Annons
X
Annons
X

Pensionärsskatten ska bort

Reinfeldt måste lämna besked i vårpropositionen så att väljarna i god tid får veta hur det ligger till när det gäller den absurda pensionärsbeskattningen, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan.

(uppdaterad)

I dag inleder vi socialdemokrater en kampanj för avskaffandet av pensionärsskatten.

Beskedet från oss och våra rödgröna samarbetspartier är klart: skatt ska betalas efter bärkraft. Klyftan mellan pensionär och löntagare ska bort.

Pensionärerna har jobbat ett helt yrkesliv och byggt välstånd och välfärd för oss yngre. För oss är det självklart att det ska löna sig att arbeta. Lika självklart ska det löna sig att ha arbetat. Pension är inte bidrag utan uppskjuten lön. Pensionärer betalar idag uppemot en månadspension mer i skatt per år jämfört med vad en löntagare gör. Det är orättvist och oanständigt.

Annons
X

Regeringen Reinfeldt har frångått principen om en rättvis, progressiv beskattning. I dag bryts skattesystemet sönder och skatt betalas inte efter bärkraft – utan efter ålder. Att ställa grupper mot grupper och öka orättvisorna i skattesystemet är en medveten del av det moderata högerexperimentet, som vi aldrig kommer att ställa upp på.

Den borgerliga regeringen med Fredrik Reinfeldt och Anders Borg i spetsen har nu börjat med lockrop om sänkt skatt för pensionärer. Men kommer man att avskaffa den absurda pensionärsbeskattningen? Kommer man att göra långsiktiga förändringar för att minska orättvisorna? Sådana frågor är fortfarande obesvarade från regeringens håll. Hur blir det? Reinfeldt måste lämna besked i vårpropositionen så att väljarna i god tid får veta hur det ligger till.

Vi vill se ett Sverige där klyftorna minskar – inte ökar. Då gäller det att se över äldres villkor i stort. Ett flexibelt arbetsliv – möjlighet att jobba längre än pensionsåldern för den som vill och orkar. Tryggheten – att veta att vård och omsorg finns där den dag man behöver den. Boendet – helt avgörande för människors livskvalitet. Det måste därför finnas ett varierat utbud av bostäder för landets seniorer. Inte minst handlar det om privatekonomin – nyckeln till människors möjlighet att leva rikare liv även när jobbet bytts mot pension. Pension är uppskjuten lön och ska därför inte beskattas hårdare än lön.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den svenska regeringen har en orättvis, förlegad syn pensionärer – som en homogen grupp personer som har gjort sitt. Det vinner ingen på. I samhällsdebatten förknippas ”äldre” främst med vårdbehov och ökade kostnader. Detta måste förändras. Äldres erfarenhet och kunnande behövs. Pensionärer är ingen enhetlig grupp i livets slut. De allra flesta har många aktiva år framför sig i samhället och familjen.

  Nu startar vi kampanjen för att få pensionärsskatten avskaffad. Vi gör det via vår nya hemsida pensionärsskatten.se och via möten med äldre över hela Sverige.

  IBRAHIM BAYLAN

  partisekreterare Socialdemokraterna

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X