Annons
X
Annons
X

Per Ankersjö skyller på kritikerna – och sig själv

Per Ankersjö, ordförande i Centerpartiets programgrupp, menar att de interna kritikerna av idéprogrammet har bidragit till dagens dåliga opinionssiffror. Men han tar även på sig en del av skulden själv.

Den 18 december presenterade Per Ankersjö förslaget på idéprogrammet som Centerpartiets idéprogramsgrupp har arbetat med i snart ett år. Idéprogrammets uppgift är att dra upp riktlinjerna för partiets övergripande principiella ståndpunkter.
Den 18 december presenterade Per Ankersjö förslaget på idéprogrammet som Centerpartiets idéprogramsgrupp har arbetat med i snart ett år. Idéprogrammets uppgift är att dra upp riktlinjerna för partiets övergripande principiella ståndpunkter. Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Såväl Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson som flera av de centerpartister som offentligt kritiserat partiet idéprogram, kopplar nedgången i Sifos januarimätning till de senaste veckornas diskussioner.

Även Per Ankersjö, ordförande i den programgrupp som startat den infekterade interndebatt som nu pågår inför öppen ridå, tror att opinionstappet i januari är kopplat till debaclet.

– Om man varje dag i flera veckor läser om uppror och krig i ett parti så upplevs det partiet som lite skakigt, och då ligger det nära till hands att inte lägga sin röst på det partiet, säger han.

Annons
X

Däremot ser
Per Ankersjö inte nedgången som ett bevis på att den liberala – eller nyliberala – kursen skulle vara fel väg att gå för det forna landsbygdspartiet C.

– Det är ingen som stakat ut en nyliberal väg, läser man programmet ser man att det finns mycket om landsbygden där. Vi tillät oss i programgruppen en del spetsigheter. Man kunde kanske ha förutsett att de skulle få utrymme, men vi ville skriva ett program som tål att filas ner, säger Per Ankersjö.

Han tar själv på sig en del av skulden för den uppkomna situationen, men menar även att de centerpartister som kritiserat programmet bidragit till bilden av parti i gungning.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Flera har hjälpts åt att sätta den bilden. Vi som skrivit och jag som kommunicerat och även de som reagerat ska ta åt sig. Det finns olika sätt att reagera på. En del har talat om ”tokliberal”, den typen av epitet bidrar till bilden.

  Är de dåliga opinionssiffrorna ditt fel?

  – Vi i arbetsgruppen har levererat ett spetsigt förslag till idéprogram, ja. Men vi hade ett tydligt uppdrag från partistyrelsen att skapa debatt, och det har vi gjort. Även om det är tufft och har lett till tråkiga opinionssiffror tror jag att det kommer att stärka partiet på sikt.

  – Om C ska vända 40 år av nedåtgående siffror krävs friktion. Vi får kavla upp ärmarna och göra något bra av det. Det finns mycket bra i idéprogrammet, även de argaste kritikerna i Skåne och Östergötland har påpekat att de tycker att 80–90 procent i det är bra, säger Per Ankersjö.

  Centerpartiets partiledning kommer nu att ta över processen med nytt idéprogram. Partiledningen kommer sedan att lägga fram ett nytt förslag vid stämman i mars. Per Ankersjö svarar ja på frågan om han tror att det kan bli urvattnat.

  – Ja, men det hade vi nog räknat med också. Vi lade fram ett väldigt spretigt förslag, medvetna om att kanterna kommer att filas ner under tiden när det passerar partistyrelse och ombud. Det vi kände var att vi inte ska censurera oss själva eller vara rädda för debatten. Om det var rätt eller fel får framtiden utvisa.

  Per Ankersjö tror att alla inte var med på noterna för den öppna processen, som både innebar att programgruppen tagit in åsikter via internet och att partiledningen lät programgruppen presentera sitt förslag utan att förhandsgranska det.

  – Alla i partiet var kanske inte redo för en sådan process. Jag ser av de reaktioner som kommit att många väntade sig en mer traditionell remissbehandling. Den extrema öppenhet vi haft har aldrig tidigare skådats i Centern, men att ge ansvar till lägre nivåer är en tradition i partiet, säger Per Ankersjö.

  Annons
  Annons
  X

  Den 18 december presenterade Per Ankersjö förslaget på idéprogrammet som Centerpartiets idéprogramsgrupp har arbetat med i snart ett år. Idéprogrammets uppgift är att dra upp riktlinjerna för partiets övergripande principiella ståndpunkter.

  Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X