Annons

Pensionsjättar vill skjuta på kundernas flytträtt

Ylva Wessén, vd Folksam.
Ylva Wessén, vd Folksam. Foto: Tomas Oneborg

Betydligt billigare att flytta pensionssparande, det är planen som enligt regeringen ska bli verklighet till årsskiftet. Men nu vädjar sju vd:ar att skjuta upp förändringar i flytträtten för tjänstepension. Anledningen: coronakrisen.

Under strecket
Publicerad

Det handlar om hundratals miljarder kronor av svenskarnas pensionspengar. Förslaget skulle göra det betydligt billigare för kunder att flytta sitt pensionssparande i fondförsäkring som inte omfattas av kollektivavtal. Idag kan en flytt kosta kosta tiotusentals kronor men enligt det förslag som kom i våras från regeringen ska det få kosta maximalt 600 kronor.

Stora delar av försäkringsbranschen har motsatt sig begränsningar i deras möjligheter att ta ut avgifter från kunder som vill flytta sitt sparande, men att vd:arna nu ber regeringen avvakta handlar inte om att försöka stoppa förslaget om maxtak. Det handlar snarare, menar de sju vd:arna, om att ge regeringen mer tid. En av dem som skrivit under brevet, som skickades på måndagen, är Skandias koncernchef Frans Lindelöw.

Annons
Annons
Annons