Annons
X
Annons
X

Pengarna styr dreven mot kungafamiljen

REPLIK | KUNGABILDEN

Jag tror att den dubbla kommersiella vinningen oftare är skälet till dreven.
Elisabeth Tarras-Wahlberg

Madeleine Leijonhufvud har skrivit en intressant artikel om vuxenmobbning mot kungaparet (
Brännpunkt 6/10). Visst går tankarna till mobbning, när man summerar det flöde av kreativa alster i form av artiklar, böcker, tv-program, musik, foton och konst som svenska folket fått sig till livs efter publiceringen av ”Den motvillige monarken” för två år sedan. Mobbning vars yttersta syfte torde vara ett byte av statsskick men som på vägen många gånger sårar och kränker en familj.

Men Madeleine Leijonhufvud tar inte upp en annan viktig grund för att den kreativa verksamhet, som skjuter in sig på Sveriges statschef med familj, blomstrar: de rent kommersiella bevekelsegrunderna. Såväl kreatören som den som publicerar ”verket” vinner på att använda sig av kungafamiljen som redskap för framgång i sina respektive verksamheter. Båda parter vet så väl att det som på något sätt anspelar på kungahuset säljer!

Annons
X

Under mina 30 år vid Hovstaternas informationsavdelning såg jag otaliga exempel på hur allt från unga politiker (som naturligtvis inte bör räknas till de kreativa yrkesutövarna normalt) till rappare skaffade sig publicitet med hjälp av kungafamiljen. Gör man ett saftigt politiskt uttalande om kungahuset, skriver musik som förolämpar en prinsessa, skriver en bok med sensationella anonyma uppgifter eller knåpar ihop ett fotomontage som kränker drottningen får man ofelbart publicitet.

Det har de två senaste åren visat mycket tydligt. Kreatören får bekräftelse och gratis reklam, som i sin tur kan leda till förnyad strålglans och nya inkomstmöjligheter. Den som publicerar säljer lösnummer och spär på företagets kassa vilket tacksamt tas emot av ägaren. Har detta reptrick lyckats en gång finns det skäl att tro att det går att upprepa så då springer snart fler åt samma håll.

Konstnärlig verksamhet har fått en mycket vid tolkning. Konstnärlig frihet är liksom ordets frihet är grundlagsbefästa och därmed lätta att gömma sig bakom.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Jag tror att den dubbla kommersiella vinningen, som berikar både kreatör och medieföretag, oftare är skälet till dreven mot kungahuset än en uttrycklig vilja att mobba. Nu bortser jag från de aktörer som arbetar politiskt för ett skifte av statsskick. Men så länge de agerar med öppna visir på de demokratiska arenorna kan inte de heller betecknas som mobbare.

  ELISABETH TARRAS-WAHLBERG

  fd informationschef vid Kungl. Hovstaterna och hovmarskalk

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X