precis ut så som man tänker sig att små bergshotell ska se ut. Rustika stenplattor, träbalkar i taken och en lobby med öppen eldstad väntar dig då du kliver in genom dörren. Har du tur får du ett rum med utsikt mot mäktiga Matterhorn, speciellt vackert är det när man vaknar på morgonen och kikar ut och ser solens strålar lysa upp berget.

Foto: Hotell Berghof

Glaciär

Klein Matterhorn

Zermatt har ett stort och fint skidområde, det finns hur många nedfarter som helst på vintern. Ett hett tips är att besöka staden även på sommaren, man kan nämligen åka skidor på den glaciär som finns här året runt. Vi och många andra landslag brukar träna här under försäsongen, så vill du se skidåkning i världsklass och bli inspirerad av de bästa skidåkarna i världen bör du styra kosan hit.

Restaurang

Furri
zermatt.net/furri
När jag skidat klart för dagen brukar jag hoppa av gondolen halvvägs ner från galciären. Här finns nämligen restaurang Furri som ger dig en perfekt avslutning på en bra dag i backen. Uteserveringen är stor och solen brukar gassa på bra här. Jag beställer gärna den klassiska schweiziska rätten Rösti mit Speck und Spiegelei, rösti med bacon och stekt ägg.

Foto: Furri

Vandring & kafé

Cervo
Riedweg 156, Zermatt
cervo.ch

Det som är så bra med Zermatt är man kan ägna sig åt både skidor och vandring, speciellt under sommaren. Känner man sig i bra form kan man ge sig på att bestiga Matterhorn som reser sig 4478 meter över havet. Det finns också många lättare leder att gå, en av mina favoriter börjar nere i byn och slutar uppe vid restaurang Cervo. Här dricker jag deras frappuccino Freddy på terrassen med utsikt över bergen.

Utflykt

Saas-Fee
saas-fee.ch

Tröttnar man på lyxiga Zermatt kan man åka över till grannbyn Saas Fee som är aningens mindre och har lite färre turister. Hit har jag åkt många gånger på landslagsläger och jag gillar den gemytliga stämningen. Härifrån utgår också många fina vandringsleder och är man sugen på lite snabbare aktiviteter finns det en rolig rodelbana.

Foto: Saas-Fee
Perfect Guide

Hugo Rehnberg: Nakenbad, cypresslundar och solmogna persikor

Jag kommer aldrig bli filmkritiker.

Annons
X

När BBC publicerade en lista med 2000-talets 100 bästa flimer, framröstad av Storbritanniens främsta kritiker, blev det extra tydligt. Listan var skrattretande dyster. Den deprimerande österrikaren Michael Haneke hade fått med tre av sina filmer – däremot platsade varken Ridley Scotts Gladiator eller Martin Scorseses The Departed, de 2000-tals filmer jag sett flest gånger. Om en biografägare fick för sig att endast visa filmerna på listan skulle verksamheten gå i konkurs inom en månad.

Jag ger er denna bakgrund för att ni ska förstå vilken sorts kulturkonsument som nu ska tipsa om årets bästa film.

Min definition av en bra film – jag har för övrigt samma synsätt på all konst – är att den dröjer sig kvar länge. Senaste månaden har jag sett samtliga filmer i Oscars-racet och glömt allihop, förutom en.

Varje dag hittar jag nya infallsvinklar på Call me by your name, trots att det gått veckor sedan jag såg den.

I korthet handlar det om en ung mans sexuella uppvaknande under en sommar i Italien. Al fresco-luncher, cykelturer, nakenbad och en statyliknande amerikansk student. Stjärnskottet Timothée Chalamet spelar inte, han ÄR den brådmogne unge mannen som hittar användningsområden för en persika som bara en sexuellt kreativ tonårshjärna kan.

I förrgår dagdrömde jag om att dansa som om ingen tittade. Triggad av scenen på ett sömnigt sommardisco där de unga männen skakar loss till Psychedelic Furs "Love my way", en new wave-pärla som lär få samma renässans som Elton Johns "Tiny dancer" fick av Almost famous.

Igår ägnade jag osunt lång tid åt att fundera över om det finns svenska motsvarigheter till den bildade och välbärgade familj som filmen kretsar kring. De rör sig ledigt mellan engelska, franska och italienska; dricker persikojuice i cypresslundar, plinkar lite Bach på gitarren och högläser 1600-talsklassiker för varandra. Svaret är nej. Om detta varit en förmögen svensk familj hade Elio stått vid vägkanten och sålt persikojuice, för att öva sig på entreprenörskap. I vissa sammanhang är vi sorgligt simpla.

Apropå föräldraskap. I morse tänkte jag – kanske för tionde gången – på den magnifika scenen där pappan tröstar sin hjärtkrossade son. Inga förmaningar, ingen nedlåtande ton. Bara rådet att omfamna smärtan från den förlorade kärleken. "We rip out so much of ourselves to be cured of things faster than we should, that we go bankrupt by the age of 30."

Vackert. Se den i helgen.

Foto: Colourbox
Mat & dryck

Snart riskerar tequilan att ta slut världen över

Tequila kan komma att bli riktigt dyrt framöver. På grund av den höga efterfrågan av spriten runtom i världen står nu tequila-producenter, i framför allt Mexiko, inför en eventuell kris. Anledningen är att det råder brist på agave – en viktig råvara för att kunna tillverka tequila.

Annons
X

Priset på agave-plantan har ökat sexfaldigt de två senaste åren. Än så länge har det endast drabbat mindre tillverkare men nu befarar man att även större producenter kommer att påverkas.

I en artikel från New York Post berättar en lokal bonde i Amatitan, Mexiko att man har tvingats använda unga växter för att kompensera för bristen på mogna agave-plantor (som tar sju till åtta år att mogna). De omogna plantorna producerar mindre tequila vilket innebär att man behöver använda fler växter.

Enligt flera experter spås bristen bli ännu värre nästa år och att det kan bli oroligt i många år framöver. Så, passa på att beställa en god, prisvärd margarita i helgen.

Foto:  Steven Pan / So Photo Agency
Perfect Guide

Lupita Nyong’o: ”Jag fick ett försprång i den här industrin”

Hollywoodstjärnan Lupita Nyong’o om Vogueomslagen, det politiska engagemanget och nya filmen Black Panther.

Lupita Nyong’o sitter lätt framåtlutad på kanten av stolen, klädd i en tudelad grön läderklänning, med svart basker på sned och röda läppar i ett brett leende. För en skådespelare mitt uppe i en global pressturné är hon överraskande alert. Orsaken är enkel: hon är här för att tala om Black Panther – första Marvel-filmen med en svart huvudrollsinnehavare. Lupita Nyong’o tillbringade månader med att öva sig för rollen.
– Det har krävt mycket fysiska förberedelser. Jag började jobba med stuntteamet sex veckor innan vi inledde filmandet, för att lära mig alla färdigheter jag behövde för att spela rollen, säger hon.

Annons
X

Hennes höga ambition har gått som en röd tråd genom hela Lupita Nyong’os karriär. Något som resulterat i en Oscarsstatyett för 12 Years a Slave, en Golden Globe-nominering för samma film och en Critics' choice Movie Award för bästa kvinnliga biroll. Lägg därtill rollen som internationell modeikon där hon som första svarta skådespelare prytt fyra Vogue-omslag och blivit ansikte för skönhetsjätten Lancôme.

På amerikanska Vogues januariomslag står Lupita Nyong’o i yogaposen trädet på en SUP-brädda i havet, en skicklig balansakt som hon kunnat genomföra långt innan hon kom i kampsportsform för rollen som Nakia. Träningsintresset grundlades redan under uppväxtåren i Nairobi och i dag har hon en personlig tränare som kommer till hennes hem i Brooklyn flera gånger i veckan. Vardagen är full av stretchövningar, regelbundna massager och långa bad med epsomsalt. Hon förklarar att det inte nödvändigtvis handlar om utseende, utan om att hålla sig "rörlig och öppen", med huvudet tryggt flytande över vattenytan i en orubblig tro på sig själv. Finns det ingenting som hon är osäker på?
– Jag fick ett sådant försprång i den här industrin att det inte gör mig gott att leta efter svårigheter. Det är en så maktlös position, att tänka på vad jag har emot mig. I stället tänker jag på vad jag kan och gör, och använder det för att ta mig vidare.

Foto:  Steven Pan / So Photo Agency

Det senaste året har fokus legat på Black Panther. Det artonde äventyret i Marvels filmiska universum är baserat på serietidningen med samma namn, vilken 1966 presenterade den första svarta superhjälten som härstammar från det högteknologiska afrikanska landet Wakanda. Att vara med i filmen – som bäst beskrivs som en hyllning till ett land som aldrig blivit koloniserat och som lyfter fram afrikansk kultur, språk, folk och perspektiv – krävde ingen betänketid.
– Det som skiljer berättandet från andra filmer är att våra karaktärer är skrivna väldigt annorlunda, till och med vår kampstil är avvikande. Min karaktär Nakia är en hemlig spion för Wakanda, och är väldigt världsvan och resvan.

Under lång tid har Lupita Nyong’o gjort insatser inom flera hjälporganisationer, som allt från elefantambassadör för naturvårdsorganisationen WildAid till att arbeta för kvinnors rättigheter i Uganda tillsammans med Mother Health International. Hon tog ställning för Black lives matter i sociala medier och hösten 2017 var hon en av de första rösterna inom metoo-uppropet. De två tillfällen hon utsatts för sexuella trakasserier av Harvey Weinstein berättade hon om i en omtalad gästkrönika i New York Times. I dag har hon en aktiv roll i Time’s up-rörelsen och skriver på barnboken Sulwe som tar itu med fördomar om svart hud. Lupita Nyong’os brinnande rättvisepatos når långt utanför kulisserna.

På frågan hur det är att jobba med henne avstår Chadwick Boseman, som spelar T’Challa i Black panther, från de vanliga plattityderna om hennes skicklighet som skådespelare.
– Lupita är fantastisk att umgås med. Hon är rolig att gå ut med – särskilt på karaoke. Hon kan sjunga vad som helst och gör det bra också. Men jag uppskattar att lyssna på henne och ta del av hennes politiska ståndpunkter och kulturkunskaper.

Foto:  Steven Pan / So Photo Agency

Det finns också en alldeles vanlig vardag. Hemma i Brooklyn uppskattar Lupita Nyong’o att vara ledig. Tid hon gärna ägnar åt att gå på bondemarknader, äta ostron med vänner, laga mat, skratta åt Russell Brand och lyssna på podcasts som On Being och The Business. Hennes Instagram växlar mellan välstylade röda mattan-ögonblick och avslappande selfies, men sitt kärleksliv diskuterar hon däremot aldrig.
– Du kan fråga, men du kommer inte att få något svar.

Lupita föddes i Mexiko, där hennes föräldrar vistades i politisk exil. Men hon hade inte hunnit fylla ett år innan familjen återvände till hemlandet Kenya där pappan arbetade som professor vid universitetet i Nairobi för att sedermera bli guvernör. Under uppväxten spelade hon teater både hemma och i skolan, men det var inte förrän vid 25 års ålder hon bestämde sig för att bli skådespelare. Drömmen ansågs osannolik. Inte så mycket för att Lupita Nyong’o med Hollywoodmått mätt redan var "gammal" – utan framför allt för att hon som östafrikansk kvinna ansågs ha allt från sin hudfärg och kön till sin dialekt emot sig.

För Lupita Nyong’o själv handlar karriären till syvende och sist om en kamp större än henne själv.
– Pappa fostrade oss att stå upp för vad vi tror på och kämpa för det som är rätt. Vi uppmuntrades att göra skillnad i världen. Jag lever med det varje dag.

