Annons
X
Annons
X

Pengar vanligt grälämne med barn

Fyra av tio föräldrar grälar ofta med sina barn om pengar. Och en majoritet tycker att barnen har dåliga begrepp om pengars värde. Värst är det för föräldrar med 14-åringar.

Av TT
Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Pengar är ett infekterat ämne i svenska barnfamiljer, det märker man tydligt, säger Swedbanks privatekonom Arturo Arques.

Swedbank har låtit TNS/Sifo fråga nästan 2 000 barn och föräldrar om pengar och konflikter.

Tuffast har 14-åringar och deras föräldrar. Nästan hälften av föräldrarna säger att det ofta uppstår gräl. Och av de intervjuade 10–17-åringarna är det 14-åringarna som oftast säger att de hamnar i bråk med föräldrarna om pengar.

Annons
X

14-åringarna säger också oftare än resten av barnen att de bryter mot familjens regler om hur de får använda sina pengar.

En majoritet av föräldrarna säger att de tycker att deras barn har dåligt begrepp om pengars värde. Veckopeng är Arturo Arques lösning.

– Vi vet att det blivit vanligare att inte få veckopeng eller månadspeng. Men då får barnen ingen chans att lära sig att hushålla med sina pengar eller förstå värdet. Har man inte redan vecko- eller månadspeng är det hög tid, säger Arques.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Och motivera så att barnen kan se fördelar. Förklara till exempel att om hela veckopengen går till godis blir det inget kvar till sparande efter den där efterlängtade prylen.

  Annons
  Annons
  Annons
  X
  Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X