Pentagon kopplar saudier till terrorism

Under strecket
Publicerad
Annons

Washington En analysgrupp knuten till USA:s försvarsdepartement anser att Saudiarabien är på väg att utvecklas till en fiende till USA med kopplingar till terrorism.
Åsikten framfördes vid en genomgång i Pentagon förra månaden, skrev Washington Post i går.
I varje del av terrorns kedja återfinns saudier. De planerar och finansierar terror, de drar i trådarna och utför befallningar, de formulerar ideologi och bearbetar opinionen, heter det i en sammanfattning som skrivits av Laurent Murawiec från Rand Corporation.
Gruppen kallas Defense Policy Board och består av framstående intellektuella och pensionerade ansvariga på hög nivå inom statsapparaten. Den utgör ett rådgivande organ för försvarsdepartementet Pentagon.
Diskussionen inom gruppen om Saudiarabien sammanhänger med överväganden kring ett eventuellt amerikanskt angrepp på Irak.

Vid mötet framfördes åsikten att USA bör kräva att den saudiska regimen upphör med att ge stöd åt fundamentalistiska grupper runt om i världen och ser till att ingen kritik
mot USA och Israel uttalas inom Saudiarabien, uppger Washington Post.
Om saudierna inte rättar in sig i ledet bör USA angripa saudiska oljefält och finansiella tillgångar utanför landet, menade gruppen.
Saudiarabiens ambassadör i USA prins Bandar bin Sultan säger till tidningen att han inte tar gruppens utlåtande på allvar. Det är missriktat och ohederligt, anser han.
Pentagons talesman Victoria Clarke påpekar att gruppens roll är att diskutera frågor, inte att fastslå politik.
Bland medlemmarna i Defense Policy Board finns förre vicepresidenten Dan Quayle och den tidigare utrikesministern Henry Kissinger.
tt-reuters

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons