Annons
X
Annons
X

Pensioner till döda greker stoppade

Grekiska myndigheter har stoppat utbetalningar av pensioner och annat stöd till 200 000 bidragstagare. Många av dem som fått pension är döda. Samtidigt vädjar Grekland om uppskov för sin sparplan.

Foto: MARCUS LINDBLAD/SCANPIX

Den omfattande åtgärden att stoppa statligt stöd till bidragstagare som är fuskare eller avlidna invånare sparar den grekiska staten motsvarande 7,1 miljarder kronor.

Fusket upptäcktes vid en specialgranskning av pensioner och andra sociala förmåner. Kontrollen inleddes i september i fjol och sattes i gång då man fattat misstankar om att det i pensionsregistret fanns fler än 9 000 invånare som hade fyllt 100 år.

En enkel samkörning med register avslöjade mycket av fusket, som beräknas röra omkring två procent av landets elva miljoner invånare.

Annons
X

Greklands regering har under den djupa skuldkrisen, som pågått sedan 2009, dragit ned pensionsnivåerna i landet med i snitt 25 procent för att uppfylla lånevillkor från EU och IMF. Trots nedskärningarna pressas de offentliga finanserna hårt i krisen, som präglas av en rekordhög arbetslöshet, på nästan 22 procent, och en ovanligt stor mängd företagskonkurser.

På torsdagen vädjade Grekland till EU och IMF om lättnader i åtstramningskraven. Finansminister Filippos Sachinidis har redan inlett samtal med långivare om att mjuka upp åtstramningskraven, inför nyvalet 6 maj då regeringen befaras åka på ett rejält bakslag.

Regeringen hoppas skjuta fram sparplanen ett år i tiden.

Enligt villkoren för det andra stödprogrammet till Grekland från i år, med nödlån på 135 miljarder euro, ska landets statsbudget krympas med cirka 11 miljarder euro 2013—2014. Nedskärningen skulle motsvara cirka 5,5 procent av landets BNP.

Syftet är att få ned landets kraftiga budgetunderskott och därmed hejda den skenande statsskulden.

I samtal med långivare på IMF:s vårmöte i Washington i helgen ska Sachinidis ha föreslagit att Grekland även får 2015 på sig att genomföra åtstramningen, rapporterar den grekiska tidningen Ta New.

– Vi tror att det skulle göra anpassningen lite enklare, sade Fofi Gennimata, talesperson för Pasok i en tv-intervju på torsdagen.

Grekland är inne på femte året av recession, med en arbetslöshet på nästan 22 procent.

Joakim Goksör/TT

Annons
Annons
X
Foto: MARCUS LINDBLAD/SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X