Pelarhoppning, kärlekspar och picknick delar Tyskland

Under strecket
Publicerad
Annons

krönika | Monument över Förintelsen
Bonn Senaste tidsfördrivet bland ungdomar i Berlin är Stelenhüpfen. De hoppar från pelare till pelare (på tyska Stele), varav somliga av betongblocken är fyra meter höga.
När det blir mörkt invaderas Förintelsemonumentet i hjärtat av Berlin av kärlekspar. På dagen går det lugnare till. Skolklasser och turister strövar omkring på området, som är stort som fyra fotbollsplaner och består av 2 711 lätt lutande pelare. Barnfamiljer slår sig ner och dukar upp picknickkorgar. På många av klossarna sitter människor och solar sig eller pratar i mobilen.
Får man göra så? Är det inte ovärdigt? Förintelsemonumentet i Berlin som erinrar om massmorden på sex miljoner judar väcker heta känslor, knappt fyra veckor efter det att det öppnade för allmänheten.

– Sluta att skämma ut oss, dundrar tidningen Berliner Kurier som på första sidan visar en punkare i svarta kängor som klättrar på en av pelarna.
Radiostationen RBB i Berlin har en helt annan inställning. ”Litet anarki och
livsglädje, knappast typiskt tyska drag, kan väl inte skada”, lyder radiokommentaren som påpekar att det var nazisterna som försökte kontrollera människornas känslor och tankar.
Peter Eisenman, arkitekten som skapat monumentet, anser att det är upp till var och en att avgöra hur minnesmärket ska ”användas”. Barn vill förmodligen leka kurragömma. Ungdomar föredrar kanske att åka skateboard eller klottra på stenarna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons