Perfect Guide

Vad får du för 20 miljoner i Stockholm?

Har du 20 miljoner kronor över? Eller just vunnit på lotto? Då kanske du är intresserad av att investera i Stockholms heta bostadsmarknad. Här är fem bostäder för dryga 20 miljoner som finns ute på marknaden just nu.

I Djursholm är den här villan till salu för 20 miljoner kronor. Det totalt 400 kvadratmeter stora huset ligger högst upp på en återvändsplan i sydvästläge. Den klassiska familjevillan har ett flertal sovrum, stort kök och sällskapsdel samt en en trädgårdstomt med stor uteplats i sydväst. Läs mer här.

På en högt belägen tomt ligger den här villan på Lidingö som är till salu för 19 500 000 kronor. Huset på 200 kvadratmeter har en karaktäristisk schweizerstil som syns i det kvadratiska grundplanet, stora taketet och balkongen med specifika snickerier. På tomten finns både plana gräsmattor och en stor stenlagd terrass med utsikt över vattnet. Läs mer här.

I Östernäs på Värmdö är det här arkitektritade enplanshuset till salu för 19 500 000 kronor. Det 155 kvadratmeter stora huset byggdes 2009 och har ekologiskt tänkande i alla detaljer. Huset ligger i ett avskilt område, har sjöutsikt över Sågviken och tillgång till egen brygga samt ett gästhus på 67 kvadratmeter. Läs mer här.

Den här femrummaren på Skeppargatan på Östermalm är till salu för 20 miljoner. Våningen på 156 kvadratmeter är varsamt renoverad och bland annat utrustad med balkong, eldstad, tvättmaskin och gästtoalett. Huset är byggt under tidigt 1900-tal och ligger invid Strandvägen. Läs mer här.

På Älgö utanför Saltsjöbaden är det här huset med sjötomt till salu för 19 800 000 kronor. Huset som byggdes 2008 har en genomgående modern stil och effektiv planlösning med en boyta på 220 kvadratmeter och utsikt över Hotellviken. På fastigheten finns garage, dubbla gäststugor och en brygganläggning med båtlift. Läs mer här.

Hälsa

3 myter om konditionsträning

Få hälsotrender omgärdas av lika många myter som konditionsträning. När Craig Ballantyne, uppfinnare av träningsprogrammet Turbulence Training och skribent i träningsbibel Men’s Health, släpper nya boken The Great Cardio Myth bestrider han flera av konditionsträningens etablerade sanningar: Lev längre! Gå ner i vikt! Se vacker ut naken!

Istället förespråkar han högintensiv träning, cirkelpass och styrketräningar minimerade till fyra minuter. Här följer tre av konditionsträningens tre största myter.

1. Konditionsträning är bäst för din kroppsbyggnad
Konditionsträning konsumerar både fett och mjuk muskelvävnad. Detta är missgynnsamt för din strandkropp och din matsmältning, hävdar Craig Ballantyne. Muskler bränner fler kalorier när de vilar. För en balanserad kroppsbyggnad vill du tappa fett och bygga muskler, vare sig du vill bli biffig eller slank.
– Det räcker med en snabb titt på 100 meters-löpare jämfört med 10 000 meters-löpare för att se att sprint är bättre än konditionsträning för kroppen.

2. Konditionsträning är bäst för hälsan
Samtidigt som all fysisk aktivitet är bättre än ingen alls, så visar undersökningar att kronisk konditionsträning till och med kan vara kontraproduktiv, menar Craig Ballantyne. Han refererar till en rapport från Copenhagen City Heart Study 2015 om att all konditionsträning över 3,2 mil i veckan är överflödig.
– Det är en obekväm sanning att löpargurus som Jim Fixx, Brian Maxwell och Micah True samtliga dog av hjärtproblem i 50-årsåldern.

3. Konditionsträning är effektivast för att gå ner i vikt
– En minut av högintensiv träning ger samma hälsoeffekter som 45 minuters konventionella aerobicövningar, säger Craig Ballantyne. Särskilt tre intervaller om 20 sekunder följt av två minuters vila. Sammanlagt 10 minuters träning inklusive uppvärmning och stretching.
Han påstår att 50 minuters kondition, fem dagar i veckan under sex månader, inte hade någon effekt på viktminskning. Förlorad vikt genom konditionsträning inkluderar även muskler, vilket försämrar matsmältningen.

Annons
Resa

Här är destinationerna du inte får missa 2017

Känns New York gjort eller är du trött på alla svenskar i Thailand? Tur att det finns flera länder att upptäcka. När resemagasin som Condé Nast Traveler och branschorganisationer tittar på vart vi vill resa under resten av 2017 är det solen, naturen och det oväntade som lockar. Här är fem destinationer för dig som vill ligga steget före i år.

Nyfiken på American Express Gold? Läs mer här

1 Kambodja

Foto: Dmitry Rukhlenko

Nu får allt fler upp ögonen för Kambodja. Här är det långt ifrån så exploaterat som i grannländerna och vissa reseexperter jämför Kambodja med hur Thailand var för 40 år sedan. Här möts andlighet, turism och hållbarhet i perfekt harmoni. Ett besök i tempelområdet Angkor är ett måste. Längs kusten finns otroligt vackra stränder och öar.  Naturupplevelserna är också nära, här finns orörda skogar och i den mäktiga floden Mekong finns den ovanliga sötvattensdelfinen. 

2 Atacamaöknen, Chile

Det dröjer nog länge innan människan sätter sin fot på vår grannplanet Mars. Men i Chile kan du uppleva något som sägs påminna om känslan. Här finns nämligen Atacamaöknen – en av världens torraste platser. Vulkaner, höga berg, karg saltöken, varma källor, gejsrar och laguner med flamingos – allt finns här. När du är mätt på naturen åker du till huvudstaden Santiago, som bjuder på en kontrastrik stadsupplevelse. Både Chile och Peru gör anspråk på att ha uppfunnit pisco sour och ceviche – en konflikt som borgar för hög kvalitét.

3 Montréal, Kanada

Fransktalande Montréal har alltid strävat efter att behålla sin egen identitet – vilket resulterat i en av de mest intressanta städerna i Kanada. Gammal och ny arkitektur blandas friskt och här finns samma passion för mat och mode som i Frankrike. Du hittar tre av Kanadas bästa restauranger här (Foxy, Agrikol och La Fantôme) och många spännande oberoende klädbutiker. Montréal fyller dessutom 375 år 2017 – samtidigt som Kanada firar 150 år som konfederation – vilket innebär att staden laddat upp med extra många festligheter.

Skaffa American Express Gold – första året utan kortavgift (t.o.m. 7 maj)

4 Århus, Danmark

”Hygge” var utan tvekan det nordiska ord som fick störst genomslag under 2016. Hygge, som ungefär betyder ”mys”, utsågs till årets engelska ord av ett brittiskt bokförlag.  Danmark och Köpenhamn kan kännas ”gjort” så varför inte uppleva äkta hygge i Århus? Danmarks näst största stad har av flera publikationer listats som ett måste under 2017. Århus har utsetts till kulturhuvudstad i år och erbjuder därmed ett extra spännande utbud av aktiviteter och kultur. Dessutom finns här tre restauranger med Michelin-stjärnor. Och Köpenhamn ligger fortfarande bara tre timmar bort om småstadskänslan kommer smygande.

5 Sonoma County, Kalifornien

Planerar du en vinresa i USA är Sonoma County destinationen du bör välja i år. Området har hyllats som det nya Napa Valley och är ett måste för vin- och matnördar. Sonoma County är hemvist för druvan zinfandel, som i Europa vanligen kallas primitivo. Distriktet är också störst i Kalifornien på pinot noir och chardonnay sett till odlingsyta. I huvudorten Healdsburg har flera spännande restauranger och hotell öppnat, och området har blivit något av ny kulinarisk drivbänk att jämföra med New Orelans och Portland. 

Res inte utan förmåner

Världens alla destinationer ligger vid dina fötter. Men res inte utan förmåner – American Express Gold Card är kortet som gör den lilla avgörande skillnaden. Med American Express Gold Card  får du tillgång till sådant som sätter guldkant på din resa, som loungeaccess på flygplatsen, förmåner på restauranger och hotell världen över samt en omfattande reseförsäkring som kompletterar dina övriga försäkringar och ger dig extra trygghet på resan.

Skaffa American Express Gold – första året utan kortavgift (t.o.m. 7 maj)

Annons
X
Hälsa

3 glas champagne om dagen kan motverka alzheimers

Det är The Telegraph som rapporterar den kontroversiella nyheten. Den brittiska tidningen – som presenterar studier från professor Jeremy Spencer på Reading University – skriver att tre glas champagne om dagen kan motverka demens och alzheimers. En komponent som hittats i pinot noir och pinot meunier uppges hjälpa minnet.

– Resultaten var dramatiska, säger Jeremy Spencer.

Det är inte första gången som forskare belyser de positiva hälsoeffekterna med champagne. 2009 rapporterade samma forskarteam att det var lika bra för hjärtat som kakao eller rödvin.

– Den här nya forskningen är spännande eftersom den, för första gången, visar att måttlig konsumtion av champagne har potentialen att influera kognitiva funktioner så som minne, säger Jeremy Spencer.

En talesperson för alzheimersförbundet sade till The Telegraph:

– Detta är en intressant studie, särskilt för dem som gillar ett glas bubbel. Men folk borde inte börja fira än. Detta är först gången som man hittat en koppling mellan champagne och minskade risker för demens. Det behövs betydligt mer research.

Resa

Här får du mest sol för pengarna

Efter en solfattig vinter och vår törstar vi i norden efter D-vitamin. Risken för en regnig och kall sommar i Sverige gör att jakten efter den bästa solsemester är i full gång för många svenskar. Nu har online-resebyrån eBeach kartlagt vilka semesterorter i Europa som ger mest sol och strand för pengarna. Här är topp 5 resmålen.

1. Torremolinos, Spanien
Resekostnad: 16 614 kronor
Pris per km strand: 212 kronor
Pris per soltimme: 216 kronor

2. Halkidiki, Grekland
Resekostnad: 16 311 kronor
Pris per km strand: 251 kronor
Pris per soltimme: 206 kronor

3. Benidorm, Spanien
Resekostnad: 17 257 kronor
Pris per km strand: 303 kronor
Pris per soltimme: 239 kronor

4. Lloret de Mar, Spanien
Resekostnad: 14 580 kronor
Pris per km strand: 301 kronor
Pris per soltimme: 250 kronor

5. Kreta, Grekland
Resekostnad: 16 120 kronor
Pris per km strand: 439 kronor
Pris per soltimme: 192 kronor

Källa: eBeach

Fixa semesterstilen

Snyggt badlakan till stranden, läs mer och köp här.

Förvara mobil och plånbok snyggt, läs mer och köp här.

Solklänning i sommarens hetaste färg, läs mer och köp här.

Skippa flip flops och satsa på snygga sandaler, läs mer och köp här.

Glöm inte att skydda dig från solen, läs mer och köp här.

Annons
Resa

Så blir du uppgraderad på hotellet

Vem vill inte mötas av en flaska champagne, en svindlande utsikt eller ett extra fint rum när man checkar in? Ännu bättre smakar det när det inte kostat något extra. Man behöver faktiskt inte vara någon kändis för att få hotellen att sätta guldkant på din tillvaro. Här är sju tips som kan hjälpa dig att få en extra skön hotellvistelse.

Nyfiken på American Express Gold? Läs mer här

1 Välj ett nytt hotell

Foto: Ed Gregory

Nya hotell har en utmaning – att få nya gäster att bli lojala. Smarta hotell bygger upp sin egen lojala anhängarskara genom att erbjuda gäster något extra. Det kan i sin tur resultera i att man som gäst berättar om vistelsen för sina vänner – en win-win för alla.

2 Var lojal

Hotell som har varit med ett tag har en annan utmaning – otrogna kunder. Med andra ord: vi kan så enkelt välja nya alternativ online att de ”gamla” känner sig motiverade att vårda en trogen kund. Gå med i lojalitetsprogrammet hos ditt favorithotell.

3 Boka och betala smart

Även om det är smidigt att boka och betala i förväg genom en resesajt kan det minska din chans att bli uppgraderad. Det beror på flera saker: ibland måste hotellet invänta att pengarna förs över från resesajten, du kanske bokat till ett nedsatt pris som sajten förhandlat fram och hotellet kanske inte får tillgång dina kunduppgifter (som exempelvis din mail). Allt detta kan få hotellet att se dig som en mindre prioriterad kund. Därför kan det löna sig att själv sköta kontakten med hotellet.

4 Använd ditt American Express Gold

Du behöver faktiskt inte vara en mästare på att förhandla för att få det där lilla extra på resan. Med American Express Gold får du förmåner på fler än 350 hotell världen över, i mån av tillång, och upp till 75 USD i tillgodohavande att använda på hotellet. Erbjudandet gäller när du bokar en vistelse med minst två sammanhängande nätter på något av hotellen i The Hotel Collection via American Express Travel och betalar med ditt Gold Card. Hotellkedjor som ingår är bland andra Hilton, Kimpton, Sofitel Luxury Hotels och Starwood Hotels and Resorts.

Nyfiken på American Express Gold? Läs mer här

5 Gör vistelsen speciell

Är ni på bröllopsresa, firar ni ett jubileum eller din partners födelsedag? Berätta det då vid incheckningen; de flesta hotell vill vara en del av en sådant sammanhang. Du behöver inte heller fira något särskilt – det gäller bara att förmedla att resan är speciell för att det ska finnas en möjlighet till guldkant. 

6 Checka in vid rätt tidpunkt

Här gäller det att vara taktisk. Anländer du för tidigt är det svårt för personalen att ge bort ett bättre rum – det kan fortfarande komma spontangäster och många rum städas fortfarande. Framåt eftermiddagen/kvällen är chansen som störst – då har personalen vid recepetionen bättre koll på vilka rum som finns tillgängliga och hur det allmänna bokningsläget ser ut. Men vänta inte för länge – dröjer du med att checka in har troligen de bästa rummen redan gått åt. 

7 Var artig och diskret

Att vara artig är en självklarhet – men extra mycket i dessa sammanhang. Personalen i receptionen har, med blott en enkel knapptryckning, makten att se till att du får en extra behaglig vistelse – så här gäller det att vara trevlig till tusen. Fråga inte om extra förmåner framför andra gäster – personalen vill givetvis inte skapa en kedjereaktion i kön. Så det gäller att fråga på ett smart sätt eller hålla det väldigt tyst.

Skaffa American Express Gold – första året utan kortavgift (t.o.m. 7 maj)

Trendigt i Manchester (SvD Perfect Guide) svd.se
Annons
X
Mat & dryck

Hetaste hälsotrenden – ätbara alger

Säg alger och de flesta tänker på badförbud sommartid eller makirullar på sushimenyn. Det har blivit dags att vidga vyerna, de nyttiga undervattensväxterna är här för att stanna och spås bli nästa grönkål på de svenska middagsborden. Förutom att algerna är ett bra miljöval är de också sprängfyllda med nyttigheter. Här kan du läsa mer om några sorter som passar i sallader, smoothies eller som smaksättare.

Nori – Sushialgen
Rödalgen Nori är kanske den mest kända råvaran bland utbudet i havets grönsaksdisk. Smaken är sötsalt och algen innehåller mycket protein, fibrer, A-, B- och C-vitamin.
Använd såhär: Förutom att ha torkade och pressade noriark till att rulla maki, strutformade temaki eller onigiri i det japanska sushiköket kan nori också användas finfördelad eller strimlad som bordskrydda att strö över olika rätter.

Wakame – Mild smak i misosoppa
En annan alg vi stött på utan att kunna namnge den är Wakame. Även den har sitt ursprung i Östasien och är poppis i det japanska köket, framförallt i misosoppa i sällskap med tofu och salladslök. Wakame är en brunalg som är mild i smaken och näringsrik på vitaminer och mineraler.
Använd såhär: Förutom soppor och fiskrätter passar wakame också i sallader och till kött.

Knöltång – från svenska vatten
Det är inte bara de östasiatiska haven som bjuder på undervattensdelikatesser. Knöltång går att hitta i svenska vatten på klippor och stenar i vattenbrynet. Se till att tången växer i rena vatten, alltså inte i närheten av en hamn eller där vattnet på annat sätt är förorenat. Tycker du det känns osäkert att plocka algen på egen hand kan du hitta många sorter hos välsorterade grönsakshandlare eller i vissa hälsokostbutiker.
Använd såhär: Marinerad eller kokad, gärna med olja, citron och färska kryddor, stekt i smör till fisk eller torkad och mald i bröddeg.

Kombu/Kelp – Smaksättare
Brunalgen Kelp hittar du i butikshyllorna under det japanska namnet Kombu. I haven kan den växa sig väldigt lång och har gulbruna blad. Algen innehåller naturligt höga halter glutamat vilket ger en umamismak som används i den japanska buljongen dashi och i pulveriserad form som ingrediens i örtsalt.
Använd såhär: Färsk, inlagd eller kokt – gärna i fiskrätter och grytor.

Karrangentång
Algernas egenskaper sträcker sig även utanför smakområdet. Rödalgen karrangentång växer bland annat längs Atlantkusterna och Sveriges södra västkust och har en vackert mörkröd till ljusgul färg beroende på hur mycket solljus den nåtts av under vattenytan.
Använd såhär: Från karragentång utvinns förtjockningsmedlet karragenan som är ett alternativ till gelatin att använda i desserter, marmelader, glass och godis.

Andra sorter att använda i köket: havssallat, dulse, arame, korella, fingertång, hijiki och spirulina.

Skönhet

Fin hy på 2 minuter

Hudvård kan vara tidskrävande, det vet vem som helst. Ansiktsmasker som ska torka, krämer som ska verka. Fråga inte vad din hudvård kan göra för dig, fråga hur snabbt den kan göra det istället.

Återfuktning

Nivea In-Shower Body Lotion
Lifehack! Den här lotionen använder du i duschen, direkt efter rengöring. Använd på våt hud, vänta några sekunder och skölj bort. Du kan hoppa över steget ”smörja in sig efter duschen” och gå direkt till ”klä på dig”.
Pris ca 69 kr.
Tid, 2 minuter.

Ansiktsmask

Blithe Patting Slash Mask
Att låta en ansiktsmask verka i 20 minuter hör den gamla tiden till. Idag räcker 30 sekunder. Splasha ansiktet med ”masken” i duschen, klappa in den huden och skölj av. Framtiden är här.
Pris ca 450 kr.
Tid, 30 sekunder.

Peeling

Apoliva Enzympeeling
På en minut exfolierar krämen din hud med granatäppleextrakt och salicylsyra. Bort med det gamla, fram med det nya. Du hinner knappt borsta tänderna emellan.
Pris ca 99 kr.
Tid, 1 minut

Rynkreducering

Peter Thomas Roth Instant FirmX
Uppstramning och utjämning! Det tillfälliga lyftet sker omedelbart och håller för kvällens aktiviteter men försvinner lagom till vickningen. Men det tar å andra sidan bara några sekunder att bättra på resultatet.
Pris ca 529 kr.
Tid, 20 sekunder.

Ansiktsbehandling

REN Flash Rinse 1 Minute Facial
Vem orkar gå till hudterapeuten när man kan bearbeta rynkor, peela fram lyster och jämna ut ojämnheter på två minuter hemma? Lägg på den här c-vitaminmasken. Fukta fingrarna och massera för att aktivera c-vitaminet. Låt verka en minut och skölj.
Ca 479 kr
Tid, 2 minuter.

Mode

Stilombudsmannen om ikoner och den rätta semesterorten

Fredrik af Klercker – känd från den populära podcasten Stiljournalen – hjälper SPG:s läsare i livsstilsrelaterade frågor.

Hallå,
I podcasten pratar ni nästan alltid om gamla stilikoner. Finns det inga nutida personer som lever upp till krav på en ikon?
/Daniel

En intressant fråga, Daniel.

För att – i mina ögon – klassas som en riktig ikon ska man hålla stilen genom sitt värv, sin person och sin klädstil. Samtliga tre rutor måste kunna bockas av. Vilket inte är så lätt.

Ta Porfirio Rubirosa, en sällsynt välklädd och ofta stilikonförklarad man, som dock hade dubiösa kopplingar till flera politiska mord på 30- och 40-talet. Dominikanen Rubirosa var diplomat, polospelare, racerförare samt då och då yrkesmördare. Själv körde han ihjäl sig i en Ferrari, efter ett dygnslångt firande av vinsten i franska polomästerskapen. Han blev 56 år, kanske ingen levnadsålder att eftersträva men han levde upp till alla delar som krävs för en legendar. Men i slutändan var det ändå ett mer sorgligt än lyckligt liv.

En person som lever upp till samtliga tre delar är Cary Grant. Jag älskar skrönan om hur en reporter säger: "Everybody would like to be Cary Grant", och stjärnan svarar "So would I”. Det är självsäker elegans.

En av få moderna stilikoner är svensk och heter Staffan de Mistura. En lyssnare fick mig att upptäcka denne man, som på många sätt definierar elegans. Markis de Mistura – som är född i Stockholm med svensk mamma och italiensk pappa – har jobbat i över 40 år inom FN. Förutom en fullständigt klanderfri klädstil och ett nonchalant sätt att bära vapenringen (lite på sniskan) pratar han svenska, italienska, engelska, franska, tyska, spanska och arabiska. 2014, när den då 68-årige de Mistura njöt av pensionen på Capri i Axel Munthes Villa San Michele, ringde FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon och frågade om han kunde tänka sig att försöka lösa konflikten i Syrien. Efter att ha tvekat i några sekunder tog hans världsmedborgarkänslor över. Vapenringen, Hublotklockan, de skalmlösa glasögonen och perfekta blå kostymerna packades ner – och utsikten över den djupblå Neapelbukten byttes mot lidandets Aleppo. För mig är det den absoluta definitionen av en ikon och en gentleman. Så svaret är ja: stilikonerna finns, men precis som förr är de inte särskilt många.

Staffan de Mistura
Staffan de Mistura

Hej Fredrik,
Vi är ett gäng som inte bokat årets sommarresa. Vi väljer mellan Marbella, Palma och Capri. Vad skulle du ha valt?
/Anna, Vasastan

För några år sedan hade denna fråga varit komplicerad att svara på, men i dag är den enkel.

Marbella var från 1954 till slutet av 70-talet – då orten dominerades av hotellet Marbella Clubs grundare Prince Alfonso of Hohenlohe-Langenburg – en charmig, stilfull och tämligen privat plats. I dag är Marbella kemisk befriat från allt ovanstående.

Palma är en vacker stad men personligen känner jag att Magaluf ligger för nära …

Vill ha man ha en Slim Aaronsk semesterupplevelse kvarstår alltså Capri. Det svenska arvet är befäst genom Axel Munthes sällsynt vackra gamla bostad, Villa San Michele. Mitt tips: hyr en gammal fiskebåt och lägg er och guppa ute i Neapelbukten. Låtsas att ni är med i The Talented Mr. Ripley. Om ni vill festa så sätter det era sociala kunskaper på prov, för på Capri blir man bjuden hemmafest och går inte på klubb.

Capri
Capri
Foto: Ted Olsson
Stilexperten

”Köp klocka med hjärtat”

Stilexperten och klockkonnässören Andreas Weinås har, förutom en oklanderlig skräddad stil, alltid en riktigt fin klocka på armen. Vi har fått en pratstund med honom och snackat klocksamlingar, värdeutveckling och piratkopior.

Andreas, du är för de flesta mest känd som stilexpert och som en av Sveriges bäst klädda män. Utöver det har du ett stort klockintresse. Hur viktig är klockan som en del av din stil?

– Väldigt viktig. Alla klockentusiaster har sina preferenser och i mitt fall är det mer estetik, historik och känsla än den mest avancerade mekaniken som lockar. För mig kan en klocka sätta tonen för en hel outfit. Antingen genom att smälta in eller kontrastera.

Vi har förstått att ditt klockintresse började med en klocka av stort sentimentalt värde.

– Det stämmer bra. Mitt klockintresse började på allvar för cirka 10 år sedan då jag fick ärva min farfars Rolex Datejust från 1974. Den hade legat i min pappas byrålåda i 10-15 år och var i behov av en helservice men har sedan dess fungerat alldeles utmärkt. Idag är det den klocka jag värdesätter högst i min lilla samling.

Det är på handleden man ska älska klockan, inte bara på bild.

Andreas Weinås skulle aldrig bära en piratkopierad klocka. Men gärna en äkta Vacheron Constantin Traditionelle Small Seconds.
Andreas Weinås skulle aldrig bära en piratkopierad klocka. Men gärna en äkta Vacheron Constantin Traditionelle Small Seconds. Foto: Milad Abedi

Har du någon drömklocka?

– Absolut. Jag har egentligen sedan klockintresset startade velat köpa en vintage Rolex Daytona "Big Red" ref. 6263, gärna från mitt födelseår 1986. Tyvärr har värdeutvecklingen på dessa eskalerat fullständigt de senaste fem åren vilket gör att chansen att hitta någon man har råd med minskat avsevärt.

Någon klocka du aldrig skulle bära?

– Jag skulle avstå från att bära piratkopior. Det spelar ingen roll vilket märke eller prisklass det rör sig om för jag tror att man i slutändan bara lurar sig själv. Sen finns det gott om studier som visar att försäljningen av plagiat bidrar till att finansiera den organiserade brottsligheten. Det finns dessutom mängder med fina klockor i samma prisklass som kopiorna som är otroligt mycket roligare.

En av Andreas Weinås favoritklockor är en Rolex Datejust från 1974 som han ärvt av sin farfar.
En av Andreas Weinås favoritklockor är en Rolex Datejust från 1974 som han ärvt av sin farfar. Foto: Ted Olsson

Har du några råd och tips kring vad man ska tänka på när man investerar i en kvalitetsklocka?

– Först och främst bör man ALLTID prova klockan live. En klockas mått kan te sig enormt olika beroende på formen och det är på handleden man ska älska den, inte på bild. Efter det kan man fundera över ifall man vill köpa nytt, med fördelarna det innebär, eller bättre begagnat vilket kan göra att man kommer ner lite i pris. Visst kan man titta på parametrar som andrahandsvärde och hur lätt klockan är att sälja vidare men i slutändan tycker jag man ska köpa med hjärtat.

 Patek Philippe Nautilus, en klocka som faller Andreas Weinås helt i smaken.
Patek Philippe Nautilus, en klocka som faller Andreas Weinås helt i smaken.

Vintagetrenden har varit stor de senaste åren och priset på framförallt Rolex äldre modeller har skjutit i höjden. Ur ett investeringsperspektiv, är det för sent att hoppa på tåget?

– Det är omöjligt att säga med säkerhet. Å ena sidan så produceras det knappast fler vintage-Rolex vilket bådar för att priserna fortsätter upp. Men å andra sidan så kan en konjunkturutveckling, för att inte tala om nya trender, påverka var investerare och samlare väljer att placera sina pengar. Min personliga tro är att de bästa exemplaren kommer fortsätta stiga medan de i sämre skick har en större risk att förbli osålda. Ur ett bruksperspektiv är vintage-Rolex otroligt användbara men eftersom reservdelar till de äldre modellerna, från 50- och 60-talet, börjar bli allt svårare att få tag i finns det en risk att klockorna blir dyra att serva.

Mode

”Marlon Brando är den största jeansikonen”

Tracey Panek, historiker på Levi’s, väljer ut ett par av sina personliga guldkorn.

Vad är det som är så speciellt med Levi’s 501:or?
– Det är fascinerande att se hur den här modellen har utvecklats. Det som till en början var ett demokratiskt klädesplagg för arbetare har blivit ett självklart inslag i garderoben för alla mellan gemene man och Barack Obama.

Vem är den största ikonen som burit ett par Levi’s-jeans?
– Det finns några historiska Hollywoodstjärnor att välja på. Men om jag ska nämna ett par så blir det Marlon Brando som rebellisk MC-gängledare i filmen Vild ungdom från 1953, han bar ett par 501:or med en helt perfekt skinnjacka. Marilyn Monroe bar Levi’s i en av sina allra sista filmer, det fick en väldigt stor effekt eftersom jeans ansågs vara herrkläder och de framstod som ännu mer tuffa och sexiga när en kvinna bar dem.

Finns det någon modell i arkivet som du hoppas blir trendig igen?
– Det roliga med att ha en historia som sträcker sig 143 år tillbaka i tiden, är att man så tydligt ser hur allt följer samma mönster och kommer tillbaka så småningom. Just nu ser vi till exempel att många av 1960-talets modeller är tillbaka på catwalken. De påminner om vår Love, Melody-kollektion som gick ut på att dekonstruera klassiska modeller och addera broderier eller strass.

Love, Melody-kollektionen
Love, Melody-kollektionen
Från Gucci Resort 2017
Från Gucci Resort 2017

Finns det någon historisk händelse där Levi’s har varit med på ett hörn?
– Det finns en klassisk bild från Berlinmurens fall där ungdomarna som står på toppen av muren bär 501:or och andra modeller av blåjeans. Jag tolkar det som en symbol för deras nyfunna frihet och idén om att de kan ha på sig vad de vill. När jag reste till Tyskland och Moskva förra året träffade jag människor som berättade att deras pappor köpte 501:or på den svarta marknaden. Det är häftigt att ett par jeans kan bli så symboliska.

Vilka jeanstrender gäller idag?
– Vintage framför allt. Jag jobbar nära våra designers för att ta fram nya jeans som är inspirerade av historiska modeller. Man vill ha en modell som ser ut att ha varit med ett tag, men som egentligen är köpt i förra veckan.

Vem är egentligen tidernas största stilikon?
– Jag såg just om filmen Breakfast at Tiffany’s och
Audrey Hepburn har en fantastisk stil. Det finns en scen när hon sätter sig i lägenhetsfönstret med gitarren och bär ett par blåjeans i slim fit-modell. Att matcha blåjeans med mer sofistikerad kläder är en utomordentlig look.

Foto: Monkey Business Images
Mat & dryck

Läckra bubblor att skåla in våren med

Från budget till lyx. Perfect Guides vinskribent Andreas Grube bjuder på försommarens godaste bubblor.

Bestheim Crémant d’Alsace Brut
nr 7714, 99 kr, Frankrike, Alsace

Hederlig trotjänare som fortfarande ligger kvar under hundringen och som lätt kvalar in under benämningen ”fynd”. Doft- och smakfokus drar mot grapefrukt, nougat, smöriga kex, gula och röda äpplen. Enkelt och trevligt – men också riktigt ambitiöst, och i mina ögon ett av de bästa mousserande i den här prisklassen. Kalasbubbel att ha hemma när man är många.

2014 MIM Natura Brut Nature Reserva
nr 7740, 109 kr, Spanien, Cava

Cava kan vara hur gott som helst tycker jag, men personligen föredrar jag dem av lite mer robust snitt, som den här. Den läskande och lättillgängliga fruktigheten – päron, honungsmelon, gröna äpplen – finns verkligen där och balanseras upp fint av mer mogna gula äpplen och kex – dessutom med fräsch mineralton på toppen. Kul i cavaklassen.

Monte Rossa Flamingo Rosé Brut
nr 7615, 189 kr, Italien, Franciacorta

Alltid roligt med lite italienskt i bubbelgiven! Görs enligt den så kallade traditionella metoden med en andra jäsning på flaska, och här serveras ett vin med gott om smultron, röda äpplen, blodgrapefrukt, nougat och några rejäla nypor färska örter. Bra representant för Lombardiet och Franciacorta – som definitivt är en region att hålla ögonen på.

Pierre Peters Cuvée de Reserve
nr 7350, 349 kr, Frankrike, Champagne

Ruskigt välskräddad champagne, elegant skuren och av stilrent snitt. Syraskärpa, citrusfräschör och mineralitet springer i täte, tätt följt av grapefrukt, ljus nougat och både krispigt gröna som fruktigt röda äpplen. Perfekt aperitifchampagne som både rensar gommen och piggar upp kroppen – kort och gott fenomenalt mycket skumpa för pengen.

Henriot Souverain Brut
nr 81466, 399 kr, Frankrike, Champagne

En av de riktiga pärlorna vad gäller champagne i beställningssortimentet. Ungdomlig, frisk, fräsch och lite grön med lime, krispiga gröna äpplen och fläder. Men också med bra botten och ryggrad i form av nötter, smörkex och vit choklad. Grym allroundchampagne som fungerar lika bra till aperitifen som till de färska skaldjuren, fiskvarmrätten – och givetvis eftersläckaren.

Krug Grande Cuvée
nr 7494, 1 529 kr, Frankrike, Champagne

Well, ska man lyxa till det ordentligt någon gång så är det här en väl investerad slant – och en perfekt stämningshöjare. Balansen mellan syraskärpan och de fylliga nyanserna av mogna gula äpplen, nougat, brioche och nötter sitter som en smäck. Här finns djup, komplexitet och koncentration och eftersmaken är evighetslång. Fungerar dessutom prima med såväl fisk som ljust kött.

Perfect Guide

Det går visst att sluta flirta, Malmsjö

Ligger i tv-soffan och slötittar på Tillsammans med Strömstedts. Trots programmets uppenbara trivselambitioner får jag ont i magen.

Skådespelarparet Jan Malmsjö och Marie Göranzon är gäster och den sistnämnda berättar om smärtan över att ha en konstant flirtande make.

”Det är mitt sätt. Det är min livsstil. Sådan är jag”, säger Jan Malmsjö till sitt försvar.

”Men ’sådan är jag dyra moder’ kan man inte säga om allting, invänder Marie Göranzon. ”Man måste ju inte söka bekräftelse 24 timmar om dygnet.”

Magknipet handlar om att jag känner igen mig alldeles för väl i Malmsjös sprattlande ursäkter. Jag är förvisso inte särskilt flirtig men har en mängd andra uppenbara brister. Disträ, slarvig, självupptagen. Och mitt vanligaste försvar när dessa tillkortakommanden ifrågasätts är, ungefär, ”man kan inte lära gamla hundar att sitta – arv slår alltid miljö, man är som man är, det går inte att ändra på, i evighet, amen”.

Det är en usel ursäkt. Dessutom är den inte sann.

På Edinburghs universitet har man gjort en jättelik studie på just personlighetsutveckling. 1947 intervjuade man ett tusental 14-åringar. 63 år senare nosade man upp de flesta och intervjuade dem på nytt. Resultatet var slående – i de allra flesta avseenden hade folks karaktärsdrag utvecklats till oigenkännlighet. De enda hyfsat konstanta dragen var noggrannhet och temperament. I övrigt var det vilda västern. Graden av självförtroende, framåtanda och uthållighet hängde ihop med hur föräldraskap, yrkesliv och relationer format dem.

Tidigare har psykologer hävdat att de flesta karaktärsdrag är hyfsat konstanta under en livstid. Nu vet vi – personligheten är inte karvad i sten från tidig ålder. Vi är visserligen inte några tomma canvasdukar, men i varje människa bor potential att utvecklas till något annat, och vi kan antingen motarbeta eller omfamna förändringen.

Måste ändå säga att det är goda nyheter. Inte minst för självhatande tonåringar, som alltså har all möjlighet att utvecklas till någon de tycker bättre om. Värre är det för mig och Jan Malmsjö, som behöver dra oss tillbaka för att slipa på våra ursäkter.

Hemma hos Dusty Deco-paret.
Hemma hos Dusty Deco-paret.
Design

Dusty Deco: Så inreder du uterummet

SPG:s designexperter, Lina Kjellvertz och Edin Memic Kjellvertz från Dusty Deco, om hur man inreder utomhus.

Vilket är det vanligaste misstaget när man inreder sin uteplats?
– Att man åker till Ikea och köper bordet med de tillhörande stolarna och glömmer bort resten. Många köper allt samtidigt på samma ställe för att det ska bli klart istället för att inreda, så skulle man ju aldrig göra i resten av hemmet.

Hur får man det ombonat utomhus?
– Försök att få till en rumskänsla. Ett bra tips är att köpa avlånga, lite högre krukor som man kan rama in uteplatsen med – och på Granit finns växttrappor som kan fungera som avdelare. Har man riktigt stort kan man bygga en egen vägg av armeringsjärn som man stoppar ner i krukor. Sedan är kuddar och plädar förstås mysigt, men köp hellre billiga varianter, så att det inte gör så mycket om de blir kvarglömda ute. Och kan man få till elektrisk belysning med ljusslingor är det toppen, annars fungerar det bra med levande ljus. Men välj hellre större lyktor med blockljus istället för små värmeljus.

 Krukor av polystone från Granit.
Krukor av polystone från Granit.

Måste utemöblerna vara praktiska?
– Om de är dyra, men har man fyndat på loppis gör det inte så mycket. Vissa möbler kan bli snygga av att slitas. Det gör inte så mycket om en rottingfåtölj blir lite väderbiten. Däremot åldras ju inte plast särskilt snyggt.

En underskattad möbel?
– Bänken. En jättebra möbel som tar väldigt liten plats. Tryck upp den mot en solig vägg och ha den som sittplats, använd den som bord eller ställ dina krukor på den. En ”quick fix” till att få det mysigt utomhus.

Trädgårdsbänk från Hay.
Trädgårdsbänk från Hay.

Utemöbel ni drömmer om?
– Rottingfåtöljen Emmanuelle, som också kallas Peacock chair, är helt magisk. Det kommer mycket rotting den här säsongen. Sika Design gör snygga fåtöljer och Ikeas nya kollektion Stockholm 2017 har jättefina rottingmöbler som inte är alltför dyra. Eller så försöker man fynda Svenskt Tenns gamla rottingmöbler på Blocket.

Rottingfåtöljen Emmanuelle (t.v.) och fåtölj från Ikeas kollektion Stockholm 2017.
Rottingfåtöljen Emmanuelle (t.v.) och fåtölj från Ikeas kollektion Stockholm 2017.

Någon möbel som inte är okej?
– Skippa de där svarta loungesofforna i konstrotting som finns på alla uteserveringar man inte vill gå till.

Vilka växter gäller den här säsongen?
– Alla sorters kryddor och grönsaker, det tycker barnen är kul också. Men man får inte gröna fingrar bara för att man flyttar till en lägenhet med balkong eller uteplats. Då är det bra att satsa på tåliga växter – som lagerbladsträd, buxbom och murgröna. Men satsa hellre på några få
stora växter än många små.

Perfect Guide

Kritikerna har röstat – här är 2000-talets bästa tv-serier

Osäker på vad du ska titta på i helgen? Låt oss hjälpa dig.

SvD Perfect Guide bad ett antal framstående svenska tv-kritiker att rösta fram sina favoritserier från 2000-talet.

Kritikerna gjorde varsin toppfem-lista och utifrån dem skapade vi ett poängsystem som sedermera kokades ner till en topp 30-lista – alltså de tv-serier som fick flest röster.

En svensk serie kvalade in på topp 30, och norska Skam var riktigt, riktigt nära nära.

30. Bron (3 säsonger, 2011 – )

Sofia Helin och Thure Lindhardt i Bron III.
Sofia Helin och Thure Lindhardt i Bron III. Foto: Foto: Baldur Bragason/SVT

Socialt trubbiga kriminalaren Saga Norén jagar diaboliska mördare i en av svensk televisions största exportsuccéer.

29. The Good Wife (7 säsonger, 2009 – 2016)

Smart, välskriven och underhållande advokatserie som kretsar kring Alicia Florick (Julianna Margulies) och hennes kollegor.

28. Quarry (1 säsong, 2016 – )

Suggestivt krimdrama om en marinkårssoldat som återvänder från Vietnam – och upptäcker att omgivningen dessvärre inte alls betraktar honom som en krigshjälte.

27. Six Feet Under (5 säsonger, 2001 – 2005)

Älskat HBO-drama om den kraftigt dysfunktionella familjen Fisher som driver begravningsfirma i Kalifornien.

26. Gilmore Girls (7 säsonger, 2000 – 2007)

Miljoner och åter miljoner tittare har blivit beroende av Lorelai och dottern (tillika bästisen) Rorys ljuvligt puttriga småstadsliv.

25. The Comeback (2 säsonger, 2005 & 2014)

Briljanta The Comeback var före sin tid när den träffsäkert skildrade reality-tv-världens baksidor på ett både fruktansvärt roligt och fruktansvärt sorgligt sätt. Seriens bultande hjärta är lysande Lisa Kudrow i huvudrollen som den avdankade sitcomaktrisen Valerie Cherish som gör allt för att återuppliva sin karriär, konstaterar Linus Fremin på Tvdags.se.

24. sense8 (2 säsonger, 2015 – )

Hisnande scifi-serie – skapad av bland andra Matrix-tvilingarna Wachovski – om åtta personer, spridda över olika kontinenter, som sätts i känslomässig förbindelse med varandra.

23. Heroes (4 säsonger, 2006 – 2010)

Skamlöst underhållande serie om ett antal människor med superhjältekrafter.

22. Misfits (5 säsonger, 2009 – 2013)

Brittiskt sci fi-drama om fem unga bråkstakar som gör samhällstjänst, när de träffas av blixten och får superkrafter.

21. Gomorra (4 säsonger, 2014 – )

Realistiskt och våldsamt drama om den napoletanska maffian Camorran. Fritt efter Roberto Savianos bok.

20. Unscripted (1 säsong, 2005)

Steven Soderbergh och George Clooney har skapat denna lilla kultpärla om tillvaron för tre skådisar långt i på Hollywoods hierarki. Mängder av roliga cameo-inhopp.

19. 30 Rock (7 säsonger, 2006–2013)

Tina Feys skrattfest kretsar kring ensemblen bakom ett Saturday Night Live-liknande tv-program. Alec Baldwin är oförglömlig som sexistisk, maktfullkomlig men trots allt godhjärtad studioboss.

18. Battlestar Galactica (4 säsonger, 2004–2009)

Upphottad 70-tals-scifi där människan står inför hotet att bli utrotade av onda cyloner. Magasinet Time har utsett den till en av tidernas 100 bästa tv-serier.

17. Firefly (1 säsong, 2002–2003)

Humoristisk och kultförklarad rymdvästern signerad Joss Whedon, skaparen av Buffy the vampire slayer.

16. The Leftovers (3 säsonger, 2014 – )

Världsomspännande katastrofer, mystiska sekter, existentiella grubblerier. Bra underhållning, med andra ord. Med bland andra Liv Tyler och Justin Theroux.

15. Mad Men (7 säsonger, 2007–2015)

Flytande luncher, eldiga otrohetsaffärer och en herrans massa pitcher. Många lärde sig att älska det trasiga reklamgeniet Don Drapers framfart i 60-talets New York.

14. 24 (8 säsonger, 2001–2010)

Kiefer Sutherland jagar terrorister av olika ursprung i ett furiöst tempo som då var helt banbrytande för tv-branschen. Sägs ha skapat fenomenet ”binge watching”, på svenska lamt översatt till att ”serieknarkande”.

13. Westworld (1 säsong, 2016 – )

Anthony Hopkins driver dekadent nöjespark där rika typer roar sig med människoliknande robotar. Men säg den robotvänlighet som varar för alltid … Bygger på Michael Crichton-skriven film från 1973.

12. Deadwood (3 säsonger, 2004–2006)

– Dialogen, karaktärerna, nerven ... Från det allra första avsnittet blev HBO:s första western den serie jag vägde alla andra serier mot, säger Anders Lindahl från russin.nu.

11. House of Cards (4 säsonger, 2013 – )

Kanske tidernas mest populära politiska dramaserie. Finns dock risk att den illvillige Frank Underwood framstår som en politiskt korrekt tråkmåns jämfört med dagens amerikanska president.

10. Rectify (4 säsonger, 2013 – )

Daniel Holden har suttit 19 år i fängelse för att ha våldtagit och mördat sin flickvän. Efter att nya DNA-bevis krupit fram släpps han fri.

– Långsamt byggs en obehaglig stämning upp och med en provocerande dialog manar Rectify till eftertanke. Osäkerheten vad som egentligen hänt eller inte skapar en fascinerande ambivalens till karaktärerna, säger Jonas Derne på Onyanserat.

9. The Walking Dead (7 säsonger, 2010 – )

En liten grupp människor försöker överleva efter att en zombie-epidemi slagit hela USA i spillror. Baserad på den populära serietidningen med samma namn.

8. Lost (6 säsonger, 2004–2010)

– Spänningen, stämningen och de många frågorna gör ”Lost” till en oöverträffad tv-upplevelse för mig. Att få nysta i mysterier vecka efter vecka, och bli snurrig av galna teorier på webben, sånt hör till det förflutna nu i binge-tider. Efter några av tidernas största cliffhangers var väntan på varje ny säsong rena döden, förklarar Alexander Durefors på Moviezine.

7. True Detective (2 säsonger, 2014 – )

Fullständigt nydanande serie, där hela ensemblen (och miljön) byts för varje säsong. Första säsongen med Matthew McConaughey och Woody Harrelson på mördarjakt i sydstaterna är förträfflig – den andra med Colin Farrell och Vince Vaughn och en mängd korrupta kaliforniska poliser är försumbar.

6. Curb Your Enthusiasm (8 säsonger, 2000 – )

Seinfeld-skaparen Larry David spelar sig själv. Och lyckas gång på gång reta upp omgivningen genom sitt ofiltrerade flöde. Många betraktar den som världens roligaste serie.

5. Arrested Development (5 säsonger, 2003 – )

Handlar om den dysfunktionella familjen Bluth vars patriark, George Senior arresteras för att ha förskingrat från familjeföretaget. Mellansonen Michael tar över firman och försöker samtidigt hålla ihop familjen.

– Här finns säsonger som knappt är värda att titta på, men här finns också de smartaste och roligaste manusen som någonsin skrivits för en komediserie, säger Adrianna Jalming på Onyanserat.

4. Game of Thrones (6 säsonger, 2011 – )

Våldsam, snuskig och rekorddyr. Vad mer kan man begära av en tv-serie?

– Alla tv-kritiker kommer av plikt placera ”The Wire” i toppen – men oavsett vad huvudet säger så säger hjärtat ”Game of thrones”. Ett vidunder till serie som käkar alla andra serier till frukost, säger Karolina Fjellborg på Aftonbladet.

3. Breaking Bad (5 säsonger, 2008–2013)

– Vince Gilligans fem säsonger långa epos om den cancersjuke kemiläraren Walter White som blir drogbaron för att sörja för sin familj är en makalös odyssé genom det nya Amerika. Breaking Bad är ett storslaget verk som lämnar utrymme för ljus, mörker och de märkliga nyanserna däremellan, enligt Jimmy Håkansson på Nöjesguiden.

2. The Office (UK) (3 säsonger, 2001–2003)

– Komedi på ett sätt som vi aldrig hade sett förut. Verkligt, mänskligt – och sjukt obekvämt. Smart skrivet och med karaktärer som verkligen engagerar. Serien knyts ihop på ett snyggt sätt och håller än idag, enligt Embla Panova på Onyanserat.

1. The Wire (5 säsonger, 2002–2008)

Om tidernas bästa tv-serier skulle koras vågar vi gissa att The Wire skulle fajtas däruppe med Sopranos, Seinfeld och En förlorad värld. På den här listan blev den ohotad etta.

– Det David Simon och Ed Burns gör i ”The Wire” saknar motstycke i tv-historien. Berättelsen om Baltimore, socioekonomisk misär och ett brottsimperiums brutala fall är lika konsekvent som vindlande genomförd och satte en ny standard för tv-skapande, säger Elias Björkman på SvD.

Perfect Guide

Min helg: ”Det går inte missa när Grace Coddington kliver in på krogen”

Parisbaserade stylisten Christina Ahlberg tillbringar helgen med yoga, bistromiddagar och vin på ostronbarer.

Fredag kväll och jag lyckas för en gång skull gå tidigt från kontoret. Jag har varit på jobb i Rom under veckan och surar över att jag inte hunnit äta någon god italiensk mat, så bestämmer mig för att bjuda hem några vänner på italiensk apéro. Det finns en fantastisk italiensk delikatessbutik precis i närheten där jag bor på Rue Saint Maur. Dit går jag och köper på mig parmesan, grissini, prosecco och en orimligt stor förpackning gigantiska gröna oliver.

Jag express-städar min stökiga lägenhet och hinner precis fixa i ordning middagen innan min första gäst Gabrielle ringer på dörren. Vi är gamla roommates så det blir alltid härligt nostalgiskt när vi hänger hemma hos mig. Efter ett tag droppar Michaela och Fanny in och vi fortsätter dricka prosecco och snacka skit. Det blir lite jobbsnack men mest skräckhistorier om försvunna familjer, spöken och andra oförklarliga ting.

Lördag morgon tar jag en välbehövlig sovmorgon innan jag släpar mig iväg på yoga. Jag känner mig som en ny människa och tänker som vanligt att det här ska jag göra varje morgon, sedan dröjer det minst tre veckor tills jag går till yogastudion nästa gång.

