Annons
X
Annons
X

Per Schlingmann avgår

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann väljer att sluta. Detta, tillsammans med att hans efterföljare blir Sofia Arkelsten, meddelades av statsminister Fredrik Reinfeldt vid en presskonferens på Moderaternas partikansli klockan 10. SvD.se rapporterade direkt.

Av TT
Partiledare Fredrik Reinfeldt och biträdande partisekreterare Gunilla Sjöberg presenterar Sofia Arkelsten som blir ny partisekreterare för Moderaterna.
Partiledare Fredrik Reinfeldt och biträdande partisekreterare Gunilla Sjöberg presenterar Sofia Arkelsten som blir ny partisekreterare för Moderaterna. Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX

Sofia Arkelsten, tidigare miljöpolitisk talesman, blir ny partisekreterare för Moderaterna, meddelade Fredrik Reinfeldt på presskonferensen. Hon blir därmed partiets första kvinna någonsin på positionen.

– Det finns många framgångar och många frågor som är viktiga nu, sade Reinfeldt.

– Moderaterna måste bli ett grönare parti. Det finns förutsättningar för en global omställning i en global fråga. Det är en viktig fråga för mig och det är viktigt att Sofia bär ett ansvar för det.

Annons
X

Andra viktiga frågor kommer bli att förvalta ungdomsintresset för Moderaterna, sade Reinfeldt. Även jobbsfrågan är en central del i arbetet.

– Moderaternas anspråk på att vara Sveriges enda arbetarparti och där det går att utveckla oss ännu mer.

Grunden till hur det går i nästa val anser Reinfeldt delvis avgörs av hur man blickar framåt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det gör det viktigt att fortsatt förmå förstå hur samhällsproblem fungerar och förstå signaler för väljarna, att fortsätta röra sig mot de samhällsproblem som människor tycker är viktiga.

  Sofia Arkelsten fick ordet.

  – Jag är stolt och glad och väldigt ödmjuk inför den här uppgiften, inledde hon, och fortsatte sedan med att säga att hon tror att Moderaterna kan bli ett ”större, bredare och vassare parti”. Förnyelsen av de nya Moderaterna ska fortsätta, enligt Arkelsten.

  – Jag ska leda och förnya och utveckla Moderaterna. Mitt uppdrag är också att rusta oss för 2014. Utan förändring är vi inte relevanta.

  Posten som biträdande partisekreterare går till Gunilla Sjöberg. Hon har arbetat för Moderaterna sedan 1989, och har sedan februari 2007 varit chef för partiets fältorganisation, skriver TT.

  Statsministern fick sedan en fråga om hur Moderaterna tänker kring talmansfrågan.

  – Vad Alliansen gjort är att nominera Per Westerberg men det är riksdagen som fattar detta beslut på måndag, konstaterade han.

  Han fick även frågan hur han ser på att att Säpo under morgonen höjt terrorberedskapen.

  – Jag är informerad men det är Säpo som är ansvarig och sköter beredskapen och kommunikationen om detta.

  Vad nästa jobb blir för den avgående partisekreteraren Per Schlingmann ville Reinfeldt inte avslöja.

  – Alla som inser mitt förtroende för Per förstår att han ska få något annat att göra, men vad tänker jag inte säga i dag. Vi återkommer.

  I intervjuer med Sveriges radio och Expressens webb-tv efter presskonferensen sade Sofia Arkelsten att hon tror att det viktigaste frågorna kommer att vara ”jobb, ordning och reda i ekonomin och klimatet”.

  – Kan vi hantera jobbfrågan och de frågorna som rör unga så kan vi nå längre, sade hon.

  TT

  Annons
  Annons
  X

  Partiledare Fredrik Reinfeldt och biträdande partisekreterare Gunilla Sjöberg presenterar Sofia Arkelsten som blir ny partisekreterare för Moderaterna.

  Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX Bild 1 av 2

  Partiledare Fredrik Reinfeldt och biträdande partisekreterare Gunilla Sjöberg presenterar Sofia Arkelsten som blir ny partisekreterare för Moderaterna.

  Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X