Annons

Pensionärer håller landets apotek flytande

Sedan omregleringen av apoteksmarknaden i Sverige 2009 har 493 nya apotek öppnats, en ökning med 53 procent. Arkivbild.
Sedan omregleringen av apoteksmarknaden i Sverige 2009 har 493 nya apotek öppnats, en ökning med 53 procent. Arkivbild. Foto: Roger Vikstrom/TT

Tio år efter omregleringen av apoteksmarknaden har antalet apotek ökat med över 50 procent – men utbildningen av ny personal har inte hängt med i utvecklingen.

– Det är många pensionärer som hjälper till att bära upp en del av apoteksmarknaden nu, säger Johan Wallér vid Sveriges Apoteksförening.

Under strecket
Marc Skogelin / TT
Publicerad

Den 1 juli 2009 bröts det nästan 40 år gamla apoteksmonopolet i Sverige. Syftet var att öka tillgängligheten av läkemedel över hela landet. Och med 493 nyöppnade apotek sedan dess – från 929 apotek 2009 till 1 422 apotek 2018 – fler söndagsöppna apotek och längre öppettider kan man konstatera att målet om ökad tillgänglighet har uppfyllts.

I dag står branschen inför nya utmaningar. Bland annat finns ett stort behov av fler legitimerade farmaceuter – sedan omregleringen har antalet heltidstjänster endast ökat med drygt 20 procent – långt ifrån tillväxttakten för nyetableringar på 53 procent.

Annons
Annons
Annons