Pensionspengar på ockuperad mark

Svenska Assa Abloy tillverkar lås på av Israel ockuperad mark, vilket bryter mot internationell humanitär rätt. AP-fonderna, som förvaltar svenska folkets pensioner och ska ha etiska regler för hur pensionspengarna placeras, har nästan 1,3 miljarder kronor i företaget. AP-fonderna uppger nu för SvD.se att man ska se över innehavet.

Publicerad
Fabriken Mul-T-lock som ägs av Assa Abloy och palestiniern Jamil Daou.

Fabriken Mul-T-lock som ägs av Assa Abloy och palestiniern Jamil Daou.

Foto: AIDA ALIBEGOVIC/DIAKONIA.
Annons

Assa Abloy äger låsfabriken Mul-t-lock sedan 2000, ett företag beläget i industrizonen Barkan på Västbanken. Området är en del av den israeliska bosättningen Ariel, enligt en rapport från Diakonia, Swedwatch och Svenska kyrkan. Organisationerna uppmanade på tisdagen Assa Abloy att flytta fabriken, vilket företaget på eftermiddagen också meddelade att man gör.

”När Assa Abloy väljer att investera inom en illegal bosättning, så investerar de också i fortsatt mänskligt lidande, för både israeler och palestinier. Det innebär även att det svenska företaget bidrar till att motverka fredsprocessen, eftersom bosättningspolitiken är ett av de största hindren för denna process”, säger Bo Forsberg, generalsekreterare på Diakonia i pressmeddelandet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons