X
Annons
X

Pension på mayafolkens bekostnad

De senaste dagarnas avslöjanden visar att AP-fondernas personal har vidlyftiga förmåner på skattebetalarnas bekostnad. Samtidigt investeras i företag som begår brott mot mänskliga rättigheter och förstör miljön. Det är hög tid för regering och riksdag att skärpa regelverket för AP-fonderna, skriver en rad människorättsgrupper.

I september 2009 sköts läraren Adolfo Chamán till döds och sju personer sårades i byn Las Nubes i Guatemala när säkerhetsvakter stormade in för att tvångsförflytta befolkningen i området. Avhysningen beordrades av ett dotterbolag till det kanadensiska gruvföretaget HudBay Minerals. Adolfo Chamán var en av de som protesterat mot att företagets nickelgruva tog allt mer mark i anspråk. Hans änka har stämt HudBay i kanadensisk rätt för sin makes död. Företaget nekar till anklagelserna och hävdar att mayafolket ockuperade marken olagligt och att säkerhetsvakterna handlade i nödvärn. Flera civila och människorättsaktivister vittnar dock om motsatsen.

AP-fonderna investerar cirka fem miljoner kronor i HudBay. De investerar även i andra hårt kritiserade gruvföretag och har miljardplaceringar i stora oljebolag medan investeringar i förnybar energi är försumbara. Regelverket säger att "fonderna ska ta hänsyn till etik och miljö, dock utan att göra avkall på det övergripande målet om hög avkastning".

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X