Annons
X
Annons
X

Pensionärer lovas sänkt skatt

Alliansregeringen lovar pensionärer sänkt skatt 2013 eller 2014 - om finanserna tillåter. Redan nästa år utlovas reformer för att förbättra ekonomin för de pensionärer som har lägst inkomst. Men pensionärsorganisationerna imponeras inte.

Av TT
(uppdaterad)

Att prioritera reformer för de pensionärer som har det sämst är motiverat i det osäkra ekonomiska läget, anser statsminister Fredrik Reinfeldt och de tre andra partiledarna i regeringen.

För den med inkomstgrundad pension hamnar höjningen på runt 3,5 procent nästa år och garantipensionärerna får sin pension uppräknad med 2,8 procent.

De fyra lovar att ”verka för en gradvis minskad skatteskillnad framöver”. Skattelättnaden hänger inte på ett kommande jobbskatteavdrag.

Annons
X

Insatserna för de pensionärer som har det sämst ställt kostar cirka 500 miljoner kronor. Det är mindre än en tjugondel av det reformutrymme som regeringen sagt finns för nästa år, 10-15 miljarder kronor.

– Man ska komma ihåg att Sverige befinner sig i en position där vi inte är opåverkade av den ekonomiska utvecklingen i stort. Det här gör att utrymmet minskar för vad vi kan göra, men vi har ändå funnit skäl att prioritera pensionärer med låga inkomster, säger Göran Hägglund till TT.

Enligt Hägglund ska det till ”otroliga dramatiska nedgångar” i ekonomin för att pensionärerna inte ska få sänkt skatt senast 2014.

TT: Innebär detta nya löfte att pensionärerna nu går före löntagarna när det finns pengar för nya skattesänkningar?

– Ja, det gör det. I och med att vi uppgraderar ambitionen till ett löfte, så är det klart att pensionärerna kommer före.

Även Reinfeldt fick efter presskonferensen frågan om sänkt skatt för pensionärer nu går före ytterligare ett jobbskatteavdrag.

– Det är för tidigt att säga. Men det vi sagt är att det är möjligt att göra det.

En sak som talar för den prioriteringen är att att sänkt skatt för pensionärer bara kostar staten 2,3 miljarder, medan ambitionen att sänka inkomstskatten kostar 15 miljarder, enligt Reinfeldt. Pensionernas utveckling spelar också in när det gäller vilket år skatten för pensionärerna ska sänkas.

Curt Persson, ordförande i Pensionärernas riksorganisation (PRO), är inte imponerad av alliansens löfte.

– Det handlar egentligen bara om att man skjuter fram samma löfte som man hade inför budgeten, så man får fundera på hur mycket löftet är värt 2013, 2014, säger han till TT.

– Det utlovades redan i valrörelsen, och då i kombination med jobbskatteavdraget.

Inte heller Sveriges pensionärsförbund (SPF) är nöjt med regeringens besked om skatten för pensionärer.

– Nej, nej. Vi kan inte vänta längre. Det har nu så länge varit en negativ utveckling av den allmänna pensionen att det är dags för den här sänkningen, säger SPF:s ordförande Karl Erik Olsson till TT.

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt anser att regeringen själv har skapat pensionärernas situation.

– Nu verkar det som att man är beredd att gå till val på den frågan. 2014 är ett valår, och då har vi haft åtta år av en borgerlig regering. Det är regeringen själv som har skapat denna skatteorättvisa, säger han till TT.

– Det måste vara lite ordning och reda i skattepolitiken. Pension är uppskjuten lön, det är en väldigt viktig princip. Pensionen är någonting som löntagarna avstår i löneförhandlingarna för att sedan få ut när de inte längre är yrkesverksamma.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X