Pensioner kan skapa strid

Nye S-ledaren Håkan Juholt vill göra pensionerna till valfråga 2014. Men först ska pensionssystemet ses över tillsammans med de fackliga organisationerna innan Socialdemokraterna sätter press på regeringen om framtida pensionsnivåer. –Det vore extremt olyckligt om det blir strid om pensionssystemet, kommenterar socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M).

Under strecket
Publicerad
Socialdemokrater på partikongressen.

Socialdemokrater på partikongressen.

Foto: SIMON PAULIN
Annons

I sitt timslånga installationstal levererade den nye socialdemokratiske partiordföranden egentligen bara en klockren nyhet. Håkan Juholt vill ha en gedigen och noggrann utvärdering av pensionssystemet tillsammans med LO, TCO och SACO.

–Jag är anhängare av ett starkt gemensamt pensionssystem. Livet ska vara gott även den dag då vi lämnar det aktiva arbetslivet. Men färska rapporter från LO och EU visar att pensionsnivåerna i framtiden kommer att vara så låga att vissa grupper inte ens kommer att få hälften av en inkomstförlust i statlig pension. För dem som inte orkar jobba till 65 år verkar systemet vara privatekonomiskt alltför svagt, sade Håkan Juholt i sitt tal.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons