Annons
X
Annons
X

Pension på mayafolkens bekostnad

De senaste dagarnas avslöjanden visar att AP-fondernas personal har vidlyftiga förmåner på skattebetalarnas bekostnad. Samtidigt investeras i företag som begår brott mot mänskliga rättigheter och förstör miljön. Det är hög tid för regering och riksdag att skärpa regelverket för AP-fonderna, skriver en rad människorättsgrupper.

BRÄNNPUNKT | AP-FONDERNA

I september 2009 sköts läraren Adolfo Chamán till döds och sju personer sårades i byn Las Nubes i Guatemala när säkerhetsvakter stormade in för att tvångsförflytta befolkningen i området. Avhysningen beordrades av ett dotterbolag till det kanadensiska gruvföretaget HudBay Minerals. Adolfo Chamán var en av de som protesterat mot att företagets nickelgruva tog allt mer mark i anspråk. Hans änka har stämt HudBay i kanadensisk rätt för sin makes död. Företaget nekar till anklagelserna och hävdar att mayafolket ockuperade marken olagligt och att säkerhetsvakterna handlade i nödvärn. Flera civila och människorättsaktivister vittnar dock om motsatsen.

AP-fonderna investerar cirka fem miljoner kronor i HudBay. De investerar även i andra hårt kritiserade gruvföretag och har miljardplaceringar i stora oljebolag medan investeringar i förnybar energi är försumbara. Regelverket säger att ”fonderna ska ta hänsyn till etik och miljö, dock utan att göra avkall på det övergripande målet om hög avkastning”.

I en ny enkät av nätverket Global Rättvisa Nu svarar Miljöpartiet och Vänsterpartiet entydigt ja på frågan om partiet vill verka för att respekt för miljö och mänskliga rättigheter ska överordnas målet om hög avkastning för AP-fonderna. Centerpartiet och Folkpartiet svarar nej på samma fråga. Centerpartiet, Folkpartiet och Vänsterpartiet anser att fondernas kapital ska användas för långsiktiga klimatinvesteringar i infrastruktur, energieffektivisering och förnybara energikällor.

Annons
X

Pensionsgruppen, som utgörs av allianspartierna och Socialdemokraterna, ser nu över regelverket för AP-fonderna. Regelverket bör ändras så att vårt pensionskapital kan investeras i den klimatomställning som världen behöver istället för i oetiska företag.

FRANCISCO CONTRERAS

ordförande, Latinamerikagrupperna

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  JENNIE JONSÉN

  ordförande, FIAN Sverige

  RIKARD REHNBERGH

  styrelseledamot, Klimataktion

  ANNIKA SOHLSTRÖM

  generalsekreterare, Forum Syd

  SOFIA WALAN

  generalsekreterare, Kristna Fredsrörelsen

  SILVIA ÖSTBERG

  ordförande, Socialekologiska Föreningen för Guatemala - SEFGUA

  REBECKA HALLENCREUTZ

  styrelseledamot, Jordens Vänner

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X