Annons
X
Annons
X

Allra kastas ut ur PPM – och polisanmäls

Det skandalomsusade pensionsbolaget Allra slängs ut från PPM-systemet av Pensionsmyndigheten. Samtidigt har bolagets revisor Deloitte lämnat in en anmälan till Ekobrottsmyndigheten.

Bolagets vd Alexander Ernstberger är förvånad över dagens besked och säger till Dagens industri att han tror att beslutet kommer att ses som ett rättsövergrepp i framtiden.

(uppdaterad)
Turbulensen kring Allra
Alexander Enrstberger, vd på Allra, på väg in till Pensionsmyndigheten. Arkivbild.
Alexander Enrstberger, vd på Allra, på väg in till Pensionsmyndigheten. Arkivbild. Foto: Lars Pehrson

För en månad sedan köpstoppade myndigheten Allras fonder i premiepensionssystemet. Nu stängs de alltså av helt.

Myndighetens utredning visar att Allra bland annat ägnat sig åt stora interna transaktioner utan att kunna motivera hur de gagnat spararna.

– Allras revisorer har ifrågasatt om transaktionerna verkligen gjorts i pensionsspararnas intresse. Det förekommer också betydande intressekonflikter och brister i hanteringen av e-legitimationer, säger Pensionsmyndighetens generaldirektör Katrin Westling Palm.

Annons
X

– Vi kommer att polisanmäla Allra i närtid, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Mikael Westberg, men vill inte gå närmare in på vem som kommer att polisanmälas och för vad.

Även fondbolaget Life Funds två fonder stängs av. Det främsta skälet är att personer som styrt Allras fondverksamhet kontrollerar Life Funds.

– Vi har baserat vår utredning på uppgifter som vi kunnat få in genom öppna källor. Vi har hämtat in svar från Allra, men de svar vi fått har inte fått oss att ändra uppfattning, säger Westberg.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Pengarna ska betalas tillbaka och placeras om enligt pensionsspararnas önskemål.

  Allras revisor, revisionsfirman Deloitte, har under torsdagen lämnat in en anmälan till Ekobrottsmyndigheten gällande Allra.

  ”Revisionen för Allra Sverige koncernen för 2016 har pågått i Sverige, Luxemburg och Dubai. Under det arbetet har det framkommit omständigheter som gör att misstanke om brott föreligger”, skriver Deloitte i ett pressmeddelande.

  Deloitte skriver samtidigt att de lämnar uppdraget som revisor i förtid.

  Allra tänker överklaga Pensionsmyndighetens beslut, både till förvaltningsdomstol och allmän domstol, skriver bolaget i ett pressmeddelande. De planerar även en anmälan till Konkurrensverket om missbruk av dominerande ställning.

  Bolagets företrädare är förvånade över att beslutet kom bara några timmar efter att man lämnat in ett ”omfattande” svar på ett antal kompletterande frågor från myndigheten.

  – Mitt svar är att vi självklart inte har skadat pensionsspararna. Vi har agerat i enlighet med den lagstiftning och de regler som finns, jag har ingen anledning att tro något annat, säger Allras vd Alexander Ernstberger till DI.

  Han säger också att han tror att Pensionsmyndighetens agerande kommer att ses som ett rättsövergrepp i framtiden.

  ”Det är med förvåning som jag har tagit emot detta beslut. Det råder stor tveksamhet om detta beslut är fattat på korrekt rättslig grund”, säger Allras ordförande Gunnar Axén i en kommentar.

  Han säger också att hans känsla är att myndigheten agerat utifrån medieuppgifter snarare än fakta och tycker inte att Allra har fått tillfälle att bemöta alla omständigheter före beslutet, står det i pressmeddelandet.

  Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S), som leder riksdagens pensionsgrupp, anser att det skedda är ett tydligt belägg för att en grundläggande förändring behövs av premiepensionssystemet.

  – Det har varit alldeles för lågt ställda krav på de aktörer som haft en möjlighet att få verka på fondtorget. Punkt slut. Det har i princip inte krävts någonting, säger hon till TT.

  Bakgrunden till Pensionsmyndighetens granskning uppgavs vara klagomål mot bolaget om aggressiv marknadsföring och påstridiga säljare. Sedan dess har det framkommit medieuppgifter som pekar på att det finns tveksamheter i hur bolaget drivs.

  Ett av frågetecknen har gällt dotterbolaget i Dubai som enligt vd:n sysslar med "värdepappershandel, analystjänster och därmed förenliga tjänster", vilket SvD Näringsliv rapporterat om.

  Allras två huvudägare Alexander Ernstberger och David Persson har tjänat stora summor på verksamheten. 2012 gjorde de en vinst på 100 miljoner kronor, när de gjorde en privat affär med huvudägaren i finansbolaget Oak Capital, skriver Svenska Dagbladet.

  Samma år betalade Allra – som då hette Svensk Fondservice – omkring 430 miljoner kronor med fondspararnas pengar för värdepapper från två internationella finansbolag. Runt 170 miljoner av de 430 miljoner kronorna – nästan 40 procent – gick till Oak Capital som förmedlade köpet, har Ekot tidigare avslöjat.

  Affärerna ledde till att pensionsspararna blev blåsta på mångmiljonbelopp, enligt Per Strömberg, professor i finansiell ekonomi, då avgiften som Oak Capital tog ut var ett kraftigt överpris.

  Oak Capitals vd och ytterligare en person från Oak Capital är i dag högt uppsatta chefer i Allra.

  SvD rapporterade direkt från pressträffen:

  Laddar…

  Hämtar liverapport.

  Annons

  Alexander Enrstberger, vd på Allra, på väg in till Pensionsmyndigheten. Arkivbild.

  Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X