Analys

Patricia Hedelius:Pensionssmäll nära för börsbolagen

Patricia Hedelius

Det är inte bara livbolagen som har problem med sina pensionslöften. Det tickar även en pensionsbomb i börsbolagen. Det handlar om miljardbelopp som företagen inom drygt ett år måste täcka med eget kapital.

Under strecket
Publicerad
Annons

Problem med allt högre pensionsskulder i företag är ett globalt fenomen som får stora konsekvenser. Historiskt har många företagsköp stupat på stora pensionsskulder till de anställda. Fenomenet är inte ovanligt när svenska bolag vill köpa utländska. Ericssons intresse av hela brittiska Marconi för ett par år sedan komplicerades av bolagets pensionslöften. Underskott på mellan 30-40 miljarder kronor nollade helt enkelt förvärvskalkylen. För att komma runt problemet tvingades Ericsson istället att köpa delar av verksamheten.

I Sverige har problemet ofta varit mindre eftersom det finns statligt garanterade pensioner och den totala pensionsskulden därmed inte ligger i företagens balansräkningar. Men en olycklig kombination av en förändring av redovisningsreglerna och en räntecirkus har bäddat för en ordentlig miljardsmäll lagom till nästa år.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons