Pensionsprotest kan lamslå Italien

Under strecket
Reuters, TT
Publicerad
Annons

Rom På fredagen stannar Italien. Miljoner väntas strejka i protest mot regeringen Berlusconis pensionsreform som ska få italienarna att arbeta längre. Men ”pensionsbomber” liknande den i Italien tickar över hela Europa.
De tre ledande landsorganisationerna har uppmanat sina elva miljoner medlemmar att gå ut i en halvdagsstrejk. Det kommer att tvinga skolor och fabriker att stänga, flygplan att stå kvar på marken och ridån på La Scala i Milano att stanna i neddraget läge. Och inte lär turisterna komma in på Colosseum i Rom heller.

– Majoriteten av de italienska arbetarna är emot den så kallade pensionsreformen. Snart kommer motståndet att vara synligt för alla, sade Gugliemo Epifani, ledare för CGIL.
Premiärminister Silvio Berlusconi, vars första regering föll på samma pensionsfråga 1994, måste nu rida ut den tredje stormen på arbetsmarknaden sedan han kom tillbaka 2001.
För tre veckor sedan framträdde Berlusconi i den statliga televisionen för att ”sälja” sin pensionsreform till de skeptiska medborgarna.
I närmast faderlig ton förklarade han att reformen är nödvändig, rättvis och förnuftig.
Den ska i korthet gå ut på att italienarna inte ska få gå i pension förrän de har betalt in pengar i pensionssystemet i 40 år, alternativt uppnått minimiåldern 65 år för män och 60 för kvinnor.
I dag kan de gå i pension vid 57 års ålder.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons