X
Annons
X

Pelargoner från förr

Vi har varit vana att se nya pelargonsorter varje vår. Men i år är det äldre sorter som gäller. För första gången kan vi nu köpa hundra år gamla och livskraftiga pelargonsorter med märkningen Grönt kulturarv.

Strindberg skulle ha välkomnat årets nyhet på pelargonfronten. Den svårt trädgårdsbitne August bar med sig minnen av sin ungdoms vita pelargoner "där blommorna liknade en svärm vita fjärilar med purpurvingar som slagit sig ner på det mörkgröna lövverket". Han tyckte direkt illa om nymodigheter som scharlakansröda herrgårdspelargoner, och beklagade sig över att det länge inte fanns några andra att köpa.

Men så plötsligt en dag när han spatserade i stan och "ögat äcklades" åt juveler som han aldrig skulle ha råd med, stannade han till framför skyltfönstret på den fina gatans blomsterhandel. Och där såg han de efterlängtade gammaldags pelargonerna, skyltade som Nouveautés! Då log han för sig själv, triumferande, och konstaterade att han nog inte alls var gammalmodig utan snarare ultramodern utan att veta om det.

Drygt hundraåriga ’Karna’ är en zonalpelargon med mörkt gröna blad och halvfyllda vita blommor som skiftar i grönt. De har endast några få ståndare och saknar pollen. Blommorna sitter kvar på stjälken efter blomningen.

Foto: Annika Christensen Bild 1 av 2

’Drottningminne’ har ett kraftigt växtsätt och bladen har en svag, mörkare ring, en zonmarkering. Blommorna är halvfyllda och cerisefärgade med antydan till vita penseldrag i blommans mitt.

Foto: Annika Christensen Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X