Annons
X
Annons
X

Pelikaner räddas från oljan

Det krävs tre personer och tar 45 minuter att tvätta bort oljan från en enda nersmetad brun pelikan i Mexikanska golfen. Arbetet pågår för fullt, i synnerhet i Louisiana där pelikanstammen återställts till runt hundra tusen fåglar efter andra miljöhot.

Med tops och diskmedel tvättar volontären Cassen Pulaski en pelikan i ett särskilt upprättat fågelcenter i Fort Jackson i Louisiana.
Med tops och diskmedel tvättar volontären Cassen Pulaski en pelikan i ett särskilt upprättat fågelcenter i Fort Jackson i Louisiana. Foto: SEAN GARDNER/REUTERS

Flera hundra människor, utsända från myndigheter och djurskyddsorganisationer samt frivilliga, jobbar med oljesanering av fåglar och andra djur i fyra delstater längs Golfkusten.

Dagliga uppdateringar görs av inkomna rapporter om påträffade djur. Antalet döda fåglar, sköldpaddor och däggdjur är hittills större än antalet levande djur. Ett 40-tal av drygt 400 omhändertagna fåglar har släppts. För säkerhets skull fraktades fåglarna till Florida men ornitologer påpekar att många arter gärna söker sig tillbaka till sina hemtrakter.

–I allmänhet kämpar de inte emot och vi ser allra först till att de andas, berättade biologen Kathleen Paulette i en intervju med radiostationen NPR om det svettiga jobbet att hämta fåglar ute till havs eller i vegetationen i våtmarkerna.

Annons
X

Väl inne i den tillfälliga fågelstationen löses oljan på fjädrarna först upp med varm vegetabilisk olja och sedan används vanligt diskmedel. Det går åt mycket vatten. Rengöring av en enda pelikan kan kräva upp till 1100 liter vatten, enligt AP.

Lika tacksamt som det är att torka av en pelikan efter denna behandling, lika otacksamt är det att veta att de allra flesta fåglar aldrig kommer att få någon hjälp. De kommer att dö och att det även gäller deras ungar, vittnar inblandade.

Det dröjde ju ett par veckor innan oljan nådde land efter explosionen ute i Mexikanska golfen den 20 april och därför blev det mer tid att ställa i ordning lokaler för tvätt av fåglar.

En av de inblandade organisationerna, International Bird Rescue Research Center, IBRRC, som deltagit i saneringsarbetet efter 150 oljeläckor lyfter särskilt fram en insats. För tio år sedan, i juni 2000, sjönk en tanker utanför Sydafrikas kust intill öar med stora kolonier av den afrikanska pingvinen som minskat i antal. 1300 ton olja läckte ut och IBRRC deltog i räddningen av 19000 pingviner – 90 procent av dem rengjordes för att sedan släppas ut i det fria.

Det är för tidigt att fastslå hur stora skador oljan som spytt ut på havsbottnen i Mexikanska golfen i sju veckor orsakat. Någon säker uppgift om mängden olja har ännu inte fastställts, men misstankarna stärks dag för dag om att de stadigt stegrade uppskattningarna fortfarande är för låga. Det senaste oroande larmet gäller förekomsten av fickor eller strömmar av olja (”plumes” på engelska) i havet flera mil från den havererade plattformen. Först förnekade oljebolaget BP förekomsten av sådana med argumentet att oljan alltid flyter upp till ytan.

Experter på väderlekstjänsten NOAA uppgav häromdagen att vattenprover tyder på förhöjd koncentration av olja eller metangas under ytan på en del håll, vilket får andra bedömare att varna för syrebrist i havsvattnet med följder för djurlivet. I sammanhanget påpekas dock att olja och gas ständigt läcker ut i Mexikanska golfen och att mer mätningar behövs för att fastställa ursprunget av en del av dessa misstänkta fickor.

Bildspecial från oljekatastrofen

Se bilderna från räddningsarbetet bland fåglarna svd.se
Annons
Annons
X

Med tops och diskmedel tvättar volontären Cassen Pulaski en pelikan i ett särskilt upprättat fågelcenter i Fort Jackson i Louisiana.

Foto: SEAN GARDNER/REUTERS Bild 1 av 10

Skrattmåsar på en oljetäckt vassrugg nära Grand Isle, Lousiana.

Foto: LEE CELANO Bild 2 av 10

Många fåglar tas om hand, men många fler, inklusive deras ungar kommer inte överleva oljan.

Foto: LEE CELANO Bild 3 av 10

Det går åt 1100 liter vatten för att rädda en oljeskadad pelikan.

Foto: JOSE LUIS MAGANA/REUTERS Bild 4 av 10

Pelikanen hålls fast i näbben medan den tvättas ren.

Foto: JOSE LUIS MAGANA/REUTERS Bild 5 av 10

En vit ibis, inte lika vit längre sedan den svärtats ner av oljan vid Bay Barataria nära Grand Isle, Louisiana.

Foto: SEAN GARDNER/REUTERS Bild 6 av 10

Hittills har omkring 400 djur rengjorts efter oljekatastrofen utanför den amerikanska kusten. Här är det veterinärstudenterna Cade Lavengco, Jaden Kifer och Ana Guzman som tar hand om en pelikan vid Grand Isle i Lousiana.

Foto: LEE CELANO/REUTERS Bild 7 av 10

Jaden Kifer och Cade Lavengco kontrollerar ögonen på den skadade pelikanen.

Foto: LEE CELANO Bild 8 av 10

Flera hundra människor jobbar med oljesanering längs USA:s kust. Här rensas oljespill från en badstrand i Gulf Shores, Alabama.

Foto: STR/REUTERS Bild 9 av 10

Oljeklumpar från den läckande oljekällan spolas i land hela tiden. Det är för tidigt att fastslå hur stor mängd olja som läckt ut i havet. Farhågor finns för dolda oljefickor som väntar på havsbotten. Bilden är tagen vid Orange Beach i Alabama.

Foto: DAVE MARTIN Bild 10 av 10
Annons
X
Annons
X