Censurlag blockerar 80 000 webbsidor

Istanbulbor i en protest mot internetcensur i februari förra året då lag 5651 uppdaterades för att möjliggöra blockering av webbsidor.
Istanbulbor i en protest mot internetcensur i februari förra året då lag 5651 uppdaterades för att möjliggöra blockering av webbsidor. Foto: Emrah Gurel/TT

I takt med att sociala medier blir allt viktigare nyhetskällor ökar också hotet mot dem. I Turkiet gör lag 5651 det möjligt att censurera dem. I dag är över 80 000 webbsidor blockerade, skriver människorättsaktivisten Alev Yaman.

Publicerad
Annons

Turkiets hårt ansatta mediesektor befinner sig sedan några år tillbaka i ett mycket bekymmersamt läge. I takt med att president Recep Tayyip Erdoğans Rättvise- och utvecklings parti (AKP) har konsoliderat makten i Turkiet har det också försökt få kontroll över landets ofta svårstyrda press. Mängder av journalister har dömts till fängelsestraff i olika falska antiterrorrättegångar; ägandestrukturen i stora mediebolag har manipulerats genom skatterevisioner, beslagtagande av tillgångar och försäljning till personer lojala med regeringen; otaliga skrämselprocesser har inletts i syfte att svärta ned och brottsstämpla personer som kritiserar regeringen. Dessa handlingar har varit viktiga led i AKP:s strävan att tysta misshagliga röster inom den tredje statsmakten.

Men den kanske största av de utmaningar som turkiska medier står inför gäller internet. Som en reaktion på den traditionella pressens självcensur – tydlig inte minst under protesterna i Gezi-parken 2013 – har sociala medier och webbtidningar växt fram som de främsta nyhetskällorna för en allt större del av den turkiska allmänheten. Genom att införa ett system av censur och övervakning som hotar själva fundamentet för yttrandefriheten och pressfriheten i landet har den turkiska regeringen på senare år gjort långtgående försök att kväsa dessa nya medier och undergräva deras möjligheter att diktera en agenda som strider mot regeringens intressen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons