Annons
X
Annons
X

Percy Nilsson: ”Nu kommer straffet för att stockholmarna snodde hockey-VM”

Finalen i nästa års schlager-EM hålls på Malmö Arena. ”Nu kommer straffet för att stockholmarna snodde hockey-VM”, säger arenans ägare Percy Nilsson.

Malmö arena. Här hålls finalen nästa år.
Malmö arena. Här hålls finalen nästa år. Foto: SCANPIX

När beskedet kom att Sverige arrangerar nästa års Eurovision Song Contest, ESC, tog många för givet att tävlingen skulle hållas i den snart färdigbyggda Friends Arena i Solna. Finansborgarrådet i Stockholm, Sten Nordin,
sade till SvD.se att ”självklart ska tävlingen hållas i Stockholm”.

Men i dag lämnade SVT beskedet att det i stället blir Malmö Arena som får stå värd för schlagerfinalen. Arenans ägare Percy Nilsson skrev på kontraktet i går kväll och är påtagligt nöjd.

– Det känns jättepositivt. Vi som är stolta över Malmö menar ju att den här regionen har fått mycket skit, det skrivs om att det skjuts och så vidare. Det här blir en chans att visa att Malmö faktiskt inte är så dumt, säger han.

Annons
X

Varför blev det Malmö då?

– Vi har väl svarat rätt på alla frågor vi skulle reda ut, allt från om vi har sömmerskor till hur vi tänker hantera bevakningen. Och vi kunde plocka fram tolkar från 42 olika länder. Vi har ju en stor invandring här, vi tar emot de som kommer, och det tycker jag lyfter det här ännu mer.

Christer Björkman, programproducent för Melodifestivalen, tycker att Malmö är ett bra val.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Alltid när vi tävlar med Melodifestivalen i Malmö känner vi att det finns en genuin glädje och kärlek kring programmet. Det är stämningar man upplever på plats, att festen kommer av sig själv i Malmö, säger Christer Björkman.

  Är kärleken i Malmö större än i Stockholm?

  – Jag kan inte säga om det är större eller mindre i Stockholm, men det är påtagligt att det är på riktigt i Malmö.

  Han menar också att ESC genom åren blivit större och större, och att det inte behöver betyda en bättre show.

  – Det är inte alltid säkert att större arenor är rätt. Ju mindre arena, desto mer hjärta, säger Christer Björkman.

  Vilken betydelse har ett sådant här arrangemang för värdstaden?

  – Det är bara att se på Baku. Hur många hushåll visste ens vad huvudstaden i Azerbadjan eller var landet låg innan tävlingen flyttade dit? Jag tror att det här kan betyda mycket för malmöbornas självbild. Ur ett annat perspektiv är ESC ett stort integrationsprojekt i Europa, och där passar Malmö in klockrent.

  Överenskommelsen är att SVT ska stå för allt som kan kopplas direkt till tv-programmen samtidigt som Malmö ansvarar för ”omfattande service, logistiklösningar och festligheter för internationell press, tillresta fans och de medverkande delegationerna”.

  – Att vi valde Malmö beror på att där finns en mycket bra infrastruktur och att vi har goda erfarenheter av Melodifestivalen och även av Eurovision Song Contest i staden, säger Martin Österdal, exekutiv producent på SVT i ett pressmeddelande.

  I en intervju med Ekot uppger han även att Friends Arena ansågs för stor och för dyr. Percy Nilsson menar att arrangemanget i Malmö kommer att bli mer intimt.

  – Vi jobbar med en mer familjär känsla. Det är så nära till allt här i Malmö, och kanske är Friends Arena lite för stor, säger han.

  En del stockholmare verkar lite buttra över beslutet.

  – Tja, de gav oss lite bränsle när de snodde VM i ishockey. Det var ju tänkt att det skulle hållas här i Malmö, men det blev inte så. Nu kommer straffet.

  Annons
  Annons
  X

  Malmö arena. Här hålls finalen nästa år.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X