Annons

”Pengarullningen är ett hot mot EU:s framtid”

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under en presskonferens i samband med EU-toppmötet nyligen.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under en presskonferens i samband med EU-toppmötet nyligen. Foto: Stephanie Lecocq/TT

Jättelika transfereringar ska nu göras från Bryssel till olika medlemsländer och företag. Vi riskerar att skapa en korrumperad, statskapitalistisk union med låg tillväxt, skriver flera debattörer.

Under strecket
Publicerad

Så har då EU:s toppmöte enligt egen uppgift lyckats enas om långtidsbudget och om en återhämtningsplan på 750 miljarder euro för coronakrisen. De återstående problemen är dock många. 27 nationella parlament ska nu godkänna sina regeringschefers beslut i dessa frågor och sedan ska EU-parlamentets majoritet godkänna det hela.

En grundläggande fråga för Sverige var från början om Sverige alls skulle vara skyldigt att bidra till återhämtningsplanen. Vi var många som ansåg att denna inte var till för att hjälpa särskilt hårt coronadrabbade EU-länder utan hade till syfte att rädda euroländer som drabbats hårt av valutaunionens negativa följder. Det gällde Italien, Grekland och Spanien som av detta skäl var mycket sårbara vid pandemins utbrott och därför kunde utlösa en kris för valutaunionen.

Annons
Annons
Annons