Perfect Guide

Elin Af Klintberg: Min skilsmässa gav vännerna själslig klåda

Det fyra månader gamla barnet tittar nyfiket på dig. Du gapar och vips gör den lilla detsamma. Känslan av samförstånd och kontakt får dig att le och som ett mirakel ler den lilla också. Din kollega vid skrivbordet mitt emot har haft en tuff natt och sitter ideligen och gäspar. Och konstigt nog får det dig att gäspa också. Tröttheten tycks smitta av sig. Du är så nykär att hjärtat bultar och värker, och plötsligt känns allt som din partner känner och gör som en del av dig. Om hen korsar benen eller drar handen genom håret gör du omedvetet detsamma.

Annons
X

Jag snackar såklart om det viktigaste som finns – empati. Men kanske vet inte alla själva anledningen till att vi överhuvudtaget kan dela en annan människas känslor och impulser. De stavas spegelneuroner och är de nervceller som scannar av omvärlden och ger oss information utan att vi är medvetna om det. Dessa gör att vi människor kan leva i ett gemensamt mellanmänskligt betydelserum där vi förstår varandra och kan förutsäga situationer.

Ibland funkar speglingen sämre. Till exempel har det visat sig att människor med autism eller för den delen också psykopater har en nedsatt förmåga att spegla sig i andra människor, vilket eventuellt skulle kunna förklara hur vissa högt uppsatta chefer och iskalla expojkvänner betett sig genom åren (ni vet vilka ni är).

Ett fungerande speglingssystem är nästan alltid av godo. Men för några år sedan då jag gick igenom en jobbig separation fick jag smaka på hur spegling också kunde löpa amok hos vänner och bekanta. För när man väl tagit det där livsavgörande beslutet ingår ju även att man ska berätta för omgivningen. Tungt och jobbigt, men nödvändigt för att kunna gå vidare. Vad som då inträffade tycker jag fortfarande är fascinerande: några få personer fick något konstigt i blicken och började skruva på sig. Inte av medkänsla utan snarare av något som skulle kunna liknas vid själslig klåda. Som om mitt havererade förhållande hade förmågan att påverka deras relation. "Men är du verkligen säker, ni som har det så bra". Som om skilsmässa var en bacill som de måste värja sig emot. "Fredrik och jag har det i alla fall jättebra. Vi är sååå lyckliga" Någon trumfade med det som gjorde allra mest ont: "Tänk på barnen". Konstigt nog är det en granne som gjort mest bestående intryck. Hon tittade djupt ner i sin kaffekopp och sa med tunn röst: "Om ni skiljer er, vem går säker då?"

I stället för att neutralt förhålla sig till att två människor valt att gå skilda vägar blev självprojektionen omöjlig att värja sig mot. Min skilsmässa blandades samman med deras relation i en geggig sörja. Som det nyförälskade parets oförmåga att skilja på vem som är vem, fast tvärtom.

Nu i efterhand har jag förstått att de som reagerade knasigast på vårt uppbrott förmodligen kämpade med sin egen relation på ett sätt som de då inte ville medge, eller ens var medvetna om.

Här gjorde helt enkelt den viktiga speglingen oss en björntjänst. Så ett litet tips om en vän berättar att hen vill skiljas är att bara lyssna och finnas där. Du kan vänta med att spegla dig tills du kommer hem.

Mat & dryck

Experterna tipsar: Bästa vita vinerna till helgen

Äntligen helg! Bjud vänner eller familj på ett glas vitt till maten. SPGs vinexperter har listat veckans favoriter.

2017 Torres Santa Digna Sauvignon Blanc
Chile, Valle Central
65 kr, nr 1987

Annons
X

Det är nya tider för alkoholfria viner. Med dagens teknik blir de allt bättre, likt denna sauvignon blanc från Spanien med trevlig, aromatisk och sötsyrlig frukt. Apelsin- och pärontoner och mjuk saftig avslutning.

