”Pensionsfifflare kommer undan straff”

Enligt ett beslut av Åklagarmyndigheten är det inte brottsligt att låtsas vara någon annan när man legitimerar sig på internet. Beslutet är ett sjumilakliv tillbaka till analogåldern, skriver Pensionsmyndighetens generaldirektör och chefsjurist.

Under strecket
Publicerad

E-legitimationer utnyttjas av oseriösa telefonförsäljare som byter fonder för människor utan deras vetskap, skriver debattörerna.

Foto: Jessica Gow/TT

Katrin Westling Palm och Mikael Westberg.

Foto: Daniel Roos
Annons

Användningen av e-legitimationer har inneburit en lavinartad ökning av bra och smarta e-tjänster från näringsliv och myndigheter. Få kan föreställa sig en vardag där det inte är möjligt att sköta sina bankärenden, deklarera ­eller ansöka om föräldrapenning via internet. Områden som idag kräver ett möte kommer i framtiden helt att ha digitaliserats. Många av de här tjänsterna förutsätter att vi som använder dem kan legitimera oss på ett pålitligt sätt.

Men ett beslut av Åklagarmyndigheten riskerar att backa utvecklingen. Enligt beslutet är det inte brottsligt att låtsas vara någon annan när man legitimerar sig på internet. Om beslutet står sig blir det svårt för all verksamhet som förutsätter att folk kan identifiera sig digitalt. Kort sagt ett rejält steg tillbaka till analogåldern för både offentlig och privat verksamhet.

Annons
Annons
Annons