Annons
X
Annons
X

Pensionsjättens svar: ”Avkastningen är extremt bra"

Söderberg & Partners har via ett brev till kunder kommenterat den artikel som SvD publicerade på torsdagen angående bolagets trygghetsförvaltning. I brevet hävdar bolaget att avkastningen i bolagets fond har varit ”extremt bra”.

SvD granskar Söderberg & Partners

Foto: TT

Söderberg & Partners har inte hört av sig till SvD med några synpunkter på artikeln men i ett brev till kunder skriver man att artikeln innehåller ”många fel” och att stora delar av den är ”helt missvisande”.

”Vi tycker det är djupt olyckligt att en artikel med så många fel kan publiceras obemärkt”, skriver bolaget i brevet. Helt obemärkt har den uppenbarligen inte varit eftersom Söderberg & Partners ansett sig behöva skicka ut ett brev till kunderna.

I brevet förklaras att avkastningen i fonden Trygghet 75 inte alls har varit dålig utan ”extremt bra” över en tioårsperiod. Återigen underlåter bolaget att kommentera att den beräkning man använder sig av för att få fram historiken för avkastningen inte är tillåten enligt regelverket för fondfaktablad och heller inte tillåten i bolagets egen årliga fondutvärdering: trafikljusrapporten.

Söderberg & Partners medger samtidigt att utvecklingen för Trygghet 75 ”är svagare om perioden inte inkluderar en börskrasch och att "poängen med Trygghetsförvaltningen är att hantera allvarliga kriser som inträffar ungefär vart tionde år”.

Annons
X

Bolaget anser sig därmed kunna förkasta alla jämförelser mellan Trygghet 75 och ett jämförelseindex för perioder som inte innehåller börsras.

De sparare som har tillkommit efter 2009 och som trots den mycket väl tilltagna avgiften på 2,4 procent har fått en ”svagare utveckling” har alltså, enligt Söderberg & Partners, ingen grund för att ifrågasätta detta.

Söderberg & Partners anser också att SvD blandar äpplen och päron när Trygghet 75 jämförs med ett globalt index. ”SvD jämför således äpplen och päron flera gånger om”, skriver bolaget i brevet.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Söderberg & Partners nämner inte att det är bolagets egen vd Gustaf Rentzhog som själv har gjort jämförelsen mellan Trygghet 75 och ett globalt index i ett inlägg på bolagets hemsida. SvD:s jämförelse byggde alltså på ett påstående från bolagets vd.

  Slutligen vänder sig Söderberg & Partners mot uppgiften om att det är det bästa av sju olika förvaltningsuppdrag som använts som underlag för den historiska utvecklingen i Trygghet 75.

  ”SvD skriver att vi bara lyft den bästa fonden i marknadsföringen, även det är fel”, skriver bolaget.

  SvD:s uppgifter kommer från bolagets produktutvecklingschef Walter Nuñez som på en direkt fråga svarade att den fondportfölj man hade valt som underlag också var den som hade gått bäst. Denna uppgift bekräftades också av Walter Nuñez innan artikeln publicerades.

  Söderberg & Partners marknadschef Louise Hagsten säger i en kommentar till SvD att "Vi upplever dina artiklar och rubriker som extremt vilseledande för att framställa oss i dålig dager".

  Hon upprepar bolagets inställning att det finns ett antal faktafel.

  "Men av tidigare erfarenhet tror vi inte att det spelar någon roll om vi framför dem till dig".

  Söderberg & Partners har heller ingen kommentar till den kritik som framförts av fondexperter mot bolagets bristande transparens och höga avgifter.

  Annons
  Annons
  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X