– Mikael Mölstad

2015 Soave Bertani
Italien, Soave
119 kr, nr 96103

Ett av de klassiska amaronehusen, Bertani, bjuder här på ett riktigt fint vin av garganegadruvor från Soave. Mandel, äpple och citrus finns i den läskande smaken, god till en stekt gösfilé med grillad citron och vitvinssås.

– Anders Melldén

2016 Muga Bianco
Spanien, Rioja
115 kr, nr 72877

Stilig vit spanjor på druvan viura som blandats med en liten del malvasia. Det här har en mysig, frisk, fruktig doft och smaker av solvarma gula frukter som svepts in i härlig fräschör. Rent och balanserat. Slurpa till goda tapas eller grillad fisk.

– Linda Pérez

2016 Bourgogne Aligoté Joseph Drouhin
Frankrike, Bourgogne
119 kr, nr 5500

Åh, som jag älskar aligoté. Denna krispiga, fräscha, lätta och ändå fruktstinna druva som man tyvärr stöter på alltför sällan. Drouhin gör en grym aligoté, full av citrusfräschör, krispiga gröna äpplen och klockren syra.

– Andreas Grube

Foto: Christopher Hunt
Perfect Guide

Tomas Andersson Wij: ”Man måste gå dit det bränns”

Sveriges mest välformulerade popartist brukar oftast vara den som intervjuar. Vi bytte plats med Tomas Andersson Wij och fick ett samtal om tro, smärtpunkter och varför det gynnat honom att vara ocool.

Tomas Andersson Wij sitter nedsjunken i en psykologfåtölj: fötterna på fotpallen, händerna knäppta över magen och huvudet lutat bakåt. Han funderar kring behovet av att möta sin ångest.

Annons
X

– Vi vill gärna sätta plåster på allting, jag också, man vill må bra. Men jag tror på att leva med såret öppet. Det är där känsligheten finns, både för det jobbiga och för det vackra. Jag tycker mest om att vara med människor som har såret öppet, det är lättare att nå dem och jag tycker att de är mycket intressantare.
Han snurrar runt fåtöljen 180 grader och möter min blick.
– De bästa låtarna kommer när man vågar närma sig smärtpunkter och sådant man skäms för. Man måste gå dit det bränns.

Vilken är din smärtpunkt?
Det är inte en punkt, det är flera saker, hur man funkar med andra människor, saker som har att göra med ens historia, ens familj. Det är de återkommande hacken i skivan där pickupen stannar och hoppar tillbaka.

Tomas Andersson Wijs studier över mänskliga smärtpunkter har resulterat i tio album, två böcker och ett Evert Taube-stipendium. Lägg därtill egna SVT-serien "Tomas Andersson Wij spelar med" och en hyllad insats i höstens upplaga av Så mycket bättre.

Nu släpper han skivan Avsändare okänd – en samling sakrala sånger för icketroende. Texterna fågar människan som en del av något större: "allt ensamt och stört i mig, all den oro jag haft, fick mig ändå att söka en djupare kraft", sjunger Tomas Andersson Wij på titelspåret.
– Det är lite som psalmer för agnostiker, säger han.

Inspelad tillsammans med svenska popbanden Deportees och Niki & the Dove möter vi en trubadur från 2018: torra gitarrer över drömska synthar, plinkande melodier över svepande stråkar. Låtskrivandet har blivit ett sätt att hantera både sig själv och livet.
– Från början var låtskrivandet en livlina, ett sätt att skapa en egen värld där jag kunde bearbeta jobbiga saker, och så har det fortsatt.

Vad har du bearbetat?
– När jag släppte min bok med sångtexter såg jag att mycket handlat om ensamhet och att inte riktigt nå fram till andra människor. Glappet och dissonansen i tillvaron. Det känns lite bättre när man får sätta ord på det och ser att det finns människor som känner samma sak.

