Annons

Linda Nordlund:Pensionär före första jobbet

Hela 37 860 unga anses inte ha förmåga arbeta, enligt Försäkringskassan.
Hela 37 860 unga anses inte ha förmåga arbeta, enligt Försäkringskassan. Foto: Hasse Holmberg
Under strecket
Publicerad

På tio år har antalet unga med aktivitetsersättning (det som tidigare kallades för förtidspension) dubblerats, rapporterade SVT i går (10/8-16). Hela 37 860 unga anses inte kunna arbeta. Eftersom ett arbete är mycket mer än enbart försörjning – en möjlighet att bli sedd, känna att man behövs, lära sig nya färdigheter och knyta sociala kontakter – är det oroande att allt fler unga ställs vid sidan innan de ens fyllt trettio år.
Aktivitetsersättningen riktar sig till två grupper av unga: dels de som på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning behöver förlänga sin tid i skolan, och dels de som bedöms ha nedsatt förmåga att arbeta. Många ur den första gruppen lämnar så småningom aktivitetsersättningen och går vidare till arbete eller studier, vilket färre ur den andra lyckas med.

Det finns ett par trender i statistiken i Försäkringskassans sammanställning från juli i år som är värda att lyfta fram. Den första är att den kraftiga ökningen av nybeviljandet av aktivitetsersättning verkar ha stannat av sedan hösten 2015, och under årets första månader syntes en svag, men välkommen, minskning. Den andra är att det sedan 2014 är något fler unga som beviljas aktivitetsersättning på grund av nedsatt arbetsförmåga än förlängd skolgång.

Annons
Annons
Annons