Annons

Penser stämmer Sverige

Striden kring hur Nordbanken tog kontroll över Erik Pensers bolag fortsätter. På torsdagen stämde finansmannen svenska staten inför Europadomstolen i Strasbourg.

Under strecket
TT
Publicerad

Stämningen skedde via hans bolag Yggdrasil. Ansökan går ut på att de svenska reglerna ger ett otillräckligt äganderättsskydd när banker övertar panter.
Många trodde nog att Erik Pensers kamp mot dåvarande Nordbanken/Nordea var över.
Tidigare har finansmannen i både tingsrätt och hovrätt förlorat mot banken. I våras beslutade Högsta domstolen dessutom att inte bevilja honom prövningstillstånd.

Trots att rättegångskostnaderna redan är uppe i över 100 miljoner kronor har han nu valt att gå vidare till Europadomstolen, skriver den juridiska nyhetstjänsten Pointlex.
Tvisten mellan Penser och hans bolag Yggdrasil och dåvarande statliga Nordbanken, som i dag är en del av Nordea, har sitt ursprung i finanskrisen i början av 1990-talet.
Erik Penser drabbades 1990 av problem med sitt hårt skuldtyngda finansbolag Gamlestaden, som han kontrollerade via sina bolag Yggdrasil och Nobel Industrier. Sommaren 1991 var Gamlestaden på väg mot konkurs.
Dåvarande Nordbanken som var långivare till Yggdrasil tog kontroll över Nobel genom att för en krona köpa Yggdrasil, som kontrollerade 47 procent av Nobels aktier.
Nordea köpte därefter Nobelaktierna av Yggdrasil för 1,6 miljarder kronor och räknade av den skuld som Yggdrasil hade till banken.

Annons
Annons
Annons