Efter yogan rör jag mig – efter en sväng förbi gallerierna i Marais – vidare mot Saint Germain där jag möter upp några gamla vänner och kollegor på Café de Flore för en drink. Jag är inte så ofta på den här sidan floden, men älskar stämningen på Café de
Flore, det finns alltid roligt folk att titta på och idag är Grace Coddington här. Det går inte att missa henne när hon kliver in genom dörren med sitt stora burriga röda hår.

Efter drinken tar jag mig tillbaka till 11:e och möter upp en av mina bästa vänner Johanna för middag på en av mina favoritrestauranger: Le Dauphin. Det är bakfickan till den lite flådigare Le Chateaubriand, men jag gillar Le Daupin bättre med sina smårätter och fler vegetariska alternativ. Blir som vanligt ostfriterade tapioca-kuber och något gott naturvin. Vi säger hejdå vid midnatt och jag går hem till mig.

På söndagen passar jag på att fixa extra god helgfrukost med kaffe, apelsinjuice, granola och croissanter som man måste stå i kö för att köpa på världens godaste bageri. Men det är det värt.

Efter frukost blir det promenad i parken Buttes Chaumont som byggdes åt Napoleon på 1800-talet. Det är min favoritpark i Paris och hit brukar jag gå för att ha picknick eller bara ligga i gräset och sola på sommaren.

Söndagseftermiddagen tillbringar jag med att se senaste avsnittet av Girls innan jag möter några kompisar för lite söndagsvin på Le Baron Rouge, en ostronbar som ligger precis intill Marché d’Aligre i 12:e. Hit kan man gå även om man inte äter ostron, bara för att ta ett glas vin och titta på folk. Det är det man gör bäst på helgerna i Paris, dricker vin och tittar på folk.

Adresser

Café de Flore
172 Boulevard Saint-Germain

Le Dauphin
131 Avenue Parmentier

Buttes Chaumont
1 Rue Botzaris

Le Baron Rouge
1 Theophile Roussel

Mode

”Vi svenskar är otroligt snygga”

Skådespelerskan Cecilia Forss om stilrena basplagg, kärleken till hattar och vårens favoritaccessoar.

Ditt bästa stilråd?
– Jeans, en vit t-shirt och klackar är alltid ett vinnande koncept. Annars är det bara att satsa på en huvudbonad – det räddar vilken look som helst.

Tidernas mest stilfulla person?
– Jane Birkin, hon är en mästare på vit t-shirt och jeans-looken. Hon är väldigt bohemisk i sin stil, men ändå så elegant. Det inspireras jag av.

Jane Birkin
Jane Birkin

Favoritbutiker i Stockholm?
– Jag har tre favoriter. För second hand-shopping föredrar jag Judits på Hornsgatan, för en bra blandning av olika märken går jag till Sara Clausin på Bondegatan – och Nathalie Schuterman på Birger Jarlsgatan är alltid ett säkert kort.

Judits
Judits

Världens snyggaste film?
– Jag blir alltid inspirerad av The Notebook. Det är en pärla på många sätt, dels för de härliga kläderna men också för att den utspelar sig under en så tilltalande era.

Din favoritaccessoar?
– En huvudbonad. Det kan vara en hatt, en keps eller olika scarfs. Varje gång jag är i LA bara måste jag köpa med mig en hatt.

Vilket plagg vill du inte vara utan i vår?
– Min scarf från Rockins. På senare tid har jag börjat använda en tunnare scarf runt halsen, som en lite coolare flygvärdinna.

En designer som aldrig gör dig besviken?
– Filippa K gör den perfekta basgarderoben. Och jag älskar baskläder.

En trend du önskar kommer tillbaka snart?
– Magväskan. Även om den har börjat smyga sig in i modet igen är det inte bara att gå ut och köpa en, man måste fortfarande leta ett tag för att hitta en modell som känns helt rätt.

Tidernas vackraste väska?
– Jag älskar Céline. Framför allt deras väskmodeller med lite rundare former.

Marcus Dunberg

Ge barnen cash istället för presenter

Det ligger en inbjudan i sonens fack på förskolan: Stella (fingerat namn) fyller fem och ska ha kalas på fredag om tre veckor. Noterat. Sedan glömt. 

Tre veckor passerar och torsdag eftermiddag, dagen före kalaset, påminner min fru att ”imorgon är Stellas kalas, fixar du present?” Ångest och vånda. 10 minuter före stängning släpar jag mig ner till leksaksaffären och vaggar sedan gångarna upp och ner som en osalig ande på jakt efter Stellas gåva. 

Bok? För tråkigt och präktigt. Pärlor? För stökigt. Docka? För könsstereotypt. Spel? För analogt. Leksaksaffären är fullproppad, säkert tusen kvadratmeter prylar, och ändå går det inte att hitta en enda vettig sak. 

För att köpa en verkligt uppskattad födelsedagspresent till mindre barn är ett dödsdömt uppdrag. Oavsett vad jag köper – såvida jag inte spenderar tusentals kronor – kommer den stora behållningen för Stella vara de korta sekunder då hon girigt river av det grälla pappret. Detta ögonblick är den verkliga gåvan. Vad som döljer sig inuti spelar mindre roll, för Stella kommer ändå aldrig att leka med presenten. När pappret är avrivet kommer hon att syna innehållet ett par sekunder, tacka plikttroget (efter föräldrarnas uppmaning) och sedan skynda vidare i jakten på ännu ett papper att riva av eller nästa sockerfix. 

Den nya leksaken kommer hon aldrig att ägna så mycket som en tanke igen. Först kommer den att ligga framme på hennes rum ett par veckor – ett förljuget försök från Stellas föräldrar att övertyga sig själva och dottern om att leksaken visst kommer användas. Sedan kommer dagen då någon städar undan och presenten hamnar i en låda. Nu finns det ingen återvändo. Allt eftersom månaderna och åren går, letar den sig längre och längre ner i byrålådan tills ingen längre minns var och hur denna lilla meningslösa pryl hamnade där. Sedan kommer storstädningen eller ännu mera sannolikt, flytten. Nästa anhalt för Stellas oanvända leksak: ett rumänskt barnhem eller soptippen. 

Var och vem tillverkar alla dessa plastmonument som fyller hyllmeter efter hyllmeter i leksaksbutiker världen över?

Jag talar av egen erfarenhet. Mina barns lådor är fulla av prylar som de aldrig ägnat mer än ett par sekunder. Ungefär en gång i månaden brukar jag fylla några ICA-kassar med diverse plastbitar och kasta (utan att sopsortera för jag vill bara bli av med skiten – nu, på en gång). Men ju fler plastbitar jag kastar desto fler dyker upp. De förökar sig som råttor. Och råttor är precis vad de är: miljöskadliga, fula, oönskade, men omöjliga att bli kvitt. 

Jag skyller inte på Stella. Tvärtom. Hon är ju offret längst ner i leksaksnäringskedjan. I andra änden, högst upp, sitter någon kinesisk slavdrivare till fabrikör och sprutar ut plastbitar i treskift, sju dagar i veckan, året om. 

Är det inte märkligt att detta får fortgå i en tid då det tävlas om hållbarhet, mänskliga värderingar och socialt ansvar. Mode, möbler, banker och energiföretag, alla måste vara på sin vakt, men vem granskar leksaksindustrin? 

Ännu märkligare blir det när man tar i beaktning att det handlar om produkter för barn. Var och vem tillverkar alla dessa plastmonument som fyller hyllmeter efter hyllmeter i leksaksbutiker världen över? Och varför finns alla dessa onödiga leksaker överhuvudtaget? För att vi fortsätter att köpa dem såklart. Nästa gång du står i en leksaksaffär, reflektera över hur mycket av allt du ser som verkligen kommer att användas och uppskattas och hur mycket som direkt hamnar i byrålådan eller garaget i väntan på soptippen. 

Jag har ingen lösning på detta. Jag och alla andra föräldrar kommer fortsätta att köpa sådant som ingen egentligen behöver eller vill ha. Ja, detta låter otroligt förnuftigt, men tänk om alla tjugo föräldrar i klassen skulle bidra med exempelvis 250 kronor vardera till Stellas present. Det skulle bli femtusen kronor som vi exempelvis kunde köpa en fin cykel för, eller två. Eller så får Stella femtusen kronor i cash: 50 stycken hundralappar – inslagna i grällt presentpapper.

Perfect Guide

Så lärde jag mig vikten av en jobbuniform

En gång skickades jag till Belfast i Nordirland för att följa upp ett tidigare reportage om ett gäng katolska och protestantiska barn på ungdomsläger i Bräcke. Hade denna välbehövliga sommarsemester från ett våldsamt religions-, klass- och inbördeskrig gjort att de nu kunde umgås på ett avspänt sätt på fritiden?

Det var min fråga och jag ställde den iklädd ett par kortskaftade Kleinblå mockaboots i distinkt rockabillystuk med noterbart silverspänne på sidan, en Kleinblå sammetskavaj jag hittat på Camden Market av legendariska 60-talsmärket Beau Brummell, en enkel mörkblå tröja och ett par randiga byxor i precis samma färger och ränder som GB-glassgubben har på sig.

Det hade det inte.

Eller, det var vad jag kunde gissa mig till. De katolska ungdomarna ville inte komma till det arrangerade mötet eftersom de protestantiska ungdomarna skulle vara där. Och de protestantiska ungdomarna ville inte prata med mig då de fått för sig att jag var ett mods.

På det ynka halvår som gått hade en god andel av pojkarna förvandlats till skinheads. Och då inte modsens kanske allra bästa vän bland subkultursgrupperingarna, original skins, utan till skinheads som ganska säkert funderade på att framtidssatsa på det man numera kallar våldskapital. Ihop med ett enögt perspektiv visavi andra.

På det ynka halvår som gått hade en god andel av pojkarna förvandlats till skinheads.

Att jag så noggrant kan redogöra för min klädsel vid tillfället beror inte på ett spännande eidetiskt minne utan för att det finns ett foto på mig. Mot en blydyster Belfasthimmel och med block och penna redo i handen står juniorreportern insvept i en gigantisk kamouflagerock under vilken man kan ana bitar av klädsel.

”Vi kan inte bjuda på så tydliga måltavlor”, sade korpralen i brittiska armén som beordrade fram rocken till den då obligatoriska rundvisningen av Belfasts trouble hot-spots. Hela denna sorgliga episod i Nordirlands historia som pågick i över trettio år kallades för övrigt också, inte så lite förminskande, The Troubles.

Men det är i alla fall då man förstår poängen med en uniform i jobbsammanhang, formell eller informell. Den säkerhet, och sociala enkelhet, som kommer av att folk runt omkring är klädda likadant. En trygg känsla av tillhörighet. De som shoppar på Uniqlo vet vad jag menar.

En jobbuniform som sällan uppmärksammas är den överraskande uppklädda stil som brittiska kontorsarbetare haft och fortfarande har. Du ser dem runt Oxford Street och Holborn. Männen i kostym, kvinnorna i högklackat, kavaj och nästan-festklänning. Som gjorda för att ta en drink efter jobbet. Modedesignern Karen Millen, som gick i personlig konkurs häromveckan och vars företag numera ägs av Kaupthing, var en av de skickligaste tolkarna av denna office-to-evening-design och satte ribban för mången AW och APT.

Med tioårsjubilerande Cos Scandi-cool-estetik – och där citerar jag bara ett av många hyllande ord från en lång artikel i Evening Standards ES Magazine nyligen – mitt i Londons kontorsarbetarhjärta naggas denna grupps visuella egenart sakta men säkert i kanten.

Lite som när majoriteten av brittiska skolor tillät långbyxor i sina skoluniformer. Väldigt få ville då tillbaka i hängselklänning och kortbyxor.

Klassiska jobbplagg

Börskavajen
Gärna med hängslen och ljusblå skjorta med vit krage. En uniform som odödliggjordes av Gordon Gekko (Michael Douglas) i filmen Wall Street och som anammades av bland andra Jan Stenbeck.

Lärarkavajen
En manchesterkavaj med lappade armbågar är en perfekt avvägning mellan auktoritet och avslappnad kompisstil.

Arkitektpyjamasen
När du vill visa att du är en ickekonformistisk fritänkare, men ibland ändå måste se lite proper ut. De franska märkena Vetra och Hollington är mästare på konstnärskavajer.

Johan Lindeberg är aktuell med sin comeback-kollektion: J.Lindeberg Woman A/W17.
Johan Lindeberg är aktuell med sin comeback-kollektion: J.Lindeberg Woman A/W17. Foto: Pressbild/J.Lindeberg
Min Helg

”Cyklar i full fart ner för 5th Avenue och skriker Freedom”

Modedesignern Johan Lindeberg blir hypnotiserad, går på filmpremiär och knäcker nacken hos kiropraktorn under en vanlig helg i hemstaden New York.

På fredagseftermiddagen träffar jag några kompisar på den chica, men ändå bohemiska, restaurangen Indochine. Ett klassiskt New York-ställe som funnits i runt 30 år och Jean-Marc Houmard som äger det tar alltid väl hand om mig. Det blir ravioli till förrätt och ångad chilensk havsabborre till huvudrätt. Min dotter Blue sms:ar och säger att hon vill stanna ute längre ikväll, min filosofi är att det är okej så länge hon hela tiden hör av sig. 

Efter det har jag en skypesession med min hypnotisör Fredrik Praesto.

Efter middagen går vi och kollar på nattklubbsikonen Paul Sevignys nya ställe Casablanca. Mark Ronson är gäst-DJ och vi stannar ett par timmar innan Blue plockar upp mig i en taxi och vi åker hem. Under natten vaknar jag några gånger, det är då jag finner min största inspiration. Jag har kommit på båda mina klädmärken J.Lindeberg och BLK DNM under nätterna. Ibland går jag upp för att meditera en stund, jag har grym utsikt från mitt hus i Williamsburg och brukar gå ut på terrassen och bara känna in allt.

På lördagen vaknar jag långt innan Blue. Cyklar iväg för en kaffe på ett av mina favorithak, Marlow & Sons. Ibland går jag dit ensam på kvällen, sätter mig i baren och äter ostron för mig själv. Just nu är jag inne i en period då jag gillar att vara mycket själv. Går tillbaka hem och lagar äggviteomeletter med avokado, kikärtor och kalkonbacon. 

Efter det har jag en skypesession med min hypnotisör Fredrik Praesto. Jag går djupt in i meditationen, har lärt mig en teknik som gör att man kan skicka iväg tankar man vill bli av med. Sedan tar jag cykeln in till
Manhattan för att träffa min bästa polare Waris Ahluwalia på Bar Pitti. De serverar italiensk mat på riktigt och vi börjar med spenat och mozzarella följt av en milanese. Det är märkligt att Waris och jag är så nära men samtidigt så oerhört olika. Han går långsamt och jag snabbt, jag är intensiv och han är lugn. På kvällen går vi på Iggy Pop-premiären Gimme Danger på Lower East Side. Regissören Jim Jarmusch och Iggy pratar om filmen som är otroligt inspirerande. 

På söndagen bestämmer Blue att vi ska köra en vintagerunda. Vi tar med oss vår halvgalna stylistvän Georgia som är expert på Brooklyns secondhand-butiker. Efter vi klivit ut från Urban Jungle Vintage i Bushwick går vi till Roberta’s för lunch. Det är svårt att få bord men de fantastiska pizzorna är värda all väntan. Sen kör vi tillbaka hem i min gamla Mercedes. 

På eftermiddagen hoppar jag upp på cykeln och trampar över Williamsburg bridge, hela vägen till West Side Highway, för att cykla upp till 74:e gatan och Broadway. Här besöker jag min kiropraktor Dr. Phil som ser ut som en seriefigur. Efter att han knäckt min nacke och använt sina nålar drar jag igenom Central Park, cyklar i full fart ner för 5th Avenue och skriker ”Freedom”. Det är bland det mest befriande jag vet och ger mig massor av energi. Tillbaka i Brooklyn vill Blue gå och se filmen American Honey. De visar den på biografen Nighthawk som har sköna biostolar, dessutom kan man beställa drinkar och äta middag här. Jag äter fisktacos och dricker vin, Blue tar deras hamburgare. Filmen är en av de bästa jag sett på länge, den handlar om tonåringar på roadtrip genom USA som söker meningen med livet.

Till Toppen

Annons
X