Annons

Pensionsspecialisten: Det går att spara sig rik

Shoka Åhrman gillar att fördjupa sig i psykonomi. Begreppet beskriver hur psykologi och känslor ofta styr besluten om hur vi konsumerar och sparar.
Shoka Åhrman gillar att fördjupa sig i psykonomi. Begreppet beskriver hur psykologi och känslor ofta styr besluten om hur vi konsumerar och sparar. Foto: Simon Rehnström

Hon började spara i aktier som 15-åring. I dag beskriver sig pensionsspecialisten och författaren Shoka Åhrman som ekonomiskt självständig. Nu vill hon få fler att spara sig rika – och överge sparkontot för börsen.

Under strecket
Publicerad

”Ett sätt som beteendeekonomiskt skulle kunna prövas för att få fler att pensionsspara är att redan i dag avsätta kommande löneökningar till pensionen”, säger Shoka Åhrman.

Foto: Simon Rehnström

”Jag är inte en sådan som håller stenhårt vid en matbudget i tron att det skulle bidra till att göra mig ekonomisk oberoende före en viss ålder. Men jag anpassar mina utgifter till mina inkomster”, säger Shoka Åhrman.

Foto: Simon Rehnström

Hon sitter i lobbyn på ett hotell i centrala Stockholm när SvD träffar henne. Detta är Shoka Åhrmans hem och kontor flera dagar i veckan. Trots två barn, man och boende i Göteborg tar Shoka Åhrman regelbundet tåget till huvudstaden för att jobba som pensionsspecialist på pensionsjätten SPP. Men hennes resande har också ett högre syfte – att utbilda folket i privatekonomi som föreläsare och deltagare i olika poddar.

– Jag har ett samhällsengagemang och tycker att jag har ett ansvar att förmedla den kunskap och erfarenhet som jag har samlat på mig genom åren, säger Shoka Åhrman.

Annons
Annons
Annons