Foto: Christopher Hunt

Södermalm, Stockholm. I en nedlagd kexfabrik på Åsögatan har Tomas Andersson Wij upprättat sitt arbetsrum: knarrande trägolv, takhöga industrifönster och en stor svart flygel. Eames-fåtölj och danskt 60-talsskrivbord. Akustiska gitarrer, travar med vinylskivor och instrumentväskor med flygtaggarna kvar. Det är här som Tomas Andersson Wij nu firar 20 år som artist.

– En av anledningarna till att jag har kunnat hålla på så länge är att jag aldrig varit cool. De som gått på mina konserter har gjort det för att de verkligen vill gå – inte för att instagramma skiten. Det har kanske gjort att jag byggt en publik som stannar kvar.

Tomas Andersson Wij växte upp i en frikyrklig familj söder om Stockholm. Efter att ha tillbringat barndomen i en baptistkyrka på Södermalm – en värld som öppnade upp honom för musiken – lämnade han församlingen som 17-åring. Spåren syns där fortfarande: ett silverkors glimmar i högra örat, ovan dörren ytterligare ett kyrkkors.

– Jag har följt kyrkan och tron som uppe från de billiga sätena längst bak på teatern. Jag är inte delaktig i det. Jag kommer alltid vara berörd av de där frågorna, men jag kan inte relatera till religiösa människors övertygelse. Jag har levt mer på hoppet än på tron. Jag läser aftonbön med min son varje natt. Men that’s it.

Foto: Christopher Hunt

Efter att ha försörjt sig som journalist på bland annat SvD och Nöjesguiden debuterade Tomas Andersson Wij med albumet Ebeneser 1998. Den följdes av genombrottet Ett slag för dig och hits som Hälsingland och Blues från Sverige. Sommaren 2017 packade han ner sömntabletter och krisnummer till vänner och begav sig till Gotland för inspelningen av Så mycket bättre.
– Jag tog tabletterna varje natt, jag hade aldrig kunnat sova utan sömntabletter, jag var så uppe i varv. Jag ringde en kompis andra dagen för att prata, då tyckte jag det var skitjobbigt.

Var du rädd för att inte vara omtyckt av de andra artisterna?
Absolut. Gillar de mig? Får jag vara en del av den här gruppen? Är jag omtyckt? De basala flockdjursfrågorna. Samma fråga som man ställde sig på skolgården första dagen. Jag hamnade där igen.

Hur var resten av veckan?
– Varje dag väcktes vi halv åtta och gick och la oss halv två. Det var bara som en dimma. Mitt sociala batteri tar slut efter en stund och jag måste gå upp och vara för mig själv. Det fanns ingen tid att vara ensam.

Hur löste du det?
– Man fick ta tio minuter här och där, sitta på balkongen och bara stirra rakt ut. Men efter tre-fyra dagar lossnade det när vi lärde känna varandra. Då blev jag mjukare i huvudet.
I slutänden ville artisterna inte skiljas åt.
– När vi skulle hem satt jag, Uno (Sveningsson) och Erik (Saade) bredvid varandra på planet och ingen pallade att åka hem till en tom lägenhet. Så vi tog en taxi till Riche och beställde in entrecôte och vin och satt och pratade i två-tre timmar. Trots att vi umgåtts i elva dagar. Det var en viktig vecka för mig det där.

I ett politiskt klimat där artister allt oftare tar ställning har Tomas Andersson Wij legat lågt. Ett alltmer polariserat samhälle har fått honom att ta ett steg tillbaka.
– Jag har aldrig varit så osugen på att vara del av en samhällsdebatt som nu. Det känns som att det är så laddat, febrigt klimat och trampar du en centimeter fel får du löpa gatlopp. Jag sluter mig i min egen värld och håller på med mitt. Jag är allt mindre på Twitter för jag orkar inte med alla jävla åsikter.

Utifrån ser du ut att vara på en bättre plats i livet än någonsin?
– Ja, jag har haft några riktigt bra år. Många dörrar har öppnats och nu ska jag spela på konserthus över hela Sverige. Det tog lång tid att komma hit, men inget var förgäves.

Du beskrev tennisspelaren Stefan Edbergs citat "Man måste lära sig att förlora för att kunna vinna" som inspiration?
Ja, om du är fixerad vid att lyckas blir spelet som i kramp. Det blir något kalkylerade som inte gagnar din sak. Man måste våga slappna av, ta chanser och riskera.

Perfect Guide

Min helg: ”Frukost är det bästa jag vet”

Programledaren Malin Gramer lagar scones, spontanshoppar på NK och dricker shots på Mr Voon.

Fredag. Jag spelar in Vakna med NRJ mellan klockan sex och tio på morgonen, så jag har jobbat klart när dagen knappt har börjat. Tar en promenad hem, svarar på några mail och fördriver tiden framför datorn innan jag går till Sturehof för att äta lunch med min kille. Jag beställer fisk, han kött. Dricker ett glas bubbel till för att fira in helgen. Vi sitter kvar ett tag och pratar om allt möjligt, innan vi tar in notan och drar oss hemåt. På vägen går vi förbi Östermalmshallen och handlar till kvällens middag. Eftersom nästan alla i vårt kompisgäng har småbarn blir det smidigast att umgås hemma hos någon, och den här fredagen har lotten fallit på oss. En av våra vänner är sommelier, och skämmer bort oss med en privat vinprovning innan maten. Vi sitter runt köksön och snackar skit medan min kille förbereder middagen. Han älskar att laga mat och är sjukt duktig. Men när han slänger den fjärde såsen han förberett kastar jag en orolig blick på klockan och undrar om han kommer att bli nöjd innan midnatt. Som tur var blir femte försöket lyckat, och vi sätter oss äntligen till bords. Efter en lång, härlig middag bryter gästerna upp och jag somnar så fort jag lägger huvudet på kudden.

Annons
X

Lördag morgon. Det är min tur att få sovmorgon medan min kille tar med vår tio månader gamle son Leo till Mr Cake för att handla frukost. Blir bortskämd med deras red velvet-croissanter som är sinnessjukt goda. Medan de är ute går jag upp och förbereder smoothies, scones, ägg, gröt och rostat bröd. Frukost är det bästa jag vet. Medan vi äter avhandlar vi gårdagen, och njuter av att bara ta det lugnt.

När klockan närmar sig tolv drar vi på oss ytterkläder och tar med oss Leo i vagnen för en kort promenad på Djurgården. Sedan rör vi oss mot Taverna Brillo där vi ska äta lunch med några kompisar. De har plats för barnvagnar så vi hamnar ofta här. Efter ett par timmar blir killen och jag lite rastlösa och promenerar bort till NK där vi spontanshoppar lite kläder. Efteråt går vi hem, duschar, byter om och tar ett glas bubbel i väntan på barnvakten. På kvällen äter vi middag med några vänner på min nya favoritrestaurang Mr Voon. Deras mat är helt otrolig, kan inte få nog av den. Som vanligt beställer vi rätterna som ägaren Jonas rekommenderar, bland annat en fantastisk sashimi och kött som är så mört att det smälter i munnen.
Middagen avslutas med en och annan shot i baren. Men kvällen fortsätter på Sturecompagniet, där jag dansar fram till klockan tre när fötterna säger ifrån.

Söndag. Så fort lillen vaknar blir vi illa tvungna att stiga upp. Slänger ihop en matig frukost och dricker en kopp te innan vi packar ihop lite grejer för att ge oss iväg till ett barnkalas. Jag går loss på tårtbuffén och minglar mellan tuggorna.
Hemma igen beställer vi hamburgare från Foodora och däckar i soffan. Vi ser ett avsnitt av nya serien Hemlig beundrare som producenten skickat till mig, är för nyfiken för att kunna vänta tills det går på tv. Mätt, nöjd och trött efter helgen somnar jag tidigt.

Till Toppen

Annons
X