Annons

”Pensionsgapet mellan män och kvinnor krymper”

Daniel Barr.
Daniel Barr. Foto: Henrik Montgomery/TT

Skillnaden mellan kvinnors och mäns inkomstgrundade allmänna pensioner har minskat markant, från cirka 50 procent till 29 procent under 2003–2017, visar en färsk rapport från Pensionsmyndigheten. Samtidigt som utvecklingen gått relativt snabbt återstår lång väg till jämställda pensioner, skriver Daniel Barr, generaldirektör för Pensionsmyndigheten.

Under strecket
Publicerad

Sveriges allmänna pensionssystem bygger på livsinkomstprincipen – all inkomst under yrkeslivet bidrar till pensionen. När systemet infördes skulle det vara raka rör mellan in- och utbetalningar.

Livsinkomstprincipen gör pensionssystemet till en oljetanker som tar tid att svänga runt. Det går ett yrkesliv innan förändringar i inkomstmönster får fullt utslag i pensionssystemet. Det minskade pensionsgapet mellan kvinnor och män är effekten av kvinnornas ökade inträde på arbetsmarknaden på 70-talet som följde av avskaffad sambeskattning och utbyggd barnomsorg. Kvinnor som nu pensioneras var yrkesaktiva på ett helt annat sätt än tidigare generationer.

Annons
Annons
Annons